TIPS PÅ APPAR Kontaktstyrda lek- och spelappar för ipad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TIPS PÅ APPAR Kontaktstyrda lek- och spelappar för ipad"

Transkript

1 TIPS PÅ APPAR Kontaktstyrda lek- och spelappar för ipad Manöverkontakt Jelly Bean Big Red Easy Switch m fl. Det finns många olika Kontaktbox APPlicator Blue2 Bläckfisk Easy Switch m fl som har USB uttag Appar Trycka-Hända Tajming Skanning Reglagestyrning för att styra hela ipad Helena Hörkeby

2 Manöverkontakter Manöverkontakter finns i en mängd olika varianter. Två av kontaktboxarna som beskrivs här har kontakter med i lösningen. Blue2 har två kontakter på själv boxen men man kan också ansluta externa. Easy Switch innehåller 2 trådlösa kontakter i paketet. Till de appar som beskrivs i denna broschyr används 1 eller 2 kontakter. Trycka-Hända, Tajming och Skanning Trycka-Hända apparna används för en första introduktion av kontaktanvändning. Man kan jobba med orsak-verkan och samspel i form av turtagning. De apparna som tränar Tajming och Skanning används som förberedelse för att kunna styra mer avancerade appar när enperson har sådana motoriska svårigheter att det blir svårt att peka. I en förlängning kan man också styra hela ipaden med hjälp av 1 eller 2 manöverkontakter och skanning, s.k. reglagestyrning. Detta beskrivs i slutet av denna broschyr. Tajming tränas för att kunna trycka i rätt tid för att senare kunna använda 1 kontakt och trycka i rätt tid när en markör automatiskt skannar över olika alternativ. I listan med spel som tränar tajming sker detta mer i lek-/spelform utan skanning. Skanning tränas för att kunna använda 1 eller två kontakter för att stega mellan olika alternativ och välja ett. Med 1 kontakt måste man ha bra tajming och trycka i rätt tid Med 2 kontakter stegar man själv framåt med den ena och väljer med den andra. Ett säkrare alternativ om det finns motoriska förutsättningar för det.

3 Kontaktboxar - Bluetooth Kontaktboxar som kopplas till ipad via Bluetooth kräver ingen sladd. Båda kopplas på samma sätt till ipad. De fungerar även till iphone och ipod touch. Med vissa begränsningar ska de även fungera till Android och till dator om datorn har Bluetooth. Gör så här: 1. Slå på din APPlicator eller Blue2 enligt instruktion som följer med 2. Gå till Inställningar på din ipad 3. Klicka på Bluetooth och slå på Bluetooth 4. I listan som kommer upp står det, för APPlicator Praetorian och en sifferkombination. För Blue2 står det Blue 2 5. Klicka på namnet och välj att parkoppla 6. När det är klart står det Ansluten 7. Nu är kontaktboxen klar att användas. Gör de inställningar i boxen som behövs för att de uttag kontakterna sitter i ska motsvara Enter och Mellanslag. Se boxens instruktioner. APPlicator: Ansluts via Bluetooth. Har 4 kontaktingångar och två lager att ställa in på om man snabbt behöver växla kontakternas funktioner. Det ena lagret är förinställt för att styra itunes musik. Leverantör: Rehabcenter eller Frölundadata Pris: :- exkl. moms Ablenet Blue2: Ansluts via Bluetooth. Har två inbyggda kontakter och alternativt två uttag om man vill ha annan typ av kontakt. Har 5 lager för att snabbt växla mellan olika funktioner. Leverantör: Rehabcenter eller Frölundadata Pris: :- exkl. moms

4 Kontaktboxar - USB Kontaktboxar som har en USB anslutning är gjorda för att fungera med en dator. Om man har en adapter till sin ipad som gör om laddningsuttaget till ett USB uttag så kan man sätta en USB sladd i ipaden. Man kan på så sätt koppla ett tangentbord till ipad men också kontaktboxar som simulerar tangentbordstryck, t ex Bläckfisken USB Adaptrar från ipadens laddningsuttag till ett USB uttag är tänkta att användas för att koppla en kamera till ipaden och finns i olika varianter, t ex Camera Connection Kit. Man köper en adapter som passar till just den modell av ipad man har. Sätt adaptern i uttaget och koppla sedan boxen till USB uttaget. Sen är boxen klar att användas. Kontaktuttagen ska motsvara Mellanslag och Enter för att fungera med apparna i denna broschyr. Bläckfisken USB Ansluts via USB sladd tiil USB adaptern. Har förprogrammerade uttag för mellanslag och Enter. Totalt 7 uttag. Camera Connection Kit är ett tillbehör till ipad som köps på t ex Kjell&Co. Välj modell utifrån ipadens uttag. Kostar :- Leverantör: Hargdata AB eller Frölundadata Pris: :- exkl. moms HKL EasySwitch med trådlösa kontakter En USB sticka ansluts till USB adaptern. Stickan tar emot signaler från 1 eller 2 trådlösa kontakter som kommer med paketet. Mellanslag och Enter är inställt från start. Leverantör: Kontakta Frölundata som återförsäljer åt HelpKidzLearn. Pris:? Troligen drygt 1000 :- med kontakterna.

5 Trycka/Hända med en kontakt eller två med varsin funktion Bild från appen Namn och Prisinfo Beskrivning Big Bang Patterns (HKL) och Big Bang Pictures (HKL) 105 :- Kan testas på PC med gratis kontot för HKL Mönster eller enkla bilder som animeras och man hör musik när de aktiveras. Man kan inte trycka igen förens musiken spelat klart. Man kan göra inställningar för färger på bakgrund och bild och man kan välja vilka bilder som ska visas. Båda apparna kan även ställas in att styras med två kontakter så att man kan bläddra mellan mönstren/bilderna och starta animationen och musiken med den andra kontakten. Början till Skanning Shhhh! (HKL) Tryck på en av två kontakter för att få animation med figur som spelar störande musik eller aktivera gubben som säger Shh och stänger dörren. Bumper Cars (HKL) Tryck på en av två kontakter. Det gäller att trycka snabbast för att bli den som får poäng och krockar sin radiobil mot motståndarens. Big Trucks (HKL) Perfekt trycka hända för en person som gillar olka fordon. Fordonen visas på en eller andra sidan av skärmen beroende på vilken kontakt som aktiveras. Sensory Room (HKL) Gratis Custard Splodger (HKL) Ett animerat bildspel om en flick i rullstol som besöker ett händelserike. Man trycker, tittar och trycker igen när playknappen dyker upp. En flaska med färg glider över skärmen. När man trycker på kontakten sprutar man färgen som finns i flaskan. Gå TouchMe HokusPokus (LifeTool) 15 :- TouchMe PuzzleKlick (LifeTool) Gratis Som en traditionell trycka-hända aktivitet där man stegvis bygger upp en bild som sedan animeras. Enkla teckningar. Man täcker stegvis av en fotografi. Det finns flera fotografier i olika kategorier och tanken är att också kunna träna på att se vad det är.

6 Trycka/Hända med en kontakt eller två med varsin funktion Bild från appen Namn och Prisinfo Beskrivning Switch Kids 149 :- eller 7 :- för Lite Five (HKL) Finns flera olika /st Sensory imeba Electra Magma Gratis Sensory CineFx Just Touch FotoFrez Splodge Gratis Styrs med 1 4 kontakter. Man kan se olika grimaser, blåsa upp tuggummi eller bygga upp en pojke/flicka. Appen blir något begränsad om man inte kan använda åtminstone två kontakter. Spel på engelska medl lekar för att räkna till 5. En del i varje app är en sång som man trycker fram stegvis. Går att använda om det inte gör något att det är på engelska. Spelen ger visuella effekter på skärmen. Kan även användas direkt på skärmen. Med 1-4 kontakter kan man få fram 1-4 effekter. Electra är lite mer avancerad och man bör kunna hantera 4 kontakter för att få fullt utbyte av spelet. Spelet kräver att kontakten kan simulera tryck av siffrorna 1,2,3 och/eller 4. Spelen CineFX och FotoFrez utnyttjar kameran och man kan välja olika effekter för att se sig själv ungefär som på lustiga huset. Man kan också se sig i olika miljöer. I Splodge sätter man in figurer på bilden. Den appen fungerar också utan kameran så att man sätter in figurer mot en bakgrund. Spelet kräver att kontakten kan simulera tryck av siffrorna 1,2,3 och/eller 4. Forest Fighter Turtle Invaders Gratis Turn Taking Bundle # :- styck Lite version med en bild Judy Lynn Software I spelet skjuter man vatten från ett flygplan för att släcka eld i en skog eller att Bläckfisken skjuter bläck mot sköldpaddor. Man behöver inte vara skicklig men snabb. Det räcker med att trycka på en kontakt upprepade gånger. Två personer turas om med varsin kontakt. Varje tryck täcker av en ruta från bilden och en kort musiksnutt hörs. När hela bilden är avtäckt spelas en film upp. Varje bundle (paket) innehåller 12 bilder. Man kan ställa in hur många rutor som ska täckas av och lägga in bild på de som är med och turas om.

7 Träna snabbhet/tajming Spel Bild Namn och Prisinfo Beskrivning Splat The Clowns (HKL) Kan testas på PC med gratis kontot för HKL Tryck när clownen når ringen för att kasta läbbiga saker på honom. Kan ställas in i olika svårighetsgrader. Jungle Adventure (HKL) Ett äventyrsspel där man styr en figur. Figuren hoppar över olika hinder i djungeln när man trycker på en kontakt. Hurdle Champion (HKL) Häcklöpning. Man hoppar över hindren genom att trycka på kontakten i tid. Little Lost Penguin (HKL) Ett äventyrsspel där man ska hjälpa den lilla pingvinen hem. Man hoppar över olika hinder med en kontakt. New Age Kurling (HKL) Man ska skjuta iväg ett kurling klot. Man kan reglera styrkan genom att hålla nere kontakten och väljer riktning genom att släppa kontakten när en pil står i den riktningen man önskar. Space Shooter (HKL) Man ska skjuta ner rymdfarkoster när siktet visar på ett rymdskepp skjuter man. Blir som skanning. More Crazy Cats (HKL) Här gäller det att se upp och hinna trycka när katten tittar upp ur en av tunnorna. Matching Cards (HKL) 49 :- Lite svårare spel som också ställer krav på att man kan matcha lika på lika bilder. Man väntar tills man ser två lika kort och ska hinna trycka i rätt tid.

8 Träna skanning/pedagogisk lek Bild Namn och Prisinfo Beskrivning Touch To Jump (HKL) En bra app för att börja träna skanning. Tryck några gånger för att flytta figuren tills den står i strålkastaren och börjar spela. Aunty Maggies Recipe (HKL) Kan testas på dator med gratis kontot för HKL Treasure Island (HKL) Train Tracker (HKL) Kan testas på PC med gratis kontot för HKL Scanning med 1 eller 2 kontakter. Man väljer mellan 5 olika flaskor med läbbigt innehåll som blandas i en tunna. Sen väljer man kannan och får dricka och förvandlas till Scanning med 1 eller 2 kontakter. Man scannar i ett rutnät om 9 rutor över en skattkarta för att hitta stället där skatten ligger. Scanning med 1 eller 2 kontakter. Man väljer bitar av räls och sedan startar och stoppar man tåget när det kör på rälsen man byggt. Ser mer komplicerat ut än vad det är. Memory Pairs (HKL) 49 :- Scanning med 1 eller 2 kontakter. Vanligt memory. Skanna och välj kort som ska vändas. Man kan ha 4, 6, 8 eller 12 kort. Switch Trainer LifeTool 128 :- Flera olika övningar för 1 eller 2 kontakter. Det finns även ett PC spel med samma innehåll. Många inställningsmöjligheter. Scan and Match Marblesoft 149 :- Välj mellan 2 4 bilder som ska matchas mot en likadan bild. 1 eller två kontakter kan användas. Switch Accessible Puzzles Judy Lynn Software 55 :- Reglagestyrning OK Speciella Ord Special iapps 149 :- Styrs med 1 eller 2 kontakter. Fungerar som block pussel. Det finns en mängd olika typer av former och många inställningsmöjligheter. Läsinlärningsapp. Man matchar mot en målbild antingen ord-bild eller bild-bild. Det finns färdigt material och man kan göra egna övningar. Man kan också dela med sig av övningar man gjort. Inspelat tal används.

9 Träna skanning/pedagogisk lek Bild Namn och Prisinfo Beskrivning Switch Accessible Matching Bundle # :-/st Lite version med kläder Judy Lynn Software Switch Accessible Matching Addition & Subtraction 55 :- Apparnas upplägg är likadant men innehållet växlar. Först snurrar en bild fram i mitten. Man skannar sedan till knappen Spin vid bilden till vänster. Med upprepade aktiveringar av Spin-knappen växlar man bild tills vänstra bilden matchar mitten. Sedan skannar man till Spin-knappen vid högra bilden och växlar med upprepade tryck tills även den matchar mittbilden. Slutligen skannar man till knappen Check Answer för att få OK på att man gjort rätt. En ny mittbild snurrar fram o.s.v. Varje Bundle innehåller 10 kategorier med 5 bilder i varje. D v s 50 bilder/bundle. Samma upplägg som ovan. I mitten kommer en summa upp och bilderna till vänster och höger ska ställas in så de visar tal som motsvarar summan. Switch Accessible Matching Critical Thinking 55 :- Samma upplägg som ovan. I mitten kommer en abstrakt figur upp och bilderna till vänster och höger ska se exakt likadana ut. Alternativen är snarlika så man måste se efter detaljer. Switch Accessbile Mazes Beginner Intermediate Advanced 55 :-/st Lite version med en bana i varje svårighetsgrad Uppgiften består i att styra sig fram i en labyrint med en bil eller en pil. Man skannar igenom fyra riktnigar och bekräftar när man valt i vilken riktning man ska färdas. Bilen eller pilen förflyttas då tills en vägg tar emot. Man måste tänka i flera led för att komma rätt och man måste kunna se i vilken riktning bilen eller pilen står. Svårighetsgraden är hur komplicerade labyrinterna (Mazes)man färdas i är..

10 AKK-appar som kan kontaktyras och användas även för att spela upp t ex musik och film Bild Namn och Prisinfo Beskrivning TapSpeak Sequence Standard 229 :- Fungerar som one-step respektive Step-by- Step fast man kan spara meddelanden och sekvenser och bildsätta dem. Plusversionerna innebär att man får med 4500 st PCS bilder. Special Stories 105 :- Styr bildspel med två kontakter. Bläddra med en kontakt och spela upp ljudet med kontakt 2. Tyvärr kan man inte koppla ihop med ljudfiler från itunes utan man får spela in det ljud man vill ha. Max 30 sek/ inspelning Scene & Heard 379 :- Finns gratisversion där en scen kan anpassas. Denna app bygger på att man använder visuella scener med hotspots/fritt utlagda fält som vid aktivering kan spela upp musik, inspelat ljud eller film. GoTalk Now Free Gratis Fullversion 590 :- + 7 :-/röst om man vill ha talsyntes. Avancerad app med mängder av funktioner. Tänkt för AKK men man kan också skanna fälten och vid aktivering spela upp musik, inspelat ljud eller film. Fungerar mycket bra med ljudstödd skanning. Spela musik på ipad och styr med kontakt itunes och Spotify kan styras med kortkommandon från tangentbord. Dessa kortkommandon kan läggas in under en kontakttryckning i kontaktboxarna. APPlicator har dessutom ett läge som från början är förinställt för att kunna styra med kontakter.

11 Reglagestyrning i ipad? OBS! De appar som beskrivs i denna broschyr används INTE tillsammans med funktionen Reglagestyrning. De är gjorda för att fungera utan att Reglagestyrning kopplas in. Vad är reglagestyrning? Reglagestyrning är en inbyggd hjälpmedelsfunktion i ios som finns fr o m ios 7.0. Den används för att man ska kunna styra sin ipad, iphone eller ipod touch genom att skanna av objekt på skärmen eller i vissa appar skanna sig fram till en exakt punkt på skärmen. Reglagestyrning används om man vill komma åt att styra i hela ipaden. De appar som finns med från start är anpassade för att fungera med Reglagestyrning. T ex Telefon, e-post osv. Många andra appar fungerar också bra men det beror helt på hur tillverkaren har anpassat dem. En del går inte alls. Appar med inbyggd funktion för kontaktstyrning använder inte reglagestyrning. För att använda reglagestyrning måste man vara mycket säker på att skanna, kunna trycka snabbt och förstå hur olika funktioner i ipad fungerar. Styrningen kräver många och snabba val.

Att tänka på vid val av appar

Att tänka på vid val av appar Vad är det för APP? Hur många appar finns det egentligen? Hur många som helst! I den här foldern har vi sammanställt ett antal som vi tycker är bra så att du slipper leta och prova dig fram. I en pedagogisk

Läs mer

Winspeak. Symbolbaserat kommunikationsprogram. Bruksanvisning

Winspeak. Symbolbaserat kommunikationsprogram. Bruksanvisning Winspeak Symbolbaserat kommunikationsprogram Bruksanvisning BRUX\...\Winspeak\winspeak 144SV Gewa AB BOX 92, MALMVÄGEN 55, 191 22 SOLLENTUNA TEL: 08-594 694 00 TEXTTEL: 08-594 694 18 FAX: 08-594 694 19

Läs mer

Bruksanvisning EasyMail

Bruksanvisning EasyMail Bruksanvisning EasyMail Handitek Innehållsförteckning Introduktion...4 Bakgrund...5 Utrustning...5 Installation...5 Registrera programmet när demoversion finns installerad...6 Allmänt om Internet och mail...6

Läs mer

SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365

SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365 SVEMO- OUTLOOK I OFFICE 365 Användarmanual & Övningsuppgifter Innehåll Inledning... 2 Inloggning... 3 Inkorgen... 4 Skapa mappar... 4 Skriv ett nytt meddelande... 4 Bifoga fil... 6 Kontakter... 7 Lägg

Läs mer

Habilitering & Hjälpmedel

Habilitering & Hjälpmedel Communicator 4.6 Lathund kring hur du arbetar för programmet Communicator med de absolut vanligaste grunderna och även några mer avancerade funktioner Habilitering & Hjälpmedel Lathund Communicator Ett

Läs mer

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress

Barnhack! Kom igång med programmering. Anders Thoresson Kom igång med Wordpress Anders Thoresson Kom igång med Wordpress förord 2 kapitel 1 att bygga en webbplats 3 Det här är Wordpress 3 Domännamn visar vägen på internet 4 kapitel 2 kom i gång med wordpress.com 6 Registrera ett konto

Läs mer

Barnhack! kom igång med Scratch del 1

Barnhack! kom igång med Scratch del 1 Måns Jonasson Barnhack! kom igång med Scratch del 1 välkommen till kom igång med scratch! 3 Om den här kursen 3 Vad är Scratch? 3 grunderna i scratch vad är vad? 3 block script i olika kategorier 5 Rörelse

Läs mer

SPRINT-HANDBOK (version 0.4)

SPRINT-HANDBOK (version 0.4) 1. FÄRG OCH FORM Detta är programmets startmeny. Texten överst på bilden (Avsluta, Ny användare, Om... och Välj användare) blir synlig då markören förs upp den blåa ramen. en ny användare. 6. 4. 5. får

Läs mer

Alla kan surfa. Att använda iphone steg-för-steg. Studiematerial

Alla kan surfa. Att använda iphone steg-för-steg. Studiematerial Alla kan surfa Att använda iphone steg-för-steg Studiematerial Mobiltelefonen i detta studiematerial heter iphone och är av märket Apple. 2015 Studieförbundet Vuxenskolan, SV och Demensförbundet Projektledning:

Läs mer

Version 2.6 För Windows 98, ME, 2000, NT4 och XP

Version 2.6 För Windows 98, ME, 2000, NT4 och XP 2005 03 01 Version 2.6 För Windows 98, ME, 2000, NT4 och XP OBS! Denna introduktion är tänkt för att du ska kunna komma igång i programmet, den fullständiga manualen hittar du i programgruppen Widgit samt

Läs mer

Communicate: In Print

Communicate: In Print Svensk version av Hargdata AB Published by Widgit Software Widgit Symbols Widgit Software 1994-2011 Widgit pictures Widgit Software 2011 Acknowledgements In print 2 Widgit Software 2011 We would like to

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Alla kan surfa. Att använda ipad steg-för-steg. Studiematerial

Alla kan surfa. Att använda ipad steg-för-steg. Studiematerial Alla kan surfa Att använda ipad steg-för-steg Studiematerial Surfplattan i detta studiematerial heter ipad och är av märket Apple. 2014 Studieförbundet Vuxenskolan, SV och Demensförbundet Projektledning:

Läs mer

Dolphin Guide Användarmanual

Dolphin Guide Användarmanual Dolphin Guide Användarmanual www.dolphinguide.com 1. Innehållsförteckning 1. Innehållsförteckning...1 2. Om denna användarmanual...7 3. Hur man installerar Guide...8 3.1 Innan du installerar Guide...8

Läs mer

Trädet 3 - bruksanvisning

Trädet 3 - bruksanvisning Trädet 3 - bruksanvisning 1 Introduktion... 3 Systemkrav... 4 Avinstallation / modifiering:... 6 Installation av digital penna... 6 Starta programmet... 6 Menyfönstret... 7 Lärarinställningar... 7 Var

Läs mer

03_MacOSXLeopard_62-83_svenska.indd 62 2008-08-10 13:20:59

03_MacOSXLeopard_62-83_svenska.indd 62 2008-08-10 13:20:59 03_MacOSXLeopard_62-83_svenska.indd 62 2008-08-10 13:20:59 Kapitel 3 Organisera ditt liv bättre Ordna dina kontakter, kalendrar och annat som du vill ha det Jag tror att många människor i första hand skaffar

Läs mer

Första gången du startar din TomTom kan det ta upp till 20 sekunder. Stäng av din TomTom genom att hålla på/av-knappen nedtryckt i 2 sekunder.

Första gången du startar din TomTom kan det ta upp till 20 sekunder. Stäng av din TomTom genom att hålla på/av-knappen nedtryckt i 2 sekunder. TomTom 1. Innan du börjar Innan du börjar Slå på Följ instruktionerna i början av denna användarhandbok när du vill ansluta din TomTom manuellt till bilstereon. Du kan även använda din TomTom utan att

Läs mer

FOLKHÄLSAN SYD AB RESURSCENTRET/DATATEKET

FOLKHÄLSAN SYD AB RESURSCENTRET/DATATEKET ipad appar 21.1.2013 FOLKHÄLSAN SYD AB RESURSCENTRET/DATATEKET 09-315 5312 / 09-315 000 Sammanställning: Johan Palmén Datatekets app-lista: Utbudet på applikationer, appar, för olika ändamål är stort och

Läs mer

Grundkurs i ipad användning ndning för f seniorer

Grundkurs i ipad användning ndning för f seniorer Grundkurs i ipad användning ndning för f seniorer 2014 Innehåll ipad grunder ipad inställningar Surfa på ipad Läsa på ipad Dela filer från ipad Kommunicera i realtid ipad kamera Skriva på ipad Skapa filmer

Läs mer

Hantera datorn. C Personlig dator 1. Kontrollpanelen 2. Skrivbordet 3. Skärmsläckare 4. Genvägar 5. Bildskärmen 6. Volym

Hantera datorn. C Personlig dator 1. Kontrollpanelen 2. Skrivbordet 3. Skärmsläckare 4. Genvägar 5. Bildskärmen 6. Volym Hantera datorn Sitter du bra? Är du nöjd med din arbetsmiljö? Kan du hitta en fil igen efter att du sparat den? Helene visar vad du behöver känna till för att få bra ordning på din dator. I handledningen

Läs mer

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 0 Kursmaterial Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 Inledning Välkommen till kursen Internet för alla! Du har möjlighet att boka datortid på biblioteket

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

För att kontakta AlphaSmart angående försäljnings och tekniskt stöd, se sidan 150 eller besök hemsidan www.alphasmart.se

För att kontakta AlphaSmart angående försäljnings och tekniskt stöd, se sidan 150 eller besök hemsidan www.alphasmart.se Neo Användarguide AlphaSmart AlphaSmart försäljnings och tekniskt stöd För att kontakta AlphaSmart angående försäljnings och tekniskt stöd, se sidan 150 eller besök hemsidan www.alphasmart.se Ingenting

Läs mer

Manual. Introduktion. Om du vill läsa manualen på ett annat språk än svenska eller senare upplagor av den kan du gå in på webbplatsen www.bones.ch.

Manual. Introduktion. Om du vill läsa manualen på ett annat språk än svenska eller senare upplagor av den kan du gå in på webbplatsen www.bones.ch. Manual Introduktion Den här manualen ger en heltäckande beskrivning av Milestone 312. Om du bara vill ha en kortare introduktion för att komma igång med att använda spelaren räcker det att läsa snabbguiden

Läs mer

Communicate: In Print

Communicate: In Print Svensk version av Hargdata AB Published by Widgit Software Widgit Symbols Widgit Software 1994-2009 Widgit pictures Widgit Software 2009 Acknowledgements In print 2 Widgit Software 2009 We would like to

Läs mer

Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5.

Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5. ScandLarm Air Innehåll 1. Om ScandLarm Air... 3 2. Ladda ner App... 3 3. Starta kontrollpanel... 4 4. Konfigurera App till kontrollpanelen... 5 5. Koda enheter till kontrollpanelen... 7 5.1 Radera enhet...

Läs mer

A Laddningslampa B På/av-knapp C Pekskärm D Kontakt E Högtalare F USB-anslutning G Återställningsknapp H Minneskortsplats. c USB-kabel.

A Laddningslampa B På/av-knapp C Pekskärm D Kontakt E Högtalare F USB-anslutning G Återställningsknapp H Minneskortsplats. c USB-kabel. TomTom Daihatsu 1. Förpackningens innehåll Förpackningens innehåll a Din TomTom D E AB C F G H A Laddningslampa B På/av-knapp C Pekskärm D Kontakt E Högtalare F USB-anslutning G Återställningsknapp H Minneskortsplats

Läs mer

Surfplattans användbarhet för barn och ungdomar med funktionshinder före läs - och skrivnivå

Surfplattans användbarhet för barn och ungdomar med funktionshinder före läs - och skrivnivå Surfplattans användbarhet för barn och ungdomar med funktionshinder före läs - och skrivnivå Inventering och utvärdering av surfplattor och applikationer Projekt genomfört med stöd från Hjälpmedelsinstitutet

Läs mer

Turbo Quickstart! Snabbstart med Turbo...3

Turbo Quickstart! Snabbstart med Turbo...3 Snabbstart med Turbo...3 Kalenderbokningen....3 Hur en bokning går till...4 Boknings Dialogen:...4 Godkänn Logipris....4 Checklista...6 Kommentera bokning...6 Ändra order....6 Övriga funktioner på kalendern...7

Läs mer

handbok för ipad förtroendevalda i Strömstads kommun

handbok för ipad förtroendevalda i Strömstads kommun handbok för ipad förtroendevalda i Strömstads kommun Vilo-/väckningsknappen: När du håller din ipad upprätt ser du en svart knapp längst upp till höger. När du håller den intryckt i ungefär tre sekunder

Läs mer