Livsmedelshandlarnas yttrande avseende Socialdepartementets remiss S2015/738/ SOU2015:6 Mer gemensamma tobaksregler

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Livsmedelshandlarnas yttrande avseende Socialdepartementets remiss S2015/738/ SOU2015:6 Mer gemensamma tobaksregler"

Transkript

1 Livsmedelshandlarnas remissvar skickas (i enlighet med regeringskansliets önskemål) endast i elektronisk form, både i Word- och PDF-format till: s.registrator@regeringskansliet.se s.fst@regeringskansliet.se Livsmedelshandlarnas yttrande avseende Socialdepartementets remiss S2015/738/ SOU2015:6 Mer gemensamma tobaksregler 1. Om Livsmedelshandlarna Livsmedelshandlareförbundet bildades 1931 för att samla handlare i konkurrensneutral samverkan. Livsmedelshandlarna organiserar handlare från söder till norr. De egna handlarna står idag för knappa 60 procent av all dagligvaruförsäljning i Sverige. Våra medlemmar har varumärken som ICA, Hemköp, Tempo, Handlar n på butiken. Som branschorganisation har Livsmedelshandlarna i uppgift att verka för en livsmedelshandel präglad av livskraftigt entreprenörskap, mångfald och sund konkurrens som ger marknaden ett bra produktutbud med hög kvalitet och service samt rimliga priser. För detta krävs att de egna handlarna kan driva sina verksamheter på ett långsiktigt, rationellt och kostnadseffektivt sätt. Livsmedelshandlarna verkar också för bättre möjligheter för att långsiktigt kunna bedriva livsmedels handel i glesbygd samt enklare regelverk kring egentillsyn för livsmedelshygien, tobak och receptfria läkemedel 2. Utgångspunkter för remissvaret Genom remiss S2015/738/ har Livsmedelshandlarna som en av 100 remissinstanser inbjudits att lämna synpunkter på förslagen eller materialet i betänkandet. Livsmedelshandlarna begränsar sitt remissvar till dels de produkter som medlemsföretagen säljer, dels till de förslag som direkt eller indirekt påverkar medlemsföretagens förutsättningar för försäljning genom att avvika från nuvarande regler och praxis för övriga livsmedel som medlemmarna saluför. Utifrån denna

2 utgångspunkt har vi valt att framförallt begränsa oss till synpunkter vad gäller dels konsekvensanalysen, dels förslagen avseende snus. Livsmedelshandlarna har full förståelse för syftet med tobaksdirektivet. Rökning är ett tobaksbruk som leder till betydande folkhälsoproblem, vilket i sin tur medför avsevärda sjukvårdskostnader och produktionsbortfall. Därför stöder Livsmedelshandlarna en stringent och på vetenskaplig grund framtagen produktreglering för innehållet i tobaksprodukter. Livsmedelshandlarnas ansvarstagande samhälleliga grundsyn gäller givetvis alla tobaksprodukter, också de rökfria produkterna. Att dessa enligt WHO och vetenskapliga bedömningar är långt mindre skadliga än cigaretter innebär inte att man för den skull på EU-nivå skall avstå från gemensamma regler. Det är både från folkhälsoskäl och för EU:s gränsfria inre marknad principiellt förståeligt att man harmoniserar regelverket. Och då framförallt att man anpassar Tobaksdirektivet de till att även omfatta nya produkter (t ex e-cigaretter örtmediciner etc.) som hittills inte alls varit eller är föremål för EU-gemensamma regler. Utifrån SSLF:s värdegrund och samhällsansvar förordas sålunda en ändamålsenlig och effektiv produktreglering som fokuserar på innehållet i tobaksprodukterna. Det ovan framförda innebär att Livsmedelshandlarna välkomnar konsumentskydd genom stringent innehållsreglering. När det gäller snus är det, enligt direktivet, en svensk nationell angelägenhet att besluta om innehållet. Detta sagt vill Livsmedelshandlarna framhålla att handlarerfarenheterna är att kunderna förväntar sig att korrekt och relevant information finns på förpackningarna. Det gäller för alla livsmedel, det gäller också för snus. Att Livsmedelshandlarna vill se en korrekt information om produktens egenskaper handlar alltså om trovärdighet och konsumentservice. Det handlar alltså inte om någon allmän positiv attityd till tobak. 3. Synpunkter på den konsekvensanalys som utredningen redovisar - Utredningen redovisar på sida 164 en konsekvensanalys: Bestämmelserna i tobaksproduktdirektivet riktas sig inte i första hand till detaljistledet utan till tillverkare och importörer av tobaksvaror. På sida 165 slår utredningen vidare fast att: Vår bedömning är att detaljister endast i begränsad omfattning och på ett sätt som knappast kommer att innebära ökade kostnader kommer att påverkas av de förslag som nu läggs fram. Reglerna blir inte heller mer komplexa för detaljistledet. Livsmedelshandlarna delar inte alls utredningens bedömning av att konsekvenserna av EU:s nya tobaksdirektiv inte påverkar dagligvaruhandeln påtagligt. Tvärtom innebär direktivet särskilt med den tolkning som utredningen gör av hur det bör genomföras i Sverige att reglerna blir just mer komplexa för livsmedelshandeln. Faktum är att det faktiskt blir livsmedelshandlarna som i praktiken tvingas ta konsekvenserna av de förändrade märkningsreglerna.

3 För tobak som andra dagligvaror - först och främst att det är produktens innehåll som skall regleras. Detta utifrån vetenskapliga riskbedömningar. Att reglera innehållet i produkten är ett långt bättre sätt än att lagstiftaren godtyckligt ska detaljstyra exakt hur och var i butiken tobaken ska säljas. Därför tror Livsmedelshandlarna inte på att ett exponeringsförbud är en framkomlig väg för att värna om folkhälsan. Tvärtom kan ett sådant förbud riskera bli kontraproduktivt, och framförallt konkurrenssnedvridande mellan städer och landsbygd - stora och små butiker. 4. Sammanfattning av Livsmedelshandlarnas synpunkter Ändamålsenlig produktreglering - Livsmedelshandlarna välkomnar den av Livsmedelsverket föreslagna skärpta regleringen av innehållet i snus och tuggtobak - Med förslaget har Livsmedelsverket tagit fasta på att det på objektiv grund har påvisats att det är förekomsten av oönskade ämnen(tex nitrosaminer) i snuset dvs. som kan försämra hälsan om förbrukningen överstiger de av WHO rekommenderade gränsvärdena.. - Lagstiftaren bör begränsa sig till just produktens innehåll och undvika att på subjektiv grund överväga förbud framöver av vissa smaker. - Utredningen bör anamma Livsmedelsverkets regleringsförslag eftersom det vilar på fast vetenskaplig grund och utifrån WHO/EFSA- riskbedömningar. - Utredningen bör följaktligen härutöver inte föreslå någon ytterligare innehållsreglering av snus. - Det är väl belagt vetenskapligt att snus är avsevärt mindre hälsovådligt än rökning. - Snus och cigaretter bör därför behandlas separat i det kommande betänkande som utredningen planerar. - Villkoren för tillverkning och konsumtion av snus är till skillnad från röktobak att jämföra med andra livsmedel - Därför bör fortsatt Livsmedelsverket svara för själva produktregleringen av snus. - Märkning - Det finns ingen konsumentnytta med att förbjuda märkning av smak och nikotinhalt i snus - Att för snus förbjuda den - för alla livsmedel obligatoriska märkningsinformationen är både olyckligt och direkt vilseledande Givet att produkten stoppas i munnen förväntar sig konsumenternas samma information som för all mat, eller för den delen tuggummi och andra liknande produkter som stoppas i munnen utan att sväljas - Ofullständig innehållsförteckning strider mot god konsumentomsorg, vilket svenska myndigheter bör värna om, ej underminera. - Det är ett starkt konsumentintresse att veta vad snus liksom alla livsmedel innehåller, inklusive smak.

4 - För snus tillkommer att många konsumenter vill kunna välja bort produkter med hög nikotinhalt- borde vara ett samhällsintresse att korrekt information om produkterna finns på förpackningarna. Särskilt när det faktiskt rör sig om en beroendeframkallande produkt. - Att just för snus förvägra myndiga konsumenter saklig faktainformation om innehållet vore att helt och hållet gå emot den övergripande principen om konsumentens rätt till ett fritt, upplyst och informerat produktval. - Vid märkningsförbud på snusdosan övervältras informationsbördan från lagstiftaren och tillverkarna till butikerna, och det är inte butikernas roll att ge produktspecifik information om just en produktgrupp tobak till konsumenterna. - Det finns många tillverkare, risken med informationsmörker är att butikerna tvingas välja enbart de stora tillverkare som har resurser att informera via hemsidor, foldrar etc. För små SME-tillverkare blir detta en konkurrensnackdel, vilket hämmar en sund konkurrens tillverkarna emellan. - På samma vis som butikspersonalen varken kan eller skall ge råd om de receptfria läkemedel som saluförs är det varken rimligt eller samhälleligt önskvärt att övervältra informationsbördan till enskilda butiker. Däremot är det högst rimligt att produktinformation fortsatt lämnas av tillverkaren genom märkning av förpackningen. - Tobak är en beroendeframkallande produkt. Lagstiftaren och tillverkarna har ett särskilt ansvar. Det är orimligt att enskilda livsmedelshandlare ska behöva informera om beroendeskapande produkter. - Livsmedelshandlarna delar inte alls utredningens bedömning om att detaljhandeln ej påverkas nämnvärt eller att komplexiteten inte ökar för detaljhandeln. - Tvärtom blir det - de facto - butikerna som får bära konsekvenserna av att försäljningen i butik av ett lagligt sortiment försvåras genom att tillverkarna inte får redogöra för produktens innehåll och egenskaper. - Det är viktigt att det blir lika spelregler för alla aktörer på marknaden och att det bakom politiska besluten verkligen finns en gedigen konsekvensanalys, av hur både kunderna och handlarna påverkas. - När det gäller det fortsatta utredningsarbetet vill Livsmedelshandlarna framhålla att ett ev. exponeringsförbud i butik skulle slå hårt mot de mindre handlarna och inte heller här ger lagtvång någon konsumentnytta. Inom handeln sker, för större butiker, en utveckling mot automathantering (vendingmaskiner) men denna utveckling bör fortsatt få ske på frivillig grund. 5. Tankegångarna bakom Livsmedelshandlarnas synpunkter avseende ändamålsenlig nationell reglering När det gäller snus är det, enligt direktivet, en svensk nationell angelägenhet att besluta om innehållet.

5 Utredningen har därför fått ett särskilt uppdrag: Utredningen ska analysera och vid behov lämna förslag på en ändamålsenlig nationell reglering av snus och tuggtobak samt förslag till reglering av innehållet i snus. Livsmedelshandlarna har uppmärksammat att efter att SOU-utredningen lämnade in sitt betänkande till Socialdepartementet har Livsmedelsverket tagit fram ett förslag till ny föreskrift om snus och tuggtobak. Livsmedelsverket föreslår att specifika gränsvärden för de främmande ämnena bens(a)pyren på max 0,003 milligram/kg (räknad på torrvikt) och de tobaksspecifika nitrosaminerna NNN och NNK på max 2 milligram/kg (räknad på torrvikt) införs i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2012:6) om snus och tuggtobak Livsmedelsverket föreslår att polyvinylpyrrolidon (PVP) tillåts som livsmedelstillsats i snus och tuggtobak till en maximihalt som uppgår till 30,0 g per kg. Utan den föreslagna utbyggda innehållsregleringen riskerar, som Livsmedelsverket framhåller, snus och tuggtobak på den svenska marknaden innehålla skadligt höga värden av cancerogena ämnen. Eftersom det idag finns snusfabrikat på marknaden som innehåller höga halter TSNA och B(a)P är det inte tillräckligt med de frivilliga standarder som många tillverkare valt att ansluta sig till eller följa. Det huvudsakliga syftet är att minska exponeringen av cancerogena ämnen i snus och tuggtobak genom att anpassa gränsvärden i enlighet med de värden WHO har tagit fram och den riskvärdering Livsmedelsverket gör. Regleringen skapar konkurrensneutralitet genom att gränsvärdena införs för samtliga tillverkare och importörer. Livsmedelshandlarna stöder fullt ut denna produktreglering då den bygger på god vetenskaplig grund (EFSA och WHO liksom Livsmedelsverkets egna undersökningar) och har tillkommit av folkhälsoskäl. Livsmedelshandlarna anser att genom den av Livsmedelsverket föreslagna skärpta regleringen av innehåll så har Sverige faktiskt fullgjort uppgiften om att ta fram en ändamålsenlig nationell reglering av snus och tuggtobak samt förslag tillreglering av innehållet i snus. Utredningen bör i den fortsatta konsekvensanalysen begrunda det faktum att om man begränsar produktutvecklingen genom nya smakrestriktioner då cementerar man bara en marknad där ett fåtal större företag med sedan decennier kända varumärken dominerar. Det vore olyckligt om lagstiftaren inför smakrestriktioner som snedvrider konkurrenssituationen. Särskilt eftersom nya, mindre snustillverkare ofta (som tex Gotlandssnus) etablerat sig på marknaden genom att möta konsumentefterfrågan på produktutveckling, där nya smaker ofta är ett kännemärke. 6. Märkningsmörker underminerar produktutveckling som möter myndiga konsumenters smakpreferenser försvårar valfrihet, snedvrider konkurrensen På sida 133 tar utredaren upp att en en fråga i sammanhanget är hur konsumenters intresse av att veta vad produkten innehåller kan tillgodoses. Bestämmelserna om produktpresentation tar sikte på märkningen av förpackningar till tobaksvaror. Tillverkare och importörer har därför möjlighet att på andra sätt än genom sådan märkning informera konsumenter om

6 innehållet. Exempelvis kan tillverkare och importörer hålla sådan Information tillgänglig på sina webbplatser eller på särskilda informationsblad. Konsumenter kan också få information om innehållet i tobaksvaror på Folkhälsomyndighetens webbplats, eftersom myndigheten har en skyldighet att där offentliggöra de rapporter om vilka ingredienser som en tobaksvara innehåller och som tillverkare och importörer har lämnat in (se avsnitt 7.3.4). Det kommer alltså att finnas goda möjligheter för konsumenter att, även med de ändringarna som vi nu föreslår, få reda på vad olika tobaksvaror innehåller. Livsmedelshandlarna noterar utredningens bedömning. Utan att vilja gå i polemik eller ifrågasätta vilka försäljningserfarenheter denna bedömning grundar sig på så kan vi bara utifrån våra handlares mångåriga erfarenhet av sin kärnverksamhet varuförsäljning - notera att märkningsinformation som inte direkt knyter an till produktförpackningen har svårt att långsiktigt bli effektiv och trovärdig. Man kan visserligen genom att skylta upp med foldrar och diverse flankerande stödinsatser nå ut med ett budskap, men det är svårt att långsiktigt nå ut till den majoritet av konsumenterna som inte aktivt kommer söka information. En del tobaksbrukare torde nog vara ovana, kanske också rent av obenägna, att söka sig till Folkhälsomyndighetens webbplats. För handlarnas/butikernas trovärdighet är det avgörande att de produkter som saluförs har en märkning som konsumenterna efterfrågar. Det gäller definitivt smak. Men inte bara. Många tobakskunder eftersträvar att välja produkter som man uppfattar som mindre farliga eller beroendeframkallande än andra. Därför är exempelvis det viktigt att information om nikotinhalt fortsatt får anges på förpackningen. Om det framöver blir förbjudet att ange sådan information minskas incitamentet att produktutveckla fram snus med lägre nikotinhalt, varvid man riskerar en utveckling mot mer beroendeskapande produkter (nikotinbomber) Konsumentinformationen fyller ett värde genom transparens, och många konsumenter vill veta hur man kan välja produkter som minskar nikotinberoendet. Det är denna typ av frågor som butikerna kan komma att få, och som personalen varken har utbildning för eller i uppgift att besvara. Och butikerna vill undvika en situation där konsumenternas missnöje går ut över handlarna. Detta pga. att nikotinfyllda produkter säljs utan att det ens i varningstexten, än mindre i märkningen, anges att det finns nikotin i produkterna. Livsmedelshandlarna har noterat att riksdagen framförde att subsidiaritetsprincipen borde vara tillämplig för snus (särskilt eftersom snus enbart får säljas i ett enda EU-lan, Sverige). Mot denna bakgrund bör man säkerställa en adekvat produktmärkning, helst genom lagkrav men om det inte är möjligt pga. skrivningarna i direktivets märkningsbestämmelser måste rimligen en märkning möjliggöras på frivillig grund. Det går inte att överlåta informationsansvaret till enskilda butiker. Livsmedelshandlarna har inte alls samma kunskap som tillverkarna, och även om så hade varit fallet varken vill, kan eller får Handlarna som har tiotusentals andra artiklar i sortimentet ta sådant produktspecifikt ansvar för en specifik - dessutom beroendeframkallande - produktgrupp. Återigen noterar Livsmedelshandlarna vad utredningen slår fast på sida 165: Vår bedömning är att detaljister endast i begränsad omfattning och på ett sätt som knappast kommer att innebära ökade kostnader kommer att påverkas av de förslag som nu läggs fram. Reglerna blir inte heller mer komplexa för detaljistledet.

7 Livsmedelshandlarna förväntar sig nu att det kommande betänkandet 2016 lever upp till denna utredningsbedömning, och att den oro stillas som våra medlemmar nu känner för konsekvenserna av märkningsmörkret 7. Avslutande kommentar Livsmedelshandlarna noterar att lagändringarna ska träda i kraft den 20 maj Det betänkande som vi nu har yttrat oss över är det första av två betänkanden, och det andra betänkandet ska redovisas senast den 1 september Livsmedelshandlarna står till utredningens förfogande vad gäller möte eller ytterligare informationsutbyte, om utredningen så bedömer motiverat. Pär Bygdeson VD för Livsmedelshandlarna

EMAB:s yttrande över SOU 2015:6 Mer gemensamma tobaksregler

EMAB:s yttrande över SOU 2015:6 Mer gemensamma tobaksregler Sollentuna den 2015-05-18 EMAB:s yttrande över SOU 2015:6 Mer gemensamma tobaksregler Inledning EMAB vill redogöra för organisationens synpunkter på SOU 2015:6 utifrån handelns perspektiv. EMAB har full

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2)

Stockholms läns landsting 1 (2) Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-04-22 LS 2015-0364 Landstingsstyrelsen Yttrande över Tobaksdirektivsutredningens delbetänkande, Mer gemensamma tobaksregler, ett

Läs mer

Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. Kommittémotion

Förslag till riksdagsbeslut. Motivering. Kommittémotion Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:3324 av Cecilia Widegren m.fl. (M) med anledning av prop. 2015/16:82 Åtgärder för ökad folkhälsa på tobaksområdet genomförandet av EU:s tobaksproduktdirektiv

Läs mer

Förslag till ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2012:6) om snus och tuggtobak

Förslag till ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2012:6) om snus och tuggtobak 1 (13) Förslag till ändring i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2012:6) om snus och tuggtobak 1. Livsmedelsverkets förslag Livsmedelsverket föreslår att specifika gränsvärden för de främmande ämnena

Läs mer

Yttrande över föreskrifter om genomförande av EU:s nya tobaksproduktdirektiv 2014/40/EU

Yttrande över föreskrifter om genomförande av EU:s nya tobaksproduktdirektiv 2014/40/EU Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

TOBAKSMÄRKNING. Cigaretter, rulltobak och tobak för vattenpipa

TOBAKSMÄRKNING. Cigaretter, rulltobak och tobak för vattenpipa TOBAKSMÄRKNING Syftet med märkning är att upplysa konsumenterna om hälsorisker kring tobak. Viktigaste punkterna om märkning: Alla tobaksvaror ska vara märkta med hälsovarningar. Märkningen ska vara tydlig

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av EU:s tobaksproduktdirektiv. Dir. 2014:108. Beslut vid regeringssammanträde den 10 juli 2014

Kommittédirektiv. Genomförande av EU:s tobaksproduktdirektiv. Dir. 2014:108. Beslut vid regeringssammanträde den 10 juli 2014 Kommittédirektiv Genomförande av EU:s tobaksproduktdirektiv Dir. 2014:108 Beslut vid regeringssammanträde den 10 juli 2014 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till nationellt genomförande

Läs mer

Regeringens proposition 2015/16:82

Regeringens proposition 2015/16:82 Regeringens proposition 2015/16:82 Åtgärder för ökad folkhälsa på tobaksområdet genomförandet av EU:s tobaksproduktdirektiv Prop. 2015/16:82 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm

Läs mer

Åtgärder för ökad folkhälsa på tobaksområdet genomförandet av EU:s tobaksproduktdirektiv

Åtgärder för ökad folkhälsa på tobaksområdet genomförandet av EU:s tobaksproduktdirektiv Socialutskottets betänkande 2015/16:SoU10 Åtgärder för ökad folkhälsa på tobaksområdet genomförandet av EU:s tobaksproduktdirektiv Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar

Läs mer

L A N D S K A P S L A G om ändring av tobakslagen för landskapet Åland

L A N D S K A P S L A G om ändring av tobakslagen för landskapet Åland PARALLELLTEXTER Datum 200X-XX-XX Parallelltexter till landskapsregeringens lagförslag Tobakslagstiftning Landskapsregeringens lagförslag nr x/200x-200x INNEHÅLL L A N D S K A P S L A G om ändring av tobakslagen

Läs mer

Spårbarhet och säkerhetsmärkning. Genomförande av TPD:s bestämmelser om spårbarhet och säkerhetsmärkning

Spårbarhet och säkerhetsmärkning. Genomförande av TPD:s bestämmelser om spårbarhet och säkerhetsmärkning Spårbarhet och säkerhetsmärkning Genomförande av TPD:s bestämmelser om spårbarhet och säkerhetsmärkning Tobaksproduktdirektivet (TPD) 2014/40/EU Genom tobaksdirektivet harmoniseras bestämmelser om tobaksvaror,

Läs mer

Yttrande över betänkandet Mer gemensamma tobaksregler Ett genomförande av tobaksproduktdirektivet (SOU 2015:6)

Yttrande över betänkandet Mer gemensamma tobaksregler Ett genomförande av tobaksproduktdirektivet (SOU 2015:6) 1 (5) Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fst@regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet Mer gemensamma tobaksregler Ett genomförande av tobaksproduktdirektivet (SOU 2015:6) S2015/738/FST

Läs mer

Tobak. Innehåll: Tobaksproduktdirektivet och nya föreskrifter Lag om handel med e-cigaretter Tobaksutredningens slutbetänkande

Tobak. Innehåll: Tobaksproduktdirektivet och nya föreskrifter Lag om handel med e-cigaretter Tobaksutredningens slutbetänkande Tobak Innehåll: Tobaksproduktdirektivet och nya föreskrifter Lag om handel med e-cigaretter Tobaksutredningens slutbetänkande TPD Beslutades den 3 april 2014 Medlemsstaterna hade fram till och med den

Läs mer

Frågor och svar: nya tobaksregler

Frågor och svar: nya tobaksregler EUROPEISKA KOMMISSIONEN MEMO Bryssel den 26 februari 2014 Frågor och svar: nya tobaksregler I dag antog Europaparlamentet ändringar av tobaksdirektivet. Bland nyheterna finns strängare regler för hur tobaksprodukter

Läs mer

Information om märkning av vissa tobaksprodukter

Information om märkning av vissa tobaksprodukter Information om märkning av vissa tobaksprodukter Länsstyrelsen vill med denna skrift vägleda kommun, polis och näringsidkare om korrekt märkning av förpackningar till så kallad råtobak/råtobakspill samt

Läs mer

Cancerfonden har tagit del av ovannämnda slutbetänkande och promemoria och vill härmed lämna följande synpunkter.

Cancerfonden har tagit del av ovannämnda slutbetänkande och promemoria och vill härmed lämna följande synpunkter. Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 30 juni 2016 Diarienummer S2016/01610/FS Remissyttrande över En översyn av tobakslagen Nya steg mot ett minskat tobaksbruk (SOU 2016:14) samt promemorian

Läs mer

Även via e-post till: Stockholm den 5 januari 2017

Även via e-post till: Stockholm den 5 januari 2017 Till Justitiedepartementet Att: Lisa Englund Krafft Grundlagsenheten 103 33 Stockholm Även via e-post till: Lisa.englund.krafft@regeringskansliet.se Stockholm den 5 januari 2017 Diarienummer Ju2016/06394/L6

Läs mer

Datum Ert dnr Vårt dnr S2016/01610/FS 2016/082

Datum Ert dnr Vårt dnr S2016/01610/FS 2016/082 Socialdepartementet Datum Ert dnr Vårt dnr 2016-07-01 S2016/01610/FS 2016/082 Angående remissen SOU 2016:14 En översyn av tobakslagen- Nya steg mot ett minskat tobaksbruk samt promemoria Genomförande av

Läs mer

Frågor och svar: ny EU-lagstiftning om tobak

Frågor och svar: ny EU-lagstiftning om tobak EUROPEISKA KOMMISSIONEN MEMO Bryssel den 19 december 2012 Frågor och svar: ny EU-lagstiftning om tobak I dag lägger EU-kommissionen fram ett förslag om ändring av tobaksdirektivet. Förslaget innebär omfattande

Läs mer

Märkning av rulltobak m.m. Materialet är framtaget i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge, Jämtland, Norrbotten, Stockholm och Västernorrlands län..

Märkning av rulltobak m.m. Materialet är framtaget i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge, Jämtland, Norrbotten, Stockholm och Västernorrlands län.. Märkning av rulltobak m.m. Materialet är framtaget i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge, Jämtland, Norrbotten, Stockholm och Västernorrlands län.. Titel: Märkning av rulltobak m.m. Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN

ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN ANSVARSFULL TOBAKSTILLSYN INFORMATION TILL DIG SOM ANSVARAR FÖR TOBAKSTILLSYNEN I KOMMUNEN Din roll som ansvarig för tillsyn Det är en ansvarsfull uppgift att ansvara för beslut om tobaksförsäljning. Tobak

Läs mer

Tobaksproduktdirektivet (TPD)- tobakstillsyn från teori till praktik. Josefin P Jonsson Förebygg.nu 16 november 2017

Tobaksproduktdirektivet (TPD)- tobakstillsyn från teori till praktik. Josefin P Jonsson Förebygg.nu 16 november 2017 Tobaksproduktdirektivet (TPD)- tobakstillsyn från teori till praktik Josefin P Jonsson Förebygg.nu 16 november 2017 Hälsovarningar Ett budskap som handlar om de negativa effekter som tobaksprodukter har

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM51. Reviderat tobaksproduktdirektiv. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. 1 Förslaget. Socialdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2012/13:FPM51. Reviderat tobaksproduktdirektiv. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. 1 Förslaget. Socialdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Reviderat tobaksproduktdirektiv Socialdepartementet 2013-01-23 Dokumentbeteckning KOM (2012) 788 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om tillnärmning av

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om genomförande av EU:s tobaksproduktdirektiv (S 2014:16) Dir. 2015:16

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Utredningen om genomförande av EU:s tobaksproduktdirektiv (S 2014:16) Dir. 2015:16 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Utredningen om genomförande av EU:s tobaksproduktdirektiv (S 2014:16) Dir. 2015:16 Beslut vid regeringssammanträde den 19 februari 2015 Utvidgning av och förlängd

Läs mer

Yttrande gällande En översyn av tobakslagen Nya steg mot ett minskat tobaksbruk SOU 2016:14

Yttrande gällande En översyn av tobakslagen Nya steg mot ett minskat tobaksbruk SOU 2016:14 1 (4) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-05-23 Miljönämnden Yttrande gällande En översyn av tobakslagen Nya steg mot ett minskat tobaksbruk SOU 2016:14 Dnr: 2016-1606 Sammanfattning av ärendet I slutbetänkande av Tobaksdirektivsutredningen

Läs mer

Rökningens effekter är helt oacceptabla! Ca 6 miljoner människor i världen dör årligen av tobak Det handlar om en känd produkt som dödar 32 personer

Rökningens effekter är helt oacceptabla! Ca 6 miljoner människor i världen dör årligen av tobak Det handlar om en känd produkt som dödar 32 personer Rökningens effekter är helt oacceptabla! Ca 6 miljoner människor i världen dör årligen av tobak Det handlar om en känd produkt som dödar 32 personer dagligen i Sverige, 12 000 varje år. Tobak är en global

Läs mer

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Att sälja elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare

Att sälja elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Att sälja elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Information till dig som arbetar med försäljning av e-cigaretter LAGAR OCH REGLER NÄR DU VILL VETA MER ATT SÄLJA ELEKTRONISKA CIGARETTER OCH PÅFYLLNINGSBEHÅLLARE

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 1(7) Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror samt e-cigaretter och påfyllningsbehållare till konsumenter ska utöva egenkontroll över

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i tobakslagen (1993:581); SFS 2016:353 Utkom från trycket den 26 april 2016 utfärdad den 14 april 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om tobakslagen

Läs mer

Import- och exportföreskrifter/övrigt 1. Tobakslag (1993:581) Uppdaterad:

Import- och exportföreskrifter/övrigt 1. Tobakslag (1993:581) Uppdaterad: Import- och exportföreskrifter/övrigt 1 Inledande bestämmelse 1 [9601] På grund av de hälsorisker och olägenheter som är förbundna med bruk av tobak och exponering för tobaksrök meddelas i denna lag bestämmelser

Läs mer

Avgifterna bör vara enkla och överskådliga för de enskilda företagen.

Avgifterna bör vara enkla och överskådliga för de enskilda företagen. Socialdepartementet Att Andreas Johansson Handläggare Yvonne Elofsson Datum 2016-07-06 Sida 1 (5) Förslag till avgiftsnivåer med utgångspunkt från propositionen Åtgärder för ökad folkhälsa på tobaksområdet

Läs mer

Genomförande av tobaksproduktdirektivets bestämmelser om e-cigaretter

Genomförande av tobaksproduktdirektivets bestämmelser om e-cigaretter Socialutskottets betänkande 2016/17:SoU17 Genomförande av tobaksproduktdirektivets bestämmelser om e-cigaretter Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag om elektroniska cigaretter

Läs mer

Den egna handlarens röst och stöd

Den egna handlarens röst och stöd Den egna handlarens röst och stöd Verksamhet och arbetssätt SSLF är en självständig, riksomfattande och handlarägd medlemsorganisation för egna livsmedelshandlare i Sverige. Organisationen verkar för att

Läs mer

EGENKONTROLL AVSEENDE E-CIGARETTER ENLIGT LAG OM TOBAK OCH LIKNANDE PRODUKTER (LTLP) (2018:2088).

EGENKONTROLL AVSEENDE E-CIGARETTER ENLIGT LAG OM TOBAK OCH LIKNANDE PRODUKTER (LTLP) (2018:2088). 1 (8) EGENKONTROLL AVSEENDE E-CIGARETTER ENLIGT LAG OM TOBAK OCH LIKNANDE PRODUKTER (LTLP) (2018:2088). Försäljningsställe Ägare/Försäljningsansvarig RUTINER VID FÖRSÄLJNING AV E-CIGARETTER 1. E-cigaretter

Läs mer

Ålands lagting BESLUT LTB 17/2016

Ålands lagting BESLUT LTB 17/2016 Ålands lagting BESLUT LTB 17/2016 Datum Ärende 2016-05-25 LF 10/2015-2016 Ålands lagtings beslut om antagande av Landskapslag om ändring av tobakslagen för landskapet Åland I enlighet med lagtingets beslut

Läs mer

7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen

7. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15127 av Jan Lindholm (MP) Tobaksfrågan ständigt aktuell Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i

Läs mer

(2000/C 150 E/03) KOM(1999) 594 slutlig 1999/0244(COD) (Framlagt av kommissionen den 7 januari 2000)

(2000/C 150 E/03) KOM(1999) 594 slutlig 1999/0244(COD) (Framlagt av kommissionen den 7 januari 2000) 30.5.2000 Europeiska gemenskapernas officiella tidning C 150 E/43 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om tillnärmning av medlemsstaternas lagar och andra författningar om tillverkning,

Läs mer

Begränsning av rökning i vissa lokaler och utrymmen samt på vissa områden utomhus. Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (1994:98).

Begränsning av rökning i vissa lokaler och utrymmen samt på vissa områden utomhus. Anm. Rubriken har fått sin nuvarande lydelse enligt lag (1994:98). Tobakslag [9601] ÖVRIGT Tobakslag Tobakslag (1993:581) Inledande bestämmelse 1 [9601] På grund av de hälsorisker och olägenheter som är förbundna med bruk av tobak och exponering för tobaksrök meddelas

Läs mer

Resultat av enkät om behovet av att i detaljplan kunna reglera handel med skrymmande varor och livsmedel

Resultat av enkät om behovet av att i detaljplan kunna reglera handel med skrymmande varor och livsmedel SVENSKA Bilaga till cirk 1996:49 KOMMUNFÖRBUNDET 1(5) Plan- och miljösektionen 1996-03-08 Irene Lindström/EW Resultat av enkät om behovet av att i detaljplan kunna reglera handel med skrymmande varor och

Läs mer

De nya märkningsreglerna för tobaksprodukter. Jakob Kilner Länsstyrelsen i Västra Götaland Förebygg.nu november 2017

De nya märkningsreglerna för tobaksprodukter. Jakob Kilner Länsstyrelsen i Västra Götaland Förebygg.nu november 2017 De nya märkningsreglerna för tobaksprodukter Jakob Kilner Länsstyrelsen i Västra Götaland Förebygg.nu 15-16 november 2017 Vem gör vad? 9 TL Förpackningar till tobaksvaror och örtprodukter för rökning som

Läs mer

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor

EUROPAPARLAMENTET. Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor 17 oktober 2002 PE 319.363/15-41 ÄNDRINGSFÖRSLAG 15-41 Förslag till betänkande (PE 319.363) Jules Maaten Förebyggande av rökning

Läs mer

Alkoholmarknaden är i behov av en genomgripande översyn

Alkoholmarknaden är i behov av en genomgripande översyn Sammanfattning Alkohol, tobak och spel skapar kostnader för det svenska samhället genom bl.a. produktionsbortfall och extra kostnader för den offentliga sektorn. Samtidigt bidrar dessa marknader med värden

Läs mer

Det här underlaget beskriver hur vi anser att lagstiftning och andra insatser bör utformas när det gäller e-cigaretter. 1. Bakgrund och utgångspunkter

Det här underlaget beskriver hur vi anser att lagstiftning och andra insatser bör utformas när det gäller e-cigaretter. 1. Bakgrund och utgångspunkter April 2016 Sida 1 E-cigaretter och andra elektroniska produkter för inhalering vilka regler och åtgärder behövs? Elektroniska cigaretter har länge sålts i vårt land utan någon särskild lagreglering. Det

Läs mer

Konsumentverkets författningssamling

Konsumentverkets författningssamling Konsumentverkets författningssamling ISSN 0347-8041 Konsumentverkets allmänna råd för marknadsföring av tobaksvaror till konsumenter; beslutade den 24 juli 2009. KOVFS 2009:7 Utkom från trycket den 29

Läs mer

Folkhälsomyndighetens remissyttrande över Kompletterande remiss Genomförande av tobaksproduktdirektivets bestämmelser om e-cigaretter

Folkhälsomyndighetens remissyttrande över Kompletterande remiss Genomförande av tobaksproduktdirektivets bestämmelser om e-cigaretter Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Handläggare Maria Svelander Vårt ärendenummer Datum 2016-12-08 1 (8) Folkhälsomyndighetens remissyttrande över Kompletterande

Läs mer

- Uppdatering och förenkling av informationsplikterna. - Att ångerrätt inte ska gälla för använda varor och

- Uppdatering och förenkling av informationsplikterna. - Att ångerrätt inte ska gälla för använda varor och 2018-06-15 1(7) Finansdepartementet 103 33 Stockholm fi.remissvar@regeringskansliet.se fi.ofa.ko@regeringskansliet.se Remissyttrande New Deal for Consumers (Omnibus), Europeiska kommissionens förslag till

Läs mer

Remissvar. Dnr 2012/208/FST. Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster ANDT och sociala tjänster

Remissvar. Dnr 2012/208/FST. Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster ANDT och sociala tjänster Dnr 2012/208/FST Socialdepartementet Enheten för familj och sociala tjänster ANDT och sociala tjänster Remissvar EU-kommissionens förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om tillnärmning av

Läs mer

GWA ARTIKELSERIE. Titel: Parallellimport av läkemedel Rättområde: Varumärkesrätt Författare: Ulf Gärde, Rikard Wikström Datum: 2006-02-01

GWA ARTIKELSERIE. Titel: Parallellimport av läkemedel Rättområde: Varumärkesrätt Författare: Ulf Gärde, Rikard Wikström Datum: 2006-02-01 GWA ARTIKELSERIE Titel: Parallellimport av läkemedel Rättområde: Varumärkesrätt Författare: Ulf Gärde, Rikard Wikström Datum: 2006-02-01 Vad är parallellimport? Med parallellimport avses det förhållandet

Läs mer

Vårt ärendenummer. Konsekvensutredning. Datum Handläggare Anne-Lie Magnusson. Sida 1 (7)

Vårt ärendenummer. Konsekvensutredning. Datum Handläggare Anne-Lie Magnusson. Sida 1 (7) Konsekvensutredning Handläggare Anne-Lie Magnusson Vårt ärendenummer Datum 2016-06-10 Sida 1 (7) Konsekvensutredning av Folkhälsomyndighetens förslag till ändring i Folkhälsomyndighetens föreskrifter om

Läs mer

Tillsynsplan

Tillsynsplan Tillsynsplan 2019-2022 Enligt Alkohollagen (2010:1622), Tobakslagen (1993:581), Lagen om handel med vissa receptfria läkemedel (2009:730) och Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter Antagen av

Läs mer

Yttrande över promemorian Beskattning av elektroniska cigaretter och vissa andra nikotinhaltiga produkter

Yttrande över promemorian Beskattning av elektroniska cigaretter och vissa andra nikotinhaltiga produkter Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

RÖKNING FÖRR OCH NU. 1 Hur många procent av 14-åringarna provade tobak år 1997? Och år 2017?

RÖKNING FÖRR OCH NU. 1 Hur många procent av 14-åringarna provade tobak år 1997? Och år 2017? 1 RÖKNING FÖRR OCH NU Linjediagrammen nedan anger andelen 12-18-åriga ungdomar som har testat tobak och som röker dagligen under åren 1981-2017. Svara på följande frågor genom att tolka linjediagrammen.

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 88516045HSLF Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Folkhälsomyndighetens

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:97) om redovisning av järnvägsverksamhet

Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:97) om redovisning av järnvägsverksamhet Remissammanställning 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:97) om redovisning av järnvägsverksamhet Remissinstans Branschföreningen Tågoperatörerna (BTO) Kapitel Paragraf

Läs mer

Drogfokus Ny tobakslag och förslag på kommande lags=>ningsförändringar inom tobaksområdet. Josefin P Jonsson

Drogfokus Ny tobakslag och förslag på kommande lags=>ningsförändringar inom tobaksområdet. Josefin P Jonsson Drogfokus 2016 Ny tobakslag och förslag på kommande lags=>ningsförändringar inom tobaksområdet Josefin P Jonsson Vårt uppdrag af stärka och utveckla folkhälsan Foto: Elliot Elliot/Johnér Alla har räf af

Läs mer

Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25

Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Datum Er referens S2014/5303/RU Vår referens 2014-09-30 Stefan Holm Socialdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 Stockholm Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Almega

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM37. Direktiv om försäljning av varor på nätet eller annars på distans. Dokumentbeteckning.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM37. Direktiv om försäljning av varor på nätet eller annars på distans. Dokumentbeteckning. Regeringskansliet Faktapromemoria Direktiv om försäljning av varor på nätet eller annars på distans Justitiedepartementet 2016-01-11 Dokumentbeteckning KOM(2015) 635 Förslag till Europaparlamentets och

Läs mer

En tobaksfri generation

En tobaksfri generation En tobaksfri generation Anvisning mot tobak Grundskolan 2019 http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/andts/tobak/ http://www.kungalv.se/kommun-och-politik/planer-och-styrdokument/alla-styrdokument/

Läs mer

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning

Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning Egenkontrollprogram för tobaksförsäljning 5 kap 6 lag om tobak och liknande produkter (2018:2088) Värt att veta om egenkontrollprogram Du som tänker sälja tobaksvaror till konsumenter ska utöva egenkontroll

Läs mer

SOU: 2015:30 KEMIKALIESKATT - SKATT PÅ VISSA KONSUMENTVAROR SOM INNEHÅLLER KEMIKALIER

SOU: 2015:30 KEMIKALIESKATT - SKATT PÅ VISSA KONSUMENTVAROR SOM INNEHÅLLER KEMIKALIER Stockholm den 28 maj 2015 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Johan Westlund 103 33 Stockholm, Sweden e-mail fi.registrator@regeringskansliet.se Remissyttrande Ert Dnr: FI 2015/1931 SOU: 2015:30

Läs mer

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande

Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 1 februari 2010 - Förhållandet mellan direktiv 98/34/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande 1. INLEDNING Syftet

Läs mer

Tillverkning, presentation och försäljning av tobaksvaror och liknande produkter ***I

Tillverkning, presentation och försäljning av tobaksvaror och liknande produkter ***I P7_TA-PROV(2013)0398 Tillverkning, presentation och försäljning av tobaksvaror och liknande produkter ***I Europaparlamentets ändringar antagna den 8 oktober 2013 av förslaget till Europaparlamentets och

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 29.7.2010 KOM(2010)399 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET om Konungariket Sveriges genomförande av de åtgärder som är nödvändiga för att säkerställa att tobaksvaror

Läs mer

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet

Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet KKV1000, v1.1, 2009-04-05 2009-11-26 1 (5) Konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet Underlag till anförande i Malmö den 26 november 2009 Generaldirektör Dan Sjöblom, Konkurrensverket Det talade ordet

Läs mer

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24)

En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2015-10-22 Dnr 336/2015 1 (5) Finansdepartementet Kommunenheten 103 33 STOCKHOLM En kommunallag för framtiden (SOU 2015:24) Fi 2015/1581 Konkurrensverket begränsar sitt

Läs mer

Remissvar; SOU 2015:15 Attraktiv, innovativ och hållbar strategi för en konkurrenskraftig jordbruks- och trädgårdsnäring

Remissvar; SOU 2015:15 Attraktiv, innovativ och hållbar strategi för en konkurrenskraftig jordbruks- och trädgårdsnäring Remissvar; SOU 2015:15 Attraktiv, innovativ och hållbar strategi för en konkurrenskraftig jordbruks- och trädgårdsnäring Som utgångspunkt är Svensk Dagligvaruhandel och dess medlemmar positiva till initiativet

Läs mer

Kommittédirektiv. Skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor. Dir. 2019:15. Beslut vid regeringssammanträde den 18 april 2019

Kommittédirektiv. Skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor. Dir. 2019:15. Beslut vid regeringssammanträde den 18 april 2019 Kommittédirektiv Skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor Dir. 2019:15 Beslut vid regeringssammanträde den 18 april 2019 Sammanfattning En särskild utredare ska analysera och lämna förslag på hur

Läs mer

Livsmedelsföretagens synpunkter på kommissionens förslag till ändringar i EU:s konsumentskyddsregler COM(2018) 185 final (diarienr Fi2018/01709/KO)

Livsmedelsföretagens synpunkter på kommissionens förslag till ändringar i EU:s konsumentskyddsregler COM(2018) 185 final (diarienr Fi2018/01709/KO) Stockholm den 7 juni 2018 Till Finansdepartementet fi.remissvar@regeringskansliet.se fi.ofa.ko@regeringskansliet.se Livsmedelsföretagens synpunkter på kommissionens förslag till ändringar i EU:s konsumentskyddsregler

Läs mer

Yttrande över promemorian Genomförande av ändringar i batteridirektivet och ändringar i undantagen till kvicksilverförbudet

Yttrande över promemorian Genomförande av ändringar i batteridirektivet och ändringar i undantagen till kvicksilverförbudet Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Anmälan och egenkontrollprogram för försäljning av tobak, folköl eller elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare

Anmälan och egenkontrollprogram för försäljning av tobak, folköl eller elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Anmälan och egenkontrollprogram för försäljning av tobak, folköl eller elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare Försäljning av folköl enligt Alkohollagen 5 kap 5 Servering av folköl enligt Alkohollagen

Läs mer

R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003

R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003 R-2003/0827 Stockholm den 30 oktober 2003 Till Socialdepartementet Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 18 juli 2003 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandena Alkohol i tryckta skrifter

Läs mer

Konsumentverkets författningssamling

Konsumentverkets författningssamling Konsumentverkets författningssamling ISSN 0347-8041 Utgivare: Förnamn Efternamn Konsumentverkets allmänna råd om marknadsföring av tobaksvaror till konsumenter; beslutade Välj datum här. KOVFS 201X:X Utkom

Läs mer

TILLSYNSPLAN enligt Tobakslagen (TL) för 2017.

TILLSYNSPLAN enligt Tobakslagen (TL) för 2017. Birgitta Roth 0410-73 30 00 Birgitta.roth@trelleborg.se TILLSYNSPLAN enligt Tobakslagen (TL) för 2017. Beslutad av Socialnämnden 2016-08-29 Avgifter beslutad av Kommunfullmäktige 2017-01-30. Trelleborg1000,

Läs mer

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-02-07 Närvarande: F.d. justitieråden Lennart Hamberg och Olle Stenman samt justitierådet Svante O. Johansson. Genomförande av tobaksproduktdirektivets

Läs mer

EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING

EGENKONTROLLPROGRAM FÖR TOBAKSFÖRSÄLJNING Vid försäljning av tobaksvaror krävs det att du har ett egenkontrollprogram som är anpassat till din verksamhet. Enligt 5 kap. 6 lagen om tobak och liknande produkter ska du utöva särskild kontroll över

Läs mer

Konsekvensutredning gällande ansökan om registrering av en skyddad ursprungsbeteckning för Wrångebäcksost

Konsekvensutredning gällande ansökan om registrering av en skyddad ursprungsbeteckning för Wrångebäcksost 1 (7) gällande ansökan om registrering av en skyddad ursprungsbeteckning för Wrångebäcksost 1. Beskrivning av problemet och vad Livsmedelsverket vill uppnå En skyddad ursprungsbeteckning för livsmedel

Läs mer

Remissvar från Läkemedelshandlarna avseende Apoteksmarknadsutredningens betänkande SOU 2008:4 (s2008/184/hs)

Remissvar från Läkemedelshandlarna avseende Apoteksmarknadsutredningens betänkande SOU 2008:4 (s2008/184/hs) Stockholm den 10 april 2008 Socialdepartementet, registrator 103 33 Stockholm Remissvar från Läkemedelshandlarna avseende Apoteksmarknadsutredningens betänkande SOU 2008:4 (s2008/184/hs) Sammanfattning

Läs mer

Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang. Förslag till genomförande i svensk rätt. (DS 2018:15); Ju2018/03135/L1

Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang. Förslag till genomförande i svensk rätt. (DS 2018:15); Ju2018/03135/L1 Svensk Försäkring Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Yttrande Stockholm 2018-08 30 Direktivet om ett ökat aktieägarengagemang. Förslag till genomförande i svensk rätt.

Läs mer

Yttrande över slutbetänkandet Alkoholreklam i sociala medier m.m. (SOU 2017:113)

Yttrande över slutbetänkandet Alkoholreklam i sociala medier m.m. (SOU 2017:113) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hagström Ingela Jonneryd Sophie Berg Anton Datum 2018-02-28 Diarienummer KSN-2018-0473 Kommunstyrelsen Yttrande över slutbetänkandet Alkoholreklam i sociala medier m.m.

Läs mer

Dagligvaruhandelns fempunktsprogram för goda matvanor och. god folkhälsa

Dagligvaruhandelns fempunktsprogram för goda matvanor och. god folkhälsa Dagligvaruhandelns fempunktsprogram för goda matvanor och god folkhälsa 1 Vi verkar för att branschen tar ett aktivt och gemensamt ansvar för konkurrensneutrala frågor Svensk Dagligvaruhandel är branschorganisation

Läs mer

SOU 2008:124 En framtida spelreglering

SOU 2008:124 En framtida spelreglering Datum Vår referens 2009-03-31 /PNS Remissvar: SOU 2008:124 En framtida spelreglering IT&Telekomföretagen inlämnar tillsammans med Com Hem AB, Hi3G Access AB, TDC Sverige AB, Telenor Sverige AB och TeliaSonera

Läs mer

Utan hinder av första stycket får detaljhandel med folköl bedrivas av detaljhandelsbolaget samt av tillverkare av sådan öl.

Utan hinder av första stycket får detaljhandel med folköl bedrivas av detaljhandelsbolaget samt av tillverkare av sådan öl. Socialförvaltningen 1 (7) Försäljningsställe Ägare/Bolag Försäljningsansvarig : Krav vid försäljning Alkohollagen (2010:1622) 5 kap 5 Detaljhandel med öl är, med de inskränkningar som föreskrivs i denna

Läs mer

Reglera inte bort oss! Inledning

Reglera inte bort oss! Inledning Reglera inte bort oss! Inledning Ända sedan starten har den svenska servicehandeln mött på motstånd i form av ibland orimliga regleringar. Exemplen är många på hur servicehandeln har fått betala priset

Läs mer

Angående Mer gemensamma tobaksregler SOU 2015:6 Er referens: (S2015/738/FST) Socialdepartementet, 103 33 Stockholm

Angående Mer gemensamma tobaksregler SOU 2015:6 Er referens: (S2015/738/FST) Socialdepartementet, 103 33 Stockholm Remissyttrande, EU:s tobaksproduktdirektiv, British American Tobacco Sweden AB Angående Mer gemensamma tobaksregler SOU 2015:6 Er referens: (S2015/738/FST) Socialdepartementet, 103 33 Stockholm British

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av detaljhandel med folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel i Upplands-Bro kommun

Riktlinjer för tillsyn av detaljhandel med folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel i Upplands-Bro kommun Riktlinjer för tillsyn av detaljhandel med folköl, tobak och vissa receptfria läkemedel i Upplands-Bro kommun Antagen av Bygg- och miljönämnden 2016-04-16, 39 Dnr 16/0020-490 bygg-ochmiljonamnden@upplands-bro.se

Läs mer

Folkhälsomyndigheten utövar central tillsyn av innehållsreglering och produktkontroll. Länsstyrelsen hemställer om tillsyn av den här tobaksvaran.

Folkhälsomyndigheten utövar central tillsyn av innehållsreglering och produktkontroll. Länsstyrelsen hemställer om tillsyn av den här tobaksvaran. 2018-05-03 705-16595-2018 1(6) Samhällsavdelningen Enheten för social hållbarhet Jakob Kilner Tillsynshandläggare 010-224 46 05 jakob.kilner@lansstyrelsen.se Folkhälsomyndigheten tobakstillsyn@folkhalsomyndigheten.se

Läs mer

FoHMFS kan beställas från Norstedts Juridik AB/Fritzes, Kundservice, 106 47 Stockholm. Internet: www.fritzes.se.

FoHMFS kan beställas från Norstedts Juridik AB/Fritzes, Kundservice, 106 47 Stockholm. Internet: www.fritzes.se. FoHMFS 2014:9 Folkhälsomyndighetens föreskrifter om varningstexter på tobaksvaror samt innehållsdeklaration för och begränsning av halten av vissa beståndsdelar i cigarettrök Folkhälsomyndighetens författningssamling

Läs mer

Information vid försäljning av e-cigaretter/påfyllningsbehållare, folköl, receptfria läkemedel och tobak.

Information vid försäljning av e-cigaretter/påfyllningsbehållare, folköl, receptfria läkemedel och tobak. Information vid försäljning av e-cigaretter/påfyllningsbehållare, folköl, receptfria läkemedel och tobak. Lag (2017:425) om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare En näringsidkare som har sitt

Läs mer

Yttrande över delbetänkandet Gårdsförsäljning (SOU 2010:98)

Yttrande över delbetänkandet Gårdsförsäljning (SOU 2010:98) S2010/9077/FST Socialdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm 2011-05-10 Yttrande över delbetänkandet Gårdsförsäljning (SOU 2010:98) IOGT-NTO har inbjudits att lämna synpunkter på utredningens förslag.

Läs mer

EGENKONTROLLPROGRAM för försäljning av tobak, folköl eller e-cigaretter och påfyllningsbehållare

EGENKONTROLLPROGRAM för försäljning av tobak, folköl eller e-cigaretter och påfyllningsbehållare 1 (5) EGENKONTROLLPROGRAM för försäljning av tobak, folköl eller e-cigaretter och påfyllningsbehållare Egenkontrollprogrammet gäller Försäljning av folköl enligt alkohollagen 5 kap 5 Servering av folköl

Läs mer

Stockholm den 16 december 2016

Stockholm den 16 december 2016 R-2016/1940 Stockholm den 16 december 2016 Till Socialdepartementet S2016/06189/FS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 4 oktober 2016 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Reglering

Läs mer

1 Förslaget 2015/16:FPM50. förslaget som rör finansiering av kommissionens föreslagna egna kontroller utanför EU-budgeten via nationella myndigheter.

1 Förslaget 2015/16:FPM50. förslaget som rör finansiering av kommissionens föreslagna egna kontroller utanför EU-budgeten via nationella myndigheter. Regeringskansliet Faktapromemoria Förordning om typgodkännande för motorfordon Näringsdepartementet 2016-02-24 Dokumentbeteckning KOM (2016) 31 Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om

Läs mer

2013-06-20. Önskemål om översyn av regelverket kring elektroniska cigaretter

2013-06-20. Önskemål om översyn av regelverket kring elektroniska cigaretter Swedacs ärende: 2013/1947 2013-06-20 Regeringen Socialminister Göran Hägglund 103 33 Stockholm Önskemål om översyn av regelverket kring elektroniska cigaretter Marknadskontrollrådet är ett råd vid Styrelsen

Läs mer

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54)

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) 1 (5) 2013-05-08 Dnr SU FV-1.1.3-0628-13 Regeringskansliet (Justitiedepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) Juridiska fakultetsnämnden

Läs mer

Yttrande över motion av Raymond Wigg m.fl. (mp) om ohälsosamma transfetter

Yttrande över motion av Raymond Wigg m.fl. (mp) om ohälsosamma transfetter HSN 2008-10-21 p 15 1 (4) Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning Handläggare: Carin Bokedal Yttrande över motion av Raymond Wigg m.fl. (mp) om ohälsosamma transfetter Ärendet Landstingsstyrelsen har

Läs mer

Möjligheter att begränsa eller förbjuda användning av godkända GMO som foder och livsmedel i det egna landet

Möjligheter att begränsa eller förbjuda användning av godkända GMO som foder och livsmedel i det egna landet Regeringskansliet Faktapromemoria Möjligheter att begränsa eller förbjuda användning av godkända GMO som foder och livsmedel i det egna landet Näringsdepartementet 2015-05-21 Dokumentbeteckning KOM (2015)177

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM57. Beslut om informationsutbyte om mellanstatliga avtal med tredjeländer på energiområdet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2015/16:FPM57. Beslut om informationsutbyte om mellanstatliga avtal med tredjeländer på energiområdet Regeringskansliet Faktapromemoria Beslut om informationsutbyte om mellanstatliga avtal med tredjeländer på energiområdet Miljödepartementet 2016-03-21 Dokumentbeteckning KOM(2016) 53 Förslag till Europaparlamentets

Läs mer

Förhållandet mellan direktiv 2001/95/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande

Förhållandet mellan direktiv 2001/95/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande EUROPEISKA KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FÖR NÄRINGSLIV Vägledning 1 Bryssel den 1 februari 2010 - Förhållandet mellan direktiv 2001/95/EG och förordningen om ömsesidigt erkännande 1. INLEDNING Syftet

Läs mer

Länsrapport 2012 Stockholms stad. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581)

Länsrapport 2012 Stockholms stad. Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) Länsrapport 2012 Stockholms stad Kommunens del Tillsyn enligt tobakslagen (1993:581) 3.1. 1. Kommunens namn Stockholm Kommunens namn: Stockholms stad 3.2. ORGANISATION 2. Hur var tillsynsansvaret enligt

Läs mer