Internationell Facklig Organisation för Offentliga Tjänster Tips för resenärer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Internationell Facklig Organisation för Offentliga Tjänster Tips för resenärer"

Transkript

1 Internationell Facklig Organisation för Offentliga Tjänster Tips för resenärer

2 Internationell Facklig Organisation för Offentliga Tjänster är tacksamma att KwaZulu-Natals provinsregering och dess myndigheter för turism tillåter PSI att översätta denna text till språken för PSI-kongressen Ngiyabonga! Tillägg har gjorts av Amarante International, PSIs säkerhetsrådgivare.

3 Välkommen till KwaZulu-Natal sydafrikas populära inrikes turistmå Sanibonani och välkommen till provinsen KwaZulu- Natal. KwaZulu-Natal är en smältdegel av rika afrikanska, indiska och europeiska kulturer bland varma tropiska stränders storslagenhet, unika naturskatter och soligt väder året runt. Vi hoppas ni får en sagolik vistelse i vår vackra provins och upptäcker några av våra unika sevärdheter och varierade aktiviteter. Att ni tar med er hem en upplevelse bortom era högsta förväntningar, en som säkerligen etsats fast i ert minne under lång tid framöver. Chidi King \ IÖD

4 Som en ansvarsfull turist och resenär bör ni: Respektera alla mänskliga rättigheter: sexuellt utnyttjande av barn är ett straffbart brott på platsen eller i lagbrytarens hemland. Hjälpa till att bevara naturliga miljöer. Skydda vilda djur och växter samt omgivningen där de förekommer och inte köpa produkter gjorda av hotade växter eller djur. Köpa lokala hantverk och produkter som är tillverkade enligt principerna om rättvis handel, för att stödja den lokala ekonomin. Informera er om platsens aktuella hälsoläge och tillgång till hjälp i nödsituationer samt konsulära tjänster för avresan. Ta reda på så mycket som möjligt om ert resmål och ta tid för att förstå deras vanor, normer och traditioner. Göra er bekanta med lagarna så att ni inte begår handlingar som betraktas som kriminella enligt lag i det land ni besöker. Avstå från alla former av trafficking, innefattande otilllåtna droger, vapen, antikviteter, skyddade arter samt produkter eller ämnen som är farliga eller förbjudna enligt nationella bestämmelser. Allt kranvatten i Sydafrika är säkert att dricka. Vatten på flaska är ett ansvarsfullt alternativ till sydafrikanskt kranvatten bara om ni återvinner varje flaska.

5 På flygplatsen Gerard M Foley Förvara alltid era väskor där ni kan se dem och hålla uppsikt över dem. Om människor i er närhet besvärar er eller uppträder på ett konstigt sätt, rapportera det till närmaste säkerhetskontor. Tillåt inte andra människor att fingra på era väskor. Se till att era väskor och ert bagage är låst. Avsiktlig inblandning/hindrande av en säkerhetsfunktionär utgör en brottslig handling för vilken ni kan arresteras och åtalas.

6 På gatan Visa inte upp era värdesaker, t ex.: smycken, kamera, mobiltelefoner Använd kreditkort, om det inte är möjligt, ha bara med er små belopp kontanter. På natten, undvik isolerade mörka platser. Om ni behöver upplysningar så hjälper er gärna poliser och turistinformationspersonal. Taxi med taxametrar är ett bra, säkert sätt att resa på kvällen, särskilt i områden ni inte känner till; ert hotell eller närmaste turistinformationskontor kan rekommendera en pålitlig taxiservice. Var uppmärksam på omgivningen. Var vaksam på offentliga platser och platser där utländska besökare vistas Ta råd från ert hotell innan ni ger er ut till fots. Chidi King \ IÖD Sydafrika var 1997 den första afrikanska stat som införde lagar beträffande kampen mot förfalskning regeringen Jacob Zuma beslöt att göra kampen mot korruption till högsta prioritet.

7 I bilen abjater \ Panoramio Kör på vänster sida av vägen. Er säkerhet är starkt avhängig av er, oavsett var ni befinner er. Se till att ni alltid vet vart ni ska. Förbered er färdväg så att ni inte måste öppna fönstret för att fråga om vägen. Använd i annat fall en förare som känner till vägen. Om ni ska resa långt, res inte ensam i bilen. Använd säkerhetsbältet, lås dörrarna och lämna bara fönstren öppna omkring 5 cm. Ta aldrig upp främlingar och stanna inte längs vägen vid öde platser. Ta inte upp liftare. Använd inte mobiltelefonen när ni kör om ni inte har hands- free utrustning. Lämna aldrig era värdeföremål synliga i bilen, t ex handväskor, kläder, mobiltelefoner. Lås in dem i bagageutrymmet. Se er omkring när ni behöver stanna för rödljus eller stoppskylt. Var vaksam vid trafikljus och stoppskyltar. Håll avståndet för att kunna lämna kön och köra förbi. Att köra påverkad av alkohol eller droger är en brottslig handling. Att konsumera alkohol på offentliga platser utgör också en brottslig handling. Hastighetsbegränsningar efterlevs strikt. KwaZulu-Natal Trafikmyndighet praktiserar en strikt Nolltolerans trafiksäkerhetskampanj. Vi ber er följa alla bestämmelser omsorgsfullt för er egen och andras säkerhet.

8 Logi Använd väl ansedda växlingskontor eller banker för att växla pengar eller resecheckar. Allt kranvatten i Sydafrika är säkert att dricka. Precis som överallt i världen, lämna inte ert bagage utan uppsikt. Förvara värdesaker i säkerhetsfacket vid hotellets reception. Håll rumsdörren låst, oavsett om ni är inne eller ute. Om någon knackar på dörren, kontrollera vem det är innan ni låter dem stiga in.

9 Godkänd taxi med taxameter Besökare uppmanas att använda taxibilar godkända av den lokala Metro Police/ ethekwini Transport Authority och de professionella taxiflottorna. Håll utkik efter ett ackrediteringsklistermärke på sidorutan av godkända taxibilar. Taxametrar visar priset i sydafrikanska rand. Håll utkik efter kilometerpriset som anges på fordonets vindruta. Se till att er bil har en taxameter; för att skydda er använd bara taxibilar med taxameter. Priserna beräknas per fordon upp till 4 passagerare (Sedan) och 6-8 max (större fordon). Dricks kan betalas enligt passagerarens gottfinnande % rekommenderas för god service. Se till att ni har er taxibils registreringsnummer till hands, namn och telefonnummer till företaget eller den privata operatören och, om möjligt, förarens namn och kod. Acceptera bara fasta priser om taxametern sätts igång, så att ni kan jämföra det fasta priset med det pris som räknas fram av taxametern för att säkerställa att det är rimligt. Om ni inte är nöjda med servicen eller standarden hos en taxi ni åkt med eller om ni anser att ni har fått betala för mycket, kontakta företaget eller fordonsägaren och/eller rapportera till den som organiserar konferensen (om detta är tillämpligt) och till Tourism KwaZulu-Natal. Passagerare bör insistera på att taxametern sätts på när de går in i taxin, även om de redan har förhandlat om ett pris med föraren. Detta gör det möjligt för passageraren att jämföra det fasta priset med det pris som räknas fram av taxametern för att säkerställa att det är rimligt. Det krävs också av lagen att en taxi med taxameter sätter på taxametern vid resans början. *DEN GYLLENE REGELN ÄR: KUNDEN HAR FRIHETEN ATT VÄLJA.

10 På stranden Chidi King \ IÖD Simma vid stränder med livräddare. Simma mellan märkena. Följ livräddarnas instruktioner. Ta inte med värdesaker till stranden, lämna dem alltid i ett säkerhetsfack på ert hotell. Använd lämpliga solskyddskrämer. När ni stöter på problem ute i vattnet, sträck upp ena handen över huvudet. Ta inte med glasflaskor till stranden. Undvik att dricka alkohol före simturen. Tänk på att be er granne/vänner att se efter era tillhörigheter eller lämna tillhörigheter i låsta skåp eller hos livräddare.

11 Hälsa Jesse Morgan PAHO rekommenderar att boende på de amerikanska kontinenterna som planerar att resa till andra regioner i världen bör ha skydd mot mässling och röda hund innan de ger sig ut på resa (se paho_measles_ pdf). WHO rapporterar att vaccination mot gula febern krävs för resenärer över ett års ålder från Eritrea, Sao Tome och Principe, Somalia, Tanzania och Zambia (se who.int/ith/chapters/ith2012en_countrylist.pdf). För övrigt finns ingen rekommendation för vaccination mot gula febern. WHO rapporterar också att risk för malaria på grund av P. falciparum föreligger i Sydafrika under hela året i de låglänta områdena i provinsen Mpumalanga (innefattande Kruger National Park), provinsen Limpopo och nordöstra Kwa-Zulu-Natal så långt söder ut som floden Tugela River. Risken är störst i oktober till maj. Skydd i händelse av resa till dessa områden innefattar skydd mot myggbett (efter behov myggnät (sängnät) sprayer och krämer) samt förebyggande medicinering (se ith/chapters/ith2012en_countrylist.pdf och rådgör med er läkare före avresan). UNAIDS beräknar att utbredningen av HIV var mellan 17,2% och 18,3% under (se unaids.org/en/regionscountries/countries/southafrica/).

12 När ni besöker platser på landsbygden Chidi King \ IÖD Besök traditionella områden med registrerade utflyktsarrangörer eller guider och fråga om områdets kulturella seder om möjligt. Använd registrerade, kvalificerade utflykts guider Inhämta råd från ert lokala turistkontor i regionen om de bästa rutterna. Stanna inte för att ta upp främlingar. När ni vandrar, fråga områdesansvarig om eventuella säkerhetsrisker i ert utvalda vandringsområde. Skriv alltid in er i Mountain Rescue Register till fullo innan ni ger er iväg på en vandringsresa, eller på en dagstur. Planera er färdväg, beskriv denna exakt i Mountain Rescue Register som ni fyller i och håll er till planen. Se till att ni har ändamålsenlig varm klädsel och regnkläder vädret i bergen kan förändra sig på några minuter.

13 Språkguide för nybörjare i Zuluspråket Uttal av vokaler A uttalas som a i far E uttalas som e i sett I uttalas som i på svenska O uttalas som å på svenska U uttalas som att långt o på svenska Zulu är det mest utbredda talade språket i Sydafrika. Det är dominerande i KwaZulu-Natal och ganska vanligt förekommande i provinserna Free State, Gauteng, Mpumalanga. isizulu tillhör Ngunigruppen av sydafrikanska språk, tillsammans med Xhosa och Swazi. Här följer några användbara ord och fraser för få hjälp att komma igång med språket: Hej - Sawubona Hur mår du? - Kunjani? Jag mår bra - Ngiyaphila Vi mår bra - Siyaphila Hej då - Sala kahle Var ska du? - Uyaphi? Hur mycket kostar det? - Kubiza malini lokhu? Var arbetar du? - Usebenzaphi? Vi lär oss att tala Zulu - Sifunda ukukhuluma isizulu Att tala Zulu är svårt - Kunzima ukukhuluma isizulu Solen är varm - Ilanga liyashisa Idag - Namuhla/Namhlanje I morgon - Kusasa Vi är på semester - Sivakashile Tack - Ngiyabonga/Siyabonga Njut av ditt besök och var en bra och ansvarsfull turist.

14 Telefonnummer i nödsituation I händelse av en nödsituation Vodacom, Cell C och MTN mobiltelefonanvändare 112 Detta är ett nummer dygnet runt i nödsituationer över hela Sydafrika, Swaziland och Lesotho Bergsräddning Durban Metro Police kontrollrum +27 (0) Sydafrikansk polis Service Delivery Line Ambulans Brandkår +27 (0) Business Against Crime +27 (0) Turism KwaZulu-Natal +27 (0) (0) Flygplats +27 (0) Läkare +27 (0)

15 Ambassader/konsulat Land Telefonnummer Angola +27(0) Österrike +27(0) Belgien +27(0) /1 Canada +27(0) Chile +27(0) Kina +27(0) Danmark +27(0) /7 Tyskland +27(0) Grekland +27(0) /1 Fransk honorärkonsul +27(0) Ungern +27(0) Indien +27(0) /21 Italien +27(0) /98 Korea +27(0) Lesotho +27(0) Land Telefonnummer Madagaskar +27(0) Malta +27(0) Mauritius +27(0) Mocambique +27(0) Nederländerna +27(0) Norge/Sverige +27(0) Pakistan +27(0) Polen +27(0) Portugal +27(0) Spanien +27(0) Storbritannien +27(0) USA +27(0)

16 Internationell Facklig Organisation för Offentliga Tjänster 45, avenue Voltaire, BP Ferney-Voltaire Cedex France Tel: Fax: world-psi.org Web:

ZA6285. Flash Eurobarometer 414 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2015) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA6285. Flash Eurobarometer 414 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2015) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA68 Flash Eurobarometer (Preferences of Europeans towards Tourism, 0) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL TourismFIS D Hur gammal är ni? (SKRIV NER OM "VÄGRAR" KOD '99') D Kön Man Kvinna (FRÅGA

Läs mer

ZA5617. Flash Eurobarometer 334 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2012) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA5617. Flash Eurobarometer 334 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2012) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA567 Flash Eurobarometer 334 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 0) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL334 - European's Attitudes towards Tourism - FIS D Hur gammal är ni?

Läs mer

ZA5887. Flash Eurobarometer 370 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 2013) Country Questionnaire Sweden

ZA5887. Flash Eurobarometer 370 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 2013) Country Questionnaire Sweden ZA887 Flash Eurobarometer 70 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 0) Country Questionnaire Sweden Tourism - SE D Hur gammal är du? (SKRIV NER OM "VÄGRAR" KOD '99') D Kön Man Kvinna (FRÅGA ALLA) Q

Läs mer

Värt att veta om. Sydafrika. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Sydafrika. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Sydafrika Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Sydafrika Huvudstad Språk Invånarantal Pretoria Kristendom och olika afrikanska religioner Afrikaans, engelska och nio bantuspråk Religion

Läs mer

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012

BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTERRAPPORTEN 2012 BILSEMESTER ÄR FRIHET I år firar Stena Line 50 år och därför är vi extra stolta att kunna presentera vår största kartläggning av svenskt resande med bil hittills: Bilsemesterrapporten

Läs mer

Värt att veta om Borneo. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Borneo. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Borneo Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Borneo Delstatshuvudstäder Invånarantal Språk Kuching & Kota Kinabalu Sunni-islam och buddhism Ca 5,4 miljoner (Malaysia), ca 12,5 miljoner

Läs mer

The travel game en español

The travel game en español The travel game en español Nombre: Grupo: Utgångspunkten är att 3-5 personer representerar en grupp svenska ungdomar som ska besöka ett spansktalande land för att turista, lära sig mer om landet och framför

Läs mer

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014

KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 KENTAURS LÄSARRESA DOMINIKANSKA REPUBLIKEN 1-8/3-2014 Alla ryttares och hästälskares dröm besannas på denna resa Galoppera i vattenbrynet omgiven av vita stränder och turkosa dyningar som rullar in. Detta

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell 2011

Inkvarteringsstatistik för hotell 2011 Christina Lindström, biträdande statistiker Tel. 018-25491 Turism 2011:13 12.01.2012 Inkvarteringsstatistik för hotell 2011 Hotellövernattningarna ökade under året Totala antalet övernattningar för alla

Läs mer

Final i UEFA Women s Champions League 2014 Estádio do Restelo, Lissabon

Final i UEFA Women s Champions League 2014 Estádio do Restelo, Lissabon Final i UEFA Women s Champions League 2014 Estádio do Restelo, Lissabon Tillgänglighetsinformation för supportrar med funktionsnedsättning Med stöd av Centrumet för tillgång till fotboll i Europa www.cafefootball.eu

Läs mer

Värt att veta om. Peru. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Peru. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Peru Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Peru Huvudstad Invånarantal Språk Lima 30,4 milj. Quechua och spanska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Sol Läs mer om hygien, transport

Läs mer

Information om ansökan per land

Information om ansökan per land Information om ansökan per land OBS! Till ansökan bifogade handlingar skall vara översatta till landets officiella språk, eller, om det är svårt att få till stånd en sådan översättning till engelska eller

Läs mer

Värt att veta om. Botswana. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Botswana. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Botswana Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Botswana Huvudstad Invånarantal Språk Gaborone 2,2 milj. Engelska och setswana Religion Valuta Yta Kristendom och inhemska traditionella

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

Du kan beställa EU-kortet och få mer information på Försäkringskassans webbplats www.forsakringskassan.se.

Du kan beställa EU-kortet och få mer information på Försäkringskassans webbplats www.forsakringskassan.se. Resa till Spanien Spanien har länge varit ett populärt resmål med sitt varma klimat, sina vackra stränder och färgsprakande festivaler. Planerar du att åka dit? Här får du användbara tips och nyttig information

Läs mer

SEAT Service Mobility

SEAT Service Mobility SEAT Service Mobility Var som helst. När som helst. SEAT SERVICE enjoyneering var som helst, när som helst. SEAT Service Mobility SEAT Service Mobility garanterar dig en fullständig och pålitlig servicehjälp

Läs mer

Uppsala Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping. Feb

Uppsala Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping. Feb 1 Uppsala 215 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 2 18 16 14 12 1 8 6 4 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 2 Region +/- % +/- 214 Jan- +/-% +/- 214 Stockholms län 73555 6,8%

Läs mer

Vattenfall, safari & waterfront

Vattenfall, safari & waterfront Vattenfall, safari & waterfront Upplev tre fantastiska sevärdheter i tre olika länder på denna resa till det södra Afrika. Se de mäktiga Victoriafallen i Zimbabwe, upplev safari i Chobe National Park i

Läs mer

Värt att veta om. Portugal. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Portugal. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Portugal Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Portugal Huvudstad Invånarantal Språk Lissabon 11 milj. Portugisiska Religion Valuta Yta Romerskkatolska kyrkan Euro Här hittar du praktisk

Läs mer

Sydafrikas kultur & vilda djur

Sydafrikas kultur & vilda djur s kultur & vilda djur Denna resa till som börjar och slutar i Durban tar er till östra delarna av landet med St Lucia, zulukultur, sol & strand samt självklart Big-5 safari. Delar av resan kör ni själva

Läs mer

Värt att veta om. Israel. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Israel. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Israel Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Israel Huvudstad Invånarantal Språk Jerusalem 8,2 milj. Ivrit och arabiska Religion Valuta Yta Mosaiska och islam Shekel Nedanför kan du

Läs mer

RESA INOM NORDEN OCH EUROPA

RESA INOM NORDEN OCH EUROPA RESA INOM NORDEN OCH EUROPA - Pass eller id-kort? Här får du svaren! Inom Sverige kräver vi ingen legitimation. (Men inom Sverige ses körkort, pass eller nationellt id-kort som godkänd legitimation) Medborgare

Läs mer

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Nytt från 1 juni 2004 Viktig information till dig inom vården Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Här kan du läsa mer om rätten

Läs mer

www.kenzantours.se Tanzania bra att tänka på innan du reser ut!

www.kenzantours.se Tanzania bra att tänka på innan du reser ut! www.kenzantours.se Tanzania bra att tänka på innan du reser ut! Ta minst två kopior av pass, resehandlingar och försäkringspapper. En kopia av var lämnar du hos en anhörig för att underlätta om något inträffar

Läs mer

Swedavias resvanebarometer

Swedavias resvanebarometer Swedavias resvanebarometer 2011 Kommentarer: Antalet passagerare vid Swedavias flygplatser ökade med 13 procent under 2011, en historiskt mycket hög siffra och oöverträffad sedan 1980-talet. Swedavias

Läs mer

Tra cking: Nästa SR-fråga för näringslivet Business Against Tra cking www.realstars.eu/csr

Tra cking: Nästa SR-fråga för näringslivet Business Against Tra cking www.realstars.eu/csr Tra cking: Nästa SR-fråga för näringslivet Business Against Tra cking www.realstars.eu/csr [Fair Sex] is sex on equal terms and with mutual respect in all situations. Sex trafficking is the opposite of

Läs mer

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas

Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Nytt från 1 juni 2004 Viktig information till dig inom vården Nu införs ett Europeiskt sjukförsäkringskort och rätten till vård vid tillfällig vistelse inom EU/EES utvidgas Här kan du läsa mer om rätten

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell 2005

Inkvarteringsstatistik för hotell 2005 Christina Lindström, bitr. statistiker Inkvartering 2005:13 Tel. 25491 6.2.2006 Inkvarteringsstatistik för hotell 2005 Övernattningarna minskade under året Totala antalet övernattningar för alla hotell

Läs mer

ROADTRIP FLORIDA. 2015-05-18 (14 dagar)

ROADTRIP FLORIDA. 2015-05-18 (14 dagar) ROADTRIP FLORIDA 2015-05-18 (14 dagar) DELSTATER: FLORIDA, GEORGIA, S och N CAROLINA, TENNESSEE, KENTUCKY, INDIANA, ILLINOIS, IOWA, WISCONSIN OCH MINNESOTA Våra tankar om resan Saxentorp Tours har arrangerat

Läs mer

Vävresa till Kenya. Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya.

Vävresa till Kenya. Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya. Vävresa till Kenya 3-18 mars 2015 Välkommen till en spännande resa genom vävarlandet Kenya. Vi skickar dig förslag på flygavgångar som du själv betalar. Biljetten kommer att ligga på runt 5000 kr ToR till

Läs mer

SVENSKARNA PÅ BILSEMESTER I EUROPA

SVENSKARNA PÅ BILSEMESTER I EUROPA TT-Lines årliga trendrapport: SVENSKARNA PÅ BILSEMESTER I EUROPA Tema: Bilsemester med barnen, Polen som resmål & mat under semestern Tredje årgången Rapport 2014 Presenteras av TT-Line i samarbete med

Läs mer

Panorama Route & Safari i Kruger

Panorama Route & Safari i Kruger Panorama Route & Safari i Kruger Detta fem dagars bilpaket som utgår från Johannesburg inkluderar en av världens vackraste områden utmed Panorama Route samt Safariupplevelser i Kruger. Detta paket kombinerar

Läs mer

RPI, Registrering, produktinfo och instruktion SmartDNA ver.1

RPI, Registrering, produktinfo och instruktion SmartDNA ver.1 Det är mycket enkelt att registrera sin SmartDNA förpackning. Du gör det via internet genom att gå in på www.safesolution.se och du kan också enkelt ändra, om du skulle byta mobilnummer eller adress. Tidigare

Läs mer

RESA TANZANIA & ZANZIBAR

RESA TANZANIA & ZANZIBAR RESA TANZANIA & ZANZIBAR SAFARI PÅ RIKTIGT I TANZANIA Tanzania är ett land som lockar allt fler äventyrslystna turister. För många är det en livslång dröm att få se och uppleva den afrikanska naturen och

Läs mer

Anmälningsrutiner enligt EU Kodex om Schengengränserna och bestämmelserna angående Sjöfartsskydd.

Anmälningsrutiner enligt EU Kodex om Schengengränserna och bestämmelserna angående Sjöfartsskydd. Senaste ändring 2008-04-03 Anmälningsrutiner enligt EU Kodex om Schengengränserna och bestämmelserna angående Sjöfartsskydd. Anmälan - Schengen och Sjöfartsskydd Både Kodexen om Schengengränserna och reglerna

Läs mer

Välkommen att bli prioriterad kund hos oss på taxi 020, där tillgänglighet, service och gröna frågor är honnörsord. Det är enkelt att boka och

Välkommen att bli prioriterad kund hos oss på taxi 020, där tillgänglighet, service och gröna frågor är honnörsord. Det är enkelt att boka och Välkommen att bli prioriterad kund hos oss på taxi 020, där tillgänglighet, service och gröna frågor är honnörsord. Det är enkelt att boka och prisvärt att resa, svårare än så behöver det inte vara. Välj

Läs mer

Värt att veta om. Sydkorea. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Sydkorea. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Sydkorea Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Sydkorea Huvudstad Invånarantal Språk Seoul 49 miljoner koreanska Religion Valuta Yta Buddhism, kristendom won 100 210 km² Här kan du

Läs mer

Kära förälder, kära värdfamilj

Kära förälder, kära värdfamilj Kära förälder, kära värdfamilj YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

Uppsala 2015. Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping. Mars

Uppsala 2015. Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping. Mars 1 Uppsala 215 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 2 18 16 14 12 1 8 6 4 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 2 Region +/- % +/- 214 Jan- +/-% +/- 214 Stockholms län 867588 7,8%

Läs mer

Följ med på en fantastisk och oförglömlig 12- dagars resa till Uganda i februari 2014.

Följ med på en fantastisk och oförglömlig 12- dagars resa till Uganda i februari 2014. Följ med på en fantastisk och oförglömlig 12- dagars resa till Uganda i februari 2014. Reseprogram: Dag 1-2 Avresa från Kastrup med mellanlandning i Doha. Ankomst till Entebbe. Vi spenderar dagen och natten

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1977:178) med vissa bestämmelser om internationellt samarbete rörande verkställighet av brottmålsdom; SFS 2006:1129 Utkom från trycket den

Läs mer

Värt att veta om Colombia. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Colombia. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Colombia Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Colombia Huvudstad Invånarantal Språk Bogotá 47,2 milj. Spanska Religion Valuta Areal Katolicism Peso 1 141 748 km2 Här kan du läsa mer

Läs mer

Viktoriafallen, Chobe & Okavango

Viktoriafallen, Chobe & Okavango Viktoriafallen, Chobe & Okavango Denna resa kombinerar Viktoriafallens magiska krafter med safari i Chobe National park samt häftiga djurupplevelser i Okavango-deltat. I resan ingår två nätter vid Viktoriafallen,

Läs mer

Östra Kanadas höjdpunkter

Östra Kanadas höjdpunkter Östra s höjdpunkter Östra s höjdpunkter Detta är en äventyrlig resa genom östra som kommer stimulera alla sinnen. Resan börjar med upplevelser i s största stad Toronto, sedan följer det charmiga historiska

Läs mer

Resor med buss eller tåg i Västmanland

Resor med buss eller tåg i Västmanland Resor med buss eller tåg i Västmanland Här kan du läsa hur du ska göra när du vill resa med buss och tåg i Västmanland Bolaget du reser med heter VL. Du får veta var du kan köpa biljetter och hur du gör

Läs mer

MED KÄPP OCH RULLSTOL I INDIEN

MED KÄPP OCH RULLSTOL I INDIEN MED KÄPP OCH RULLSTOL I INDIEN Foto Gunilla Löfgen MED KÄPP OCH RULLSTOL I INDIEN Med förslitning i ländrygg och artros i en höft begränsas mina fysiska aktiviteter. Att promenera mer än kortare sträckor

Läs mer

Sydafrika. Avresa: 7 mars 2015 15 dagar

Sydafrika. Avresa: 7 mars 2015 15 dagar Sydafrika East London och Kapstaden Avresa: 7 mars 2015 15 dagar Vi erbjuder här en unik resa till Sydafrika med Laila Nordfors som reseledare. Laila har på uppdrag av Gävle Kommun haft ett tätt samarbete

Läs mer

LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna

LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna LiU TurRetur - information inför utbytesstudierna LiU TurRetur - Praktisk information från din fakultet - Krishantering - StudentUT försäkring - LiU-material för egna presentationer - Erasmusstipendium

Läs mer

Grannsamverkan i Skärholmens Lokalpolisområde Information om maj månad

Grannsamverkan i Skärholmens Lokalpolisområde Information om maj månad 1 (5) Polismyndigheten Ann-Charlotte Karlsson Grannsamverkan i Skärholmens Lokalpolisområde Information om maj månad Här kommer information om maj månads tillgreppsbrottslighet i Skärholmens LPo. Anmälda

Läs mer

Västerortspolisen informerar:

Västerortspolisen informerar: Information Polismyndigheten i Stockholms län Västerorts polismästardistrikt Västerortspolisen informerar: Lite råd inför sommaren Snart kommer den efterlängtade sommarledigheten. En del av oss tar dagen

Läs mer

(NEEDS ORIENTED) TOOLBOX FOR EUROPEANS

(NEEDS ORIENTED) TOOLBOX FOR EUROPEANS Project Agreement number: 2009-4136/001-001 Project Acronym: SLTOOL Project Title: SMART LANGUAGES (NEEDS ORIENTED) TOOLBOX FOR EUROPEANS Deliverable No 2 Deliverable Title: Languages: List of thematic

Läs mer

Värt att veta om. Kenya. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Kenya. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Kenya Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Kenya Huvudstad Invånarantal Språk Nairobi 44 milj. Swahili Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Kenya shilling 582.646 km2 Läs mer om vaccinationer,

Läs mer

Denna information gäller framför allt för bergsvandring på Mount Kilimanjaro och Mount Meru i Tanzania.

Denna information gäller framför allt för bergsvandring på Mount Kilimanjaro och Mount Meru i Tanzania. Bergsvandring Checklista inför bergsvandring Tanzania Denna information gäller framför allt för bergsvandring på Mount Kilimanjaro och Mount Meru i Tanzania. Under vandringen kommer ni att ha bergsguide,

Läs mer

Uppsala Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping. Juni

Uppsala Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping. Juni 1 Uppsala 215 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 7 6 5 4 3 2 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 Region +/- % +/- 214 Jan- +/-% +/- 214 Stockholms län 123161 5,7% 66188 5646391

Läs mer

Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! Resperiod: 14 till 29 mars 2015

Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! Resperiod: 14 till 29 mars 2015 Res med Plan till Laos och Thailand! Besök Thailand bortom turiststråken och ta chansen att uppleva en vardag fjärran från din egen i Laos! 1 Resperiod: 14 till 29 mars 2015 Resans innehåll Vi reser till

Läs mer

Värt att veta om Amerikanska Jungfruöarna. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om Amerikanska Jungfruöarna. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Amerikanska Jungfruöarna Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Amerikanska Jungfruöarna Huvudstad Invånarantal Språk Charlotte Amalie Protestantism 104.000 Engelska Religion Valuta

Läs mer

Sydafrika. East London och Kapstaden. Avresa: 7/3 2012 15 dagar

Sydafrika. East London och Kapstaden. Avresa: 7/3 2012 15 dagar Sydafrika East London och Kapstaden Avresa: 7/3 2012 15 dagar Dag 1 (Sandviken) - Gävle - Johannesburg Vår resa börjar kl 11.30 med att hämta resenärer i Sandviken. Vi åker vidare via Gävle till Arlanda

Läs mer

Ski Safari Kanada. Ski Safari Kanada. Resan i korthet. Kanada, Skidresor Nordamerika

Ski Safari Kanada. Ski Safari Kanada. Resan i korthet. Kanada, Skidresor Nordamerika Ski Safari Kanada Drömmen om en road trip genom Klippiga Bergen i Kanada kan bli verklighet. På denna skidsafari från öst till väst upplevs tre fantastiska skidområden. Ni ankommer till Calgary i Alberta

Läs mer

Privatpersoners användning av datorer och Internet. - i Sverige och övriga Europa

Privatpersoners användning av datorer och Internet. - i Sverige och övriga Europa Privatpersoners användning av datorer och Internet - i Sverige och övriga Europa Undersökningen Görs årligen sedan år Omfattar personer i åldern - år ( och - år) Data samlas in i telefonintervjuer som

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell 2003

Inkvarteringsstatistik för hotell 2003 Iris Åkerberg, statistiker Inkvartering 2003:13 Tel. 25496 20.1.2004 Inkvarteringsstatistik för hotell 2003 Övernattningarna minskade under året Hotellstatistiken för hela 2003 är klar. Totala antalet

Läs mer

Sydafrika stadspuls, safari och historia

Sydafrika stadspuls, safari och historia Sydafrika stadspuls, safari och historia 12 dagar i Sydafrika med svensktalande reseledare Reskod: ZA-2 Antal resdagar: 14 (varav 12 i Sydafrika) Pris Pris per person: 26 500 kr Vad ingår i priset? Flyg

Läs mer

BOK ANERJA.SE RIDNING I NERJA. Calle Granada 62 Nerja Tel: +34 952 52 0467 E-Mail: magnus@bokanerja.se. Web:bokanerja.se

BOK ANERJA.SE RIDNING I NERJA. Calle Granada 62 Nerja Tel: +34 952 52 0467 E-Mail: magnus@bokanerja.se. Web:bokanerja.se BOK ANERJA.SE RIDNING I NERJA Calle Granada 62 Nerja Tel: +34 952 52 0467 E-Mail: magnus@bokanerja.se Web:bokanerja.se 2 VÄLKOMMEN TILL NERJA Nerja med sina 3000 soltimmar om året. En stad värd att upptäcka,

Läs mer

Las Vegas med Fightplay & Ciceron

Las Vegas med Fightplay & Ciceron UFC 116 Las Vegas Las Vegas med Fightplay & Ciceron Las Vegas är en stad som måste upplevas. Ingen stad i världen erbjuder den kombination av nöje, lyx, solsemester och shopping som Vegas. På dagarna kan

Läs mer

Prissättning och prisinformation vid taxiresor

Prissättning och prisinformation vid taxiresor Prissättning och prisinformation vid taxiresor Uppföljande undersökning, september 25 2 Dokumenttitel: Uppföljande mätning angående prissättning och prisinformation vid taxiresor, september 25 Skapat av:

Läs mer

Landet Demokratien. Om arbetsbladet

Landet Demokratien. Om arbetsbladet Om arbetsbladet I den här övningen får eleverna i grupper fundera, argumentera och ta ställning i demokratifrågor. Ämnets aktualitet och förankring i skolans styrdokument gör att övningen kan användas

Läs mer

Uppsala Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping. Jan. C-län Uppsala

Uppsala Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping. Jan. C-län Uppsala 1 R-C-län Uppsala län C-län Uppsala Uppsala 9 215 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 7 6 5 4 3 2 1 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 Region +/- % +/- 214 - +/-% +/- 214 Stockholms

Läs mer

ZA5905. Flash Eurobarometer 392 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2014) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA5905. Flash Eurobarometer 392 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2014) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA90 Flash Eurobarometer 9 (Preferences of Europeans towards Tourism, 0) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL 9 - Preferences of Europeans towards tourism - FIS D Hur gammal är ni? (SKRIV NER OM

Läs mer

Värt att veta om. Chile. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Chile. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Chile Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Chile Huvudstad Invånarantal Språk Santiago 17,5 milj. Spanska Religion Valuta Yta Romerskkatolsk Chilenska peso 756.102 km2 Läs mer om vaccinationer,

Läs mer

Vandring på Maria Island

Vandring på Maria Island Vandring på Maria Island Den tasmanska naturen är något helt speciellt och upplevs allra bäst på plats i någon av nationalparkerna. Önskar ni några avkopplande dagar omgivna av en natur i en klass för

Läs mer

Uppförandekod. Inledning

Uppförandekod. Inledning Uppförandekod Inledning Kvinna till Kvinna stödjer och samarbetar med kvinnoorganisationer som kämpar för kvinnors rättigheter och tar en aktiv del i arbetet för fred. Våra samarbetsorganisationer utbildar

Läs mer

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort!

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! MEMO/11/4 Bryssel den 16 juni 2011 Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! Njut av semestern ta det säkra för det osäkra! Planerar du att resa inom EU eller

Läs mer

Västerortspolisen informerar:

Västerortspolisen informerar: Polismyndigheten i Stockholms län 2013-03-27 Västerorts polismästardistrikt Information Västerortspolisen informerar: Om några månader kommer studentens lyckliga dagar men redan i mars börjar de första

Läs mer

Östra Kanadas höjdpunkter

Östra Kanadas höjdpunkter Östra s höjdpunkter Östra s höjdpunkter Detta är en äventyrlig resa genom östra som kommer stimulera alla sinnen. Resan börjar med upplevelser i s största stad Toronto, sedan följer det charmiga historiska

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Tillkännagivande med anledning av Sveriges tillträde till Haagkonventionen om slopande av kravet på legalisering av utländska allmänna handlingar; SFS 1999:152 Utkom från trycket

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juli 2015

Stockholms besöksnäring. Juli 2015 Stockholms besöksnäring. Under juli månad registrerades över 1,6 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 20 jämfört med juli månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Storstad, rev och strand

Storstad, rev och strand Storstad, rev och strand En resa till med fokus på storstad och rev på s östkust. En fantastisk kombinationsresa med upplevelser i Sydney, fyra dagars kryssning från Cairns samt fyra dagar sol och bad

Läs mer

Lättläst om svenskt studiestöd

Lättläst om svenskt studiestöd Lättläst om svenskt studiestöd Grundläggande rätt för utländska medborgare 2014/15 1 2 Innehåll Vilka är länderna inom EU och EES?...7 Vilka krav behöver du uppfylla för att få svenskt studiestöd?...8

Läs mer

Stockholms besöksnäring. April 2015

Stockholms besöksnäring. April 2015 Stockholms besöksnäring. Under april månad registrerades cirka 885 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 9 jämfört med april månad 214. Över två tredjedelar av övernattningarna

Läs mer

Yachtcharter i Quirimbas

Yachtcharter i Quirimbas Yachtcharter i Quirimbas MOÇAMBIQUE 8 dagar/7 nätter Om ni gillar att vara ute på havet är detta den perfekta semestern för hela familjen eller för kompisgänget! Njut av lyxen ombord på en yacht där ni

Läs mer

ORDFÖRANDE HAR ORDET

ORDFÖRANDE HAR ORDET VINTER 2011 ORDFÖRANDE HAR ORDET Det gamla året är snart slut och det nya hälsar vi välkommet. Jag tackar er alla för det gångna året och för allt ni har gjort för föreningen. Jag hoppas mycket på ert

Läs mer

Nyati Cheetah Camp Privat och exklusiv camp på 500 m 2 precis vid Olifants River

Nyati Cheetah Camp Privat och exklusiv camp på 500 m 2 precis vid Olifants River Nyati Cheetah Camp Privat och exklusiv camp på 500 m 2 precis vid Olifants River Pris för 6 personer DKK 106 970:- Året runt Priset avser 10 dagars lyxsafarivistelse med alla måltider, stort safariprogram,

Läs mer

Inkvarteringsstatistik för hotell

Inkvarteringsstatistik för hotell Johan Flink, utredare Tel. 018-25580 Turism 2016:6 20.7.2016 Inkvarteringsstatistik för hotell Juni 2016 Minskning av hotellgästnätter i juni, preliminära siffror Antalet övernattningar på hotellen var

Läs mer

New Yorks bästa. New Yorks bästa. Resan i korthet. USA, Gruppresor med reseledare

New Yorks bästa. New Yorks bästa. Resan i korthet. USA, Gruppresor med reseledare New Yorks bästa Upplev det bästa av New York tillsammans med en grupp och skandinavisk reseledare. Promenader bland skyhöga skyskapor, sightseeing i Brooklyn och Gospelgudstjänst i Harlem är bara några

Läs mer

RUNDRESOR PÅ EGEN HAND I NEPAL

RUNDRESOR PÅ EGEN HAND I NEPAL RUNDRESOR PÅ EGEN HAND I NEPAL Landa i Kathmandu, porten till alla äventyr i Himalaya. Upplev rafting och forskajak på en av världens mäktigaste floder. Se Himalayas fantastiska berg som sträcker sig över

Läs mer

FLEXTRAFIK FALKÖPING. 1 januari 2012 och tills vidare

FLEXTRAFIK FALKÖPING. 1 januari 2012 och tills vidare FLEXTRAFIK FALKÖPING 1 januari 2012 och tills vidare Flextrafik är allmän kollektivtrafik som körs med mindre fordon inom Falköpings kommuncentrum. Resorna samordnas så flera resenärer åker i samma fordon.

Läs mer

Svensk FoU Policyaktörer, Drivkrafter och Data

Svensk FoU Policyaktörer, Drivkrafter och Data Svensk FoU Policyaktörer, Drivkrafter och Data Patrik Gustavsson Tingvall, Handelshögskolan i Stockholm och CESIS SCB 24 Maj 2011 FoU-utgifter internationellt Totala utgifter som Varför andel av BNP, 2008

Läs mer

Marockansk retreat med Kajsa Ingemarsson

Marockansk retreat med Kajsa Ingemarsson Marockansk retreat med Kajsa Ingemarsson 24-29 oktober 2015 Längtar du efter nya intryck, tid för eftertanke och gemenskap med likasinnade? Följ med oss till Marocko i höst! Den här gången är vårt fokus

Läs mer

Uppsala kommun Månad

Uppsala kommun Månad 1 Arkets namn R-C-Uppsala Län C-län Kommun Uppsala Uppsala kommun Månad 7 215 Alla gästnätter på hotell, vandrarhem, stugby och camping 8 7 6 5 4 3 2 År 21 År 211 År 212 År 213 År 214 År 215 Region +/-

Läs mer

Värt att veta om. Turkmenistan. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Turkmenistan. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Turkmenistan Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Turkmenistan Huvudstad Invånarantal Språk Asjchabad 5 milj. Turkmeniska och ryska Religion Valuta Yta Muslimer, primärt sunni Manat

Läs mer

Stockholms besöksnäring. September 2014

Stockholms besöksnäring. September 2014 Stockholms besöksnäring. September 214 Under september noterades 1,68 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var 95, eller 1 %, fler än under september 213, vilket i sin tur innebär

Läs mer

Storstad, safari och sol

Storstad, safari och sol Storstad, safari och sol En av våra populärare resor till innehåller det som de flesta som besöker första gången bör uppleva. Man reser till tre olika områden och får ett bra och riktigt intryck av landet.

Läs mer

Varningssignaler och råd

Varningssignaler och råd Varningssignaler och råd Innan första slaget Var uppmärksam på hans kvinnosyn Lyssna när din partner talar om kvinnor i allmänhet, om han kommenterar hur de klär sig och hur han värderar kvinnliga kollegor.

Läs mer

Tips och råd. - om hur du som. att bli utsatt för brott. Polismyndigheten i Västra Götaland. www.polisen.se/vastragotaland

Tips och råd. - om hur du som. att bli utsatt för brott. Polismyndigheten i Västra Götaland. www.polisen.se/vastragotaland Tips och råd - om hur du som är äldre kan undvika att bli utsatt för brott Polismyndigheten i Västra Götaland Foto: Informationsenheten, Polismyndigheten i Västra Götaland Den här trycksakens syfte är

Läs mer

InterRail Res fritt och bekvämt i hela Europa.

InterRail Res fritt och bekvämt i hela Europa. 2264 InterRail Res fritt och bekvämt i hela Europa. Äventyr, valfrihet, bekvämlighet. Europa har så mycket att erbjuda: storstäder, pittoreska byar, vacker natur och spännande evenemang. Med InterRail

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Maj 2015

Stockholms besöksnäring. Maj 2015 Stockholms besöksnäring. Under maj månad registrerades cirka 1 200 000 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 4 jämfört med maj månad 2014. Över två tredjedelar av övernattningarna

Läs mer

Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika?

Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika? Tema Barn i världen - fattiga och rika, är alla lika? Uppstart: VI inleder med en diskussion i klassen. Klassen delas in i grupper om 4-5 elever (grupperna ska bestå under arbetets gång). Som vanligt när

Läs mer

Värt att veta om. Costa Rica. Res med hjärta, hjärna och omtanke

Värt att veta om. Costa Rica. Res med hjärta, hjärna och omtanke Värt att veta om Costa Rica Res med hjärta, hjärna och omtanke Fakta Costa Rica Huvudstad Invånare Språk San José 4,8 miljoner Spansk Religion Valuta Yta Katolicism Costarikansk colón Nedanför kan du få

Läs mer

Stockholms besöksnäring. November 2016

Stockholms besöksnäring. November 2016 Stockholms besöksnäring. Under november månad registrerades ca 1,1 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 5 jämfört med november 2015. Cirka 74 av övernattningarna

Läs mer

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter

Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter. En presentation av barnets rättigheter Jag har rättigheter, du har rättigheter, han/hon har rättigheter En presentation av barnets rättigheter Alla har rättigheter. Du som är under 18 har dessutom andra, särskilda rättigheter. En lista på dessa

Läs mer

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER Cindy Sherman är nästan alltid själv med i sina fotografier. Hon klär ut sig och spelar olika roller framför kameran. I

Läs mer