Den egna handlarens röst och stöd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Den egna handlarens röst och stöd"

Transkript

1 Den egna handlarens röst och stöd

2 Verksamhet och arbetssätt SSLF är en självständig, riksomfattande och handlarägd medlemsorganisation för egna livsmedelshandlare i Sverige. Organisationen verkar för att de egna handlarnas verksamheter ska kunna bedrivas långsiktigt på ett rationellt och kostnadseffektivt sätt med god lönsamhet. Bakgrund och historia SSLF bildades 1931 med syfte att skapa samverkan mellan Sveriges Köpmannaförbunds anslutna minuthandlare inom speceri- och livsmedelsbranschen. Konkret handlade det om att motverka illojal konkurrens och att skapa bättre inköpsförhållanden samt att på andra sätt förbättra den enskilda speceri- och livsmedelshandlarens villkor. Organisationen hade ursprungligen mer av en kontrollerande funktion. Under startåren var SSLF:s huvuduppgift att organisera handlarna och skapa system och rutiner för bland annat ransoneringskuponger och utbildning. SSLF:s arbetsuppgifter har under åren anpassats till tidens krav och förväntningar: ransoneringskuponger under krigsåren, priskontroll under efterkrigstiden samt prisstopp och jordbruksregleringar under sjuttio- och åttiotalen. I varje fas har SSLF Definitionen av en egen handlare är en enskild entreprenör som äger och driver sin egen butik, vilken inte ägs av någon av de större butikskedjorna. Omkring 60 procent av Sveriges livsmedelsbutiker ägs av egna handlare. Tillsammans omsätter de drygt 110 miljarder kronor årligen. Det är denna grupp handlare SSLF arbetar för genom att ge dem stöd och en röst i media samt föra fram deras problem och åsikter till politiker och myndigheter. SSLF har också till uppgift att för hela dagligvaruhandelns räkning förhandla och teckna avtal. Detta gäller bland annat avtal om ersättningar för ombudshantering, pant- och pallreturer samt tidnings-, spel-, lott- och biljettförsäljning. Även avtal och regler för miljö- och livsmedelssäkerhet samt egentillsynsprogram ingår i SSLF:s bevaknings- och förhandlingsområden. SSLF arbetar på flera fronter för att skapa så bred påverkan och opinionsbildning som möjligt för de frågor de egna handlarna vill få gehör för i media och i politikens maktcentra. Genom bland annat möten med media och debattartiklar gör SSLF media och berörda målgrupper uppmärksamma på handlarnas situation och intressen. Genom lobbying gentemot politiker, möten med myndigheter och att agera remissinstans i olika utredningar påverkar SSLF politiska beslut som berör handlarnas vardag.

3 Aktuella stridsfrågor SSLF arbetar bland annat för: En bättre och mer flexibel arbetmarknads - lagstiftning som förbättrar handlarnas möjligheter att expandera och stärka konkurrenskraften. Bättre möjligheter för att långsiktigt kunna bedriva livsmedels handel i glesbygd. Enklare regelverk kring egentillsyn för livsmedelshygien, tobak och receptfria läkemedel. Långsiktigt minskad rån- och stödrisk i butik och bättre myndighetsstöd till dem som drabbas. Avreglering av marknaderna för receptfria läkemedel samt öl och vin. Minskad klimatpåverkan genom effek tivare transporter och logistikhantering i livsmedelshandeln. SSLF samarbetar även med andra bransch- och medlemsorganisationer för att tillsammans med dem uppnå en kraftfull politisk påverkan kring gemensamma frågeställningar. SSLF äger 25 procent av återvinningsföretaget Returpack. Övriga ägare är Sveriges Bryggerier AB och Svensk Dagligvaruhandel, som äger 50 respektive 25 procent. I rollen som delägare har SSLF bättre möjlighet att påverka utvecklingen av Sveriges pantåtervinningssystem med syfte att förbättra handlarnas hantering och ekonomi kring pant - returer. spelat en viktig roll för svensk dagligvaruhandel. Idag har organisationen huvudsakligen en rådgivande och opinionsbildande roll där SSLF ger sina medlemmar stöd och råd samt en gemensam röst i det offentliga rummet. Medlemskap Ett medlemskap innebär ett stöd till SSLF:s förhandlingsrätt och långsiktiga arbete att värna om den egna handlarens möjligheter att bedriva handel med sunda villkor. Som medlem får man också personlig rådgivning och hjälp att föra fram åsikter, orättvisor och enskilda problem till politiker, myndigheter och kommuner. Ett medlemskap innebär även möjlighet att delta på SSLF:s medlemsmöten och konferensresor, nätverkande med Sveriges övriga egna handlare och tillgång till SSLF:s medlemstidning Livsviktigt (18 nr/år) som tar upp handelns viktigaste nyheter.

4 Glesbygdens hjärta På den värmländska landsbygden ligger det lilla sam hället Glava, vackert omslutet av sjön Glasfjorden. Här har familjen Samuelsson drivit en ICA Nära-butik i snart 19 år. Cay Samuelsson ICA Nära-butik, Glava Vad SSLF gör För att hjälpa handlare på mindre orter försöker SSLF bland annat få politiker och myndigheter medvetna om handlarnas problem och önskemål. SSLF fungerar också som mötesplats och entreprenörsnätverk där handlare över hela Sverige kan diskutera och hjälpa varandra. Då livsmedelsbutiken ofta utgör glesbygdens hjärta och då de stora butikskedjorna inte är intresserade av att etablera sig på mindre orter är det de egna handlarna som säkrar glesbygdens överlevnad. Därför är dessa frågor av stor vikt om hela Sverige ska leva. Sedan Konsumbutiken lades ned under sommaren 2008 har de den enda kvarvarande livsmedelsbutiken i Glava. Det är givetvis bra för oss. Vår omsättning ökar kraftigt. Men det är dåligt för orten. Möjligheterna att hålla samhället levande och produktivt minskar betydligt med varje butik som läggs ned. En livsmedelsbutik utgör hjärtat och en social knutpunkt i en mindre ort som Glava. Glava har omkring 260 hushåll med cirka innevånare, men under sommaren ökar kundunderlaget kraftigt då turisterna strömmar till. Under de år familjen Samuelsson haft sin butik har bank- och postkontor, läkar- och tandläkarmottagningar och andra samhällsfunktioner försvunnit från Glava. Istället har deras butik tagit över flera av dessa funktioner och agerar idag ombud för Posten, Apoteket liksom Systembolaget, ATG och Svenska Spel. Det största hotet mot vår överlevnad är att leverantörerna kan sluta leverera för att vi ligger lite avsides. Till exempel måste vi själva köra sex mil bara för att hämta växelpengar. Om bensinen också försvinner från Glava blir det nästan omöjligt att fortsätta.

5 Livsfarligt sälja livsmedel Thomas Biverstedt driver tre Vi-butiker under varumärket MatDax i Stockholmsförorterna Hagsätra, Högdalen och Hökarängen. Han tycker mycket om sitt arbete och att vara en självständig handlare. Men det har också en baksida. Det är livsfarligt. Thomas Biverstedt MatDax, Hagsätra, Högdalen och Hökarängen När jag öppnade min första butik 1992 blev jag redan efter en månad rånad under pistolhot. Det var en fruktansvärd chock och tog lång tid att återhämta sig från. Sedan Thomas startade verksamheten har han haft tio grova rån och ytterligare ett femtiotal så kallade motvärnsrån. Därutöver snattas det dagligen, vilket tillsammans med övrigt svinn kostar ungefär tre procent av omsättningen. Thomas tycker att rånen och kriminaliteten blivit allt råare. För inte så länge sedan blev en av mina anställ - da hotad med en AK4 intryckt i munnen. Den anställde är visserligen hårdhudad och gick, otroligt nog, till jobbet dagen efter. Men det traumatiska minnet går aldrig att sudda ut. Förutom de stora ekonomiska förlusterna är det personalens hälsa Thomas är mest bekymrad över. Det är vansinnigt att man ska behöva oroa sig över att bli utsatt för rån varje dag man går till jobbet. Så ska en arbetsplats inte se ut. Men det är väldigt svårt för oss butiksägare att säkra butiken från rån. Den uppgiften ligger hos politiker, lagstiftare, sociala myndigheter och föräldrar. Vad SSLF gör SSLF ser butikssäkerhet och brottslighet riktad mot butik som en av förbundets viktigaste frågor. Under de senaste 20 åren har antalet grova rån mot butik per år för dubblats. Ett sätt att bekämpa brottsligheten, som SSLF arbetar för, är att skärpa lagstiftningen och straffpåföljderna. Ett annat är att minska användningen av kontanter i samhället, vilket SSLF också för - söker skapa opinion kring. För handlare på mindre orter, där bank saknas, har kontanthanteringen blivit ett mycket stort problem då Svensk Kassaservice avvecklas Följden är kraftigt ökade kostnader och säkerhetsrisker för handlarna, vilket riskerar urholka glesbygden ännu mer då många tvingas stänga sina butiker. SSLF försöker få politikerna medvetna om detta problem. Förutom opinionsbildning ger SSLF även råd om hur man bäst skyddar sin butik och stöd till med - lemmar som drabbas.

6 Skeppet på Lidingö håller ön flytande Ann Nagel Vi Skeppet, Lidingö På ön Lidingö i Stockholm finns Vi-butiken Skeppet Lidingö Centrum som ägs och drivs av Ann Nagel och hennes familj. De har även ytterligare en Vi-butik vid brofästet på Lidingö och en annan i Stockholm. Ann blev egen handlare 1997, men har haft yrket i blodet hela livet. Med en enkel sommar kiosk startade hennes föräldrar verksamheten Vad SSLF gör En av SSLF:s viktigaste funktioner är att värna om den egna handlaren och entreprenören. De egna handlarna spelar en mycket viktig roll i samhället. De skapar dynamik och mångfald inom livsmedelshandeln, håller glesbygden vid liv och säkrar en sund konkurrens som håller priserna i schack och kvaliteten på topp. SSLF är övertygade om att en närvarande, engagerad och beslutsför handlare är det bästa, såväl för kunder som för lokala producenter. För att säkra de egna handlarnas överlevnad arbetar SSLF bland annat med opinionsbildning kring handlarnas problem och behov genom mediabearbetning, lobbying samt aktivt deltagande i utredningar och konferenser. Verksamheten har genom åren utvecklats till ett välmående familjeföretag som totalt omsätter runt 350 miljoner kronor årligen. Av detta står Vi Skeppet för 170 miljoner med 120 medarbetare. Framgången tror Ann till största del beror på att de har bra och nära kontakt med kunderna och är mycket lyhörda för deras behov och önskemål. Kunderna styr till stor del vårt sortiment. Vi är snabba på och har möjligheten till att ta in nya och ofta ovanliga produkter om det efterfrågas. Många av våra kunder är väldigt intresserade och roade av matlagning och då en stor del av dem reser mycket är de ofta sugna på mer exotiska rätter och råvaror. Det ställer höga krav på mina matlagnings- och färskvarukunniga medarbetare. I den mån det finns försöker Ann att köpa in så mycket lokalproducerade produkter som möjligt. Vi engagerar oss också en hel del i Lidingös kultur- och idrottsverksamheter genom bland annat sponsring. Som egen handlare blir man lätt involverad i livet runt omkring butiken och det känns självklart att ge något tillbaka till våra kunder.

7 Bättre avtal med SSLF Daniel Andersson driver en stor ICA Kvantum-butik i Luleå. Det går bra för butiken. Men oavsett hur framgångsrik och stor man än blir som egen handlare förblir man ändå liten och svag vid förhandlingsbordet. Därför behövs en branschgemensam förhandlingspart, menar Daniel. Daniel Andersson ICA Kvantum, Luleå SSLF fyller en oerhört viktig funktion som språkrör och avtalspart för hela branschen gällande ombudsersättningar, provisioner, pantreturer med mera. Genom SSLF får vi en gemensam och mycket tongivande röst i alla förhandlingar. Det gynnar alla handlare i Sverige. Entreprenörsdriften har Daniel vuxit upp med då hans far också var handlare. Daniels far startade sin handlarbana redan ICA Kvantum-butiken blev Daniel delägare i 1991 och tog sedan över butiken helt Butiken omsätter cirka 330 miljoner kronor per år med drygt hundra anställda. Daniel tycker att handlaryrket är bland det roligaste som finns. Det höga tempot och den dagliga kundkontakten är några av faktorerna. Han har svårt att komma på några nackdelar, men framhåller vikten av att de egna handlarna måste agera gemen - samt i konkurrensneutrala frågor för att inte successivt förlora viktiga ersättningar och avtal. Ensam är svag. Tillsammans är vi starka. Om inte SSLF förhandlade åt oss skulle butikkedjornas centralorganisationer teckna egna avtal, vilket med största sannolikhet skulle leda till sämre avtal för alla. Vad SSLF gör Varje år förhandlar SSLF och tecknar branschavtal om hanterings- och ombudsersättningar samt tidningsprovisioner. Det gäller bland annat ersättningar för distribution och försäljning av läkemedel, post- och paketutlämning, vin och sprit, spel och lotter samt pant- och pallreturer. Under den senaste tiden har bland annat hanteringen och ersättningen för EUR-pallar varit starkt ifrågasatt bland SSLF:s medlemmar. Förbundet försöker därför åstadkomma bättre villkor och högre ersättning till handlarna.

8 SSLF kämpar för en fri och näringsrik livsmedelshandel SSLF är en politiskt obunden, riksomfattande och handlarägd medlemsorganisation för egna livsmedelshandlare i Sverige. Organisationens huvuduppgifter är att ge den egna handlaren en röst i media och politikens maktcentra samt förhandla och teckna branschavtal om bland annat miljöåtgärder, tidnings- och ombudsersättningar samt returhantering. SSLF verkar för en livsmedelshandel präglad av livskraftigt entreprenörskap, mångfald och sund konkurrens som ger marknaden ett bra produktutbud med hög kvalitet och service samt rimliga priser. För detta krävs att de egna handlarna kan driva sina verksamheter på ett långsiktigt, rationellt och kostnadseffektivt sätt med god lönsamhet. Läs mer på: LIVSMEDELSHANDLARE FÖRBUNDET Livsmedelshandlareförbundet, SSLF AB Regeringsgatan 109, Stockholm Tel: Fax:

Vid arbetsgivarens sida

Vid arbetsgivarens sida Vid arbetsgivarens sida Med oss är du aldrig ensam som arbetsgivare Medlemskapet är en trygghet för oss Det bästa med medlemskapet är att vi som företag inte behöver lägga tid och energi på att teckna

Läs mer

Tillsyn av plastflaskor och metallburkar Årsrapport 2015

Tillsyn av plastflaskor och metallburkar Årsrapport 2015 Tillsyn av plastflaskor och metallburkar Årsrapport 2015 stockholm.se Årsrapport 2015 Dnr: 2015-18476 Kontaktperson: Charlotte Larsson Sammanfattning Tillsyn av plastflaskor och metallburkar 3 (13) Det

Läs mer

Redovisning av projektinriktad kontroll, PIK, 2002 i Stockholms län En fråga om hygien

Redovisning av projektinriktad kontroll, PIK, 2002 i Stockholms län En fråga om hygien Bilaga 16:23 till kommunstyrelsens protokoll den 10 september 2003, 28 PM 2003 RVIII (Dnr 303-3568/2002) Körkort för livsmedelshantering Skrivelse av Ewa Samuelsson (kd) Redovisning av projektinriktad

Läs mer

Utgångspunkter för AVTAL16

Utgångspunkter för AVTAL16 Utgångspunkter för AVTAL16 201 1(4) Utgångspunkter för Avtal-16 Den 31 mars 2016 löper de största kollektivavtalen inom handeln ut. Under februari och mars kommer Svensk Handel tillsammans med Handelsanställdas

Läs mer

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om gårdsförsäljning av egenproducerat öl.

1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om gårdsförsäljning av egenproducerat öl. Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2553 av Per Bill (M) Gårdsförsäljning av öl Sammanfattning Producenterna borde ha rätt att få rimliga möjligheter till avsättning av sina produkter. Det skulle

Läs mer

Behöver era ekologiska produkter en Ekokick?

Behöver era ekologiska produkter en Ekokick? Behöver era ekologiska produkter en Ekokick? Ekokick är ett marknadsföringskoncept för livsmedelsbutiker med syfte att öka försäljningen av ekologiska livsmedel. Det sker genom utbildning av butikspersonal,

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2335 av Beatrice Ask m.fl. (M) Brott mot företag och företagare

Motion till riksdagen 2015/16:2335 av Beatrice Ask m.fl. (M) Brott mot företag och företagare Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2335 av Beatrice Ask m.fl. (M) Brott mot företag och företagare Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Personlig pensionsrådgivning

Personlig pensionsrådgivning SKATTESEKTIONEN MOTION 12 angående Personlig pensionsrådgivning Jusek ställer, tillsammans med samarbetspartners, upp med olika typer av pensionsföreläsningar i grupp. Förtroendevalda vid Skatteverket

Läs mer

Om Returpack. Pantmärken

Om Returpack. Pantmärken Vad händer sen? Om Returpack Returpack har fått i uppdrag av Sveriges regering tillsammans med våra ägare att ansvara för landets pantsystem av PET-flaskor och dryckesburkar. Det är Returpack som ser till

Läs mer

PRIORITERADE FÖRENKLINGAR FÖR FÖRETAG INOM BESÖKSNÄRINGEN

PRIORITERADE FÖRENKLINGAR FÖR FÖRETAG INOM BESÖKSNÄRINGEN PRIORITERADE FÖRENKLINGAR FÖR FÖRETAG INOM BESÖKSNÄRINGEN ELVA KONKRETA OMRÅDEN SOM BÖR PRIORITERAS I ARBETET MED ATT FÖRENKLA OCH FÖRBÄTTRA FÖRUTSÄTTNINGARNA FÖR FÖRETAG Företagen i besöksnäringen belastas

Läs mer

JÖNKÖPING 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET

JÖNKÖPING 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET JÖNKÖPING 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET INLEDNING OCH SAMMANFATTNING Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Vad vill Moderaterna med EU

Vad vill Moderaterna med EU Vad vill Moderaterna med EU Förstärka Miljö och Fredsfrågan Underlätta för handel Bekämpa internationell brottslighet Varför skall jag som Eksjöbo intressera mig för EU och rösta i EU valet Våra exporterande

Läs mer

VARUFÖRSÖRJNINGSPLAN 2008

VARUFÖRSÖRJNINGSPLAN 2008 VARUFÖRSÖRJNINGSPLAN 2008 Antagen av kommunfullmäktige 2008-09-29 INLEDNING Det moderna samhället har utvecklats i en riktning där rationaliseringar och effektivitet blivit allt mer centralt eftersom konkurrensen

Läs mer

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län Sverige är på väg åt fel håll Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län 1 Sverige är på väg åt fel håll så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län INLEDNING Sverige är på väg åt fel håll.

Läs mer

Därför måste resereglerna moderniseras

Därför måste resereglerna moderniseras I fokus: Därför måste resereglerna moderniseras Avtal 2016 Installatörsföretagen 1 Facebook f Logo CMYK /.eps Facebook f Logo CMYK /.eps Innehåll Så tycker branschen SIDAN 4 En bransch i rörelse Intervju

Läs mer

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03

Case: Kundservice. Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 1 Vad är det som idag kan kallas service? Madeleine Lindqvist 2009-08-03 I alla tider har människor varit krävande och förväntat sig bland det bästa, men aldrig förr, som i dag har service betytt så mycket.

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Vår butik - Totebo! Viktig service på landsbygden. Hans Källgren. En plats för bygden

Vår butik - Totebo! Viktig service på landsbygden. Hans Källgren. En plats för bygden Vår butik! Totebo 2 En plats för bygden Denna folder har Kommunens Landsbygdsutvecklare tagit fram på uppmaning av oss i Totebo-Yxereds Samhällsförening. Vi har varit behjälpliga med en del information

Läs mer

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion

Arjeplogs framtid. - en uppmaning till gemensamma krafttag. Populärversion Arjeplogs framtid - en uppmaning till gemensamma krafttag Populärversion Förord Utvecklingen i Arjeplog präglas av två, relativt motstående, tendenser. Dels utvecklas delar av näringslivet, främst biltestverksamheten

Läs mer

BORÅS 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET

BORÅS 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET BORÅS 2012 FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET INLEDNING OCH SAMMANFATTNING Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun

Enkät rörande boende för äldre i Krokoms Kommun Enkät rörande boende för äldre i s Kommun 2015-10-14 I din hand håller du just nu en enkät som vi vill att du skall fylla i. Enkäten är helt anonym och skall endast användas för att få fram önskemål om

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014 borlänge/gagnef/säter

BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014 borlänge/gagnef/säter BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014 borlänge/gagnef/säter BOSTADSPOLITISKT PROGRAM 2014 Hyresgästföreningen Borlänge / Gagnef / Säter Stora utmaningar för bostadsmarknaden Merparten av Sveriges hyresrätter byggdes

Läs mer

Bilaga 9. Fråga 1 Bas: alla Flera alternativ möjliga Alternativ 1-4 uppläses

Bilaga 9. Fråga 1 Bas: alla Flera alternativ möjliga Alternativ 1-4 uppläses Bilaga 9 Bilaga 9 1 (5) Statskontorets frågeformulär för konsumentundersökningen Del 1 Undersökningens frågor Fråga 1 Flera alternativ möjliga Alternativ 1-4 uppläses På vilka av följande försäljningsställen

Läs mer

Välkommen! Varmt välkommen till din lokala affär!

Välkommen! Varmt välkommen till din lokala affär! Din lokala affär 1 Välkommen! Ulrikas lokala affär bjuder på trivsam stämning och ett naturskönt läge. För det är här i den lokala affären som grannarna möts i jakten på kvällens middag eller för en stunds

Läs mer

Barn som far illa Polisens skyldigheter

Barn som far illa Polisens skyldigheter Polisutbildningen vid Umeå universitet Moment 4:3, Skriftligt fördjupningsarbete Höstterminen, 2009 Rapport nr. 581 Barn som far illa Polisens skyldigheter Hämtat från: http://www.lulea.se/images/18.cbcf80b11c19cd633e800016527/sick_350.png

Läs mer

Mår du psykiskt dåligt?

Mår du psykiskt dåligt? Mår du psykiskt dåligt? RSMH vägen tillbaka När man mår psykiskt dåligt är det mest läkande ofta vanlig medmänsklig kontakt. Psykisk ohälsa - vanligare än man tror. Det finns undersökningar som visar att

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna Göteborg Org.nr 802440-9032

Verksamhetsplan 2015 Villaägarna Göteborg Org.nr 802440-9032 Verksamhetsplan 2015 Villaägarna Göteborg Org.nr 802440-9032 Antagen av styrelsen den 16 mars 2015 Behandlad på årsmötet den 24 mars 2015 2 (7) Innehåll FÖRENINGENS VERKSAMHET... 3 1 Ansvarsområde och

Läs mer

starkare tillsammans tio röster om varför SEKO behövs

starkare tillsammans tio röster om varför SEKO behövs starkare tillsammans tio röster om varför SEKO behövs Ensam är inte stark Jag tror absolut att jag skulle tjäna mindre om inte facket förhandlade för mig. Så svarar en av dem som här får frågan vad de

Läs mer

Butiksrån. Första tre kvartalen 2013. svenskhandel.se

Butiksrån. Första tre kvartalen 2013. svenskhandel.se Butiksrån Första tre kvartalen 2013 svenskhandel.se Butiksrån de första tre kvartalen 2013 Svensk Handel publicerar årligen en rapport över butiksrån i Sverige. Varje kvartal kompletteras nämnda rapport

Läs mer

Reklam Nej tack!? Inledning. Sammanfattning

Reklam Nej tack!? Inledning. Sammanfattning En attitydundersökning gjord av QuickWise på uppdrag av Annonsörföreningen April 2005 1 Reklam Nej tack!? QuickWise har på uppdrag av Annonsörföreningen genomfört en attitydundersökning med syfte att ge

Läs mer

Regelförenkling. Statssekreterare Jöran Hägglund Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Stockholm den 23 februari 2007

Regelförenkling. Statssekreterare Jöran Hägglund Näringsdepartementet 103 33 Stockholm. Stockholm den 23 februari 2007 Statssekreterare Jöran Hägglund Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm den 23 februari 2007 Regelförenkling Svensk Handel, som är handelsföretagens intresseorganisation och företräder 13500 små,

Läs mer

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version

Julia Nilsson Talmanus Demonstration Avgå 20150915 FINAL Version Idag är vi samlade här i Stockholm för att visa vår regering i Sverige att vi inte tänker stå och se på när Sverige håller på att sjunka som ett skepp i ett djupt hav. Jag är djupt oroad över den utveckling

Läs mer

Stockholm 2014-05-21. Rättvisa villkor. För alla.

Stockholm 2014-05-21. Rättvisa villkor. För alla. Stockholm 2014-05-21 Rättvisa villkor. För alla. 2(8) Rättvisa villkor. För alla. Femton år med ett högerdominerat styre har slagit hårt mot EU. Europa halkar efter. Arbetslösheten har skjutit i höjden,

Läs mer

TCO GRANSKAR: A-KASSAN EN FÖRSÄKRING I FRITT FALL #15/08

TCO GRANSKAR: A-KASSAN EN FÖRSÄKRING I FRITT FALL #15/08 TCO GRANSKAR: A-KASSAN EN FÖRSÄKRING I FRITT FALL #15/08 A-kassan en försäkring i fritt fall. 2008-12-17, andra upplagan 2009-02-25 Författare Avdelningen för samhällspolitik och analys, TCO Kontaktpersoner:

Läs mer

Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län

Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län Mika Metso Statsvetenskapliga institutionen Yrkesförberedande praktik, HT 2011 Stockholms universitet Praktikrapport - Socialdemokraterna i Stockholms län Praktikplats: Socialdemokraterna i Stockholms

Läs mer

Uppgift 1 STEG 3 KONSTEN ATT PÅVERKA

Uppgift 1 STEG 3 KONSTEN ATT PÅVERKA Uppgift 1 Presentationsövning Du ska inför gruppen göra en presentation av ett valfritt ämne i 3-5 minuter. Ämnet kan vara ditt smultronställe, en hobby, en bok du läst, en spännande resa, en film du sett,

Läs mer

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET LINKÖPING 2012-01-25

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET LINKÖPING 2012-01-25 FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET LINKÖPING 2012-015 Inledning och sammanfattning Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s. Källkritik s. 11 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Samarbete s. 10 Slutsatser s. 9 ELEVHJÄLP Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Lösningar s. 8 Perspektiv s. 7 Likheter och skillnader s. 6 1 Resonera/diskutera/samtala

Läs mer

Sårbarheter i det moderna betalningsväsendet

Sårbarheter i det moderna betalningsväsendet ANFÖRANDE DATUM: 2006-10-18 TALARE: PLATS: Förste vice riksbankschef Eva Srejber Sveriges säkerhetsting i Eskilstuna SVERIGES RIKSBANK SE-103 37 Stockholm (Brunkebergstorg 11) Tel +46 8 787 00 00 Fax +46

Läs mer

TITTSKÅP APALBYSKOLAN 2011

TITTSKÅP APALBYSKOLAN 2011 TITTSKÅP APALBYSKOLAN 2011 årskurs 8, teknik och textilslöjd Utsmyckning med konstnär Unna Katz Förutsättningar I projektet samarbetar jag med Jane Stipelius, lärare i teknik och Asil Lafat, textillärare.

Läs mer

Örebro län. Företagsamheten 2015. Anneli och Mikael Rådesjö, Karlskoga Wärdshus. Vinnare av tävlingen Örebro läns mest företagsamma människa 2014.

Örebro län. Företagsamheten 2015. Anneli och Mikael Rådesjö, Karlskoga Wärdshus. Vinnare av tävlingen Örebro läns mest företagsamma människa 2014. MARS 2015 Företagsamheten 2015 Anneli och Mikael Rådesjö, Karlskoga Wärdshus. Vinnare av tävlingen läns mest företagsamma människa 2014. län Innehåll 1. Inledning...2 Så genomförs undersökningen... 2 Vem

Läs mer

Fastställd av styrelsen 2015-04-29. Uppförandekod för Indutrade-koncernen

Fastställd av styrelsen 2015-04-29. Uppförandekod för Indutrade-koncernen Fastställd av styrelsen 2015-04-29 Uppförandekod för Indutrade-koncernen I Uppförandekoden ger oss vägledning, men det är det personliga ansvaret som spelar roll. II Bästa kollegor, Indutrade är en växande

Läs mer

BLENDA LITTMARCK: Narkotikamissbruket

BLENDA LITTMARCK: Narkotikamissbruket BLENDA LITTMARCK: Narkotikamissbruket Nya lagar behövs för vård av narkotilwmissbrukare, skriver riksdagsledamoten Blenda Littmarck i sin artikel. Sannolikt skulle även lagstiftningen mot narkotilwlangning

Läs mer

En Sifoundersökning om attityder kring att åldras

En Sifoundersökning om attityder kring att åldras En Sifoundersökning om attityder kring att åldras Innehållsförteckning Metod Introduktion Svenskarna om att åldras ATT ÅLDRAS Positiv syn på åldrandet LIVSGLÄDJE Äldre nöjdast med livet Familj och hälsa

Läs mer

valmanifest för allas rätt till valfrihet, trygghet, rättvisa och inflytande

valmanifest för allas rätt till valfrihet, trygghet, rättvisa och inflytande VAL 2014 SPFs valmanifest för allas rätt till valfrihet, trygghet, rättvisa och inflytande Inför valet 2014 vill SPF lyfta 10 punkter som bidrar till ett samhälle där likabehandling råder och där ålder

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på Manpower Student är ett eget bolag och en egen avdelning inom Manpower. Manpower är världsledande när det gäller arbetsmarknadsrelaterade tjänster som rekrytering, uthyrning och jobbförmedling. De finns

Läs mer

UberPOP. En fråga om skatt

UberPOP. En fråga om skatt UberPOP En fråga om skatt Inledning Att åka med UberPOP är billigt. Faktum är att det är jättebilligt. Tyvärr är anledningen till det låga priset varken teknologi eller delningsekonomi, företeelser som

Läs mer

Ekonomiska, administrativa och byråkratiska hinder för utveckling och tillväxt & Företagens risk- och försäkringssituation

Ekonomiska, administrativa och byråkratiska hinder för utveckling och tillväxt & Företagens risk- och försäkringssituation Telefonundersökning bland svenska småföretagare Ekonomiska, administrativa och byråkratiska hinder för utveckling och tillväxt & Företagens risk- och försäkringssituation Marginalen Bank, februari-mars

Läs mer

Rapport 2015-04-25. Laga-matgaranti

Rapport 2015-04-25. Laga-matgaranti Rapport 2015-04-25 Laga-matgaranti Laga-mat-garanti Alla människor är olika, också när vi blir äldre. Varje människa ska bli bemött utifrån den hon är, och inte utifrån sitt födelseår. Att öka äldres självbestämmande

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Statskontorets uppdrag att följa upp och utvärdera omregleringen av apoteksmarknaden

Statskontorets uppdrag att följa upp och utvärdera omregleringen av apoteksmarknaden Sammanfattning Statskontoret har på uppdrag av regeringen följt upp och utvärderat apoteksomregleringen utifrån målen för omregleringen. Statskontoret bedömer att målet om ökad tillgänglighet till läkemedel

Läs mer

Tillgänglig minister

Tillgänglig minister 22 reflex #4 2013 PORTRÄTTET Tillgänglig minister Erik Ullenhag brinner för diskrimineringsfrågor. På NHR:s förbundskongress ska han ge sin syn på tillgänglighet och människovärde. Text & FOTO: HÅKAN SJUNNESSON

Läs mer

Goda skäl. att vara medlem i

Goda skäl. att vara medlem i Goda skäl att vara medlem i Det finns olika sätt att se på saker, ett är att säga skyll dig själv... Om du skadar dig på jobbet, inte får ut din semesterlön, din arbetsplats saknar omklädningsrum, eller

Läs mer

Tal vid konferensen "Can the market work for nature" på Wiks slott

Tal vid konferensen Can the market work for nature på Wiks slott Startsidan för www.regeringen.se Hoppa till sidinnehållet Hoppa till sidmenyn Anpassa webbplatsen Lyssna Press Avancerat sök Sök Sök Här är du: Regeringen och Regeringskansliet Publikationer Så styrs Sverige

Läs mer

Lugn. semesterersättning? SLA ger dig svaren. Facket kräver MBL-förhandling! Vad ska jag göra? Jag förstår inte. Vilka blanketter måste jag fylla i om

Lugn. semesterersättning? SLA ger dig svaren. Facket kräver MBL-förhandling! Vad ska jag göra? Jag förstår inte. Vilka blanketter måste jag fylla i om Vad ska jag göra? Jag förstår inte Arbetsmiljöverkets krav för djurskötare! Vilka blanketter måste jag fylla i om jag anlitar utländsk arbetskraft? Facket kräver MBL-förhandling! Hur ska jag betala ut

Läs mer

Att Vi ska agera som en aktiv ägare och se till att de av oss gemensamt ägda bolag blir starka och konkurrenskraftiga.

Att Vi ska agera som en aktiv ägare och se till att de av oss gemensamt ägda bolag blir starka och konkurrenskraftiga. B 20 Motion till SAP kongressen 2009 Vi som tillhör de äldre i landet har med stor oro noterat att den borgerliga regeringen håller på att rasera den välfärd som vi och tidigare generationer kämpat för

Läs mer

Vår resepolicy i praktiken

Vår resepolicy i praktiken Vår resepolicy i praktiken Det här dokumentet vänder sig till dig som undrar varför en resepolicy behövs, vad den tillför och hur den införs. På Trafikkontoret i Göteborg har vi en resepolicy för att kunna

Läs mer

Ombud: advokaterna Marcus Glader och Emil Fahlén Godö och jur. kand. Johan Wahlbom, Advokatfirman Vinge KB, Box 1703, 111 87 Stockholm.

Ombud: advokaterna Marcus Glader och Emil Fahlén Godö och jur. kand. Johan Wahlbom, Advokatfirman Vinge KB, Box 1703, 111 87 Stockholm. KKV2023, v1.3, 2011-05-15 BESLUT 2015-04-15 Dnr 186/2015 1 (6) Anmälande företag Lantmännen ekonomisk förening, 769605-2856, Box 30192, 104 25 Stockholm Ombud: advokaterna Marcus Glader och Emil Fahlén

Läs mer

Företagarens vardag i Linköping 2014

Företagarens vardag i Linköping 2014 En rapport om de viktigaste frågorna för svenska företagare nu och framöver. Företagarens vardag i Linköping 2014 www.pwc.se/sma-medelstora-foretag SammanfattningResultat av den nationella undersökningen:

Läs mer

Välkommen till Fontänhuset - tillsammans skapar vi mening och bryter isolering

Välkommen till Fontänhuset - tillsammans skapar vi mening och bryter isolering Är du drabbad av psykisk ohälsa? Välkommen till Fontänhuset - tillsammans skapar vi mening och bryter isolering FONTÄNHUSET NYKÖPING Medlem i Clubhouse Interna onal Ring oss: 0155-26 81 40 Mail: fontanhuset@nykoping.nu

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR FÖRTROENDEVALDA OCH HÖGRE TJÄNSTEMÄN VID HOT, VÅLD OCH TRAKASSERIER

VÄGLEDNING FÖR FÖRTROENDEVALDA OCH HÖGRE TJÄNSTEMÄN VID HOT, VÅLD OCH TRAKASSERIER VÄGLEDNING FÖR FÖRTROENDEVALDA OCH HÖGRE TJÄNSTEMÄN VID HOT, VÅLD OCH TRAKASSERIER Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Vägledning för förtroendevalda och högre tjänstemän vid hot,

Läs mer

Företagens attityd till barnhälsa i sin marknadsföring

Företagens attityd till barnhälsa i sin marknadsföring Företagens attityd till barnhälsa i sin marknadsföring En undersökning bland livsmedelstillverkare om deras känsla för ansvar Juli 2005 1. Bakgrund Reklam påverkar vårt beteende och får oss att agera,

Läs mer

Uppdragsplan för näringslivskontoret

Uppdragsplan för näringslivskontoret Uppdragsplan den 6 maj 2013 Uppdragsplan för näringslivskontoret 2013 KS 2013/0127 Beslutad av kommunstyrelsen 2013-05-06 Uppdragsplanen för näringslivskontoret baseras på kommunfullmäktiges övergripande

Läs mer

Röker du? Flickor. Ja, när jag blir bjuden. Ja, mer än fem cigaretter per dag Åk 7 84% 11% 1% 2% 1% 0% Åk 9 56% 17% 7% 9% 7% 4% Nej, har slutat

Röker du? Flickor. Ja, när jag blir bjuden. Ja, mer än fem cigaretter per dag Åk 7 84% 11% 1% 2% 1% 0% Åk 9 56% 17% 7% 9% 7% 4% Nej, har slutat 10 9 8 7 6 5 4 Röker du? Flickor Nej, har aldrig rökt Nej, har bara prövat Nej, har slutat Ja, när jag blir bjuden Ja, 1-5 cigaretter per dag Ja, mer än fem cigaretter per dag Åk 7 84% 11% 1% 2% 1% Åk

Läs mer

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Mölnlycke den 8 mars 2016 Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Frågorna i Mölnlycke handlade bland annat om boenden för äldre, förtätningen av centrum och ungdomskriminalitet. På plats fanns

Läs mer

Lönesamtalet. 19 oktober 2005 Lars Karlsson

Lönesamtalet. 19 oktober 2005 Lars Karlsson Lönesamtalet 19 oktober 2005 Lars Karlsson Lönen förr och nu Från lön för det man är (befattning) till lön efter det man gör (bidrag till verksamheten) Vad bestämmer löneutvecklingen? 1. Marknadskrafterna

Läs mer

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande

Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande Utvecklingsoch lönesamtal ger dig inflytande För att du ska trivas på jobbet och känna att du gör ett bra arbete behöver du kunna påverka din arbetssituation

Läs mer

Konsekvensanalys. Konsekvenser av utökad dagligvaruhandel i stadsdel Norr och Lillänge AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT (HUI)

Konsekvensanalys. Konsekvenser av utökad dagligvaruhandel i stadsdel Norr och Lillänge AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT (HUI) Konsekvensanalys Konsekvenser av utökad dagligvaruhandel i stadsdel Norr och Lillänge AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT (HUI) Förord AB Handelns utredningsinstitut (HUI) har på uppdrag av Östersunds kommun,

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 32 Fredag 29 oktober 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 32 Fredag 29 oktober 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 32 Fredag 29 oktober 2010 NORRBOTTEN Poliser grep utpressare Många maskerade poliser stoppade en bil i centrala Piteå i lördags. Poliserna hade vapen i händerna när dom drog ut två

Läs mer

Diabetes och fetma hos barn och ungdomar

Diabetes och fetma hos barn och ungdomar Förtroendemannagruppen Endokrina sjukdomar september 2005 1 Diabetes och fetma hos barn och ungdomar Diabetes Förekomst I Sverige är totalt 4 %, 350 000 personer, drabbade av sjukdomen diabetes. Detta

Läs mer

KARTLÄGGNING AV SVENSKA ISHOCKEYDOMARES ARBETSMILJÖ DEN 1 JULI 2015 NIKLAS.BOSTROM

KARTLÄGGNING AV SVENSKA ISHOCKEYDOMARES ARBETSMILJÖ DEN 1 JULI 2015 NIKLAS.BOSTROM DEN 1 JULI 2015 Ishockey är det roligaste som finns, jag älskar att ta ansvar och en ledande roll. Däremot är spelarnas beteende och framförallt föräldrars och ledares beteende under all kritik idag. KARTLÄGGNING

Läs mer

Välfärd på 1990-talet

Välfärd på 1990-talet Lättläst Välfärd på 1990-talet Lättläst En lättläst sammanfattning av SOU 2001:79 från Kommittén Välfärdsbokslut. Du beställer denna skrift från: Fritzes kundtjänst 106 47 Stockholm telefon: 08-690 91

Läs mer

Hjerta i korthet. Företaget. Affärsidé

Hjerta i korthet. Företaget. Affärsidé PRESS KIT Hjerta i korthet Hjerta består av 300 fristående förmedlare från Kiruna till Trelleborg med tillsammans ca 500 000 individer och 50 000 företag som kunder. Med en omsättning på SEK 815 miljoner

Läs mer

Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda. Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket!

Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda. Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket! Jag gör saker som jag är rädd för, saker jag inte kan. TEXT: Marko Gyllenland FOTO: Raimo Gedda Farmen-Amanda: Jag har gått Igenom så mycket! Amanda Bergqvist Ålder: 25 år Ort: Helsingborg Träningsbakgrund:

Läs mer

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras

Volontärbarometern. - en undersökning om volontärer och deras Volontärbarometern - en undersökning om volontärer och deras ideella engagemang under 2015 Innehåll Förord 3 Höjdpunkter 4 Vem har engagerat sig 5 Om att börja engagera sig 6 Att vara engagerad 10 Engagemangets

Läs mer

Bilaga Yttrande över betänkande Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17)

Bilaga Yttrande över betänkande Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17) 2012-11-15 Bilaga Yttrande över betänkande Psykiatrin och lagen tvångsvård, straffansvar och samhällsskydd (SOU 2012:17) Ytterligare problembeskrivningar och förslag från NSPH med anledning av Psykiatrilagsutredningens

Läs mer

BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE.

BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE. BYGGRITNING FÖR VÅRT VARUMÄRKE. Vårt varumärke är så mycket mer än en logotyp och det vi bygger. Det är summan av de förväntningar och känslor som väcks när man tänker på oss vad som förväntas av oss,

Läs mer

SKB. Redovisning av enkäten till Köande medlemmar. 8 Oktober 2014

SKB. Redovisning av enkäten till Köande medlemmar. 8 Oktober 2014 SKB Redovisning av enkäten till Köande medlemmar 8 Oktober 2014 Svarssammanställning Webb-svar 2014 När: 17/8 27/9?? Antal ut: 25 255 st (Returer 2 509) Antal svar: 6 798 st (30 %) Trevligt att bli tillfrågad,

Läs mer

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-064

KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-064 KONKURRENSKOMMISSIONEN KKO 02-064 PM 2 2002-12-11 SLUTLIG BEDÖMNING Fråga om snedvridning av konkurrensen genom bristande affärsmässighet vid offentlig upphandling (otillbörligt gynnande). Vindelns kommun

Läs mer

Hög tid för kompetenssparande

Hög tid för kompetenssparande Hög tid för kompetenssparande SACO presenterar nya undersökningar om behovet av kompetenskonton - egna lösningar eller andras. Gunnar Wetterberg 2002 Förslaget Sedan lång tid har SACO drivit förslaget

Läs mer

Utbud. Utbudet av service i Andersberg

Utbud. Utbudet av service i Andersberg Utbud Det är aktiviteterna som gör centrumet till en mötesplats för områdets invånare och skapar livfullhet och möjlighet till möten i stadsdelen. I avsnittet redogörs vilka aktiviteter och vilket utbud

Läs mer

Den moderna lärlingen. larlingibutik.se

Den moderna lärlingen. larlingibutik.se Den moderna lärlingen Ett försprång mot andra företag när det gäller att få de bästa medarbetarna Gymnasieutbildning med stöd av branschen för ambitiösa framtidsinriktade elever som vill lära sig ett yrke

Läs mer

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI

UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI UPPDRAG & YRKESROLL UPPDRAG OCH YRKESROLL SOCIALPSYKIATRI Läsanvisning och bakgrund Uppdrag och yrkesroll -socialpsykiatri är en beskrivning av vad det innebär att arbeta med stöd och service till personer

Läs mer

LOKALA SÄLJER NYHETER. WM_8sidig_brouchure_5mmuttfall_version3.indd 1

LOKALA SÄLJER NYHETER. WM_8sidig_brouchure_5mmuttfall_version3.indd 1 LOKALA NYHETER SÄLJER WM_8sidig_brouchure_5mmuttfall_version3.indd 1 2012-02-24 14:53:04 100% täckning 14 gånger per månad i 6 kommuner Förslag 13 Vilka bor här? Folkmängd Kvinnor män 0-17 år 18-64 år

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. FYRBODAL

#4av5jobb. Skapas i små företag. FYRBODAL #4av5jobb Skapas i små företag. FYRBODAL Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning Småföretagarna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt.....

Läs mer

Uppföljning Nyanställda 2014

Uppföljning Nyanställda 2014 Uppföljning Nyanställda 2014 Resultat IMA MARKNADSUTVECKLING AB 2014-06-10 IMA MARKNADSUTVECKLING AB Almekärrsvägen 9, S-443 39 LERUM Tel.: +46 (0)302-165 60 Fax: +46 (0)302-161 77 E-post: ima@imamarknadsutveckling.se

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 26 Fredag den 17 september 2010. Gamla människor blir inlåsta

LÄTTLÄSTA NYHETER NORRBOTTEN. Nr 26 Fredag den 17 september 2010. Gamla människor blir inlåsta LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 26 Fredag den 17 september 2010 NORRBOTTEN Gamla människor blir inlåsta Förra veckan visade tv-programmet Uppdrag granskning hur dålig äldrevården är i Piteå. Gamla och sjuka blir

Läs mer

Ängelholms kommun accepterar inte att någon inom den kommunala verksamheten utsätts för våld eller hot om våld i sin arbetsmiljö.

Ängelholms kommun accepterar inte att någon inom den kommunala verksamheten utsätts för våld eller hot om våld i sin arbetsmiljö. Rev. 2006-06-15 INLEDNING Våldet har trappats upp och hot om våld förekommer allt oftare. Vad ska vi i Ängelholms kommun acceptera? Hur förebygger vi våld och hot om våld? Målsättningen med detta dokument

Läs mer

Välkommen som Mystery Shopper hos Servicemind A/S

Välkommen som Mystery Shopper hos Servicemind A/S Välkommen som Mystery Shopper hos Servicemind A/S Servicemind A/S, Marielundvej 43A, 1., DK- 2730 Herlev, Denmark Vi vill gärna hjälpa dig att komma igång med jobbet som Mystery Shopper så snabbt och effektivt

Läs mer

Kastades från balkong tog själv fallet till HD

Kastades från balkong tog själv fallet till HD Kastades från balkong tog själv fallet till HD Bakgrund Bakgrund. Natten till den 10 februari 2013 kommer ett larm om att en kvinna i Södertälje har fallit från sin lägenhet på sjätte våningen. Den 22

Läs mer

Struktur Marknad Individuell

Struktur Marknad Individuell ATT TÄNKA PÅ INFÖR LÖNESAMTALET LÖN ÄR NÅGOT DU FÅR FÖR UTFÖRT ARBETE - MEN FUNDERA OCKSÅ PÅ: - Hur vill du att det ska gå till när din lön bestäms? - Vad kännetecknar ett bra lönesamtal? - Vilka faktorer

Läs mer

Äldreomsorg med omsorg.

Äldreomsorg med omsorg. Äldreomsorg med omsorg. Välkommen till Aleris och framtidens äldreomsorg. På Aleris har vi en gemensam syn på äldreomsorg; vi ger våra kunder samma trygghet, respekt och omtanke som vi själva vill ha när

Läs mer

Rapport om läget i Stockholms skolor

Rapport om läget i Stockholms skolor Rapport om läget i Stockholms skolor Enkätstudie om skolans utveckling och lärarnas situation Socialdemokraterna i Stockholms stad 2013:1 Ge lärare förutsättning att vara lärare De senaste åren har svensk

Läs mer

Företagens risk- och försäkringssituation

Företagens risk- och försäkringssituation Telefonundersökning bland svenska småföretagare Företagens risk- och försäkringssituation Marginalen Bank, februari-mars 2013 Fakta om undersökningen Metod: Telefonintervjuer Registerurval: Slumpmässigt

Läs mer

Karriär i handeln. 16 november 2011 Lotta Lundin

Karriär i handeln. 16 november 2011 Lotta Lundin Karriär i handeln 16 november 2011 Lotta Lundin Svensk Handel är en intresseorganisation för detaljister, partihandlare och importörer Svensk Handel skapar bättre förutsättningar för handelns små och stora

Läs mer

Ökade omsättningen. med 35% Öka konkurrenskraften. Fylld med inspiration! Prins Daniels Fellowship. Lönsamma ombyggnationer.

Ökade omsättningen. med 35% Öka konkurrenskraften. Fylld med inspiration! Prins Daniels Fellowship. Lönsamma ombyggnationer. DAGLIGVARUHANDEL Öka konkurrenskraften Prins Daniels Fellowship Fylld med inspiration! Lönsamma ombyggnationer Nya heta koncept Sebastian Lindström, ICA Supermarket Sveg Ökade omsättningen med 35% Jag

Läs mer

Frågor & svar om a-kassan. inför 7 september

Frågor & svar om a-kassan. inför 7 september Frågor & svar om a-kassan inför 7 september Frågor och svar om a-kassan Fråga: Varför bör den som blir arbetslös ha sin inkomst tryggad? Svar: Alla människor behöver kunna planera sin ekonomi. Det faktum

Läs mer