Lathund för appen GoTalk NOW Free

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lathund för appen GoTalk NOW Free"

Transkript

1 Lathund för appen GoTalk NOW Free MENYSIDAN Så här ser menysidan ut. Page Editor trycker man på för att anpassa någon av de tre sidorna. Player startar användarläget. Settings används t ex för att välja vad som ska synas på navigeringsraden eller om man vill ställa in för att styra appen med kontakter. Se manualen (Help) för information om alla inställningsmöjligheter. More leder till en länk för att köpa fullversionen. Help innehåller manualen. När du första gången startar appen får du välja om du vill ha en full uppsättning med färdiga exempel som visar hur appen fungerar eller tomma sidor som du får fylla i själv. Klicka på Blank Communication Book så får du lägga till innehåll själv. OBS! Det finns länkar även från de tomma rutorna som man måste ta bort. En felaktighet i appen. Page Editor Anpassa sidorna Börja med att lägga in innehåll på sidorna. I gratisversionen finns 3 sidor. Två av sidorna använder rutor och den tredje sidan använder sk scene page. Där lägger man in en bakgrundsbild och kan på den lägga olika ställen att trycka på för att få ljud uppspelat. 1. Välj Page Editor för att komma till redigeringsläget. Du hamnar nu automatiskt på sida Längs ner ser man en rad med knappar för att göra inställningar och navigera. Föregående sida Näsa sida Till menysidan Inställningar för sidans utseende Sidans namn och plats för en ikon för sidan. Kan ändras. Välj sida Anpassa remsan för extraord Börja med att bestämma hur sidan ska se ut. Tryck på knappen för att göra inställningar för sidans utseende. Du kan nu välja: Background = Sidans bakgrundsfärg Buttons = Hur många knappar/rutor sidan ska ha Scanning Auditory Cues En funktion som enbart används vid avancerad kontaktstyrning. Enabled = Måste vara På (grön knapp) för att sidan ska visas i användarläge. Express Page = På (grön knapp) innebär att man har använder meningsbyggnadsrad. Se ev. info om SETTINGS nedan.

2 ANPASSA UTSEENDET PÅ KNAPPEN: Tryck på en knapp du vill ändra. Är den tom står det Tap to Add Button. Du kommer då till en sida med en stor bild av knappen i mitten och en mängd knappar för inställningar runtom. När knappen ser ut som du vill och har de funktioner den ska ha trycker du på Done och går vidare med att anpassa nästa knapp. Lägg till en text: 1. Dubbelklicka i rutan där det står Button Text. 2. Skriv ordet/frasen som ska stå på knappen. Vill man inte ha någon text så tryck mellanslag. Tryck på Klar på tangentbordet när du skrivit färdigt. 3. Håll på och dra texten dit du vill ha den. Ändra storlek med fingrarna. 4. Trycker du på knappen Button Text så kan du ändra typsnitt, textfärg mm. Lägg till bild/bilder: 1. Tryck på knappen Add Image. 2. Välj varifrån du vill hämta bilden: - GoTalk Image Library GoTalks egen bildbas. Man söker ord på engelska. - Internet Search. Om ipaden är uppkopplad kan du söka efter bilder direkt på nätet. Skriv sökordet och klicka på Sök. Välj bild. Bra t ex om man vill söka bilder på artister eller platser. -Take Photo Man kommer till kameran och kan ta kort som hamnar direkt på knappen. OBS! Bilden sparas inte i kamerarullen i ipad. -From Photo Library Välj detta alternativ om du vill använda en bild som du har fotat tidigare och sparat i ipaden. 3. Du kan lägga in flera bilder på samma knapp. Man ökar och minskar storleken med två fingrar (nypa och sträcka ut). Bilden flyttas genom att man pekar på den och drar till önskad plats. Man tar bort bilden genom att dubbelklicka på den och välja Delete Image. Man kan också välja Crop för att beskära den om man bara vill använda en del av bilden. 4. Vill du ändra färgerna på knappen använder du knapparna Background för bakgrundsfärg och Border för ramfärg. Core Vocabulary Buttons Remsa med extraord I navigeringsraden finns en knapp med ett utropstecken. När man trycker på den får man upp en remsa med 4 extra knappar att fylla med innehåll som man kan nå från alla sidor. Man anpassar dessa på samma sätt som knapparna på en sida.

3 LÄGG TILL LJUD ELLER ANDRA HÄNDELSER (Action): Action är det som ska hända när man trycker på knappen. Det kan vara ett inspelat meddelande eller ljud, en musikfil eller en film. En händelse kan också vara att man kommer till en ny sida när man trycker på knappen. Spela in ett ljud: 2. Välj Recorded Audio. Tryck på Start Recording. 3. Säg ordet/frasen eller spela in ett ljud (Max 30 sekunder) och klicka sedan på Stop Recording.(kommer fram först när något är inspelat.) 4. Klicka utanför ljudrutan för att fortsätta göra inställningar på knappen. Lägg till en musikfil: Den här funktionen kräver att du redan laddat in musikfiler till ditt itunesbibliotek. Man kan göra det via itunes i datorn och man kan också köpa musik att ladda ner direkt till sin ipad från itunes affären (en app som ligger från början i ipad.) OBS! När du spelar upp musikfiler i GoTalk NOW så se till att också lägga till en knapp för att stoppa musiken. Det gör man genom att spela in ett kort tomt meddelande en knapp. 2. Tryck där det står Media Player och välj Songs. 3. Tryck på knappen Set. 4. Du kommer nu till ditt itunesbibliotek. Tryck på titeln för en av sångerna, den blir nu ljusgrå i texten. Tryck på knappen Done högst upp i högra hörnet. 5. Tryck utanför valrutan för att fortsätta göra inställningar på knappen. Lägg till en video: Du kan använda de filmer du tagit själv med din ipad. Vill du kunna spela upp YouTube klipp går det också om du först laddar ner dem till din ipad. Det finns appar för att ladda ner YouTube klipp. Sök i App Stor på YouTube Download. Innan anpassningar med video används är det bra att gå till Settings och ställa in så att det är lätt att gå ur videon. Alternativet finns under Video Buttons ganska långt ner i Settings. Där ska Alternate Interface vara PÅ (grön knapp). 2. Tryck där det står Video, man får flytta valraden lite för att hitta Video, och sedan knappen Choose Video. 3. Välj nu On my ipad s Camera Roll så visas de filmer som finns lagrade på din ipad. 4. Välj en film. Den visas nu i ett förhandsgranskningsläge. Tryck på knappen Use för att välja den. Filmen komprimeras för att inte ta för mycket plats. 5. Tryck utanför valrutan för att fortsätta göra inställningar på knappen.

4 Lägg till en länk - Byt sida: 2. Tryck där det står Jump To Page och sedan knappen Change. Välja Sida. 3. Tryck utanför valrutan för att fortsätta göra inställningar på knappen. 4. Vill man först höra ett ljud innan man flyttas till en ny sida så trycker man på knappen After Action och väljer Jump to Specific Page. Tryck sedan på knappen Set och välj som ovan. Anpassa Scene sidan På Scen sidan lägger man en bakgrundsbild. På den placerar man ut tomma osynliga tryckpunkter. När man trycker på den delan av bilden syns en ram och ett ljud spelas upp. Man kan ha upp till 25 st tryckpunkter på en Scene sida. Du kan t ex använda sidan till: Att lägga in ett gruppfoto och spela upp namnet på de olika personerna. Ta en bild på en sida i kommunikationspärmen/pecs-pärmen och lägg till ljud för bilderna. En bild på ett ansikte och ljud inspelade för varje del öga, öra, näsa Ett foto på leksakshyllan med ljud inspelat för de olika leksakerna Anpassa så här: 1. Tryck på den lilla knappen till höger för att välja en bakgrundsbild. Du får nu samma val som när du ska lägga till en bild på en knapp. 2. Dra ut knappen så att den fyller upp sidan så bra som möjligt. 3. Tryck på knappen för att välja bild igen och välj Lock Image. 4. Nu ska du lägga dit tryckpunkter. Lägg till en genom att trycka på den lilla knappen till vänster. 5. Tryckpunkten visas som en blå ruta. Den kan flyttas runt och man kan ändra storlek genom att dra i kanterna. Placera den över den del av bilden du vill illustrera med ett ljud. 6. Tryck på fyrkanten och välj Set Action. Nu kan du välja händelse på samma sätt som till en knapp. Se tidigare instruktioner.

5 Växla mellan anpassningsläge och användarläge När du är i anpassningsläge trycker du på HUS knappen för att komma till Menysidan trycker du på Player. När du är i användarläge kommer du till Menysidan genom att dra tre fingrar från övre delen på skärmen och nedåt ELLER så håller man in HUS knappen i ca 4 5 sekunder. OBS! HUS knappen är grön i användarläge. SETTINGS: Man når inställningar=settings från Menysidan. Här kan man bestämma hur appen ska fungera. Det finns en stor mängd inställningsmöjligheter i GoTalk NOW. Settings är indelat i olika kapitel. Här beskrivs de viktigaste av de delar som är relevant för gratisversionen. Buttons = Val av vilka knappar som ska vara tillgängliga på navigeringsraden i användarläge. Det är bara knapparna som kan väljas av eller på. Navigeringsraden kan inte tas bort. Scanning = Inställningar för kontaktstyrning. Se beskrivning här nedan. Express Page Settings = Inställningar för hur appen fungerar när man har meddelanderad. Den enda inställningen som är relevant för gratisversionen är det sista valet Play When Adding. Då spelas ljudet upp både direkt när man trycker på knappen och när man trycker på meddelanderaden. Video Buttons = Ställ Alternate Interface i läge PÅ (grön knapp) så syns ett stort rätt kryss att trycka på så man kan ta sig tillbaka när man tittar på videon. ANVÄNDA KONTAKTSTYRNING Det finns några olika möjligheter att koppla manöverkontakter till en ipad. Har du kontaktboxen Bläckfisk USB kan denna kopplas till ipad via en adapter. De finns i vanliga teknikaffärer och kallas Camera Connection Kit till ipad. Med en sådan kan koppla Bläckfiskens USB sladd till ipad. Det finns också speciella kontaktboxar till ipad t ex APPlicator. Tangenterna som ska användas i kontaktboxen är Mellanslag och Enter. För de som kognitivt förstår funktionen så kan man också använda ipad skärmen som en eller två manöverkontakter. En kontakt fungerar så att markören flyttar sig och man väljer genom att trycka var som helst på skärmen. Två kontakter fungerar så att man stegar sig fram med markören genom att trycka på skärmens vänstra sida och väljer genom att trycka på skärmens högra sida. Inställningar för att få GoTalk att fungera med kontakter görs från menysidan i Settings. 1. Klicka på Settings och dra i inställningsfönstret tills du ser alternativen för Scanning. 2. Klicka på Scanning Device Type och välj Bluetooth Switch Space and Enter. 3. För 1 kontakt Sätt Auto Scan i läge På (grön knapp). Hur lång tid makeringen av en knapp ska vara ställs in på Auto Scan Speed. 4. För 2 kontakter Sätt Auto Svan i läge av (grå knapp) 5. Välj om navigeringsraden ska scannas eller inte med Scan Navigation Buttons. Använda ipad skärmen som 1 eller 2 kontakter 1. Klicka på Settings och dra i inställningsfönstret tills du ser alternativen för Scanning. 2. Klicka på Scanning Device Type och välj Use Screen as Switch. 3. För 1 kontakt Sätt Auto Scan i läge På (grön knapp). Hur lång tid makeringen av en knapp ska vara ställs in på Auto Scan Speed. 4. För 2 kontakter Sätt Auto Svan i läge av (grå knapp) 5. Välj om navigeringsraden ska scannas eller inte med Scan Navigation Buttons.

TIPS PÅ APPAR Kontaktstyrda lek- och spelappar för ipad

TIPS PÅ APPAR Kontaktstyrda lek- och spelappar för ipad TIPS PÅ APPAR Kontaktstyrda lek- och spelappar för ipad Manöverkontakt Jelly Bean Big Red Easy Switch m fl. Det finns många olika Kontaktbox APPlicator Blue2 Bläckfisk Easy Switch m fl som har USB uttag

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR Skapa presentationer med Prezi 1 Introduktion Prezi är ett verktyg för att skapa presentationer, precis som Power Point. Skillnaden är att man i Prezi jobbar med en stor arbetsyta,

Läs mer

Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp

Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp Imovie - Skapa ett bildspel med bilder och filmklipp 1. Öppna programmet Imovie 2. Under arkiv - välj NYTT PROJEKT OBS!! Döp det till något bra namn! 3. Nu väljer du vilket tema - välj inget tema och klicka

Läs mer

Habilitering & Hjälpmedel

Habilitering & Hjälpmedel Communicator 4.6 Lathund kring hur du arbetar för programmet Communicator med de absolut vanligaste grunderna och även några mer avancerade funktioner Habilitering & Hjälpmedel Lathund Communicator Ett

Läs mer

Grundkurs i ipad användning ndning för f seniorer

Grundkurs i ipad användning ndning för f seniorer Grundkurs i ipad användning ndning för f seniorer 2014 Innehåll ipad grunder ipad inställningar Surfa på ipad Läsa på ipad Dela filer från ipad Kommunicera i realtid ipad kamera Skriva på ipad Skapa filmer

Läs mer

Bruksanvisning Bläckfisken USB

Bruksanvisning Bläckfisken USB Bruksanvisning Bläckfisken USB Kontaktanslutning till datorer och pekplattor Tel/Fax.: 013-712 70 Östra Harg Torpängen 585 91 Linköping E-post: info@hargdata.se Hemsida: www.hargdata.se Innehållsförteckning:

Läs mer

SPRINT-HANDBOK (version 0.4)

SPRINT-HANDBOK (version 0.4) 1. FÄRG OCH FORM Detta är programmets startmeny. Texten överst på bilden (Avsluta, Ny användare, Om... och Välj användare) blir synlig då markören förs upp den blåa ramen. en ny användare. 6. 4. 5. får

Läs mer

CMS Updater 4.0 Användarmanual

CMS Updater 4.0 Användarmanual CMS Updater 4.0 Användarmanual internet avdelningen Sida Updater 4.0 Användarmanual Innehållsförteckning 1. Inledning 3 1.1 Logga in 3 2. Texthantering 4 2.2 Formatera text 7 3 Sök på innehåll i sidan

Läs mer

Liten användarhandledning för textbehandlaren Word Thomas Anderssén IT-instruktör / BI

Liten användarhandledning för textbehandlaren Word Thomas Anderssén IT-instruktör / BI Liten användarhandledning för textbehandlaren Word Thomas Anderssén IT-instruktör / BI Formatering av text i Word A Innehållsförteckning Innehållsförteckning... A Begrepp...1 Rubriker...1 Formatering av

Läs mer

L thund ipa P d 2012-01-10

L thund ipa P d 2012-01-10 1 Lathund ipad 2012-01-10 1 Starta ipad 2 1 A1. Slå på strömmen om ipad varit helt avslagen Om ipad är helt avstängd. Tryck ner knappen på övre högra hörnet (1) i ca 3 sekunder. Då startas ipad datorn.

Läs mer

Version 2.6 För Windows 98, ME, 2000, NT4 och XP

Version 2.6 För Windows 98, ME, 2000, NT4 och XP 2005 03 01 Version 2.6 För Windows 98, ME, 2000, NT4 och XP OBS! Denna introduktion är tänkt för att du ska kunna komma igång i programmet, den fullständiga manualen hittar du i programgruppen Widgit samt

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Välkommen till Jaguarklubben på internet

Välkommen till Jaguarklubben på internet Välkommen till Jaguarklubben på internet Menyn här ovanför tar dig snabbt till olika delar av webbplatsen. Start är förstasidan, För medlemmar innehåller länkar till bl.a. förmåner och försäkringsinformation,

Läs mer

Manual. textil. samlat och strukturerat - direkt online. anpassat för skolan - pedagogiskt granskat

Manual. textil. samlat och strukturerat - direkt online. anpassat för skolan - pedagogiskt granskat Manual textil samlat och strukturerat - direkt online anpassat för skolan - pedagogiskt granskat Innehåll Välkommen till Slöjdlexikon Slöjdlexikon Online Logga in Logga ut 2, 16 eller 32 användare online

Läs mer

Att göra nyheter med Livestream en handledning. Förutsättningar och förberedelser. Vad som krävs:

Att göra nyheter med Livestream en handledning. Förutsättningar och förberedelser. Vad som krävs: Att göra nyheter med Livestream en handledning Förutsättningar och förberedelser Vad som krävs: - Webbläsare, exempelvis Internet Explorer eller Firefox. - En web-kamera och en mikrofon (gärna en extern

Läs mer

Skärmbilden i Netscape Navigator

Skärmbilden i Netscape Navigator Extratexter till kapitel Internet Skärmbilden i Netscape Navigator Netscape är uppbyggt på liknande sätt som i de flesta program. Under menyraden, tillsammans med verktygsfältet finns ett adressfält. I

Läs mer

1. Installera C-Pen Core-mjukvaran

1. Installera C-Pen Core-mjukvaran Användarhandbok Tack för att du har valt C-PEN. Med C-Pen kan du skanna text och siffror. Exempel på program som kan ta emot data från C-Pen är ordbehandlings-program, e-postklienter, ekonomiprogram och

Läs mer

Datorns delar DATORLÅDA CD/DVD-SPELARE/BRÄNNARE SKÄRM. DISKETT-STATION Finns sällan i nya datorer. TANGENTBORD

Datorns delar DATORLÅDA CD/DVD-SPELARE/BRÄNNARE SKÄRM. DISKETT-STATION Finns sällan i nya datorer. TANGENTBORD Datorns delar På en skivspelare kan du spela olika sorters musik som till exempel pop, rock, jazz, och klassiskt. Utan skivor är skivspelaren inget att ha. För att du ska kunna använda en dator måste du

Läs mer

PREMIUM COMAI 2.0 SMARTPHONE & SURFPLATTA

PREMIUM COMAI 2.0 SMARTPHONE & SURFPLATTA PREMIUM COMAI 2.0 SMARTPHONE & SURFPLATTA 2 Innehåll 1 Inledning... 4 2 Teknisk kravspecifikation... 4 3 Installation... 4 3.1 Alternativ 1 - Installation från webbsidan via smartphone/surfplatta... 5

Läs mer

Redigera din video! - handledning för Pinnacle Studio 8

Redigera din video! - handledning för Pinnacle Studio 8 Redigera din video! - handledning för Pinnacle Studio 8 1 Videoredigera med Pinnacle Studio! Introduktion De nya videokamerorna som bygger på digital teknik gör det möjligt att redigera och distribuera

Läs mer

IT-Café: Tema Tidningar & Böcker

IT-Café: Tema Tidningar & Böcker IT-Café: Tema Tidningar & Böcker Att läsa NLT på din surfplatta/dator 1. Gå ut på Internet. Skriv www.nlt.se och tryck Enter/sök. Då kommer du till NLT s hemsida. Här kan du läsa vissa artiklar men inte

Läs mer

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 I samarbete med: Med hjälp av de här lättlästa instruktionerna lär du dig att använda en Samsung Galaxy Tab 3 med operativsystemet Android 4.1.2. Ett operativsystem

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Kom igång och redigera din hemsida!

Kom igång och redigera din hemsida! Kom igång och redigera din hemsida Smelink WEB l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Senast uppdaterad: 120918 Del 1 Logga in Välkommen att ta del av vårt uppdateringsverktyg,

Läs mer

Användarmanual Legimus för. Android

Användarmanual Legimus för. Android Användarmanual Legimus för Android Innehåll Användarmanual Legimus för Android... 1 Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång... 4 Inloggning... 4 Bokhyllan... 4 Sök en talbok... 4 Ladda ner taltidningar...

Läs mer

Författare av denna guide är Peter Muld och finns att nå på info@pc-concept.se

Författare av denna guide är Peter Muld och finns att nå på info@pc-concept.se 3 Denna guiden är speciellt anpassad för att redigera sidor som är gjord av Pcconcept till dess kunder. Här kommer vi inte att gå igenom hur du installerar Wordpress på din webbhotell utan endast redigerar

Läs mer

KOM-IGÅNG-GUIDE. Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2

KOM-IGÅNG-GUIDE. Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2 KOM-IGÅNG-GUIDE Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2 Smelink.se l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Uppdaterad: 121019 Del 1 Logga in Välkommen att ta

Läs mer

Svensk manual för Progress PC, Progress Star USB och Progress Micro USB

Svensk manual för Progress PC, Progress Star USB och Progress Micro USB Svensk manual för Progress PC, Progress Star USB och Progress Micro USB Abilia AB, Kung Hans väg 3, Sollentuna, Box 92, 191 22 Sollentuna, Sweden Phone +46 (0)8-594 694 00 Fax +46 (0)8-594 694 19 info@abilia.se

Läs mer