Haninge. TEMA: Ung i Haninge. Sommarlovsentreprenörer EN TIDNING FRÅN HANINGEMODERATERNA NUMMER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Haninge. TEMA: Ung i Haninge. Sommarlovsentreprenörer EN TIDNING FRÅN HANINGEMODERATERNA NUMMER 2 2012"

Transkript

1 Haninge EN TIDNING FRÅN HANINGEMODERATERNA NUMMER TEMA: Ung i Haninge Sommarlovsentreprenörer OS i London 2012

2 TEMA: Ung i Haninge Ung i Haninge INNEHÅLL Ordförande har ordet! 3 Sven Gustafsson Redaktör Joakim Goding Redaktör Cecilia Ludvin Redaktör I ett tidigare nummer av Nya Haninge hade vi ett skoltema. Detta nummer kommer att handla vad unga gör efter skolan. Under OS i London började många ungdomar med någon idrott. Vilken idrott de börjar med hänger mycket på vilka framgångar våra svenska olympier får. Idrott är mer än ädel tävlan. Idrott är viktigt. På Ingemar Stenmarks tid kunde hela Sverige stanna upp i andra åket. Idrott inspirerar unga och är en stor del av mångas fritid. Världen befinner sig just nu i en lågkonjunktur. Sverige har klarat sig bättre än de flesta andra länder tack vare en ansvarsfull ekonomisk politik. Arbetslösheten i Sverige ligger också lägre. Men ungdomsarbetslösheten är alldeles för hög. Vad gör man åt det i en kommun? Det finns fler anställda i privat sektor än i offentlig sektor. Företagen och företagsamma människor betyder så mycket för ett lands ekonomi och sysselsättningen. Hur stimulerar vi unga till att bli företagare och entreprenörer? Ja, detta nummer av Nya Haninge kommer helt enkelt att handla om fritid, jobb och entreprenörskap med fokus på unga. Trevlig läsning! Trygghet och framtidstro 4 Vi måste våga satsa 5 Haninge i OS Unga Jobb 6 Entreprenörsskap 7 Vi tror på teamet 8 MUF-hörnan 8 Nya Haninge utges av Haningemoderaterna. Ansvarig utgivare: Alexandra Anstrell Foto omslagsbild: Richard Oxfält Besök oss gärna på webben: Moderaterna Haninge 28 augusti 25 september 30 oktober 27 november Kontaktuppgifter: Moderaterna i Haninge Haninge Martina möter företagare sista tisdagen varje månad kl i kommunhusets ljusgård.

3 Nya Haninge 3 Ordförande har ordet! Sommar, sommar, sommar! Det har varit skönt med lite ledighet men visst rackarns är det härligt när det drar igång igen?! Som när jag gick i småskolan, lite spänd förväntan när det drog ihop sig mot skolstart, och så brukade man få köpa något nytt i klädväg. Har missat det i år men det finns ju gott om tid :) Kampanjerna drar igång. Snart kommer ett utbildningspaket via Länsförbundet som kommer vara mycket digert och jag ber er hålla ögonen öppna. Det kommer att vara mycket bra kvalité på detta. Även Fredriks sommartal i Vaxholm kommer snart. Men då har vi vår fina Haningedag, som jag hoppas och tror kommer bli en bra dag. Hoppas att vi ses! Under hösten kommer vi fortsätta arbetet med att Lyssna och Förnya, främst genom att knacka dörr. Jag återkommer om det men jag hoppas att DU kan och vill vara med. Det är viktigt att vi tar oss tid och lyssnar på Haninges medborgare om hur de tycker att vi kan fortsätta förbättra Haninge. Då kan vi också passa på att värva en medlem eller två, var :) Ser fram emot en härlig höst med många moderata kamapnjer, härlig gemenskap och ett stort antal nya medlemmar! Alexandra Anstrell ordförande i Haningemoderaterna vid Rudan med en liten hälsning om hur viktiga de är. Haningemoderaterna älskar att kampanja. Vi ordnar Lyssna & Förnya- kampanjer där vi frågar människor om deras erfarenheter av våra välfärdstjänster. Erfarenheterna från dessa kampanjer hjälper oss att fortsätta förbättra Haninge! Två uppmärksammade kampanjer var mors dag-kampanjen och I Form-kampanjen på senvåren. Under Mors dag delade vi ut hundratals rosor till alla mammor i Jordbro och I Form-loppet gick av stapeln den 26:e maj. Loppet gick genom stadskärnan med start och mål vid PORT 73. I vanlig ordning vann Haningemoderaterna över Socialdemokraterna. Kommande kampanjer: 29 sep. Matveckan/ Bondens marknad 1 okt. Barndagen 11 nov. Fars dag Dec. Julkampanj Det kommer en inbjudan till kampanjerna så håll utkik.

4 4 Nya Haninge D et goda samhället präglas av trygghet och framtidstro. För att våra ungdomar ska få en bra utveckling vill vi att de ska få en trygg uppväxt och en ljus framtid att se fram emot. Alla ungdomar bär på drömmar, och de allra flesta har kapacitet att förverkliga dessa drömmar. Vår uppgift som politiker är att skapa möjligheter att förverkliga drömmar. Det var inte så länge sedan Haninge sågs som en kommun utan framtid. Under nittiotalskrisen var kommunen bankrutt. Några år senare blev kommunen utsedd till Sveriges sämsta skolkommun. Haninge är ett bra exempel på hur mångårig socialdemokratisk vanskötsel kan ta ifrån människor framtidstron. Nu har Nya moderaterna fått förtroende att styra kommunen under två mandatperioder och bilden av Haninge har förändrats. Framtidstron har kommit tillbaka. Ett bra exempel på detta är att stora aktörer nu vågar investera i Haninge. Vi ser ett växande nytt handelsområde vid PORT 73 och en helt ny stadskärna växa fram i centrum. De Haningebor som är stolta över sin kommun har all anledning att vara det. Vi har ett särskilt fokus på unga i Haninge. Skolan är viktigast. Haningemodellen med fokus på kunskap och det pedagogiska ledarskapet har ersatt den socialdemokratiska flumskolan, och har blivit uppmärksammad både nationellt och internationellt. Men det som händer efter skolan är minst lika viktigt, och vi måste fånga upp de ungdomar som riskerar att hamna i utanförskap. Vi har nyligen antagit en strategi för ungas psykiska hälsa. Vi gör särskilda satsningar på 1,9 miljoner varje år för att inspirera unga till meningsfull fritid och vi har skapat ett Ungdomens hus vid Rudan. Det är bara några av de satsningar vi gör för unga i Haninge. Vänliga hälsningar Martina Mossberg, Kommunstyrelsens ordförande U nga inspiratörer är en del av kommunens årliga extrasatsning på 1,9 miljoner kronor för att hitta en meningsfull fritid för ungdomar och att minska utanförskap. Projektet samarbetar med föreningar som Vägen ut och även andra företag. Här anordnas bl. a. sommarjobb, streetshow, summer camp och ledarutbildning. Projektet har blivit mycket lyckat och engagerat väldigt många ungdomar. Vårt mål är att bli Sveriges bästa skolkommun Under socialdemokratisk ledning blev Haninge utsett till Sveriges sämsta skolkommun. Sedan vi fått förtroendet att leda Haninge har skolresultaten förbättrats varje år. Vi har fokus på kunskap till 100% - för alla - och vi arbetar med tidiga kunskapskontroller och resultatuppföljningar i skolan. Så får vi kunskap om hur vi tidigt kan anpassa verksamheten för att möta elevernas behov Vårt mål är att Haninge ska ha Sveriges bästa skolor. Alexandra Anstrell, ordförande i grund- och förskolenämnden

5 Nya Haninge I V i mötte Michael Fridebäck, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, när han serverade lunch till tävlande i Sveriges största truppgymnastiktävling som arrangerades i Torvalla sporthall. I somras beslutade vi att satsa kronor extra för att utveckla publika evenemang. Det gäller inte bara idrott I april var han med och och alla föreningar kan söka. invigde SM i Boxning som hölls i Torvalla Jag vet vad föreningslisporthall, vet betyder för ungdodär unga mar. Det ger gemenhaningeskap och laganda. Det boxare finns så många exempel gjorde på ungdomar med trassstora framlig bakgrund som börjat gångar. med en idrott och fått ett mål i livet. Inom idrotten Vi måste våga satsa för att vin- finns massor av goda förebilder. na Haninge satsar både på topp och bredd och ser det som en synergieffekt då de är varandras förutsättningar. Vi måste våga satsa för att vinna. Därför är det så oerhört viktigt att vi tillsammans skapar de bästa möjligheterna och förutsättningarna för de som vill elitsatsa. Framgång föder framgång. I Haninge har vi Sarah Sjöström, som tävlat i sitt andra OS. Jordbrokillen Anthony Yigit var den ende svensken som kvalade in till OS-boxningen i London. Det är otroligt viktigt att ge möjligheter för nya stjärnor. Därför brinner jag för idrotten och föreningslivet i Haninge, avslutar Michael. Jag ser verkligen framemot fler stora arrangemang i Haninge, säger Michael. Sport Campus Sweden (SCS) är en organisation som startade i Haninge. SCS satsar på, och ger 5 stöd till idrottare som vill kombinera elitidrott med högskolestudier i Stockholmsregionen. Det är ett mycket lyckat koncept som numera återfinns i ett flertal maj utsågs vinnaren i Maxingemiljonen. Det är ett projekt där ICA Maxi Haninge satsar en miljon kronor om året i fem år på kultur- och idrottsverksamheter för ungdomar i Haninge. Det vinnande förslaget i år är ny skatepark i Vendelsömalmsgropen. ett lyckat samarbete mellan kommunen och näringslivet Maxingemiljonen är ett bra exempel på ett lyckat samarbete mellan kommunen och näringslivet för att stödja ungdomar. Hittills har Maxingeprojektet tagit fram Maxingevallen i Jordbro, Maxingeslingan vid Rudan och en lekplats för vardagshjältar i Eskilsparken. Michael Fridebäck, ordförande i kulturoch fritidsnämnden. Hela åtta olympier har koppling till Haninge, och det tycker vi är fantastiskt! Sarah Sjöström, simning. Håkan Dahlby, dubbeltrapp. Anthony Yigit, boxning. Uno Sanli, taekwondo. Elin Johansson, taekwondo. Mohammad Babulfath, brottning. Tony Gustavsson, ass. tränare för USA:s damlag i fotboll. Stefan Nystrand, simning. kommuner. Kultur- och fritidsnämnden avsätter kronor till SCS årligen för att skapa förutsättningar för dessa ungdomar. Det är en liten summa om man ser till hur mycket det ger tillbaka. SCS är ett exempel på hur vi kan skapa de bästa förutsättningarna för våra framtida elitidrottare.

6 6 Nya Haninge S ocialdemokraterna vill lösa ungdomsarbetslösheten med sommarjobbsgaranti. Det finns kommuner som garanterar sommarjobb till alla. För att klara detta blir det många konstruerade jobb i kommunen. Dessutom betalar man företag för att ordna platser. Det strider mot kommunallagen att stödja enskilda företag så här. Det får även negativa konsekvenser för alla de ungdomar som söker jobb själva. De får beskedet att platsen tyvärr är tillsatt och betalad av kommunen. Så här kan man inte använda skattebetalarnas pengar. Att dela ut jobb ger fel signaler till ungdomarna. Arbetsmarknaden fungerar inte så. Ungdomsarbetslösheten sjunker inte heller i dessa kommuner, den stiger. Att dela ut jobb ger fel signaler till ungdomarna. Arbetsmarknaden fungerar inte så. Ska kommuner anordna sommarjobb? Naturligtvis. Kommunen är en arbetsgivare som alla andra och behöver ny arbetskraft. Det är viktigt att vi får unga intresserade av att jobba kommunalt. Kommunen ska också ta ett särskilt ansvar för de ungdomar som står längst bort från arbetsmarknaden. En del av våra sommarjobb viker vi till dessa ungdomar. Några hinder för ungas inträde på arbetsmarknaden har visat sig vara arbetsgivarnas attityder mot unga, och även ungas inställning till arbete. Jag tror att vi når störst framgångar genom att skapa förtroende hos näringslivet samtidigt som vi låter ungdomarna träffa representanter från näringslivet i tidig ålder. De måste lära sig vad ett jobb är. Innan de bestämmer sig för vilken utbildning de ska gå. Sommarjobbsmässan som vi höll tillsammans med Arbetsförmedlingen i år är ett bra exempel på mötesplats för att matcha arbetsgivare med ungdomar. Sven Gustafsson, ordförande i Socialnämnden. K ommunens arbetsmarknadspolitik är viktig och ska ses som ett komplement till den statliga Arbetsförmedlingen. Vi arbetar främst med de som söker försörjningsstöd. Människor ska få hjälp in på arbetsmarknaden så fort som möjligt, särskilt ungdomar. I Ungdomsteamet arbetar skolan, socialtjänsten och arbetsförmedlingen tillsammans under samma tak. Målgruppen är ungdomar som står långt från arbetsmarknaden och resultaten är mycket goda. Andelen som går till arbete och studier ligger i dag på över 60 %! Kontakterna med näringslivet har blivit allt viktigare. I år anställdes en jobbagent för att vårda kontakterna med näringslivet. Att rekrytera mentorer från näringslivet har också visat sig effektivt. De utnyttjar sina nätverk till att ordna praktik och anställning till ungdomar. Nu utvecklas mentorskapet till en certifiering av företag som hjälper våra ungdomar till praktik och anställning. Certififieringen heter företagsambassadörer, och innebär att vi hjälper till med att stärka företagets varumärke. Företagen får naturligtvis också möjlighet till handledningsstöd och kompetensutveckling. Jag gillar verkligen det här sättet att arbeta på. Allt bygger på förtroende. Företagen vill gärna hjälpa till och då ska de få stöttning och uppmärksamhet för detta. Sven Gustafsson, ordförande i socialnämnden. Äntligen Jobb! Niklas Forsgren fick problem när han bestämde sig för att ta ett sabbatsår. Under tre år har han med hjälp av kommunen och arbetsförmedlingen sökt jobb utan framgång. Niklas fick till slut hjälp av Ungdomsteamet. Niklas har gått på ut-

7 E ntreprenörsskap är en allt viktigare del av den nya skollagen och läroplanerna för gymnasiet och grundskolan. Claes Månsson, vice ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, Alexandra Anstrell, ordförande i grund- och förskolenämnden och Sven Gustafsson, ordförande i Socialnämnden, uttalar sig om vikten av att arbeta med entreprenörsskap. Nya Haninge 7 - Ung Företagsamhet (UF) i Stockholmsregionen placerade Haninge på andraplats i årets ranking av komunernas arbete med entreprenörskap i skolan Vi har arbetat långsiktigt och metodiskt med entreprenörsutbildning i gymnasiet och våra elever har hamnat på topplaceringar på UF-mässorna de senaste åren. Det här är ett utmärkt sätt för unga företagsamma att ta första steget som entreprenörer, säger Claes. - Entreprenörskap och företagande hänger nära ihop men det handlar framförallt om att utveckla nya idéer och att omsätta dessa idéer till något värdeskapande. Det är viktigt att utveckla individers förmåga att ta ansvar och samarbeta. Entreprenörskap är viktigt att få med tidigt i skolan. Nu ska vi satsa mer på entrepenörskap även i grundskolan. Vi ska ligga i framkant inom kreativitet, kompetens och innovation, säger Alexandra. det handlar framför allt om att utveckla nya idéer - Helt rätt!, säger Sven. Vi har också startat upp möjligheten att starta eget företag som sommarjobb i år. Våra sommarlovsentreprenörer har kunnat starta upp en liten verksamhet under sommaren med ett startbidrag, coachning och utbildning. - Nu har vi startat upp ett samarbete mellan våra tre nämnder för att skapa ett forum där kommunen och näringslivet kan utbyta erfarenheter och bolla idéer med varandra. Det gäller exempelvis utformning av utbildningar, praktikplatser och matchning på arbetsmarknaden, säger Alexandra. I år gick det att söka som sommarlovsentreprenör för gymnasieelever i Haninge. Efter många ansökningar blev det till slut sju ungdomar som tog chansen att starta eget under sommaren. Efter en introduktionsutbildning fick entreprenörerna ett stipendium på 2000 kronor. Ett startkapital som de genom sin affärsidé skulle få att växa. Det var riktigt kul att diplomera ungdomarna efter sommaren. De hade lärt sig så mycket om företagande och en del hade faktiskt lyckats göra vinst i företaget. Sven Gustafsson bildningar i att söka jobb och att skriva CV hos kommunen, men också fått praktik genom utvecklingsgarantin för ungdomar. När han kom in till ungdomsteamet fick han kontakt med Lars Lindholm. Lars blev en mentor till Niklas och ordnade en praktik på Coop i Huddinge. Nu har Niklas fått anställning och ansvarar för dryckesavdelningen i butiken. - Det räcker med en kurs i att skriva CV och att söka jobb. När man lärt sig det handlar mycket om att bygga upp självförtroendet och att få hjälp med kontakter, säger Niklas. Den bästa kursen jag gick på skrev vi kontrakt om att vi skulle skaffa ett jobb, och jag fick verkligen ta reda på vad jag egentligen ville jobba med. Men det var genom Lasse som jag fick jobbet. Det räcker med en kurs i att skriva CV Lars Lindholm är en moderat politiker med stort samhällsengagemang. Han är en av flera mentorer som hjälpt ungdomsteamet med att skapa kontakter till näringslivet.

8 8 Nya Haninge Vill du göra en insats i valet 2014? Vill du träffa nya människor? MUF-hörnan Vill du bli förtroendevald? Hej! Nu har du möjlighet att till hösten gå på Haningemoderaternas kandidatskola! Här kommer du att lära dig mer om politik och hur det är att vara förtroendevald. Du kan sedan efter kandidatskolan välja om du enbart vill vara medlem eller ta steget till att bli förtroendevald. Om du är intresserad att att gå denna kandidatskola, tveka då inte att kontakta oss på Sommaren börja lida mot sitt slut och hösten börjar sakta men säkert att krypa fram. Jag hoppas verkligen att alla har hunnit njuta av sommar och sol med roliga aktiviteter. Nu börjar arbetet med att vinna valet 2014! Vi kommer starta hösten med en kräftskiva, där alla medlemmar i MUF Haninge är välkomna. Mer information kommer inom kort att skickas ut via mail och Facebook. Det blir lite som en kick-off inför höstens alla spännande aktiviteter, kampanjer och utbildningar som vi kommer anordna. Många av dessa håller på att planeras just nu. Om du vill anmäla dig till kräftskivan, bli medlem eller om du vill hjälpa till med att ordna kampanjer, aktiviteter osv. tveka då inte att kontakta mig. Hoppas att vi ses i höst! Medlemsskap kostar 100 kr/år. Ring telefonnummer Hälsningar, Marin Tomic ordförande MUF Haninge Före valet 2010 startade personvalskampanjen Haninge Martina Mossberg, Alexandra Anstrell och Michael Fridebäck lanserade ett nytt koncept inom svensk politik. Trion kampanjade tillsammans och Martina Mossberg lyftes fram som ledare. Vi tror på teamet Nu startar de upp igen inför valet Trion har utökats till en kvartett med Sven Gustafsson. Martina, varför fortsätter ni med samma koncept? - Haninge 2010 blev en framgångrik kampanj. Haningemoderaterna var den förening som ökade mest i stockholmsregionen förra valet. Jag tror att det handlar om förtroende. Inför förra valet skrev vi ett kontrakt med Haningeborna och vi ingav nog en trygghet som ett team där ingen tävlade mot någon an- nan. Vi lyfte varandra i stället. Vi tror på teamet och utökningen med Sven kommer att göra oss ännu starkare. Vi är fyra olika personligheter som stödjer och kompletterar varandra. Framför allt så tror jag att Haningemoderaterna i sin helhet vinner på det här, säger Martina Haninge 2014 har blivit inbjudna till moderata förbundet för att presentera kampanjkonceptet. Joakim Goding, redaktör

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Du är Gävle. Med vänlig hälsning, Jörgen Edsvik och Åsa Wiklund Lång. kommunalrådskandidater Socialdemokraterna i Gävle

Du är Gävle. Med vänlig hälsning, Jörgen Edsvik och Åsa Wiklund Lång. kommunalrådskandidater Socialdemokraterna i Gävle Du är Gävle. Ibland kan glappet kännas stort mellan invånare och politiker i alla färger. Att styra en kommun är komplext. Just därför får vi politiker aldrig hamna för långt bort från din verklighet,

Läs mer

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN UNG FÖRETAGSAMHET 1 UNG FÖRETAGSAMHET ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN SEDAN 1980

HELA DENNA BILAGA ÄR EN ANNONS FRÅN UNG FÖRETAGSAMHET 1 UNG FÖRETAGSAMHET ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN SEDAN 1980 HELA DENNA BILAGA ÄR EN FRÅN UNG FÖRETAGSAMHET 1 UNG FÖRETAGSAMHET ENTREPRENÖRSKAP I SKOLAN SEDAN 1980 LÄS MER PÅ SID 6 ÖVNING GER LÄS MER PÅ SID 4-5 LÄROMEDEL I ENTREPRENÖRSKAP NU ÄVEN FÖR GRUNDSKOLAN

Läs mer

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap

Trappan - Ungas väg till ett innanförskap Trappan - Ungas väg I detta material berättar ungdomar från Södertälje om hur det är, när livet plötsligt tar stopp och man inte kommer vidare till arbete eller fortsatta studier. I detta dokument har

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

SKOLIDROTT. Zlatan mötte schysta vinnare. Lisa Nordén vill vara bäst Rektorn har en viktig roll Så bildar du en förening Idrotten tog över Almedalen

SKOLIDROTT. Zlatan mötte schysta vinnare. Lisa Nordén vill vara bäst Rektorn har en viktig roll Så bildar du en förening Idrotten tog över Almedalen NUMMER 3 2013 SVENSK SKOLIDROTT TIDNINGEN FÖR DIN SKOL-IF Zlatan mötte schysta vinnare Lisa Nordén vill vara bäst Rektorn har en viktig roll Så bildar du en förening Idrotten tog över Almedalen Sid 12

Läs mer

Entreprenörskap. i skolan

Entreprenörskap. i skolan Entreprenörskap i skolan Redaktör: Jennie Högström/Länsstyrelsen Östergötland Ansvarig Utgivare: Länsstyrelsen Östergötland Boken utges inom EU-projektet E-ship. Entreprenörskap i skolan Produktion: Layout

Läs mer

Det är viktigare än någonsin för företag att ha en tydlig Employer Branding-Strategi

Det är viktigare än någonsin för företag att ha en tydlig Employer Branding-Strategi 4 juni 2010 Det är viktigare än någonsin för företag att ha en tydlig Employer Branding-Strategi Vi är förberedda inför en generationsväxling Jeanette Saveros, Affärsområdeschef Öst, Hifab Sociala medier

Läs mer

Bankuellt Nr 10 Januari 2014

Bankuellt Nr 10 Januari 2014 Bankuellt Nr 10 Januari 2014 BankNytt till dig som bor i Bergslagen Christer Trägårdh VD Vi har faktiskt varit med om ytterligare en historisk händelse. Den förra var att vi öppnade kontor i Storfors (som

Läs mer

Almedalstal. Anna Kinberg Batra. 3 juli 2015

Almedalstal. Anna Kinberg Batra. 3 juli 2015 Almedalstal Anna Kinberg Batra 3 juli 2015 Anna Kinberg Batra i Almedalen, 3 juli 2015 Det har hunnit bli fredag kväll. Arbetsveckan är slut för de flesta. Det är fortfarande inte så långt sedan lönen

Läs mer

Nästa möte 28 Feb. Läs sid 6

Nästa möte 28 Feb. Läs sid 6 Nästa möte 28 Feb Läs sid 6 Gasarna Speedwayklubb, föreningen med Sveriges BÄSTA medlemmar! Visste ni alla att ni tillsammans har bidragit med lika mycket i medlemsavgifter och övriga ekonomisk support

Läs mer

Mentorskap i matematik 2013/2014

Mentorskap i matematik 2013/2014 Mentorskap i matematik 2013/2014 Intize kreativa sommarmatte succé för tredje året i rad Maria tog mentorskapet till Indien Nu finns vi även i Skövde Nya perspektiv på samhälle och mentorskap i vår högskolekurs

Läs mer

NÄRINGSLIVET i VÄSBY.

NÄRINGSLIVET i VÄSBY. BILAGAN NÄRINGSLIVET i VÄSBY. NR 4 2011 UTGES AV UPPLANDS VÄSBY PROMOTION ENKLARE REGLER FÖR FÖRETAGEN Sid 2 LIVET SOM FÖRETAGARE Hur är det att vara företagare? Vi har frågat Leif Hellström, Ywonne Jonsson

Läs mer

UngDrive Värnamo kommun 2011

UngDrive Värnamo kommun 2011 Projektutvärdering UngDrive Värnamo kommun 2011 1 Vi samlar... UNGA ENTREPRENÖRER Meritlistan för våra coacher kan göras lång. Europas främsta Unga Entreprenörer, Årets Studentföretagare, Sveriges främsta

Läs mer

Utbildningen gav snabbt försprång på Handels.

Utbildningen gav snabbt försprång på Handels. - en tidning från Stiftelsen Företagsam Utbildningen gav snabbt försprång på Handels. Bli diplomerad gymnasieekonom Jobba med fadderföretag i näringslivet - fördjupa din kunskap om ekonomi och företagande

Läs mer

Dokumentation Trygghetsdagen i Vårby gård 2 nov 2011

Dokumentation Trygghetsdagen i Vårby gård 2 nov 2011 Dokumentation Trygghetsdagen i Vårby gård 2 nov 2011 Nedan följer en sammanställning av dokumentation från Trygghetsdagen i Vårby gård den 2 november. Eftersom tre parallella seminarier/gruppdiskussioner

Läs mer

Hur ska Nacka leva sin. och mångfald?

Hur ska Nacka leva sin. och mångfald? SLUTRAPPORt Hur ska Nacka leva sin vision, öppenhet och mångfald Ungt inflytande 2014 SLUTRAPPORT Hur ska Nacka leva sin vision, öppenhet och mångfald? 1 Innehåll FÖRORD...2 BAKGRUND - EN LEVANDE STAD

Läs mer

Bankuellt Nr 8 Februari 2013

Bankuellt Nr 8 Februari 2013 Bankuellt Nr 8 Februari 2013 BankNytt till dig som bor i Bergslagen Christer Trägårdh VD Under 2012 hände något historiskt. Bergslagens Sparbank öppnade ett nytt kontor på en ort som varit utan bankkontor

Läs mer

En skrift om hur och varför vi börjar engagera oss ideellt. Ungt Engagemang. Att göra skillnad

En skrift om hur och varför vi börjar engagera oss ideellt. Ungt Engagemang. Att göra skillnad En skrift om hur och varför vi börjar engagera oss ideellt Ungt Engagemang 2 Inledning Unga är engagerade. Det visar statistiska undersökningar gång på gång. Unga brinner för att förändra världen, unga

Läs mer

KOLL PÅ STUDENTSTÄDER UTLANDSSTUDIER JOBBEN FINNS - I NORGE FÖR VI HAR

KOLL PÅ STUDENTSTÄDER UTLANDSSTUDIER JOBBEN FINNS - I NORGE FÖR VI HAR Studenten Tidnigen för dig som tar studenten 2010. Producerad av medieprogrammet, Magnus Åbergsgymnasiet, Trollhättan KOLL PÅ STUDENTSTÄDER Vi jämför några populära ställen UTLANDSSTUDIER Så är det att

Läs mer

Socialdemokraterna. arbete åt alla. Studiematerial

Socialdemokraterna. arbete åt alla. Studiematerial Socialdemokraterna arbete åt alla Studiematerial arbete åt alla ett studiematerial om Socialdemokraternas jobb- och näringspolitik Studiematerialet är framtaget av Socialdemokraterna i samverkan med ABF

Läs mer

Nyhetsbrev. En Stärkt Röst. Ljusglimtar i vår tillvaro. Ett nytt år är här! Kom ihåg datumet! En dag med ungdomstema

Nyhetsbrev. En Stärkt Röst. Ljusglimtar i vår tillvaro. Ett nytt år är här! Kom ihåg datumet! En dag med ungdomstema F E B R U A R I 2 0 1 3 Nyhetsbrev En Stärkt Röst Ljusglimtar i vår tillvaro En dag med ungdomstema Den 12 februari är det dags för Funktionshinderdelegationens sammanträde. Denna gång är det fokus på

Läs mer

Verksamhetsberättelse Årsredovisning. 2009 Verksamhetsberättelse Årsredovisning

Verksamhetsberättelse Årsredovisning. 2009 Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2010 Verksamhetsberättelse Årsredovisning 2009 Verksamhetsberättelse Årsredovisning Verksamhetsberättelsen 2010 Intervju Eva Nordmark...4. Fråga till FS-ledamöterna...7 SKTFs mål 2012... 13 Förbundsmötet

Läs mer

Så här kan DU också starta företag

Så här kan DU också starta företag Så här kan DU också starta företag there is no passion to be found playing small, in settling for a life that is less than the one you are capable of living. Så här kan du också starta företag Marlena

Läs mer

Värdefull. Zobra uppskattar Vimmerby Sparbank. Frammis för ungdomar med stiftelsens hjälp. Ny kontorschef. Gunnel Olsson Örbäck

Värdefull. Zobra uppskattar Vimmerby Sparbank. Frammis för ungdomar med stiftelsens hjälp. Ny kontorschef. Gunnel Olsson Örbäck Värdefull Ett nyhetsbrev från Vimmerby Sparbank. Årgång 9 Nummer 1 2014 Ny kontorschef Gunnel Olsson Örbäck Lär dig tekniken i APP-hjälpen Zobra uppskattar Vimmerby Sparbank Frammis för ungdomar med stiftelsens

Läs mer

en tidning från nya moderaterna i östergötland #4 2013 God Jul & Gott nytt valår ÖNSKAR NYA MODERATERNA I ÖSTERGLAND!

en tidning från nya moderaterna i östergötland #4 2013 God Jul & Gott nytt valår ÖNSKAR NYA MODERATERNA I ÖSTERGLAND! om en tidning från nya moderaterna i östergötland #4 2013 God Jul & Gott nytt valår ÖNSKAR NYA MODERATERNA I ÖSTERGLAND! #4 2013 ALLA BEHÖVS om LEDARE Varför lyssna? Vi har ju ideologin Den här tidningen

Läs mer

HEJ! In business. Lycka till!

HEJ! In business. Lycka till! HEJ! Att som självständig operatör driva en McDonald s restaurang är något av det roligaste, mest utmanande och mest utvecklande som finns. Att tillsammans med teamet på restaurangen vidareutveckla McDonald

Läs mer

Nyhetsbrev till dig som medlem i Företagarna maj 2014

Nyhetsbrev till dig som medlem i Företagarna maj 2014 Nyhetsbrev till dig som medlem i Företagarna maj 2014 Hej, Under våren har en ny styrelse bildats i Företagarna Piteå och vi vill hålla föreningen levande med att bland annat skicka ut ett nyhetsbrev en

Läs mer

#forward. Bloggtidning. Sommarjobb Första arbete Egna erfarenheter Ungdom. Funkisförmedlingen www.funkisformedlingen.se www.fb.com/funkisformedling

#forward. Bloggtidning. Sommarjobb Första arbete Egna erfarenheter Ungdom. Funkisförmedlingen www.funkisformedlingen.se www.fb.com/funkisformedling #forward Bloggtidning Sommarjobb Första arbete Egna erfarenheter Ungdom Funkisförmedlingen www.funkisformedlingen.se www.fb.com/funkisformedling Första jobbet, sommarjobbet Första jobbet, sommarjobbet,

Läs mer

Innehållsförteckning. Jag känner väldigt mycket glädje och energi... 10

Innehållsförteckning. Jag känner väldigt mycket glädje och energi... 10 Årsredovisning 2014 4 20 Jag känner väldigt mycket glädje och energi... 10 Huvudkontor Stockholm Trygghetsstiftelsen Box 1145 111 81 Stockholm Besöksadress: Kungsgatan 57 A, 5 tr Telefon: 08-613 14 00

Läs mer