Sammanträdesprotokoll 1/21 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: kl

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanträdesprotokoll 1/21 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: kl"

Transkript

1 Sammanträdesprotokoll 1/21 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdestid: kl Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Ledamöter, Pensionärsrådet Ronny Hammargren, vice ordf Eva Sjöfält, PRO Lysekil Britt-Marie Hellström, PRO Brastad Kent Andersson, PRO Brodalen Agneta Adriansson, PRO Skaftö Lars Jansson, SPF Gullmaren Hennie Olsson, Aktiva Seniorer Lisbeth Ask, SKPF Lysekil Ledamöter, Rådet för funktionshinderfrågor Ronny Hammargren, vice ordf Sverker Johnsson, BYN Marita Fermell Lagrell, UBN Agneta Adriansson, HLF Bo Josefsson, HSO Sigbritt Ödman, FUB Paragrafer ANSLAGSBEVIS: Nämnd: Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdesdatum: Anslagsdatum: Förvaringsplats: Kommunledningskontoret Justeringsdatum: Anslagets nedtagande: Bevis om tillkännagivande av justering: Lysekils kommun, Lysekil Tel: Fax: registrator@lysekil.se

2 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /21 Medverkande tjänstemän Eva Andersson, socialchef Anne-Marie Mattsson, sekreterare Marina Lindblom, avd.chef vård och omsorg Camilla Karlsson, avd.chef LSS/socialpsykiatri Annelie Antonsson, anhörigsamordnare Maria Johansson, utredare Margaretha Govik, fastighetsenheten Lars Henningsson, fastighetsenheten Sekreterare: Ordförande: Justerare:... Anne-Marie Mattsson... Ronny Hammargren... Agneta Adriansson, KPR och KRF Justerare: Utdragsbestyrkande:

3 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /21 11 PLAN FÖR FRAMTIDA LSS/SOCIALPSYKIATRI samt PLAN FÖR FRAMTIDA ÄLDREOMSORG Plan för framtida LSS/socialpsykiatri Socialnämnden gav den 17 september 2015 förvaltningen i uppdrag att upprätta förslag till projektbeskrivning avseende övergripande planer för framtida behov av platser och omsorg inom LSS och socialpsykiatri. En arbetsgrupp bestående av förvaltningens utredare, avdelningschef LSS/socialpsykiatri, biståndschef, samt enhetschefer från verksamheten hade den 29 april ett första uppstartsmöte för att sätta ramar och tydliggöra inriktning för planen. Planen för framtida omsorg avseende LSS/socialpsykiatri ska under perioden vara vägledande i de politiska och verksamhetsmässiga besluten, men också finnas med i det dagliga arbetet. Planen är ett dokument för att förändra och förbättra kommunens framtida omsorg avseende LSS/socialpsykiatri. Den ska redovisa verksamhetens ambitioner och konkreta aktivitetsåtgärder för att förbättra verksamheten samt tydliggöra behovet av framtida platser och volymutökningar inom verksamheten. Plan för framtida äldreomsorg Socialnämnden gav den 17 september 2015 förvaltningen i uppdrag att även upprätta förslag till projektbeskrivning avseende en övergripande plan för framtida behov av platser och volymutökningar inom vård och omsorg. Planen skall bidra till att uppnå kommunens vision och värdegrund samt de mål och uppdrag som antagits på politisk nivå och i förvaltningen. Planen är ett instrument för att styra, förändra och förbättra kommunens framtida vård och omsorg. Den skall redovisa verksamhetens ambitioner, strategier och konkreta aktiviteter för att förbättra verksamheten, samt tydliggöra behovet av framtida platser och volymutökningar inom verksamheten. Planen skall vara vägledande i de politiska och verksamhetsmässiga besluten, men också finnas med i det dagliga arbetet. Meningen är att representanterna i Kommunala Pensionärsrådet och Kommunala rådet för funktionshinderfrågor vid dagens sammanträde får information om pågående arbete för att sprida detta inom sina respektive organisationer. Alla är Justerare: Utdragsbestyrkande:

4 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /21 välkomna att kontakta utredare Maria Johansson och Frida Mellgren på socialkontoret för ytterligare information. Båda planerna kommer att återkomma vid höstens sammanträden. Justerare: Utdragsbestyrkande:

5 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /21 12 NYA LSS-BOENDET I LYSEKIL Camilla Karlsson, avdelningschef LSS/socialpsykiatri, informerar om pågående byggnation av nytt LSS-boende i centrala Lysekil. Ritning över boendet visas. Planerat att stå färdigt med 6 lägenheter till den 1 november Byggs i två plan, första plan är gemensamhetsutrymmen samt två lägenheter, andra plan är fyra lägenheter. Boendet är en utökning över befintliga gruppboenden. 5 har tackat ja till lägenheterna. Annika Hansson kommer att vara chef för nya gruppboendet. Förvaltningen kommer att anställa en verksamhetspedagog för att förbereda inflyttningen och övrigt kringarbete. Synpunkter Sverker Johnsson, representant för byggnadsnämnden: tror att det finns hiss från gatuplan i närliggande gymlokal och undrar om den kan den användas för gruppboendets hyresgäster? Camilla Karlsson, avdelningschef: tanken är inte så om det finns någon hiss. Sverker Johnsson: tycker det hade varit bra om den kunde användas särskilt vintertid då det kan underlätta om de boende kan komma till sina lägenheter från fler håll. Justerare: Utdragsbestyrkande:

6 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /21 13 NYA ÄLDREBOENDET I FISKEBÄCK, LYSEKIL Marina Lindblom, avdelningschef vård och omsorg, informerar om pågående arbete med planering av nytt äldreboende i Fiskebäck, Lysekil. Ritningar över byggnad redovisas. 6 avdelningar med 10 lägenheter på varje avdelning. Varje lägenhet är på ca 35 kvm och ligger i markplan. Planerade med pentrydel (platta, kylskåp, diskho). Badrummen planeras med tvättmaskin och torktumlare. Egen utgång till varje lägenhet. Samlingssal med matsal där man kan ha gemensamma aktiviteter, konferenser, uppvaktningar m.m. Tillagningskök ska finnas. Möjlighet till frisör och fotvård om det finns någon som vill hyra in sig och bedriva verksamhet. Plan 2 avsedd för personal i första hand men möjlighet finns att bygga på huskropparna om behov finns framöver. På varje avdelning ska det gå att öppna upp mellan två lägenheter så att det lämpar sig för parboende. Boendet beräknas vara klart 2018/2019. Synpunkter Lars Jansson, representant för SPF Gullmaren, Lysekil: frågar vad finns det för planer för befintligt boende på Blekegatan (Lysekilshemmet) när nytt äldreboende i Fiskebäck är klart? Eva Andersson, förvaltningschef, och Marina Lindblom, avdelningschef: Kooperativa Hyresrättsföreningen Lysekils Omsorgsbostäder äger Lysekilshemmet. Vet inget om planerna gällande det huset. Lars Jansson: Ska nya äldreboendet i Fiskebäck ersätta boendet på Blekegatan som idag har 73 platser så innebär det en minskning med 13 platser. Då blir det många som får bo kvar i ordinärt boende med allt vad det innebär. Justerare: Utdragsbestyrkande:

7 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /21 Eva Andersson och Marina Lindblom: Det blir en minskning av platser, men ingen har fått avslag när de sökt särskilt boende om behovsprövning visar på att särskilda insatser behövs. Däremot är det en del som av olika orsaker tackar nej till det erbjudande som ges vilket kan innebära att ett beslut inte kan verkställas så snabbt. Information om nya äldreboendet i Fiskebäck, Lysekil, återkommer vid höstens sammanträden. Justerare: Utdragsbestyrkande:

8 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /21 14 INFORMATIONSVECKA OM FALLSKADOR Avdelningschef Marina Lindblom informerar om att det under vecka 40/2016, perioden 3 7 september, ska det vara en nationell kampanj för att minska antalet fallskador. Folkhälsosamordnare Anna Nyman Holgersson är en av de som är med i planeringen för detta i Lysekils kommun. Om det finns någon från kommunala pensionärsrådet eller från kommunala rådet för funktionshinderfrågor som vill vara med i planeringen eller ge tips om olika aktiviteter som bedrivs inom respektive organisation så går det bra att kontakta Marina Lindblom eller Anna Nyman Holgersson via kommunens växel. Justerare: Utdragsbestyrkande:

9 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /21 15 START AV ANHÖRIGGRUPP PÅ SKAFTÖ Anhörigsamordnare Annelie Antonsson informerar om behovet av att starta en anhöriggrupp på Skaftö. Två grupper har startats i Lysekil och önskemål finns att det ska finnas en sådan grupp även på Skaftö. För att starta på Skaftö behövs två frivilliga, vilket Annelie Antonsson önskar att representanterna tar med till sina föreningar. Informationsmaterial delas ut vid dagens sammanträde. Annelie Antonsson vill gärna att materialet sprids och hon kommer gärna till Skaftö och berättar mer om denna verksamhet. Broschyr om anhörigstöd bifogas protokollet. Justerare: Utdragsbestyrkande:

10 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /21 16 RIKTLINJER FÖR ANHÖRIGSTÖD Anhörigsamordnare Annelie Antonsson informerar om riktlinjer för anhörigstöd som reviderats och antagits av socialnämnden den 30 mars Riktlinjerna bifogas protokollet. Justerare: Utdragsbestyrkande:

11 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /21 17 PROCESSEN FÖR BESLUT OM INSATS Vid förra sammanträdet den 7 mars 2016, efterfrågades information om hur processen ser ut för beslut om insats gällande särskilt boende, hemtjänst eller annan insats inom kommunens vård och omsorg. Marianne Sandsten, enhetschef för biståndsbedömning, informerar om hur det går till när en person behöver hjälp med särskilda insatser. Det kan vara personen själv som kontaktar personal och det kan även vara anhöriga till personer som har behov av olika insatser. Det finns 7 handläggare inom förvaltningen som handlägger ansökningar både för LSS och för äldreomsorg. För personer som behöver hjälp med insatser enligt socialtjänstlagen kommer oftast ansökan från dem själva eller från deras anhöriga. För personer inom LSS kan också initiativet komma från region och/eller rehabilitering. Ansökan ska helst vara skriftlig. Handläggaren gör ofta hembesök, har en dialog med den sökande och/eller en anhörig. Den enskilde framför sina behov/önskemål. Behoven styr så det är inte alltid att önskemålen uppfylls men handläggaren försöker tillgodose båda så mycket det går. Utredningen påbörjas. Dialog både med den enskilde och anhöriga. När utredningen är klar fattas beslut av handläggaren. Besluten kan beviljas men även avslås om rätt till insats inte föreligger. Positivt beslut = uppdrag/beställning till verksamheten som ska utföra insatsen. Avslagsbeslut = får inte det som sökts, men har rätt att överklaga till förvaltningsrätt och där hjälper handläggaren till med att göra ett överklagande. Handläggaren följer upp alla fattade beslut regelbundet, hur det fungerar, om man är nöjd. Det är få avslag på ansökningar om särskilt boende. I dagsläget är det ingen lång kö för att få särskilt boende, men det går kanske inte alltid få ett boende där man sökt utan kan få erbjudande om plats på annat boende. Ansökan utredning beslut beställning alternativt avslag. Om en ansökan beviljats och brukarens behov efter en tid förändras och ytterligare insats behövs så kan verkställaren tillgodose detta om det är en liten eller tillfällig utökning. Om det däremot är en permanent utökning eller en stor utökning så får handläggaren/biståndsbedömaren göra en ny omprövning av beslutet. Justerare: Utdragsbestyrkande:

12 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /21 Skälig levnadsnivå gäller vid insatser enligt socialtjänstlagen. Goda levnadsvillkor gäller vid insatser enligt LSS-lagen. Socialtjänstlagen är en ramlag där man kan skräddarsyr utifrån brukarens behov för att få hjälp med det som inte kan tillgodoses på annat sätt. LSS-lagen har 10 insatskategorier som brukaren kan ansöka om. Om det finns önskemål om mer information gällande lagstiftning så kommer Marianne Sandsten gärna tillbaka vid annat tillfälle. Justerare: Utdragsbestyrkande:

13 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /21 18 SKRIVELSE FRÅN HANDIKAPPFÖRENINGARNA I LYSEKIL Marina Olsson, ordförande för HSO, handikappföreningarna i Lysekil, har till Lysekils kommun den 16 maj 2016 översänt en skrivelse där föreningarna vill göra kommunen uppmärksam på vissa åtgärder som behöver göras på Oscars för att lokalen ska kunna användas av personer med funktionshinder. Skrivelsen har diarieförts och överlämnats till samhällsbyggnadsförvaltningen. Skrivelsen har inte skickats från HSO till socialförvaltningen, men har kommit till förvaltningens kännedom via kontakt från samhällsbyggnadsnämndens representant i kommunala rådet för funktionshinderfrågor till socialnämndens ordförande. Margaretha Govik och Lars Henningsson från samhällsbyggnadsförvaltningens fastighetsenhet har bjudits in för att informera om ärendet. 1. Det som framförs i skrivelsen gäller följande: 2. Rampen stor höjdskillnad från mark till ramp 3. Toalettstol alldeles för låg, omöjligt att ta sig upp från denna 4. Hörselslinga fungerar inte 5. Dörrar finns inga dörröppnare någonstans Margaretha Govik och Lars Henningsson ger bland annat följande svar: 1. Höjdskillnaden mellan mark till ramp kommer att åtgärdas inom kort. Grus har beställts. Översyn av själva rampen kommer att göras. Bra att fastighetsenheten fått denna synpunkt från HSO eftersom det inte kommit till deras kännedom tidigare. 2. Det finns handtag att fälla ner vid sidan om toalettstolen för att användas som hjälp för att komma upp. Befintliga toalettstolar följer den standard som var när huset byggdes. Kommer på sikt att bytas ut så att det följer den standard och de regler som gäller idag. 3. Fungerande hörslinga finns i lokalen, men måste sättas på manuellt. De som ska använda lokalen måste meddela kommunen i förväg så att hörslingan sätts på. Fastighetsenheten har inte fått några påpekanden från annat håll om att slingan inte skulle fungera. 4. Dörröppnare finns inte på ytterdörrarna till Oscars vilket kan ha att göra med att fastigheten ska följa en gammal stil. Enheten kommer att undersöka detta och göra vad man kan och får för att tillgodose behoven. Enligt Justerare: Utdragsbestyrkande:

14 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /21 byggnorm handikappanpassas det i stor utsträckning, men kan vara problem när det gäller gamla byggnader. I samband med dessa frågor kommer även synpunkter gällande övergångsställen i kommunen. Dessa måste ses över eftersom vissa av dem har behov av avfasning och att kantstenar behöver målas vid varje övergångsställe för att underlätta för personer med nedsatt syn. Påpekanden har skett tidigare men några åtgärder har ännu inte gjorts. Justerare: Utdragsbestyrkande:

15 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /21 19 MEDVERKANDE TJÄNSTEMÄN Sverker Johnsson, representant för byggnadsnämnden, vill i dagens protokoll få antecknat att man på sammanträdena med kommunala pensionärsrådet och kommunala rådet för funktionshinderfrågor saknar medverkan från Lysekils kommuns kommunalråd och oppositionsråd och vill gärna veta varför närvaro vid rådens möten inte sker. Protokollet översänds till kommunalrådet och oppositionsrådet för besvarande. Justerare: Utdragsbestyrkande:

16 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /21 20 FRÅGOR FRÅN SAMORGANISATIONEN PRO LYSEKIL PRO i samorganisationen för Lysekils kommun (fyra föreningar) bjöd in övriga pensionärsorganisationer i kommunen för att diskutera vilka frågor som man ville ta upp och få svar på vid dagens sammanträde. Följande frågor har ställts från PRO, SPF, SKPF och Aktiva seniorer: 1. Regeringen har beslutat tillåta att kommunerna höjer taket för hemtjänstkostnader. Hur har Lysekils kommun hanterat detta? Svar: Socialnämnden har den 25 maj 2016 föreslagit kommunfullmäktige besluta att den maximala avgiften inom äldreomsorgen höjs, i enlighet med den lagändring som genomförts i socialtjänstlagen 8 kap 5. Det är upp till varje kommun att ta beslut om att följa eller inte följa lagändringen. I Lysekils kommun är det 197 personer som blir berörda om kommunfullmäktige tar beslut om att följa den föreslagna ändringen. 189 av dessa personer får då betala mer. 2. Vi vill ha en redogörelse för fria pensionärsresor i Lysekils kommun. Hur skiljer sig regelverket från grannkommunerna och har det skett någon uppföljning? Svar: Lysekils kommun har fria resor med kollektivtrafiken för personer över 75 år. Västtrafik har ansvar för och erbjuder alla över 75 år Seniorkort som gäller inom kommunzonen för närtrafik och för rundan i centrala Lysekil. Seniorkorten gäller inte för färdtjänst eftersom dessa handläggs på annat sätt av annan handläggare. Regelverket för seniorkorten fungerar på samma sätt i Sotenäs kommun, men med den skillnaden att Sotenäs tar ut en administrativ avgift om 145 kronor. Munkedals kommun har inga fria resor. Uddevalla kommun har samma regelverk som Lysekils kommun. Seniorkortet får användas alla tider som kollektivtrafiken är igång. Någon uppföljning har inte skett mer än att man vet att ca 1000 personer i Lysekils kommun har fått kortet men man kan inte se hur många av dessa som använder det. Om något händer med seniorkortet ska man vända sig direkt till Västtrafik för att spärra eller skaffa nytt. Det är inte Lysekils kommun som handlägger och utfärdar seniorkort, däremot betalar kommunen en avgift till Västtrafik för de personer över 75 år som antar erbjudandet. Justerare: Utdragsbestyrkande:

17 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /21 3. Har kommunen gjort någon utvärdering av matdistributionen i kommunen? Svar: Utvärdering av matdistributionen har inte gjorts. Samhällsbyggnadsförvaltningen har däremot gjort en undersökning avseende kostnader för tillagning av mat. Resultatet av denna rapport har presenterats för kommunstyrelsen. Syftet med den undersökning som gjordes enligt uppdrag från kommunstyrelsen var att se vad maten kostade för att tillagas inom kostenheten. Något annat svar på frågan kan inte lämnas. 4. Hur ser utbildningsnivån ut på kommunens särskilda boenden? Hur klarar verksamheterna sommaren 2016? Svar: Varje år, de två första veckorna i mars, gör förvaltningen/enheten en mätning avseende scheman och utbildningar inom de olika verksamheterna. Utifrån detta planeras schemaläggning/förändring samt behov av kompletterande utbildningar. Planeringen inför sommaren 2016 har varit svår det gäller anställning av undersköterskor. Lite lättare när det gäller anställning av sjuksköterskor. Några personer under 18 år har anställts men får då inte utföra omvårdnadsarbete. Situationen ser i dagsläget ändå ganska bra ut. Några avtal om extrabetalt vid semesterperioder har ännu inte tecknats. Justerare: Utdragsbestyrkande:

18 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /21 21 BUDGETLÄGET 2016 Tertialrapport per april 2016 är klar. Utfallet tyder på ett underskott för socialnämndens del med ca 5,6 mnkr, vilket fördelar sig på individ- och familjeomsorgen (barn- och ungdom) ca 2 mnkr, äldreomsorg (hemtjänst och korttidsvård) ca 3 mnkr samt LSS (personlig assistans) ca 0,5 mnkr. Inom särskilda boenden samt inom försörjningsstöd ser det ganska bra ut. Den 20 juni kommer förvaltningen att presentera en åtgärdsplan för socialnämnden för att möjliggöra en budget i balans vid årets slut. Nämnden har fått anmärkning av kommunens revisorer om att budgetramen inte hålls och måste därmed visa vilka åtgärder som planeras för att komma tillrätta med detta. Justerare: Utdragsbestyrkande:

19 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /21 22 INFORMATION FRÅN KONSUMENTVERKET Konsumentverket informerar intressant läsning på deras hemsida Justerare: Utdragsbestyrkande:

20 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /21 23 UTBILDNING FÖR PERSONAL Utbildning för baspersonal planeras under Följande utbildningar har erbjudits: Palliativ vård 40 platser för personal inom vård och omsorg Psykiatri 20 platser för personal inom vård och omsorg Specialpedagogik 1 40 platser för personal inom LSS Utbildningarna pågår under ca 15 veckor och är förlagda till Campus Väst i Lysekil. Utbildningen sker en eftermiddag per vecka och man går i grupper. Fria läromedel under utbildningen som sedan tillfaller verksamheterna. Alla får betyg efter utbildningen. Om utbildningen sker på ledig dag/ej schemalagd tid så sker den på fritid, om utbildningen sker på arbetsdag så ingår den som arbetsdag. Det har visats stort intresse för utbildningarna och många har sökt. Platserna har lottats ut. Förvaltningen hoppas att liknande utbildningar kan erbjudas till personalen även nästa år. Justerare: Utdragsbestyrkande:

21 LYSEKILS KOMMUN Sammanträdesprotokoll Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor /21 24 NÄSTA SAMMANTRÄDE Nästa sammanträde är planerat till den 12 september Mötet blir även då gemensamt för kommunala pensionärsrådet och för kommunala rådet för funktionshinderfrågor. Justerare: Utdragsbestyrkande:

22 Anhörigstöd Information till anhörig-, brukar- och patientorganisationer

23 Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer krävs upphovsmannens tillstånd. ISBN Artikelnr Foto Hans Alm Tryck Edita Bobergs AB, Falun, januari 2015

24 Förord Den här skriften innehåller information om den bestämmelse som infördes den 1 juli 2009 i 5 kap. 10 socialtjänstlagen (2001:453), SoL, om att socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder. Skriften vänder sig till medlemmar i organisationer som består av anhöriga, brukare och patienter, det vill säga ideella organisationer som har det gemensamt att de på olika sätt arbetar för de anhörigas bästa. Förhoppningen är att de diskussionsfrågor som tas upp kan innebära en hjälp för organisationerna att formulera och utveckla sin syn på bestämmelsen, vad den betyder för enskilda och hur organisationen ska arbeta vidare med dessa frågor. Socialstyrelsen har tidigare gett ut en vägledning, riktad till chefer och handläggare i kommunerna, om bestämmelsen i socialtjänstlagen angående stöd till anhöriga. Denna skrift bygger till stor del på den tidigare publicerade vägledningen. Detta informationsmaterial har sammanställts av Ann Jönsson. Cecilia Malm har svarat för den juridiska granskningen. Informationsmaterialet har tagits fram under ledning av Lennarth Johansson, inom ramen för regeringens uppdrag till Socialstyrelsen vad gäller bestämmelsen i socialtjänstlagen. Natalia Borg Avdelningschef ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN 3

25 5 kap. 10 socialtjänstlagen Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder. 4 ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN

26 Innehåll Förord 03 5 kap. 10 socialtjänstlagen 04 Anhöriga gör viktiga insatser 06 Organisationernas betydelsefulla roll 06 Definitioner 07 Så säger lagen 09 Kommunens skyldighet och den enskildes rättighet 11 Strategi för att utveckla anhörigstödet 11 Den enskildes rättigheter 12 Anhöriga i olika livssituationer 13 Livet påverkas på olika sätt 14 Att känna sig trygg och delaktig 16 Förebygga ohälsa 16 Delaktighet och inflytande 16 Bemötande och helhetssyn 17 Information 17 Samverkan 19 Samverkan med hälso- och sjukvården 19 Öka enskildas och gruppers inflytande 20 Självbestämmande och integritet 22 Sekretess och tystnadsplikt 22 Sekretess för offentlig verksamhet 22 Tystnadsplikt i privat vård och enskild verksamhet 23 Anhöriga och sekretess 23 Olika former av anhörigstöd 25 Hjälpmedel som stöd 27 Bostadsanpassning 28 5

27 Anhöriga gör viktiga insatser Maken till hustrun med demenssjukdom, mamman till sonen med missbruksproblem, systern till kvinnan med psykisk sjukdom, pappan till ett barn med autism. Detta är bara några exempel på livssituationer där anhöriga kan behöva ge stöd åt en närstående. Drygt 1,3 miljoner personer, det vill säga närmare en femtedel av Sveriges vuxna befolkning, vårdar, hjälper eller stödjer regelbundet en närstående. 1 Det handlar om allt från att besöka en förälder på det särskilda boendet någon gång i månaden till föräldrar som dagligen hjälper ett barn med funktionsnedsättning. Drygt personer ger varje dag hjälp till närstående i alla åldrar. Anhöriga är, med sina kunskaper och erfarenheter, en viktig resurs i vården och omsorgen. På senare år har synsättet att anhöriga bör bli delaktiga i vård och omsorg vuxit sig allt starkare. Detsamma gäller också insikten om att den anhöriga behöver få stöd för att kunna hjälpa sin närstående. I många olika sammanhang har det slagits fast att såväl brukarperspektivet som anhörigperspektivet är nödvändigt inom vården och omsorgen. Organisationernas betydelsefulla roll Anhörig-, patient- och brukarorganisationerna har en betydelsefull roll på flera olika sätt. De fungerar t.ex. som mötesplatser, där personer med gemensamma erfarenheter och behov har möjlighet att träffas. Sådana möten spelar många gånger 1. Anhöriga som ger omsorg åt närstående. Omfattning och konsekvenser. Stockholm: Socialstyrelsen; ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN

28 Anhöriga gör viktiga insatser en viktig roll. Både anhöriga, patienter och brukare får bekräftat att det är fler som delar liknande erfarenheter. Mötena ger också möjlighet att dela med sig av tips på hur man kan lösa olika problem i vardagen. Organisationerna är också viktiga som förmedlare av information, bland annat om vilka rättigheter till stöd som anhöriga, patienter och brukare har. Organisationerna har dessutom en betydelsefull roll när det gäller att ge vården och omsorgen kunskap om vad det innebär att leva med exempelvis psykisk ohälsa, missbruk och beroende eller en funktionsnedsättning. Organisationerna har även en viktig funktion som påverkande kraft, genom att peka på brister i samhället och arbeta för förbättringar. Därför är organisationerna också betydelsefulla för att bestämmelsen i socialtjänstlagen (2001:453), SoL, om kommunernas skyldighet att ge stöd åt anhöriga ska bli känd och tillämpas i hela socialtjänstens verksamhet. Definitioner Anhörig och närstående I den här skriften används begreppen anhörig och närstående på samma sätt som i regeringens proposition Stöd till personer som vårdar eller stödjer närstående. 2 Enligt propositionen avses med närstående den person som tar emot omsorg, vård och stöd. Det kan vara en äldre person med omfattande behov av vård och omsorg, en person med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning eller en person med långvarig sjukdom. Den som ger hjälpen benämns anhörig. Med anhöriga avses enligt propositionen också t.ex. grannar och vänner. 2. Prop. 2008/09:82 s ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN 7

29 Anhöriga gör viktiga insatser Att diskutera Vad innebär det konkret att ha ett anhörigperspektiv i vården och omsorgen? Är det skillnad på anhörig-, patient- och brukarperspektiv? I så fall, på vilket sätt? Vilken betydelse har din organisation för dig? 8 ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN

30 Så säger lagen Under livet behöver de flesta människor stöd och hjälp av andra. Det är vanligt och helt naturligt att människor ställer upp för varandra under sådana perioder. Många ser det också som en självklarhet att hjälpa familjemedlemmar eller andra närstående. Men var och en avgör själv hur stort ansvar han eller hon är beredd att ta för att ge vård eller stöd åt en närstående. 3 Föräldrars och makars ansvar är reglerat i föräldrabalken (1949:381), FB, och äktenskapsbalken (1987:230), ÄB. Den som har vårdnaden om ett barn har ansvar för barnets personliga förhållanden och ska se till att bland annat barnets behov av omvårdnad blir tillgodosett. Barnets vårdnadshavare ska bland annat se till att barnet får den tillsyn som behövs med hänsyn till dess ålder, utveckling och andra omständigheter. 4 När det gäller insatser för barn med funktionsnedsättning förs ofta diskussioner om vad som kan anses ligga inom normalt föräldraansvar. När det gäller makar ska dessa, var och en efter sin förmåga, bidra till det underhåll som behövs för att deras gemensamma och personliga behov ska tillgodoses. 5 Lagen bygger på uppfattningen om att makar ska leva på samma villkor och ha lika levnadsstandard. Det innebär att makar har ett gemensamt ansvar för ekonomi och skötsel av hemmet. I äktenskapsbalken finns inte någon omvårdnadsplikt inskriven och varje maka avgör själv hur mycket hon eller han vill hjälpa till med olika omvårdnadssysslor Prop. 2008/09:82 s kap. 2 FB 5. 6 kap. 1 ÄB 6. Prop. 2008/09:82 s. 12 ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN 9

31 Så säger lagen I Sverige finns ingen laglig skyldighet för vuxna barn att ta ansvar för föräldrarnas behov av vård och omsorg. 7 Inom ramen för lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, och även inom socialförsäkringen finns insatser som i huvudsak syftar till att underlätta för anhöriga. Det händer att anhöriga anställs för att vårda en närstående eller för att vara personliga assistenter enligt LSS. Att både vara anhörig och anställd kan vara en komplicerad situation. Det är viktigt att kommunen uppmärksammar att den som har en anställning som anhörigvårdare också kan behöva stöd enligt 5 kap. 10 SoL. Att diskutera Upplever du som anhörig att det finns förväntningar från samhället på att anhöriga ska ge vård, stöd och hjälp åt närstående? Upplever du att det finns förväntningar från samhället på dig som patient eller brukare att vända dig till anhöriga för att få vård, stöd och hjälp? I så fall, hur har ni hanterat dessa situationer? 7. Prop. 2008/09:82 s ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN

32 Kommunens skyldighet och den enskildes rättighet Enligt bestämmelsen i 5 kap. 10 SoL har kommunerna en skyldighet att ge stöd. Det stöd som kommunerna ger till anhöriga är olika former av allmänt inriktad service, till exempel möjlighet att delta i samtalsgrupper vid ett anhörigcenter. Insatser som inte är generellt inriktade utan individuella ska ges som bistånd enligt 4 kap. 1 SoL. Det kan till exempel gälla deltagande i dagverksamhet. Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (2009:724) ger personer ur de fem nationella minoriteterna särskilda rättigheter till myndighetskontakter på sitt eget språk. 8 Strategi för att utveckla anhörigstödet Varje kommun måste informera sina invånare om möjligheten att få stöd om man vårdar eller stödjer en närstående. Det är viktigt att man inom individ- och familjeomsorgen, omsorgen om personer med funktionsnedsättning och omsorgen om äldre analyserar det stöd man erbjuder idag. Kommunens ledning behöver ge direktiv och dra upp riktlinjer för hur bestämmelserna i 5 kap. 10 SoL ska tillämpas. Varje verksamhet inom socialtjänsten behöver göra sin analys och ta fram sin strategi. Detta kan sedan bli underlag för det 8. De svenska nationella minoritetsspråken är enligt 7 kap. språklagen (2009:600) finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. Se Meddelandeblad 5/2010 Ny lag om nationella minoriteter och minoritetsspråk. ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN 11

33 Anhöriga i olika livssituationer fortsatta arbetet, för samarbetet med hälso- och sjukvården samt med organisationerna. 9 Den enskildes rättigheter I SoL är det endast 4 kap. 1 som grundar rätt till bistånd. 10 Det finns inga begränsningar för vilket stöd den anhöriga kan ansöka om. Samtidigt finns heller inte preciserat vad för slags hjälp den anhöriga kan få. Det ska framgå av biståndsprövningen. Anhöriga kan alltså ansöka om bistånd för livsföring i övrigt enligt 4 kap. 1 SoL. Att diskutera Finns det antagna riktlinjer för stöd till anhöriga i din kommun? I så fall, har din organisation en roll i detta arbete? Diskuteras frågor om anhörigstöd i exempelvis handikapprådet, pensionärsrådet eller motsvarande forum? Finns det någon erfarenhet av att som anhöriga, ansöka om stöd för egen del i er organisation? 9.Stöd till anhöriga. Vägledning till kommunerna för tillämpning av 5 kap. 10 socialtjänstlagen. Socialstyrelsen Prop. 2008/09:82 s ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN

34 Anhöriga i olika livssituationer Under de senaste tio åren har de flesta kommuner arbetat med att utveckla stödet till anhöriga som hjälper, vårdar eller stödjer en närstående. Det mesta av detta stöd har riktats till anhöriga till äldre personer. Avsikten med ändringen i SoL år 2009 är att stödet ska omfatta alla som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder. Det betyder att stödet till anhöriga är en angelägenhet för socialtjänstens alla verksamheter. Det gäller till exempel anhöriga till personer med fysisk funktionsnedsättning anhöriga till personer med psykisk funktionsnedsättning anhöriga till personer med utvecklingsstörning eller annan intellektuell funktionsnedsättning anhöriga till personer med långvarig psykisk sjukdom anhöriga till personer med långvarig eller kronisk fysisk sjukdom anhöriga till personer med långvarig sjukdom i form av missbruks- och beroendeproblem föräldrar till barn under 18 år med någon av de sjukdomar eller funktionsnedsättningar som nämns ovan föräldrar till vuxna barn med någon av de sjukdomar eller funktionsnedsättningar som nämns ovan vuxna barn till personer med sjukdom eller funktionsnedsättning som nämns ovan Stöd till anhöriga vägledning till kommunerna för tillämpning av 5 kap. 10 socialtjänstlagen. Socialstyrelsen ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN 13

35 Anhöriga i olika livssituationer Det är viktigt att poängtera att det finns personer som har flera sjukdomar samtidigt och att det i sin tur kan medföra flera funktionsnedsättningar. Grupperna ovan överlappar ofta varandra. Barn under 18 år har inget formellt eller juridiskt ansvar för syskon eller föräldrar. Det förekommer dock att barn ger mycket stöd och hjälp till föräldrar eller syskon. Dessa barn behöver någon form av stöd. I förarbeten till 5 kap. 10 SoL sägs inget uttryckligen om barn. 12 Socialtjänsten har dock ett allmänt ansvar för barns förhållanden, och stöd enligt 5 kap. 1 SoL bör övervägas i dessa situationer. 13 Hälso- och sjukvården har ett ansvar enligt hälso- och sjukvårdslagen (1982:763), HSL, att informera och erbjuda stöd till barn vars föräldrar drabbats av svåra fysiska eller psykiska sjukdomar eller skador, som är missbrukare av alkohol eller annat beroendeframkallande medel eller som avlidit. 14 Livet påverkas på olika sätt Studier visar att attityden i vårt samhälle är positiv till att ge vård, stöd och hjälp åt närstående. Män och kvinnor ger ungefär lika mycket omsorg, i tid räknat. Men det är vanligast att männen ger ekonomisk och praktisk hjälp, medan kvinnorna står för den mer nära omsorgen i form av omvårdnad, tillsyn och umgänge. Att ge omsorg åt närstående påverkar möjligheten att förvärvsarbeta, särskilt i åldergruppen år och i högre grad för kvinnor än för män. Det finns ett mönster i att ju mer omfattande omsorg man ger, desto mer påverkas livskvaliteten till det sämre Prop. 2008/09: Se även Socialstyrelsens vägledning Barn som anhöriga, konsekvenser och behov när föräldrar har allvarliga svårigheter eller avlider. Stockholm; g HSL 15. Anhöriga som ger omsorg till närstående. Omfattning och konsekvenser. Socialstyrelsen ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN

36 Anhöriga i olika livssituationer Att diskutera Är stödet idag utformat med tanke på att anhöriga kan befinna sig i olika livssituationer? Vilka former av stöd skulle behöva utvecklas för att tillgodose behoven hos anhöriga som är i olika skeden i livet? Hur kan din organisation arbeta med detta? Känner du igen beskrivningen av att män och kvinnor påverkas på olika sätt av att vårda eller stödja en närstående? Finns det grupper av anhöriga som inte uppmärksammas idag? Vad är viktigt att tänka på när anhöriga är barn under 18 år? ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN 15

37 Att känna sig trygg och delaktig Ett bra stöd innebär att anhöriga känner trygghet och är säkra på att den närstående får de insatser som han eller hon behöver. Förebygga ohälsa Att under lång tid vårda eller stödja en närstående kan innebära både fysisk och psykisk belastning och få sociala konsekvenser. För att motverka detta är det viktigt att anhöriga och deras behov uppmärksammas, helst så tidigt som möjligt. Insatserna bör vara till nytta för såväl den anhöriga som den närstående. I propositionen Stöd till personer som vårdar eller stödjer närstående anger regeringen att anhörigstödet bör kännetecknas av individualisering, flexibilitet och kvalitet. 16 Delaktighet och inflytande De allra flesta anhöriga vill vara delaktiga. Att medverka och få möjlighet att påverka kan också bidra till att öka tryggheten. 17 Förutsatt att den närstående vill bör därför anhöriga bli delaktiga och ses som en samarbetspartner. Det är viktigt att lyssna till den anhöriges behov och önskemål vid bedömningen av insatser som rör både den anhörige och den närstående. Anhöriga behöver också få information om det stöd kommunen erbjuder. 16. Prop. 2008/09:82 s Att ge ordet och lämna plats. Vägledning om brukarinflytande i socialtjänst, psykiatri och missbruks- och beroendevård. Socialstyrelsen ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN

38 Att känna sig trygg och delaktig Bemötande och helhetssyn Ett gott bemötande är en grundläggande förutsättning för att kunna ordna ett bra anhörigstöd. Den anhöriga och dennes närstående ska bli sedda och lyssnade på och bli respekterade av personalen. Personer som sökt hjälp hos socialtjänsten och hälso- och sjukvården pekar ofta på att det är två frågor de gärna vill få möjlighet att svara på: vad har fört dig hit och vad vill du ha hjälp med? Det är viktigt att se individens hela situation och dennes sociala nätverk. Anhöriga och närstående har kunskap och erfarenhet som är ett nödvändigt komplement till professionens och tillför verksamheten kvalitet. 18 Information Den som hjälper eller stödjer en närstående måste få information om rätten till stöd för egen del. Informationen kan ges på olika sätt vid personliga samtal, via massmedia, broschyrer och internet. Människor har olika behov och olika förutsättningar att ta till sig information. Därför behöver informationen vara individuellt anpassad och ha ett varierat innehåll. Informationen måste också fyllas på, förtydligas och upprepas. 19 I 8 förvaltningslagen (1986:223), FL, framgår att när en kommun har att göra med någon som inte behärskar svenska eller som är allvarligt hörsel- eller talskadad, bör kommunen vid behov anlita tolk. Det är viktigt att skriftlig information finns på flera språk och i alternativa format. 18. Ibid. 19. Din skyldighet att informera och göra patienten delaktig. Handbok för vårdgivare chefer och personal. Socialstyrelsen ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN 17

39 Att känna sig trygg och delaktig Att diskutera Individualisering, flexibilitet och kvalitet vad lägger du in i de begreppen när det handlar om anhörigstöd? Vilken information har varit viktig för dig som anhörig? som patient och brukare? Är det någon information som du saknat? Är informationen tillgänglig för personer och grupper med olika förutsättningar där du bor? Hur kan din organisation arbeta med frågor om information om rätten till anhörigstöd? 18 ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN

40 Samverkan Ibland händer det att man behöver stöd från flera verksamheter inom socialtjänsten. Då är det ofta viktigt med samverkan mellan de verksamheter som är berörda. När samverkan gäller individer måste bestämmelser om sekretess beaktas. I vissa kommuner har olika nämnder ansvar för olika grupper. Det betyder att samverkan på övergripande nivå kan ha betydelse för likvärdighet i policy och riktlinjer. Denna typ av samverkan gäller inte individer och då gäller alltså ingen sekretess. Samverkan med hälso- och sjukvården Socialtjänsten och hälso- och sjukvården behöver utveckla sin samverkan så att anhöriga, patienter och brukare kan få bästa möjliga stöd. Detta är särskilt viktigt för anhöriga till personer med stora, långvariga och sammansatta behov av vård och omsorg samt för föräldrar som har barn med omfattande funktionsnedsättningar och därför behöver många kontakter för att få vardagen att gå ihop. 20 I HSL finns inte någon motsvarande bestämmelse som i 5 kap. 10 SoL om stöd till anhöriga. Dock ska hälso- och sjukvården enligt 2 c HSL arbeta för att förebygga ohälsa. Ofta är det personal inom hälso- och sjukvården som först kommer i kontakt med anhöriga. Personalen kan i ett tidigt skede både identifiera behov och informera om rätten till stöd. Därför är det viktigt att landsting och kommuner samarbetar med varandra. 20. Prop. 2008/09:82 s. 26 ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN 19

41 Samverkan I 2 g HSL och i 6 kap. 5 patientsäkerhetslagen (2010:659), PSL, finns bestämmelser om barn som anhöriga. Barns behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av personal inom hälso- och sjukvården om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med har en psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning, en allvarlig fysisk sjukdom eller skada, är missbrukare av alkohol eller annat beroendeframkallande medel eller oväntat avlider. Öka enskildas och gruppers inflytande Samverkan för att öka anhörigas, patienters och brukares inflytande kan ske på olika nivåer. Det kan handla om den enskildes möjlighet att påverka det stöd han eller hon får. Det är då fråga om inflytande på individnivå, och detta har stöd i SoL. I lagen sägs att verksamheten ska bygga på respekt för människans självbestämmande och integritet 21 samt att insatserna ska genomföras tillsammans med den enskilde. 22 Det kan även handla om inflytande över verksamheten att medverka i och utveckla vissa verksamheter eller att ta fram riktlinjer och policys. Oftast är det anhörig- patient- eller brukarorganisationer som utövar inflytande på det sättet. Kommunerna har i regel organiserat samråd med organisationerna i handikappråd och pensionärsråd. 23 Även denna typ av medverkan och inflytande har stöd i SoL, som anger att kommunen ska planera sina insatser för äldre och personer med funktionsnedsättning i samverkan med andra samhällsorgan och organisationer kap. 1 SoL kap. 5 SoL 23. Att ge ordet och lämna plats vägledning om brukarinflytande inom socialtjänst, psykiatri och missbruks- och beroendevård. Socialstyrelsen kap. 6 SoL och 5 kap. 8 SoL 20 ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN

42 Samverkan Att diskutera Vad är dina erfarenheter av samverkan mellan socialtjänsten och hälso- och sjukvården? Hur fungerar kommunens och landstingets samverkan med organisationer som företräder anhöriga, patienter och brukare? Kan du ge exempel på områden där samverkan behöver utvecklas? ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN 21

43 Självbestämmande och integritet Det finns bestämmelser om individens självbestämmande och integritet i SoL, HSL och i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387), LSS. Det innebär i korthet att man som huvudregel behöver en persons samtycke för att utföra åtgärder, till exempel om man behöver samverka kring individen. Det finns sekretessbestämmelser i SoL, HSL och LSS. På motsvarande sätt finns det bestämmelser om tystnadsplikt för verksamhet som bedrivs av privata vårdgivare eller enskilda verksamheter. Sekretess och tystnadsplikt Av 15 kap. 3 SoL framgår att i det allmännas verksamheter gäller offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), OSL. För enskilda verksamheter som bedriver socialtjänst eller för privata vårdgivare gäller reglering om tystnadsplikt. 25 OSL gäller bara det offentliga och inte för privatpersoner, till exempel anhöriga. Anhöriga har inte heller någon tystnadsplikt. Anhöriga kan berätta vad man vill för socialtjänstens eller hälso- och sjukvårdens personal. Men personalen får givetvis inte bryta tystnadsplikten i kontakten med anhöriga. Sekretess för offentlig verksamhet Inom socialtjänsten gäller sekretess för uppgift om en enskilds personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående lider men kap. 1 SoL kap. 1 OSL 22 ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN

44 Självbestämmande och integritet Inom hälso- och sjukvården gäller sekretess för uppgift om en enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående lider men. 27 Tystnadsplikt i privat vård och enskild verksamhet OSL är inte tillämplig för enskilda verksamheter enligt SoL och LSS eller för privata vårdgivare. I stället finns regleringen om tystnadsplikt. Av 15 kap. 1 SoL och 29 LSS framgår att den som är eller har varit verksam inom yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet som avser insatser enligt respektive lag inte obehörigen får röja vad han eller hon fått veta om enskildas personliga förhållanden. Den som tillhör eller har tillhört hälso- och sjukvårdspersonal inom den enskilda hälso- och sjukvården får inte obehörigen röja vad denna fått veta om en enskilds hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden. Som obehörigt röjande anses inte att någon fullgör sådan uppgift som följer av lag eller förordning. 28 Anhöriga och sekretess Ibland uppstår frågan ifall det kan vara möjligt att arbeta utifrån ett anhörigperspektiv utan att bryta mot sekretess och regler om tystnadsplikt. Inte sällan träffar och samtalar personal i socialtjänsten och hälso- och sjukvården med anhöriga när den närstående inte är med. Är detta möjligt med tanke på sekretessen? Med kunskap om gällande bestämmelser och ett professionellt förhållningssätt är detta möjligt. Många problem kan lösas genom att den närstående samtycker till att uppgifter lämnas till anhöriga kap. 1 OSL kap. 12 PSL ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN 23

45 Självbestämmande och integritet Att diskutera Är sekretess ett hinder för att anhöriga ska kunna ge stöd åt en närstående? I så fall, hur kan man arbeta för att övervinna sådana svårigheter? 24 ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN

46 Olika former av anhörigstöd Anhörigstöd kan se ut på många olika sätt. Ett vanligt förekommande stöd är möjligheten till samtalskontakt för information, råd och stöd. Anhöriggrupper blir allt vanligare i kommunerna. Där kan man få möjlighet att möta andra i liknande situation. Det gäller barn och ungdom, vuxna och föräldrar. Olika former av avlösning är en annan typ av anhörigstöd. Hemtjänsten kan ge avlösning i hemmet så att man kan gå ifrån och uträtta ärenden, eller få lite tid för sig själv. Dagverksamhet och korttidsboende för den närstående är också ett sätt att ge stöd åt anhöriga. Vid all form av avlösning (dagverksamhet, korttidsboende, korttidsvistelse, avlösning i hemmet och avlösarservice) är det minst två personer inblandade. När det gäller vuxna så måste båda ge sitt samtycke till arrangemanget. Dels måste den anhörige önska bli avlöst från sitt frivilliga åtagande, dels måste brukaren göra en ansökan. 29 Det får inte råda något tvivel om att den som får insatsen samtycker till att ta emot insatsen. 30 Den som har flera samtidiga sjukdomar har enligt HSL 29 a och från 1 januari 2015 enligt 6 kap. 2 patientlagen rätt att begära en fast vårdkontakt för att samordna vårdinsatserna och kontakterna med myndigheterna. Detta är ett viktigt stöd för att underlätta för anhöriga. 29. Stöd till anhöriga vägledning till kommunerna för tillämpning av 5 kap. 10 socialtjänstlagen. Socialstyrelsen Prop. 2008/09:82 s ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN 25

47 Olika former av anhörigstöd I både SoL och HSL finns bestämmelser om att kommunen tillsammans med landstinget ska upprätta en Samordnad Individuell Plan (SIP) när den enskilde behöver insatser både från socialtjänsten och hälso- och sjukvården. 31 Planen ska upprättas om kommunen eller landstinget bedömer att den behövs för att den enskilde ska få sina behov tillgodosedda, och om den enskilde samtycker till att den upprättas. Planen ska, när det är möjligt, upprättas tillsammans med den enskilde. Anhöriga ska ges möjlighet att delta i arbetet med planen, om det är lämpligt och den närstående inte motsätter sig det. Ekonomisk ersättning kan man också få ibland. Det kan exempelvis gälla bidrag för vård av barn med funktionsnedsättning. Kommunen kan ibland också anställa anhöriga för att ge vård, stöd och hjälp åt en närstående. Många organisationer kan erbjuda erfarenheter, råd och tips om hur man får vardagen att fungera. Många föreningar ordnar också utbildningar. Att diskutera Ge exempel på bra anhörigstöd där du bor. Vad skulle behövas, men som saknas idag? Händer det att brukarinflytande och anhörigas inflytande kan stå emot varandra? I så fall, hur kan man lösa dessa situationer? kap. 7 SoL och 3 f HSL 26 ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN

48 Hjälpmedel som stöd Genom att använda hjälpmedel och olika informationstjänster kan både anhöriga, äldre och personer med funktionsnedsättning bli mer aktiva, delaktiga och känna en större trygghet. För att förskrivningen av hjälpmedel ska fungera väl är det ofta en förutsättning att anhöriga medverkar och är delaktiga. 32 Enligt HSL är det idag inte möjligt att förskriva hjälpmedel till anhöriga eller andra personer, utan förskrivningen sker till brukaren/patienten. Anhöriga kan ha stor betydelse för hjälpmedlets funktion och nytta. Därför är det viktigt att anhöriga får information om hur hjälpmedlet används och vart man vänder sig ifall det inte fungerar. Anhöriga bör vara delaktiga i processen när hjälpmedel förskrivs. Det handlar om att prova ut, välja lämplig produkt, få instruktion om hur det används, träna och följa upp. Det är särskilt viktigt i de situationer när stödet från den anhörige är en förutsättning för att hjälpmedlet används (till exempel personlyft eller hjälpmedel till manuell rullstol). Utvecklingen går snabbt inom området kognitivt stödjande hjälpmedel. Tidigare har dessa hjälpmedel mest förskrivits enligt LSS och till personer med demenssjukdom. Hjälpmedlen har också visat sig lämpliga för personer med olika former av psykiska funktionsnedsättningar. För att dessa hjälpmedel ska vara ett stöd är det många gånger en förutsättning att anhöriga medverkar Blomquist, U-b, Jacobsson D (2011) Förskrivningsprocessen Fritt val av hjälpmedel. Tre olika vägar till hjälpmedel. Hjälpmedelsinstitutet. 33. Rosenberg, I, Nygård, I (2010) Teknik som stöd för personer med demens och deras anhöriga. ANHÖRIGSTÖD SOCIALSTYRELSEN 27

Anhörigstöd. Information till anhörig-, brukar- och patientorganisationer

Anhörigstöd. Information till anhörig-, brukar- och patientorganisationer Anhörigstöd Information till anhörig-, brukar- och patientorganisationer Denna publikation skyddas av upphovsrättslagen. Vid citat ska källan uppges. För att återge bilder, fotografier och illustrationer

Läs mer

Ärenden Föredragande kl

Ärenden Föredragande kl 2019-09-04 Kallelse till ledamöter i kommunala pensionärsrådet och rådet för funktionshinderfrågor samt valda politiker För kännedom till ersättare i kommunala pensionärsrådet och rådet för funktionshinderfrågor

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/13 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: kl

Sammanträdesprotokoll 1/13 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: kl 1/13 / Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdestid: 2016-09-12 kl. 8.30 10.15 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Ledamöter, Maria Forsberg, ordförande Ronny Hammargren, vice ordf

Läs mer

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med

Anhörigstöd. sid. 1 av 8. Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS. Gäller från och med Anhörigstöd Styrdokument Riktlinje Dokumentansvarig SAS Skribent SAS Beslutat av Förvaltningschef Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Gäller från och med Senast reviderad 2019-05-06 sid. 1 av 8 Innehåll

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen

Vård- och omsorgsförvaltningen. Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS. Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje Gäller för Vård- och omsorgsförvaltningen Dokumentansvarig Emelie Sundberg, SAS Godkänd av Monica Holmgren, chef vård- och omsorgsförvaltningen Diarienr VON 248/17

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/8. Pensionärsrådet För Rådet för funktionshinderfrågor

Sammanträdesprotokoll 1/8. Pensionärsrådet För Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdesprotokoll 1/8 Tid och plats 2019-09-12, kl. 8.30 11.40 Borgmästaren stadshuset, Lysekil Ledamöter Pensionärsrådet Christer Höglind, PRO Lysekil Eva Leandersson, PRO Brastad Lena Rydenstam,

Läs mer

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun

Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun Lena Bergman, 0573-142 89 lena.bergman@arjang.se HANDLINGSPLAN/POLICY Antagen av Stöd och omsorgsnämnden Handlingsplan och policy för anhörigstöd i Årjängs kommun 2(5) Bakgrund Handlingsplan/policyn för

Läs mer

Program för stöd till anhöriga

Program för stöd till anhöriga 1 (11) Typ: Program Gäller from: 2017-02-23 Version: 2.0 Fastställt: SN 2010-06-09 70, 2013-02-21 12, 2017-02-23 22 NVN 2013-03-15 12, 2017-03-13 23 Uppdateras: 2019-03 Program för stöd till anhöriga 2017-2019

Läs mer

1(8) Anhörigstöd. Styrdokument

1(8) Anhörigstöd. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2016-03-07 62 Dokumentansvarig Anhörigsamordnare/BA Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bakgrund...4 2 Regelverk...5

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016

Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 KF, februari 2013 Dnr 325-1035/2012 www.stockholm.se Stockholms stads program för stöd till anhöriga 2012-2016 Februari 2013 Stockholms stads program

Läs mer

Riktlinjer för stöd till anhöriga

Riktlinjer för stöd till anhöriga Riktlinjer för stöd till anhöriga Upprättad 2014-08-28 1 Innehåll Riktlinjer för anhörigstöd/stöd till närstående... 2 Inledning... 2 De som omfattas av stöd till anhöriga... 2 Syftet med stöd till anhöriga...

Läs mer

Stockholms stad program för stöd till anhöriga

Stockholms stad program för stöd till anhöriga 159/2012 SoN dnr 3.1-098/2012 ÄN dnr070303- Stockholms stad program för stöd till anhöriga 2012-2016 Förslag maj 2012 SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Inledning Många anhöriga utför ett omfattande

Läs mer

Program för stöd till anhöriga

Program för stöd till anhöriga Program för stöd till anhöriga 2017-2020 stockholm.se Maj 2016 Dnr: 3.1.1 244/2016 och 540-244/2016 Utgivare: Socialförvaltningen och Äldreförvaltningen 3 (11) Introduktion Det här programmet ska fungera

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/13 Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: 2015-03-11 kl. 8.30 11.30

Sammanträdesprotokoll 1/13 Pensionärsrådet Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: 2015-03-11 kl. 8.30 11.30 1/13 Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdestid: 2015-03-11 kl. 8.30 11.30 Lokal: Ledamöter, Maria Forsberg, ordförande Ulrika Häller Lundbäck, vice ordförande Jan-Olof Johansson, kommunstyrelsen

Läs mer

Stöd till anhöriga, riktlinjer

Stöd till anhöriga, riktlinjer Stöd till anhöriga, riktlinjer Dokumenttyp Riktlinje Fastställd/upprättad Kommunstyrelsen 2017-11-29, 138 Senast reviderad Kommunstyrelsen 2018-10-31, 137 Detta dokument gäller för Vård och Omsorg och

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/12 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: 2015-11-02 kl. 8.30 10.45

Sammanträdesprotokoll 1/12 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: 2015-11-02 kl. 8.30 10.45 1/12 / Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdestid: 2015-11-02 kl. 8.30 10.45 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Ledamöter, Maria Forsberg, ordförande Ulrika Häller Lundbäck,

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/10. Pensionärsrådet För Rådet för funktionshinderfrågor

Sammanträdesprotokoll 1/10. Pensionärsrådet För Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdesprotokoll 1/10 Tid och plats 2019-03-21, kl. 8.30 11.20 Borgmästaren stadshuset, Lysekil Ledamöter Pensionärsrådet Christer Höglind, PRO Lysekil Eva Leandersson, PRO Brastad Lena Rydenstam,

Läs mer

RIKTLINJE. Syftet med riktlinjen är att ge stöd och vägledning i anhörigperspektiv inom Vård & Omsorg.

RIKTLINJE. Syftet med riktlinjen är att ge stöd och vägledning i anhörigperspektiv inom Vård & Omsorg. RIKTLINJE Gäller från Utfärdat av Godkänt 2017-05-31 Therese Lindén Sas, Anna Gröneberg Mas, Ulrika Ström Mar Förvaltningschef Vård & Omsorg Riktlinje anhörigperspektiv Styrdokument Socialtjänstlagen 2001:453

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/13 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: kl

Sammanträdesprotokoll 1/13 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: kl Sammanträdesprotokoll 1/13 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdestid: 2018-05-31 kl. 8.30 11.30 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Ledamöter, Pensionärsrådet

Läs mer

PLAN. Stadskontoret. Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad. Lättläst

PLAN. Stadskontoret. Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad. Lättläst PLAN Stadskontoret Plan för vård- och omsorgsverksamheten i Malmö stad Lättläst Innehåll Inledning... 3 1. Du ska kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande i samhället och över din vardag... 5 2. Du

Läs mer

, kl Borgmästaren stadshuset, Lysekil

, kl Borgmästaren stadshuset, Lysekil Tid och plats Ledamöter Sammanträdesprotokoll 1/5 2019-03-21, kl. 8.30 11.00 Borgmästaren stadshuset, Lysekil Pensionärsrådet Christer Höglind, PRO Lysekil Lena Rydenstam, PRO Brodalen Agneta Adriansson,

Läs mer

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden

Detta styrdokument beslutades av vård- och omsorgsnämnden Riktlinjer som stöd för Handläggning enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS och enligt SOL för personer under 65 år. 1 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3

Läs mer

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga

Lagstiftning om samverkan kring barn och unga Lagstiftning om samverkan kring barn och unga en sammanfattning Samverkan är nödvändig för många barn och unga. Därför finns det bestämmelser om samverkan i den lagstiftning som gäller för socialtjänsten,

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SOCIALFÖRVALTNINGEN ÄLDREFÖRVALTNINGEN Handläggare: Pia Modin tfn 08-508 25 618 Lotta Burenius tfn 08-508 36 202 Till Socialnämnden Äldrenämnden GEMENSAMT TJÄNSTEUTLÅTANDE SON DNR 3.1-098/2012 ÄN DNR 070303-159/2012

Läs mer

Paragrafer pensionärsrådet 1 3 kl Paragrafer gemensamt 4 7 kl Paragrafer funktionshinderrådet 8-10 kl

Paragrafer pensionärsrådet 1 3 kl Paragrafer gemensamt 4 7 kl Paragrafer funktionshinderrådet 8-10 kl 1/15 / Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdestid: 2016-03-07 kl. 8.30 11.00 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Ledamöter, Maria Forsberg, ordförande Ronny Hammargren, vice ordf

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med anhörigstöd inom Socialnämndens verksamhetsområde

Riktlinjer för arbetet med anhörigstöd inom Socialnämndens verksamhetsområde Styrdokument Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutat av: Socialnämnden Fastställelsedatum: 2015-06-09 77 Ansvarig: Områdeschef bistånd och stöd Revideras: Var fjärde år Följas upp: Vartannat år Riktlinjer för

Läs mer

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Socialförvaltningen Verksamheten för funktionshinder Antagen i socialnämnd 2013-08-21 Innehåll 1 Bakgrund 5 2 Direkt stöd till anhöriga

Läs mer

Paragrafer: 49-55 Sekreterare:... Anne-Marie Mattsson. Ordförande:... Ann-Charlotte Strömwall. Justerare:... Richard Åkerman

Paragrafer: 49-55 Sekreterare:... Anne-Marie Mattsson. Ordförande:... Ann-Charlotte Strömwall. Justerare:... Richard Åkerman Vård- och omsorgsnämnden 2014-05-05 1/8 Sammanträdestid: 2014-05-05, kl. 13.00 16.10 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Beslutande ledamöter och tjänstgörande ersättare: Ann-Charlotte

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/7. Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdestid: kl

Sammanträdesprotokoll 1/7. Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdestid: kl Socialnämndens arbetsutskott 2016-02-03 1/7 Sammanträdestid: 2016-02-03 kl. 9.00 12.15 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Tjänstgörande ledamöter och ersättare: Maria Forsberg (S),

Läs mer

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi?

Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Vilka rättigheter har Esther och vilka skyldigheter har vi? Flera lagar som styr O Socialtjänstlagen - SoL O Hälso- och sjukvårdslagen- HSL O Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Läs mer

Göteborgs Stads stöd till personer som vårdar eller stödjer en närstående. Riktlinje för anhörigstöd

Göteborgs Stads stöd till personer som vårdar eller stödjer en närstående. Riktlinje för anhörigstöd Göteborgs Stads stöd till personer som vårdar eller stödjer en närstående Riktlinje för anhörigstöd Innehåll Syfte och mål... 3 Syfte...3 Mål...3 Målgrupp för riktlinjen... 3 Lagstiftning... 3 Socialtjänstlagen...3

Läs mer

Stockholms stads program för stöd till anhöriga

Stockholms stads program för stöd till anhöriga SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2012-10-25 Handläggare: Marita Danowsky Kerstin Larsson, Anne Vilhelmsson Tel. 08-508 12 000 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2012-11-22 Stockholms

Läs mer

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen

Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt SoL och LSS inom äldreomsorgen ÄLDREFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STRATEGI OCH PLANERI NG SID 1 (7) 2010-01-22 Handläggare: Git Skog Telefon: 508 36 217 Till Äldrenämnden den 9 februari 2010 Riktlinjer för handläggning av ärenden enligt

Läs mer

Länsgemensam strategi i samverkan för stöd till anhöriga

Länsgemensam strategi i samverkan för stöd till anhöriga Länsgemensam strategi i samverkan för stöd till anhöriga Anhöriga som resurs Stöd till Anhöriga 8 september 2017 Närvård i Sörmland Kommuner Landsting i samverkan Anhöriga en förutsättning för trygg och

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Socialförvaltningen OF-Omsorg till personer med funktionsnedsättning Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter

Läs mer

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Riktlinjer för boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Bistånd enligt socialtjänstlagen (SoL) 4 kap 1 Fastställda av vård- och omsorgsnämnden 2015-05-13, 45, Dnr VON 2015/103 Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

Sammanträdestid: kl Ajournering kl Tjänstemän:

Sammanträdestid: kl Ajournering kl Tjänstemän: Socialnämnden 2017-12-13 1/16 Sammanträdestid: 2017-12-13 kl. 9.00 13.30 Ajournering kl. 11.55-12.20 Lokal: Tjänstgörande ledamöter och ersättare: Ricard Söderberg (S), ordförande Ronny Hammargren (LP),

Läs mer

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg

Anhörig/närståendepolicy för Stockholms stad äldreomsorg SKÄRHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING OMSORGEN OM ÄLDRE OC H STÖD TILL PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING Handläggare: Lena Alksten, Therese Lang Telefon: 08-508 24 551, 08-508 24 506 2010 Till Skärholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Lagstiftning kring samverkan

Lagstiftning kring samverkan 1(5) Lagstiftning kring samverkan För att samverkan som är nödvändig för många barn och unga ska komma till stånd finns det bestämmelser om det i den lagstiftning som gäller för de olika verksamheterna

Läs mer

Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd. Enköpings kommun

Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd. Enköpings kommun Träffar du anhöriga i ditt arbete? Om anhörigstöd Enköpings kommun Träffar du i ditt arbete personer som är anhöriga? Den 1 juli 2009 gjordes en ändring i Socialtjänstlagen: Socialnämnden ska erbjuda stöd

Läs mer

Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen

Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen Riktlinje för anhörigstöd inom Individ och familjeomsorgen Socialförvaltningen Verksamheten för Individ och familjeomsorg Antagen i socialnämnd 2013-09-18 Innehåll 1 Bakgrund 5 1.1 Syfte med anhörigstöd...

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Vård- och omsorgsförvaltningen LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Denna broschyr vänder sig till dig som söker information om stöd, service och rättigheter för personer med funktionshinder

Läs mer

Förslag till riktlinje avseende stöd till personer som vårdar eller stödjer närstående

Förslag till riktlinje avseende stöd till personer som vårdar eller stödjer närstående Protokoll Sammanträdesdatum 2015-10-08 Sida 17(21) Socialnämndens arbetsutskott SNau 129 Förslag till riktlinje avseende stöd till personer som vårdar eller stödjer närstående Arbetsutskottets förslag

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer

Omsorg om funktionshindrade. Information och stödformer Omsorg om funktionshindrade Information och stödformer Vård och omsorg om de som lever med funktionshinder Det handlar egentligen inte om människor med särskilda behov utan om människor med alldeles vanliga

Läs mer

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade

LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är en rättighetslag. De som tillhör någon av lagens tre personkretsar kan få rätt till

Läs mer

Socialnämndens anvisning för anhörigkontakter gällande personer med långvarig sjukdom eller funktionshinder

Socialnämndens anvisning för anhörigkontakter gällande personer med långvarig sjukdom eller funktionshinder Socialnämndens anvisning för anhörigkontakter gällande personer med långvarig sjukdom eller funktionshinder SOCIALFÖRVALTNINGEN Innehåll I anhöriganvisningen ingår... 3 Inledning... 4 Kompetens... 5 Information

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/10 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: kl

Sammanträdesprotokoll 1/10 Pensionärsrådet / Rådet för funktionshinderfrågor. Sammanträdestid: kl 1/10 / Rådet för funktionshinderfrågor Sammanträdestid: 2018-09-06 kl. 8.30 11.00 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Ledamöter, Ricard Söderberg, ordförande Ronny Hammargren, vice

Läs mer

Anna Setterström. Omsorgskonsulent Karlstads kommun

Anna Setterström. Omsorgskonsulent Karlstads kommun Anna Setterström Omsorgskonsulent Karlstads kommun 2012-09-25 Omsorgskonsulent Ansvarar för uppföljning och tillsyn i enskilda ärenden enligt SoL och LSS Upprättar riktlinjer och instruktioner enligt SoL

Läs mer

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS

Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Bistånd och insatser enligt SoL och LSS Vad innehåller broschyren? I denna broschyr finner du information om det stöd och de insatser Strängnäs kommun har att erbjuda enligt socialtjänstlagen (SoL) för

Läs mer

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar..

Stöd och service för äldre I Torsås Kommun. vi informerar.. Stöd och service för äldre I Torsås Kommun vi informerar.. Innehållsförteckning Sida Värdegrund 3 Stöd och service till äldre i Torsås kommun 3 Ansökan om insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) 3 Taxor

Läs mer

Hur påverkar lagar och förordningar Esther och det dagliga arbete?

Hur påverkar lagar och förordningar Esther och det dagliga arbete? Hur påverkar lagar och förordningar Esther och det dagliga arbete? Flera lagar som styr Socialtjänstlagen - SoL Hälso- och sjukvårdslagen- HSL Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade LSS

Läs mer

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige

Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige Riktlinjer för biståndshandläggning och verkställighet enligt socialtjänstlagen, med inriktning äldreomsorgen. Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-08 Eksjö kommun 575 80 Eksjö Tfn 0381-360 00 Fax 0381-166

Läs mer

Riktlinje för Anhörigstöd Vård- och omsorgsförvaltningen

Riktlinje för Anhörigstöd Vård- och omsorgsförvaltningen Riktlinje för Anhörigstöd Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Tel 08-530 610 00 www.botkyrka.se Org.nr 212000-2882 Bankgiro 624-1061 Inledning Den 1 juli 2009 infördes en lagskärpning

Läs mer

Anhörigperspektiv och Anhörigstöd Tina Hermansson, anhörigkonsulent

Anhörigperspektiv och Anhörigstöd Tina Hermansson, anhörigkonsulent Anhörigperspektiv och Anhörigstöd 180315 Tina Hermansson, anhörigkonsulent Vad menas med anhörigperspektiv? Göteborgs stads riktlinje för anhörigperspektiv: Att uppmärksamma brukarens/klientens behov av

Läs mer

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS

Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Information om Insatser för vissa funktionshindrade enligt LSS Stöd och service till vissa funktionshindrade enligt LSS Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger människor med vissa

Läs mer

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle

Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle OMVÅRDNAD GÄVLE Stöd i vardagen från Omvårdnad Gävle enligt lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Mer information och ansökan Om du har frågor eller vill ansöka om stöd, ring 026-17

Läs mer

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten

VÅRD & OMSORG. Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten Skol-, kultur och socialnämndens plan för verksamheten VÅRD & OMSORG Gäller perioden 2006-01-01 2008-12-31 enligt beslut i kommunfullmäktige 2005-12-18 153 1 Förord I denna plan för Vård & Omsorg redovisas

Läs mer

Pernilla Krusberg. Avdelningen för juridik

Pernilla Krusberg. Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 09:65 Diarienr: 09/4938 Handläggare: Avdelning: Pernilla Krusberg Datum: 2009-11-03 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för juridik Landstingsstyrelsen Kommunstyrelsen Hälso- och sjukvårdsnämnder

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun

Stöd till personer med funktionsnedsättning. i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Omsorgen om personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

Riktlinje anhörigstöd

Riktlinje anhörigstöd DATUM UTSKRIFT 2016-06-22 SIDA 1/8 KAPITEL AVSNITT GILTIGT INOM SOCIALTJÄNSTEN, VALLENTUNA KOMMUN GODKÄNT DATUM 2016-06-14 DOKUMENTANSVARIG URBAN JONSSON GODKÄNT AV SOCIALNÄMNDEN DIARIENR SN 2016.098 REVIDERAD

Läs mer

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med

Bilaga 1 Dnr SN 2013/298. Socialnämndens strategi för. VÅRD och OMSORG. Gäller från och med Bilaga 1 Dnr SN 2013/298 Socialnämndens strategi för VÅRD och OMSORG Gäller från och med 2014-01-01 1 Förord Denna strategi för vård och omsorg redovisar den övergripande och långsiktiga inriktningen för

Läs mer

Inledning - riktlinjer enligt biståndsbedömning SoL

Inledning - riktlinjer enligt biståndsbedömning SoL SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJER DEL 1 REVIDERAD 2012-01-25 Inledning - riktlinjer enligt biståndsbedömning SoL INLEDNING Riktlinjer är ett hjälpmedel för personal inom kommunens socialtjänst, vid bedömning

Läs mer

Dokumentnamn: Rapport - översyn av vård- och omsorgsförvaltningens anhörigstöd

Dokumentnamn: Rapport - översyn av vård- och omsorgsförvaltningens anhörigstöd Sida: 1 (7) Bakgrund Vård- och omsorgsförvaltningen har fått i uppdrag av nämnden att göra en översyn av kommunens anhörigstöd i sin helhet och ge förslag på hur det kan vidareutvecklas. I detta dokument

Läs mer

Vision och balanserad styrning för anhörigstöd i Simrishamns kommun

Vision och balanserad styrning för anhörigstöd i Simrishamns kommun Socialförvaltningen Anhörigstöd Förslag Vision och balanserad styrning för anhörigstöd i Simrishamns kommun ADRESS: 272 80 Simrishamn BESÖK: Bergengrenska gården TELEFON: 0414-81 91 65 FAX: 0414-81 97

Läs mer

Stöd till personer med funktionsnedsättning

Stöd till personer med funktionsnedsättning Stöd till personer med funktionsnedsättning i Lessebo kommun Stöd till personer med funktionsnedsättning Omsorgen om personer med funktionsnedsättning (OF) erbjuder en rad olika stöd till personer med

Läs mer

Anhörigstöd - en skyldighet

Anhörigstöd - en skyldighet Anhörigstöd Anhörigstöd - en skyldighet Sedan 2009 ska alla socialnämnder erbjuda stöd för att underlätta för de personer som: - vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre - stödjer en närstående

Läs mer

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående

Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Riktlinje för stöd till Anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående Socialförvaltningen Vård och Omsorg 2012-04-10 Innehåll 1 Bakgrund 5 2 Direkt stöd till anhöriga i Arboga kommun 6 2.1 Information...

Läs mer

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar

Anhörig-/närståendepolicy för Stockholms stads äldreomsorg, remissvar HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING ÄLDREOMSORGSAVDELNIN GEN Handläggare: Anneli Rydström Telefon: 08-508 22 068 TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr 55-2010-1.5.1 SID 1 (5) 2010-02- 22 Till Hägersten-Liljeholmens

Läs mer

Policy: Bostad och stöd i bostaden

Policy: Bostad och stöd i bostaden Riksförbundet FUB, för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning Policy: Bostad och stöd i bostaden Allmänna principer: Enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, ska den enskilde

Läs mer

Handläggning inom Omvårdnad Gävle

Handläggning inom Omvårdnad Gävle Handläggning inom Omvårdnad Gävle En förenklad information om lagstiftning och handläggning inom Omvårdnad Gävle. Emelie Hager och Malin Blomqvist OMVÅRDNADSNÄMNDEN Ansvarar för att ge omvårdnad, stöd

Läs mer

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning Datum Ärendebeteckning 2013-05-02 SN 2012/0684 Samverkansöverenskommelse mellan Landstinget i Kalmar län och kommunerna i Kalmar län kring personer med psykisk funktionsnedsättning 2013-2014 Kalmar kommun

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum. Riktlinje Riktlinjer för parboende i Haninge kommun

Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/Datum Gäller från datum. Riktlinje Riktlinjer för parboende i Haninge kommun Förord Den 1 november 2012 infördes en ny bestämmelse i socialtjänstlagen (4 kap. 1 c SoL) som innebär att äldre makar och sambor har rätt att fortsätta att bo tillsammans i ett särskilt boende även i

Läs mer

Socialnämndens strategi för Vård och omsorg, har varit utsänd. Mary Nilsson, socialchef, informerar.

Socialnämndens strategi för Vård och omsorg, har varit utsänd. Mary Nilsson, socialchef, informerar. Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-04-14 40 Socialnämndens strategi för Vård och omsorg revidering SN-2016/99 Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta reviderad

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/6. Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdestid: kl

Sammanträdesprotokoll 1/6. Socialnämndens arbetsutskott Sammanträdestid: kl Socialnämndens arbetsutskott 2015-11-30 1/6 Sammanträdestid: 2015-11-30 kl. 9.00 12.20 Lokal: Sammanträdesrum Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Tjänstgörande ledamöter och ersättare: Maria Forsberg (S)

Läs mer

Information om LSS. (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade)

Information om LSS. (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) Information om LSS (Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade) Vad är LSS? LSS är en rättighetslag som genom tio olika insatser ska garantera personer, som har omfattande och varaktig funktionsnedsättning,

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen

Fastställd av kommunstyrelsen VANSBRO KOMMUN RIKTLINJER för Boendestöd till vuxna personer med funktionsnedsättning Fastställd av kommunstyrelsen 2014-01-14 Inledning Riktlinjernas syfte är att vara en vägledning för handläggare i

Läs mer

Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds

Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds 1 (7) Typ: Plan Giltighetstid: 2015 Version: 1.0 Fastställd: SN 2013-02-21 Uppdateras: 1:a kvartalet 2014 Handlingsplan för anhörigstöd i Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Bestämmelser

Läs mer

Riktlinjer för handläggning enligt socialtjänstlagen, SoL, (2001:453) avseende äldreomsorg och bistånd till personer med funktionsnedsättning

Riktlinjer för handläggning enligt socialtjänstlagen, SoL, (2001:453) avseende äldreomsorg och bistånd till personer med funktionsnedsättning 2016VON/0146 Riktlinjer för handläggning enligt socialtjänstlagen, SoL, (2001:453) avseende äldreomsorg och bistånd till personer med funktionsnedsättning Antagna av vård- och omsorgsnämden den xx månad

Läs mer

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping

Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Stöd och service till pensionärer och personer med funktionsnedsättningar i Norrköping Det är vård- och omsorgsnämnden som har ansvar för kommunens äldre- och handikappomsorg. Vård- och omsorgsnämnden

Läs mer

Utbildning för Vård- och omsorgsnämnden 2015-03-12

Utbildning för Vård- och omsorgsnämnden 2015-03-12 Utbildning för Vård- och omsorgsnämnden 2015-03-12 Vård- och omsorgsnämndens ansvar enl reglemente från KF Hemtjänst Äldreboende inklusive demensboende och korttidsboende Dagverksamhet för dementa Gruppboende

Läs mer

Sammanträdestid: kl Ajournering kl , Tjänstemän:

Sammanträdestid: kl Ajournering kl , Tjänstemän: Socialnämnden 2017-11-30 1/16 Sammanträdestid: 2017-11-30 kl. 9.00 16.15 Ajournering kl. 10.15-10.30, 11.50-12.50 Lokal: Tjänstgörande ledamöter och ersättare: Ricard Söderberg (S), ordförande Ronny Hammargren

Läs mer

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Nordmalings kommun 914 81 NORDMALING Tfn 0930-140 00 www.nordmaling.se Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Lagen börjar med personkretsen. Det är de personer som har rätt till hjälp.

Läs mer

Information anhörigstöd 2015

Information anhörigstöd 2015 SOCIALFÖRVALTNINGEN Katharina Johansson, katharina.johansson@kil.se INFORMATION 2015-05-19 Information anhörigstöd 2015 SOCIALNÄMNDEN I KILS KOMMUN KIL1000, v1.0, 2013-06-14 Sida 1 av 10 Innehållsförteckning

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1/12

Sammanträdesprotokoll 1/12 Sammanträdesprotokoll 1/12 Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Tjänstemän Övriga närvarande Onsdagen den 24 april 2019 kl. 9.00 15.00 Borgmästaren, stadshuset, Lysekil Ajournering 41 kl 9.20-9.35

Läs mer

Biståndshandläggning November 2016 Äldreomsorgens nationella värdegrund 5 kap. 4 socialtjänstlagen (2001:453,SoL) Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt

Läs mer

Riktlinjer för fortsatt behovsbedömning, definition och verkställighet vad gäller insatsen korttidsvistelse utanför det egna hemmet enligt 9 6 LSS

Riktlinjer för fortsatt behovsbedömning, definition och verkställighet vad gäller insatsen korttidsvistelse utanför det egna hemmet enligt 9 6 LSS Riktlinjer för fortsatt behovsbedömning, definition och verkställighet vad gäller insatsen korttidsvistelse utanför det egna hemmet enligt 9 6 LSS Fastställd av kommunstyrelsen 2017-15-29, 196 HK2200,

Läs mer

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning enligt LSS Stöd och service till personer med funktionsnedsättning 2 Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) har kommit till

Läs mer

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning

LSS-omsorgen. Det här kan du som har funktionsnedsättning LSS-omsorgen Det här kan du som har funktionsnedsättning få hjälp med Genom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) kan personer med omfattande funktionsnedsättningar få möjlighet

Läs mer

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten

Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Omsorg om funktionshindrade och Bistånds- och avgiftsenheten Verksamhetschef Bistånd och avgifter Områdeschef SoL Socialpsykiatri Områdeschef LSS Boende/ Sysselsättning Områdeschef LSS Boende/ Pers ass

Läs mer

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde

Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr. socialnämndens ansvarsområde Riktlinjer för anhörigstöd inom socialnämndens ansvarsområde Dokumentets namn Riktlinjer för anhörigstöd inom Diarienr socialnämndens ansvarsområde Dokumenttyp Riktlinje Fastställd av Socialnämnden Datum

Läs mer

SoL och LSS vid funktionsnedsättning

SoL och LSS vid funktionsnedsättning SoL och LSS vid funktionsnedsättning Du som behöver stöd från samhället och inte kan få det någon annanstans kan vända dig till socialtjänsten. Här får du information om två viktiga lagar som gäller när

Läs mer

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Blekingerutin för samverkan i samband med möjlighet till egenvård. Socialstyrelsen gav 2009 ut en föreskrift om bedömningen av om en hälso- och

Läs mer

Nyheter inom regelverket som berör de medicinska insatserna inom elevhälsan Skolsköterskekongressen 2014

Nyheter inom regelverket som berör de medicinska insatserna inom elevhälsan Skolsköterskekongressen 2014 Nyheter inom regelverket som berör de medicinska insatserna inom elevhälsan Skolsköterskekongressen 2014 Carita Fallström (carita.fallstrom@vardforbundet.se) Vilka regelverk gäller? Vad är nytt? Vad är

Läs mer

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS

LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS LAG OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE - LSS HAGFORS KOMMUN MÅLET MED LAGEN OM STÖD OCH SERVICE TILL VISSA FUNKTIONSHINDRADE, LSS, ÄR ATT DEN ENSKILDE FÅR MÖJLIGHET ATT LEVA SOM ANDRA LSS

Läs mer

Mottagare: Kommuner, Landsting, Brukarorganisationer, huvudmän för enskilda verksamheter m.fl.

Mottagare: Kommuner, Landsting, Brukarorganisationer, huvudmän för enskilda verksamheter m.fl. Meddelandeblad Mottagare: Kommuner, Landsting, Brukarorganisationer, huvudmän för enskilda verksamheter m.fl. Nr 4/2010 Juli 2010 Hälso- och sjukvårdens ansvar för information, råd och stöd till vissa

Läs mer

Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare

Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Insatser som kan beviljas av biståndshandläggare inom ramen för socialtjänstlagen Sammanställd

Läs mer

Vad säger lagarna och hur kan de användas?

Vad säger lagarna och hur kan de användas? Vad säger lagarna och hur kan de användas? Socialförsäkringssystemet Hälso- och sjukvårdslagen Socialtjänstlagen ------------- + LSS Samhälle med mångfald som grund Full delaktighet i samhällslivet Jämlikhet

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Socialtjänstlagen 5 kap 10 ( ) Sara Berlin, anhörigkonsulent i SDF Östra Göteborg Lena-Karin Dalenius, anhörigkonsulent i SDF V:a Hisingen

Socialtjänstlagen 5 kap 10 ( ) Sara Berlin, anhörigkonsulent i SDF Östra Göteborg Lena-Karin Dalenius, anhörigkonsulent i SDF V:a Hisingen Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående som har funktionshinder. Socialtjänstlagen

Läs mer