Studieförbunden i Tibro. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Studieförbunden i Tibro. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014"

Transkript

1 Studieförbunden i Tibro Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

2

3 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Tibro kommun en kortfattad beskrivning av studieförbundens profil och verksamhet. Studieförbunden finns där kommuninnevånarna finns! I underlaget redogör varje studieförbund i korthet om sin specifika verksamhet i Tibro kommun. Här finns också kontaktuppgifter till samtliga studieförbund lokalt. Syftet med statens bidrag till folkbildningen Folkbildningen står fri från staten. Staten formulerar sina syften med statsbidraget men folkbildningen formulerar själva sina mål och utformar verksamheten. Regeringens syften med statens bidrag till folkbildningen ska vara att: stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin bidra till att göra det möjligt för människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen (genom t ex. politiskt, fackligt, kulturellt eller annat ideellt arbete) bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället bidra till att bredda intresset för och delaktigheten i kulturlivet Studieförbundens tre verksamhetsformer Studiecirkeln är basen i studieförbundens verksamhet. Den kännetecknas av att den är öppen för alla, deltagandet är fritt och frivilligt och deltagarna har inflytande över sitt eget lärande. I annan folkbildningsverksamhet kan studieförbunden genomföra annan verksamhet i friare och flexiblare former och sammankomster som tex. pröva på dagar och helgkurser. Med kulturprogram avses föreläsning, teater, sång, musik, dans, dramatisk framställning m.m.

4 ABF Skaraborg har en tydlig demokratisyn som bygger på alla människors lika och unika värde. Detta återspeglas i vårt arbete med folkbildning. Vi har ett mycket nära samarbete med våra medlemsorganisationer och samverkansparter. Vi vill fördjupa demokratin på samhällets alla nivåer. ABF värnar om föreningslivet och föreningsutveckling. Studiecirkel Vi på ABF har svårt att föreställa oss en bättre pedagogik än studiecirkelns. I en studiecirkel träffas man regelbundet för att studera, diskutera eller öva sig på något tillsammans. Studiecirkeln kan handla om nästan vad som helst. Man kan till exempel studera engelska, diskutera miljöfrågor, lära sig spela gitarr eller göra film. I Tibro har vi under föregående år haft studiecirklar i många olika ämnen och utvecklingsarbeten riktade till organisations- och föreningslivet, med unga och äldre deltagare, men även mot vissa målgrupper såsom invandrare och funktionshindrade. Annan folkbildningsverksamhet Annan folkbildning kan genomföras i friare och flexiblare former än studiecirkeln. Här ryms omfattande fackliga studier, prova-på-dagar, cirkelledarutbildningar samt verksamhet riktat till barn mellan 6-12 år t.ex. teater/musikverksamheter. Kulturprogram Under 2014 samverkade ABF Skaraborg med medlemsorganisationerna i 2371 kulturarrangemang, såsom musik, utställningar, föreläsningar samt film- och fotovisningar. Många av dessa arrangemang skedde i Tibro och är en mycket uppskattad verksamhet. I samverkan med kommunerna har vi många kulturarrangemang som kommer våra innevånare till del. Ny verksamhet för 2014 i Tibro är teaterverksamhet för barn. Under sommaren 2014 pågick även sagovandringar och cirkusskola. Vi har börjat samarbeta med nybildade föreningen Nya Svenskar i Skaraborg som håller till i våra lokaler. Vi har haft kulturarrangemang i form av dansuppträdande med ungdomar där de använde Youtube för publiken att innan uppträdande kunna lära sig dansen och få vara med. Det blev väldigt lyckat och många barn var med och dansade. Vi har även haft två teaterföreställningar om integration Livet i två bitar och Resandeblod. Tibro var en av kommunerna i föreläsningsserien Hur mår ditt kylskåp som handlar om hur vi bättre kan ta vara på mat istället för att slänga den. Söka närmare samarbete med kommunen och utveckla kulturen. Vill du veta mer om ABF i Tibro? Kontaktperson: Mimmi Larsson Karlslundsgatan Tibro mimmi.larsson@abf.se

5 Studieförbundet Bilda skapar frizoner där olika perspektiv möts och där samspelet frigör människors engagemang. Vi erbjuder bildnings- och kulturverksamhet i form av studiecirklar, kurser och kulturprogram. Livstolkning i vid mening är vår profil. I Studieförbundet Bilda möts svenska folkrörelser, tusenåriga kyrkliga traditioner, kulturer med rötter i olika delar av världen, ett fritt skapande inom populärmusik, körmusik, dans, hantverk och mycket annat; folkbildning för människor i alla åldrar. Studiecirkel Studiecirklar som är igång i Tibro samlas kring allt ifrån brass, gudstjänstutveckling, grundkurser i kristen tro, musikens utveckling, ord för livet och en mängd grupper som samtalar kring liv och tro som t ex samtalsgrupp, bön o samtal, bibelstudiegrupp, livsnära samtal. Vi har också hantverksgrupper som syjunta och kongogruppen som hantverkar och arbetar för familjer i Kongo, Afrika. Musiken har också en stor bredd med kör, ungdomskör och brassband. ÄktenskapsAlpha, en grupp som samtalar om äktenskapet utifrån kristna perspektiv, har startats under Annan folkbildningsverksamhet Barnkör, hantverk o handarbete, konfirmation, julkör, lovsångsband, livsåskådning, musik o vision, tro o vision tillhör det som är annan folkbildning. Kulturprogram Adventssång, barnkörkonsert, föreläsning och bildvisningar om andra kulturer, kulturfest, församlingsutveckling, föreläsningar om tro och liv, volontärskap, julkonsert, kåserier, vårkonsert med brass, kvinnokonsert på kvinnodagen, teater; allt ryms i vårt arbete i Tibro! I Tibro finns ett starkt samarbete med medlemsorganisationer inom kyrkorna. Det pågår ett mångfacetterat arbete med församlingsutveckling och det finns ett stort utbud av cirklar med livsnära samtal, tro- och livsfrågor och relationsbyggande samtal. Vill du veta mer om Studieförbundet Bilda i Tibro? Kontaktperson: Anneli Bergsviker Besöksadress: Timmervägen 13, Skövde Postadress: Göteborgsvägen 12, Alingsås Tel nr: E-post: anneli.bergsviker@bilda.nu Hemsida:

6 Folkuniversitetet är ett studieförbund som verkar i nära anknytning till universitet och högskolor och är fristående i förhållande till politiska, religiösa och fackliga rörelser. Folkuniversitetets uppgift är att bedriva folkbildning och vuxenutbildning. I denna uppgift ingår att stimulera forskare, lärare och studerande till insatser för ett fritt och frivilligt och för alla öppet studiearbete. Vi arbetar även med olika typer av uppdrag från exempelvis Arbetsförmedlingen. Studiecirkel Folkuniversitetet har ett stort utbud av distanskurser i språk, ekonomi, IT och estetiska ämnen och anordnar även gymnasiekurser på distans Annan folkbildningsverksamhet Vi genomför utbildningar till allmänheten utifrån vår profil inom hantverksområdet på Tibro hantverkscentrum. Annan folkbildning kan genomföras inte minst tillsammans med föreningar eller enskilda grupper. De kan arbeta under friare och mer flexiblare former än studiecirkeln. Det ger möjligheter att pröva och utveckla nya former av folkbildningsverksamhet. Kulturprogram Kulturprogram har genomförts utifrån vår profil inom hantverk. Projektet Ekonomismart arbetar förebyggande inom det privatekonomiska och konsumenträttsliga området. Ekonomismart vänder sig dels till unga som får konkreta tips för att klara vardagen och undvika de största fallgroparna, dels till vidareförmedlare som får ta del av Ekonomismarts metod och material för förebyggande arbete. No m det Vill du veta mer om Folkuniversitetet? Kontakta gärna: Verksamhetsledare Åse Gustafsson E-post: ase.gustafsson@folkuniversitetet.se Tel:

7 Medborgarskolan är ett studieförbund med humanistisk värdegrund. Vi sätter individen i centrum och tar hänsyn till varje individs behov, förutsättningar och önskemål. Vi utgår från att utveckling sker i samverkan med andra. Vi anser att grunden för goda relationer mellan människor är ömsesidig respekt. Individen i centrum Utveckling i samverkan Ömsesidig respekt Kunskapens egenvärde Under 2014 antog Medborgarskolan en ny vision: Mod och möjligheter för en mångfald människor. Medborgarskolan ska erbjuda mötesplatser för livslångt lärande och integration. Studiecirkel Under 2014 har vi haft verksamhet inom historia. Vår studiecirkel i historia med engagerade deltagare som skapar spännande mötesplatser i Tibro men även i övriga Skaraborg. Vill du veta mer om Medborgarskolan i Tibro? Kontaktperson: Jenny Andersson Besöksadress: Södra trängallén 2 A Postadress: Skövde Tel nr: E-post: skovde@medborgarskolan.se Hemsida:

8 NBV är ett studieförbund vars mål är att få människor att tillsammans utvecklas utifrån sina idéer, intressen och drömmar. Vi vill skapa mötesplatser för mångfald. En förutsättning för detta är att erbjuda nyktra mötesplatser, där ingen känner sig begränsad på grund av att det serveras alkohol. Vi är ett idéburet studieförbund, fristående från politiska, religiösa och kommersiella intressen. NBV ägs av 21 medlemsorganisationer som brinner för drogfrihet, folkhälsa, integration och internationella frågor. Studiecirkel Vi bedriver cirklar i ämnen som härrör till våra ideologifrågor som Alkohol och droger, Folkhälsa, Integration och Internationella frågor. Vi har haft studiecirklar i körkortsteori, demokrati och valfrågor, matematik, religionskunskap, snickeri, trähyvling mm på snickarverkstaden, SBF (Sveriges blåbandsförening) har haft textila cirklar ex. hardanger och fritt broderi. Annan folkbildningsverksamhet I Spethult har vi haft verksamhet på temat Natur och kultur i hembygden. Kulturprogram En hel del kulturarrangemang har ägt rum i Blåbandsgården ex. blev det fullt hus under höstens Elviskväll med Frendberg. MHF (Motormännens helnykterhetsförbund) har haft flertalet föreläsningar om alkolås och bommar. Vi har haft kulturarrangemang på Allégården då Birgitta berättade om sin kusin Gustav som utvandrade till Amerika. I Spethult har vi haft cafékvällar med underhållning i sommarkvällen. Vi är stolta över den verksamhet som bedrivs i Blåbandsgården tillsammans med SBF ex. internationell mötesplats, prova på breakdance mm. Vi är även stolta över den verksamhet som bedrivs för en grupp långtidsarbetslösa/ sjukskrivna. Våra cirklar i körkortsteori och valfrågor då dessa bidrar till ökade möjligheter att påverka sin vardag och utöva sina demokratiska rättigheter. Vill du veta mer om NBV Väst? Liselotte Karlberg Zinijad Jagurdzija Warenbergsgatan 22 D Lögegatan 2B Falköping Skövde , mobil: liselotte.karlberg@nbv.se zinijad@nbv.se

9 Sensus är ett studieförbund som arbetar med bildning och kultur. Rättighetsfrågor, hållbarhetsfrågor och livsfrågor är perspektiv som präglar vår verksamhet samt ämnesområden inom vilka vi erbjuder studiecirklar, kulturarrangemang och studiematerial. För Sensus handlar om att medverka till att stödja civilsamhället med folkbildning och kultur. Sensus största medlemsorganisation är Svenska kyrkan. Vi har även humanitära organisationer, scoutförbund, självhjälps- och stödorganisationer som medlemmar. För komplett lista på dem vi samverkar med hänvisar vi till vår hemsida Utöver det kommunala folkbildningsbidraget får vi stöd från Västra Götalandsregionen för att bedriva utbildning för våra kurs- och cirkelledare och för funktionärer hos våra samverkansparter. Från regionen får vi också stöd för andra kultur- och utvecklingsprojekt. För Sensus del används detta stöd bland annat till att producera kulturprogram och utställningar som turnerar runt i kommunerna. Samverkan sker ofta med Kultur i Väst, länsmuséer och andra kulturaktörer. Studiecirkel Folkbildningsverksamhet i samverkan med Svenska kyrkan, ideella föreningar och kulturaktörer. Annan folkbildningsverksamhet Bland annat kör- och kulturverksamhet. Kulturprogram Mestadels i samverkan med Tibro församling Det mångåriga samarbetet med församlingen kring ungdomsverksamhet ledde denna höst till en cirkel om Upptäck Tyskland Historia och nutid. Avslutades med en studieresa till Tyskland för ungdomsledarna. Arbetet med Nätverket Kultur och Fritid i Tibro möter Studieförbunden Studiecirkelverksamheten med Berras gäng. Resulterade 2014 i att en CD spelades in. Vill du veta mer om Sensus i Tibro? Kontaktperson: Ole Knudsen Besöksadress: Rådmansgatan 24, Skövde Postadress: Box 11003, Göteborg Tel nr: E-post: ole.knudsen@sensus.se Hemsida:

10 Studiefrämjandet arbetar främst inom sina profilområden Djur-Natur-Kultur - Miljö. Vi har inga kopplingar till politik eller religion. Våra 19 medlemsorganisationer delar våra värdegrunder och har valt samarbete med oss utifrån detta. Några av de större organisationerna är Naturskyddsföreningen, Friluftsfrämjandet, Brukshundsklubben och Jägareförbundet. Studiecirkel Våra studiecirklar anordnas ofta tillsammans med våra medlems- eller samarbetsorganisationer. Vi värnar om kvalitet och kunskap, både i innehåll och kompetens hos våra cirkelledare. Därför erbjuder vi alla ledarutbildningar, utökade kunskaper i förenings-och styrelsearbete samt den administrativa uppbackning som behövs för att kunna lägga fokus på intresset och gruppdynamiken. Ämnena varierar hela tiden utifrån de önskemål våra deltagare har men det kan vara så skilda ämnen såsom Rockmusik till Säker vapenhantering. Annan folkbildningsverksamhet Annan folkbildning är lite flexiblare än studiecirkeln. Man kan hålla på längre, vara fler eller färre än i en cirkel, prova andra metoder än de vanliga i studiecirkeln. Ett helgläger med Natursnokarna eller 4H, en grupp teaterintresserade som genomför ett stort teaterprojekt, naturligtvis är detta lika mycket folkbildning som något annat. Kulturprogram Kulturprogrammen lockar allt fler deltagare, det märks i ökat antal arrangemang och mycket publik. Det kan vara t ex en föreläsning, utställning eller bildvisning och ett bra sätt för både föreningar att visa upp sin verksamhet men även för deltagaren som är nyfiken på ett nytt ämne eller ny fritidssysselsättning, att prova på och få veta mer. I Tibro är Studiefrämjandet stolta över det goda och nära samarbetet vi har med Kultur och Fritid. Vi genomför en rad aktiviteter såsom ungdomsarrangemang, filmprojekt, driver eget musikhus, miljövänliga veckan ihop med SNF och UppoNer. Grunden är våra lokala föreningar och samarbetspartner och det vi gör tillsammans. Speciella satsningar för personer med psykisk ohälsa har genomfört med inriktning Kost och motion. Vill du veta mer om Studiefrämjandet i Norra Skaraborg Verksamhetsansvarig: Inger Nilsson Gamla Kungsvägen 55, Skövde, , , norra.skaraborg@studieframjandet.se,

11 Studieförbundet Vuxenskolan (SV) hävdar alla människors lika värde och rättigheter. Vår bildningssyn bygger på människans förmåga att själv forma sitt liv tillsammans med andra människor och med hänsyn till miljön. SVs vision är en värld som präglas av hållbar utveckling. Genom att öka alla människors inflytande och delaktighet stärker vi demokratin. SV är mångfaldens studieförbund som ger varje människa möjligheter att växa. SV bildades på sextiotalet genom en sammanslagning av LIS (Liberala studieförbundet) och SLS (Svenska landsbygdens studieförbund). Bland de föreningar och organisationer som organiserar sin studie och kulturverksamhet genom SV återfinns såväl politiska partier som intresseorganisationer. Några exempel är Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, LRF, SPF seniorerna (Sveriges pensionärsförbund), bygdegårds- och hembygdsrörelsen samt handikapporganisationer för personer med psykiska handikapp. Många av dessa har sin naturliga mötesplats i SVs lokaler. Studiecirkeln Studiecirkeln är den lilla gruppen som satt upp en gemensam målbild som anger vad gruppen vill belysa, lära mer om eller utveckla. Våra studiecirklar ska genomsyras av SVs profil. Oavsett ämne byggs broar och vänskapsband mellan människor. Vänskapsband som ökar förståelse och tolerans inför andra grupper. Kulturprogram I egen regi eller tillsammans med någon av våra samarbetsorganisationer ordnar vi kulturprogram. Det kan vara föreläsningar, sång, musikframträdanden, film eller utställningar. Ofta ges deltagaren i samband med en föreläsning möjlighet till dialog och samtal kring det aktuella ämnet. Tanken är att varje deltagare skall bära med sig något nytt hem, en insikt eller fördjupad kunskap. Vi i Studieförbundet Vuxenskolan i Tibro tillhandahåller en bred folkbildningoch utbildningsverksamhet till allmänhet, grundorganisationer, medlemsorganisationer, samverkande organisationer samt kommunen. Vi är stolta över vår bredd med bland annat båtförarutbildning, praktisk svenska för asylsökande, målning, hantverk, släktforskning, data, bokcirkel och matcirklar mm. SV bidrar till folkhälsoarbetet i kommunen exempelvis genom att erbjuda invånarna vattengympa, sociala träffpunkter och kunskapsutveckling. Vill du veta mer om Studieförbundet Vuxenskolan Kontakta verksamhetsutvecklare Ulrika Johansson Fredsgatan 12 B, Tibro, Tfn , Mobil , tibro@sv.se,

12 Visste du att under 2014 deltog människor i studiecirklar, som arrangerades av studieförbunden i Tibro kommun deltog människor i annan folkbildningsverksamhet i Tibro kommun arrangerade studieförbunden 486 kulturprogram och att människor tog del av dessa bidrog Tibro kommun med kr, vilket motsvarar 31,44 kr per invånare de tio verksamma studieförbunden har ca 400 medlemsorganisationer med centralt tecknade avtal. Dessutom samarbetar studieförbunden lokalt med en mängd olika föreningar och nätverk m.m. varje studieförbund har sin egen profil den bestäms av de folkrörelser eller organisationer som är medlemmar i förbundet. Mångfalden är en tillgång för demokratin, medlemmarnas olikheter bildar tillsammans det breda utbud som gör att folkbildningen tillfredsställer så mänga människors behov. ABF Bilda FU IB KBV Mbsk NBV Sensus Sfr SV Totalt Antal kulturprogram Antal deltagare Antal studiecirklar Antal deltagare Antal annan folkbildningsverksamhet Antal deltagare Lokala folkbildningssamrådet i Tibro kommun I Tibro träffas alla studieförbund tillsammans med kultur-och fritidschef ca 2 ggr per år för att tillsammans diskutera folkbildning och andra gemensamma frågor. I Tibro finns även SISU representerade. Vill du veta mer om det lokala folkbildningssamrådet i Tibro? Ordförande/ kontaktperson: Göran Wallén goran.wallen@sensus.se

13 Folkbildningen i Tibro ww.vgb.nu

14

Studieförbunden i Töreboda. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Töreboda. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Töreboda Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Töreboda

Läs mer

Studieförbunden i Hjo. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Hjo. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Hjo Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Hjo kommun

Läs mer

Studieförbunden i Tidaholm. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Tidaholm. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Tidaholm Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Tidaholm

Läs mer

Studieförbunden i Grästorp. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Grästorp. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Grästorp Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Grästorps

Läs mer

Studieförbunden i Gullspång. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Gullspång. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Gullspång Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i

Läs mer

Studieförbunden i Skara. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Skara. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Skara Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Skara

Läs mer

Studieförbunden i Essunga. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Essunga. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Essunga Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Essunga

Läs mer

Studieförbunden i Götene. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Götene. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Götene Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Götene

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Karlsborgs kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Karlsborgs kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Karlsborgs kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Karlsborg och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning

Läs mer

Studieförbunden i Bollebygd. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Bollebygd. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Bollebygd Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Bollebygds

Läs mer

Studieförbunden i Falköping. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Falköping. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Falköping Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i

Läs mer

Studieförbunden i Skövde. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Skövde. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Skövde Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Skövde

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Hjo kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Hjo kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Hjo kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Hjo och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning Studieförbunden

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Strömstad kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Strömstad kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Strömstad kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Strömstad och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

Studieförbunden i Mariestad. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Mariestad. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Mariestad Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Töreboda kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Töreboda kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Töreboda kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Töreboda och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning Studieförbunden

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Vara kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Vara kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Vara kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Vara och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning Studieförbunden

Läs mer

Studieförbunden i Lidköping. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Lidköping. Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Lidköping Sammanställning över studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tanums kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tanums kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tanums kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Tanum och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Munkedals kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Munkedals kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Munkedals kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Munkedal och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Orust kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Orust kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Orust kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Orust och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Lysekils kommun Jämlikhet

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Lysekils kommun Jämlikhet Studieförbundens aktivitetsberättelse i Lysekils kommun 2015 Jämlikhet Sammanställt av studieförbunden i Lysekil och Västra Götalands Bildningsförbund sept 2016 Inledning Studieförbunden finns där kommuninvånarna

Läs mer

SV - Sveriges främsta studieförbund. En presentation för medarbetare och intresserade i KOMPIS-projektet (Kompetensutveckling inom Svensk Biodling)

SV - Sveriges främsta studieförbund. En presentation för medarbetare och intresserade i KOMPIS-projektet (Kompetensutveckling inom Svensk Biodling) SV - Sveriges främsta studieförbund En presentation för medarbetare och intresserade i KOMPIS-projektet (Kompetensutveckling inom Svensk Biodling) SVs Värdegrund SV hävdar alla människors lika värde och

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Skara kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Skara kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Skara kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Skara och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning Studieförbunden

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tidaholms kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tidaholms kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Tidaholms kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Tidaholm och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning

Läs mer

Fastställd av förbundsstyrelsen 2012-02-23, uppdaterad 2012-10-10. Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet

Fastställd av förbundsstyrelsen 2012-02-23, uppdaterad 2012-10-10. Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet Fastställd av förbundsstyrelsen 2012-02-23, uppdaterad 2012-10-10 Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet Verksamhetsformer Det finns tre olika verksamhetsformer: studiecirkel, annan folkbildningsverksamhet

Läs mer

Studieförbunden i Borås. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Borås. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Borås Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Borås kommun

Läs mer

Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/

Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/ Riktlinje 2017-03-14 Norrköpings kommuns bidrag till studieförbunden KFN 2017/0071-4 003 Fastställd av kultur- och fritidsnämnden den 14:e mars 2017. Riktlinjen beskriver grunderna för hur kultur- och

Läs mer

1. Studiefrämjandet är... 1. Partipolitiskt bundet X. Religiöst bundet 2. Partipolitiskt och religiöst obundet

1. Studiefrämjandet är... 1. Partipolitiskt bundet X. Religiöst bundet 2. Partipolitiskt och religiöst obundet Tipspromenad Syfte: Syftet med tipspromenaden är att repetera den information som ges på ledarintroduktionen för att deltagarna ska få ökade kunskaper om Studiefrämjandet & Folkbildningen. Tidsåtgång:

Läs mer

18 Studieförbunden Kulturprogram under Fördelade efter typ av verksamhet, studieförbund, antal arrangemang och deltagare...

18 Studieförbunden Kulturprogram under Fördelade efter typ av verksamhet, studieförbund, antal arrangemang och deltagare... Utbildningsstatistisk årsbok 2012 Studieförbunden 18 Studieförbunden Innehåll Fakta om statistiken... 374 Kommentarer till statistiken... 376 18.1 Studiecirklar under 2010. Fördelade efter studieförbund,

Läs mer

Studieförbunden i Svenljunga. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Svenljunga. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Svenljunga Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Svenljunga

Läs mer

Studiecirklar och kulturprogram

Studiecirklar och kulturprogram Studiecirklar och kulturprogram Välkommen till Sensus! Du kanske tillhör någon av de organisationer eller föreningar som Sensus samverkar med eller deltar i Sensus eget utbud. Du kanske samordnar en kör,

Läs mer

SV Gotland Strategisk plan

SV Gotland Strategisk plan SV Gotland Strategisk plan 2018-2022 SVs värdegrund SVs vision Så skall vi uppfattas SV Gotland är en attraktiv samarbetspartner som har en verksamhet som berör, utvecklar och berikar människor i lokalsamhället.

Läs mer

Studieförbunden i Vårgårda. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Vårgårda. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Vårgårda Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Vårgårda

Läs mer

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans!

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! Gör en annan värld möjlig! Den här broschyren riktar sig till arrangörer som är på väg eller vill börja samarbeta

Läs mer

Välkommen som cirkelledare

Välkommen som cirkelledare Välkommen som cirkelledare Studieförbundet Vuxenskolan Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna möjligheter och få kunskap, kraft och motivation att

Läs mer

18 Studieförbunden. Innehåll. List of tables

18 Studieförbunden. Innehåll. List of tables Utbildningsstatistisk årsbok 2013 Studieförbunden 18 Studieförbunden Innehåll Fakta om statistiken... 394 Kommentarer till statistiken... 396 18.1 Studiecirklar under 2011. Fördelade efter studieförbund,

Läs mer

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET Ungdomens Nykterhetsförbund och Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet 2011 Text och utformning: Jim Gustafsson (Baserad på Cirkelledare

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé

Folkuniversitetets verksamhetsidé folkuniversitetet Box 26 152. 100 41 Stockholm Tel 08-679 29 50. Fax 08-678 15 44 info@folkuniversitetet.se www.folkuniversitetet.se Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge

Läs mer

Studieförbunden i Tranemo. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Tranemo. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Tranemo Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Tranemo

Läs mer

SV Hallands verksamhetsplan 2015

SV Hallands verksamhetsplan 2015 SV Hallands verksamhetsplan 2015 Inledning Det övergripande målet, är att SV 2020 är det studieförbund som når och engagerar flest människor med olika bildningsaktiviteter. Detta ska ske genom en stark

Läs mer

Jämställdhetsintegrerad verksamhet. Regional utveckling med jämställdhetsperspektiv 25 maj-10

Jämställdhetsintegrerad verksamhet. Regional utveckling med jämställdhetsperspektiv 25 maj-10 Jämställdhetsintegrerad verksamhet 5.1 Den gemensamma värdegrunden Regeringens förslag: Statens stöd till folkbildningen skall bidra till att grundläggande demokratiska värden som alla människors lika

Läs mer

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019

Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 Verksamhetsplan ABF Kalmar Län 2019 0 1. Inledning Statens fyra syften 2 ABF Bäst i länet på folkbildning 2 2. Våra medlemsorganisationer Vårt uppdrag 3 Kvalitetsarbete 3 Vårt pedagogiska folkbildningsarbete

Läs mer

Strategisk plan. för Studiefrämjandet från 2012. med vision, verksamhetsidé och kärnvärden

Strategisk plan. för Studiefrämjandet från 2012. med vision, verksamhetsidé och kärnvärden Strategisk plan för Studiefrämjandet från 2012 med vision, verksamhetsidé och kärnvärden Syften och motiv med statens stöd till folkbildningen Riksdagen har angett fyra syften med statens stöd till folkbildningen.

Läs mer

Bidrag till studieförbund

Bidrag till studieförbund REGLER FÖR Bidrag till studieförbund Antaget av Kultur- och fritidsnämnden Antaget 2019-04-29 42 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Kulturchef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer KFN

Läs mer

Plats för nytänkande i din förening!

Plats för nytänkande i din förening! Plats för nytänkande i din förening! Studieförbundet Vuxenskolan - en lokal kraft att räkna med! Vårgårda Herrljunga Borås Ulricehamn Härryda Bollebygd Tranemo Mark Svenljunga För oss är det viktigt med

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 106/02 2003-01-01 Kn 5 1 Kf 83/09 2010-0101 ändring

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 106/02 2003-01-01 Kn 5 1 Kf 83/09 2010-0101 ändring FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 106/02 2003-01-01 Kn 5 1 Kf 83/09 2010-0101 ändring Regler för Härjedalens kommun gällande anslag till studieförbunden från och med 2010-01-01. 1. Syftet

Läs mer

Folkbildningen och framtiden

Folkbildningen och framtiden Folkbildningen och framtiden SFK Erfarenhetskonferens 5 februari 2015 Folkbildningsförbundet - Göran Hellmalm Sveriges Kommuner och Landsting - Göran Roos --------------------------------- Hur kan vi utveckla

Läs mer

Liten guide till folkbildning

Liten guide till folkbildning Liten guide till folkbildning Vad är folkbildning? Varje år träffas miljontals människor i Sverige för att dela med sig av kunskaper, utbyta synpunkter och diskutera åsikter. Formen kan vara en kurs, en

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetet för ett rikare liv Folkuniversitetets idé är att kunskap, förståelse och

Läs mer

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv

Folkuniversitetets verksamhetsidé. Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetets verksamhetsidé Att genom kunskap och skapande ge människor förutsättningar för ett rikare liv Folkuniversitetet för ett rikare liv Folkuniversitetets idé är att kunskap, förståelse

Läs mer

Världens mest nyfikna folk. En skrift om folkbildningens betydelse i Sverige

Världens mest nyfikna folk. En skrift om folkbildningens betydelse i Sverige Världens mest nyfikna folk En skrift om folkbildningens betydelse i Sverige Möten som utvecklar Sverige Folkbildningen är djupt förankrad i det svenska samhället, den är i det närmaste en del av den svenska

Läs mer

Framtidens välfärd och civilsamhällets roll

Framtidens välfärd och civilsamhällets roll Framtidens välfärd och civilsamhällets roll Vad menas med civilsamhället? Civilsamhället Föreningar, sällskap och organisationer utanför både offentliga sektorn och marknadssamhället Civilsamhället avgränsas

Läs mer

Bildning är det som är kvar, sedan vi glömt allt vad vi lärt. Ellen Key, 1849 1926. Foto: Marit Jorsäter. Vuxenutbildning Studieförbund

Bildning är det som är kvar, sedan vi glömt allt vad vi lärt. Ellen Key, 1849 1926. Foto: Marit Jorsäter. Vuxenutbildning Studieförbund Bildning är det som är kvar, sedan vi glömt allt vad vi lärt. Ellen Key, 1849 1926 Foto: Marit Jorsäter Vuxenutbildning Studieförbund 372 I över hundra år har människor i Sverige samlats för att tillsammans

Läs mer

STUDIEFÖRBUNDEN I SVERIGE

STUDIEFÖRBUNDEN I SVERIGE STUDIEFÖRBUNDEN I SVERIGE STUDIEFÖRBUNDEN MÖTESPLATS & MÖJLIGGÖRARE STUDIEFÖRBUNDEN ÄR SVERIGES största mötesplats för bildning och kultur. Hit kommer den som vill lära, skapa och utvecklas. VARJE DAG

Läs mer

UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA

UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 1(5) KULTURNÄMNDEN Referens Datum Diarienummer Kultursekretariatet/JL 2011-10-19 KUN 6-2011 UPPDRAG TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 2012-2014 Regionens sju folkhögskolor har en samlad kompetens som ger förutsättningar

Läs mer

Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet

Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet Fastställd av förbundsstyrelsen 2018-02-20 Kulturens riktlinjer för folkbildningsverksamhet Riktlinjer för statsbidragsberättigad folkbildningsverksamhet enligt Förordning (2015:218) om statsbidrag till

Läs mer

PM till passet. Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och varumärkesplattform

PM till passet. Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och varumärkesplattform PM till passet Översyn av SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsidé, värdegrund, vision och Innehållsförteckning Bakgrund 3 Vision 3 Värdegrund 4 Idrottsrörelsens mål 2025 5 Statens mål och syfte med folkbildningen

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2015

SV Gotland Verksamhetsplan 2015 SV Gotland Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan SV Gotland Sida 2 av 12 Till grund för verksamhetsplanen 2015 finns följande:... 4 1. SVs långsiktiga prioriteringar... 5 Människor och främst unga i utsatta

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Falköpings kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Falköpings kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Falköpings kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Falköping och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Studiefrämjandet Lidköping-Skarabygden

Verksamhetsplan 2014. Studiefrämjandet Lidköping-Skarabygden Verksamhetsplan 2014 Studiefrämjandet Lidköping-Skarabygden Verksamhetsplan 2014 Studiefrämjandet Lidköping- Skarabygden Verksamhetsplanen utgår från Strategisk plan för Studiefrämjandet från 2014, Studiefrämjandets

Läs mer

Studieförbundens remissyttrande på En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Studieförbundens remissyttrande på En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Dnr 17, u2017, 6/ds 2017-03-15 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Studieförbundens remissyttrande på En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Om Studieförbundens remissvar Branschorganisationen

Läs mer

Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm tillsammans med Afasiföreningen i Stockholms län

Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm tillsammans med Afasiföreningen i Stockholms län Cirkeln öppnar vägar För personer med afasi Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm tillsammans med Afasiföreningen i Stockholms län Innehåll Vad är afasi? sid 3 Orsak sid 3 Rehabilitering sid 3 Att mötas

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Mariestads kommun Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Mariestads kommun Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Mariestads kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Mariestad och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning

Läs mer

Folkbildning så funkar det

Folkbildning så funkar det Folkbildning så funkar det Region Uppsala 2019-01- 29 Magnus Wetterberg, Folkbildningsrådet 1 100 000 människor 2017 Folkbildningsrådet Folkbildningsrådet är en ideell förening med tre medlemsorganisationer

Läs mer

SV SÖRMLAND Verksamhetsplan 2016

SV SÖRMLAND Verksamhetsplan 2016 SV SÖRMLAND Verksamhetsplan 2016 Verksamhetsplan SV Sörmland Sida 2 av 9 Möten Möten mellan människor är en förutsättning för förändring och utveckling. I vår verksamhet sker det möten varje dag, många

Läs mer

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län

Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Bidragssystem för studieförbund i Kronobergs län Fastställt av kulturnämnden 24/2017 Region Kronobergs avsikt med bidragssystemet är att skapa ändamålsenliga former för dialog och samverkan med folkbildningens

Läs mer

Studieförbunden i Mark. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Mark. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Mark Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Marks kommun

Läs mer

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Skövde kommun 2015. Det händer något när människor möts!

Studieförbundens aktivitetsberättelse i Skövde kommun 2015. Det händer något när människor möts! Studieförbundens aktivitetsberättelse i Skövde kommun 2015 Det händer något när människor möts! Sammanställt av studieförbunden i Skövde och Västra Götalands Bildningsförbund april 2016 Inledning Studieförbunden

Läs mer

Riktlinjer för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun

Riktlinjer för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Runa Krehla 2017-01-13 KTN-2016-0436 Kulturnämnden Riktlinjer för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun Förslag till beslut Kulturnämnden

Läs mer

Studieförbundens verksamhet Ydre. Sammanställd av Bildningsförbundet Östergötland

Studieförbundens verksamhet Ydre. Sammanställd av Bildningsförbundet Östergötland Studieförbundens verksamhet 217 Ydre Sammanställd av Bildningsförbundet Östergötland 1 Bildningsförbundet Östergötland är en intresseorganisation för folkhögskolor och studieförbund i Östergötland. Bildningsförbundet

Läs mer

SV Blekinge Verksamhetsplan 2015

SV Blekinge Verksamhetsplan 2015 SV Blekinge Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplan SV Blekinge Sida 2 av 15 Innehållsförteckning Till grund för verksamhetsplanen 2015 finns följande:... 4 1. SVs långsiktiga prioriteringar... 5 Människor

Läs mer

Förord 3 Om Studiefrämjandet 4 Fokusområden och inriktningsmål 5

Förord 3 Om Studiefrämjandet 4 Fokusområden och inriktningsmål 5 Förord 3 Om Studiefrämjandet 4 Fokusområden och inriktningsmål 5 1. Starkare demokrati 5 2. Ökat miljöansvar 6 3. Ökad mångfald 7 4. Bättre folkhälsa 8 5. Mer kultur till fler 9 Vår organisation 10 Samverkan

Läs mer

Vad är Medborgarskolan?

Vad är Medborgarskolan? Vad är Medborgarskolan? MEDBORGARSKOLAN ETT HUMANISTISKT STUDIEFÖRBUND Historik Idén till Medborgarskolans logotyp föddes vid Gimo damm i Uppland i november 1940, där initiativtagarna kastade en sten i

Läs mer

Strategiska mål Studiefrämjandets gemensamma mål och prioriteringar

Strategiska mål Studiefrämjandets gemensamma mål och prioriteringar Strategiska mål Studiefrämjandets gemensamma mål och prioriteringar 2016-2021 Studiefrämjandet ska vara en frigörande kraft för människors möjligheter i ett samhälle med respekt för naturens och kulturens

Läs mer

Boxholm. Studieförbundens verksamhet 2013. Sammanställd av Bildningsförbundet Östergötland

Boxholm. Studieförbundens verksamhet 2013. Sammanställd av Bildningsförbundet Östergötland Studieförbundens verksamhet 2013 Boxholm Sammanställd av Bildningsförbundet Östergötland Kontakt: Anneli Dahlqvist Pettersson Kanslichef Mobil: 070 774 53 62 anneli@bildningsförbundet.se Innehållsförteckning

Läs mer

[Titel på arbetsplan]

[Titel på arbetsplan] [Titel på arbetsplan] [Arbetsplan ämne] (Nedan en kort informationstext om studiecirkel och arbetsplan.) En studiecirkel kan läggas upp på många olika sätt, här är ett förslag på arbetsplan och upplägg,

Läs mer

Fakta om Folkuniversitetet

Fakta om Folkuniversitetet Fakta om Folkuniversitetet Folkbildningstanken alla människors livslånga rätt att fritt söka efter kunskap genomsyrar vår pedagogik, organisation och våra värderingar. Folkuniversitetet är ett studieförbund.

Läs mer

Förtydligade fördelningsprinciper för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun

Förtydligade fördelningsprinciper för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Runa Krehla 2017-05-22 KTN-2016-0436 Kulturnämnden Förtydligade fördelningsprinciper för stöd till studieförbund verksamma i Uppsala kommun Förslag till

Läs mer

Regel för bidrag till studieförbund

Regel för bidrag till studieförbund Regel för bidrag till studieförbund Tierps kommun 815 80 TIERP Telefon: 0293-21 80 00 www.tierp.se Dokumentets giltighet och beslut Dokumentnamn: Regel för bidrag till studieförbund Gäller för: Kultur

Läs mer

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson

Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom. Handledning av Kitte Arvidsson Välkommen till vår vardag Tre filmer om Downs syndrom Handledning av Kitte Arvidsson Innehåll sid Detta är Studieförbundet Vuxenskolan, SV 3 Det här är en studiecirkel 4 Träff 1 5 Träff 2 7 Träff 3 8 SVs

Läs mer

Statistik Studieförbundens verksamhet i Örebro län. En sammanställning över antalet arrangemang, studietimmar och deltagare

Statistik Studieförbundens verksamhet i Örebro län. En sammanställning över antalet arrangemang, studietimmar och deltagare 2015 Statistik Studieförbundens verksamhet i Örebro län En sammanställning över antalet arrangemang, studietimmar och deltagare INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord. 2 ASKERSUNDS KOMMUN... 4 DEGERFORS KOMMUN...

Läs mer

FÖRENINGSHJÄLPEN. Vill din förening växa och få nya ideer?

FÖRENINGSHJÄLPEN. Vill din förening växa och få nya ideer? FÖRENINGSHJÄLPEN Vill din förening växa och få nya ideer? Studieförbundet Vuxenskolan brinner för föreningslivet och gör allt för att stötta och utveckla samhällsengagemang och demokrati. Genom utbildningar,

Läs mer

FOLKBILDNINGEN R UPPSALA

FOLKBILDNINGEN R UPPSALA FOLKBILDNINGEN UTVECK LA R UPPSALA Vad vi i Studieförbunden gjort 2017 och vad som är på gång 2018 Uppsala MusikDemo 2018 tog pulsen på Uppsalas musikliv och öppnade för möte mellan forskare, musiker,

Läs mer

IOGT-NTO:s SOCIALA VERKSAMHET

IOGT-NTO:s SOCIALA VERKSAMHET IOGT-NTO:s SOCIALA VERKSAMHET Om hur IOGT-NTO:s arbete gör skillnad TEXT: LINA STAAV, JOHNNY FOGLANDER TRYCK: FRIDHOLM & PARTNERS, 2013 GRAFISK FORM: PASADENA STUDIO IOGT-NTO:S SOCIALA VERKSAMHET 3 I din

Läs mer

Strategisk plan. för Studiefrämjandet från med idéprogram och kärnvärden

Strategisk plan. för Studiefrämjandet från med idéprogram och kärnvärden Strategisk plan för Studiefrämjandet från 2014 med idéprogram och kärnvärden 1 Inledning Om detta dokument Strategisk plan är, tillsammans med övriga styrdokument, en gemensam utgångspunkt för verksamhetsplanering

Läs mer

FOLKHÖG SKOLORNA. Styrdokument rörande Equmeniakyrkans och Equmenias huvudmannaskap för folkhögskolorna

FOLKHÖG SKOLORNA. Styrdokument rörande Equmeniakyrkans och Equmenias huvudmannaskap för folkhögskolorna 2017 FOLKHÖG SKOLORNA Styrdokument rörande Equmeniakyrkans och Equmenias huvudmannaskap för folkhögskolorna Antaget av kyrkostyrelsen 2017 09 17 och av Equmenias styrelse 2017 09 09 Det reviderade styrdokumentet

Läs mer

Gävle Kulturhus

Gävle Kulturhus 2015-02-04 Gävle Kulturhus Syfte och mål Gävle Kulturhus ska vara en plats där samverkan är grunden. Gävle Kulturhus ska vara en plats för fler genom att bredda både deltagande och publik som ska spegla

Läs mer

Detta bildningssystem är till för att sätta ramarna för detta arbete.

Detta bildningssystem är till för att sätta ramarna för detta arbete. Bildningssystem Antaget vid UNF:s kongress i Göteborg 2009 Reviderat vid UNF:s kongress i Åre 2011 Reviderat vid UNF:s kongress i Borås 2013 Reviderat vid UNF:s kongress i Lund 2015 Inledning UNF är en

Läs mer

Riktlinjer för. Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer. Gäller fr o m

Riktlinjer för. Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer. Gäller fr o m Riktlinjer för Landstinget Dalarnas stöd till Studieförbundens distriktsorganisationer Gäller fr o m 2014-01-01 Beslutad av Landstinget Dalarnas Kultur- och bildningsnämnd 2013-05-28, 38 Kontaktuppgifter

Läs mer

Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skånes remissvar på förslag till regional kulturplan för Skåne 2016-2019

Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skånes remissvar på förslag till regional kulturplan för Skåne 2016-2019 Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skånes remissvar på förslag till regional kulturplan för Skåne 2016-2019 Härmed lämnar Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund i Skåne sitt remissvar på förslaget

Läs mer

Studieförbundens verksamhet Ödeshög. Sammanställd av Bildningsförbundet Östergötland

Studieförbundens verksamhet Ödeshög. Sammanställd av Bildningsförbundet Östergötland Studieförbundens verksamhet 217 Ödeshög Sammanställd av Bildningsförbundet Östergötland 1 Bildningsförbundet Östergötland är en intresseorganisation för folkhögskolor och studieförbund i Östergötland.

Läs mer

Bidragsregler för studieförbund

Bidragsregler för studieförbund Regler Bidragsregler för studieförbund Antagen av kommunstyrelsen, 7/2014 att gälla från den 1 januari 2014. Tierps kommun 815 80 Tierp, Telefon 0293-21 80 00, www.tierp.se Bidragsregler studieförbund

Läs mer

LO-facken Avesta Studiekatalog Våren 2013

LO-facken Avesta Studiekatalog Våren 2013 LO-facken Avesta Studiekatalog Våren 2013 Vi lever i en tid av för mycket arbete och för lite bildning; en tid då människor är så flitiga att det blir dumma. Oscar Wilde LO-facken i Avesta samarbetar med

Läs mer

Studiecirklar. Våren 2016. Kulturarrangemang och föreläsningar

Studiecirklar. Våren 2016. Kulturarrangemang och föreläsningar Studiecirklar Våren 2016 Kulturarrangemang och föreläsningar För personer med egen erfarenhet av funktionsvariationer. För personal och anhöriga som har kontakt med personer inom LSS målgrupp. Studieförbundet

Läs mer

jämlikhet frihet påverkan

jämlikhet frihet påverkan Verksamhetsplan 2019 jämlikhet frihet påverkan är våra ledord Innehåll Vad vi tror på och vad vi vill 3 Styrelsen om folkbildning och demokrati 4 Vad SV vill uppnå till år 2025 5 SV:s prioriteringar 2019

Läs mer

Förslag till verksamhetsstöd till folkbildningsorganisationer

Förslag till verksamhetsstöd till folkbildningsorganisationer Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-11-09 Handläggare Mats Sylwan Telefon: 08 508 31 928 Till Kulturnämnden Förslag till verksamhetsstöd till folkbildningsorganisationer

Läs mer

Norrköpings kommuns bidragsregler för studieförbund. Fastställd av kultur- och fritidsnämnden den 13 september 2017 (KFN 2017/0280).

Norrköpings kommuns bidragsregler för studieförbund. Fastställd av kultur- och fritidsnämnden den 13 september 2017 (KFN 2017/0280). Regler 2017-09-13 Norrköpings kommuns bidragsregler för studieförbund Fastställd av kultur- och fritidsnämnden den 13 september 2017 (KFN 2017/0280). Dessa bidragsregler beskriver bidragsberäkning och

Läs mer

Överenskommelsen i Borås Studiematerial

Överenskommelsen i Borås Studiematerial Överenskommelsen i Borås Studiematerial Ett studiematerial som inbjuder till samtal och samverkan Ett studiematerial för De Idéburna och politiker samt offentliganställda/tjänstepersoner som vill skapa

Läs mer