ETISKA RIKTLINJER. HSB Skåne G:\HR\HR\Policys\aktuella policys\2015\etiska riktlinjer HSB Skåne.docx HSB SKÅNE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ETISKA RIKTLINJER. HSB Skåne G:\HR\HR\Policys\aktuella policys\2015\etiska riktlinjer HSB Skåne.docx HSB SKÅNE"

Transkript

1 ETISKA RIKTLINJER HSB Skåne HSB SKÅNE Postadress: Box 1712, Lund, Vxl: ,

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Några ord från vd:n HSB Skånes etiska Riktlinjer vad hsb skåne står för... 3 ETHOS som värdegrund... 3 De kooperativa principerna samspelet mellan hsb skåne och medarbetarna vikten av ordningsregler målet med vår verksamhet... 5 HSB Skånes mål... 6 HSB Skånes inriktningsmål... 6 HSB Skånes uppdrag... 6 HSB Skånes vision relationer... 6 Affärsrelationer i enighet med affärsetik... 6 Långsiktiga relationer... 7 Hur skapar vi goda relationer?... 7 Representation eller muta? - Vad är ok? Vårt sociala engagemang... 8 Sponsring Vårt miljöarbete implementering av etiska riktlinjer Fördjupning... 10

3 1 NÅGRA ORD FRÅN VD:N HSB Skåne är och ska vara ett företag med god etik och hög moral. Vi ska uppfattas som företaget som bygger relationer och förvaltar hus. Våra värderingsgrunder ETHOS tydliggörs genom våra aktiviteter och vårt engagemang i samhället och för den enskilda individen. Vi är ett företag som tänker med hjärtat vilket vi kombinerar med vårt uppdrag, att på affärsmässiga grunder driva en verksamhet som tillgodoser våra medlemmars behov och intressen. Den yttersta och viktigaste länken i vårt arbete och vår ambition att uppnå våra mål och leva våra värderingsgrunder är DU. Ditt arbete och dina kontakter med boende, styrelser, leverantörer m fl är HSB Skåne. Som du beter dig så uppfattas HSB Skåne. /Ann Irebo 2 HSB SKÅNES ETISKA RIKTLINJER HSB Skånes etiska riktlinjer ska sammanfatta hur vi bör agera i verksamheten, i samhället runt omkring oss och i våra affärer. HSB Skåne vill vara den bästa arbetsplatsen och den givna partnern i samhällsbyggandet. Vi på HSB Skåne är övertygade om att relationerna internt och med externa parter blir stärkta av transparens och en god affärsetik. Vi har därför höga ambitioner gällande vår affärsetik och våra etiska riktlinjer sträcker sig därför längre än vad som enligt lagstiftning krävs. Ytterligare information, rutiner och regler för hur vi inom HSB Skåne agerar i specifika ärenden finns i personalhandboken på intranätet under "Övergripande policys". 3 VAD HSB SKÅNE STÅR FÖR Vi på HSB Skåne är stolta över vår starka värdegrund och starka kooperativt baserade kärnvärderingar som är väl förankrade och tydligt synliga i alla led inom verksamheten. ETHOS som värdegrund Hela vår verksamhet genomsyras av ett antal grundläggande värderingar som ryms i begreppen engagemang, trygghet, hållbarhet, omtanke och samverkan. De inledande bokstäverna bildar tillsammans ordet ETHOS, som står för förtroende. Genom att vid varje beslutsfattande ställa oss frågan - Är detta bra för HSB Skåne? - med ETHOS som grund kan vi enklare skilja på vad som är positivt respektive negativt för vår verksamhet. Engagemang HSB engagerar sig i det som rör livet, både för den enskilda människan och för samhället. Via engagemang skapas rum för samverkan och medlemsinflytande. Trygghet det vilar en känsla av trygghet i HSB. Tillsammans skapar medlemmarna trygghet. HSB ger utrymme att leva livet på det sätt som passar var och en. Hållbarhet det finns ett långsiktigt tänkande i all verksamhet inom HSB.

4 Omtanke HSB gör mer än att bygga och förvalta bostäder. Vi har omtanke om livet i och mellan husen. Samverkan all verksamhet i HSB bygger på samverkan människor emellan. De kooperativa principerna HSB Skåne som kooperativt företag bygger på värderingarna självhjälp, personligt ansvar, demokrati, jämlikhet, rättvisa och solidaritet. Medlemmar i kooperativa föreningar tror på etiska värden som hederlighet, öppenhet, solidaritet, socialt ansvar och omsorg om andra. De kooperativa principerna är riktlinjer för hur kooperativa företag ska omsätta sina värderingar i handling. International co-operative alliance (ICA) förklaring av den kooperativa identiteten är följande: 1:a principen Frivilligt och öppet medlemskap Kooperativa föreningar är frivilliga organisationer öppna för alla som kan använda deras tjänster och ta på sig medlemskapets ansvar utan diskriminering avseende kön, social ställning, ras, politisk eller religiös övertygelse. 2:a principen Demokratisk medlemskontroll Kooperativa föreningar är demokratiska organisationer som styrs av medlemmarna, vilka aktivt deltar i fastställande av mål och riktlinjer och i beslutsfattande. Förtroendevalda män och kvinnor är ansvariga inför medlemmarna. Medlemmarna i primärkooperativ har lika rösträtt (en medlem, en röst). Kooperativa föreningar på andra nivåer organiseras också på ett demokratiskt sätt. 3:e principen Medlemmarnas ekonomiska deltagande Medlemmarna bidrar på ett rättvist sätt till den kooperativa föreningens kapital och utövar kontroll över det i demokratisk ordning. Åtminstone en del av detta kapital är vanligtvis den kooperativa föreningens gemensamma egendom. Räntan på det insatskapital som utgör villkor för medlemskapet är begränsad, om ränta över huvud taget utgår. 4:e principen Självständighet och oberoende Kooperativa föreningar är fristående organisationer för självhjälp som styrs av medlemmarna. Om de ingår avtal med andra organisationer, inklusive regeringar, eller skaffar externt kapital sker detta på villkor som säkerställer demokratisk medlemskontroll och som vidmakthåller den kooperativa självständigheten. 5:e principen Utbildning, praktik och information Kooperativa föreningar erbjuder utbildning och praktik till sina medlemmar, förtroendevalda, chefer och anställda så att de effektivt kan bidra till utvecklingen av sina kooperativa föreningar. De informerar allmänheten särskilt unga opinionsbildare om den kooperativa föreningens särart och fördelar. 6:e principen Samarbete mellan kooperativa föreningar Kooperativa föreningar tjänar sina medlemmar mest effektivt och stärker den kooperativa rörelsen genom att samarbeta på lokal, nationell samt regional och internationell nivå. 7:e principen Samhällshänsyn Kooperativa föreningar arbetar för en hållbar utveckling av sina lokalsamhällen enligt riktlinjer som godtagits av medlemmarna.

5 4 SAMSPELET MELLAN HSB SKÅNE OCH MEDARBETARNA HSB Skåne är en platt organisation och ser till att ha korta beslutsvägar. Vi uppmuntrar initiativ och våra medarbetare ska alltid kunna säga sin mening ärligt och öppet. Vår organisation bygger helt på den yrkesskicklighet som medarbetarna besitter och bidrar med. Det är därför väldigt viktigt för oss på HSB Skåne att ta hand om våra medarbetare och erbjuda utvecklande, stimulerande, säkra, icke-diskriminerande och ansvarfulla arbetsuppgifter som kan individanpassas i största möjliga mån. Vi ser gärna att våra medarbetare initierar sin egen utveckling och hjälper gärna till med resurser till att växa inom verksamheten. En hög kompetens hos våra medarbetare gynnar ju hela verksamheten! Därför satsar vi mycket på internutbildning, trivselaktiviteter och att miljön är så innovativ som möjligt. Vår målsättning är att alla ska kunna arbeta till 65 års ålder och vi försöker aktivt förhindra arbetsskador och uppmuntrar till friskvård, bland annat genom friskvårdsbidrag. Hos oss på HSB Skåne ges medarbetarna möjlighet att med stort engagemang utveckla sin kompetens. I gengäld gäller det för alla att följa HSB Skånes policys och riktlinjer. Som medarbetare ska man vara medskapande, respektfull mot kollegor och intressenter, agera professionellt, hålla vad man lovar och ta ansvar för sina ageranden. Det är förbjudet att som anställd bereda sig själv eller någon annan vinning genom utnyttjande av företagsinformation eller sin ställning inom HSB Skånes organisation. Man får inte heller använda våra tillgångar till otillåtna ändamål eller driva egen konkurrerande verksamhet till HSB Skåne. 5 VIKTEN AV ORDNINGSREGLER Arbetet i fastighetsbranschen innebär stundtals vissa risker. Därför är arbetsmiljöarbetet väldigt viktigt för oss på HSB Skåne. Det finns arbetsmiljösystem som har som syfte att medverka till en säker och trygg arbetsplats. Vi är rädda om våra medarbetare och uppmuntrar till att komma med förslag på förbättringar av arbetsmiljön. Vi måste alla hjälpas åt att ta hand om varandra och hjälpa till att förhindra skador på arbetsplatsen. Det är viktigt att våra medarbetare tänker på att alltid bära sin personliga skyddsutrustning när det behövs och att skydds- och ordningsregler samt säkerhetsföreskrifter följs. 6 MÅLET MED VÅR VERKSAMHET HSB Skåne satsar framåt och utvecklar hela tiden verksamheten för att på bästa sätt tillgodose kundernas behov. Verksamhetsidén är att utveckla attraktiva boendemiljöer genom nyproduktion av bostäder, genomföra ombyggnationer och reparationer samt tillhandahålla ett brett utbud av förvaltningstjänster för bostadsrättsföreningar. Vi arbetar ständigt med utveckling av vårt varumärke och i detta ingår att vi har en kompetent och motiverad personal som trivs på sin arbetsplats.

6 HSB Skånes mål 1. HSB Skåne ska erbjuda medlemmarna bra bostäder till rimlig kostnad. 2. HSB Skåne ska generera ett ekonomiskt resultat som säkerställer att verksamheten kan fortsätta att utvecklas för medlemmarnas bästa. 3. HSB Skåne ska erbjuda medlemmar och andra kunder medlems- och förvaltningstjänster av hög kvalitet. 4. HSB Skåne ska vara en arbetsplats som attraherar kompetenta medarbetare. 5. HSB Skåne ska aktivt bidra till en minskad miljöbelastning i samhället. HSB Skånes inriktningsmål Vi ska vara den bäst ansedda aktören när det gäller boendet. Detta medför exempelvis: HSB ska arbeta för en hållbar utveckling (ekologiskt, socialt och ekonomiskt) HSB ska verka för en god hushållning med sina resurser och vara konkurrenskraftig på marknaden HSB ska vara en arbetsplats som attraherar kompetenta medarbetare. Vi ska visa att vi lever efter den kooperativa idén, genom våra kärnvärderingar och de kooperativa principerna. HSB Skånes uppdrag Vårt uppdrag är att i samverkan med medlemmarna skapa det goda boendet. HSB Skånes vision Vi är den aktör som har det bästa anseendet när det gäller boendet. Våra kärnvärderingar Engagemang, Trygghet, Hållbarhet, Omtanke och Samverkan är tydliga. 7 RELATIONER HSB Skåne är beroende av goda relationer till våra olika intressegrupper såsom medarbetare, medlemmar, kunder och leverantörer. Vi engagerar oss för att följa upp och ständigt utveckla våra viktiga relationer. Affärsrelationer i enighet med affärsetik HSB Skåne vill tydligt lyfta fram att man endast engagerar sig i affärsverksamhet som stämmer med god affärsetik och nationella lagar. Utan undantag! Lagar, normer och bestämmelser ser vi dock endast som miniminivå och vi strävar efter att på många områden gå långt utöver dessa.

7 HSB Skåne har vuxit sig starkt i konkurrens och vi ser konkurrens som stimulerande och som en förutsättning för en fortsatt sund utveckling. Vi tillåter ingen som helst kartellbildning, prissamverkan eller missbruk av vår ställning på marknaden. Alla våra delar av verksamheten ska stå för sund och regelrätt konkurrens. Vi på HSB Skåne främjar en öppen och etisk företagskultur och utför arbetsuppgifterna med integritet, noggrannhet och ärlighet. Alla beslut som fattas på HSB Skåne ska vara etiskt hållbara och vi agerar professionellt och ansvarsfullt när vi representerar verksamheten. Vi behandlar såväl våra affärspartners som våra konkurrenter med respekt och rättvisa. Långsiktiga relationer HSB Skåne strävar efter förtroendefulla och långsiktiga relationer med våra intressenter liksom till samhället och allmänheten. Vi vill att alla som väljer att samarbeta med oss ska känna sig trygga i relationen. Vi tror på en verksamhet där våra intressenter ska kunna ha direktkontakt med oss medarbetare, utan formella överläggningar med en alltför anonym verksamhet. Hur skapar vi goda relationer? Innan HSB Skåne inleder ett samarbete kontrollerar vi att leverantören fullgör sina skyldigheter gentemot avtal och lagar genom att utföra en implementerad leverantörsbedömning. Våra etiska riktlinjer kommuniceras tydligt till våra leverantörer och vi följer löpande upp att våra samarbetspartners handlar lagenligt och i enlighet med våra etiska riktlinjer. Även våra övriga intressenter uppmuntras att följa liknande höga etiska krav. Innan HSB Skåne åtar oss ett uppdrag säkerställer vi alltid att vi har tillgång till de resurser som krävs för att vi ska kunna utföra arbetet till belåtenhet för kunden. Vi strävar alltid efter att effektivisera arbetsmetoder och projektmetoder till gagn för våra existerande och framtida kunder. Våra samarbeten och kontakter med våra intressenter ska alltid präglas av engagemang och professionalism. Representation eller muta? - Vad är ok? Vi på HSB Skåne uppmanar alla medarbetare att värna om relationerna externt och internt men att samtidigt vara försiktiga så att gränsen för mutor inte överskrids. Det är förbjudet att begära eller ge någon form av löften i samband med gåvor. HSB Skåne och dess medarbetare får aldrig utnyttja mutor, bestickning eller otillåten ersättning av någon form i relation med kunder, leverantörer, myndigheter eller andra beslutsfattare med till exempel syfte att skapa eller behålla affärer. Vår affärsetik innebär att vi utan undantag inte erbjuder eller tar emot mutor, liksom att vi inte bidrar till eller deltar i andra korrupta aktiviteter. Vi accepterar inte heller att någon av våra affärspartners tar emot eller erbjuder mutor för vår räkning eller på något annat sätt deltar i korrupta aktiviteter för att främja HSB Skåne-affärer. Vidare undviker vi att ge förmåner eller gåvor till personer som representerar eller arbetar för offentliga organisationer, såvida

8 omständigheterna inte kräver detta. I sådant fall ska dessa förmåner eller gåvor vara av måttligt värde som inte överstiger lokal sedvänja. Som exempel på otillbörliga förmåner som under inga förhållanden får accepteras eller erbjudas kan nämnas penninggåvor i kontanter eller i annan form, t.ex. värdepapper penninglån borgensåtaganden eller skuldtäckning eftergifter av köpeskilling eller fordran, amortering eller ränta inköpsrabatter provisions- eller bonusarrangemang samt kickbacks som inte godkänts av företagsledningen sidoleveranser av varor eller tjänster från företagets leverantör, t ex byggmaterial eller transport- och hantverkstjänster anlitande av företagets leverantörer för privata angelägenheter till icke marknadsmässiga ersättningar - förfogande över fordon, båt eller fritidsbostad för privat bruk helt eller delvis betalda nöjesresor eller semestervistelser Med representation avses sedvanlig gästfrihet i form av värdskap som har ett direkt samband med företagets verksamhet. Representation kan vara riktad både utåt mot externa intressenter (extern representation) och inåt mot medarbetarna (intern representation). Representationskostnad kan vara kostnad för exempelvis mat, dryck, hotellrum, resor, underhållning, personalfester eller gåvor till gäster eller anställda. Det primära kravet vid representation är att den har ett omedelbart samband med verksamheten. Allmänt gäller att all representation ska ske med måtta och att kostnaderna ska hållas inom rimliga och försvarbara gränser. Försiktighet bör också iakttas beträffande ofta återkommande representation mot en och samma person eller grupp av personer. Vid tveksamhet kring vad som gäller i ett enskilt fall ska anställd vid HSB Skåne alltid kontakta närmaste chef för vägledning. Ytterligare riktlinjer för representation finns att läsa i personalhandboken under "Övergripande policys". 8 VÅRT SOCIALA ENGAGEMANG Vi på HSB Skåne arbetar mycket med de mjuka värdena och värnar om våra medarbetare, medlemmar och övriga intressenter. HSB Skåne arbetar alltid med socialt engagemang, CSR. Vi går utöver våra grundläggande skyldigheter för att förverkliga ytterligare och ännu mer varaktiga positiva effekter för det samhälla där vi är verksamma inom.

9 Vi arbetar hårt och med stort fokus på mångfaldsfrågorna utifrån synsättet att olikheter är berikande för oss själva och för affärsnyttan, men även för att mångfald förbättrar kompetensförsörjningen och innovationen på en arbetsplats. Människors resurser och erfarenheter bättre tas tillvara och varje person kan utvecklas till sitt bästa utifrån sina personliga förutsättningar. Det ger en mycket positiv effekt på arbetsmiljön i stort och för med sig en kvalitetsförbättring. Vi på HSB Skåne brinner för att skapa goda relationer och mötesplatser för människor. Vi bygger våra bostäder med sikte på möten som för människor närmare varandra, ger inspiration och nya insikter men vi nöjer oss inte där. I linje med vår vision att människan alltid ska stå i centrum anordnar vi aktiviteter som värnar om våra medlemmar och människorna i vårt samhälle. Som positiva insatser anordnar vi sommarkollo, i samarbete med Hässleholms kommun, för bland annat barn till HSB Skånes medlemmar. Vi arrangerar även Barngalan vart annat år, till förmån för barn. För våra lite äldre medlemmar och hyresgäster anordnas mogenkollo och "kaffe med dopp" för att bidra till en social gemenskap. HSB Skåne uppmuntrar medarbetarna att engagera sig i frågor som främjar både samhällsutvecklingen som vi är en del av och invånarna lokalt i synnerhet. Sponsring Socialt engagemang är av ytterst vikt för oss på HSB Skåne, och har varit det sedan vi startade. Vi har en lång tradition av att stödja samhället på olika sätt, och där är sponsring en given del. Vi vill med vår sponsring aktivt ta del av och stötta samhället till det bättre. Vi sponsrar noga utvalda program och organisationer med sociala och humanitära ändamål och inriktningar. Våra sponsringssamarbeten sker främst genom lokala och regionala engagemang som bidrar till det lokala samhällets utveckling, men vi har även centrala engagemang som lyfter fram viktiga frågor för en specifik målgrupp, exempelvis barn och ungdomar. Vi ger aldrig ekonomiska bidrag till politiska partier, enskilda politiker eller program som går emot våra kärnvärden eller etiska riktlinjer. 9 VÅRT MILJÖARBETE Vi på HSB Skåne strävar efter att miljöhänsyn tas och att god kvalitet upprätthålls i hela vår verksamhet. Vi ska i all vår verksamhet följa gällande lagar och förordningar i vårt miljöarbete men även ge "det lilla extra" och bedriva ett ständigt förbättringsarbete för miljön och förebygga föroreningar av luft, vatten och mark. Vi ska hushålla med resurser och använda sunda och kretsloppsanpassade metoder och material och uppmuntra medarbetarna till en engagerad delaktighet i HSB Skånes miljöarbete. HSB Skåne arbetar för att hitta miljösmarta lösningar som ska minska våra utsläpp samtidigt som de ska bidra till kostnadseffektivitet för både den egna verksamheten och våra medlemmar. I dagsläget satsar vi speciellt på att minska elförbrukningen då detta ger störst effekt på miljön. Praktiskt innebär detta i nuläget ett särskilt fokus på energisnåla ljusstyrningar och ljuskällor samt installation av nya energisnåla ventilationsaggregat. Vi arbetar mot klimatmål satta år 2008 av HSB Riksförbund.

10 10 IMPLEMENTERING AV ETISKA RIKTLINJER Det är av ytterst vikt att alla medarbetare på HSB Skåne tar ett personligt ansvar för hur vi handlar och uppträder, men det är ledningen som har det yttersta ansvaret för att våra etiska riktlinjer följs. Ledningen är ansvariga för att övervaka efterlevnaden av de etiska riktlinjer samt se till att vidareutveckling och uppföljning sker. HSB Skåne accepterar ingen avvikelse från de etiska riktlinjerna. Cheferna ska föregå med gott exempel och det är respektive chef som ska se till att varje medarbetare får ta del av, förstår, accepterar och efterföljer dessa riktlinjer. Medarbetarna kan alltid vända sig till sin chef, eller till sin chefs chef, om frågor finns gällande de etiska riktlinjerna. Vid kännedom om beslut, beteende eller aktiviteter som bryter mot de etiska riktlinjerna, ska detta rapporteras till närmaste chef. Det är inte alltid lätt att göra rätt, men vi ska aldrig medvetet göra fel i efterföljandet av de etiska riktlinjerna. Är man osäker inför beslut eller åtgärder ska man fråga sin närmaste chef om råd. Man kan även ställa vissa kontrollfrågor till sig själv: Stämmer beslutet/åtgärden med HSB Skånes etiska riktlinjer? Stämmer beslutet/åtgärden med lagar, förordningar och konventioner? Skulle det kännas bekvämt om beslutet/åtgärden blev uppmärksammat i media? Kan du stå för beslutet/åtgärden för chefen, arbetskamrater, familj och vänner? 11 FÖRDJUPNING Läs mer om vad som gäller inom HSB Skåne i: Alkohol- och drogpolicy Representationspolicy Jämlikhet- och mångfaldspolicy Miljö- och kvalitets - policy

Peabs etiska riktlinjer

Peabs etiska riktlinjer Peabs etiska riktlinjer Alla ska kunna vara stolta över oss För inte så värst länge sedan var Peab ett litet företag. Då kunde vi utan problem bara sitta ner och prata igenom vad som gällde här. Nu är

Läs mer

HANDBOK I. Etik & Moral FRIBO

HANDBOK I. Etik & Moral FRIBO HANDBOK I Etik & Moral FRIBO 2 HANDBOK I ETIK & MORAL Miljönätverket Sjuhärad Tillsammans utvecklar och skapar vi tryggare och bättre bostäder FRIBO 2011 Miljönätverket Sjuhärad HANDBOK I ETIK & MORAL

Läs mer

Demokratisering & Rörelse Joachim Keim

Demokratisering & Rörelse Joachim Keim Demokratisering & Rörelse 2018 Joachim Keim jk@coompanion.se Historia Ca 1840 i Rochdale, England Konsumentkooperativ Kontroll över prissättning 1801 Länsförsäkringar ömsesidigt Tre ben Kooperativ utveckling

Läs mer

Uppförandekod, koncernbolagen

Uppförandekod, koncernbolagen Uppförandekod, koncernbolagen Uppförandekod, koncernbolagen Inledning Att koncernbolagens verksamhet bedrivs på ett professionellt tillika ansvarsfullt sätt är avgörande för respektive företags långsiktiga

Läs mer

En vägledning i vårt dagliga arbete

En vägledning i vårt dagliga arbete Vår uppförandekod En vägledning i vårt dagliga arbete Specialfastigheter är ett helägt statligt bolag. Det medför ett särskilt ansvar. Såväl som arbetsgivare, medarbetare, affärspartner och samhällsaktör

Läs mer

Uppförandekod. Denna uppförandekod fastställdes av Castellum AB (publ) styrelse den 22 april 2014.

Uppförandekod. Denna uppförandekod fastställdes av Castellum AB (publ) styrelse den 22 april 2014. Uppförandekod Denna uppförandekod fastställdes av Castellum AB (publ) styrelse den 22 april 2014. Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Dokumentägare... 2 3. Ansvar i externa relationer... 2 3.1. Lagar

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR OSS ANSTÄLLDA. DIÖS UPPFÖRANDEKOD #enkla #nära #aktiva 1

UPPFÖRANDEKOD FÖR OSS ANSTÄLLDA. DIÖS UPPFÖRANDEKOD #enkla #nära #aktiva 1 UPPFÖRANDEKOD FÖR OSS ANSTÄLLDA DIÖS UPPFÖRANDEKOD #enkla #nära #aktiva 1 UPPFÖRANDEKOD FÖR DIÖS ANSTÄLLDA För att skapa långsiktiga värden för ägare, hyresgäster, medarbetare, samarbetspartners och samhälle

Läs mer

För att uppfylla våra allmänna principer har vi definierat ett antal grundsatser som vi verkar efter

För att uppfylla våra allmänna principer har vi definierat ett antal grundsatser som vi verkar efter Uppförandekod Det är viktigt för Sjöräddningssällskapet att alla medarbetare och frivilliga sjöräddare strävar åt samma håll och skapar förtroende. Därför arbetar vi efter en uppförandekod med regler och

Läs mer

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD

HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD HUFVUDSTADENS UPPFÖRANDEKOD Om Hufvudstadens uppförandekod. Hufvudstaden har en hundraårig historia. Sedan 1915 har vi utvecklat företaget till att vara ett av Sveriges ledande fastighetsbolag med ett

Läs mer

Uppförandekod. Vad vi kan förvänta oss av varandra och vad andra kan förvänta sig av oss

Uppförandekod. Vad vi kan förvänta oss av varandra och vad andra kan förvänta sig av oss Uppförandekod Vad vi kan förvänta oss av varandra och vad andra kan förvänta sig av oss VARFÖR EN UPPFÖRANDEKOD? Heimstaden är en pålitlig partner i alla relationer, med våra kollegor, våra hyresgäster,

Läs mer

Infranords uppförandekod

Infranords uppförandekod Uppförandekod Infranords uppförandekod Infranords uppförandekod tydliggör hur vi ska uppträda som affärspartners, arbetsgivare och samhällsaktör. Uppförandekoden har beslutats av Infranords styrelse och

Läs mer

Vår vision. Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör.

Vår vision. Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Uppförandekod Vår vision Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla medarbetare hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Vi ska vara det ledande skogsföretaget

Läs mer

Tillsammans är vi starka

Tillsammans är vi starka Tillsammans är vi starka Välkommen! Sättet vi lever vår vision och vår affärsidé på är vad som bland annat skiljer oss från våra konkurrenter. Det handlar om HUR vår omgivning upplever samarbetet med oss

Läs mer

PRINCIPER FÖR MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP

PRINCIPER FÖR MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP PRINCIPER FÖR MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP Medarbetarskap Genom att aktivt bidra med egen kunskap och erfarenhet tror vi att varje medarbetare, delägare och dess anställda chaufförer kan påverka Fraktkedjan

Läs mer

Uppförandekod. Have a safe journey

Uppförandekod. Have a safe journey Uppförandekod Have a safe journey Viktiga principer Saferoad ska verka i enlighet med sunda, etiska affärsmetoder, sätta höga krav på oss själva och på vår på verkan på miljön och samhället i stort. Vi

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD. Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör.

UPPFÖRANDEKOD. Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. UPPFÖRANDEKOD Holtabs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. VÅR VISION: FÖRETAG OCH TEKNIK I VÄRLDSKLASS För att

Läs mer

Uppförandekod. Ventus Norden Org nr: Högbergsgatan Stockholm. Uppförandekod Sverige

Uppförandekod. Ventus Norden Org nr: Högbergsgatan Stockholm. Uppförandekod Sverige V E N T U S N O R D E N O2 02 Innehållsförteckning 03 Inledning 03 Kunder och vårt arbete 03 Våra medarbetare 03 Arbetsmiljö 04 Särskilda riktlinjer för din tjänst 04 Språk och bemötande 04 Alkohol och

Läs mer

Vägledning för anställda och förtroendevalda i Nyköpings kommun om mutor

Vägledning för anställda och förtroendevalda i Nyköpings kommun om mutor Dnr KK19/276 RIKTLINJER Vägledning för anställda och förtroendevalda i Nyköpings kommun om mutor 2019-05-14 Dnr KK19/276 2/5 1 Bakgrund och syfte Vi som är verksamma inom Nyköpings kommun, såväl anställda

Läs mer

Infranord AB Box Solna Tel

Infranord AB Box Solna Tel Uppförandekod Infranord AB Box 1803 171 21 Solna Tel 010-121 10 00 www.infranord.se Infranords uppförandekod Infranords uppförandekod tydliggör hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare och samhällsaktör.

Läs mer

Dokumentbeteckning Riktlinjer mot mutor och andra oegentligheter

Dokumentbeteckning Riktlinjer mot mutor och andra oegentligheter Syfte Tydliggöra gränsdragningen mellan tillbörlig och otillbörlig förmån samt vilka regler som gäller för användande av arbetsgivarens egendom och vid rekrytering. Gäller för Anställda och förtroendevalda

Läs mer

Vår vägvisare. * MTD betyder morgontidig distribution.

Vår vägvisare. * MTD betyder morgontidig distribution. * Vår vägvisare * MTD betyder morgontidig distribution. Det som kännetecknar framgångsrika företag är förmågan att skapa värden för sina kunder. Att helt enkelt göra nytta. Ett starkt varumärke, goda relationer

Läs mer

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen

Gemensamma värden för att nå våra mål och sträva mot visionen Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställnings taganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksam heten. Personal politiken är ett medel för att uppnå

Läs mer

Uppförandekod. Riktlinjer för medarbetare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Uppförandekod. Riktlinjer för medarbetare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Uppförandekod Riktlinjer för medarbetare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Vår vision: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling ska vara landets största mäklarföretag. Det innebär att: Genom kunskap

Läs mer

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden

Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden Personalpolicy Huddinge kommuns personal policy beskriver de personalpolitiska ställningstaganden och värderingar som ska prägla arbetet i verksamheten. Personalpolitiken är ett medel för att uppnå Huddinge

Läs mer

UFV 2014/937. Riktlinjer mot mutor. Fastställt av rektor 2014-08-19

UFV 2014/937. Riktlinjer mot mutor. Fastställt av rektor 2014-08-19 UFV 2014/937 Riktlinjer mot mutor Fastställt av rektor 2014-08-19 Innehållsförteckning 1 Bakgrund 3 2 Mutbrott 3 2.1 Lagstiftningen 3 2.2 Chefens eller annans medgivande eller vetskap 3 2.3 Allmänna bedömningsgrunder

Läs mer

SOS Alarms Uppförandekod

SOS Alarms Uppförandekod SOS Alarms Uppförandekod Fastställd av styrelsen i SOS Alarm Sverige AB den 15 maj 2019 VD ord Bästa kollegor, Vi har ett av samhällets viktigaste uppdrag och för det behöver vi som organisation alltid

Läs mer

Uppförandekoden ska finnas tillgänglig på engelska och svenska på IVL:s hemsida.

Uppförandekoden ska finnas tillgänglig på engelska och svenska på IVL:s hemsida. Vår uppförandekod IVL:s uppförandekod Allmänt IVL Svenska Miljöinstitutet AB (IVL) åtnjuter högt anseende som ett ansvarstagande företag. Det bygger på integritet och affärsverksamhet som är konsekvent

Läs mer

Etiska riktlinjer. God etik inom Luleå kommun. Tillämpning. Medborgare. Leverantörer

Etiska riktlinjer. God etik inom Luleå kommun. Tillämpning. Medborgare. Leverantörer Riktlinjer Etiska Etiska riktlinjer God etik inom Luleå kommun Begreppet etik står i detta sammanhang för vårt förhållningssätt i relation till våra medborgare. Det finns en tydlig koppling mellan vår

Läs mer

Varför är vår uppförandekod viktig?

Varför är vår uppförandekod viktig? Vår uppförandekod Varför är vår uppförandekod viktig? Det finansiella systemet är beroende av att allmänheten har förtroende för oss som bank. Få saker påverkar kunden mer än det intryck du lämnar. Uppförandekoden

Läs mer

OM UPPFÖRANDE KODEN VISION AFFÄRSIDÉ KÄRNVÄRDEN. JM skapar hus att trivas i

OM UPPFÖRANDE KODEN VISION AFFÄRSIDÉ KÄRNVÄRDEN. JM skapar hus att trivas i VISION JM skapar hus att trivas i OM UPPFÖRANDE KODEN Syftet med uppförandekoden är att säkerställa ett korrekt agerande i vårt dagliga arbete och att ge vägledning i viktiga frågeställningar. Uppförandekoden

Läs mer

Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner. Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016.

Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner. Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016. Uppförandekod för leverantörer och samarbetspartner Denna policy fastställdes av Castellum AB:s (publ) styrelse den 20 januari 2016. Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Affärsetik... 2 3. Arbetsetik...

Läs mer

ETISKA RIKTLINJER FÖRETAG I NORDIC CRANE GROUP AS

ETISKA RIKTLINJER FÖRETAG I NORDIC CRANE GROUP AS KS/HMS Styrsystem Nordic Crane Group Dokumenttitel Etiske retningslinjer Utarbetat av/datum Cecilie Sandvik/10.10.11 Dokumenttyp Dokument Dok.nr 2-NCG-D80 Företagsnamn Nordic Crane Group AS Godkänt av

Läs mer

Version 2.0, 2013-09-24. Uppförandekod. (Code of Conduct)

Version 2.0, 2013-09-24. Uppförandekod. (Code of Conduct) Version 2.0, 2013-09-24 Uppförandekod (Code of Conduct) Uppförandekod Kalix Tele24 tillhandahåller telefonister till företag, myndigheter och organisationer inom ett mycket stort spektra av verksamheter.

Läs mer

Uppförandekod Christian Berner Tech Trade AB (publ) Svensk version

Uppförandekod Christian Berner Tech Trade AB (publ) Svensk version AB (publ) Svensk version - AB (CBTT) har som mål att vara ett av Nordens ledande teknikhandelsföretag, en teknik och kunskapsleverantör med spetskompetens. Koncernen ska bidra till ett hållbart samhälle

Läs mer

ab Svensk Exportkredit Swedish export credit corporation Uppförandekod 2015

ab Svensk Exportkredit Swedish export credit corporation Uppförandekod 2015 ab Svensk Exportkredit Swedish export credit corporation Uppförandekod 2015 SEK har en viktig roll i det svenska exportkreditsystemet. Integritet, högsta affärsetiska standard och ett hållbart förhållningssätt

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB

UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB UPPFÖRANDEKOD Hako Ground & Garden AB INLEDNING Denna uppförandekod är i första hand ett verktyg och en vägledning för att beskriva och påverka Hako Ground & Gardens beteende och kultur. Det är våra gemensamma

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

Värdegrund. etisk. och

Värdegrund. etisk. och Antagen av SISAB:s styrelse den maj Reviderad den november Värdegrund Koncernstyrelsen beslutade på sammanträdet den 22 mars 2010 omm Värdegrund för Stockholms Stadshus AB, bilaga 1. Denna ersätter den

Läs mer

Uppförandekod för representanter för Olov Lindgren

Uppförandekod för representanter för Olov Lindgren Uppförandekod för representanter för Olov Lindgren Antagen 2018-05-14 Ansvarig: Ledningsgruppen Inledning Uppförandekoden sammanfattar de regler och värderingar som alla inom Olov Lindgren arbetar efter

Läs mer

Entrécoop - Din guide till ekonomisk förening

Entrécoop - Din guide till ekonomisk förening Entrécoop - Din guide till ekonomisk förening Dalarna, Gävleborg och Värmland i samverkan ... Ekonomisk förening - en företagsform för er? En ekonomisk förening ägs och drivs av minst tre medlemmar. Medlemmar

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Swereas mål är att vara en attraktiv arbetsplats med kompetenta medarbetare under ständig utveckling

Swereas mål är att vara en attraktiv arbetsplats med kompetenta medarbetare under ständig utveckling p e r s o n a l p o l i c y Swereas mål är att vara en attraktiv arbetsplats med kompetenta medarbetare under ständig utveckling Vår personalpolicy Att bygga och utveckla ny kunskap ställer särskilda krav

Läs mer

Uppförandekod Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör.

Uppförandekod Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Uppförandekod Sveaskogs uppförandekod tydliggör för alla anställda hur vi ska uppträda som affärspartner, arbetsgivare, medarbetare och samhällsaktör. Vår vision: Vi ska vara det ledande skogsföretaget

Läs mer

AFFÄRSETISKA BESTÄMMELSER

AFFÄRSETISKA BESTÄMMELSER AFFÄRSETISKA BESTÄMMELSER Innehållsförteckning 1. MÅL... 3 2. HÄLSA OCH SÄKERHET... 3 3. RELATIONEN TILL MEDARBETAREN... 3 4. AFFÄRSMETODER... 4 5. RESPEKT FÖR MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER... 4 6. SOCIALT ANSVAR...

Läs mer

VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD

VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD VI PÅ SKOGFORSK UPPFÖRANDEKOD VISION Vi leder hållbar utveckling genom forskning, innovation och kommunikation av kunskap, tjänster och produkter. KOMMUNIKATION Skogforsk vill leda utveckling i nära samarbete

Läs mer

SWEDEGAS Uppförandekod

SWEDEGAS Uppförandekod SWEDEGAS Uppförandekod 2018-03-08 Innehåll Uppförandekod för Swedegas som arbetsgivare, samarbetspartner och samhällsaktör samt för Swedegas leverantörer... 3 Vision... 3 Swedegas kärnvärden... 3 Framtid...

Läs mer

Policy för hållbar utveckling

Policy för hållbar utveckling Moraknivs utgångspunkt är att ett väl fungerande samhälle bygger på hållbar utveckling, vilket för oss innebär en väl avvägd balans mellan ekonomiskt, socialt och miljömässigt ansvarstagande. Detta dokument

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Dessa etiska regler ska delges våra kunder, leverantörer och samarbetspartners.

Dessa etiska regler ska delges våra kunder, leverantörer och samarbetspartners. Etisk kod Inledning Inom ONE Nordic koncernen (nedan ONE Nordic ) har vi höga krav på etik och moral. Denna etiska kod befäster ONE Nordics värderingar genom etiska riktlinjer för det dagliga arbetet inom

Läs mer

Peabandan. Grunden till JUPP:en

Peabandan. Grunden till JUPP:en Peabandan Grunden till JUPP:en 2 Vår historia och kultur Vår historia och kultur Peab grundades 1959 av Erik och Mats Paulsson då 16 och 14 år gamla. Redan från början präglades verksamheten av ett stort

Läs mer

Etiska Riktlinjer för INTACTA KAPITAL 556704-6189.

Etiska Riktlinjer för INTACTA KAPITAL 556704-6189. Etiska Riktlinjer för INTACTA KAPITAL 556704-6189. Dessa riktlinjer antogs vid INTACTA Kapitals styrelsemöte den 16 maj 2013. 1(5) Etiska riktlinjer 1. Etik och syftet med etiska riktlinjer Bolaget verkar

Läs mer

fagerhult group Code of Conduct

fagerhult group Code of Conduct fagerhult group Code of Conduct Fagerhult Group Code of Conduct Vår globala närvaro ställer krav på att våra medarbetare och affärspartners tar ansvar för sig själva och för varandra. Vi har därför skapat

Läs mer

Riktlinjer mot mutor

Riktlinjer mot mutor Dokumenttyp och beslutsinstans Riktlinjer Kommunstyrelsen Dokumentansvarig Kommunchef Dokumentnamn Dokumentet gäller för Tjörns kommun, kommunala bolag samt stiftelser Fastställd/Upprättad 2016-02-11 KS

Läs mer

POLICY MOT MUTOR OCH BESTICKNING

POLICY MOT MUTOR OCH BESTICKNING POLICY MOT MUTOR OCH BESTICKNING GULLSPÅNGS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-28 28 Kommunkontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel: 0506-360 00, Fax: 0506-362 81 Policy mot mutor och bestickning

Läs mer

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy

Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy Bilaga till Q0308, utgåva 1 Uppförandekod Socialt Ansvar Hållbarhetspolicy UTGÅVA 1, 2019 ERAB (ENTREPRENADREPARATIONER I ÖREBRO AB ORG. NR: 556476-2424) BESÖKS 0 Uppförandekod Kort version Inledning ERAB

Läs mer

Vi tror på ansvar. Med vänliga hälsningar, Per Johansson, VD Brinova

Vi tror på ansvar. Med vänliga hälsningar, Per Johansson, VD Brinova 1 Vi tror på ansvar Ansvar är ett centralt begrepp i Brinovas organisation. Det är en viktig del av vår affärsidé och det präglar de kärnvärden vi lever efter och de attityder vi arbetar för att säkerställa

Läs mer

Uppförandekod för personal på Rala

Uppförandekod för personal på Rala Dokument: Version 1.0 Code of Conduct för personal på Rala Rala AB Styrelsen beslut December 2013 Innehåll Innehåll... 2 Introduktion... 3... 3 Våra affärsprinciper... 3 Respekt för mänskliga rättigheter...

Läs mer

Vår uppförandekod. (Code of Conduct)

Vår uppförandekod. (Code of Conduct) Vår uppförandekod (Code of Conduct) 2012 01 01 Koncernchefens ord Mekonomen som företag växer fort och vi etablerar oss också successivt på nya marknader. Det innebär att hur vi uppträder gentemot omvärlden

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD FÖR ENTREPRENÖRER LEVERANTÖRER OCH KONSULTER TILL MARTINSONS

UPPFÖRANDEKOD FÖR ENTREPRENÖRER LEVERANTÖRER OCH KONSULTER TILL MARTINSONS UPPFÖRANDEKOD FÖR ENTREPRENÖRER LEVERANTÖRER OCH KONSULTER TILL MARTINSONS 1. Inledning För oss på Martinsons är det naturligt att gå i utvecklingens första led. Vi är en föregångare inom det industriella

Läs mer

VD HAR ORDET. VD och koncernchef

VD HAR ORDET. VD och koncernchef UPPFÖRANDEKOD VD HAR ORDET Det är viktigt att vår omvärld kan lita på oss. Lita på vår professionalitet och integritet. Därför måste vi vara professionella i vårt handlande gentemot kunder, leverantörer

Läs mer

Uppförandekod. Inledning. Tillämpning och efterlevnad. Av styrelsen fastställd uppförandekod Ägare: Ilija Batljan, VVD

Uppförandekod. Inledning. Tillämpning och efterlevnad. Av styrelsen fastställd uppförandekod Ägare: Ilija Batljan, VVD Av styrelsen fastställd uppförandekod 2012-03-05 Ägare: Ilija Batljan, VVD Uppförandekod Inledning Rikshem ska agera på ett ansvarsfullt sätt. Alla människors lika värde, den enskilda människans frihet

Läs mer

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct)

Mekonomen Groups uppförandekod. (Code of Conduct) Mekonomen Groups uppförandekod (Code of Conduct) 2014 01 01 Koncernchefens ord Mekonomen Group som företag växer fort och vi etablerar oss också successivt på nya marknader. Det innebär att hur vi uppträder

Läs mer

UPPFÖRANDEKOD Version: 1.0 Datum: oktober 2011 Författare: Kathrin Aigner Avdelning: Group Compliance

UPPFÖRANDEKOD Version: 1.0 Datum: oktober 2011 Författare: Kathrin Aigner Avdelning: Group Compliance UPPFÖRANDEKOD Version: 1.0 Datum: oktober 2011 Författare: Kathrin Aigner Avdelning: Group Compliance INLEDNING Monierkoncernen trorr på en värld där takens potential förverkligas för att göra människors

Läs mer

Ronneby kommuns personalpolitik

Ronneby kommuns personalpolitik Ronneby kommuns personalpolitik 1 Personalpolitisk handlingsplan attraktiv arbetsgivare Ronneby kommun står för stora utmaningar i framtiden. Omvärlden förändras, våra förutsättningar påverkas av många

Läs mer

ETISK POLICY AB EKERÖ BOSTÄDER

ETISK POLICY AB EKERÖ BOSTÄDER ETISK POLICY AB EKERÖ BOSTÄDER Antagen av AB Ekerö Bostäders styrelse 2014-11-14 Policy för det etiska arbetet inom AB Ekerö Bostäder Syftet med denna policy är att tydliggöra företagets moraliska och

Läs mer

Uppförandekod. Riktlinjer för medarbetare och samarbetspartners

Uppförandekod. Riktlinjer för medarbetare och samarbetspartners Uppförandekod Riktlinjer för medarbetare och samarbetspartners 1. Varför en uppförandekod AFA Fastigheter har en verksamhet som medför påverkan på människor och miljö, liksom på ett stort antal intressenter.

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Godkännande av Dunis affärsetiska policy

Godkännande av Dunis affärsetiska policy Godkännande av Dunis affärsetiska policy Duni som företag och dess medarbetare ska följa god affärssed och agera i enlighet med koncernens etiska normer och förväntningar. Denna affärsetiska policy anger

Läs mer

Jäv, mutor och andra intressekonflikter 1. Jäv

Jäv, mutor och andra intressekonflikter 1. Jäv Jäv, mutor och andra intressekonflikter All offentlig förvaltning utförs på medborgarnas uppdrag och innefattar därmed ett särskilt ansvar att upprätthålla kraven på saklighet och opartiskhet. Inom Kulturrådet

Läs mer

SHH BOSTAD. Hållbarhetspolicy 2019

SHH BOSTAD. Hållbarhetspolicy 2019 SHH BOSTAD Hållbarhetspolicy 2019 Introduktion Denna hållbarhetspolicy anger ramverket för hur SHH Bostad AB (SHH) ska bedriva ett hållbart företagande. Syftet är att beskriva SHH:s miljömässiga, sociala,

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun

Remiss: Personalpolicy för Huddinge kommun NATUR- OCH BYGGNADS FÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2015-06-09 Sida 1(2) Diarienr: TN-2015/210.199 Handläggare Felicia Almerén 08-535 365 47 felicia.almeren@huddinge.se Remiss: Personalpolicy för

Läs mer

Semcon Code of Conduct

Semcon Code of Conduct Semcon Code of Conduct Du håller nu i Semcons Code of Conduct som handlar om våra koncerngemensamma regler och förhållningssätt. Semcons mål är att skapa mervärde för sina intressenter och bygga relationer

Läs mer

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Sid 1 (6) 2018-03-20 Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Gävle kommun Kommunledningskontoret 801 84 Gävle Besök Drottninggatan 22 Kundtjänst 026-17 80 00 Fax 026-12 54 56 gavle.kommun@gavle.se

Läs mer

Uppförandekod Magnolia Bostad

Uppförandekod Magnolia Bostad Uppförandekod Magnolia Bostad 2017 Innehåll Om Magnolia Bostad...3 Om uppförandekoden...4 Affärsetik...5 Mänskliga rättigheter och arbetsvillkor...6 Korruption...7 Intressekonflikter...7 Information och

Läs mer

Innehåll. 3 Förord av koncernchefen. 4 Hur Code of Conduct skall tillämpas. 5 Midsonas 6 grundläggande principer. 6 Respekt för mänskliga rättigheter

Innehåll. 3 Förord av koncernchefen. 4 Hur Code of Conduct skall tillämpas. 5 Midsonas 6 grundläggande principer. 6 Respekt för mänskliga rättigheter CODE OF CONDUCT 1 Innehåll 3 Förord av koncernchefen 4 Hur Code of Conduct skall tillämpas 5 Midsonas 6 grundläggande principer 6 Respekt för mänskliga rättigheter 6 Miljö 7 Respekt för lagstiftning 7

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107

Värdegrund SHG. Grundvärden, vision, handlingsprinciper. Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Värdegrund SHG Grundvärden, vision, handlingsprinciper Fastställd 2013-11-20 Ver.2 reviderad 140107 Innehåll VÄRDEGRUNDEN SHG... 2 GRUNDVÄRDEN... 2 Respekt... 2 Värdighet... 3 Välbefinnande... 3 Bemötande...

Läs mer

Fördjupning värderingar

Fördjupning värderingar PM Till Styrelsen Från Etikrådet Datum 2011-05-03 Angående Värderingar Styrande dokument Fördjupning värderingar Vårdföretagarnas etik är baserad på fyra grundläggande värden: omtanke, tillförlitlighet,

Läs mer

Starkare tillsammans. De kooperativa principerna

Starkare tillsammans. De kooperativa principerna STYR DOKUMENT HSB Kompassen Vägvisaren till det goda boendet Styrdokument för HSB-organisationen 2012 2015 Starkare tillsammans HSB är en av Sveriges största boendeorganisationer. Vi ägs av våra medlemmar

Läs mer

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank

Miljö- och Hållbarhetspolicy. Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank Miljö- och Hållbarhetspolicy Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2016-04-19 110. Datum för fastställelse 2016-04-19 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Program för social hållbarhet

Program för social hållbarhet Dnr: KS-2016/01180 Program för social hållbarhet Ej antagen UTKAST NOVEMBER 2017 program policy handlingsplan riktlinje Program för social hållbarhet är ett av Västerås stads stadsövergripande styrdokument

Läs mer

SKF etiska riktlinjer. för leverantörer och underleverantörer

SKF etiska riktlinjer. för leverantörer och underleverantörer SKF etiska riktlinjer för leverantörer och underleverantörer SKF etiska riktlinjer för leverantörer och underleverantörer SKFs leverantörer och underleverantörer spelar en viktig roll i vår efterfrågekedja

Läs mer

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8

Innehåll. Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Innehåll Kommunikationspolicy 4 Grundläggande värderingar för anställda i Lunds kommun 8 Varumärkesstrategi 10 Lunds kommun som ett gemensamt varumärke 13 Lund idéernas stad 13 Kommunen som en del av staden

Läs mer

SODEXOS FÖRKLARING OM AFFÄRSINTEGRITET

SODEXOS FÖRKLARING OM AFFÄRSINTEGRITET Stockholm 2009-06-01 SODEXOS FÖRKLARING OM AFFÄRSINTEGRITET Sodexos ambition är att ses som normgivande när det gäller de typer av tjänster vi tillhandahåller. Vår vision att som partner till våra kunder

Läs mer

MEDARBETARSKAP I REGION KRONOBERG VI SOM ÄR MEDARBETARE I REGION KRONOBERG SER VARANDRA OCH VÅR DEL I HELHETEN

MEDARBETARSKAP I REGION KRONOBERG VI SOM ÄR MEDARBETARE I REGION KRONOBERG SER VARANDRA OCH VÅR DEL I HELHETEN MEDARBETARSKAP I REGION KRONOBERG VI SOM ÄR MEDARBETARE I REGION KRONOBERG SER VARANDRA OCH VÅR DEL I HELHETEN ansvar engagemang respekt VÅRT GEMENSAMMA UPPDRAG: KRONOBERGARNAS BÄSTA Alla vi som är medarbetare

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

FÖLJ LAGAR OCH REGLER

FÖLJ LAGAR OCH REGLER SEK har en viktig roll i det svenska exportkreditsystemet. Integritet, högsta affärsetiska standard och ett hållbart förhållningssätt är grundläggande värderingar i vår verksamhet. SEK:s värderingar och

Läs mer

Vår verksamhetsidé. Att arbeta i Eksjö kommun ska vara. utmanande och inspirerande.

Vår verksamhetsidé. Att arbeta i Eksjö kommun ska vara. utmanande och inspirerande. MEDARBETAR POLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett gott liv.

Läs mer

Policy för Miljö och hållbarhet

Policy för Miljö och hållbarhet Policy för Miljö och hållbarhet Fastställd av styrelsen i Orusts Sparbank 2017-04-25 116 Datum för fastställelse 2017-04-25 Sidan 2 Innehåll 1. Syfte... 3 3. Organisation och ansvar... 3 3.1 Styrelsen...

Läs mer

Innehållsförteckning. Hälsning från VD och Koncernchef Oriolakoncernens värderingar... 4

Innehållsförteckning. Hälsning från VD och Koncernchef Oriolakoncernens värderingar... 4 Uppförandekod 1 Table of contents Innehållsförteckning Hälsning från VD och Koncernchef... 3 Oriolakoncernens värderingar... 4 Efterlevnad... 5 Vi följer lagen Vi undviker intressekonflikter och accepterar

Läs mer

Fastställd av styrelsen 2015-04-29. Uppförandekod för Indutrade-koncernen

Fastställd av styrelsen 2015-04-29. Uppförandekod för Indutrade-koncernen Fastställd av styrelsen 2015-04-29 Uppförandekod för Indutrade-koncernen I Uppförandekoden ger oss vägledning, men det är det personliga ansvaret som spelar roll. II Bästa kollegor, Indutrade är en växande

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

Gunnebos uppförandekod

Gunnebos uppförandekod Gunnebos uppförandekod 2 VD:s introduktion Gunnebos vision är att bli en världsledande leverantör av en säkrare framtid. För att uppnå den visionen måste vi ta ett stort ansvar i alla delar av vår verksamhet,

Läs mer

Uppförandekod / Code of Conduct

Uppförandekod / Code of Conduct Uppförandekod / Code of Conduct Uppförandekoden är Sono Sveriges policy när det gäller mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, arbetsmiljö, miljö och antikorruption Innehållsförteckning Förord 2 1 Allmänna

Läs mer

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy

Dokumentnamn: Verksamhetspolicy Verksamhetspolicy Datum: 2018-03-27 Version: 01 Verksamhetspolicy Scandi Bulk ABs främsta ledord är att alltid vara en pålitlig partner. Vi ska alltid uppfylla de relevanta krav som ställs på oss. Det

Läs mer

Obunden Samling för Åland r.f.

Obunden Samling för Åland r.f. Obunden Samling för Åland r.f. För det moderna, dynamiska och gröna Åland Åländskt hållbart rättvist Partiprogram 2014 Reviderat 16.10.2014 1. OBUNDEN SAMLING R.F. 1.1 INLEDNING Obunden Samling på Åland

Läs mer