Styrelsemöte för Vattenråd Motala Ström Sydvästra

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Styrelsemöte för Vattenråd Motala Ström Sydvästra"

Transkript

1 Styrelsemöte för Vattenråd Motala Ström Sydvästra Sammanträdesprotokoll Plats och tid Tranås Energi kl Deltagande Anders Davidsson, LRF Per-Arne Larson, Boxholms kommun 1-8 Sven-Inge Karlsson, Ydre kommun Anders Rockler, Svartåns FVO Hans Carlander, Sommens FVO Erik Carpholm, Boxhols skogar Anders Paulsson, Stiftelsen Sommen Utses att justera Hans Carlander Underskrifter Ordförande Paragrafer 1-12 Anders Davidsson Justerande Sekreterare Hans Carlander Anders Paulsson

2 Sammanträdesprotokoll Val av ordförande Styrelsen beslutar att undertecknad blir vald som ordförande. 2 Anmälan av sekreterare Anders Paulsson är utsedd sekreterare sedan tidigare. 3 Val av justeringsperson Till att justera dagens protokoll utsågs Hans Carlander. 4 Föregående protokoll Inledningsvis granskades dagens dagordning och styrelsen godkände den. Efter en snabb genomgång av föregående protokoll beslutades att fortsätta diskussionen om det ekonomiska läget under punkten framtida finansiering av vattenrådet. I övrigt var det inga frågor angående föregående protokoll. 5 Fria vandringsvägar Ett utskrivet mail från Ola Palmquist (Tekniska verken) delades ut till alla närvarande eftersom han inte kunde närvara. I detta mail framgår Tekniska verkens åsikter om ansökan för ett utvecklingsprojekt för Motala ström. Detta mail bifogas som en bilaga till detta protokoll. Det är representanter från Nedre Motala ströms och Bråvikens vattenråd samt Övre Motala ströms vattenråd som dragit igång utvecklingsprojektet/ansökan och är drivande i frågan (ansökan bifogas som en bilaga till detta protokoll). Projektet avsåg från början Motala ströms huvudfåra från Motala till Norrköping. Därefter har projektet utvidgats och vårat vattenråd har hakat på projektet, vilket nu har utvidgats och avser nu även biflöden som Svartån. Tre möten mellan representanter från de tre berörda vattenråden har resulterat i det förslag som ligger ute på nätet. Syftet är att styrelsen till vattenrådet ska ta ställning till ansökan och komma med synpunkter. Anders Rockler är drivande i frågan och presenterar att Hushållningssällskapet kan agera huvudman för projektet, samt att tanken är att söka projektpengar från Leader. Förstudien beräknas kosta runt 3 Mkr varav tusen är ideellt arbete. Det rådet oenighet i gruppen huruvida projektet är genomförbart eller inte. Projektet anses vara en aning ambitiöst, för stort i omfattning och att det förmodligen är svårt att genomföra projektet om inte någon verksamhet styr. Det framkom synpunkter på att vattenrådet i första hand bör agera och verka inom sitt område för att hålla diskussioner och projekt på en mer lokal nivå. Vi bör kanske avvakta med att dra igång stora och ingående projekt med tanke på att påtryckningar och krav på åtgärder inom snar framtid kan komma från annat håll. Man vill inte stänga dörren till ett sådant projekt, men man föreslår att man bör undersöka projektets utformning, eventuellt bilda en arbetsgrupp som arbetar med frågan och att man istället för att göra en ingående undersökning istället gör en grov översikt. Översikten bör se till vilka åtgärder som bör vidtas, kostnad samt en summarisk prioriteringslista. Utifrån denna söks sedan pengar för varje enskilt fall. Sign:

3 Styrelsen beslutar: Att avvakta i frågan och att Anders R som är drivande i frågan kontinuerligt uppdaterar styrelsen om utvecklingen. Att gå vidare med en översiktlig utredning för varje område 6 naturum Sommen 2013 Anders P informerade kortfattat om årets verksamhet och beskriver den dystra framtiden för naturum Sommen. Per-Arne ger en kort redogörelse för Stiftelsens Sommens beslut om att avsäga sig huvudmannaskapet för naturum Sommen. 7 Genomgång för respektive grupp a) Uppströms Visskvarn Arbetsgruppen har fortsatt med ett LEADER-projekt som innebär att utforma och skapa naturleder på lägernsjöarna. I detta ingår även att kartlägga sjöarnas botten och djup för att utforma en djupkarta/sjökort för sjöarna. Arbetsgruppen visar fortsatt stort intresse i att driva frågan om fria vandringsvägar och åtgärdande av vandringshinder. b) Uppströms Sommen Det har bildats en mindre arbetsgrupp som fortsatt diskussionen om översvämningsproblematiken i området längs Svartån. En plan för fyra temamöten har utformats. Det första mötet hålls den 16 oktober och mötets tema är hälsa. Efter dessa fyra möten ska man ta beslut om hur man bör gå vidare, vilan åtgärder som ska vidtas. c) Sommen Projekten i Laxberg och Lillån går sakta men säkert framåt. Nya domslut om rensning i Lillån har nyligen anlänt, men det är ej finansierat än. Omlöpet i Lillån står klart. d) Boxholm-Roxen, vattendragsvandring i Mjölby Arbetsgruppen har under ledning av Anders R genomfört andra årets vattenvandring längs Svartån i Mjölby. Det var totalt 18 aktörer som medverkade. Det var en trevlig dag med bra väder och omkring 200 gick rundan. Efter rundan bjöds deltagarna på potatissoppa. Ett stort antal priser delades ut i efterhand, detta var priser som aktörerna sponsrade med. Landshövdingen höll ett inledande anförande innan vandringen drog igång. 8 Framtida finansiering av vattenrådet Det är i dagsläget fyra kommuner (Boxholm, Mjölby, Tranås och Ydre) som via stiftelsen Sommen som står som huvudman för vattenrådet. I själva verket är det ytterligare fem kommuner till som ingår och som är berörda av Vattenrådet Motala Ström Sydvästra. De övriga fem kommunerna (Kinda, Linköping, Aneby, Nässjö och Motala) bör även de ta ansvar och stötta vattenrådets verksamhet. De fyra kommunerna som redan stödjer vattenrådets verksamhet ska inte belastas mer, utan de övriga fem ska tillfrågas om de kan bidra ekonomiskt till verksamheten. Stiftelsen Sommen behöver en anan adrimistratör. Per-Arne avvek från mötet. Sign:

4 Styrelsen beslutar: Att Anders D kontaktar Per-Arne för vidare kontakt med de fem kommunerna som inte bidrar. Att ta reda på kostnaderna för samordnandet av vattenrådet. 9 Val av ledamot till au Styrelsen beslutar: Att Anders P börjar med att frågar Ingemar Nordström om intresse finns att ingå i au. 10 Information a) Norrakärr Anders R sitter med i Vätterns vattenråd också. Där föreläste en person om brytningen i Norrakärr. Det framgick då att slagget kanske kommer att fraktas inom detta vattenråds avrinningsområde och att transport av syra till brytningen kommer att ske. Det fanns en vilja hos bolaget att komma och informera även detta vattenråd om brytningen. Styrelsen beslutar: Att tillfråga honom om en föreläsning till nästa möte. b) Statusklassning Den 15/10 håller Länsstyrelsen i Östergötland en informationsdag i Linköping om den nya statusklassningen. Arbetet har dragit ut på tiden och statusklassningen beräknas vara klar till november. 11 Övriga frågor Vattenrådets verksamhet kom på diskussion, upplägg och organisatoriskt. Finns det någon stadga för vattenrådet? Vilka företräder verksamheten? Man vill ha fastare ramar så att det inte rinner ut i sanden. Styrelsen beslutar: Att Anders P lägger ut listan med vattenrådets styrelsemedlemmar på hemsidan, samt skickar ut listan till medlemmarna. 12 Nästa möte Nästa möte bestämdes till den 5/3 2014, men det bestämdes inte var. Sign:

5 Bilaga 1 Olas mejl Hej Anders, Jag kommer tyvärr inte hinna åka till Tranås ikväll. Då punkten 5 på dagordningen fria vandringsvägar i stor grad berör den verksamhet jag företräder hoppas jag dock att du kan ta med dig våra åsikter till mötet och få dem protokollförda. Vi ställer oss bakom ansökan om medel för att göra utredningen men anser att perspektivet behöver breddas en aning. Då vattenrådets vision är fria vandringsvägar (från Östersjön till Svartåns källor där det är samhällsekonomiskt och miljömässigt motiverat) anser vi att den samhällsekonomiska aspekten är lika viktig att utreda och belysa. Utredningen bör därför även innehålla uppgifter om påverkan på elproduktionen p.g.a. föreslagna åtgärder, både direkt påverkan i berörda anläggningar men också systempåverkan, d.v.s. vilken annan elproduktion skall ersätta det produktionsbortfall som blir följden av fiskvägarna och vilken påverkan på miljön får man då? I ansökan nämns också kopplingen till miljömålen. Även här är det då viktigt att man belyser konsekvenserna för alla berörda miljömål etc. En annan viktig aspekt är dammsäkerheten och personsäkerheten kopplad till denna. Flera av anläggningarna i framförallt Motala Ström är konsekvensklass 1-anläggningar där en dammskada kan få stora konsekvenser. Ingen av dessa aspekter är berörda i den utredning som gjorts om gamla strömfåran i Ljungsbro och som föreslås ingå som en del i det projekt ansökan avser. Mvh Ola Palmquist Driftchef, vattenkraft Tel Tekniska verken i Linköping AB Box Linköping Växel:

6 Bilaga 2 Ansökan om utveklingsprojekt Länsstyrelsen Östergötland Naturvårsenheten Att: Per-Erik Larson, Länsfiskekonsulent Östgötagatan Linköping Ansökan utvecklingsprojekt Motala Ström". Vattenråden Övre Motala ström, Nedre Motala ström och Bråviken samt Motala ström sydvästra söker här utvecklingsmedel om SEK för studie kring fria vandringsvägar för vissa fiskar i Motala ströms huvudfåra (Bråviken -Vättern) inom vattenrådens ansvarsområden. Ansökan kommer att läggas samman med ytterligare ansökningar enligt nedan. Från vattendomar i Svartån finns det pengar avsatta till fiskebefrämjande åtgärder vid respektive krftverk. Pengarna bör användas för utredning i Svartån. Länstyrelsen Östergötlan, Landsbygdsstöd, SEK Länstyrelsen i Jönköpings län SEK Länsstyrelsen Västra Götaland SEK Länsstyrelsen Örebro Län SEK Abu Fiskevårdsfond / Göte Borgströms stiftelse, SEK Vätternvårdsförbundet SEK Alfastiftelsen SEK Jordbruksverket? ( SEK Linköpings kommun, SEK Norrköpings kommun, SEK Motala kommun, SEK Mjölby kommun, SEK Tranås kommun, SEK BIXIA miljöfond, SEK John O Nilssons Stiftelse SEK Svenska Kyrkan SEK Lokala bidrag Boxholms Skogar ( SEK?) Boxholms Kommun SEK Ydre Kommun SEK Aneby Kommun SEK Fiskevårdsföreningarna Boren, Roxen, Glan och Sommen SEK/var Fiskevårdsföreningar i Svartåsystemet och Bulsöån: Bulsjöåns, Östra- Västra Lägern Öarsjöarnas SEK/ var Boxholm-Öringe, Öringe-Mjölby, Sya-Knutsbro, Öjebro-Vågforsen, Västerlösa Älvestad, Linkelösa-Odensfors, Nedre Svartån SEK/var (Sammanlagt sökt bidrag ca plus röda tilläget på kommunerna Linköping och Norrköping SEK) Naturskyddsföreningen SEK Hushållningssällskapet SEK ( SEK)

7 Med utgångspunkt från den kartläggning som länsstyrelsen gjort angående olika vattendrag i Östergötland (Plan för restaurering av värdefulla sötvattenmiljöer i Östergötland, nr 2012:14) vill ovanstående vattenråd ansöka om medel för en utredning kring fria fiskvandringsvägar i Motala ströms huvudfåra från Vättern till Bråviken och senare även Svartån. Utredningen skall leverera en rapport som: Beskriver vilka åtgärder som bör göras utefter hela sträckan från Bråviken i öster till Motala och Vättern i väster. Hela denna sträcka omfattar en höjdskillnad av 86 m. Där höjdskillnaden utnyttjas för att skapa elkraft på flera ställen utefter sträckan. Det har därmed skapats hinder för fisken att vandra i Motala ström. Beskriva åtgärder att kunna knyta ihop intressanta rester av arter överlevande i svartån och Motala Ström och Vättern.(Claes formulerar det bättre). Betona biologiska mångfalden. Beskriver alla återstående hinder som på ovan nämnda sträcka för att Öring och Harr och hur dessa åtgärdas för att fisken skall fritt kunna vandra utefter sträckan. Man bör också beskriva andra fiskar som Nors, Asp och Ål och deras vandring och vilka krav vi då får på fria fiskvandringsvägar. Fiskvägar som föreslås skall om möjligt anpassas så att all förekommande fisk i vattendraget skall kunna utnyttja dem (se ovan). Beskriver alternativa lösningar med deras för och nackdelar och uppskattade kostnader för respektive åtgärd. Beskriva juridiska aspekter som kan beröras av förslagen t ex vattendommar, markägare samt vilka möjligheter som finns för att förbättra fiskvandring utan att ändra vattendomarna. Om ändringar är tvugna genomföras skall lämplig ändring föreslås så att denna har möjlighet att accepteras av alla berörda parter (så lång som möjligt). I Ljungsbro har en utrednng redan gjorts på sträckan Ljungsjön i väster och ned till Roxen i öster. Denna sträcka omfattar en höjdskillnad av 33 m och två kraftverk. Utredningen är komplett och denna sträcka behöver därför inte göras utan kan ingå i den nya rapporten. Vi beräknar att en sådan rapport kommer kosta cirka SEK varför vi önskar flera sponsorer. Vi har fått en uppskattad prisindikering från Jönköping Fiskeribiologi AB som utförde förstudien för Gamla strömfåran i Ljungsbro. Vi söker därför ett bidrag från Länsstyrelsen och ovan uppräknade eventuella bidragsgivare. Den totala studien avser att beskriva hela Motala ström (med Svartån) men rymms inte på de medel vi ansöker från Er i denna ansökan utan kommer att slås samman med övriga ansökningar. Eventuella förslag på ändringar av vattendommar kan öka kostnaden för rapporten. Vi bedömmer att omådet från Bråviken upp till Roxen bör utredas sammanhållande för att förbättra förutsättningarna för ål och vandrande lax. Vad gäller Öring, Harr, Nors och Asp kan vi få lokala stammar utan att alla vattenhinder åtgärdats. För att skapa lekplatser och stationära bestånd av t ex Öring och Harr är sträckan från Roxen till Vättern av stort intresse, ( även Svartån) Gamla strömfåran vid Ljungsbro är speciellt intressant som lekmiljö och har tidigare studerats. Denna rapport nämns ovan.

8 Allmän information Norrköping har med egna och ansökta medel redan påbörjat fiskvandringsvägar för lax och liknande arter (arter som klarar större strömhastighet). 18 MSEK har initialt investerats för att klara 4m fallhöjd från Bråviken och upp i Motala ström vilket är en mycket bra början. På sträckan som Holmens kraftverk (18m fallhöjd) i Norrköping utnyttjar finns 4 st dammar varav den nedersta nu är passerbar genom den nya fiskvägen i Strömparken. Här behövs tre olika fiskvägar projekteras. Dessa tre dammar ligger i stadskärnan med allt vad detta innbär av ledningar och kulturmiljö. Flera av dammarna är riskklass 1 eller 2 enligt RIDAS, vilket ökar kraven på åtgärder (läs fiskvägar) som berör fiskdammarna. Motala ström är också vattentäckt för ca invånare i Linköping och Norrköping vilket också är ett tungst skäl till att vara rädd om denna resurs. Linköpings kommun, genom sitt helägda dotterbolag Tekniska Verken AB, äger fallrättigheterna i Motala Ström, (samt tillsammans med Mjölby Svartådalen Energibolag äger fallrätterna till 8 st i Svartån, Tranås Energi äger två i Bulsjöån, de har gjort redan vattenvägar. Därmed har man totala ansvaret inför hela avrinningsområdets kommuner och vattenråd till Vättern, Jönköping och norra Småland. Linköpings kommun och Tekniska verken har via Östnytt och pressmeddelande sagt att man har för avsikt att skapa fria fiskväger på hela den nämnda sträckan. Man anser att det finns stora naturvärden i Motala ström. Att skapa fria vandringsleder för fisk på hela sträckan Motala ström, Svartån kommer att skapa ekosystemtjänster som våra barnbarn kan utnyttja. Dessa tjänster kommer att vara av varierande slag från ekonomisk tillväxt till hållbar miljö som ingår i regeringens Miljömålsberedning (M2010:04). Vi har alla ett gemensamt krav att inte efterlämna skadlig miljöpåverken till våra barnbarn. Denna ansökan skall leda till förslag på hur vi skall återställa vissa delar av den miljöpåverkan som varit de senaste 100 åren i detta område. Målet med utredningen är också hur vi skall kunna utnyttja vattensystemet även för enerigiförsörjning. Vi önskar en optimal användning av vår gemensamma naturresurs för biologisk mångfald och långsiktigt hållbar miljövänlig kraftproduktion. Detta utvecklingsprojekt skall ge svar på hur man kan skapa vandringsvägar för fiskar på ett kostnadseffektivt sätt med minimal påverkan på elproduktionen och samtidigt skapa andra ekonomiska värden i området. Projektet kommer att ge ökad livskvalite en positiv landsbygsutveckling i området. Detta ger möjlighet till ökad turism och därmed arbetstillfällen. Projektet kan också leda till olika forskningsprojekt kopplat till vårt universitet och högskola. Anm: Följande kraftverk finns från Vätten till Norrköping: 1. Motala ( 14MW) fallhöjd 15m och vattenflöde 42 m3 /s. 2. Borensberg (5,2 MW) fallhöjd 7,2 m och vattenflöde 40 m3/s. 3. Malfors (21 MW) fallhöjd 28 m och vattenflöde 40 m3/s. 4. Nykvarn (1,2 MW) fallhöjd 4 m och vattenflöde 40 m3/s. 5. Älvås (1,5 MW) fallhöjd 2,3 m och vattenflöde 79 m3/s. 6. Skärblacka (10,5 MW) fallhöjd 9 m och vattenflöde 76 m3/s. 7. Fiskeby (2,25 MW) fallhöjd 2,5 m och vattenflöde 93 m3/s. 8. Holmens Enerigi i Norrköping (29 MW) fallhöjd 18m 93m3/s Ovanstående kraftverk utnyttjar totalt en fallhöjd om 86m

9 Eftersom Vättern ligger 88,5 m över Östersjön måste ytterligare 2,5m höjdskillnad fördelas över sträckan. Detta visar att man utnyttjat den totala fallhöjden på ett optimalt sätt för elproduktion och samtidigt skapat optimala hinder för fiskarnas möjlighet att vandra uppströms eller nedströms. Svartåns system har dessa krafverk: 1 Svartåfors TVAB 5,32 MW fallhöjd 12,5 m 2 Odensfors TV AB 2,2 MW 12,5m 3 Vågforsen MSE 1,55MW 4 Öjebro MSE 4,2 MW 5 Knutsbro MSE 6 Mjölby MSE 2,24 MW 7 Flemminge MSE/TVAB? 1,256MW (7 och 8 har lösts genom dom om vatten i Lillån) 8 Bruksfallet TVAB 5,2 MW 8Sommen 147 meter över havet) 9-10 Bulsjöån ett har redan utretts och ett har åtgärdas 11 Bulsjöån privatägd Från Sommen har det blivit övernskommelse om Vatten till Lillån och en fisktrappa för nedströms lekande öring. Övrigt: Eventuella frågor kring denna ansökan kan ställas till Claes Wadsten tfn alt och Åke Wester som är ledamöter i vattenrådet Övre Motala Ström. Med vänlig hälsning från Henrik Sandberg Ordf Vattenrådet Övre Motala Ström Magnus Gullstrand Ordf Vattenrådet Nedre Motala Ström och Bråviken Anders Davidsson Ordf Vattenrådet Motala ström Sydväst

Styrelsemöte för Vattenråd Motala Ström Sydvästra. Sammanträdesprotokoll

Styrelsemöte för Vattenråd Motala Ström Sydvästra. Sammanträdesprotokoll Styrelsemöte för Vattenråd Motala Ström Sydvästra Sammanträdesprotokoll 2013-03-14 Plats och tid Sammanträdesrummet, Boxholm, kl. 18.30 21.30 Deltagande Anders Davidsson, LRF Anders Rockler, Svartåns FVO

Läs mer

Figur 1: Karta över Motala Ströms avrinningsområde (den skuggade delen). Bilden är hämtad från SMHI:s vattenwebb.

Figur 1: Karta över Motala Ströms avrinningsområde (den skuggade delen). Bilden är hämtad från SMHI:s vattenwebb. Motala ström Denna värdebeskrivning är en del av det underlagsdata som definierar Energimyndighetens förslag på riksintressen för Vattenkraft. Förutom värdebeskrivningen finns GIS-data som visar dels kraftverkens

Läs mer

Bevara Sommens nedströmslekande öring

Bevara Sommens nedströmslekande öring 1 Bevara Sommens nedströmslekande öring Projektbeskrivning Laxberg Version 2012-09-19 Mål med projektet Att återskapa fria vandringsvägar för fisk för att öka reproduktionen hos Sommens nedströmslekande

Läs mer

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde

Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Datum: 2016-11-11 Åtgärder inom Kungsbackaåns avrinningsområde Kungsbackaåns vattenråd EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon 031-771 87 40 Hemsida www.enviroplanning.se

Läs mer

Protokoll för årsstämma med styrelsen för Vattenråd Motala ström Sydvästra Österbymo

Protokoll för årsstämma med styrelsen för Vattenråd Motala ström Sydvästra Österbymo Protokoll för årsstämma med styrelsen för Vattenråd Motala ström Sydvästra Österbymo 2011-09-28 Närvarande: 14 deltagare enligt närvarolista i slutet 1. Mötet öppnades av Inga Arnell Lindgren och alla

Läs mer

Stöd till fiskevården

Stöd till fiskevården Stöd till fiskevården NATIONELL FISKEVATTENÄGAREKONFERENS 22-23 november 2017 Ingemar Abrahamsson Stöd till fiskevården Stöd till åtgärder för fisket och fiskevården Fiskevårdsbidraget Bidrag till biologisk

Läs mer

Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten

Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten Foto Jan Felten, fotomontage Paul Felten Öring i Mark är ett projekt initierat av fiskevårdsföreningarna för Öresjöarna, Tolken, Sandsjön och Öxabäck. Målet för detta projekt är att restaurera vattenvägarna

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Mötesdatum MÖTE I NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD

MINNESANTECKNINGAR. Mötesdatum MÖTE I NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD 1(5) MINNESANTECKNINGAR Mötesdatum 2018-02-21 MÖTE I NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD Tid 16:30-18:30 Plats Norrköping Vatten och Avfall AB, Lindövägen 5b Närvarande Magnus Gullstrand, Stadsbyggnadskontoret,

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR. Mötesdatum STORMÖTE I NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD

MINNESANTECKNINGAR. Mötesdatum STORMÖTE I NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD 1(7) MINNESANTECKNINGAR Mötesdatum 2018-05-17 STORMÖTE I NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD Tid 16:30-19:30 Plats Norrköping Vatten och Avfall AB, Borgs vattenverk Närvarande Magnus Gullstrand,

Läs mer

Fiskens väg till Fiskeby

Fiskens väg till Fiskeby Fiskens väg till Fiskeby Simon Karlsson, Limnolog, Tekniska kontoret Jan Lidström, Holmen Energi Fredrik Nordqvist, Holmen Energi Hanna Domfors, Stadsantikvarie, Kultur och Fritidskontoret Bakgrund till

Läs mer

Styrelsemöte för By- och Borgviksälvens vattenråd

Styrelsemöte för By- och Borgviksälvens vattenråd Samhällsbyggnad, Miljösektionen Sofi Eklund 0571-282 08 sofi.eklund@eda.se 1(5) PROTOKOLL (1/2017) Styrelsemöte för By- och Borgviksälvens vattenråd Plats och tid: Beslutande: Ersättare: Övriga deltagare

Läs mer

Miljöanpassning av vattenkraften. Har vi de verktyg som behövs?

Miljöanpassning av vattenkraften. Har vi de verktyg som behövs? Miljöanpassning av vattenkraften Har vi de verktyg som behövs? Förutsättningar vattenkraft Årlig genomsnittsprod. 65 TWh av ca 165 totalt Även småskalig relevant, speciellt avseende effekttoppar i S. Sverige

Läs mer

Projektplan för Den levande Nyköpingsån

Projektplan för Den levande Nyköpingsån Projektplan för Den levande Nyköpingsån Foto: Storhusfallet vid högvattenflöde 1 maj 2010, flöde 100 m 3 per sekund. Bakgrund Nyköpingsån är en av södra Sveriges större vattendrag, den tar sin början vid

Läs mer

Fågelsjörummet John Nyman

Fågelsjörummet John Nyman 1(5) PROTOKOLL MYNDIGHETSNÄMNDEN Plats och tid Fågelsjörummet Beslutande Per Olov Persson (M) Tommy Borg (S) John Nyman (C) Sune Frost (MP) Lasse Bergqvist (L) Ej beslutande Övriga deltagande Elisabet

Läs mer

Protokoll fört vid ÖBF:s Styrelsemöte den 6 december 2016

Protokoll fört vid ÖBF:s Styrelsemöte den 6 december 2016 Protokoll fört vid ÖBF:s Styrelsemöte den 6 december 2016 Närvarande Frånvarande Björn Axelsson, Britt Axelsson, Harald Mårtensson, Jan Nyman, Alexander Johansson, Lars Björkman, Seija Nyström och lars

Läs mer

Projekt Kullån, Burån och Hovaån

Projekt Kullån, Burån och Hovaån Projekt Kullån, Burån och Hovaån Bakgrund Skagern ligger på gränsen mellan Västra Götalands län, Värmlands län och Örebro län och är till ytan Sveriges 18:e största sjö och tillhör Gullspångsälvens vattensystem.

Läs mer

Del 15 Åtgärdsplan för Motala ströms avrinningsområde

Del 15 Åtgärdsplan för Motala ströms avrinningsområde Innehållsförteckning Förslag på åtgärder för att följa föreslagna miljökvalitetsnormer... 3 1. Inledning... 7 2. Beskrivning av området... 7 2.1. Områdesbeskrivning Motala ström... 7 2.2. Vattenkraft inom

Läs mer

Vattenkraftstationer. Anläggningsspecifik del. Sida 1 av

Vattenkraftstationer. Anläggningsspecifik del. Sida 1 av Vattenkraftstationer Anläggningsspecifik del Sida 1 av 7 2016-03-01 PERSONLIG SKYDDSUTRUSTNING Om du ska arbeta i kraftstationerna ska dina kläder vara flamskyddade samt ljusbågetestade och du ska ha skyddshjälm

Läs mer

Anteckningar från möte i Östergötlands naturvårdsråd

Anteckningar från möte i Östergötlands naturvårdsråd Naturvårdsenheten ANTECKNINGAR 2014-10-28 sid 1 (15) Anteckningar från möte i Östergötlands naturvårdsråd Plats: Länsstyrelsen Övre Södra Datum: 2014-10-23 Tid: 16-19 Närvarande: Organisation Skogsstyrelsen

Läs mer

Rehab Väst Burensköldsvägen 24, Mjölby Fredagen den 10 februari kl Anna Johansson Agneta Niklasson

Rehab Väst Burensköldsvägen 24, Mjölby Fredagen den 10 februari kl Anna Johansson Agneta Niklasson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL nr 17 Sida 1 Plats och tid ande Rehab Väst Burensköldsvägen 24, Mjölby Fredagen den 10 februari kl.9.00 10.30 Anna Johansson Agneta Niklasson Lars Ekström Anneli Liljedahl Ove Bäck

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning för Övre Motala ströms Vattenråd 2012-07-30

Verksamhetsbeskrivning för Övre Motala ströms Vattenråd 2012-07-30 Verksamhetsbeskrivning för Övre Motala ströms Vattenråd 2012-07-30 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 1. Inledning...2 1.1 Geografisk avgränsning...2 1.2 Syfte...4 2. Deltagare...4 2.1 Övriga

Läs mer

Ledamot Vattenrådet Ersättare Ledamot Vattenrådet Ledamot Vattenrådet Verksamhetsledare

Ledamot Vattenrådet Ersättare Ledamot Vattenrådet Ledamot Vattenrådet Verksamhetsledare TIDANS VATTENFORBUND.. TIDANS VATTENRAD Datum 2018-03-15 STYRELSEMÖTE PROTOKOLL Tid: Tisdagen 6 mars 2018, kl. 18:00 Plats: Tidans konditori, Tidan NÄRVARANDE Rune Skoqsberq Per-Anders Freyhult Mikael

Läs mer

Stångåns naturfåra vid Bjärka Säby ett återskapande med fantastisk potential med många hinder på vägen

Stångåns naturfåra vid Bjärka Säby ett återskapande med fantastisk potential med många hinder på vägen Stångåns naturfåra vid Bjärka Säby ett återskapande med fantastisk potential med många hinder på vägen Ola Palmquist Jakob Bergengren SwedCOLD 23 oktober 2018 Tekniska verkens vattenkraft Tekniska verken

Läs mer

Under 2014 har styrelsen valt att göra en avstämning inför framtiden och kommer att föra strategiska diskussioner under temat Vägval.

Under 2014 har styrelsen valt att göra en avstämning inför framtiden och kommer att föra strategiska diskussioner under temat Vägval. SKRÄBEÅNS VATTENRÅD ARBETSPLAN 2014 Foto: Brodde Almer INLEDNING Skräbeåns vattenråd ökar successivt sin kunskap om avrinningsområdet och om vattenförvaltning i allmänhet. Ett utbyte med andra vattenråd

Läs mer

Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn

Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn Peter Gustafsson 20080715 Förslag på restaureringsåtgärder i Bulsjöån vid Visskvarn Adress: Ekologi.Nu, Näckrosv 108, 590 54 Sturefors Tel: 0702792068 Hemsideadress: www.ekologi.nu Email: peter@ekologi.nu

Läs mer

2010-04-16 1 (4) Breanäs konferenshotell, Sibbhult Tid: 10.00 10.30. Beslutande medlemmar: Övriga: Utses att justera:

2010-04-16 1 (4) Breanäs konferenshotell, Sibbhult Tid: 10.00 10.30. Beslutande medlemmar: Övriga: Utses att justera: Plats: Breanäs konferenshotell, Sibbhult Tid: 10.00 10.30 2010-04-16 1 (4) Beslutande medlemmar: FVO=fiskevårdsområde FVF=fiskevårdsförening Bromölla kommun (Åke Hammarstedt) CEJN AB (Ilpo Axenhus) Immelns

Läs mer

Så skyddas Vramsån. Natura 2000-område Nationellt särskilt värdefullt fiskevatten WWF Miljömål Biosfärområde Kristianstads Vattenrike

Så skyddas Vramsån. Natura 2000-område Nationellt särskilt värdefullt fiskevatten WWF Miljömål Biosfärområde Kristianstads Vattenrike Dämmet i Tollarp Vramsån Ett av kommunens mest värdefulla vattendrag. Sen 80-talet har kommunen jobbat med att bevara och utveckla de biologiska värdena i ån. En mycket rik fiskfauna tex finns grönling,

Läs mer

Nr Ändamål Län Kommun Ärendenummer Inkomdatum Total kostnad 1 SOLEL Östergötlands län Linköping 10580632 2013-04-29 1 020 000 2 SOLEL Östergötlands

Nr Ändamål Län Kommun Ärendenummer Inkomdatum Total kostnad 1 SOLEL Östergötlands län Linköping 10580632 2013-04-29 1 020 000 2 SOLEL Östergötlands Nr Ändamål Län Kommun Ärendenummer Inkomdatum Total kostnad 1 SOLEL Östergötlands län Linköping 10580632 2013-04-29 1 020 000 2 SOLEL Östergötlands län Linköping 10581967 2013-07-12 560 000 3 SOLEL Östergötlands

Läs mer

Protokoll vid Vätterns FOG möte 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala

Protokoll vid Vätterns FOG möte 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala Nr 2/2011 Sida 1/5 Linda Englund Vätternvårdsförbundet Tel 036-39 52 60 Protokoll vid Vätterns FOG möte 2011-05-18 på Hotell Nostalgi, Motala 13. Mötets öppnande Ordförande öppnade mötet. Beslut: Mötet

Läs mer

Tranås Energi Vattenkraft miljöanpassning 2015-04-07

Tranås Energi Vattenkraft miljöanpassning 2015-04-07 Tranås Energi Vattenkraft miljöanpassning 2015-04-07 Tranås Kvarn (Smedjeholmen) Elverksdammen, fiskväg finns, nivå regleras med automatlucka, ingen vattenkraftproduktion idag. (Svartån) Foto: L Gustafsson

Läs mer

Stadgar fo Norsa lvens Vattenra d

Stadgar fo Norsa lvens Vattenra d Stadgar fo Norsa lvens Vattenra d 1 Syfte och verksamhet 1.1 Syfte Norsälvens vattenråd utgör ett organ för samverkan och delaktighet inom vattenförvaltningen. En grundförutsättning för rådets funktion

Läs mer

Samrådsredogörelse

Samrådsredogörelse Samrådsredogörelse 2009-2014 - Åtgärdande av vandringshinderför fisk i nedre del av Storbäcken Projekt: Samrådsredogörelse 2009-2014: Åtgärdande av vandringshinder för fisk i nedre del av Storbäcken. Ort

Läs mer

Förfrågningsunderlag - Fiskevårdsplan för Viskan t.o.m. Kungsfors, Skene

Förfrågningsunderlag - Fiskevårdsplan för Viskan t.o.m. Kungsfors, Skene FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Fiskevårdsplan för Viskan Förfrågningsunderlag - Fiskevårdsplan för Viskan t.o.m. Kungsfors, Skene Viskans vattenråd har från Länsstyrelsen i Halland ansökt om och beviljats statsbidrag

Läs mer

Livet i vattnet vilka naturvärden finns och hur påverkas de av vattenkraften?

Livet i vattnet vilka naturvärden finns och hur påverkas de av vattenkraften? Livet i vattnet vilka naturvärden finns och hur påverkas de av vattenkraften? Erik Degerman, Sveriges Lantbruksuniversitet Inst. för akvatiska resurser Sötvattenslaboratoriet, Örebro 92 000 sjöar 450 000

Läs mer

Yttrande över förslag till miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten på grund av påverkan från vattenkraft

Yttrande över förslag till miljökvalitetsnormer för kraftigt modifierade vatten på grund av påverkan från vattenkraft Tjänsteskrivelse 2018-08-16 Sida 1 (6) Kommunledningsförvaltningen Samhällsbyggnad Miljöstrateg Marie Kristoffersson Kommunstyrelsen Telefon 0141-22 54 62 Mobiltelefon 070-606 56 79 Telefax e-postadress

Läs mer

Vattenförvaltning i Europa. God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden

Vattenförvaltning i Europa. God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden Vattenförvaltning i Europa God status i Europas: -Sjöar - Vattendrag - Grundvatten - Kustområden Vattenråd som förvaltingsform? Avgränsning Frivillighet Lokal förankring Finansiering av Vattenråd: - Startstöd

Läs mer

Kommunhuset Vadstena, lokal Vävaren Fredagen den 26 augusti kl Anna Johansson Agneta Niklasson

Kommunhuset Vadstena, lokal Vävaren Fredagen den 26 augusti kl Anna Johansson Agneta Niklasson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL nr 14 Sida 1 Plats och tid Beslutande Kommunhuset Vadstena, lokal Vävaren Fredagen den 26 augusti kl.9.00-10.30 Anna Johansson Agneta Niklasson Annelie Liljedahl Maria Gustavsson

Läs mer

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd

Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd Tillståndsansökan för vattenverksamhet Samrådshandling fortsatt samråd Utrivning av Milsbro och Gällsta kraftverk i Gnarpsån samt omledning av Lunnsjöbäcken vid Lunnsjöns utlopp och vid bäckens utlopp

Läs mer

Fiskvandring i Musslebobäcken mellan Lillån och Åkarp

Fiskvandring i Musslebobäcken mellan Lillån och Åkarp Fiskvandring i Musslebobäcken mellan Lillån och Åkarp Bakgrund Musslebobäcken är ett biflöde till Lillån Huskvarna som avvattnar Rogbergasjön och ansluter till Lillån en knapp km uppströms Bråneryds kyrkogård,

Läs mer

Översikt. I. Presentation av Tranås Energi AB II. Dammar & Egenkontroll III. Miljöåtgärder

Översikt. I. Presentation av Tranås Energi AB II. Dammar & Egenkontroll III. Miljöåtgärder TRANÅS ENERGI AB Översikt I. Presentation av Tranås Energi AB II. Dammar & Egenkontroll III. Miljöåtgärder AFFÄRSIDÉ & VISION Vår affärsidé är att producera el och värme med förnybara energikällor. Vi

Läs mer

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2017 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2017 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2017 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Enligt artikel 14 i EU:s ramdirektiv för vatten ska vattenförvaltningen genomföras i samverkan

Läs mer

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 178 Dnr KS/2018:281. Förslag till nya begravningsombud

Sammanträdesdatum Arbetsutskott (1) 178 Dnr KS/2018:281. Förslag till nya begravningsombud Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2018-11-05 1 (1) Sida 178 Dnr KS/2018:281 Förslag till nya begravningsombud Bakgrund Länsstyrelsen Östergötland har skickat en förfråga till

Läs mer

Kävlingeåns huvudfåra. Jonas Johansson Limnolog/samordnare Kävlingeåns vattenråd

Kävlingeåns huvudfåra. Jonas Johansson Limnolog/samordnare Kävlingeåns vattenråd Kävlingeåns huvudfåra Jonas Johansson Limnolog/samordnare Kävlingeåns vattenråd Aktuellt i Kävlingeåns huvudfåra - Bakgrund - Vattenkraft - Miljöanpassning - Avverkning/strandskydd Kävlingeån Kävlingeån

Läs mer

ALSTERSÄLVENS VATTENRÅD 2015-04-09 Vattenmyndigheten Västerhavet Yttrande över Vattenmyndigheten Västerhavets remiss av förvaltningsplan, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer 2015 Övergripande synpunkter

Läs mer

Vattendrag processer, strukturer och åtgärder

Vattendrag processer, strukturer och åtgärder Vattendrag processer, strukturer och åtgärder 11 juni 2013 Erika Nilsson Upplägg Varför åtgärder? Vattendrag och deras processer och strukturer Åtgärder Koppling till vattenförvaltning och miljömål Varför

Läs mer

Hur påverkas fisk av ett kraftverk?

Hur påverkas fisk av ett kraftverk? Hur påverkas fisk av ett kraftverk? Dalälvens vattenråd och DVVF Vansbro, 2015-09-25 Marco Blixt, Fiskeansvarig Fortum Generation AB Innehåll Hur och varför påverkas fisk i Dalälven? Hur kompenseras fiskeskador?

Läs mer

Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008

Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008 2009-01-21 2007-08-01 Rapport Flottledsinventering Kvarnmårkan 2008 Tina Hedlund Aquanord Bakgrund och syfte Den del av Gunnarbäcken som rinner mellan Lill-Bastuträsket och Stor-Bastuträsket kallas för

Läs mer

sid 1 (8) Utskick via mail till alla i samrådsgruppen

sid 1 (8) Utskick via mail till alla i samrådsgruppen Naturvårdsenheten 2013-12-12 sid 1 (8) Utskick via mail till alla i samrådsgruppen Mötesanteckning från regionala samrådsgruppen för naturvård Östergötland Tid: 131212 Plats: Länsstyrelsen, Övre Södra

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL nr 22

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL nr 22 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL nr 22 Sida 1 Plats och tid ande Bispmotalagatan 9c, 1 tr. ner Motala Fredagen den 3 november 9.00 11.00 Anna Johansson Agneta Niklasson Lars Ekström Per Engdahl Annelie Liljedahl

Läs mer

Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008

Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008 Direkttelefon Referens 0910-73 76 77 2008-11-17 Bygg- och miljökontoret Miljöavdelningen Bo-Göran Persson Biotopvårdsåtgärder i Tåmeälven 2008 Delrapport inom projektet - Kustvattendrag inom Skellefteå

Läs mer

PITEÄLVEN OCH LILLPITEÄLVEN SAMT ROKÅN OCH JÄVREÅN. Vad är nätverket? Vad gör nätverket?

PITEÄLVEN OCH LILLPITEÄLVEN SAMT ROKÅN OCH JÄVREÅN. Vad är nätverket? Vad gör nätverket? PITEÄLVEN OCH LILLPITEÄLVEN SAMT ROKÅN OCH JÄVREÅN Vad är nätverket? Vad gör nätverket? Vattenråden i Bottenviken Krav på bred förankring kommuner, föreningar, näringsliv Indelat i: Nätverk Styrgrupp/AU

Läs mer

Rapportering av 2012 års verksamhet för Göta älvs vattenråd

Rapportering av 2012 års verksamhet för Göta älvs vattenråd Rapportering av 2012 års verksamhet för Göta älvs vattenråd Alla vattenråd med en överenskommelse med vattenmyndigheten för Västerhavet får ett årligt ekonomiskt bidrag för att stödja vattenrådets arbete

Läs mer

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2016 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt

Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2016 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Sammanställning av vattenrådens årsredovisningar för 2016 Västerhavet och Södra Östersjöns vattendistrikt Enligt artikel 14 i EU:s ramdirektiv för vatten ska vattenförvaltningen genomföras i samverkan

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2012 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun inventerat tre vattendrag. De inventerade vattendragen är Vallby å, Kollerödsbäcken samt bäcken från Iglekärr som mynnar

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL nr 29

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL nr 29 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL nr 29 Sida 1 Plats och tid ande Motala Convention Center, Motala Fredagen den 7 december kl. 9.00 12.00 Anna Johansson Lars Ekström Stefan Höög Mattias Schwerdt Ove Bäck Sören Norrby

Läs mer

Allmänt om Tidanöringen

Allmänt om Tidanöringen Allmänt om Tidanöringen Insjö-öring Insjööring är öring som anpassats till att leva helt och hållet i sötvatten. De förändrades när de blev instängda i sjöar efter istiden. Tidanöringen utgör en av tre

Läs mer

Birgitta Adell Miljösamordnare

Birgitta Adell Miljösamordnare Birgitta Adell Miljösamordnare Fortums vattenkraft i Norden Flod Antal anläggn. MW* Ångermanälven 3 57 Indalsälven 10 615 Ljungan 4 103 Ljusnan 18 629 Dalälven 39 935 Klarälven 24 357 Byälven 5 37 Norsälven

Läs mer

Ansökan om bidrag för det lokala naturvårdsprojektet Blekinges Flora

Ansökan om bidrag för det lokala naturvårdsprojektet Blekinges Flora BILAGA 2 2005-03-14 Ansökan om bidrag för det lokala naturvårdsprojektet Blekinges Flora Miljöförbundet Blekinge Väst ansöker om bidrag med 60 000 kronor för Blekinges Flora enligt beskrivning nedan. Projektets

Läs mer

Emån en långsiktigt hållbar resurs för samhälle och miljö

Emån en långsiktigt hållbar resurs för samhälle och miljö Emån en långsiktigt hållbar resurs för samhälle och miljö Emån en långsiktigt hållbar resurs för samhälle och miljö Program 6 april 2016 9.30 Välkomstfika 10.00 Välkomna! Syfte med dagen Vad har hänt inom

Läs mer

Sammanträdesdatum 1 (4)

Sammanträdesdatum 1 (4) PROTOKOLL Årsmöte Ölands vattenråd Sammanträdesdatum 1 (4) 2012-02-29 Protokoll fört vid årsmöte för Ölands vattenråd i Föreningshuset, Glömminge, klockan 19.00-22.00 den 29 februari, 2012. 1 Mötets öppnande.

Läs mer

Restaurering av vattendrag

Restaurering av vattendrag Restaurering av vattendrag från teori till praktik Erik Degerman & Anton Halldén SLU, Institutionen för akvatiska resurser & Länsstyrelsen i Jönköpings län 2012 10 23 Planeringssnurran idag och i framtiden

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL nr 23

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL nr 23 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL nr 23 Sida 1 Plats och tid ande Strandvägen 2, Digitaliseringscenter Motala Fredagen den 2 februari kl. 9.00 11.00 Anna Johansson Agneta Niklasson Lars Ekström Annelie Liljedahl Mattias

Läs mer

Mörrumsån, Hur når vi målet god status?

Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Mörrumsån, Hur når vi målet god status? Åsnen och Mörrumsån Rikt växt och djurliv, hög biologisk mångfald Stor betydelse för rekreation och friluftsliv (riksintresse) Stor betydelse för turistnäringen

Läs mer

Elfiskeundersökning i Mölndalsån i Landvetter med utvärdering

Elfiskeundersökning i Mölndalsån i Landvetter med utvärdering 2009-12-14 sid 1 (5) Härryda kommun Elfiskeundersökning i Mölndalsån i Landvetter med utvärdering Två fiskare i Mölndalsån Sportfiskarna Per-Erik Jacobsen Fiskevårdskonsulent Sjölyckan 6 416 55 Göteborg

Läs mer

Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte

Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte Protokoll LAG-möte Leader Vättern, telefonmöte 2018-06-28 1. Mötets öppnande Ordförande förklarade mötet öppnat. 2. Fastställande av dagordning Dagordningen fastställdes. En nytillkommen fråga sedan dagordning

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Karina Nilsson. Irma Görtz

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Karina Nilsson. Irma Görtz Plats och tid: Lokal Rosen 1 kl 13.15-15.30 Närvarande: Ledamöter Tjänstgörande ersättare Viktoria Strömberg ( Landstinget )ej närvaro Irma Görtz (Norrköping Kommun)Vice ordf Anna Svensson (Arbetsförmedlingen)

Läs mer

Bispmotalagatan 9C, 1tr ner Motala Onsdagen den 28 januari kl

Bispmotalagatan 9C, 1tr ner Motala Onsdagen den 28 januari kl SAMMANTRÄDESPROTOKOLL nr 1 Sida 1 Plats och tid Bispmotalagatan 9C, 1tr ner Motala Onsdagen den 28 januari kl.9.00-11.45 Beslutande Anna Johansson Mjölby Kommun Lars Ekström Vadstena Kommun Stefan Höög

Läs mer

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland

LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland LANTBRUKARNAS RIKSFÖRBUND LRF Värmland PROTOKOLL Nr 3/2014 Styrelsesammanträde Tid Kl 16.30 18.00 Plats Närvarande Övriga Dömle Herrgård, Deje Patrik Ohlsson, ordförande Karl-Axel Ström Kikki Ahlstedt

Läs mer

Att anlägga vägtrummor. En samlande kra!

Att anlägga vägtrummor. En samlande kra! Att anlägga vägtrummor En samlande kra! Råd vid anläggning av vägtrummor En vägtrumma ska transportera undan vatten men vägtrumman blir ofta ett hinder för de djur som lever i och runt vattnet. Hinder

Läs mer

Protokoll vid Vätterns FOG telefonmöte

Protokoll vid Vätterns FOG telefonmöte Sida 1/5 Linda Englund Vätternvårdsförbundet 036-39 52 60 linda.englund@lansstyrelsen.se Protokoll vid Vätterns FOG telefonmöte 2011-09-13 24. Mötets öppnande Ordförande hälsade alla välkomna och förklarade

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum

Protokoll Sammanträdesdatum Styrelsen 2006-11-29 1 (11) Plats och tid Pingstkyrkan, Edsbyn, klockan 09.30 11.00. Beslutande Sven-Åke Thoresen, ordf, s, Hudiksvall Evy Degerman, c, Bollnäs Olle Nilsson Sträng, s, Bollnäs Stefan Bäckström,

Läs mer

Protokoll Styrelsemöte

Protokoll Styrelsemöte Protokoll Styrelsemöte Tid: 2016-05-30, 9.00-11.30 Plats: Folkets Hus, Uddevalla Beslutande Ej närvarande styrelseledamöter Övriga deltagare Ordförande Justerare Sekreterare Underskrifter: Sekreterare

Läs mer

Elfiskeuppföljning Nyträskbäcken 2015

Elfiskeuppföljning Nyträskbäcken 2015 2015-12-15 Rapport Elfiskeuppföljning 2015 Tina Hedlund Aquanord AB Bakgrund Ett antal flottledsrestaureringar har under åren genomförts inom Storumans kommun med syfte att återge vattendragen ett naturligare

Läs mer

Rapport 2016:02. Fiskräkning i Säveån Jonsereds övre fiskväg

Rapport 2016:02. Fiskräkning i Säveån Jonsereds övre fiskväg Rapport 2016:02 Fiskräkning i Säveån 2015 - Jonsereds övre fiskväg Rapportnr: 2016:02 ISSN: 1403-168X Rapportansvarig: Daniel Johansson Omslagsbild: Jonsereds övre fiskväg, foto Länsstyrelsen i Västra

Läs mer

Förstudie kring fria fiskvägar i Motala ströms avrinningsområde

Förstudie kring fria fiskvägar i Motala ströms avrinningsområde Förstudie kring fria fiskvägar i Motala ströms avrinningsområde Bilder uppe till vänster: De bidragande vattenrådens profilbilder från Vattenmyndighetens webportal vattenorganisationer.se Bild uppe till

Läs mer

Lokal a tga rdsplan fo r Acksjo ns avrinningsomra de Delrapport fo r a r 2012

Lokal a tga rdsplan fo r Acksjo ns avrinningsomra de Delrapport fo r a r 2012 Klarälvens vattenråd Lokal a tga rdsplan fo r Acksjo ns avrinningsomra de Delrapport fo r a r 2012 Anna Sjörs Utkast 1 jan 2013 Bakgrund Lokal åtgärdsplan för Acksjön avrinningsområde ett pilotprojekt

Läs mer

LOVA. Statligt bidrag till lokala åtgärder för att förbättra havsmiljön. Lokala Vattenvårdsprojekt. Sofie Palmquist

LOVA. Statligt bidrag till lokala åtgärder för att förbättra havsmiljön. Lokala Vattenvårdsprojekt. Sofie Palmquist LOVA Lokala Vattenvårdsprojekt Statligt bidrag till lokala åtgärder för att förbättra havsmiljön Sofie Palmquist Syfte med LOVA Förordning (2009:381) om statligt stöd till lokala vattenvårdsprojekt I första

Läs mer

Minnesanteckningar från Vattenrådsmöte 12 november 2009 med protokoll angående val och beslut inför Södra Västerbottens vattenråds arbete år 2010.

Minnesanteckningar från Vattenrådsmöte 12 november 2009 med protokoll angående val och beslut inför Södra Västerbottens vattenråds arbete år 2010. SÖDRA VÄSTERBOTTENS VATTENRÅDSOMRÅDE VRO11 Minnesanteckningar från Vattenrådsmöte 12 november 2009 med protokoll angående val och beslut inför Södra Västerbottens vattenråds arbete år 2010. Plats: Stadshuset,

Läs mer

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010

Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010 Fiskevårdsåtgärder i Kungälv 2010 Under det gångna året har vi i Kungälvs kommun arbetat med underhåll och reparationer av fiskvägar samt ny kulvert i omlöpet i Grannebyån. De vattendrag som vi arbetat

Läs mer

Dalälvens vattenkraftssystem

Dalälvens vattenkraftssystem Hållbar vattenkraft i Dalälven Dalälvens vattenkraftssystem Claes Kjörk, Fortum Anna Hedström-Ringvall, DVF Kent Pettersson, Fortum Nicklas Hjerdt, SMHI Per-Erik Sandberg, Länsstyrelsen Dalarna 15 september

Läs mer

Förvaltning av fisk i Dalälven. Karl Gullberg Länsfiskekonsulent Länsstyrelsen i Gävleborgs län

Förvaltning av fisk i Dalälven. Karl Gullberg Länsfiskekonsulent Länsstyrelsen i Gävleborgs län Förvaltning av fisk i Dalälven Karl Gullberg Länsfiskekonsulent Länsstyrelsen i Gävleborgs län Hur förvaltas lax och öring idag? Lax: Internationell förvaltning, EU:s GFP - TAC för Östersjön m m Öring:

Läs mer

Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för

Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för 1 Ansökan om bidrag för Fiska med alla Timrå kommun ansöker om bidrag med 260 000 kronor för Projektets namn: Fiska med alla Sökande kommun: Timrå Kontaktperson på kommunen: Stefan Grundström Förvaltning/avdelning:

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR 1(5) Mötesdatum

MINNESANTECKNINGAR 1(5) Mötesdatum MINNESANTECKNINGAR 1(5) Mötesdatum 2015-11-26 MÖTE I NEDRE MOTALA STRÖMS OCH BRÅVIKENS VATTENRÅD Närvarande Meddelat förhinder Magnus Gullstrand, Stadsbyggnadskontoret, Norrköpings kommun Lars Johansson,

Läs mer

Styrelsemöte för By- och Borgviksälvens vattenråd

Styrelsemöte för By- och Borgviksälvens vattenråd Samhällsbyggnad, Miljösektionen Sofi Eklund 0571-282 08 sofi.eklund@eda.se 1(5) PROTOKOLL (3/2017) Styrelsemöte för By- och Borgviksälvens vattenråd Plats och tid: Beslutande: Arvika kommun, Lokal Skive

Läs mer

Förslag till prioriterade objekt vid en omprövning av vattendomar i Ljusnan nedströms Laforsen och Voxnan

Förslag till prioriterade objekt vid en omprövning av vattendomar i Ljusnan nedströms Laforsen och Voxnan PM 1 (17) 48 Miljöanalys Pär Granström 026-17 12 40 per.granstrom@x.lst.se Förslag till prioriterade objekt vid en omprövning av vattendomar i Ljusnan nedströms Laforsen och Voxnan Förord Detta förslag

Läs mer

Rödtornet, Storgatan 29, Vadstena Fredagen den 31 mars kl Anna Johansson Agneta Niklasson

Rödtornet, Storgatan 29, Vadstena Fredagen den 31 mars kl Anna Johansson Agneta Niklasson SAMMANTRÄDESPROTOKOLL nr 18 Sida 1 Plats och tid ande Rödtornet, Storgatan 29, Vadstena Fredagen den 31 mars kl. 9.00 11.30 Anna Johansson Agneta Niklasson Lars Ekström Maria Gustafsson Per Engdahl Mjölby

Läs mer

Flottledsåterställning i Bureälven Etapp 1 Delrapport Strömsholm Bursjön 2015

Flottledsåterställning i Bureälven Etapp 1 Delrapport Strömsholm Bursjön 2015 Flottledsåterställning i Bureälven Etapp 1 Delrapport Strömsholm Bursjön 2015 Foto: Tony Söderlund Bakgrund Flottningen av timmer var som mest omfattande i Sverige mellan 1850-1950. Detta var den metod

Läs mer

Slutrapport för Restaurering av Hillesjön

Slutrapport för Restaurering av Hillesjön SLUTRAPPORT 2010-12-22 Dnr 10BMN288-6 Länsstyrelsen i Gävleborgs län 801 70 Gäv le Slutrapport för Restaurering av Hillesjön Ur förordningen (2003:598) om statligt bidrag till lokala naturvårdsprojekt:

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Plats och tid Sammanträdesrummet, Wallhamn, kl

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum. Plats och tid Sammanträdesrummet, Wallhamn, kl Styrelsemöte nr 1 2011-03-21 1 [10] Plats och tid Sammanträdesrummet, Wallhamn, kl.13.00 15.40 Beslutande Anders Wernesten (FP), ordförande Berne Petersson (KD) 1 v ordf Rigmor Friis (S) 2 v ordf Övriga

Läs mer

Vattenkraft och ål. Johan Tielman, Elforskdagen 2010-10-28

Vattenkraft och ål. Johan Tielman, Elforskdagen 2010-10-28 Vattenkraft och ål Johan Tielman, Elforskdagen 2010-10-28 E.ON:s kraftverk i Sverige 76 kraftverk 8 000 GWh 1 700 MW Norra Sverige 37 kraftverk 7 500 GWh 1 580 MW Bergslagen 8 kraftverk 50 GWh 12 MW Södra

Läs mer

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012

rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 rapport 2013/1 Provfiske med ryssja i Enköpingsån 2012 Alexander Masalin, Johan Persson, Tomas Loreth och Per Stolpe, Upplandsstiftelsen Gustav Johansson, Hydrophyta Ekologikonsult Författare Alexander

Läs mer

Socialnämnden 2012.12.12 1

Socialnämnden 2012.12.12 1 Socialnämnden 2012.12.12 1 Plats och tid Sammanträdesrum Verandan, kommunhuset kl 13.30-14.30 Beslutande Stefan Westergren (S) ordf Anders Palm-Lundin (S) Mikael Hernborg (S) Håkan Karlsson (C) Charlotte

Läs mer

STADGAR FÖR VATTENRÅD I RÅÅN,

STADGAR FÖR VATTENRÅD I RÅÅN, 1-5 STADGAR FÖR VATTENRÅD I RÅÅN, 2014-02-27 1 ÄNDAMÅL Rååns vattenråd utgör en sammanslutning mellan kommuner, industrier, markägare, vattenregleringsföretag och övriga, vilka är beroende av Rååns vattensystems

Läs mer

Vattenkraft. Bra Miljöval Anläggningsintyg. 1. Ansökande näringsidkare (i avtalet kallad Producenten) Kontaktperson. 3. Producentens revisor

Vattenkraft. Bra Miljöval Anläggningsintyg. 1. Ansökande näringsidkare (i avtalet kallad Producenten) Kontaktperson. 3. Producentens revisor Bra Miljöval Anläggningsintyg Vattenkraft 2009 Denna handling är en Ansökan om Anläggningsintyg för Produktionsenhet vars produktion skall ingå i en Produkt märkt med Bra Miljöval. Ansökan skickas till:

Läs mer

Klarälvens vattenråds samrådsyttrande till Fortum inför lagligförklaring och ombyggnad Brattfallet

Klarälvens vattenråds samrådsyttrande till Fortum inför lagligförklaring och ombyggnad Brattfallet KLARÄLVENS VATTENRÅD Klarälvens vattenråds samrådsyttrande till Fortum inför lagligförklaring och ombyggnad Brattfallet Fortum Generation har ett mindre kraftverk i Halgån, Hagfors kommun, som nyttjar

Läs mer

Statusrapport avseende framlagd motion om anläggning av trottoar vid Godenius väg.

Statusrapport avseende framlagd motion om anläggning av trottoar vid Godenius väg. Statusrapport avseende framlagd motion om anläggning av trottoar vid Godenius väg. Bakgrund Vid årsstämman 2014 behandlades motionen Motion gällande anläggning av trottoar, Godenius väg, Gustavsberg. Samfällighetens

Läs mer

TYGELSJÖBÄCKEN. Dagvattenhantering och naturvård

TYGELSJÖBÄCKEN. Dagvattenhantering och naturvård TYGELSJÖBÄCKEN Dagvattenhantering och naturvård Tygelsjöbäcken Dagvattenhantering och naturvård De östra delarna av Tygelsjö har drabbats av källaröversvämningar vid kraftiga regn. Dessutom byggs ständigt

Läs mer

Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010.

Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010. Datum 2011-02-01 Beteckning Jönköpings län Västra Götalands län Östergötlands län Örebro län Ny inventering av fritidsfisket i Vättern 2010. Fram till 1993 var inrapportering av fångst obligatorisk för

Läs mer

Kompletterande handlingar till kommunfullmäktige

Kompletterande handlingar till kommunfullmäktige SAMMANTRÄDESHANDLINGAR Datum 2017-06-09 Kommunstyrelsens förvaltning Kansliet Vår handläggare Kanslichef Eva Kristina Andersson Kompletterande handlingar till kommunfullmäktige Ärende 10 Interpellation

Läs mer

Saxat från Slutseminarium Kraft i liv och vatten, Energiforsk, Älvkarleby, 22 september 2017

Saxat från Slutseminarium Kraft i liv och vatten, Energiforsk, Älvkarleby, 22 september 2017 Saxat från Slutseminarium Kraft i liv och vatten, Energiforsk, Älvkarleby, 22 september 2017 Arbetet kring vattenkraft och miljöfrågor är inne i en mycket viktig fas som även kan få praktisk betydelse

Läs mer