Just där och just då!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Just där och just då!"

Transkript

1 2 januari :07 Just där och just då! En barnaskara springer emot dig och ler Så äkta och så vackra, det enda du ser Trasiga tröjor och ingrodd lort Du till hjärtat de tar inte nog så fort En liten andedräkt i ditt öra Du kärlekens ord låter de höra I en tid som plötsligt står still Du varsamt drar de intill Med en famn du omsluter små liv Utan några som helst bakomliggande motiv De aldrig någon trygghet runt omkring sig har Du förundras över hur mycket mer de ger än de tar Just där och då, en hög av dig och de små Bland tårar och svett, känns allt plötsligt så rätt Du har så mycket att ge, och du livets mirakel får se Vad döljer sig där bakom meningen, du viskar och lovar; vi ses igen.

2 Gästbloggare Susanna Benckert, grundare och ansvarig på Susanna I Ghana. Barnmässan i Karlstads välgörenhetsmål Barnmässan arrangeras för elfte gången mars Följ gästbloggen och få en inblick i barnhemmet Shalom Orphanage i lilla byn Kofi Ansah ute på Ghanas landsbygd. Med en tanke som grundar sig i en vision om att ingen kan göra allt men alla kan göra något, byggde 26-åriga Susanna Benckert upp barnhemmet Shalom och gav 23 föräldralösa barn ett hem sommaren Sedan dess driver hon det helt själv endast med hjälp av svenska bidragsgivare.

3 3 januari :40 En vision om ett bidrag för en bättre värld Mitt namn är Susanna Benckert och jag är 27 år. Jag har alltid brunnit för välgörenhet och ideellt arbete i fråga om att arbeta för andra människors välmående. Jag kom till Ghana första gången våren 2008, som volontär genom en volontärorganisation då jag arbetade på ett kombinerat barnhem/skola. Jag stötte på en enorm korruption i landet och ett enormt behov som inte tillgodosågs. Samtidigt blev jag helt förälskad i landet, dess kultur och den välkomnande mentaliteten hos befolkningen. Jag bestämde mig snabbt därefter för att återvända till Ghana och bygga upp någonting eget, för och tillsammans med befolkningen på plats. Sommaren 2010 byggde jag upp barnhemmet Shalom Orphanage ute på Ghanas landsbygd och sedan dess har jag dagligen arbetat med att utveckla och förbättra barnens livssituation. Idag har vi 26 barn mellan 3 och 17 år, som blivit föräldralösa då deras föräldrar gått bort vid födseln eller i sjukdomar som aids och malaria. Barnhemmet drivs ideellt av mig endast med hjälp av svenska bidragsgivare, helt utan mellanhänder. Vi arbetar mot våra långsiktiga mål, som bland annat innebär att bygga upp förutsättningar för att barnhemmet ska kunna bli självförsörjande samt att ge barnen möjlighet att välja sin egen framtid genom vidare utbildning eller lärlingsprogram. Sedan jag kom till Ghana för första gången har min kärlek till landet bara växt. Det varma bemötandet från människorna jag har mött har lett fram till att jag idag har vigt mitt liv åt att ge andra chansen att förändra sina.

4 4 januari :32 En lång väg med många viktiga steg När det kommer nya barn till oss på barnhemmet så kan det innebära stor påfrestning både för barnet själv och för barngruppen i övrigt. Efter drygt fyra års erfarenhet av att ta emot barn som kommer från väldigt svåra levnadsförhållanden med stor tragedi och stort lidande i bagaget, så kan man urskilja mönster vilka de allra flesta följer. Barnet reagerar ofta på ett av tre olika sätt och man kan väl säga att de barn vi har tagit emot hittills har varit ganska jämt uppdelade inom dessa tre kategorier. Genom stor aggressivitet och självskadebeteende, barnet är då ofta en fara både för sig själv och andra. Genom passivitet och apati, barnet stänger in sig i sig själv och är ofta helt onåbart. Eller genom överdrivet närhetssökande, barnet uppvisar stor instabilitet och tar inga egna initiativ. Oavsett vilken av kategorierna barnen kan jämföras med, så är min upplevelse att en oerhörd osäkerhet ligger till grund för samtliga beteenden. Vår senast tillkomna lilla grabb Kobi har tillhört den tredje kategorin, han har haft ett oerhört närhetsbehov och varit väldigt klängig sedan han kom till oss. Han bryter ihop fullständigt då något av de andra barnen får uppmärksamhet eller konfronterar honom, samtidigt som han många gånger upplevs väldigt mycket mindre och yngre än vad han är. Att arbeta för trygga och självständiga barn är ett långt och svårt arbete som många gånger frambringar både tårar och frustration. Men det finns ingenting som slår känslan av det första leendet man lyckas frambringa hos ett barn som aldrig tidigare har lett, eller första gången man får den där lilla handen i sin, från ett barn man aldrig tidigare har fått röra vid. Kobi har nu varit hos oss i snart ett halvår och idag börjar vi äntligen se en utveckling. En utveckling där trygghet, kärlek och stabilitet ligger till grund, i kombination med hälsa och utbildning. Idag är det en gladare liten pojke som varje dag utmanar sig själv med nya äventyr, både på egen hand och tillsammans med de andra barnen. Det är en lång väg kvar att gå, men de första stegen är tagna och det betyder allt.

5

6 5 januari :13 För er Vinden den viner och solen ligger på, Jag kämpar mig framåt över världen jag gå. Gröna vyer och en röd drömlik sand, Små skjul och varandra, det enda i detta underbara land. Min väg lyses upp och jag möts av famnar som få, Hur vi lever där borta, det är svårt att förstå. Ett liv där tid och rum plötsligt stannar till, Att vi varandra omfamnar det enda vi vill. När vinden viner och vägen känns trång, Jag går bredvid er låt resan bli lång. Av all världens godhet ni mer än allt har fått, För er ångrar jag aldrig ett steg av de i motvind jag gått.

7 6 januari :52 Köttbullar i stora lass Något av det bästa barnen vet är Sverige. Att rita svenska flaggor, att få höra historier om Sverige och inte minst att få äta svensk mat. Barnen har under åren fått testa på många rätter och tillbehör som pannkakor, chokladbollar, korv och potatis. Den överlägsna favoriten är dock ingenting annat än köttbullar. Det blir det gärna både ofta och mycket av om barnen själva får bestämma. De är ju trots allt halvsvenskar/halvghananer nu som de själva säger!

8 7 januari :16 En kärleksförklaring Ni gav mitt liv en chans att tro, så ett frö och våga låta det gro När ett liv växer upp, det ståtligaste du sett En känsla så stark, talar om att det var rätt När skörden sen kommer, du står där och ler Ler för vad du skapat, en kärlek så stark är allt du ser

9 8 januari :52 Stephen Det här är Stephen och han är ett av de barn som har varit hos allra längst. Stephen förlorade sin mamma vid födseln och togs därför om hand av pappan. Pappan drabbades efter en tid av en ögonsjukdom, höll på att bli blind och det var en svår tid för den lilla familjen. Pappan blev snabbt sämre och kan idag inte vistas ute i dagsljus på grund av stor smärta i ögon och huvud och är numer sängliggande. Stephen hade en svår första tid på barnhemmet då han bar på väldigt mycket ilska och var väldigt aggressiv. Förutom att ständigt ge sig på de andra barnen, så var han en ständig fara för sig själv. Många gånger har det svartnat för hans ögon och han har kastat sig på marken och dunkat huvudet i betonggolvet, samtidigt som jag har gjort allt jag kan för att hålla i och lugna ner honom. Vi har fått arbeta oerhört mycket med Stephens självkänsla och det har krävts väldigt mycket för att få honom trygg. Idag är han mycket gladare och mer harmonisk i sig själv, en helt fantastisk 12-åring som är en riktig liten fixare och lagar allt trasigt som kommer i hans väg. Det kan vara lätt hänt att man förblindas av den fantastiska glädje som barnen utstrålar, men man får aldrig glömma bort att det är oerhört mycket mer som ligger där bakom och trycker. Även om glädjen i de flesta fall tar över, så kommer det stunder av bakslag då allt det mörka barnen bär på träder fram med full kraft. Arbetet med att skapa trygghet, inge hopp och öka självkänslan det är ett arbete för livet, varje dag året runt.

10 9 januari :57 Meningen med allt Sen den dagen jag bestämde mig för att ge er hela mitt hjärta, så har ni berikat mitt liv på alla sätt och vis. Med glädje, skratt och kärlek. Men också med tårar, tragedi och smärta. Ingen dag med er är den andra lik och vad som komma skall går aldrig att förutse. Livets lotteri gör sig allt för ofta påmint vilket visar på världens alla orättvisor på ett makabert sätt. Svårigheter och motgångar som jag aldrig tidigare hade kunnat tänka mig, har nu blivit ett naturligt inslag i vardagen. Att kämpa för er och att kämpa med er, det har blivit det svåraste men mest naturliga i hela världen.

11 9 januari :46 Vår minsting är inte så liten längre Jag kommer aldrig glömma den dagen jag hämtade dig. Du var så liten och i värre skick än jag någonsin tidigare sett ett barn. Du förlorade din mamma vid födseln och insjuknade snabbt. Då du mötte omvärlden i en liten by där tron på naturläkemedel är stark, var allt du fick i dig en vätska kokad på mosade löv. Jag glömmer aldrig första gången jag såg dig. Du låg där på jordgolvet inne i den lilla hyddan. Värmen var tryckande och flugorna surrade kring dina slutna ögon. Dina rosslande andetag var allt som hördes och tiden tycktes för en stund stå still. Din kropp var uppsvälld och du reagerade varken på ljud eller beröring. Jag visste redan då, att jag aldrig någonsin skulle kunna vika från din sida. Du led av svår anemi och läkarna sa att jag skulle förbereda mig på det värsta. Men jag trodde på dig, på din styrka och livsglädje som jag av hela mitt hjärta hoppades fortfarande fanns där någonstans djupt inom dig. Det visade sig att jag hade rätt. Efter en lång kamp är du idag en pigg och livsglad krabat och 3 år fyllda. Varje gång du ropar Madame Saaaanna och ler mot mig med dina gudomliga smilgropar, samtidigt som du sluter dina knubbiga små armar runt min hals. Då smälter mitt hjärta.

12 12 januari :36 En gemenskap att respektera För några veckor sedan tog jag med mig några av barnen och körde till grannbyn, för att hälsa på och tacka den kyrka vars församling kom och donerade en stor mängd livsmedel och hushållsartiklar till oss på barnhemmet. Vi blev inbjudna till att medverka vid dagens gudstjänst och även om jag inte är djupt troende för egen del så är det i princip omöjligt att inte ryckas med i den häpnadsväckande stämning som råder. Den gemenskap som genomsyras under dessa timmar hyser jag en enorm respekt för och det är en ära att få vara med som en del i den. Glädje, sång, dans, fina tal och mycket annat. Jag och barnen blev framkallade och blev välsignade av den högst uppsatta pastorn i distriktet, som dagen till ära var där. Jag fick berätta min historia och flera kvinnor knäböjde för att kyssa mina händer, varpå jag envisades med att knäböja tillbaka för att visa att vi alla är på samma nivå och av lika stort värde. Det hela fick därpå ett fantastiskt fint och lätt avslut då hela församlingen brast ut i skratt när jag på det lokala stamspråket avslutade med Medaase paa, naa minkyro, vilket betyder thank you so much, may god bless you all.

13 13 januari :17 Ett vidareutvecklat åtagande Vår lilla by Kofi Ansah ute på Ghanas landsbygd har ca 300 invånare. Familjerna bor i primitiva ler- eller cementhus, vilka är sparsamt inredda och oftast består av endast ett rum. Det är många familjemedlemmar som samsas på en mycket liten yta och bostäderna saknar rinnande vatten. Dassbås saknas generellt i hela byn. De sanitära problemen är ett faktum och diarrésjukdomar och koleraepidemier hotar ständigt med sin närvaro. Att göra en insats för att förbättra livssituationen för invånarna i vår by där barnhemmet ligger har länge varit någonting som jag har velat göra. Efter att under snart fem år dagligen ha arbetat med att förbättra och utveckla livssituationen för barnen på barnhemmet har en enorm förändring skett. En förändring som har lett fram till trygghet så väl som stabilitet. Barn som tidigare inte har vågat se bortom morgondagen har nu börjat våga tro på framtiden och drömma stort. Allt eftersom att grunden för barnhemmets och barnens välmående har lagts och blivit stabilt, har också jag börjat drömma om att vidareutveckla mitt åtagande för att ge fler barn möjlighet till en god framtid. I januari 2014 avslutade jag min lärarutbildning i Sverige och har sedan dess mitt hem och mitt liv här i Ghana på heltid. Att känna att man verkligen har landat mentalt på riktigt på den plats där man hör hemma, den känslan är fantastisk. Våren 2014 gjorde jag min dröm om vidareutveckling till verklighet och startade tillsammans med Terese Engborg upp organisationen Together as One, som vi nu tillsammans driver här i Ghana. Att ingen kan göra allt men alla kan göra något, är en grundtanke som genomsyrar vårt engagemang så väl som vårt arbete. Vi verkar för att utveckla och förbättra livssituationen för barn och familjer i Ghana, genom hjälp till självhjälp skapar vi även förutsättningar och möjligheter för att barn och familjer i Ghana ska kunna påverka sin egen livssituation och framtid. Vi har bland annat byggt upp samt driver en grundskola i den lilla byn Oboyambo, där många barn som tidigare inte har gått i skolan nu har getts möjlighet till utbildning vilket är ett av våra mål inom Together as One. Att förbättra sanitära problem och arbeta med hälsofrämjande insatser är ett annat av våra mål inom Together as One. Äntligen har vi kunnat påbörja bygget av offentliga KVIP-toaletter som det heter här i Ghana, det vill säga en bättre variant av dassbås, i vår by där barnhemmet ligger. På så sätt förbättrar vi sanitetsproblemen och även den allmänna hälsan hos invånarna i Kofi Ansah.

14

15 14 januari :46 Den sanna känslan Ni fyller mitt inre med värme och hopp Med kärlek omsluter ni mitt hjärta och min kropp Fångar dagen och låter mig våga hoppas Trots svårigheter och oro kan inte glädjen stoppas Ni formar bilden av sann godhet och lycka Berikar livet med kärlek som bara ni kan smycka För varje tår, för varje skratt För varje stund ett avtryck i hjärtat satt I motvind och kyla, ni värme lyckas sprida Så mycket godhet och kärlek, ni aldrig bör få lida Varje slag är för er och slagen de är många Tillsammans vi kämpar och går på vägar långa

16 15 januari :59 Min hjälte Älskade lilla Prince. Det är så många personer i Sverige, som tänker på dig, stödjer dig och av hela sitt hjärta hoppas att vi ska finna en lösning som underlättar för dig. Hjälper dig att slippa ha ont, hjälper dig att röra dig bättre. Du är så tapper och din kraft och styrka smittar av sig. Du imponerar på mig varje dag, genom att bara vara dig själv. Ett barn ska inte behöva vara tvungen att handskas med sådana problem som du är tvungen till, men dina förutsättningar ser inte ut som de flesta andras. Världen är inte rättvis, det har du fått bevis på allt för många gånger. Efter att ha vädjat om hjälp med bra ortopedkontakter i Sverige, haft tusentals delningar på inlägget i sociala medier och suttit åtskilliga timmar med mail- och telefonkontakt så gav det till slut resultat. Fler människor än jag någonsin kunde drömma om visade sitt engagemang och deltagande för att du skulle få hjälp. Kontakter förmedlades och det bollades fram och tillbaka, vilket i slutändan mynnade ut i kontakt med Sveriges absolut främsta barnortopeder specialiserade på fotkirurgi och problem liknande dina. Mitt hjärta tog ett skutt och känslan var fantastisk. Men man ska aldrig ta ut någonting i förtid, det är en sak som är klar. Det som jag länge har befarat men inte fullt velat inse, blev nu besannat. Beskeden från alla håll innehöll i princip samma slutgiltiga utlåtande; Det är ett mycket ovanligt och svårbehandlat tillstånd, missbildningen är för omfattande för att göra någonting åt, den kirurgiska risknivån är enorm vid ett sådant ingrepp och chansen för att problemen istället förvärras är oerhört stora. Älskade lilla Prince. Jag kommer aldrig att förlora hoppet om att vi en dag kommer att komma fram till en fungerande lösning som ger dig det komplikationsfria liv som du är värd. Jag kommer aldrig sluta att kämpa, för dig. Men just nu, är vi nog alla tyvärr tvungna att inse att vi måste avvakta. Att ta detta beslut är något av det svåraste jag någonsin har gjort. Jag ångrar inte en sekund av den tid jag under de senaste åren har lagt på att åt dig finna hjälp. Det har gett mig oerhört mycket kunskap och stor förståelse för dina typer av problem. Det har varit en lång och omtumlande resa, både för dig och för mig. Men jag vet att du ändå är tacksam och jag vet att du vet. Jag gör alltid allt som står i min makt för dig. Nu samlar vi ny kraft och ändrar riktning. Nu påbörjar vi arbetet med att göra allt vi kan för att underlätta så mycket det bara är möjligt för att dina behov ska tillgodoses och dina besvär ska minimeras. Med bra stöd, bästa möjliga skor och en oerhört hög dos av kärlek.

17 Vi älskar dig.

18 16 januari :48 KF Young Stars Här har vi vårt nya fotbollslag; KF Young Stars! Med en blandning av pojkar från barnhemmet och pojkar från vår by, har vi nu startat upp ett ungdomslag. Vår vision har varit att aktivera killarna fysiskt så väl som psykiskt. Här ute på landsbygden finns det inte så mycket att göra efter skolan och på kvällar, vilket lätt resulterar i att ungdomarna råkar i trubbel och andra tråkigheter. Tanken är att kunna stödja dessa grabbar fullt ut med matchställ, fotbollsskor, matchavgifter och annat de behöver för att kunna träna och spela på en seriös nivå. Nu är vi igång, grabbarna är redo och taggade till tusen och så även vår coach Kwame. Fem träningspass i veckan kämpar de sig igenom och engagemanget är stort. På juldagen anordnade vi en fotbollsturnering, där fyra lag från omkringliggande byar kom och anslöt. Även om KF Young Stars inte plockade hem vinstpokalen denna gång, så var det en fantastisk dag med spelglädje och gemenskap på hög nivå.

19 19 januari :04 Jul på Shalom Orphanage Julen är en laddad och känslosam högtid för våra barn då julen ofta symboliserar familjegemenskap, något de har fått växa upp utan. Innan jul så pratade vi mycket om tomten. Visade bilder och berättade att han flyger runt till alla barn i hela världen med sina renar. Vi skrev en önskelista till tomten, där alla barnen fick önska sig en specifik julklapp som just det barnet skulle vilja ha. När man lever 26 barn tillsammans så är det inte alltid det lättaste för varje barn att känna sig unikt och få tillgodosett varje specifikt behov. Med önskelistan färdig var det dags för mig att börja planera inför julen. Detta år blev min första jul i Ghana med barnen, då jag tidigare alltid har firat i Sverige. Så det var speciellt för oss alla och jag bestämde mig för att åstadkomma ett julfirande som barnen sent skulle komma att glömma. Och vilken succé det blev. Granen kläddes, pynt och pyssel sattes upp, Kalle Ankas jul visades på den lilla datorskärmen samtidigt som barnen fick pepparkakor. Förväntan hos barnen var stor och till slut hittade Han även fram till vårt lilla hem ute i djungeln jultomten. Barnens glädje går inte att beskriva i ord och dagen blev precis så lyckad och perfekt som jag hade önskat. En jul för barnen när den är som bäst. Även om de är föräldralösa, så är de aldrig familjelösa.

20

21 20 januari :05 En känsla av att verkligen leva Hur är det att leva i Afrika? Under de omständigheter som råder som på alla plan är helt tvärt emot det vi är vana vid i Sverige? En fråga som jag ofta får. I Afrika blir känslorna lite starkare och man känner lite till. När jag är lycklig så är jag lite lyckligare och när jag är ledsen så är jag lite mer ledsen. En kontinent och ett land som tar fram fler känslor inom mig än jag någonsin kunde föreställa mig att det var möjligt att känna. Här känner jag att jag lever, på riktigt. För mig och barnen här på barnhemmet är det en oerhörd ära att ha blivit utvalda till BARNmässans insamlingsmål Jag känner en sådan tacksamhet som inga ord kan beskriva. Tack för att jag får chansen att fortsätta kämpa, för alla barns rätt till en trygg barndom och en ljus framtid. Vi ses på BARNmässan i Karlstad i mars! /Susanna Benckert

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken.

För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Vialundskolan: Nystart med Drömmen om det goda i Kumla av Malin Sundin För ett par veckor sedan gick jag grundkursen i Drömmen om det godametodiken. Jag började direkt när jag kom tillbaka till skolan

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Nu gör jag något nytt

Nu gör jag något nytt Nu gör jag något nytt Linda Alexandersson fredag 15 maj Det började med att två tjejer i min församling i Arvika, åkte ner hit till Göteborgsområdet för att träffa en präst. De hade bekymmer på ett område

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 13 Jul. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 13 Jul En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 # 13 Jul Snöflingorna

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Inledning. ömsesidig respekt Inledning

Inledning. ömsesidig respekt Inledning Inledning läkaren och min man springer ut ur förlossningsrummet med vår son. Jag ligger kvar omtumlad efter vad jag upplevde som en tuff förlossning. Barnmorskan och ett par sköterskor tar hand om mig.

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

En bok om att bygga självkänsla och skapa lycka från början.

En bok om att bygga självkänsla och skapa lycka från början. Trygg hamn En bok om att bygga självkänsla och skapa lycka från början. Kanske kommer våra barn att möta en tuff värld men inte desto mindre kan vi lära dem att bemöta den. Eva Träff Trygg hamn Copyright

Läs mer

Se, jag gör allting nytt.

Se, jag gör allting nytt. Se, jag gör allting nytt. I bibelns sista bok, uppenbarelseboken, kan man i ett av de sista kapitlen läsa hur Gud säger Se jag gör allting nytt (Upp 21:5). Jag har burit med mig de orden under en tid.

Läs mer

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1

Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information til dig som är förälder til ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 Lkg-teamet Malmö Barn med LKG Information till dig som är förälder till ett barn med LKG SUS Malmö, lkg-teamet Jan Waldenströms gata 18 205 02 Malmö 1 2 Text: Kerstin Österlind, kurator, Skånes universitetssjukhus

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

barnhemmet i muang mai söndag 3 april - söndag 10 april

barnhemmet i muang mai söndag 3 april - söndag 10 april barnhemmet i muang mai söndag 3 april - söndag 10 april Intresset för lektioner i svenska och engelska tog oss på sängen. Vi har nu drygt 90 barn och tonåringar som anmält sitt intresse, vilket ställde

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 6 Hålet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 6 Hålet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Jag var ute

Läs mer

hästfolk 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna.

hästfolk 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna. hästfolk De helande hästarna Samspel Anna och hennes halvblod Benetton samspelar i terapisessionerna. 6 hästfocus #2 2011 www.hastfocus.se De helande hästarna hästfolk De helande hästarna The Joy of being

Läs mer

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 1 Dunk dunk hjärtat (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 2 Dunk dunk hjärtat Personer: (kring 70) (under 70) (dock över 30) (dock över 30) PROLOG Det blev så tomt, plötsligt. Så

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS

Hur kunde han? VAD HANDLAR BOKEN OM? LGR 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS LGRS 11 CENTRALT INNEHÅLL SOM TRÄNAS FÖRMÅGOR SOM TRÄNAS BENTE BRATLUND Sidan 1 Hur kunde han? Lärarmaterial VAD HANDLAR BOKEN OM? Lisa är kär i Finn. De har varit ihop i ett halvår nu. En kväll bakar Lisa en chokladkaka, som är det bästa Finn vet. Hon ska gå

Läs mer

Livsfrågor i ord och bild från Lillholmsskolans nior. Träd

Livsfrågor i ord och bild från Lillholmsskolans nior. Träd Livsfrågor i ord och bild från Lillholmsskolans nior Träd Träddikt I somligas ögon så ses föremål som livlösa, de existerar ej, de är endast prylar som skall underlätta för mig och dig. Men vad händer

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 22 januari - söndag 12 april, 2015

barnhemmet i muang mai torsdag 22 januari - söndag 12 april, 2015 barnhemmet i muang mai torsdag 22 januari - söndag 12 april, 2015 Det är skollov och väldigt tyst här på barnhemmet. Några av våra barn är hemma och hälsar på i sina hembyar och sju av våra pojkar har

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

I mitt hjärtas trädgård. av Margot Haglund

I mitt hjärtas trädgård. av Margot Haglund I mitt hjärtas trädgård av Margot Haglund Bildspelet "I mitt hjärtas trädgård" presenterades vid en samling i Immanuelskyrkan, Stockholm våren 2010. Alla bilder är kopior av Margots originalbilder i akvarell

Läs mer

barnhemmet i muang mai måndag 16 november - söndag 20 december

barnhemmet i muang mai måndag 16 november - söndag 20 december barnhemmet i muang mai måndag 16 november - söndag 20 december Söndagen den 20 december och vad har hänt sen sist? I början var det lugn vardag men även på barnhemmet märks det att högsäsongen har börjat.

Läs mer

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf

Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Om någon förblir i mig bär han rik frukt! Av: Johannes Djerf Vi har under de senaste två söndagarna talat om längtan efter liv i den kristna tron. Längtan efter Guds Helige Ande och att fortsätta bygga

Läs mer

Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp

Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp Trasiga Tanden, Ledsna Hjärtat, Brutna Benet och Arga Armen behöver hjälp En liten saga om barns rättigheter i landstinget efter en förlaga från Stockholms läns landsting Det var en gång fyra kompisar

Läs mer

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA?

ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? ÄR DET ALLTID BRA ATT HÖRA? Den här uppgiften börjar med att du läser ett utdrag från romanen Talk Talk av TC Boyle. Boken handlar bland annat om Dana som är döv och hur hennes familj och pojkvän uppfattar

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 8 Vägledning vecka 8 Guds kärlek till oss Förlåtande nåd Vägledning: Hur mycket Gud måste glädja sig Den här veckankommer vi att vandra runt i Guds kärlek till oss. Vi vill smaka - och till fullo njuta av

Läs mer

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling!

Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling! Under våren 2015 gjordes en enkät på som handlade om trivsel, trygghet och barnens delaktighet. Enkäten riktades mot er som föräldrar,

Läs mer

1. Låt mej bli riktigt bra

1. Låt mej bli riktigt bra 1. Låt mej bli riktigt bra Rosa, hur ser en vanlig dag i ditt liv ut? Det är många som är nyfikna på hur en världsstjärna har det i vardagen. Det börjar med att min betjänt kommer in med frukost på sängen.

Läs mer

planet och den asfalterade flygplatsen för att äntligen äntligen få känna på marken.

planet och den asfalterade flygplatsen för att äntligen äntligen få känna på marken. Mitt möte med Tibet För drygt ett och ett halvt år sedan blev jag lycklig fadder till två tibetanska barn, Chokyi och Sonam, åtta år gamla. Alltsedan dess har jag haft ett foto på dem ståendes på mitt

Läs mer

MBT 2012 JAG ÄR I GUDS HJÄRTA

MBT 2012 JAG ÄR I GUDS HJÄRTA MBT 2012 JAG ÄR I GUDS HJÄRTA Undervisning av Ulrika Ernvik VEM ÄR JAG? Vi har alla en berättelse! Gud skickade mej till världen med ett hemligt uppdrag. Vilket är mitt hemliga uppdrag? För att veta det

Läs mer

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult

Min Ledarskapsresa. Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Min Ledarskapsresa Mats Strömbäck UGL handledare och ledarskaps konsult Dina första förebilder De första ledare du mötte i ditt liv var dina föräldrar. De ledde dig genom din barndom tills det var dags

Läs mer

När tomtemor räddade julen

När tomtemor räddade julen När tomtemor räddade julen Roller: Tomtemor: Jultomten: Dr. Nisse: Maria: Mario: Tomtenisse 1: Tomtenisse 2: Tomtenisse 3: Tomtenisse 4: Tomtenisse 5: Tomtenisse 6: Tomtenisse 7: Statister: Berättare:

Läs mer

Denna tunga klump i mitt hjärta blir bara större och större för varje dag som går och jag vet inte vad jag ska göra. Jag vet inte vad jag ska göra

Denna tunga klump i mitt hjärta blir bara större och större för varje dag som går och jag vet inte vad jag ska göra. Jag vet inte vad jag ska göra Denna tunga klump i mitt hjärta blir bara större och större för varje dag som går och jag vet inte vad jag ska göra. Jag vet inte vad jag ska göra längre. Inte längre. Den kärlek jag har för dig slutar

Läs mer

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari

Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året. Januari 15 Januari Vid årsskiftet 1 januari Vår Herre och vår Gud, vi gläder oss i Dig. Vi behöver Din hjälp för att orädda möta året som ligger framför. Jag står på tröskeln mellan det gamla och det nya året.

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne.

Jag har legat vaken hela natten, sa hon, och bara tänkt på honom. Hon fnissade till. Hon vände sig mot mig och det lyste om henne. Del 1 Det är jag som är kvar. Det är jag som ska berätta. Jag kände dem båda två, kände till hur de levde och hur de dog. Det är inte länge sedan det hände. Jag är ung, som de. Som de? Kan det vara möjligt?

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org

Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Från Per and Abbi Åkvist E-nyhetsbrev-Vinter-10 januari, 2010 www.peroabbi.org Käre vän, Vi hoppas och tror att det nya året har börjat bra för dig!!! Paulus uppmanar oss i 1kor13:5 Pröva er själva om

Läs mer

En helande Gud! Av: Johannes Djerf

En helande Gud! Av: Johannes Djerf En helande Gud! Av: Johannes Djerf Jag tänkte att vi idag skulle läsa ifrån Mark.7:31 32. Vi läser Det här är en fantastisk berättelse tycker jag om en man, vars öron fick nytt liv. Vi vet inte riktigt,

Läs mer

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray

Livmodersvälsignelse med Miranda Gray Jag är mycket förtjust över att du vill vara delaktig i Livmodersvälsignelsen. Välsignelsen är till för att hela och förena dig med din egna livmoder och din kvinnlighet. Den är också skapad för att förankra

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Till dig som förlorat di barn

Till dig som förlorat di barn Till dig som förlorat di barn Spädbarnsfonden Till dig som förlorat ditt barn Vi som skrivit den här foldern är mammor och pappor som också har förlorat ett barn. Ett ögonblicks skillnad, från en sekund

Läs mer

Hur är du som älskarinna? Hämmad, Ambivalent eller Trygg?

Hur är du som älskarinna? Hämmad, Ambivalent eller Trygg? Hur är du som älskarinna? Hämmad, Ambivalent eller Trygg? 1. Hur visar du att du uppskattar din partners kropp? 1. Jag är mest orolig över att hen inte ska gilla min kropp. 2. Jag säger att min partner

Läs mer

Heartful Endless Love - HEL. Heléne F Sandström. Heléne F Sandström Krealiv www.krealiv.se

Heartful Endless Love - HEL. Heléne F Sandström. Heléne F Sandström Krealiv www.krealiv.se Heartful Endless Love - HEL Heléne F Sandström Heléne F Sandström Krealiv www.krealiv.se Heartful Endless Love HEL Hur har du det med kärleken min vän? Älskar du hårt och passionerat eller är kärleken

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Att leva med schizofreni - möt Marcus

Att leva med schizofreni - möt Marcus Artikel publicerad på Doktorn.com 2011-01-13 Att leva med schizofreni - möt Marcus Att ha en psykisk sjukdom kan vara mycket påfrestande för individen liksom för hela familjen. Ofta behöver man få medicinsk

Läs mer

Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann.

Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann. Värdparet in Nu har turen kommit till Trollet Sture som skickat oss en julhälsning. Jo, det är sant. Även trollen firar Jul minsann. Musikintro Sture är hemma, trollampa, hattmajor m.m bemannas av skådespelare

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

och upptäcka att vi alla har svaren på de stora frågorna inom oss.

och upptäcka att vi alla har svaren på de stora frågorna inom oss. FredsProjektet är en ideell organisation vars mål är att belysa den kunskap som både göms och glömts av konventionella medier samt att inspirera varje unik människa att se till sitt eget unika vetande

Läs mer

barnhemmet i muang mai torsdag 26 juli - söndag 16 september

barnhemmet i muang mai torsdag 26 juli - söndag 16 september barnhemmet i muang mai torsdag 26 juli - söndag 16 september Nu var det ett tag sen sist - och ett tag som vi inte har så bra koll på för av att vi har varit i Sverige. Vi bad därför Ullis och Sophie de

Läs mer

1 En olycka kommer sa " llan ensam

1 En olycka kommer sa  llan ensam 1 En olycka kommer sa " llan ensam Ewa Christina Johansson Illustrationer Johan Egerkrans Axel! Där är du ju! Axels hjärta hoppade till i bröstet. Fast på ett bra sätt. Det var ju söta Rut som ropade på

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 2

En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet. Vägledning vecka 2 i En 34 veckors onlinereträtt i det dagliga livet Vägledning vecka 2 Vägledning: Vi tittar närmare på våra berättelser Vår historia från djupet När vi granskade vårt livs historia i fotoalbumet förra veckan,

Läs mer

Jordens hjärta Tänk om Liv

Jordens hjärta Tänk om Liv Jordens hjärta Tänk om Allt du ser, allt du ger Tänk om, tänk om, tänk om Allt du rör, allt du gör Tänk om, tänk om, tänk om Tänk om just nu är underverkens tid Den natt då tårar blir till skratt När morgonen

Läs mer

MÖTET. Världens döttrar

MÖTET. Världens döttrar Världens döttrar Fotografen Lisen Stibeck har porträtterat unga flickor runt om i världen. De har alla olika uppväxt, bakgrund och möjligheter men ändå har de tre saker gemensamt. Oro, förvirring och framtidsdrömmar.

Läs mer

Frågor för reflektion och diskussion

Frågor för reflektion och diskussion Frågor för reflektion och diskussion Kapitel 2, Anknytningsteorin och dess centrala begrepp Fundera på de olika anknytningsmönster som beskrivs i detta kapitel. Känner du igen dem hos barn du möter eller

Läs mer

Tunadalskyrkan Luk 7: Ett heligt mysterium

Tunadalskyrkan Luk 7: Ett heligt mysterium 1 Tunadalskyrkan 130915 Luk 7:11-17 Ett heligt mysterium Olika bibelöversättningar ger olika varianter av bibeltexten. I en av de nyare The Message på svenska är det också tillrättalagt för att det lättare

Läs mer

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

A. Förbön för sjuka. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. A. Förbön för sjuka Andakten leds av en präst, en församlingsanställd en församlingsmedlem. Materialet kan användas i tillämpliga delar. Det fullständiga formuläret för förbön för sjuka finns i Kyrkliga

Läs mer

Ur norske kronprins Haakons tal till sin blivande fru Mette Marit.

Ur norske kronprins Haakons tal till sin blivande fru Mette Marit. "Jag tror inte jag har varit så svag och aldrig så stark som när jag varit tillsammans med dig. Jag tror inte jag har varit så uppfylld av kärlek som tillsammans med dig. Ur norske kronprins Haakons tal

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

aldrig någon trygghet hos. Och vi vet att vi en dag måste göra räkenskap för allt vi gjort.

aldrig någon trygghet hos. Och vi vet att vi en dag måste göra räkenskap för allt vi gjort. 1 13 08 18 De uträckta händerna På nattvardsbordet längst fram i vår kyrka finns den här Kristusgestalten som, håller ut sina välsignande händer. Den finns i många kyrkor och hem, och är en kopia av en

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012

FEBRUARI 2012. JVM-Distans. den 22 februari 2012 FEBRUARI 2012 JVM-Distans den 22 februari 2012 Då var första tävlingen avklarad för oss äldre igår, resultatet från min egen sida var inte alls suveränt, faktiskt inte ens i närheten.. Men med tanke på

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet.

Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet. Allt ljus på nåden 140907 Vi är mitt inne i en serie Livsviktigt en upptäcksfärd i Efesierbrevet. Vid ett tillfälle för ett par år sedan kändes det som att mitt hjärta nästan stannade. Jag blev rädd. Jag

Läs mer

En Raggningsexperts Bekännelser

En Raggningsexperts Bekännelser En Raggningsexperts Bekännelser AV: Dennis Danielsson Förord Dom allra flesta av oss har någon gång i sitt liv gjort saker man sedan ångrat, vissa har gjort fler saker och andra har gjort färre. Den stora

Läs mer

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN BRITT ENGDAL LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 sliten (sida 5, rad 10), väl använd, inte ny längre steg hörs (sida 6, rad 5), man hör att någon går växlar en hastig blick (sida 6, rad

Läs mer

En körmässa om att hitta hem

En körmässa om att hitta hem En körmässa om att hitta hem Text och musik av Johan & Hanna Sundström Välkommen Klockringning Andas (Introitus) Andas, andas frihet andas nåd. Morgondagen randas. Sjung Guds ära, Han är här. Glädjens

Läs mer

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv.

Avundsjuka och Besvikelse. Besvikelse Jag kanske blandar ihop besvikelse med sorg ibland, men jag tror att båda har en närhet av varandra i våra liv. Avundsjuka och Besvikelse Två helt klart starka ord som bränner i mitt inre och där avundsjuka även kan ha en positiv betydelse, men oftast har besvikelse ingen ljus sida alls. Besvikelse Jag kanske blandar

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof

Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof Ordning för minnesgudstjänst i samband med olycka eller katastrof När en minnesgudstjänst ordnas i samband med en olycka eller katastrof, har oftast en viss tid, timmar eller dygn, gått efter händelsen.

Läs mer

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld Douglas Foley Habib: Tre gånger guld Tidigare utgivet av Douglas Foley: Ingen återvändo 2001 Shoo bre 2003 Habib: Meningen med livet 2005 Habib: Friheten minus fyra 2005 Habib: Paris tur och retur 2006

Läs mer

Min resa till Tanzania

Min resa till Tanzania Min resa till Tanzania Jag har för andra gången i mitt liv varit i Tanzania. Jag är nu mer förtjust än jag var sist. Resan gjorde jag med min pappa, John. Min bror Markus var redan där. Första gången jag

Läs mer

Men ingen svarar. Han är inte här, säger Maja. Vi går ut och kollar.

Men ingen svarar. Han är inte här, säger Maja. Vi går ut och kollar. Mannen som äger campingen, förklarar Maja. Han sa det när jag ringde. Fråga bara efter Gunnarsson, sa han. De går in i huset. Där inne står konserv burkar och paket på olika hyllor. Hallå, ropar Lasse.

Läs mer

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN

BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN BÖN- OCH LOVSÅNGSGUDSTJÄNST INTERNATIONELLA BÖNEDAGEN FÖR VÄRLDENS BARN Samtliga sångförslag är hämtade från lovsångsboken LOVSJUNG TILLSAMMANS 150 sånger för alla generationer. http://www.davidmedia.se/produkter/davnot17-lovsjung-tillsammans_19095

Läs mer

Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna.

Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna. Det var kväll, och bara de allra sista av solens alla strålar dröjde sej kvar i de översta ruskorna av grantopparna. I slaskhinken intill dörren mellan köket och verandan hade man glömt att lägga locket

Läs mer