/21/ (8) Till de lokala enheterna för avbytarverksamheten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "/21/ (8) Till de lokala enheterna för avbytarverksamheten"

Transkript

1 6/21/ (8) Till de lokala enheterna för avbytarverksamheten Avtalsvillkoren för avbytarservice i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet Allmänt Det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA) gäller , men det är möjligt att säga upp avtalet senast så att det upphör Lönejusteringarna enligt AKTA 2010 finns i underteckningsprotokollet till avtalet. Närmare redogörelser om dem ges i Kommunala arbetsmarknadsverkets cirkulär 5/2010, som också finns på webbplatsen I likalönspotten har reserverats en lokal justeringspott på 0,5 % för anställda som står utanför lönesättningen. Potten kan därför vid avbytarenheter endast gälla avbytarchefen eller en chef för enheten med motsvarande beteckning som står utanför lönesättningen. Det finns skäl för de lokala enheterna att samarbeta med värdkommunen om den resultatfrämjande potten Arbetsgivaren ska ge alla anställda som omfattas av AKTA möjlighet att delta i resultatprojekt. KA och huvudavtalsorganisationen är överens om innehållet i detta brev till de lokala enheterna för avbytarverksamhet. Avtalsändringar som gäller avbytarservice (AKTA bilaga 13) Avtalsändringarna trädde i kraft , vilket innebär att de ändrade avtalsbestämmelserna bör beaktas i löneutbetalningar som gäller arbetsprestationer den 1 februari eller senare. En bestämmelse om utbetalning av de justerade lönerna finns i 9 i underteckningsprotokollet till AKTA. Enligt den ska de justerade lönerna, arvodena och tilläggen betalas första gången senast inom två månader. Om det gäller en stor kommun där det av uträkningstekniska skäl inte är möjligt att iaktta denna tidsfrist, betalas de första justeringspotterna senast inom tre månader.

2 KA 6/21/ (8) Avbytarservice för pälsdjursuppfödare Avbytarservicen för pälsdjursuppfödare inleddes i början av år Regeringens proposition 221/2009 med förslag till ändringar i bland annat lantbruksföretagarnas rätt till ledighet och lagen om försök med vikariehjälp för renskötare, finns på Lagen om avbytarservice för pälsdjursuppfödare finns i Finlands författningssamling under numret 1264/2009. Avbytarservice tillhandahålls pälsdjursuppfödare som idkar yrkesmässig pälsdjursnäring och är bundna av dagligt arbete med pälsdjursskötsel. SHM fastställer i mars antalet semesterdagar och extraledighetstimmar. Genom en övergångsbestämmelse fastställs maximiantalet semesterdagar till 14 dagar år För extraledighet debiteras servicetagaren fem euro per timme. Uppdragsgivare för avbytarservicen är Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt (LPA). Man beräknar att cirka tusen pälsdjursfarmer omfattas av avbytarservicen och av dem anlitar cirka hälften avbytarservice via de kommunala arbetsgivarna, dvs. de lokala enheterna. Till följd av utökningen av uppgifter räknar man med att behovet av avbytare i de lokala enheterna ökar med cirka 26 årsarbeten och behovet av administrativ personal med cirka 3 årsarbeten. För kommunerna är avbytarna inom pälsdjursuppfödningen en ny yrkesgrupp. Tillämpningsområdet för lantbruksavbytarbilagan utsträcktes i AKTA till att gälla också sådana anställda vid lokala enheter som arbetar på pälsdjursföretagares farmer. Dessa avbytare har samma anställningsvillkor som övriga lantbruksavbytare. Avtalsändringar som gäller arbetstiden och tolkningen av ändringarna Nattarbete Inom avbytarservicen är det nödvändigt med arbete också nattetid. Enligt 26 1 mom. i arbetstidslagen är arbete som utförs mellan klockan 23 och klockan 6 nattarbete. Nattarbete får enligt lagen utföras i begränsad skala, dock enligt 1 mom. 11 punkten med arbetstagarens samtycke i brådskande sånings- och skördearbete, i arbete som direkt anknyter till djurfödsel eller behandling av sjukdom bland husdjur samt i annat sådant jordbruksarbete som på grund av sin natur inte kan skjutas upp. Genom riksomfattande avtal kan man dock avvika från denna bestämmelse i arbetstidslagen. AKTA innehåller nu en bestämmelse enligt vilken arbetsgivaren och arbetstagaren oberoende av 26 1 mom. i arbetstidslagen kan komma överens om nattarbete om det finns en grundad anledning för detta. Genom att införa denna bestämmelse i avtalet har parterna velat utvidga definitionen på nattarbete enligt arbetstidslagen. Nattarbete kan vara nödvändigt att

3 KA 6/21/ (8) utföra på till exempel robotgårdar där anordningar och andra funktioner behöver hållas i gång. Det kan till exempel på grund av mjölkbilens rutter också finnas behov av att påbörja arbetet före klockan 6. Observera dock att avbytarens arbetstid enligt bilaga 10 fortfarande i allmänhet och bör förläggas till tiden mellan klockan 6 och klockan 18, om det är möjligt. Nattersättning Bestämmelsen om nattersättning har ändrats. Till alla avbytare, inklusive nära släktingar som arbetar som avbytare, betalas mellan klockan och 7.00 en penningersättning på 30 % som nattersättning alternativt ges motsvarande ledig tid. Observera alltså att nattersättningen betalas/kompenseras i ledig tid också för arbetstimmar mellan klockan 22 och 23 och mellan klockan 6 och 7 även om det inte är fråga om nattarbete enligt arbetstidslagens definition. Söndagsersättning Helgaftonsersättning Bestämmelsen i bilaga 7 har ändrats så att ersättningen för söndagar och vissa helgdagar börjar redan klockan 18 på lördagen eller dagen före helgdagen. Med andra ord betalas den höjda ersättningen (oförhöjd timlön för varje arbetstimme utöver den ordinarie lönen eller motsvarande lediga tid) från klockan 18 den dag som föregår söndagen eller helgdagen. Till exempel för arbetsskift som utförs dagen före självständighetsdagen betalas/ges i ledig tid helgaftonsersättning till klockan 18 och därefter betalas/ges i ledig tid söndagsersättning. Dessutom betalas ersättning för till exempel kvällseller nattarbete. Bestämmelsen om helgaftonsersättning har återinförts i bilagan från AKTA:s arbetstidskapitel. Någon förändring i sak har inte skett. Arbetstidsersättningar i form av ledig tid vid sjukdom Avtalsparterna tillämpar också för lantbruksavbytarnas del 15 mom. 4 i arbetstidskapitlet i AKTA. Om det i en fastställd arbetsskiftsförteckning har antecknats att en arbetstagare ges ledighet som ersättning för övertidsarbete och den anställde insjuknar innan den ersättande ledigheten börjar, flyttas enligt bestämmelsen den ersättning i ledig tid som antecknats under sjukledigheten så att den ges senare vid en tidpunkt som bestäms enligt 25 mom. 5, alternativt betalas ersättningen ut i pengar. Om arbetstagaren insjuknar under den ersättande ledigheten flyttas övertidsersättningen i ledig tid från dagen efter insjuknandet till en senare tidpunkt eller ersätts i pengar.

4 KA 6/21/ (8) Beredskap för lantbruksavbytare Ledighet som utgör ersättning för något annat än övertidsarbete senareläggs inte utan anses ha getts enligt vad som står i arbetsskiftsförteckningen. Med beredskap avses enligt AKTA att arbetstagaren ska vara anträffbar för att vid behov kunna inkallas till arbete. I och med förändringar i gårdarnas arbetspraxis motsvarar begränsningen på fem timmars beredskap/beredskapsersättning för lantbruksavbytare inte längre behoven i praktiken. Avtalet har nu ändrats så att till en avbytare som enligt överenskommelse är i beredskap betalas en beredskapsersättning på % av den oförhöjda timlönen eller ges motsvarande ledighet. Ersättning ges för alla timmar under beredskapen. Beredskapstiden, som alltså kan vara längre än fem timmar, ska fastställas med exakta klockslag. Arbetsgivaren bör ha avtalat med lantbruksavbytaren om beredskap. Arbetstagaren kan till exempel i arbetsavtalet förbinda sig att utföra beredskap, eller också kan beredskapen avtalas separat, gärna skriftligt. Arbetsgivaren bör ge sådana skriftliga anvisningar om beredskapstjänsten att arbetstagaren blir medveten om de rättigheter och skyldigheter som hör till den. Arbetstagaren ska meddelas om kommande beredskap minst tre dygn på förhand, förutom i oförutsedda, brådskande fall. När beredskapsersättningen bestäms beaktas de begränsningar som beredskapen medför för arbetstagaren, till exempel hur långt arbetstagaren kan röra sig och inom vilken tid han eller hon ska infinna sig på gården. Ju mindre betungande beredskap det är fråga om desto mindre bör ersättningen vara, och tvärtom. En förutsättning för beredskapsersättning är att arbetstagaren har varit i beredskap till exempel på grundval av en arbetsskiftsförteckning som arbetsgivaren upprättat eller någon annan skriftlig beordran. Om arbetstagaren inkallas till arbetet under beredskap, räknas den tid som åtgått till att utföra arbetet in i arbetstiden, och för denna tid ges inte beredskapsersättning. Tid som använts för resor till och från arbetsplatsen under beredskap räknas inte in i arbetstiden. Beredskapstiden får inte vara så lång och förekomma så ofta att den försvårar arbetstagarens möjligheter att disponera sin fritid. Om lantbruksavbytaren måste göra ett inhopp i ett arbetsskift under sin beredskap betalas resekostnadsersättning för detta. Om arbetstagaren stannar kvar i arbetsskiftet, betalas ingen reseersättning för återresan, ifall det inte gäller en arbetsresa enligt 12 i lantbruksavbytarbilagan.

5 KA 6/21/ (8) Tillfälligt inkallande under ledig dag Nya tillämpningsanvisningar om arbetstiden Utjämning av arbetstiden Beredskap inom administrationen bestäms enligt AKTA kap. III 5. I avbytarbilagan finns en ny bestämmelse som föreskriver att om en arbetstagare tillfälligt måste inkallas under en ledig dag, ska arbetsgivaren i första hand kalla in en arbetstagare som gett sitt samtycke till detta. Dessutom ska arbetsgivaren försöka alternera så att det inte alltid är samma arbetstagare som inkallas. Såvida det inte är fråga om nödarbete ska arbetsgivaren försöka undvika inkallande om det medför oskäliga olägenheter för arbetstagaren. Avsikten med bestämmelsen är att efter möjlighet bemöta arbetstagarna jämlikt i de situationer när de är befriade från arbete så att det blir tillräckligt med tid för fysisk återhämtning efter arbetet. I tillämpningsanvisningen för 2 (ordinarie arbetstid) i bilagan infördes några påpekanden som gäller arbetstidsplaneringen. När en arbetsskiftsförteckning upprättas ska alltjämt bestämmelserna i i arbetstidskapitlet i AKTA iakttas. När utjämningsperioder tillämpas i avbytarverksamheten kan arbetsgivaren ensidigt besluta om fyra veckors utjämningsperioder (den ordinarie arbetstiden 153 timmar för dem som arbetar full arbetstid). Utjämningsperioder på mer än fyra veckor kräver överenskommelse med arbetstagaren i enlighet med principerna i AKTA kap. III 3, eller om arrangemanget berör minst fem arbetstagare, med förtroendemannen eller den lokala representanten för den aktuella avtalsorganisationen. Arbetstiden ska utjämnas till den genomsnittliga arbetstiden under utjämningsperioden. Detta gäller också lantbruksavbytare med tudelad arbetsdag. Den dagliga maximiarbetstiden regleras av bestämmelserna om vilotiden per dygn i arbetstidslagen och av 3 mom. 3 i bilagan. Under de 24 timmar som följer efter att ett arbetsskift inletts ska en lantbruksavbytare ges en oavbruten vilotid på minst 11 timmar. Enligt momentet ovan kan vilotiden emellertid avtalas med arbetstagaren (förtroendemannen e.d.). Vilotiden ska dock vara minst 7 timmar. På det sättet blir det till exempel högst 17 timmar mellan den första och den sista arbetstimmen under en tudelad arbetsdag. Också i en sådan här situation ska det vara en vilotid på minst 7 timmar mellan till exempel ett kvällsskift och ett morgonskift. Gränsen för övertidsarbete per dygn är 12 timmar inom avbytararbete. Ett dygn växlar klockan 00, då också övertidsgränsen per dag nollställs.

6 KA 6/21/ (8) Ändringar i arbetsskiftsförteckningen Lönebilagan för avbytarservice och lantbruk (bilaga 7 i AKTA) Om det finns en överenskommelse med arbetstagaren i enlighet med 3 i bilagan om att veckoledighet ges senast under den kalendermånad som följer efter periodens slut, är detta visserligen möjligt, men det inverkar inte på den ordinarie arbetstidens längd under utjämningsperioden. Det innebär att om utjämningsperioden är till exempel 8 veckor och lediga dagar flyttas över till följande period, ska arbetstiden ändå utjämnas till 306 timmar under dessa 8 veckor. I avbytararbetet kan det ibland bli ändringar i den fastställda arbetsskiftsförteckningen på grund av antingen kunderna eller andra avbytare (t.ex. sjukdomsfall). En bestämmelse om ändringar i arbetsskiftsförteckningar finns i 30 i arbetstidskapitlet i AKTA. I bilagan har införts en påminnelse om att en ändrad arbetsskiftsförteckning ska delges avbytaren inom utsatt tid (en vecka innan ändringen träder i kraft). Om avbytaren godkänner en sådan ändring av arbetsskiftsförteckningen som arbetsgivaren inte ensidigt får göra räcker det ändå med en överenskommelse om saken och då behöver tidsfristen inte iakttas. Lönebilagan har fått en ny lönesättningspunkt 07MAA060 (annat avbytararbete). I lönesättningspunkten Avbytarservice och ordinärt arbete inom lantbruket 07MAA050 (tidigare Avbytarservice och icke specialiserat arbete inom lantbruket) har dessutom införts ett kompetenskrav. I bilagans lönesättningspunkter 07MAA010 07MAA050 har minimigrundlönerna justerats. Syftet med ändringarna har varit att förtydliga lönesättningen inom avbytarservicen och lantbruket. När de uppgiftsrelaterade lönerna fastställs är det, liksom tidigare, arbetsvärderingen och uppgifternas svårighetsgrad som har störst inverkan på lönens storlek. Bestämningen av den uppgiftsrelaterade lönen regleras av AKTA kap. II 5. Lönesättningen för nära släktingar som arbetar som avbytare I 11 i bilagan för lantbruksavbytare definieras begreppet nära släkting. Enligt paragrafen är det fråga om att gårdens ägare är avbytarens eller avbytarens makes/makas/registrerade partners släkting i rakt upp- eller nedstigande led eller ett adoptivbarn, en adoptivförälder eller någon av de nämnda personernas make/maka/registrerade partner.

7 KA 6/21/ (8) Avbytarlönen till en nära släkting bestäms från enligt den nya lönesättningspunkten Annat avbytararbete. Grundlönen ska uppgå till minst den nedre gränsen, euro, i lönesättningspunkten 07MAA060, såvida det inte finns en grund för att sänka grundlönen enligt AKTA kap. II 4, till exempel bristande arbetserfarenhet. Om avbytaren har bristande erfarenheter kan man betala en lön som är högst 5 % lägre än grundlönen. Avbytarlön till en nära släkting betalas som timlön. Divisorn är 163 i enlighet med 11 mom. 4 i bilagan för lantbruksavbytare. Denna lön behöver således lokalt inte vara lika stor för alla avbytare utan kan variera. Timlönen på 9,20 euro kan sänkas med 5 % om släktingen till exempel helt saknar erfarenhet av avbytararbete. Sänkningen kan också enligt prövning lämnas ogjord. Den lokala enheten bör behandla sinsemellan likartad avbytarservice på samma sätt. Avbytarservice och ordinärt arbete inom lantbruket (07MAA050) I lönesättningspunkten Avbytarservice och ordinärt arbete inom lantbruket (07MAA050, tidigare Avbytarservice och icke specialiserat arbete inom lantbruket) har införts ett kompetenskrav. Av arbetstagaren förutsätts nu till exempel yrkesexamen inom boskapsskötsel eller motsvarande kompetens. Som exempel på anställda som hör denna lönegrupp anges nu lantbruksavbytare, avbytare inom pälsnäringen, lantbruksarbetare och kreatursskötare. Det är fråga om kompetens som gäller bestämningen av den uppgiftsrelaterade lönen. Kompetenskravet för lönen tillämpas inte på avbytare som anställts före Minimigrundlönen för en avbytare inom lantbruk och pälsnäringen är euro per månad från Om den lokala enheten betalar en grundlön som är lägre än denna grundlön till en avbytare med full arbetstid ska grundlönen höjas till euro per månad från Arbetsledning inom avbytarservice och handledning i lantbruksarbete (07MAA040) Inom denna lönesättningspunkt, till vilken kan höra till exempel den ledande lantbruksavbytaren eller lantbruksarbetsledaren är minimigrundlönen euro per månad från Om alltså den lokala enheten betalar en grundlön som är lägre än denna grundlön till en ledande lantbruksavbytare, lantbrukshandledare eller en motsvarande arbetstagare med full arbetstid, ska grundlönen för denna arbetstagare höjas till euro per månad från

8 KA 6/21/ (8) Förmansuppgifter (07MAA010) och direkt arbetsledning (07MAA020) vid lantbruksläroanstalter Anställda utanför lönesättningen Utveckling av avbytarbilagan Också för dessa lönesättningspunkter har minimigrundlönen justerats. Justeringarna framgår av lönebilaga 7 i AKTA (KA:s cirkulär 5/2010). Den som ansvarar för avbytarservicen, till exempel avbytarchefen, står utanför lönesättningen. När den uppgiftsrelaterade lönen för en sådan ansvarig person bestäms ska AKTA kap. II 5 mom. 1 punkt 5.3 beaktas. Chefens lön ska stå i rätt förhållande till de underställdas löner. Enligt 2 i underteckningsprotokollet till AKTA kan en lokal justeringspott på 0,5 % användas för anställda utanför lönesättningen. Potten kan användas för att höja lönerna för utbildade kvinnodominerade grupper, vilkas lön inte motsvarar arbetets krav. Under avtalsperioden ska parterna utreda möjligheterna att utveckla lantbruksavbytarnas arbetstidsbestämmelser i sin helhet. I detta arbete ska parterna om möjligt beakta vad den arbetstidsarbetsgrupp som tillsatts enligt underteckningsprotokollet till AKTA kommit fram till. Parterna ska också före utreda om AKTA:s bilaga om ersättningar för resekostnader kan tillämpas på avbytarverksamheten. Närmare upplysningar På frågor som gäller avbytarservice svarar ledande arbetsmarknadsjuristen på KA Henrika Nybondas-Kangas (henrika.nybondaskangas@kommunarbetsgivarna.fi) och arbetsmarknadssekreterare Eija Pyykkinen (eija.pyykkinen@kommunarbetsgivarna.fi). KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET Förhandlingschef Ledande arbetsmarknadsjurist SARI OJANEN Sari Ojanen HENRIKA NYBONDAS- KANGAS Henrika Nybondas-Kangas

BILAGA 13 LANTBRUKSAVBYTARE Arbetstid. Bilaga 16 Ersättning för resekostnader, i tillämpliga delar

BILAGA 13 LANTBRUKSAVBYTARE Arbetstid. Bilaga 16 Ersättning för resekostnader, i tillämpliga delar BILAGA 13 SÄRSKILDA BESTÄMMELSER FÖR LANTBRUKSAVBYTARE 1 Tillämpningsområde och tillämpliga bestämmelser 2 Ordinarie arbetstid Med avbytare avses också avbytare enligt lagen om avbytarservice för pälsdjursuppfödare

Läs mer

Arbetsgruppen har som mål att bereda ändringarna av arbetstidsbestämmelserna inför följande avtalsperiod. Helsingfors den 8 mars 2011

Arbetsgruppen har som mål att bereda ändringarna av arbetstidsbestämmelserna inför följande avtalsperiod. Helsingfors den 8 mars 2011 Cirkulär 11/2011, bilaga 1 KOLLEKTIVAVTALSPROTOKOLL OM ÄNDRING AV BILAGA 12 I DET ALLMÄNNA KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET 2010 2011 (familjedagvårdare som arbetar i sitt eget hem omfattas

Läs mer

Det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet

Det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet CIRKULÄR Nr 5/2017 Handläggare Kommunala avtalsdelegationen Ewa Danielsson 2017-01 -27 Datum Mottagare Kommunerna och kommunalförbunden på Åland Det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet

Läs mer

Saaristo /2016. Det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet 2017 (AKTA 2017)

Saaristo /2016. Det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet 2017 (AKTA 2017) 1 (5) Saaristo 7.10.2016 4/2016 Till kommunstyrelserna och samkommunerna Det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet 2017 (AKTA 2017) AKTA 2017 Grundlöner i lönesättningen Ändrade avtalsbestämmelser

Läs mer

KT Cirkulär 10/2014 bilaga 2 1 (10) Tillämpningsanvisningar för de bestämmelser om periodarbetstid som träder i kraft

KT Cirkulär 10/2014 bilaga 2 1 (10) Tillämpningsanvisningar för de bestämmelser om periodarbetstid som träder i kraft KT Cirkulär 10/2014 bilaga 2 1 (10) Tillämpningsanvisningar för de bestämmelser om periodarbetstid som träder i kraft 1.6.2015 Innehåll 1. Ordinarie arbetstid ( 9 mom. 1) 1.1 Anställning som inte fortgår

Läs mer

KOMMUNALT TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL FÖR TEKNISK PERSONAL Den årliga arbetstiden bestäms enligt semesterns längd enligt följande:

KOMMUNALT TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL FÖR TEKNISK PERSONAL Den årliga arbetstiden bestäms enligt semesterns längd enligt följande: BILAGA 2 TILL CIRKULÄR 26/2003 1 (5) KOMMUNALT TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL FÖR TEKNISK PERSONAL 2003 2004 BILAGA 5 KONTINUERLIGT TRESKIFTSARBETE 1 Tillämpningsområde och ordinarie arbetstid 2 Årsarbetstid

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET ALLMÄNNA KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET ALLMÄNNA KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET ALLMÄNNA KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET 2018 2019 1 Avtalets giltighetstid och eventuell uppsägning av avtalet Detta tjänste- och arbetskollektivavtal är

Läs mer

Saaristo /2016. Det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för teknisk personal 2017 (TS-17)

Saaristo /2016. Det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för teknisk personal 2017 (TS-17) 1 (10) Till kommunstyrelserna och samkommunerna Det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för teknisk personal 2017 (TS-17) Lönehöjning i TS-14 i december 2016 TS-17 Uppgiftsrelaterade minimilöner

Läs mer

Till kommunstyrelserna och samkommunerna

Till kommunstyrelserna och samkommunerna 1 (11) Till kommunstyrelserna och samkommunerna Det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för teknisk personal 2018 2019 (TS-18) Allmän förhöjning 1.5.2018 Det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet

Läs mer

De viktigaste materiella ändringarna i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA )

De viktigaste materiella ändringarna i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA ) 1 (5) AKTA 2012 2013: de viktigaste materiella ändringarna De viktigaste materiella ändringarna i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA 2012 2013) Lönekapitlet (kapitel II) Innehållet

Läs mer

förtydliga, förenkla och uppdatera avtalsbestämmelserna.

förtydliga, förenkla och uppdatera avtalsbestämmelserna. KT Cirkulär 2/2018 bilaga 1 1 (1) Ändringar i arbetstidskapitlet i AKTA 2018 2019 Det nya arbetstidskapitlet I underteckningsprotokollet till AKTA 2014 2016 tillsattes en arbetsgrupp som under avtalsperioden

Läs mer

Tillämpningsanvisningar om de ändrade arbetstidsbestämmelserna i AKTA. De ändrade bestämmelserna i AKTA finns i cirkulärbilaga 3.

Tillämpningsanvisningar om de ändrade arbetstidsbestämmelserna i AKTA. De ändrade bestämmelserna i AKTA finns i cirkulärbilaga 3. KT Cirkulär 4/2016 bilaga 6 1 (7) Tillämpningsanvisningar om de ändrade arbetstidsbestämmelserna i AKTA Arbetstidsbestämmelserna i AKTA har ändrats genom att den ordinarie arbetstiden förlängts. Den uppgiftsrelaterade

Läs mer

KA Cirkulär 17/2007 bilaga 4 1 (6)

KA Cirkulär 17/2007 bilaga 4 1 (6) KA Cirkulär 17/2007 bilaga 4 1 (6) Tillämpningsanvisningar för underteckningsprotokollet till det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för undervisningspersonal (UKTA 2007 2009) Lönejusteringar,

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TEKNISK PERSONAL (TS-18)

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TEKNISK PERSONAL (TS-18) UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TEKNISK PERSONAL 2018 2019 (TS-18) 1 Avtalets giltighetstid och eventuell uppsägning av avtalet Detta tjänste- och arbetskollektivavtal

Läs mer

Det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för teknisk personal 2017 (TS-17)

Det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för teknisk personal 2017 (TS-17) CIRKULÄR Nr 6/2017 Handläggare Kommunala avtalsdelegationen Ewa Danielsson 2017-01 -31 Datum Mottagare Kommunerna och kommunalförbunden på Åland Det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för teknisk

Läs mer

Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (5) 2.12.2008. Anvisningar om arbetstidsbanker. 1 Målen för systemet med arbetstidsbanker

Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (5) 2.12.2008. Anvisningar om arbetstidsbanker. 1 Målen för systemet med arbetstidsbanker Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (5) Anvisningar om arbetstidsbanker 1 Målen för systemet med arbetstidsbanker 2 Vad är en arbetstidsbank? 3 Införande av en arbetstidsbank 4 Lokalt avtal om

Läs mer

Förhandlingsresultat gällande KOMMUNALT TJÄNSTE- och KOLLEKTIVAVTAL FÖR TEKNISK PERSONAL

Förhandlingsresultat gällande KOMMUNALT TJÄNSTE- och KOLLEKTIVAVTAL FÖR TEKNISK PERSONAL Förhandlingsresultat gällande KOMMUNALT TJÄNSTE- och KOLLEKTIVAVTAL FÖR TEKNISK PERSONAL 8.2.2018 JHL:s representantskap 15.2.2018 Hannu Moilanen/Marja Lehtonen KOLLEKTIVAVTAL FÖR KOMMUNAL TEKNISK PERSONAL

Läs mer

KAD Cirkulär 5/2017 Bilaga 6

KAD Cirkulär 5/2017 Bilaga 6 Tillämpningsanvisningar om de ändrade arbetstidsbestämmelserna i AKTA Arbetstidsbestämmelserna i AKTA har ändrats genom att den ordinarie arbetstiden förlängts. Den uppgiftsrelaterade lönen ändras inte

Läs mer

14 definition av och ersättning för övertidsarbete (AKTA 2017 kap. III 15)

14 definition av och ersättning för övertidsarbete (AKTA 2017 kap. III 15) KAD 12/2018 Bilaga 1 28.9.2018 2 (2) Ändringar i arbetstidskapitlet i AKTA 2018 2019 Det nya arbetstidskapitlet 4 mom. 2 kurser 6 arbetstidsformer 7 allmän arbetstid 8 byråarbetstid 9 periodarbetstid -

Läs mer

Cirkulär 15/2014 Bilaga 2

Cirkulär 15/2014 Bilaga 2 Tillämpningsanvisningar för avtalsändringarna i det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för undervisningspersonal (UKTA 2014 2016) Ikraftträdelse av ändringarna I tillämpningsanvisningen redogörs

Läs mer

Förhandlingsresultat för AKTA BILAGA

Förhandlingsresultat för AKTA BILAGA Förhandlingsresultat för AKTA BILAGA 12 08.02.2018 JHL:s representantskap/styrelse 15.02.2018 Marja Lehtonen/Riitta Rautiainen Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Avtalsperioden är 1.2.2018-31.3.2020

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för de bestämmelser om byråarbetstid som träder i kraft

Tillämpningsanvisningar för de bestämmelser om byråarbetstid som träder i kraft KAD 12/2018 Bilaga 3 28.9.2018 Tillämpningsanvisningar för de bestämmelser om byråarbetstid som träder i kraft 1.10.2018 Innehåll 1 Hur frånvaro inverkar på arbetstiden vid byråarbetstid 2 Ordinarie arbetstid

Läs mer

KAD Cirkulär 9 Bilaga 1

KAD Cirkulär 9 Bilaga 1 Anvisningar om arbetstidsbanker 1. Målen för systemet med arbetstidsbanker En arbetstidsbank är ett alternativ i utbudet av flexibla arbetstider och arbetstidssystem. Syftet med systemet är att främja

Läs mer

KT Cirkulär 6/2016 bilaga 1 1 (6) Anvisningar om arbetstidsbanker. 1 Målen för systemet med arbetstidsbanker

KT Cirkulär 6/2016 bilaga 1 1 (6) Anvisningar om arbetstidsbanker. 1 Målen för systemet med arbetstidsbanker KT Cirkulär 6/2016 bilaga 1 1 (6) Anvisningar om arbetstidsbanker 1 Målen för systemet med arbetstidsbanker 2 Vad är en arbetstidsbank? 3 Införande av en arbetstidsbank 4 Lokalt avtal om en arbetstidsbank

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för de bestämmelser om allmän arbetstid som träder i kraft

Tillämpningsanvisningar för de bestämmelser om allmän arbetstid som träder i kraft Cirkulär 2/2018 bilaga 2 Tillämpningsanvisningar för de bestämmelser om allmän arbetstid som träder i kraft 7.5.2018 Innehåll 1 Hur frånvaro inverkar på arbetstiden vid allmän arbetstid... 2 2 Ordinarie

Läs mer

12/2007 i december 2007 en engångspott på 270 euro (underteckningsprotokollet 6).

12/2007 i december 2007 en engångspott på 270 euro (underteckningsprotokollet 6). KA Cirkulär 13/2007 bilaga 1 1 (5) De viktigaste materiella ändringarna i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA) 2007-2009, löneändringarna enligt likalönsprotokollet och ändringarna

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TEKNISK PERSONAL (TS-10)

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TEKNISK PERSONAL (TS-10) UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TEKNISK PERSONAL 2010 2011 (TS-10) 1 Avtalets giltighetstid Detta tjänste- och arbetskollektivavtal är i kraft 1.2.2010

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL KOLLEKTIVAVTALET FÖR AVAINTA ARBETSGIVARNA RF

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL KOLLEKTIVAVTALET FÖR AVAINTA ARBETSGIVARNA RF UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL KOLLEKTIVAVTALET FÖR AVAINTA ARBETSGIVARNA RF 2018 2020 1 Avtalets giltighetstid och eventuell uppsägning av avtalet Detta kollektivavtal gäller 1.2.2018 31.3.2020. Efter 31.3.2020

Läs mer

KT Cirkulär 10/2014 bilaga 1 1 (9) KAPITEL III ARBETSTID Ordinarie arbetstider Periodarbetstid

KT Cirkulär 10/2014 bilaga 1 1 (9) KAPITEL III ARBETSTID Ordinarie arbetstider Periodarbetstid KT Cirkulär 10/2014 bilaga 1 1 (9) KAPITEL III ARBETSTID Ordinarie arbetstider Periodarbetstid KAPITEL III ARBETSTID 9 Periodarbetstid Ordinarie arbetstid I sådant arbete enligt 7 i arbetstidslagen där

Läs mer

Nybondas-Kangas /2012. KT och FOSU rf är överens om innehållet i cirkuläret.

Nybondas-Kangas /2012. KT och FOSU rf är överens om innehållet i cirkuläret. 1 (5) Till kommunstyrelserna och samkommunerna Ändringar i LÄKTA 1.2.2013 Lönejusteringarna år 2013 Det kommunala tjänstekollektivavtalet för läkare (LÄKTA) gäller 1.1.2012 28.2.2014. Avtalsperiodens lönejusteringar

Läs mer

I allmän arbetstid och byråarbetstid kan arbetstiden ordnas som flexibel i enlighet med bestämmelserna i arbetstidslagen.

I allmän arbetstid och byråarbetstid kan arbetstiden ordnas som flexibel i enlighet med bestämmelserna i arbetstidslagen. A8 ORDINARIE ARBETSTIDER 44 Hur arbetstiden bestäms 45 Arbetstidsformer En arbetstagares arbetstid fastställs enligt detta kollektivavtal med beaktande av arbetsuppgifternas art och mängd och enligt vad

Läs mer

Materiella ändringar i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA) 2010 2011 samt tillämpningsanvisningar 1

Materiella ändringar i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA) 2010 2011 samt tillämpningsanvisningar 1 Materiella ändringar i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA) 2010 2011 samt tillämpningsanvisningar 1 Löneförhöjningar 2010 och 2011 Lönejusteringarna framgår av underteckningsprotokollet

Läs mer

1. Lönejusteringar

1. Lönejusteringar CIRKULÄR A 2/2009 25.2.2009 Till församlingarna Innehåll: 1. Lönejusteringar 1.3.2009 1.1. Allmänt om lönejusteringarna 1.3.2009 1.2. Lönesystemspotten 1.3.2009 1.3. Verkställighetsförhandlingar 1.4. Användning

Läs mer

1 Syftet med detta avtal är att förbättra de kommunala arbetsplatsernas konkurrenskraft och tillgången till kompetent personal under de kommande

1 Syftet med detta avtal är att förbättra de kommunala arbetsplatsernas konkurrenskraft och tillgången till kompetent personal under de kommande KA BILAGA 2 TILL CIRKULÄR 1/2003 1 (5) TILLÄMPNINGSDIREKTIV FÖR AVTALET OM UTVECKLING AV DET KOMMUNALA LÖNESYSTEMET 2003 2007 1 Utgångspunkter Syftet med detta avtal är att förbättra de kommunala arbetsplatsernas

Läs mer

Med frånvaro avses semester, arbetsledighet eller permittering.

Med frånvaro avses semester, arbetsledighet eller permittering. B2 BYRÅARBETSTID 55 Tillämpning av byråarbetstid Byråarbetstid tillämpas huvudsakligen på anställda med förvaltnings- och kontorsuppgifter. När förutsättningarna för att tillämpa byråarbetstid prövas är

Läs mer

Nybondas-Kangas /2018

Nybondas-Kangas /2018 1 (15) Till kommunstyrelserna och samkommunerna Det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet 2018 2019 LÖNEJUSTERINGAR 2018 2019 Allmän förhöjning 1.5.2018 Det allmänna kommunala tjänste-

Läs mer

Justering av lönegruppernas uppgiftsrelaterade minimilöner

Justering av lönegruppernas uppgiftsrelaterade minimilöner 1 UNDERTECKNINGS- UNDERTECKNINGS TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TEKNISK PERSONAL 2003 2004 (TS-03) 1 Verkställandet av det inkomstpolitiska avtalet Genom detta tjänste- och

Läs mer

KAD Cirkulär 15/2017 Bilaga 1. KAPITEL III ARBETSTID Ordinarie arbetstider Periodarbetstid KAPITEL III ARBETSTID.

KAD Cirkulär 15/2017 Bilaga 1. KAPITEL III ARBETSTID Ordinarie arbetstider Periodarbetstid KAPITEL III ARBETSTID. KAPITEL III ARBETSTID Ordinarie arbetstider Periodarbetstid KAPITEL III ARBETSTID 9 Periodarbetstid Ordinarie arbetstid mom. 1 I sådant arbete enligt 7 i arbetstidslagen där arbetstiden ordnas som periodarbete

Läs mer

Allmänt kommunalt tjänste- och arbetskollektivavtal

Allmänt kommunalt tjänste- och arbetskollektivavtal Allmänt kommunalt tjänste- och arbetskollektivavtal Seminarium för föreningsledningen i huvudstadsregionen och Södra Finland Hyvinge 3.-4.3.2018 Mari Keturi Avtalsperiod Det allmänna kommunala tjänste-

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 15/2003 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 26 och 28 lagen om avbytarservice för lantbruksföretagare PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Kollektivavtal för AVAINTA Arbetsgivarna rf förhandlingsresultat

Kollektivavtal för AVAINTA Arbetsgivarna rf förhandlingsresultat Kollektivavtal för AVAINTA Arbetsgivarna rf 2018-2020 förhandlingsresultat 13.2.2018 JHL:s representantskap/styrelse 15.2.2018 Riitta Rautiainen Detta kollektivavtal tillämpas för arbetstagare anställda

Läs mer

AKTA allmän arbetstid

AKTA allmän arbetstid AKTA allmän arbetstid Avbrottsbestämmelserna innehåller även bestämmelserna om allmän arbetstid som träder i kraft 7.5.2018 Representantskap 15.2.2018 Ikraftträdande av bestämmelserna Bestämmelserna ersätter

Läs mer

ARBETSTID. Ordinarie arbetstid

ARBETSTID. Ordinarie arbetstid KT Cirkulär 9/2016 bilaga 3 1 (10) Ändrade bestämmelser i TIM-AKA ARBETSTID 9 Arbetstid i dagarbete enligt 6 i arbetstidslagen och i tvåskiftsarbete mom. 1 Ordinarie arbetstid Den ordinarie arbetstiden

Läs mer

Den lokala justeringspotten är 1,2 procent av lönesumman inom TIM-AKA.

Den lokala justeringspotten är 1,2 procent av lönesumman inom TIM-AKA. UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2018 2019 1 Avtalets giltighetstid och eventuell uppsägning av avtalet Detta kollektivavtal (TIM-AKA) gäller 1.2.2018 31.3.2020.

Läs mer

Arbetstagaren intjänar ledighet för varje 220 utförda arbetstimmar enligt tabellen nedan:

Arbetstagaren intjänar ledighet för varje 220 utförda arbetstimmar enligt tabellen nedan: 1 Systemet för årsledighet inom handeln 1 Intjäning av ledighet Arbetstagaren intjänar ledighet per kalenderår på basis av faktiskt utförda arbetstimmar. I antalet utförda arbetstimmar inräknas också annan

Läs mer

TILLÄMPNINGSDIREKTIV TILL DET ALLMÄNNA KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET LÖNEJUSTERINGAR

TILLÄMPNINGSDIREKTIV TILL DET ALLMÄNNA KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET LÖNEJUSTERINGAR 1 (6) TILLÄMPNINGSDIREKTIV TILL DET ALLMÄNNA KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET 2003 2004 1 LÖNEJUSTERINGAR Lönerna justeras på det sätt som framgår av underteckningsprotokollet (konstateras

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2012 2013 1 Verkställande av ramavtalet Genom detta kollektivavtal verkställs förhandlingsresultatet 13.10.2011 om arbetsmarknadsorganisationernas

Läs mer

Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (8) Kiiski 12.8.2009. Anvisningar för arbetsgivarna inför en eventuell influensapandemi (svininfluensa)

Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (8) Kiiski 12.8.2009. Anvisningar för arbetsgivarna inför en eventuell influensapandemi (svininfluensa) Kommunala arbetsmarknadsverket Promemoria 1 (8) Anvisningar för arbetsgivarna inför en eventuell influensapandemi (svininfluensa) Med influensapandemin avses i denna anvisning en epidemi förorsakad av

Läs mer

Ändrade bestämmelser i AKTA

Ändrade bestämmelser i AKTA KT Cirkulär 2/2018 bilaga 4 1 (56) Ändrade bestämmelser i AKTA Innehåll Kapitel III Kapitel IV, 6 mom. 4 och 7 mom. 6 Bilaga 18 KT Cirkulär 2/2018 bilaga 4 1 (56) Arbetstidskapitlet i AKTA 2017 tillämpas

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTEKOLLEKTIVAVTALET FÖR LÄKARE

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTEKOLLEKTIVAVTALET FÖR LÄKARE UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTEKOLLEKTIVAVTALET FÖR LÄKARE 2018 2019 1 Avtalets giltighetstid och eventuell uppsägning av avtalet Detta tjänste- och arbetskollektivavtal är i kraft 1.2.2018

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL AVTALET FÖR TEKNISKA SEKTORN (TS-01)

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL AVTALET FÖR TEKNISKA SEKTORN (TS-01) 1 UNDERTECKNINGS- UNDERTECKNINGS TILL AVTALET FÖR TEKNISKA SEKTORN 2001 2002 (TS-01) 1 Verkställandet av det inkomstpolitiska avtalet Genom detta tjänste- och arbetskollektivavtal (TS-01) verkställs det

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR UNDERVISNINGSPERSONAL

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR UNDERVISNINGSPERSONAL Cirkulär 15/2014 Bilaga 1 UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR UNDERVISNINGSPERSONAL 2014 2016 1 Avtalets giltighet Detta tjänste- och arbetskollektivavtal

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2018 2019 1 Avtalets giltighetstid och eventuell uppsägning av avtalet Detta kollektivavtal (TIM-AKA) gäller 1.3.2018 30.4.2020.

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 1 UNDERTECKNINGS- UNDERTECKNINGS TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2010 2011 1 Avtalets giltighetstid Det nya kommunala arbetskollektivavtal för timavlönade (TIM-AKA)

Läs mer

KAPITEL II LÖNER ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 8 Anställda utanför lönesättningen. mom. 1. Tillämpningsanvisning

KAPITEL II LÖNER ALLMÄNNA BESTÄMMELSER. 8 Anställda utanför lönesättningen. mom. 1. Tillämpningsanvisning KT Cirkulär 4/2016 bilaga 3 1 (21) Ändrade bestämmelser i AKTA KAPITEL II LÖNER ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 8 Anställda utanför lönesättningen Om det inte finns någon lönepunkt som arbetsuppgiften passar in

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTEKOLLEKTIV- AVTALET FÖR LÄKARE 2014 2016 FÖR DEN ANDRA DELPERIODEN 1.1.2016 31.1.

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTEKOLLEKTIV- AVTALET FÖR LÄKARE 2014 2016 FÖR DEN ANDRA DELPERIODEN 1.1.2016 31.1. UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTEKOLLEKTIV- AVTALET FÖR LÄKARE 2014 2016 FÖR DEN ANDRA DELPERIODEN 1.1.2016 31.1.2017 1 Verkställande av de centrala arbetsmarknadsorganisationernas förhandlingsresultat

Läs mer

Kyrkans löneavgörande 2011

Kyrkans löneavgörande 2011 CIRKULÄR A 2/2011 15.3.2011 Till församlingarna Innehåll: Kyrkans löneavgörande 2011 1 Löneavgörandet 2011 i kyrkans allmänna lönesystem 1.1 Genomförande av löneavgörandet 2 Löneavgörandet 2011 i kyrkoherdarnas

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE KA 1 Cirkulär 15/2007 bilaga 1 UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2007 2009 1 Avtalets giltighetstid 2 Lönejusteringar Det nya kommunala arbetskollektivavtalet

Läs mer

Lönen betalas på det bankkonto i ett penninginstitut som arbetstagaren

Lönen betalas på det bankkonto i ett penninginstitut som arbetstagaren LÖNER 37 Lönebetalning mom. 3 Lönebetalning Lönen betalas på det bankkonto i ett penninginstitut som arbetstagaren uppgett. Betalningsordern ska sändas i så god tid att lönen kan beräknas stå till arbetstagarens

Läs mer

2 Detaljer i vårduppläggningen och föräldrarnas skyldighet att hålla sig till vårdplanen

2 Detaljer i vårduppläggningen och föräldrarnas skyldighet att hålla sig till vårdplanen KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET CIRKULÄR 23/2005 BILAGA 2 1 (5) ANVISNINGAR OM HUR FAMILJEDAGVÅRD I FAMILJEDAGVÅRDARENS HEM SKA ARRANGERAS 1 Ansökan om och beviljande av dagvårdsplats I 2 2 mom. i lagen

Läs mer

TANDLÄKARE VID HÄLSOCENTRALER. 1 Lönesättningen 1.5.2011

TANDLÄKARE VID HÄLSOCENTRALER. 1 Lönesättningen 1.5.2011 BILAGA 2 TANDLÄKARE VID HÄLSOCENTRALER 1 Lönesättningen 1.5.2011 Tjänstebeteckning/uppgift 1 Övertandläkare/tandläkare i motsvarande ställning Tandläkaren förutsätts ha specialtandläkarrättigheter lämpliga

Läs mer

1 Justering av den individuella grundlönen och

1 Justering av den individuella grundlönen och BILAGA 2 TILL CIRKULÄR 2/2001 1 (6) BILAGA 13 ANSTÄLLNINGSVILLKOR FÖR FAMILJEDAGVÅRDARE AVLÖNING 3 Fastställande av grundlönen inom löneskalan 1 Justering av den individuella grundlönen 1.2.2001 och 1.3.2002.

Läs mer

TILLÄMPNINGSDIREKTIV FÖR DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR UNDERVISNINGSPERSONAL (UKTA)

TILLÄMPNINGSDIREKTIV FÖR DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR UNDERVISNINGSPERSONAL (UKTA) Cirkulär 3/2007 Bilaga 3 1(14) TILLÄMPNINGSDIREKTIV FÖR DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR UNDERVISNINGSPERSONAL (UKTA) ALLMÄN DEL Kapitel II 6 Lönegrunder Tillämpningsdirektivet till

Läs mer

Kollektivavtalsuppgörelserna för kommunsektorn

Kollektivavtalsuppgörelserna för kommunsektorn Kollektivavtalsuppgörelserna för kommunsektorn Avtalsperiod 1.2.2018 31.3.2020 (26 mån.) År 2018 är de avtalsenliga lönehöjningarna totalt 1,3 % År 2019 är de avtalsenliga lönehöjningarna 2,16 % Sammanlagt

Läs mer

om ändring av arbetsavtalslagen 1 kap. Allmänna bestämmelser Villkor om varierande arbetstid

om ändring av arbetsavtalslagen 1 kap. Allmänna bestämmelser Villkor om varierande arbetstid 1. om ändring av arbetsavtalslagen 1 kap. Allmänna bestämmelser 11 Villkor om varierande arbetstid Med villkor om varierande arbetstid avses ett arbetstidsarrangemang där arbetstagarens arbetstid under

Läs mer

KAD Cirkulär 5/2017 Bilaga 3 KAPITEL III ARBETSTID ORDINARIE ARBETSTIDER. 7 Allmän arbetstid. Ordinarie arbetstid. Arbetstid under söckenhelgsveckor

KAD Cirkulär 5/2017 Bilaga 3 KAPITEL III ARBETSTID ORDINARIE ARBETSTIDER. 7 Allmän arbetstid. Ordinarie arbetstid. Arbetstid under söckenhelgsveckor Ändrade bestämmelser i AKTA KAPITEL III ARBETSTID ORDINARIE ARBETSTIDER 7 Allmän arbetstid Ordinarie arbetstid mom. 1 Den ordinarie arbetstiden är högst 9 timmar per dygn och högst 38 timmar 45 minuterper

Läs mer

KA Cirkulär 23/2007 bilaga 1 1 (25)

KA Cirkulär 23/2007 bilaga 1 1 (25) KA Cirkulär 23/2007 bilaga 1 1 (25) Tillämpningsanvisningar för de avtalsbestämmelser i det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för undervisningspersonal (UKTA 2007 2009) som träder i kraft.2008.

Läs mer

SEMESTER. Den nya semesterlagen trädde i kraft 1.4.2005

SEMESTER. Den nya semesterlagen trädde i kraft 1.4.2005 Den nya semesterlagen trädde i kraft 1.4.2005 Bestämmelserna i AKTA-avtaletför perioden 2005 2007 var inte anpassade till den nya semesterlagen. Nya bestämmelser som är anpassade till semesterlagen har

Läs mer

Nu är det nog med flex och snällhet. Känn dina rättigheter och håll fast vid dem.

Nu är det nog med flex och snällhet. Känn dina rättigheter och håll fast vid dem. Nu är det nog med flex och snällhet. Känn dina rättigheter och håll fast vid dem. Arbetstidssystemet Arbetsgivaren bestämmer om de arbetstids- och arbetsskiftsarrangemang som är mest ändamålsenliga. De

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2012 2013 1 Avtalets giltighetstid och eventuell uppsägning Detta kollektivavtal gäller 1.1.2012 30.4.2014. Efter 30.4.2014

Läs mer

Den uppdaterade förordningen är sammanställd på LPA utifrån den ursprungliga förordningen i Finlex med beaktande av ändringar till och med

Den uppdaterade förordningen är sammanställd på LPA utifrån den ursprungliga förordningen i Finlex med beaktande av ändringar till och med ASF 1.1.2013 1 (6) Den uppdaterade förordningen är sammanställd på LPA utifrån den ursprungliga förordningen i Finlex med beaktande av ändringar till och med 1.1.2013. FÖRORDNING OM AVBYTARSERVICE FÖR

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 1 UNDERTECKNINGS TILL DET KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2007 2009 1 Avtalets giltighetstid 2 Lönejusteringar Det nya kommunala arbetskollektivavtal för timavlönade (TIM-AKA)

Läs mer

Helsingfors den 17 december 2003 KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET KOMMUNFACKETS UNION RF FÖRHANDLINGSORGANISATIONEN FÖR TEKNIK OCH GRUNDSERVICE FKT RF

Helsingfors den 17 december 2003 KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET KOMMUNFACKETS UNION RF FÖRHANDLINGSORGANISATIONEN FÖR TEKNIK OCH GRUNDSERVICE FKT RF BILAGA 3 TILL CIRKULÄR 1/2004 TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM ÄNDRING AV BESTÄMMELSERNA OM INDIVIDUELL LÖN OCH VISSA SEMESTERBESTÄMMELSER 1.9.2004 I DET ALLMÄNNA KOMMUNALA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTALET

Läs mer

Innovativa och ergonomiska arbetstider. Kommunmarknad Helsingfors 14.9.2011 Ledande arbetsmarknadsombudsman Suvi Kämäri

Innovativa och ergonomiska arbetstider. Kommunmarknad Helsingfors 14.9.2011 Ledande arbetsmarknadsombudsman Suvi Kämäri Innovativa och ergonomiska arbetstider Kommunmarknad Helsingfors Ledande arbetsmarknadsombudsman Suvi Kämäri Bestämmelser Arbetstidslagen (ATL 605/199) Kollektivavtalsbestämmelserna t.ex. i AKTA Exceptionell

Läs mer

Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor

Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor Äldreförvaltningen Bilaga 1 Planeringsavdelningen Sida 1 (6) 2017-04-26 Särskilda kontraktsvillkor avseende arbets- och anställningsvillkor Arbets- och anställningsvillkor - Inledning Utföraren ska vid

Läs mer

1 Överläkare/läkare i motsvarande ställning Läkaren förutsätts ha specialisträttigheter lämpliga för uppgiften

1 Överläkare/läkare i motsvarande ställning Läkaren förutsätts ha specialisträttigheter lämpliga för uppgiften BILAGA 3 SJUKHUSLÄKARE Löner BILAGA 3 SJUKHUSLÄKARE I LÖNER 1 Lönesättningen 1.5.2011 Tjänstebeteckning/uppgift 1 Överläkare/läkare i motsvarande ställning Grundlön /mån. Läkaren förutsätts ha specialisträttigheter

Läs mer

KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET CIRKULÄR 23/2005 BILAGA 1 1 (11) PROMEMORIA. Lindholm 15.6.2005 ANVISNINGAR FÖR TILLÄMPNING AV BILAGA 12 A

KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET CIRKULÄR 23/2005 BILAGA 1 1 (11) PROMEMORIA. Lindholm 15.6.2005 ANVISNINGAR FÖR TILLÄMPNING AV BILAGA 12 A KOMMUNALA ARBETSMARKNADSVERKET CIRKULÄR 23/2005 BILAGA 1 1 (11) ANVISNINGAR FÖR TILLÄMPNING AV BILAGA 12 A 1 Allmänt Efter många års arbete reviderades avtalsbestämmelserna för familjedagvårdare som arbetar

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för avtalsändringarna i det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för undervisningspersonal 2017 (UKTA 2017)

Tillämpningsanvisningar för avtalsändringarna i det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för undervisningspersonal 2017 (UKTA 2017) KT Cirkulär 10/2016 bilaga 2 1 (12) Freund Tillämpningsanvisningar för avtalsändringarna i det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för undervisningspersonal 2017 (UKTA 2017) Avtalsändringar Avtalsändringarna

Läs mer

17.1.2011. Hälsoundersökningar och hälsokontroller som arbetsgivaren förutsatt och undersökningar som föreskrivits av läkare

17.1.2011. Hälsoundersökningar och hälsokontroller som arbetsgivaren förutsatt och undersökningar som föreskrivits av läkare Kommunala arbetsmarknadsverket 1 (6) Hälsoundersökningar och hälsokontroller som arbetsgivaren förutsatt och undersökningar som föreskrivits av läkare Som arbetstid räknas enligt 4 mom. 1 i AKTA:s arbetstidskapitel

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för de ändrade semesterbestämmelserna i AKTA. Flyttning av semester och sparad ledighet på grund av arbetsoförmåga

Tillämpningsanvisningar för de ändrade semesterbestämmelserna i AKTA. Flyttning av semester och sparad ledighet på grund av arbetsoförmåga Tillämpningsanvisningar för de ändrade semesterbestämmelserna i AKTA Cirkulär 12-2014 Bilaga 5 1 (9) Vissa bestämmelser i semesterkapitlet i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA)

Läs mer

30 Tillämpningsområde AKA Bestämmelserna i detta kapitel (Kapitel ) gäller fullt arbetsföra, timavlönade arbetstagare som fyllt 17 år.

30 Tillämpningsområde AKA Bestämmelserna i detta kapitel (Kapitel ) gäller fullt arbetsföra, timavlönade arbetstagare som fyllt 17 år. KAPITEL 2.2.2. TIMLÖNESYSTEMET 30 Tillämpningsområde Bestämmelserna i detta kapitel (Kapitel 2.2.2.) gäller fullt arbetsföra, timavlönade arbetstagare som fyllt 17 år. 31 Timlönesystem, lönedelar och lönegrunder

Läs mer

Grundlön /mån. lämplig specialveterinärexamen 4 062, , , ,39

Grundlön /mån. lämplig specialveterinärexamen 4 062, , , ,39 BILAGA 5 KOMMUNALA VETERINÄRER I LÖNER 1 Lönesättningen 1.5.2011 Tjänstebeteckning/Uppgift 1 Heltidsanställd hygieniker och veterinär som utövar tillsyn L5EL3000 2 Praktiserande veterinär som tjänstgör

Läs mer

ANVISNING FÖR ARBETSTIDSPLANERING OCH UPPRÄTTANDE AV ARBETSSKIFTSFÖRTECKNING

ANVISNING FÖR ARBETSTIDSPLANERING OCH UPPRÄTTANDE AV ARBETSSKIFTSFÖRTECKNING ANVISNING FÖR ARBETSTIDSPLANERING OCH UPPRÄTTANDE AV ARBETSSKIFTSFÖRTECKNING 30.5.2018 Kyrkans arbetsmarknadsverk, FOSU rf, Kyrkfackets union rf, Kyrkosektorn rf 2 Innehåll Anvisning för arbetstidsplanering

Läs mer

Reviderade arbetstidsbestämmelser i AVAINTA Arbetsgivarnas kollektivavtal

Reviderade arbetstidsbestämmelser i AVAINTA Arbetsgivarnas kollektivavtal Reviderade arbetstidsbestämmelser i AVAINTA Arbetsgivarnas kollektivavtal JHL:s representantskap/styrelse 15.2.2018 Riitta Rautiainen Bestämmelsernas ikraftträdande bestämmelserna ersätter det som stadgas

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE Verkställandet av det inkomstpolitiska avtalet

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE Verkställandet av det inkomstpolitiska avtalet 1 CIRKULÄR 3/2005 BILAGA 1 UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2005 2007 1 Verkställandet av det inkomstpolitiska avtalet Genom detta arbetskollektivavtal

Läs mer

LÄKTA 2014 2016 textändringar i tredje upplagan

LÄKTA 2014 2016 textändringar i tredje upplagan KT Cirkulär 9/2015 bilaga 3 1(39) LÄKTA 2014 2016 textändringar i tredje upplagan fet stil = textändring överstreckad text = texten har slopats normal text = texten är intakt ALLMÄN DEL I TILLÄMPNINGSOMRÅDE

Läs mer

Lönebilaga 2 har fått ny struktur och nytt innehåll.

Lönebilaga 2 har fått ny struktur och nytt innehåll. KT Cirkulär 9/2014 bilaga 4 1 (23) Tillämpningen av lönebilaga 2 "Personalen inom kultur- och fritidstjänster" Strukturen och innehållet i lönebilaga 2 Lönebilaga 2 har fått ny struktur och nytt innehåll.

Läs mer

Finsk Handel FH rf och Servicefacket PAM rf:s gemensamma anvisningar för tillämpning av systemet för årsledighet

Finsk Handel FH rf och Servicefacket PAM rf:s gemensamma anvisningar för tillämpning av systemet för årsledighet Finsk Handel FH rf och Servicefacket PAM rf:s gemensamma anvisningar för tillämpning av systemet för årsledighet 21/10 2016 II Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... II BAKGRUNDEN ÄR KONKURRENSKRAFTSAVTALET

Läs mer

Nya beredskapsregler för företag anslutna till IT-avtalet fr.o.m. 1 november 2017

Nya beredskapsregler för företag anslutna till IT-avtalet fr.o.m. 1 november 2017 Nya beredskapsregler för företag anslutna till IT-avtalet fr.o.m. 1 november 2017 Avtalstext: I samband med överenskommelsen om införande av flexpension som tecknades den 22 februari 2017 avtalades om

Läs mer

2 Utredningsförfarande (ekonomiska orsaker eller produktionsskäl)

2 Utredningsförfarande (ekonomiska orsaker eller produktionsskäl) 1 (7) DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2005 2007 3 PERMITTERING AV ARBETSTAGARE 1 Allmänt Vid permittering av arbetstagare tillämpas gällande arbetsavtalslag, dock med beaktande av

Läs mer

1. Lägerarbete för arbetstagare i andligt arbete

1. Lägerarbete för arbetstagare i andligt arbete CIRKULÄR A 1/2005 15.3.2005 Till församlingarna Innehåll: 1. Lägerarbete för arbetstagare i andligt arbete 2. Avtal om grupplivförsäkring 2005 3. Åtgärdsmodell för sysselsättning och omställningsskydd

Läs mer

PROMEMORIA 1 (8) 28.3.2006 PERSONALENS STÄLLNING VID KOMMUNSAMMANSLAGNINGAR OCH VID FÖRÄNDRINGAR I SAMKOMMUNER

PROMEMORIA 1 (8) 28.3.2006 PERSONALENS STÄLLNING VID KOMMUNSAMMANSLAGNINGAR OCH VID FÖRÄNDRINGAR I SAMKOMMUNER PROMEMORIA 1 (8) PERSONALENS STÄLLNING VID KOMMUNSAMMANSLAGNINGAR OCH VID FÖRÄNDRINGAR I SAMKOMMUNER Beredningen av kommun- och servicestrukturreformen är i full gång, men vad reformen kommer att få för

Läs mer

mom. 1 Allmänna förhöjningar , , och

mom. 1 Allmänna förhöjningar , , och 1 (8) PROTOKOLL OM ANSTÄLLNINGSVILLKOREN FÖR DEM SOM HÖR TILL TEHY RF OCH OM ORGANISERINGEN AV TEHY RF:S STÄLLNING 1 Tillämpningsområde och giltighet mom. 1 Tillämpningsområde och tillämpliga bestämmelser

Läs mer

Niittylä /2019

Niittylä /2019 1 (5) Till kommunstyrelserna och samkommunerna Tjänste- och arbetskollektivavtal om ändringar i vissa semesterbestämmelser i det allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA) 2018 2019

Läs mer

Avtalsparterna Finlands Teatrar rf och Finlands Skådespelarförbund rf har avtalat följande:

Avtalsparterna Finlands Teatrar rf och Finlands Skådespelarförbund rf har avtalat följande: Denna text är en översättning som nämnden för fastställande av kollektivavtals allmänt bindande verkan har låtit göra av det finskspråkiga kollektivavtalet. Kollektivavtalets parter har inte kommit överens

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2014 2016. 1 Verkställande av sysselsättnings- och tillväxtavtalet

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2014 2016. 1 Verkställande av sysselsättnings- och tillväxtavtalet UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL DET KOMMUNALA ARBETSKOLLEKTIVAVTALET FÖR TIMAVLÖNADE 2014 2016 1 Verkställande av sysselsättnings- och tillväxtavtalet Genom detta kollektivavtal verkställs de centrala arbetsmarknadsorganisationerna

Läs mer

TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM AR- BETSTIDSBANK

TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM AR- BETSTIDSBANK KyrkTAK ny 183: 183 Arbetstidsbank Om arbetstidsbanken gäller vad som särskilt bestämts om den. Obs! Tjänste- och arbetskollektivavtal om arbetstidsbank, bilaga 16 a. x x x x x x x x KyrkTAK bilaga 16

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för avtalsändringarna i det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för undervisningspersonal (UKTA )

Tillämpningsanvisningar för avtalsändringarna i det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för undervisningspersonal (UKTA ) KT Bilaga till cirkulär 14/2013 Freund 1 (21) Tillämpningsanvisningar för avtalsändringarna i det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för undervisningspersonal (UKTA 2014 2016) Ikraftträdelse

Läs mer

Åländska avvikelser och övriga ändringar i TS 2018

Åländska avvikelser och övriga ändringar i TS 2018 KAD Cirkulär 17/2018 Bilaga 1 Åländska avvikelser och övriga ändringar i TS 2018 Innehållsförteckning Underteckningsprotokoll till det kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet för teknisk personal

Läs mer

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL KYRKANS ALLMÄNNA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL

UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL KYRKANS ALLMÄNNA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL UNDERTECKNINGSPROTOKOLL TILL KYRKANS ALLMÄNNA TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL 2012 2013 1 Avtalets undertecknande mom. 3 Kyrkans arbetsmarknadsverk samt Förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns

Läs mer