Trevlig sommar, förhoppningsvis med många sköna lässtunder på stranden, i hängmattan, på balkongen!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trevlig sommar, förhoppningsvis med många sköna lässtunder på stranden, i hängmattan, på balkongen!"

Transkript

1 Hej! Här kommer en sommarhälsning från skolbiblioteket. Jag har satt ihop en lista med tips på nya böcker som kan passa som sommarlovsläsning för olika åldrar. En del passar extra bra som högläsning, och de har jag noterat som högläsningstips. Jag vill nämligen ta tillfället i akt att slå ett slag för högläsningen. Ni har säkert hört det förut, men högläsning ökar läsförståelsen och bidrar bland annat till barnets förståelse för grammatik, skriftspråkets uppbyggnad och nya ord. Förutom då att det ger barnet tillgång till en spännande berättelse och en gemensam upplevelse! När barnet inte själv behöver anstränga sig med avkodningen, kan barnet dessutom ta till sig och uppskatta en mer komplicerad och utmanande bok en vad hen skulle kunna tillgodogöra sig själv. Eleverna är varmt välkomna att låna böcker i skolbiblioteket över sommarlovet, men hjälp gärna era barn att komma ihåg att lämna tillbaka dem så fort höstterminen drar igång. Vill man läsa på ett annat språk än svenska har vi även ett litet utbud av böcker på de 16 vanligaste övriga modersmålen på skolan. Även högläsning på ett annat modersmål bidrar till att öka barnets läsförståelse, såväl på modersmålet som på svenska! Trevlig sommar, förhoppningsvis med många sköna lässtunder på stranden, i hängmattan, på balkongen! /Lisa Ljungberg på Abrahamsbergsskolans bibliotek Hcf (läsålder ca. 6-9) Singers melodi av Vanna Rosenberg En varm och fantasifull berättelse om sjölejonet Singer och lejontämjarungen Manfred, som vuxit upp tillsammans på en cirkus. En riktig saga om familj, ursprung och om att höra hemma, med ljuvliga illustrationer. Högläsningstips. Monstret i natten av Mats Strandberg Småläskig berättelse om Frank, som på sin 9-årsdag blir biten av en hund. Morgonen efter vaknar han med löv i sängen, smutsiga fötter och en känsla av att han drömt att han sprang på alla fyra i skogen Samtidigt börjar det gå rykten i den lilla staden om ett mystiskt monster som jagar folk på natten. Kan Frank verkligen ha något med detta att göra?

2 Loka och monsterprinsen av Lisa Moroni Tredje fristående delen i serien om Loka, som när hon får nya glasögon upptäcker att hon inte bara kan se världen lite klarare, utan hon kan även se sådant som andra inte kan se monster! Rolig och spännande för de yngre läsarna som tagit sig förbi lätt att läsa. Fina färgglada illustrationer. Även tidigare delar rekommenderas: Lokas monsterglasögon och Loka och monsterspegeln. Ishavspirater av Frida Nilsson Den Augustprisnominerade Ishavspirater är en riktigt spännande äventyrsberättelse i Astrid Lindgrens anda. Siri bor tillsammans med sin pappa och lillasyster på en ö i ishavet, och en dag händer det Siri fruktar mer än något annat, hennes lillasyster blir bortrövad av den fruktade piraten Vithuvud. Om rädsla, mod och systerskap. Högläsningstips. Kalas och katastrof av Marie Oskarsson Lättläst kapitelbok om Emilia och Julia (som man också kan läsa om i serien Jack och kärleken ) med kompisrelationer som tema. Emilia ska bjuda klassen på kalas, men glömmer inbjudan till Julia! Hur ska hon återvinna Julias förtroende? En liten bok om kärlek av Ulf Stark Mamma och pappa döpte mig till Fred. Men det hjälpte inte. Det blev krig i alla fall. Så börjar Ulf Starks fina berättelse om Freds första kärlek, med Sverige under andra världskriget som fond. Högläsningstips.

3 Hcg (läsålder ca. 9-12) Silvervinges hemlighet av Katarina Genar Genar kan konsten att skriva spännande, ganska lättlästa böcker i bästa Maria Gripe-stil! När Erik följer med sin mamma till ett gammalt slott lyckas han avslöja en hemlighet om slottets tidigare invånare som kommer att beröra honom själv och hans egen historia på ett sätt han aldrig hade kunnat ana Högläsningstips. Billie. Avgång 9:42 till nya livet av Sara Kadefors Tuffa Billie flyttar in hos en fosterfamilj i det lilla samhället Bokarp eftersom hennes mamma inte kan ta hand om henne. Hon har bestämt sig för att göra vad hon kan för att smälta in och skaffa sig vänner på sin nya plats. Men det är någonting som inte stämmer i den nya familjen Vad är det egentligen de döljer? Högläsningstips. Tom Gates (nästan bara) smarta idéer av Liz Pichon Den senaste boken i den brittiska författaren Liz Pichons serie om Tom Gates. Roliga, lättlästa böcker i samma stil som Jeff Kinneys böcker om Greg Heffley. Snyggt och roligt illustrerat. Zombiefeber av Kristina Ohlsson Senaste mellanåldersboken av Kristina Ohlsson, som tidigare skrivit bl.a. Glasbarnen. Mystiska saker händer i Eldsala. Den lilla staden har invaderats av getingar och samtidigt insjuknar människor i en märklig feber. Huvudpersonerna Herbert och Sally anar oråd. En spännande, ganska läskig mysrysare, som också handlar om tillit, familj och hemligheter. Det spännande slutet avslöjar att det här är första delen i en ny trilogi.

4 Isdraken av George R.R. Martin Isdraken är skriven av George R.R. Martin, som också har skrivit bokserien (för vuxna) som ligger bakom tv-serien Game of thrones. Den här boken utspelar sig i samma miljö, men självklart med en annan typ av innehåll. Det här är en ganska lättläst fantasyberättelse om Adara som har ett särskilt band till den fruktade isdraken, och tillsammans måste de rädda världen från förgörelse. Kan passa både yngre och äldre läsare. Högläsningstips. Noel och den magiska önskelistan av Janina Kastevik Noel är en ensam kille som känner att han har svårt att passa in. När han en dag hittar vad som verkar vara en magisk önskelista med hans namn på, förändras saker snabbt. Men vad får det egentligen för konsekvenser när Noels önskningar en efter en slår in? Om vänskap, utanförskap och transcendens ett ord man får lära sig mer om i boken! Högläsningstips. Hc u / Hce u (läsålder eller 15 och uppåt) När hundarna kommer av Jessica Schiefauer Schiefauer vann Augustpriset för den här skildringen av Isaks och Esthers kärlek, som växer fram en sommarnatt vid en sjö. Samma sjö, vid vilken en ung pojke blir misshandlad till döds en annan sommarnatt. Och ryktet säger att Isaks bror var inblandad. En bok för de äldre läsarna, som rymmer både en fin kärleksskildring och en fruktansvärd historia om våld, nationalism och grupptryck. Efter Alaska av John Green Om livet, döden, kärlek och vänskap. John Green har som vanligt fyllt sin bok med de stora känslorna. Författaren till bl.a. Förr eller senare exploderar jag berättar i Efter Alaska (som faktiskt är hans debutroman, men den senaste romanen att ges ut på svenska) om Miles, som då han lämnar sitt tråkiga liv i hemstaden för att gå på high school på ett internat, lär känna den mystiska Alaska Young som vänder hans liv upp-och-ner.

5 Mördarens apa av Jakob Wigelius Den här boken är inte helt ny, men Wigelius berättelse är ändå värd att nämna då den är något så ovanligt som en kul, fantasifylld och spännande ungdomsbok om en gorilla som är ångbåtsmaskinist och hamnar mitt i en otäck smugglings- och mordhistoria. Med sin annorlunda, underbart illustrerade historia har han skapat en allåldersbok med en alldeles speciell stämning, som lämpar sig utmärkt som högläsning även för de äldre ungdomarna. Med andra ord: Högläsningstips. Så har jag det nu av Meg Rosoff Årets ALMA-pristagare har skrivit denna dystopi om 15-åriga Daisy och hennes kusiner som blir strandsatta själva i ett hus på landet, då krig bryter ut i ett framtida England. Gripande och med ett alldeles speciellt språk. Snöstormen av Sofia Nordin Nordin, som tidigare skrivit bl.a. dystopitrilogin som börjar med En sekund i taget, har här lyckats skriva en kort, lättläst bok för de äldre läsarna som ändå är riktigt spännande. Om tre syskon som blir insnöade i en fjällstuga och ställs inför två valmöjligheter att hoppas på att bli räddade eller ge sig ut i snöstormen på jakt efter hjälp. Och vad har hänt deras pappa? Passar extra bra om man exempelvis har dyslexi eller svenska som andraspråk. Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart Hyllad amerikansk ungdomsbok med en twist på slutet som ställer allt på ända. 17-åriga Cadence har tillbringat varje sommar på en privat ö tillsammans med sina släktingar. Sommaren då hon är 15 händer något fruktansvärt, något som förändrar allt. Boken utspelar sig då Cadence, som drabbats av minnesförlust och inte vet vad det var som hände, två år senare återvänder till ön för att försöka minnas. Välskrivet och superspännande.

6 Som eld av Sara Lövestam En Romeo och Julia- historia i stockholmsk skärgårdsmiljö, om Anna och Lollo som tillbringar samma sommar på samma ö, men ändå i helt olika miljöer. Lövestams språk fångar fint känslan av svensk sommar och den första starka kärleken. Ett folk utan land av Melina Marchetta Riktigt spännande fantasyberättelse av den australiensiska ungdomsboksförfattaren Melina Marchetta (Jellicoe road, Francesca), från vilken det också går att dra kopplingar till verklighetens flyktingkatastrof och terrordåd. Högläsningstips.

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler

Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler Föräldrahyllan Leva med barn Lars H. Gustafsson & Marie Köhler En lättläst bok med tilltalande layout. Författarna skriver om barnets utveckling och omvårdnad, med tips om t.ex. amning, sömn, tandborstning

Läs mer

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist

Kalle med klänning och Kalle som Lucia (Hcf bilderbok) Författare: Anette Skåhlberg Illustratör: Katarina Dahlquist Nytt år och nya boktips från Martina och Petra! Skriv gärna till oss och lämna förslag eller kommentarer genom att skicka ett mail till petra.ljungberg@laholm.se Kalle med klänning och Kalle som Lucia

Läs mer

stockholm.se/medioteket cirkbloggen.se

stockholm.se/medioteket cirkbloggen.se En både varmhjärtat och humoristisk fula ankungen-berättelse från Taiwan. Om krokodilen Guji-Guji som föds in i en familj ankor. Så en dag stöter Guji-Guji ihop med tre elaka krokodiler, de vill att han

Läs mer

Hej alla bokläsare! Nu är det åter dags för lite trevliga boktips! Ha en skön läshöst önskar Martina & Petra

Hej alla bokläsare! Nu är det åter dags för lite trevliga boktips! Ha en skön läshöst önskar Martina & Petra Hej alla bokläsare! Nu är det åter dags för lite trevliga boktips! Ha en skön läshöst önskar Martina & Petra Verktygsapan och semestersabotören (Hcf, Bilderbok) Författare och illustratör: Chris Monroe

Läs mer

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam

Boktips. En god läshöst önkar vi er! /Martina och Petra. (hcf) Diktatorn Författare: Ulf Stark Illustratör: Linda Bondestam Boktips Äntligen, äntligen, äntligen kommer vi med våra nya lästips lagom till höstlovet. Hoppas ni kan hitta något mysigt ställe att krypa upp, ner eller in i och läsa lite bra böcker nu när vädret är

Läs mer

Bilderbok Jan Lööfs bilderbok. Fackbok för barn (uvga) Spermie plus ägg är lika med bebis. Barnböcker (Hcf) Den mystiska bulan. Hej på er!

Bilderbok Jan Lööfs bilderbok. Fackbok för barn (uvga) Spermie plus ägg är lika med bebis. Barnböcker (Hcf) Den mystiska bulan. Hej på er! Hej på er! Här tipsar vi om läsvärda böcker. Slå dig ner i bibliotekets Fatboy-säck, i vår mysiga soffa på barnavdelningen eller i en skön fåtölj och läs! Besök våra filialer och vår bokbuss! /Martina

Läs mer

Frågor och svar. Bomben i mat-lådan

Frågor och svar. Bomben i mat-lådan och svar Läraren side 1 Kapitel 1. Max kallas Gummit 1. Vad hände förra veckan? Max blev nästan dödad av Toms bomb. 2. Varför kallas Max för Gummit? Han börjar stamma när han blir retad. 3. Vem är Tom?

Läs mer

Skräcktema. Bilderböcker och lättläst. Mörkret längst ner av Lemony Snicket. Spöknatt av Moni Nilsson

Skräcktema. Bilderböcker och lättläst. Mörkret längst ner av Lemony Snicket. Spöknatt av Moni Nilsson Skräcktema Nu i dessa mörka Halloweentider tänkte vi passa på och tipsa om riktigt ryslig läsning för stora och små. Hoppas att några av våra favoriter kan bli era favoriter. Bilderböcker och lättläst

Läs mer

Boktips år 3-5. Vem är du? En bok om tolerans av Pernilla Stalfelt, Rabén & Sjögren, 2012

Boktips år 3-5. Vem är du? En bok om tolerans av Pernilla Stalfelt, Rabén & Sjögren, 2012 Boktips år 3-5 Vem är du? En bok om tolerans av Pernilla Stalfelt, Rabén & Sjögren, 2012 Pernilla Stalfelts nya bok handlar om tolerans i alla dess former. Om likheter, om olikheter, om rädsla och utanförskap.

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Lärarhandledning INNEHÅLLSFÖRTECKNING Att jobba i klassrummet med Skarven s.3 Förslag på samtalsfrågor per kapitel Efter läsningen s.4-9 s.10-11 Lärarhandledning till Skarven av Sara Lövestam Utgiven

Läs mer

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att

Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att Saiid Min läsning i början och i slutet av det här året är två helt olika saker. Först måste jag säga att jag hade ett gigantiskt problem med att gilla skönlitterära böcker från början, jag var inte van

Läs mer

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser

Läsnyckel. I fiendens skugga. Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser Läsnyckel I fiendens skugga Författare: Sue Purkiss Översättning: Sara Hemmel I fiendens skugga är en spännande ungdomsbok som utspelar sig i Frankrike under andra världskriget. En stridspilot störtar

Läs mer

Den rätta vägen LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial EVA SUSSO SIDAN 1. Namn: Inledningen. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.

Den rätta vägen LÄSFÖRSTÅELSE. Elevmaterial EVA SUSSO SIDAN 1. Namn: Inledningen. Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten. SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Inledningen Frågor på raden (Du hittar svaret på raden, direkt i texten.) 1. I inledningen får vi veta hur världen är uppdelad. Hur är den uppdelad och varför?

Läs mer

Dagspöket på kalas (bilderbok) Författare: Jujja Wieslander Illustratör: Jens Ahlbom

Dagspöket på kalas (bilderbok) Författare: Jujja Wieslander Illustratör: Jens Ahlbom Då var det dags igen för lite nya boktips! Vi hoppas ni ska bli inspirerade och komma till biblioteket och låna lite böcker! Ha det gott i solen! /Martina och Petra Dagspöket på kalas (bilderbok) Författare:

Läs mer

Den som vaktar gården

Den som vaktar gården SIDAN 1 Elevmaterial Namn: LÄSFÖRSTÅELSE Kapitel 1 1. Vad brukade Linns farmor säga om tomten? 2. Varför brukade farmor ställa ut en tallrik gröt till tomten? 3. Linns pappa och hans bror hade ärvt huset.

Läs mer

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut

Någon fortsätter att skjuta. Tom tänker sig in i framtiden. Början Mitten Slut ovellens uppbyggnad I Svenska Direkt 7 fick du lära dig hur en berättelse är uppbyggd med handling, karaktärer och miljöer: Något händer, ett problem uppstår som måste lösas och på vägen mot lösningen

Läs mer

Lingonvägen På utflykt!

Lingonvägen På utflykt! JANINA KASTEVIK, SARAH UTAS & SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Mamma, pappa, Igor och Ester åker på utflykt. När de kommer fram ska de fika, men de har glömt fikakorgen hemma. Mamma säger att

Läs mer

Bonnier Carlsens lättlästa böcker för nybörjarläsarna

Bonnier Carlsens lättlästa böcker för nybörjarläsarna Bonnier Carlsens lättlästa böcker för nybörjarläsarna Olika läsnivåer Det ska vara roligt och enkelt att läsa, även om man precis håller på att lära sig! Bonnier Carlsens lättlästa böcker för nybörjarläsaren

Läs mer

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars.

Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Helges resa till Holland i mars 2010 Onsdag den 24 mars. Nu är jag på väg till Holland. Här står flygplanet som jag ska åka med till Schiphol i Amsterdam. Jag tycker att planet ser väldigt säkert ut. Sådär

Läs mer

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan.

Extratips. Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Extratips Lärarhandledningen är gjord av Ulf Nilsson, lärare i svenska och SO på Skönadalsskolan. Boken finns som ljudbok, inläst av Astrid Lindgren. Låt eleverna lyssna på något eller några av kapitlen.

Läs mer

Kärleksboktips. För vuxna. Kärleksboktips för både stora och små! Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult av Astrid Lindgren

Kärleksboktips. För vuxna. Kärleksboktips för både stora och små! Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult av Astrid Lindgren Kärleksboktips Kärleksboktips för både stora och små! För vuxna Samuel August från Sevedstorp och Hanna i Hult av Astrid Lindgren Astrid Lindgren berättar den sanna historien om sina föräldrars livslånga

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Läsnyckel. På plats i tiden 1 Vide i Lund. Åsa Storck Ill.: Anders Végh Blidlöv

Läsnyckel. På plats i tiden 1 Vide i Lund. Åsa Storck Ill.: Anders Végh Blidlöv Läsnyckel På plats i tiden 1 Vide i Lund Åsa Storck Ill.: Anders Végh Blidlöv På plats i tiden är en ny serie med fristående böcker som tar läsaren med på äventyr i historien. I denna första del befinner

Läs mer

Till dig som har ett syskon med adhd eller add

Till dig som har ett syskon med adhd eller add Till dig som har ett syskon med adhd eller add Namn: Hej! Den här broschyren är skriven till dig som har ett syskon med adhd eller add. När det i broschyren bara står adhd så betyder det både adhd och

Läs mer

Fackbok (barn & ungdom)

Fackbok (barn & ungdom) Äntligen är vi åter med nya boktips lagom till sportlovet. Hoppas alla lässugna får möjlighet att läsa lite nya böcker nu när ni är lediga. Denna gång tipsar vi om lite nytt lättläst och annat smått och

Läs mer

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina

Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina Kapitel 1 Personen Hej jag heter Lars jag är 9 år och jag går på Söderskolan. Jag tycker om min morfar. Jag har 4 syskon 2 bröder och 2 systrar. Mina bröder är 8 år gamla och mina systrar är 3 och 5år.

Läs mer

Föräldrahyllan 501 tips som underlättar föräldraskapet : från föräldrar till föräldrar sammanställd av Katarina Markiewicz

Föräldrahyllan 501 tips som underlättar föräldraskapet : från föräldrar till föräldrar sammanställd av Katarina Markiewicz Hej igen alla boktips-läsare! Oj, vad tiden rusar iväg! När vi skriver dessa boktips är det bara drygt en vecka kvar till sportlovet. Vi hoppas att vi kan inspirera till lite bra läsning mellan varven

Läs mer

Lärarhandledning Billie: Du är bäst

Lärarhandledning Billie: Du är bäst Lärarhandledning Billie: Du är bäst Här presenteras ett antal kapitelrelaterade frågor att grubbla över och samtala kring. Efter frågorna följer övningar i kreativt skrivande. Kapitel 1-2: I Bokarp gör

Läs mer

Författare: Helena Karlsson

Författare: Helena Karlsson Läsnyckel Lea, vilse! Författare: Helena Karlsson Lea, vilse! är en ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Den riktar sig till dig som vill ha en spännande berättelse, skriven med ett tydligt språk,

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Filmen börjar och slutar med att huvudpersonen Frank berättar en metafor. Ta reda på vad begreppet metafor betyder och hur en metafor kan användas.

Filmen börjar och slutar med att huvudpersonen Frank berättar en metafor. Ta reda på vad begreppet metafor betyder och hur en metafor kan användas. Anders Weideman Titta på filmens trailer info r biobeso ket 1. Vad tror eleverna att filmen kommer handla om? Vad bera ttar trailern? Vilka bilder visas i trailern? Vad a r det fo r sta mning och ka nsla

Läs mer

Läsnyckel. Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder. Innan du läser

Läsnyckel. Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder. Innan du läser Läsnyckel Stanna, Milo! Åsa Storck Illustratör: Andréa Räder Stanna, Milo! är den andra boken av tre om flyktingpojken Milo, som tillsammans med sin familj flyr till Sverige från sitt hemland. De två andra

Läs mer

Föreläsning av. Anne-Marie Körling på Junibacken april

Föreläsning av. Anne-Marie Körling på Junibacken april Föreläsning av Anne-Marie Körling på Junibacken april 2019 Endast för eget bruk, ej att spridas. Exemplen är hämtade ur mina böcker. Men här finns också text av Astrid Lindgren, Jens Sigsgaard, Gunilla

Läs mer

Vårt blod, våra ben - fundera, diskutera och skriv

Vårt blod, våra ben - fundera, diskutera och skriv Vårt blod, våra ben - fundera, diskutera och skriv Ämne: Svenska, SVA, SFI Årskurs: Gym, Vux, Lektionstyp: reflektion och diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-8 Det här lektionsupplägget är gjort

Läs mer

Boktips till skolbiblioteket

Boktips till skolbiblioteket 1 (6) Boktips till skolbiblioteket stockholm.se 2 (6) Boktipslista Bilderböcker Anette Skåhlberg Pija Lindenbaum Eva Lindström Lisen Adbåge Emma Adbåge Per Gustavsson Jonna Björnstjerna Kitty Crowther

Läs mer

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson

Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Läsnyckel Hallon, bäst av alla av Erika Eklund Wilson Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Provlektion Klassiska sagor

Provlektion Klassiska sagor Provlektion Klassiska sagor Denna lektion är hämtad ur Klassiska sagor av Lena Johansson, lärare i svenska som andraspråk i Alby i Botkyrka. Klassiska sagor som världens barn har hört är ett kopieringsunderlag

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Mårten Melin Vad handlar boken om? Boken handlar om Livia och Vanja, som startar en spökklubb. Livia berättar att spöken gillar gamla hus. De går på spökjakt, i sin skola,

Läs mer

Bibblan berättar ÅK 4 HÖGLÄSER. Läsåret 16/17. Åk 4 högläser Jenny Karlsson och Petter Södrin, bibliotekspedagoger på Stockholms stadsbibliotek

Bibblan berättar ÅK 4 HÖGLÄSER. Läsåret 16/17. Åk 4 högläser Jenny Karlsson och Petter Södrin, bibliotekspedagoger på Stockholms stadsbibliotek Bibblan berättar ÅK 4 HÖGLÄSER Läsåret 16/17 Åk 4 högläser Jenny Karlsson och Petter Södrin, bibliotekspedagoger på Stockholms stadsbibliotek Åk 4 Högläser läsåret 16/17 Stockholms stadsbibliotek bjuder

Läs mer

Fråga mellan raderna (Du måste tänka efter när du har läst texten. Genom ledtrådar i texten hittar du svaret.)

Fråga mellan raderna (Du måste tänka efter när du har läst texten. Genom ledtrådar i texten hittar du svaret.) EVA SUSSO SIDAN 1 Elevmaterial Namn: Läsförståelse 1. Det hemliga brevet Frågor på raden (Du kan läsa och hitta svaret i texten.) 1. Vad heter huvudpersonen? 2. Vilken årstid är det? 3. Vad låg i brevet

Läs mer

DÖDLIG törst Lärarmaterial

DÖDLIG törst Lärarmaterial sidan 1 Författare: Peter Gotthardt Vad handlar boken om? I staden där Anna, Siri och Lina bor finns ett gammalt hus som alla kallar Slottet. Det är ett mystiskt hus där helt otroliga saker kan hända.

Läs mer

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund

Se mig Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål och förmågor från Lgr 11. Eleverna tränar på följande förmågor. Författare: Bente Bratlund sidan 1 Författare: Bente Bratlund Vad handlar boken om? Jonna och Sanna var bästa kompisar och gjorde allt tillsammans. De pratade om killar, viskade och skrattade tillsammans, och hade ett hemligt språk

Läs mer

Vi som har gjort den här lärarhandledningen är skolbibliotekarier i Kävlinge kommun. Vi heter Susanne Almbecker och Maria Bolmehag.

Vi som har gjort den här lärarhandledningen är skolbibliotekarier i Kävlinge kommun. Vi heter Susanne Almbecker och Maria Bolmehag. 1 BJÖRNSTAD AV FREDRIK BACKMAN Björnstad är en riktig hockeystad. Alla följer det lovande juniorlaget. Om juniorlaget lyckas med säsongen kanske kommunen satsar på att lägga ett hockeygymnasium i Björnstad.

Läs mer

HANDLEDARSTÖD: HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK

HANDLEDARSTÖD: HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK HANDLEDARSTÖD: HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3 3 3 4 4 4 5 6 7 7 Om webbutbildningen Hedersrelaterat våld och förtryck Förberedelser inför gruppdiskussionen Förberedelser: gruppdiskussionsdagen

Läs mer

Varför är det viktigt att ditt barn läser?

Varför är det viktigt att ditt barn läser? LUST ATT LÄSA Många av oss föräldrar drar en lättnadens suck när barnen lärt sig läsa och vill börja läsa själva. Och visst är det en milstolpe att fira, men även efter detta har du möjlighet att uppleva

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

SORG Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Catrin Ankh

SORG Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Catrin Ankh Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Catrin Ankh Vad handlar boken om? Sara, Anna, Kevin och Leo är bästa vänner. De sitter på sitt favoritcafé och pluggar inför matteprovet i morgon. Sara tröttnar och vill

Läs mer

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson

Beslutet. Bakgrund. Läsförståelse. Arbetsmaterial till. Skriven av: Hans Peterson Arbetsmaterial till Beslutet Skriven av: Hans Peterson Bakgrund Det här materialet kompletterar boken Beslutet. Det kan användas individuellt eller i grupp. Om rubriken följs av symbolen: (+) innebär det

Läs mer

Nya vänner ORDFÖRSTÅELSE TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARIA BURMAN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Nya vänner ORDFÖRSTÅELSE TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR MARIA BURMAN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA BURMAN ORDFÖRSTÅELSE halt (s 3, rad 1), isigt, lätt att glida och ramla mellanmål (s 5, rad 7), något lätt att äta, frukt till exempel stukat (s 7, rad 9), gått snett med,

Läs mer

Vero hit & dit. Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist

Vero hit & dit. Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist 1 Vero hit & dit Text Katarina Kieri Bild Helena Lunding Hultqvist Vero kommer ny en dag till Markus klass. Hon verkar så säker på sig själv och kan en massa saker som han inte har en aning om. Hur kan

Läs mer

En modern klassiker. Vem handlar boken om? Vad tas upp i boken? Mästerdetektiven Blomkvist. Författare: Astrid Lindgren

En modern klassiker. Vem handlar boken om? Vad tas upp i boken? Mästerdetektiven Blomkvist. Författare: Astrid Lindgren sidan 1 Författare: Astrid Lindgren En modern klassiker Astrid Lindgren var och är en av våra mest älskade barnboksförfattare. Hennes berättelser har lästs av barn och vuxna från 1940-talet fram till våra

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

Din idé. Innehåll. stephen king

Din idé. Innehåll. stephen king Din idé Jag vill försätta några personer (kanske ett par, kanske bara en ensam människa) i en brydsam situation och sedan se hur de ska klara sig ur det hela. stephen king Det allra viktigaste är förstås

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Tappa tand! som handlar precis om det, om att vilja

Läs mer

Skrivträning skriv olika sorters texter

Skrivträning skriv olika sorters texter Skrivträning skriv olika sorters texter form Regler för stor bokstav - namn - ny mening Skiljetecken - punkt - frågetecken - utropstecken - kommatecken Stycken - lämna en tom rad innehåll Det ska synas

Läs mer

CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN SPÅR I SNÖN

CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN SPÅR I SNÖN CARL-JOHAN MARKSTEDT LÄRARHANDLEDNING TILL NOVELLEN SPÅR I SNÖN AV JONAS KARLSSON 1 Jonas Karlsson är författare, dramatiker och skådespelare. Han har medverkat i en rad succéfilmer som Livet är en schlager,

Läs mer

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser

Läsnyckel. Yasmins flykt. Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel. Innan du läser. Medan du läser Läsnyckel Yasmins flykt Författare: Miriam Hallahmy Översättning: Sara Hemmel Yasmins flykt är en gripande berättelse om den femtonåriga flickan Yasmine och hennes lillebror Ali. Tillsammans flyr syskonen

Läs mer

Lärarmaterial. svarta damen. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr11. Boksamtal. Författare: Torsten Bengtsson

Lärarmaterial. svarta damen. Vad handlar boken om? Mål ur Lgr11. Boksamtal. Författare: Torsten Bengtsson sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Boken handlar om kompisarna Alex, Elsa och Max. De kallar sig för Vilda gänget. Svarta Damen är Alex granne och Vilda gänget tycker att hon är

Läs mer

kunglig sago nytt fabler kon! sagor folksagor

kunglig sago nytt fabler kon! sagor folksagor kunglig sago nytt kon! sagor fabler folksagor Folksagor En folksaga är en saga som man har berättat i århundraden. Den har gått i muntligt tradition fram tills för ca 100 år sedan, då man började skriva

Läs mer

DRÖMMAR OCH MINNESLUCKOR EN SAGA

DRÖMMAR OCH MINNESLUCKOR EN SAGA DRÖMMAR OCH MINNESLUCKOR EN SAGA Välkomna in i hjärnan! Här har det blivit rörigt. För många upplevelser samtidigt har gjort hjärnan trött och slö. Hjärnan behöver nog vila. Ja, eller behöver den det?

Läs mer

Snigelhjärta Författare: Helen Rundgren Illustratör: Kennhet Andersson

Snigelhjärta Författare: Helen Rundgren Illustratör: Kennhet Andersson Nu är det februari och Martina och Petra vill passa på att tipsa om nya och lite äldre böcker, som vi tycker är riktigt bra och som man kan passa på att läsa när vädret inte är så bra och man helst vill

Läs mer

Falafelflickorna VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial CHRISTINA WAHLDÉN SIDAN 1

Falafelflickorna VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS ELEVERNA TRÄNAR FÖLJANDE FÖRMÅGOR. Lärarmaterial CHRISTINA WAHLDÉN SIDAN 1 SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Hawa tillbringar sommarlovet med att fundera på vad hon ska arbeta med som vuxen. Hon kan kanske bli polis men då måste hon lära sig att simma först. Kanske

Läs mer

Taggad på Insta. Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas. Eleverna tränar följande förmågor

Taggad på Insta. Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Lgr 11 Centralt innehåll som tränas. Eleverna tränar följande förmågor SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? När Tara ringer blir Erik jätteglad. Men Tara är inte glad, hon är ledsen. Hon har upptäckt att någon har skapat ett hatkonto på Instagram. Hatkontot heter Vi

Läs mer

Demonpassning Mårten Melin

Demonpassning Mårten Melin Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Vanja, som ska vara barnvakt, till världens jobbigaste unge. Hon berättar, för Livia, om ungen, som heter Tuva. Livia vill gärna vara med och

Läs mer

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund

Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Läsnyckel Anna och Simon. Solresan av Bente Bratlund Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

Biblioteksinfo. Filmer

Biblioteksinfo. Filmer Maj 2006 Biblioteksinfo 1

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Författare: Ann-Charlotte Ekensten Vad handlar boken om? Boken handlar om Elin som ska gå på nyårsfest. Egentligen vill hon inte gå på festen, för att hennes mamma är sjuk och kommer att dö. Men

Läs mer

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Det mystiska huset Av Petter Lidbeck

Det mystiska huset Av Petter Lidbeck 1 2 Det mystiska huset Av Petter Lidbeck Tyra och Siri är enäggstvillingar och ändå så olika som två människor kan vara. De går i samma klass som sin bästis, Pella, som är berättaren i deckarserien Tre

Läs mer

Att använda svenska 2

Att använda svenska 2 Att använda svenska 2 Att använda svenska 1-4 är ett undervisningsmaterial utformat för att hjälpa eleverna att nå gymnasiesärskolans mål i ämnet svenska. Uppgifterna är utformade för att läraren både

Läs mer

Den stora katastrofen

Den stora katastrofen Den stora katastrofen H ej, det är jag här igen, Malin, jag som bor i Rukubacka med min lillasyster Fia, vår hund Rufs och mamma och pappa. Allting är bra här hos oss utom en sak. Det har hänt 4 5 en katastrof,

Läs mer

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA

Kyss aldrig en groda ROLLER MAMMA JULIA FAMILJEN PÅ SLOTTET PAPPA MAMMA FINA FAMILJEN I STUGAN PAPPA MAMMA MARIA GILLION GRODJÄGARNA Kyss aldrig en groda En liten bredvidberättelse om jakten på en groda att kyssa till prins ROLLER FAMILJEN PÅ SLOTTET FAMILJEN I STUGAN GRODJÄGARNA DOM ONDA MAKTERNA TROLLKARLEN BORROR (GRODAN / HÄSTEN)

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING FÖR. fotograf Markus Gårder

LÄRARHANDLEDNING FÖR. fotograf Markus Gårder LÄRARHANDLEDNING FÖR Lärarhandledningen är tänkt att användas tillsammans med programmet som ni får under föreställningen. Det finns flera olika typer av övningar och uppgifter och vår förhoppning är att

Läs mer

EN TJUV UTANFÖR DÖRREN Lärarmaterial

EN TJUV UTANFÖR DÖRREN Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Ellen Holmboe Vad handlar boken om? Boken handlar om Filip som är en hemlig agent. Varje morgon läser han tidningen. Men plötsligt kommer inte tidningen längre. Mamma ringer och klagar.

Läs mer

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material. SIDAN 1 Erik och Lea spökar Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Erik som är hemma och har tråkigt. Plötsligt ringer det på dörren och han hör något som låter BU! Ett litet spöke hoppar

Läs mer

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Av Henrik Ståhlberg Det sägs ibland att människor med autism inte kan tycka synd om andra. Hos människor som inte kan så mycket

Läs mer

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén

Lärarmaterial NY HÄR. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11. Reflektion. Grupparbete/Helklass. Författare: Christina Walhdén sidan 1 Författare: Christina Walhdén Vad handlar boken om? Hamed kom till Sverige för ett år sedan. Han kom helt ensam från Afghanistan. I Afghanistan är det krig och hans mamma valde att skicka Hamed

Läs mer

Vad är det för konstigt träd som har text på bladen? Bok, förstås! Lasse läslust Ludvig lusläst Namn... Klass...

Vad är det för konstigt träd som har text på bladen? Bok, förstås! Lasse läslust Ludvig lusläst Namn... Klass... Namn... Klass... o Info för föräldrarna på sidan 10 T Text: Ped.Mag. Irina Andersson Illustrationer & layout: Paul Söderholm Utgivare: Förbundet Hem och Skola i Finland r.f. Nylandsgatan 17 D FiN- 00120

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning

Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning Pär Sahlin Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning Före läsning modellering Här nedan följer ett par uppgifter som fungerar att göra före eleverna börjar läsa. Övningarna hjälper eleverna att

Läs mer

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Det finns en likabehandlingsplan som gäller för barn och vuxna på Kallingeskolan och där står det saker som vi måste veta

Läs mer

Efter originalberättelse av: Lyman Frank Baum Återberättad av: Maria Seidemann Bilder: Silvio Neuendorf Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel

Efter originalberättelse av: Lyman Frank Baum Återberättad av: Maria Seidemann Bilder: Silvio Neuendorf Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Läsnyckel Trollkarlen från Oz Efter originalberättelse av: Lyman Frank Baum Återberättad av: Maria Seidemann Bilder: Silvio Neuendorf Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel Trollkarlen från Oz är en bearbetad

Läs mer

Henke och bokstäverna som hoppar

Henke och bokstäverna som hoppar SIDAN 1 Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Henke tycker att det är jobbigt att läsa. Bokstäverna hoppar och gör inte som han vill. Det verkar så lätt för alla andra i klassen, men Henke tycker att det

Läs mer

Annelie Drewsen. Medverkar i vårens Läsning Pågår i särskola, resurs- och specialklass:

Annelie Drewsen. Medverkar i vårens Läsning Pågår i särskola, resurs- och specialklass: Medverkar i vårens Läsning Pågår i särskola, resurs- och specialklass: Här är de författare som medverkar i höstens omgång av Läsning Pågår Stockholm, för särskolan samt resurs- och specialklasser. Presentationerna

Läs mer

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm

ELEVFRÅGOR. International Association for the Evaluation of Educational Achievement. Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm ELEVFRÅGOR International Association for the Evaluation of Educational Achievement Bo Palaszewski, projektledare Skolverket 106 20 Stockholm Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig själv och

Läs mer

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3)

Lässtrategier för att förstå och tolka texter samt för att anpassa läsningen efter textens form och innehåll. (SV åk 1 3) TORSTEN BENGTSSON SIDAN 1 Lärarmaterial Vad handlar boken om? Leas mormor har dött och Lea är väldigt ledsen. Hon vet inte om hon vågar gå på mormors begravning. När Erik ringer och frågar om hon vill

Läs mer

LÄSGUIDE till Boken Liten

LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten LÄSGUIDE till Boken Liten Den här läsguiden är ett stöd för dig som vill läsa och arbeta med boken Liten på din förskola. Med hjälp av guiden kan du och barnen prata om viktiga

Läs mer

Barnkonventionen. Regler om hur alla barn i världen ska ha det bra

Barnkonventionen. Regler om hur alla barn i världen ska ha det bra Barnkonventionen Regler om hur alla barn i världen ska ha det bra 1 FN har bestämt att alla barn i hela världen ska må bra och ha det bra. FN betyder förenta nationerna. FN är som en jättestor förening.

Läs mer

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om?

Lärarmaterial. Böckerna om Sara och Anna. Vilka handlar böckerna om? Vad tas upp i böckerna? Vem passar böckerna för? Vad handlar boken om? sidan 1 Böckerna om Sara och Anna Författare: Catrin Ankh Vilka handlar böckerna om? Böckerna handlar om två tjejer i 15-årsåldern som heter Sara och Anna. De är bästa vänner och går i samma klass. Tjejerna

Läs mer

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel

Ett batteri av frågor finns längst bak i denna handledning. Boken finns på tex Storytel Handledning till Klaras hemlighet Eleverna använder en loggbok för tankar och reflektioner under hela läsningen. Loggbokens framsida finns som kopieringsunderlag. Först när boken är slut ritar eleverna

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Boken handlar om: Olle är åtta år. Han är kär i Isa. Amir och Olle går i samma klass. Amir är också kär i Isa. Båda två tror, att Isa är kär i just honom. En dag kommer de båda, samtidigt, till

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Gammal kärlek rostar aldrig Gammal kärlek rostar aldrig SammanTräffanden s. 4 YY Beskriv förhållandet mellan kvinnan och hennes man. Hur är deras förhållande? Hitta delar i texten som beskriver hur de lever med varandra. YY Vad tror

Läs mer

Vi hoppas kunna ge er inspiration i vårsolen till att läsa lite nya barn- och ungdomsböcker.

Vi hoppas kunna ge er inspiration i vårsolen till att läsa lite nya barn- och ungdomsböcker. Hej! Vi hoppas kunna ge er inspiration i vårsolen till att läsa lite nya barn- och ungdomsböcker. Nu i april presenterar vi vår nya boktipsare som säkert kommer att ge er läsvärda tips. Hon heter Jenny

Läs mer

Kapitel 1: Turistfällan

Kapitel 1: Turistfällan Läsnyckel Wonder Woman Drakens svärd Text: Laurie Sutton Bilder: Dan Schoening Översättning: Marie Helleday Ekwurtzel I det här lättlästa äventyret, för 9 12-åringar, står Wonder Woman inför en stor utmaning.

Läs mer

INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA!

INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA! INFORMATIONSBREV VECKA 45-46 HEJ PÅ ER DÄRHEMMA! Hoppas att allt är bara bra med er inför den stundande All Helgonahelgen. Dagen idag bjuder ju på ett härligt höstväder. Vi får hoppas det håller i sig

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK SMÄRTANS OFÖRMÅGA OM JAG KUNDE

SOPHIE ZETTERMARK SMÄRTANS OFÖRMÅGA OM JAG KUNDE SOPHIE ZETTERMARK SMÄRTANS OFÖRMÅGA OM JAG KUNDE Om jag kunde skulle jag skriva om kärleken: om hur den har påverkat mig, satt igång mig, utmanat mig. Jag skulle skriva om det kroppsliga också: om utbytandet

Läs mer

Gregor - krigarens död

Gregor - krigarens död Gregor - krigarens död Författare: Suzanne Collins. Svenska, 2014-06-02 beskrivning : ~. Den sista striden i Underjord ~. Superspännande och känslofylld läsning i sista delen i fantasyserien om Gregor

Läs mer