KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2013 OCH VÅREN 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2013 OCH VÅREN 2014"

Transkript

1 KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2013 OCH VÅREN 2014 För information om likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling gå in på Skolverkets hemsida under rubriken lagar & regler.

2 Inledning Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever i kraft. Sedan den 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk diskrimineringslagen och det som i skollagen benämns som kränkande behandling. Kraven som ställs är att varje enskild verksamhet ska bedriva ett målinriktat arbete för att främja arbetet med att hitta och stärka förutsättningarna för att alla barn ska ha lika rättigheter och möjligheter. I varje enskild verksamhet ska det finnas en plan för likabehandlingsarbetet, som upprättas årligen. Planen ska vara ett verktyg för att tydliggöra värdegrundsarbetet. Vår vision Vår vision är nolltolerans mot all diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Vår vision är också att utveckla barnens empatiska förmåga. Vad är diskriminering, trakasserier och kränkande behandling? Diskriminering är när förskolan på osakliga grunder behandlar ett barn sämre än andra barn och missgynnandet har samband med kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning. Diskriminering kan vara direkt eller indirekt. Direkt diskriminering är att ett barn behandlas sämre än andra barn. Det kan vara när en pojke går före en flicka i kön till en förskola med motiveringen att det redan går så många flickor på den aktuella förskolan. Indirekt diskriminering är att behandla alla barn lika. Det kan vara när alla barn serveras samma mat, då diskriminerar förskolan indirekt de barn som på grund av religiösa skäl behöver annan mat.

3 Trakasserier är uppträdande som kränker ett barns värdighet och som har samband med kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning. Det kan vara när en personal uttalar sig negativt om någon från ett annat land inför barnen och det i barngruppen finns ett barn från ett annat land, som tar illa vid sig. Kränkande behandling är uppträdande som kränker ett barns värdighet, men som inte har samband med någon diskrimineringsgrund. Det kan vara att retas, mobba, frysa ut någon, knuffas eller att rycka någon i håret. Trakasserier och kränkande behandling kan vara fysiska (slag, knuffar), verbala (hot, svordomar, öknamn), psykosociala (utfrysning, grimaser, alla går när man kommer), texter och bilder (teckningar, lappar, fotografier). Sedan 1 januari 2009 skyddas barn i förskolan av två nya diskrimineringsgrunder som har samband med könsöverskridande identitet eller uttryck och ålder. Könsöverskridande identitet eller uttryck är när någon inte identifierar sig med sin biologiska könstillhörighet som kvinna eller man eller genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön. Trakasserier på grund av ålder kan vara när en sexåring går kvar i förskolan och inte börjat i förskoleklass och de andra barnen retas för detta.

4 Hur arbetar vi långsiktigt för att förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling? Vi har en gemensam nedskriven värdegrund som vi arbetar utifrån. Den diskuteras årligen i augusti. Den bidrar till att förstärka vårt gemensamma förhållningssätt. För att barnen ska känna sig trygga arbetar vi med varje barn utifrån dess enskilda behov genom att synliggöra varje barn i gruppen. För att barnen ska känna sig respekterade arbetar vi aktivt med att utveckla barnens empati genom att ta barnens känslor och behov på allvar. Vi arbetar för att utveckla barnens förmåga att sätta ord på sina känslor och kunna uttrycka dem till oss personal och till sina kompisar. I arbetslaget har vi dagliga dialoger mellan oss personal om hur barnen förhåller sig till varandra och hur vi på bästa sätt kan bidra till att utveckla deras empatiska förmåga. Vi ger barnen positiv respons när de hjälper varandra och när de visar omtänksamhet mot varandra. För att skapa bra relationer mellan alla barn styr vi i vissa aktiviteter gruppsammansättningen och delar upp barnen i våra olika rum. Medvetet delar vi personal upp oss i de olika rummen för att tidigt kunna ingripa om barnen behöver handledas för att lösa konflikter. Vi använder oss av böcker, sånger, dockteater och drama för att på olika sätt få barnen att förstå hur viktigt det är att visa varandra respekt och omtanke. För att förstärka tryggheten och respekten för varandra arbetar vi med massage. För att ha en god kännedom om hur barnens relationer till varandra fungerar använder vi oss av sociogram och intervjufrågor. Vi vuxna ska vara positiva förebilder och vara närvarande, lyhörda och stödjande pedagoger.

5 Hur arbetar vi när ett barn blir diskriminerat, trakasserat eller kränkt? Den personal som varit med om händelsen samtalar med berörda barn, föräldrar och annan personal. I samtalet utreds vad som hänt och sedan vidtas de åtgärder som behövs för att förhindra fortsatta kränkningar. Därefter följer arbetslaget upp det som hänt och ser till att problemet blir löst. Vid upprepade tillfällen av diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling dokumenteras situationerna av den personal som varit med om händelserna. Därefter lämnas dokumentationen över till barnets ansvarspersonal och förskolechef. Varje barn har en egen personal som ansvarar för inskolningen, de skriftliga observationerna och utvecklingssamtalen. När förskolepersonal misstänks ha gjort sig skyldig till diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling har förskolechefen ansvaret för att utreda, dokumentera, åtgärda samt följa upp. Förskolechefen kontaktar och samverkar med föräldrarna. Hur arbetar vi med barnens delaktighet i likabehandlingsarbetet? För att barnen ska få uppleva hur viktigt det är att ta hand om en ny kompis som börjar på förskolan deltar de när nya barn skolas in. För att barnen ska respektera varandra får de i samlingar berätta för varandra vad de själva är bra på och vad kompisarna är bra på. I samlingar och i intervjuer med barnen samtalar vi också om hur en bra kompis ska vara och om hur man kan känna sig i olika situationer. När konflikter uppstår bland barnen uppmanar och handleder personalen barnen till att hitta egna lösningar. Personalen uppmuntrar de äldre barnen att visa de yngre barnen hur vi ska förhålla oss mot varandra. Personalen gör kontinuerligt rollspel, där de först visar hur man inte ska förhålla sig till varandra och sedan hur man ska förhålla sig. För att öka barnens förståelse för situationen får de sedan spela upp samma rollspel.

6 Hur arbetar vi med föräldrarnas delaktighet i likabehandlingsarbetet? Vi delar ut likabehandlingsplanen under barnens inskolning. På höstens föräldraträffar diskuterar vi dess innehåll och på utvecklingssamtalen följer vi upp hur väl planen fungerar för varje barn. Då det i den årliga föräldraenkäten finns med en fråga om föräldrarna upplever att vi arbetar utifrån likabehandlingsplanen, förstärks ytterligare deras delaktighet. Uppföljning av fjolårets åtgärder Avdelningen Positivet har arbetat med materialet Stegvis som handlar om socialt och emotionellt lärande för barn i åldern 4-6 år. Vi som personal upplever att barnens empatiska förmåga har ökat och att barnen mer än tidigare kommer överens om lösningar vid meningsskiljaktigheter. Föräldrarna har varit delaktiga i arbetet. Alla avdelningar har arbetat med att öka barnens förståelse för djuren och deras betydelse i naturen. Under verksamhetsåret har vi haft temaarbete om djur och natur och uppmärksammat barnen på att vi alla ska vara rädda om djuren i naturen. Kartläggning av nuläget Vi som personal upplever att den empatiska förmågan hos våra barn har brister. I samtal med barnen har vi uppmärksammat att barnen inte alltid respekterar varandras olikheter och åsikter. Vi har också observerat att vissa barn behandlar vuxna respektlöst. Mål för kommande verksamhetsår Att fortsätta utvecklingen av barnens empatiska förmåga tillsammans med föräldrarna. Åtgärder för kommande verksamhetsår Vi kommer att arbeta vidare med värdegrundsmaterialet Stegvis och genom dramadilemman tydliggöra olika förhållningssätt i olika situationer.

7 Information Förskolechefen ansvarar för att planen delas ut till nyanställd personal under introduktionen. Personalen ansvarar för att planen delas ut till alla föräldrar i augusti varje år och till föräldrar när nya barn skolas in, samt till vikarier och elever under deras första dagar. Förskolechefen ansvarar för att planen skickas till Barn- och Ungdomssektorn och att planen sätts in på vår hemsida. Kompetens Vi har en gemensam nedskriven värdegrund som vi arbetar utifrån. Den diskuteras årligen i augusti. Innevarande verksamhetsår har vi deltagit i en föreläsning med rubriken Att lära med hjärtat. Föreläsare var Sanna Nova Emilia. Föreläsningen tog upp värdegrund och förhållningssätt. Föreläsaren har också skrivit en bok med konkreta övningar som ska öka förståelsen för våra mänskliga känslor och behov. Boken är inköpt till verksamheten. Kommande verksamhetsår ska all personal involveras i arbetet med värdegrundsmaterialet Stegvis. På avdelningarna Trubaduren och Positivet ska all personal turas om att ansvara för dessa samlingar. Personalen på avdelningen Speldosan ska genom att läsa handledningen bli medvetna om innehållet. Målet är att all personal på Kullalyckan ska vara väl insatta i materialet. Ansvariga för att detta genomförs är förskolechefen och personalen. Uppföljning och utvärdering Förskolechefen och personal ansvarar för att likabehandlingsarbetet följs upp och utvärderas. Likabehandlingsarbetet följs upp på höstens föräldraträffar och vårens utvecklingssamtal. I maj besvarar föräldrarna en enkät där en av frågorna belyser föräldrarnas upplevelse av att vi arbetar utifrån likabehandlingsplanen. Föräldrarnas åsikter finns med som underlag när vi i juni upprättar kommande års plan.

KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013

KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 För information om likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling gå in på Skolverkets hemsida www.skolverket.se

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan Hösten 2016 och våren 2017 2(8) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen Hösten 2016 och våren 2017 2(8) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Kullalyckan Hösten 2018 och våren 2019 2(7) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Krokodilen

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Krokodilen LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Krokodilen Hösten 2018 och våren 2019 2(6) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Pingvinen

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Pingvinen LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Pingvinen Hösten 2018 och våren 2019 2(6) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Korallen

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Korallen LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Familjedaghemmet Korallen Hösten 2018 och våren 2019 2(6) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

KORALLENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013

KORALLENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 KORALLENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 För mer information om likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling gå in på Skolverkets hemsida www.skolverket.se

Läs mer

KROKODILENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2011 OCH VÅREN 2012

KROKODILENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2011 OCH VÅREN 2012 KROKODILENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2011 OCH VÅREN 2012 För mer information om likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling gå in på Skolverkets hemsida www.skolverket.se

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 Vision På förskolan ska inget barn eller vuxen bli/känna sig diskriminerad eller bli utsatt för kränkande behandling. Alla barn och all personal

Läs mer

Gimo Skolområde. Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen

Gimo Skolområde. Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen Gimo Skolområde Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen Verksamhetsår 2016 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen (2008:567) och skollagen (2010:800 6 kap. 6-10 ) förbjuder

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Vision På förskolan skall inget barn eller vuxen känna sig diskriminerade eller bli utsatt för kränkande

Läs mer

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan för Ramdala förskola Jämjö skolområde 2014/2015. Öppenhet Ärlighet Förtroende Tydlighet Dialog

Likabehandlingsplan för Ramdala förskola Jämjö skolområde 2014/2015. Öppenhet Ärlighet Förtroende Tydlighet Dialog Likabehandlingsplan för Ramdala förskola Jämjö skolområde 2014/2015 Öppenhet Ärlighet Förtroende Tydlighet Dialog Jämjö, oktober 2014 1. Inledning Den 1 januari 2009 trädde diskrimineringslagen (SFS 2008:567)

Läs mer

SOLHEMS FÖRSKOLA. Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling

SOLHEMS FÖRSKOLA. Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling SOLHEMS FÖRSKOLA Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING BAKGRUND DEFINITION VISION MÅL FÖREBYGGANDE ARBETE ÅTGÄRDER UTVÄRDERING INLEDNING Likabehandlingsarbete

Läs mer

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015

Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt okt 2015 Likabehandlingsplan för Solgläntans förskola okt 2014- okt 2015 Varför en likabehandlingsplan? Det finns två lagar som styr en skolas likabehandlingsarbete, skollagen och diskrimineringslagen. Syftet med

Läs mer

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Gimo skolområde Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsår 2015 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen

Läs mer

Brännans förskoleområde

Brännans förskoleområde Del 1 Brännans förskoleområde Orkesterns förskola avd Näktergalen Förskolans namn Läsåret 2015-2016 2015-08-10 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Bakgrund Från och med 2009-01-01regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk: diskrimineringslagen och 14 a kap. i skollagen. De har ersatt den

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Bakgrund Från och med 2009-01-01 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk: diskrimineringslagen och 6 kap. i skollagen. De har ersatt den tidigare

Läs mer

Lejonströms förskoleområde

Lejonströms förskoleområde Del 1 Lejonströms förskoleområde Orkesterns förskola (avd. Svalan) Förskolans namn Läsåret 2017-2018 2017-09-15 Gemensam plan för Lejonströms förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor,

Läs mer

Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2015/2016

Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2015/2016 Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2015/2016 LIKABEHANDLINGSPLAN, HAMMARNS FÖRSKOLA läsåret 2015/2016 Vår vision på Hammarns förskola är att vi ska vara en arbetsplats för barn och vuxna

Läs mer

Brännans förskoleområde. PRÄSTBORDETS FÖRSKOLA, Mockasinen Förskolans namn

Brännans förskoleområde. PRÄSTBORDETS FÖRSKOLA, Mockasinen Förskolans namn Del 1 Brännans förskoleområde PRÄSTBORDETS FÖRSKOLA, Mockasinen Förskolans namn Läsåret 2013-2014 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor, Förskolor område

Läs mer

Kullerbyttans förskola PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Kullerbyttans förskola

Kullerbyttans förskola PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Kullerbyttans förskola PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Kullerbyttans förskola 2015-2016 Plan mot kränkande behandling Detta är en information till dig som har ditt barn på Kullerbyttans förskola i Frostkåge. På vår förskola tillämpas

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014-2015 Bullerbyns förskola Innehållsförteckning Skolledningens ställningstagande... 2 Vision... 2 Lagutrymmen /Definitioner av begrepp... 2 Utvärdera

Läs mer

Likabehandlingsplan - för att förebygga diskriminering och annan kränkande behandling.

Likabehandlingsplan - för att förebygga diskriminering och annan kränkande behandling. Likabehandlingsplan - för att förebygga diskriminering och annan kränkande behandling. Förskolan Lunnen 2014-2015 Förskolan Lunnens vision På vår förskola ska inget barn bli diskriminerat, trakasserat

Läs mer

Vår vision 3. Inledning.4. Lagarna 4-5. Definitioner - Vad betyder orden...6. Kartläggning 7. Kön..8. Etnisk tillhörighet 9. Funktionshinder...

Vår vision 3. Inledning.4. Lagarna 4-5. Definitioner - Vad betyder orden...6. Kartläggning 7. Kön..8. Etnisk tillhörighet 9. Funktionshinder... Förskolan Smultronställets Trygghetsplan 2015 Innehållsförteckning Vår vision 3 Inledning.4 Lagarna 4-5 Definitioner - Vad betyder orden...6 Kartläggning 7 Kön..8 Etnisk tillhörighet 9 Religion eller annan

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17

Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17 Plan mot kränkande behandling för Klippans förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor 2010-2011 Diskrimineringslag (2008:567) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE FÖRSKOLAN BISKOPSNÄSET

LIKABEHANDLINGSPLAN/PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE FÖRSKOLAN BISKOPSNÄSET Ludvika Kommun 2015-10-01 Social- och utbildningsförvaltningen Marnäs Förskoleområde LIKABEHANDLINGSPLAN/PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE FÖRSKOLAN BISKOPSNÄSET 2015-2016 Sedan 1 januari 2009 regleras

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling. Yllestad förskola Läsåret 2012/2013

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling. Yllestad förskola Läsåret 2012/2013 20120921 Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling Yllestad förskola Läsåret 2012/2013 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Lagar och förordningar: Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet

Läs mer

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola Likabehandlingsplan Skurholmens förskola 2016-2017 Vad säger lagen? Skollagen Sedan den 1 januari 2009 regleras arbetet mot diskriminering och kränkande behandling i både diskrimineringslagen och skollagen.

Läs mer

Brännans förskoleområde. Melodivägens förskola

Brännans förskoleområde. Melodivägens förskola Del 1 Brännans förskoleområde Melodivägens förskola Läsåret 2015-2016 2015-08-14 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor, Förskolor område Västra Plan

Läs mer

Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2016/2017

Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2016/2017 Likabehandlingsplan Hammarns förskola, Hjo Läsåret 2016/2017 LIKABEHANDLINGSPLAN, HAMMARNS FÖRSKOLA läsåret 2016/2017 Vår vision på Hammarns förskola är att vi ska vara en arbetsplats för barn och vuxna

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen 1 Likabehandlingsplanen 1. Inledning 1.1 Verksamhetens ställningstagande 1.2 Till dig som vårdnadshavare 2. Syfte och åtgärder 2.1 Syftet med lagen 2.2 Aktiva åtgärder 2.3 Ansvarsfördelning 2.4 Förankring

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE HILLÄNGENS FÖRSKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN/PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE HILLÄNGENS FÖRSKOLA 1 Ludvika Kommun 2015-09-03 Social- och utbildningsförvaltningen Marnäs förskoleområde LIKABEHANDLINGSPLAN/PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING GÄLLANDE HILLÄNGENS FÖRSKOLA 2015-2016 Sedan 1 januari 2009 regleras

Läs mer

Del 1 Lejonströms förskoleområde

Del 1 Lejonströms förskoleområde Plan mot diskriminering och kränkande behandling Del 1 Lejonströms förskoleområde Gemensam plan för Lejonströms förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor, Förskolor område Västra Plan

Läs mer

Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling

Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Del 1 Brännans förskoleområde Storken Läsåret

Del 1 Brännans förskoleområde Storken Läsåret Del 1 Brännans förskoleområde Storken Läsåret 2015-2016 2015-08-10 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor, Förskolor område Västra Plan mot diskriminering

Läs mer

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan Januari 2014 Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan ht 2013/vt 2014 Vår vision: På Sjöstugan ska alla barn och vuxna trivas och känna sig trygga, få vara engagerad och bemötas med respekt.

Läs mer

Förskolan Kvarnbäckens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Kvarnbäckens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kvarnbäckens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår 2017-2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015-2016

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015-2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015-2016 Bullerbyns förskola Innehållsförteckning Skolledningens ställningstagande... 2 Vision... 2 Lagutrymmen /Definitioner av begrepp... 2 Utvärdera

Läs mer

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. En trygg miljö i förskolan

Läs mer

FÖRSKOLAN SOLSTRÅLENS

FÖRSKOLAN SOLSTRÅLENS FÖRSKOLAN SOLSTRÅLENS PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2013/14 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja barns lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Diskrimineringslag ( 2008:567 ) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Brännans förskoleområde. Orkesterns förskola avd Koltrasten

Brännans förskoleområde. Orkesterns förskola avd Koltrasten Del 1 Brännans förskoleområde Orkesterns förskola avd Koltrasten Läsåret 2015-2016 2015-08-17 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor, Förskolor område

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens förskola

Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens förskola SOCIAL- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Saxdalens ro 1 Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling Saxdalens förskola 2013-2014 Vision Vi vill skapa en förskola: fri från diskriminering, trakasserier

Läs mer

Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola. Likabehandlingsplan. Hästhagens Förskola

Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola. Likabehandlingsplan. Hästhagens Förskola Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola Likabehandlingsplan Hästhagens Förskola Östra skoldistriktet År 2009 2011/12 Barn, Utbildning och Fritid Barn, 2011

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla barns rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Förskolan Laxens systematiska arbete mot kränkande behandling. Senast reviderad

Förskolan Laxens systematiska arbete mot kränkande behandling. Senast reviderad Förskolan Laxens systematiska arbete mot kränkande behandling Senast reviderad 190213 Innehållsförteckning Inledning s.3 Förskolan Laxens vision s.3 Definitioner s.4 Diskrimineringsgrunder enligt diskrimineringslagen

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING

LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING LIKABEHANDLINGSPLAN & PLAN MOT KRÄNKNANDE BEHANDLING Montessoriförskolan Makrillen 1 (7) INNEHÅLL VÅRA BARNS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER... 3 DEFINITIONER... 3 1. Kränkande behandling... 3 2. Diskriminering...

Läs mer

FÖRSKOLORNAS LIKABEHANDLINGSPLAN MED ÅRLIG PLAN

FÖRSKOLORNAS LIKABEHANDLINGSPLAN MED ÅRLIG PLAN Vi är och får vara olika alla är värdefulla Vi ska lyssna på varandra Vi ska ta hänsyn och visa respekt mot varandra ta ansvar Barns rätt och möjlighet att ta ansvar för sig själv och sin omgivning FÖRSKOLORNAS

Läs mer

Likabehandlingsplan. Torsås Kommuns förskolor

Likabehandlingsplan. Torsås Kommuns förskolor Likabehandlingsplan Torsås Kommuns förskolor 1. Vision På vår förskola ska inget barn bli diskriminerat, trakasserat eller utsatt för kränkande 2. Mål - för att minska diskriminering, trakasserier och

Läs mer

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Hammarns förskola, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Hammarns förskola, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Hammarns förskola, Läsåret 2017/2018 Orrelyckans Förskola LIKABEHANDLINGSPLAN, HAMMARNS FÖRSKOLA Läsåret 2017/2018 Vår vision på Hammarns förskola

Läs mer

Sunnanängs förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling 2013/2014

Sunnanängs förskola. Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling 2013/2014 Sunnanängs förskola Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling 2013/2014 Innehållsförteckning 1. Vision... 3 2. Sunnanängs långsiktiga mål... 3 3. Definitioner och begrepp... 3 4. Grunduppgifter...

Läs mer

Solhagens Förskolas årliga plan mot kränkande behandling

Solhagens Förskolas årliga plan mot kränkande behandling Solhagens Förskolas årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

2. Vision Årsunda förskola ska vara fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

2. Vision Årsunda förskola ska vara fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. LIKABEHANDLINGSPLAN ÅRSUNDA FÖRSKOLA 20130101-20131231 Syftet med planen är att främja barns lika rättigheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÖJE FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÖJE FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÖJE FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG Verksamhetsåret 2012/2013 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja barns lika

Läs mer

FÖRSKOLAN SKOGSGLÄNTANS TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling

FÖRSKOLAN SKOGSGLÄNTANS TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling FÖRSKOLAN SKOGSGLÄNTANS TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 VISION På förskolan Skogsgläntan tar vi avstånd från alla former av kränkande behandling. Vi arbetar för att

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Marstrandshagens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Marstrandshagens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Marstrandshagens förskola 2016-2017 Innehållsförteckning Vår vision... 1 Lagarna... 1 Begrepp och definitioner... 1 Ansvarsfördelning... 2 Barns delaktighet...

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Krossens förskola 2018/19

Plan mot kränkande behandling för Krossens förskola 2018/19 Plan mot kränkande behandling för Krossens förskola 2018/19 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Likabehandlingsplan. Förskolan Björken. Vision. På förskolan Björken förekommer inte diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling.

Likabehandlingsplan. Förskolan Björken. Vision. På förskolan Björken förekommer inte diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling. Likabehandlingsplan Förskolan Björken 2017 Vision På förskolan Björken förekommer inte diskriminering, trakasserier eller annan kränkande behandling. På förskolan Björken är alla trygga samt möts och behandlas

Läs mer

Likabehandlingsplan. upprättad augusti 2013

Likabehandlingsplan. upprättad augusti 2013 Likabehandlingsplan upprättad augusti 2013 Spira förskolas likabehandlingsplan Den första april 2006 fick Sverige en ny lag Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Avser läsåret 2015-2016 Söderängens förskola Årets plan gäller från 2015-11-01 till 2016-10-30 ska utvärderas senast 2016-08-30 Förskolan måste agera

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet Reviderad 30 november 2017 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2014/2015 Förskolan Äppelgården Vision På Äppelgården förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling. Förskolans

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Spovens förskola 2016/17

Plan mot kränkande behandling för Spovens förskola 2016/17 Plan mot kränkande behandling för Spovens förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Montessoriförskolan Igelkottens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Montessoriförskolan Igelkottens plan mot diskriminering och kränkande behandling Montessoriförskolan Igelkottens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 1 1. Grunduppgifter... 3 2. Igelkottens mål och vision.. 3 3. Igelkottens policy. 3 4. Definitioner av begreppen...4

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2013/2014

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2013/2014 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING 2013/2014 Inledning På vår förskola skall varje barn känna trygghet, få utveckla sin egen identitet och känna sig respekterad. Barnet ska utvecklas i sin

Läs mer

Förskolan Laxens Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Förskolan Laxens Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Laxens Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Innehållsförteckning Inledning s.3 Förskolan Laxens vision s.3 Definitioner s.4 Diskrimineringsgrunder enligt diskrimineringslagen

Läs mer

Elisefreds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Elisefreds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Elisefreds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Föräldrainformation Fastställd av: Förskolechef och personal Upprättad: 2010-06-04 Reviderad: 2014-10-23 Gäller till: 2015-06-10 Elisefreds

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Tummelisagårdens och Apelgårdens förskola. 2010-10-01 t.o.m. 2011-10-01 1 3. Innehållsförteckning 4. Utvärdering av föregående plan...3 5. Barn och

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors Verksamhetsåret 2013/2014 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja elevers lika

Läs mer

Fjärilens förskolas plan mot kränkande behandling

Fjärilens förskolas plan mot kränkande behandling Fjärilens förskola Fjärilens förskolas plan mot kränkande behandling vt 2019 ht 2020 1 Innehållsförteckning 1. Inledning sid 3 2. Vår Vision och genomförande sid 5 3. Arbete för att främja, förebygga och

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN Inledning Denna plan gäller för alla barn och vuxna som vistas i förskolans verksamhet i Degerfors kommun. Planen består av en gemensam del för samtliga förskolor

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖRSKOLAN I MÖLLTORP Trygghet Omtanke Delaktighet 2015/2016 I Lpfö 98 (reviderad 2010) står att: En viktig uppgift för verksamheten är att grundlägga och

Läs mer

Plan mot Diskriminering Och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering Och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering Och Kränkande behandling Förskolan Humlan Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. En trygg

Läs mer

Förskolans vision: På förskolan Sparven ska alla känna sig trygga och känna tillit till alla barn och vuxna.

Förskolans vision: På förskolan Sparven ska alla känna sig trygga och känna tillit till alla barn och vuxna. LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SPARVEN 2014-2015 Förskolans vision: På förskolan Sparven ska alla känna sig trygga och känna tillit till alla barn och vuxna. Förskolans allmänna förebyggande arbete:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Bräcke Hede Boken 2018-2019 Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande

Läs mer

Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.)

Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.) Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.) s fritidshem Läsåret 2015/16 Vision På är atmosfären sådan att alla barn och vuxna känner trygghet, trivsel och respekt för varandra.

Läs mer

PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING.

PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING För år 2013-14 Förskolan Berguven Britt-Marie Bundsen ansvarig förskolechef 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Södermalms stadsdelsförvaltning Sida 1 (8) 2015-02-18 Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 INLEDNING Fyrklövern En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Förskolan Bergmansgården Töreboda 14-05-21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definition 4. Delaktighet 5. Ansvarsfördelning

Läs mer

Social och utbildningsförvaltningen 2014-08-11 Ludvika kommun Håksbergs förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014-2015

Social och utbildningsförvaltningen 2014-08-11 Ludvika kommun Håksbergs förskola. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014-2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014-2015 Förskolans vision är att: Skapa en förskola som stödjer sig på våra fyra grundstenar: Trygghet alla barn ska känna sig trygga Gemenskap att

Läs mer

Förskolan Trollflöjtens Likabehandlingsplan 2017/2018

Förskolan Trollflöjtens Likabehandlingsplan 2017/2018 Förskolan Trollflöjtens Likabehandlingsplan 2017/2018 TILL DIG SOM BARN Skolan ska vara fri från kränkningar och diskriminering. Det finns skrivet i skollagen och diskrimineringslagen. I Barnkonventionen

Läs mer

Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 1 Förskolan Näckrosens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Likabehandlingsplan. Murbergets förskola. Norra verksamhetsområdet Skolförvaltningen Härnösands kommun 2014/2015

Likabehandlingsplan. Murbergets förskola. Norra verksamhetsområdet Skolförvaltningen Härnösands kommun 2014/2015 Likabehandlingsplan Murbergets förskola Norra verksamhetsområdet Skolförvaltningen Härnösands kommun 2014/2015 Vision: I vår verksamhet är alla lika värda! Innehållsförteckning: Innehållsförteckning: 2

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot kränkandebehandling

Likabehandlingsplan, plan mot kränkandebehandling Likabehandlingsplan, plan mot kränkandebehandling Väja förskola Nyskriven september 2015 I Kramfors kommuns förskolor vill vi att alla ska känna sig lika mycket värda och bli sedda för den de är. Barn

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot. Kränkande behandling. För Vitå förskola 2013.

Likabehandlingsplan/plan mot. Kränkande behandling. För Vitå förskola 2013. Likabehandlingsplan/plan mot Kränkande behandling För Vitå förskola 2013. 1 Verksamhetsidé: En förskola för alla Vitå förskola skall utmärkas av trygghet, tolerans, öppenhet och trivsel samt goda och nära

Läs mer

Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Mio Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling. December 2013, utvärderad september 2014 Inledning Förskolan/skolan har länge haft i uppdrag att förebygga och motverka kränkande behandling.

Läs mer

Planen mot diskriminering och kränkande behandling

Planen mot diskriminering och kränkande behandling Planen mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Ekorren Avdelning Nyckelpigan 2013 Nyckelpigans plan mot diskriminering och kränkande behandling - Ingen får skada mig och jag får inte skada

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan. Gäller from 1 april 2012

Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan. Gäller from 1 april 2012 Plan mot kränkande behandling och diskriminering/ Likabehandlingsplan Gäller from 1 april 2012 Revideras 15 mars 2013 Plan mot kränkande behandling och diskriminering / Likabehandlingsplan Inledning Vi

Läs mer

Bakgrund. Mål. Ansvarsfördelning

Bakgrund. Mål. Ansvarsfördelning Bakgrund Likabehandlingsplanens främsta syfte är att klargöra hur vi ska främja och förebygga likabehandling samt motverka trakasserier och annan kränkande behandling oavsett kön, ålder, etnisk tillhörighet,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Ett förebyggande arbete

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Ett förebyggande arbete Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Ett förebyggande arbete Vision: Barnet i fokus! Inledning Förskolan har en skyldighet att agera så snart någon ur personalen får kännedom om att ett

Läs mer

Förskolan Bullerbyn. Skolområde VÄST

Förskolan Bullerbyn. Skolområde VÄST Förskolan Bullerbyn Skolområde VÄST Innehållsförteckning Vision sid.3 Skolledningens ställningstagande sid.3 Diskrimineringslagen.. sid.3 Skollagen.sid. 4 Definitioner av diskriminering, trakasserier och

Läs mer

FÖRSKOLAN GARHYTTANS TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling

FÖRSKOLAN GARHYTTANS TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling FÖRSKOLAN GARHYTTANS TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 VISION På förskolan Garhyttan tar vi avstånd från alla former av kränkande behandling. Vi arbetar för att alla,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Hamnens förskola 2016/17

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Hamnens förskola 2016/17 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Hamnens förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer