Frågor och svar om sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frågor och svar om sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan"

Transkript

1 FAQ Sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan 1(9) Frågor och svar om sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan Domkapitlets roll Vilken är domkapitlets roll? Varje sexuellt övergrepp är oacceptabelt och kan också vara en brottslig handling. Den som misstänker att ett brott har begåtts ska anmäla detta till polisen eller socialtjänsten. Domkapitlet, ett i varje stift, ska självständigt fullgöra de uppgifter som anges i kyrkoordningen och ska bland annat göra det opartiskt och rättssäkert. Om domkapitlet gör en polisanmälan i ett pågående ärende kan det äventyra rättssäkerheten eftersom domkapitlet då tar ställning. Domkapitlet ska säkerställa att den utsattes rätt tas till vara men samtidigt uppmärksamma och tillvarata sådant som talar till den misstänktes oskuld. Det sker genom att domkapitlet samarbetar med bland annat de kontaktpersoner som finns i varje stift och som ska lyssna på berättelser och vara ett stöd för den utsattas egna val i den fortsatta processen.. Domkapitlen blundar för övergrepp och anklagas för oproffsig hantering. Hur kan kyrkan garantera rättssäkerheten i hantering av direkt brottsliga handlingar? Det som är ett brott i juridisk mening ska de rättsvårdande myndigheterna ta hand om. Domkapitlets uppgift är att undersöka om en präst eller diakon kan vara kvar i sitt ämbete ifall hans eller hennes agerande har skadat det anseende som en präst eller diakon ska ha. Den dom som domkapitlet fäller rör antingen präst eller diakon, alltså vigningstjänsterna. HEM:

2 FAQ Sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan 2(9) Håller domkapitlen måttet? Hur åtgärdar man ev brister i systemet? Det tar lång tid att utveckla en rättspraxis där alla bedömer lika. I många stycken har vi hårdare bedömning i domkapitlen än i vanliga domstolar och det ska vi ha. Allt en präst eller diakon gör mot en person som befinner sig i en beroendeställning kan leda till ett ifrågasättande av deras vigningstjänst. I aftonbladet verkar det som om domkapitlet hade tillgång till den film som har visats på och annat bevismaterial och tagit hänsyn till det. Hur kan det komma sig? I nuläget vet vi inte riktigt hur det förhöll sig med den saken. Domkapitlens protokoll är offentlig handling. Arbetsgivaransvar/anställningsskydd Kyrkans policy är att polisanmäla vid misstanke, men det finns ju många exempel på som nu i Aftonbladet att ni låter bli att göra det. Varför skyddar kyrkan förövarna? Ett sexuellt övergrepp är aldrig acceptabelt. En arbetsgivare i Svenska kyrkan ska polisanmäla fall där det misstänks att någon anställd begått ett brott av sexuell karaktär i enlighet med de riktlinjer som Svenska kyrkan har. När det gäller sexuella övergrepp är det viktigt att offret får ett stöd så att även han eller hon gör polisanmälan. De kontaktpersoner som finns i alla stift är viktiga för att stödja den som utsatts. Arbetsgivaren måste alltid göra en avvägning om en beskriven situation är brottslig eftersom det i sig kan vara ett brott att sanningslöst tillvita någon en brottslig gärning. Detta kallas för falsk tillvitelse. Det är också viktigt att komma ihåg att många situationer som är sexuella trakasserier inte är brottsliga men ändå kan föranleda att arbetsgivaren måste vidta disciplinära åtgärder. Det finns också ett antal handlingar som kan vara brottsliga men där polis och åklagare inte kan inleda förundersökning eftersom det är sådana brott som inte ligger under allmänt åtal. Så är det till exempel om det bedöms som ärekränkning. I dessa fall krävs att den utsatte själv anmäler brottet. Att bemöta och förebygga sexuella övergrepp är ett arbete som pågår på lång sikt. Vi har mycket kvar att göra, men vi är på väg. Vi har åstadkommit mycket sedan 1998, när de första riktlinjerna hade utarbetats. HEM:

3 FAQ Sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan 3(9) Hur kan prästen fortfarande vara kvar i tjänst, även om det han gjort inte är brottsligt i juridisk mening? Dvs. Vad gäller i ett sådant här fall? I lagen om anställningsskydd finns ett starkt skydd för anställningen som gäller oavsett domkapitlets prövning och i vissa fall även om en anställd blir dömd för ett brott. För att brottet ska kunna leda till uppsägning gäller att brottet har att göra med den anställdes tjänst eller påverka arbetsgivarens eller allmänhetens förtroende. Enligt lagen om anställningsskydd som gäller alla arbetsgivare och anställda kan en arbetsgivare bara säga upp en anställd om det finns saklig grund för uppsägning eller avsked. En uppsägning är inte sakligt grundad om det är skäligt att kräva att arbetsgivaren bereder arbetstagaren annat arbete hos sig (omplacering). Vad som utgör saklig grund för uppsägning av personliga skäl avgörs genom rättspraxis. Saklig grund för uppsägning av personliga skäl kan vara misshandel, hot om våld, stöld, sexuella övergrepp med mera. Arbetsgivaren har i dessa fall eget ansvar för att utreda om det finns saklig grund för uppsägning oavsett domkapitlets utredning. I förlängningen är det arbetsdomstolen som prövar om arbetsgivaren hade saklig grund för uppsägning/avsked. Vad händer med anställningen när en präst/diakon blir av med sin vigningstjänst? Har man rätt att arbeta kvar i församlingen? I lagen om anställningsskydd finns ett starkt skydd för anställningen som gäller oavsett domkapitlets prövning. När en präst/diakon blir av med sin vigningstjänst är denne fortfarande anställd men kan inte längre arbeta med präst eller diakonuppgifter. Arbetsgivaren ska göra en egen utredning för att se om anledningen till att personen blivit av med sin vigningstjänst också räcker för att säga upp personen pga personliga skäl. En uppsägning måste alltid vara sakligt grundad och det är den inte om det är skäligt att kräva att arbetsgivaren bereder arbetstagaren annat arbete hos sig (omplacering). Det finns exempel där en präst blivit av med sin vigningstjänst men omplacerats inom församlingen till kyrkogårdsarbete. Kan en person tvingas till omprogrammering, likt den som golfspelaren Tiger Woods gått igenom för sitt sexmissbruk? Eller få andra arbetsuppgifter? Nej, en anställd kan inte tvingas till omprogrammering men om den anställde har insikt i sina problem och arbetsgivaren som led i en slags rehabilitering erbjuder den anställde möjlighet att delta i ett program/behandling och den anställde tackar nej vägs detta in för det fall det blir en uppsägning pga personliga skäl. Arbetsgivaren ska HEM:

4 FAQ Sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan 4(9) alltid överväga omplacering om det framkommer händelser som gör personen olämplig exempelvis att arbeta med barn eller ungdomar. Den aktuelle prästen i Stockholm har fått tre års prövotid. Under de tre åren arbetar han inte alls med ungdomar. Nuvarande biskop har regelbundna uppföljningssamtal med den aktuelle prästen och hans kyrkoherde. Kyrkoherden som är prästens närmaste chef har kontinuerlig kontakt och uppföljande samtal med honom. Det förekommer att domkapitel ger en präst allvarlig erinran och s k prövotid för en allvarlig förseelse, men prästen får ändå stanna kvar på sin tjänst. Hur kan det komma sig? I lagen om anställningsskydd finns ett starkt skydd för anställningen som gäller oavsett domkapitlets prövning. En arbetsgivare kan bara säga upp en anställd om det finns saklig grund. En uppsägning är inte sakligt grundad om det är skäligt att kräva att arbetsgivaren bereder arbetstagaren annat arbete hos sig (omplacering). Vad som utgör saklig grund för uppsägning av personliga skäl avgörs genom rättspraxis. Saklig grund för uppsägning av personliga skäl kan vara misshandel, hot om våld, stöld, sexuella övergrepp med mera. Arbetsgivaren har i dessa fall ansvar för att utreda om det finns saklig grund för uppsägning, något som i förlängningen kan komma att prövas i arbetsdomstolen. Vad ska egentligen till för att en präst ska avkragas? Det är när en präst eller diakon antingen genom brottslig gärning eller genom sitt levnadssätt allvarligt har skadat det anseende som en präst eller diakon ska ha. Vilken roll har arbetsgivarorganisationen i arbetet att förebygga sexuella övergrepp? Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation utbildar och ger råd till chefer och andra företrädare. Arbetsgivarorganisationen har arbetsrättslig expertis med bred erfarenhet det finns också regionalt placerade arbetsgivarkonsulter med expertkompetens och unika kunskaper om lokala förhållanden. HEM:

5 FAQ Sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan 5(9) Fallet med Stockholmsprästen Stockholmsprästen arbetar kvar i sin församling. Vilka garantier finns för att han inte begår nya övergrepp? Den aktuelle prästen har fått tre års prövotid. Under de tre åren arbetar han inte alls med ungdomar. Den nuvarande biskopen har regelbundna uppföljningssamtal med den aktuelle prästen och hans kyrkoherde. Kyrkoherden som är prästens närmaste chef har kontinuerlig kontakt och uppföljande samtal med honom. Varför gjorde inte prästens församling någon polisanmälan? De anmälda händelserna inträffade i en annan församling och inget klandervärt har framkommit under prästens tjänstgöring i den församling där han nu är anställd. När församlingen frågade biskop och domkapitel om polisanmälan fick man svaret att eftersom preskriptionstiden gått ut så föll den frågan. Att det som hänt var djupt klandervärt var det naturligtvis ingen tvekan om. Prästen togs ur sin tjänst tills domkapitlet hade behandlat ärendet. På sidan 79 och framåt i Svenska kyrkans riktlinjer för hur man ska bemöta och förebygga sexuella övergrepp (Vad gör vi nu?) framgår vad man bör tänka på vid rekrytering. Hur kan en arbetsgivare bedöma att något inte är värt att polisanmälas? De allra flesta arbetsgivare som ställs i denna situation saknar tidigare erfarenhet av situationen. Det är mot den bakgrunden lämpligt att arbetsgivaren kontaktar Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation för att få en bedömning av situationen samt råd om hur man bör agera arbetsrättsligt gentemot den anställde som misstänks ha begått ett brott. Frågor som måste hanteras är förutsättningarna för avstängning under utredning, omplacering, eventuella disciplinpåföljd i form av varning eller uppsägning eller avsked. Hur kan det komma sig att prästen får hålla i kurser för unga människor i kärlek och samlevnad? Prästen har inte hållit kurser i "kärlek och samlevnad ". Han har varit bisittare vid en relationskurs för gifta och sambos och definitivt inga barn. HEM:

6 FAQ Sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan 6(9) Kan prästens agerande granskas igen i domkapitlet? Man kan alltid ge in en anmälan till domkapitel som också ta upp frågor på eget initiativ, ex officio. Prästen har prövotid till 20 april Om prästen under prövotiden på nytt visar sig olämplig för sitt uppdrag ska han eller hon förklaras obehörig (31 kap. 12 sista stycket kyrkoordningen). De grundläggande principer som gäller på det straffrättsliga området ska vara vägledande i domkapitlets handläggning. Inom straffrätten är det en huvudregel att samma sak inte skall kunna prövas igen. I beslut från februari 2007 uttalar Överklagandenämnden, ÖN, att även om kyrkoordningen inte innehåller någon uttrycklig bestämmelse om det, får det anses att det som åberopas till stöd för ett ingripande (enligt 31 kap. 12 kyrkoordningen) inte får ligga alltför långt tillbaka i tiden för att kunna beaktas i ärendet. Det nämnda beslutet avsåg en prästs agerande gentemot en konfirmand i september 2005, vilket kyrkoherden anmält till domkapitlet tillsammans med ytterligare en händelse i maj ÖN konstaterade i sitt beslut att händelsen vid konfirmationslägret låg tillräckligt nära i tiden för att kunna beaktas. Även om prästen skulle få behålla ämbetet finns det möjlighet att han sägs upp från sin anställning efter det här som framkommit i media? Den aktuelle prästen har fått tre års prövotid av domkapitlet, något som hans nuvarande arbetsgivare känner till. Kyrkoherden som är prästens närmaste chef har översyn över hans arbete och om det framkommer att saker har inträffat under hans anställning i församlingen har arbetsgivaren eget ansvar för att utreda om det finns saklig grund för uppsägning. Enbart att det framkommer uppgifter i media räcker inte som grund för arbetsgivaren att säga upp honom utan det måste genom utredning framkomma att han begått handlingar som inte kan accepteras under nuvarande anställning. Uppsala Kyrkan skyddar en präst genom anonym hantering. Varför gör man så? Fallet har behandlats anonymt av två skäl. Enligt den utsatta förekom det inte något brottsligt men hon har insett i vuxen ålder att relationen var högst olämplig. Det fanns ingen möjlighet för Svenska kyrkan att genomföra några sanktioner eftersom händelserna ligger så långt tillbaka i tiden, under statskyrkotiden, och därmed löd under annat regelverk. Det är också utsagt enligt Europakonventionen att man inte kan straffas för något som det inte fanns regler för när det inträffade. HEM:

7 FAQ Sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan 7(9) Domkapitlet har inte skyddat prästen utan har valt att ändå lyfta upp frågan för att markera inför prästen och andra att sådant här inte får förekomma. Biskopen och stiftsjuristen har haft allvarliga samtal med kyrkoherden i fråga. Varför kan den präst som hade ett otillbörligt förhållande med en konfirmand på 1980 talet inte ställas till svars för detta inför domkapitlet? Eftersom händelserna ligger så långt tillbaka i tiden som före 1 januari 2000 får dessa inte, hur omdömeslösa och klandervärda de än är, läggas till grund för ett beslut om obehörighetsförklarande, avkragning. Händelserna inträffade nämligen innan bestämmelserna i nuvarande kyrkoordningen, Svenska kyrkans regelverk, trädde i kraft. Tidigare löd kyrkan under Kyrkolagen. I och med relationsförändringen 2000 trädde Kyrkoordningen i kraft. Det finns inga övergångsbestämmelser som gör att kyrkan kan använda sig av den gamla kyrkolagen. Den är upphävd, gäller inte längre. Vad innebär legalitetsprincipen? 7 artikeln i Europakonventionen. Inget straff utan stöd av lag. Det betyder att ingen får fällas till ansvar för någon gärning eller underlåtelse som vid den tidpunkt då det begicks inte utgjorde ett brott enligt nationell eller internationell rätt. 2 kap. 19 Regeringsformen stadgar att Europakonventionen har en särställning i den svenska rättsordningen. Ingen annan lag eller föreskrift får meddelas i strid mot Europakonventionen. Konventionens ställning kan beskrivas som överordnad svensk lag, men underordnad de svenska grundlagarna. Även om prästen skulle få behålla ämbetet finns det möjlighet att han sägs upp från sin anställning efter det här som framkommit i media? Den aktuelle prästen har fått tre års prövotid av domkapitlet, något som hans nuvarande arbetsgivare känner till. Kyrkoherden som är prästens närmaste chef har översyn över hans arbete och om det framkommer att saker har inträffat under hans anställning i församlingen har arbetsgivaren eget ansvar för att utreda om det finns saklig grund för uppsägning. Enbart att det framkommer uppgifter i media räcker inte som grund för arbetsgivaren att säga upp honom utan det måste genom utredning framkomma att han begått handlingar som inte kan accepteras under nuvarande anställning. HEM:

8 FAQ Sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan 8(9) Andra frågor Varför förekommer så många fall av sexövergrepp och sexutnyttjande präster i Svenska kyrkan? Vad gör kyrkan åt det? Varje fall är ett fall för mycket, oavsett var det inträffar. Den absolut främsta åtgärden är att bryta tystnaden och baksidan av detta är att det kommer anmälningar. Samtidigt är det bra för det visar att vi har lyckats ingjuta förtroende i dem som blivit utsatta så att de vågar anmäla. Vi bryter tystnaden, skapar en atmosfär där det är möjligt att lyfta upp övergreppen i ljuset. Följden blir naturligtvis fler anmälningar. Vid misstanke om brott ska polisanmälan alltid göras. Bortsett från vad polisanmälan leder till finns en intern process som kan leda till att en präst kan bli av med sitt ämbete. Det betyder att prästen inte längre får arbeta som präst i Svenska kyrkan om han eller hon agerat på ett sådant sätt att förtroendet för en präst har skadats, oavsett om det finns en fällande dom i ett ärende eller inte. Offret har inte möjlighet att överklaga. Det har däremot gärningsmannen. Vad gör kyrkan för att skydda och upprätta offret? Till att börja med är det oerhört viktigt att slå fast att sexuella övergrepp aldrig någonsin är acceptabelt, oavsett var och när de sker. Kyrkan har ett diakonalt ansvar att i första hand stå på de förtrycktas sida, i detta fall offrets. Det gäller också att offret inte skuldbeläggs, och får hjälp att inte skuldbelägga sig själv. Kyrkan uppmuntrar alltid den som har blivit utsatt för övergrepp att kontakta en av stiftets kontaktpersoner. Vi erbjuder den utsatte samtal och handledning. Om den utsatta är barn eller omyndig ska alltid anmälan göras till socialtjänsten. I de riktlinjer som utarbetats finns mycket tydliga handlingsplaner att följa. I varje stift finns två kontaktpersoner, en man och en kvinna. Detta nätverk av kontaktpersoner träffas regelbundet för att dela erfarenheter och för fortbildning. Hur tar kyrkan hand om offren? Kyrkan har ett diakonalt ansvar att i första hand stå på de förtrycktas sida, i detta fall offrets. Det gäller också att offret inte skuldbeläggs, och får hjälp att inte skuldbelägga sig själv. Kyrkan uppmuntrar alltid den som har blivit utsatt för övergrepp att kontakta en av stiftets kontaktpersoner. Vi erbjuder den utsatte samtal och handledning. Stiftens HEM:

9 FAQ Sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan 9(9) kontaktpersoner, en man och en kvinna ingår i ett nätverk som träffas regelbundet för att utbyta erfarenheter och fortbilda sig. Kan den utsatta kvinnan polisanmäla idag, kanske med stöd av en kontaktperson? Ja, se nedan för olika preskriptionstider. Preskriptionstider Preskriptionstid räknas från offrets 18 årsdag i det fall den utsatta var ett barn vid tiden för brottet. Våldtäkt, preskriptionstid 10 år, fängelse 2-6 år Grov våldtäkt, preskriptionstid 15 år, fängelse 4-10 år Sexuellt tvång, preskriptionstid 5 år, fängelse högst 2 år Grovt sexuellt tvång, preskriptionstid 10 år, fängelse 6 mån 6 år Sexuellt utnyttjande, preskriptionstid 5 år, fängelse högst 2 år Grovt sexuellt utnyttjande, preskriptionstid 10 år, fängelse 6 mån 4 år Våldtäkt mot barn, preskriptionstid 10 år, fängelse 2 6 år Grov våldtäkt mot barn, preskriptionstid 15 år, fängelse 4 år 10 år Sexuellt utnyttjande av barn, preskriptionstid 10 år, fängelse högst 4 år Sexuellt övergrepp mot barn, preskriptionstid 5 år, fängelse högst 2 år Grovt sexuellt övergrepp mot barn, preskriptionstid 10 år, fängelse 6 mån 6 år Utnyttjande av barn för sexuell posering, preskriptionstid 5 år. Till böter eller fängelse högst 2 år Grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, preskriptionstid 10 år, fängelse 6 mån 6 år Sexuellt ofredande av barn, preskriptionstid 5 år. Till böter eller fängelse i högst två år Blottning, preskriptionstid 5 år. Till böter eller fängelse i högst två år HEM:

Frågor och svar om sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan

Frågor och svar om sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan FAQ Sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan 1(6) Frågor och svar om sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan Stockholmsprästen arbetar kvar i sin församling. Vilka garantier finns för att han inte begår nya

Läs mer

sexuella övergrepp och trakasserier Vägledning i att förebygga och hantera när det händer.

sexuella övergrepp och trakasserier Vägledning i att förebygga och hantera när det händer. sexuella övergrepp och trakasserier Vägledning i att förebygga och hantera när det händer. en prioriterad fråga Att förebygga sexuella övergrepp är en prioriterad fråga för Svenska kyrkan. Sexuella övergrepp

Läs mer

sexuella övergrepp Bemötande och förebyggande av inom Svenska kyrkan

sexuella övergrepp Bemötande och förebyggande av inom Svenska kyrkan Bemötande och förebyggande av sexuella övergrepp inom Svenska kyrkan Utdrag ur Vad gör vi nu? Riktlinjer för bemötande och förebyggande av sexuella övergrepp. 2014 Att tala sant om livet Att mötas, samtala,

Läs mer

HAR DU BLIVIT UTSATT FÖR SEXUALBROTT?

HAR DU BLIVIT UTSATT FÖR SEXUALBROTT? HAR DU BLIVIT UTSATT FÖR SEXUALBROTT? Kan någon hjälpa mig? Hur lång tid tar en rättegång? När preskriberas brottet? Kan jag åtalas för förtal? Det här dokumentet är framtaget för att guida dig om du har

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Policy: mot sexuella trakasserier Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med HS och Riksidrottsförbundets

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Policy: mot sexuella trakasserier Reviderad 2012-06-06 Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med ÖRS och Riksidrottsförbundets värderingar om glädje

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID HOT OCH VÅLD

HANDLINGSPLAN VID HOT OCH VÅLD Barn- och utbildningsförvaltningen HANDLINGSPLAN VID HOT OCH VÅLD 2014-06-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING s. 2 1.1 Handlingsplanens syfte s. 2 1.2 Handlingsplanens uppbyggnad s. 2 1.3 Kvalitetssäkring

Läs mer

Förtroendet för Svenska kyrkans rättssystem

Förtroendet för Svenska kyrkans rättssystem Kyrkomötet Kyrkomötet Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande 2009:9 Förtroendet för Svenska kyrkans rättssystem Sammanfattning I detta betänkande behandlas motion 2009:84 där det föreslås att Kyrkostyrelsen

Läs mer

Vad som kan vara ett brott hänger alltså nära samman med hur samhället utvecklas. Det uppkommer nya brott, som inte kunde finnas för länge sedan.

Vad som kan vara ett brott hänger alltså nära samman med hur samhället utvecklas. Det uppkommer nya brott, som inte kunde finnas för länge sedan. LAG & RÄTT VAD ÄR ETT BROTT? För att något ska vara ett brott måste det finnas en lag som beskriver den brottsliga handlingen. I lagen ska det också stå vilket straff man kan få om det bevisas i domstol

Läs mer

1 Utkast till lagtext

1 Utkast till lagtext 1 Utkast till lagtext Regeringen har följande förslag till lagtext. 1.1 Förslag till lag om ändring i brottsbalken Härigenom föreskrivs i fråga om brottsbalken 1 dels att 6 kap. 3 ska upphöra att gälla,

Läs mer

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar

Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar Förslag till handlingsplan vid misstanke om övergrepp mot barn och ungdomar För att barn och ungdomar i Sverige ska ges möjlighet att växa upp under trygga och gynnsamma förhållanden är det av största

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset policyoch handlingsplan mot sexuella trakasserier

Sahlgrenska Universitets sjukhuset policyoch handlingsplan mot sexuella trakasserier Sahlgrenska Universitets sjukhuset policyoch handlingsplan mot sexuella trakasserier Denna policy och handlingsplan för att förebygga och motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen är ett av flera

Läs mer

I ärendet upplystes att kyrkorådets ordförande till följd av beslutet tog kontakt med C, vilken är avtalssekreterare vid D.

I ärendet upplystes att kyrkorådets ordförande till följd av beslutet tog kontakt med C, vilken är avtalssekreterare vid D. Befogenhetsprövning: En församling har beslutat om skriftlig varning till kyrkoherden. Fråga om varningen, liksom en senare utfärdad erinran ska föregås av befogenhetsprövning. 31 kap. 14 kyrkoordningen

Läs mer

Att göra en polisanmälan vad händer sen?

Att göra en polisanmälan vad händer sen? Att göra en polisanmälan vad händer sen? Sammanfattning av seminarium om rättsprocessen Plats: Scandic Crown i Göteborg, 7 november 2014 Arrangör: Social Resursförvaltning, Göteborgs Stad, i samarbete

Läs mer

Riktlinjer vid interna oegentligheter

Riktlinjer vid interna oegentligheter 13 februari 2009 1/7 Riktlinjer vid interna oegentligheter Syfte Då Haninge kommun inte accepterar några former av interna oegentligheter är det viktigt att alla medarbetare agerar vid misstanke om eller

Läs mer

Riktlinje kring polisanmälningar i Lekebergs kommun

Riktlinje kring polisanmälningar i Lekebergs kommun Riktlinje kring polisanmälningar i Lekebergs kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Datum: 2017-05-30 Ansvarig för revidering: Säkerhetsstrateg Diarienummer: KS 17-209 Policy Program Plan >Riktlinje Regler

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER, SEXUELLA TRAKASSERIER, REPRISALIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER, SEXUELLA TRAKASSERIER, REPRISALIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 5 a 1 (5) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER, SEXUELLA TRAKASSERIER, REPRISALIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2018-05-08

Läs mer

BRA information till alla ledare/anställda i KSS

BRA information till alla ledare/anställda i KSS KSS handlingsplan för akuta situationer som kan uppkomma under våra aktiviteter: En akut situation kan innebära många olika saker. Det kan vara en kränkning som sker mellan unga under pågående aktivitet

Läs mer

Lag & Rätt. Rättssamhället Rättegången Straffskalan. Straff eller vård? Vilka brott begås? Statistik. Vem blir brottsling?

Lag & Rätt. Rättssamhället Rättegången Straffskalan. Straff eller vård? Vilka brott begås? Statistik. Vem blir brottsling? Lag & Rätt Rättssamhället Rättegången Straffskalan. Straff eller vård? Vilka brott begås? Statistik. Vem blir brottsling? Sverige ett rättssamhälle inget straff utan lag Alla är lika inför lagen ingen

Läs mer

IQ( cap /4

IQ( cap /4 11111MII UNIVERSITET LIN

Läs mer

Diskriminering och kränkningar mot anställda

Diskriminering och kränkningar mot anställda Diskriminering och kränkningar mot anställda DISKRIMINERING OCH KRÄNKNINGAR MOT ANSTÄLLDA Diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling får inte förekomma på Stockholms

Läs mer

Rättigheter och Rättsskipning

Rättigheter och Rättsskipning Rättigheter och Rättsskipning Syfte: Lag och Rätt Att eleverna förstår delar av det svenska rättssystemet och sambandet mellan lagar och de skyldigheter vi medborgare har i vårt demokratiska samhälle.

Läs mer

MHF-Ungdoms policy. mot sexuella trakasserier inom hela verksamheten. Beslutad av MHF-Ungdoms förbundsstyrelse

MHF-Ungdoms policy. mot sexuella trakasserier inom hela verksamheten. Beslutad av MHF-Ungdoms förbundsstyrelse MHF-Ungdoms policy mot sexuella trakasserier inom hela verksamheten Beslutad av MHF-Ungdoms förbundsstyrelse 2014-02-02 Inledning MHF-Ungdom är en demokratisk organisation som bedriver verksamhet för att

Läs mer

Handläggningsordning för anmälan till personalansvarsnämnden. Fastställd av rektor 2007-01- 22

Handläggningsordning för anmälan till personalansvarsnämnden. Fastställd av rektor 2007-01- 22 GÖTEBORGS UNIVERSITET Personalavdelningen HANDLÄGGNINGSORDNING Hilding Sjödén Avd.dir. 2007-01-22 Dnr F1 1444/07 Handläggningsordning för anmälan till personalansvarsnämnden. Fastställd av rektor 2007-01-

Läs mer

Lag och rätt. Vecka 34-38

Lag och rätt. Vecka 34-38 Lag och rätt Vecka 34-38 Brottet Ett brott begås Ungdomsgänget klottrar på skolans väggar och fönster krossas. Paret som är ute på sin kvällspromenad ser vad som händer Anmälan och förundersökning Paret

Läs mer

Trakasserier och kränkande särbehandling

Trakasserier och kränkande särbehandling Trakasserier och kränkande särbehandling Alla medarbetare i Lunds kommun ska erbjudas en trygg arbetsmiljö där alla möts av respekt. I detta ingår att inte utsättas för kränkande särbehandling, sexuella

Läs mer

Rekryteringsmyndighetens riktlinjer

Rekryteringsmyndighetens riktlinjer Rekryteringsmyndighetens riktlinjer Etiska riktlinjer 2011:4 beslutade den 26 september 2011 Innehåll Det är viktigt att allmänheten uppfattar Rekryteringsmyndigheten och dess verksamhet som en viktig

Läs mer

Policy och handlingsplan mot kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier

Policy och handlingsplan mot kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Dnr 2018/000143 Id Policy och handlingsplan mot kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Behandla dina arbetskamrater väl. Antagen av Kommunfullmäktige 2018-03-26 49 1 Mål Vimmerby

Läs mer

ORDNING FÖR DISCIPLINÄRENDEN OCH AVSKILJANDE

ORDNING FÖR DISCIPLINÄRENDEN OCH AVSKILJANDE ORDNING FÖR DISCIPLINÄRENDEN OCH AVSKILJANDE För Högskolan i Halmstad Fastställd i Högskolestyrelsen 2005-06-10 Reviderad 2006-06-09 Senast reviderad 2010-06-30 Ordning för disciplinärenden och avskiljande

Läs mer

Märta C. Johansson Örebro universitet

Märta C. Johansson Örebro universitet Märta C. Johansson Örebro universitet Att identifiera människohandel o För anmälan & förundersökning Att få utsatta att vilja vittna För åtal Att tillämpa brottet i domstol o För ansvar Vad gäller att

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH TRAKASSERIER

RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH TRAKASSERIER Blad 1 RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH TRAKASSERIER Antagna av kommunfullmäktige 8 mars 2017, 75, ersätter policy och handlingsplan mot trakasserier på arbetsplatsen. Förhållningssätt

Läs mer

34 kap. Kyrkans anställda

34 kap. Kyrkans anställda 34 kap. Kyrkans anställda Befattningar för en församling 1 För varje församling ska det finnas anställd 1. en kyrkoherde, 2. minst det antal övriga präster (komministrar) som stiftsstyrelsen bestämmer,

Läs mer

policy mot sexuella trakasserier

policy mot sexuella trakasserier policy mot sexuella trakasserier 1 Policy mot sexuella trakasserier Svenska Innebandyförbundet vill förebygga och motverka sexuella trakasserier mot barn, ungdomar och vuxna som är aktiva, ideellt arbetande

Läs mer

Rättssäkerheten i domkapitlen. Sammanfattning. Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut. Motionens förslag. Bakgrund

Rättssäkerheten i domkapitlen. Sammanfattning. Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut. Motionens förslag. Bakgrund Kyrkomötet Kyrkomötet Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande 2016:3 Rättssäkerheten i domkapitlen Sammanfattning I detta betänkande behandlas motion 2016:8, där det föreslås att kyrkostyrelsen ges

Läs mer

Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering

Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering Dnr: 2016/2294-1.1 Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering Beslutat av Universitetsdirektören Gäller från 2016-05-02 Beslutat av: Universitetsdirektören Beslutsdatum: 2016-05-02 Dnr: 2016/2294-1.1

Läs mer

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar

Juridik. Samtycke från föräldrar. Information till föräldrar bilaga 2 Juridik I det psykoterapeutiska arbetet med barn och ungdomar ställs man ibland inför frågor av juridisk karaktär. En del av dessa finns redovisade här. Texten bygger på en intervju med Psykologförbundets

Läs mer

Regelverk för disciplin- och avskiljandeärenden vid Röda Korsets Högskola

Regelverk för disciplin- och avskiljandeärenden vid Röda Korsets Högskola Regelverk för disciplin- och avskiljandeärenden vid Röda Korsets Högskola Dnr: 31/2017 Fastställd av: Rektor 2017-03-31, reviderad 2018-04-26 Innehåll Regelverk för disciplin- och avskiljandeärenden vid

Läs mer

Rutiner för polisanmälan om brott i skolan och anmälan till socialtjänsten när barn/elev far illa

Rutiner för polisanmälan om brott i skolan och anmälan till socialtjänsten när barn/elev far illa Rutiner för polisanmälan om brott i skolan och anmälan till socialtjänsten när barn/elev far illa Innehåll BAKGRUND... 3 RUTINER FÖR POLISANMÄLAN OM BROTT... 3 VAD MENAS MED BROTT?... 4 ANMÄLAN... 4 KONSULTATION...

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i brottsbalken; SFS 2005:90 Utkom från trycket den 15 mars 2005 utfärdad den 3 mars 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om brottsbalken dels att

Läs mer

Trygga tillsammans. Riktlinjer för Equmeniakyrkans och Equmenias gemensamma arbete mot sexuella övergrepp

Trygga tillsammans. Riktlinjer för Equmeniakyrkans och Equmenias gemensamma arbete mot sexuella övergrepp Trygga tillsammans Riktlinjer för Equmeniakyrkans och Equmenias gemensamma arbete mot sexuella övergrepp Inledning Equmeniakyrkans vision är att vara en kyrka för hela livet där mötet med Jesus Kristus

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering anmälan

Rutin ärendes aktualisering anmälan Ansvarig för rutin Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Skattebrottslag (1971:69)

Skattebrottslag (1971:69) Smugglingslagen m.m./brottsbalken m.m. 1 1 [1901] Denna lag gäller i fråga om skatt och, om så särskilt föreskrivs, annan avgift till det allmänna som inte betecknas som skatt. Lagen tillämpas inte i fråga

Läs mer

Misstanke om sexuella trakasserier eller övergrepp mot Barn/elever i förskoleverksamhet/fritidshem/skola

Misstanke om sexuella trakasserier eller övergrepp mot Barn/elever i förskoleverksamhet/fritidshem/skola 2018-01-24 Misstanke om sexuella trakasserier eller övergrepp mot Barn/elever i förskoleverksamhet/fritidshem/skola Syfte Handlingsplanen är framtagen för att alla anställda har ansvar för att barn/elever

Läs mer

Affärsetisk policy för Piteå kommun

Affärsetisk policy för Piteå kommun Affärsetisk policy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Affärsetisk policy Policy 2012-09-10, 148 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-04-27 LS-LED10-285 101 Riktlinjer avseende åtgärder vid dataintrång Landstingsstyrelsens beslut 1. Riktlinjer avseende åtgärder vid dataintrång godkänns.

Läs mer

Våra lagar. Riksdagen stiftar lagar, alla skrivs i Svensk Författningssamling

Våra lagar. Riksdagen stiftar lagar, alla skrivs i Svensk Författningssamling Lag och rätt Historik Brott förr självmord, otrohet, annan religiös tro även samma som idag som mord, stöld Straff förr fredslös, även kroppsliga som spöstraff, dödstraff och som idag fängelse Sista avrättningen

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2010-04-27 LS-LED10-285 101 Riktlinjer avseende åtgärder vid dataintrång Landstingsstyrelsens beslut 1. Riktlinjer avseende åtgärder vid dataintrång godkänns.

Läs mer

RIKTLINJER FÖR RAPPORTERING ENLIGT LEX SARAH

RIKTLINJER FÖR RAPPORTERING ENLIGT LEX SARAH RIKTLINJER FÖR RAPPORTERING ENLIGT LEX SARAH Beslutsdatum: 2015-10-27 Beslutande: Socialnämnden Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentansvarig: Kvalitetsutvecklare Upprättad av: Per Wilkenson, kvalitetsutvecklare

Läs mer

Samhällets skyldigheter och möjligheter gällande barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck

Samhällets skyldigheter och möjligheter gällande barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck Samhällets skyldigheter och möjligheter gällande barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck Hannah Kejerhag Oldenmark Annica Odelind Utvecklingsledare mäns våld mot kvinnor 6:e jämställdhetspolitiska

Läs mer

Dataintrång - åtgärder vid misstanke om olovlig åtkomst

Dataintrång - åtgärder vid misstanke om olovlig åtkomst Koncernkontoret Enheten för informationssäkerhet informationssakerhet@skane.se Datum: 2013-10-09 Dnr: Dokumentförvaltare: Enheten för informationssäkerhet Koncernkontoret Dokumentets status: Beslutad Dokumentid:

Läs mer

Riktlinjer avseende åtgärder vid dataintrång

Riktlinjer avseende åtgärder vid dataintrång Dokumenttitel: Riktlinjer avseende åtgärder vid dataintrång Ämnesområde: Dokumenthantering och informationssäkerhet Nivå: Huvuddokument Författare: Anna Klippmark, Juridiska staben Dokumentansvarig: Administrativa

Läs mer

HR-enheten inom sektor styrning och verksamhetsstöd ansvarar för den övergripande uppföljningen av planen.

HR-enheten inom sektor styrning och verksamhetsstöd ansvarar för den övergripande uppföljningen av planen. I Skövde kommun har vi en positiv grundsyn med stark tilltro till verksamheten, till oss själva, våra arbetskamrater, vår arbetsgrupp och vår chef. Delaktighet, ansvar och inflytande ska vara naturliga

Läs mer

Plan kränkande särbehandling och sexuella trakasserier

Plan kränkande särbehandling och sexuella trakasserier Styrdokument, plan Kommunledningskontoret 2016-10-18 Torgny Hagelin 08-59097023 Dnr Fax 08-59073340 KS/2016:380 Torgny.hagelin@upplandsvasby.se Plan kränkande särbehandling och sexuella trakasserier Nivå:

Läs mer

Diskriminering och kränkningar mot studenter

Diskriminering och kränkningar mot studenter Diskriminering och kränkningar mot studenter DISKRIMINERING OCH KRÄNKNINGAR MOT STUDENTER Diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling får inte förekomma på Stockholms

Läs mer

Rubrik: Lag (1994:260) om offentlig anställning. 1 I denna lag finns särskilda föreskrifter om arbetstagare hos

Rubrik: Lag (1994:260) om offentlig anställning. 1 I denna lag finns särskilda föreskrifter om arbetstagare hos SFS nr: 1994:260 Departement/ myndighet: Finansdepartementet ESA Rubrik: Lag (1994:260) om offentlig anställning Utfärdad: 1994-04-28 Ändring införd: t.o.m. SFS 2005:1192 ----------- Lagens tillämpningsområde

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2456. Rättspolitik. Sammanfattning. Innehållsförteckning. Enskild motion

Motion till riksdagen: 2014/15:2456. Rättspolitik. Sammanfattning. Innehållsförteckning. Enskild motion Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:2456 av Johan Hedin (C) Rättspolitik Sammanfattning Rättspolitiken ska se alla människors lika värde, skydda de som behöver samhällets skydd, straffa brott

Läs mer

Rutiner vid polisanmälningar

Rutiner vid polisanmälningar Rutiner vid polisanmälningar av barn och elever vid Örebro kommuns skolor Så här hanterar vi polisanmälningar i skolan Dessa rutiner är ett beslutsstöd för rektor och en del i ett gemensamt förhållningssätt

Läs mer

Handlingsplan mot hot och våld

Handlingsplan mot hot och våld 1 Sida 1(10) Handlingsplan mot hot och våld inom, Upprättad 2016-11-15 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Ansvar... 3 Förebyggande arbete... 3 Kunskap... 4 Riskbedömning och utvärdering...

Läs mer

Bidragsbrott. Kriterier som uppställs i lagstiftningen samt förutsättningar och former för polisanmälan

Bidragsbrott. Kriterier som uppställs i lagstiftningen samt förutsättningar och former för polisanmälan Bakgrund Bidragsbrott Kriterier som uppställs i lagstiftningen samt förutsättningar och former för polisanmälan Bidragsbrottslagen (2007:612) trädde i kraft den 1 augusti 2007. Syftet med lagen är att

Läs mer

Domkapitlet meddelade beslut i ärendet den 16 augusti Under rubriken "SKÄL och BESLUT" anförde domkapitlet följande:

Domkapitlet meddelade beslut i ärendet den 16 augusti Under rubriken SKÄL och BESLUT anförde domkapitlet följande: Obehörighet att utöva kyrkans vigningstjänst. Prövningen skall enbart gå ut på om ett obehörighetsförklarande skall ske eller inte. Kyrkoordningen ger inte utrymme för någon form av proportionalitetsbedömning,

Läs mer

Handlingsplan för att förebygga och hantera kränkningar och repressalier

Handlingsplan för att förebygga och hantera kränkningar och repressalier 1 (7) Handlingsplan för att förebygga och hantera kränkningar och repressalier Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Kommunfullmäktige Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2019-05-22

Läs mer

Brottsoffermyndigheten

Brottsoffermyndigheten Brottsoffermyndigheten Barns rätt till ersättning i samband med brott Ulrika Forsgren Jurist och beslutsfattare Brottsoffermyndigheten 1 Ersättningsformer Ersättning vid skada till följd av brott Skadestånd,

Läs mer

Sunnersbergs församlings handlingsplan för beredskap vid misstanke om barn som far illa.

Sunnersbergs församlings handlingsplan för beredskap vid misstanke om barn som far illa. Sunnersbergs församlings handlingsplan för beredskap vid misstanke om barn som far illa. Handlingsplanen är antagen av: Kyrkoherde Monica Göransson Ort datum Innehåll Inledning...3 Vad gör jag när jag

Läs mer

Riktlinjer för hantering av misstänkta oegentligheter Dnr 1-477/

Riktlinjer för hantering av misstänkta oegentligheter Dnr 1-477/ Riktlinjer för hantering av misstänkta oegentligheter Dnr 1-477/2017 2017-05-15 Riktlinjer för hantering av misstänkta oegentligheter Dnr 1-477/2017 2017-05-15 INNEHÅLL Riktlinjer för hantering av misstänkta

Läs mer

Policy mot Sexuella trakasserier och Kränkande särbehandling

Policy mot Sexuella trakasserier och Kränkande särbehandling Policy mot Sexuella trakasserier och Kränkande särbehandling Antagen av kommunfullmäktige 2008-02-13 5 INLEDNING Enligt Jämställdhetslagen och Arbetsmiljöverkets författningssamling AFS 1993:17 ska arbetsgivaren

Läs mer

LOA Lag om offentlig anställning

LOA Lag om offentlig anställning LOA Lag om offentlig anställning I lydelse fr.o.m. 2011-01-01 SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ARBETSGIVARFÖRBUNDET PACTA Innehåll Lagens tillämpningsområde... 3 Bedömningsgrunder vid anställning... 3

Läs mer

FRÄMJANDE AV ETT GOTT BEMÖTANDE PÅ ARBETSPLATSEN

FRÄMJANDE AV ETT GOTT BEMÖTANDE PÅ ARBETSPLATSEN BILAGA 21a FRÄMJANDE AV ETT GOTT BEMÖTANDE PÅ ARBETSPLATSEN del A Behandlats i samarbetsförfarande / 200 Godkänts i kyrkorådet/gemensamma kyrkorådet / 200 Avsikten med denna rekommendation är att främja

Läs mer

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 59/09 Mål nr A 47/09

ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 59/09 Mål nr A 47/09 ARBETSDOMSTOLEN Beslut nr 59/09 Mål nr A 47/09 Sammanfattning En tingsnotarie som har dömts till villkorlig dom och dagsböter för en misshandel som begåtts ett knappt år före anställningen har avskedats.

Läs mer

Handlingsplan mot hot och våld

Handlingsplan mot hot och våld Dnr 2016/80 Id 20601 Handlingsplan mot hot och våld Fastställd 2016-06-22, BUN 103 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 3 1.1 HANDLINGSPLANENS SYFTE... 3 1.2 HANDLINGSPLANENS UPPBYGGNAD... 3 1.3 LOKAL

Läs mer

Policy mot sexuella trakasserier för Vänsterpartiets medlemmar

Policy mot sexuella trakasserier för Vänsterpartiets medlemmar Policy mot sexuella trakasserier för Vänsterpartiets medlemmar Vänsterpartiet 2018 Nolltolerans mot sexuella trakasserier Vänsterpartiet är ett feministiskt parti med ett aktivt internfeministiskt arbete.

Läs mer

Barns utsatthet på nätet ny lagstiftning mot vuxnas kontakter med barn i sexuella syften

Barns utsatthet på nätet ny lagstiftning mot vuxnas kontakter med barn i sexuella syften Barns utsatthet på nätet ny lagstiftning mot vuxnas kontakter med barn i sexuella syften Ett nytt brott infördes den 1 juli 2009 i brottsbalken kontakt med barn i sexuellt syfte. Den nya straffbestämmelsen

Läs mer

Fem förslag för ett bättre Sverige. så bekämpar vi ungdomsbrottslighet och människohandel.

Fem förslag för ett bättre Sverige. så bekämpar vi ungdomsbrottslighet och människohandel. Fem förslag för ett bättre Sverige så bekämpar vi ungdomsbrottslighet och människohandel. Fredrik Reinfeldts jultal 16 december 2013 Fem förslag för ett bättre Sverige så bekämpar vi ungdomsbrottslighet

Läs mer

STOCKHOLM STADS RUTINER FÖR ATT MOTVERKA KRÄNKANDE BEHANDLING INKLUDERANDE TRAKASSERIER I OLIKA FORMER

STOCKHOLM STADS RUTINER FÖR ATT MOTVERKA KRÄNKANDE BEHANDLING INKLUDERANDE TRAKASSERIER I OLIKA FORMER STOCKHOLMS STAD SID 1 (6) 2010-12-10 BILAGA 8B STOCKHOLM STADS RUTINER FÖR ATT MOTVERKA KRÄNKANDE BEHANDLING INKLUDERANDE TRAKASSERIER I OLIKA FORMER Stadens verksamheter ska kännetecknas av respekt och

Läs mer

Efter våldtäkten Den långa vägen till rättssalen

Efter våldtäkten Den långa vägen till rättssalen Efter våldtäkten Den långa vägen till rättssalen Ricky Ansell, Statens Kriminaltekniska Laboratorium. Linköping Elena Severin, Åklagarmyndigheten utvecklingsavdelning. Göteborg Mariella Öberg, Nationellt

Läs mer

Diskrimineringspolicy

Diskrimineringspolicy Diskrimineringspolicy Inledning Vi anser att människor med olika erfarenheter och perspektiv är en avgörande faktor för att skapa en framgångsrik organisation. Vår grundprincip är att alla ska ha lika

Läs mer

Personalfrågor Förtroendeskadliga bisysslor Bilagor: SFS 2001:1016 Checklista för bedömning av bisysslors förtroendeskadlighet

Personalfrågor Förtroendeskadliga bisysslor Bilagor: SFS 2001:1016 Checklista för bedömning av bisysslors förtroendeskadlighet Cirkulärnr: 2002:5 Diarienr: 2000:2391 P-cirknr: 2002-2:1 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: Bisyssla, LOA Förhandlingssektionen Datum: 2002-01-15 Mottagare: Rubrik: Kommunstyrelsen Personalfrågor

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2973 av Beatrice Ask m.fl. (M, C, FP, KD) Stoppa våldet i nära relationer

Motion till riksdagen: 2014/15:2973 av Beatrice Ask m.fl. (M, C, FP, KD) Stoppa våldet i nära relationer Flerpartimotion Motion till riksdagen: 2014/15:2973 av Beatrice Ask m.fl. (M, C, FP, KD) Stoppa våldet i nära relationer Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

Hur ska man förhindra att allvarliga missförhållanden uppstår?

Hur ska man förhindra att allvarliga missförhållanden uppstår? 2009-09-28 Dnr SON 97/2009-79 1 (5) Rutin för anmälan och handläggning av allvarliga missförhållanden enligt 14 kap. 2 SoL (Lex Sarah) Inledning Som huvudman för socialtjänsten har Täby kommun, socialnämnden,

Läs mer

Handlingsplan mot hot eller hot om våld Lärcenter

Handlingsplan mot hot eller hot om våld Lärcenter 1 KS/2017:752 617 Handlingsplan mot hot eller hot om våld Sida 1(10) Upprättad 2018-08-01 2 Innehållsförteckning Inledning... 2 Syfte... 2 Ansvar... 3 Förebyggande arbete... 3 Kunskap... 3 Riskbedömning

Läs mer

Uppförandekod & Whistleblowpolicy

Uppförandekod & Whistleblowpolicy Uppförandekod & Whistleblowpolicy Inledning PeaceWorks uppförandekod och whistleblowpolicy riktar sig till anställda, praktikanter, förtroendevalda, volontärer och andra som åtagit sig ett uppdrag för

Läs mer

ADVOKAT KARL HENRIK ÖSTBERG

ADVOKAT KARL HENRIK ÖSTBERG Malmö den 15 januari 2017 Hovrätten över Skåne och Blekinge Box 846 201 80 Malmö Advokat Karl Henrik Östberg Aktiebolag 556979-1980 Post- och besöksadress Regementsgatan 14, 211 42 Malmö 076-0066110 040-123

Läs mer

Handlingsplan gällande diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling.

Handlingsplan gällande diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. HANDLINGSPLAN Granskad på bildningsutskottets sammanträde 2014-01-27, 9 Handlingsplan gällande diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling. Alla vuxna i förskolan och skolan som får kännedom

Läs mer

Rapporteringspolicy. Mars [Skriv text]

Rapporteringspolicy. Mars [Skriv text] Rapporteringspolicy [Skriv text] Innehållsförteckning 1. SYFTE:... 2 2. OMFATTNING OCH TILLÄMPNING:... 2 3. VAD SOM SKA RAPPORTERAS:... 2 4. RAPPORTERING OCH UTREDNING:... 3 5. SAMARBETSSKYLDIGHET:...

Läs mer

Kvinnors rätt till trygghet

Kvinnors rätt till trygghet Kvinnors rätt till trygghet Fem konkreta insatser för kvinnofrid som kommer att ligga till grund för våra löften i valmanifestet Inledning Ett av svensk jämställdhetspolitisks viktigaste mål är att mäns

Läs mer

Handlingsplan vid misstanke om våld i nära relationer och barn som far illa

Handlingsplan vid misstanke om våld i nära relationer och barn som far illa Handlingsplan vid misstanke om våld i nära relationer och barn som far illa Handlingsplanen antagen i november 2014 Det finns ett länkat kunskapsunderlag som stöd Varje verksamhet måste uppdatera / arbeta

Läs mer

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Beslutad av Kommunstyrelsen 10 december 2018, 292. Dnr KS2018.0441-2 Innehåll 1 Riktlinje för Skövde kommun...

Läs mer

Hantering av personal som brutit mot stadens reglementen och lagar Skrivelse från Tomas Rudin (S)

Hantering av personal som brutit mot stadens reglementen och lagar Skrivelse från Tomas Rudin (S) PM 2011:133 RI (Dnr 219-863/2011) Hantering av personal som brutit mot stadens reglementen och lagar Skrivelse från Tomas Rudin (S) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Riktlinjer för Lex Sarah

Riktlinjer för Lex Sarah Riktlinjer för Lex Sarah Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 24 b-g LSS SOSFS 2011:5 (S) Beslutad av omsorgsnämnden, 2015-03-24, 71 Reviderad

Läs mer

Riktlinjer avseende åtgärder vid kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier

Riktlinjer avseende åtgärder vid kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Riktlinje Fastställd av rektor 2017-12-20 Dnr 17/321 Personalenheten Karin Åhman Riktlinjer avseende åtgärder vid kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Inledning KMH ska vara

Läs mer

PROTOKOLL. Inspektion av Åklagarmyndigheten, åklagarkammaren i Helsingborg, den 21 april Justitieombudsmannen Cecilia Renfors

PROTOKOLL. Inspektion av Åklagarmyndigheten, åklagarkammaren i Helsingborg, den 21 april Justitieombudsmannen Cecilia Renfors PROTOKOLL Justitieombudsmannen Cecilia Renfors Dnr 1643-2015 Sid 1 (6) Inspektion av Åklagarmyndigheten, åklagarkammaren i Helsingborg, den 21 april 2015 Deltagare från JO m.m. På uppdrag av justitieombudsmannen

Läs mer

Riksidrottsförbundets policy mot sexuella övergrepp inom idrotten. med vägledning

Riksidrottsförbundets policy mot sexuella övergrepp inom idrotten. med vägledning Riksidrottsförbundets policy mot sexuella övergrepp inom idrotten med vägledning 2 Policy Sexuella övergrepp är alla sexuella handlingar som görs mot någon, inför någon eller som en Sexuella övergrepp

Läs mer

Handlingsplan mot kränkande särbehandling

Handlingsplan mot kränkande särbehandling Handlingsplan mot kränkande särbehandling DOKUMENTNAMN Handlingsplan mot kränkande särbehandling GILTIGHETSPERIOD 20180305--tillsvidare DOKUMENTTYP Handlingsplan BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE Pajala kommun

Läs mer

Yttrande över utredningen Visselblåsare - Stärkt skydd för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden, SOU 2014:31

Yttrande över utredningen Visselblåsare - Stärkt skydd för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden, SOU 2014:31 YTTRANDE 21 oktober 2014 Dnr A 2014/2170/ARM Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Yttrande över utredningen Visselblåsare - Stärkt skydd för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden,

Läs mer

Statistik-PM. Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsdrabbade kvinnor verksamhetsåret 2009

Statistik-PM. Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsdrabbade kvinnor verksamhetsåret 2009 Statistik-PM Om lokala brottsofferjourers kontakter med brottsdrabbade kvinnor verksamhetsåret 2009 2010-03-05 Brottsofferjourernas Riksförbund Sofia Barlind Brottsofferjourernas statistikföring Brottsofferjourernas

Läs mer

Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet.

Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet. Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet. Österåkers kommun ska vara en inkluderande arbetsplats med gott arbetsklimat, fritt från diskriminering,

Läs mer

Arbetsordning för disciplinärenden och avskiljande från studier. Nivå 2: Högskoleövergripande styrdokument samt enheters och organs arbetsordningar

Arbetsordning för disciplinärenden och avskiljande från studier. Nivå 2: Högskoleövergripande styrdokument samt enheters och organs arbetsordningar FHS beteckning 629/2011 1 (6) Arbetsordning för disciplinärenden och avskiljande från studier Nivå 2: Högskoleövergripande styrdokument samt enheters och organs arbetsordningar Innehållsförteckning 5.4

Läs mer

RIKTLINJER LEX SARAH. Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) SOSFS 2011:5 (S)

RIKTLINJER LEX SARAH. Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) SOSFS 2011:5 (S) RIKTLINJER LEX SARAH Socialtjänstlagen (SoL) 14 kap 3-7 Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) SOSFS 2011:5 (S) Beslutad av Omsorgsnämnden 2012-06-19 103 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING...

Läs mer

Lag (1994:260) om offentlig anställning

Lag (1994:260) om offentlig anställning 1 of 5 27/09/2010 13:14 SFS 1994:260 Vill du se mer? Klicka för att ta fram Rättsnätets menyer. Källa: Regeringskansliets rättsdatabaser Utfärdad: 1994-04-28 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2010:667 Lag (1994:260)

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:137 av Jonas Sjöstedt m.fl. (V) Samtycke och oaktsamhet vid sexualbrott

Motion till riksdagen: 2014/15:137 av Jonas Sjöstedt m.fl. (V) Samtycke och oaktsamhet vid sexualbrott Partimotion Motion till riksdagen: 2014/15:137 av Jonas Sjöstedt m.fl. (V) Samtycke och oaktsamhet vid sexualbrott Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad

Läs mer