SKRAMMEL - EN SJUKDOMSJOURNAL: BREV, DAGBÖCKER, ANTECKNINGAR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SKRAMMEL - EN SJUKDOMSJOURNAL: BREV, DAGBÖCKER, ANTECKNINGAR"

Transkript

1 SKRAMMEL - EN SJUKDOMSJOURNAL: BREV, DAGBÖCKER, ANTECKNINGAR

2 I: SKÄRVOR - INLEDNING

3 UR: SVARTA HÅL

4 Jag känner det som att allt jag faller i är ett svart hål efter ett annat, jag försöker hitta utgången, försöker hitta slutet, men ju mer jag kämpar, desto längre ner faller jag Hon: Du måste prata med mig. Du måste säga vad som är fel, vad som sker inom dig, vad det är som håller på att hända. Om du inte pratar med mig kan jag inte hjälpa dig. Jag: Jag har gått sönder. Hon: Det där är helt obegripligt, du är hel. Jag faller allt längre ner, varje del av min kropp slits sönder tills allt som återstår av det som en gång var jag är ett blodigt hjärta, ituslitet Hon: Du måste försöka tänka logiskt, inte styras av känslorna, du måste försöka hitta en lösning och ett sätt att gå tillväga på. Jag: Det finns inget hopp mer. Hon: Det där är bara dumt att säga. Det är självklart att det finns hopp, det finns alltid hopp. Jag försöker samla ihop delarna av det som en gång var jag men sätter de alla fel, det blir fel, hela tiden blir det fel, jag försöker bli hel men jag kan inte, det går inte Hon: Du behöver tro på dig själv, tro på att du är kapabel att må bra, tro på att du kommer klara av det här, att du är stark.

5 Jag: Jag klarar inte av mer. Hon: Det finns andra som har det värre, du kan inte säga så, det är självklart att du kommer att klara av också detta. Jag skrapar mitt blodiga hjärta från marken och hoppas på att finna någon som förstår, någon som lyssnar, någon som inte dömer mig för allt detta som jag inte kan kontrollera Hon: Du kan inte tillåta dig själv att helt falla isär, du måste hålla ihop dig själv, om inte för din egen skull så för andras skull, de som bryr sig om dig. Jag: Det finns inget kvar att hålla ihop. Hon: Du har så mycket att ge den här världen, du är inte färdig med den här världen än, du måste minnas det. Varje andetag gör ont, jag känner att jag inte orkar mer, ändå fortsätter jag, trots att allt jag önskar är att få dö, få vila, få slippa allt detta som gör så fruktansvärt ont Hon: Du kan inte vara så självisk att du funderar på att inte leva mer, det finns så många som bryr sig om dig, tänk på hur ledsna de skulle bli. Jag: Jag vet inte hur länge till jag orkar.

6 UR: SOM OM DET VAR PÅ RIKTIGT DAGBOK INRIKTAD PÅ PSYKISK SJUKDOM

7 TORSDAG 11 FEBRUARI 2016 Det är torsdagkväll och jag känner mig långt ifrån de glada studenterna på gatorna, långt ifrån stadens kyla och långt ifrån mig själv, efter att ha besökt E på sjukhuset. E, som är en av de snällaste, mest inkännande och vänaste personerna jag har träffat, är så inlåst i sig själv, så fast i sina egna spiraler och sin känsla av att inte vara värd någonting, att han var nära döden i tisdags. Jag kan känna igen mig i hans vilja att fly, i hans närhet till döden, i hans rädsla. De gränser jag har satt upp för mig själv gör mig galen, ger mig klaustrofobi och en ständig känsla av att vilja fly. Jag vet bara inte in i vad: jag vill varken flytta, resa, eller prova droger. Allt jag vet är att jag vill fly, och den driften är så stark att den tar över allt annat. Jag trodde att älska med A skulle göra någonting, att det skulle förändra någonting. Men det förändrade ingenting. Det betyder inte att det inte var fint. Men att jag ville att det skulle vara någonting annat än vad det var, att jag ville att det skulle förändra någonting, är ett problem som ligger hos mig, inte i vår relation. Jag förstår A, jag förstår R, jag förstår E jag är omgiven av mänskor som förstår mig och som jag förstår. Så varför längtar jag då tillbaka till de destruktiva relationer jag haft med mänskor som jag inte förstått som F, som K, som H? Vad är det för sjuk spänning som jag söker i att inte förstå, i att försöka lösa ett problem som inte går att lösa? Framtiden är mörk, och det är på det hela taget det bästa en framtid kan vara, tror jag. Virginia Woolf Ögonblick av frihet Musik: Fiona Apple Every single night

8 UR: OM JAG ÄR GALEN, VAD ÄR DÅ DU?

9 T: Jag kan inte sova. Så fort jag blundar ser jag blod. Ingenting annat, bara blod. P: Om jag dansar. Om jag dansar försvinner smärtan. För en stund kan jag låtsas som att livet är smärtfritt. Även om jag dansar iförd taggtråd, så kan jag låtsas bort smärtan. H: När du ser dig själv i spegeln, vad ser du då? Kan du stå ut med det du ser eller är det en fullständig främling som stirrar tillbaka på dig? G: Om vi bara kunde komma ut från den här platsen. Om vi bara inte behövde vara inlåsta för att klara oss. S: När du ler. När du ler glömmer jag allting annat och ser bara ditt leende, som lyser upp mörkret runt omkring, ditt leende är allt för mig, allt. H: Jag kan känna hur döden kryper in i mig. För varje dag känner jag det allt tydligare, hur den tar sig in i min kropp och infekterar den, som ett frätande ljus flödar den i mina blodådror. T: Om jag bara kunde få en natts ordentlig sömn. Om jag bara kunde sova, istället för att vaka som nu. Om jag bara kunde få sova. S: När vi pratar så är det som att tiden är upplöst. Allt som finns är våra ord som flätar in sig i varandra, som skapar en kedja som leder till olika platser, platser jag aldrig trodde att jag skulle besöka innan jag träffade dig. G: Denna plats är en sjukdom. Det är inte vi som är sjuka, det är platsen som är sjuk.

10 P: Smärtan strålar genom hela mig, det finns ingen utväg, det finns inget sätt att undkomma den på längre, inte ens dansa hjälper, smärtan är ständigt där, närvarande. T: Om natten vakar jag, det är jag som håller de sovande levande, det är tack vare mig som de fortsätter att andas och drömma sina lugna drömmar. S: När vi älskar är det som att min hud brinner, jag har aldrig känt det så tydligt som med dig, hela min hud är min smärtpunkt och samtidigt är det så oerhört skönt. P: Och efter smärtan: avdomningen. Som om jag vore död, en död sten bortglömd i en uråldrig skog. Ingenting kan komma i närheten av mig, jag känner ingenting.

11 UR: SKOV

12 LÖRDAG 12 MARS 2016 Jag vet inte vad jag ska skriva: jag är förvirrad, in i minsta beståndsdel är jag förvirrad. Jag tror att jag är i vad som brukar kallas en blandepisod, där jag hela tiden växlar mellan att vara manisk och deprimerad. Förvirringen är så stor, och jag gör mitt bästa för att hålla allt under kontroll, men ibland går det inte och jag går sönder. Det är en sådan påfrestning att hela tiden kontrollera sig själv till det yttersta: att inte tillåta sig själv att gå in i något av skoven. Jag måste samtidigt kämpa emot de depressiva tankarna och mot de maniska tendenserna. Det är oerhört utmattande att göra det. Jag vet vad jag behöver göra för att detta ska gå över: att sätta gränser. Men jag kämpar hela tiden emot min egen gränslöshet och den vinner för det mesta. Det är en ständig kamp att stå emot impulser att hjälpa och finnas där. Jag klarar det ett tag, men sedan händer någonting och jag går över mina gränser och tappar kontrollen. Eller så händer det ingenting, men jag tröttnar på att hålla så hårt i mina gränser och finner det tråkigt och vill utmana mig själv. Men till vilket pris?

13 UR: SAMKA

14 Vi är de som aldrig lärt oss simma i de djupa hav som är vi, vi har aldrig haft rätt verktyg för att förstå de djup som vi ännu inte har sett. Vi hyr en stuga vid havet, för att komma bort säger vi, för att vi behöver det säger vi, utan insikten om att flykten inte kommer att ta oss någonstans annat än till oss själva. Vi sitter vid fotogenlampans sken om kvällarna och läser och skriver, du skriver på ett manus säger du, du vet ännu inte vad det ska bli, än så länge är det spridda anteckningar och lösa fragment, jag målar vid sidan om, runt bokstäverna målar jag som försökte jag göra dem lite mjukare, som försökte jag förvandla ordens innehåll blott genom färg. Hur skulle vi kunna veta att detta skulle komma att bli vår sista tid tillsammans, skulle vi ha gjort någonting annorlunda då, vad skulle vi ha gjort annorlunda.

15 Vi är de som aldrig lärt oss simma på djupt vatten, som blev vi skrämda av de stora djupen under oss, när det i själva verket var oss själva som vi var rädda för, vad vi skulle vara kapabla till. Vi badar i havet och låter saltvattnet skölja bort våra tårar, dessa tårar som aldrig slutar komma trots att vi skulle ha det lugnt nu, trots att vi skulle få frid nu, trots det så fortsätter de att komma och jag tröstar dig om kvällarna, du tröstar mig om mornarna, tårarna droppar ner i middagen och frukosten, vi gråter över alla förluster som vi har bakom oss, vi gråter över allt förlorat hopp inför framtiden, vi gråter för att vi är rädda, rädda för oss själva, rädda för varandra, rädda för framtiden som vi inte har något grepp om och rädda för nuet som vi har ännu mindre grepp om, om vi bara kunde få grepp om någonting.

16 Vi är de som aldrig lärt oss läsa våra hjärtan, vad vi egentligen vill, vad vi egentligen behöver, vad vi egentligen önskar, vi är de som aldrig har fått tid över för att lära känna oss själva. Jag vet vilken vår låt är nu, säger jag, men du kommer inte att tycka om det, låten handlar om att göra slut, eller om att någonting tar slut, eller om förändring, eller om växande, eller om att lämna det gamla bakom sig och se fram emot någonting nytt, eller om sorg, eller om smärta, eller om saknad, eller om styrka, eller om att våga vara ensam, eller om att lämna, eller om någonting som har gått och blivit ruttet, eller om minne, eller om att få mer än vad en har bett om, eller om förvirring, eller om att längta, eller om sökande, eller om att inte försöka förändra sig själv till någon en inte är. Du säger ingenting.

17 Vi är de som aldrig fått lära oss att våra röster räknas, att vi har en röst överhuvudtaget, att vi har rätten att höja vår röst och säga ifrån, att vår röst har kraft, att vi har modet att använda vår röst. Överallt i huset ligger ditt manus utspritt, jag trampar på papper efter papper och ser att det är kaffefläckar på mer än hälften, jag undrar i mitt stilla sinne vad det ska bli av allt det här men jag säger ingenting, sätter mig bara ner och målar på en tavla som jag har arbetat med i hundra år nu, du sover som du gör för det mesta, hela dagarna sover du bort och sedan är du vaken hela nätterna och skriver, maniskt, förvirrat, jag läser några av anteckningarna du har skrivit och jag läser: Jag måste finna hjärtepunkten, punkten från vilken ur allt strålar, punkten som gör allt viktigt, som gör att allt bränns, vart är den, punkten

18 II: SPLITTER - MITTEN

19 UR: INLAGD

20 Patienten: Jag känner mig så vilsen. Jag vet inte hur jag ska komma ut ur det här, hur jag ska kunna gå vidare, hitta en väg. (Tystnad) Patienten: För varje dag som går försvinner jag allt mer. Små, obetydliga delar tas ifrån mig tills det inte längre kommer finnas någonting av mig kvar. (Tystnad) Patienten: Ångesten sliter i min kropp och jag vet inte vart jag ska ta vägen, det finns ingenstans att ta vägen, det finns ingenting som hjälper. (Tystnad) Patienten: Om jag bara kunde få bli lycklig. Om jag bara kunde få bli fri. Fri från allt detta, detta som äter av mitt kött och tynger ner hela min livsvilja. (Tystnad)

21 Patienten: Om det bara fanns ett sätt att slippa detta lidande på. (Tystnad) Patienten: Om det bara gick att rädda någon annan från dennes privata helvete. (Tystnad) Patienten: Jag vet inte hur länge till jag orkar. Jag vet inte hur länge till jag kan stå ut, vinna över de röster som säger åt mig att detta är inte ett liv värt att leva.

22 UR: MÄNSKOSPILLROR SKÄRVOR UR EN TILLVARO

23 Små ögonblicksbilder, fragment Sprickor Som världen utanför använder sig av För att tränga in Det är skillnad mellan de som har tankar Och de som har planer, Liksom det är skillnad mellan de som förlägger sina planer Innanför dessa väggar (hängning med bälte, pillersamlande) Och de som förlägger dem utanför (vatten, tåg) Genom fönsterglaset går det att se över Till andra sidan, tvärs över en trekant med glastak över I trekanten hänger stora, vita ljusbollar Jag sitter vaken på natten när alla sover och tänker Att det är de som inte orkat som hänger där Beroende på sinnesstämning Tänker jag på det som ett utfläkande, ett hån Eller en hyllning Att de fått samlas, hängas upp så Och med sitt vita, klara och genomträngande ljus Lysa upp dunkelnatten Det finns de som orkar mer Och de som säger att de gör det Fastän de egentligen inte gör det,

24 Utan bara nästan, knapphänt Lyckas hålla ihop den spröda, spända väv Av tunna silkestrådar Som är dem Och så finns det de som inte orkar mer Och rädslan inför det Och dödsskräcken inför det Och skräcken inför skuggpersonen i sig själv Som också är en själv Och ändå inte en själv Därför att den gör kroppens gränser flytande Därför att den får en att tappa något Därför att den är det mörker Som en föreställer sig kommer utifrån Men som i själva verket kommer från den Ömma, mörka punkt Som är jag Det finns de som kommer hit en enda gång Och aldrig mer Det finns de som kommer hit Och stannar ett tag Och så finns det de som fastnar Som återkommer gång på gång Som vore de bundna vid det institutionella livet Med en lika osynlig tråd som de silkestrådar Som tillsammans bildar de vävar som håller oss samman Men starkare, segare Gång på gång dras de tillbaka Jag vill inte dras tillbaka Jag vill inte fastna Jag vill inte normalisera att se fyrtio minuter dagsljus om dagen, Bli lyst på med ficklampa under natten, Eller bli tillsagd att inte ha alltför taktila relationer med mina medpatienter Jag vill inte det Och det enda som går att fråga sig Det enda som snurrar runt i mitt huvud Är Vad som händer med ett samhälle Som inte kan ta hand om

25 Sina sjuka Sina gamla Sina barn Det raseras Vi står på en rasande grund Och vi dansar på ruinerna

26 UR: SANS

27 Jag går sönder, och sedan går jag sönder igen. Så brukar jag beskriva det när jag blir inlagd. Att känna hur kroppen splittras, hur allt det som är jag, allt det som jag håller för kärt, förfaller till skärvor, splitter av någonting som tidigare har varit om inte helt, så helare. Att se hur världen som jag känner den långsamt glider bort ifrån mig, och plötsligt befinner jag mig i ett mycket ljust intet. Ljuset är så starkt att det skadar ögonen, men trots det kan jag inte blunda, hela kroppen är genomstrålad av detta ljus, det gör ont i varje por, i varje cell av kroppen, det giftiga ljuset skadar mig gång på gång, gång på gång tror jag att jag ska gå under av utmattning, gång på gång går jag under, men det tar ändå inte slut, det fortsätter.

28 Dunklet som ett tillstånd att vila i, att vara i, hur jag älskar skymningen i sjukhusrummet, när de vita väggarna äntligen blir till grå, när det äntligen blir möjligt att andas, att vara, i rummet. Hur jag lägger mig under sjukhusfilten i mina solkiga sjukhuskläder, på sidan, och ser ut på trädens siluetter utanför, och tänker på alltings flyktighet, att också detta kommer en gång att vara över, att också detta kommer en gång att vara förbi. I detta tillstånd är det som att jag kan känna mina ångeströtter sträcka ut sig, sära på sig, bli längre men samtidigt tunnare, bräckligare, som kan jag äntligen känna att de inte alltid har funnits där, att de inte alltid har varit en del av min kropp som de nu är en del av den.

29 Rummet som blir till kropp, blir till köttig, luktande, svettig, vätskande kropp, blir till en del av mig själv, blir till mig själv. Hur det smälter in i mig, andas med mig, som en ansträngd lunga, hur det slår och slår, som ett bankande hjärta. Hur huden smälter in i sjukhussängens lakan, tills den ena inte går att skilja från den andra. Jag andas djupare, klarare, när rummet andas med mig, men samtidigt är det som att en tyngd finns där som inte funnits där innan, som att jag sitter fast på ett annat sätt nu, som att jag nu ofrånkomligen blivit en del av detta som finns runt omkring mig, som att det alltid kommer vara en del av mig även när jag går härifrån, även när jag lämnar detta kommer det finnas, i mig.

30 Tomheten som slukar allt, sjukhusets alstrande av denna tomhet, som vore den ett ruttet djur som matade sig själv med denna tomhet gång på gång. Tomheten kommer in genom de fyra väggarna, strålar ut ur dem och tar sig in i kroppen, skapar ett tomt rum inombords som jag gång på gång undersöker och försöker förstå, som vore bröstkorgen alldeles ihålig, som hade allt som är jag skrapats ur och bort, jag går fram och tillbaka i korridorerna och in på mitt rum, jag försöker fly tomheten genom rörelse men den finns redan i mig, den är redan en del av mig, den är redan allt jag är och det finns ingenstans att fly, det finns ingen utväg, det finns ingen lösning, allt är hopplöshet och sjukdom, allt är förlorat.

31 Ångesten som får hela huden att brinna, som vore huden gjord av eld, jag går fram och tillbaka i cirklar i det lilla utrymmet som är mitt rum, försöker få elden att lägga sig, försöker få lugn och ro, men det brinner så starkt, det gör så ont, när hela min hud är min smärtpunkt finns det inte längre någonstans att vända sig, varje rörelse gör ont, varje försök till beröring gör ont, alla material som huden kommer i kontakt med, mina sjukhuskläder, sängen, stolarna, gör ont, det är som att kroppen inte längre vill finnas här, som att den skaver mot sin omgivning, som att den inte kan hitta sin plats, eftersom det inte finns någon plats för den.

32 Hur den gränslösa kroppen stöter emot platsens gränser, hur den mjuka kroppen rör sig inuti denna hårdhetens plats, våldet som utförs mot kroppens yta, hur platsen skriver in sig själv på huden, ristar märken som sedan är omöjliga att ta bort, hur platsen blir till en förlängning av kroppen, av sjukdomen, hur kroppen andas sjukdom i varje andetag, hur platsen andas sjukdom i varje andetag, hur alla hårda kanter och vassa ytor ytterligare förstärker kroppens mjukhet, kroppens sårbarhet, kroppens intagbarhet, hur rummet växer runt omkring mig och blir till ett monstrum, ett monstrum som håller mig inne, som håller mig fast.

33 UR: SLITA ISÄR EN SJUKDOMSDAGBOK

34 Tisdag 23 augusti 2016 Jag är förvirrad, jag är ledsen, och jag är trött och det är farligt att bli trött, eftersom jag står på ett slagfält med sjukdomen som motståndare och varje obetänkt rörelse kan leda till min undergång. Jag har varit ensam hela mitt liv, det finns ett hål mellan mig och resten av världen, resten av mänskorna jag har alltid känt det, och jag har alltid vetat att varje umgänge med mänskorna egentligen bara är en flykt från ensamheten. Jag vill slita isär alla dessa skärvor som har kommit att bli till mitt liv, jag vill slita isär det som ännu är helt, jag vill slita isär allt det som jag är och börja om, börja på nytt.

35 UR: SPLITTER

36 Allt som återstår är splitter; inte skärvor, utan splitter, våldsamt slagit itu.

37 Jag trodde aldrig att jag skulle säga detta: men jag ger upp. Jag orkar inte mer, jag förmår inte mer, jag klarar inte av mer.

38 Det hela har kommit till ett slut: jag ser inte längre någon framtid. Hoppet jag har burit med mig och närt i mitt bröst har tagit slut: det finns inget hopp mer.

39 Jag försöker navigera mig i det okända landskap som är mig själv, men går hela tiden vilse, hamnar på fel väg, går bort från mig själv när allt jag skulle behöva är att vara nära mig själv. Jag går hela tiden vilse.

40 III: SKRAMMEL - AVSLUTNING

41 UR: PSYKISK SJUKDOM SOM MOTSTÅND

42 Det finns en kreativ kraft i psykisk sjukdom. Den kraften består av att hamna utanför, och från denna utanförposition genomskåda normer och ideal, oftast osynliga för den vanliga mänskan. Den kraften består av att nå allra längst ner eller allra längst upp och därifrån ta sig tillbaka, kämpa sig tillbaka. Still Alice: Jag lider inte, jag kämpar. Den kraften består av en klarsynthet som är få förunnad, när allt bränner blir det också synligt vad som är viktigt, vad det är som bränns, vad det är som lever. Så våga brinna, våga möta dig själv gång på gång när du kolliderar med du, våga visa att du är rädd för allt du inte förstår i dig själv eller sjukdomen, våga säga att du inte förstår, att du är liten som ett barn i koppling till sjukdomen, att du är rädd för vad som ska bli av dig, hur du ska överleva.

43 UR: BOKSLUT ÖVER ETT SVÅRT ÅR

44 Det är smärtan, smärtan över allt vi gått igenom och som ännu finns kvar, det är smärtan som inte försvinner trots att åren går, det är smärtan som dyker upp igen när vi äntligen tror att såret läkt. Det är de som faller bort från oss, de som vi önskar att vi kunde hålla kvar, de som lämnar ett tomrum efter sig som inte går att fylla annat än med deras kroppar, det är de som dör och lämnar oss kvar. Det är de som sviker, för att de inte kan annat, för att de inte orkar mer, för att de brister i självinsikt, för att inte uppfostrats till annat än att skada andra, för att de tänker på sig själva, det är de som sviker och de som stannar kvar.

45 UR: DET SVÅRA ÅRET

46 Jag: Det känns som att jag dör varje gång jag återkommer till den här platsen, för varje gång jag är här tas någonting ifrån mig, någon liten bit av mig själv försvinner spårlöst. Ni: Åldersadekvat yttre. Vaken och orienterad. God formell samt emotionell kontakt. Något sänkt till neutral grundstämning. Adekvata men något flacka affekter. Något utslätad ansiktsmimik. Inget psykotiskt eller suicidalt framkommer under samtalet. Är hjälpsökande och motiverad till vård. Jag: Det är dessa väggar, alla skrik som sitter i dessa väggar, all smärta som har samlats under ett och samma tak, allt det som hålls inne och därför bara växer. Ni: Bipolär sjukdom typ 1, uttalad ångest, trötthet, ökat sömnbehov, orkeslöshet, meningslöshetstankar och nedsatt koncentrationsförmåga. Impulsivitet samt perioder med psykotiska symtom. Vårdats inneliggande under 3 perioder hittills i år. Jag: Det är allt det jag inte säger och det är allt det som ni ändå inte hör.

47 UR: DET ÄR SÅHÄR DET KÄNNS ATT GÅ UNDER

48 Safir: Vad är det som gör att en mänska fortsätter kämpa även när det inte längre tycks finnas någonting kvar att kämpa för. (Tystnad) Chrystal: Det är ensamheten som kommer att ta död på mig. (Tystnad) Star: Om jag bara kunde förstå. (Tystnad) Miracle: När ska det bli möjligt för mig att finnas till. (Tystnad) Safir: Allt det som borde få oss att gå sönder och aldrig läka igen. (Tystnad) Chrystal: Det är såhär det känns att gå under. (Tystnad) Star: Det är såhär det känns att gå under. (Tystnad) Miracle: Det är såhär det känns att gå under. (Tystnad)

49 Safir: Det är såhär det känns att börja om.

50 UR: BREV TILL HJÄRTAT

51 Låt mig tala med dig om sjukdomen, och vad dessa tre år av insjuknande har gjort med mig, vad det har förändrat i mig, vad som har förskjutits och vad som inte längre finns kvar. Jag hade aldrig kunnat förutse att mitt liv skulle ta den här riktningen och det känns fortfarande lite surrealistiskt för mig att inse att det faktiskt har det, men i stort så känner jag mig tacksam, tacksam över att jag har klarat mig såhär långt och tacksam över att vara vid liv. Jag har sett de mörkare delarna av vad det innebär att vara mänska, jag har levt med ångest och dödsönskan, jag har provat medicin efter medicin som inte haft någon verkan, jag har varit inlagd tretton gånger på tre år, jag har blivit härdad. Samtidigt har jag lärt mig väldigt mycket om mig själv och livet under dessa tre år, jag har lärt mig att sluta fly från det som gör ont och att istället möta det med öppna ögon, jag har lärt mig att jag är en stark och envis person som inte ger upp i första taget, jag har lärt mig mer om mänskorna och det liv de lever än vad jag någonsin skulle ha lärt mig i någon typ av psykologisk utbildning. Jag har utvecklats, jag har förändrats och jag har förskjutits, ibland i riktningar jag inte hade trott var möjliga. Jag har lärt mig att leva inte mot, utan med, sjukdomen och jag skulle inte längre vilja ha ett liv utan den, eftersom jag utan den inte skulle ha kommit till den plats där jag är idag, en plats som jag älskar, vördar och vill behålla.

SOPHIE ZETTERMARK OM JAG ÄR GALEN, VAD ÄR DÅ DU?

SOPHIE ZETTERMARK OM JAG ÄR GALEN, VAD ÄR DÅ DU? SOPHIE ZETTERMARK OM JAG ÄR GALEN, VAD ÄR DÅ DU? OM JAG ÄR GALEN, VAD ÄR DÅ DU? GULLFLICKAN POPPY HEARTLIFE TOMBOY SILVERTJEJEN G, P, H, T och S sitter på varsin stol i en halvcirkel. En strålkastare upplyser

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK INLAGD

SOPHIE ZETTERMARK INLAGD SOPHIE ZETTERMARK INLAGD INLAGD AKT ETT: RÖSTERNA Patienten Doktorn Sjukdomen Platsen Heartlife Patienten: Jag går sönder, och sedan går jag sönder igen. Så brukar jag beskriva det när jag blir inlagd.

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK SAMKA

SOPHIE ZETTERMARK SAMKA SOPHIE ZETTERMARK SAMKA Till A, för allt vi var och för allt vi hade kunnat bli I SAM Vi är de som aldrig lärt oss simma i de djupa hav som är vi, vi har aldrig haft rätt verktyg för att förstå de djup

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt?

ATT MÅ DÅLIGT Vad kan orsaka att man börjar må dåligt? ATT MÅ DÅLIGT De allra flesta har någon gång i livet känt hur det är att inte må bra. Man kan inte vara glad hela tiden och det är bra om man kan tillåta sig att känna det man känner. Man kanske har varit

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK SÅ MYCKET JAG VILLE SÄGA DIG TILL MINA HJÄRTEFÖRFATTARE

SOPHIE ZETTERMARK SÅ MYCKET JAG VILLE SÄGA DIG TILL MINA HJÄRTEFÖRFATTARE SOPHIE ZETTERMARK SÅ MYCKET JAG VILLE SÄGA DIG TILL MINA HJÄRTEFÖRFATTARE Till Birgitta Trotzig Modet. Modet att vara så allvarlig, att ta allt på största allvar, att inte skratta bort det, att inte försöka

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK SMÄRTANS OFÖRMÅGA OM JAG KUNDE

SOPHIE ZETTERMARK SMÄRTANS OFÖRMÅGA OM JAG KUNDE SOPHIE ZETTERMARK SMÄRTANS OFÖRMÅGA OM JAG KUNDE Om jag kunde skulle jag skriva om kärleken: om hur den har påverkat mig, satt igång mig, utmanat mig. Jag skulle skriva om det kroppsliga också: om utbytandet

Läs mer

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi

Annie & Pernilla. Made by: Hossai Jeddi Ön Annie & Pernilla Made by: Hossai Jeddi Kapitel 1 Alla passagerare har kommit ombord nu. Jag är väldigt spänd över att åka flygplan med folk för första gången. Allting går som planerat, men det börjar

Läs mer

Sångtexter till låtarna. När ormen ömsar skinn

Sångtexter till låtarna. När ormen ömsar skinn Sångtexter till låtarna När ormen ömsar skinn 1. Du trodde, du var säker Du trodde, du var trygg Nu ligger du och sprattlar som en skalbagge på rygg Livets autostrada där du drog fram i all din glans har

Läs mer

Jordens hjärta Tänk om Liv

Jordens hjärta Tänk om Liv Jordens hjärta Tänk om Allt du ser, allt du ger Tänk om, tänk om, tänk om Allt du rör, allt du gör Tänk om, tänk om, tänk om Tänk om just nu är underverkens tid Den natt då tårar blir till skratt När morgonen

Läs mer

badr almubarak Sena nätter ljusa dagar

badr almubarak Sena nätter ljusa dagar badr almubarak Sena nätter ljusa dagar Förord Ljuset i mitt mörker. Bokstäver mot ett blankt papper. Definitionen av att vara. Samma känsla som en söndag med ett par mjukisbyxor med tre streck på sin sida.

Läs mer

Efter att jag byggt mitt bo är jag väldigt hungrig, efter långt slit märker jag att det inte finns något på stranden så jag hugger mer material så

Efter att jag byggt mitt bo är jag väldigt hungrig, efter långt slit märker jag att det inte finns något på stranden så jag hugger mer material så Ön av Gabbe KAPITEL 1 Jag sitter på ett plan och lyssnar på Arne alligator så hör jag en smäll. Alla skriker: AAAAAAAAA` Jag förstår att något hemskt håller på att hända. Plötsligt ser jag brandrök och

Läs mer

081901Brida.ORIG.indd

081901Brida.ORIG.indd i mörkret skymtade Brida mästarens gestalt som försvann in bland träden i skogen. Hon var rädd för att bli lämnad ensam, därför kämpade hon för att bevara sitt lugn. Detta var hennes första lektion och

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK ATT LÄKA EN MÅ BRA-DAGBOK

SOPHIE ZETTERMARK ATT LÄKA EN MÅ BRA-DAGBOK SOPHIE ZETTERMARK ATT LÄKA EN MÅ BRA-DAGBOK Torsdag 30 juni 2016 Jag mår äntligen bra: jag känner mig stabil och full av ett underbart lugn, jag har inga destruktiva mönster och ingen önskan att ha det

Läs mer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer When it hurts Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor Barbro Beyer Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 6 Det finns inga ord för den saknad vi känner Att Du lämnat oss är svårt att förstå Våra innersta tankar till Dig vi sänder Du finns i

Läs mer

se hela människan Nina vill att vården ska SJÄLEN

se hela människan Nina vill att vården ska SJÄLEN SJÄLEN Nina vill att vården ska se hela människan Psoriasis och psoriasisartrit påverkar livet på många olika sätt. Idag är vården ganska bra på att behandla de symtom som rör kroppen, medan den ofta står

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 5 Det finns en port som öppnas tyst och stänges utan dån Alla vägar leder dit men ingen därifrån Alla frågor vart, varthän? men ingen

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och

Kapitel 2 Jag vaknar och ser ut som en stor skog fast mycket coolare. Det är mycket träd och lianer överallt sen ser jag apor som klättrar och Ön Teodor Kapitel 1 Jag sitter på planet och är väldigt trött. Sen 10 minuter senare så hör jag att planet skakar lite. Det luktar bränt och alla på planet är oroliga. Därefter tittar jag ut och jag tror

Läs mer

1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack.

1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack. 1 timme utan mig. Monolog. Utspelas under en panikångestattack. Utskick 1.0 Inleda med introduction. Endast handla om stunden under panikångesten. Skrika på hjälp. Måla. 1-5 Skådespelare. Visa smsa talen

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Gud är en eld inuti huvudet.

Gud är en eld inuti huvudet. Gud är en eld inuti huvudet. Siri Frances Stockholm 2013 Gerlesborgsskolan Du skulle gått till skolan och på ett möte och på lokal med en vän idag. Det skulle varit en dag av saker att uträtta, en dag

Läs mer

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén Post-apokalyptisk film Första utkast Av Gabriel de Bourg Baserad på en idé av Niklas Aldén (C) GARN Productions 2011 1 EXT. ÅKER - DAG. går över en åker. Allting runtomkring honom är tomt. Den sista mannen

Läs mer

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1 Ingen gråter (Katarina och Alf) Inledning Bastian kan inte sova. Han ligger i sängen och tittar rakt upp i taket, vänder och vrider på täcket och puffar till kudden. Det är tyst, det enda Bastian hör är

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK DET SVÅRA ÅRET

SOPHIE ZETTERMARK DET SVÅRA ÅRET SOPHIE ZETTERMARK DET SVÅRA ÅRET I: ÅTERFALLET II: DÖDSFALLEN III: INLÄGGNINGARNA IV: MISSBRUKET V: PSYKAKUTEN VI: VÅLDTÄKTERNA VII: FÖRLUSTERNA I: ÅTERFALLET Ni: Vi bodde i Fellingsbro, och så tillhörde

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

Prismaskolans. Luciahäfte

Prismaskolans. Luciahäfte Prismaskolans Luciahäfte 2018 1. Natten går tunga fjät Natten går tunga fjät, runt gård och stuva. Kring jord som sol n förlät, skuggorna ruva. Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus, Sankta Lucia,

Läs mer

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 1 Dunk dunk hjärtat (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 2 Dunk dunk hjärtat Personer: (kring 70) (under 70) (dock över 30) (dock över 30) PROLOG Det blev så tomt, plötsligt. Så

Läs mer

Dagarna efter tystnaden. Av: Emmelie B

Dagarna efter tystnaden. Av: Emmelie B Dagarna efter tystnaden Av: Emmelie B Jag stirrar ut genom fönster svarta av mörker, ser bara min spegelbild, lite skev, lite förskjuten och suddig i kanterna. Ögonen ser tillbaka på mig, virvlande som

Läs mer

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014

Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b Simrishamn nimmi.se. Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Barnboksförlaget Nimmi Östergatan 4b 272 31 Simrishamn nimmi.se Copyright texter Mi Tyler 2014 Copyright bilder Malin Ahlin 2014 Tryckt i EU 2014 ISBN: 978-91-87955-00-6 Mammas Liv av Mi Tyler med illustrationer

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

genom glas Was it a vision, or a waking dream? Fled is that music: do I wake or sleep? John Keats

genom glas Was it a vision, or a waking dream? Fled is that music: do I wake or sleep? John Keats genom glas Was it a vision, or a waking dream? Fled is that music: do I wake or sleep? John Keats Han har eget rum. Litet. På markplan. Det händer inget i hans rum. När inget händer finns tiden då? Väggar

Läs mer

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN FÄRG EN NY FÄRG EN NY Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Oskar Skog 2013 Omslag Wickholm Formavd. Tryckt hos ScandBook

Läs mer

Avhandling. Vad har programmet gett mig och hur har jag uppfattat dess innehåll?

Avhandling. Vad har programmet gett mig och hur har jag uppfattat dess innehåll? Avhandling Vad har programmet gett mig och hur har jag uppfattat dess innehåll? Programmet har gett mig en stabil grund att stå på för att kunna fortsätta att transformeras och stå stadigt i min sanning,

Läs mer

By: Alyssa Srkalovic

By: Alyssa Srkalovic By: Alyssa Srkalovic Ön Kapitel 1 Jag befinner mig på Tokyos flygplats och ska snart kliva på planet till en jobbkonferens i Mexiko. Det är den tredje flighten inom loppet av två veckor. Kön går långsamt

Läs mer

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Var inte rädd LÄSFÖRSTÅELSE BRITT ENGDAL ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN BRITT ENGDAL LÄSFÖRSTÅELSE KAPITEL 1 sliten (sida 5, rad 10), väl använd, inte ny längre steg hörs (sida 6, rad 5), man hör att någon går växlar en hastig blick (sida 6, rad

Läs mer

Jonathan Lehtonen DEREALISATION

Jonathan Lehtonen DEREALISATION Jonathan Lehtonen DEREALISATION 1. Ett rum med en hatthylla. och ligger/står intill varandra på scen. Jag kom undan. Jag kom undan med det. Jag gjorde det och jag kom undan. Jag är en hjälte. En hjälte!

Läs mer

Tunadalskyrkan TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10

Tunadalskyrkan TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10 1 Tunadalskyrkan 160918 TEMA Att vara lärjunge del 2. Bön Luk 11:9-10 Mobiltelefoner är en bra uppfinning. Man har den alltid med sig, har man en nyare telefon kan man också ansluta till internet och hitta

Läs mer

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig.

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Av: Minhua Wu Ön Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Vi pratar med varandra, efter en lång

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Folderserie TA BARN PÅ ALLVAR Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa in mamma eller pappa är psykisksjh07.indd 1 2007-09-10 16:44:51 MAMMA

Läs mer

De hade såklart aldrig genomfört operationen om de vetat att jag var gravid!

De hade såklart aldrig genomfört operationen om de vetat att jag var gravid! De hade såklart aldrig genomfört operationen om de vetat att jag var gravid! Månadens inspirationsprofil heter Rebecka och är en stark och livsglad ung mamma som i många år kämpat med en svårhanterlig

Läs mer

Första pris: Mikael Lind s18ae. Andra pris:

Första pris: Mikael Lind s18ae. Andra pris: Första pris: Det jag vill ha Jag är rik och från djurs. PAPPA betalar! Pappas bil, HAN betalar Pappas kort, pappa löser Jag vill ha en häst, pappa löser Jag får det jag vill ha. Mikael Lind s18ae Andra

Läs mer

På insidan TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR JOEL BERGLUND ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

På insidan TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR JOEL BERGLUND ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN JOEL BERGLUND ORD cell (s 3, rad 1), det lilla rummet i ett fängelse sällan (s 3, rad 5), inte ofta darrig (s 4, rad 4), skakig, inte stadig telefonbåset (s 6, rad 3), ett litet,

Läs mer

texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala

texterna till innan. under. efter samtliga skrivna av sandra vilppala texterna till "innan. under. efter" samtliga skrivna av sandra vilppala himlen och golvet och det jag är fattig utan dig urholkat pank och dessvärre mindre än jag trodde när du fattas du är som en cirkus

Läs mer

Denna tunga klump i mitt hjärta blir bara större och större för varje dag som går och jag vet inte vad jag ska göra. Jag vet inte vad jag ska göra

Denna tunga klump i mitt hjärta blir bara större och större för varje dag som går och jag vet inte vad jag ska göra. Jag vet inte vad jag ska göra Denna tunga klump i mitt hjärta blir bara större och större för varje dag som går och jag vet inte vad jag ska göra. Jag vet inte vad jag ska göra längre. Inte längre. Den kärlek jag har för dig slutar

Läs mer

Guds ljus. Av: Johannes Djerf

Guds ljus. Av: Johannes Djerf Guds ljus Av: Johannes Djerf Förra helgen så hade jag ledigt och jag började denna fantastiska helg med en helkväll på Boda Borg i Sävsjö med några vänner. Där timmarna går väldigt fort, i alla rum och

Läs mer

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk

När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Vad du kan behöva veta När din mamma eller pappa är psykiskt sjuk Den här skriften berättar kort om psykisk sjukdom och om hur det kan visa sig. Du får också veta hur du själv kan få stöd när mamma eller

Läs mer

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson

påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson drsppens påskkalender Text: Henny Johansson Illustrationer: Hanna Gustavsson Skärtorsdagen Den som äter mitt kött och dricker mitt blod förblir i mig och jag i honom. Joh.6:56 Ta emot syndernas förlåtelse!

Läs mer

Kapitel 1 Kapitel 2 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som

Kapitel 1 Kapitel 2 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som Ön Av Darin Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker lugna henne. Jag

Läs mer

Ön Merjem Kurtanovic

Ön Merjem Kurtanovic Ön Merjem Kurtanovic Kap 1 Jag är i ett flygplan ovanför stilla havet. Det börjar regna och åska. Jag börjar bli väldigt rädd för vad som ska hända och trött för att jag har sovit dåligt. Nu så börjar

Läs mer

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga.

Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Slå folje Stig Claesson Han var på våg till sin flicka, och klockan kvart i sju skulle hon stå utanfor biografen Saga. Hon hette Karin det mindes han tydligt. Han skulle hinna precis. Klockan var bara

Läs mer

Till dig som just fått barn. När barnet skriker se

Till dig som just fått barn. När barnet skriker se Till dig som just fått barn När barnet skriker 1177 1177.se Att hantera skrik Små barn skriker, vissa mer än andra. När barnet är litet har det inget annat sätt att uttrycka sig på. Skriket kan vara svårt

Läs mer

Utan dig GUDSTJÄNSTORDNING

Utan dig GUDSTJÄNSTORDNING Utan dig Sång och musik av och med Mikael Wiehe Predikan av kyrkoherde emeritus Ingemar Simonsson Mölndals kammarkör under ledning av Jan-Ivar Blixt Iréne Sjöberg-Lundin - piano Owe Almgren - bas Ljud:

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Från boken "Som en parkbänk för själen" -

Från boken Som en parkbänk för själen - En öppen himmel Som människor har vi både djupa behov och ytliga önskningar. Vi är fria att tänka, känna och välja. När vi gör kloka val är kropp och själ i balans, när vi inte lyssnar inåt drar själen

Läs mer

1. Ont i ryggen Nervositet eller inre oro Återkommande tankar, ord eller idéer som Du inte kan göra Dig fri från

1. Ont i ryggen Nervositet eller inre oro Återkommande tankar, ord eller idéer som Du inte kan göra Dig fri från INSTRUKTIONER Din ålder: Nedan följer en lista över problem och besvär som man ibland har. Listan består av 90 olika påståenden. Läs noggrant igenom ett i taget och ringa därefter in siffran till höger

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Jag hoppas du vill resa med mig och Björn på vägen fram genom Fragment och att du får uppleva, känna in och få tröst och inspiration om du behöver!

Jag hoppas du vill resa med mig och Björn på vägen fram genom Fragment och att du får uppleva, känna in och få tröst och inspiration om du behöver! Inledning I oktober 2013 blev jag inbjuden att delta i en sinnesrogudstjänst i Stora Kopparbergs kyrka i Falun. Jag gjorde en så kallad delning och den har efterfrågats av många människor och jag har därför

Läs mer

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften:

Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma. Vanliga reaktioner vid trauma. Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Diskussion om vanliga reaktioner vid trauma Diskussionen om vanliga reaktioner vid trauma har flera syften: Att hjälpa dig att dela med dig av dina egna erfarenheter av symtom på PTSD och relaterade problem,

Läs mer

OM PLATSEN DÄR JAG BOR ÄR VÄRLDEN VEM ÄR DÅ JAG

OM PLATSEN DÄR JAG BOR ÄR VÄRLDEN VEM ÄR DÅ JAG OM PLATSEN DÄR JAG BOR ÄR VÄRLDEN VEM ÄR DÅ JAG Jag behöver vara ensam med mina tankar lämna mig inte ensam Det talas om språket där jag vandrar jag vet inte vad jag ska säga Om jag behärskar språket vad

Läs mer

Avtryck Avbild. 1:a Mosebok 1. Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt. Är ditt fingeravtryck bara ditt. Skapades du till människa

Avtryck Avbild. 1:a Mosebok 1. Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt. Är ditt fingeravtryck bara ditt. Skapades du till människa Avtryck Avbild Här är du Du är den du är Du är unik 1:a Mosebok 1 Gud sade: Vi skall göra människor som är vår avbild, lika oss Liksom varje snöflinga, varje blad, är unikt Är ditt fingeravtryck bara ditt

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Varför behövs E n e r g i s k y d d?

Varför behövs E n e r g i s k y d d? Må Bra skolan Varför behövs E n e r g i s k y d d? Skydd Februari har kommit till oss. Stressen från julen har lagt sig. Vintern börjar gå mot sitt slut och känslan av att ljuset snart kommer tillbaka

Läs mer

I Barnavdelningen på 1177.se kan du även läsa och se film om oss och många fler. Gabriella blir röntgad

I Barnavdelningen på 1177.se kan du även läsa och se film om oss och många fler. Gabriella blir röntgad I på 1177.se kan du även läsa och se film om oss och många fler. Gabriella blir röntgad 1 1 Den här sagan finns som film också I på 1177 Vårdguidens webbplats finns den här sagan och en massa andra berättelser

Läs mer

Sankta Lucia, ljusklara hägring, sprid i vår vinternatt glans av din fägring. tänd dina vita ljus, Sankta Lucia. :

Sankta Lucia, ljusklara hägring, sprid i vår vinternatt glans av din fägring. tänd dina vita ljus, Sankta Lucia. : Sankta Lucia, ljusklara hägring, sprid i vår vinternatt glans av din fägring. : Drömmar med vingesus under oss sia, tänd dina vita ljus, Sankta Lucia. : Kom i din vita skrud, huld med din maning. Skänk

Läs mer

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk,

Kapitel 1 I planet. Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Ön Meriel shahid Kapitel 1 I planet Jag har varit flygrädd hela mitt liv. Men min mormor blev sjuk, Så jag måste åka till Frankrike. Jag är i flygplanet nu och jag börjar få panik. Jag hör att mitt hjärta

Läs mer

Hur mycket har du besvärats av:

Hur mycket har du besvärats av: SCL 90 Namn: Ålder: Datum: INSTRUKTIONER Nedan följer en lista över problem och besvär som man ibland har. Listan består av 90 olika påståenden. Läs noggrant igenom ett i taget och ringa därefter in siffran

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december.

Sånglösa Struket Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Struket 2012-12-16 23.42 Struket! Här är all text som strukits mellan 10 november och 10 december. Hallå! Var är du? Du måste lyssna?, var är du? Du kan inte bara försvinna sådär! Du går med din hund.

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK ELLIOTS HJÄRTSKUGGOR

SOPHIE ZETTERMARK ELLIOTS HJÄRTSKUGGOR SOPHIE ZETTERMARK ELLIOTS HJÄRTSKUGGOR Eller: Jag är intresserad av svar, inte kommentar Svartnatten: nattupplösningar Under de tomma, som upplösta nätterna. Som om det inte längre finns någon ordning,

Läs mer

Socialpsykiatriskt forum konferens i Stockholm 2012-03-21. Makt och tvång ur mitt perspektiv. Jag heter Ingela Håkansson, är 37 år och bor i

Socialpsykiatriskt forum konferens i Stockholm 2012-03-21. Makt och tvång ur mitt perspektiv. Jag heter Ingela Håkansson, är 37 år och bor i Socialpsykiatriskt forum konferens i Stockholm 2012-03-21. Makt och tvång ur mitt perspektiv. Jag heter Ingela Håkansson, är 37 år och bor i Östersund. Jag sitter med i Brukarrådet för Område Psykiatri

Läs mer

Ön, en äventyrs berättelse. By Zion

Ön, en äventyrs berättelse. By Zion Ön, en äventyrs berättelse By Zion Kapitel 1 Jag nickar och ler mot flygvärdinnan som passerar. Bredvid mig sitter en gammal dam. Vi småpratar och jag får reda på att hon är rädd för att flyga. Jag försöker

Läs mer

Ön Av: Axel Melakari

Ön Av: Axel Melakari Av: Axel Melakari Ön Kapitel 1 Jag sitter på mitt plan. Jag är på väg till thailand när det börjar skaka. Den ena motorn börjar brinna och jag tänker att jag kommer dö. Planet sjunker långsamt neråt. Långt

Läs mer

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna

Rolf H Reimers. Skiss till de första 14 sidorna SE Skiss till de första 14 sidorna Rolf H Reimers Texten skrevs ursprungligen i april 1990 efter två inte helt lyckade operationer när jag låg på sjukhuset på grund av näthinneavlossning. Den handlar inledningsvis

Läs mer

Medioteket Utbildningsförvaltningen stockholm.se/medioteket

Medioteket Utbildningsförvaltningen stockholm.se/medioteket Insidan ut handlar om abstrakta ting så som känslor, minnen och personlighet, vi kan inte ta på dem och vet inte hur de ser ut. För att få det lite mer begripligt, och för att över huvud taget kunna göra

Läs mer

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30

Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Femtonde efter trefaldighet, endast ett är nödvändigt, Matteus kapitel 11:28-30 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Du drömmer du lever. Ett kortfilmsmanus av Fanny Collandbeck

Du drömmer du lever. Ett kortfilmsmanus av Fanny Collandbeck Du drömmer du lever Ett kortfilmsmanus av Fanny Collandbeck FADE IN 1: INT: En etta i Stockholm: MORGON., 21, ligger med öppna ögon, i kalsonger utsträckt i sin bäddsoffa, utan täcke och kuddarna ligger

Läs mer

SOPHIE ZETTERMARK BREV TILL INGEN SÄRSKILD

SOPHIE ZETTERMARK BREV TILL INGEN SÄRSKILD SOPHIE ZETTERMARK BREV TILL INGEN SÄRSKILD Måndag 20 juni 2016 Jag har så mycket i mig att jag inte vet vart jag ska börja, det kommer bara ut i tårar. Jag är trött, så in i barmen trött, jag är utmattad

Läs mer

D. Vid minnesstund. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3.

D. Vid minnesstund. Inledningsord Moment 2. Psaltarpsalm Moment 3. D. Vid minnesstund Detta formulär kan i tillämpliga delar användas vid minnesstund över en avliden t.ex. på årsdagen av ett dödsfall vid släktmöten där man minns bortgångna medlemmar. Andakten leds av

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ APRIL. Skellefteå skriver. 3 Det vardagliga vansinnet. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ APRIL. Skellefteå skriver. 3 Det vardagliga vansinnet. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 3 Det vardagliga vansinnet En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april

Läs mer

PROGRAMMANUS 1(16) PRODUCENT: TOVE JONSTOIJ PROJEKTLEDARE: HELEN RUNDGREN BESTÄLLNINGSNUMMER: /RA5

PROGRAMMANUS 1(16) PRODUCENT: TOVE JONSTOIJ PROJEKTLEDARE: HELEN RUNDGREN BESTÄLLNINGSNUMMER: /RA5 PROGRAMMANUS PRODUCENT: TOVE JONSTOIJ PROJEKTLEDARE: HELEN RUNDGREN BESTÄLLNINGSNUMMER: 102517/RA5 SKAPELSEMYTER OCH DÖDEN En berättelse från Ho-Chunk-folket (Winnebago, USA) Av: Tove Jonstoij I rollerna:,

Läs mer

KÄNNER DU DIG OROLIG? Verktyg för att övervinna oro

KÄNNER DU DIG OROLIG? Verktyg för att övervinna oro KÄNNER DU DIG OROLIG? Verktyg för att övervinna oro Bild: Hannele Salonen-Kvarnström Är du orolig? Har du ett inbokat läkarbesök, provtagning eller undersökning? Får det dig att känna dig illa till mods?

Läs mer

Döendet. Palliativa rådet

Döendet. Palliativa rådet Döendet Palliativa rådet Övergå till palliativ vård i livets slut Sjukdomsförloppet kan se olika ut och pågå under olika lång tid bl.a. beroende av diagnos patienten har Palliativ vård i livets slutskede

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja?

Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Lever du ditt liv fullt ut eller väntar du på att livet ska börja? Vi lever i en värld där mycket handlar om ägande och prestationer. Definitionen på att ha lyckats i sitt liv är att haft och gjort mycket,

Läs mer

Ramundeboda Kyrka i Laxå 2 oktober 2009 Rigmor Johansson 15 maj 1945 20 september 2009 2009-09-21 Solen har gått ner Kära R! Idag fick jag samtalet som jag förstått skulle komma. Din livslåga slocknade

Läs mer

de grekiska tonerna apor drar fram längs med gatan, svettiga lakan, ge mig respit murarna växer om natten, sprit eller vatten?

de grekiska tonerna apor drar fram längs med gatan, svettiga lakan, ge mig respit murarna växer om natten, sprit eller vatten? de grekiska tonerna du sammanfattar allt på en minut jag skriver i min dagbok, det här var inget vackert slut du målar upp en bild, jag är ett svin försöker vara konstruktiv, men dränker mig i självförakt

Läs mer

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426.

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Ovanför våran säng där hemma så hänger det en gammal tavla. Den föreställer den gode herden som i en kuslig och farlig terräng sträcker sig efter det förlorade

Läs mer

Till Pappor/Partner I samband med att barnet är två månader korrigerad ålder

Till Pappor/Partner I samband med att barnet är två månader korrigerad ålder III Till Pappor/Partner I samband med att barnet är två månader korrigerad ålder Här kommer det tredje frågeformuläret i studien om kängurumetoden. Det innehåller bland annat frågor om hur du har det tillsammans

Läs mer

De vinnande bidragen i Visa oss din poesi 2009

De vinnande bidragen i Visa oss din poesi 2009 De vinnande bidragen i Visa oss din poesi 2009 ritade en karta. vann människorna på min sida. pekade ut mål. tuggade efterbörden. spottade ut den. jag; en börda. hopplösa är fingrarna. vill rinna över

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL TERAPI!

VÄLKOMMEN TILL TERAPI! 1 VÄLKOMMEN TILL TERAPI! Terapi är en behandling där du får hjälp att må bättre efter upprörande eller förvirrande händelser som du upplevt. Du kommer att få rita, skriva, prata och leka. Du kommer att

Läs mer

EN UTFÄRD I HJÄRNANS VÄRLD

EN UTFÄRD I HJÄRNANS VÄRLD EN UTFÄRD I HJÄRNANS VÄRLD Undersökning av hjärnans elektriska impulser eller EEG på barn -Ett introduktionshäfte för barn och föräldrar- Innehållsförteckning EEG eller undersökning av hjärnans elektriska

Läs mer

Camilla Läckberg. Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN

Camilla Läckberg. Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN Camilla Läckberg Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN Personer i berättelsen Helga Änglamakerskan Dagmar Helgas dotter Laura Dagmars dotter Hermann Göring Tysk pilot och senare nazistledare Carin

Läs mer