Kurskatalog för individuella val till läsåret 2014/15

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kurskatalog för individuella val till läsåret 2014/15"

Transkript

1 KALMARSUNDS GYMNASIEFÖRBUND Jenny Nyströmsskolan Stagneliusskolan Lars Kaggskolan Kurskatalog för individuella val till läsåret 2014/15 Stagneliusskolan Jenny Nyströmsskolan Lars Kaggskolan

2 INSTRUKTIONER TILL VALMODULEN I DEXTER Börja med att titta igenom översikten och kurskatalogen för att se vilka val du vill ha. Gå även igenom vilka reservval du vill göra. På översikten ser du när kurserna ligger i de olika blocken. Block A och B. 1. Logga in på Dexter (dexter når du från skolans hemsida) 2. Gå in på Expeditionen i menyraden 3. Välj Valinmating 4. Gå vidare till de ärenden som du ska välja i och välj de kurser i rullisten som du vill ha. När du gjort detta så får du inte glömma att spara. Du kan gå in och ändra dina val tills valinmatningen i dexter stängs men glöm alltså inte att SPARA innan du lämnar sidan. Valinmatningen i dexter öppnar den 8 januari 2014 och stängs den 1 februari OBS! Har du läst språk som indval/har musikprofilen/idrottsprofilen och har fått ihop dina 200 poäng skall du inte söka några kurser. Kursinnehåll från A-Ö. Affärskommunikation Affärskommunikation AFFAFÄ00S 100 Kursen passar dig som vill lära dig hur man på bästa sätt kommunicera med andra i olika affärssammanhang. Kursen passar dig som ser dig i en framtida roll i affärsvärlden där du är i behov av kunskaper för att möta kunder eller samarbetspartners på ett professionellt sätt, både muntligt och skriftligt. Kursens syfte och innehåll ger dig förståelse för affärsseder och kulturella uttryck i olika länder. Du kommer att lära dig hur man framställer affärsdokument och olika typer av presentationsmaterial. Animation Animation 1 ANIANI Kursen passar dig som vill kunna planera, göra manus för och utveckla olika former av animering, både klassisk teknik som stop-motion och datorbaserad animering. Kursens syfte och innehåll är att du som elev skall kunna använda filmens berättarmetoder, göra manus och storyboard för animering, undersöka rörelser och fysiska egenskaper samt omsätta detta till rörliga bilder producerade med olika teknik. Arkitektur Arkitektur - rum ARKARI0 100 Man får förståelse för begreppet inredningsarkitektur i historiskt och estetiskt perspektiv. Man använder verktyg för att visualisera och presentera sina idéer (skisser, ritningar, planer och modeller) Man gestaltar olika sorters rum med fokus på form, funktion och ergonomi. Man får förståelse för handlingsprocessen, lagar och bestämmelser som gäller vid planering och genomförande av inredningsprojekt. Man får grundläggande kunskap om olika material, färg, ljud, ljus och olika inredningsenheter (t.ex möbler, belysning och växtlighet)

3 Arkitektur Arkitektur - hus ARKARK0 100 Man får förståelse för begreppet arkitektur i historiskt och estetiskt perspektiv med fokus på omgivande miljö och arkitektur. Arbetar med olika verktyg för att visualisera och presentera sina idéer (skisser, ritningar, planer och modeller). Man gestaltar arkitekturobjekt och får förståelse för samband mellan form, funktion och teknik. Man får grundläggande kunskap om byggmaterial och hållbara byggtekniska lösningar. Bild och form Bild och form 1a1 BILBIL01a1 50 Kursen passar dig som vill arbeta praktiskt med olika bildtekniker och utveckla din förmåga att förstå och berätta med bilder. Kursens syfte och innehåll är att genom arbete med kreativa processer utveckla såväl din tekniska förmåga att skapa bilder som din förmåga att använda bilden som ett språk. (Kursen kan byggas på med Bild och form 1a2) Ej för elever som går på Estetiska programmet - bild och form. Bild och form Bild och form 1a2 BILBIL01a2 50 Kursen passar dig som redan läst Bild och form 1a1(50p) och vill bredda och fördjupa dina kunskaper inom bildområdet både tekniskt och genom diskussion och analys. Kursens syfte och innehåll motsvarar, tillsammans med Bild och form 1a1 (50p) det du får i 100- poängskursen Bild och form 1b. Genom nya tekniker och nya möjligheter till spridning är den globala visuella kulturen under stark utveckling vilket ökar bildämnets och kursens aktualitet. Förkunskapskrav: Bild och form 1a1 Ej för elever som går Estetiska programmet bild och form. Bild och form Bild och form 1b BILBIL01b 100 Kursen passar dig som vill arbeta praktiskt med olika bildtekniker och genom samtal, diskussion och analys utveckla din förmåga att förstå och berätta med bilder. Kursens syfte och innehåll är genom arbete med kreativa processer utveckla såväl din tekniska förmåga att skapa bilder som din förmåga att använda bilden som ett språk. Genom nya tekniker och nya möjligheter till spridning är den globala visuella kulturen under stark utveckling vilket ökar bildämnets och kursens aktualitet. Upplägg och innehåll liknar Bild och form 1a1 (50p) men eftersom denna kurs är dubbelt så lång finns utrymme för både en breddning och fördjupning av tekniker och innehåll. Det tillkommer även ett moment med presentation och /eller utställning av dina bilder. Ej för elever som går Estetiska programmet bild och form.

4 Biologi Biologi 1 BIOBIO Biologi betyder läran om det levande. Biologi 1 handlar om livets fascinerande utveckling på jorden. Alltifrån de första spåren av liv, till människans oerhört spännande historia på denna planet. Du får lära dig mer om arvets betydelse och hur djur och växter samspelar med varandra på vår känsliga planet. Kursen passar dig som intresserar dig för naturens mångfald och skönhet och som vill vara delaktig i omsorg och respekt för allt levande. Kursen bygger vidare på de kunskaper du fått från grundskolan eller motsvarande. Ej för elever som går Naturvetenskapsprogrammet. Biologi Biologi 2 BIOBIO Biologi betyder läran om det levande. Kursen fördjupar dina kunskaper inom människans fysiologi och anatomi. Du lär dig bl.a mer om hur träning påverkar kroppen och hur din livsstil påverkar hälsa och välbefinnande. Du får lära dig mer hur livets minsta enhet cellen, fungerar och hur vårt fascinerande immunsystem aktiveras när kroppen utsätts för sjukdomsframkallande bakterier och virus. Hur våra hormoner påverkar oss och bidrar till humörsvängningar och framkallar känslor som t.ex förälskelse är andra spännande områden som behandlas i kursen. Kursen bygger vidare på de kunskaper du fått från kursen biologi 1. Ej för elever som går Naturvetenskapsprogrammet. Biologi Bioteknik BIOBIT0 100 Bioteknik är en kurs som handlar om en av de snabbaste växande vetenskapsgrenarna. Det handlar alltså om den moderna genetiken och om hur vi lärt oss använda mikroorganismer för att kunna tillverka nya läkemedel eller hur vi kan använda DNA inom modern kriminalteknik. Kursen har ett stort inslag av praktiska moment där vi t.ex kan odla självlysande bakterier, leka kriminalpoliser eller ta fram DNA ur en växt. Vi tittar också på hur moderna genetiska databaser på nätet fungerar. Kursen bygger vidare på de kunskaper du fått från kursen biologi 1. Biologi Djurens biologi BIGDJE0 100 Om du väljer denna kurs, får du lära dig mer om djurrikets spännande utveckling på jorden. Du lär dig mer om hur djuren fungerar (fysiologi) och hur de beter sig i olika situationer. Beteendeekologi är ett ganska nytt forskningsfält och är du hundägare så kommer du bättre att förstå varför ditt husdjur beter sig som det gör. Under kursen kommer vi att vara utomhus en hel del för att studera djuren i sin naturliga miljö. Då lär du dig mer om djurrikets biologiska mångfald, (artkunskap) och får bättre förståelse för hur djuren har anpassat sig till olika miljöer. Kursen bygger vidare på de kunskaper du fått från kursen biologi 1.

5 CAD CAD1 CADCAD01 50 Kursen vänder sig till dig som vill lära dig grunderna i CAD-teknik och 3D-modellering. CAD används idag inom det mesta som rör någon form av tillverkning, allt från kläddesign och arkitektur till industriell tillverkning. CAD-programmet du kommer att arbeta med är ett så kallat direktmodelleringsprogram, dvs du kan skapa och förändra dina 3D-modeller på ett enkelt och intuitivt sätt. Du kommer också lära dig att skapa måttsatta ritningar i 2D. På slutet gör du ett eget projekt där du skapar en egen valfri modell med egen design. Syftet med kursen är att du ska få en inblick i vad man kan göra med ett modernt CAD-program. CAD CAD2 CADCAD02 50 Kursen bygger vidare på CAD 1 och vänder sig till dig som vill ha fördjupade kunskaper i CAD-teknik. Du kommer här att bland annat montera ihop flera 3D-detaljer, göra anpassningar och modifieringar av enskilda delar. Dessa sammanställningar kan sedan simuleras och animeras. Du kommer att lära dig hur man enkelt kan genomföra kraftfulla hållfasthetsberäkningar i CAD-miljö. Syftet med kursen är att ge insikt i hur man inom konstruktion kan använda ett modernt CAD-program. Dans Dansteknik DATDAS01S 100 Kursen passar dig som gillar att dansa och vill utveckla din dansteknik i framförallt Jazz- och Streetdance. Kursens syfte och innehåll är att utveckla sina fysiska färdigheter. Kursen innefattar även hälsoaspekter med anatomi och träningslära. Kursen passar dig som har intresse för dans, med eller utan förkunskap. Ej för elever som går Estetiska programmet dans. Dans Dansgestaltning DANDAN Kursen passar dig vill skapa en dansföreställning från idé till färdig föreställning. Kursens syfte och innehåll är: Parallellt med föreställningsarbetet kommer du att lära dig olika dansstilar och dess tekniker. Du lär dig grunderna i hur du gör en koreografi samt processen att skapa en dansföreställning med allt runtikring som kostym, scenografi, rekvisita och ljud. Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av dans, men däremot ett stort intresse. Ej för elever som går Estetiska programmet dans. Design Design 1 DESDES Kursen passar dig som vill utveckla din kreativa förmåga att gestalta idéer och arbeta med problemlösning i olika typer av designprojekt. Du kommer att jobba i olika material, tekniker och metoder, resultatet förmedlas genom både text och tal, ritning, skiss, bild och modell. Kursens syfte och innehåll är att ge kunskaper i designprocessens olika delar och metoder för innovativt designarbete. Vi jobbar i huvudsak i projektarbetsform där du utifrån ett uppdrag utvecklar och tar fram produkt, koncept och tjänster med funktionella, enkla, hållbara och estetiska krav. Inga förkunskaper krävs. Ej för elever som går Hantverksprogrammet - textil design.

6 Digitalt skapande Digitalt skapande 1 DIGDIG Kursen passar dig som vill utveckla din kreativa förmåga med digitala verktyg. Arbeta med fotografier, illustrationer, ljud, musik, 3D och film med avancerade programvaror. Kursens syfte och innehåll är att du kommer att kunna hantera de viktigaste metoderna för att framställa bilder, ljud och film för moderna medier. Inga förkunskaper krävs. Ej för elever som går Estetiska programmet bild- och form eller media. Engelska Engelska 6 ENGENG Kursen passar dig som vill utveckla ditt språk och omvärldskunskaper om delar av världen där engelska används. Kursens syfte och innehåll är att utveckla en allsidig kommunikativ förmåga med språklig säkerhet i tal och skrift samt förmåga att uttrycka sig med variation och komplexitet. Denna förmåga innefattar dels reception, som innebär att förstå talat språk och texter, dels produktion och inter aktion, som innebär att formulera sig och samspela med andra i tal och skrift samt att anpassa sitt språk till olika situationer, syften och mottagare. Kommentar: För dig som går på yrkesprogram och vill få behörighet till högskolan. OBS! Läs detta om du går ett yrkesprogram. Vill du läsa både Engelska 6 och Svenska 2 har vi gjort ett fingerat ämne som heter ENGSVE och är då 100p. I verkligheten är resp. kurs 100 p. Engelska Engelska 7 ENGENG Kursen passar dig som är intresserad av att få fördjupande kunskaper inom engelska språket både vad gäller teoretiska kunskaper samt muntlig och skriftlig kommunikation. Kursens syfte och innehåll ger dig bland annat förståelse för och utvecklar din muntliga och skriftliga förmåga i olika situationer och ämnesområden. Du tränar också förståelse av texter av olika slag samt talar språk med dialektal färgning. Förkunskapskrav: Engelska 6 Engelska Engelska 7 med certifikat ENGENG07-C 100 Se engelska 7. Du som läser engelska 7 har också möjlighet att ta Certificate in Advanced English (CAE). Certifikatet visar vilken nivå din engelska har internationellt. CAE kan vara fördelaktigt om du planerar att läsa vidare på universitet utomlands eller jobba utomlands.

7 Entreprenörskap Entreprenörskap ENTENR0 100 Kursen passar dig som vill få veta hur man kan vidareutveckla och skydda en idé som skulle kunna leda till en affärsverksamhet. Kursen lär dig också hur man driver projekt tillsammans med andra. Kursens syfte och innehåll ger dig insyn i hur ett projekt drivs från idé till utvärdering. Kursen ger dig också kunskaper om hur produkter skyddas genom lagar och bestämmelser och hur du planerar ekonomi och marknadsföring. Ej för elever som går Hantverksprogrammet textil design eller Hotell- och turismprogrammet. Film o TVproduktion Film och TV-produktion 1 FILFIL Kursen passar dig som vill kunna planera, göra manus för, spela in och redigera film av olika slag såsom dokumentär, musikvideo eller drama, med hjälp av modern teknik. Kursens syfte och innehåll är att du som elev ska kunna utveckla idéer och i arbetsteam genomföra olika slags produktioner som innehåller bild, ljud och grafik. Du ges möjlighet att utveckla förmåga till kreativt berättande samt att utveckla ditt bildspråk. Kursen ges även som programfördjupning för elever som går ES-media. Filosofi Filosofi 1 FIOFIO01 50 Kursen passar dig som är intresserad av ett humanistiskt ämne som har förgreningar i alla områden av mänsklig kunskap och verksamhet. Tycker du om att diskutera med kamrater om livsfrågor och vill lära dig att se på verkligheten med lite annorlunda ögon? Då är detta kursen för dig! Kursens syfte och innehåll ger dig förståelse att formulera filosofiska frågeställningar och utvecklar din förmåga till självständigt och kritiskt tänkande. Formgivning Formgivning 1 Keramik FOMFOR01S 100 Kursen passar dig som gillar att arbeta med lera. Kursens syfte och innehåll är att du får lära dig grundteknikerna i lera och även göra ett eget projekt där du bestämmer själv från idé till färdig produkt. Inga förkunskaper behövs. Fotografisk bild Fotografisk bild 1 FOTFOT Kursen passar dig som gillar att fotografera och vill utveckla dina kunskaper inom fotografi. Kursens syfte och innehåll är att lära dig utnyttja systemkamerans olika funktioner samt använda digital bildbehandling i programmet Photoshop för att ytterligare förbättra dina bilder både för utskrift och webbpublicering. Du får även utveckla ditt bildspråk genom olika fotouppgifter och genom att analysera egna och andras bilder. Kursen ges även som programfördjupning för elever som går ES-media.

8 Fysik Fysik 1b1 FYSFYS01b1 100 Kursen passar dig som inte läser på teknikprogrammet eller det naturvetenskapliga programmet men som är intresserad av fysik och tror att du kommer att studera vidare efter gymnasiet. Viktigt att notera är att du INTE blir behörig till ingenjörsutbildningar med den här kursen. Syftet med att läsa kursen är att få djupare kunskaper inom energi och termofysik-området som du kan ha nytta av i andra kurser eller senare i livet. OBS! För behörighet motsvarande Fysik 1 (150p) skall även kursen Fysik 1b2 läsas. Kursens syfte och innehåll är att den ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om fysikens olika tillämpningar inom till exempel teknik, medicin och hållbar utveckling och därigenom förståelse på energi samt termofysik. Förkunskaper: Inga speciella men du bör inte ha svårt för matematik eftersom en stor del av fysikarbetet innebär beräkningar med hjälp av olika formler etc. Fysik Fysik 2 FYSFYS Kursen passar dig som behöver en fördjupad kunskap inom fysik för att klara kommande studier till ingenjör eller inom fysikområdet. Du får med denna kurs behörighet till t.ex civilingenjörsutbildningen och vidare studier inom fysikområdet. Kursens syfte och innehåll är att du ska i denna kurs vidareutveckla kunskaper om fysikens begrepp, teorier, modeller och arbetsmetoder. Du utvecklar också kunskaper om fysikens olika tillämpningar inom t.ex teknik, medicin och hållbar utveckling samt förståelse för fysikens betydelse i samhället. Centralt innehåll i kursen är: Rörelse och krafter i två dimensioner; Vågor, elektromagnetism och signaler; Universums utveckling och struktur. Förkunskaper: Kursen bygger vidare på kunskaper från Fysik 1. Fysik Fysik 3 FYSFYS Kursen passar dig som har ett genuint intresse för fysik och naturvetenskap. Eftersom kursen innehåller bl.a simulering så bör du ha ganska lätt för matematik. Dur får möjlighet att fördjupa dina kunskaper i klassisk fysik och t.ex studera dämpade svängningsrörelser. Kursen ger också en fördjupad förståelse för modernfysiken med nedslag i relativitetsteorin, vågpartikeldualitet etc. Företagsekonomi Entreprenörskap och företagande (UF) FÖRENT0 100 Kursen passar dig som vill använda din kreativitet och förmåga att samarbeta, ta ansvar och omsätta idéer i praktisk handling. Kursens syfte och innehåll. Du ska lära dig att starta, driva och utveckla ett företag. Du deltar i Kick-off, mässutbildning, mässor, tävlingar mm utanför skolan. Varje UF-företag har en rådgivare från näringslivet.

9 Företagsekonomi Företagsekonomi 1 FÖRFÖR Kursen passar dig som lär dig förstå affärsidéns betydelse, hur du bygger upp ett företags verksamhet med avseende på marknadsföring, inköp, kalkyler, lönsamhet, organisationer och ledarskap. Kursens syfte och innehåll är att utveckla förståelsen av företagens roll och villkor i samhället. Undervisningen ger dig möjlighet att utveckla ditt intresse för ekonomiska frågor. Företagsekonomi Företagsekonomi 2 FÖRFÖR Kursen passar dig som vill fördjupa dig i företagens roll och villkor i samhället ur olika perspektiv. Kursens syfte och innehåll är att du får insikt i t.ex affärsidéns betydelse och omvärldsanalys som hjälpmedel för marknadsföring. Kursen behandlar också metoder för budgetering, enklare bokslut och ledarskapsteorier. Försäljning och Personlig försäljning 1 FÖSPER kundservice Kursen passar dig som ser dig själv som en framtida försäljare eller representant för ett företag ellr helt enkelt bara vill lära dig mer om hur du möter kunder på ett bra sätt. Kursens syfte och innehåll ger dig förmåga att planera försäljning och produktdemonstrationer inom olika branscher. Du får dessutom veta hur du ska hantera olika kundtyper och hur man kan dela in marknaden i olika segment. Geografi Geografiska informationssystem GEOGEO0 100 Kursen passar dig som tänker dig ett yrke som någon form av ingenjör, planläggare, arkitekt eller som tjänsteman inom kommun eller landsting. Du behöver vara studiemotiverad, analytisk och ha god förmåga att jobba strukturerat. Du behöver även klara av att jobba lösningsfokuserat. Goda kunskaper kring hantering, administrering av mycket information i diverse molntjänster är att föredra. Kursens syfte och innehåll: i krusen ges en introdukton till vad GIS är och hur det används som illustrativt, analytiskt verktyg. Kursen kretsar kring ett av de största programmen som används på universitet, kommuner, länsstyrelser och inom näringslivet. Du kommer att få grundläggande kunskap så du kan arbeta i programmet Arc View 10.1.

10 Geografi Geografi 1 GEOGEO1 100 Kursen passar dig som är intresserad av jordklotet vi bor på och hur det kommer sig att det ser så olika ut runt om på jorden. Geografi är det självklara valet om du vill lära dig vad det finns för förutsättningar för olika länder att utvecklas och vilka förutsättningar befolkningen har på olika platser. Du som tycker det är kul med hållbar utveckling, konsekvenser av en klimatförändrad värld, tillgång till vatten och brukbar mark samt naturresursanvändning och resurskonflikter ska läsa geografi. Geografi 1 ger dig förståelse för hur jorden är ett komplext, föränderligt sammanflätat system och ett samspel mellan människa, samhälle och natur på lokal, regional och globalnivå. I kursen kommer du att utveckla dina kunskaper om olika natur- och kulturlandskap och hur dessa förändras. Du kommer att utveckla din förmåga att analysera intressekonflikter med koppling till natur och samhällets behov. Ej för elever som går på Naturvetenskapsprogrammet naturvetenskap och samhälle. Grafisk kommunikation Grafisk illustration GRAGRI0 100 Kursen passar dig som vill fördjupa dig i att skissa, illustrera och digitalt förverkliga olika typer av bilder för att få fram ett budskap. Är du nyfiken på att utveckla både den manuella och digitala tekniken att skapa olika typer av bilder för olika sammanhang, då är detta kursen för dig. Kursens syfte och innehåll är att lära dig tekniken att ta fram olika typer av bilder. Du arbetar från idé till färdiga bilder, från manuella verktyg till digitala. Du arbetar med enkla skisser och illustrationer och lär dig att överföra dessa bilder på olika sätt till digitala filer. Vi jobbar i professionella programvaror som Illustrator och Photoshop, men kompletterar också med t ex kamera och scanner. Förkunskapskrav inga förkunskaper krävs, men ett brinnande intresse för bilder är bra! Ej för elever som går Estetiska programmet media. Historia Historia 1a2 HISHIS1a2 50 Kursen passar dig som vill bygga vidare på kursen Historia 1a1 och utveckla dina historiska kunskaper och förmåga att använda historia som en referensram för att förstå frågor som har betydelse för nuet och framtiden. Kursens syfte och innehåll bygger vidare på Historia 1a1 och du får studera och analysera ytterligare historiska förändringsprocesser. Du får även lära dig mer om källkritik och att granska historiska källor utifrån källkritiska metoder. Kursen innehåller dessutom en fördjupning om hur historiska har använts av olika grupper i samhället på olika sätt. Förkunskapskrav Historia 1a1 Ej för elever som går Estetiska- eller Naturvetenskapsprogrammen.

11 Historia Historia 2a HISHIS02a 100 Kursen passar dig som vill utveckla dina historiska kunskaper och förmåga att använda historia som en referensram för att förstå frågor som har betydelse för nuet och framtiden. Du får en större förståelse för varför världen ser ut som den gör. Du får även utveckla dina förmågor i att diskutera olika tolkningar och teorier om varför historien ser ut som den gör. Kursens syfte och innehåll. Kursen innehåller fördjupningar inom både lokal och global historia. Du får lära dig olika modeller för att förklara den historiska utvecklingen. Du kommer även att arbeta med historiskt källmaterial samt få lära dig hur historia används inom olika kulturformer. T.ex tittar vi närmare på konspirationsteorier kring vissa historiska skeenden samt värderar och kritiskt granskar de källor som används. Kursen går även djupare in i olika valda historiska skeenden och du får lära dig olika tolkningar och teorier om varför dessa skeenden såg ut som de gjorde. Förkunskapskrav Historia 1b Historia Historia 3 HISHIS Kursen passar dig som vill fördjupa dig i hur man arbetar vetenskapligt kring historia, hur historia används inom olika sektorer i samhället samt fördjupa dig i någon viktigt historisk process. Kursens syfte och innehåll. Under kursen studeras någon viktig global förändringsprocess under och 1900-talet. Du får också lära dig att söka, bearbeta och sammanställa historiskt källmaterial. Olika sätt att presentera dina resultat ingår också i kursen. Historia 3 tar också upp källkritiska och metodiska problem vid historiskt arbete. Du får även lära dig hur exempelvis bibliotek, arkiv och museer använder sig av historia i olika former. Förkunskapskrav: Historia 2a Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering HUMHUM00S 100 Kursinnehållet bygger på tidigare lästa kurser och anpassas efter gruppen. Hållbart samhälle Miljö- och energikunskap HÅLMIJ0 100 Kursen passar dig som vill utveckla ditt kunnande kring hållbart samhällsbyggande Kursens syfte och innehåll: Se skolverkets hemsida. Sök på kursnamnet. Kommentar: Kursen ger en mångfacetterad bild av samhällsstrukturen och dess miljökonsekvenser.

12 Hälsa Barnhälsovård HÄLBAN0 100 Kursen passar dig som vill lära mer om barn och ungdomars hälsa. Kursens syfte och innehåll: Du får lära dig om vanliga barnsjukdomar och behandlingar. Tandvård och vaccinationer tillhör det förebyggande hälsoarbete som vi har i samhället runt våra barn. Kursen behandlar olika uppväxtvillkor och barn och ungdomars fysiska, psykiska och sociala utveckling. Lekens betydelse och andra aktiviteter som har betydelse för utveckling studeras. Lagtexter och bestämmelser för barnhälsovården ingår samt hur barnhälsovården är organiserad. Hälsa Friskvård och hälsa HÄLFRI0 100 Kursen passar dig som vill lära dig om människors livsvillkor och hälsa ur olika perspektiv såsom socioekonomiska, psykosociala och kulturella. Kursens syfte och innehåll: Under kursen kommer hälsoprofiler, hälsoupplysning och hälsofrämjande arbete studeras. Genom kunskap om kost, fysisk aktivitet, sömn, stress, missbruk och sexualitet får du en djupare kunskap om människors hälsa och ohälsa. I kursen erbjuds också kunskaper om nationella och internationella överenskommelse och bestämmelser för hälsoarbete. Hälsa Mental träning HÄLMEN0 100 Kursen passar dig som är intresserad av hur huvudet påverkar presentationer. Du som exempelvis vill kunna göra bättre idrottsresultat/presentationer genom tankens kraft. Kursens syfte och innehåll ger dig förståelse för hur du kan förbättra din förmåga via tankens kraft. Ger dig möjlighet att lära dig om målsättning, motivation och stresshantering. Ger dig möjlighet att praktisera olika metoder för exempelvis avslappning. Ger dig möjlighet att utveckla din mentala kapacitet. Idrott och hälsa Idrott och hälsa 2 IDRIDR Kursen passar dig som vill fördjupa dig ytterligare inom idrott och hälsa. Den erbjuder dig som är intresserad att gå längre i analyser och diskussioner kring dagens tränings- och hälsotrender. Det underlättar dessutom om du tycker att det är kul med friluftsliv under alla fyra årstiderna. Kursens syfte och innehåll ger dig möjligheter att utöva och diskutera allt inom träning, hälsa, friluftsliv mm på en högre nivå än Idh 1-kursen. Idrott o hälsa 2 vill inspirera dig till en utvecklad kroppslig förmåga men också ta del av idrottsrörelsens roll i samhället och för miljön. Kommentar: Har du ett brett allmänt intresse kring fysiska aktiviteter så är detta kursen för dig. Du behöver inte vara idrottsligt aktiv själv, bara intresset finns där.

13 Idrott och hälsa Idrott och hälsa, specialisering IDRIDO Kursen passar dig som vill kunna träna, utvecklas och fördjupa dig ytterligare inom din egen idrott. Kursens syfte och innehåll: Du ska ha en idrott som du tränar/tävlar på åtminstone lokal elitnivå. Du ska ha en förening/förbund som tillsammans med skolan är beredd på att genomföra kursen. Ej för elever som går Barn- och fritidsprogrammet fritid/hälsa. Idrott och hälsa Idrott och hälsa, specialisering IDRIDO Kursen passar dig som vill kunna träna, utvecklas och fördjupa dig ytterligare inom din egen idrott. Kursen är en fortsättning från åk 1 inom din egen idrott. Kursens syfte och innehåll: Du ska ha en idrott som du tränar/tävlar på åtminstone lokal elitnivå. Du ska ha en förening/förbund som tillsammans med skolan är beredd på att genomföra kursen. Ej för elever som går Barn- och fritidsprogrammet fritid/hälsa. Juridik Privatjuridik JURPRI0 100 Kursen passar dig som vill lära dig hur det svenska rättssystemet fungerar. Hur påverkar våra lagar vårt privatliv, yrkesliv samt affärsliv? Kursens syfte och innehåll: Det juridiska språket ställer stora krav på exakthet, precision, saklighet och logisk skärpa. I kursen privatjuridik tränar du dessa förmågor genom att vi läser domar, besöker tingsrätten och fördjupar oss i rättsfall samt löser rättsliga problem. Juridik Rätten och samhället JURRÄT0 100 Undervisningen i ämnet juridik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om det svenska rättssystemet och förståelse av hur gällande lagar styr privatlivet, yrkeslivet och affärslivet. Den ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för dagens samhällsliv samt stimulera dem till att verka för ett rättssystem som värnar alla människors lika värde. Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll: Konstitutionell rätt: Sveriges grundlagar med särskild betoning på offentlighetsprincipen och skyddet för mänskliga fri- och rättigheter. Internationell rätt: Europarätt inklusive EU-rätt samt det internationella skyddet för mänskliga rättigheter. Straffrätt: regler som rör brott och straff samt straffrättsliga ideologier. Processrätt: regler som rör det svenska rättegångsväsendet och praktiskt processförfarande. Juridiska begrepp och problemlösning i rättsliga sammanhang. Sambandet mellan etik och moral i samhället, lagstiftning och tolkning av lagar.

14 Kemi Kemi 1 KEMKEM Kursen passar dig som är intresserad av naturvetenskap och vill veta mer om hur och varför olika ämnen uppför sig som de gör. Kursens syfte och innehåll är att förklara hur materia är uppbyggt och hur ämnenas egenskaper kan förklaras utifrån bland annat kemisk bindning. Kursen behandlar också olika kemiska processer. En stor del av undervisningen är laborativ då genomförande och tolkning av experiment är en viktig del av undervisningen. Ej för elever som går på Naturvetenskapsprogrammet. Kemi Kemi 2 KEMKEM Kursen passar dig som är intresserad av naturvetenskap och vill veta mer om olika livsprocesser på molekylnivå. Kursens syfte och innehåll är bland annat att ge kunskap om hur vår kropp fungerar kemiskt sett, dvs uppbyggnad och ämnesomsättning. Dessutom läser vi t ex om olika analysmetoder och om det jämviktstillstånd som präglar flertalet kemiska reaktioner. En stor del av undervisningen är laborativ då genomförande och tolkning av experiment är en viktig del av undervisningen. Förkunskapskrav: Kemi 1. Ej för elever som går Naturvetenskapsprogrammet. Konst och kultur Kultur och idéhistoria KOSKUL0 100 Kursen passar dig som tycker att det är kul med konst och historia. Här tittar du på hur kulturhistoria, samtida idéer och samhällsförändringar samspelar och påverkar varandra. Du lär dig om både nutida och historiska nationella och internationella kulturströmningar med betoning på den västerländska utvecklingen. Kursens syfte och innehåll ger dig förståelse för vad som menas med begreppet kultur. Kursen syftar till att utveckla dina kunskaper i idéhistoria, konstarternas utveckling och dagens kulturyttringar. Ej för elever som går Esetetiska programmet bild och form. Konst och kultur Film- och TV-kunskap KOSFIL0 100 Kursen passar dig som är intresserad av film och tv utifrån ett teoretiskt perspektiv. Du kommer i kursen ges möjlighet att tolka, analysera och diskutera film- och tv-mediets roll i samhället. Kursens syfte och innehåll är att ge dig verktyg för att se, tolka och analysera film och tv. Verktygen innehåller filmvetenskapliga begrepp och metoder samt etiska diskussioner inom film och tv utifrån t.ex censur, demokrati och underhållningsindustrin. Du kommer även att få lära dig om film från olika epoker, genrer och kultursfärer. Det innebär bland annat att den rörliga bildens historia och dess utveckling. Från stumfilm till modern dataspelsestetik. Från Charlie Chaplin till Battlefield. Välkommen! Ej för elever som går Estetiska programmet media.

15 Latin-språk och kultur Latin- språk och kultur 1 LATLAT Kursen passar dig om du vill skaffa dig kunskaper som är både till glädje och nytta? Då är kursen Latin någonting för dig. Ett mycket stort antal termer är av latinskt ursprung inom naturvetenskap, teknik, humaniora, politik, arkitektur, rättsväsende o s v Med hjälp av latinet får du en snabb och fördjupad förståelse för knepiga termer och begrepp. Kursens syfte och innehåll är genom att studera latinska texter i original kommer du också i närkontakt med människor, som för årtusenden sedan uttryckte sina känslor, tankar och erfarenheter. Du lär dig ett antal romarcitat av typen Sic itur ad astra Så når man stjärnorna eller Si vis amari, ama Om du vill bli älskad, älska själv Massage Massage 1 MAAMAA Kursen passar dig som är intresserad av att lära dig grunderna i massage. Du ska vilja lära dig mer om kroppens rörelseapparat, massagens hälsofrämjande effekter samt tycka om att arbeta praktiskt med olika massagetekniker. Kursen syftar till att eleven utvecklar kunskaper i anatomi och fysiologi med tonvikt på rörelseapparaten. Vidare ska undervisningen leda till att eleven utvecklar färdigheter i olika massagetekniker samt kunskaper om ergonomi, hygien och bemötande kopplat till praktiska arbetet med massage. Dessutom ska eleven utveckla kunskaper om massagens hälsofrämjande effekter och dess möjlighet till skadeförebyggande behandlingsform. Inga förkunskaper krävs, däremot ger kursen goda förkunskaper för eventuella fortsatta studier till massör. Ej för elever som går Barn- och fritidsprogrammet fritid och hälsa. Matematik Matematik 2a MATMAT02a 100 Matematik 2a bygger på matematik 1a eller motsvarande. Kursens innehåll: Metoder för beräkningar vid budgetering och strategier för att formulera algebraiska uttryck, formler och ekvationer kopplade till konkreta situationer och karaktärsämnena. Räta linjens ekvation. Fördjupning av geometriska begrepp utifrån karaktärsämnenas behov. Matematik argumentation med hjälp av grundläggande logik. Egenskaper hos linjära funktioner, 2:a gradsfunktioner och exponentialfuntioner. Strategier för matematisk problemlösning. Endast för elever som går på ett yrkesprogram.

16 Matematik Matematik 2b MATMAT02b 100 Matematik 2b bygger på kursen matematik 1b. Kursens innehåll: Begreppet logaritm i samband med lösning av exponentialekvationer. Metoder för beräkningar vid budgetering Räta linjens ekvation Linjära ekvationssystem Algebraiska och grafiska metoder för att lösa exponential- och andragradsekvationer samt linjära ekvationssystem. Metoder för beräkningar vid budgetering. Egenskaper hos andragradsfunktioner Konstruktion av grafer till funktioner Statistiska metoder för rapportering av observationer Matematik Matematik 3b MATMAT03b 100 Kursen passar dig som vill lära dig mer om matematisk behandling av samband och förändring, algebra och problemlösning. Kursens syfte och innehåll är att eleverna utvecklar förmåga att arbeta matematiskt. Det innefattar att utveckla förståelse av matematikens begrepp och metoder samt att utveckla olika strategier för att kunna lösa matematiska problem och använda matematik i samhälls- och yrkesrelaterade situationer. I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utmana, fördjupa och bredda sin kreativitet och sitt matematikkunnande. Vidare ska den bidra till att eleverna utvecklar förmåga att sätta in matematiken i olika sammanhang och se dess betydelse för individ och samhälle. Förkunskapskrav: Matematik 2b eller Matematik 2c. Matematik Matematik 4 MATMAT Kursen passar dig som vill lära dig mer om matematisk behandling av samband och förändring, algebra och problemlösning. Kursens syfte och innehåll är att eleverna utvecklar förmåga att arbeta matematiskt. Det innefattar att utveckla förståelse av matematikens begrepp och metoder samt att utveckla olika strategier för att kunna lösa matematiska problem och använda matematik i samhälls- och yrkesrelaterade situationer. I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utmana, fördjupa och bredda sin kreativitet och sitt matematik - kunnande. Vidare ska den bidra till att eleverna utvecklar förmåga att sätt in matematiken i olika sammanhäng och se dess betydelse för individ och samhälle. Förkunskapskrav: Matematik 3b eller Matematik 3c. Ej för elever som går Naturvetenskapsprogrammet - natur

17 Matematik Matematik 5 MATMAT Kursen passar dig som vill lära dig mer om matematisk behandling av samband och förändring, diskret matematik och problemlösning. Kursens syfte och innehåll är att eleverna utvecklar förmåga att arbeta matematiskt. Det innefattar att utveckla förståelse av matematikens begrepp och metoder samt att utveckla olika strategier för att kunna lösa matematiska problem och använda matematik i samhälls- och yrkesrelaterade situationer. I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utmana, fördjupa och bredda sin kreativitet och sitt matematikkunnande. Vidare ska den bidra till att eleverna utvecklar förmåga att sätta in matematiken i olika sammanhang och se dess betydelse för individ och samhälle. Förkunskapskrav: Matematik 4 Matematik Matematik spec.vektorgeometri MATMAT00S 100 Kursen passar dig som vill lära dig mer om linjär algebra på universitetsnivå. Kursen ges i samarbete med Linnéuniversitetet och om du väljer att tentera så får du 7.5 hp förutom ditt gymnasiebetyg. Kursens syfte och innehåll är att eleverna utvecklar förmåga att arbeta matematiskt. Det innefattar att utveckla förståelse av matematikens begrepp och metoder samt att utveckla olika strategier för att kunna lösa matematiska problem och använda matematik i samhälls- och yrkesrelaterade situationer. I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utmana, fördjupa och bredda sin kreativitet och sitt matematikkunnande. Vidare ska den bidra till att eleverna utvecklar förmåga att sätta in matematiken i olika sammanhang och se dess betydelse för individ och samhälle. Förkunskapskrav: Matematik 3c Moderna språk Franska 1-4 i åk2, 1-5 i åk3 MODFRAxx 100 Franska är ett världsspråk som talas av cirka 300 miljoner människor. Det är officiellt språk i trettiotalet länder, och dessutom officiellt eller administrativt språk i ett flertal internationella organisationer, kommittéer och föreningar. Det är efter engelska det mest studerade språket i världen. Kort sagt: Med kunskaper i franska öppnar sig världen än mer för dig! I våra kurser lär du dig inte bara språket utan får också kunskap om de fransktalande länderna. Steg 1: Kursen är för dig som är nybörjare och vill lära dig grunderna i franska. Steg 2: Du bygger vidare på dina färdigheter från steg 1 och får lära dig att kommunicera i många vardagliga situationer samt förstå franska i tal och skrift. Steg 3: Kursen är för dig som behärskar grunderna i franska. Du lär dig att förstå enklare franska i intervjuer, nyheter, berättelser och beskrivningar. Du tränar på att berätta och beskriva, både muntligt och skriftligt. Steg 4: Kursen bygger på steg 3. Du möter olika varianter av språket och utvecklar ytterligare din förmåga att kommunicera, både muntligt och skriftligt. Du läser bland annat en roman på franska.

18 Moderna språk Italienska 1-4 i åk2, 1-5 i åk3 MODITAxx 100 Italienska är ett romanskt språk som talas av ca 70 miljoner människor i Italien och södra Schweiz. Därutöver har många utvandrade italienska som första eller andra språk. Genom att läsa italienska får du kunskap inte bara om språket utan även om det italienska samhället och kulturen. Italien är fotbollens, matens och operans land. Steg 1: Kursen är för dig som är nybörjare och vill lära dig grunderna i italienska. Steg 2: Du bygger vidare på dina färdigheter från steg 1 och lär dig att kommunicera i många vardagliga situationer samt att förstå enkel italienska i tal och skrift. Steg 3: Kursen är för dig som behärskar grunderna i italienska. Du lär dig att förstå enklare italienska t.ex intervjuer, nyheter, berättelser och beskrivningar. Du utvidgar ordförrådet och förbättrar den språkliga säkerheten, så att du kan delta i enklare samtal och diskussioner. Du lär dig att skriva t.ex kortare berättelser, beskrivningar och instruktioner. Steg 4: Kursen bygger på steg 3. Du möter olika varianter av språket och utvecklar ytterligare din förmåga att kommunicera både muntligt och skriftligt. Du läser bland annat en roman på italienska. Moderna språk Ryska 1-4 i åk 2, 1-5 i åk3 MODRUSxx 100 Ryska är huvudspråket i Ryssland. Över 280 miljoner människor talar ryska. Det talas inom Ryska federationen, det fungerar som lingua franca i hela fd Sovjetunionen och är ett av FN:s fem officiella språk. Ryska bildar tillsammans med ukrainska och vitryska den östslaviska språkgrenen. Till den västslaviska språkgrenen hör språken i det forna Jugoslavien, Tjeckien, Slovakien, Bulgarien och Polen. Om du kan ryska förstår du andra slaviska språk också. Ryska skrivs med det kyrilliska alfabetet. Det kyrilliska alfabetet är annorlunda, men det tar inte mer än en vecka att lära sig läsa det. Undervisningen syftar till att ge god färdighet i att läsa, tala och skriva ryska samt ger möjlighet att också få kunskaper om de rysktalande länderna. Med kunskaper i ryska kan du bidra till förståelsen av en geografiskt närbelägen kultur som för närvarande är inne i en dynamisk utvecklingsfas. På några år har Ryssland utvecklats till en ekonomisk stormakt och en utbildning i exempelvis ekonomi, juridik, statsvetenskap eller journalistik blir mer attraktiv för en arbetsgivare om du har ryska som en särskild kompetens. Steg 1: Kursen är för dig som är nybörjare och vill lära dig grunderna i ryska. Steg 2: Du bygger vidare på dina färdigheter från steg 1 och lär dig att kommunicera i många vardagliga situationer samt att förstå enkel ryska i tal och skrift. Steg 3: Kursen är för dig som behärskar grunderna i ryska. Du lär dig att förstå enklare ryska i t.ex intervjuer, nyheter, berättelser och beskrivningar. Du utvidgar ordförrådet och förbättrar den språkliga säkerheten, så att du kan delta i enklare samtal och diskussioner. Du lär dig att skriva t.ex kortare berättelser, beskrivningar och instruktioner. Steg 4: Kursen bygger på steg 3. Du möter olika varianter av språket och utvecklar ytterligare din förmåga att kommunicera både muntligt och skriftligt. Du läser bl a en roman på ryska.

19 Moderna språk Spanska 1-4 i åk2, 1-5 i åk3 MODSPAxx 100 Spanska är idag världens tredje största språk, efter kinesiska och engelska och nära 400 miljoner människor har spanska som modersmål. Visste du att om du pratar spanska kan du kommunicera med nästan 500 miljoner människor världen över? Tänk vilka arbetsmöjligheter det ger dig! Ta chansen att lära dig ett spännande och snabbt växande språk, spanska. I våra kurser lär du dig inte bara spanska utan får också kunskaper om de länder där språket talas. Steg 1: Kursen är för dig som är nybörjare och vill lära dig grunderna i spanska. Steg 2: Du bygger vidare på dina färdigheter från steg 1 och lär dig att kommunicera i många vardagliga situationer samt att förstå enkel spanska i tal och skrift. Steg 3: Kursen är för dig som behärskar grunderna i spanska. Du lär dig att förstå enklare spanska i t.ex intervjuer, nyheter, berättelser och beskrivningar. Du utvidgar ordförrådet och förbättrar den språkliga säkerheten, så att du kan delta i enklare samtal och diskussioner. Du lär dig att skriva t.ex kortare berättelser, beskrivningar och instruktioner. Steg 4: Kursen bygger på steg 3. Du möter olika varianter av språket och utvecklar ytterligare din förmåga att kommunicera både muntligt och skriftligt. I kursen läser du skönlitteratur på spanska. Moderna språk Tyska 1-4 i åk2, 1-5 i åk3 MODDEUxx 100 Tyska är Europas näst största språk och talas av ungefär 100 miljoner människor. För oss som bor i Sverige är det ett viktigt språk, eftersom Tyskland spelar en stor roll bl, a för vår handel och turism. Många möjligheter öppnar sig på arbetsmarknaden för den som har kunskaper i tyska. Ett stort antal ord i svenska och tyska liknar varandra och det gör det lättare att tillägna sig språket. I våra kurser lär du dig inte bara språket utan får också kunskaper om de tysktalande länderna. Steg 1: Kursen är för dig som är nybörjare och vill lära dig grunderna i tyska. Steg 2: Du bygger vidare på dina färdigheter från steg 1 och lär dig att kommunicera i många vardagliga situationer samt att förstå enkel tyska i tal och skrift. Steg 3: Kursen är för dig som behärskar grunderna i tyska. Du lär dig att förstå enklare tyska i t.ex intervjuer, nyheter, berättelser och beskrivningar. Du utvidgar ordförrådet och förbättrar den språkliga säkerheten, så att du kan delta i enklare samtal och diskussioner. Du lär dig att skriva t.ex kortare berättelser, beskrivningar och instruktioner. Steg 4: Kursen bygger på steg 3. Du möter olika varianter av språket och utvecklar ytterligare din förmåga att kommunicera både muntligt och skriftligt. Du läser bland annat en roman på tyska. Musik Musik MUSMUS0 100 Kursen passar dig som vill gå en bred musikkurs. Kursens huvudmoment är grundläggande ensemblespel och inspelningsteknik.

20 Musik Musikproduktion 1 MUSMUS Kursen passar dig som vill lära dig grunderna i inspelning och ljudlära. Kursens syfte och innehåll I kursen Musikproduktion får du lära dig att spela in och redigera musik. Du arbetar praktiskt med analog och digital inspelningsteknik. Du får också lära dig grunderna i ljudlära. Inga förkunskaper. Ej för elever som går Estetiska programmet musik. Naturguidning Naturguidning 1 NAGNAT Kursen passar dig som är intresserad av natur- och friluftsaktiviter och vill utveckla din förmåga att sprida kunskap om naturens positiva inverkan på människan. Kursens syfte och innehåll är att du får lära dig att planera, leda och utvärdera aktiviteter i natur- och kulturmiljöer. Du får kunskap om växter och djur, utrustning, hjälpmedel, lagar m.m. Praktiska övningar ingår som t.ex eldning, matlagning ute, kanotning m.m. Ej för elever som går på Barn- och fritidsprogrammet fritid och hälsa. Naturkunskap Naturkunskap 1a2 NAKNAK01a2 50 Kursen passar dig som är intresserad av sambandet mellan hälsa, dagliga vanor och livsstilar i samhället. Träning, kost, droger är andra moment som behandlas. Kursens syfte och innehåll är att träna upp ett naturvetenskapligt förhållningssätt, t ex hur man ställer frågor som går att undersöka och hur man går till väga för att ställa företeelser i omvärlden under prövning. Kursen tar också upp bl.a cellen och livets minsta delar som utgångspunkt för diskussioner om t ex genteknik och andra aktuella forskningsområden. Kursen bygger vidare på de kunskaper du fått från kursen Naturkunskap 1a1. Ej för elever som går Barn- och fritidsprogrammet. Naturkunskap Naturkunskap 2 NAKNAK Kursen passar dig som vill utveckla ditt språk och dina kunskaper om naturvetenskapens roll i världen. Kursen svarar på nyfikna frågor om både människan och hennes omgivning. Kursens syfte och innehåll är att på vetenskapligt sätt närma sig universum, jorden och människan. Du kommer att kritiskt granska bl a evolutionens mekanismer, teorier om universum och människans anatomi. Naturvetenskaplig Naturvetenskaplig specialisering NAVNATS-BI 100 specialisering mot biologi Kursen passar dig som är intresserad av människor, vetenskap och tänkande. Vi kommer att läsa om hur det vetenskapliga tänkandet har sett ut historiskt och hur naturvetenskapen har uttryckts i konst och litteratur. Vetenskapsteori och etik ur ett naturvetenskapligt perspektiv är områden som kommer att behandlas. Kursen kommer att hållas i samarbete med Linnéuniversitetet så några föreläsningar kommer att hållas av deras personal. Arbetet kommer att omfatta föreläsningar, egna studier, diskussioner, bild och textanalys och studiebesök mm.

21 Naturvetenskaplig Naturvetenskaplig specialisering NAVNATS-FY 100 specialisering mot fysik Kursen passar dig som har läst eller läser Fysik 2. Har du tankar på att arbeta med forskning är detta en perfekt kurs för dig. Kursens syfte och innehåll är att undervisningen i ämnet naturvetenskaplig specialisering ska syfta till att eleverna fördjupar sina naturvetenskapliga kunskaper inom ett valt kunskapsområde. Eleverna ska ges möjlighet att fördjupa ett vetenskapligt förhållningssätt. Under tiden som kursen fortgår kommer det finnas möjlighet att via kursen söka till forskarskolan i Malmö under en sommarvecka samt en möjlighet att försöka kvalificera sig till en plats i Svenska landslaget i fysik. Lyckas man komma med i landslaget väntar en resa till en stor internationell tävling i fysik. Förkunskapskrav: Man bör vara klar med Fysik 1 samt inte ha svårt för matematik eftersom en stor del av fysikarbetet innebär beräkningar med hjälp av olika formler etc. Naturvetenskaplig Naturvetenskaplig specialisering NAVNATS-KE 100 specialisering mot kemi Kursen passar dig som är nyfiken och har ett stort naturvetenskapligt intresse och som vill fördjupa dig inom något eller några områden. Möjliga fördjupningsområden är t ex läkemedelskemi, miljökemi eller näringslära. Kursens syfte och innehåll är att ge möjlighet att fördjupa sig i ett eller flera naturvetenskapliga områden med kemikaraktär. Det är också möjligt att arbeta i gränslandet mellan kemi och biologi. Kursen ger stora möjligheter att göra experiment och fältstudier för att samla material till en naturvetenskaplig presentation av sitt fördjupningsområde. Programmering Programmering 1 PRRPRR Kursen passar dig som är kreativ och gillar problemlösningar där logiskt och matematiskt tänkande är en viktig del Kursens syfte och innehåll är att lära sig grunderna i programmering. Det gör vi genom att skapa en mängd olika program och spel i språken Java och C-sharp Förkunskapskrav: Inga Psykologi Psykologi 1 PSKPSY01 50 Kursen passar dig som är intresserad av att förstå olika sätt att förklara mänskligt beteende, känslor och tankar. Kursen passar dig som tycker att det är kul att utföra enkla experiment och observationer kring mänskligt beteende. Kursens syfte och innehåll ger dig förståelse för olika psykologiska perspektiv och deras betydelse för synen för människan. Kursen utvecklar din förmåga att reflektera över det egna beteendet och på detta sätt ökar förståelsen för dig själv. Du får möjlighet att studera och jämföra människors levnadssätt och beteenden för att utveckla din förståelse av människors olikheter. Ej för elever på Vård- och omsorgsprogrammet.

Kurskatalog för individuella val till läsåret 2013/14

Kurskatalog för individuella val till läsåret 2013/14 KALMARSUNDS GYMNASIEFÖRBUND Jenny Nyströmsskolan Stagneliusskolan Lars Kaggskolan Kurskatalog för individuella val till läsåret 2013/14 Stagneliusskolan Jenny Nyströmsskolan Lars Kaggskolan 2013-01-08

Läs mer

Kurskatalog för individuella val till läsåret 2013/14

Kurskatalog för individuella val till läsåret 2013/14 KALMARSUNDS GYMNASIEFÖRBUND Jenny Nyströmsskolan Stagneliusskolan Lars Kaggskolan Kurskatalog för individuella val till läsåret 2013/14 Reviderad 2013-02-20/Ani Stagneliusskolan Stagneliusskolan Jenny

Läs mer

Kurskatalog för individuella val till läsåret 2015/16

Kurskatalog för individuella val till läsåret 2015/16 KALMARSUNDS GYMNASIEFÖRBUND Jenny Nyströmsskolan Stagneliusskolan Lars Kaggskolan Kurskatalog för individuella val till läsåret 2015/16 Stagneliusskolan Jenny Nyströmsskolan Lars Kaggskolan Rev. 2015-01-13

Läs mer

Individuellt Val. Berzeliusskolan. Läsåret 2018/2019. Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40

Individuellt Val. Berzeliusskolan. Läsåret 2018/2019. Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40 Individuellt Val Berzeliusskolan Läsåret 2018/2019 Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40 Kurser anordnas endast under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Kursbeskrivningar

Läs mer

Individuellt Val. Katedralskolan. Läsåret 2018/2019

Individuellt Val. Katedralskolan. Läsåret 2018/2019 Individuellt Val skolan Läsåret 2018/2019 Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40 Kurser anordnas endast under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Du är aldrig garanterad

Läs mer

Kurskatalog för individuella val till läsåret 2014/15

Kurskatalog för individuella val till läsåret 2014/15 KALMARSUNDS GYMNASIEFÖRBUND Jenny Nyströmsskolan Stagneliusskolan Lars Kaggskolan Kurskatalog för individuella val till läsåret 2014/15 Stagneliusskolan Jenny Nyströmsskolan Lars Kaggskolan 2013-11-18

Läs mer

Kurskatalog för individuella val till läsåret 2015/16

Kurskatalog för individuella val till läsåret 2015/16 KALMARSUNDS GYMNASIEFÖRBUND Jenny Nyströmsskolan Stagneliusskolan Lars Kaggskolan Kurskatalog för individuella val till läsåret 2015/16 Stagneliusskolan Jenny Nyströmsskolan Lars Kaggskolan Rev. 2015-06-18

Läs mer

Kurskatalog för individuella val till läsåret 2016/17

Kurskatalog för individuella val till läsåret 2016/17 KALMARSUNDS GYMNASIEFÖRBUND Jenny Nyströmsskolan Stagneliusskolan Lars Kaggskolan Kurskatalog för individuella val till läsåret 2016/17 Stagneliusskolan Jenny Nyströmsskolan Lars Kaggskolan Dexter öppet

Läs mer

Individuellt Val. Berzeliusskolan. Läsåret 2016/2017. Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40

Individuellt Val. Berzeliusskolan. Läsåret 2016/2017. Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40 Individuellt Val Berzeliusskolan Läsåret 2016/2017 Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40 Kurser anordnas endast under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Kursbeskrivningar

Läs mer

Individuellt Val. Berzeliusskolan. Läsåret 2019/2020. Kurser anordnas endast under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig.

Individuellt Val. Berzeliusskolan. Läsåret 2019/2020. Kurser anordnas endast under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Individuellt Val Berzeliusskolan Läsåret 2019/2020 Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40 Kurser anordnas endast under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Kursbeskrivningar

Läs mer

Individuellt Val. Katedralskolan Läsåret 2019/2020

Individuellt Val. Katedralskolan Läsåret 2019/2020 Individuellt Val Katedralskolan Läsåret 2019/2020 Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40 Kurser anordnas endast under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Vi kan

Läs mer

Individuellt Val. Katedralskolan. Läsåret 2015/2016. Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40

Individuellt Val. Katedralskolan. Läsåret 2015/2016. Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40 Individuellt Val skolan Läsåret 2015/2016 Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40 Kurser anordnas endast under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Kursbeskrivningar

Läs mer

Kurskatalog för individuella val till läsåret 2015/16

Kurskatalog för individuella val till läsåret 2015/16 KALMARSUNDS GYMNASIEFÖRBUND Jenny Nyströmsskolan Stagneliusskolan Lars Kaggskolan Kurskatalog för individuella val till läsåret 2015/16 Stagneliusskolan Jenny Nyströmsskolan Lars Kaggskolan INSTRUKTIONER

Läs mer

Individuellt Val. Folkungaskolan. Läsåret 2013/2014. Kurser anordnas endast under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig.

Individuellt Val. Folkungaskolan. Läsåret 2013/2014. Kurser anordnas endast under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Individuellt Val Folkungaskolan Läsåret 2013/2014 Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40 Kurser anordnas endast under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Kurser

Läs mer

Kurskatalog för individuella val till läsåret 2016/17

Kurskatalog för individuella val till läsåret 2016/17 KALMARSUNDS GYMNASIEFÖRBUND Jenny Nyströmsskolan Stagneliusskolan Lars Kaggskolan Kurskatalog för individuella val till läsåret 2016/17 Stagneliusskolan Jenny Nyströmsskolan Lars Kaggskolan Kursinnehåll

Läs mer

Kurskatalog för individuella val till läsåret 2017/18

Kurskatalog för individuella val till läsåret 2017/18 KALMARSUNDS GYMNASIEFÖRBUND Jenny Nyströmsskolan Stagneliusskolan Lars Kaggskolan Kurskatalog för individuella val till läsåret 2017/18 Stagneliusskolan Jenny Nyströmsskolan Lars Kaggskolan Dexter öppet

Läs mer

Kurskatalog för individuella val till läsåret 2017/18

Kurskatalog för individuella val till läsåret 2017/18 KALMARSUNDS GYMNASIEFÖRBUND Jenny Nyströmsskolan Stagneliusskolan Lars Kaggskolan Kurskatalog för individuella val till läsåret 2017/18 Stagneliusskolan Jenny Nyströmsskolan Lars Kaggskolan Kursinnehåll

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) Naturvetenskapsprogrammet (NA) ska utveckla elevernas kunskaper om sammanhang i naturen, om livets villkor, om fysikaliska fenomen och skeenden och om kemiska processer.

Läs mer

Individuella val Årskurs 2. Läsåret 2013/14

Individuella val Årskurs 2. Läsåret 2013/14 Individuella val Årskurs 2 Läsåret 2013/14 1 Anvisningar... 2 Bild och form 1b: 100 poäng... 4 Dansteknik 1: 100 poäng... 4 Engelska 6: 100 poäng... 4 Ensemble 1: 100 poäng... 4 Etik och människans livsvillkor:

Läs mer

Humanistiska programmet (HU)

Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) Humanistiska programmet (HU) ska utveckla elevernas kunskaper om människan i samtiden och historien utifrån kulturella och språkliga perspektiv, lokalt och globalt, nationellt

Läs mer

Individuella val Årskurs 2. Läsåret 2015/2016

Individuella val Årskurs 2. Läsåret 2015/2016 Individuella val Årskurs 2 Läsåret 2015/2016 1 Innehåll Anvisningar... 2 Bild och form 1b: 100 poäng... 4 Dansteknik 1: 100 poäng... 4 Engelska 6: 100 poäng... 4 Ensemble 1: 100 poäng... 4 Film- och tv-kunskap:

Läs mer

Individuellt Val. Folkungaskolan. Läsåret 2014/2015. Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40

Individuellt Val. Folkungaskolan. Läsåret 2014/2015. Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40 Individuellt Val skolan Läsåret 2014/2015 Schemapositioner: Tisdag 14:30-16:30 Torsdag 8:10 9:40 Kurser anordnas endast under förutsättning att tillräckligt många deltagare anmäler sig. Kursbeskrivningar

Läs mer

Individuellt val Tullängsskolan läsåret 2014/2015

Individuellt val Tullängsskolan läsåret 2014/2015 Individuellt val Tullängsskolan läsåret 2014/2015 Bygg- och anläggningsprogrammet, El- och energiprogrammet, Fordons- och transportprogrammet, Teknikprogrammet, VVS- och fastighetsprogrammet Kan väljas

Läs mer

Kursbeskrivning individuellt val

Kursbeskrivning individuellt val Kursbeskrivning individuellt val KURS KURSKOD POÄNG KURSBESKRIVNING KOMMENTARER KONTAKT PERSON ENGELSKA 7 ENGENG07 100 I Engelska 7 får du möjligheten att utveckla din engelska på en nivå som ligger nära

Läs mer

INDIVIDUELLA VALET 2015-2016 2015-01-15

INDIVIDUELLA VALET 2015-2016 2015-01-15 INDIVIDUELLA VALET 2015-2016 2015-01-15 Kurs Kod poäng år 2 år 3 Kommentar Förkunskapskrav Bild 1a1 BILBIL1a1 50 x x Vi arbetar i två- och tredimensionella tekniker t ex måleri, lera eller photoshop både

Läs mer

Individuella val Årskurs 2. Läsåret 2014/2015

Individuella val Årskurs 2. Läsåret 2014/2015 Individuella val Årskurs 2 Läsåret 2014/2015 1 Innehåll Anvisningar... 2 Bild och form 1b: 100 poäng... 4 Dansteknik 1: 100 poäng... 4 Engelska 6: 100 poäng... 4 Ensemble 1: 100 poäng... 4 Filosofi 1:

Läs mer

Kursutbud distans Gymnasiekurser

Kursutbud distans Gymnasiekurser Kursutbud distans Gymnasiekurser Kursstarter Sökperioder Ansökan görs via www.falun.se/vux 24 april 18 mars 6 april 29 maj 22 april 11 maj 3 juli 22 april 11 maj 21 augusti 29 april 3 augusti 25 september

Läs mer

Teknikprogrammet (TE)

Teknikprogrammet (TE) Teknikprogrammet (TE) Teknikprogrammet (TE) ska utveckla elevernas kunskaper om och färdigheter i teknik och teknisk utveckling. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier

Läs mer

Ekonomiprogrammet (EK)

Ekonomiprogrammet (EK) Ekonomiprogrammet (EK) Ekonomiprogrammet (EK) ska utveckla elevernas kunskaper om ekonomiska samhällsförhållanden, om företagens roll och ansvar, om att starta och driva företag samt om det svenska rättssamhället.

Läs mer

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18 Prislista för Hermods Distansgymnasium Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2017/18 Pris i SEK för program Läsåret 2017/2018 Program Totalpris per Varav Elevavgift/läsår Inriktning läsår statsbidrag

Läs mer

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet

TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet TEKNIKPROGRAMMET Mål för programmet Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier i teknikvetenskap och naturvetenskap men också i

Läs mer

Kursutbud distans Gymnasiekurser

Kursutbud distans Gymnasiekurser Kursutbud distans Gymnasiekurser Kursstarter Sökperioder Ansökan görs via www.falun.se/vux 8 januari 18 november - 14 december 12 februari 6 januari 25 januari 19 mars 10 februari 1 mars 23 april 17 mars

Läs mer

Vilka kurser startar vi? Programmens uppbyggnad. Programfördjupning. Individuella val

Vilka kurser startar vi? Programmens uppbyggnad. Programfördjupning. Individuella val Innehållsförteckning Bakgrund 2 Barn- & fritidsprogrammet 3 Ekonomiprogrammet 3 Industritekniska programmet 4 Naturvetenskapsprogrammet 5 Samhällsvetenskapsprogrammet 5 Teknikprogrammet 6 Vård- & omsorgsprogrammet

Läs mer

Innehållsförteckning. Bakgrund. Vilka kurser startar vi? Programmens uppbyggnad. Programfördjupning. Individuella val

Innehållsförteckning. Bakgrund. Vilka kurser startar vi? Programmens uppbyggnad. Programfördjupning. Individuella val Innehållsförteckning Bakgrund 2 Barn- & fritidsprogrammet 3 Ekonomiprogrammet 3 Industritekniska programmet 4 Naturvetenskapsprogrammet 5 Samhällsvetenskapsprogrammet 5 Teknikprogrammet 6 Vård- & omsorgsprogrammet

Läs mer

Individuella val Årskurs 2. Läsåret 2016/2017

Individuella val Årskurs 2. Läsåret 2016/2017 Individuella val Årskurs 2 Läsåret 2016/2017 1 Innehåll Anvisningar... 2 Bild och form 1b: 100 poäng... 4 Dansteknik 1: 100 poäng... 4 Engelska 6: 100 poäng... 4 Ensemble 1: 100 poäng... 4 Film- och tv-kunskap:

Läs mer

Kursutbud distans Gymnasiekurser

Kursutbud distans Gymnasiekurser Kursstarter Kursutbud distans Gymnasiekurser Sökperioder Ansökan görs via www.falun.se/vux 20 augusti 12 maj 7 augusti 24 september 11 augusti 4 september 29 oktober 15 september 9 oktober 3 december 20

Läs mer

Bilaga 6 1 (6) Anbudsgivare: ERBJUDS UTÖVER

Bilaga 6 1 (6) Anbudsgivare: ERBJUDS UTÖVER 1 (6) Bilaga 6 Anbudsområde 5, grundläggande kurser, sfi studieväg 2 och 3 samt högskoleförberedande gymnasiala kurser på distans *Minst ett modernt språk ska erbjudas, kurs 1-4 Anbudsgivare: KURSKOD KURSNAMN

Läs mer

Kursutbud distans Gymnasiekurser

Kursutbud distans Gymnasiekurser Kursutbud distans Gymnasiekurser Kursstarter Sökperioder Ansökan görs via www.falun.se/vux 9 januari 28 november 15 december (21 december NTI) 13 februari 7 januari 26 januari 20 mars 11 februari 2 mars

Läs mer

Individuellt val Tullängsskolan läsåret 2013/2014

Individuellt val Tullängsskolan läsåret 2013/2014 Individuellt val Tullängsskolan läsåret 2013/2014 Bygg- och anläggningsprogrammet, El- och energiprogrammet, Fordons- och transportprogrammet, Teknikprogrammet, VVS- och fastighetsprogrammet Åk 2 kan välja

Läs mer

Kursutbud distans och distans med handledning

Kursutbud distans och distans med handledning Kursutbud distans och distans med handledning Kursstarter VT 2015 Sök senast 16 februari 5 februari 23 mars 12 mars Kurs Kurskod Poäng Administration 1 ADMADM01 100 Administration 2 ADMADM02 100 Affärsjuridik

Läs mer

Individuella val Årskurs 2. Läsåret 2017/2018

Individuella val Årskurs 2. Läsåret 2017/2018 Individuella val Årskurs 2 Läsåret 2017/2018 1 Innehåll Anvisningar... 2 Dansteknik 1: 100 poäng... 4 Digitalt skapande 1: 100 poäng... 4 Engelska 6: 100 poäng... 4 Ensemble 1: 100 poäng... 5 Entrepenörskap:

Läs mer

Valkatalog. Kontrollera på din individuella studieplan att de kurser du tänker söka inte redan ingår i ditt program och inriktning.

Valkatalog. Kontrollera på din individuella studieplan att de kurser du tänker söka inte redan ingår i ditt program och inriktning. Valkatalog Nacka gymnasium Läsåret 2013/2014 Högskoleförberedande program Inför år 3 Allmän information Alla elever skall göra ett eller flera val inom ramen för individuellt val. På en del program ska

Läs mer

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska

Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten Engelska Kursbeskrivning utbud grundläggande kurser hösten 2016 E Engelska Undervisningen i kursen engelska inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att eleven utvecklar kunskaper i engelska,

Läs mer

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16

Prislista. för. Hermods Distansgymnasium. Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16 Prislista för Hermods Distansgymnasium Prislista för program och enstaka kurser, läsåret 2015/16 Pris i SEK för program Läsåret 2015/2016 Program Totalpris per Varav Elevavgift/läsår Inriktning läsår statsbidrag

Läs mer

Sista dag för individuellt val är onsdag den 5 mars!

Sista dag för individuellt val är onsdag den 5 mars! Sista dag för individuellt val är onsdag den 5 mars! Sida (10) Se sammanställningen för förkunskapskrav och kontaktpersoner Kurser i ekonomi och rättskunskap 3 åk 3 Förkunskapskrav kurs Kontaktperson JURAFF0

Läs mer

NATURKUNSKAP. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

NATURKUNSKAP. Ämnets syfte. Kurser i ämnet NATURKUNSKAP Ämnet naturkunskap är till sin karaktär tvärvetenskapligt med en grund i biologi, fysik, geovetenskap och kemi. I ämnet behandlas hälsa, energi och hållbar utveckling, kunskapsområden som

Läs mer

Nationella medieprogrammet Obligatoriska kärnämnen

Nationella medieprogrammet Obligatoriska kärnämnen Nationella medieprogrammet Obligatoriska kärnämnen Engelska (A) 100p Estetisk verksamhet 50p Idrott och hälsa (A) 100p Matematik (A) 100p Naturkunskap (A) 50p Religionskunskap (A) 50p Samhällskunskap (A)

Läs mer

Högskoleförberedande VALKATALOG. program. Nacka gymnasium läsåret 19/20

Högskoleförberedande VALKATALOG. program. Nacka gymnasium läsåret 19/20 VALKATALOG Högskoleförberedande program Nacka gymnasium läsåret 19/20 Allmän information Alla elever skall göra ett eller flera val inom ramen för individuellt val. På en del program ska eleverna också

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet sa Har du ett samhällsvetenskapligt intresse och vill gå en gymnasieutbildning som ger dig många möjligheter till vidare studier eller arbete? Då är detta programmet för dig!

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Naturvetenskapsprogrammet (NA) 246 gymnasieskola 2011 (NA) Examensmål för naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier

Läs mer

Högskoleförberedande VALKATALOG. program. Nacka gymnasium läsåret 15/16

Högskoleförberedande VALKATALOG. program. Nacka gymnasium läsåret 15/16 VALKATALOG Högskoleförberedande program Nacka gymnasium läsåret 15/16 Allmän information Alla elever skall göra ett eller flera val inom ramen för individuellt val. På en del program ska eleverna också

Läs mer

Du ska nu välja 100p individuellt val inför nästa läsår.

Du ska nu välja 100p individuellt val inför nästa läsår. Du ska nu välja 100p individuellt val inför nästa läsår. Här följer en kort beskrivning av de kurser som erbjuds som individuellt val under läsåret 2014/2015. Läs mer om kursbeskrivningarna på skolverket.

Läs mer

BIOLOGI Ämnets syfte Genom undervisningen i ämnet biologi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

BIOLOGI Ämnets syfte Genom undervisningen i ämnet biologi ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att Läroplan Här nedanför finns exempel på delar av LGR 11 vilka kopplar till projektet Spindeljakten. Tanken är att projektet skall kunna lyftas in i undervisningen istället för att vara ytterligare arbetsmoment

Läs mer

Tim- och poängplan. Läsåret År 3 ( ) Utskriftsdatum

Tim- och poängplan. Läsåret År 3 ( ) Utskriftsdatum Tim- och poängplan Läsåret 2019-2020 År 3 (2017-2020) Utskriftsdatum 2019-06-17 Utskriftsdatum 2019-06-17 TEKNIKPROGRAMMET Årskull 2017/2020 uppdat 180205 INRIKTNING: TEKNIKVETENSKAP ÅR1 ÅR2 ÅR3 KURSKOD

Läs mer

VALKATALOG. Nacka gymnasium läsåret 17/18. Högskoleförberedande. program

VALKATALOG. Nacka gymnasium läsåret 17/18. Högskoleförberedande. program VALKATALOG Högskoleförberedande program Nacka gymnasium läsåret 17/18 Allmän information Alla elever skall göra ett eller flera val inom ramen för individuellt val. På en del program ska eleverna också

Läs mer

Gymnasiala kurser. Affärsjuridik [JURAFF0] 100p. Barns lärande och växande [PEDBAS0] 100p. Biologi 1 [BIOBIO01] 100p. Biologi 2 [BIOBIO02] 100p

Gymnasiala kurser. Affärsjuridik [JURAFF0] 100p. Barns lärande och växande [PEDBAS0] 100p. Biologi 1 [BIOBIO01] 100p. Biologi 2 [BIOBIO02] 100p Kursutbud - Sundbyberg Klicka på länken nedan för att lämna in din ansökan: http://www.sundbyberg.se/barnomsorg-utbildning/vuxenutbildning/ansokan-till-vuxenutbildning.html Gymnasiala kurser Affärsjuridik

Läs mer

Högskoleförberedande VALKATALOG. program. Nacka gymnasium läsåret 18/19

Högskoleförberedande VALKATALOG. program. Nacka gymnasium läsåret 18/19 VALKATALOG Högskoleförberedande program Nacka gymnasium läsåret 18/19 Allmän information Alla elever skall göra ett eller flera val inom ramen för individuellt val. På en del program ska eleverna också

Läs mer

Kurskatalog Lärling12. Individuellt val LÅ12-13

Kurskatalog Lärling12. Individuellt val LÅ12-13 Kurskatalog Lärling12 Individuellt val LÅ12-13 2013 01 08 Individuellt val Det individuella valet omfattar 200 poäng på samtliga program. Det är huvudmannen som beslutar vilka kurser som ska erbjudas som

Läs mer

Estetiska programmet (ES)

Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) ska utveckla elevernas kunskaper i och om de estetiska uttrycksformerna och om människan i samtiden, i historien och i världen utifrån konstnärliga,

Läs mer

VALKATALOG. Högskoleförberedande program. Nacka gymnasium 14/15

VALKATALOG. Högskoleförberedande program. Nacka gymnasium 14/15 VALKATALOG Högskoleförberedande program Nacka gymnasium 14/15 Allmän information Alla elever skall göra ett eller flera val inom ramen för individuellt val. På en del program ska eleverna också göra val

Läs mer

Tim- och poängplan. Läsåret År 1 ( ) Utskriftsdatum

Tim- och poängplan. Läsåret År 1 ( ) Utskriftsdatum Tim- och poängplan Läsåret 2016-2017 År 1 (2016-2019) Utskriftsdatum 2017-01-21 Utskriftsdatum 2017-01-21 TEKNIKPROGRAMMET Årskull 2016/2019 uppdat 160621 TEKNIKVETENSKAP ÅR1 ÅR2 ÅR3 GYMNASIEGEMENSAMMA

Läs mer

Undervisningen i ämnet matematik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet matematik ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Matematik Skolverkets förslag, redovisat för regeringen 2010-09-23. Matematik Matematiken har en flertusenårig historia med bidrag från många kulturer. Den utvecklas såväl ur praktiska behov som ur människans

Läs mer

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

ENGELSKA. Ämnets syfte. Kurser i ämnet ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

På Barn- och fritidsprogrammet får du som. För dig som vill arbeta med människor. och. Mjölby Gymnasium

På Barn- och fritidsprogrammet får du som. För dig som vill arbeta med människor. och. Mjölby Gymnasium För dig som vill arbeta med människor På Barn- och fritidsprogrammet får du som elev vara ute på APL (arbetsplatsförlagt lärande) under minst 15 veckor, fördelat på tre år. Din första APL börjar redan

Läs mer

PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING ESTETISKA PROGRAMMET BILD & FORMGIVNING

PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING ESTETISKA PROGRAMMET BILD & FORMGIVNING Vad drömmer du om? PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGNAD & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING Samhällsvetenskapsprogrammet medier, information & kommunikation ESTETISKA PROGRAMMET BILD & FORMGIVNING

Läs mer

Ämne - Engelska. Ämnets syfte

Ämne - Engelska. Ämnets syfte Ämne - Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika

Läs mer

Vill du läsa mer om kurserna kan du hitta fullständiga kursplaner på Skolverkets hemsida.

Vill du läsa mer om kurserna kan du hitta fullständiga kursplaner på Skolverkets hemsida. Kursbeskrivningar Vill du läsa mer om kurserna kan du hitta fullständiga kursplaner på Skolverkets hemsida. http://www.skolverket.se/laroplaner-amnen-och-kurser/gymnasieutbildning/gymnasieskola/sok-amnen-kurser-och-program

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan. Läsåret 2015/2016 och 2016/2017

Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan. Läsåret 2015/2016 och 2016/2017 Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan Läsåret 2015/2016 och 2016/2017 Språk och kommunikation en i ämnesområdet språk och kommunikation ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga

Läs mer

Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor

Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor Koppling mellan styrdokumenten på naturvetenskapsprogrammet och sju programövergripande förmågor Förmåga att Citat från examensmålen för NA-programmet Citat från kommentarerna till målen för gymnasiearbetet

Läs mer

JURIDIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

JURIDIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet JURIDIK Ämnet juridik behandlar huvudsakligen civilrätt och offentlig rätt. Civilrätt omfattar rättsområden som är av betydelse för enskilda personer och företag. Offentlig rätt behandlar hur den offentliga

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Kurskatalog Lärling11. Individuellt val VT 2012

Kurskatalog Lärling11. Individuellt val VT 2012 Kurskatalog Lärling11 Individuellt val VT 2012 2012 03 06 Individuellt val Det individuella valet omfattar 200 poäng på samtliga program. Det är huvudmannen som beslutar vilka kurser som ska erbjudas som

Läs mer

Namn Personnummer Klass. Inriktning. Socialt arbete (SOCSO10) 200p + Sociologi (SOISOO0) 100 p

Namn Personnummer Klass. Inriktning. Socialt arbete (SOCSO10) 200p + Sociologi (SOISOO0) 100 p RUDBECKIANSKA GYMNASIET KURSVAL 2015/16 Barn- och fritidsprogrammet Åk 2 Val av inriktning: Inriktning Val Pedagogiskt arbete (PEGPEA0) 200p + Barns lärande och växande (PEDBAS0) 100p Socialt arbete (SOCSO10)

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet Naturvetenskapsprogrammet NA Vill du få en gedigen naturvetenskaplig utbildning? Vill du till detta lägga studier i språk som ökar möjligheterna till studier eller jobb utomlands? Alla dessa möjligheter

Läs mer

Kurskalender Carlforsska Gymnasiet årskurs 2. 2011-2012

Kurskalender Carlforsska Gymnasiet årskurs 2. 2011-2012 Innehåll val till årskurs 2. Läsåret 2011-12 Anvisningar... 1 Kurskalender... 2 Bild och form, grundkurs: 50 poäng... 3 Engelska B: 100 poäng... 3 Etik och livsfrågor: 100 poäng... 3 Fackteckning och design

Läs mer

Valutbud inför läsåret 14-15

Valutbud inför läsåret 14-15 Valutbud inför läsåret 14-15 Valet kommer att ske på Internet den 27/1 9/2. Inloggning får du av din mentor. NIUeleverna gör ett blankettval. Endast kurser med tillräckligt antal sökande kommer att startas.

Läs mer

Namn Personnummer Klass. Inriktning. Socialt arbete (SOCSO10) 200p + Sociologi (SOISOO0) 100 p

Namn Personnummer Klass. Inriktning. Socialt arbete (SOCSO10) 200p + Sociologi (SOISOO0) 100 p RUDBECKIANSKA GYMNASIET KURSVAL 2016/17 Barn- och fritidsprogrammet Åk 2 Val av inriktning: Inriktning Val Pedagogiskt arbete (PEGPEA0) 200p + Barns lärande och växande (PEDBAS0) 100p Socialt arbete (SOCSO10)

Läs mer

Valutbud inför läsåret 14-15

Valutbud inför läsåret 14-15 Valutbud inför läsåret 14-15 Valet kommer att ske på Internet den 27/1 9/2. Inloggning får du av din mentor. NIUeleverna gör ett blankettval. Endast kurser med tillräckligt antal sökande kommer att startas.

Läs mer

Namn Personnummer Klass. Inriktning. Socialt arbete (SOCSO10) 200p + Sociologi (SOISOO0) 100 p

Namn Personnummer Klass. Inriktning. Socialt arbete (SOCSO10) 200p + Sociologi (SOISOO0) 100 p RUDBECKIANSKA GYMNASIET KURSVAL 2014/15 Barn- och fritidsprogrammet Åk 2 Val av inriktning: Inriktning Val Pedagogiskt arbete (PEGPEA0) 200p + Barns lärande och växande (PEDBAS0) 100p Socialt arbete (SOCSO10)

Läs mer

Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra

Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra Barn- och fritidsprogrammet Guteskolan Södra Det vi har gemensamt elever och lärare på BF-programmet på Guteskolan Södra är att vi alla gillar fart och fläkt. Vi ärkreativa i vårt arbete och gillar utmaningar.

Läs mer

Ekonomiprogrammet (EK)

Ekonomiprogrammet (EK) 216 gymnasieskola 2011 (EK) Examensmål för ekonomiprogrammet Ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program. Efter examen från programmet ska eleverna ha kunskaper för högskolestudier inom främst

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

KURSKATALOG Programfördjupning och individuella val inför år 2 och 3 läsåret 2013/2014

KURSKATALOG Programfördjupning och individuella val inför år 2 och 3 läsåret 2013/2014 KURSKATALOG Programfördjupning och individuella val inför år 2 och 3 läsåret 2013/2014 Tidsplan SYV-info: SYV besöker klassen, eller bjuder in till samling i aulan i januari Val- &kursinfo: 16 januari

Läs mer

Timplaner - Bergska skolan LÅ 14-17

Timplaner - Bergska skolan LÅ 14-17 Bygg- och anläggningsprogrammet Gymnasiegemensamma ämnen Historia 1a1 HISHIS01a1 50 Matematik 1a MATMAT01a 100 Naturkunskap 1a1 NAKNAK01a1 50 Samhällskunskap 1a1 SAMSAM01a1 50 Totalt Gymnasiegemensamma

Läs mer

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium Välkommen till Fredrikshovs gymnasium I grönskan på Kungliga Djurgården finner eleverna studiero och inspiration, med stadens puls och internationella influenser på promenadavstånd. Vår metod bygger på

Läs mer

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Högskoleförberedande Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater På PB får du vara dig själv. Du får vara som du vill vara och ingen kommer döma dig för det.

Läs mer

INDIVIDUELLT VAL ÅR 3 Läsåret 2015/2016

INDIVIDUELLT VAL ÅR 3 Läsåret 2015/2016 INDIVIDUELLT VAL ÅR 3 Läsåret 2015/2016 Alla elever i gymnasieskolan ska välja individuellt val, totalt omfattar valet 200 poäng, fördelat på två år. Valen görs inför år 2 och år 3. På Finnvedens Gymnasium

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

Fakta om gymnasieexamen...3

Fakta om gymnasieexamen...3 Gymnasieexamen Innehållsförteckning Fakta om gymnasieexamen...3 Inriktningar som leder till en yrkesexamen Barn och fritidsprogrammet...4 Handels- och administrationsprogrammet...6 Hotell- och turismprogrammet...8

Läs mer

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning Gymnasial vuxenutbildning Kursutbud och schematider Skolan har gemensamma provtider vissa onsdagar klockan 13.00 16.00. Det innebär att skriftliga prov för en del kurser/lärare endast görs under denna

Läs mer

VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING

VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING VAD DRÖMMER DU OM? PROGRAM STOCKHOLM TEKNIKPROGRAMMET SAMHÄLLSBYGGANDE & MILJÖ DESIGN & PRODUKTUTVECKLING SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET BETEENDEVETENSKAP ESTETISKA PROGRAMMET BILD & FORMGIVNING HOTELL-

Läs mer

VALUTBUD 2014/2015. BLOCK AT:2014/2015 TEASCE01 - TEASCE03 Scenisk gestaltning 1-3 (Musikalen) 100

VALUTBUD 2014/2015. BLOCK AT:2014/2015 TEASCE01 - TEASCE03 Scenisk gestaltning 1-3 (Musikalen) 100 BF13 BLOCK 1:2014/2015 FIOFIO01 Filosofi 1 (HT) 50 FIOFIO02 Filosofi 2 (VT) 50 GEOGEO01 Geografi 1 100 SVELIT0 Litteratur 100 MATMAT02a Matematik 2a 100 MODXXX01 Franska, Italienska, Spanska, Tyska (steg

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetenskapsprogrammet Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng Engelska 5 och 6 200 Historia 1b 100 Idrott och hälsa 1 100 Matematik 1b och 2b 200 Naturkunskap 1b 100 Religionskunskap 1 50 Samhällskunskap

Läs mer

Välkommen till Spyken 2015-2016!

Välkommen till Spyken 2015-2016! Välkommen till Spyken 2015-2016! Några värdeord kunskap Så tycker eleverna om skolan 2014: Jag trivs i skolan 89% Det är positiv stämning på skolan 91% Förhållandet mellan personal och elev präglas av

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskap inriktning musik. Naturvetenskap inriktning teater. Naturvetenskap inriktning musik och teater

Naturvetenskapsprogrammet. Naturvetenskap inriktning musik. Naturvetenskap inriktning teater. Naturvetenskap inriktning musik och teater NA Naturvetenskapsprogrammet Om du söker till naturvetenskapsprogrammet så får du en bred högskoleförberedande utbildning. Utbildningen passar särskilt bra om du efter gymnasiet vill läsa vidare inom de

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet Mål för programmet

Naturvetenskapsprogrammet Mål för programmet Naturvetenskapsprogrammet Mål för programmet Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program och utbildningen ska i första hand förbereda för vidare studier inom naturvetenskap, matematik

Läs mer

INDIVIDUELLA VALET INFÖR LÄSÅRET 2016/2017 HU, SP, NV, ES, MU Inför ÅK 2 och 3

INDIVIDUELLA VALET INFÖR LÄSÅRET 2016/2017 HU, SP, NV, ES, MU Inför ÅK 2 och 3 INDIVIDUELLA VALET INFÖR LÄSÅRET 2016/2017 HU, SP, NV, ES, MU Inför ÅK 2 och 3 Individuella valet för åk 2 och 3 läsåret 2016/2017 Här finns de kurser som du kan välja inför åk 2 och 3 som individuellt

Läs mer

Förslag den 25 september Engelska

Förslag den 25 september Engelska Engelska Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer