Nystagmus 1(1) NYSTAGMUS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nystagmus 1(1) NYSTAGMUS"

Transkript

1 1(1) Institutionen för neurovetenskap, fysiologi Uppsala Universitet HT 07 GS, LP, ME För Neural reglering och rörelse NYSTAGMUS Avsikten med laborationen är att illustrera båggångarnas funktion genom att: 1. göra iakttagelser på människa beträffande ögonrörelser, felpekningar och falltendenser efter stimulation av båggångarna med rotation och kaloriskt. 2. öva resonemang rörande samband mellan endolymfans rörelse i båggångar och de därav utlösta reflexerna. 3. studera praktiska exempel på adekvat och inadekvat styrning av posturala reflexer. Teoretisk bakgrund Båggångarna är den del av innerörats balansorgan som registrerar rotation, eller noga räknat förändringar i rotation. På varje sida finns tre båggångar i rät vinkel mot varandra, så att varje rotation måste påverka minst en båggång. Figur 1 visar deras ungefärliga läge i huvudet. Som synes arbetar de i par, så att de två horisontala båggångarna ligger i samma plan och alltså kommer att påverkas av samma stimuli. Ena sidans främre vertikala båggång står på liknade sätt i samma plan som andra sidans bakre vertikala. Båggångarnas känslighetsriktningar är dessutom "motkopplade" så att en rotation som stimulerar en båggång inhiberar den andra båggången i paret. Hjärnans tolkning av signalerna från båggångarna bygger i hög grad på att jämföra signalflödet från dessa två. Varje båggång är en kanal i Os temporale som i sin tur innehåller en smalare membranös gång med samma form (hinnlabyrinten). Mellan hinnlabyrint och ben finns perilymfa, inuti hinnlabyrinten endolymfa. I båggångarna sker det intressanta i endolymfan. Alla tre båggångarna utgår från utriclulus, en säckfomig del av hinnlabyrinten. Varje båggång har en utvidgning, ampulla (för exakt placering, se modellen). I ampulla finns en mjuk vägg, cupula som kommer att böjas åt ena eller andra hållet om endolymfan rör sig i förhållande till huvudet. I cupula sticker hårceller in som känner av dessa böjningar. Alla hårceller är kopplade så att de stimuleras vid böjning mot utriculus (detta är bakgrunden till den ovan nämnda motkopplingen). Om hjärnan märker att de två båggångarna i ett par inte signalerar lika kraftigt, tolkar den det som en rotation(sförändring). Man får då dels en medveten känsla av rotation, dels ett antal reflektoriska reaktioner, som vi skall studera under laborationen. Den intressantaste av dessa är nystagmus.

2 2(2) Figur 1. Båggångarnas läge i huvudet sett uppifrån (övre) och från vänster (nedre). Definition Med nystagmus (grek.=somna in) avses en ofrivillig (alltså reflektorisk) rytmisk ögonrörelse, som har en snabb och en långsam fas. riktningen är den snabba fasens riktning. Den snabba fasen har, i motsats till den långsamma, ingen omedelbar koppling till balansorganet. Uppkomst av nystagmus och övriga reaktioner Den enklaste typen av nystagmus är "järnvägsnystagmus". En person som tittar ut genom fönstret på det förbiglidande landskapet fäster ofrivilligt blicken på något föremål och följer detta med blicken så länge detta är möjligt (följrörelse). Därpå sker en hastig korrektionsrörelse av blicken i tågets färdriktning (sackadrörelse), varpå en ny fixeringspunkt väljs, osv.

3 3(3) Den förstnämnda rörelsen går motsatt tågets riktning och är långsam. Korrektionsrörelsen är snabb. Under pågående (tåg-)rörelse går nystagmus i färdriktningen. Denna typ av nystagmus kallas även optokinetisk nystagmus och provas kliniskt t.ex. genom att låta patienten betrakta en roterande trumma med svarta och vita fält. Banor Från vestibulariskärnorna leder bl a dessa förbindelser av betydelse i detta sammanhang: Till ögonmuskelkärnorna: Fasc. longitud. med uppåtstigande del Till cerebellum Till ryggmärgen för kontroll av kroppsmuskulaturen: Fasc. longitud. med. nedåtstigande del, tr. vestibulospinalis Till Formatio reticularis och Vaguskärnorna: förmedlar reaktioner i autonoma nervsystemet, se nedan. Metoder för stimulering av labyrinten 1. Vinkelacceleration, främst i form av igångsättande eller upphörande av rotation av kroppen. 2. Kalorisk stimulation. 3. Galvanisk retning. 4. Mekanisk stimulation. 1. Retningströskeln ligger på 1 till 2 /sek 2. De reflexeffekter man kan iaktta efter rotation är a) nystagmus, b) vertigo (= äkta yrsel, dvs en känsla av rotation), c) reaktioner i extremiteter och bål, d) reaktioner i autonoma nervsystemet. Om en person roteras snabbt (10 varv på 10 sekunder), så ser man, när rörelsen plötsligt avbryts, nystagmus, som varar ca 20 sekunder. Beroende på nystagmusriktningen i de olika planen indelas den i 1) horisontal, 2) vertikal och 3) rotatorisk. När en person börjar rotera framkallar rörelsen en förskjutning av endolymfan i den eller de båggångskanaler, som ligger i eller nära rotationsplanet. I början av rörelsen blir endolymfan pga tröghet efter i rotationen, så att endolymfan rör sig i motsatt riktning mot kanalens rörelse relativt kanalen. Därvid uppkommer en tryckökning i kanalens bakre ände och en tryckminskning i dess främre (sett i färdriktningen) och kupula devierar. Om man sedan snurrar med jämn hastighet upphör kupulas deviation efter c:a 10 varv. Stoppar man nu rotationen, fortsätter endolymfan av bara farten och rör sig alltså i kanalen i motsatt riktning mot den första rörelsen, dvs i samma riktning som den ursprungliga rotationen. Personen känner yrsel, som om han snurrade åt motsatt håll mot förut och han har en nystagmus som går i motsatt riktning mot den han hade vid igångsättning av rotationen. riktningen efter rotation (postrotatoriskt) är i motsatt riktning mot den ursprungliga rörelsen. (Endolymfans

4 4(4) rörelse är mycket liten, då kanalerna endast är 0,1-0,2 mm i diameter och lymfans viskositet 2-3 gånger vattnets.) Vid igångsättning erhålls alltså en funktionellt riktig ögonrörelse pga. en adekvat stimulation av båggångarna. När man stannar från rotationen ger båggångarna en falsk information om rotation och inadekvata reaktioner. De horisontala kanalerna svarar endast på vinkelacceleration i horisontalplanet. De vertikala kanalerna svarar på vinkelacceleration i sina plan. Horisontal nystagmus fås om försökspersonen roterar kring en vertikal axel (som vid piruett). Detta åstadkoms lättast genom att sitta på en rotationsstol med huvudet böjt framåt 30, så att de horisontala båggångarna bringas i horisontalplanet (se fig.2). Vertikal nystagmus fås om personen roterar kring en horisontal axel i frontalplanet (som vid kullerbytta). I praktiken gör man så, att f.p. sitter i rotationsstolen och lägger huvudet 90 åt ena eller andra sidan. Rotatorisk nystagmus fås vid rotation kring en horisontal axel i sagittalplanet (som vid hjulning), eller genom att f.p. sittande på stolen böjer huvudet framåt 120 eller bakåt 60. Vad som händer i de horisontala båggångarna vid nystagmus är lätt att räkna ut. För de vertikala är det mer komplicerat då resultatet är beroende av vad som händer i alla fyra. En grundlig kännedom om anatomin är förutsättning för att förstå vilken förskjutning av endolymfan som ger en viss nystagmus. Vertigo eller äkta yrsel är känslan av rotation. är endast beroende av endolymfans rörelse. Vertigo är dessutom beroende av huvudets läge i förhållande till kroppen postrotatoriskt. T ex: En person roterar med huvudet framåtböjt 120 och rätar efter avslutad rotation upp huvudet till normalläge, han får då känslan av att falla mot den ena eller andra sidan beroende på rotationsriktningen. Vertigo kan även erhållas av andra orsaker än nystagmus, t. ex. alkohol, sjösjuka. Reaktioner i extremiteter och bål. Normalt är det lätt att se på en punkt, blunda och peka på punkten. Görs detta upprepade gånger erhålls vanligen små avvikelser, som inte tenderar att gå åt någon viss riktning. I samband med nystagmus erhålls felpekning i en viss bestämd riktning. Detta beror på en feluppfattning i omdömet, då man gör en korrektion i motsatt riktning till den falska rotationen. Detta kallas Felpekning enligt Bárány. Andra kroppsrörelser kan också iakttas. Står man med fötterna ihop och blundar kan man falla omkull. Om man t. ex. har den falska känslan av att falla åt vänster, så faller man åt. Detta är en form av "felpekning med hela kroppen". Om f.p. blundar, kan även en huvudvridning i den ursprungliga rörelseriktningen iakttagas. Reaktioner i autonoma nervsystemet iakttas i mer eller mindre starkt uttalad form. Reaktionerna består av nausea (illamående), blekhet, kräkningar, blodtrycksfall på omkring 10 mm Hg, pulsminskning med 8-10 slag/min.

5 5(5) 2. Kalorisk stimulation Den horisontala båggången ligger mycket nära hörselgången, så nära att man kan ändra temperaturen på endolymfan i en del av båggången genom att spola kallt eller varmt vatten i hörselgången. Om det görs på en liggande person resulterar avkylning (uppvärmning) i termiska strömningar i endolymfan, som reflekteras i horisontal nystagmus (fig. 3). Fördelen med kalorisk stimulation är att man kan undersöka ett öra i taget till skillnad från rotatorisk stimulation. Undersökning med kalorisk stimulation är också mindre obehaglig för patienten. Teorin att kalorisk nystagmus beror på termisk konvektion i endolymfan är ofullständig. Kalorisk nystagmus åt det öra i vilket varmt vatten spolas har framkallats ombord på Spacelab i viktlöst tillstånd, när termisk konvektion inte existerar. Sannolikt finns både en effekt av termisk konvektion och en temperaturberoende direktstimulation. 3. Galvanisk stimulation erhålls vid slutning (eller brytning) av en likström om en elektrod sätts på proc. mastoideus och en annan i pannan och strömstyrkan uppgår till 2-7 ma. Man erhåller en blandning av horisontal och rotatorisk nystagmus. Retning kan uppkomma även vid defekta båggångar genom direkt stimulation av nerven. 4. Mekanisk stimulation har uteslutande vetenskapligt intresse. Försök med dylik retning har givit oss vår nuvarande förståelse av båggångarnas betydelse. Har använts i djurförsök, där ett litet hål upptagits i benet kring en båggång. Genom att skjuta in eller dra ut en kolv inpassad i hålet kan tryckvariationer och därmed retning åstadkommas Fig. 2 Rotatoriskt prov Schematisk framställning av kupuladeviationerna. Pilarna inne i båggångarna anger endolymfans relativa rotationsriktning. A. Utan stimulation B. Vinkelacceleration åt (medurs). Den krökta pilen anger rotationsriktning

6 6(6) C. Stillastående omedelbart efter rotation åt. Fig. 3 Kaloriskt prov Patientens huvud är böjt framåt 30 från liggande utgångsställning. Förhållandena i vänstra laterala båggången visas. A. Utan stimulation. B. Kallt vatten. C. Varmt vatten.

7 7(7) Laborationen Apparatur sstol Glasögon +20 D med inbyggd belysning (Frenzel-brillor) Lavemangkanna med slang och pip Rondskål Utförande Försök skall göras med rotatorisk och kalorisk stimulering. Obs! Innan kalorisk stimulering företages skall försökspersonens trumhinna ha inspekterats. Rotatorisk stimulering utförs med försökspersonen sittande i rotationsstolen. F.p. skall ha Frenzel-brillorna på sig och skall hålla batteristaven till dessa. F.p. roteras med jämn hastighet varv med huvudet lutat 30 framåt. Därefter stannas stolen tvärt och f.p.:s ögonrörelser studeras. Glasögonen fyller här den dubbla funktionen att hindra f.p. från att fixera blicken och att göra det lättare att iakttaga ögonrörelserna. Vidare skall f.p. uppmanas att peka med armen rakt fram. Riktningen av felpekning noteras. F.p uppmanas vidare att ställa sig upp med fötterna ihop (fortfarande med glasögonen på). Alla skall härvid vara beredda att uppfånga f.p. om denne faller omkull. Riktningen av befintlig falltendens noteras. Vidare tillfrågas f.p. om dennes subjektiva uppfattning av rotationen (vertigo) och om f.p. eventuellt mår illa (nausea). Det kan vara svårt att hinna göra alla dessa iakttagelser under det att den postrotatoriska nystagmusen pågår, varför rotationen bör upprepas till dess att samtliga informationer erhållits. När detta är klart upprepas försöket med övriga huvudlägen och rotationsriktningar enligt schemat. Vidare skall försök utföras med kalorisk stimulering (efter kontroll av trumhinnan enl. ovanstående). F.p. skall helst ligga, huvudet 60 bakåt från normalläget i stående (varför?). Vatten av 20 får rinna in genom hörselgången. Detta görs i allmänhet med en öronspruta, men det är lättare att få ett jämnt flöde med måttligt tryck om vattnet rinner ur en på väggen upphängd kanna. Försöksledaren håller pipen i hörselgången helst utan att blockera densamma och härigenom hindra vattnets utflöde. Iakttagelser görs enligt schemat. Försöket görs även med varmt vatten (44 C). Skulle f.p. under försöksserien bli alltför illamående må försöken avbrytas.

8 8(8) PROTOKOLL: Namn:... Framåt 30 Stimulus Endolymfans rörelse vä hö ens typ och riktn. Sensation av vertigo (huvudet upprätt) Felpekning Huvudställning Falltendens Bakåt 60 Framåt 120 Mot axel Mot vänster axel Bakåt C i öra Bakåt C i öra

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen.

Här följer fyra övningar som värmer upp axlarna, skuldrorna och ryggen. Uppvärmning Innan träning påbörjas bör någon form av uppvärmning ske. Det finns många sätt att värma upp. Att gå en snabb promenad eller att småjogga är två vanliga sätt. Det bästa är att göra ett genomtänkt

Läs mer

Neurobiologi 2 RO3 VESTIBULOOKULÄRREFLEXEN (VOR)

Neurobiologi 2 RO3 VESTIBULOOKULÄRREFLEXEN (VOR) RO3 VESTIBULOOKULÄRREFLEXEN (VOR) 1 FÖRBEREDANDE UPPGIFTER HEMMA INNAN INTRO-UNDERVISNIGEN UPPGIFT 1: Som en bilaga till detta kompendium finns en mall av mänskans högra och vänstra benbåggång. Du kan

Läs mer

Balans kroppens eget teamwork

Balans kroppens eget teamwork Balans kroppens eget teamwork Magnus Rudenholm Lärare Neuroanatomi Neurolog SU/S ÅÅÅÅ-MM-DD Yrsel Bakomliggande anatomi Anamnes Status 2 Lillhjärnan, cerebellum Centrum för balans, koordination och ögonmotorik

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE INNEBANDY KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

Startprogram version 3

Startprogram version 3 Startprogram version 3 Så här kan du börja din träning i gymet. Du kan skriva ut sidorna och ha som stöd när du börjar träna. OBS!!: Börja med lägsta antalet rörelser och låg belastning. Ta det lätt de

Läs mer

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet.

11 övningar som gör dig mindre stel. Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 11 övningar som gör dig mindre stel Här får du ett program som mjukar upp dina höfter. Och som ger dig större rörelsefrihet. 1 1. Steg framåt och korsa» Sätt ner vänster fot snett framför den högra.» Håll

Läs mer

TRX TRIATHLON träningsprogram

TRX TRIATHLON träningsprogram TRX TRIATHLON träningsprogram Övningarna är funktionella på så sätt att de är grenspecifika för triathlon och eller aktiverar flera muskelgrupper. Programmet fungerar i alla träningsperioder men i synnerhet

Läs mer

I rondat ska barnen landa på mage

I rondat ska barnen landa på mage MATTA Innan barnen kan börja med något svårare övningar så bör dom kunna stå på händer. Nedan följer några tips på övningar som leder till handstående. För att lära barnen vilken vinkel kroppen ska ha

Läs mer

I det här Tränarpasset bjuder vi på Lilla programmet, ett 30-minuterspass från Träna med kroppen fysisk grundträning för ungdomar.

I det här Tränarpasset bjuder vi på Lilla programmet, ett 30-minuterspass från Träna med kroppen fysisk grundträning för ungdomar. 1 https://tranarpasset.com/2016/06/28/trana-med-kroppen/ TRÄNA MED KROPPEN Sommar betyder ofta lov från ordinarie träningsaktiviteter och då kan det vara bra med ett pass som kan genomföras precis var

Läs mer

Alla nya övningar skall värderas före tävlingen. De ska skickas till Gymnastikförbundet senast två månader före tävlingen.

Alla nya övningar skall värderas före tävlingen. De ska skickas till Gymnastikförbundet senast två månader före tävlingen. SVÅRIGHETSTABELL Övningar och symboler För att övningar ska räknas som olika ska de ha olika koder. Svårighetstabellen kommer att uppdateras kontinuerligt under tävlingssäsongen, varför vi rekommenderar

Läs mer

Sidhopp med bålrotation

Sidhopp med bålrotation grundmotorik Grundmotorik Grundmotorik är de rörelser man lär sig som barn, t ex krypa, hoppa, kasta och koordinera. Alla dessa rörelser är grundläggande för att senare i livet kunna utveckla andra och

Läs mer

CHEER GYMNASTIK Kurs i cheerleading inriktning gymnastik. Kursmaterial

CHEER GYMNASTIK Kurs i cheerleading inriktning gymnastik. Kursmaterial CHEER GYMNASTIK Kurs i cheerleading inriktning gymnastik Kursmaterial Gymnastik Säkerhet inför gymnastik När det gäller gymnastiken är det också ytterst viktigt med säkerhet. Huvudansvaret för säkerheten

Läs mer

Rödluvorna. kommer in bakifrån mellan MRL

Rödluvorna. kommer in bakifrån mellan MRL Rödluvorna kommer in bakifrån mellan MRL 1 1 steg - steg - fartsteg / armarna pendlar längs med sidorna, på fartsteget förs armarna upp så att motsatt arm är rakt fram och andra armen 90grader till sidan

Läs mer

JULUTMANINGEN. Regler: Teknikövningarna sida görs minst 5 minuter vardera för att räknas. Be gärna någon ta tid!

JULUTMANINGEN. Regler: Teknikövningarna sida görs minst 5 minuter vardera för att räknas. Be gärna någon ta tid! JULUTMANINGEN Utrustning: klubba, boll, två koner. Regler: Teknikövningarna sida 2-5 - görs minst 5 minuter vardera för att räknas. Be gärna någon ta tid! Styrkeövningarna sida 6-15 görs enligt antal gånger

Läs mer

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST!

TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! TRÄNING SOM FUNKAR - KOM IGÅNG I HÖST! För att du skall få träningen att funka när sommaren klingar av och hösten är här har sjukgymnasten Marie Larsson gjort ett program som du lätt kommer igång med.

Läs mer

ditt Träningsprogram: Uppvärmning

ditt Träningsprogram: Uppvärmning ditt Träningsprogram: Uppvärmning SÅ SKA DU TRÄNA: Träna 3 gånger i veckan, t ex måndag, onsdag och fredag, och låt kroppen återhämta sig en dag innan nästa pass. Varje träningspass består av uppvärmning

Läs mer

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga.

Träning Yoga. Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Övningar i yoga som räddar ryggen. Det här passet mjukar upp ryggen. Varsågod - 9 övningar i yoga. Träning Yoga Du blir mjuk i kroppen när du kör yoga. Men det kan ändå vara skönt att värma

Läs mer

UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1

UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1 UPPVÄRMNINGSPROGRAM 1 - Del 1 ENBENSKNÄBÖJ - DRAKEN Stå på ett ben och håll en boll framför kroppen på raka armar. Starta rörelsen genom att sänka bollen långsamt mot golvet och fäll samtidigt i höften

Läs mer

ANVÄNDAR MANUAL RYGGSTRÄCKARE INVERSO. *Specifikationerna för den här produkten kan avvika från detta foto, monteringen är densamma.

ANVÄNDAR MANUAL RYGGSTRÄCKARE INVERSO. *Specifikationerna för den här produkten kan avvika från detta foto, monteringen är densamma. ANVÄNDAR MANUAL RYGGSTRÄCKARE INVERSO *Specifikationerna för den här produkten kan avvika från detta foto, monteringen är densamma. 1. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER Inverso utformades för optimal säkerhet; dock

Läs mer

Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna

Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna Ett hopp för knäartros enkla övningar för dig med artros i knäna Här hittar du exempel på lämpliga övningar vid knäartros. Välj den övning eller de övningar som du tycker bäst om och gör dem till en daglig

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Maj, maj din dumma haj

Maj, maj din dumma haj Maj, maj din dumma haj Aprilväder är vi ju vana vid men majväder? Ska vi få utstå majskämt nu också? Det känns i alla fall som om vädergudarna försöker lura oss. Men jag tänker lite den som spar han har...

Läs mer

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch

Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Styrketräning för hemmabruk inklusive stretch Introduktion Detta pass innehåller ett antal styrkeövningar som du kan göra hemma utan någon särskild utrustning. De flesta övningarna är för ben och bålstabilitet,

Läs mer

Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim.

Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim. Vi är skapta för att röra på oss, men för att inte rörelseförmågan ska försämras måste vi hålla leder och muskler i trim. Rörlighetsträning kallas de övningar som används för att förbättra rörligheten

Läs mer

Här är en komplett PDF om alla våra stretchövningar

Här är en komplett PDF om alla våra stretchövningar Här är en komplett PDF om alla våra stretchövningar Läs gärna foldrarna Varför du ska stretcha och Smärta av Mikael Dahlström Levator Scapulae Mål: Lätta på trycket i nacken förhindra nackspärr Nacksmärta:

Läs mer

Lär hästen sänka huvudet!

Lär hästen sänka huvudet! Lär hästen sänka huvudet! Text: Sven Forsström Foto: Inger Lantz Som ryttare vill man också att hästen ska tugga på bettet och skumma kring munnen, eftersom det är ett tydligt tecken på att hästen är avspänd

Läs mer

FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) REHABILITERINGSPROGRAM VID FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) INLEDANDE FAS DAG 1 14

FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) REHABILITERINGSPROGRAM VID FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) INLEDANDE FAS DAG 1 14 REHABILITERINGSPROGRAM VID FRÄMRE KNÄSMÄRTA (PATELLOFEMORALT SMÄRTSYNDROM) INLEDANDE FAS DAG 1 14 MÅLSÄTTNING Reducera eller ta bort all provocerande belastning av skadad vävnad. Öka cirkulationen av ledvätska

Läs mer

Sommarträning utomhus Tips på träningspass

Sommarträning utomhus Tips på träningspass Sommarträning utomhus Tips på träningspass Träna tufft utomhus utan redskap Att träna utomhus sommartid är ett härligt sätt att njuta av naturen medan man får dagens träning gjord. Man behöver inte träna

Läs mer

Piruetter Värde och symboler

Piruetter Värde och symboler Bilaga A1 Svårighetstabell - Fristående Bilaga A1 visar svårighetsvärde för samtliga tillåtna övningar. För begäran om värdering av övningar som inte finns i tabellen ska en beskrivning av övningen skickas

Läs mer

Använd 2 markeringar med minst 10 meters mellanrum. Mellan dessa 2 kan du göra följande övingar, byt övning vid varje markering.

Använd 2 markeringar med minst 10 meters mellanrum. Mellan dessa 2 kan du göra följande övingar, byt övning vid varje markering. Använd 2 markeringar med minst 10 meters mellanrum. Mellan dessa 2 kan du göra följande övingar, byt övning vid varje markering. Kullerbyta Var mjuk i kroppen och rund som en boll. Rulla rakt fram och

Läs mer

LIDINGÖLOPPET 15 KILOMETER DANIEL 38, 8 VECKOR, 3 LÖPPASS/VECKA

LIDINGÖLOPPET 15 KILOMETER DANIEL 38, 8 VECKOR, 3 LÖPPASS/VECKA LIDINGÖLOPPET 15 KILOMETER DANIEL 38, 8 VECKOR, 3 LÖPPASS/VECKA Jag har valt 15 km och mitt mål är att prestera en bra tid. Jag hoppas få hjälp med att lägga upp en träning som förbättrar tekniken och

Läs mer

ROCKJET GRUPP A (GY) FRITT FALL

ROCKJET GRUPP A (GY) FRITT FALL GRUPP A (GY) FRITT FALL a) Hur långt är det till horisonten om man är 80 m.ö.h.? Titta på en karta i förväg och försök räkna ut hur långt man borde kunna se åt olika håll när man sitter högst upp. b) Titta

Läs mer

Exercise Organizer. Träningsprogram till: Exempel på Bassängövningar. Övning Illustration Utförande & tips

Exercise Organizer. Träningsprogram till: Exempel på Bassängövningar. Övning Illustration Utförande & tips Copyright 2006 Exercise Organizer 1 onsdag 29. november 2006 Exercise Organizer Instruktör: Leg. Kiropraktor Kim Eriksson Träningsprogram till: Exempel på Bassängövningar 1 Armsving Stå med det ena benet

Läs mer

Rödluvorna kommer in bakifrån mellan MRL

Rödluvorna kommer in bakifrån mellan MRL Rödluvorna kommer in bakifrån mellan MRL 1 1 steg - steg - fartsteg / armarna pendlar längs med sidorna, på fartsteget förs armarna upp så att motsatt arm är rakt fram och andra armen 90grader till sidan

Läs mer

Kom i form med cirkelträning!

Kom i form med cirkelträning! Kom i form med cirkelträning! Varsågod - här bjuder vi på ett cirkelpass som är en form av intervallträning. Det är ett effektivt och varierande sätt att träna kondition, spänst och styrka. Tidsintervallen

Läs mer

Junior och Senior figurer

Junior och Senior figurer Junior och Senior figurer Obligatoriska 1. 308i Barracuda Airborne Split Spin Up 360 360 (1 rot) NVT 10 31 43 15 19 13 3.3 PV 0,76 2,37 3,28 1,15 1,45 0,99 En Barracuda Airborne Split utförs till en återförenad

Läs mer

Uppvärmning. Stretching

Uppvärmning. Stretching Stretching 1 Fotbollsspelare har i allmänhet mindre rörlighet än icke fotbolls spelande människor. Detta är tyvärr väl dokumenterat. Detta kan hindras av stretching. Stretching är dessutom skadeförebyggande.

Läs mer

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23)

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23) UPPVÄRMNINGSSTRETCH Stretchövningarna i det här kapitlet värmer upp dina leder och muskler på minsta möjliga tid. Om du arbetar dig igenom programmet tillför du energi till kroppen och kommer igång på

Läs mer

TRÄDTANTEN HUVUD OCH KROPP

TRÄDTANTEN HUVUD OCH KROPP TRÄDTANTEN Figuren på bilderna är ca 14 cm hög. Den är virkad med ett bomullsgarn lämpligt för virknål 3 3,5 mm. Glasögonen är virkade i något tunnare garn. Till figuren behövs också: stoppning eventuellt

Läs mer

Klinisk testning. Tony Pansell Universitetslektor, Med dr

Klinisk testning. Tony Pansell Universitetslektor, Med dr Klinisk testning av ögonrörelserrelser Tony Pansell Universitetslektor, Med dr Ögonrörelserrelser Vi testar motilitet har alla ögonmuskler normal funktion eller finns det inskränkningar (skelningar)? Vi

Läs mer

Metoden för kropp och medvetande

Metoden för kropp och medvetande Metoden för kropp och medvetande Inledningen 1. Vänd handflatorna bakåt och nedåt 2. För händerna lite fram och tillbaka - 3 gånger 3. Vänd handflatorna mot varandra och lyft händerna till i höjd med Duqi

Läs mer

LEKTION PÅ GRÖNA LUND GRUPP A (GY)

LEKTION PÅ GRÖNA LUND GRUPP A (GY) LEKTION PÅ GRÖNA LUND GRUPP A (GY) t(s) FRITT FALL Hur långt är det till horisonten om man är 80 m.ö.h.? Titta på en karta i förväg och försök räkna ut hur långt man borde kunna se åt olika håll när man

Läs mer

Utfallssteg. K. Ekelöf, H. Östlund

Utfallssteg. K. Ekelöf, H. Östlund Cirkelträning Utfallssteg Tag ett steg framåt med främre knät i 90 graders vinkel, stanna strax ovanför marken med det bakre knät. Tag därefter ett nytt steg med andra benet. Det främre benets knä ska

Läs mer

Träna din rörlighet. Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning.

Träna din rörlighet. Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning. Träna din rörlighet Här är 10 övningar som mjukar upp din kropp, gör dig smidigare och ger en injektion till din övriga träning. Rörlighet Så här gör du övningarna» Gör alla övningarna i tur och ordning.

Läs mer

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI

Pausa dig. Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Pausa dig Ett rörelsepausprogram från Friskvården KI Detta material är ett komplement till det webbaserade rörelsepausprogrammet och kan med fördel användas vid rörelsepaus i grupp eller som underlag för

Läs mer

Piruetter Värde och symboler

Piruetter Värde och symboler Piruetter - Grupp C Piruetter - Grupp B Piruetter - Grupp A Bilaga A1 Svårighetstabell - Fristående Bilaga A1 visar svårighetsvärde för samtliga tillåtna övningar. För begäran om värdering av övningar

Läs mer

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag.

Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Mål: Jag vill kunna springa 10 km inom 6 månader och tona kroppen och känna mig starkare i ryggen, benen och armarna. Ena fotleden är lite svag. Tid att lägga ner: Max 1 timme per dag Om programmet: Jag

Läs mer

FINLANDS SVENSKA GYMNASTIKFÖRBUNDS FÖRBUNDSMASSPROGRAM SHOWMASSEN We all see the same sun. Koreografi: Nina Lindahl & Lotta Åström

FINLANDS SVENSKA GYMNASTIKFÖRBUNDS FÖRBUNDSMASSPROGRAM SHOWMASSEN We all see the same sun. Koreografi: Nina Lindahl & Lotta Åström FINLANDS SVENSKA GYMNASTIKFÖRBUNDS FÖRBUNDSMASSPROGRAM 2016 SHOWMASSEN We all see the same sun Koreografi: Nina Lindahl & Lotta Åström Komplettera med videon för mera avancerade rörelser. Kanonrörelser

Läs mer

Piruetter Värde och symboler

Piruetter Värde och symboler Bilaga A1 Svårighetstabell - Fristående Bilaga A1 visar svårighetsvärde för samtliga tillåtna övningar. För begäran om värdering av övningar som inte finns i tabellen ska en beskrivning av övningen skickas

Läs mer

Målet bör vara att kunna stå stilla i minst 30 sekunder utan stöd mot vägg.

Målet bör vara att kunna stå stilla i minst 30 sekunder utan stöd mot vägg. Matta/tumbling Generellt ska gymnasterna ha armarna över huvudet genom hela övningen. När gymnasten börjar och avslutar övningen - allt från kullerbytta och vidare. Undantag rondat, se beskrivning nedan.

Läs mer

Ext - Flex Windmill Anatomisk utfallssteg Rocking Lion

Ext - Flex Windmill Anatomisk utfallssteg Rocking Lion Release 5 - Start Up Ext - Flex Sträck armarna uppåt och böj lätt bakåt, böj dig sedan framåt och sträva med händerna mot dina fötter. Vänd rörelsen och rulla mjukt upp igen. Windmill Vrid fötterna till

Läs mer

Komplex rörlighet. Hamstring. Situps med käpp. Armhävningar. Lateralflektion. Stående rotationer

Komplex rörlighet. Hamstring. Situps med käpp. Armhävningar. Lateralflektion. Stående rotationer Komplex rörlighet Tänk på at hålla en stabil ryggposition under knäböjen och spänn magmusklerna för at skydda ländryggen. Denna övning är bra för att bygga upp rörligheten i ländrygg, bröstrygg, höftböjar,

Läs mer

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap

EatMoveLive. Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa. Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Ett holistiskt hälsoföretag med fokus på företagets mentala och fysiska hälsa Boll som kombinerad skrivbordsstol och träningsredskap Många studier visar idag att långvarigt stillasittande innebär en ökad

Läs mer

Piruetter Värde och symboler

Piruetter Värde och symboler Bilaga A1 Svårighetstabell - Fristående Bilaga A1 visar svårighetsvärde för samtliga tillåtna övningar. För begäran om värdering av övningar som inte finns i tabellen ska en beskrivning av övningen skickas

Läs mer

STEGBESKRIVNINGAR. Skall steg utföras annorlunda än här nedan beskrivits, finns det angivet i respektive dansbeskrivning. (Olika riktning m.m.

STEGBESKRIVNINGAR. Skall steg utföras annorlunda än här nedan beskrivits, finns det angivet i respektive dansbeskrivning. (Olika riktning m.m. STEGBESKRIVNINGAR Alla steg som börjar med vänster fot = vänster steg. Alla steg som börjar med höger fot = höger steg. Skall steg utföras annorlunda än här nedan beskrivits, finns det angivet i respektive

Läs mer

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING

QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING QUIKPOINT FOGSPRUTA BRUKSANSVISNING Fogsprutan med påmonterad borrmaskin 1 INNEHÅLLFÖRTECKNING * Säkerhetsföreskrifter Sida 3 * Tillbehör 4 * Montering av munstycke 4 * Montering av matarskruv 5 * Montering

Läs mer

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns.

Du kan göra alla asanas i den ordning jag har här, eller välj ut några du vill göra, beroende på hur mycket tid du har och hur din kropp känns. Yoga hemma Att göra asanas regelbundet hemma är ett bra sätt att få ut mer av yogan. För att du lättare ska komma igång har jag skrivit ner en sekvens med asanas jag brukar göra på mina klasser och som

Läs mer

Corioliseffekter. Uppdaterad: Om bildsekvenserna Bildsekvens 1: Boll far förbi rymdstationen längs en rät linje Bildsekvens 2:...

Corioliseffekter. Uppdaterad: Om bildsekvenserna Bildsekvens 1: Boll far förbi rymdstationen längs en rät linje Bildsekvens 2:... Corioliseffekter Uppdaterad: 170328 Om bildsekvenserna Bildsekvens 1: Boll far förbi rymdstationen längs en rät linje Bildsekvens 2:...... Har jag använt någon bild som jag inte får använda? Låt mig veta

Läs mer

Edutainmentdag på Gröna Lund, Grupp A (Gy)

Edutainmentdag på Gröna Lund, Grupp A (Gy) Edutainmentdag på Gröna Lund, Grupp A (Gy) Fritt Fall Hur långt är det till horisonten om man är 80 m.ö.h.? Titta på en karta i förväg och försök räkna ut hur långt man borde kunna se åt olika håll när

Läs mer

STARKA ARMAR MED YOGA. 20 Av Anna Miller, yogainstruktör Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen

STARKA ARMAR MED YOGA. 20 Av Anna Miller, yogainstruktör Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen STARKA ARMAR MED YOGA 20 Av Anna Miller, yogainstruktör Stylist: Charlotte Høyer Foto: wichmann+bendtsen Nej, du behöver inte kasta runt med tunga kettlebells för att få starka armar. Lugna yogaövningar

Läs mer

Tony Kumpula

Tony Kumpula Tony Kumpula 0922-10175 070-3131866 Tony.kumpula@haparanda.se KULSTÖTNING PRAKTIK MEDICINBOLL "När man klarar av att utföra övningarna med medicinboll, kan man börja använda kulor istället" 1. FRAMÅTSTÖT

Läs mer

1. ENBENSKNÄBÖJ FOTBOLL

1. ENBENSKNÄBÖJ FOTBOLL 1. ENBENSKNÄBÖJ A. HÄNDERNA PÅ HÖFTERNA Gör en knäböj med god kontroll på knäet. Rörelsen ska vara långsam och med en mjuk vändning. Håll bäckenet i en vågrät position. Det är viktigt att knäet går rakt

Läs mer

Function Kiropraktik & Rehab

Function Kiropraktik & Rehab 1. Stående armrörelser Stå vanligt med fötterna en höftbredd isär Känn hur en ballong drar dig uppåt Magen blir då automatiskt något indragen Lyft båda armarna ovanför huvudet Känn hur magen dras in ännu

Läs mer

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket

Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket Målvaktsträning Bas 1 för zon och föreningspaket Syfte: Att kunna lära ut grundläggande målvaktsteknik för barn och ungdomar Träningens fokusområden: Försvarsinriktning Greppteknik Fallteknik Anfallsinriktning

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE HANDBOLL

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE HANDBOLL KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

STYRKETRÄNING / Benböj. Steg 1. Assisterad benböj

STYRKETRÄNING / Benböj. Steg 1. Assisterad benböj ÖVNINGSBANK STYRKA STYRKETRÄNING / Benböj Steg 1. Assisterad benböj håll blicken rakt fram. Stolt och rak hållning i ryggen. Stå axelbrett med fötterna vinklade ca 15 utåt. Ha tyngden på hälarna genom

Läs mer

Träningsprogram med fitness training ball

Träningsprogram med fitness training ball Träningsprogram med fitness training ball Instruktioner inför träningen Alla övningar bör påbörjas i den korrekta utgångsställning som beskrivs vid varje övning. Om det inte är möjligt bör du vänta med

Läs mer

RÖRLIGHETSPROGRAM IS HALMIA

RÖRLIGHETSPROGRAM IS HALMIA 1. Baksida lår Ligg på rygg, med ena benet utsträckt. Det andra benet kramar spelaren sedan om och med foten vinklad mot sig, sträcker spelaren sedan ut benet. 10x/Ben Dynamisk övning. 2. Framsida lår,

Läs mer

Skadeförebyggande övningar

Skadeförebyggande övningar Skadeförebyggande övningar Svenska Innebandyförbundet 2013 Framtaget av leg. naprapat Anna Lundeberg, leg. sjukgymnast Anna Wänerhag Original och tryck: Holmbergs i Malmö AB, 2013 SKADEFÖREBYGGANDE ÖVNINGAR

Läs mer

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE FOTBOLL

KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE FOTBOLL KNÄKONTROLL FÖREBYGG SKADOR - PRESTERA BÄTTRE Denna cd-romskiva vänder sig främst till er som är tränare inom barn- och ungdomsidrotten. Vår förhoppning är att ni använder er av materialet i er träning

Läs mer

Innan nicken. Nickteknik

Innan nicken. Nickteknik Innan nicken Titta upp före du får bollen så du ser alternativen för pass eller avslut Du ser hur och vart du ska nicka och vilken typ av nick du ska använda Vid nick mot mål ser du målvaktens position

Läs mer

MÅLVAKTSTRÄNING BK HÖLLVIKEN P02

MÅLVAKTSTRÄNING BK HÖLLVIKEN P02 MÅLVKTSTRÄNING K HÖLLVIKEN P02 Syfte: tt lära ut grundläggande målvakts teknik för barn och ungdomar. Träningens fokus områden Försvarsinriktning Ställning/Positionering Greppteknik Fallteknik Rörlighet/Sidledsförflyttning

Läs mer

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar

Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med. Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Träna upp din styrka på ett roligt och effektivt sätt med GYMBOLLEN Inspirationsguide med 6 (givande/effektiva/bra) basövningar Viktigt att tänka på innan träning Det är väldigt viktigt att du andas normalt

Läs mer

SPELKLAR. Del 1 Löpning (8 min)

SPELKLAR. Del 1 Löpning (8 min) SPELKLAR Del 1 Löpning (8 min) Löpning - rakt fram Löpövningarna går mellan 6-8 parallella konor. Avstånd mellan käglorna ca 6-7 meter. Alla löpövningar utförs 2 ggr. Två spelare startar samtidigt vid

Läs mer

FACIT ORGANEN. Titta på ditt öga i spegeln. Vad händer med pupillen när du tänder lampan? Hur kommer det sig att det blir så?

FACIT ORGANEN. Titta på ditt öga i spegeln. Vad händer med pupillen när du tänder lampan? Hur kommer det sig att det blir så? A. HAR DU NÄSA FÖR DET HÄR? Prova minst tre dofter. Hur gick det? Väcktes det några känslor i dig? Frågor: Kunde du gissa rätt på någon doft? Vilken? Kom det upp några minnen och känslor hos dig? Lärarfacit:

Läs mer

LIDINGÖLOPPET 30 KILOMETER

LIDINGÖLOPPET 30 KILOMETER LIDINGÖLOPPET 30 KILOMETER NINA 26, 8 VECKOR, 3-4 LÖPPASS/VECKA Jag ska springa Lidingöloppet 30 km, för att jag ville utmana mig själv på en distans jag aldrig sprungit tidigare. Helst vill jag slå min

Läs mer

BEDÖMNING AV MOTORISK KAPACITET HOS STROKEPATIENTER ENLIGT B LINDMARK

BEDÖMNING AV MOTORISK KAPACITET HOS STROKEPATIENTER ENLIGT B LINDMARK Protokoll för BEDÖMNING AV MOTORISK KAPACITET HOS STROKEPATIENTER ENLIGT B LINDMARK Namn:... Föd. datum... Diagnos:... Paretisk sida:... Dominant sida:... Ink. datum:... IP = Icke paretisk sida; P = paretisk

Läs mer

GRUPP 1 JETLINE. Åk, känn efter och undersök: a) Hur låter det när tåget dras uppför första backen? Vad beror det på? (Tips finns vid teknikbordet)

GRUPP 1 JETLINE. Åk, känn efter och undersök: a) Hur låter det när tåget dras uppför första backen? Vad beror det på? (Tips finns vid teknikbordet) GRUPP 1 JETLINE a) Hur låter det när tåget dras uppför första backen? Vad beror det på? (Tips finns vid teknikbordet) b) Var under turen känner du dig tyngst? Lättast? Spelar det någon roll var i tåget

Läs mer

Uppvärmning och rörlighetsövningar SKF Anna Åberg, Anette Johansson och Anna Bjerkefors

Uppvärmning och rörlighetsövningar SKF Anna Åberg, Anette Johansson och Anna Bjerkefors Uppvärmning och rörlighetsövningar SKF 2017 Anna Åberg, Anette Johansson och Anna Bjerkefors Starta med 5 7 min allmän uppvärmning Specifik uppvärmning för bröst- och ländrygg samt baksida lår Sitt på

Läs mer

Strandträning med funktionella övningar

Strandträning med funktionella övningar Strandträning med funktionella övningar Arbeta under 45 sekunder vid varje övning. Den första löpövningen kan du utföra under 1-2 minuter. När du arbetar med en sida i taget kan du arbeta växelvis med

Läs mer

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen

Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen Jobbet, kroppen, livet i motorbranschen PDF-version Kapitel Förebyggande träning Ergonomi / Förebyggande träning Viktigt att veta innan du startar Förebyggande träning För att du ska få maximal effekt

Läs mer

Fysik. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Fysik. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Fysik Delprov C Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds t.o.m.

Läs mer

Bulgarian Bag. Här är ett träningsprogram. med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner.

Bulgarian Bag. Här är ett träningsprogram. med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner. Bulgarian Bag Här är ett träningsprogram som, med hjälp av en bulgarian bag, sätter fart på både muskler, puls och endorfiner. Bulgarian Bag Så kör du övningarna:» Gör så många repetitioner som möjligt

Läs mer

Träningsbok. Sommar Tillhör:

Träningsbok. Sommar Tillhör: Träningsbok Sommar 2013 Tillhör: Mina mål Vecka 28 Lätt löpning, 30 min eller minuter Upphopp, 3 x 10 st eller x st Armhävningar, 3 x 10 st eller x st Situp s, 3 x 20 st eller x st Utfallsteg, 2 x 10 st

Läs mer

Sida 1 av 6. Ryggliggande

Sida 1 av 6. Ryggliggande Sida 1 av 6 Ryggliggande Ligg så plant som möjligt. Lägg armarna ovanför huvudet. Sträck först ut hela kroppen. Växla sedan med att sträcka ut en sida i taget. Syfte: Motverka den böjda hållningen och

Läs mer

Bronsmärket Allmänt 12 obligatoriska rörelserna samt 3 av de valfria rörelserna

Bronsmärket Allmänt 12 obligatoriska rörelserna samt 3 av de valfria rörelserna Bronsmärket Allmänt Det finns inte en yngre eller äldre åldersgräns för att genomföra prestationsmärken. Före man gör bronsmärket rekommenderas stara- och kopparmärket. Prestationsmärkenas rörelser kan

Läs mer

Päivitetty SVENSK ÖVERSÄTTNING Suomen Voimisteluliitto Svoli Naisten telinevoimistelu Luokkakilpailujärjestelmä Pronssimerkki 2/5

Päivitetty SVENSK ÖVERSÄTTNING Suomen Voimisteluliitto Svoli Naisten telinevoimistelu Luokkakilpailujärjestelmä Pronssimerkki 2/5 Bronsmärket Allmänt Det finns inte en yngre eller äldre åldersgräns för att genomföra prestationsmärken. Prestationsmärkenas rörelser kan göras i hemma-salen, som domare kan fungera föreningens egna tränare.

Läs mer

Gravitationen Hävarmar

Gravitationen Hävarmar elastningar Gravitationen Som bekant är gravitationen, tyngdlagen, ständigt närvarande här på jorden. Släpper vi ett äpple ur handen faller det ner på marken. Detta är självklar kunskap idag som är svår

Läs mer

Stretchövningar Fotboll

Stretchövningar Fotboll Stretchövningar Fotboll 4:2 Gluteus medius och minimus. Sitter tillsammans med Gluteus minimus från höftbenskammen och går på utsidan av höften ner till "höftkulan". Stretchas genom att man sitter på en

Läs mer

Grundläggande simning

Grundläggande simning Grundläggande simning En del av charmen med simning är den variation den erbjuder. I alla fyra simsätten gäller det att driva sig själv genom vattnet så effektivt som möjligt. Då är det inte överraskande

Läs mer

Vår hörsel. Vid normal hörsel kan vi höra:

Vår hörsel. Vid normal hörsel kan vi höra: Vår hörsel Vår hörsel är fantastisk! Vid ett telefonsamtal kan vi med hjälp av det första eller två första orden oftast veta vem som ringer Vid normal hörsel kan vi höra: från viskning till öronbedövande

Läs mer

LIDINGÖLOPPET 15 KILOMETER

LIDINGÖLOPPET 15 KILOMETER LIDINGÖLOPPET 15 KILOMETER FIALOTTA 41, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA MÅL TID 1.30-1.45 Jag ska springa Lidingöloppet 15 km med målet att springa på en tid jag tycker är bra med mina förutsättningar. Men jag

Läs mer

Teknik- & balansövningar på vattnet

Teknik- & balansövningar på vattnet SKF Resursteam presenterar Övningar från Lekande Kanot Teknik- & balansövningar på vattnet Resetta Bryta sitt eget paddelmönster för att öka möjligheten att pröva nytt. Öka förmågan att ta ut svängarna

Läs mer

LEKTION PÅ GRÖNA LUND, GRUPP 1

LEKTION PÅ GRÖNA LUND, GRUPP 1 LEKTION PÅ GRÖNA LUND, GRUPP 1 JETLINE Tåget är 9,2 m långt. Hur lång tid tar det för tåget att passera en stolpe? Hur fort går tåget? Var under turen tror du att känner man sig tyngst? Lättast? Två gånger

Läs mer

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband.

Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Sommarträning Enkla, roliga och effektiva övningar med eller utan gummiband. Enkelt att ta med på semestern! Övningarna framtagna av: Karin Jönsson, leg. Kiropraktor och Emilie Svedberg, lic Personlig

Läs mer

Under 2017 kan svårigheter väljas ifrån båda poolerna i Nivå 2-5 Fr.o.m 2018 uppdelning enligt resp Nivå i tävlingstegen. Pool A

Under 2017 kan svårigheter väljas ifrån båda poolerna i Nivå 2-5 Fr.o.m 2018 uppdelning enligt resp Nivå i tävlingstegen. Pool A 1(10) Under 2017 kan svårigheter väljas ifrån båda poolerna i Nivå 2-5 Fr.o.m 2018 uppdelning enligt resp Nivå i tävlingstegen. Pool A Grupp nr COP Svårigheter - Pool A Värde ej nivå5 Familj Kriterier/Att

Läs mer

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR

FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR FYSPROFILEN/TENNIS/BAS TESTBESKRIVNINGAR Allmänt att tänka på vid testning Testpersonen ska vara väl förberedd på testförfarandet och ska vara medveten om att det när som helst går att avbryta testet.

Läs mer

Sommarprogram för Årsta F03

Sommarprogram för Årsta F03 Sommarprogram för Årsta F03 Här kommer lite inspiration för vad man kan träna på under sommaren. Ingenting är obligatoriskt men vill ni träna finns dessa program som inspiration. Sommaren är en perfekt

Läs mer

LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA

LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA LIDINGÖLOPPET 10 KILOMETER CLAIRE 25, 8 VECKOR, 2 LÖPPASS/VECKA Jag har varit sjuk och vill få hjälp att komma tillbaka till löpningen och en frisk, vältränad kropp. Jag ska springa Lidingö Tjejlopp 10

Läs mer

S N A B B H E T S T R Ä N I N G 1

S N A B B H E T S T R Ä N I N G 1 SNABBHETSTRÄNING 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INFORMATION 3 UPPVÄRMNING 3 MOBILITY/FLEXIBILITY 3 ACTIVATION 6 PRECOMPETITION 7 SAMMANFATTNING 21 2 INfORMATION Uppvärmningen är baserat på MAP-systemet som är

Läs mer