Artiklar År 1936 Ljungby får sitt stadsprivilegium

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Artiklar 1936 1939. År 1936 Ljungby får sitt stadsprivilegium"

Transkript

1 Artiklar Har du personliga minnen med anknytning till bilderna, hör gärna av dig till oss för att berätta. Du kan nå oss på tel , eller e-post År 1936 Ljungby får sitt stadsprivilegium Den stora klang- och jubeldagen i Ljungby, då nämnda samhälle tog plats bland Sveriges städer såsom den 115:e i ordningen, fick ett i allo lyckat och värdigt förlopp. Vädret gick visserligen i det gråaste grå med duggregn till att börja med och sedan ett tätt dis in i det sista, men staden förfogar lyckligtvis över sådana resurser på ljusproduktionens område, att alla dimmor jämmerligen kommo till korta. Den syn som mötte besökaren när han landsvägsledes styrde in på Storgatan, var av ståtligaste slag. Tack vara försynens nåd att låta Lagan rinna genom staden har denna fått en naturtillgång av oskattbart värde. Det var vad alla dessa tusentals lampor och girlanger hade att säga till gästen och främlingen vid den stora nyårsfesten. Så pampigt och stolt inleds texten i Ljungbyposten om hur det gick till då Ljungby blev Sveriges 115:e stad under nyårsnatten Firandet inleddes kl. 5 med en stämningsfull gudstjänst i ortens kyrka som till sin sista sitt- och ståplats var fylld av en högtidsstämd menighet. De finare gästerna med Landshövdingeparet Beskow i spetsen som tidigare samlats på Stadshotellet satt förmodligen på de främsta kyrkbänkarna och i koret stod två julgranar med levande ljus. När gudstjänsten avslutats fortsatte firandet på Stora Torget där man först kunde lyssna till Kronobergs regementes musikkår. Därefter talade Nils Gräns som inom kort skulle bli stadens förste Borgmästare till folket, ja

2 faktiskt inte bara till folket i Ljungby, Sveriges Radio sände ut firandet över hela landet. När talen var avklarade fylldes hotellets festvåningar av de 200 gästerna och ute på gatorna fortsatte vanligt folk att mingla och invänta tolvslaget med fackeltåg och fyrverkeri. Ljungbypostens referat avslutas med orden. Ordningen var hela tiden den bästa, och det kan förtjäna att omnämnas, att ingen behövde avsluta festen i finkan. Det hela gick sålunda synnerligen väl i lås. Vad hände mer under året 1936? På svensk Bio kunde man se Charlie Chaplins Moderna tider eller Edvard Perssons Söder om landsvägen. Stiftelsen Solstickan bildas, överskottet på försäljningen av tändsticksaskarna går till kroniskt sjuka barn och gamla. OS hålls i Berlin, Japan slår Sverige med 3-2 i fotboll och Sven Jerring som refererar utbrister i det klassiska citatet Japaner, japaner, japaner. I Spanien ödeläggs landet av brinnande inbördeskrig, svenska journalisten Barbro Bang Alving publicerar gripande ögonvittnesskildringar i DN. USA leds av Demokraten Franklin D. Roosevelt och Hitler och Mussolini tillkännager axeln Rom-Berlin. Hemma i Sverige tvingas statsministern Per-Albin Hansson att avgå efter att 2 gånger fått sina förslag fällda av de borgerliga och en parlamentariskt svag Bondeförbundsregering semesterregeringen kallad styr Sverige under ett par månader i väntan på höstens val som ger landet en koalitionsregering mellan Socialdemokraterna och Bondeförbundet. Svenske tenoren Jussi Björling gör internationell karriär, Siv Malmqvist föds och ytterligare en svensk stad bildas nämligen Höganäs.

3 År 1937 Egyptiskt mörker över Ljungby Timmerrännan på bilden är helt täckt med is, fotot är odaterat och det är ovisst om text och bild avser samma tillfälle. Foto: Hertzbergs Foto Ljungby, som i vanliga fall brukar ståta med belysning, som ligger över det ordinära i jämförliga samhällen, var på lördagskvällen försänkt i mörker. Anledningen var, att det var issörpning, eller, som det här heter, grunning i Lagaån. I ett sådant fall fryser vattnet på turbinerna, så att de förvandlas till veritabla isklumpar, som slutligen ej kan hållas igång. Fenomenet brukar upphöra, när ån hunnit bli isbelagd. Dessförinnan är hela vattenmassan en tjock issörja. På lördagen voro förutsättningarna för att ån skulle lägga sig inte stora, ty dels uppgick inte kylan till mer än ett par grader, dels blåste det friskt. Redan kl. 4 på em. gjorde sig svårigheterna påminta, och man fick då sätta i gång verkets dieselaggregat. Tidningen Ljungby-Posten ger en detaljerad beskrivning av hur besvärligt det kunde vara att hålla turbinerna igång vintertid Turbinerna skållades med ånga som man brukar göra vid dylika tillfällen, men kunde inte hållas igång mer än några minuter åt gången. Fram på kvällen uppgav man den ojämna kampen mot isen, slog av hela ytterbelysningen och lät dielsen nödtorftigt tillgodose innerbelysningen. De båda närmast liggande verken, Bro och Åby, hade även stora svårigheter. Den förstnämnda fick redan kl. 1 på lördagseftermiddagen slå igen och vid Åby led man vattenbrist till följd av issörpning vid Ohs.

4 . Elverksdammen är täckt med is. Fotot är odaterat och det är ovisst om text och bild avser samma tillfälle. Foto: Hertzbergs Foto Vad hände mer under året 1937? På bio kunde man se Pensionat paradiset med färgstärka skådespelare som Thor Modéen, Julia Ceasar och John Botvid, filmen skapade en ny genre, pilsnerfilmen som upprörde många främst kritiker och media. De ansåg att sådant skräp borde svenska folket skonas från men svenska folket själva tyckte tvärtom och filmen gjorde succé. En statlig, behovsprövad moderskapspenning införs och även ett inkomstprövat barnbidrag. I USA tar man patent på nylon, nylonstrumpan presenterades några år senare, 1939 på New Yorkmässan. Radiotjänst startar programmet "Dagens Eko. I lagtext beskrivs en person som utsatts för våldtäkt eller incest för första gången som ett offer, tidigare ansågs personen vara medskyldig. Källa: Ljungby kommunarkiv, Sunnerboarkivet: Ljungby-Posten nr 4 den 16 januari 1937, Söndagsbilagan.

5 År 1938 Två ögonblick från Kånnavägen På bilden från 1938 ser du Gulfs bensinstation på Kånnavägen som då var belagd med gatsten, Hertzbergs foto. Ett dramatisk ögonblick från Kånnavägen 1938 förevigat av fotograf Hertzberg. En olycka har ägt rum med en flaklastbil och en motorcykel eller möjligtvis en moped är inblandade. Poliskonstapel är på väg till platsen och nyfikna har börjat gruppera sig i vägkanten. Den del av vägen som är synlig är belagd med gatsten, vilket flertalet av Ljungbys gator var vid denna tid.

6 På den vita skylten till vänster i bild görs reklam för stadens hotell, för att de tillkommande resande från söder inte ska missa att svänga av och äta en bit eller kanske inkvartera sig på paret Wästlunds Stadshotell vida känt i inte minst konstnärskretsar. Att fotot finns i Hertzbergs fotoarkiv är ingen tillfällighet då fotograf Hertzberg på polisens uppdrag dokumenterade alla brott och olyckor som inträffade under en lång period från 1930-talet till 1960-talet. Vad hände mer under året 1938? Sverige får sin första kvinnliga nyhetsuppläsare i radion vilket leder till en folkstorm av protester. Fingerskivan på telefonen blir allt vanligare och Stålmannen debuterar som seriefigur. Vi får efter riksdagsbeslut 12 dagars lagstadgad betald semester. En meteorit vägande 450 ton slår ner i Pennsylvania i USA. Hitler proklamerar att Österrike är en del av det Tyska riket genom Anschluss dvs. anslutning. Svenskan Sally Bauer simmar över Kattegatt på sexton och en halv timme. Disneys första tecknade långfilm, Snövit och de sju dvärgarna har svensk premiär. Kristallnatten äger rum i Tyskland, judisk egendom, affärer och synagogor förstörs i hela landet. 38 judar dör och grips för att skickas till koncentrationsläger. Den svenska försvarsberedskapen stärks genom inkallelser, luftförsvarsövningar inleds i Sverige genom att hela Stockholm mörkläggs och man röjer huvudstadens vindar på brännbart material.

7 År 1939 Ljungby Skytteförening nyrenoverade skjutbana och paviljong Ljungby Skytteförenings skjutbana och paviljong i Kronoskogen byggdes om och renoverades år 1939, Hertzbergs Foto. Året är 1939, på bilden ses Ljungby Skytteförenings skjutbana och paviljong i Kronoskogen vilka båda nyligen fått en ansiktslyftning. I föreningens protokollsbok ( ) kan vi läsa att man efter en stunds diskussion enhälligt beslöt att nybyggnad av banan och reparation av paviljongen skulle utföras. Ingenjör Gunnar Tidstrand vid Lagans Yllefabrik och Löjtnant Carl Bredwad fick uppdraget att se till att allt gick rätt till. Föreningen blev nöjd med resultatet och gav efter allt var klart dessa båda herrar varsin som det står i protokollet duglig minnessak för deras stora uppoffringar med arbete, material mm. Invigning av den nya banan ägde rum den 21 augusti 1938 då man också bjöd in skyttar som tidigare tillhört föreningen. Protokollsbok för Ljungby Skytteförening åren , förvarad i Ljungby kommunarkiv.

8 Ljungby Skytteförening bildades år 1896 på Ågård, intresset var stort och redan samma år hade föreningen 60 medlemmar. Den första skjutbanan fanns vid Hjortsberg men några år senare 1904 beslöt styrelsen att bygga första paviljongen och banan i som det då hette Ljungby Kronopark (numera Ljungby Kronoskog). Bygget beräknades kosta 584 kronor och 12 ören. I ett tidningsklipp som beskriver aktiviteterna vid föreningens 50-års jubileum berättas att två filmer visades, där många av föreningens mästerskyttar skymtade förbi. Den ena filmen ägdes av tandläkare Erik Lindén. Var finns dessa filmer idag? Från vänster i bild ses Gunnar Svensson i Replösa, kommunalman, John i Byagård, Röde Jim kallad och kaféägare på Kvarnarna, Göran Bendelin, till yrket folkskollärare och till sist Tage i Byagård, bror till Johan. Fotot ägs av Rune Andersson vilken också berättat om personerna på bilden. Vad hände mer under året 1939? Enligt befolkningskommissionen krävs det att fyra barn per familj föds för att bibehålla den svenska folkmängden. Svenska skådespelerskan Ingrid Bergman tecknar kontrakt med Hollywood. Spanska inbördeskriget tar slut. Sveriges riksdag antar en lag som förbjuder arbetsgivare att avskeda kvinnor på grund av graviditet, giftermål eller förlovning. Sveriges riksdag antar lagar om civil beredskap. Filmen Trollkarlen från Oz har världspremiär och Gösta Knutsson ger ut boken Pelle svanslös på äventyr. Den 27 augusti uttalar Per Albin Hansson att Sveriges beredskap är god. Tyskland invaderar Polen under tidig morgon den 1 september och därmed startar andra världskriget, Sverige förklarar sig neutralt. Källa Ljungby kommunarkiv: Ljungby Skytteförenings arkiv samt Hertzbergs fotoarkiv

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

År 1946 - Ljungby bibliotek jubilerar

År 1946 - Ljungby bibliotek jubilerar Artiklar 1946 1950 Har du personliga minnen med anknytning till bilderna, hör gärna av dig till oss för att berätta. Du kan nå oss på tel. 0372-78 91 22, 78 91 24 eller e-post anna-lena.ljungberg@ljungby.se

Läs mer

In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj)

In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj) In under mitt tak (3 e Trett, 1 årg, Högmässa och gtj) 41Även om det är en främling, som inte tillhör ditt folk Israel utan kommer från fjärran land för att han hört om ditt namn 42ja, också där skall

Läs mer

Strokkur. Medlemstidning. Årgång 15 Nr 2 Juli 2010

Strokkur. Medlemstidning. Årgång 15 Nr 2 Juli 2010 Strokkur 1 Medlemstidning Årgång 15 Nr 2 Juli 2010 Strokkur 2 Redaktionens rader Hej alla Strokkuriter! Ja då har vi premiär för vår nya tidning på nätet. Vi i redaktionen kan tänka oss att det känns lite

Läs mer

Juni 2014. Aktstycket. Medlemsblad från ArkivCentrum Örebro län

Juni 2014. Aktstycket. Medlemsblad från ArkivCentrum Örebro län Aktstycket Medlemsblad från ArkivCentrum Örebro län 2 Aktstycket Aktstycket 3 Omslaget - Klaessons arkiv har hittat hem Omslaget till Aktstyckets sommarnummer har vi hämtat ur Klaessons Möblers arkiv.

Läs mer

Kvinnor i näringslivet

Kvinnor i näringslivet tidskrift från centrum för företagsminnen #1 näringslivshistoria no 2009;1 Kvinnor i näringslivet Wilhelmina Skogh på Grand Hôtel Skodrottningen Brita i Kumla Asea-fruarna i Västerås Historiskt kalvkött

Läs mer

En kopp kaffe och ett samtal

En kopp kaffe och ett samtal En kopp kaffe och ett samtal Om att ha hemtjänst tankar och synpunkter Mymmel Blomberg ISBN 10: 91 631 9942 4 ISBN 13: 978 91 631 9942 4 Halmstad 2007 Text, foto och layout: Mymmel Blomberg Region Halland

Läs mer

FBC Årsmöte 2008 6-7. Ove Persson -en trygghet bakom ratten. 4-5. FBC Museum med nya gamla rariteter 11

FBC Årsmöte 2008 6-7. Ove Persson -en trygghet bakom ratten. 4-5. FBC Museum med nya gamla rariteter 11 Frivillige Bergnings-Corpsens medlemstidning Årgång 13 Nr 2 2008 Ove Persson -en trygghet bakom ratten. 4-5 FBC Årsmöte 2008 6-7 FBC Museum med nya gamla rariteter 11 Chefen för Ystads Frivillige Bergnings-Corps

Läs mer

hurra! Hipp, hipp, I DETTA NUMMER.

hurra! Hipp, hipp, I DETTA NUMMER. POSTTIDNING B 128141801 EN TIDNING OM BLOMSTERFONDEN. NUMMER 12, 2004. Returadress: Box 114, 182 05 Djursholm. hurra! Hipp, hipp, ÅRET ÄR 1904. Än så länge är kung Oskar IIs valspråk Brödrafolkens väl.

Läs mer

Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen.

Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen. Lars-Åke Anderssons predikan, söndagen den 18 augusti, innan mässan på Inspirationshelgen. Följ mig - i kraften För precis 30 år sedan, 3:e söndagen i augusti 1983, blev jag här på Storstrand presenterad

Läs mer

STINA FALLSTRÖM - Del 3 Order till USA

STINA FALLSTRÖM - Del 3 Order till USA 1 STINA FALLSTRÖM - Del 3 Order till USA Något oväntat hände en kväll på Trotzgatan i Falun. Ingvar hade blivit efter med en del pappersarbete, så han satt och arbetade med det. Stina hade gått till sängs.

Läs mer

Wilhelm Wendt. En lokal hjälte för Perstorp? Grundaren till Skånska Ättikfabriken

Wilhelm Wendt. En lokal hjälte för Perstorp? Grundaren till Skånska Ättikfabriken Sofia Hansen Hässleholms Tekniska Skola HTS Hässleholm 2010-01-25 Historia B Grundaren till Skånska Ättikfabriken Wilhelm Wendt En lokal hjälte för Perstorp? Författare: Sofia Hansen INT2 Handledare: Jessica

Läs mer

Därför får arbetslösheten aldrig försvinna EN ARTIKEL OM DEN NATURLIGA ARBETSLÖSHETEN AV DAN JOSEFSSON BILD: GUNILLA WELIN EVA STACKELBERG

Därför får arbetslösheten aldrig försvinna EN ARTIKEL OM DEN NATURLIGA ARBETSLÖSHETEN AV DAN JOSEFSSON BILD: GUNILLA WELIN EVA STACKELBERG Därför får arbetslösheten aldrig försvinna EN ARTIKEL OM DEN NATURLIGA ARBETSLÖSHETEN AV DAN JOSEFSSON BILD: GUNILLA WELIN EVA STACKELBERG 26 BILD: ANDERS BIRGERSSON GÖRAN UHLIN Bakom alla löften om att

Läs mer

GRUPPFÖRSÄNDELSE TILL HUSHÅLL. Nummer 6 2014. Hotet. Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus

GRUPPFÖRSÄNDELSE TILL HUSHÅLL. Nummer 6 2014. Hotet. Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus GRUPPFÖRSÄNDELSE TILL HUSHÅLL Nummer 6 2014 Hotet Det folk som vandrar i mörkret skall se ett stort ljus 1 Inre och yttre murar Vid nyår för tjugofem år sedan befann jag mig med några vänner Vid Brandenburger

Läs mer

Klubbmästerskap i golf 2001

Klubbmästerskap i golf 2001 IFO~AREN Klubbtidning för IF Ifo Nr 2-01 Ifo-aren på Internet: http://www.if-ifo.se/ifo-aren/0102 Uppförsbacke i div 4 Jämfört med fjolårets Div 3-lag har vi tappat Åke Ström, Mikael Svensson och Bosse

Läs mer

Västra Torsås. nr 1 2014

Västra Torsås. nr 1 2014 Västra Torsås nr 02 Västra Torsås www.vastratorsas.se redaktionen@vastratorsas.se Ansvarig utgivare, Agnetha Wendel agnetha@vastratorsas.se Redaktionen. Tema: Renée Markusson, renee@vastratorsas.se Ann

Läs mer

Abigail Sykes abigail.g.sykes@gmail.com WWW.KULTURTANTEN30.BLOGSPOT.COM. Mia Andersson mia.andersson@live.se. Elvira Fridell elvira.fe@hotmail.

Abigail Sykes abigail.g.sykes@gmail.com WWW.KULTURTANTEN30.BLOGSPOT.COM. Mia Andersson mia.andersson@live.se. Elvira Fridell elvira.fe@hotmail. sid. 1 Gatan är en plats som ger möjlighet för många perspektiv och infallsvinklar. Där gränser mellan fin- och fulkultur bryts ner och där olika människoöden samspelar. Gata Magazine vill skrapa bort

Läs mer

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf

Använd av Gud. Av: Johannes Djerf Använd av Gud Av: Johannes Djerf Under den här adventstiden så har vi talat om en sak. Guds angelägenhet att få komma nära ditt liv. Vi har talat om Jesus som sann konung och Gud, som kommer ridandes in

Läs mer

Medlemsbladet 3. Framgångar för Viking i Vichy. 50 medaljer och fantastiska upplevelser VIKING RIKSFÖRENINGEN FÖR HJÄRT- LUNGTRANSPLANTERADE 2008

Medlemsbladet 3. Framgångar för Viking i Vichy. 50 medaljer och fantastiska upplevelser VIKING RIKSFÖRENINGEN FÖR HJÄRT- LUNGTRANSPLANTERADE 2008 Medlemsbladet 3 VIKING RIKSFÖRENINGEN FÖR HJÄRT- LUNGTRANSPLANTERADE 2008 Framgångar för Viking i Vichy 50 medaljer och fantastiska upplevelser EM i Vichy, Frankrike 21-25/6-2008 12:e EM-spelen i idrott

Läs mer

horisont Evert Svensson "Palme var ett fynd" Fräknefejden Orienteringen firar 50 år Jubileum 90 år på 150 sidor

horisont Evert Svensson Palme var ett fynd Fräknefejden Orienteringen firar 50 år Jubileum 90 år på 150 sidor öppen horisont 2012 Fräknefejden Orienteringen firar 50 år Evert Svensson "Palme var ett fynd" Jubileum 90 år på 150 sidor Utbytesstudenter Svensk musik populär i Japan Fånga läsaren! Ljungskile folkhögskolas

Läs mer

GILLESCOUTEN. Tidskrift för S:t Georgs Scoutgillen i Sverige Årgång 57 Nr 3 sept 2007. Scouting 100 år Gillescouter i gult på Jiingijamborii

GILLESCOUTEN. Tidskrift för S:t Georgs Scoutgillen i Sverige Årgång 57 Nr 3 sept 2007. Scouting 100 år Gillescouter i gult på Jiingijamborii GILLESCOUTEN Tidskrift för S:t Georgs Scoutgillen i Sverige Årgång 57 Nr 3 sept 2007 Scouting 100 år Gillescouter i gult på Jiingijamborii sid 6 7 Krakow plats för Europakonferensen sid 4 Landsgilletinget

Läs mer

Sommaren 2011 fick vi ett nytt fint staket vid Mormorstäppan

Sommaren 2011 fick vi ett nytt fint staket vid Mormorstäppan Årg 21 Nr 3 2011 Medlemsblad för Torshälla hembygdsförening S:t Olofs Gille Foto: Bernt Pettersson Sommaren 2011 fick vi ett nytt fint staket vid Mormorstäppan 1 Åldermannen har ordet Jag vill som ålderman

Läs mer

Foto: Urban Jörén. Tyst Teaters Natten är dagens mor, 2005.

Foto: Urban Jörén. Tyst Teaters Natten är dagens mor, 2005. Foto: Urban Jörén Tyst Teaters Natten är dagens mor, 2005. När jag 1971 första gången klev in i Riksteatern på långa kalvben, anade jag inte att detta skulle bli mitt andra hem under så många år. Att jag

Läs mer

Gå ut. i hela din värld

Gå ut. i hela din värld Gå ut i hela din värld 2 Introduktion Välkommen till undervisningen Gå ut i hela din värld. Det är väl investerad tid. Vi vet att Gud kommer att välsigna dig som tar denna tid att låta dig utrustas. Satsa

Läs mer

UTGIVEN AV FACKLIGT AKTIVA KOMMUNISTER INOM BYGGNADS - NR

UTGIVEN AV FACKLIGT AKTIVA KOMMUNISTER INOM BYGGNADS - NR UTGIVEN AV FACKLIGT AKTIVA KOMMUNISTER INOM BYGGNADS - NR 2 2012 Tema: Avtalsrörelsen BYGG KOMMUNISTEN Byggkommunisten utges av byggnadsarbetare som är medlemmar i Sveriges Kommunistiska Parti, där vi

Läs mer

Katitzi & Katitzi och Swing

Katitzi & Katitzi och Swing LÄRARHANDLEDNING TILL Katitzi & Katitzi och Swing Av Emma Frey-Skött Natur & Kultur INLEDNING Katarina Taikon skrev de 13 böckerna om Katitzi mellan 1969 1980. De handlar om hennes barndom och uppväxt

Läs mer

Medlemstidning för Lagans GK Nr 1 2008 Trots vikande trend står vi stadigt

Medlemstidning för Lagans GK Nr 1 2008 Trots vikande trend står vi stadigt Medlemstidning för Lagans GK Nr 1 2008 Trots vikande trend står vi stadigt Lagandan 1 2008 1 Nr 1 2008 Lagandan är en medlemstidning som ges ut av Lagans GK. Box 63, 340 14 Lagan Shop & Kansli: 0372-304

Läs mer

VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG. Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992

VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG. Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992 VÅRA ERFARENHETER AV UTVECKLINGSSTÖRNING OCH OMSORG Rapport från en konferens i Stockholm, 21 september 1992 Mikael Ahlbin, Conny Bergqvist, Elisabeth Broberg, Anders Harnfeldt, Åke Johansson, Anna Strand

Läs mer

Mitt namn Är Karl Längberg, snart 25 år gammal, studera till historia och religionslärare.

Mitt namn Är Karl Längberg, snart 25 år gammal, studera till historia och religionslärare. Första Maj tal. Kamrater, det känns riktigt kul att få stå här i Emmaboda idag och få prata på första maj. De jag hade tänkta prata med er om idag är varför vi inte kan låta Borgarna vinna valet. Men innan

Läs mer

Ge dom ni att äta. Hjälp Till Liv International NyhetsForum

Ge dom ni att äta. Hjälp Till Liv International NyhetsForum Nyheter * Nummer 2 2005 * Årgång 1 Ge dom ni att äta Från Mark 6:35-37 läser vi: När det redan var sent på dagen, kom lärjungarna till honom och sade: "Trakten är öde, och det är sent. [36] Låt dem ge

Läs mer