Haninge. TEMA: Ung i Haninge. Sommarlovsentreprenörer EN TIDNING FRÅN HANINGEMODERATERNA NUMMER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Haninge. TEMA: Ung i Haninge. Sommarlovsentreprenörer EN TIDNING FRÅN HANINGEMODERATERNA NUMMER 2 2012"

Transkript

1 Haninge EN TIDNING FRÅN HANINGEMODERATERNA NUMMER TEMA: Ung i Haninge Sommarlovsentreprenörer OS i London 2012

2 TEMA: Ung i Haninge Ung i Haninge INNEHÅLL Ordförande har ordet! 3 Sven Gustafsson Redaktör Joakim Goding Redaktör Cecilia Ludvin Redaktör I ett tidigare nummer av Nya Haninge hade vi ett skoltema. Detta nummer kommer att handla vad unga gör efter skolan. Under OS i London började många ungdomar med någon idrott. Vilken idrott de börjar med hänger mycket på vilka framgångar våra svenska olympier får. Idrott är mer än ädel tävlan. Idrott är viktigt. På Ingemar Stenmarks tid kunde hela Sverige stanna upp i andra åket. Idrott inspirerar unga och är en stor del av mångas fritid. Världen befinner sig just nu i en lågkonjunktur. Sverige har klarat sig bättre än de flesta andra länder tack vare en ansvarsfull ekonomisk politik. Arbetslösheten i Sverige ligger också lägre. Men ungdomsarbetslösheten är alldeles för hög. Vad gör man åt det i en kommun? Det finns fler anställda i privat sektor än i offentlig sektor. Företagen och företagsamma människor betyder så mycket för ett lands ekonomi och sysselsättningen. Hur stimulerar vi unga till att bli företagare och entreprenörer? Ja, detta nummer av Nya Haninge kommer helt enkelt att handla om fritid, jobb och entreprenörskap med fokus på unga. Trevlig läsning! Trygghet och framtidstro 4 Vi måste våga satsa 5 Haninge i OS Unga Jobb 6 Entreprenörsskap 7 Vi tror på teamet 8 MUF-hörnan 8 Nya Haninge utges av Haningemoderaterna. Ansvarig utgivare: Alexandra Anstrell Foto omslagsbild: Richard Oxfält Besök oss gärna på webben: Moderaterna Haninge 28 augusti 25 september 30 oktober 27 november Kontaktuppgifter: Moderaterna i Haninge Haninge Martina möter företagare sista tisdagen varje månad kl i kommunhusets ljusgård.

3 Nya Haninge 3 Ordförande har ordet! Sommar, sommar, sommar! Det har varit skönt med lite ledighet men visst rackarns är det härligt när det drar igång igen?! Som när jag gick i småskolan, lite spänd förväntan när det drog ihop sig mot skolstart, och så brukade man få köpa något nytt i klädväg. Har missat det i år men det finns ju gott om tid :) Kampanjerna drar igång. Snart kommer ett utbildningspaket via Länsförbundet som kommer vara mycket digert och jag ber er hålla ögonen öppna. Det kommer att vara mycket bra kvalité på detta. Även Fredriks sommartal i Vaxholm kommer snart. Men då har vi vår fina Haningedag, som jag hoppas och tror kommer bli en bra dag. Hoppas att vi ses! Under hösten kommer vi fortsätta arbetet med att Lyssna och Förnya, främst genom att knacka dörr. Jag återkommer om det men jag hoppas att DU kan och vill vara med. Det är viktigt att vi tar oss tid och lyssnar på Haninges medborgare om hur de tycker att vi kan fortsätta förbättra Haninge. Då kan vi också passa på att värva en medlem eller två, var :) Ser fram emot en härlig höst med många moderata kamapnjer, härlig gemenskap och ett stort antal nya medlemmar! Alexandra Anstrell ordförande i Haningemoderaterna vid Rudan med en liten hälsning om hur viktiga de är. Haningemoderaterna älskar att kampanja. Vi ordnar Lyssna & Förnya- kampanjer där vi frågar människor om deras erfarenheter av våra välfärdstjänster. Erfarenheterna från dessa kampanjer hjälper oss att fortsätta förbättra Haninge! Två uppmärksammade kampanjer var mors dag-kampanjen och I Form-kampanjen på senvåren. Under Mors dag delade vi ut hundratals rosor till alla mammor i Jordbro och I Form-loppet gick av stapeln den 26:e maj. Loppet gick genom stadskärnan med start och mål vid PORT 73. I vanlig ordning vann Haningemoderaterna över Socialdemokraterna. Kommande kampanjer: 29 sep. Matveckan/ Bondens marknad 1 okt. Barndagen 11 nov. Fars dag Dec. Julkampanj Det kommer en inbjudan till kampanjerna så håll utkik.

4 4 Nya Haninge D et goda samhället präglas av trygghet och framtidstro. För att våra ungdomar ska få en bra utveckling vill vi att de ska få en trygg uppväxt och en ljus framtid att se fram emot. Alla ungdomar bär på drömmar, och de allra flesta har kapacitet att förverkliga dessa drömmar. Vår uppgift som politiker är att skapa möjligheter att förverkliga drömmar. Det var inte så länge sedan Haninge sågs som en kommun utan framtid. Under nittiotalskrisen var kommunen bankrutt. Några år senare blev kommunen utsedd till Sveriges sämsta skolkommun. Haninge är ett bra exempel på hur mångårig socialdemokratisk vanskötsel kan ta ifrån människor framtidstron. Nu har Nya moderaterna fått förtroende att styra kommunen under två mandatperioder och bilden av Haninge har förändrats. Framtidstron har kommit tillbaka. Ett bra exempel på detta är att stora aktörer nu vågar investera i Haninge. Vi ser ett växande nytt handelsområde vid PORT 73 och en helt ny stadskärna växa fram i centrum. De Haningebor som är stolta över sin kommun har all anledning att vara det. Vi har ett särskilt fokus på unga i Haninge. Skolan är viktigast. Haningemodellen med fokus på kunskap och det pedagogiska ledarskapet har ersatt den socialdemokratiska flumskolan, och har blivit uppmärksammad både nationellt och internationellt. Men det som händer efter skolan är minst lika viktigt, och vi måste fånga upp de ungdomar som riskerar att hamna i utanförskap. Vi har nyligen antagit en strategi för ungas psykiska hälsa. Vi gör särskilda satsningar på 1,9 miljoner varje år för att inspirera unga till meningsfull fritid och vi har skapat ett Ungdomens hus vid Rudan. Det är bara några av de satsningar vi gör för unga i Haninge. Vänliga hälsningar Martina Mossberg, Kommunstyrelsens ordförande U nga inspiratörer är en del av kommunens årliga extrasatsning på 1,9 miljoner kronor för att hitta en meningsfull fritid för ungdomar och att minska utanförskap. Projektet samarbetar med föreningar som Vägen ut och även andra företag. Här anordnas bl. a. sommarjobb, streetshow, summer camp och ledarutbildning. Projektet har blivit mycket lyckat och engagerat väldigt många ungdomar. Vårt mål är att bli Sveriges bästa skolkommun Under socialdemokratisk ledning blev Haninge utsett till Sveriges sämsta skolkommun. Sedan vi fått förtroendet att leda Haninge har skolresultaten förbättrats varje år. Vi har fokus på kunskap till 100% - för alla - och vi arbetar med tidiga kunskapskontroller och resultatuppföljningar i skolan. Så får vi kunskap om hur vi tidigt kan anpassa verksamheten för att möta elevernas behov Vårt mål är att Haninge ska ha Sveriges bästa skolor. Alexandra Anstrell, ordförande i grund- och förskolenämnden

5 Nya Haninge I V i mötte Michael Fridebäck, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, när han serverade lunch till tävlande i Sveriges största truppgymnastiktävling som arrangerades i Torvalla sporthall. I somras beslutade vi att satsa kronor extra för att utveckla publika evenemang. Det gäller inte bara idrott I april var han med och och alla föreningar kan söka. invigde SM i Boxning som hölls i Torvalla Jag vet vad föreningslisporthall, vet betyder för ungdodär unga mar. Det ger gemenhaningeskap och laganda. Det boxare finns så många exempel gjorde på ungdomar med trassstora framlig bakgrund som börjat gångar. med en idrott och fått ett mål i livet. Inom idrotten Vi måste våga satsa för att vin- finns massor av goda förebilder. na Haninge satsar både på topp och bredd och ser det som en synergieffekt då de är varandras förutsättningar. Vi måste våga satsa för att vinna. Därför är det så oerhört viktigt att vi tillsammans skapar de bästa möjligheterna och förutsättningarna för de som vill elitsatsa. Framgång föder framgång. I Haninge har vi Sarah Sjöström, som tävlat i sitt andra OS. Jordbrokillen Anthony Yigit var den ende svensken som kvalade in till OS-boxningen i London. Det är otroligt viktigt att ge möjligheter för nya stjärnor. Därför brinner jag för idrotten och föreningslivet i Haninge, avslutar Michael. Jag ser verkligen framemot fler stora arrangemang i Haninge, säger Michael. Sport Campus Sweden (SCS) är en organisation som startade i Haninge. SCS satsar på, och ger 5 stöd till idrottare som vill kombinera elitidrott med högskolestudier i Stockholmsregionen. Det är ett mycket lyckat koncept som numera återfinns i ett flertal maj utsågs vinnaren i Maxingemiljonen. Det är ett projekt där ICA Maxi Haninge satsar en miljon kronor om året i fem år på kultur- och idrottsverksamheter för ungdomar i Haninge. Det vinnande förslaget i år är ny skatepark i Vendelsömalmsgropen. ett lyckat samarbete mellan kommunen och näringslivet Maxingemiljonen är ett bra exempel på ett lyckat samarbete mellan kommunen och näringslivet för att stödja ungdomar. Hittills har Maxingeprojektet tagit fram Maxingevallen i Jordbro, Maxingeslingan vid Rudan och en lekplats för vardagshjältar i Eskilsparken. Michael Fridebäck, ordförande i kulturoch fritidsnämnden. Hela åtta olympier har koppling till Haninge, och det tycker vi är fantastiskt! Sarah Sjöström, simning. Håkan Dahlby, dubbeltrapp. Anthony Yigit, boxning. Uno Sanli, taekwondo. Elin Johansson, taekwondo. Mohammad Babulfath, brottning. Tony Gustavsson, ass. tränare för USA:s damlag i fotboll. Stefan Nystrand, simning. kommuner. Kultur- och fritidsnämnden avsätter kronor till SCS årligen för att skapa förutsättningar för dessa ungdomar. Det är en liten summa om man ser till hur mycket det ger tillbaka. SCS är ett exempel på hur vi kan skapa de bästa förutsättningarna för våra framtida elitidrottare.

6 6 Nya Haninge S ocialdemokraterna vill lösa ungdomsarbetslösheten med sommarjobbsgaranti. Det finns kommuner som garanterar sommarjobb till alla. För att klara detta blir det många konstruerade jobb i kommunen. Dessutom betalar man företag för att ordna platser. Det strider mot kommunallagen att stödja enskilda företag så här. Det får även negativa konsekvenser för alla de ungdomar som söker jobb själva. De får beskedet att platsen tyvärr är tillsatt och betalad av kommunen. Så här kan man inte använda skattebetalarnas pengar. Att dela ut jobb ger fel signaler till ungdomarna. Arbetsmarknaden fungerar inte så. Ungdomsarbetslösheten sjunker inte heller i dessa kommuner, den stiger. Att dela ut jobb ger fel signaler till ungdomarna. Arbetsmarknaden fungerar inte så. Ska kommuner anordna sommarjobb? Naturligtvis. Kommunen är en arbetsgivare som alla andra och behöver ny arbetskraft. Det är viktigt att vi får unga intresserade av att jobba kommunalt. Kommunen ska också ta ett särskilt ansvar för de ungdomar som står längst bort från arbetsmarknaden. En del av våra sommarjobb viker vi till dessa ungdomar. Några hinder för ungas inträde på arbetsmarknaden har visat sig vara arbetsgivarnas attityder mot unga, och även ungas inställning till arbete. Jag tror att vi når störst framgångar genom att skapa förtroende hos näringslivet samtidigt som vi låter ungdomarna träffa representanter från näringslivet i tidig ålder. De måste lära sig vad ett jobb är. Innan de bestämmer sig för vilken utbildning de ska gå. Sommarjobbsmässan som vi höll tillsammans med Arbetsförmedlingen i år är ett bra exempel på mötesplats för att matcha arbetsgivare med ungdomar. Sven Gustafsson, ordförande i Socialnämnden. K ommunens arbetsmarknadspolitik är viktig och ska ses som ett komplement till den statliga Arbetsförmedlingen. Vi arbetar främst med de som söker försörjningsstöd. Människor ska få hjälp in på arbetsmarknaden så fort som möjligt, särskilt ungdomar. I Ungdomsteamet arbetar skolan, socialtjänsten och arbetsförmedlingen tillsammans under samma tak. Målgruppen är ungdomar som står långt från arbetsmarknaden och resultaten är mycket goda. Andelen som går till arbete och studier ligger i dag på över 60 %! Kontakterna med näringslivet har blivit allt viktigare. I år anställdes en jobbagent för att vårda kontakterna med näringslivet. Att rekrytera mentorer från näringslivet har också visat sig effektivt. De utnyttjar sina nätverk till att ordna praktik och anställning till ungdomar. Nu utvecklas mentorskapet till en certifiering av företag som hjälper våra ungdomar till praktik och anställning. Certififieringen heter företagsambassadörer, och innebär att vi hjälper till med att stärka företagets varumärke. Företagen får naturligtvis också möjlighet till handledningsstöd och kompetensutveckling. Jag gillar verkligen det här sättet att arbeta på. Allt bygger på förtroende. Företagen vill gärna hjälpa till och då ska de få stöttning och uppmärksamhet för detta. Sven Gustafsson, ordförande i socialnämnden. Äntligen Jobb! Niklas Forsgren fick problem när han bestämde sig för att ta ett sabbatsår. Under tre år har han med hjälp av kommunen och arbetsförmedlingen sökt jobb utan framgång. Niklas fick till slut hjälp av Ungdomsteamet. Niklas har gått på ut-

7 E ntreprenörsskap är en allt viktigare del av den nya skollagen och läroplanerna för gymnasiet och grundskolan. Claes Månsson, vice ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, Alexandra Anstrell, ordförande i grund- och förskolenämnden och Sven Gustafsson, ordförande i Socialnämnden, uttalar sig om vikten av att arbeta med entreprenörsskap. Nya Haninge 7 - Ung Företagsamhet (UF) i Stockholmsregionen placerade Haninge på andraplats i årets ranking av komunernas arbete med entreprenörskap i skolan Vi har arbetat långsiktigt och metodiskt med entreprenörsutbildning i gymnasiet och våra elever har hamnat på topplaceringar på UF-mässorna de senaste åren. Det här är ett utmärkt sätt för unga företagsamma att ta första steget som entreprenörer, säger Claes. - Entreprenörskap och företagande hänger nära ihop men det handlar framförallt om att utveckla nya idéer och att omsätta dessa idéer till något värdeskapande. Det är viktigt att utveckla individers förmåga att ta ansvar och samarbeta. Entreprenörskap är viktigt att få med tidigt i skolan. Nu ska vi satsa mer på entrepenörskap även i grundskolan. Vi ska ligga i framkant inom kreativitet, kompetens och innovation, säger Alexandra. det handlar framför allt om att utveckla nya idéer - Helt rätt!, säger Sven. Vi har också startat upp möjligheten att starta eget företag som sommarjobb i år. Våra sommarlovsentreprenörer har kunnat starta upp en liten verksamhet under sommaren med ett startbidrag, coachning och utbildning. - Nu har vi startat upp ett samarbete mellan våra tre nämnder för att skapa ett forum där kommunen och näringslivet kan utbyta erfarenheter och bolla idéer med varandra. Det gäller exempelvis utformning av utbildningar, praktikplatser och matchning på arbetsmarknaden, säger Alexandra. I år gick det att söka som sommarlovsentreprenör för gymnasieelever i Haninge. Efter många ansökningar blev det till slut sju ungdomar som tog chansen att starta eget under sommaren. Efter en introduktionsutbildning fick entreprenörerna ett stipendium på 2000 kronor. Ett startkapital som de genom sin affärsidé skulle få att växa. Det var riktigt kul att diplomera ungdomarna efter sommaren. De hade lärt sig så mycket om företagande och en del hade faktiskt lyckats göra vinst i företaget. Sven Gustafsson bildningar i att söka jobb och att skriva CV hos kommunen, men också fått praktik genom utvecklingsgarantin för ungdomar. När han kom in till ungdomsteamet fick han kontakt med Lars Lindholm. Lars blev en mentor till Niklas och ordnade en praktik på Coop i Huddinge. Nu har Niklas fått anställning och ansvarar för dryckesavdelningen i butiken. - Det räcker med en kurs i att skriva CV och att söka jobb. När man lärt sig det handlar mycket om att bygga upp självförtroendet och att få hjälp med kontakter, säger Niklas. Den bästa kursen jag gick på skrev vi kontrakt om att vi skulle skaffa ett jobb, och jag fick verkligen ta reda på vad jag egentligen ville jobba med. Men det var genom Lasse som jag fick jobbet. Det räcker med en kurs i att skriva CV Lars Lindholm är en moderat politiker med stort samhällsengagemang. Han är en av flera mentorer som hjälpt ungdomsteamet med att skapa kontakter till näringslivet.

8 8 Nya Haninge Vill du göra en insats i valet 2014? Vill du träffa nya människor? MUF-hörnan Vill du bli förtroendevald? Hej! Nu har du möjlighet att till hösten gå på Haningemoderaternas kandidatskola! Här kommer du att lära dig mer om politik och hur det är att vara förtroendevald. Du kan sedan efter kandidatskolan välja om du enbart vill vara medlem eller ta steget till att bli förtroendevald. Om du är intresserad att att gå denna kandidatskola, tveka då inte att kontakta oss på Sommaren börja lida mot sitt slut och hösten börjar sakta men säkert att krypa fram. Jag hoppas verkligen att alla har hunnit njuta av sommar och sol med roliga aktiviteter. Nu börjar arbetet med att vinna valet 2014! Vi kommer starta hösten med en kräftskiva, där alla medlemmar i MUF Haninge är välkomna. Mer information kommer inom kort att skickas ut via mail och Facebook. Det blir lite som en kick-off inför höstens alla spännande aktiviteter, kampanjer och utbildningar som vi kommer anordna. Många av dessa håller på att planeras just nu. Om du vill anmäla dig till kräftskivan, bli medlem eller om du vill hjälpa till med att ordna kampanjer, aktiviteter osv. tveka då inte att kontakta mig. Hoppas att vi ses i höst! Medlemsskap kostar 100 kr/år. Ring telefonnummer Hälsningar, Marin Tomic ordförande MUF Haninge Före valet 2010 startade personvalskampanjen Haninge Martina Mossberg, Alexandra Anstrell och Michael Fridebäck lanserade ett nytt koncept inom svensk politik. Trion kampanjade tillsammans och Martina Mossberg lyftes fram som ledare. Vi tror på teamet Nu startar de upp igen inför valet Trion har utökats till en kvartett med Sven Gustafsson. Martina, varför fortsätter ni med samma koncept? - Haninge 2010 blev en framgångrik kampanj. Haningemoderaterna var den förening som ökade mest i stockholmsregionen förra valet. Jag tror att det handlar om förtroende. Inför förra valet skrev vi ett kontrakt med Haningeborna och vi ingav nog en trygghet som ett team där ingen tävlade mot någon an- nan. Vi lyfte varandra i stället. Vi tror på teamet och utökningen med Sven kommer att göra oss ännu starkare. Vi är fyra olika personligheter som stödjer och kompletterar varandra. Framför allt så tror jag att Haningemoderaterna i sin helhet vinner på det här, säger Martina Haninge 2014 har blivit inbjudna till moderata förbundet för att presentera kampanjkonceptet. Joakim Goding, redaktör

Ungdomsteamets vision är att genom samarbete med näringslivet kunna skapa alternativa vägar till arbete

Ungdomsteamets vision är att genom samarbete med näringslivet kunna skapa alternativa vägar till arbete I Haninge kommun finns det c:a 1000 arbetslösa ungdomar, varav ungefär en tredjedel förekommer utanför den officiella statistiken. Den officiella statistiken visar att det finns ca 700 personer registrerade

Läs mer

POLITISK VISION FÖR JORDBRO

POLITISK VISION FÖR JORDBRO POLITISK VISION FÖR JORDBRO Beslutad av kommunfullmäktige 2011-06-13 Tämä tiedote on saatavana suomen kielellä Niniejsza informacja dostępna jest w języku polskim Bu bilgiler Türkçe dillerinde mevcuttur

Läs mer

AKTIVITETSUTVÄRDERING

AKTIVITETSUTVÄRDERING AKTIVITETSUTVÄRDERING BUSINESS TALK - TURNÉN 2012 FÖR DET FÖRETAGSAMMA VÄRMLAND AV ATTITYD I KARLSTAD AB 2012 GENOMFÖRANDE Aktivitet: Business Talk Turnén (Arvika, Filipstad, Forshaga, Hagfors, Kristinehamn)

Läs mer

Ordförande har ordet

Ordförande har ordet Ordförande har ordet På FC Rosengård försöker vi utnyttja den positiva kraft som fotboll utgör. Med hjälp av idrotten arbetar vi förebyggande för att undvika att personer hamnar i utanförskap. Vi försöker

Läs mer

Jobb åt unga. - med rätt lön och villkor. Socialdemokraterna i Halmstad

Jobb åt unga. - med rätt lön och villkor. Socialdemokraterna i Halmstad Jobb åt unga - med rätt lön och villkor Socialdemokraterna i Halmstad Ge jobb! Jobb skapar välfärd, både för den enskilda individen och för samhället. Tillkomsten av fler jobb är vår högsta prioritering

Läs mer

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka Botkyrka är en inspirerande plats full av möjligheter. Genom kontraster, kreativitet och nyfikenhet skapar vi de bästa förutsättningarna för

Läs mer

Kallelse med föredragningslista

Kallelse med föredragningslista Tomelilla kommun Familjenämndens utskott för gymnasie-, vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsfrågor Ledamöter kallas Ersättare underrättas Tid: torsdagen den 5 februari 2015 kl. 08.00 Plats: Svea Hund i

Läs mer

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020

Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Antagen av Kommunfullmäktige den 17 juni 2013 Framtid Ånge Strategi för utveckling i Ånge kommun 2014 2020 Strategin är framtagen i bred samverkan

Läs mer

Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN!

Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN! Boost by FC Rosengård Lantmannagatan 32 214 48 Malmö info@boostbyfcr.se www.boostbyfcr.se BOOST BY FC ROSENGÅRD VI TROR PÅ FRAMTIDEN! OM ATT TRO PÅ FRAMTIDEN Fotbollen har en fantastisk förmåga att sammanföra

Läs mer

Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten!

Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten! Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten! Jobbkommissionen Socialdemokraterna i Sörmland SSU i Sörmland Sverige står inför den värsta jobbkrisen på decennier. Hårdast drabbas de som redan

Läs mer

NEW BRIGHT FUTURE. En förstudie om integration av högutbildade, nyetablerade utrikesfödda personer

NEW BRIGHT FUTURE. En förstudie om integration av högutbildade, nyetablerade utrikesfödda personer NEW BRIGHT FUTURE En förstudie om integration av högutbildade, nyetablerade utrikesfödda personer Ett samverkansprojekt med Strängnäs Business Park och Arbetsförmedlingen 2015-02-20 Förstudie New Bright

Läs mer

Futebol dá força Åland

Futebol dá força Åland Futebol dá força Åland Varför? Med växande psykisk ohälsa bland unga tjejer, ätstörningar, sexuella övergrepp och våld, höga krav på prestation, integrationsproblematik, en icke jämställd fördelning av

Läs mer

STÄRKTA INSATSER FÖR FLER I ARBETE. Den nya majoritetens jobbpolitik för Linköping 2015-2018.

STÄRKTA INSATSER FÖR FLER I ARBETE. Den nya majoritetens jobbpolitik för Linköping 2015-2018. STÄRKTA INSATSER FÖR FLER I ARBETE Den nya majoritetens jobbpolitik för Linköping 2015-2018. 2 Linköping är en stad med goda förutsättningar för utveckling och framsteg, där möjligheten att få arbete är

Läs mer

Ansökan om projektbidrag - Vårby IF

Ansökan om projektbidrag - Vårby IF KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2015-01-23 KFN-2014/344.387 1 (2) HANDLÄGGARE Wesslén, Mats 08-535 317 37 Mats.Wesslen@huddinge.se Kultur- och fritidsnämnden Ansökan om

Läs mer

id Meddelande Från 215 Läroavtal Bord 13 216 Säkra snabb språkundervisningen för att integrera nyinflyttade

id Meddelande Från 215 Läroavtal Bord 13 216 Säkra snabb språkundervisningen för att integrera nyinflyttade id Meddelande Från 215 Läroavtal Bord 13 216 Säkra snabb språkundervisningen för att integrera nyinflyttade Bord 14 (onlinekurser?) 217 Entreprenörskap blir ett ämne i grundskolan Bord 20 218 Utöka praktiken

Läs mer

En tävling som alla vinner på

En tävling som alla vinner på 2012/2013 En tävling som alla vinner på Att kunna simma är både roligt och livsviktigt. Därför har Svenska Simförbundet och E.ON startat Skolsimmet som är en tävling för alla skolor med elever i årskurs

Läs mer

Rapport: Jobben måste bli fler Hur gör vi?

Rapport: Jobben måste bli fler Hur gör vi? Maj 2012 Lotta Olsson Lotta Finstorp Rapport: Jobben måste bli fler Hur gör vi? 1 Innehållsförteckning INLEDNING... 3 SAMMANFATTNING... 4 JOBBEN MÅSTE BLI FLER HUR GÖR VI?... 5 HUR MÅR SVENSK ARBETSMARKNAD?...

Läs mer

Titanias undersökning kvinnor i byggbranschen frågor och svar

Titanias undersökning kvinnor i byggbranschen frågor och svar Titanias undersökning kvinnor i byggbranschen frågor och svar Svar från intervjuperson 1. Vad har du för arbetstitel? - Konstruktör - Nyproduktion - Via studier och praktik 4. Din ålder? - 20-30 år 5.

Läs mer

Inbjudan för företag att medverka på april eventet Mamtreprenör 2010

Inbjudan för företag att medverka på april eventet Mamtreprenör 2010 Inbjudan för företag att medverka på april eventet Mamtreprenör 2010 Den 17 april 2010 kommer mellan 350 500 blivande och befintliga entreprenörs mammor att delta och mingla på Hilton Slussen i Stockholm.

Läs mer

text & foto Johanna Senneby PÅ RÄTT VÄG

text & foto Johanna Senneby PÅ RÄTT VÄG 38 Reportage. Vägval framtid Kämpiga uppväxter präglade av droger, kriminalitet och svåra familjeförhållanden. På Vägval framtid får ungdomar som hamnat snett i livet en fristad och hjälp att ta sig tillbaka

Läs mer

Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet

Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet En redovisning av den verksamhet som bedrivits innan överenskommelsen tecknas. Inledning Inom Arbetsförmedlingen och kommunen finns en rad verksamheter och

Läs mer

Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb

Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb Ta tillvara kraften och idéerna hos invandrarkvinnor! åtgärder för fler företag och fler jobb augusti 2010 Den viktigaste uppgiften för Centerpartiet och Alliansregeringen är att minska utanförskapet och

Läs mer

Strategi för entreprenörskap inom utbildningsområdet

Strategi för entreprenörskap inom utbildningsområdet Strategi för entreprenörskap inom utbildningsområdet Förord Eget företagande måste bli ett lika naturligt val som anställning. För att nå dit kan utbildningsväsendet fylla en viktig funktion genom att

Läs mer

Vallöfte: 90-dagarsgaranti för alla unga

Vallöfte: 90-dagarsgaranti för alla unga Stockholm 2014-08-26 Vallöfte: 90-dagarsgaranti för alla unga Socialdemokraterna presenterar idag ett viktigt vallöfte: Vid regeringsskifte kommer en 90-dagarsgaranti för alla unga att införas. Genomförandet

Läs mer

Vår gemensamma målbild

Vår gemensamma målbild Vår gemensamma målbild från nu till 2017 Foto: Leif Samuelsson Kultur- och fritidsförvaltningen Till dig som arbetar inom kultur- och fritidsförvaltningen För att veta vart vi ska styra måste vi veta vart

Läs mer

Lyckad utbildning ger fler sociala företag i Värmland

Lyckad utbildning ger fler sociala företag i Värmland Lyckad utbildning ger fler sociala företag i Värmland - Vår utbildning är riktad till socialt utsatta personer med målet att de ska starta egna sociala företag och få en ny chans på arbetsmarkanden. Resultaten

Läs mer

1.) Vägen in samt Förståelse öppnar nya dörrar Region Skånes satsning på personer med psykisk funktionsnedsättning.

1.) Vägen in samt Förståelse öppnar nya dörrar Region Skånes satsning på personer med psykisk funktionsnedsättning. 2012-09-13 Johanna Morin 0413-62 697 Minnesanteckningar, Handikappråd När: torsdag 13 september, 2012, kl. 13:00 Var: Medborgarhuset, c-salen Närvarande: Cecilia Lind, Ingemo Hellgren, Wivian Holmberg,

Läs mer

Projektplan för Ferie Företagarna

Projektplan för Ferie Företagarna 1. Projektnamn Ferie Företagarna 2. Projektidé Att utveckla och stimulera deltagarnas kunskaper i entreprenörskap genom att starta och driva ett företag som sommarjobb. Hjälpa deltagarna med en resursfördelning

Läs mer

Tabell 1: 10 högsta lönenivåer bland 16-åringar*

Tabell 1: 10 högsta lönenivåer bland 16-åringar* . Inledning Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund SSU genomför årligen en undersökning riktad till alla Sveriges kommuner angående sommarjobb respektive feriepraktik för ungdomar. Undersökningen riktar

Läs mer

Svar på motion Satsa på sommarlovsentreprenörer i Arboga

Svar på motion Satsa på sommarlovsentreprenörer i Arboga SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2011-01-10 Blad 8 Ks 7 Au 169 Dnr 224/2010-101 Svar på motion Satsa på sommarlovsentreprenörer i Arboga Från Sandra Åhs, KD, och Jonas Stenzelius,

Läs mer

Det behövs nya livskraftiga företag i Sverige!

Det behövs nya livskraftiga företag i Sverige! Det behövs nya livskraftiga företag i Sverige! Foto: Felicia Oreholm Det behövs nya livskraftiga företag! Jobs and Society NyföretagarCentrum hjälper dem som vill starta eget företag med kostnadsfri rådgivning

Läs mer

Ny arbetsförmedling direkt efter regeringsskifte

Ny arbetsförmedling direkt efter regeringsskifte Sthlm 2014-08-29 Förslag ur Socialdemokraternas valmanifest: Ny arbetsförmedling direkt efter regeringsskifte socialdemokraterna.se 2 (7) Regeringen har misslyckats med Arbetsförmedlingen: Arbetslösheten

Läs mer

Vad är Ung Företagsamhet?

Vad är Ung Företagsamhet? Ung Företagsamhet Kalmar Län Starthäfte- Elev - Tips och råd för dig som skall starta och driva ett UF-företag. Välkommen till Ung Företagsamhet läsåret 13/14 Att driva ett UF-företag innebär att under

Läs mer

Kalendarium läsåret 2013/2014 Ung Företagsamhet i Östergötland För utbildningskonceptet UF-företagande

Kalendarium läsåret 2013/2014 Ung Företagsamhet i Östergötland För utbildningskonceptet UF-företagande Kalendarium läsåret 2013/2014 Ung Företagsamhet i Östergötland För utbildningskonceptet UF-företagande Anmälan kommer att krävas till flera av nedanstående aktiviteter och vissa har även platsbegränsning.

Läs mer

Fortsatt kraftsamling kring unga som varken arbetar eller studerar

Fortsatt kraftsamling kring unga som varken arbetar eller studerar Fortsatt kraftsamling kring unga som varken arbetar eller studerar 10 juni 2014 Välkomna Program Välkomna Peter Carpelan Avslutat ESF-projektet som implementerats Samverkan kring unga - Ungdomsteamet i

Läs mer

CreArena DRIVE IN 2014-11-28

CreArena DRIVE IN 2014-11-28 CreArena DRIVE IN 2014-11-28 DRIVE för driv och motivation! IN för innanför hellre än utanför! Vi vill erbjuda en mötesarena för att stötta ungdomar som vi tror på olika sätt kan ha nytta av att bredda

Läs mer

Ung Företagsamhet och effekter av utbildning i entreprenörskap raps-dagarna 25 oktober 2013

Ung Företagsamhet och effekter av utbildning i entreprenörskap raps-dagarna 25 oktober 2013 Ung Företagsamhet och effekter av utbildning i entreprenörskap raps-dagarna 25 oktober 2013 Historik Etableringen i Sverige Tre drivande personer och ett antal lyckliga sammanträffanden gjorde att Ung

Läs mer

Från noll till hundra - barometern för ungt företagande

Från noll till hundra - barometern för ungt företagande Från noll till hundra - barometern för ungt företagande Uppsalas företagsklimat sett med unga ögon Sveriges unga vill starta och driva företag. Siffror från Tillväxtverket visar att fyra av tio ungdomar

Läs mer

UNG FÖRETAGSAMHET GER RESULTAT!

UNG FÖRETAGSAMHET GER RESULTAT! UNG FÖRETAGSAMHET GER RESULTAT! Högre sannolikhet att UF-alumner startar företag har arbete 8-15 år efter gymnasiet Sannolikheten att UF-alumner når chefsposition jämfört med kontrollgruppen Skillnaden

Läs mer

Det återstår bara en företagarträff innan sommaruppehållet. Kom och träffa andra företagare, kommunens tjänstemän och politiker!

Det återstår bara en företagarträff innan sommaruppehållet. Kom och träffa andra företagare, kommunens tjänstemän och politiker! 2012-06-05 NYHETSBREV JUNI 2012 Vårens sista företagarträff Det återstår bara en företagarträff innan sommaruppehållet. Kom och träffa andra företagare, kommunens tjänstemän och politiker! På fredag den

Läs mer

Publicerad i Femina. När känner vi arbetsglädje?

Publicerad i Femina. När känner vi arbetsglädje? Jobba dig lycklig Att ha ett arbete är en av de absolut viktigaste faktorerna för vår lycka, trots larmrapporter om stress och utbrändhet. Det visar den internationella lyckoforskningen. Bengt Brülde är

Läs mer

Entreprenörskap i fokus: För elever Socialt, kulturellt och

Entreprenörskap i fokus: För elever Socialt, kulturellt och Filmfakta Ämne: Arbetsliv, Företagsekonomi, Entreprenörskp Ålder: Från 13 år (H, Gy) Speltid: Fem filmer x ca. 15 = totalt ca. 80 minuter Svenskt tal Producent: Medieinstitutet i samarbete med Kunskapsmedia

Läs mer

SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR DE NYA JOBBEN OCH DE VÄXANDE FÖRETAGEN

SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR DE NYA JOBBEN OCH DE VÄXANDE FÖRETAGEN sverigesingenjorer.se 2 SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR DE NYA JOBBEN OCH DE VÄXANDE FÖRETAGEN BAKGRUND Den globala konkurrensen hårdnar. Det blir allt tydligare att den enda vägen till framgång är genom utveckling

Läs mer

karriärtorget Mötesplats och mäklare mellan studenter och arbetsliv

karriärtorget Mötesplats och mäklare mellan studenter och arbetsliv karriärtorget Mötesplats och mäklare mellan studenter och arbetsliv BAKGRUND Karriärtorget har utvecklats med stöd av Samhällskontraktet, ett samverkansprojekt mellan Mälardalens högskola, Eskilstuna kommun

Läs mer

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Samverkan med olika verksamheter/myndigheter 091210

Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter. - Samverkan med olika verksamheter/myndigheter 091210 Att stärka arbetet inom och lärandet mellan arbetsmarknadsenheter - Samverkan med olika verksamheter/myndigheter 091210 Syfte: att skapa bättre förutsättningar för samarbete över verksamhetsgränser i form

Läs mer

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb.

Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. Nu avslutas temaåret om Barnfattigdom. Vi går vidare med samma arbetssätt men ett nytt tema: fler jobb. 1. Att befästa och stärka S förtroende vad gäller jobbpolitiken. 2. Att stärka S förtroende vad gäller

Läs mer

Jobbtorg Strängnäs. Jobbtorgets uppdrag ska omfatta

Jobbtorg Strängnäs. Jobbtorgets uppdrag ska omfatta Jobbtorg Strängnäs Jobbtorg Strängnäs är en satsning på ett integrerat samarbete mellan arbetsmarknadsåtgärder, ekonomiskt bistånd och arbetsförmedlingen. Ett nära samarbete ska också finnas med gymnasieutbildning,

Läs mer

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA En guide till dig som ska ha en LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA 1 INNEHÅLL 2 Hur guiden kan användas... 2 3 Mentorprogrammets upplägg... 3 3.1 Mål med mentorprogrammet... 3 3.2 Utformning av mentorprogrammets...

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Årsberättelse 2014-01-01 2014-12-31. Ung Företagsamhet Fyrbodal

Årsberättelse 2014-01-01 2014-12-31. Ung Företagsamhet Fyrbodal Årsberättelse 2014-01-01 2014-12-31 Ung Företagsamhet Fyrbodal 1 TACK TILL VÅRA SAMARBETSPARTNERS Organisationen Ung Företagsamhet är beroende av att man tror på vår idé. Idén om att unga människor kan

Läs mer

Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009

Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009 Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009 Ett hållbart Örebro - Vänsterpartiets och socialdemokraternas förslag till budget

Läs mer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer

Hallands sommarlovsentreprenörer. Projektnamn. Projektidé. Bakgrund. Hallands sommarlovsentreprenörer Hallands sommarlovsentreprenörer Projektnamn Hallands sommarlovsentreprenörer Projektidé Att ta konceptet sommarlovsentreprenör till Halland och tillsammans med kommuner, lokala näringsidkare och föreningar

Läs mer

Unga arbetslösa. Från utanförskap till anställningsbara. Arbetsmarknaden. förändras gör du? Inbjudan till konferens i Stockholm den 22-23 augusti 2011

Unga arbetslösa. Från utanförskap till anställningsbara. Arbetsmarknaden. förändras gör du? Inbjudan till konferens i Stockholm den 22-23 augusti 2011 Unga arbetslösa Inbjudan till konferens i Stockholm den 22-23 augusti 2011 KEY NOTE SPEAKER Ordförande, Riksdagens arbetsmarknadsutskott Tomas Tobé (m) PRAKTIKFALL FRÅN Jobba i Västerås Björn Nordén Temagruppen

Läs mer

Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande

Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande Regional strategi för Entreprenörskap i skolan Enheten för kompetensförsörjning och företagande www.regionostergotland.se Innehåll Bakgrund...4 Entreprenöriellt lärande...5 Definition av entreprenörskap

Läs mer

UNG FÖRETAGSAMHET GER RESULTAT!

UNG FÖRETAGSAMHET GER RESULTAT! UNG FÖRETAGSAMHET GER RESULTAT! Högre sannolikhet att UF-alumner startar företag har arbete 8-15 år efter gymnasiet Sannolikheten att UF-alumner når chefsposition jämfört med kontrollgruppen Skillnaden

Läs mer

Volontärbarometern. En undersökning om volontärer och deras ideella engagemang

Volontärbarometern. En undersökning om volontärer och deras ideella engagemang Volontärbarometern En undersökning om volontärer och deras ideella engagemang Innehåll Inledning 2 Om att vara volontär 3 Framtiden 10 Vilka har svarat 12 Om Volontärbyrån 13 Volontärbarometern är sammanställd

Läs mer

Teknik och innovationer

Teknik och innovationer Teknik och innovationer 0011100010 1100101110 01101110001 01001110100 1111011000 Teknik Att ha kunskaper i teknik och naturvetenskap är viktigt i det samhälle vi lever i. Intresset för att läsa vidare

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med

Mentorskapsprogram 2013/2014. i samarbete med Mentorskapsprogram 2013/2014 i samarbete med REDIRE - att återvända och avkastning Mentor - handledare och förebild med uppdrag att vägleda en yngre person i dennes personliga och professionella utveckling

Läs mer

Måndag den 30 juni. Magnus har en dubbelexamen i idrottsmedicin samt kostvetenskap med inriktning mot idrottsnutrition.

Måndag den 30 juni. Magnus har en dubbelexamen i idrottsmedicin samt kostvetenskap med inriktning mot idrottsnutrition. Måndag den 30 juni Idrotten vill Atle Johansen och lycka med idrottens vision Svensk idrott - världens bästa som tema. Plats/tid: Knallerian klockan 11.00 och Grand Hotel klockan 13.00 Friskvård och Hälsa

Läs mer

NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR LYSEKILS KOMMUN. Del 3: Handlingsplan ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-01-30

NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR LYSEKILS KOMMUN. Del 3: Handlingsplan ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-01-30 NÄRINGSLIVSSTRATEGI FÖR LYSEKILS KOMMUN Del 3: Handlingsplan ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-01-30 1 Utvecklingsområde 1: Infrastruktur Aktiviteter med hög prioritet (Prio 1) Upphandla upprätthållandet

Läs mer

SVN I ALMEDALEN 2015 - DONNERKSA HUSET MÅNDAG 29 JUNI TISDAG 30 JUNI ONSDAG 1 JULI

SVN I ALMEDALEN 2015 - DONNERKSA HUSET MÅNDAG 29 JUNI TISDAG 30 JUNI ONSDAG 1 JULI Måndag 29 juni Donnerska huset Aulan 8:00 9.30 SVN Är hållbart ledarskap i organisationer nyckeln till ett lyckat samhällsengagemang? Vi fokuserar på hållbart ledarskap och värderingar och lyfter fram

Läs mer

UF PÅ GÅNG TÄVLINGAR ÖVRIGA DEADLINES

UF PÅ GÅNG TÄVLINGAR ÖVRIGA DEADLINES UF PÅ GÅNG Hösten har gått i ett rasande tempo och det är återigen fantastiskt kul att se UF-företagen börja växa fram. Innan ni precis som vi går på en skön och välbehövlig julledighet för att ladda batterierna,

Läs mer

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget.

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget. Boksammanfattning Ditt professionella rykte - Upptäck DIN främsta tillgång. av Per Frykman & Karin Sandin Företag över hela världen lägger ner enorma summor på att vårda och stärka sitt varumärke, rykte

Läs mer

Arbetsterapeut ett framtidsyrke

Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke Arbetsterapeut ett framtidsyrke, september 2011 (rev. februari 2013) Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter (FSA) Utgiven av FSA, Box 760, 131 24 Nacka ISBN: 91-86210-70-X

Läs mer

- en del i programmet Att främja kvinnors företagande

- en del i programmet Att främja kvinnors företagande Slutrapport Projekt Företagsamma kvinnor i Karlskrona - en del i programmet Att främja kvinnors företagande Under åren 2007 2009 har Tillväxtverket samordnat och genomfört ett nationellt program vars syfte

Läs mer

Bert Karlsson, entreprenör

Bert Karlsson, entreprenör @ungdomsb Dagens unga ojar sig över att det inte finns några jobb. Det gör det visst - men många är alldeles för lata för att jobba på en hamburgerrestaurang eller plocka bär i skogen. De sitter hellre

Läs mer

Handlingsplan Entreprenöriellt Lärande Kalix kommun 2011-2012

Handlingsplan Entreprenöriellt Lärande Kalix kommun 2011-2012 Handlingsplan Entreprenöriellt Lärande Kalix kommun 2011-2012 Näringslivet i Kalix 2011 Näringslivet i Kalix är mycket differentierat med en stor bredd och lite av ett Sverige i miniatyr. Basindustrierna

Läs mer

GRÖNA VILLORNA FÄSTNINGSHOLMEN

GRÖNA VILLORNA FÄSTNINGSHOLMEN GRÖNA VILLORNA FÄSTNINGSHOLMEN Sekai Dojo Vi vill skapa ett tryggare samhälle genom vårt hus! SAMMANFATTNING Vi har under en tid sökt nya lokaler då de befintliga har blivit för små för vår verksamhet.

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Malmö stad Arbetsmarknads, gymnasie och vuxenutbförvaltningen 1 (1)

Malmö stad Arbetsmarknads, gymnasie och vuxenutbförvaltningen 1 (1) Malmö stad Arbetsmarknads, gymnasie och vuxenutbförvaltningen 1 (1) Datum 2015-10-08 Vår referens Sofia Sjödin Utredningssekreterare sofia.sjodin@malmo.se Tjänsteskrivelse Ansökan från Transfer Syd GYVF-2015-3852

Läs mer

Redovisning Student Green Day

Redovisning Student Green Day Redovisning Student Green Day 2014-12-22 Sammanfattning Student Green Day är en mötesplats i form av en tävling. En mötesplats för studenter, lärare, näringsliv och offentlig sektor. För att få en tvärvetenskaplig

Läs mer

Hallå! Som ni märker så har infobladet fått sig en ny layout. Jag hoppas att den uppskattas och ni får mer än gärna lämna feedback till mig!

Hallå! Som ni märker så har infobladet fått sig en ny layout. Jag hoppas att den uppskattas och ni får mer än gärna lämna feedback till mig! Hallå! Som ni märker så har infobladet fått sig en ny layout. Jag hoppas att den uppskattas och ni får mer än gärna lämna feedback till mig! Givetvis hoppas jag att ni har eller har haft en riktigt trevlig

Läs mer

Från socialbidrag till arbete

Från socialbidrag till arbete Från socialbidrag till arbete Lättläst Sammanfattning Betänkande av Utredningen från socialbidrag till arbete Stockholm 2007 SOU 2007:2 Människor med ekonomiskt bistånd ska kunna få arbete Det här är en

Läs mer

Sommarlovsentreprenör 2008

Sommarlovsentreprenör 2008 Sommarlovsentreprenör 2008 Sommarlovsentreprenör 2008 i Söderhamns kommun För andra året i rad genomfördes projektet Sommarlovsentreprenör i Söderhamns kommun. Syftet med projektet är att öka ungas intresse

Läs mer

Förstudien i Heby kommun sträcker sig från 1 oktober tom 31 dec 2014, finansiering 70% av Annci Åkerbloms lön.

Förstudien i Heby kommun sträcker sig från 1 oktober tom 31 dec 2014, finansiering 70% av Annci Åkerbloms lön. Redovisning förstudie Komhall Heby kommun Bakgrund till förstudien: I förstudiens kartläggning i att identifiera åtgärder/ insatser för att minska utanförskap från arbetsmarknad har komhall flera gånger

Läs mer

Unionens handlingsprogram 2012 2015

Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Unionens handlingsprogram 2012 2015 Vår vision Vår vision är Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Läs mer

lll#vyazc#cj CHE>G6I>DC IG:C9:G FÖRELÄSNINGAR 2009

lll#vyazc#cj <yg6c 69AwC \dgvc5vyazc#cj >CHE>G6I>DC IG:C9:G FÖRELÄSNINGAR 2009 FÖRELÄSNINGAR 2009 Jag älskar citat, det vet alla som varit på en föreläsning med mig, eller om man läst mina böcker. En av de personer som alltid gett mig något att fundera på är den franske aforismförfattaren

Läs mer

Carin Welinder. Gymnasielärare

Carin Welinder. Gymnasielärare Carin Welinder Gymnasielärare Undervisning i entreprenörskap faldgruber og muligheder inden for innovativ pedagogik Carin Welinder Gymnasielärare Entreprenörskap i drygt 20 år Innovativ pedagogik Entreprenöriellt

Läs mer

Strategi för att uppnå Junior & Elitverksamhetens vision och mål.

Strategi för att uppnå Junior & Elitverksamhetens vision och mål. Innehåll Verksamhetsplan Junior- och Elitverksamheten vid Sölvesborgs GK...3 Vision...3 Målsättning t o m 2015...3 Strategi för att uppnå Junior & Elitverksamhetens vision och mål....3 Värdegrund...4 Handlingsplan

Läs mer

Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000.

Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000. Nedanstående förslag på hur man kan rekrytera nya medlemmar kommer från en utbildning som hölls i Jönköping år 2000. Rekrytering av nya medlemmar till lokalföreningen Inledning Att marknadsföra CISV är

Läs mer

Kontoret på fickan. En studie om gränslöshet och mobilanvändning i arbetslivet

Kontoret på fickan. En studie om gränslöshet och mobilanvändning i arbetslivet Kontoret på fickan En studie om gränslöshet och mobilanvändning i arbetslivet Kontoret på fickan en studie om gränslöshet och mobilanvändning i arbetslivet 3 Innehåll Det moderna arbetslivet............................................

Läs mer

Djursjukvården en bransch i utveckling

Djursjukvården en bransch i utveckling Djursjukvården en bransch i utveckling Inbjudan till konferens i Stockholm den 8-9 september TALARE SLA Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet Katarina Novák Regiondjursjukhuset Strömsholm Anders Thunberg

Läs mer

Lev livet fullt ut! Befria dig från onödiga begränsningar

Lev livet fullt ut! Befria dig från onödiga begränsningar Lev livet fullt ut! Befria dig från onödiga begränsningar Tänk på en sida av dig själv som du inte alls är nöjd med. Ställ dig frågan: "Var det här ett problem för mig förra månaden också? För ett halvår

Läs mer

Korta startsträckan! Så vill (S) skapa snabbare ingångar för unga. Skapad av Malin Appelgren

Korta startsträckan! Så vill (S) skapa snabbare ingångar för unga. Skapad av Malin Appelgren Korta startsträckan! Så vill (S) skapa snabbare ingångar för unga Skapad av Malin Appelgren Så ser ungas situation på arbetsmarknaden ut i Kronobergs län Januari 2010 I vecka 3 gick 2 226 ungdomar i Kronoberg

Läs mer

Social investeringsfond

Social investeringsfond En efterfrågad fördjupning Social investeringsfond Grundtanken är att skapa ekonomiskt utrymme för förebyggande insatser som bidrar till att reducera framtida kostnader för utanförskap Värdet av en god

Läs mer

Personlig framgång och frihet. Om skaparen

Personlig framgång och frihet. Om skaparen Personlig framgång och frihet Om skaparen När Tomas var liten skilde sig hans föräldrar. Han blev mobbad i skolan och blev allt mer innesluten och aggressiv, och började själv att mobba, stjäla, dricka

Läs mer

Framtidskontrakt för Värmdös. jobb

Framtidskontrakt för Värmdös. jobb Framtidskontrakt för Värmdös jobb 2014-2018 Jobben först Det går bra för många i Värmdö. Många får en allt bättre ekonomi beroende på en god reallöneutveckling och växande kapitaltillgångar. Samtidigt

Läs mer

Styrelsekandidaturer. Styrelsekandidaturer, valberedningens förslag samt valberedningskandidaturer

Styrelsekandidaturer. Styrelsekandidaturer, valberedningens förslag samt valberedningskandidaturer Styrelsekandidaturer, valberedningens förslag samt valberedningskandidaturer Styrelsekandidaturer Ordförande Sofia Carlsbrand: Jag heter Sofia Carlsbrand, går mitt tredje år på programmet och pluggar just

Läs mer

LÄTTLÄSTA NYHETER. Nr 27 Fredag 24 september 2010

LÄTTLÄSTA NYHETER. Nr 27 Fredag 24 september 2010 LÄTTLÄSTA NYHETER Nr 27 Fredag 24 september 2010 Så röstade Sverige Det har varit val i Sverige. Det var ett spännande val som innebär att mycket kan förändras i Sverige. Moderaterna blir starkare, socialdemokraterna

Läs mer

Unga ska först! www.ssu.se. - En rapport om ungdomsarbetslösheten och socialdemokratin

Unga ska först! www.ssu.se. - En rapport om ungdomsarbetslösheten och socialdemokratin Unga ska först! - En rapport om ungdomsarbetslösheten och socialdemokratin En rapport från Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund www.ssu.se www.ssu.se Förord Arbetslösheten når nya rekordnivåer i

Läs mer

Dokumentation från workshops Somalidagen i Tibro 25 Mars

Dokumentation från workshops Somalidagen i Tibro 25 Mars 1 Dokumentation från workshops Somalidagen i Tibro 25 Mars 2 Fritid Det traditionella föreningslivet upplevs som ett hinder med stora krav för medverkan, ibland annat vad gäller långsiktiga åtaganden och

Läs mer

Nationellt forum TRAFIKPLANERING Inbjudan till konferens i Stockholm den 30-31 augusti 2011

Nationellt forum TRAFIKPLANERING Inbjudan till konferens i Stockholm den 30-31 augusti 2011 Nationellt forum TRAFIKPLANERING Inbjudan till konferens i Stockholm den 30-31 augusti 2011 TALARE Särskilt inbjuden talare Näringsdepartementet Kent Johansson Uppsala kommun Sven Ekman Göteborgs Stad

Läs mer

Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04

Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04 Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04 Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 Sverige byggs starkt genom fler i arbete. När fler arbetar kan vi fortsätta lägga grund för och värna allt det

Läs mer

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS YRKES- & ARBETSMARKNADSDAG

MASKINTEKNOLOGSEKTIONENS YRKES- & ARBETSMARKNADSDAG Postbeskrivningar KASSÖR Du kommer vara projektledarens högra hand genom att ständigt ha en uppdaterad bild av det ekonomiska läget tillgängligt för att möjliggöra snabba beslut. Du arbetar strukturerat

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

Modellerna Beskrivning av våra partners modeller för hur och varför rekrytering och anställning av personer med funktionsnedsättning genomförs.

Modellerna Beskrivning av våra partners modeller för hur och varför rekrytering och anställning av personer med funktionsnedsättning genomförs. Modellerna Beskrivning av våra partners modeller för hur och varför rekrytering och anställning av personer med funktionsnedsättning genomförs. Det som är gemensamt för partnerna är att de alla utgår från

Läs mer

Under den borgerliga regeringens styre saknar Sverige utbildningspolitiska målsättningar som innebär en högre ambition än dagens nivå.

Under den borgerliga regeringens styre saknar Sverige utbildningspolitiska målsättningar som innebär en högre ambition än dagens nivå. 2 (10) 3 (10) Vår vision är att alla kan leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro. För en framtidsinriktad Socialdemokrati är utbildning nyckeln till framtidens jobb och därmed också till människors

Läs mer

Sveriges professionella organisation av utlandsfödda akademiker presenterar. Tänk Om!

Sveriges professionella organisation av utlandsfödda akademiker presenterar. Tänk Om! Sveriges Internationella Talanger Sveriges professionella organisation av utlandsfödda akademiker presenterar Tänk Om! Sammanfattning och Rekommendation från vår första paneldiskussion i serien SIT SAMTAL

Läs mer