Monstret. Spännande, läskig. Författare: Elena Hovsepyan Illustratör: Elena Hovsepyan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Monstret. Spännande, läskig. Författare: Elena Hovsepyan Illustratör: Elena Hovsepyan"

Transkript

1 Monstret Spännande, läskig Författare: Elena Hovsepyan Illustratör: Elena Hovsepyan

2 För många år sen fanns det en kvinna som var kungens läkare. En dag bröt kungen nacken. Kvinnan hjälpte kungen och då fick hon en parfym," här, den här kommer hjälpa dig. Fyll den med en droppe blod och sjung den här visan". Han gav henne en lapp. Där stod det fyll den här med blod och sjung " allt kan hända bara man kan vända allt kan man göra som resa i de mörka". Kvinnan gjorde som det stod och var förvånad att en lapp från flaskan ramla ut. Hon tog upp den för att se vad det stod, spruta den på dig o önska något! Kvinna gjorde som det stod. Jag önskar mig att jag kunde resa till framtiden. Det blev mörkare och mörkare för varje ord hon sa. Plötsligt var hon Mitt i en byggnad. " nå ser du att kungen har rätt? Det är jag som kommer hjälpa dig och använda den här. Kvinna blev överraskad och frågade ännu mer. Var är vi vem är hon flickan där borta? Du är i 2000-talet. Det här är en av dina släktingar. Hon heter Vera och kommer ärva den här parfymen. Kvinnan blev överraskad och sa jag vill gå, det räcker nu. Dom var tillbaka i deras egna tid.

3 Kapitel 1 ljudet Maja hade kemilektion hon ville göra ett imponerande experiment men då blev allt fel, och Läraren Anna blev arg. - Varför måste du alltid göra något fel Maja? - Jag Men då hörde dom något. - Det lät som en,som en orm, sa Maja. Då svimmade Anna, och ljudet var borta. Maja sprang till skolsystern och bad henne att följa med. - Maja allvarligt talat jag har mycket att göra. Anna har inte alls svimmat hon sitter ju där? sa skolsystern. - Vad har hänt? sa Anna medan hon drack kaffe. - Men du hade svimmat? sa Maja. - Va, vad pratar du om jag har inte svimmat.

4 Kapitel 2 rädslan Det var någon slags fågel. Den var genomskinlig och hade svart näbb. Den flög några gånger runt Anna. Och efter den hade snurrat så rann det något rött och fågeln var borta. Då vaknade Maja och hon förstod att det var en dröm. Hon var på väg till skolan men då kom hennes kompis Wilma. -Hej sa Wilma! -Hej! Jag drömde så konstigt. Det var en fågel, den var genomskinlig och den flög runt Anna som är vår lärare. Och efter ett tag rann det något rött och sen var den borta. -Men Gud,vad konstigt, sa Wilma. När dom var på skolgården såg hon Anna och en fågel som snurrade runt, runt och runt. Det var precis samma fågel som i drömmen. Maja sprang in i klassrummet och låste. Men då var det någon som knackade på dörren. -Hallå!! Det är jag, Vera. Vera var matteläraren och hon var jättesnäll. Maja öppnade och då sa Vera. -Kom så går vi till mitt klassrum och fikar. Där kan du berätta vad som har hänt.

5 Maja fick bulle och saft. - Så berätta, vad har hänt? Jag hade en konstig dröm. Jag drömde att det var en genomskinlig fågel som snurrade runt Anna. Och sen var fågeln borta.. -Oj, du drömmer konstiga saker. Men en sak kan jag säga; Anna är farlig, hon har varit på ett specialsjukhus som är för speciella människor. Håll dig borta från henne.

6 Kapitel 3: Affischen Maja gick till matsalen. Hon såg en affisch. Den var gul och smälte in i väggen. Hon läste: Ingenting har hänt Anna är inte i skolan hon är på semester gå inte in hennes kontor Anna är på semester i Grekland så snälla gå inte in i hennes kontor. Och leta inte efter henne hon är i Grekland. MVH Vera Andersson Vad märkligt när hann Anna gå på semester? Jag såg ju henne på morgonen. När Maja ville gå därifrån då ramlade pappret på golvet. Där stod det: Anna har flyttat Anna har flyttat på grund av att hon är aggressiv. Hon har flyttat till ett specialsjukhus där hon får hjälp,av läkarna. Maja blev alldeles kall inuti. Hon gick för att äta men då kom Vera och frågade om vad hon blev så rädd för. Men då sa Maja. - Inget. - Okej men kom så går vi och äter. sa Vera.

7 Kapitel 4: upptäckten När dom var i klassen pep Veras mobil. Maja blev alldeles rädd för det lät som ett ljud hon hade hört förut. Då tittade Maja på Veras mobil. Den var inte hennes. Det var ett klistermärke som satt på mobilen och den hade Maja sett förr. DET VAR ANNAS MOBIL. - Är det inte Annas mobil? frågade Maja. - Ja, jag fick den av Anna. - Okej. Men Maja trodde inte henne. Man får ju inte en mobil hur som helst? Vera sprang och Maja följde efter. Hon gick ner i källaren och då såg hon ANNA. Hon blev paff över att Vera hade ljugit. Var det inte hon som var på specialsjukhus? Eller på semester i Grekland. Men plötsligt ropade någon Maja, Maja! - Du har somnat, sa Wilma. - Va? Hur länge? - Ja, typ fem minuter. - Tystnad! sa Anders. Anders var historieläraren. Han var lång och han hade en tjock fläta som syntes tydligt i de gråa långa håret. Han var ungefär 60år. Alla var rädda för Anders. Han var den elakaste läraren i hela skolan. Därför blev de tysta på en gång. - Maja kan du gå ner till källaren och kopiera den här sidan från historieboken? sa Anders. - Okej. Maja var arg att hon inte sa något. Men hon gick ändå.

8 När hon var på väg till källaren såg hon en svartgrå katt som haltande tog sig fram till källaren. Hjärtat bultade hårt. Nästan som om hon skulle dö. Men Maja lugnade ner sig och följde efter den svartgråa och ynkliga katten. När katten stannade i källaren då gömde sig Maja bakom väggen för att inte bli upptäckt. Men när hon tittade efter så såg hon ANNA och VERA. Det var exakt som i drömmen. Anna var helt grön i ansiktet och hade sår på hela kroppen. Anna var så andfådd att Maja trodde att Anna skulle dö. Anna var ett monster som kunde förvandla sig till vad som helst. Men då sprutade Vera en slags parfym på Anna som gjorde henne fin. Maja blev upptäckt, det var Vera som sa - Gå! Om Anna får veta att du är här, kommer hon att göra dig som mig. Maja sprang upp till klassrummet med stora steg över trappan. - Maja kan jag få papperna? - Nej, men det fanns ingen färg i kopiatorn. - Okej men då kan ni läsa två och två, sa Anders.

9 Kapitel 5:Dikten Maja gick hem med Wilma. Hon tänkte gå hem och vila efter allt som hade hänt. -Wilma vill du sova över? - Ja men först måste vi gå och hämta min sovsäck. - Ok, men kan vi inte gå till kiosken efter det? - Jo men bara om vi inte köper skumtomte. - Hahaha När Maja och Wilma var framme hörde dom ett konstigt ljud. Det var Wilmas pappa, han var beroende av alkohol. Ibland blev Wilma arg över att hennes mamma hade lämnat henne kvar med pappa. När Wilma var 1år åkte hennes mamma till USA med sin nya pojkvän. Hon kommer inte ihåg ens hur hennes mamma såg ut, dom har inga bilder av henne. Wilma sprang till sitt rum och packade ihop så snabbt hon kunde. Maja tycker om Wilmas pappa, han är jättesnäll mot Maja. Så hon fråga hur han mår? - Hej! Hur mår du? - Hej Maja! Jag mår jättebra. Hur mår du själv? - Jag mår bra, sa Maja. - Kom så går vi Maja, sa Wilma. - Varför tycker du inte om din pappa? -För att han inte vet hur det känns att inte ha någon som lagar mat eller att man inte har någon mamma. -Men han är jättesnäll i alla fall. -Ja ja, kom så går vi till kiosken. Maja och Wilma köpte ett stor paket choklad och salta pinnar. När dom var framme vid Majas dörr låg det en lapp som det stod på:

10 Vill du ner till källaren be någon Som du litade på vill du ner till Döden är det bara att gå. Hälsningar V -Vad är det där,sa Wilma. -Inget det är bara en dikt som jag har skrivit.

11 Kapitel 6:Boken Maja blev chockad över vad det hade stått på lappen. Hon tänkte berätta allt för Wilma, men sen ångrade hon sig och tänkte för sig själv, Wilma kommer berätta för alla i klassen att Maja har sett ett monster men dom kommer inte tro på henne. Nästa dag när Maja vaknade trodde hon att det var måndag och blev jättebesviken på mamma. Men när Maja gick ut i köket var det ingen där, så hon gick till mammas sovrum. Hon låg där i sin säng men Maja bestämde sig för att väcka henne - Mamma vakna! - Varför? Det är ju söndag???? - Oj jag trodde att det var måndag idag så jag blev jättearg på dig. - Men gumman vill du ha varm choklad och en macka? - Ja När Maja hade druckit färdigt sin varma choklad gick hon upp till sitt rum och ville ta reda på vad som hände i skolans källare. Hon satt framför bordet och tänkte på vem egentligen V var? Sen kom hon på att det var Vera. Varför hjälpte hon egentligen Maja? Och vad menar hon med att annars blir du som mig? Maja sökte på vilka som jobbade i skolan. Då fick hon fram Anna Arvidsson. Det stod vad hon gillade och vilka erfarenheter hon hade. Anna gillar mycket om djur särskilt katter och fåglar. Då fick Maja en idé. Det var ju Anna som var katten med haltande benet och i drömmen. - Mamma får jag gå till biblioteket? - Visst, men kom hem kl 14:00.

12 Maja skulle leta efter faktaböcker om katter. Hon visste inte så mycket om katter. - Hej jag behöver en faktabok som handlar om katter. - Javisst, tyvärr är det bara en bok som är inne men du kan stå på kö? - Ja självklart men jag vill också låna den boken som är inne. - Okej men först så ska jag ställa dig på kö. Du är efter Anna Arvidsson. Maja blev chockad, hon är på rätt spår, tänkte hon. När Maja fick boken som var inne var det en massa anteckningar bredvid. Katter äter konserverad mat. (Blanda med klor och vinäger) Katten kan hoppa långt tack vare sina stadiga ben (mycket bra) Den kan få 5-7 ungar (inte bra). Hmm vem har skrivit det här? Det måste vara ANNA.

13 Kapitel 7:blandningen Maja gick hem efter en lång dag och somnade på soffan. Nästa dag när hon vaknade kom hon på att hon hade glömt packa idrottskläder. -MAMMA jag har glömt packa ner mina idrottskläder. - Oroa dig inte jag har gjort det redan! - Tack mamma du är bäst. - Wilma har du frågat Pär vad vi ska ha på idrotten? - Nej men kom så går vi och frågar. - Hej Pär vad ska vi ha på idrotten??? - Vi ska först ha styrketräning sen kan man välja om man vill fortsätta eller gå till fotbollsplanen. - Okej tack Pär Maja tänkte snabbt att det skulle vara ett bra tillfälle att smyga in i Annas kontor. Då skulle Maja få en chans och se vad det finns i Annas kontor. - Tysta i klassen, idag ska vi ha styrketräning. Som jag tror så vet alla reglerna, om det är något som ni inte vet så är det bara att fråga. - Pär vad är styrketräning? Maja vet inte vad det är hon har fullt upp med att skriva töntiga dikter, sa Kim. Maja rös till, Wilma hade berättat allt för Kim! Hon är jättekaxig. - Hur kunde du berätta allt för Kim? Du själv tycker ju att hon är kaxig.

14 -Alltså jag är ju din bästa vän men det känns som om du döljer något för mig. - Nja kanske, men du lovar väl att inte berätta det för någon om jag säger det. - Okej Maja berättade allt för Wilma och då började hon förstå. - Men kom så går vi till Annas kontor. Vi får gå till "fotbollsplanen". När Maja och Wilma var i Annas kontor så var det massa burkar som var fyllda med djur. - Oj jag har aldrig sett Annas kontor såhär. - Inte jag heller. Det var därför det stod på affischen "gå inte in i Annas kontor". - Jag vet! Vi kan blanda ihop olika saker som finns i kontoret sa Maja. - Ja. Maja och Wilma gjorde ett recept på allt som fanns i kontoret. 1 st kackerlacka 2st grodhjärnor 1st ruttet ägg 10st hundlever 2 l svart blod Mosa kackerlackorna i en stor kastrull. Häll i 2 l svart blod och 1st ruttet ägg. Koka hundlever i en annan kastrull och grodhjärnan. Blanda i kackerlackorna och svart blod tillsammans med hundlever och grodhjärnan i en skål. Låt stå i kylen i exakt 3timmar. - Det här är väl lite komplicerat recept eller hur Maja?

15 - Ja, slår vad om att det här kommer locka "katten" ner till källaren. - Det är jag säker på.

16 Kapitel:8 Hämnden Maja och Wilma satt och väntade på det äckliga receptet som skulle bli klart. - Äntligen sa Wilma vi har väntat här i 3 timmar. När Maja och Wilma gick ner till källaren var det något konstigt som hände. - Ee...vad gör ni här? sa Kim. - Vi, vi ska bara mata råttorna sa Maja. - Ja precis dom älskar den här puddingen, sa Wilma. - Matar ni råttor? Är ni kloka eller? Jag kommer säga till. - Nu håller du truten, om du säger till så kommer jag tvinga dig att äta upp den här röran, sa Maja. - Okej,okej ta det lugnt jag kommer inte säga något. - Men vad gör du själv då? - Det här låter konstigt, men jag såg en katt här. Maja blev kall om kroppen, hur hade Kim sett "katten". - Eh kan... Jag och Wilma prata tillsammans en liten stund? sa Maja. - Okej Maja och Wilma gick genom en gammal gång som ledde till skolgården, så Kim inte kunde höra. - Ska vi berätta för Kim vad som har hänt? - Ja det tycker jag! sa Wilma. Maja och Wilma gick tillbaka samma väg. - Äntligen vilken tid det tog.

17 - Ja ja klaga inte, var tyst och lyssna på mig, sa Wilma. Vi har också sett katten vi vet till och med vem det är. - Vem är det då? - Jag sa va tyst. Du får ställa frågor sen. - Okej. - MEN VA TYST OCH LYSSNA. Så här är det; Maja har drömt konstiga saker, en fågel som snurra runt Anna. Och hon har fått en konstig dikt av V som vi tror är Vera. Men och andra sidan tror vi att Vera är tvungen att göra som Anna säger. Hon vill kanske göra så att Anna inte bestämmer. Jag tror att om vi har Vera på vår sida så kommer Anna inte kunna göra något. - Ja det tror jag med, sa Kim. Men hur börja det här? - Det börja med att jag gjorde ett experiment som gjorde att det blev rök i hela klassrummet och då hörde vi ett ljud. Då sa jag det lät som en orm och då svimmade Anna och ljudet var borta, sa Maja. Då gick jag och hämtade skolsystern, men när vi var där så satt Anna och drack kaffe. - Oj men kan det inte var så att Anna kan typ förvandla sig? - Ja det kan det vara för när jag skulle till källaren för att kopiera papper så såg jag henne. Vera sprutade en slags parfym på henne som gjorde att hon kunde gå bättre. - Ja det måste det vara, sa Wilma. - Kom så går vi och ställer den här äckliga röran under bordet där borta i hörnet. Dom väntade och väntade men inget kom. Så hörde dom ett ljud. Zzzzzzz zzzz lät det.

18 - Tysta det måste vara Anna som har förtrollat sig igen till ett annat djur? sa Wilma. - Kommer ni ihåg när jag fick dikten? Det stod: vill du ner till källaren be någon som du LITADE på, sa Maja. Och brevet var från v som måste vara Vera. - Jag tror att hon menar att vi ska ner till källaren med henne? Sa Kim. Maja, Wilma och Kim sprang upp för att leta efter Vera. - Vart kan hon? vara sa Wilma. - Jag vet! Hon brukar mest vara nere på fritids, sa Kim. När dom gick ner till fritids så var det alldeles tomt där. Längst in i väggen lyste en röd lampa som dom aldrig hade sett. - Vad är det som lyser? - Vet inte det kanske är en hemlig ingång? sa Wilma, Dom gick in i den hemliga ingången. När dom var inne tog Maja puddingen för att ställa den på golvet, men då hörde Maja ljudet som dom hörde innan. Dom gick vidare fast då såg dom Vera som stod där med en sorgsen blick. - Vad har hänt? Sa Maja. - Ni har väl förstått vad jag menar med dikten, Och kommit hit? - Ja, det måste väl vara svårt för dig att leva som Annas slav? sa Wilma. - Ja, och Jag behöver er hjälp. Ta den där puddingen och släng den. Den kommer inte vara till någon nytta. Anna förvandlar sig hela tiden, så den kommer inte hjälpa alls. Maja kastade bort puddingen i den mörka Ingången. Hon

19 tänkte om dom bara gör som Vera säger så kommer dom lyckas få Anna att vara snäll igen. - Okej vad ska vi göra nu? sa Kim. - Vi måste gömma den här parfymen som hjälper henne förvandla sig. Hon vet inte om den här grottan så hon kommer inte komma hit. - Vad bra men skolan slutar ju om 1timme? sa Wilma. - Det gör inget, med den här parfymen kan man få tiden o stanna, sa Vera. - Va, vad kan man göra mer med den här parfymen? sa Maja. - Ja, allt möjligt. Den här parfymen är viktig för mig. Jag har ärvt den av min mormors, mormors, mormors mor. Nu undrar ni väl hur den fungerar och varför den inte tar slut. Det var så att min mormors, mormors mor var en klok kvinna. Hon var en läkare till kungen. En dag så hade kungen brutit nacken och då räddade hon honom. Kungen var jättestolt och gav henne en parfym som var värdefull. Man kunde göra allt med den, resa i tiden, göra andra friska och förvandla sig. - Men varför kunde inte kungen använda den själv? sa Kim. - För att han inte kunde. Det är bara på människor som har blodgruppen A som det fungerar på. Och jag har det! Man måste sjunga en visa och fylla flaskan med blod. Då fungerar den igen. - Asså WoW vilken historia, sa Maja. - Ja jag vet, men det fungerar inte på Anna så hon använder mig. Och jag kan inte fly från henne. Ni måste hjälpa mig. - Ja men vi måste stoppa tiden först.

20 Vera sjunger visan och säger sist stoppa tiden. När Vera är klar är allt kring dom konstigt. Till och med klockan står still. - Bra nu kan vi gå till källaren. Sa Kim. Men då hör dom ljudet igen. Zzzzz plötsligt kommer Anna in i rummet och allt blir tyst. - Oj sitter ni här och dricker kaffe? Men då ska jag inte störa er. - Nej du stör inte oss du är bara taskig mot alla i skolan, sa Wilma. - Hör ni förlåt jag är bara som min mamma jag har aldrig varit snäll. Kan ni förlåta mig. Jag gör vad som helst.

21 Kapitel 9: Sanningen Maja blev galen efter vad hon sa. Hur kan hon vara snäll? Tror hon verkligen att hon gick på det där? - Men varför använder du Veras saker? - Jag trodde att alla skulle tycka om mig, och då kunde jag bestämma över alla i skolan. Förlåt jag har varit jättesjälvisk så länge jag har jobbat här. - Jag vet inte riktigt, sa Maja. Men var det du som hade skrivit affischen? Eller anteckningarna i boken? - Ja det var jag som skrev i boken men inte affischen. Det var Vera som ville få bort er från mitt kontor så ni inte skada er. Förlåt. - Men vem hade skrivit det bakom pappret? - Det var Anders. Han märkte att jag var konstig och skickade mig till ett specialsjukhus, men jag flydde därifrån. Jag tänkte lösa det här. Men det var så svårt. Min mamma har alltid varit sträng mot mig, och jag har också varit så. - Vet du vad, vi kanske tror dig. Men jag har en fråga. Varför bor du i källaren? sa Wilma. - För att det är lättare, ingen märker mig där. Så kan ni förlåta mig? - Vi kan det men du ska egentligen fråga Vera det är hennes parfym som du har använt, Sa Kim. - Ja såklart jag gör men kom så vrider vi tilllbaka tiden, sen på lördag kan vi resa till framtiden, sa Vera. - Jaaaaa va kul! sa Maja vilka är med? - Jag! sa Wilma och Kim.

22 - Jag, om jag får, sa Anna. - Klart du får, sa Vera. Vera sjöng melodin och allting blev som vanligt. När Maja,Wilma och Kim gick ut sa Anders: - Du har fått en bok Maja. Den handlar om katter, den ligger på din bänk. - Tack men jag behöver inte den längre. - Du Maja förlåt att jag har varit så taskig mot dig, sa Kim. - Det gör inget. Kom så går vi hem. De fem gjorde många upptäcktsfärder och tidsresor. Men vem kommer ärva parfymen? Det får du veta i nästa bok.

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin

Om författaren. Om boken. Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om författaren Namn Aron Ålder 9 år Intressen Fotboll och mat Klass 3b Tack till Love Dohns Josef Sahlin Om boken Klara är elva år och har en kompis som heter Amanda. Det finns en dum kille som heter Tobias.

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Greverts bästa kompis heter Robert fast han kallas för Kossan för att han är så tjock. Kossan är också åtta år. Nu är Grevert och Kossan i kemisalen.

Greverts bästa kompis heter Robert fast han kallas för Kossan för att han är så tjock. Kossan är också åtta år. Nu är Grevert och Kossan i kemisalen. Kapitel 1 ljuden: -Hörde du ljudet? Det låter som en apa sa Grevert. - Nej vadå? Sa Kossan. -Nej det var inget sa Grevert. Det var under kemitimmen som Grevert hörde konstiga ljud från golvet. Grevert

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan.

Om författaren. Om boken Det handlar en tjej som hittar ett monster i en källare. Tjejen heter Sara och går i Årstaskolan. Om författaren Namn Linnéa Ålder 9 år Intresse Handboll och teater Böcker som jag inspireras av Twilight 1 Familj Min storasyster, min mamma och min pappa Tidigare utgivna böcker Den magiska dörren Tackar

Läs mer

De är snart Om 7 dagar är de sommarlov i Sverige och alla barn får sommarlov ha ett härligt sommarlov. PS, titta inte på baksidan!

De är snart Om 7 dagar är de sommarlov i Sverige och alla barn får sommarlov ha ett härligt sommarlov. PS, titta inte på baksidan! Kapitel 1 Ljuden Arga Johanna spände ögonen i både Erik och Karl. -Sluta upp med det där genast. -Men, sa Erik och Karl, vi gör ju ingenting. -Hör du det där ljudet, säger Erik till Karl. Det låter som

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

KAPITEL 2 RÄDSLAN. Därefter gick hon ner till lektion och började jobba.

KAPITEL 2 RÄDSLAN. Därefter gick hon ner till lektion och började jobba. KAPITEL 1 LJUDET - Hanna sch! Du får inte prata under lektionen, sa Britta deras no lärare och fortsatte förklara vad de skulle blanda ihop för vätskor på experimentet. Alla barnen tyckte hon var den elakaste

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Monstret. Av:Simon Wikell

Monstret. Av:Simon Wikell Monstret Av:Simon Wikell Kapitel1: Ljudet När Karl var hos skolsystern så hörde han något konstigt ljud. -Hörde du? sa Karl till skolsystern. Skolsystern tittade frågande på Karl. Karl ryste, han blev

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Rymdresan. Äventyret börjar.

Rymdresan. Äventyret börjar. 1 Rymdresan Äventyret börjar. Isac är en helt vanlig kille på 15 år och är trött på morgonen och han älskar äpplen. Han har en katt som heter Snawboll 2. Han har ett kompisgäng också. I kompisgänget så

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus

Buslus. 1. Buslus flyttar inomhus Buslus 1. Buslus flyttar inomhus Det var en gång en liten lus som hette Buslus. Hon bodde i ett träd med sin storebror och sin lillasyster. Deras mamma och pappa fanns inte längre, de hade hoppat upp på

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det

Ett. j a g s i t t e r e n stund med pennan mot papperet innan det Ett Jag har älskat tre män. Tobias var den förste. Han gav mig Gud. Den andre, Christer, gav mig kärlek. Och ett barn han aldrig ville veta av. Den tredje mannen heter Bengt. Han kom med döden. j a g s

Läs mer

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en

Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en Den magiska sjön. (Saga från Chile) Det var en gång en mycket mäktig kung som bara hade en enda son. Pojken skulle en dag få ärva hela kungariket, men han var så sjuklig och svag att kungen undrade om

Läs mer

stor smäll. - BOOM! Alla blev helt galna när det small. Då kom Tommas in i rummet. - lugn, sa han det är nog bara ett rör eller något liknande.

stor smäll. - BOOM! Alla blev helt galna när det small. Då kom Tommas in i rummet. - lugn, sa han det är nog bara ett rör eller något liknande. KAPITEL Ljuden 1 -Hör du? Pelles klasskompis Albert vände sig om -hör vad? sa Albert -smällarna -Jag hör inte, sa Albert -TYSTA!!!!!!! Skrek Pelle. Nu hörde alla smällarna. Den stränga kemi läraren Tomas

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Kapitel 1 Kalle och polarna!

Kapitel 1 Kalle och polarna! Innehållsförteckning Kapitel 1 Kalle och polarna s.1 Kapitel 2 Sommarlovet är slut s.3 Kapitel 3 Krossat fönster s.5 Kapitel 4 Planen s.7 Kapitel 5 Fel person s.9 Kapitel 6 Tjuven är fast s.11 Kapitel

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Ellie och Jonas lär sig om eld

Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Ellie och Jonas lär sig om eld Textbearbetning: Boel Werner Illustrationer: Per Hardestam 2005 Räddningsverket, Karlstad Enheten för samhällsinriktat säkerhetsarbete Beställningsnummer:

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Den magiska dörren. Albin Vesterlund

Den magiska dörren. Albin Vesterlund Den magiska dörren Albin Vesterlund 1 Hej Hej jag heter Isabella jag är 10 år. Jag älskar att ha kjol och klänning och jag har lockigt blont hår och jag älskar sandal. Och jag går på Kyrkmons skola. Min

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk AV-nummer 41511tv 1 Mitt Jobb svenska som andraspråk Programvinjett Buba veterinär /Veterinären Buba Badjie tar emot dagens första patient, en katt, på djurkliniken i Bromma./ Kattens ägare: Tjena. Vem

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren.

SJÖODJURET. Mamma, vad heter fyren? sa Jack. Jag vet faktiskt inte, Jack, sa Claire, men det bor en i fyren. SJÖODJURET Klockan var 10 på förmiddagen en solig dag. Det var en pojke som letade efter stenar på stranden medan mamma solade. Stranden var tom. Vinden kom mot ansiktet. Det var skönt. Pojken hette Jack.

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

Kapitel 1 Kapitel 2 Hej Brevet

Kapitel 1 Kapitel 2 Hej Brevet Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Hej jag heter Ida. Jag går på Gyllene kronan. Min bestis heter Wilma. Hon jilar att va med mig. På skolan är jag rädd för mattanten, man får inte lemna en matbit. Kapitel

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Nelly Rapp monsteragent: Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 På hotell Fjällvidden Nej, sa mamma. Jo, sa pappa. Nej, sa mamma. Du är finare utan. Det blir som jag har sagt, sa pappa. Det är jag

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge

Jag vill vara som du. Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Jag vill vara som du Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livet enligtrosa.se JAG VILL VARA

Läs mer

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006

Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Rabén & Sjögren 2006 I huset vid havet var det lördag, och i köket stod mamma och diskade. Zackarina höll henne sällskap, så att hon skulle ha det lite roligare. Hon rullade omkring på golvet, fram och tillbaka, och ylade.

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003

. 13. Publicerat med tillstånd Om jag bara inte råkat byta ut tant Doris hund Text Ingelin Angerborn Tiden 2003 2 Tant Doris hund heter Loppan. Hon är en långhårig chihuahua, och inte större än en kanin. Mycket mindre än en del av mina gosehundar. Men hon är riktig! Vit och ljusbrun och alldeles levande. Jag går

Läs mer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer

Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer 2009-04-16 Sid: 1 (7) Sagan om Kalle Kanin en Metafor för entreprenörer Det var en gång en kanin som hette Kalle. Han bodde på en grön äng vid en skog, tillsammans med en massa andra kaniner. Kalle hade

Läs mer

Hon vågade inte lägga till, nu ses vi aldrig mer. Men aldrig någonsin hade det känts så skönt att han stängde dörren och gick.

Hon vågade inte lägga till, nu ses vi aldrig mer. Men aldrig någonsin hade det känts så skönt att han stängde dörren och gick. 6. Jamila kunde inte somna natten innan det var dags. Hon försökte ligga så still som möjligt, så Kamal inte skulle bli orolig och förstå att någonting var i görningen. Han skulle iväg på morgonen och

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN

ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN ELFTE K A P I T L E T OM VAD SOM H A N D E UTE I S K O G E N MEDAN B R U M M E L M A N SATT I N S T A N G D I VISTHUSBODEN olycklig: - Oj oj oj, var bar min egen lilla snalla bjornpojke tagit vagen, sa

Läs mer

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för

Min lillasyster Prim är världens bästa syster, det är hon jag oftast är med. Vi har till och med en massa hemligheter som vi inte har berättat för Av: Sonja Det här är jag, Tris 16 September Kära dagbok, jag önskar att livet var mer som en film. Mer actionfyllt, kärlek. Istället så är livet bara tråkigt, stressat och en massa läxor hela tiden, dåligt

Läs mer

Dagbok. Namn. Av: Agnes

Dagbok. Namn. Av: Agnes Dagbok Namn Av: Agnes Alex Lou Crazy Tristan Gänget Chloe Ken Rektorn Det här är några som kommer att vara med i dena bok. 1 2 Augusti. Tisdag Kära dagbok eller något jag vet inte riktigt. Jag har aldrig

Läs mer

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se

2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se 2012 Trollhättan Energi AB Förrådsgatan 2 Box 933 461 29 Trollhättan Tel 020-89 90 00 www.trollhattanenergi.se Trollhättans Stad Tekniska Förvaltningen Renhållningen Tingvallavägen 36 461 32 Trollhättan

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv.

I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. I dag arbetar hela klassen med skogens djur. Siri ritar en grävling. Lova ritar en räv. 6 7 Siri tycker att grävlingen blir fin. Lova är inte nöjd med räven. Hon letar efter sitt sudd, men kan inte hitta

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR

JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR JAG OCH BIBLIOTEKET MARIA STRANDVIK, 10 ÅR 20 december Hej, dagboken! Jag heter Xara. Jag bor i Kyrkslätts bibliotek, oftast. Annars bor jag på ett hotell i England. Idag har jag mycket att göra. Nu sitter

Läs mer

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips

Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips en lektion från Lärarrummet för lättläst - www.lattlast.se/lararrum Hamlet funderingsfrågor, diskussion och högläsningstips Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: 7-9, Gym, Vux Lektionstyp: reflektion och diskussion

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Kapitel 2 Brevet. Oj är det skrivet på guldpapper med silverbläck? Det var fint. Men varför just jag? Är det något speciellt med mig eller varför?

Kapitel 2 Brevet. Oj är det skrivet på guldpapper med silverbläck? Det var fint. Men varför just jag? Är det något speciellt med mig eller varför? Kapitel1 Hej! Hej!JagheterOlivia.Jagär10år,harblontochlångthår ochgårpåenskolasomheterhighschool.härgörsmånganya filmerochviharmycketidrott!jagtyckermycketom bibliotekarienstellaochärliteräddföridrottsläraren

Läs mer

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö

Jonna Lindberg 2011. Min egen ö Min egen ö Tror du på gud? Han svarade inte genast. Fortsatte bara framåt i den djupa snön. Den var tung och blöt, som om den legat där i flera år och bara blivit tjockare. Säkert skulle det ta lång tid

Läs mer

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER

BYRÅN SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER SE OM DU KAN LÖSA GÅTAN! LÄMPLIGT FRÅN 7 ÅR OCH UPPÅT - TIDSÅTGÅNG: CA 20 MINUTER Cindy Sherman är nästan alltid själv med i sina fotografier. Hon klär ut sig och spelar olika roller framför kameran. I

Läs mer

En fotbollsplan Jag har gjort en fotbollsplan. På min fotbollsplan finns det ett fotbollsmål, spelare som är både tjejer och killar, en domare, en hejarklack som bara är killar, en matta som hejarklacken

Läs mer

Fröken spöke kommer tillbaka

Fröken spöke kommer tillbaka Lärarmaterial Kerstin Lundberg Hahn SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Ebba och Ivar. De är tvillingar. En dag är deras lärare sjuk och klassen behöver en vikarie. Klassen vill att Fröken Sparre

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

Cafemysteriet. Martin Widmark Helena Willis

Cafemysteriet. Martin Widmark Helena Willis Cafemysteriet Martin Widmark Helena Willis Böckerna utspelar sig i och omkring den lilla staden Valleby, där de flesta känner varandra och kyrkan står mitt i byn. Huvudpersonerna Lasse och Maja är klasskompisar

Läs mer

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min

SMÅLAND. Kapitel 1. - Jag har en ide vi kan väl resa genom Sverige, till. - Jaa det är en jätte bra ide men, vad ska vi göra med min Kapitel 1 SMÅLAND Vi är hemma i Malmö hos min kompis Stephanie och vi satt och tittade på tv och så tittade vi på ett program om Sveriges landskap. Sen kom Stephanie på en ide, hon sa - Jag har en ide

Läs mer

Den stora katastrofen

Den stora katastrofen Den stora katastrofen H ej, det är jag här igen, Malin, jag som bor i Rukubacka med min lillasyster Fia, vår hund Rufs och mamma och pappa. Allting är bra här hos oss utom en sak. Det har hänt 4 5 en katastrof,

Läs mer

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han

Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han Någon som redan hade växt, det var Björnkram. Men han hade växt under vintern. Han hade alltid varit större än Springer Med Vinden men nu var han huvudet längre och nästan dubbelt så bred. Springer Med

Läs mer

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden]

Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] Rymdis... och Rymdalina Plåtis, Kattapult [och rymden] . Langt borta i rymden... fast inte så långt som man skulle kunna tro, ligger en liten grön planet, Grönis heter den. Planeten ser ut ungefär som

Läs mer

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder

In kommer en ledsen varg. Berättaren frågar varför han är ledsen och vargen berättar om sina tappade tänder B - Berättaren V - Vargen S - Snigeln Ä - Älgen G - Gitarrist T - Skatan Berättaren tar kontakt med barnen Hej vänner! Välkomna hit! Är ni sångsugna idag?!? Upp med händerna i luften och sjung med och

Läs mer

Annika Mårtensson Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE

Annika Mårtensson Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE Annika Mårtensson Katarina Neiman Hedensjö LÄSFÖRSTÅELSE Bakklubben Bakom Hanna och Matilda satt i Hannas kök och tuggade på varsin snustorr scones. Kan vi inte sluta med vår bakklubb, försökte Matilda

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Sagan om räven del 2. Av Freja Fortier

Sagan om räven del 2. Av Freja Fortier Sagan om räven del 2 Av Freja Fortier Kapitel 1 Det var en kall morgon. Men luften var ändå ganska varm, som det ska vara på våren. Piff vaknade upp ur hennes djupa sömn. Bredvid henne låg hennes små ungar.

Läs mer

Svenska i fokus 1. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet. Sidorna 94 96 plus facit ur Svenska i fokus 1.

Svenska i fokus 1. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet. Sidorna 94 96 plus facit ur Svenska i fokus 1. Svenska i fokus 1 Svenska i fokus 1 är ett nybörjarläromedel med snabb och tydlig progression. Boken är framtagen för vuxna och tonåringar med studievana. Provlektion: Tidsordet/objektet i fundamentet

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Du är den jag vill ha

Du är den jag vill ha Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge Du är den jag vill ha Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se du är den jag

Läs mer

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6

Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Innehållsförteckning Kap 1 sida 2 Kap 2 sida 3 Kap 3 sida 4 Kap 4 sida 5 Kap 5 sida 6 Kapitel 1 David Drake är 28 år och bor i Frankrike.Han bor i en liten lägenhet långt bort från solljus.under sommaren

Läs mer

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor?

Vad betyder ett eget hem för dig? Är det lätt eller svårt att få en egen bostad där du bor? Denna lektion är hämtad ur Ord och lästräning av Lena Sundberg Holmberg och Kristina Asker. Ord och lästräning består av fyra häften som övar och repeterar ord tematiskt inför det nationella provet i sfi.

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1)

Billie: Avgång 9:42 till nya livet (del 1) LEKTIONER KRING LÄSNING Lektionsövningarna till textutdragen ur Sara Kadefors nya bok är gjorda av ZickZack Läsrummets författare, Pernilla Lundenmark och Anna Modigh. Billie: Avgång 9:42 till nya livet

Läs mer

Hur prins Siddharta blev Buddha

Hur prins Siddharta blev Buddha buddism Hur prins Siddharta blev Buddha En mycket konstig dröm En natt, i ett land som nu kallas Nepal, satte sig en kvinna plötsligt rakt upp i sin säng. Det var drottning Maya, kung Suddhodanas hustru,

Läs mer

Välkommen till barnoperation

Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Före När något i kroppen inte fungerar som det ska så måste det lagas. Det kallas för operation och görs på ett sjukhus. Det är en doktor som opererar,

Läs mer

Anna Siverbo 4B. Anna Siverbo 4B

Anna Siverbo 4B. Anna Siverbo 4B Äventyret börjar Kapitel 1 Rebeccas mamma gick in i mitt rum och hon sa hejdå för de skulle åka bort över helgen på ett jobbärende, de jobbar som samma sak det jobbar som lärare i Alaforskolan. Men Rebecca

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Djävulens tre guldhår.

Djävulens tre guldhår. Djävulens tre guldhår. (Saga från Tyskland) Det var en gång en fattig man och kvinna som bodde i en liten by. De hade inte så mycket att glädjas över här i livet och därför blev de mycket lyckliga när

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer