En dansk version av detta dokument kan laddas ned här: people/hagerman/retningslinjer.pdf (pdf, 500 kb)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En dansk version av detta dokument kan laddas ned här: http://itu.dk/ people/hagerman/retningslinjer.pdf (pdf, 500 kb)"

Transkript

1

2 Denna guide är till för folk som gör hemsidor med Öresundsregionen som målgrupp. Vilket språk är bäst att använda sig av - danska, svenska eller eventuellt bägge? - eller kanske engelska? Hur riktar man sig på bästa sätt till en målgrupp som består av både danskar och svenskar? Guiden är baserad på ett projekt från IT-Universitetet i Köpenhamn, september 2006 till mars En detaljerad rapport kan laddas ner från (85 sidor, 1,5 mb.pdf). Lösningar på typiska öresundsproblem beror på målgrupp, typ af webbsida, ekonomi och ambitioner. Guiden fokuserar på strategiska val och beslut, i mindre grad på tekniska frågor. Denna guide skall kunna användas av olika typer av organisationer, både offentliga och privata. Därför kan den inte ta in alla aspekter och det kan mycket väl tänkas, att det gäller några speciella villkor för just din organisation, som inte är med här. Tänk därför alltid på vad som är det viktigaste för hemsidan. Guiden är uppbyggd av 8 riktlinjer och en rad tips. Om du har kommentarer eller förslag till ändringar är du mycket välkommen att skriva på En dansk version av detta dokument kan laddas ned här: people/hagerman/retningslinjer.pdf (pdf, 500 kb)

3 Riktlinje nummer 1 fördelning av språk Problemet: vilket språk ska man använda på en öresundshemsida? Det finns fyra allternativ för hur språket kan fördelas på en öresundshemsida: 1: ett språk (vissa ord kan översättas till grannspråket) 2: blandat (vissa texter på danska, vissa texter på svenska, beroende på författaren) 3: två särskilda språkversioner 4: två särskilda språkversioner + n version på engelska Alternativ 1 og 2 kan bara rekommenderas om din målgrupp består av öresundare som är vana vid båda språk ditt innehåll är mycket specifikt målgruppen är intresserad i förväg eller om du inte har resurser till att göra och uppdatera två olika språkversioner Alternativ 3 och 4 rekommenderas, om du ska sälja något, och målgruppen ska övertygas tillgänglighet har hög prioritet du har en bred målgrupp du har tid att uppdatera och översätta två olika språkversioner Om du vill göra en modern interaktiv site, där användarna kan bidra med innehåll, kan det däremot inte rekommenderas att göra två särskilda versioner. Att bjuda in användarna kommer inte att fungera över sundet med två särskilda versioner. Läs mer om interaktivitet i riktlinje nummer 7.

4 Riktlinje nummer 2 innehåll Problemet: svenskar och danskar har olika referenser Folk i Danmark och folk i Sverige kan ha olika referenser som t.ex. kändisar, politiker och platser, liksom vissa industrier bara finns på ena sidan av sundet. Lösning: När du skriver till andra sidan tänk då på att förklara begrepp som målgruppen inte känner till. Tänk över vad läsaren måste veta i förväg för att förstå ditt budskap. I själva sättet att skriva på är det ingen skillnad mellan Danmark och Sverige här gäller vanliga regler om att skriva till webben: kort, precist, tydligt, i små textblock etc.

5 Riktlinje nummer 3 översättning Problemet: danska och svenska är så lika, att det är svårt att översätta (!) Lösning: Beroende på budget finns det flera sätt att lösa problemet med översättning. På alla nivåer gäller dock: översätt aldrig direkt ord för ord Om man översätter direkt ord för ord då blir språket dåligt, och budskap kan drunkna. Se till att anpassa språket när du översätter och få hjälp av en kollega som kan läsa igenom texten. Det bästa är om denna kollega inte förstår det språk som texten översatts från, så att säga. Det bästa sättet att få översatt texter på är att få det gjort av en professionell byrå och få läst korrektur av en eller fler personer, som inte känner textens ursprungliga språk. Vid denna typen av samarbete mellan översättare (två-språkiga) och vanliga ett-språkiga personer undviker man fördanskningar eller försvenskningar, svedismer etc. Denna lösning är den dyraste och rekommenderas t.ex. vid produktion av reklamtexter och i samband med kampanjer.

6 Riktlinje nummer 4 ljud Problemet: talspråksförståelsen över sundet är mycket sämre än förståelsen av text, speciellt hos den yngre delen av befolkningen i regionen. Om du ändå vill kommunicera genom ljud och levande bild tänk då på att talspråksförståelsen över sundet överlag är mycket dålig. Många kommer helt enkelt inte att förstå om inte innehållet är tillgängligt på båda språk. Detta kan alltså leda till dubbelt arbete om du måste göra både danska och svenska versioner.

7 Riktlinje nummer 5 tillgänglighet och språk Problemet: hur ska funktionshindrade, t.ex. svagtseende, veta vilket språk sidan innehåller? Lösning: Skriv i html-dokumentet vilket språk hemsidans innehåll är skriven på. Blinda och svagtseende användare lyssnar på hemsidor vid hjälp av uppläsningsmjukvara, som läser html-kod. Denna mjukvara måste veta vilket språk hemsidan är skriven på. En hemsida med blandat språk kan knappast kallas tillgänglig. Därför, om tillgänglighet är viktig för din site (det borde det vara), dela upp den i två olika siter. Det finns dock också tillgängliga metoder för hemsidor med flera språk på samma html-sida. Principen för html-koden ser ut så här: <div class= artikel lang= da >her er en dansk tekst</div> <div class= artikel lang= sv >och här är en svensk text</div> Läs mer om detta hos W3C: language-decl/#slide0090 Tillgänglighet handlar om mycket mer - läs mer om riktlinjer angående tillgänglighet på svenska offentliga webbplatser hos Verva: verva.se/ Läs mer om riktlinjer för danska offentliga hemsidor hos Bedst på Nettet:

8 Riktlinje nummer 6 Öresundsregionen som kommerciell marknad Problemet: Öresundsregionen är i nuläget (mars 2007) ingen samlad ekonomisk marknad det är två separata marknader Därför ser vi att alla kommerciella/privat-financierade hemsidor idag delar upp hemsidan i två olika språkversioner en till svenska marknaden och en till danska marknaden. Något tyder dock på att det håller på att hända saker på detta området, så kanske är tiden mogen för att revidera strategi för webben, särskillt om en större del av din målgrupp är såkallade öresundare. Lösning: Bjud in användarna (se riktlinje 7) på hemsidan som strategi för att få mer trafik Om du försöker nå ut till båda sidor av sundet på samma gång dvs med någon form av blandat språk och alltså inte versionerar hemsidan försök då att nå ut till öresundare först. Dessa öresundare får då fungera som såkallade first movers och hjälpa till med att göra din hemsida populär.

9 Riktlinje nummer 7 bjud in användarna Hög interaktivitet betyder att användarna kan bidra med innehåll till siten Problemet: du vill gärna göra en interaktiv hemsida med både danska och svenska användare Lösning: För att siten ska fungera över sundet går det inte att göra två särskilda språkversioner. Gör därför en site med blandat språk (alternativ 2 i riktlinje nummer 1). Se till att hålla språken för sig i de texter du själv producerer det är alltid bra. Se till att välja ord i meny-punkterna som funkar på både danska och svenska. Kanske har du inte råd och tid med att göra en avancerad site. En kompromiss kan vara ett göra en blogg som tillägg till en vanlig statisk site. På det viset isoleras det interaktiva till bloggen och är kanske lättare att styra.

10 Riktlinje nummer 8 målgruppanalys I ovanstående riktlinjer är målgruppen nämnd flera ställen. För att kunnna ta beslut måste du göra en analys av ett representativt urval av målgruppen. Ta reda på följande: Språkförståelse hur bra förstår målgruppen grannspråket? Är de inställda på att läsa något på grannspråket, eller förväntar de eget språk? Internet-rutin hur mycket använder målgruppen internet, och vilka hemsidor besöker de? Är de vana att ingå i interaktiva forum osv? Ålder är större delen av målgruppen över 40 år kan du räkna med att de förstår grannspråket ganska bra Adress bor målgruppen i Malmö och Köpenhamn eller i Kristianstad och Roskilde? Extra frågor som är specifika för din organisation När du har fått svar på detta, är det lättare att formulera en språkstrategi för webben

11 Fler tips Ordbok med fack-ord Om din hemsida handlar om något mycket speciellt kan det vara bra att göra en online ordbok med kanske 100 typiska fack-ord. Översätt enstaka ord Översätt enstaka svåra som är avgörande för förståelsen. Sätt dom ute i sidan eller i parentes. Detta kan göras med specialkodning vilket kan bli dyrt. Javascript/flash-baserad uppläsare av svåra ord Gör en applikation som kollar texterna för vissa svåra ord. Ord som du har valt ut kan läsas upp på grannspråket av en flash-baserad applikation. Detta gäller speciellt siter som inte har två särskilda språkversioner men som gärna vill arbeta med språkskillnader på ett lekfullt sätt. ä, ö, æ, ø Om du har en sökmotor på din site där man kan söka på hela sitens innehåll, tänk då på skillnader mellan några av de danska och svenska vokaler: ä och ö på svenska blir æ och ø på danska. Detta ställer till problem med sökningar. Om man t.ex. söker med ett danskt ø på øresundsbron, då får man inte fram resultat, om ordet bara finns på siten med svenskt ö. Detta kan ordnas med specialkodning men är besvärligt och dyrt. Domän-namn Du bör köpa domännamnen.com,.dk och.se, speciellt om du väljer att göra två särskilda siter. På.com-sidan kan användaren då välja språk. Tänk även på att domännamn som slutar på.nu fungerar speciellt bra i Norden ( nu betyder ju samma på svenska, danska och norska). Dessutom finns det fler lediga domännamn som slutar på.nu.

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

nå ända fram guide för informatörer som vill nå alla i sverige

nå ända fram guide för informatörer som vill nå alla i sverige nå ända fram guide för informatörer som vill nå alla i sverige Tips för att nå läsare med begränsade kunskaper i det svenska språket Detta är några råd om hur man når så många som möjligt med sin information,

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

Tankar, idéer och tips inför det nya året

Tankar, idéer och tips inför det nya året Tankar, idéer och tips inför det nya året 2012 av Jesper Lindén Jesper Lindén Så här i början av ett nytt år är ofta det bästa läget att sätta sig ner och fundera på vilka förändringar man kan gör för

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

KANBAN. Internetmarknadsföring på tio minuter. Vilken webbstrategi har du?

KANBAN. Internetmarknadsföring på tio minuter. Vilken webbstrategi har du? Vilken webbstrategi har du? Internetmarknadsföring på tio minuter KANBAN marketing kanban marketing ab lund, sweden e-mail gustav.bergman@kanban.se mobile +46 (0)709-16 37 65 website www.kanban.se 1 a

Läs mer

Tips för att lyckas med e-handel

Tips för att lyckas med e-handel Tips för att lyckas med e-handel Innehållsförteckning 1. PRODUKTER 3 PRODUKTTEXTER 3 PRODUKTBILDER 3 PRISSÄTTNING 3 2. MARKNADSFÖRING 4 SEO (SÖKMOTOROPTIMERING) 4 GOOGLE ADWORDS 7 NYHETSBREV 7 SMS 8 BANNERANNONSERING

Läs mer

Funkas tips för redaktörer

Funkas tips för redaktörer Funkas tips för redaktörer Vår referens Jennifer Jordal jennifer.jordal@funkanu.se Tel: 08-555 770 81 Datum Senast uppdaterad: juni 2013 Om tipsen De här redaktörstipsen får du för att du är kund hos Funka.

Läs mer

Ett ex: Att man har nya produkter och borde kanske göra ett utskick till några stycken.

Ett ex: Att man har nya produkter och borde kanske göra ett utskick till några stycken. Säljpodden del 2 i Veckan så lyssnade jag på ett webinar som jag har följt ett tag som heter Pitt Williams. Och som har revolutionerat lite grann inom informationsmarknadsföring, ja marknadsföring över

Läs mer

Marknadsföring för nyföretagare

Marknadsföring för nyföretagare Marknadsföring för nyföretagare Innehåll Marknadsföring för nyföretagare 3 Lär dig branschen 4 Gör en marknadsundersökning 5 Ta reda på vad kunderna vill ha Vad gör konkurrenterna? Att göra en marknadsplan

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring.

Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring. Att köpa webb En guide till en värld i daglig förändring. Denna guide vänder sig till dig som kommer köpa kompetens inom webbområdet. Guiden är främst tänkt som en hjälp till dig. Med denna hjälp kan du

Läs mer

Välj rätt affärssystem för att din. organisation ska blomstra!

Välj rätt affärssystem för att din. organisation ska blomstra! Välj rätt affärssystem för att din organisation ska blomstra! - En guide till dig som funderar på att byta eller investera i ett ERP system. Innehåll Därför är ett affärssystem viktigt för tillväxten...

Läs mer

Marknadsföring för nyföretagare

Marknadsföring för nyföretagare Marknadsföring för nyföretagare www.verksamt.se Innehåll Marknadsföring för nyföretagare 3 Lär dig branschen 4 Gör en marknadsundersökning 5 Ta reda på vad kunderna vill ha Vad gör konkurrenterna? Att

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

SÄTT SOM FÅR MODERNA KUNDER

SÄTT SOM FÅR MODERNA KUNDER Skriven av SCOTTDANIELS SÄTT SOM FÅR MODERNA KUNDER att välja ditt företag när de gör sin hemläxa på webben SAMMANFATTNING SCOTTDANIELS Varför vi publicerar den här informationen: Vi bedriver självklart

Läs mer

RAPPORT ÖVER SOCIALA WEBBEN. Webbdesign för sociala interaktioner Josefine Holmberg

RAPPORT ÖVER SOCIALA WEBBEN. Webbdesign för sociala interaktioner Josefine Holmberg RAPPORT ÖVER SOCIALA WEBBEN Webbdesign för sociala interaktioner Josefine Holmberg DIALOG Att skapa en dialog på webben är idag något av det viktigaste som finns då stora delar av vår kommunikation mellan

Läs mer

Guide till hur du sköter din förenings hemsida. Kommentarer till Oscar om tillkommande saker: responsiv design nyhetsbrev

Guide till hur du sköter din förenings hemsida. Kommentarer till Oscar om tillkommande saker: responsiv design nyhetsbrev Guide till hur du sköter din förenings hemsida Kommentarer till Oscar om tillkommande saker: responsiv design nyhetsbrev 1 Innehåll Guide till hur du sköter din förenings hemsida Innehåll Bakgrund Ett

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

2D1418, Språkteknologi NADA, Kungliga Tekniska Högskolan 2004-10-17 SÖKMOTOROPTIMERING. Av Erik Lindgren 810110-8218 soft@kth.se

2D1418, Språkteknologi NADA, Kungliga Tekniska Högskolan 2004-10-17 SÖKMOTOROPTIMERING. Av Erik Lindgren 810110-8218 soft@kth.se 2D1418, Språkteknologi NADA, Kungliga Tekniska Högskolan 2004-10-17 SÖKMOTOROPTIMERING Av Erik Lindgren 810110-8218 soft@kth.se SAMMANFATTNING Föreliggande uppsats behandlar ämnet sökmotoroptimering.

Läs mer

Korpen i sociala medier. Tips och råd för dig och din förenings närvaro i sociala medier

Korpen i sociala medier. Tips och råd för dig och din förenings närvaro i sociala medier Korpen i sociala medier Tips och råd för dig och din förenings närvaro i sociala medier Innehållsförteckning Sociala medier... 4 Vad är sociala medier?... 4 Det pratas mycket om sociala medier och det

Läs mer

Min portfolio om Projektledning

Min portfolio om Projektledning Örebro Universitet Pedagogik B Projektledarutbildning II 7,5 hp Min portfolio om Projektledning Av: Cathie Andersson Innehållsförteckning Moment 1 Avsnitt 1. Förändringsarbete och projekt i organisationer......2

Läs mer

36 steg till bättre texter

36 steg till bättre texter 36 steg till bättre texter Av Tomas Dalström journalist, med förflutet som copywriter, scriptwriter/byråproducent samt manusförfattare för radio, film/tv, webben och interaktiva produktioner. En vanlig

Läs mer

Riktlinjer för webbtexter

Riktlinjer för webbtexter Riktlinjer för webbtexter Riktlinjer för webbtexter I det här materialet ingår webbtexter och riktlinjer för hur du kan skriva webbtexter, så att de blir konsekventa och tydliga. Texterna kan du använda

Läs mer

Introduktion till sökmotoroptimering (SEO) Du finns på nätet, men syns du?

Introduktion till sökmotoroptimering (SEO) Du finns på nätet, men syns du? Introduktion till sökmotoroptimering (SEO) Du finns på nätet, men syns du? Vem är Håkan Liljeqvist? Håkan Liljeqvist, Kreejt AB, www.hakanliljeqvist.se, @hakanliljeqvist, hakan.liljeqvist@kreejt.se Jobbat

Läs mer

Uppdateramera. Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB. 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se

Uppdateramera. Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB. 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se Uppdateramera Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se Välkommen Här har vi samlat tio grundläggande tips som hjälper dig att skapa en effektivare,

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer