Artiklar År 1936 Ljungby får sitt stadsprivilegium

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Artiklar 1936 1939. År 1936 Ljungby får sitt stadsprivilegium"

Transkript

1 Artiklar Har du personliga minnen med anknytning till bilderna, hör gärna av dig till oss för att berätta. Du kan nå oss på tel , eller e-post År 1936 Ljungby får sitt stadsprivilegium Den stora klang- och jubeldagen i Ljungby, då nämnda samhälle tog plats bland Sveriges städer såsom den 115:e i ordningen, fick ett i allo lyckat och värdigt förlopp. Vädret gick visserligen i det gråaste grå med duggregn till att börja med och sedan ett tätt dis in i det sista, men staden förfogar lyckligtvis över sådana resurser på ljusproduktionens område, att alla dimmor jämmerligen kommo till korta. Den syn som mötte besökaren när han landsvägsledes styrde in på Storgatan, var av ståtligaste slag. Tack vara försynens nåd att låta Lagan rinna genom staden har denna fått en naturtillgång av oskattbart värde. Det var vad alla dessa tusentals lampor och girlanger hade att säga till gästen och främlingen vid den stora nyårsfesten. Så pampigt och stolt inleds texten i Ljungbyposten om hur det gick till då Ljungby blev Sveriges 115:e stad under nyårsnatten Firandet inleddes kl. 5 med en stämningsfull gudstjänst i ortens kyrka som till sin sista sitt- och ståplats var fylld av en högtidsstämd menighet. De finare gästerna med Landshövdingeparet Beskow i spetsen som tidigare samlats på Stadshotellet satt förmodligen på de främsta kyrkbänkarna och i koret stod två julgranar med levande ljus. När gudstjänsten avslutats fortsatte firandet på Stora Torget där man först kunde lyssna till Kronobergs regementes musikkår. Därefter talade Nils Gräns som inom kort skulle bli stadens förste Borgmästare till folket, ja

2 faktiskt inte bara till folket i Ljungby, Sveriges Radio sände ut firandet över hela landet. När talen var avklarade fylldes hotellets festvåningar av de 200 gästerna och ute på gatorna fortsatte vanligt folk att mingla och invänta tolvslaget med fackeltåg och fyrverkeri. Ljungbypostens referat avslutas med orden. Ordningen var hela tiden den bästa, och det kan förtjäna att omnämnas, att ingen behövde avsluta festen i finkan. Det hela gick sålunda synnerligen väl i lås. Vad hände mer under året 1936? På svensk Bio kunde man se Charlie Chaplins Moderna tider eller Edvard Perssons Söder om landsvägen. Stiftelsen Solstickan bildas, överskottet på försäljningen av tändsticksaskarna går till kroniskt sjuka barn och gamla. OS hålls i Berlin, Japan slår Sverige med 3-2 i fotboll och Sven Jerring som refererar utbrister i det klassiska citatet Japaner, japaner, japaner. I Spanien ödeläggs landet av brinnande inbördeskrig, svenska journalisten Barbro Bang Alving publicerar gripande ögonvittnesskildringar i DN. USA leds av Demokraten Franklin D. Roosevelt och Hitler och Mussolini tillkännager axeln Rom-Berlin. Hemma i Sverige tvingas statsministern Per-Albin Hansson att avgå efter att 2 gånger fått sina förslag fällda av de borgerliga och en parlamentariskt svag Bondeförbundsregering semesterregeringen kallad styr Sverige under ett par månader i väntan på höstens val som ger landet en koalitionsregering mellan Socialdemokraterna och Bondeförbundet. Svenske tenoren Jussi Björling gör internationell karriär, Siv Malmqvist föds och ytterligare en svensk stad bildas nämligen Höganäs.

3 År 1937 Egyptiskt mörker över Ljungby Timmerrännan på bilden är helt täckt med is, fotot är odaterat och det är ovisst om text och bild avser samma tillfälle. Foto: Hertzbergs Foto Ljungby, som i vanliga fall brukar ståta med belysning, som ligger över det ordinära i jämförliga samhällen, var på lördagskvällen försänkt i mörker. Anledningen var, att det var issörpning, eller, som det här heter, grunning i Lagaån. I ett sådant fall fryser vattnet på turbinerna, så att de förvandlas till veritabla isklumpar, som slutligen ej kan hållas igång. Fenomenet brukar upphöra, när ån hunnit bli isbelagd. Dessförinnan är hela vattenmassan en tjock issörja. På lördagen voro förutsättningarna för att ån skulle lägga sig inte stora, ty dels uppgick inte kylan till mer än ett par grader, dels blåste det friskt. Redan kl. 4 på em. gjorde sig svårigheterna påminta, och man fick då sätta i gång verkets dieselaggregat. Tidningen Ljungby-Posten ger en detaljerad beskrivning av hur besvärligt det kunde vara att hålla turbinerna igång vintertid Turbinerna skållades med ånga som man brukar göra vid dylika tillfällen, men kunde inte hållas igång mer än några minuter åt gången. Fram på kvällen uppgav man den ojämna kampen mot isen, slog av hela ytterbelysningen och lät dielsen nödtorftigt tillgodose innerbelysningen. De båda närmast liggande verken, Bro och Åby, hade även stora svårigheter. Den förstnämnda fick redan kl. 1 på lördagseftermiddagen slå igen och vid Åby led man vattenbrist till följd av issörpning vid Ohs.

4 . Elverksdammen är täckt med is. Fotot är odaterat och det är ovisst om text och bild avser samma tillfälle. Foto: Hertzbergs Foto Vad hände mer under året 1937? På bio kunde man se Pensionat paradiset med färgstärka skådespelare som Thor Modéen, Julia Ceasar och John Botvid, filmen skapade en ny genre, pilsnerfilmen som upprörde många främst kritiker och media. De ansåg att sådant skräp borde svenska folket skonas från men svenska folket själva tyckte tvärtom och filmen gjorde succé. En statlig, behovsprövad moderskapspenning införs och även ett inkomstprövat barnbidrag. I USA tar man patent på nylon, nylonstrumpan presenterades några år senare, 1939 på New Yorkmässan. Radiotjänst startar programmet "Dagens Eko. I lagtext beskrivs en person som utsatts för våldtäkt eller incest för första gången som ett offer, tidigare ansågs personen vara medskyldig. Källa: Ljungby kommunarkiv, Sunnerboarkivet: Ljungby-Posten nr 4 den 16 januari 1937, Söndagsbilagan.

5 År 1938 Två ögonblick från Kånnavägen På bilden från 1938 ser du Gulfs bensinstation på Kånnavägen som då var belagd med gatsten, Hertzbergs foto. Ett dramatisk ögonblick från Kånnavägen 1938 förevigat av fotograf Hertzberg. En olycka har ägt rum med en flaklastbil och en motorcykel eller möjligtvis en moped är inblandade. Poliskonstapel är på väg till platsen och nyfikna har börjat gruppera sig i vägkanten. Den del av vägen som är synlig är belagd med gatsten, vilket flertalet av Ljungbys gator var vid denna tid.

6 På den vita skylten till vänster i bild görs reklam för stadens hotell, för att de tillkommande resande från söder inte ska missa att svänga av och äta en bit eller kanske inkvartera sig på paret Wästlunds Stadshotell vida känt i inte minst konstnärskretsar. Att fotot finns i Hertzbergs fotoarkiv är ingen tillfällighet då fotograf Hertzberg på polisens uppdrag dokumenterade alla brott och olyckor som inträffade under en lång period från 1930-talet till 1960-talet. Vad hände mer under året 1938? Sverige får sin första kvinnliga nyhetsuppläsare i radion vilket leder till en folkstorm av protester. Fingerskivan på telefonen blir allt vanligare och Stålmannen debuterar som seriefigur. Vi får efter riksdagsbeslut 12 dagars lagstadgad betald semester. En meteorit vägande 450 ton slår ner i Pennsylvania i USA. Hitler proklamerar att Österrike är en del av det Tyska riket genom Anschluss dvs. anslutning. Svenskan Sally Bauer simmar över Kattegatt på sexton och en halv timme. Disneys första tecknade långfilm, Snövit och de sju dvärgarna har svensk premiär. Kristallnatten äger rum i Tyskland, judisk egendom, affärer och synagogor förstörs i hela landet. 38 judar dör och grips för att skickas till koncentrationsläger. Den svenska försvarsberedskapen stärks genom inkallelser, luftförsvarsövningar inleds i Sverige genom att hela Stockholm mörkläggs och man röjer huvudstadens vindar på brännbart material.

7 År 1939 Ljungby Skytteförening nyrenoverade skjutbana och paviljong Ljungby Skytteförenings skjutbana och paviljong i Kronoskogen byggdes om och renoverades år 1939, Hertzbergs Foto. Året är 1939, på bilden ses Ljungby Skytteförenings skjutbana och paviljong i Kronoskogen vilka båda nyligen fått en ansiktslyftning. I föreningens protokollsbok ( ) kan vi läsa att man efter en stunds diskussion enhälligt beslöt att nybyggnad av banan och reparation av paviljongen skulle utföras. Ingenjör Gunnar Tidstrand vid Lagans Yllefabrik och Löjtnant Carl Bredwad fick uppdraget att se till att allt gick rätt till. Föreningen blev nöjd med resultatet och gav efter allt var klart dessa båda herrar varsin som det står i protokollet duglig minnessak för deras stora uppoffringar med arbete, material mm. Invigning av den nya banan ägde rum den 21 augusti 1938 då man också bjöd in skyttar som tidigare tillhört föreningen. Protokollsbok för Ljungby Skytteförening åren , förvarad i Ljungby kommunarkiv.

8 Ljungby Skytteförening bildades år 1896 på Ågård, intresset var stort och redan samma år hade föreningen 60 medlemmar. Den första skjutbanan fanns vid Hjortsberg men några år senare 1904 beslöt styrelsen att bygga första paviljongen och banan i som det då hette Ljungby Kronopark (numera Ljungby Kronoskog). Bygget beräknades kosta 584 kronor och 12 ören. I ett tidningsklipp som beskriver aktiviteterna vid föreningens 50-års jubileum berättas att två filmer visades, där många av föreningens mästerskyttar skymtade förbi. Den ena filmen ägdes av tandläkare Erik Lindén. Var finns dessa filmer idag? Från vänster i bild ses Gunnar Svensson i Replösa, kommunalman, John i Byagård, Röde Jim kallad och kaféägare på Kvarnarna, Göran Bendelin, till yrket folkskollärare och till sist Tage i Byagård, bror till Johan. Fotot ägs av Rune Andersson vilken också berättat om personerna på bilden. Vad hände mer under året 1939? Enligt befolkningskommissionen krävs det att fyra barn per familj föds för att bibehålla den svenska folkmängden. Svenska skådespelerskan Ingrid Bergman tecknar kontrakt med Hollywood. Spanska inbördeskriget tar slut. Sveriges riksdag antar en lag som förbjuder arbetsgivare att avskeda kvinnor på grund av graviditet, giftermål eller förlovning. Sveriges riksdag antar lagar om civil beredskap. Filmen Trollkarlen från Oz har världspremiär och Gösta Knutsson ger ut boken Pelle svanslös på äventyr. Den 27 augusti uttalar Per Albin Hansson att Sveriges beredskap är god. Tyskland invaderar Polen under tidig morgon den 1 september och därmed startar andra världskriget, Sverige förklarar sig neutralt. Källa Ljungby kommunarkiv: Ljungby Skytteförenings arkiv samt Hertzbergs fotoarkiv

Vi levererar material och arbete med hög kvalitet inom fönster, bilglas, solskydd och inramning. Vi håller vad vi lovar!

Vi levererar material och arbete med hög kvalitet inom fönster, bilglas, solskydd och inramning. Vi håller vad vi lovar! Vi levererar material och arbete med hög kvalitet inom fönster, bilglas, solskydd och inramning. Vi håller vad vi lovar! Med själen i väggarna Många av alla de som idag kliver in i Pers Ram & Glas ser

Läs mer

Abrahams barn. Syskonreligionerna Judendom, Kristendom och Islam

Abrahams barn. Syskonreligionerna Judendom, Kristendom och Islam Abrahams barn Syskonreligionerna Judendom, Kristendom och Islam Abrahamitiska religioner Mose grundade judendom. Jesus grundade kristendom. Muhammed grundade islam. Abraham Abraham är stamfader till de

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 8 Fredag 12 mars 2010. utvecklingschef i Piteå kommun. Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 8 Fredag 12 mars 2010. utvecklingschef i Piteå kommun. Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 8 Fredag 12 mars 2010 NORRBOTTEN Vind-snurror ger tusen nya jobb i Piteå Regeringen har sagt ja till att bygga 1 100 vind-kraftverk i Piteå kommun. -Det är ett av världens största

Läs mer

Judendomen. Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose.

Judendomen. Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose. Judendomen Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose. Abraham, judarnas stamfader, vandrade ut från dagens

Läs mer

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F

1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1.1. Numeriskt ordnade listor Numerically ordered lists 1.1.1. Enheter med F3= 10 efter fallande F Units with 10 by descending F 1 DET ÄR 2652 282 71 HAR EN 350 140 141 KAN INTE 228 59 2 FÖR ATT 2276 369

Läs mer

l Österrike blir en del av Tyskland. l Folkomröstning om de6a i Österrike. 99.75 % stödde Hitler. Varför?

l Österrike blir en del av Tyskland. l Folkomröstning om de6a i Österrike. 99.75 % stödde Hitler. Varför? Orsaker till 2VK Versaillesfreden Dolkstötslegenden Rä6 man på rä6 plats i rä6 :d Hitler kom i precis rä6 :d. Lovade råda bot på arbetslöshet och fabgdom. Lyckades. Blev snabbt populär. Rädslan för krig.

Läs mer

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN

DEN TYSK / RYSKA PAKTEN DEN TYSK / RYSKA PAKTEN o Flera var rädda för kommunismen som härskade i Sovjetunionen. o Kanske kunde den stora tyska armén vara ett bra försvar mot Sovjetunionen? o Ett avtal eller snarare en pakt mellan

Läs mer

När kriget bröt ut. Göteborgarna läser de senaste krigsnyheterna, här vid G-P-filialen på Östra Hamngatan i huset mellan Södra Hamngatan och Arkaden.

När kriget bröt ut. Göteborgarna läser de senaste krigsnyheterna, här vid G-P-filialen på Östra Hamngatan i huset mellan Södra Hamngatan och Arkaden. 1989 När kriget bröt ut Göteborgarna läser de senaste krigsnyheterna, här vid G-P-filialen på Östra Hamngatan i huset mellan Södra Hamngatan och Arkaden. I dag för 50 år sedan bröt Hitlers trupper in i

Läs mer

Hur kom det sig att folket litade på Hitler?

Hur kom det sig att folket litade på Hitler? Hur kom det sig att folket litade på Hitler? Ämne: Historia om media Namn: Carolin Zethelius Handledare: Anna Eriksson Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning INLEDNING... 2 BAKGRUND... 2 SYFTE, FRÅGESTÄLLNING,

Läs mer

Europamästerskapen för veteran i Seefeld rapport 4

Europamästerskapen för veteran i Seefeld rapport 4 Europamästerskapen för veteran i Seefeld 2010 - rapport 4 Söndag 10 januari 2010 Efter alla framgångar i går: Sverige - Världen 8-1, skulle det bli intressant att följa de svenskar som skulle spela idag.

Läs mer

Rune Larsson VÅR HEMBYGD. Kolbäcks Folkets Park

Rune Larsson VÅR HEMBYGD. Kolbäcks Folkets Park Rune Larsson VÅR HEMBYGD Kolbäcks Folkets Park Kolbäcks Folkets Park Redigerad utskrift av K.A. Ragnars intervju med parkföreståndare Einar Rundgren. K.A. Ragnar, som var hembygdsföreningens förste ordförande,

Läs mer

Svenska från början 3

Svenska från början 3 Svenska från början 3 1 Fyll i rätt ord Höger patienten studenten hämta vann hjälp CV Viktigt 1. Här kan du få att sluta röka. 2. Bilar ska köra på sida i Sverige. 3. Det är att ha ett körkort. 4. Läkaren

Läs mer

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4-6)

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord. (SV åk 4-6) SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om andra världskriget. Vi får veta varför Tyskland startar krig mot alla länder omkring sig. Vi får veta varför Sverige inte väljer sida under

Läs mer

Nivåplaceringsprov. 6. a) Han arbetar Stockholm. b) Han arbetar in Stockholm. c) Han arbetar av Stockholm. d) Han arbetar i Stockholm.

Nivåplaceringsprov. 6. a) Han arbetar Stockholm. b) Han arbetar in Stockholm. c) Han arbetar av Stockholm. d) Han arbetar i Stockholm. Nivåplaceringsprov Namn: Provet består av: A Grammatik B Ordförråd C Skrivuppgift A. Grammatik 1. a) Han läser den bok. b) Han läser boken. c) Han läser boket. d) Han läser bok. 2. a) Hon köpte två tröjor.

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 35 Fredag 4 november 2011. Facebook i Luleå

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 35 Fredag 4 november 2011. Facebook i Luleå LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 35 Fredag 4 november 2011 NORRBOTTEN Facebook i Luleå I torsdags i förra veckan presenterade Facebook sina planer på att bygga serverhallar i Luleå. - Vi har letat efter en bra plats

Läs mer

Judendomen. Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose.

Judendomen. Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose. Judendomen Judendomen är den näst äldsta av världsreligionerna. Den har funnits sedan ungefär 1200 år före Kristus. Judendomen har en grundare, Mose. Abraham, judarnas stamfader, vandrade ut från dagens

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

Flicka från Backafall,

Flicka från Backafall, Flicka från Backafall, briggen "Tre bröder" kryssar ikväll i karibiska sjön, medan en landvind från kusten i söder stryker som sunnan där hemma kring ön. Luften är kryddad av tusende salvor men jag ger

Läs mer

Försökte att få den lille mannen att känslomässigt gå upp i partiet och nationens kollektiv - Propaganda

Försökte att få den lille mannen att känslomässigt gå upp i partiet och nationens kollektiv - Propaganda Lite om andra världskriget Fascismen Förhärligar staten Fursten, ledaren, eliten, handlingskraften Känslans kraft gentemot förnuftet Ojämlikhet Kollektivet gentemot individen Arbetarklass mot aristokrati

Läs mer

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET

ARBETSMATERIAL MR 5 FRÅN FÖRBUD TILL RÄTTIGHET SIDA 1/6 de mänskliga rättigheterna (sid. 1) de mänskliga rättigheterna består av 30 artiklar. Nedan presenteras en förenklad översättning (ur Pådraget, Amnesty International). Artikel 1. Alla människor

Läs mer

TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2. Lycka till!!!

TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2. Lycka till!!! TEST POZIOMUJĄCY Z JĘZYKA SZWEDZKIEGO NA POZIOMIE B2 Lycka till!!! 1 Verb: s-passiv Skriv om meningarna till s-passiv. 1 Man ska exportera den nya bilmodellen till hela världen. 2 Så här startar man programmet:

Läs mer

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse

Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Resebrev från Gran Canaria, Tenneriffa, La Gomera, El Hierro och med besök av Lisa o Sivert, Anette o Kenneth, Monica o Peter o Inger o Hasse Under denna period har vi hunnit besöka Gran Canaria, Teneriffa;

Läs mer

TOLERANS 4 FÅR MAN SÄGA VAD MAN VILL?

TOLERANS 4 FÅR MAN SÄGA VAD MAN VILL? SIDA 1/7 WORKSHOP I KLASSRUMMET TEMA: TOLERANS LÄRARMANUAL I det här dokumentet finns allt du behöver veta för att hålla workshopen. Här ser du också tydligt i vilka moment du använder det arbets- och

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Andra världskriget. 9gr HT-16

Andra världskriget. 9gr HT-16 Andra världskriget 9gr HT-16 Orsaker till 2VK Versaillesfreden Dolkstötslegenden Rätt man på rätt plats i rätt tid Hitler kom i precis rätt tid. Lovade råda bot på arbetslöshet och fattigdom. Lyckades.

Läs mer

SFD 2011. Louis De Geer 26-28 augusti 2011

SFD 2011. Louis De Geer 26-28 augusti 2011 SFD 2011 Louis De Geer 26-28 augusti 2011 1 Sveriges släktforskarförbund samlar årligen sina 170 föreningar * till info- och beslutsmöte samt släktforskarmöte = kongress * Nu den 25:e i ordningen = JUBILEUMs-

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008

VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 VÅR RESA TILL BOSNIEN 2008 MÅNDAG 15/9 Vi träffades tidigt på morgonen, för att ta tåget till Kastrup. Därifrån flög vi till Budapest, sen vidare till Sarajevo. Kärt återseende med regn. Vi tog taxi till

Läs mer

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera)

Eva Bernhardtson Louise Tarras. Min mening. Bildfrågor (diskutera) Eva Bernhardtson Louise Tarras Min mening Bildfrågor (diskutera) Folkuniversitetets förlag Box 2116 SE-220 02 Lund tel. 046-14 87 20 www.folkuniversitetetsforlag.se info@folkuniversitetetsforlag.se Information

Läs mer

Inplaceringstest A1/A2

Inplaceringstest A1/A2 SVENSKA Inplaceringstest A1/A2 Välj ett ord som passar i meningen. Skriv inte det! Ring in bokstaven med det passande ordet! Exempel: Smöret står i kylskåpet. a) om b) på c) i d) från Svar c) ska ringas

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

PRO Kävlinge - Resekommittén

PRO Kävlinge - Resekommittén Bussen hämtade oss kl 07.30 i Kävlinge och 7.40 i Furulund. Alla var på plats och färden kunde börja. Förutom oss PRO:are från Kävlinge hade vi sällskap med ett trevligt gäng från Landskrona. Observera

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Soldater Skrift - Soldiers Scriptures. 11 Ikläden eder hela Guds vapenrustning, så att I kunnen hålla stånd emot djävulens listiga angrepp.

Soldater Skrift - Soldiers Scriptures. 11 Ikläden eder hela Guds vapenrustning, så att I kunnen hålla stånd emot djävulens listiga angrepp. Soldater Skrift - Soldiers Scriptures Efesierbrevet 6:10-18 10 För övrigt, bliven allt starkare i Herren och i hans väldiga kraft. 11 Ikläden eder hela Guds vapenrustning, så att I kunnen hålla stånd emot

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Rapport från försvarsdirektörsmötet 2013 dag 3

Rapport från försvarsdirektörsmötet 2013 dag 3 Rapport från försvarsdirektörsmötet 2013 dag 3 Programmet dag 3 såg ut så här: 16/8 fredag Kl 0815: Avfärd från hotellet till Hemsö fästning, färja till Hemsön kl 0930 Kl 0930: Guidad tur på Hemsö fästning

Läs mer

Hej VIP - medlem! Det är fredag, fredagen den13 juni 2014.

Hej VIP - medlem! Det är fredag, fredagen den13 juni 2014. Hej VIP - medlem! Det är fredag, fredagen den13 juni 2014. I går kväll fick redaktören besked om att det nu går att anmäla sig till Veteran SM i Båstad. Du gör det enklast om Du går in på TenTour sida

Läs mer

Saki: I söndags, åkte jag till Gröna Lund med min pojkvän. Vi åkte många attraktioner. Bläckfisken var roligast. Och Insane var också jättebra.

Saki: I söndags, åkte jag till Gröna Lund med min pojkvän. Vi åkte många attraktioner. Bläckfisken var roligast. Och Insane var också jättebra. Läxa till tisdag 5 juni Skriv text ÖB/47 presens till preteritum ÖB/51 Olgas vecka - ordföljd! ÖB/52 Klockan - skriv hela meningen! (Kvart över åtta börjar jag skolan) TB/56

Läs mer

Motorcykeln övervann avstånden och ledde till långväga turism

Motorcykeln övervann avstånden och ledde till långväga turism Motorcykeln övervann avstånden och ledde till långväga turism 17 januari 2013 Bilen övervann avstånden och öppnade möjligheter till vidsträckta resor runtom i vårt land och omvärlden, men för många män

Läs mer

1975 blev Rövarkulan naturreservat

1975 blev Rövarkulan naturreservat DANSSTÄLLET På Pingstaftonen 1902 öppnade Rövarkulans nöjesplats. Man hade under hela våren snickrat ihop en dansbana och paviljong. Bord och långbänkar placerades på lämpliga platser och kaffehyddan uppfördes

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest B

SVENSKA Inplaceringstest B SVENSKA Inplaceringstest B Vilket av de fyra alternativen är rätt? Exempel: Svar: Har du tidningen idag? A läsa B läst C läser D läste B är rätt 1. Stina tycker att hus är vackert. A sitt B hennes C sin

Läs mer

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde

Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Den Magiska dörren av Tilde och Saga Illustrationer av Tilde Kapitel 1 Dörren Hej jag heter Carli och jag är 9 år. Min skola heter Nyckelpigan. Min kompis tycker jag om, hon heter Marie. Vi är rädda för

Läs mer

(Nils) Govart Stark en berättelse om ett människoöde

(Nils) Govart Stark en berättelse om ett människoöde 12.1.1. (Nils) Govart Stark en berättelse om ett människoöde Känslor. Det mesta handlar om känslor. Det som berör. Jag kan verifiera något på en sorts vetenskaplig grund och argumentera utifrån detta.

Läs mer

ÅRSSKRIFTER från Enskede Hembygdsförening 1991 1996 Enskede Årsta Hembygdsförening 1997 2009 Enskede-Årsta Hembygdsförening 2010 -

ÅRSSKRIFTER från Enskede Hembygdsförening 1991 1996 Enskede Årsta Hembygdsförening 1997 2009 Enskede-Årsta Hembygdsförening 2010 - ÅRSSKRIFT 1991 Inledning. Handelsvägen sedd med ett barns ögon. Handelsvägens egna affärer. Årstafruns dagbok, ett märkligt tidsdokument. Ja tänk vad tiden går! Historier från ett hus. ÅRSSKRIFT 1992 Några

Läs mer

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken

Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken 1 Reglerna för när man sätter punkt och när man kan eller måste sätta kommatecken En huvudsats kan ensam bilda en mening Flera huvudsatser kan bilda en mening En huvudsats + en bisats kan bilda en mening

Läs mer

Barnmässan. 25-27 oktober 2013. Missa inte årets barn & ungdomsmässa Kom och delta på Barnmässan 2013. Inbjudan till utställare

Barnmässan. 25-27 oktober 2013. Missa inte årets barn & ungdomsmässa Kom och delta på Barnmässan 2013. Inbjudan till utställare Barnmässan 25-27 oktober 2013 Missa inte årets barn & ungdomsmässa Kom och delta på Barnmässan 2013 Inbjudan till utställare Mässan arrangeras i ett av Sveriges hetaste handelsområden, Begränsat antal

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 41 Fredag 23 december 2011. Inga pengar till Norrbotniabanan

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 41 Fredag 23 december 2011. Inga pengar till Norrbotniabanan LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 41 Fredag 23 december 2011 NORRBOTTEN Inga pengar till Norrbotniabanan I förra veckan röstade Riksdagen nej till att satsa pengar på järnvägen Norrbotniabanan. - Jag hoppas fortfarande

Läs mer

Här är bilderna som kommer vara stöd till när vi ska förklara hur vi haft det, vad vi gjorde och om man kan rekommendera att gör fler liknande resor.

Här är bilderna som kommer vara stöd till när vi ska förklara hur vi haft det, vad vi gjorde och om man kan rekommendera att gör fler liknande resor. Här är bilderna som kommer vara stöd till när vi ska förklara hur vi haft det, vad vi gjorde och om man kan rekommendera att gör fler liknande resor. Jag skriver även lite stöd meningar som ni får ta hjälp

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev

en cigarett en flaska ett rum ett äpple en kurs en kompis en turist en buss en gurka ett brev SUBSTANTIV Övning 1 Substantiv (s. 3) - kursen den - läraren hon/han/hen - språket det - korridoren den - telefonen den - universitetet det ett foto - det en buss - den en turist - hon/han/hen en adress

Läs mer

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING

Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Religion VT 2015: Judendom, kristendom och islam Historia VT 2015: Medeltiden KORT SAMMANFATTNING Vad 4b ska kunna i religion och historia torsdagen den 12 mars Kort sammanfattning Det ser nog ändå mycket

Läs mer

Anette Sernlo, (s) ordförande Kent Carlsson, (s) 2:e vice ordförande. Marie Greger, Tekniska förvaltningen

Anette Sernlo, (s) ordförande Kent Carlsson, (s) 2:e vice ordförande. Marie Greger, Tekniska förvaltningen 2007-04-24 1(4) Tid 19.00 21.30 Plats Närvarande Presidium: Skepplanda Bibliotek Anette Sernlo, (s) ordförande Kent Carlsson, (s) 2:e vice ordförande Sekreterare: Inbjudna: Antal övriga mötesdeltagare:

Läs mer

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa:

RESAN. År 6. År 7. Målet i år 7 är att klara av nedanstående resa: RESAN År 6 I år 6 är målet att du ska kunna kommunicera på mycket enkel franska. För att nå målet lär du dig ord och uttryck inom många olika områden, t.ex. familjen, djur, frukter, klockan, sporter och

Läs mer

Skolträff den 19 augusti 2014

Skolträff den 19 augusti 2014 Skolträff den 19 augusti 2014 Med elever som började skolan i Borgared i mitten av 1940-talet. Borgareds skola byggdes 1880. Lärare 1938-1945 var Elvira Nelson. Efter år 1945 anställdes ett antal vikarier

Läs mer

barnhemmet i muang mai söndag 29 december, 2013 - söndag 9 februari, 2014

barnhemmet i muang mai söndag 29 december, 2013 - söndag 9 februari, 2014 barnhemmet i muang mai söndag 29 december, 2013 - söndag 9 februari, 2014 Vi avslutade 2013 med en härlig nyårsfest i äkta barnhemsanda och det nya året har så här långt bjudit på kära besök och lugn skön

Läs mer

En resa till landet ANNORLUNDA.

En resa till landet ANNORLUNDA. En resa till landet ANNORLUNDA. 26 medlemmar av SPF Borlänge har nyligen företagit en 5-dagars resa till Island. Avresa en söndag morgon i maj med buss från Borlänge till Hofors där medlemmar av PRO på

Läs mer

BS -nytt SJÖSÄTTNING I TORSBY 2009

BS -nytt SJÖSÄTTNING I TORSBY 2009 Värmdö båtsällskaps nyhetsblad, hösten SJÖSÄTTNING I TORSBY 2009 Foto: Skutbilder Eva Nikkar-Larsson. / Sjösättning: Gunnar Etzell I riktigt Aprilväder gick skutornas sjösättning av stapeln lördagen den

Läs mer

Välkommen. Välkommen in i familjen Spendrups vinkök! Mia Spendrup, vd Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård

Välkommen. Välkommen in i familjen Spendrups vinkök! Mia Spendrup, vd Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård Välkommen Sedan 2014 ägs Grythyttans Gästgivaregård av familjen Spendrup. Vi vill att det ska vara lätt att ha det bra, så låt oss ta hand om dig och ditt sällskap. Det är det vi kan bäst. Vi hoppas att

Läs mer

Företagare i debatten. Vem vågar och vilka lyssnar?

Företagare i debatten. Vem vågar och vilka lyssnar? Företagare i debatten Vem vågar och vilka lyssnar? februari 2006 FÖRETAGARE I DEN POLITISKA DEBATTEN Vem vågar och vilka lyssnar? Under de senaste veckorna har det pågått en debatt om företagsledare ska

Läs mer

Kvällspromenad i Sundals Ryr 1/ ett bildkollage

Kvällspromenad i Sundals Ryr 1/ ett bildkollage Kvällspromenad i Sundals Ryr 1/7-2016 ett bildkollage Då var det dags igen. Det finns ingen hejd på promenaderna. Men det kan inte hjälpas för som jag tidigare nämnt har det blivit ett beroende. Angenämt

Läs mer

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 9 september 2013 och att lägga detta till handlingarna.

1 Ansvarsnämnden beslöt att godkänna protokollet från sammanträdet den 9 september 2013 och att lägga detta till handlingarna. VISITA Ansvarsnämnden PROTOKOLL 2013-12-09 Sammanträde i Stockholm Närvarande: Ordförande Tom Beyer Ledamöter Anitha Bondestam Ola Johansson Per Olding Vanja Aronson Sekreterare Katarina Alfredsson Övriga

Läs mer

Folksam cup D15 Moa Hansson D16 Hanna Abrahamsson. H15 Karl Stark H16 Filip Rosjö

Folksam cup D15 Moa Hansson D16 Hanna Abrahamsson. H15 Karl Stark H16 Filip Rosjö Folksam cup 2016 Smålandslaget 2016 D15 Moa Hansson D16 Hanna Abrahamsson Elisabet Mikkelsen Alma Haag Elsa Melin H15 Karl Stark H16 Filip Rosjö Ludwig Axelsson Fabian Flaa Melker Elofsson Loke Östangård

Läs mer

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A

6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A 1503 6 augusti - Kristi Förklarings Dag - år A Ingångsantifon (jfr Matt 17:5) I det lysande molnet blev Anden synlig och hördes Faderns röst: Detta är min älskade Son, han är min utvalde, lyssna till honom.

Läs mer

NALLEABONNEMANG 2015/2016

NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEABONNEMANG 2015/2016 NALLEKONSERTER Våra älskade Nallekonserter flyttade givetvis med oss från Konserthuset till Malmö Live. Ett enkelt och trevligt sätt för generationer att umgås och en möjlighet

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler 1 Inledning Denna information riktar sig till dig som hyr ut eller upplåter lokaler tillfälligt för till exempel dans eller fester. Här är några enkla

Läs mer

2 Mos 33: 18-23 2 e trettondagen GT första årgången

2 Mos 33: 18-23 2 e trettondagen GT första årgången 1 Tunadalskyrkan 13 01 20 2 Mos 33: 18-23 2 e trettondagen GT första årgången Det finns många intressanta människor i bibeln. En av dem är Mose, som vi säkerligen allihop har många bilder av och många

Läs mer

Europamästerskapen för veteraner i Seefeld rapport 2

Europamästerskapen för veteraner i Seefeld rapport 2 Europamästerskapen för veteraner i Seefeld 2011 - rapport 2 Fredag 7 januari 2011 I dag kl 09.30 inleddes årets europamästerskap. Men gårdagen, torsdagen den 6 januari, skulle användas för nerresan till

Läs mer

Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit.

Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit. Här ger vi läsförståelsefrågor och fördjupningsuppgifter till två av avsnitten i Sverige bit för bit. Riksdag och regering Rättsväsendet. 8 SIDORS SVERIGE - BIT FÖR BIT Sverige är ett stort land. Och det

Läs mer

Skytteförening. Skyttepaviljongen. Foto från Bakre raden, från vänster:

Skytteförening. Skyttepaviljongen. Foto från Bakre raden, från vänster: Skytteförening Skyttepaviljongen. Foto från 1905. Bakre raden, från vänster: 1. Israel Olsson, Sätra 2. Anders Andersson, Balderum 3. Oskar Hill, Ruda 4. David Gustavsson, Restad 5. Ernst Kempe, Balderum

Läs mer

Mitt arbetshäfte om religion.

Mitt arbetshäfte om religion. Mitt arbetshäfte om religion. Centralt innehåll: Några högtider, symboler och berättelser ur kristendom, islam och judendom. Några berättelser ur Bibeln och deras innebörd samt några av de vanligaste psalmerna.

Läs mer

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter

November 2005. Mänskliga rättigheter. Barnets rättigheter. En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter November 2005 Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets rättigheter Mänskliga rättigheter Barnets rättigheter En lättläst skrift om konventionen om barnets

Läs mer

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis?

EN SEPTEMBER-REPRIS SFI. Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? SFI EN SEPTEMBERREPRIS Hur är det idag? Får jag låna ditt busskort? Vad vill du ha, kaffe eller te? Vad vill du ha, nötter eller godis? Vill du ha lite mer? Kan du hjälpa mig? Oj, förlåt! Tack för lånet!

Läs mer

NIVÅER A1-A2. 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag kommer din fru? Från Italien jag röka? Nej, tyvärr det är förbjudet!

NIVÅER A1-A2. 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag kommer din fru? Från Italien jag röka? Nej, tyvärr det är förbjudet! NIVÅER A1-A2 1. Välj rätt alternativ 1. Gunnar söker jobb. ett IT- företag. A. i B. på C. till D. om 2. -. kommer din fru? Från Italien. A. Vart B. Var C. Varifrån D. Vad 3. Vad kör du bil? En Volvo. A.

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse 2018 Gösta Linderholm spelade och sjöng för oss vid ett besök i Strängnäs 4 september. Styrelsen under verksamhetsåret 2018 Ulla Sjöberg Tommy Thörnqvist Ingela Sjöblom Ing-Marie

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 9 Fredag 19 mars 2010. Norrbottningar vill åka tåg

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 9 Fredag 19 mars 2010. Norrbottningar vill åka tåg LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 9 Fredag 19 mars 2010 NORRBOTTEN Norrbottningar vill åka tåg Många som bor i Norrbotten och Västerbotten vill att Norrbothnia-banan ska byggas. Det visar en ny undersökning där 1 000

Läs mer

Prislista 2013. info@sandrafotodesign.se www.sandrafotodesign.se 070-287 68 83

Prislista 2013. info@sandrafotodesign.se www.sandrafotodesign.se 070-287 68 83 Prislista 2013 Att skapa minnen tillsammans med mina kunder är det bästa med att arbeta som fotograf. Jag fotograferar i naturliga miljöer, både utomhus och inomhus, för personliga ögonblicksbilder som

Läs mer

Dopresan 2007. Av Karl-Erik Tysk

Dopresan 2007. Av Karl-Erik Tysk Dopresan 2007 Av Karl-Erik Tysk Jag åker på kvällen den 9 augusti från Kungsgården och övernattar på Arlanda. Jag skulle egentligen ha haft sällskap med Lolo och Christina Sturén till deras barnbarns dop

Läs mer

Läs om aktiviteter som händer i Aneby!

Läs om aktiviteter som händer i Aneby! r a m Som 7 0 2 Läs om aktiviteter som händer i Aneby! Ett härligt sommarlov väntar! Nu hoppas vi på mycket sol, lek och bad. På Fredstorget i Aneby blir det precis som förra sommaren en fotbollsplan.

Läs mer

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR

NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Årgång 9 Nr 9 December 2006 BILDER FRÅN HALLOWEEN BASTUN ÄR ÖPPEN BASAR PÅ SKOLAN JULMARKNAD I UR OCH SKUR INVIGNING AV SKOLAN 0-12ÅR NY ÄGARE PÅ CAMPINGEN SSK 80ÅR Sida 1 MANUSSTOPP DEN 20:E I VARJE MÅNAD

Läs mer

Den dumme bonden som bytte bort sin ko

Den dumme bonden som bytte bort sin ko q Den dumme bonden som bytte bort sin ko b Sagan är satt med typsnittet Transport kapitäler, tecknat av Franko Luin. Häftet ingår i en serie sagor som typograferats med typsnitt från samma typsnittstecknare.

Läs mer

2. Fristad 2013 Köket

2. Fristad 2013 Köket 2. Fristad 2013 Köket Mitten av januari och framåt. Elen är planerad av Carl -Fredrik, Agneta Skarp o Gunnar + lite fler tyckare. Martin Backgården och Fredrik Williams(aliasWille) sköter elektriciteten.

Läs mer

Så styrs Nyköping. NAMNDER PRODUKTION. 3. Ansvaret att beställa den verksamhet som motsvaras av målsättningar och budget delegeras till nämnderna.

Så styrs Nyköping. NAMNDER PRODUKTION. 3. Ansvaret att beställa den verksamhet som motsvaras av målsättningar och budget delegeras till nämnderna. Så styrs Nyköping. 1. 2. MEDBORGARE KF KS 3. 7. NAMNDER 4. PRIVATA FORETAG 5. DIVISIONER & verksamheter i kommunen 6. PRODUKTION 1. KF är kommunens»riksdag«och de 61 representanterna utses vart 4:e år

Läs mer

Statistikrapport November Framtagen av: Sara Karlsson Analytiker, Analys & statistik (7)

Statistikrapport November Framtagen av: Sara Karlsson Analytiker, Analys & statistik (7) Statistikrapport 2015-11 November 2015 Framtagen av: Sara Karlsson Analytiker, Analys & statistik 2015-12-21 1 (7) November Besök 1 Besök 2015 Besök 2014 Besök 2013 Diff. 15/14 15/14 i % Diff. 15/13 15/13

Läs mer

På resande fot på Cuba och i Mexico

På resande fot på Cuba och i Mexico Sida 1 av 5 Välkommen till Willy o Ingers gästbok På resande fot på Cuba och i Mexico [Skriv nytt] - [Skapa ny gästbok] 72 personer har besökt gästboken som innehåller 17 meddelanden. Senaste meddelandet

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

Bjuder på några bilder av de vuxna också.

Bjuder på några bilder av de vuxna också. Efter en busstur till havsnära Löderups strandbad startade dagen på bästa sätt nämligen med fika! Det är nog aldrig fel med fika om du frågar ungdomarna i. Efter fikastunden var det sedan dags att få sig

Läs mer

Nulägesrapport Kristen Närradio Växjö Svenska Kyrkan Växjö

Nulägesrapport Kristen Närradio Växjö Svenska Kyrkan Växjö Nulägesrapport Kristen Närradio Svenska Kyrkan På uppdrag av Svenska Kyrkan i är den här rapporten sammanställd för att ge en nulägesbild av närradion i allmänhet och Kristen närradio i i synnerhet. Den

Läs mer

Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare.

Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare. Historik Erikshjälpen grundades 1967, men historien började 38 år tidigare. 1929 föddes Erik Nilsson i en by i Småland. Eriks barndom och ungdom tillbringades på sjukhus och i vila i sitt hem. Erik föddes

Läs mer

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA

MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA MANUS: HUSAN ANNAS HISTORIA Bild 1: Annas bakgrund Anna växte upp i en fattig familj. Många syskon, trångt och lite mat. Föräldrarna arbetade båda två, och även Annas äldre syskon. Anna fick börja arbeta

Läs mer

Kapitel 3. Från Kråset till Damsängen

Kapitel 3. Från Kråset till Damsängen Kapitel 3 Från Kråset till Damsängen Kråset mot Åsvallehult Efter Vriggebodammen kommer vi fram till Hjälmarydsbron i Sveagatans förlängning, norr om den finns Kråset som under en lång tid varit en omtyckt

Läs mer

De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand

De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand De gamle i Bro tog ättestupa vid Häller Av Sven Rydstrand Medan nutidens socialvårdare som bäst bryr sina hjärnor med problemet åldringsvården, kan man i Bro socken allfort lyssna till en gammal sägen,

Läs mer

Månadsträff om Per Ander Fogelström 20 oktober 2017

Månadsträff om Per Ander Fogelström 20 oktober 2017 Månadsträff om Per Ander Fogelström 20 oktober 2017 Medlemmarna strömmade till i stora skaror denna dag. Möbelvärdarna fick sätta in extrabord och värdinnorna fick snabbt bre fler smörgåsar. När alla hade

Läs mer

Inledning 7. Attentatsman och offer 13. Från attentat till pogrom 21. Synagogorna står i lågor 27

Inledning 7. Attentatsman och offer 13. Från attentat till pogrom 21. Synagogorna står i lågor 27 Inledning 7 KAPITEL 1 Attentatsman och offer 13 KAPITEL 2 Från attentat till pogrom 21 KAPITEL 3 Synagogorna står i lågor 27 KAPITEL 4 Radikalisering av judeförföljelserna i hela landet 31 KAPITEL 5 Utländsk

Läs mer