18-55 mm Anger att objektivet har en varierbar brännvidd (zoom) på mm. Kallas även för zoom.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "18-55 mm Anger att objektivet har en varierbar brännvidd (zoom) på 18-55 mm. Kallas även för zoom."

Transkript

1 Objektivbeteckningar 1:3,5 Maximal bländaröppning. Anger att objektivet har en fast största bländare på 3,5. Ofta föregås siffrorna av f för att visa att det är bländaren som avses. 1:5,6-6,3 Maximal bländaröppning. Anger att objektivet har en rörlig största bländare på 5,6 till 6,3 beroende på zoomläge. Ju mer zoom desto lägre ljuskänslighet.. Ofta föregås talet av f för att visa att det är bländaren som avses mm Anger att objektivet har en varierbar brännvidd (zoom) på mm. Kallas även för zoom. 300 mm Anger att objektivet har en fast brännvidd på 300 mm. AD (Anomalous Dispersion) Tamrons namn på en teknik som minskar diffraktionen i en lins. AF (Autofokus) Anger att objektivet har automatik för fokusering. ASP (Aspherical) Aspheriska linser används i dyrare objektiv för att bland annat aberrationen. Används därför oftast i vidvinkelobjektiv. APO Sigmas namn på användning av ett speciellt low-dispersion glas i linserna som minskar color abberationen. ASL Tamrons namn på aspheriska linser som ökar skärpan i bilden. AT-X Tokinas standardserie av autofokusobjektiv. AT-X PRO Tokinas serie av proffsobjektiv. Brännvidd Egentligen anger brännvidden avståndet längs den optiska axeln från objektivets andra huvudpunkt till fokuspunkten när parallella ljusstrålar träffar linsen parallellt med den optiska axeln. Ger ett mått på om objektivet är ett vidvinkel-, normal- eller teleobjektiv. Men eftersom detta också beror på sensorns storlek så kanske det vore riktigare att ange bildvinkel i grader?

2 D Nikons och Minoltas objektiv som skickar avståndsinformation till kamerahuset. CRC (Close-Range Correction) Ett autofokussystem från Nikon som använder sig av flytande element i objektivet. DC Sigmas objektivserie som passer enbart digitalkameror med cropfaktor over 1,5. Passar alltså inte analoga kameror eller digitala fullframesensor. Motsvgaras av Di II hos Tamron och EF-S hos Canon. Hos Canon står DC för en enklare form av likströmsmotor för autofokus som används i de billigaste objektiven. (Direct Current) DF (Dual Focus) Sigmas autofokussystem för att frikoppla fokusringen vid autofokusering. DF (Dual Fokusing) Sigmas beteckning på objektiv där den roterande fokusringen kan kopplas ur vid autofokusering. DG Sigmas DG-objektiv är optimerade för digitala kameror vad gäller kompatibilitet med AF och liknande. Dessutom är linserna antireflexbehandlade för att fungera ännu bättre med digitala kameror (bildsensorn är känsligare för reflexer än en vanlig fotofilm). Men givetvis så fungerar de lika bra med analoga kameror som du skrev. Det är dock dessa skillnader mot de äldre icke- DG. Di (Digital Integrated) Tamrons serie med objektiv som anpassats speciellt för digitala kameror, men merparten passar även för analoga kameror. Di II (Digital Integrated) Tamrons serie med objektiv som anpassats speciellt för digitala kameror med sensorer med en största storlek på 16x24 mm. Objektiven passar alltså inte analoga kameror eller digitala kameror med fullformatssensor. DL (Deluxe!) Trots det förvillande namnet är detta Sigmas lågbudgetserie av objektiv. DO (Diffractive Optics) En speciell typ av lins som kallas diffraktionsoptisk. Innebär att linsen dels i delar likt en freznelins som gör att linsen blir tunnare och därigenom krymper hela objektivet i längd och vikt.

3 DX Nikons objektivserie som är speciellt anpassade för digitala systemkameror med 1,5x cropfaktor. ED (Extra Low Dispersion) Nikons namn på ett antireflexbehandlat glas i linserna som ger ökad kontrast. Se även LD och SD. EF Canons namn på objektivfattningen på moderna systemkameror (EOS). Under senare år har det även kommit en serie EF-S objektiv för vissa digitala systemkameror (Canon 20D, 350D etc). EF-S En speciell typ av objektiv för Canons enklare digitala systemkameror med 1,6 crop. Dessa objektiv passar inga andra digitala eller analoga systemkameror från Canon, EX Så kallas Sigmas proffsserie av objektiv. Motsvarar L för Canon. f Förkortning för bländare. FC (Focus Clutch Mechanism) Tokinas lösning på växling mellan autofokus och manuell fokus. Fungerar så att man skjuter hela fokusringen framåt respektive bakåt. FD En äldre typ av manuella Canonobjektiv som inte passar moderna kameror utan speciella adaptrar. FDn Canons äldre system för objektivfattning. Passar inte på nyare kameror utan en konverterring. HID (High Index High Dispersion) Tamrons teknik som minskar den kromatiska aberrationen. HLD (High Refraction, Low Dispersion) Tokinas namn på glas av högre kvalitet. HSM (Hypersonic Motor) Sigmas ultraljudsmotor som styr autofokus i de snabbaste objektiven. Ger en snabb och nästan ljudlös fokusering till en låg energiförbrukning. Motsvarande hos Canon heter USM. IF (Inner Focus) Teknik där fokusering sker utan att objektivets fysiska längd ändras.

4 IRF (Inner Rear Focus) En Tokinateknik där bakre linsgrupperna rör sig vid fokusering istället som vanligt att en inre linsgrupp flyttas. Förbättrar kvalitén i fotografering nära motivet som vid makrofotografering. Motsvaras av Signmas RF IS (Image Stabilizer) Canons lösning på optisk bildstabilisering där en linsgrupp i objektivet sitter monterad i ett gyro som gör att man kan ta bilder med 2-3 stegs längre exponeringstid utan att använda stativ. Motsvarande lösning hos Nikon kallas VR och på Sigmaobjektiven OS. L (Luxury) Canons proffsserie av objektiv är alla märkta med L som skall stå för Luxury. Objektivet är bland annat utrustade med UD-glas. LD (Low Dispersion) Macro Anger att objektivet kan ta bilder där man kommer nära motivet. Förr menade man att avbildningsskalan skulle vara minst 1:1, men idag kan tillverkarna i stort sett ange att alla objektiv är makroobjektiv. Kontrollera avbildningsskalan i specifikationen innan du köper ett objektiv för att använda till makrobilder. Så avbildningsskalan anger alltså hur stort objektet blir på negativet i förhållande till den verkliga storleken. Tex ett 12 mm långt föremål blir i avbildningsskalan 1:1 12 mm även på negativet (eller sensorn på en digitalkamera). MC (Multi Coating) En ytbehandling av objektivens glas som minskar reflexer. Nmanet används bla av Tokina. OFT OS (Optical stabilizer) Sigmas lösning på optisk bildstabilisering där en linsgrupp i objektivet sitter monterad i ett gyro som gör att man kan ta bilder med 2-3 stegs längre exponeringstid utan att använda stativ. Motsvarande lösning hos Canon kallas IS och på Nikonobjektiven VR. PRO Bland annat Tokinas namn på de kvalitetsmässigt bästa objektiven. RF (Rear Focus) En Sigmateknik där bakre linsgrupperna rör sig vid fokuseringistället som vanligt att en inre linsgrupp flyttas. Förbättrar kvalitén i fotografering nära motivet som vid makrofotografering. Motsvaras av Tokinas IRF

5 RMC SD (Super Low Dispersion) Speciellt glasmaterial som förbättrar bildkvalitén. Motsvarar UD, Super-UD och liknande hos konkurrenterna. SIC (Super Integrated Coating) Nikons namn på en ytbehandling av objektivens glas som minskar risken för spökblder och inre reflektion. SL Tokinas serie med lättviktsobjektiv som enbart har manuell fokus. Finns med fattningar för Canon FD, Minolta MD, Pentax, Yashica och Olympus. SP SWM (Silent Wave Motor) Snabb ultraljudsmotor som används i Nikons snabbaste objektiv. Motsvaras av HSM och USM hos andra tillverkare. SZ-X Tokinas serie med objektiv som enbart har manuell fokus. Finns med fattningar för Canon FD, Minolta MD, Pentax, Yashica och Olympus. TS (Tilt-Shift) En speciell typ av objektiv där man kan vinkla och förskjuta objektivets axel i förhållande till film(sensor)planet. Med objektivet kan man då räta ut bilden och det används därför oftast till arkitekturfotografering. Man kan även få större skärpedjup med dessa objektivtyper. UD (Ultralow dispersion) Så kallar Canon sina proffslinser som är tllverkade i Flourit eller liknande. Andra namn på liknande linser är Super UD och LD. UC (Ultra Compact) Sigmas serie av ultrakompakta objektiv. UC2 (Ultra Compact) Sigmas nyaste serie av ultrakompakta objektiv. Ersätter UC ovan. USM (Ultrasonic Motor) Teknik som lanserades i slutet av 1980-taler av Canon som innebär att en ultraljudsmotor styr autofokuseringen i objektivet. Ger en snabb och nästan ljudlös fokusering till en låg energiförbrukning. Finns idag flera typer av USM som Ring-USM och mikro-usm.

6 VR (Optical Vibration Reduction) Nikons lösning på optisk bildstabilisering där en linsgrupp i objektivet sitter monterad i ett gyro som gör att man kan ta bilder med 2-3 stegs längre exponeringstid utan att använda stativ. Motsvarande lösning hos Canon kallas IS och på Sigmaobjektiven OS. XR (Extra Refractive) Tamrons objektiv som innehåller linser av extra hög kvalitet. Motsvarar ungefär LD och UD hos Nikon respektive Canon.

Gör mer med makro! Enkel makrofotografering

Gör mer med makro! Enkel makrofotografering Gör mer med makro! Enkel makrofotografering Det handlar inte bara om att knäppa snabba bilder. Det är även din chans att ta fantastiska foton med toppmodern teknik. Upptäck Canons makroobjektiv och ge

Läs mer

Exempel på tentamensfrågor i Kursdelen Fotografi och Bild. OBS! Såvida inte annat sägs, motivera alla svar och förklara alla införda beteckningar!

Exempel på tentamensfrågor i Kursdelen Fotografi och Bild. OBS! Såvida inte annat sägs, motivera alla svar och förklara alla införda beteckningar! Exempel på tentamensfrågor i Kursdelen Fotografi och Bild Uppgifterna kan ge max 10p vardera. Hjälpmedel: Formelblad "Radiometriska och fotometriska storheter." (bifogad med tentamen) Räknedosa Observera:

Läs mer

Skola: Ljus, del 1 Det befintliga ljuset

Skola: Ljus, del 1 Det befintliga ljuset Skola: Ljus, del 1 Det befintliga ljuset Ljuset är grunden för att kunna fotografera. Vad är ljus, hur uppstår färg, varför ser ljus olika ut vid olika tillfällen, hur tar jag tillvara ljuset vid ett visst

Läs mer

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt.

Observera också att det inte går att både se kanten på fönstret och det där ute tydligt samtidigt. Om förstoringsglaset Du kan göra mycket med bara ett förstoringsglas! I många sammanhang i det dagliga livet förekommer linser. Den vanligast förekommande typen är den konvexa linsen, den kallas också

Läs mer

Några viktiga begrepp och funktioner för kamerakontroll.

Några viktiga begrepp och funktioner för kamerakontroll. Några viktiga begrepp och funktioner för kamerakontroll. Exponeringslägen De nedanstående väljer du med ratten uppe till vänster. Ratten har även andra förprogrammerade inställningslägen. (porträtt, sport,

Läs mer

Så får du perfekt skärpa i dina bilder del 1

Så får du perfekt skärpa i dina bilder del 1 Så får du perfekt skärpa i dina bilder del 1 Skärpning av digitala bilder är för många fotografer synonymt med att använda en oskarp mask precis innan bilderna ska skrivas ut. Men skärpning är så mycket

Läs mer

'LJLWDODELOGHUR KGLJLWDOELOGPDQLSXOHULQJ

'LJLWDODELOGHUR KGLJLWDOELOGPDQLSXOHULQJ 'LJLWDODELOGHUR KGLJLWDOELOGPDQLSXOHULQJ Nyckelord: Sampling, kvantisering, upplösning, geometriska operationer, fotometriska operationer, målning, filtrering 'LJLWDOUHSUHVHQWDWLRQR KODJULQJDYELOGHU En

Läs mer

Stora guiden om upplösning Av: Billy Ölvestad

Stora guiden om upplösning Av: Billy Ölvestad Stora guiden om upplösning Av: Billy Ölvestad Vad betyder begreppet upplösning, och hur fungerar det? Detta är nog en fråga som väldigt många känner sig osäkra på. I denna lathund försöker jag beskriva

Läs mer

Bye Bye manuell attestering

Bye Bye manuell attestering Whitepaper Bye Bye manuell attestering Ett whitepaper om automatisk fakturamatchning och inköp-till-betalning-system. 15 gånger billigare att hantera leverantörsfakturor digitalt jämfört med manuellt.

Läs mer

Problemsituationer då man använder blixt

Problemsituationer då man använder blixt Blixtfotografering Lika väl som vid all annan fotografering gäller vid blixtfotografering att få rätt (önskad) exponering och motivet belyst på ett tillfredsställande sätt. I motsats till fotografering

Läs mer

DOSSIER LED BELYSNING MED EN NY LJUSKÄLLA

DOSSIER LED BELYSNING MED EN NY LJUSKÄLLA DOSSIER LED BELYSNING MED EN NY LJUSKÄLLA Andra utgåvan, december 2011 Inledning Lysdiodernas frammarsch leder till stora förändringar inom belysningsvärlden. Lysdioden har som ny ljuskälla medfört en

Läs mer

Benämningar och attityder

Benämningar och attityder Benämningar och attityder Benämningar på den grupp som idag kallas människor med funktionsnedsättning På 1800-talet och tidigare benämndes människor med funktionsnedsättningar som idioter. Detta syns tydligt

Läs mer

Resistansen i en tråd

Resistansen i en tråd Resistansen i en tråd Inledning Varför finns det trådar av koppar inuti sladdar? Går det inte lika bra med någon annan tråd? Bakgrund Resistans är detsamma som motstånd och alla material har resistans,

Läs mer

Mät spänning med ett oscilloskop

Mät spänning med ett oscilloskop elab010a Mät spänning med ett oscilloskop Namn Datum Handledarens sign. Laboration Det användbara oscilloscopet Oscilloskopet är ett av de viktigaste mätinstrumenten för den som arbetar med elektronik.

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

7. Inre energi, termodynamikens huvudsatser

7. Inre energi, termodynamikens huvudsatser 7. Inre energi, termodynamikens huvudsatser Sedan 1800 talet har man forskat i hur energi kan överföras och omvandlas så effektivt som möjligt. Denna forskning har resulterat i ett antal begrepp som bör

Läs mer

PixlrGuiden - av AlizonWeb PIXLRGUIDEN. av AlizonWeb. Copyright Notice: Copyright AlizonWeb, All rights reserved. Sida 1

PixlrGuiden - av AlizonWeb PIXLRGUIDEN. av AlizonWeb. Copyright Notice: Copyright AlizonWeb, All rights reserved. Sida 1 PIXLRGUIDEN av AlizonWeb Copyright Notice: Copyright AlizonWeb, All rights reserved. Sida 1 Innehåll Introduktion 3 Vad är Pixlr? 3 Fördelar med Pixlr 3 Om denna guide 3 Kapitel 1: Genomgång av arbetsyta

Läs mer

Segel & Rigg. Balans. Plana segel eller formade

Segel & Rigg. Balans. Plana segel eller formade Vi har klippt & klistrat och översatt artiklar från andra MM-webbsidor i ett försök att sammanställa lite enkla tips och råd vad gäller segel & rigg. Balans Vill du segla snabbt med din MM handlar det

Läs mer

LED-HANDBOK. Lighting the future

LED-HANDBOK. Lighting the future LED-HANDBOK Innehållsförteckning: Introduktion 1 Standarder 2 Ljusstyrning 3 Effektivitet 4 Färg Tillförlitlighet 5 6 Teknik 7 INTRODUKTION I alla städer spelar planeringen av stadens belysning en framträdande

Läs mer

Nikon Nordic AB www.nikon.se NIKON VISION CO., LTD. www.nikon.com/sportoptics/

Nikon Nordic AB www.nikon.se NIKON VISION CO., LTD. www.nikon.com/sportoptics/ Since 1917 2 0 1 1-2 0 1 2 2 I hjärtat av naturen Naturen är full av vackra ögonblick, som måste fångas innan de är borta för alltid. Så varje gång du ger dig ut, är det självklart att du tar med dig rätt

Läs mer

Kall låda. het dator. passar. bygg & fixa. De tider då datorlådan. gråbeige och helst gömdes under skrivbordet är förbi. I dag stoltserar lådorna

Kall låda. het dator. passar. bygg & fixa. De tider då datorlådan. gråbeige och helst gömdes under skrivbordet är förbi. I dag stoltserar lådorna bygg & fixa T e s t : 1 2 d a t o r l å d o r Kall låda passar het dator De tider då datorlådan var kantigt gråbeige och helst gömdes under skrivbordet är förbi. I dag stoltserar lådorna med lcd-skärmar,

Läs mer

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING

HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING HÅLLBAR UTVECKLING: STADEN LÄRARHANDLEDNING INTRODUKTION: HÅLLBAR UTVECKLING Vad innebär hållbar utveckling? Begreppet hållbar utveckling blev känt i och med att FN startade den så kallade Brundtlandskommissionen

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

DOSSIER LED BELYSNING MED EN NY LJUSKÄLLA

DOSSIER LED BELYSNING MED EN NY LJUSKÄLLA DOSSIER LED BELYSNING MED EN NY LJUSKÄLLA Fjärde upplagan, oktober 2013 Inledning Samtidigt som LED används alltmer i belysningsinstallationer fortsätter tekniken att gå framåt i rasande fart. Detta dokument

Läs mer

Fotografera med blixt på heltid och få ut mer av dina bilder.

Fotografera med blixt på heltid och få ut mer av dina bilder. Fotografera med blixt på heltid och få ut mer av dina bilder. Blixtfotografering sann harmoni mellan ljuskällor öppnar för nya fotograferingsmöjligheter. Gamla tegelbyggnader, kullerstensgator, otaliga

Läs mer

Att ta fram en tidsplan

Att ta fram en tidsplan Att ta fram en tidsplan KAMP Företagsutveckling Tidplaner GANTT-schema När det gäller att ta fram tidsplaner för ett projekt är en av de vanligaste och också mest användbara metoderna det så kallade GANTT-schemat.

Läs mer

Cecilia Grönberg. Premiäröring. Finlandia gäddäventyr. Guide: 4-takt eller 2-takt? Svartzonker & hällehagel. Pelagisk spinngös ny superteknik!

Cecilia Grönberg. Premiäröring. Finlandia gäddäventyr. Guide: 4-takt eller 2-takt? Svartzonker & hällehagel. Pelagisk spinngös ny superteknik! Pelagisk spinngös ny superteknik! Guide: 4takt eller 2takt? #1 2015 Float Paternoster effektivt tackel för abborre Gösdrottningen: Cecilia Grönberg Svartzonker & hällehagel Kan det bli värre? Esox Finlandia

Läs mer

Värmelära Utdrag ur Karlsruher Physikkurs

Värmelära Utdrag ur Karlsruher Physikkurs Värmelära Utdrag ur Karlsruher Physikkurs 10. Entropi och entropiströmmar 1 Fysikens andra stora delområde är värmeläran. Namnet antyder vad det handlar om: att undersöka fenomen som hänger ihop med ett

Läs mer

Varför syntetolja? Vi ger dig svaren.

Varför syntetolja? Vi ger dig svaren. Varför syntetolja? Vi ger dig svaren. Frågor och svar om syntetolja Förklara vad viskositet är. Det låter komplicerat. Viskositet är samma sak som tjocklek eller trögflutenhet. Ju högre viskositet desto

Läs mer

Vad händer efter klick? Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis 2004

Vad händer efter klick? Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis 2004 Vad händer efter klick? Av Eva Bertilsson och Emelie Johnson Vegh, publicerad i Canis 2004 För den klickerkloka hunden betyder klick som bekant två saker. För det första talar klicket om att belöning är

Läs mer