TEKNIK & MANAGEMENT. RäTT KUNSKAP LöNAR SIG. Porto betalt. Sverige. Vallgatan 14 Box 2513, 403 Göteborg Tel Fax

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TEKNIK & MANAGEMENT. RäTT KUNSKAP LöNAR SIG. Porto betalt. Sverige. Vallgatan 14 Box 2513, 403 Göteborg Tel Fax"

Transkript

1 Porto betalt Sverige TEKNIK & MANAGEMENT U T B I L D N I N G S P R O G R A M Vallgatan 14 Box 2513, 403 Göteborg Tel Fax Olof Palmes gata 31 Box 823, Stockholm Tel Fax Anton Tamms väg Upplands Väsby Tel Fax Rätt kunskap lönar sig Teknologisk Institut är ett av Sveriges mest framstående center för kompetensutveckling. Vi erbjuder företag och individer kvalificerad teknik- och managementutbildning: Via öppna kurser, skräddarsydda programutbildningar, branschkonferenser och yrkeshögskoleutbildningar. Inom samtliga områden har vi ett nära samarbete med näringslivet och får genomgående mycket goda omdömen av kursdeltagare och deras arbetsgivare. Genom att vara lyhörda mot marknadens krav och hålla hög kvalitet hjälper vi våra kunder till rätt kunskap, på rätt plats och i rätt tid inom organisationen. Teknologisk Institut är ett danskt företag som etablerades i Sverige 2008 via förvärv av svenska Sifu från RäTT KUNSKAP LöNAR SIG väx verklighetsanpassat via våra öppna kurser, skräddarsydda programutbildningar, branschkonferenser och yrkeshögskoleutbildningar.

2 VÅRT UTBILDNINGSUTBUD Vi kan erbjuda över 400 olika utbildningar och varje år utbildar vi tusentals chefer och medarbetare inom våra två huvudområden. Vill du anpassa utbildningen och genomföra den på hemmaplan går det också bra. Hittar du inte kursen du söker är utgångspunkten att vi utvecklar den för dig. Du är välkommen att kontakta oss eller gå in på för mer information.

3 SIDA 3 INNEHÅLL Om Teknologisk Institut 4 TEKNIK Bygg 11 Betong Byggledning Entreprenadjuridik Fukt i innemiljö Arbetarskydd Vägverkets kravkurser Fastighetsföretagande Trädgård och parkanläggning Elektronik 15 Elektrisk mätteknik Mätgivarteknik Elektronikutbildning Felsökning EMC Signaltransmission Givare Elteknik 17 Elbehörigheter Starkströmsföreskrifter och standarder Praktiska elkurser EX/Atex Elbesiktning Tele och data Eldistribution Elautomation Energi 21 Energieffektivisering Energibesiktning Fjärrvärme Gas Produktion 23 Produktionsteknik och planering Geometriska produktspecifikationer Maskinsäkerhet 24 Direktiv och behandling Riskanalys Laboratorier Kemikalier 25 Kemikaliehantering Transport av farligt gods Avfall Cisterner Medicinsk teknik Vatten och avlopp 27 Ledningsnät Provtagarutbildningar Vatten- och avloppsverk Övrigt VVS och ventilation 28 Värme och kyla Ventilation Vatten och avlopp Styr och regler Energi Kyla Brandskydd TEKNIK DIPLOMUTBILDNINGAR & CERTIFIERINGAR Property Manager / Diplomerad Fastighetsförvaltare 22 Diplomerad Fastighetsingenjör 22 Diplomerad Fastighetstekniker 22 Diplomerad VVS-tekniker 22 Ackreditering Cisterner 25 Personcertifiering OVK 28 Certifierad energiexpert Engergideklarationer 29 Kylcertifiering 30 MANAGEMENT Kvalitet 34 LEAN 36 Inköp 37 Ekonomi 37 Ledarskap 39 Förhandling 39 Kommunikation 39 Försäljning 40 Projekt 40 Arbetsmiljö 42 Miljö 42 Praktisk juridik 42 Transport och logistik 43 MANAGEMENT DIPLOMUTBILDNINGAR Diplomerad Inköpare 38 Certifierad Revisionsledare för ISO 9001:2008 IRCA 34 Diplomerad Projektledare 41 ÖVRIGT Företagsanpassade kurser 44 Konferenser 45 Yrkeshögskola 45 Strålskydd 26 Joniserande strålning Optisk stråling

4 SIDA OM OSS 4 OM TEKNOLOGIsK INsTITUT Vår pedagogik Lärande innebär förändring av känslor, tankar och handlingar genom reflektion över egna eller andras upplevelser i samspel med omgivningen. I lärandeprocessen ska en viss information överföras till den lärande och innan denna information blir egen, användbar kunskap, så måste den tolkas, värderas och sättas in i ett sammanhang. Teknologisk Institut ser som sin viktigaste uppgift att underlätta och stödja deltagarnas lärande genom val av arbetsformer som stimulerar. Målsättningen med vår pedagogik är att man i samspel med övriga deltagare och med utgångspunkt från varför, vad och ur utvecklar sin kunskap. Vårt utbildningsutbud Hos oss finner du ett av Sveriges mest heltäckande utbildningsutbud. Vårt utbildningsprogram spänner från Teknik till management. Det innebär att vi kan leverera utbildning till samtliga funktioner och befattningar inom företaget. Eftersom vi har lång erfarenhet och arbetar med så gott som alla branscher och företag, är vi också väl förtrogna med bakomliggande faktorer och önskemål i samband med att utbildningsbehov uppstår. Vi kan erbjuda över 400 olika utbildningar och varje år utbildar vi tusentals chefer och medarbetare inom våra två huvudområden. Vill du anpassa utbildningen och genomföra den på hemmaplan går det också bra. Hittar du inte kursen du söker är utgångspunkten att vi utvecklar den för dig. Våra utbildningslokaler Vi finns med egna utbildningslokaler på mycket centrala och kommunikationsnära lägen i Göteborg och Stockholm samt i Upplands Väsby. Det går snabbt och enkelt att ta sig till oss.

5 SIDA 5 Välkommen till Teknologisk Institut Göteborg Våra utbildningslokaler i Göteborg är mycket centralt belägna: Från Göteborgs Central är det promenadavstånd, ca sju minuter; flygbussen stannar några hundra meter bort, vår närmaste granne är Domkyrkan, men Feskekôrka ligger också inom räckhåll. Vi är omgivna av spännande affärsgator och vi har nära till det sjudande livet på Kungsportsavenyn med alla dess restauranger, pubar och uteserveringar. Det är också nära till Liseberg, norra Europas största nöjespark. Välkommen till Teknologisk Institut Stockholm Även i Stockholm finns vi med våra utbildningslokaler mitt i centrum, ca fem minuters promenad från Stockholms Central och Arlanda Express. T-centralen ligger runt hörnet. Det är mycket lätt att ta sig till alla huvudstadens olika begivenheter: Butiker, restauranger, museer, Kungliga Slottet och Gamla Stan. Några av våra närmaste grannar är Norra Bantorget med LO-borgen samt nya Clarion Hotel Sign, Stockholms största och designmässigt mest spektakulära och påkostade hotell. Teknologisk Institut i Danmark. Våra ägare Teknologisk Institut är en självägande stiftelse som spelar en mycket viktig roll både för samhällsnyttan och för näringslivet i Danmark. Det sker bl a genom forsknings- och utvecklingsprojekt, konsultinsatser, certifiering och prövning samt utbildnings- och informationsverksamhet. Teknologisk Institut omsätter årligen över en miljard kronor och har ca kvalificerade medarbetare. Ett fyrtiotal av dessa är verksamma inom Teknologisk Institut AB Sverige. Pris Priset står angivet efter varje utbildning. Nytt sedan förra året är att alla priser är all inclusive. Inga ytterligare avgifter utöver moms tillkommer. Undantag kan förekomma, t ex i form av externt debiterade provavgifter. Samtliga priser gäller för bokningar under Vi reserverar oss för eventuella ändringar gällande pris, datum och orter, vilka gäller vid tidpunkt för tryck. För aktuell information besök vår hemsida eller kontakta oss på tel Anmälan och information Du kan anmäla dig direkt på vår hemsida Där finner du också dagsaktuell infomration om våra utbildningar. Du kan även anmäla dig via på info@tiutbildning. se, tel eller fax Vi skickar dig en bekräftelse när du anmält dig till en utbildning. Om du uppger ditt mobilnummer, skickar vi en sms-kallelse fem dagar före kursstart. Av- och ombokning Vid av- och ombokning tillämpar vi utbildningsbranschens standardregler, se vår hemsida /information Behöver du hotellrum? Vi har avtal med ett antal hotell i Göteborg och Stockholm. För förslag, se vår hemsida /information eller kontakta oss.

6 SIDA OM OSS 6 VILL DU ATT NÅGOT ska HäNDA? Vi lever i ett kunskapssamhälle där förändringsarbete är vardagsmat för de allra flesta verksamheter. De som har förmågan att se och agera på nya möjligheter för utveckling och innovation de blir de nya vinnarna. Samtidigt förändras spelreglerna och det psykologiska kontraktet mellan verksamhet och medarbetare. För dig som medarbetare handlar det om att behålla och utveckla den egna attraktiviteten på arbetsmarknaden. För företaget handlar det om att skapa ett klimat för medarbetarna att växa i, såväl personligt som när det gäller kunskap, uppfattnings- och anpassningsförmåga. Hos oss på Teknologisk Institut kan du, och ditt företag, få stöd i denna utveckling. Vi erbjuder ett brett utbud av kurser och utbildningar inom teknik och management; allt från ledarutveckling på strategisk nivå till individuell kunskapshöjning. Så låt oss hjälpa dig att få saker att hända! Hör av dig till oss så kan vi se över dina önskemål och behov, och låt gärna denna katalog vara en källa till inspiration. Hör av dig redan idag. Sanne Juul nielsen VD TEKNOLOGISK INSTITUT

7 störst I BREDD OCH DjUP Sedan 90 år tillbaka erbjuder vi företag och individer kvalificerad vidareutbildning inom teknik och management.

8 SIDA 8 TEKNIK HANDFAST OCH DIREKT TILLÄMPBAR NY KUNSKAP Utbildning inom teknik Syftet med denna översiktskatalog är att du skall få en överblick över vårt stora utbud av utbildningar. Våra utbildningar är inte bara framtagna enligt de krav på aktualitet och kvalitet som vi alltid ställer, utan också med syftet att vara attraktiva och effektiva under en längre tidsperiod. Det skall vara en trygghet för dig att veta att du med hjälp av vårt utbud kan upprätta fleråriga och långsiktiga utbildningsplaner för din personal. Se denna katalog som ett planeringsverktyg! På vår hemsida finns sedan all den information du i övrigt behöver utbildningarnas mål, innehåll, målgrupp, förkunskapskrav, etc. Byggledning & entreprenadjuridik Bygg är ett av våra genom tiderna största och mest framstående utbildningsområden och vi kan här presentera ett gediget kursutbud, så väl byggledning som entreprenadjuridik, men omfattar även områden som betong och fastighetsjuridik. Hetast på byggsidan är nu utbildning inom BAS Byggarbetsmiljösamordnare. Med ett nära samarbete med näringslivet, kompetenta föreläsare och förankring i de lagkrav som ställs kvalitetssäkrar vi våra utbildningar vi kan svara upp mot kundens krav på rätt kompetens i rätt tid. Fastighet Inom fastighetsområdet hittar ni hos oss ett heltäckande utbildningsutbud från lednings- till förvaltningsnivå. Våra fastighetsutbildningar ständigt under utveckling våra kurser och diplomutbildningar har skapats utifrån marknadens förändringar och våra kunders krav och efterfrågan. Vår utbildningsplattform unik och efterfrågad. Genom väl sammansatta utbildningsprogram eller separata specialistkurser skapar vi en röd tråd för kompetens och utveckling i flera led i alla organisationer. Med en lång tradition av att förmedla teknisk och juridisk kompetens adderar vi nu ekonomi-, ledarskap- och utvecklingsutbildningar till våra Fastighetsdiplom. Varmt välkommen att boka en utbildning på ett av Sveriges bästa kompetensutvecklingsprogram för yrkesverksamma inom fastighetsbranschen. Elektronik & elteknik Inom områdena elektronik och elteknik finns utbildning i olika former av teknik för installationer/anläggningar samt drift och underhåll av dessa. Här finns en rad utbildningar som är tvingande och där det ställs krav i lag och förordning på att medarbetarna har rätt kompetens.

9 SIDA 9 Energi Energi är ett alltmer efterfrågat utbildningsområde. Energifrågorna ligger i tiden och efter att de nya bestämmelserna om energideklaration fastställdes har flera hundra personer genomgått vår utbildning inför certifiering till energiexpert. Denna fokusering på energi leder till nya satsningar på effektivisering och även här har vi en rad kurser. Vi anser oss idag vara den ledande energiutbildaren i Sverige. Fjärrvärme och Gas är ytterligare två områden som alltid är aktuella och där vi kan erbjuda ett antal praktiskt orienterade kurser. Laboratorier, kemikalier, medicinsk teknik & strålskydd Kemikalier, laboratorier och medicinsk teknik är områden där vi kan erbjuda ett antal unika, marknadsledande utbildningar för specifika målgrupper. Även inom dessa områden kommer det hela tiden ny kunskap, nya regler och bestämmelser som kräver kompetensuppdatering. Produktion Kompetensområdena produktion, industri och mätning har tillsammans med LEAN kraftigt utökats och breddats under de senaste åren. Här finner du det du söker, oavsett om du har behov av längre mera heltäckande utbildningar eller om det gäller punktinsatser inom specifika ämnesområden. Riskanalys & maskinsäkerhet Båda dessa områden är starkt regelstyrda och höga krav ställs på handhavarnas kompetens. Vi kan även erbjuda ackrediteringsutbildningar. Vatten & avlopp Inom vatten och avlopp vänder vi oss till alla som arbetar med vatten- och avloppsverk, med ledningsnät och med provtagning. Kurserna är praktiskt inriktade och många av dem är certifierade av branschorganisationen Svenskt Vatten. VVS & ventilation Vårt utbud inom detta område är mycket omfattande både vad gäller olika utbildningar och antalet kurstillfällen per år. Förutom våra utbildningar inom dimensionering, vilka alla är godkända av certifieringsorgan som allmän teknisk kunskap kan vi även erbjuda personcertifieringar inom OVK där vi följer Boverkets kompetenskrav. Vi har ett flertal praktiska utbildningar samt för dig som vill bli VVStekniker, har vi även en diplomutbildning.

10 TEKNIK Se denna katalog som ett planeringsverktyg! På vår hemsida finns sedan all den information du i övrigt behöver utbildningarnas mål, innehåll, målgrupp, förkunskapskrav, etc.

11 SIDA 11 BYGG BETONG Betongutbildning Platsgjutning Klass II KR Kursnummer: dagar nov nov dec dec jan feb feb mar nov + 28 nov 2 dec dec dec 2011 Betongutbildning Platsgjutning Klass I KR Kursnummer: dagar jan jan 2011 Betongelementtillverkning Klass II KR Kursnummer: dagar jan + 31 jan 4 feb nov dec 2011 Betongelementtillverkning Klass I KR Kursnummer: dagar jan 2011 Betongreparationer KR Kursnummer: dagar För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon Fabriksbetongtillverkning Klass II KR Kursnummer: dagar 31 okt 4 nov nov 2011 Fixeringssvetsning herrljunga 8 9 feb 2011 BYGGLEDNING KR Kursnummer: dagar Byggprojektledning KR Kursnummer: dagar 7 9 nov mar 2011 Projekteringsledning mar KR Kursnummer: dagar Installationssamordning KR Kursnummer dagar mar okt 2011 CE-märkning av maskininstallationer i byggnader KR Kursnummer: dagar okt mars 2011 Byggarbetsmiljösamordnare P och U. Grundkurs KR Kursnummer: dagar jan dec apr feb sep juni okt 2011 Byggarbetsmiljösamordnare P Fortsättningskurs KR Kursnummer: dagar + provdag 31 jan 2 feb mar aug 2011 Byggarbetsmiljösamordnare U Fortsättningskurs KR Kursnummer: dagar + provdag aug mar 2011

12 SIDA TEKNIK 12 Nytt upplägg! Kontrollansvariga N och K. Rollen som KA med koppling till Entreprenadjuridik KR ENTREPRENADJURIDIK Entreprenadjuridikens standardavtal Entreprenad- och avtalsrättens grunder Kursnummer: dagar + provdag KR Kursnummer: dagar maj + 1 jun mar okt jan maj sep mars okt KR Kursnummer: dagar juni 2011 Uppdragsledning i konsultföretag KR Kursnummer: dagar Entreprenadjuridik Mark och anläggningar mar KR Nya PBL och dess nyheter. Grundkurs Kursnummer: dagar mar 2011 ABK 09 samt AMA Konsult 10 Kursnummer: dag 18 maj okt mar 2011 Kursnummer: dag AB maj mar 2011 Kursnummer: dag Uppdatering för KA enligt PBL 19 maj mar okt 2011 Kvalitets-, mijö- & arbetsmiljöplaner i entreprenader KR INKL PROV KR Kursnummer: dag + provdag Kursnummer: dagar 31 maj 1 juni mars okt 2011 ABT apr nov 2011 Kursnummer: dag 20 maj mars okt 2011 Offentlig upphandling Nya upphandlingsregler inom byggsektorn Kursnummer: dag För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon

13 SIDA 13 juridik för byggledare, kontrollanter och besiktningsmän KR Kursnummer: dagar MER Anläggning 07 Mät- och ersättningsregler Kursnummer: dag Påbyggnadskurs för utmärkningsansvariga KR Kursnummer: dagar mar maj april 2011 Kontroll och besiktning av markarbeten maj 2011 AMA AF KR Kursnummer: dagar Kursnummer: dag 2 maj nov 2010 AMA HUs 08 med MER HUs 08 5 maj 2011 Beskrivningsteknik AMA Anläggning 07 3 maj 2011 Kursnummer: dag Kursnummer: dag AMA Anläggning för entreprenörer Att förstå och tolka en beskrivning Kursnummer: dag För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon FUKT I INNEMILJÖ Fuktskador Utredningsmetodik mar okt KR Kursnummer: dag (prov & redovisning) ARBETARSKYDD VÄGVERKETS KRAVKURSER säkerhet på väg 11 april KR Kursnummer: dag FASTIGHETSFÖRETAGANDE Ekonomi för fastighetsförvaltare. Del KR Kursnummer: dagar 6 7 sep feb 2011 Ekonomi för fastighetsförvaltare. Del KR Kursnummer: dagar 8 9 sep feb 2011 Byggnads- och installationsteknik KR Kursnummer: dagar 9 11 nov apr 2011

14 SIDA TEKNIK 14 Hyresrätt Bostäder och lokaler Energieffektiva fastighetsföretag KR KR Kursnummer: dagar Kursnummer: dagar mar sep okt mars KR Ledning och utveckling av fastighetsföretag Kursnummer: 4478, 2 dagar schakta säkert KR Kursnummer: dagar maj nov okt apr KR Markteknik Parkarbeten och trädgårdsanläggningar KR Avtal för fastighetsförvaltning AFF Kursnummer: dagar linköping KR okt 2011 Kursnummer: dagar okt mars 2011 Beskärning av träd och buskar KR Kursnummer: dagar Facility Management FM jönköping KR mars 2011 Kursnummer: dagar okt mar 2011 Vård av träd och buskar KR Kursnummer: dagar Lokalresursplanering LRP jönköping KR Kursnummer: dagar 3 feb sep meter 0 9 meter Kontakta Per Svensson, tel , psv@tiutbildning.se eller Eva Fritz, tel , efr@tiutbildning.se för information. TRÄDGÅRD OCH PARKANLÄGGNING Kursnummer: dag 15 sep 2011 ställningsbyggnad Hjälp på väg Hyresrätt, bostäder och fördjupning 17 mar 2011 Internationell entreprenadrätt ABs 05 med konsumentlagstiftningen Lokalhyror Kommersiell hyresrätt FÖRETAGsANPAssADE UTBILDNINGAR 6 7 apr 2011

15 SIDA 15 DIPLOMPROGRAM FÖR FAsTIGHETsBRANsCHEN Teknologisk Instituts kan nu erbjuda fastighetsbranschen nya och unika utvecklingsmöjligheter när det gäller utbildning. För att hjälpa personer att nå mål och positioner som: Property Manager / Diplomerad Fastighetsförvaltare Diplomerad Fastighetsingenjör Diplomerad Fastighetstekniker Dessa finns numer som tre välstrukturerade utbildningsprogram som vart och ett i princip följer branschens eget behov och i vår strävan att tillhandahålla kvalificerade utbildningar samverkar vi med fastighetsbranschen. Läs mer om programmen på /teknik. Du är även välkommen att kontakta Eva Fritz, , efr@tiutbildning.se för mer information. ELEKTRONIK ELEKTRISK MÄTTEKNIK MÄTGIVARTEKNIK Mätteknik mar okt KR Kursnummer: dagar Elektrisk mätteknik dec KR Kursnummer: dagar Elektrisk mätteknik dec 2010 ELEKTRONIKUTBILDNING KR Kursnummer: dagar Orienteringskurs Elektronik för tekniker apr okt KR Kursnummer: dagar Elektronikkonstruktion säkerhet. Konstruktion av switchade kraftaggregat nov nov 2011 FELSÖKNING KR Kursnummer: dagar Felsökning i elektroniska system 7 9 nov KR Kursnummer: dagar Felsökning i switchade kraftaggregat nov 2011 EMC SIGNALTRANSMISSION KR Kursnummer: dagar störningar i elektrisk utrustning / anläggning Praktisk EMC KR Kursnummer: dagar okt apr 2011 Praktisk elektronik 1 Elektronikens grunder 2 6 maj KR Kursnummer dagar signaltransmission och signalintegritet okt KR Kursnummer: dagar

16 SIDA TEKNIK 16 GIVARE INTREssEsTYRD UTBILDNING Givare för mätning av kraft & tryck Kursnummer: dag 7 dec dec 2011 Kurs kan arrangeras på grundval av inkomna intresseanmälningar: Praktisk elektronik 2 Förstärkarteknik Kursnummer: 5224 Elsökning i digitala kretsar Givare för mätning av temperatur Kursnummer: dag 8 dec dec 2010 Kursnummer: 5274 EsD Risker och skydd FÖRETAGsANPAssADE UTBILDNINGAR Elsäkerhet för el- och elektronikkonstruktörer Mätinstrumentteknik Felsökning i switchade kraftaggregat Digital teknik och programmerbar logik Kursnummer: 5391 Digitala ljud och mätvärdesanalys Givare och underhåll i PLC styrda utrustningar Felsökning i analoga system KurSnummer: 4421 Givare för mätning av flöde Mätosäkerhetsberäkning och kalibrering Radioteknik 1 och 2 Kursnummer: dag 9 dec dec 2011 Kontakta Christer Rydell, tel , cry@tiutbildning.se eller Annika Rosengren, tel , alr@tiutbildning.se för information. TRANsPORTLOGIsTIK OCH LEVERANsVILLKOR I AsIEN En unik kurs kombinerad med studiebesök i shanghai. Detta är upplevelsekursen för dig som behöver veta mer om de villkor, möjligheter och krav som ställs vid transport- och leveranser till och från Asien. Vår kursledare har mångårig praktisk erfarenhet från området på plats i shanghai. som bonus ges tillfälle att knyta viktiga kontakter med företag i olika branscher. Kursen ges helt på svenska.

17 SIDA 17 ELTEKNIK ELBEHÖRIGHETER Begränsad behörighet BB KR Kursnummer: dagar 9 10 dec dec 2011 STARKSTRÖMSFÖRESKRIFTER OCH STANDARDER starkströmsföreskrifter och elinstallationsregler, utgåva 2. Uppdateringskurs KR Kursnummer: dag 6 apr dec okt maj 2011 Elsäkerhet vid arbete, skötselföreskrifterna (ELsäK-Fs 2006:1) Kursnummer: dag 5 okt dec mar dec 2011 helsingborg 17 maj 2011 Begränsad behörighet BB1 Distansutbildning KR Kursnummer: dagar sep feb okt mar nov april dec maj 2011 Allmän behörighet Start: Sep 2011 Avslutning: Jun KR Kursnummer: dagar En dag varannan vecka. Totalt 25 dagar lärarlett samt därutöver hemstudier. Kurslitteratur ingår liksom avgift för Skolverkets tillsyn samt betygsutskrifter. För- och eftermiddagskaffe samt frukt ingår medan luncher bekostas av deltagaren. obs vissa förkunskaper krävs. helsingborg linköping 9 mar nov 2011 starkströmsföreskrifter och svensk standard KR Kursnummer: dagar 7 8 apr maj okt 2011 helsingborg linköping mar nov 2011 Högspänningsföreskrifter och standard KR Kursnummer: dagar 2 3 dec mar dec 2011 Arbete med spänning i kopplingsutrustning KR Kursnummer: dagar 6 7 okt dec mar dec 2011 helsingborg maj 2011 Repetition Arbete med spänning i kopplingsutrustning Kursnummer: dag 9 nov apr 2011 Elansvar och delegering Kursnummer: dag 11 nov apr 2011

18 SIDA TEKNIK 18 Kontroll före idrifttagning av elanläggning Industriell elteknik schemaläsning och felsökning KR Kursnummer: dag Kursnummer: dagar Elteknik för ventilationstekniker KR Kursnummer: dagar apr nov apr mar nov 2011 Elteknik för VA-maskinister Ledningsdimensionering och utlösningsvillkoret Elunderhåll för mekaniker Kursnummer: dagar KR Kursnummer: dagar nov mar KR 3 7 okt apr 2011 EX/ATEX KR KR Kursnummer: dagar Kursnummer: dagar 7 8 nov KR KR Kursnummer: dagar KR Kursnummer: dagar Kursnummer: dagar okt 2011 störningar i elektrisk utrustning/ anläggning Praktisk EMC Grundläggande elteknik Elinstallationer i explosiv gas- och dammatmosfär. Grundkurs mar 2011 PRAKTISKA ELKURSER 2 6 maj 2011 Praktisk elteknik för fastighetstekniker Potentialutjämning Kursnummer: dagar KR mar nov 2011 ATEX-direktiven för explosiv gas- och dammatmosfär KR okt 2011 Kursnummer: dagar apr jan sep maj nov 2011 Elmotorer Praktisk styrning och drift Industriell elteknik/elkraftteknik KR KR Kursnummer: dagar feb okt 2011 ATEX Uppdatering Kursnummer: dagar Kursnummer: dag 29 nov 1 dec nov dec dec 2011

19 SIDA 19 Kurs A: Egensäkerhet Exi för explosiv miljö Kursnummer: dag Maskiners elutrustning. Grundkurs KR Kursnummer: dagar Reläskyddssystem 2. Tillämpningar Beräkningar KR Kursnummer: dagar 21 nov 2011 Kurs B: Exi Utvärdering 1 22 nov 2011 Kursnummer: dag Kurs C: Exi Utvärdering 2 23 nov 2011 ELBESIKTNING Kursnummer: dag Besiktning av elanläggningar. Grundkurs södertälje mar okt KR Kursnummer: dagar Besiktning av elanläggningar. Fortsättningskurs södertälje maj KR Kursnummer: dagar 1 2 nov apr 2011 TELE OCH DATA Lokala datanät & fiberoptiska nät KR Kursnummer: dagar För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon säkerhetssystem KR Kursnummer: dagar För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon ELDISTRIBUTION Reläskyddssystem 1. Distribution Industri borås 7 9 feb okt KR Kursnummer: 9515 dagar borås 4 5 apr nov 2011 jordfelsdetektering. systemlösningar jordkabel 22 mar nov KR Kursnummer: dag Drift och underhåll av dieseldriven reservkraft KR Kursnummer: dagar För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon Felsökning i starkströmskablar vallentuna 5 mar maj sep okt KR Kursnummer: dag Felsökning i starkströmskablar vallentuna 5 6 maj sep KR Kursnummer: dagar

20 SIDA TEKNIK 20 INTREssEsTYRD UTBILDNING Kurs kan arrangeras på grundval av inkomna intresseanmälningar: Teleanläggning Dokumentation / Registrering, grundkurs Kursnummer: 4351 Kraftkabelmontering KurSnummer: 4219 Teleanläggning Dokumentation / Registrering, uppdatering FÖRETAGsANPAssADE UTBILDNINGAR KR Kursnummer: dag Egenkontroll Riskbedömning Elunderhåll för operatörer För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon samordningsansvar enligt AML Tillämpning vid elrisker EsA utbildningar Processövervakning och industriell IT Kursnummer: 4350 Belysningsteknik Teleanläggning Installation Kopplingsutrustningar sek-handbok 448 Kursnummer: 4352 säkerhet vid arbete med batteri Anläggningar ELAUTOMATION Kurs A: styrteknik / PLC Grundkurs KR Kursnummer: dagar 5 6 sep mar okt 2011 Elsäkerhet för hybridfordon sa RÖj / Parallella ledningar Beredning Kurs B: styrteknik / PLC Fortsättningskurs KR Arbete på väg Heta arbeten Kursnummer: dagar 7 8 sep mar okt 2011 LR-utbildning Rötskadebesiktning Kontakta Christer Rydell, tel , cry@tiutbildning.se eller Annika Rosengren, tel , alr@tiutbildning.se för information. Kurs C: Automatiserade processer Fördjupningskurs Kursnummer: dag 9 sep mar okt 2011 du får kr i rabatt när du går hela serien under en och samma vecka!

21 SIDA 21 Praktisk maskinsäkerhet KR Kursnummer: dagar För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon ENERGI ENERGIEFFEKTIVISERING Praktisk energieffektivisering KR Kursnummer: dagar mar feb sep maj nov okt 2011 Energibesiktning av byggnader KR Kursnummer: dagar nov mar 1 apr 2011 Kalkylera med LCC KR Kursnummer: dag 17 okt maj 2011 Teoretisk kyl- och värmepumpteknik KR Kursnummer: dagar 7 11 feb maj okt nov 2011 Energieffektiva ventilationssystem KR Kursnummer: dagar okt mar 2011 ENERGIBESIKTNING Energideklarationer Utbildning inför certifiering till energiexpert KR + PROVAVGIFT Kursnummer: dagar + provdag 7 9 mar feb + 11 apr mar aug apr + 26 sep maj nov okt + 5 dec nov 2011 Individuell fördelning av energiförbrukningar i lägenheter KR Kursnummer: dag 14 feb sep 2011 FJÄRRVÄRME Fjärrvärme Distributionssystem maj KR Kursnummer: dagar Drift och underhåll av fjärrvärmeledningar maj KR Kursnummer: dagar Dimensionering och installation av fjärrvärmecentraler mar KR Kursnummer: dagar service av fjärrvärmecentraler 2 4 mars KR Kursnummer: dagar Teknisk upphandling och kontroll av fjärrvärmesystem KR Kursnummer: dagar För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon

22 DIPLOMPROGRAM FÖR FAsTIGHETsBRANsCHEN Property Manager / Diplomerad Fastighetsförvaltare Diplomerad Fastighetsingenjör Diplomerad Fastighetstekniker Diplomerad VVs-tekniker Diplomprogramen är mycket välstrukturerade och följer fastighetsbranschens behov. I vår strävan att tillhandahålla kvalificerade utbildningar samverkar vi som med fastighetsbranschen som med certifieringsorgan vilka är ackrediterade av SWEDAC. Teknologisk Instituts diplomprogram omfattar flera delkurser och avslutas i regel med tentamen. Läs mer på /teknik. Du är även välkommen att kontakta Stefan Sporrefält eller Eva Fritz på för mer information.

23 SIDA 23 Larm och läcksökning. steg KR Kursnummer: dagar För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon Larm och läcksökning. steg KR Kursnummer: dagar För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon GAS Drift och underhåll av mindre gasolanläggningar KR Kursnummer: dagar För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon Föreståndare brandfarlig vara. Inriktning gasol borås maj KR Kursnummer: dagar Uppdateringskurs Föreståndare med inriktning på gasol KR Kursnummer: dagar För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon Gasolanläggningar Hantering och säkerhetsåtgärder borås maj maj 2011 PRODUKTION KR Kursnummer: dagar PRODUKTIONSTEKNIK OCH PLANERING Produktionsteknik I KR Kursnummer: dagar okt mar nov apr 2011 Produktionsteknik II KR Kursnummer: dagar apr okt + 26 maj nov 2011 Material- & produktionsplanering I KR Kursnummer: dagar För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon Material- och produktionsplanering II KR Kursnummer: dagar För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon Produktionsutveckling KR Kursnummer: dagar mar sep apr okt maj nov jun dec aug jan 2012 Processorienterad kvalitetsstyrning KR Kursnummer: dagar mar sep 2011 Psykologi för projektoch produktionsledare KR Kursnummer: dagar aug jan 2011 Produktionsekonomi Kursnummer: dagar apr okt 2011

24 SIDA TEKNIK 24 MAsKINsäKERHET Produktchefsutbildning KR Kursnummer: dagar apr maj nov dec KR DIREKTIV OCH BEHANDLING Kursnummer: dagar För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon Allt om Maskindirektivet KR Kursnummer: dagar GEOMETRISKA PRODUKTSPECIFIKATIONER Riskanalys Miljö nov mar 2011 Tillverkning och besiktning av trycksatta anordningar KR GPs Filosofi & struktur. Introduktionsutbildning Kursnummer: dagar Maskindirektivet i praktiken KR Kursnummer: dag 1 mar nov jan sep 2011 Kursnummer: dagar nov mar 2011 Kursnummer: dagar Riskbehandling KR Kursnummer: dagar nov apr KR KR Kursnummer: dagar 4 5 apr nov nov mar 2011 Ackreditering av kontrollorgan Tryckprovning med gas CE-märkning av maskininstallationer i byggnader KR okt mar 2011 För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon LABORATORIER Intern kvalitetsstyrning på miljölaboratorier KR Riskanalys Arbetsmiljö Kursnummer: dagar KR KR Kursnummer: dagar Kursnummer: dagar För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon KR Kursnummer: dagar Kursnummer: dagar RISKANALYS GPs Osäkerhetsbegreppen. specifikationsotydligheter och mätosäkerhet För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon Kursnummer: dag GPs-toleranser Ytstruktur. Grunder, nya filter & areamätning okt 2011 Användning av trycksatta anordningar KR GPs Toleranser Dimension och Form & läge För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon maj 2011

25 SIDA 25 Mätosäkerhet enl IsO maj KR Kursnummer: dagar Internrevision enl IsO 17020/ apr KR Kursnummer: dagar Metodvalidering & metodverifiering Extern kvalitetssäkring KR Kursnummer: dagar För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon Provtagning, provhantering och flödesmätning Utsläpp KR Kursnummer: dagar 7 8 mar juni okt 2011 KEMIKALIER KEMIKALIEHANTERING säkerhetsdatablad (sdb) KR Kursnummer: dagar mar nov 2011 Tillämpning av REACH KR Kursnummer: dag 31 mar jun nov 2011 CLP Klassificering och märkning av kemiska produkter. GHs-tillämpning i Europa KR Kursnummer: dagar mar dec okt feb maj 2011 Datasökning Kemiska ämnen okt KR Kursnummer: dagar Grundläggande kemikaliebedömning Kursnummer: dag 7 dec apr dec 2011 Kemi för icke kemister KR Kursnummer: dagar mar nov 2011 TRANSPORT AV FARLIGT GODS AVFALL Farligt gods. Grundkurs apr KR Kursnummer: dagar Farligt avfall Avsändare av farligt gods apr KR Kursnummer: dagar Farligt avfall För användare 13 apr 2011 CISTERNER Cisternkontroll Ackrediteringskurs 1 4 feb okt KR Kursnummer: dag KR Kursnummer: dagar Företagsanpassade utbildningar: Kontakta Göran Zaar, tel , gza@tiutbildning.se för information.

26 SIDA TEKNIK 26 MEDICINSK TEKNIK säkerhetsnorm för medicinska gasanläggningar Centralgasanläggningar för medicinska gaser. Grundkurs KR Kursnummer: dagar mar okt KR KR Kursnummer: dag Kursnummer: dagar 8 nov mar maj sep 2011 FÖRETAGsANPAssADE UTBILDNINGAR Radiografering för arbetsledare. Påbyggnadskurs Centralgasanläggningar för medicinska gaser. Fortsättningskurs KR Kursnummer: dagar Radiografering för operatörer & arbetsledare. Grundkurs KR Farligt gods Utbildning för andra än föraren Kursnummer: dagar okt nov 2011 Kontakta Per Svensson, tel , psv@tiutbildning.se för information. Projektering av medicinska gasanläggningar Radiografering för operatörer. Repetitionsutbildning Mätteknik med spårgas För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon Praktisk kurs i centralgasanläggningar för drifttekniker Kursnummer: dag Enrumsfunktion i labbmiljö Gasflödesmätning 7 mar 2011 Kontakta Göran Zaar, tel , gza@tiutbildning.se för information KR Radiografering för arbetsledare. Repetitionsutbildning Kursnummer: dagar strålskydd apr nov 2011 Kursnummer: dag 8 mar 2011 JONISERANDE STRÅLNING Centralgasanläggningar för montörer med provtryckning. Praktisk kurs KR Kursnummer: dagar malmö mar okt 2011 Radioaktiva strålkällor och röntgen industrin OPTISK STRÅLNING KR Kursnummer: dagar 7 9 feb sep 2011 Lasersäkerhet KR Kursnummer: dagar För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon

27 SIDA 27 VATTEN OCH AVLOPP LEDNINGSNÄT Läcksökning på vattenledningsnät. steg 1 borås 3 4 maj KR Kursnummer: dagar Läcksökning på vattenledningsnät. steg 2 borås maj KR Kursnummer: dagar Dimensionering av VA-ledningar sep KR Kursnummer: dagar Arbetsledarutbildning VA-mark KR Kursnummer: dagar 7 9 feb sep 2011 PROVTAGARUTBILDNINGAR Provtagning, provhantering och flödesmätning Utsläpp KR Kursnummer: dagar 7 8 mar jun okt 2011 Provtagning i dricksvatten KR Kursnummer: dag 9 mar jun okt 2011 FÖRETAGsANPAssADE UTBILDNINGAR Ytjämnhetsbestämning Grundläggande mätteknik Kalibrering av mätdon för längdmätning Ritningsläsning / ritteknik Praktisk verkstadsmätteknik Mätning av form- och lägetoleranser i mätmaskiner Form- och lägetoleranser Mätprinciper och mätmetoder Materialkunskap. Grundkurs Materialkunskap. Tillämpning DFA Design for assembly Automation och simulering AM Tidmätning Kontakta Göran Zaar, tel , gza@tiutbildning.se för information. VATTEN- OCH AVLOPPSVERK Drift och skötsel av avloppsanläggningar KR Kursnummer: dagar För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon Kvävereduktion / Kväveavskiljning KR Kursnummer: dagar För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon Elteknik för VA-maskinister 2 6 maj 2011 ÖVRIGT KR Kursnummer: dagar Praktisk pumpteknik 6 9 sep KR Kursnummer: dagar Praktiskt arbetsmiljöarbete på Vatten- och Avloppsreningsverk 30 aug 2 sep KR Kursnummer: dagar

28 SIDA TEKNIK 28 VVs OCH VENTILATION VÄRME OCH KYLA Dimensionering av värmeinstallationer Ventilationsteknik. steg 1 Praktisk kylcertifiering KR KR Kursnummer: dagar Kursnummer: dagar upplands väsby mar maj okt 4 maj nov 1 dec feb 2 mar maj aug nov jan apr sep nov KR Kursnummer: dagar + provdag VENTILATION mar + 15 apr aug sep + 23 sep apr maj okt 2 nov nov + 2 dec 2011 Ventilationsteknik. steg 2 Dimensionering av luftbehandlingsinstallationer KR Kursnummer: dagar + provdag Injustering av värmesystem KR Kursnummer: dagar 1 3 mar okt mar nov jan 2 feb feb + 18 mar aug sep + 7 okt mar apr + 13 maj sep okt + 11 nov 2011 Drift av värmeinstallationer KR Kursnummer: dagar KR okt feb 2011 Teoretisk kyl- & värmepumpteknik Dimensionering feb okt maj nov feb okt maj nov dec maj dec mar okt 2011 OVK Bygglagstiftning inför ny- och omcertifiering KR + PROVAVGIFT dec feb maj okt dec jan mar sep nov 2011 OVK Bygglagstiftning & funktionskontroll av ventilationssystem Mätteknik Ventilation KR Kursnummer: dagar Kursnummer: dagar + provdag Injustering av luftflöden Kursnummer: dagar KR Kursnummer: dagar KR KR + PROVAVGIFT Kursnummer: dagar Kursnummer: dagar + provdag jan okt dec feb maj okt dec 2011

29 SIDA 29 Elteknik för ventilationstekniker apr KR Kursnummer: dagar Injustering av luftflöden KR Kursnummer: dagar feb maj okt nov 2011 Energieffektiva ventilationssystem KR Kursnummer: dagar okt mar 2011 Praktisk energieffektivisering KR Kursnummer: dagar mar feb sep maj nov okt 2011 Elteknik för ventilationstekniker apr KR Kursnummer: dagar Dimensionering av luftbehandlingsinstallationer KR Kursnummer: dagar + provdag 31 jan 2 feb mar feb apr + 18 mar maj aug sep sep okt + 7 okt nov 2011 VATTEN OCH AVLOPP Dimensionering av vatten- och avloppsinstallationer KR Kursnummer: dagar + provdag 30 maj 1 jun mar + 13 jun apr nov 2 dec sep + 16 dec sep 2011 STYR OCH REGLER styr och regler av värmeoch ventilationssystem. steg KR Kursnummer: dagar jan feb sep 2011 styr och regler av värmeoch ventilationssystem. steg dec maj nov 1 dec KR Kursnummer: dagar Öppna system inom fastighetsautomation okt 2011 ENERGI KR Kursnummer: dagar Energideklarationer Certifiering till energiexpert KR Kursnummer: dagar 7 9 mar feb + 11 apr mar aug apr + 26 sep maj nov okt + 5 dec nov 2011 Energieffektivisering av byggnader KR Kursnummer: dagar nov mar 1 apr 2011

30 SIDA TEKNIK 30 Praktisk energieffektivisering Omcertifiering Kyla DIPLOMERING & CERTIFIERING KR KR Kursnummer: dagar Kursnummer: dagar upplands väsby mar sep nov feb maj okt mar mar maj 2011 Teknologisk Instituts diplomutbildning för VVS-tekniker är ett program som omfattar fem delkurser med tentamen samt ett avslutande projektarbete. Läs mer på BRANDSKYDD KYLA Teoretisk kyl- & värmepumpteknik Brandskydd av installationer KR KR Kursnummer: dagar Kursnummer: dag 7 11 feb okt maj apr apr 2011 Praktisk kylcertifiering KR Kursnummer: dagar upplands väsby mar maj 2011 Nycertifiering Kyla KR KONTAKT Kursnummer: dagar upplands väsby mar maj 2011 För information, kontakta Göran Zaar, tel , gza@tiutbildning.se eller Eva Fritz, tel , efr@tiutbildning.se

31 HUR VILL DU VäXA? Vi lyssnar lyhört till marknadens krav och hjälper våra kunder till rätt kunskap, på rätt plats och rätt tid inom organisationen.

32 SIDA 32 MANAGEMENT MANAGEMENT Utbildning inom management På kommande sidor presenteras samtliga Teknologisk Instituts utbildningar inom Managementområdet under Syftet med vår översiktskatalog är att du skall få en överblick över vårt stora utbud av utbildningar. Se därför denna katalog som ett planeringsverktyg! Mer information om utbildningarnas innehåll, syfte, mål, etc finns att hämta på vår hemsida Kvalitet Våra kvalitetsutbildningar har praktisk inriktning och ger mycket handfast hjälp för alla som skall införa eller uppdatera kvalitetssystem. Förutom de kurser som presenteras kan vi även erbjuda regionala utbildningar och konsulthjälp. Genom vårt internationella samarbete kan vi även erbjuda certifiering International Register of Certificated Auditors, IRCA. LEAN Kompetensområdet LEAN är tillsammans med produktion omfattande och heltäckande. Utöver utbildning för dig som är ledare av LEAN-aktiviteter finns ett spel där alla medarbetare kan delta samt en rad utbildningar för specifika målgrupper. Inköp Inom inköpsområdet finner du en rad utbildningar allt från grundläggande nivå till inköp på en strategisk och avancerad nivå. Vi kan även erbjuda en diplomutbildning som kan utformas efter individuella behov och som ger en omvittnat bra bas för alla som arbetar inom detta område. Ekonomi Här finner du vår ständigt lika populära klassiker Ekonomi för icke ekonomer. På mångas begäran har vi nu en påbyggnadsutbildning: Mera ekonomi för icke ekonomer. Ledarskap Våra ledarskapsutbildningar har en stor bredd. Allt från de mycket uppskattade arbetsledarkurserna, som varje år samlar flera hundra arbetsledare och chefer från en rad olika branscher, till mera specifika utbildningar som t ex förhandlingsteknik. Vi har kurser som passar både för helt nya och för mer erfarna chefer och ledare.

33 SIDA 33 Kommunikation Inom området kommunikation finns det en verktygslåda som många kan ha glädje av. Det handlar både om att få ökad kunskap om hur man skall formulera och framföra sina budskap på ett tydligt och framgångsrikt sätt. Arbetsmiljö Inom arbetsmiljöområdet har vi fokuserat på utbildning inom arbetsmiljöledning. Vi kan erbjuda kurser anpassade för olika befattningar och kan även genomföra företagsanpassade utbildningar hemma hos dig som kund. många olika branscher vilket, förutom nya kunskaper, också innebär värdefulla nya kontakter med kollegor från andra företag. Försäljning Säljutbildning finns både för de som är helt nya inom området och för dem som har lång erfarenhet men som känner behov av att finna nya infallsvinklar. Projekt Våra utbildningar inom projektområdet håller en mycket hög klass och vi kan både erbjuda diplomutbildning och IPMAcertifikat. IPMA International Project Management Association är en internationellt erkänd organisation för certifiering av projektledare. Miljö Miljöfrågorna är viktiga och kräver intern samordning. Inom detta område sker därför de flesta av utbildningarna företagsanpassat. Med vår långa erfarenhet inom området kan vi förutom utbildning även erbjuda kvalificerade konsulttjänster. Transport & logistik Ökad globalisering, strukturomvandlingar och rationaliseringar ställer allt större krav på väl fungerande transporter och logistik. Våra utbildningar av vilka några är unika i sitt slag samlar deltagare från

34 SIDA MANAGEMENT 34 KVALITET PPAP Metodik för produktframtagning Intern revision av integrerade ledningssystem IsO 9001/14001 LEDNING OCH REVISION AV KVALITETSOCH MILJÖLEDNINGSSYSTEM Kursnummer: dag KR Kursnummer: dagar Kvalitetsledningssystem IsO 9001: KR För information om genomförande, vänligen kontakta oss på telefon Kursnummer: dagar mar okt 2010 Kvalitetsledningsskolan enligt IsO09001 Regional utbildning KR Internrevisorn som verksamhetsutvecklare Blås liv i de interna revisionerna KR Kursnummer: dagar okt apr 2011 KurSnummer: 8114 Nio träffar under tolv månader för tre deltagare per företag. Kontakta Christer Rydell, tel , cry@tiutbildning.se för information. Certifierad Revisionsledare för IsO 9001: KR Kursnummer: dagar FMEA Feleffektsanalys för konstruktion alt. processer KR Kursnummer: dagar nov 2011 spc statistisk processtyrning och MsA Mätsystemanalys KR KR Kursnummer: dagar Kursnummer: alt 3 dagar apr okt okt 2011 Intern kvalitetsrevision IsO /Ts INTEGRERADE LEDNINGssYsTEM KR Kursnummer: dagar mar nov dec mar nov 2011 Praktisk kvalitetsrevision med revisionsövningar på företag KR Kursnummer: dagar Kursnummer: dag 8 9 mar apr nov mar 2011 Integrerad kvalitets- och miljöledningsskola regional utbildning för mindre och medelstora organisationer, 10 träffar under månader för kr tre deltagare per företag Kontakta Christer Rydell, tel , cry@tiutbildning.se för information. APQP Metodik för produktframtagning malmö 8 mar KR okt nov 2011 Revisioner i LEAN-företag IRCA, International Register of Certificated Auditors, 17044

35 MANAGEMENT Här presenteras samtliga Teknologisk Instituts utbildningar inom Managementområdet under Syftet med vår översiktskatalog är att du skall få en överblick över vårt stora utbud av utbildningar. Se därför denna katalog som ett planeringsverktyg. Mer information om utbildningarnas innehåll, syfte, mål, etc finns att hämta på vår hemsida

vvs UTBILDNINGAR PRIsLIsTA. ventilation, värme & KYLA

vvs UTBILDNINGAR PRIsLIsTA. ventilation, värme & KYLA vvs UTBILDNINGAR PRiSLISTA. VENTILATION, VÄRME & KYLA DIMENSIONERING VVS Dimensionering av luftbehandlingsinstallationer 1 3 feb, 22 24 feb & 15 mar Kursnr: 9130 29 31 mars,19 21 april & 7 maj 30 aug 1

Läs mer

Utbildningar inom bygg, elteknik, energi, fastighet, management, produktion och VVS.

Utbildningar inom bygg, elteknik, energi, fastighet, management, produktion och VVS. Utbildningar inom bygg, elteknik, energi, fastighet, management, produktion och VVS. 2012 Utbildningarna som tar dig hela vägen från teori till praktik. Utbildningarna som alla tekniker måste ha! www.tiutbildning.se

Läs mer

Utbildningar inom bygg, elteknik, energi, fastighet, management, produktion och VVS.

Utbildningar inom bygg, elteknik, energi, fastighet, management, produktion och VVS. Utbildningar inom bygg, elteknik, energi, fastighet, management, produktion och VVS. Utbildningarna som tar dig hela vägen från teori till praktik. 2013 Från teori till praktisk kunskap www.teknologiskinstitut.se

Läs mer

Utbildningar inom Bygg, Elteknik, Energi, Fastighet, Management, Produktion och VVS

Utbildningar inom Bygg, Elteknik, Energi, Fastighet, Management, Produktion och VVS Utbildningar inom Bygg, Elteknik, Energi, Fastighet, Management, Produktion och VVS Gör som 12 000 andra tekniker och ingenjörer gör varje år. Utbilda dig hos Teknologisk Institut. Utbildningarna som alla

Läs mer

ELBESIKTNING & SÄKERHET, UPPDATERING & VIDAREUTBILDNING. besiktning av elanläggningar elsäkerhet maskiners elutrustning styrning & drift av elmotorer

ELBESIKTNING & SÄKERHET, UPPDATERING & VIDAREUTBILDNING. besiktning av elanläggningar elsäkerhet maskiners elutrustning styrning & drift av elmotorer , UPPDATERING & VIDAREUTBILDNING besiktning av elanläggningar elsäkerhet maskiners elutrustning styrning & drift av elmotorer 2 3 SIDA BESIKTNING AV ELANLÄGGNINGAR. GRUNDKURS BESIKTNING AV ELANLÄGGNINGAR.

Läs mer

Elföreskrifter & installationsregler

Elföreskrifter & installationsregler Elföreskrifter & installationsregler vi lyssnar lyhört på marknadens krav och hjälper våra kunder till rätt kunskap, på rätt plats och rätt tid inom organisationen. SIDA 2 Elföreskrifter & instllationsregler

Läs mer

ELFÖRESKRIFTER & INSTALLATIONSREGLER

ELFÖRESKRIFTER & INSTALLATIONSREGLER ELFÖRESKRIFTER & INSTALLATIONSREGLER vi lyssnar lyhört på marknadens krav och hjälper våra kunder till rätt kunskap, på rätt plats och rätt tid inom organisationen. SIDA ELFÖRESKRIFTER & INSTLLATIONSREGLER

Läs mer

Lean. Ledarskap och projekt. Kursen kan varmt rekommenderas till den som vill ha en stabil grund för ett långsiktigt arbete med leanfilosofin.

Lean. Ledarskap och projekt. Kursen kan varmt rekommenderas till den som vill ha en stabil grund för ett långsiktigt arbete med leanfilosofin. Lean Leanledaren - Att införa Lean En omfattande utbildning där du får många praktiska verktyg för att framgångsrikt lyckas med att införa Lean i din verksamhet. Utbildningen skapar kunskap, förståelse

Läs mer

Möt utveckling med uppdaterad kunskap utbilda dig inom PRODUKTIONSTEKNIK

Möt utveckling med uppdaterad kunskap utbilda dig inom PRODUKTIONSTEKNIK Höstens utbildningskatalog 2018 Möt utveckling med uppdaterad kunskap utbilda dig inom PRODUKTIONSTEKNIK n Teknisk produktion n Processer och kvalitetsverktyg n Undershåll och toleranser n Automation n

Läs mer

utbildning industriell elteknik

utbildning industriell elteknik utbildning industriell elteknik väx verklighetsanpassat via våra öppna kurser, skräddarsydda programutbildningar, branschkonferenser och yrkeshögskoleutbildningar. SIDA 2 industriell elteknik grundläggande

Läs mer

KURSER UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN HÖSTEN 2014 ARBETSMILJÖ BESIKTNING EKONOMI FASTIGHETSTEKNIK ERFARENHETSTRÄFFAR ENERGI & INNEMILJÖ

KURSER UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN HÖSTEN 2014 ARBETSMILJÖ BESIKTNING EKONOMI FASTIGHETSTEKNIK ERFARENHETSTRÄFFAR ENERGI & INNEMILJÖ KURSER UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN HÖSTEN 2014 ARBETSMILJÖ BESIKTNING EKONOMI ENERGI & INNEMILJÖ ERFARENHETSTRÄFFAR FASTIGHETSTEKNIK JURIDIK PERSONLIG UTVECKLING KUNDER & MARKNAD UTEMILJÖ KURSÖVERSIKT

Läs mer

Mark och Anläggning. Ledarskap och Management TIPS!

Mark och Anläggning. Ledarskap och Management TIPS! AMA Anläggning 17 I denna utbildning får du lära dig regler för användning och samband mellan beskrivning och AMA. AMA Anläggning 17 är avsedd att tjäna som ett underlag vid upprättande av tekniska beskrivningar

Läs mer

KURSER UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN HÖSTEN 2015 ARBETSMILJÖ BESIKTNING EKONOMI FASTIGHETSTEKNIK ERFARENHETSTRÄFFAR ENERGI & INNEMILJÖ

KURSER UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN HÖSTEN 2015 ARBETSMILJÖ BESIKTNING EKONOMI FASTIGHETSTEKNIK ERFARENHETSTRÄFFAR ENERGI & INNEMILJÖ KURSER UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN HÖSTEN 2015 ARBETSMILJÖ BESIKTNING EKONOMI ENERGI & INNEMILJÖ ERFARENHETSTRÄFFAR FASTIGHETSTEKNIK JURIDIK PERSONLIG UTVECKLING KUNDER & MARKNAD UTEMILJÖ KURSÖVERSIKT

Läs mer

Elutbildningar som ger efterfrågad kompetens och uppdaterade kunskaper

Elutbildningar som ger efterfrågad kompetens och uppdaterade kunskaper Elutbildningar som ger efterfrågad kompetens och uppdaterade kunskaper El och underhåll Elföreskrifter Elbesiktning Ex och ATEX Elautomation Kraftproduktion/Eldistribution Ledarskap Kommunikationsteknik

Läs mer

Efterfrågan på kunskap ökar vidareutbilda dig inom FJÄRRVÄRME

Efterfrågan på kunskap ökar vidareutbilda dig inom FJÄRRVÄRME Höstens utbildningskatalog 2018 Efterfrågan på kunskap ökar vidareutbilda dig inom FJÄRRVÄRME n Fjärrvärme n Betong n Mark och Anläggning n Entreprenadjuridik n Ledarskap och Management LÄR MER! Boka din

Läs mer

Utbildningar inom ENTREPRENADJURIDIK för dig, ditt företag och för framtiden

Utbildningar inom ENTREPRENADJURIDIK för dig, ditt företag och för framtiden Höstens utbildningskatalog 2018 Utbildningar inom ENTREPRENADJURIDIK för dig, ditt företag och för framtiden n Entreprenadjuridik och standardavtal n AMA n Mark och anläggning n Ledarskap och Management

Läs mer

Ledarskap och Management

Ledarskap och Management Ledarskap och Management Arbetsledning, steg 1 Arbetsledning steg 1 är utbildningen för dig som vill utvecklas och bli tryggare i rollen som ledare. Kursen ger dig baskunskaper i personalledning samt verktyg

Läs mer

Utbildningar inom installation och bygg. Ledarskap och Management TIPS! BOKA I GOD TID! TIPS!

Utbildningar inom installation och bygg. Ledarskap och Management TIPS! BOKA I GOD TID! TIPS! Utbildningar inom installation och bygg Ventilationsteknik steg 1 Ventilationssteknik steg 1 är grunden i vår trestegsutbildning inom ventilationsteknik. För dig som vill kompetenshöja dig inom området

Läs mer

MASKINSÄKERHET. För användare, leverantörer och konstruktörer.

MASKINSÄKERHET. För användare, leverantörer och konstruktörer. MASKINSÄKERHET För användare, leverantörer och konstruktörer. Tillämpning av nya maskindirektivet 2006/42/EG samt CE-märkning av maskininstallationer i byggnader. Utbildningar och dataprogram 2010. TILLÄMPNING

Läs mer

Dags för vidareutbildning inom BETONG? Läs om kurserna som tar dig vidare.

Dags för vidareutbildning inom BETONG? Läs om kurserna som tar dig vidare. Höstens utbildningskatalog 2018 Dags för vidareutbildning inom BETONG? Läs om kurserna som tar dig vidare. n Platsgjutning n Betongelement n Betongreparationer n Fabriksbetongtillverkning n Fixeringssvetsning

Läs mer

Vårt breda kursutbud innehåller det mesta inom teknik och ledarskap.

Vårt breda kursutbud innehåller det mesta inom teknik och ledarskap. Effektiv Projektledning I den här kursen förenar vi projektledarrollen med kunskaper inom ledarskap, vilket ger dig en värdefull kombination när du arbetar med projektledning. Du får de viktigaste grundkunskaperna

Läs mer

UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN

UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN KURSER UTBILDNINGAR FÖR FASTIGHETSBRANSCHEN VÅREN 2015 ARBETSMILJÖ BESIKTNING EKONOMI ENERGI & INNEMILJÖ ERFARENHETSTRÄFFAR FASTIGHETSTEKNIK JURIDIK PERSONLIG UTVECKLING KUNDER & MARKNAD UTEMILJÖ www.plus.se

Läs mer

KURSÖVERSIKT VÅREN 2015

KURSÖVERSIKT VÅREN 2015 KURSÖVERSIKT VÅREN 2015 PLUS Kursöversikt är till för dig och ger en snabb överblick av våra utbildningar. Välkommen till PLUS Utbildning som 2015 firar 30 år som företag! PLUS arbetar sedan 1985 med kompetensutveckling

Läs mer

Ledarskap. Byggledning TIPS! TIPS! BOKA I GOD TID!

Ledarskap. Byggledning TIPS! TIPS! BOKA I GOD TID! Fabriksbetongtillverkning kompetensklass I-T Vår nya utbildning Fabriksbetongtillverkning kompetensklass I-T ger dig fördjupad kunskap om materialet betong samt teknik och bestämmelser för att du ska kunna

Läs mer

utbildning elektronik med över 400 aktuella kurser inom teknik- och management hittar du alltid något som passar dig.

utbildning elektronik med över 400 aktuella kurser inom teknik- och management hittar du alltid något som passar dig. utbildning elektronik med över 400 aktuella kurser inom teknik- och management hittar du alltid något som passar dig. SIDA 2 avsnittsrubrik konstruktion Orienteringsutbildning. elektronik för tekniker

Läs mer

ti akademin, yrkesutbildningar

ti akademin, yrkesutbildningar ti akademin, yrkesutbildningar Informationsmöte: 4 maj 2011 Öppet hus: 5 maj 2011 För mer information se baksidan av denna katalog SIDA 2 Innehåll innehåll Välkommen till TI Akademin 3 Yrkeshögskoleutbildningar

Läs mer

Lär dig mer inom MEDICINSK TEKNIK: Vi har din nästa utbildning!

Lär dig mer inom MEDICINSK TEKNIK: Vi har din nästa utbildning! Höstens utbildningskatalog 2018 Lär dig mer inom MEDICINSK TEKNIK: Vi har din nästa utbildning! n Grundutbildning n Fortsättningsutbildning n Praktisk kurs - Drift n Arbetsledning n Projektledning TIPS!

Läs mer

Lär mer med utbildning och stärk dina kunskaper inom VATTEN OCH AVLOPP

Lär mer med utbildning och stärk dina kunskaper inom VATTEN OCH AVLOPP Höstens utbildningskatalog 2018 Lär mer med utbildning och stärk dina kunskaper inom VATTEN OCH AVLOPP n Pumpteknik n Provtagning n Ledningsnät n Ledarskap n Arbetsmiljö Säker och effektiv rensning av

Läs mer

Ledarskap och Management

Ledarskap och Management Praktisk kurs i centralgasanläggningar för drifttekniker En praktisk utbildning som ger den kompetens som fordras för att klara en säker drift av gasanläggningar. Kursen ger en dags teori speciellt anpassat

Läs mer

Ta steget vidare och satsa på utbildning lär dig mer om KEMIKALIER

Ta steget vidare och satsa på utbildning lär dig mer om KEMIKALIER Höstens utbildningskatalog 2018 Ta steget vidare och satsa på utbildning lär dig mer om KEMIKALIER n Klassificering och märkning av kemiska produkter n Säkerhetsdatablad (SDB) n Kemi och kemikalier n Arbetsmiljöledning

Läs mer

Arbetsledning. Ledarskap & Projekt.

Arbetsledning. Ledarskap & Projekt. Arbetsledning Arbetsmiljöutbildning för chefer och ledare Alla chefer/ ledare behöver en anpassad utbildning i arbetsmiljöfrågor för att säkerställa kompetensen för rollen. I denna utbildning kopplar vi

Läs mer

EN BRA UTBILDNING HÅLLER VAD DEN LOVAR. Det finns alltid plats för mer kunskap.

EN BRA UTBILDNING HÅLLER VAD DEN LOVAR. Det finns alltid plats för mer kunskap. EN BRA UTBILDNING HÅLLER VAD DEN LOVAR. Det finns alltid plats för mer kunskap. RÄTT KUNSKAP GER MER. VI VILL GE DIG DET BÄSTA. KVALITET OCH KUNDNÖJDHET GÅR ALLTID FÖRST. TEKNOLOGISK INSTITUT är ett av

Läs mer

Fjärrvärme. en allt hetare fråga!

Fjärrvärme. en allt hetare fråga! Fjärrvärme en allt hetare fråga! Utbildning 2010 Fjärrvärme utbildningsprogram 3-5 mars 2010, Stockholm Kursnr: 9313 Service av fjärrvärmecentraler, 3 dagar Syfte: Att ge dig kännedom om fjärrvärmecentralens

Läs mer

Utbildning inom ENERGI- OCH FASTIGHETS- OMRÅDET välkommen till mer kunskap!

Utbildning inom ENERGI- OCH FASTIGHETS- OMRÅDET välkommen till mer kunskap! Höstens utbildningskatalog 2018 Utbildning inom ENERGI- OCH FASTIGHETS- OMRÅDET välkommen till mer kunskap! n Energi n Fastighet n Installation och bygg n Ledarskap och Management De flesta kurser genomförs

Läs mer

EN BRA UTBILDNING HÅLLER VAD DEN LOVAR. Det finns alltid plats för mer kunskap.

EN BRA UTBILDNING HÅLLER VAD DEN LOVAR. Det finns alltid plats för mer kunskap. EN BRA UTBILDNING HÅLLER VAD DEN LOVAR. Det finns alltid plats för mer kunskap. RÄTT KUNSKAP GER MER VI VILL GE DIG DET BÄSTA. KVALITET OCH KUNDNÖJDHET GÅR ALLTID FÖRST. TEKNOLOGISK INSTITUT är ett av

Läs mer

För dig, ditt företag och för framtiden utbilda dig inom ELOMRÅDET!

För dig, ditt företag och för framtiden utbilda dig inom ELOMRÅDET! Höstens utbildningskatalog 2018 För dig, ditt företag och för framtiden utbilda dig inom ELOMRÅDET! n El och underhåll n Elföreskrifter n Elbesiktning n Ex och ATEX n Elautomation n Eldistribution n Ledarskap,

Läs mer

KURSER VÅREN 2015. Arbetsmiljo. Kvalitet CSR. Miljo. Nya kunder går 2 för 1 på våra utbildningar

KURSER VÅREN 2015. Arbetsmiljo. Kvalitet CSR. Miljo. Nya kunder går 2 för 1 på våra utbildningar KURSER VÅREN 2015 Arbetsmiljo Kvalitet CSR Miljo Nya kunder går 2 för 1 på våra utbildningar VÄLKOMMEN PÅ KURS! KURSORTER Vi får ofta höra att vi har engagerande och kompetenta kursledare, vilket är precis

Läs mer

Tidplan kurser hösten 2013

Tidplan kurser hösten 2013 BYGG & FASTIGHET Din partner för kompetensutveckling Tidplan kurser hösten 2013 Beställ eller hämta vår kurskatalog 2013 på www.st f.se/ bestall-katalog STF 1128600:04 Bakom BFAB står STF Ingenjörsutbildning

Läs mer

Praktisk elteknik. Baskurs Apparater och motorer Schemaläsning och felsökning. Bygger din kompetens

Praktisk elteknik. Baskurs Apparater och motorer Schemaläsning och felsökning. Bygger din kompetens Praktisk elteknik Baskurs Apparater och motorer Schemaläsning och felsökning 1 Bygger din kompetens Praktisk elteknik STF har ett utbud av kurser i praktisk elteknik. Tillsammans ger de dig heltäckande

Läs mer

AUTOMATION. TEK Kompetenscentrum E-post: tek@tek.se www.tek.se Tel. 035-17 18 90 Fax: 035-17 18 99 Slottsjordsvägen 3, 302 39 Halmstad

AUTOMATION. TEK Kompetenscentrum E-post: tek@tek.se www.tek.se Tel. 035-17 18 90 Fax: 035-17 18 99 Slottsjordsvägen 3, 302 39 Halmstad AUTOMATION TEK Kompetenscentrum E-post: tek@tek.se www.tek.se Tel. 035-17 18 90 Fax: 035-17 18 99 Slottsjordsvägen 3, 302 39 Halmstad Om TEK Med lokal förankring erbjuder vi dig kostnadseffektiv utbildning

Läs mer

El för Mekaniker 5 dagar

El för Mekaniker 5 dagar El för Mekaniker 5 dagar Nercia Utbildning AB I Sverige finns ca 1600 utbildningsföretag med olika utbud av program och kurser, de flesta med ett redan färdigt upplägg som sedan anpassas efter kunden.

Läs mer

BYGG- och INSTALLATIONSTEKNIK

BYGG- och INSTALLATIONSTEKNIK KURSINBJUDAN 2015 > 7-8 maj i Göteborg > 24-25 september i Stockholm > 13-14 oktober i Malmö > 1-2 december i Stockholm 2015 NYA KURSTILLFÄLLEN BYGG- och INSTALLATIONSTEKNIK för icke byggare - att tolka

Läs mer

KURSER HÖSTEN 2015. Arbetsmiljo. Kvalitet CSR. Miljo. Nya kunder går 2 för 1 på våra utbildningar

KURSER HÖSTEN 2015. Arbetsmiljo. Kvalitet CSR. Miljo. Nya kunder går 2 för 1 på våra utbildningar KURSER HÖSTEN 2015 Arbetsmiljo Kvalitet CSR Miljo Nya kunder går 2 för 1 på våra utbildningar VÄLKOMMEN PÅ KURS! KURSORTER Vi får ofta höra att vi har engagerande och kompetenta kursledare, vilket är precis

Läs mer

BAS P och BAS U. Byggarbetsmiljösamordnare. Bygger din kompetens

BAS P och BAS U. Byggarbetsmiljösamordnare. Bygger din kompetens BAS P och BAS U Byggarbetsmiljösamordnare Bygger din kompetens Byggarbetsmiljösamordnare BAS P OCH BAS U Du lär dig vad som krävs av beställare, byggarbetsmiljöansvariga, byggherrar och BAS enligt Arbetsmiljöverkets

Läs mer

BYGG- och INSTALLATIONSTEKNIK

BYGG- och INSTALLATIONSTEKNIK K URSINBJUDAN 2019 HÖST 2019 NYA KURSTILLFÄLLEN 5-6 mars i Malmö 3-4 april i Stockholm 9-10 maj i Göteborg BYGG- och INSTALLATIONSTEKNIK för icke byggare - att tolka och förstå byggnader, teknik, energi-

Läs mer

CBI Kursverksamhet Kurskatalog RISE CBI Betonginstitutet

CBI Kursverksamhet  Kurskatalog RISE CBI Betonginstitutet CBI Kursverksamhet www.cbi.se Kurskatalog 2018 RISE CBI Betonginstitutet CBIs kursverksamhet CBI har bedrivit kursverksamhet sedan 1940-talet, såväl öppna som företagsinterna. Den största andelen har genom

Läs mer

EBR. Diplomerad distributionselektriker. Bygger din kompetens

EBR. Diplomerad distributionselektriker. Bygger din kompetens EBR Diplomerad distributionselektriker Bygger din kompetens EBR Diplomerad distributionselektriker Vi erbjuder ett väl sammansatt utbildningspaket som ger dig förutsättningar för att utvecklas framgångsrikt

Läs mer

Utbildningar för hela näringslivet, både privat och offentlig sektor:

Utbildningar för hela näringslivet, både privat och offentlig sektor: KURSPROGRAM hösten 2019 / våren 2020 Utbildningar för hela näringslivet, både privat och offentlig sektor: Bygg, Elteknik, Energi och Fastighet, Gasol, Ledarskap, Manage ment, Medicinteknik, Samhälls byggnad,

Läs mer

Bygg, Elteknik, Energi & Fastighet, Gasol & Strålskydd, Ledarskap, Management, Medicinteknik, VA och VVS

Bygg, Elteknik, Energi & Fastighet, Gasol & Strålskydd, Ledarskap, Management, Medicinteknik, VA och VVS KURSPROGRAM våren 2019 Utbildningar inom: Bygg, Elteknik, Energi & Fastighet, Gasol & Strålskydd, Ledarskap, Management, Medicinteknik, VA och VVS Kurser för kompetensutveckling Se fler kurser på www.teknologiskinstitut.se

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL CBI BETONGINSTITUTETS KURSER. Höst Vår Läs mer p

VÄLKOMMEN TILL CBI BETONGINSTITUTETS KURSER. Höst Vår Läs mer p VÄLKOMMEN TILL CBI BETONGINSTITUTETS KURSER Höst 2016 - Vår 2017 å Läs mer p se www.cbi. CBI:s kursverksamhet CBI har anordnat Klass II och Klass I kurser sedan 1940-talet, såväl öppna som företagsinterna.

Läs mer

Riktlinje Medicinska gaser

Riktlinje Medicinska gaser Riktlinje Upprättad av: Berit Larsson Ansvarig: Nicklas Boström Datum: 2018-03-28 Revidering: [Revideringsbeteckning] Revideringsdatum: [Revideringsdatum] Status: FASTSTÄLLD Fastställd av: Helena Ribacke,

Läs mer

Lernias företagsutbildningar 2012

Lernias företagsutbildningar 2012 Lernias företagsutbildningar 2012 Denna folder innehåller information om Techs grunderbjudande. Våra leveranser bygger på två huvudpaketeringar; Enstaka deltagare: Datumsatta kurser med tid och plats.

Läs mer

KURSER HÖSTEN 2017 KVALITET MILJÖ CSR ARBETSMILJÖ

KURSER HÖSTEN 2017 KVALITET MILJÖ CSR ARBETSMILJÖ KURSER HÖSTEN 2017 KVALITET MILJÖ CSR ARBETSMILJÖ Välkommen på kurs Vi får ofta höra att vi har engagerade och kompetenta kursledare, vilket är precis det vi strävar efter! En anledning till att våra kursledare

Läs mer

energiutbildningar Energideklarationer och Certifiering av energiexperter

energiutbildningar Energideklarationer och Certifiering av energiexperter energiutbildningar Energideklarationer och Certifiering av energiexperter Över 600 kursdeltagare kan inte ha fel mer än 85% av dessa har dessutom klarat certifieringsprovet direkt! Anmäl dig du också till

Läs mer

Nytt kurstillfälle för Gasolföreståndare

Nytt kurstillfälle för Gasolföreståndare Nytt kurstillfälle för Gasolföreståndare Flogas Sverige AB erbjuder tillfälle att delta i vår Gasolföreståndarkurs, som pågår under tre dagar mellan den 5-7 maj 2015. Kursen vänder sig till den som vill

Läs mer

Vägen framåt för konkurrenskraftiga företag

Vägen framåt för konkurrenskraftiga företag Vägen framåt för konkurrenskraftiga företag Utifrån företagens behov Lernia Techs utbildningar arbetas fram utifrån företagens behov och kompetens inom teknikområdet. Tjänsterna består av lagkravs- och

Läs mer

utbildningar i elteknik

utbildningar i elteknik utbildningar i elteknik Utbildningsområden i denna broschyr industriell elteknik elbehörighet automation/ styrteknik eljuridik ex atex elektronik eldistribution SIDA 2 INLEDNING/ INNEHÅLL Elektronik och

Läs mer

ELTEKNIK. RäTT KUNSKAP LöNAR SIG

ELTEKNIK. RäTT KUNSKAP LöNAR SIG ELTEKNIK RäTT KUNSKAP LöNAR SIG väx verklighetsanpassat via våra öppna kurser, skräddarsydda programutbildningar, branschkonferenser och yrkeshögskoleutbildningar. 2 ELEKTRONIK & ELTEKNIK TEKNOLOGISK INSTITUT

Läs mer

Var först med det senaste!

Var först med det senaste! Vårens utbildningskatalog 2018 Var först med det senaste! aktuella utbildningar inom BYGGOMRÅDET n Byggledning n Entreprenadjuridik n Mark & Anläggning n Kontrollansvarig n Betong n Fastighet n Ledarskap,

Läs mer

Föreskrifter och myndighetskrav Behörighetsregler ELR-utbildningar Diplomering/Certifiering ELSÄK-FS 2006:1 SS-EN 50110-1 SS-EN 50110-1 2012-09-23

Föreskrifter och myndighetskrav Behörighetsregler ELR-utbildningar Diplomering/Certifiering ELSÄK-FS 2006:1 SS-EN 50110-1 SS-EN 50110-1 2012-09-23 Föreskrifter och myndighetskrav Behörighetsregler ELR-utbildningar Diplomering/Certifiering ELSÄK-FS 2006:1 Gäller för: ARBETE I YRKESMÄSSIG VERKSAMHET där elektrisk fara kan förekomma Arbete skall utföras

Läs mer

Var först med det senaste!

Var först med det senaste! Höstens utbildningskatalog 2018 Var först med det senaste! aktuella utbildningar inom BYGGOMRÅDET n Byggledning n Entreprenadjuridik n Mark & Anläggning n Kontrollansvarig n Betong n Ledarskap, Ekonomi,

Läs mer

Kursprogram FÖRETAGSINTERNA OCH ÖPPNA UTBILDNINGAR VÅREN 2009

Kursprogram FÖRETAGSINTERNA OCH ÖPPNA UTBILDNINGAR VÅREN 2009 Kursprogram FÖRETAGSINTERNA OCH ÖPPNA UTBILDNINGAR VÅREN 2009 MEDICINTEKNIK, BIOTEKNIK OCH NÄRLIGGANDE OMR ÅDEN Praktiskt inriktade utbildningar som håller dig uppdaterad om det senaste som händer inom

Läs mer

KURSER CSR. Miljo VÅREN 2016. Arbetsmiljo. Kvalitet. Nu tar vi nästa stora kliv!

KURSER CSR. Miljo VÅREN 2016. Arbetsmiljo. Kvalitet. Nu tar vi nästa stora kliv! KURSER VÅREN 2016 Kvalitet Arbetsmiljo CSR Miljo Nu tar vi nästa stora kliv! KVALITET FEBRUARI MARS APRIL MAJ JUNI Grundläggande kvalitetsledning enligt ISO 9001 24-25 Gbg 5-6 Sthlm 10-11 Gbg Nya ISO 9001:2015

Läs mer

Tidplan Kurser hösten 2013 STF INGENJÖRSUTBILDNING AB. Din partner för kompetensutveckling. www.stf.se. Vi lyfter din kompetens!

Tidplan Kurser hösten 2013 STF INGENJÖRSUTBILDNING AB. Din partner för kompetensutveckling. www.stf.se. Vi lyfter din kompetens! STF INGENJÖRSUTBILDNING AB Din partner för kompetensutveckling Tidplan Kurser hösten 2013 Vi lyfter din kompetens! STF 1127700 Våra medarbetare På STF arbetar drygt 30 fast anställda medarbetare med att

Läs mer

Optimalt helt enkelt!

Optimalt helt enkelt! KylFab är en av Gotlands främsta totalleverantör av tjänster inom energioptimering, kyla, värmepumpar och luftbehandling. Allt från projektering & installation till service, underhåll. Optimalt helt enkelt!

Läs mer

AKTUELLA KURSSTARTER HOS PLUS INOM OMRÅDET FASTIGHETSTEKNIK ENERGI & INNEMILJÖ. www.plus.se. Ett företag i Lexicongruppen

AKTUELLA KURSSTARTER HOS PLUS INOM OMRÅDET FASTIGHETSTEKNIK ENERGI & INNEMILJÖ. www.plus.se. Ett företag i Lexicongruppen AKTUELLA KURSSTARTER HOS PLUS INOM OMRÅDET FASTIGHETSTEKNIK ENERGI & INNEMILJÖ www.plus.se Ett företag i Lexicongruppen Praktisk Elteknik - grundkurs Vi jobbar mycket praktiskt med skruvmejsel och mätinstrument.

Läs mer

BAS P och BAS U. Byggarbetsmiljösamordnare. Bygger din kompetens

BAS P och BAS U. Byggarbetsmiljösamordnare. Bygger din kompetens BAS P och BAS U Byggarbetsmiljösamordnare Bygger din kompetens Byggarbetsmiljösamordnare BAS P och BAS U Du lär dig vad som krävs av beställare, byggarbetsmiljöansvariga, byggherrar och BAS enligt Arbetsmiljöverkets

Läs mer

SIFU AB -ett dotterbolag till Teknologisk Institut, Danmark

SIFU AB -ett dotterbolag till Teknologisk Institut, Danmark Brandlarm och sprinkler Systematiskt brandskyddsarbete 04/05 www.sifu.se SIFU AB -ett dotterbolag till Teknologisk Institut, Danmark : 7-8 oktober, Stockholm 18-19 november, Göteborg 8.900:- Kostnad för

Läs mer

Diplomerad fastighetsförvaltare

Diplomerad fastighetsförvaltare Diplomerad fastighetsförvaltare En unik utbildning parallellt med jobb Start hösten 2016 F A Att arbeta som fastighetsförvaltare Som fastighetsförvaltare får du ett omväxlande, spännande och kul arbete

Läs mer

Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet tekniska system inom vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år;

Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet tekniska system inom vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år; Skolverkets föreskrifter om ämnesplan för ämnet tekniska system inom vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år; beslutade den -- maj 2015. Skolverket föreskriver följande med stöd av 2 kap. 2 förordning

Läs mer

KURSER VÅREN 2017 KVALITET MILJÖ CSR ARBETSMILJÖ

KURSER VÅREN 2017 KVALITET MILJÖ CSR ARBETSMILJÖ KURSER VÅREN 2017 KVALITET MILJÖ CSR ARBETSMILJÖ Välkommen på kurs Vi får ofta höra att vi har engagerade och kompetenta kursledare, vilket är precis det vi strävar efter! En anledning till att våra kursledare

Läs mer

Vision: Ett hälsosamt och energieffektivt inomhusklimat för alla

Vision: Ett hälsosamt och energieffektivt inomhusklimat för alla Vision: Ett hälsosamt och energieffektivt inomhusklimat för alla Innehåll.. Hur går arbetet vidare med OVK:n? Nytt ventilationslabb! + utbildningar Kort presentation av en ny rapport Avslutning OVK arbetet..

Läs mer

AKTUELLA KURSSTARTER HOS PLUS INOM OMRÅDET BESIKTNING. www.plus.se. Ett företag i Lexicongruppen

AKTUELLA KURSSTARTER HOS PLUS INOM OMRÅDET BESIKTNING. www.plus.se. Ett företag i Lexicongruppen AKTUELLA KURSSTARTER HOS PLUS INOM OMRÅDET BESIKTNING www.plus.se Ett företag i Lexicongruppen Avflyttningsbesiktning av lägenheter grundkurs med praktisk besiktning För att genomföra en lägenhetsbesiktning

Läs mer

VATTEN & AVLOPP.responstryck.se Foto: Hanna Carlebom Utbildning 2009/2010 09.01 www

VATTEN & AVLOPP.responstryck.se Foto: Hanna Carlebom Utbildning 2009/2010 09.01 www VATTEN & AVLOPP Utbildning 2009/2010 Vatten och avlopp utbildningar Vatten- och avloppsverk Drift och skötsel av avloppsanläggningar Kväveavskiljning/kvävereduktion vid kommunala avloppsreningsverk Praktiskt

Läs mer

Utbildningar inom VENTILATION, OVK, KYLA, STYR- OCH REGLER OCH VÄRMETEKNIK

Utbildningar inom VENTILATION, OVK, KYLA, STYR- OCH REGLER OCH VÄRMETEKNIK Vårens utbildningskatalog 2018 Utbildningar inom VENTILATION, OVK, KYLA, STYR- OCH REGLER OCH VÄRMETEKNIK n Ventilationsteknik n OVK n Kyl- och värmepumpteknik n Säker vatten n Styr- och reglerteknik n

Läs mer

Lernia Tech Öppna kurser hösten 2009

Lernia Tech Öppna kurser hösten 2009 Lernia Tech Öppna kurser hösten 2009 Här presenteras Lernia Techs utbud av öppna kurser med fasta kursstarter. För att få mer information om vårt utbud och möjlighet att leverera lösningar för just ditt

Läs mer

EBR. Diplomerad distributionselektriker. Bygger din kompetens

EBR. Diplomerad distributionselektriker. Bygger din kompetens EBR Diplomerad distributionselektriker Bygger din kompetens EBR Diplomerad distributionselektriker Vi erbjuder ett väl sammansatt utbildningspaket som ger dig förutsättningar för att utvecklas framgångsrikt

Läs mer

Kursplaner Fastighetsautomationsingenjör Innehåll

Kursplaner Fastighetsautomationsingenjör Innehåll Kursplaner Fastighetsautomationsingenjör Innehåll 1. Fastighetstekniska system (45 Yhp)... 2 2. Intelligenta hus (35 Yhp)... 2 3. Kundhantering och kommunikation (20 Yhp)... 2 4. Mätteknik (15 Yhp)...

Läs mer

www.sifu.se SIFU AB -ett dotterbolag till Teknologisk Institut, Danmark

www.sifu.se SIFU AB -ett dotterbolag till Teknologisk Institut, Danmark utbildningskatalog bygg fastighet VVS kyla brand 2006 www.sifu.se SIFU AB -ett dotterbolag till Teknologisk Institut, Danmark Kompetensutveckling 2006 bygg, fastighet, VVS, kyla och brand Kära läsare och

Läs mer

vvs UTBILDNINGAR 2010

vvs UTBILDNINGAR 2010 vvs UTBILDNINGAR 2010 VENTILATION, VÄRME & KYLA VVS VVS - dimensionering Certifiering 4 innehåll Utbildningsvägar 5 Dimensionering VVS Dimensionering av luftbehandlingsinstallationer Dimensionering av

Läs mer

Utbildningsprogram 2010 KVALITET

Utbildningsprogram 2010 KVALITET KVALITET Utbildningsprogram 2010 Kvalitet ledning och revision Effektiva ledningssystem När vi hjälper företag att utveckla ett ledningssystem för kvalitet eller miljö upptäcks alltid en mängd saker som

Läs mer

BYGG- och INSTALLATIONSTEKNIK

BYGG- och INSTALLATIONSTEKNIK NYA KURSTILLFÄLLEN KURSINBJUDAN 2016 2016 > 22-23 september i Stockholm > 6-7 december i Stockholm BYGG- och INSTALLATIONSTEKNIK för icke byggare - att tolka och förstå byggnader, teknik, energi- och miljöfrågor

Läs mer

LUNDS UNIVERSITET VÄLKOMMEN TILL INFORMATION OM SPECIALISERING: BYGGPRODUKTION OCH FÖRVALTNING

LUNDS UNIVERSITET VÄLKOMMEN TILL INFORMATION OM SPECIALISERING: BYGGPRODUKTION OCH FÖRVALTNING VÄLKOMMEN TILL INFORMATION OM SPECIALISERING: BYGGPRODUKTION OCH FÖRVALTNING 1 Precision, grad av industrialisering, materialval, hållbarhet, produktivitet, lönsamhet, funktion Attraktion, vi ska trivas

Läs mer

LEDARSKAP, PROJEKT, EKONOMI, INKÖP ARBETSMILJÖ OCH LEAN. Utbildning ger mer!

LEDARSKAP, PROJEKT, EKONOMI, INKÖP ARBETSMILJÖ OCH LEAN. Utbildning ger mer! Vårens utbildningskatalog 2018 LEDARSKAP, PROJEKT, EKONOMI, INKÖP ARBETSMILJÖ OCH LEAN. Utbildning ger mer! n Arbetsledning n Projektledning n Ekonomi n Inköp n Arbetsmiljö n Lean n Kvalitetsledning och

Läs mer

3 750 anställda i ett 20-tal länder. Engineering 1 050 employees

3 750 anställda i ett 20-tal länder. Engineering 1 050 employees ÅF 3 750 anställda i ett 20-tal länder ÅF Infrastruktur 1 100 employees Process 850 employees Engineering 1 050 employees System 400 employees Kontroll 275 employees 1 ÅF i korthet Division Expertis Konsulttjänster

Läs mer

PRODUKTIONSUTRUSTNING

PRODUKTIONSUTRUSTNING PRODUKTIONSUTRUSTNING Ämnet produktionsutrustning behandlar industriteknisk utrustning, dess användningsområden samt gällande säkerhetsföreskrifter. Det handlar också om hur utrustningen vårdas samt hur

Läs mer

AKTUELLA KURSSTARTER HOS PLUS INOM OMRÅDET UTEMILJÖ

AKTUELLA KURSSTARTER HOS PLUS INOM OMRÅDET UTEMILJÖ AKTUELLA KURSSTARTER HOS PLUS INOM OMRÅDET UTEMILJÖ www.plus.se Ett företag i Lexicongruppen Beskärning av buskar och träd Du som arbetar i en skötselförvaltning eller i ett skötselföretag och inte vet

Läs mer

Om du räknar till fyra räknar vi på din fastighet.

Om du räknar till fyra räknar vi på din fastighet. Om du räknar till fyra räknar vi på din fastighet. Optimerat klimat i din fastighet. Välkommen till ELEKTROKYL ENERGITEKNIK. Projektering Installation Med en enda leverantör av alla de installationer som

Läs mer

Utbildningar för chefer och ledare inom arbetsmiljö och arbetsrätt

Utbildningar för chefer och ledare inom arbetsmiljö och arbetsrätt Utbildningar för chefer och ledare inom arbetsmiljö och arbetsrätt Arbetsmiljöutbildning för chefer och ledare Arbetsrätt för chefer och ledare 2012 Utbildningarna för teknikersektorn! www.tiutbildning.se

Läs mer

Energi och miljö. Klimatanpassad verksamhet Vad innebär klimatmålen för ditt företag? Industrins miljöfrågor grundläggande

Energi och miljö. Klimatanpassad verksamhet Vad innebär klimatmålen för ditt företag? Industrins miljöfrågor grundläggande 13 Energi och miljö Klimatanpassad verksamhet Vad innebär klimatmålen för ditt företag? grundläggande fördjupning Anpassade miljöutbildningar 14 Klimatanpassad verksamhet Vad innebär klimatmålen för ditt

Läs mer

Nya starkströmsföreskrifterna och svensk standard 1 dag

Nya starkströmsföreskrifterna och svensk standard 1 dag Nya starkströmsföreskrifterna och svensk standard 1 dag Nercia - en värld av relationer, kompetens och massor med inspiration! Nercia har utbildat människor, och bidragit till kompetensutveckling i en

Läs mer

Rejlers Ingenjörer AB

Rejlers Ingenjörer AB Rejlers Ingenjörer AB Historia 1990-talet t 2000-talet Koncernen blir nordisk 1980-talet Järnvägarna 1970-talet Flygplatserna 1960-talet Kärnkraftverken 1950-talet Miljonprogrammet Industrialiseringen

Läs mer

Vi sänker din energiförbrukning!

Vi sänker din energiförbrukning! ENERGIDEKLARATION OCH ENERGIEFFEK TIVISERING Vi sänker din energiförbrukning! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ENERGIBYRÅN 3 2 ENERGIBYRÅNS TJÄNSTER 4 OVK (OBLIGATORISK VENTILATIONSKONTROLL) 4 LAGEN OM ENERGIDEKLARATION

Läs mer

Om du räknar till fyra

Om du räknar till fyra Om du räknar till fyra räknar viklimat på din fastighet. Optimerat i din fastighet. KYLA ENE R GI VENTILATION SERVICE Välkommen till ELEKTROKYL ENERGITEKNIK. Projektering Installation Service Driftoptimering

Läs mer

Utbildningar inom VENTILATION, OVK, KYLA, STYR- OCH REGLER OCH VÄRMETEKNIK

Utbildningar inom VENTILATION, OVK, KYLA, STYR- OCH REGLER OCH VÄRMETEKNIK Höstens utbildningskatalog 2018 Utbildningar inom VENTILATION, OVK, KYLA, STYR- OCH REGLER OCH VÄRMETEKNIK n Ventilationsteknik n OVK n Kyl- och värmepumpteknik n Säker vatten n Styr- och reglerteknik

Läs mer

Kursprogram FÖRETAGSINTERNA OCH ÖPPNA UTBILDNINGAR VÅREN 2008

Kursprogram FÖRETAGSINTERNA OCH ÖPPNA UTBILDNINGAR VÅREN 2008 Kursprogram FÖRETAGSINTERNA OCH ÖPPNA UTBILDNINGAR VÅREN 2008 MEDICINTEKNIK, BIOTEKNIK OCH NÄRLIGGANDE OMR ÅDEN Praktiskt inriktade utbildningar som håller dig uppdaterad om det senaste som händer inom

Läs mer

Diplomerad fastighetsförvaltare på branschens egen skola. En unik utbildning parallellt med jobb

Diplomerad fastighetsförvaltare på branschens egen skola. En unik utbildning parallellt med jobb Diplomerad fastighetsförvaltare på branschens egen skola En unik utbildning parallellt med jobb Att arbeta som fastighetsförvaltare Som fastighetsförvaltare får du ett omväxlande, spännande och kul arbete

Läs mer

Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas

Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas Tekniskt program 52HB System för medicinsk gas Skapad: 2001-05-16 Senast ändrad: 2015-11-23 Saija Thacker Henrik de Hauke Karin Sjöndin 2001-05-16 2015-11-23 2015-11-23 2(6) Innehållsförteckning Inledning...

Läs mer

Elföreskrifter och nya elinstallationsregler Besiktning och säkerhet Behörigheter EX/ATEX Elektronik Elproduktion/Eldistribution

Elföreskrifter och nya elinstallationsregler Besiktning och säkerhet Behörigheter EX/ATEX Elektronik Elproduktion/Eldistribution Elföreskrifter och nya elinstallationsregler Besiktning och säkerhet Behörigheter EX/ATEX Elektronik Elproduktion/Eldistribution Utbildningsprogram 2009/2010 EL INNEHÅLL Praktiska elutbildningar inom industriell

Läs mer

Vilka utmaningar har du?

Vilka utmaningar har du? EL & maskinsäkerhet Vilka utmaningar har du? 4 4 4 Höja effektiviteten Öka kundnöjdheten Mer fritid Anta utmaningarna med våra senaste standarder och handböcker. Elinstallation Elinstallationsreglerna

Läs mer