Dags för dans! En guide till dig som ser dans tillsammans med barn och unga

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dags för dans! En guide till dig som ser dans tillsammans med barn och unga"

Transkript

1 Dags för dans! En guide till dig som ser dans tillsammans med barn och unga

2 har Du varit på Dans någon gång? allt fler människor går på dansföreställningar. Och ännu fler kommer vi att bli. Dansen är en konstform i växande, inte minst hos den unga publiken. Men många vuxna känner sig fortfarande osäkra inför dansens uttryck och vill ha vägledning och inspiration inför besöken på dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Den här guiden är ett försök att tillmötesgå det behovet. Våren 2006 presenterade Statens kulturråd ett handlingsprogram för dansen i landet, vilket följdes upp med en fortsatt strategi En av de grundläggande ambitionerna att så många människor som möjligt ska kunna ta del av professionell danskonst i olika former. Det gäller även barn och ungdomar. I Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet 2011, står det att alla som arbetar i skolan ska verka för att utveckla kontakter med kultur- och arbetsliv, föreningsliv samt andra verksamheter utanför skolan som kan berika den som en lärande miljö. På samma sätt erkänner FN:s barnkonvention Dansen är en konstform i växande, inte minst hos den unga publiken. Men många vuxna känner sig fortfarande osäkra inför dansens uttryck... i artikel 31:1 barnens rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet. Men barn och ungas möte med kultur går alltid genom de vuxna. Det är vi vuxna som producerar konsten, det är vi som köper biljetter och följer med dem till utställningar, konserter och föreställningar. Därmed väljer vi i alla led vad barnen ska få se. Och vad vi utstrålar av förväntan och nyfikenhet, eller rädsla och skepsis, påverkar även deras upplevelser. För stora såväl som små kan mötet med levande dans vara omvälvande och påträngande. Artisterna på scenen och publiken i salongen finns här och nu, vi är tillsammans i ögonblicket, och det kan bli magiskt laddat. När en föreställning är riktigt bra kan man nästan ta på stämningen i rummet, så stark är koncentrationen. Till dansens uppgifter hör att gestalta livet, att vrida på perspektiven och ställa frågor. Dansen vill, precis som all konst, beröra oss, väcka känslor och få oss att upptäcka oss själva och världen omkring. Det kan bli både härliga och skrämmande upplevelser. Läroplanen säger också: Eleverna skall få uppleva olika uttryck för kunskaper. De skall få pröva och utveckla olika uttrycksformer och uppleva känslor och stämningar. Drama, rytmik, dans, musicerande och skapande i bild, text och form skall vara inslag i skolans verksamhet. Det handlar inte bara om att barnen och ungdomarna ska få prova på att själva skapa. Lika mycket har skolan alltså till uppgift att förmedla kontakt med och upplevelser

3 av de olika konstarterna så som de utövas av professionella konstnärer. För många sker också det första mötet med dans genom skolan och förskolan. Ofta erbjuder skolan den enda möjligheten att få de upplevelserna, det är därför skolteatern brukar kallas den verkliga folkteatern. I skolan kan teatern nå hela folket. Samma sak är det med dansen. I det mötet har du som lärare och vuxen en viktig uppgift. Den här skriften erbjuder dig en guide att hämta inspiration och stöd i när du går på dansföreställningar tillsammans med barn och ungdomar. Texten är uppbyggd som en allmän introduktion följd av tre praktiskt inriktade steg; att tänka på FÖRE, UNDER och EFTER dansföreställningen. initiativet till guiden kom ursprungligen från Danskonsulenterna i Västra Götalandsregionen. Jag fick i uppgift att skriva den, eftersom jag ägnat mig åt dans på olika sätt i hela mitt liv och som danskritiker och kulturskribent tillbringar en stor del av min tid bland publiken på dansföreställningar av alla slag. Den västsvenska utgåvan Kom, nu går vi på dans! har kommit i två utgåvor, 2007 och Riksteatern beställde 2008 en version, Ge dansen en chans! byggd på den ursprungliga, men anpassad till ett nationellt perspektiv. Nu är det Scenkonstbolaget Dans och Norrdans tur. Dags för dans! lis hellström sveningson Danskritiker och kulturskribent Till dansens uppgifter hör att gestalta livet, att vrida på perspektiven och ställa frågor. Dansen vill, precis som all konst, beröra oss, väcka känslor och få oss att upptäcka oss själva och världen omkring.

4 alla har vi Dansat Barn använder självklart rörelsen i sin lek. Hos ungdomar är kroppen ett viktigt medel för att signalera attityder till omvärlden eller uttrycka gemenskap med gruppen. i alla tider har människor dansat. För sällskaps skull, som motion, tävlingssport, uppvisning eller som rituella inslag i livet och kulturen. I glädje och sorg, ensamma eller tillsammans med andra dansar vi, rör vi våra kroppar. För barn är rörelsen ett naturligt uttryck. Se bara hur spädbarnet med sin kropp upptäcker världen! Och sedan, när det lärt sig gå, med sina egna rörelser erövrar rummet. Barn använder självklart rörelsen i sin lek. Hos ungdomar är kroppen ett viktigt medel för att signalera attityder till omvärlden eller uttrycka gemenskap med gruppen. Men dansen kan också vara ett konstnärligt uttryck. Då talar vi om dans som scenkonst. Och även den finns i många former och spelas på många olika platser. Vi kan se dansföreställningar på traditionella teaterscener; från stora operascener till små hos de fria grupperna. Många föreställningar ges även i andra lokaler; konsthallar, hörsalar eller till och med ute på gator och torg. Dans för barn och unga spelas också i skolorna, både på de scener som finns där och i gymnastiksalar och andra lokaler som passar för den aktuella föreställningens behov.

5 Dans kan vara att stå still Dans brukar kort beskrivas som rörelsens konst. Men en dansföreställning är sammansatt, ofta av många uttryck. Inte bara kroppen i rörelse, utan också musik och andra ljud, bilder, film, video, ljus, kostymer och olika föremål är viktiga delar som samverkar i ett mångtydigt uttryck. En dansföreställning kan även innehålla text; enstaka ord eller hela repliker. Och dansaren kan faktiskt stå stilla eller bara röra sig väldigt lite. Gränserna till andra konstarter är öppna och svårdefinierade. Det är inte lätt att säga vad som är dans idag. Inte ens koreograferna som skapar dansverken vill alltid sätta bestämda etiketter på dem. Som åskådare har du lika stor frihet. Din upplevelse är det viktigaste. Trots att det finns så många olika former förknippas danskonsten ofta med den klassiska baletten, med tyllkjolar och tåspetsteknik. Och även med de sagor om prinsar, prinsessor och olika väsen som många av de klassiska, romantiska baletterna bygger på. Men sådana baletter är bara en liten del av dansen idag. De benämningar som finns för olika sorters dans hör i allmänhet ihop med den teknik dansarna tränar och använder på scenen. Många av dagens koreografer arbetar med klassisk dansteknik utan att det därför blir tyllbalett. Andra berättar sagor fast dansarna uppträder barfota i jeans. Gemensamt för all danskonst är att en koreograf eller en grupp tillsammans skapar ett dansverk utifrån en konstnärlig idé. Koreografi kallas den färdiga utformningen av dansen och den bestämmer hur kroppen, eller kropparna, rör sig i rummet. Sättet att se på kroppen, hur man låter den röra sig och vad den får uttrycka, påverkas förstås av samhället runt Inte ens koreograferna som skapar dansverken vill alltid sätta bestämda etiketter på dem. Som åskådare har du lika stor frihet. Din upplevelse är det viktigaste. Avgörande är att danskonsten vill gestalta något och att den gör det levande, här och nu.

6 omkring. Normer, tidsanda och människosyn förändrar dansen genom historien. Olika tider och olika koreografer föder olika uttryck och ur dem utvecklas genrer och stilar. Nya skapas hela tiden, dansen är en flyktig rörelse genom tiden och rummet. I bokstavlig mening är den konst i rörelse! från DE klassiska romantiska baletterna kommer också vanan att dansen handlar om något, att den berättar en historia. Med det är det långt ifrån all danskonst som gör. En del koreografer hävdar att dansen är sin egen form, att den inte behöver eller ska uttrycka något annat än sig själv. I dansverk som inte har någon berättande handling är det fortfarande levande människor som dansar, men de gestaltar inte roller på samma sätt. Ibland kan vi identifiera en miljö eller en plats, men dansen kan också fånga en stämning eller undersöka till exempel fysiska kontraster och rytm. Vad händer när långsamma böljande rörelser och linjer korsar snabba steg och explosiva hopp? Vi talar gärna om sådana dansuttryck i termer av form och energi. Dansföreställningar som vänder sig till små barn associerar ofta till leken medan koreografer som vill nå ungdomar brukar vara extra medvetna om musikens roll i många unga människors liv. Men precis som dansen för vuxna har utbudet för den unga publiken stor bredd. Ibland kan dansverket bygga på ett tema, det kan vara allt från våra rutiner kring frukostbordet till hur vi hanterar att en kamrat tar sitt liv. Danskonsten ser tillvaron från den glada och lättsamma sidan lika väl som den ställer frågor kring vår existens och smärta. blandningar av berättande och ickeberättande dans förekommer också. I de romantiska baletterna finns till exempel både inslag av folkliga danser och pantomim. De folkliga danserna, eller karaktärsdanserna som de också kalllas, hejdar berättelsen en stund och koncentrerar intresset till skickliga dansare som visar upp en speciell teknik. I pantomimen lyfter gesterna istället tydligt fram några detaljer i berättelsen. Koreografin som helhet för historien framåt. De nya formerna av hiphop, som visas som föreställningar på scen och inte som virtuosa dansnummer på gatan där hela genren startade, är andra, nutida exempel. Grupper som ägnar sig åt den genren mixar gärna dansade historier med avsnitt där de framför allt briljerar med sin speciella teknik. För den klassiska baletten är skönheten ett ideal, den månar om och skapade ursprungligen hela system för att uttrycka vackra linjer och rörelsesekvenser. Danstekniken används fortfarande av en del koreografer, men den dans som skapas nu har sällan krav på sig att främst vara vacker. Avgörande är att danskonsten vill gestalta något och att den gör det levande, här och nu. Olika tider och olika koreografer föder olika uttryck och ur dem utvecklas genrer och stilar. Nya skapas hela tiden, dansen är en flyktig rörelse genom tiden och rummet. I bokstavlig mening är den konst i rörelse!

7 före vem Dansar balett och hiphop? Den stora öppenheten är just det som är finessen med dans, den talar med många uttryck, ibland till och med ord, och den behöver inte handla om något. att gå på En DansförEställning är för de flesta en händelse, något utöver det vanliga. Det gäller även om den ligger inom skolans ram och oavsett om vi går iväg för att titta på dans eller om dansen kommer till oss. Barnens rätt till kultur fick ökad uppmärksamhet i den utveckling som präglade hela samhället under och 1970-talen. Synen på barn och barndom förändrades och barn- och ungdomskulturen fick en mer framträdande plats. Konstnärerna började i större utsträckning rikta sig till en ung publik. Ur den här rörelsen uppstod det som brukar kallas världens bästa barnteater, den svenska teatern för barn och unga. Medvetenheten om den unga publiken och dess behov växte även inom danskonsten. Idag finns ett utvecklat utbud av dans för barn och unga i Sverige. De flesta koreografer och dansare som arbetar för den yngre publiken är fria utövare. De har inte någon fast scen och gruppernas sammansättning varierar med produktionerna. Vill du veta mer om dansfältet kan Scenkonstbolaget Dans hjälpa till, Om det är du själv som tar initiativ till och bokar dansbesöket är det naturligt att du frågar om allt du undrar över. Glöm inte att göra det även när någon annan är organisatör. Som vuxen har du ett stort ansvar. Ju mer du vet om besöket desto tryggare är du. Och trygga vuxna är bra sällskap för barnen. Dansbesöket är så mycket mer än själva föreställningen, kanske åker ni buss till lokalen där den ges. Det kan vara

8 ett äventyr i sig, något som väl mäter sig med upplevelsen i salongen. Detta gäller inte bara de yngsta, tonåringar kan bli nog så upphetsade av att vara ute i nya sammanhang. Du känner själv dina elever bäst. Saker som kan vara bra att veta är hur artisterna tar emot er, hur publiken sitter, hur lång föreställningen är och vad som händer efteråt. Det gäller oavsett om föreställningen ges i skolan eller om ni besöker den ute i någon annan lokal. penheten är just det som är finessen med dans, den talar med många uttryck, ibland till och med ord, och den behöver inte handla om något. För barn är det inget problem. Alla vill vi skapa mening i det vi ser och barn är särskilt bra på det. I alla fall om vi vuxna inte ålägger dem bestämda krav öppna eller dolda. För att förbereda besöket kan du istället tala med eleverna om deras tidigare erfarenheter. Har någon sett dans förut? Vilken dans var det? Kanske har ni varit på en föreställning tillsammans, minns ni hur det var? Ofta finns det barn i klassen som själva dansar. Låt dem berätta! Flickor som målmedvetet tränar balett för det är fortfarande mest flickor får då en chans att visa I första hand är en dansföreställning ett konstnärligt verk ämnat att ge åskådaren en upplevelse. Vad den innebär och leder till kan man aldrig på förhand veta. vilket jobb de lägger ner, och hur roligt det faktiskt är. Eller kanske har någon börjat på streetdanskurs, det gör allt fler både tjejer och killar. Låt dem visa! Det finns ju så många sorters dans, och på så många ställen. Musikvideo och tecknade filmer bygger mycket på koreograferad rörelse, det vill säga dans. Det hör till ungdomarnas vardag och det har säkert alla sett. Teveserier som So You Think You Can Dance, Fame, Floorfiller och Let s dance har gjort dans till ett allmänt samtalsämne. Och dansfilmer får ofta stort genomslag, den närmast kultförklarade Grease med John Travolta har fått många efterföljare. Black Swan hör till de senaste och Dirty Dancing får ett nytt uppsving i och med premiären som musikal i Stockholm För några år sedan gjorde Stephen Daldrys Billy Elliot succé i breda lager. Den handlar om en fattig pojke i de engelska gruvarbetardistrikten. I hans uppväxtmiljö är dansen inget naturligt inslag, tvärtom, men genom kamrater som går i balettskola upptäcker han den. Dansläraren ser Billys intresse och förstår snart vilken begåvning han är. Pappan är dock direkt avvisande, men en kväll får han av en händelse se sonen dansa. Det blir en upplevelse som förändrar hela familjens liv. Så starkt kan mötet med danskonsten vara. Den personliga utvecklingen hos eleven lägger skolan idag allt större vikt vid. Där är rörelsen och leken viktiga inslag som behöver utlopp. Och de ligger nära dansen. Återigen är det inte bara en fråga om att eleverna själva ska prova på att måla, sjunga och dansa. Lika mycket handlar det om att de får möta och se konsten utövas av professionella konstnärer. Dansen har en fördel som konstnärligt uttryck inom skolans ram: Den är inte lika tyngd som till exempel teatern av ett pedagogiskt nyttoperspektiv. Dansen tittar vi oftare på för dess egen skull. Vi lär oss något på kuppen för det gör man alltid av god konst men dansbesöket fungerar som ett läromedel utan att vi ålägger det särskilda pedagogiska krav. Därför är det viktigt att skilja på dans för barn och men hur ska Du veta vad dansen går ut på om den inte har några ord? Hur ska du kunna förbereda eleverna om du inte vet vad föreställningen handlar om? Den stora öpdans med barn. När danspedagoger arbetar med eleverna i skolans ordinarie verksamhet är målet främst barnens eget skapande arbete. Vid besök på dansföreställningar händer det ibland att ni också får dansa. Koreografen och dansgruppen har då valt att knyta en rörelseverkstad till sin föreställning. När det sker måste du tänka på att delta aktivt i övningarna, tillsammans med eleverna, så att även den delen blir er gemensamma erfarenhet. Det kan vara dansarna själva eller en särskild danspedagog som leder aktiviteter för att stimulera publikens egen rörelselust. Den här typen av verksamhet är vanlig i Skapande skolasammanhang. Men det är långt ifrån alla koreografer och föreställningar som har sådan uppföljning. I första hand är en dansföreställning ett konstnärligt verk ämnat att ge åskådaren en upplevelse. Vad den innebär och leder till kan man aldrig på förhand veta. Kom ihåg inför besöket att nyfikenheten är din största tillgång. Lika viktigt som att fråga om de praktiska sakerna i förväg är att våga vara lite osäker på vilka konstnärliga upplevelser som väntar. Tillåt dig att vara nyfiken och förväntansfull. Om du får frågor kring dansen som du inte kan svara på säg bara: Jag vet inte, men vi går dit och tittar. Tillsammans! fråga om allt du undrar över inför föreställningen Dansbesöket är en sammansatt helhet barn och ungdomar skapar själva mening skilj på dans med barn och dans för barn våga vara nyfiken före

9 under rörelse smittar! Dansarna som arbetar för ung publik är vana vid att det rör sig även i salongen. Det känns nämligen i kroppen när det är bra och när det är dåligt DEt är härligt att dansa för barn! De ger sådan feedback direkt! Det ger så mycket. Så låter det när man frågar dansare hur det är att arbeta inför ung publik. Det är artister som medvetet har valt sin publik för att de tycker om den. Och de kan en hel del om barns utveckling och behov. Därför är de måna om att ta emot er när ni kommer till föreställningen. Du kan nästan alltid räkna med att ensemblen, eller delar av den hjälper er tillrätta och introducerar det som väntar. Du kan överlåta ansvaret åt artisterna. De vet vad de gör och har medvetet tänkt ut det. Dansen bygger, precis som all scenkonst, på det som brukar kallas överenskommelsen mellan scen och salong. Kort betyder det att publiken är med på att artisterna på scenen upprättar skenbara världar. Att vi låtsas att det som sker på scenen är verkligt, eller i alla fall att det föreställer någon sorts värld. Det här kontraktet påminner om barnens nu leker vi att. Alla världar står öppna. Med barn och ungdomar går det att göra nästan vilka överenskommelser som helst. De är med på förflyttningar i tid och rum och på att nya förutsättningar skapas utan att blinka. Bara fantasin aktiveras. Det handlar om barns förmåga att skapa mening. Och att alla kan göra det på sin egen utvecklingsnivå och utifrån sina egna referenser. Även mycket små barn kan det. Tillåt dig själv att göra detsamma. Kriteriet på god konst är just att den talar på många nivåer, oavsett ålder och utveckling kan vi var och en hitta något som kommunicerar med just oss.

10 Ibland kan överenskommelsens illusion bli så stark att verklighet och dikt glider i varandra. Då blir vi starkt berörda. Ser vi på dans kan det hända något i kroppen. Dansarna som arbetar för ung publik är vana vid att det rör sig även i salongen. Det känns nämligen i kroppen när det är bra och när det är dåligt. Och rörelse smittar. Hos små barn tar sig känslan lätt uttryck i kroppen. Det händer att de måste svara på behovet omedelbart, det räcker inte att luta sig fram och stäcka på halsen, hela kroppen bara måste få vara med. Är det riktigt spännande blir det svårt att sitta still. Kanske måste eleverna resa sig. Tonåringar tjoar gärna uppskattande, applåderar och stampar rytmiskt med, om dansen talar till dem. Låt kroppen vara med, du behöver inte rusa fram och trycka ner den som ställer sig upp eller hyscha på dem som trampar. Prova i alla fall att se om det löser sig av sig självt. Spänningen kanske släpper lite. Eller också protesterar grannarna runt omkring för att de inte ser och hör. När föreställningen är slut kan den egna rörelselusten blomma ut. Jag har sett pojkar smyga som vargar ur gympasalen när danssagan var slut. Med vässade klor och grinande gap rullade de mot omklädningsrummet. I en högstadieskola med nyfiken publik även de som från början hängde i ribbstolarna så långt från dansarna som möjligt övergick snacket med dansarna efter föreställningen i en ny liten dansshow. Den livliga dialogen gav plats för flera prov på elevernas artisteri. En flicka gick upp och gjorde en egen uppvisning, framhejad av alla kamrater, som stolta trängdes framför henne. Sedan var det fler som studsade ut ur salen. Men reaktionerna är inte alltid så omedelbara. Det kan dröja dagar, ja veckor innan de ger sig tillkänna. Många barn tar med vad de varit med om på föreställningen i sin egen lek. Det är ett viktigt sätt för dem att bearbeta upplevelsen. Barn fascineras ofta av dansarnas rörlighet, deras vighet och styrka. Den unga publiken uppskattar skicklig dansteknik och inspireras av den. På samma sätt är både barn och ungdomar intresserade av utrustningen på och runt omkring scenen. Kostymer och färger. Scenografi, saker som kan röra sig på listiga sätt, ljud och ljus. Stora, starka strålkastare och att de är så många. Allt kan väcka förundran och kittla fantasin. Så bli inte orolig om eleverna rör sig i bänkarna. Det behöver inte betyda att de är uttråkade eller okoncentrerade. Tvärtom kan prasslet i salongen tyda på stark inlevelse. Du känner dina elever och du ska tro på det du vet om dem. Du behöver inte punktmarkera orosmoment, dansarna är bra på att känna av vad som händer och kan fånga in publikens koncentration. Och du vet själv när det blir riktig kris och du måste gripa in. Är barnen små händer det ibland att någon blir rädd eller ledsen. Det är inte så farligt. Att få sitta i knä hos en vuxen, eller kanske dra sig lite bakåt i lokalen hjälper ibland. Den som är otröstlig får naturligtvis gå ut. Se inte det som ett misslyckande. Första gången jag var på teater var jag fem år. Det blev så laddat att jag fick ont i huvudet. Fröken såg det säkrast att ta med mig ut i foajén. Där höll en vaktmästare oss sällskap tills föreställningen var slut. Trots denna, som det kan tyckas avskräckande upplevelse, ägnar jag mitt yrkesliv åt dans och teater och tillbringar som kritiker en stor del av min tid i mörka salonger. Hur barns upplevelser faller ut kan man sällan ana. Men om det blir riktigt stökigt och kaos bryter ut, vad gör du då? Vem har ansvaret? Beslutet att avbryta en föreställning tas av en särskilt utsedd person bland personalen på scenen. På teatern är det så. Det är från scenen man fattar ett sådant beslut. Du kan slappna av och lita på att någon annan har ansvaret. Det allra bästa du kan göra under föreställningen är att själv verkligen se den. Tillåt dig att uppleva den tillsammans med eleverna. Du kan tycka om det du ser, eller vara kritisk. Kanske både och. Din upplevelse är din. Blir du provocerad ska du bli det å dina egna vägnar, inte elevernas. Låt dem ha sin egen upplevelse. Så har ni något att samtala om sedan. Dansgruppen tar ansvaret under föreställningen barn gör överenskommelser med scenen tillåt dig en egen upplevelse oro i bänkarna kan vara koncentration under allt på scenen kan väcka förundran och fantasi Men om det blir riktigt stökigt och kaos bryter ut, vad gör du då? Vem har ansvaret?... Du kan slappna av och lita på att någon annan har ansvaret.

11 EftEr som man frågar får man svar Dansupplevelsen kan vara en väg till att handskas med det sammansatta, det som inte är så lätt att etikettera rätt eller fel därför att det inte finns något facit. nu har vi varit på dans! Och hur var det? Ja, hur fångar du upp erfarenheterna? Vad pratar du och eleverna utifrån när det varken finns ord eller handling att återknyta till? Varför ska vi prata om dans? Kan vi över huvud taget tala om dans? Det är klart vi kan! Och det är klart att vi ska samtala om dans. Att utbyta tankar som mötet med konsten har väckt, berikar ofta besöket. Konst ställer frågor och du kan ställa frågor till den. Men som man frågar får man svar. Undvik att gå in i värderingsfrågor direkt. Tala inte i termer om bra eller dåligt. Det finns ingen allmän måttstock för upplevelsen och börjar ni värdera kan samtalet gå i baklås direkt. Försök istället att vara konstruktiv genom att ställa raka och ärliga frågor om vad eleverna har sett. Det öppnar för en äkta diskussion. här är exempel på frågor du kan inleda med: vad var det som hände på scenen? minns du hur det började? hur många var de som dansade? hur såg de ut? hur rörde de sig? var de ensamma, var för sig, eller var de tillsammans? hur slutade det? Utifrån sådana frågor bygger ni tillsammans en bild, ett minne av vad ni varit med om. Var och en har sett sin föreställning, men ni var alla där och har något att gemen- samt utgå ifrån. Genom att ni minns olika saker och kan påminna varandra blir besöket rikare och mer komplext. likadant talar du om koreografin, själva dansen. prova frågor som: hur såg dansen ut; vad gjorde de? hur gjorde de? stampade de hårt i golvet? smög de? hoppade de högt? Eller kröp dansarna på golvet? lyfte de varandra, rörde de över huvud taget vid varandra? gjorde alla likadant? Dansade alla på samma gång? tittade dansarna på varandra? tittade de på oss i publiken, såg de att vi var där? kände vi igen något? återanvänd de referenser du tog fram före besöket. vad var det för dans vi talade om då, vem hade sett något och berättade om det? kände du igen något här? vad påminde det om? Våga förhålla dig själv prövande till det du sett, lika väl som du tillåter eleverna att göra det. När barn och unga säger Det var tråkigt, Jag förstod inte kan det vara ett försvar. De vill inte tala om sin upplevelse. På samma sätt behöver inte Det var roligt! betyda att det var skojigt så att de skrattade. För barn är roligt ofta synonymt med intressant. Sådana svepande uttryck kan också vara elevernas

12 EftEr ställ öppna, ärliga frågor till de unga reaktionen på upplevelsen kan dröja Dans har inget facit ha tillit till din egen upplevelse ge dansen flera chanser dansupplevelser handlar sällan om att förstå, åtminstone utifrån de begriplighetsmått vi är vana att mäta med i skolan. Att uppleva dans handlar istället om tillit, om att våga lita på sin upplevelse. försök att ringa in hur de ska tillmötesgå våra vuxna förväntningar. I skolan lär sig barnen att de kan tycka rätt och fel. De avläser vuxnas kritik och tveksamhet lika lätt som vår entusiasm. Dansupplevelsen kan vara en väg till att handskas med det sammansatta, det som inte är så lätt att etikettera rätt eller fel därför att det inte finns något facit. Därför att konstupplevelser bygger på att du vågar släppa till dig själv och använda flera sidor av dig. Just det som läroplanen formulerar: I skolarbetet skall de intellektuella såväl som de praktiska, sinnliga och estetiska aspekterna uppmärksammas. Om du och eleverna enkelt och konkret i uppföljande samtal benar upp vad ni har sett under dansföreställningen bereder det plats för en tolkning. Den är fri, var och en bildar sin mening. Vad kom du att tänka på? Kom ihåg att det inte är säkert att dansverket handlade om något som ni ska förstå. Barn och unga är prestigelösa experter på att skapa sin egen mening om de bara får lov. Upplevelsen av dansföreställningen ger dem ett underlag. Men, lika lite som vi kastar oss över vuxna, ska vi redan på teatern kasta oss över barn och ungdomar och avkräva dem en reaktion på vad de just varit med om. Och framför allt inte fråga dem om de förstod. Det finns en begriplighetstyranni när det gäller scenkonst och ung publik. Vi vuxna har så lätt att döma vad barn och ungdomar förstår och inte. På förhand och i all välmening. Och vi vill gärna ha vår bedömning bekräftad av de unga. Ibland handlar det mest om vår egen rädsla för att inte förstå. För vad ska vi då svara om eleverna frågar? Men dansupplevelser handlar sällan om att förstå, åtminstone utifrån de begriplighetsmått vi är vana att mäta med i skolan. Att uppleva dans handlar istället om tilllit, om att våga lita på sin upplevelse. Därför är det viktigt att låta eleverna ha sina egna upplevelser. Du möter föreställningen med dina vuxna erfarenheter och de unga med sina, var och en efter sin utvecklingsnivå och sina referenser. Och era upplevelser kan ni samtala om. Ni har ju en gemensam utgångspunkt, ni var på föreställningen tillsammans! Men hur vet du vad som är bra dans? Precis som med all konst är du själv din egen guide. Ju mer dans du ser desto större referensram får du att sätta in din upplevelse i. Samma sak gäller för eleverna. Och det är tillåtet att tycka olika. Döm sedan inte ut hela danskonsten om du råkar se en föreställning som du inte tycker om. Du skulle aldrig säga att du inte tänker gå på bio igen för att du sett en film du inte gillade. Ge istället dansen en ny chans. Det finns mycket att välja på, av så många olika sorter och slag.

13 Danskonsten vill oss något, den vill väcka våra känslor, få oss att ställa frågor om oss själva och hur vi lever. En hel värld väntar Konsten har en viktig roll i skolan och i elevernas personliga utveckling. Förutom tillfällen att själva få skapa behöver barn och ungdomar kontakt med professionellt utövande konstnärer. Genom att gå på dansföreställningar med dina elever bidrar du till att utveckla elevernas förmåga till kreativt skapande och intresse för att ta del av samhällets kulturutbud. Att skolan har en viktig roll vet vi, det är i skolan de allra flesta får sina i vissa fall enda möten med den professionella danskonsten. Intresset för dans ökar, särskilt bland ungdomar. De möter många olika former av dans, inte minst i olika slags media. Men kontakten med den levande dansen under en föreställning är något speciellt. Det kan bli ett magiskt möte, som ger så starka upplevelser att det till och med förändrar hela inriktningen på våra liv. Även om alla besök på dans inte vänder upp och ner på oss ger de oss gemensamma erfarenheter som vi kan samtala om och vidga våra perspektiv med. Danskonsten vill oss något, den vill väcka våra känslor, få oss att ställa frågor om oss själva och hur vi lever. Dansen ger oss både kunskap om livet och för livet. Du behöver inte gå på kurs för att gå på dansföreställningar med dina elever eller andra unga. Det räcker med att följa dem dit och tillsammans med dem tillåta dig själv en upplevelse av föreställningen. Förberedelserna handlar om att ta reda på de praktiska arrangemangen. Under föreställningen kan du överlåta ansvaret åt dansensemblen och verkligen känna dig som en av alla i publiken. Efteråt använder du dig av din egen erfarenhet som pedagog när du samtalar med eleverna om era upplevelser av föreställningen om ni har behov av det. Men det brukar vara intressant att utbyta tankar omkring det vi gemensamt varit med om. I samtalen som du och eleverna för utifrån dansföreställningar ni sett

14 skapar du ett pedagogiskt verktyg som du kan anpassa och använda i många andra ämnen och situationer i ditt arbete. Då uppfyller du samtidigt skolans ansvar för att eleverna utvecklar och använder kunskaper och färdigheter i så många olika uttrycksformer som möjligt; språk, bild, musik, drama och dans Det finns inget facit för dans, det handlar om tillit till den egna upplevelsen, din och elevernas. Just därför lär danskonsten oss att handskas med det sammansatta. Jag hoppas den här lilla guiden fungerar som inspiration. För dig som redan är en flitig besökare, att fortsätta att ta med de unga i din omgivning på dans. Och för dig som vill prova, att verkligen göra det. Det finns så mycket att välja på, så många olika slags dans. Vill du veta mer om de genrer och stilar som finns, vad som spelas och var kan du kontakta Danskonsulenterna. Tips på litteratur och hemsidor finns på följande sidor. En hel värld ligger öppen och väntar. Ge dansen en chans!

15 ord som Du kan möta runt En DansförEställning: kompani dansgrupp, dansensemble Dansare person som har dans som yrke Koreograf person som skapar dansen, bestämmer rörelser och helhet scenograf person som skapar scenbilden, rummet och dekoren kostymör person som skapar kostymerna/kläderna maskör person som skapar maskerna, bestämmer sminkning och peruker kompositör person som skapar musiken ljusdesigner person som skapar ljuset, bestämmer hur strålkastarna skall lysa ljuddesigner person som skapar och ljudet och väger av det mot musiken producent person som ansvarar för produktionen, i fria grupper ofta den som arrangörer bokar föreställningar hos koreografi den färdiga dansen scenografi scenbilden, dekoren Dansverk den konstnärliga helheten, med dans, scenografi, kostym, musik, ljus etc Dansstycke se Dansverk, används ofta om kortare verk Danspedagog lärare i dans balett dansteknik och dansstil med anor i hovkultur flera hundra år tillbaka, men ordet används ofta som beteckning på dansverk oavsett stil klassisk romantisk balett dansstil och teknik inom balett som utvecklades under 1800-talet i form av stora och påkostade dansverk ofta med sagor och historier som berättande grund streetdans samlingsnamn för en rad dansstilar som sprungit ur den dans som föddes på gatorna i de amerikanska storstäderna; hiphop, break, locking, popping, funk etc Jazzdans dansstil som växte fram inspirerad av jazzmusik under 1900-talet i USA och som fick stort genomslag i Sverige under 1960-talet folklig dans dans som folket, särskilt landsbygdsbefolkningen, av tradition dansade för att roa sig karaktärsdans dansstil som präglas av en särskild nationalitet eller yrkesgrupp, förekommer som folkliga inslag i klassiska romantiska baletter, till exempel spansk, rysk, ungerska och orientalisk dans pantomim stumt spel med gester, kroppsspråk och mimik helafton dansverk som fyller en hel föreställningskväll, ofta med flera akter Duett dans för två, används även som beteckning på dansverk för två dansare och för del i ett dansverk där endast två dansare dansar pas de deux fransk term för duett, särskilt i den klassiska baletten solo dans för en dansare, används även som beteckning på dansverk och för att beteckna del i ett dansverk där bara en dansare dansar improvisation dans som bygger på mer oplanerat och spontant skapat framförande än strikt fastlagd koreografi Workshop rörelseverkstad, praktisk danslektion eller kurs skola dansarnas dagliga träning i olika tekniker klass dansträningspass i särskild teknik audition praktiskt intagningsprov till dansskola, dansgrupp eller för medverkan i föreställning

16 var hittar Jag DansEn? Vid sidan av de egna föreställningarna erbjuder Scenkonstbolaget Dans och Norrdans pedagogisk verksamhet i form av workshopar och skapande dansprojekt. Dansupplevelse, rörelseglädje och kreativitet ligger som grund för arbetet med barn och ungdomar. Mer information om det pedagogiska projektet och om värdegrunden för Scenkonst-bolaget Dans hittar du på läs mer om Dans som scenkonst om Dans som scenkonst Ballet & Modern Dance av Susan Au. Thames and Hudson. London Can t stop Won t stop. Hiphop-generationens historia av Jeff Chang. Reverb Dans i världen av Madeleine Hjort (red). Carlssons bokförlag. Stockholm Danstidningen (tidskrift för danskonst i Norden) Se även Handlingsprogram för den professionella dansen. Kulturrådet Hej Publiken! en guide till den samtida dansen. Dansens Hus. Stockholm Resurslista för dans 2005, av Marika Hedemyr. Dansbyrån Vad är dans? Introduktion till dans som scenkonst. Danskonsulenterna Västra Götalandsregionen om DanskonstnärEr Många danskonstnärer har själva skrivit om sitt yrkesliv eller blivit omskrivna. Mats Ek, Birgit Cullberg, Birgit Åkesson, Carina Ari, Lilian Karina, Isadora Duncan, Martha Graham, Rudolf Nurejev, Merce Cunningham och Vaslav Nijinskij är bara några exempel. Botanisera i biblioteket! Vill du se dans på film så finns ett rikt utbud med olika stilar både på bibliotek och i videohandeln. om Danskonst, barnkultur och skolan AlieNation is my Nation. Hiphop och unga mäns utanförskap i det nya Sverige, av Ove Sernhede. Ordfront förlag Stockholm, 2002, 2007 (pocket). Att öppna nya världar. En handledning om att gå på teater med barn i förskola och skola. Riksteatern, Barn Dans Skola. Från Bolidens barnbalett till Dans i skolan för alla, av Eva Dahlgren, Skellefteå museum, Barns och ungas rätt till kultur. En skrift från Statens kulturråd och Barnombudsmannen. Barnombudsmannen informerar, BI 2006:2. Från sagospel till barntragedi. Pedagogik, förströelse och konst i 1900-talets svenska barnteater, av Karin Helander. Carlssons förlag. Stockholm, Får jag lov att fråga? Dokumentation av förstudien samtidskonst danskonst i dialog. Danskonsulenterna Västa Götalandsregionen För de allra små. Om att uppleva böcker, teater, film, konst och musik när man är liten, av Margareta Sörenson (red). Rabén & Sjögren. Stockholm Idag ska vi gå på teater. Det kan förändra ditt liv. Om barnteater som meningsskapande i skolan, av Birgitta Gustafsson och Lena Fritzén. Pedagogisk kommunikation, Institutionen för pedagogik, Växjö universitet Konst, hur man lever, å lite annat. Barns och ungas tankar och åsikter om kultur. Barnombudsmannen rapporterar. BR 2006:3. Konstens betydelse, av Madeleine Hjort. Carlssons Bokförlag. Stockholm Kulturella föreställningar om barn. Ett socialantropologiskt perspektiv, av Karin Norman. Rädda Barnen förlag. Stockholm Läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet Opsis Kalopsis nr 1/2006. Tema rörelse (tidskrift om barnoch ungdomskultur). Se även Pedagogiska magasinet nr 2/2006. Ung kultur, temaartiklar. (tidskrift för utbildning, forskning och debatt) Se även Samtalet om konst. En dokumentation från ett seminarium om samtalet som metod november 2003, Nordiska Akvarellmuseet, Skärhamn. Konst- och kulturutveckling Västra Götalandsregionen Skolan och den radikala estetiken, av Lena Aulin-Gråhamn, Magnus Persson, Jan Thavenius. Studentlitteratur. Lund Sokratiska samtal, Dokumentation från Sokratiska samtal som metod, Västra Götalandsregionen Konst- och kulturutveckling Västra Götalandsregionen, Veta. Göra. Leva. Vara, av Bo Dahlin, artikel i Pedagogiska magasinet nr 2/1002. Se även hemsidor där du kan läsa mera om dans och/eller kultur för barn och ungdomar (Norrdans) (Dansmuseet, Stockholm) (Kulturrådet) (Barnombudsmannen)

17 Dags för Dans! är en omarbetad version av skriften Kom, nu går vi på dans! En guide för dig som ser dans tillsammans med barn och unga. Den initierades och producerades av Konst- och kulturutveckling, Danskonsulenterna i Västra Götalandsregionen 2007 (nyutgåva 2009) och hade fokus på dans för barn och unga i Västra Götalandsregionen producerade Riksteatern versionen Ge dansen en chans! Den här utgåvan återger texten lätt anpassad och med nya bilder, nu med Scenkonstbolaget Dans/ Norrdans som producent. Text: Lis Hellstöm Sveningson Bilder från Norrdans föreställningar Foto: Bengt Wanselius och Lia Jacobi Grafisk form: Jan Larsson/soya.se Tryck: Xxxxxxxxxx 2012 scenkonstbolaget Dans norrdans Storgatan 12 D Härnösand

LÄRARHANDLEDNING MASTER MINDS

LÄRARHANDLEDNING MASTER MINDS LÄRARHANDLEDNING MASTER MINDS Om Lärarhandledningen Dansföreställningen Master Minds är inspirerad av det populära sällskapsspelet med samma namn där spelaren utmanas att knäcka en kod av färgglada pins

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson Lärarhandledning Grunkan funkar KoreografI Robin Dingemans I ROLLERNA Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook 2016 Foto: Lina Alriksson Välkommen! Vi på Regionteatern Blekinge Kronoberg hälsar dig och

Läs mer

Vi går på teater. en lärarhandledningdn

Vi går på teater. en lärarhandledningdn Vi går på teater en lärarhandledningdn Teater är som ett hantverk, det fungerar inte om inte alla inblandade kämpar på för att få fram den levande produkten. När det väl funkar blir det en häftig känsla.

Läs mer

Lärarhandledning. till dansföreställningen. Foto: Elin Svensén

Lärarhandledning. till dansföreställningen. Foto: Elin Svensén Lärarhandledning till dansföreställningen Foto: Elin Svensén Inledning Detta är en folder framtagen av dans- och scenkonstkollektivet Arkeolog 8 till dig som är rektor, lärare, fritidspedagog, fritidsledare

Läs mer

Lärarfolder. till dansföreställningen. Foto: Okänd

Lärarfolder. till dansföreställningen. Foto: Okänd Lärarfolder till dansföreställningen Foto: Okänd Inledning Detta är en folder framtagen av danskompaniet Arkeolog 8 till dig som är rektor, lärare, fritidspedagog, fritidsledare eller annan personal som

Läs mer

LILLA MAGELLANSKA MOLNET

LILLA MAGELLANSKA MOLNET Tre passionerade tolkningar om allas lika värde www.norrdans.se LILLA MAGELLANSKA MOLNET Hej lärare! Välkommen till Lilla Magellanska Molnet, en verklighetsflykt och fantasiresa där Norrdans bjuder in

Läs mer

cullbergbaletten.se LÄRARHANDLEDNING

cullbergbaletten.se LÄRARHANDLEDNING cullbergbaletten.se LÄRARHANDLEDNING Om lärarhandledningen I år är det hundra år sedan August Strindberg gick bort och hela året kommer att präglas av en mängd aktiviteter, både i Sverige och utomlands,

Läs mer

projektkatalog KULTURSKOLAN

projektkatalog KULTURSKOLAN KULTURSKOLAN projektkatalog 2015 Korta och långa projekt eller enstaka tillfällen Samtliga projekt är kopplade till ett eller flera mål i Lgr 11 Erfarna pedagoger inom respektive konstart Skräddarsydd

Läs mer

Lärarfolder Vi ses snart! Arkeolog 8. till dansföreställningen. Foto: Elin Svensén. Puck med stöd från Stockholm stad, Stockholms läns landsting och

Lärarfolder Vi ses snart! Arkeolog 8. till dansföreställningen. Foto: Elin Svensén. Puck med stöd från Stockholm stad, Stockholms läns landsting och Lärarfolder Vi ses snart! till dansföreställningen Arkeolog 8 Foto: Elin Svensén Puck med stöd från Stockholm stad, Stockholms läns landsting och Inledning Detta är en folder framtagen av danskompaniet

Läs mer

Kulturgaranti. för barn och unga

Kulturgaranti. för barn och unga Kulturgaranti för barn och unga Kulturplan för barn och unga I Varbergs kommun samarbetar skolor, förskolor och kulturverksamheter för att göra kultur till en del av barnens vardag. Vi ser kultur som en

Läs mer

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet Lärarhandledning Teater Eksem 2012-2013 Välkomna till Teater Eksem! Teater Eksem är en fri teatergrupp som verkar i Göteborg, Sverige och världen. Vi strävar efter att undersöka, skildra, aktualisera,

Läs mer

F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA. Foto: Micke Sandström F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R

F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA. Foto: Micke Sandström F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R HA NDLEDNIN G S M A T E R I A L Foto: Micke Sandström F Ö R L ÄR AR E O C H A N D RA VUXNA F N I SS V Ä R L D E N S T RÅKIGASTE PJÄS UP PSALA>>> > ST ADSTEATE R VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Fniss

Läs mer

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015

Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan för Gullspångs kommun 2010-2015 Barn- och ungdomskulturplan Gullspångs kommun Gullspångs kommun har reviderat sin barn- och ungdomskulturplan och den nya planen sträcker sig

Läs mer

DÄR ORDÖRONEN FÅR VILA. om dans konst och kunskap

DÄR ORDÖRONEN FÅR VILA. om dans konst och kunskap DÄR ORDÖRONEN FÅR VILA om dans konst och kunskap Ord och meningar omgärdar oss dagligen. Dans är kroppens rörelsespråk och kan ta oss till en plats där ordöronen får vila. Kultur i Väst 2014 Text: Madeleine

Läs mer

justine innehåll en del av västra götalandsregionen -

justine innehåll en del av västra götalandsregionen - justine innehåll till dig som lärare vad handlar justine om? prata om föreställningen övningar inspiration & processen att prata om dans till sist... programblad en del av västra götalandsregionen - www.regionteatervast.se

Läs mer

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN

Antaget av kommunfullmäktige 2004-11-25, 183 PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN PROGRAM FÖR BARN- OCH UNGDOMSKULTUREN I VÄRNAMO KOMMUN Värnamo kommun ska genom sin egen verksamhet och genom stöd till föreningslivet verka för en allsidig och rik kulturverksamhet för barn och ungdom

Läs mer

Balettakademien i Göteborg, Danslinjen Kursplan Dansämnen

Balettakademien i Göteborg, Danslinjen Kursplan Dansämnen 1 Balettakademien i Göteborg, Danslinjen Kursplan Dansämnen Balett Att utveckla dansen som sceniskt uttryck Att utveckla en baletteknik som möjliggör en yrkeskarriär som dansare Att skapa insikt och förståelse

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa

LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa LÄRARHANDLEDNING Fatimas resa Den här lärarhandledningen är till för att förbereda och fördjupa er teaterupplevelse av pjäsen Fatimas resa. Välj fritt bland övningar utifrån lust och nyfikenhet. Du vet

Läs mer

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp

Centralt innehåll. Estetisk framställning. Material, redskap och tekniker. Estetisk verksamhet i samhället. Ämnesspecifika begrepp ESTETISK VERKSAMHET Estetisk verksamhet är viktig för människors sätt att tänka, lära och uppleva sig själva och omvärlden. Vi omges ständigt av olika estetiska uttrycksformer som ger oss olika estetiska

Läs mer

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Högskoleförberedande Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater På PB får du vara dig själv. Du får vara som du vill vara och ingen kommer döma dig för det.

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas Läsnyckel Mingla och Errol av Åsa Storck Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika

Läs mer

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen

Lärarmaterial. Himladrumlar. en roadmovie ovan molnen Lärarmaterial Himladrumlar en roadmovie ovan molnen VÄLKOMMEN TILL BYTEATERN OCH FÖRESTÄLLNINGEN HIMLADRUMLAR! Det var en gång tre änglar som kom ner till jorden eller egentligen var de två och en halv,

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun 2014-2015 Kulturgarantin för Vimmerby kommun I Vimmerby kommun

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER

INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER INSPIRATIONSMATERIAL ATT GÅ PÅ TEATER INFÖR TEATERBESÖKET Ska du gå på teater med en grupp barn/unga? Kanske ingår teaterbesöket som en del av ett större temaarbete på skolan? Eller kanske ska ni gå för

Läs mer

Dans och små barns kroppsliga kreativitet

Dans och små barns kroppsliga kreativitet Dans och små barns kroppsliga kreativitet Föreläsning den 14 mars 2013 Småbarnspedagogik 2012-2013 Bredden inom dansen Rituell/kulturell dans människor har dansat i alla tider och ofta har dansen haft

Läs mer

lilla spöksonaten innehåll

lilla spöksonaten innehåll lilla spöksonaten innehåll till dig som lärare tankar om föreställningen prata om föreställningen övningar inspiration och process analys och samtal till sist... programblad en del av västra götalandsregionen

Läs mer

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Resan hem av Bodil Malmberg. VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Resan hem av Bodil Malmberg Foto: Magnus Kaplan Lärarmaterialet vänder sig till dig som

Läs mer

Prata dans - fyra frågor att börja med

Prata dans - fyra frågor att börja med 8A och 8B UTVÄRDERING VT 2014 Efter att vi sett föreställningen Tango på en sopptipp samlades åttorna för att tillsammans prata om upplevelsen, både den egna och den gemensamma. Eleverna delades in i grupper

Läs mer

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16

ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 ipads i lärandet 24 aug kl 8-16 Dagens program Om projektet Erfarenheter Ytterbyns förskola Pedagogiska aspekter av ipads Introduktion på ipaden (teknisk utbildning) Testa några pedagogiska appar Metoden

Läs mer

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA. Foto: Micke Sandström

HANDLEDNINGSMATERIAL UPPSALA>>>> STADSTEATER FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA. Foto: Micke Sandström HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA BRÖDERNA LEJONHJÄRTA UPPSALA>>>> STADSTEATER Foto: Micke Sandström VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Bröderna Lejonhjärta på Uppsala stadsteater med din

Läs mer

Verksamhetsidé för Solkattens förskola

Verksamhetsidé för Solkattens förskola Verksamhetsidé för Solkattens förskola VERKSAMHETSIDÉ Solkattens förskola är en demokratisk mötesplats för barns lek, lärande och utveckling, inflytande och delaktighet. En välkomnande förskola som genomsyras

Läs mer

Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj

Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj Vägledning till dig som är förälder, mor- och farförälder och professionell som i ditt yrke möter barn med funktionsnedsättning och deras familj Svenska Opratat.se förebygger ohälsa Opratat.se är ett verktyg

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Vad betyder begreppet lek för oss?

Vad betyder begreppet lek för oss? LEK Vad betyder begreppet lek för oss? Lek för att lära Fri lek eller pedagogisk lek Att ha roligt ensam eller tillsammans med kompisar eller pedagoger Att bearbeta och förstå upplevda känslor Öva samarbete,

Läs mer

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli

BOULEVARDTEATERNS. Handledarmaterial. till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli BOULEVARDTEATERNS Handledarmaterial till föreställningen av dramapedagog Ami Hallberg-Pauli Hej handledare! Ami Hallberg-Pauli Här kommer ett material med förslag på övningar och diskussioner man kan ta

Läs mer

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater PER BRAHEGYMNASIET Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Vildehav och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Hej! Denna lärarhandledning är till för dig, pedagog eller lärare, som har sett eller ska se Teater Eksems föreställning Mangoträdet. I handledningen ger vi förslag på hur du genom samtal

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Tappa tand! som handlar precis om det, om att vilja

Läs mer

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun

Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Kulturplan för barn och unga i Katrineholms kommun Bildningsnämndens handling 9-2011 Inledning Katrineholms kommun har flera aktörer som påverkar barns och ungas kulturliv. Inte bara det traditionella

Läs mer

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år)

KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) KLÄ PÅ KLÄ AV (2-4 år) PEDAGOGMATERIAL Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta mer med barnens och dina teaterupplevelser. Du delar barnens upplevelse

Läs mer

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun 1 (8) Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun Dokumenttyp: Program Beslutad av: Kultur och fritidsnämnden (2013 09 24 66 ) och barn och utbildningsnämnden (2013 12 11 108) Gäller för: Alla

Läs mer

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013

Normer och värden. Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Arbetssätt/metod. Arbetsplan 2012-2013 Arbetsplan 2012-2013 Normer och värden Mål (enligt Lpfö 98, reviderad 2010) Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga att ta hänsyn till och

Läs mer

Acting/Voice. Utbildningen som kursen ingår i Yrkesdansarutbildningen

Acting/Voice. Utbildningen som kursen ingår i Yrkesdansarutbildningen Acting/Voice Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft. Kursens syfte är att utveckla den studerandes röst och röstteknik för scen, för undervisningssituationer och

Läs mer

Varma hälsningar, Susanna Källgren och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare.

Varma hälsningar, Susanna Källgren och Mia Kjellkvist, skådespelare och konstnärliga ledare. Lärarhandledning Välkommen till denna lärarhandledning för Teater Eksem föreställning FUL. Vår förhoppning med föreställningen och detta material är att öppna upp för diskussion hos eleverna kring de frågor

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som byggts upp under

Läs mer

HEJ! FÖRSLAG PÅ LEKTIONSUPPLÄGG

HEJ! FÖRSLAG PÅ LEKTIONSUPPLÄGG HEJ! Att du läser detta innebär att du tycker att barns rättigheter är viktigt. Sverige har ratificerat FN:s barnkonvention och vi alla måste hjälpas åt för att sprida så mycket kunskap och engagemang

Läs mer

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur

Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur Handledning till att läsa och lyssna på skönlitteratur av Anna Karlsson LÄSHANDLEDNING Om litteraturläsning Språket är en nyckel till världen runt omkring oss. Att som samhällsmedborgare behärska konsten

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun 2014-01-31 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2014-2015 i Gislaveds kommun Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barnoch utbildningsförvaltningens strategi,

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen Kulturgarantin Vimmerby kommun 2018-2019 Kulturgarantin för Vimmerby kommun 2018-2019 I Vimmerby kommun har vi ett arv att förvalta. Astrid

Läs mer

ÄFVENTYRSRAKETEN. Känslornas och konstens pedagogik. Att med konsten som verktyg komma rakt in i sig själv

ÄFVENTYRSRAKETEN. Känslornas och konstens pedagogik. Att med konsten som verktyg komma rakt in i sig själv ÄFVENTYRSRAKETEN Känslornas och konstens pedagogik Att med konsten som verktyg komma rakt in i sig själv Zirkus Loko-Motiv utforskar möjligheterna att med Konstens hjälp hitta nya pedagogiska metoder för

Läs mer

Inlärning. perception. produktion

Inlärning. perception. produktion 2009 UW Inlärning perception produktion Lärande perception produktion reflektion Pedagogik förmågan att inte ingripa inre yttre Estetik gestaltad erfarenhet Exempel på process 5. Nytt utgångsläge 2. Känning

Läs mer

Pedagogisk planering för 3klubbens fritids

Pedagogisk planering för 3klubbens fritids Pedagogisk planering för 3klubbens fritids Anledning till att man skapar pedagogiska planeringar för fritidshemmet är att vi ska tydliggöra det uppdrag som fritidshemmet har och hur barnen kan vara med

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Äta själv!. Pjäsen handlar om att klara av saker

Läs mer

skola för alla barn i Söderhamns kommun

skola för alla barn i Söderhamns kommun En skola för alla barn i Söderhamns kommun Vi vill: Lyfta fram kulturens möjligheter i skolan Stärka och utveckla musik, rytmik, dans, drama, slöjd, bild och form som vi redan har i skolan Bredda utbudet

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

TONSPRÅK FORTBILDNING OCH INSPIRATION VÄNERSBORG 27 OKTOBER 2014

TONSPRÅK FORTBILDNING OCH INSPIRATION VÄNERSBORG 27 OKTOBER 2014 TONSPRÅK FORTBILDNING OCH INSPIRATION VÄNERSBORG 27 OKTOBER 2014 Lärande med musik, dans, konst och teater Konst, kultur och skapande verksamhet är en viktig del av livet. Tonspråk är konferensen som kopplar

Läs mer

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Arbetslaget skall föra fortlöpande samtal med barnens föräldrar om trivsel, utveckling och lärande både i och utanför förskolan

Läs mer

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2017/18

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2017/18 SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2017/18 PLADASK! (förskolan -åk 2) Att Mima Hösten - (förskolan, åk 1 & F- grundsärskolan) Did I really? (åk 4-6) RESPEKT - att se sig själv och andra genom mim (åk 4-7) That s Revolting!

Läs mer

LÅNGÖGON OCH GLASKALSONGER. Junibackens pedagogiska program för förskoleklass på temat språk och kommunikation

LÅNGÖGON OCH GLASKALSONGER. Junibackens pedagogiska program för förskoleklass på temat språk och kommunikation LÅNGÖGON OCH GLASKALSONGER Junibackens pedagogiska program för förskoleklass på temat språk och kommunikation INNEHÅLL Varmt välkomna till oss på Junibacken!... 3 Språkaktiviteter i förskoleklass... 4

Läs mer

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Barnkulturplan för Svenljunga kommun ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Barnkulturplan för Svenljunga kommun ... Beslutat av: Kommunfullmäktige plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2016-09-12 119 Ansvarig: Kulturchef Revideras: Vid behov Följas

Läs mer

Handledning för lärare och elever

Handledning för lärare och elever Handledning för lärare och elever till dansföreställningen Dans för skolungdom HT 2012 Avart dans & rörelse info@avartdans.se www.avartdans.se tel 073-600 54 17 Hur är det egentligen att vara tonåring

Läs mer

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap

Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap ! Balettpojkarna Filmhandledning Filmen passar för år 8- gymnasiet Tema: Idrott och hälsa, Könsroller, Jämställdhet, Tonår och Vänskap Fakta om filmen Originaltitel: Balleyttguttene Regi: Kenneth Elvebakk

Läs mer

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti.

Kultur av barn och unga är uttryck som ingen vuxen styr över. T.ex. spontana lekar, ramsor, gåtor, rollspel, communities och graffiti. Att växa med kultur Kultur har ett egenvärde och ger livet innehåll och mening. Den stimulerar fantasi, kreativitet, uttrycksförmåga, tolerans och gemenskap. Kultur skapar förutsättningar för både eftertanke

Läs mer

diskussionsunderlag SÅ HIMLA ANNORLUNDA

diskussionsunderlag SÅ HIMLA ANNORLUNDA diskussionsunderlag BAKGRUND TILL FILMENS TEMA Syskon till funktionshindrade är ofta en bortglömd grupp såväl i samhället som i barnens närmaste omgivning. Till och med i den egna familjen kommer syskonens

Läs mer

Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje

Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter att kommunicera och därmed få tilltro till sin

Läs mer

KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER

KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER DANSFUNK 2.0 dansfunk [dansfunk ] s. -en -er förk. av dans & funktionsnedsättningar KONFERENS, FÖRESTÄLLNINGAR & WORKSHOPS 24 25 SEPTEMBER PÅ SKÅNES DANSTEATER DANSFUNK 2.0 Skånes Dansteater har sedan

Läs mer

Lärarhandledning till föreställningen. Nycirkus för samtycke

Lärarhandledning till föreställningen. Nycirkus för samtycke Lärarhandledning till föreställningen TILL S AMMANSA Nycirkus för samtycke Det här materialet är tänkt att ge dig en rad ingångar till föreställningen Tillsammans och några av dess teman. Materialet kan

Läs mer

Kvibergsnässkolan. Individuell Utvecklingsplan. Skriftligt omdöme för. Elevens namn

Kvibergsnässkolan. Individuell Utvecklingsplan. Skriftligt omdöme för. Elevens namn Kvibergsnässkolan Individuell Utvecklingsplan Skriftligt omdöme för Elevens namn Termin Träningsskolan I läroplan för det obligatoriska skolväsendet står att läsa: Skolan ansvarar för att varje elev som

Läs mer

Ordkanon - 10 år av Skapande skola,

Ordkanon - 10 år av Skapande skola, Ordkanon - 10 år av Skapande skola, 2008-2018 Lekfullt, inspirerande och lärorikt! Så beskrivs våra besök i svenska skolklasser. Efter tio år av uppdrag inom Skapande skola har vi arbetat fram förstklassiga

Läs mer

Lärarmaterial. Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh. VästmanlandsTeater

Lärarmaterial. Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh. VästmanlandsTeater VästmanlandsTeater Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Det skulle varit jag dansteater av Birgitta Egerbladh Illustration: Malin

Läs mer

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2017/18

SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2017/18 SKAPANDE SKOLA LÄSÅRET 2017/18 PLADASK! (förskolan -åk 1) Att Mima Hösten - (förskolan, åk 1 & F- grundsärskolan) Did I really? (åk 4-6) RESPEKT - att se sig själv och andra genom mim (åk 4-7) That s Revolting!

Läs mer

Skapande skola- projekt 2014-2015. Allt är möjligt på teatern

Skapande skola- projekt 2014-2015. Allt är möjligt på teatern Skapande skola- projekt 2014-2015 Allt är möjligt på teatern VEM HÅLLER I SKAPANDE SKOLA- PROJEKTEN? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i skapande skola- projekten. Susanna har

Läs mer

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd

Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Mina tankar om empati och sympati hos personer med autismspektrumtillstånd Av Henrik Ståhlberg Det sägs ibland att människor med autism inte kan tycka synd om andra. Hos människor som inte kan så mycket

Läs mer

Välkomna till andra träffen Medveten litteraturläsning i förskolan

Välkomna till andra träffen Medveten litteraturläsning i förskolan Välkomna till andra träffen Medveten litteraturläsning i förskolan Innehållet i utbildningen Förläst Del 1 Språk - vad är egentligen språk och hur hänger det ihop med Kapprumsbibliotek? Aktiv läsning -

Läs mer

Förskolan Garnets pedagogiska grundsyn

Förskolan Garnets pedagogiska grundsyn Förskolan Garnets pedagogiska grundsyn Vår pedagogiska grundsyn går som en röd tråd genom vår verksamhet G emenskap A nsvar R eflektion N yfikenhet E mpati T illtro Gemenskap En förutsättning för barns

Läs mer

Explosiv dans om mörka minnen

Explosiv dans om mörka minnen Kultur & Nöje Explosiv dans om mörka minnen KULTUR & NÖJE Söndag 15.07, uppdaterad Söndag 16.56 Ulriqa Fernqvist rör sig, innesluten i sin egen "ljusbubbla" till minne, i gruppen Art of Spectras föreställning

Läs mer

Samverkan. Omsorg. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling skall prägla verksamheten (LPO 94)

Samverkan. Omsorg. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling skall prägla verksamheten (LPO 94) 090629 Samverkan Samverkan sker mellan: barn-barn, pedagog-barn, pedagog-förälder, pedagog-pedagog. Samverkan med kamrater är en förutsättning för att barnen ska nå de mål som finns i läroplanen. Med leken

Läs mer

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området

Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området Arbetsplan 2013 Lillbergets/Kilsmyrans förskolor Sydöstra området NORMER OCH VÄRDEN Varje enhet har ett väl fungerande och förebyggande likabehandlingsarbete och en väl dokumenterad likabehandlingsplan

Läs mer

MAGNET LÄRARMATERIAL

MAGNET LÄRARMATERIAL MAGNET LÄRARMATERIAL TILL DIG SOM ÄR LÄRARE Detta är ett lärarmaterial som ska ge dig och din klass möjlighet att arbeta med föreställningen Magnet på olika sätt både före och efter visningstillfället.

Läs mer

PEDAGOGMATERIAL - SKA VI VA?

PEDAGOGMATERIAL - SKA VI VA? Illustration Pija Lindenbaum Syftet med det här materialet är att på ett enkelt sätt inspirera dig som pedagog att arbeta mer med dina och barnens teaterupplevelser. Du delar barnens upplevelse av föreställningen

Läs mer

Lokal pedagogisk planering för Kvinnebyskolans förskoleklass, läsår 2013/2014

Lokal pedagogisk planering för Kvinnebyskolans förskoleklass, läsår 2013/2014 Lokal pedagogisk planering för s förskoleklass, läsår 2013/2014 Syfte: Skolans uppdrag: Mål: Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna idéer

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg?

Varför kultur i Falkenbergs skolor och barnomsorg? Tjänsteskrivelse Datum 2010-06-23 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

troll i utkanten av samhället lärarhandledning innehåll inledning analys samtalsfrågor övningar

troll i utkanten av samhället lärarhandledning innehåll inledning analys samtalsfrågor övningar troll i utkanten av samhället lärarhandledning innehåll inledning analys samtalsfrågor övningar en del av västra götalandsregionen - www.regionteatervast.se inledning TILL DIG SOM LÄRARE Detta är lärarhandledningen

Läs mer

För att närma oss vår vision så har vi formulerat en mission eller en affärsidé. Det här är vårt erbjudande.

För att närma oss vår vision så har vi formulerat en mission eller en affärsidé. Det här är vårt erbjudande. Ebba Petterssons Privatskola Vad är det som gör att man väljer en skola egentligen? Läget, pedagogiken, lärarna eller kompisarna? Och vad är det som gör att man väljer Ebba Petterssons Privatskola? För

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun Reviderad

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun Reviderad 2019-01-09 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2019-2022 i Gislaveds kommun Reviderad 2019-01-11 Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barn- och utbildningsförvaltningens

Läs mer

Kulturskolans kurser

Kulturskolans kurser Kulturskolans kurser www.enkoping.se/kulturskolan Foldern Kulturskolans kurser är producerad av Enköpings kommun 2011 Foto om inget annat anges Kulturskolans bildarkiv Vad får barn och ungdomar att gå

Läs mer

SMÅSAGOR LÄRARHANDLEDNING ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER

SMÅSAGOR LÄRARHANDLEDNING ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER SMÅSAGOR LÄRARHANDLEDNING ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER SMÅSAGOR ARBETA MED SAGOR OCH BERÄTTELSER Att läsa högt för, eller att lyssna tillsammans med, barnen i förskolan eller skolan är förknippat med

Läs mer

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil.

Vi arbetar också medvetet med de andra målen i förskolans läroplan som t.ex. barns inflytande, genus och hälsa och livsstil. Arbetsplan 2010/2011 Under läsåret arbetar vi med ett tema som i år är sagan Bockarna Bruse. Den följer med som en röd tråd genom de flesta av våra mål. Vår arbetsplan innefattar mål inom våra prioriterade

Läs mer

Alla deltagare får också ett exemplar av lärarhandledningen Att öppna nya världar.

Alla deltagare får också ett exemplar av lärarhandledningen Att öppna nya världar. Källa till webbadress: http://www.riksteatern.se/content/forelasningatt-oppna-nya-varldar-0 Om att gå på teater med barn i förskola och skola Att gå på teater kan vara en fantastisk upplevelse och bli

Läs mer

Idéer och tankar kring hur man kan arbeta vidare efter att ha sett Obanteaterns pjäs Kan man! hösten 2009.

Idéer och tankar kring hur man kan arbeta vidare efter att ha sett Obanteaterns pjäs Kan man! hösten 2009. Malmö stad Kultur för barn och unga Idéer och tankar kring hur man kan arbeta vidare efter att ha sett Obanteaterns pjäs Kan man! hösten 2009. Kultur för barn och unga, vill väcka barns och ungas lust

Läs mer

Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål!

Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål! 1 Innehåll Lpfö98/rev2016 och Spana på mellanmål!... 3 Ur 1. Förskolans värdegrund och uppdrag... 3 Grundläggande värden... 3 Saklighet och allsidighet... 3 Förskolans uppdrag... 3 Ur 2. Mål och riktlinjer...

Läs mer

Scenkonst för barn och unga med svåra intellektuella och kognitiva funktionsvariationer

Scenkonst för barn och unga med svåra intellektuella och kognitiva funktionsvariationer Scenkonst för barn och unga med svåra intellektuella och kognitiva funktionsvariationer Foto: Neal Houghton (från Oily Cart Theatres Mirror, mirror ) Folkteatern Gävleborg/Projektet Scen:se erbjuder teaterföreställningar

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Skapande skola- projekt 2014-2015

Skapande skola- projekt 2014-2015 Skapande skola- projekt 2014-2015 Allt är möjligt på teatern VEM HÅLLER I SKAPANDE SKOLA- PROJEKTET? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i Teater Eksems skapande skola- projekt.

Läs mer