Vålådalen Sylarna Helags

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vålådalen Sylarna Helags"

Transkript

1 Vålådalen Sylarna Helags valadalen-sylarna-helags.se

2 Nationalpark är det starkaste skydd ett område kan få. Det ges bara till de finaste och mest värdefulla områdena i det svenska landskapet. Varför ska just Vålådalen, Sylarna och Helags bli nationalpark? Naturvårdsverkets nationalparksplan från 2008 innehåller förslag på att bilda 13 nya nationalparker i Sverige. Ett av förslagen är området Vålådalen Sylarna Helags. Det är lätt att förstå varför Naturvårdsverket föreslår just detta område: Vålådalen Sylarna Helags består av ståtliga fjäll och magnifika bergspass. Här finns glaciärer, naturligt skapade pyramider och frodiga dalgångar. I trakten finns också ett spännande kulturarv. Turister har rört sig i området länge, renskötsel har bedrivits i årtusenden. Och nya aktiviteter som cykling och löpning blir allt vanligare i området som har ett rikt djur- och växtliv. I framtiden gäller det att se till att alla grupper får chans att utöva sin verksamhet. Därför behövs en helhetsbild, hänsyn till varandra och utveckling av området. Området Vålådalen Sylarna Helags är väl värt att skyddas. För all framtid Vad är nationalparker? Egentligen? Det är viktigt att förstå att nationalparkerna är de finaste och mest värdefulla områdena i hela Sverige. Det är de allra, allra bästa delarna av vårt land. Och det är därför de har getts ett sånt starkt skydd Nationalparker är vackra områden. Miljöerna är unika. Och det spelar ingen roll om det är fjäll, hav eller skog i nationalparkerna. De har alltid så stora värden att Sveriges regering och riksdag beslutar om att skydda dem. Varför har vi nationalparker? Skyddet behövs både för naturens egen skull och för oss. De är en gåva till våra barn och barnbarn. När vi bildar nationalparker skyddar vi fantastiska områden från att förstöras eller försvinna. Man kan säga att vi skapar oaser i ett Sverige som i övrigt kalavverkar skog, bygger vindkraftsparker och sysslar med gruvdrift. Allt sånt är förbjudet i en nationalpark.

3 Friluftsliv och aktiviteter Får man vandra var man vill i en nationalpark? Gäller allemansrätten? Och kan jag fortsätta att fiska och köra skoter som tidigare? Alla ska känna sig varmt välkomna att besöka Vålådalen-Sylarna- Helags. Tanken är också att så många som möjligt ska ges möjlighet att ta del av det som området har att erbjuda. Det ska förverkligas genom att leder förbättras. Och olika aktiviteter kommer i vissa fall få ske på skilda platser allt för att undvika kollisioner och störningar. Vi kallar det zonering. Fokus i arbetet med att försöka bilda nationalpark är därför besökarna och deras upplevelser. Och när det gäller just Vålådalen-Sylarna-Helags, pratar vi om väldigt många olika kategorier av besökare. Hit kommer vandrare, cyklister och löpare. Här kan du möta skidåkare, skoteråkare och jägare. Fiskare, fågel- och viltskådare rör sig också i området. Och sedan länge är det samernas, renskötarnas och renarnas hemmatrakter Att röra sig fritt till fots, kommer fortsatt att vara tillåtet. Man kommer inte att få störa eller förstöra. Men så är det ju redan i dag. Allemansrätten gäller givetvis i en nationalpark, men det kan bli smärre begränsningar. En del platser kan bli förbjudna att besöka vissa tider av året med hänsyn till exempel renar, häckande fåglar eller sällsynta blommor. CYKLING Att cykla i en eventuell nationalpark blir tillåtet men kanske enbart i begränsade områden och på vissa leder. Detta för att inte slita på naturen i onödan eller störa andra besökare. Arbete pågår med att ta fram bra och hållbara lösningar för cyklisterna. Vissa leder kan behöva dras om för att bli mer lämpliga för cykling. Eller av hänsyn till rennäring, djurliv eller för att skydda sådant som är ömtåligt, exempelvis växter och geologiska formationer. FISKE Välkommen att fiska i en blivande nationalpark! Det kommer att ske på ungefär samma sätt som i dag. Fisket ska ses över så att det passar så bra som möjligt i helheten, men några större förändringar förväntas inte. Sportfisket är redan begränsat och utgör inget hot mot fiskebeståndet. JAKT På de så kallade dialogmöten som Länsstyrelsen och Naturvårdsverket har med allmänheten, fångar vi upp synpunkter och frågor som vi kommer att använda i övervägningarna om jakten. Innan någonting föreslås blir det också avstämningar i dialoggrupper. En särskild arbetsgrupp arbetar med jaktfrågan. Och jägarna är naturligtvis en särskilt viktig samtalspart i det arbetet.

4 SKIDÅKNING Självklart kommer du att få åka skidor i en eventuell nationalpark. Du får gärna använda de kryssmarkerade vinterlederna. Men givetvis går det bra att ta skidturer även långt utanför lederna rakt ut i vildmarken. Vinterlederna och andra särskilt välbesökta sträckor som toppturer kommer att ses över och rustas upp. Skälet till det är att skidåkarna ska få ut mesta möjliga av sin vistelse i nationalparken. Det krävs praktiska och funktionella lösningar för ledsystemet. Därför ska det utredas om några leder behöver dras om. Vissa kanske behöver bättre skyltning. När det gäller vinterledernas dragning, är det viktigt att ta hänsyn till rennäringen. SKOTER Hela området är redan idag förbudsområde. Skoteråkning kommer, precis som nu, att vara tillåten endast på markerade leder. Lederna ska ses över, men var och på vilket sätt kommer att jobbas fram i samråd med berörda. Information, skyltning, rastplatser och ledkvalitet ska utvecklas. Eventuellt behöver någon led dras om med hänsyn till rennäringen. Arbetet sker i samverkan med bland andra skoterklubbar, ledägare och samebyarna. TILL FOTS Välkommen att vandra fritt i en eventuell nationalpark! Du kan själv välja var du vill gå rakt ut i vildmarken om du vill. Givetvis kommer vandringslederna att finnas kvar för din bekvämlighet. För att göra området mer tillgängligt kommer möjligheten till fler korta turer att ses över. Kanske behöver vissa leder dras om och anpassas bättre till vandring och terränglöpning. Skäl till det kan vara att motverka slitaget av marken eller för att undvika störningar av renskötseln.

5 VÄ XT- OCH DJURLIV Den tänkta nationalparken är på många sätt ett fantastiskt område. Här finns bland annat ett värdefullt växt- och djurliv. I fjällen och skogarna, på de färgsprakande myrarna, i de djupa sjöarna och strömmande vattendragen finns livet. Överallt möter man det Ett spännande exempel är de västra delarna som är kalkrika. Därför finns det många fina växter där, bland annat flera orkidéarter. Vissa delar av skogsområdena är särskilt gamla och orörda. De är därför klassade som urskog den mest skyddsvärda typen av skog. Och det moderna skogsbruket hittar du inte några spår efter, det har aldrig förekommit. Hotade djurarter bland annat fjällräv har goda chanser att överleva här. Jaktfalken har hittat ett hem i det storslagna fjällmassivet. Men i området finns inte bara hotade arter. I skogen finner du tretåig hackspett, lavskrika och hökuggla. Lämmeln väser åt dig på leden och mård, hermelin och vessla gömmer sig bland stock och sten. I de glittrande fjällsjöarna vakar den lättskrämda fjällrödingen. Här sjuder av liv GEOLOGI Den tänkta nationalparken innehåller ståtliga fjäll, magnifika bergspass och glaciärer. Men här finns också något unikt Issjödalen och naturligt skapade pyramider som bildats av inlandsisens smältvatten! Berggrunden är omväxlande, kalkrik på vissa ställen men sur och näringsfattig på andra platser. Denna variation skapar förutsättningar för olika typer av växter och växtlighet. KULTUR Fjällområdet är ett kulturlandskap där människor bott och verkat under tusentals år. Det finns fysiska lämningar efter mänsklig aktivitet. Ibland är de diskreta och svåra att upptäcka. Andra är tydliga som minnen, berättelser och kunskap. De förs vidare från generation till generation. Den första turismen, nybyggarna och fäbodfolket, har alla lämnat sina arv. Renskötseln är en viktig förutsättning för att bevara den samiska kulturmiljön och föra det arvet vidare. Genom att dokumentera och sprida kunskap ökas förståelsen för samerna och renskötseln. På så sätt kan delar av den samiska kulturen föras vidare.

6 Rennäring I det område som är föreslaget att bli nationalpark bedrivs renskötsel av Mittådalens, Handölsdalens och Tåssåsens samebyar. På våren, sommaren och hösten vistas tusentals renar i området. Renhjordarna består till stor del av vajor renkor och deras kalvar. De söker friskt grönbete på fjällsluttningarna. Sommartid finner de svalka och fläktande vindar på hög höjd, allt för att undvika angrepp från stickande insekter. Under sommaren samlas renarna till kalvmärkning på vissa platser för att renskötarna ska räkna, kontrollera och märka alla kalvar som fötts under våren. Det går inte i förväg att säga vid vilken tidpunkt detta sker då det är helt väderberoende. Det som är känt är att renarna behöver betesro för att kunna äta upp sig inför vintern. Under hösten kan det vara slakt och skiljning till fjälls. Då kontroll eras och slaktas vissa av djuren. Innan det kan ske har renskötarna samlat ihop renarna på fjället och i skogarna. Vid detta samlingsarbete är det viktigt att inte störa visa hänsyn och håll extra stort avstånd till renarna. Renskötsel kommer att fortsätta bedrivas i området. Fakta om området Vålådalen-Sylarna-Helags Väster om Storsjön, söder om Åredalen, norr om Bruksvallarna och Ljungdalen med gräns mot Norge i väster. Ytan är cirka hektar (arbetet med områdets gränser pågår) Tre samebyar Tåssåsen, Handölsdalen och Mittådalen. Ett mycket stort, sammanhängande fjällområde i Sveriges södra fjällkedja. Vackert, spännande och i vissa fall unikt innehåll av växter, djur och geologiska formationer. Gammal kultur och mänsklig närvaro med bland annat samer och renskötsel. Kulturhistoriskt arv från nybyggartiden och den svenska turismens barndom. Ett område där bland andra jägare, skoteråkare, fiskare, löpare, vandrare, bärplockare, skidåkare och cyklister ska samsas och få fortsätta att vistas. Ett område som har stor potential att locka ännu fler turister om det blir nationalpark. Kan bli Sveriges största nationalpark

7 Nationalpark eller naturreservat? Är det verkligen någon skillnad? Nationalparker bevarar gräddan av det svenska landskapet. Tillsammans skapar de en komplett bild av det svenska landskapet när det är som bäst. Därför är naturen alltid storslagen och speciell. Eller mycket ovanlig. Alla nationalparker har mycket höga värden. I en nationalpark är naturen skyddad och får inte exploateras. Nationalparker ska trygga naturens mångfald och ge besökare möjlighet att uppleva och njuta av naturen. En nationalpark har en särskild finansiering som innebär ekonomiska möjligheter att exempelvis anställa personal, bygga entréer, underhålla leder och arbeta med information. Andra former av skydd Utöver nationalparker finns bland annat naturreservat. Naturreservat är också till för att skydda djur, natur och miljö. I vissa fall bildas de även för att skydda friluftslivet. Ett beslut om naturreservat kan ändras. Förändringar kan ske. Så är det inte i en nationalpark. Marken i ett naturreservat kan ägas av en privatperson eller ett skogsbolag. Och det är kommunen eller länsstyrelsen som beslutar om naturreservat. Marken i en nationalpark ägs alltid av staten. Och beslut om nationalpark fattas av Sveriges högsta makt regering och riksdag. NATIONALPARK Beslutas av regering och riksdag. Beslutet ändras inte. Skyddar större naturområden som är noga utvalda genom att de är de finaste och mest skyddsvärda i hela landet. Syftet är att bevara unika områden i ett naturligt skick och samtidigt möjliggöra för friluftsliv. Marken ägs alltid av staten och området skyddas väl. I Sverige finns ett 30-tal nationalparker. NATURRESERVAT Beslutas av länsstyrelse eller kommun. Beslutet kan ändras eller upphävas. Skyddar all slags värdefull natur, även små områden. Syftet är att bevara arter, livsmiljöer och friluftsliv. Marken kan ägas av kommunen och enskilda markägare. I Sverige finns cirka naturreservat. Ett område som blir nationalpark får ett starkt skydd i all framtid. Ett naturreservat kan förändras och revideras.

8 En nationalpark föds Att bilda en nationalpark är en lång, demokratisk process. Arbetet sker i dialog med kommuner, samebyarna och de boende i området. Andra berörda parter på lokal, regional och nationell nivå, får också möjlighet att komma med synpunkter. Allt ska behandlas, respekteras och beaktas och processen tar därför fem, sex år Tidigast 2021 kan en ny nationalpark invigas om regering och riksdag säger ja till det förslag som läggs fram. Men vägen dit är mycket, mycket lång Då: Arbetet började med en förstudie. Den genomfördes och visade att många var positiva till att gå vidare med förslaget om en nationalpark i Vålådalen Sylarna Helags. Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Jämtlands län tog därför beslut om att starta arbetet med att undersöka möjligheterna till en nationalpark i området. Och det jobbet startade på allvar under Nu: Under 2016 och 2017 sker jobbet. Det är då alla stora frågor ska besvaras. Möten och pressträffar kommer att hållas. Synpunkter, farhågor och kritik ska samlas in och sammanställas. Övervägningar om jakt och fiske ska göras leder ska utredas. Alla tänkbara, berörda parter ska ges möjlighet att komma till tals. Samtidigt som arbetet pågår, utvärderas helheten för att slutligen sammanställas och bedömas. Sedan: Bedömningen görs av Naturvårdsverket i slutet av Först då allt är sammanvägt. Och Naturvårdsverket kommer att besluta något av följande: Arbetet med att försöka bilda nationalpark fortsätter. Arbetet med att försöka bilda nationalpark avslutas. Grunden till det beslutet är om de berörda parterna är tillräckligt överens. Eller inte. Att gå vidare i processen och komma till riksdagen med ett förslag som väcker stort motstånd, är nämligen inget alternativ. Så på två år ska ett arbete genomföras för att försöka skapa en nationalpark och ge Vålådalen Sylarna Helags ett evigt skydd 2016 Tidplan och Möten och samtal för att samla in alla berörda parters frågor, förslag och synpunkter. Ja eller nej! I slutet av 2017 fattar Naturvårdsverket och Länsstyrelsen beslut om projektet ska avslutas eller fortsätta. Om projektet fortsätter Fortsatt arbete i samverkan med de berörda parterna, för att försöka ta fram ett förslag på nationalpark Förslaget skickas ut på remiss och synpunkter samlas in. Synpunkter beaktas, bearbetas och tas med i förslaget. Det färdiga förslaget skickas till regering och riksdag för beslut. Regeringen beslutar om att bilda Vålådalen Sylarna Helags nationalpark. Invigning av nationalparken.

9 Vålådalen Sylarna Helags Produktion: Länsstyrelsen i Jämtlands län, Foto: Anette Andersson, Jan-Olof Andersson, Johannes Poignant, Lars Liljemark, Stefan Linnerhag. Bakgrundskarta: Sverigekartan raster. Lantmäteriet Geodatasamverkan-GSD, licensierat utifrån Creative Commons, CC-BY. Frågor? Synpunkter? Välkommen att höra av dig Projektledare Anna von Sydow, Naturvårdsverket Biträdande projektledare Ruona Burman, Länsstyrelsen Koordinator Lisa Tenning, Länsstyrelsen Kommunikatör Claes Ahlström, Länsstyrelsen Tel E-post VSH.jamtland@lansstyrelsen.se

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet 1 Allemansrätten en unik möjlighet Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Du använder dig av allemansrätten

Läs mer

Köra snöskoter i Jämtlands län

Köra snöskoter i Jämtlands län Köra snöskoter i Jämtlands län Foto: mostphotos.se 010-225 30 00 www.lansstyrelsen.se/jamtland Värdefull och känslig natur Snöskotern ger dig möjlighet att enkelt ta dig ut till fiskesjöar och andra utflyktsmål

Läs mer

Ställningstagande inför den fortsatta processen för att bilda en framtida nationalpark i området Vålådalen Sylarna Helags

Ställningstagande inför den fortsatta processen för att bilda en framtida nationalpark i området Vålådalen Sylarna Helags 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Ola Larsson Tel: 010-698 17 08 ola.larsson @naturvardsverket.se SKRIVELSE 2017-10-16 Ärendenr: NV-02982-14 Beredningsgruppen för nationalparksprojektet

Läs mer

Så bildas en nationalpark

Så bildas en nationalpark Så bildas en nationalpark 1. ABISKO 2. STORA SJÖFALLET STUOR MUORKKE 3. SAREK 4. PIELJEKAISE 5. SONFJÄLLET 6. HAMRA 7. ÄNGSÖ 8. GARPHYTTAN 9. GOTSKA SANDÖN 10. DALBY SÖDERSKOG 11. VADVETJÅKKA 12. BLÅ JUNGFRUN

Läs mer

Äntligen! Äntligen har en av Sveriges vackraste platser blivit naturreservat.

Äntligen! Äntligen har en av Sveriges vackraste platser blivit naturreservat. Mina damer och herrar Äntligen! Äntligen har en av Sveriges vackraste platser blivit naturreservat. Se så vackert här är.. På de branta sluttningarna växer ädellövskog med en fantastisk blomning av ramslök

Läs mer

Vägar till mångfunktionella landskap: en pilotmodell i Jämtlandsfjällen

Vägar till mångfunktionella landskap: en pilotmodell i Jämtlandsfjällen Vägar till mångfunktionella landskap: en pilotmodell i Jämtlandsfjällen Negotiating pathways to multifunctional landscapes: a pilot model in the Jämtland Mountains Fas 2, 2016-2017 Slutkonferens, Elite

Läs mer

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER

STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER STF JÄMTLANDSFJÄLLEN VINTER I Jämtlandsfjällen är vildmarken lyxigt lättillgänglig. Från våra fjällstationer visar le- derna till generösa vidder, välgörande tystnad och för den som vill prova något nytt

Läs mer

Allemansrätten på lätt svenska

Allemansrätten på lätt svenska EriK lindvall/folio Allemansrätten på lätt svenska ANNiKA ridington-brodén/folio Upptäck naturen du också Det finns mycket att upptäcka och uppleva i naturen. Lyssna på fåglarna. Plocka blommor att ta

Läs mer

Allemansrätten SVENSKA

Allemansrätten SVENSKA SVENSKA Allemansrätten Foto: Johnér/Hans Bonnevier Inte störa inte förstöra det är huvudregeln i allemansrätten. Den tillåter inte vad som helst. Läs här vad som gäller om allemansrätten. Miljöbalken ställer

Läs mer

NATUR. VÅRDS ^ VERKETö. Julia Taylor Tel: 010-698 10 90 julia. taylor @naturvardsverket.se. SKRIVELSE 2014-04-23 Ärendenr: NV-02902-14

NATUR. VÅRDS ^ VERKETö. Julia Taylor Tel: 010-698 10 90 julia. taylor @naturvardsverket.se. SKRIVELSE 2014-04-23 Ärendenr: NV-02902-14 1(5) NATUR VÅRDS ^ VERKETö SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Julia Taylor Tel: 010-698 10 90 julia. taylor @naturvardsverket.se SKRIVELSE 2014-04-23 Ärendenr: NV-02902-14 Esbosamordnaren Naturvårdsverket

Läs mer

Samiska frågor i anslutning till en eventuell nationalpark

Samiska frågor i anslutning till en eventuell nationalpark Delrapport Diarienummer 511-1533-2018 Samiska frågor i anslutning till en eventuell nationalpark Vålådalen Sylarna Helags Omslagsbild En renkalv som vilar. Foto: Tor Lundberg Tuorda. Utgiven av Länsstyrelsen

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen

Läs mer

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län

Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län Sammanfattning av Länsstyrelsens och Skogsstyrelsens gemensamma skogsskyddsstrategi Strategi för formellt skydd av värdefulla skogar i Gävleborgs län 2 Strategi för formellt skydd av skog i Gävleborgs

Läs mer

ALLEMANSRÄTT OCH SKIDÅKNING INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA

ALLEMANSRÄTT OCH SKIDÅKNING INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA ALLEMANSRÄTT OCH SKIDÅKNING INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA INLEDNING Tack vare Allemansrätten kan vi bedriva organiserat friluftsliv. Som förespråkare av friluftslivet vill Friluftsfrämjandet hjälpa till att

Läs mer

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista

Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Nominering - Årets Landsbygdsprojekt Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Landsbygdsprojekt. Namn på förslaget: Vandringsturism i Vindelfjällen Journalnummer: 2010-1118 Namn på länsstyrelse

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen-Sylarna-Helags

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen-Sylarna-Helags Minnesanteckningar Datum Dnr 2018-08-30 511-489-16 Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen-Sylarna-Helags Plats: Datum/Tid: Närvarande: Hotell Frösö Park 2018-08-30, kl. 9.30-16.30 Beredningsgruppen

Läs mer

Lektionsupplägg: Rollspel om fjällen

Lektionsupplägg: Rollspel om fjällen Lektionsupplägg: Rollspel om fjällen Turism, vindkraftverk, gruvindustri eller renskötsel? Vad händer i fjällen om eleverna får bestämma? Genom ett rollspel får eleverna kunskap om fjällens storslagna

Läs mer

Förstudie biosfärområde Vindelälven. Kajsa Berggren

Förstudie biosfärområde Vindelälven. Kajsa Berggren Förstudie biosfärområde Vindelälven Kajsa Berggren Biosfärområden INSPIRERANDE! INTE REGLERANDE! Internationellt nätverk av områden med höga landskapsvärden Modellområden för hållbar utveckling Utveckling

Läs mer

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen-Sylarna-Helags

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen-Sylarna-Helags Minnesanteckningar Datum Dnr 2018-10-03 511-489-16 Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen-Sylarna-Helags Plats: Datum/Tid: Närvarande: Hotell Clarion 2018-10-03, kl. 10.30-16.30 Beredningsgruppen

Läs mer

NYHETSBREV NR 1 PLANERAD NATIONALPARK I ÅSNEN

NYHETSBREV NR 1 PLANERAD NATIONALPARK I ÅSNEN NYHETSBREV NR 1 PLANERAD NATIONALPARK I ÅSNEN Hej! Det här är ett första nyhetsbrev med anledning av att det pågår utredning om att bilda en nationalpark i Åsnenområdet. Nyhetsbrevet är tänkt att komma

Läs mer

Hemställan om ändring av 28 b jaktförordningen (1987:905)

Hemställan om ändring av 28 b jaktförordningen (1987:905) 1(5) SWE DI S H E NVIR O NM E NTA L P RO TE CTI O N A GE N CY Ola Larsson Tel: 010-698 17 08 Ola.Larsson @naturvardsverket.se HEMSTÄLLAN 2017-12-21 Ärendenr: NV-07260-17 Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet 1 Allemansrätten en unik möjlighet Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Du använder dig av allemansrätten

Läs mer

Skyddad natur. En rapport till Naturvårdsverket om allmänhetens syn på skyddad natur

Skyddad natur. En rapport till Naturvårdsverket om allmänhetens syn på skyddad natur Skyddad natur En rapport till Naturvårdsverket om allmänhetens syn på skyddad natur Jenny Börlin, Kantar Sifo Lina Lenefors, Professional Management 29 juni 2018 Projektnummer 1539819 Metod och urval -

Läs mer

Friluftsliv och naturturism i skyddad natur. Tips, råd och regler för organiserad verksamhet

Friluftsliv och naturturism i skyddad natur. Tips, råd och regler för organiserad verksamhet Friluftsliv och naturturism i skyddad natur Tips, råd och regler för organiserad verksamhet Naturpärlor för fler med friluftsliv och naturturism Naturturismföretag, ideella organisationer och skolor erbjuder

Läs mer

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN NATURRESERVAT Naturreservatet Värmlandsskärgården bildades 1980 med syfte att bevara skärgårdens naturvärden

Läs mer

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2014 År 2015-2018

Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2014 År 2015-2018 1 (12) Naturvårdsverkets ärendenr: NV-07103-13 Länsstyrelsen Västerbotten Diarienr: 512-8811-2013 VERKSAMHETSPLAN för naturum 2013-11-29 Verksamhetsplan för naturum Vindelfjällen Ammarnäs År 2014 År 2015-2018

Läs mer

Allemansrätten paddling

Allemansrätten paddling Allemansrätten paddling Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Allemansrätten gäller både på land och

Läs mer

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags Minnesanteckningar Datum Dnr 2017-06-21 511-489-16 Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen/Sylarna/Helags Plats: Datum/Tid: Närvarande: Ej närvarande: Clarion Hotel, Östersund 2017-06-07,

Läs mer

KONSEKVENSBESKRIVNING FÖR RENNÄRINGEN

KONSEKVENSBESKRIVNING FÖR RENNÄRINGEN 1 DETALJPLAN KAPPRUET SAMRÅDSHANDLING KONSEKVENSBESKRIVNING FÖR RENNÄRINGEN Detaljplan för del av MESSLINGEN 3:134 KAPPRUET MESSLINGEN HÄRJEDALENS KOMMUN JÄMTLANDS LÄN Planer och bestämmelser Föreslagna

Läs mer

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN NIKLASDALS LÖVSKOG OM NIKLASDALS LÖVSKOG Naturreservatet Niklasdals lövskog består av 12 hektar lövskog med höga naturvärden. I reservatet finns en vandringsled, rastplatser,

Läs mer

Leder för snöskoter Finns även privata leder, motoriserat friluftsliv. Trång på leder, betalningsplikt.

Leder för snöskoter Finns även privata leder, motoriserat friluftsliv. Trång på leder, betalningsplikt. Tankesmedja för friluftsliv 2014 anteckningar från workshop 10 april LEDER I FJÄLLEN HUR SER STATUS OCH UTVECKLING UT? Arrangör: Naturvårdsveket (NV) Ansvarig: Jenny Lindman, NV Moderator: Per-Olof Wikberg

Läs mer

Sveriges miljömål.

Sveriges miljömål. Sveriges miljömål www.miljomal.se Sveriges miljömål är viktiga för vår framtid Riksdagen har antagit 16 mål för miljökvaliteten i Sverige. Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd i miljön som är

Läs mer

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2 2009-10-15 Strömstad Kommun VINDKRAFTSPLAN 2009 Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR INNEHÅLL 1. MILJÖBALKEN...2 2. RIKSINTRESSEN, MB 3 & 4 kap...2 2.1 Naturvård, 3 kap 6... 2 2.2 Friluftsliv, 3 kap 6...

Läs mer

Ordningsföreskrifter i naturreservat. Björn Carlberg Enheten för naturvård Länsstyrelsen Stockholm

Ordningsföreskrifter i naturreservat. Björn Carlberg Enheten för naturvård Länsstyrelsen Stockholm Ordningsföreskrifter i naturreservat Björn Carlberg Enheten för naturvård Länsstyrelsen Stockholm Kort om naturreservat Vanligaste skyddsformen för natur 4 000 i Sverige och 280 i Stockholms län Länsstyrelse

Läs mer

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen-Sylarna-Helags

Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen-Sylarna-Helags Minnesanteckningar Datum Dnr 2018-06-05 511-489-16 Beredningsgruppsmöte Nationalparksprocessen Vålådalen-Sylarna-Helags Plats: Datum/Tid: Närvarande: Hotell Frösö Park 2018-06-05, kl. 9.30-16.30 Maano

Läs mer

Allemansrätten SVENSKA

Allemansrätten SVENSKA SVENSKA Allemansrätten Foto: Johnér/Hans Bonnevier Inte störa inte förstöra det är huvudregeln i allemansrätten. Den tillåter inte vad som helst. Läs här vad som gäller om allemansrätten. Miljöbalken ställer

Läs mer

Hur ska vi tillsammans utveckla turismen på bästa sätt?

Hur ska vi tillsammans utveckla turismen på bästa sätt? VÄLKOMNA! 18:45 19:00 Välkommen 19:00 19:15 Resultat workshop 19:15 19:30 Studieresa Irland en förebild i 19:30 19:45 Påtår 19:45 20:30 Resultat enkäter/intervjuer 20:30 21:15 Vem gör vad bäst? 21:15 21:25

Läs mer

Ett förvaltningsverktyg för förekomst av stora rovdjur baserat på en toleransnivå för rennäringen

Ett förvaltningsverktyg för förekomst av stora rovdjur baserat på en toleransnivå för rennäringen Ett förvaltningsverktyg för förekomst av stora rovdjur baserat på en toleransnivå för rennäringen Jokkm okk 13 juni 2011 Mirja Lind berget Sametinget i samverkan med Naturvårdsverket Toleransnivå Hållbar,

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till våra vandringsleder i Biskopstorp Det finns för närvarande sex slingor i naturreservatet. Ytterligare tre planeras vara klara 2014. Längs fyra av slingorna

Läs mer

Olika skydd för naturen

Olika skydd för naturen NATURMILJÖ Förutom de naturmiljöer som har statusen riksintresse så har Emmaboda kommun många andra olika skyddsvärda naturområden. Skälen till att bevara sådana områden är många. Sveriges nationella miljömål

Läs mer

På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika,

På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika, EUROPA landskapet På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika, Asien, Antarktis, Oceanien och Europa). Europa är den näst minsta av dessa världsdelar. Europas natur är väldigt omväxlande.

Läs mer

Samebyarna och Arjeplogs kommun

Samebyarna och Arjeplogs kommun Samebyarna och Arjeplogs kommun 2016-11-09 Agenda Välkomna Remiss renskötselkonventionen Minoritetssamordnartjänsten Rutiner skoterförbud - Skoterfrågan Aktuellt från samebyarna Aktuellt från kommunen

Läs mer

Rädda Våneviks gammelskog!

Rädda Våneviks gammelskog! Foto: Marit Stigsdotter Rädda Våneviks gammelskog! En gammal artrik, strandnära skog hotas av Oskarshamns kommuns planer på att exploatera delar av den för villabebyggelse. Skogen är en nyckelbiotop hemvist

Läs mer

Förvaltning och upplåtelse av småviltsjakt i Jämtlands län. Jens Andersson Länsstyrelsen i Jämtlands län

Förvaltning och upplåtelse av småviltsjakt i Jämtlands län. Jens Andersson Länsstyrelsen i Jämtlands län Förvaltning och upplåtelse av småviltsjakt i Jämtlands län Jens Andersson Länsstyrelsen i Jämtlands län Vem är jag? Namn: Jens Andersson Vem är jag? Namn: Jens Andersson Bakgrund PhD i Ekologi, sekreterare

Läs mer

KLARÄLVSDELTAT FANTASTISKT FRILUFTSLIV PÅ PROMENADAVSTÅND

KLARÄLVSDELTAT FANTASTISKT FRILUFTSLIV PÅ PROMENADAVSTÅND KLARÄLVSDELTAT FANTASTISKT FRILUFTSLIV PÅ PROMENADAVSTÅND OM KLARÄLVSDELTAT Klarälvsdeltat är Sveriges största aktiva delta nedanför fjällkedjan. Mellan Karlstad och Hammarö ligger en stor oexploaterad

Läs mer

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd

Bilaga 1. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Bilaga. Riktlinjer för kommunens hänsyn till naturvärden vid planering och tillstånd Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning

Läs mer

KARTLÄGGNING AV LÅNGFÄRDSLEDER UTANFÖR DET STATLIGA LEDSYSTEMET I FJÄLLEN. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency

KARTLÄGGNING AV LÅNGFÄRDSLEDER UTANFÖR DET STATLIGA LEDSYSTEMET I FJÄLLEN. Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency UTANFÖR DET STATLIGA LEDSYSTEMET I FJÄLLEN Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 16-12-07 1 RESULTAT AV ENKÄT & SLUTSATSER OCH FRÅGOR MEN FÖRST, VAD MENAR VI EGENTLIGEN MED LÅNGFÄRDSLED?

Läs mer

Beslut för Älvsjöskogens naturreservat 11 (18)

Beslut för Älvsjöskogens naturreservat 11 (18) 11 (18) C. Föreskrifter med stöd av miljöbalken 7 kap. 30 om rätten att färdas och vistas inom naturreservatet. Utöver vad som gäller i lagar, förordningar och lokala föreskrifter, föreligger förbud enligt

Läs mer

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län

Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län www.i.lst.se Strategi för formellt skydd av skog i Gotlands län Bilaga 1: Sammanfattning av den nationella strategin Sammanfattning Nationell strategi för formellt skydd av skog Detta dokument redovisar

Läs mer

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Bilaga 3. Åtgärdsplan Antaget av Kommunfullmäktige -05-14, 85 Ett av flera tänkbara ställen för kommunalt naturreservat är delar av Ellenö/ Sundsbroområdet, se punkt

Läs mer

Möte i Steinkjer om snöskoterleder i Norge 30 januari 2014

Möte i Steinkjer om snöskoterleder i Norge 30 januari 2014 Möte i Steinkjer om snöskoterleder i Norge 30 januari 2014 Svensk lagstiftning som rör snöskotertrafik m m Terrängkörningslagen Terrängkörningsförordningen Miljöbalken Förordning om samråd (12 kap 6 miljöbalken)

Läs mer

Information till prospekteringsföretag i Västerbotten

Information till prospekteringsföretag i Västerbotten Maj 2010 Information till prospekteringsföretag i Västerbotten OMRÅDEN SOM KRÄVER SÄRSKILD HÄNSYN Nationalparker Syftet med nationalparker är att bevara ett större sammanhängande område av en viss landskapstyp.

Läs mer

Qemensara deklaration. Älvdalens kommuns fjällvärld

Qemensara deklaration. Älvdalens kommuns fjällvärld / lidyd L i n uveräiklspian nivuaibmä IMJIIIIIUII 93-06- 3 0 *5 Qemensara deklaration om Älvdalens kommuns fjällvärld i Mot bakgrund av - fjällvärldens stora betydelse för naturvård, friluftsliv, turism

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet Allemansrätten en unik möjlighet Felix Oppenheim/Folio 1 Allemansrätten Sime/Folio Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra

Läs mer

Landsbygdsprojektet Vandringsturism i Vindelfjällen.

Landsbygdsprojektet Vandringsturism i Vindelfjällen. Landsbygdsprojektet Vandringsturism i Vindelfjällen. Systemtänkande för kvalitetssäkring. Vi har ett antal BESÖKSMÅL i området och dessa kan föranleda Vandringsturism. Vandringen går på LEDEN och den som

Läs mer

Härnösands kommun. Innehåll. Bilaga 1 Härnösands kommun... 2. Kommunens naturvårdsorganisation... 2. Underlag... 2. Datahantering...

Härnösands kommun. Innehåll. Bilaga 1 Härnösands kommun... 2. Kommunens naturvårdsorganisation... 2. Underlag... 2. Datahantering... Bilaga 1 Härnösands kommun Innehåll... 2 Kommunens naturvårdsorganisation... 2 Underlag... 2 Datahantering... 2 Översiktlig beskrivning av Härnösands kommun... 3 Naturen... 4 Friluftsliv... 5 Sidan 1 av

Läs mer

Ett vildare Europa. Havsörn, Norge Foto: Staffan Widstrand / Wild Wonders of Europe. Text: Kicki Lind. 36 Inspiration

Ett vildare Europa. Havsörn, Norge Foto: Staffan Widstrand / Wild Wonders of Europe. Text: Kicki Lind. 36 Inspiration Ett vildare Europa Text: Kicki Lind Havsörn, Norge Foto: Staffan Widstrand / Wild Wonders of Europe 36 Inspiration GNM_No11_Wonders.indd 36 2013-08-08 22:45 Genom att kombinera naturskydd med ekonomisk

Läs mer

Kalkbarrskogen ovanlig och hotad skogsmiljö Maria Forslund med hjälp av Niina Sallmén, Länsstyrelsen i Uppsala

Kalkbarrskogen ovanlig och hotad skogsmiljö Maria Forslund med hjälp av Niina Sallmén, Länsstyrelsen i Uppsala På Idön har kalkbarrskogen fått växa och falla lite som den vill. På marken ser man förra generationen av gran som nu är helt täckt av mossa. Betande djur gör att skogen blir lite mer öppen, men ändå behåller

Läs mer

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen är Sveriges skogliga myndighet. Vår uppgift är att bidra till ett hållbart skogsbruk med god miljöhänsyn. mer information finns på www.skogsstyrelsen.se

Läs mer

1. Vad är allemansrättens

1. Vad är allemansrättens 1. Vad är allemansrättens huvudregel? 1. Inte störa & inte förstöra X. Bara störa & förstöra 2. Det finns inga regler 2. Vad ska du göra när du råkar komma nära ett djur i skogen? 1. Jag går fram och klappar

Läs mer

Frågor och svar om rennäringen

Frågor och svar om rennäringen Frågor och svar om rennäringen Renantal Hur många renar finns i Västerbotten idag? År 2000 finns det ca 54 000 renar i Västerbotten. Totalt i Sverige finns det ca 230 000 renar. Har antalet renar varit

Läs mer

Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön

Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön 349:37 Föreskrifter för Naturreservatet Storsjön Antaget av Kommunfullmäktige 2014-08-14 Gäller fr o m 2014-08-14 Föreskrifter Inskränkning i rätten att använda

Läs mer

Därför är vissa träd mer värdefulla än andra

Därför är vissa träd mer värdefulla än andra Därför är vissa träd mer värdefulla än andra Projektet Värna skyddsvärda träd ska öka kunskapen om trädens värde. Sexton kommuner i Västra Götaland och Halland vill gemensamt visa hur träden är en del

Läs mer

Hållbart samnyttjande och utveckling av fjällen - Vad är Länsstyrelsens fjälluppdrag?

Hållbart samnyttjande och utveckling av fjällen - Vad är Länsstyrelsens fjälluppdrag? Hållbart samnyttjande och utveckling av fjällen - Vad är Länsstyrelsens fjälluppdrag? Vidsträckta, obebodda områden med få bofasta Totalt ca 1,7 milj ha ovan odlgränsen, varav ca 1,2 på statlig mark (ca

Läs mer

Vandringsleder. Sommar

Vandringsleder. Sommar Vandringsleder I och omkring Kittelfjäll och Henriksfjäll finns en rad trevliga utflyktsmål som bjuder på både natur- och kulturupplevelser och om det är rätt säsong och tid möjligheter till fiske samt

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning 1 / 6 Beslut Datum 2016-10-17 511-3230-2016 Dnr (anges vid skriftväxling) Enligt sändlista Beslut om utökning av Vålådalens naturreservat Innehållsförteckning Länsstyrelsens beslut... 2 Områdesbeskrivning

Läs mer

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning

Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Bilaga 1 Biotopkartering och naturvärdesbedömning Biotopkartering Syfte Biotopkartering är en väl beprövad metod för inventering och värdering av skyddsvärda naturmiljöer. Syftet är att med en rimlig arbetsinsats

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Till: Dalskog den 30 juli 2009

Till: Dalskog den 30 juli 2009 Till: Dalskog den 30 juli 2009 Dalslandskommunernas kommunalförbund Dalsland center 464 72 Håverud Synpunkter på Vindbruk Dalsland rörande markområdet Kroppefjäll. Vi markägare som kommer med dessa synpunkter

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR Lektionsupplägg: Behöver vi skogen? Varför behövs skogen och varför behövs olika typer av skogar? Vad har eleverna för relation till skogen? Ta med eleverna ut i skogen, upptäck

Läs mer

Utslagsfrågan: Hur många fladdermuspluttar finns i burken? Rätta svaret är 347 st

Utslagsfrågan: Hur många fladdermuspluttar finns i burken? Rätta svaret är 347 st Utslagsfrågan: Hur många fladdermuspluttar finns i burken? Rätta svaret är 347 st Vinnare! Närmaste gissning och mest antal rätt i tipspromenaden har: Vuxenfrågor 1. Hugo Sandberg, Täby 2. Thomas Granbohm,

Läs mer

Resor. Två vandrare på västra sidan av fjället Blahnukur

Resor. Två vandrare på västra sidan av fjället Blahnukur Resor Två vandrare på västra sidan av fjället Blahnukur [ISLAND : LANDMANNALAUGAR] Vandring i ett sagolikt landskap Den isländska naturen är så dramatisk och vacker att den nästan känns overklig. Landmannalaugar,

Läs mer

NATURHISTORISKA MUSEET FRÅGOR TILL UTSTÄLLNINGEN FINLANDS NATUR ÅRSKURSERNA 5-6

NATURHISTORISKA MUSEET FRÅGOR TILL UTSTÄLLNINGEN FINLANDS NATUR ÅRSKURSERNA 5-6 NATURHISTORISKA MUSEET FRÅGOR TILL UTSTÄLLNINGEN FINLANDS NATUR ÅRSKURSERNA 5-6 Välkommen till Museiplatsen i Helsingfors! De här uppgifterna för dig till naturen i södra Finland och ända upp till Lappland.

Läs mer

Miljödepartementet STOCKHOLM

Miljödepartementet STOCKHOLM Centrum för biologisk mångfald (CBM) YTTRANDE 2002-10-15 Miljödepartementet 103 33 STOCKHOLM Rapport 5185 Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdrag Kartläggning m.m. av strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

BILAGA 1 OMRADEN AV RIKSINTRESSE FOR FRILUFTSLIV 1986 NORGE FINLAND 4'> 100 km Norrbnt.t.,uu,, lur,

BILAGA 1 OMRADEN AV RIKSINTRESSE FOR FRILUFTSLIV 1986 NORGE FINLAND 4'> 100 km Norrbnt.t.,uu,, lur, BILAGA 1 OMRADEN AV RIKSINTRESSE FOR FRILUFTSLIV 1986 NORGE FINLAND 20 4'> 60 BO 100 km,.fr,.., LontmdtarlQt Norrbnt.t.,uu,, lur, Urvalskriterier och intresseaspekter I tabellen som beskriver de olika

Läs mer

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen

ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen ÖP STORSJÖNS STRAND ÅRE KOMMUN LIS, Landsbygdsutveckling i strandnära lägen VAD ÄR EN FÖRDJUPAD ÖVERSIKTSPLAN? Översiktsplanen (ÖP) regleras i plan- och bygglagen och ska visa: -Grunddragen i den avsedda

Läs mer

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun 1(10) Naturvårdsenheten Naturvårdshandläggare Linnea Bertilsson Enligt sändlista Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun Innehåll Förslag till beslut Ärendets handläggning

Läs mer

Dialogmöte för Bergaskogen samt del av Runby- och Lövstaskogen.

Dialogmöte för Bergaskogen samt del av Runby- och Lövstaskogen. Dialogmöte för Bergaskogen samt del av Runby- och Lövstaskogen Varför dialogmöte? En detaljplan håller på att upprättas på kommunens mark i skogsområdena Bergaskogen, del av Runbyskogen och del av Lövstaskogen.

Läs mer

Renar och snöskotertrafik

Renar och snöskotertrafik Renar och snöskotertrafik www.snöskoterrådet.se Tips och råd om hur du som snöskoterförare kan visa hänsyn och respekt om du möter renar på din färd Att komma ut i naturen en gnistrande vacker vårvinterdag

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN: Anolfsbyn 1:43 i Skållerud Melleruds kommun, Västra Götalands län Behovsbedömningen är en analys som leder fram

Läs mer

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP

SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP SÖDRA HYN VANDRA I VACKERT NATURLANDSKAP VANDRINGSLED RUNT SÖDRA HYN Vandringsleden vid Södra Hyn är cirka 11 kilometer lång och ligger i ett vackert kulturlandskap. Den startar vid Grava Hembygdsförening

Läs mer

Naturreservatet Hällsö

Naturreservatet Hällsö Naturreservatet Hällsö Kaisa Malmqvist - Länsstyrelsens naturavdelning Jennifer Hood - Länsstyrelsens naturavdelning Maria Kilnäs - Länsstyrelsens naturavdelning Bengt Larsson - Västkuststiftelsen Varför

Läs mer

Förslag till länsstyrelsen på små vattendrag där strandskyddet bör upphävas eller ändras.

Förslag till länsstyrelsen på små vattendrag där strandskyddet bör upphävas eller ändras. Stadsbyggnadsnämnden 2016-11-08 Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelning KSKF/2016:460 Johan Forsberg 016-710 20 11 1 (4) Kommunstyrelsen Förslag till länsstyrelsen på små vattendrag där strandskyddet

Läs mer

Att cykla på enskilda vägar är tillåtet. Markägare får inte sätta upp skyltar som förbjuder cykling.

Att cykla på enskilda vägar är tillåtet. Markägare får inte sätta upp skyltar som förbjuder cykling. Cykling i naturen Att cykla i naturen är härligt och enligt allemansrätten får du cykla både i naturen och på enskilda vägar. Men tänk på att inte cykla över tomt, plantering eller mark som lätt kan skadas!

Läs mer

Tillståndsprocess. Håkan Lindroth, Sweco

Tillståndsprocess. Håkan Lindroth, Sweco Tillståndsprocess Håkan Lindroth, Sweco Moskogens vindpark Cirka 50 vindkraftverk spridda över området, främst på höjder Vindparkens totala area: cirka 30 km 2 Verkens tornhöjd: 105 m Rotordiameter: 90

Läs mer

JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP

JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP BEHOVSBEDÖMNING OCH STÄLLNINGSTAGANDE TILL DETALJPLAN FÖR JONSTORP 10:5 (ICA), JONSTORP HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN OM PLANEN KAN ANTAS INNEBÄRA BETYDANDE MILJÖPÅVERKAN ENLIGT 6 KAP 11 MB Bild på planområdet

Läs mer

Föreskrifter för Naturreservatet Vänga mosse

Föreskrifter för Naturreservatet Vänga mosse 349:29 Antagna av Kommunfullmäktige 2010-06-17 Gälller fr o m 2010-06-17 Beslut om naturreservat enligt 7 kap 4 miljöbalken Uppgifter om naturreservatet Namn: Naturreservatet Vänga mosse Län: Västra Götaland

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista

Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Nominering - Årets landsbygdsföretagare Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets landsbygdsföretagare. Namn på nominerad företagare eller grupp av företagare: Hävvi i Glen HB Journalnummer:

Läs mer

Havängs Museiförening vill framföra följande synpunkter på, rubricerade förslag:

Havängs Museiförening vill framföra följande synpunkter på, rubricerade förslag: Till Länsstyrelsen i Skåne län, Miljöavdelningen 205 15 Malmö Förslag till bildande av naturreservatet Haväng och Vitemölla strandbackar i Simrishamns kommun. Havängs Museiförening vill framföra följande

Läs mer

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige

Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringsbeslut I:5 2015-02-05 M2015/684/Nm Miljö- och energidepartementet Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Uppdrag att koordinera genomförandet av en grön infrastruktur i Sverige Regeringens beslut Regeringen

Läs mer

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden

Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden 1 Behovsbedömning för MKB vid ändring av detaljplan för del av Norrfjärden ÄNDRING FÖR FASTIGHETERNA GNARPS-BÖLE 3:86 OCH NORRFJÄRDEN 14:1. Planens syfte Planen syftar till att öka den sammanlagda byggrätten

Läs mer

Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83).

Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83). Hägersten 2009-11-17 Miljödepartementet 103 33 Stockholm Remissvar angående Miljömål i nya perspektiv (SOU 2009:83). Inledning Utredningens förslag ger miljömålssystemet ett tydligare internationellt perspektiv.

Läs mer

Skogens trivsel- och upplevelsevärden

Skogens trivsel- och upplevelsevärden Skogsstyrelsen, Jönköping 2010 Författare: Sofia Blomquist Illustrationer: Bo Persson Grafisk form: Bo Persson Upplaga: 7000 ex Tryck: DanagårdLiTHO, Ödeshög Skog att trivas i 1 Skogens trivsel- och upplevelsevärden

Läs mer

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012

Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 INFORMATION 1 [8] Skogliga åtgärder vintern 2011/2012 Under vintern 2011/2012 kommer gallring att ske på flera platser inom kommunen. Åtgärderna startar som tidigast i mitten av december och kommer att

Läs mer

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR

NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR NATURRESERVAT VARFÖR OCH HUR Stockholm 14 mars 2019 Mikael Lindberg Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2019-03-25 1 Bakgrund och motiv till områdesskydd Internationella konventioner

Läs mer

Planering och Förvaltning av nationalparksområdet Kosterhavet/Ytre Hvaler Nationalparkschef Anders Tysklind, Enheten för Kosterhavet,

Planering och Förvaltning av nationalparksområdet Kosterhavet/Ytre Hvaler Nationalparkschef Anders Tysklind, Enheten för Kosterhavet, Planering och Förvaltning av nationalparksområdet Kosterhavet/Ytre Hvaler Nationalparkschef Anders Tysklind, Enheten för Kosterhavet, Naturavdelningen Länsstyrelsen i Västra Götalands län En av 29. Invigdes

Läs mer