Lärarhandledning ARGO

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lärarhandledning ARGO"

Transkript

1 Lärarhandledning ARGO

2 VÄLKOMNA! Vi tycker det är väldigt roligt att ni ska komma till Angereds Teater och se föreställningen Cargo som vi gör i samarbete med den etiopiska cirkusgruppen Circus Debre Berhan. Med denna lärarhandledning vill vi ge dig som lärare lite bakgrund och svar på frågor som du eller eleverna kan tänkas ha. I Lpo94 står att eleverna skall få uppleva olika uttryck för kunskaper och uppleva känslor och stämningar samt efter genomgången skolgång fått ett ökat intresse för att ta del av samhällets kulturutbud. Det kräver en hel del av dig som lärare och av oss som kulturinstitution. Men som Suzanne Osten, regissör och förgrundsgestalt inom svensk barnteater, säger: Det är ungefär som med fotboll. Om man lär sig spelet och reglerna så uppskattar man matcherna mer. Om eleverna får chansen att ta del av och lära sig av kultur på många olika sätt kan de få ut mer av varje enskilt tillfälle. Denna gången är kulturformen nycirkus. Om ni undrar över något, tveka inte att kontakta oss: info@angeredsteater.se Varmt välkomna till Angereds Teater och Cargo.

3 CARGO Koncept, regi & scenbild: eleftheria gerofoka & teklu Ashagir MusiK: belay Fikre, Hulumyifer Habtemariam & Martin Fremling Video & teknik: reinhold erzmoneit teknik: Martin Fremling, Jon ryd & robert lindblad cirkuskoreografi: girum Kelemu & Hiwot tilahun danskoreografi: Fredrika byman Moberg ljus: charlie Åström sömnad: cajsa branchetti Hallberg MArKnAdsFÖring & ForMgiVning: lovisa pihl AdMinistrAtion & information: gunilla Mattsson & Malin Andersson praktik: pamela dasilva & Mats nordlund Konstnärlig ledare & teaterchef: ulrich Hillebrand MedVerKAnde: Abonesh Yilma, Ashenafi Dereje, Belay Fikre, Bezawit Tilahun, girum Kelemu, Habtamnesh behailu, Hiwot tilahun, Hulumyifer Habtemariam, Martin Fremling, nebiyat tsegaye, netsanet Mamo, phax Ahamada, tameru Zegeye, Yishak Kibebe och Yosef Kefalew. tack! Gunnar Ekman, Ufuk Demir, Göteborgs bärarlag & Elfcon MED STÖD AV SVENSKA INSTITUTET, KULTURRÅDET OCH GÖTEBORGS

4 OM FÖRESTÄLLNINGEN Cargo har sin urpremiär på Angereds Teater/Andra Stället den 11 oktober och spelas fram till 7 december Längd ca 1 timme och 15 min utan paus. Cargo är en nycirkusföreställning för hela familjen men för skolor har vi främst valt att rikta oss till äldre barn på grund av föreställningens längd. Det är ett samarbete med den etiopiska cirkusgruppen Circus Debre Berhan och Angereds Teater. Utan många ord, men med mycket rörelse, musik, dans och akrobatik får ni följa med på en resa som söker efter vår gemensamma längtan efter kärlek, värme och frihet. Circus Debre Berhan Circus Debre Berhan har funnits sedan 1998 och är den första professionella cirkusen i Etiopien. De har också cirkuskurser för barn från fattiga områden. Med kulturens hjälp vill de arbeta för att skapa bättre förutsättningar för barn och unga. Många av de professionella artisterna som medverkar i Cargo började med att gå en cirkuskurs som barn. Circus Debre Berhan har också flera funktionshindrade artister, tolv stycken är döva och två är rörelsehindrade. I Cargo medverkar Tameru som har svårt att gå och främst använder sina armar och Habtamnesh som är akrobat och dövstum. Du kan läsa mer om alla medverkande på sidan 6 och 7. Etiopien Etiopien har en av Afrikas äldsta kulturer med en dokumenterad historia flera tusen år före vår tidräkning. Det är ett av de äldsta kristna länderna och har aldrig varit kolonialiserat ersattes den 700 år gamla kejsardynastin av en brutal marxistisk regim. Efter inbördeskrig fick Etiopien i början av 1990-talet ett formellt demokratiskt styre som dock blivit allt mer auktoritärt. Etiopien är ett utpräglat jordbruksland med kaffe som viktigaste exportvara.

5 Nycirkus Nycirkus är en utveckling av den klassiska cirkusen men har en form som är mer fri och gränsöverskridande. Den har utvecklats sendan 1970-talet, där begreppet myntades i Frankrike och England. Fenomenet nycirkus sprängde gränserna för den klassiska cirkusen: konventionelt, konstnärligt, kulturellt och socialt. Nycirkusen blev starten på en utveckling, som i dag har öppnat upp för att etablera cirkus som scenkonst på lika nivå med dans, teater, performance-konst. Svenska Cirkus Cirkör och kanadensiska Cirque du Soleil är exempel på kända nycirkusgrupper. Akrobatik Akrobatik kräver styrka, spänst och smidighet men också god spatial förmåga och kroppskontroll. Flera av rörelseteknikerna är gemensamma med gymnastiken, men de skiljer sig åt genom stilen och uttrycket. Flera konstarter inom ciruksen har sitt ursprung i akrobatiken. Historiskt har akrobatik stått för en viktig del inom cirkuskonsten. Man använder flera olika redskap och nya former av akrobatik utvecklas hela tiden. Barn som är med på scen Fyra av artisterna som medverkar är undre 18 år. De är inte helt ovanligt att barn är med i teater och cirkusföreställningar men det finns många saker man ska ta hänsyn till. Först måste man söka tillstånd hos arbetsmiljöverket och sen så får man inte arbeta sent på kvällen eller många timmar i sträck. De barnen som medverkar i Cargo går vanligtvis i skolan i Etiopien. För att de ska slippa ta paus från sin skolgång har en lärare i Sverige som talar amari åkt till Etiopien och besökt deras skola och nu får de spelalundervisning fyra gånger i veckan på teatern för att inte hamna efter sina klasskamrater.

6 NEBIYAT TSEGAYE - CIRKUSARTIST, CIRCUS DEBRE BERHAN Jag är 11 år och började med cirkus för jag hade kompisar och syskon som var med och jag var väldigt intresserad. Jag har vunnit etiopiska mästerskapen i gymnastik för min ålder. I framtiden hoppas jag att Circus Debre Berhan ska bli bäst i världen och att jag ska fortsätta vara med, cirkusen är som en stor familj. YOSEF KEFALEW - CIRKUSARTIST, CIRCUS DEBRE BERHAN För två år såg jag ett TV-program om Circus Debre Berhan och ville vara med. Jag är 14 år och mina föräldrar tyckte jag skulle koncentrera mig på skolan men min syster övertalade dem och sa att cirkusen inte tillåter att man slarvar med skolan, många blir till och med bättre. I framtiden vill jag slå ett världsrekord! HABTAMNESH BEHAILU - CIRKUSARTIST, CIRCUS DEBRE BERHAN Jag är 14 år har hållt på med cirkus i fem år. Jag bor nära cirkusen och tjatade på min mamma att få börja, jag är döv och Circus Debre Berhan har flera döva artister. Ibland gör vi shower där alla artister är döva. Jag är också etiopisk mästare i gymnastik och i framtiden hoppas jag vinna flera medaljer. YISHAK KIBEBE - CIRKUSARTIST, CIRCUS DEBRE BERHAN Jag är 17 år och har varit med i cirkusen i 8 år, min bror var med och därför ville jag också pröva. Jag gör bland annat akrobatik, balanserar på stege och eldkonster. I framtiden vill jag utveckla mina nummer och fortsätta min profesionell karriär som cirkusartist. BEZAWIT TILAHUN - CIRKUSARTIST, CIRCUS DEBRE BERHAN Jag började med cirkus för att min syster (Hiwot) var med. Idag är jag 18 år och min specialitet är akrobatik i tyg och det tycker jag är väldigt roligt. Jag vill fortsätta att utvecklas som cirkusartist, jag skulle också vilja lära ut akrobatik och arbeta med barn. ASHENAFI DEREJE - CIRKUSARTIST, CIRCUS DEBRE BERHAN Jag är 18 år och har varit med i cirkusen i 8 år. En av mina klasskompisar var alltid bäst i idrott och dans och eftersom han var med i cirkusen ville jag också vara med. Jag vill utveckla mina färdigheter inom cirkus - akrobatik, balans och stege - och bli en av världens bästa cirkusartister som får uppträda på internationella festivaler. ABONESH YILMA - CIRKUSARTIST, CIRCUS DEBRE BERHAN Jag började med cirkus för 11 år sedan, nu är jag 23 år. Flexibelitet är min specialtitet och så dansar jag. I cirkusen är jag också tränare för nybörjargrupperna. I framtiden vill jag fortsätta att utveckala flexibel akrobatik, men det är upp till gud hur länge jag kan hålla på.

7 HIWOT TILAHUN - CIRKUSARTIST, CIRCUS DEBRE BERHAN Jag är 25 år och har varit med i cirkusen i 11 år. Mina vänner gjorde akrobatik och när jag såg det ville jag också pröva. Idag är jag gymnast, akrobat och jonglör. Jag är också tränare och i framtiden vill jag fortsätta med cirkus och arbeta med att utveckla en ny generation cirkusartister. HULUMYIFER HABTEMARIAM- MUSIKER, CIRCUS DEBRE BERHAN Jag såg när Circus Debre Berhan gjorde en gatushow för 11 år sedan och sen dess har jag varit med som musiker, tränare och akrobat. Jag spelar både traditionella etiopiska tummor och västerländska trummor och flera andra instrument. Nu är jag 25 år och i framtiden vill jag bli bäst i världen på trummor. MARTIN FREMLING - MUSIKER, ANGEREDS TEATER Jag har spelat i band sen tonåren. Efter att ha arbetat som ljudtekniker i några år började jag göra musik till föreställningar och det passar mig väldigt bra, jag får massor av ideér när jag ser en scenografimodell och pratar med en regissör. Idag är jag 27 år och i framtiden vill jag fortsätta att göra musik till teater, dans och film. TEKLU ASHAGIR - REGISSÖR OCH CHEF, CIRCUS DEBRE BERHAN Min bästa vän var tidigare konstnärlig ledare för Circus Debre Berhan och jag började arbeta tillsammans med honom. Han flyttade till Norge så nu är jag ensam ansvarig för cirkusen sen 10 år tillbaka. Jag är 32 år och i framtiden vill jag att Circus Debre Berhan ska fortsätta växa och bli framgångsrika internationellt. FREDRIKA BYMAN MOBERG - KOREOGRAF, ANGEREDS TEATER Jag blev helt tagen när jag som 11-åring såg Nötknäpparen. Efter det ville jag bara dansa men vi bodde på landet och jag fick åka långt för att gå på danskurs. Sen flyttade jag och gick estetiska programmet på Angeredsgymnasiet. Idag är jag 34 år och vill alltid fortsätta med scenkonst och samarbeta med konstnärer över hela världen. ELEFTHERIA GEROFOKA - REGISSÖR, ANGEREDS TEATER Jag hade en vän som ville bli skådespelare och hon bad mig följa med på en teaterkurs. Jag blev helt uppfylld av teatern - dofterna, ljuset och scenen. Nästa gång var hon sjuk men jag åkte dit själv. Sen den dagen har jag fortsatt med scenkonst och det kommer jag att göra hela mitt liv, nu är jag 35 år. PHAX AHAMADA - DANSARE, ARTIST, ANGEREDS TEATER Jag är uppvuxen i Paris och började göra shower på gatan när jag var fem år och sen dess har jag fortsatt. Idag är jag 48 år och gör fortfarande streetdans-shower över hela världen. Jag kommer fortsätta att göra föreställningar, på gatan och på scenen, som får barnen att drömma.

8 FRÅGOR SOM KAN ANVÄNDAS FÖR ATT PRATA OM CARGO I början av förställningen träffar Phax olika djur. Drömmer han då? Är hela föreställningen en dröm? Varför är alla cirkusartisterna inne i containern? Vilka språk använder man i förställningen? En av artisterna är dövstum. Vem tror ni det är? (Rätt svar är Habtamnesh, en av flickorna i silverdräkt.) Hur tror ni det är att vara akrobat när man inte hör? Vad tror ni är skillnaden på att vara en cirkusartist i Etiopien och i Sverige? Några av artisterna är barn. Skulle ni vilja vara med i en föreställning? Alla blir rädda när Phax ropar på polisen. Varför? Alla har med ett foto av sin mamma. Vad skulle ni ta med er om ni var tvungna att lämna ert land och er familj? Är det någon som har sett nycirkus tidigare? Hur skiljer det sig från vanlig cirkus? Och hur skiljer det sig från teater? Musiken är en viktig del av föreställningen. Vad tycker ni att musiken tillför? Ni får gärna skicka in en sammanställning av svaren till oss på teatern: malin@angeredsteater.se Angereds Teater att: Malin Andersson Triörgatan Angered. Tack på förhand!

9 LÄSA VIDARE OM CIRKUS, TEATER OCH DANS INUTI ETT CIRKUSHJÄRTA Inuti ett cirkushjärta berättar hur det kan gå när man satsar allt på att leva sin dröm och tar rädslan i handen och hoppar. Red: Karin Wergel och Kajsa Balkfors Lind (Cirkus Cirkör) Beställes på cirkus@cirkor.se FÖR MODIGA En bok om funktionshinder och cirkuspedagogik och om att vägrat se funktionsnedsättningen som ett hinder och istället bestämt sig för att allt är möjligt. Red: Circus Cirkör Bställes av mia@cirkor.se KOM NU GÅR VI PÅ DANS En guide för dig som ser dans tillsammans med barn och unga. Västra Götalandsregionen. Beställes på eva.m.persson@vgregion.se BARN, TEATER, DRAMA Red. Karin Helander IDAG SKA VI GÅ PÅ TEATER. DET KAN FÖRÄNDRA DITT LIV. B. Gustafsson och L.Fritzén UNGA KLARA BARNTEATER SOM KONST. Red. Monika Sparby info@angeredsteater.se Tel: Angereds Teater är en scen för nyskriven dramatik med internationell prägel för barn, ungdomar och vuxna och ligger i Angereds Centrum

Uppföljning och förslag till förlängning av uppdraget till Angereds Teater

Uppföljning och förslag till förlängning av uppdraget till Angereds Teater Tjänsteutlåtande Utfärdat 2014-12-16 Diarienummer 1726/14 Handläggare Kerste Broberg Telefon: 031 368 32 64 E-post: kerste.broberg@kultur.goteborg.se Uppföljning och förslag till förlängning av uppdraget

Läs mer

VÄLKOMNA! hänt men dottern kräver att få veta.

VÄLKOMNA! hänt men dottern kräver att få veta. Lära l d n a rh g n i edn VÄLKOMNA! DE ANDRA handlar om en mamma och en dotter och om att ha två hemländer, eller inget hemland alls. Mamman och dottern är jagade genom ett framtida Sverige som ligger

Läs mer

Tretton livsöden möts på ett torg i Göteborg. Av Christofer Bocker

Tretton livsöden möts på ett torg i Göteborg. Av Christofer Bocker DET EXPLOSIVA Tretton livsöden möts på ett torg i Göteborg. Av Christofer Bocker VÄLKOMNA! Vi tycker det är väldigt roligt att ni ska komma till Angereds Teater och se föreställningen DET EXPLOSIVA! Den

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Praktiska tips, pedagogiska övningar och introduktion till att gå på teater. Från 5 år

LÄRARHANDLEDNING.  Praktiska tips, pedagogiska övningar och introduktion till att gå på teater. Från 5 år Från 5 år LÄRARHANDLEDNING Spelas 27/2-30/4 2015 på Blå stället. www.angeredsteater.se Praktiska tips, pedagogiska övningar och introduktion till att gå på teater. VÄLKOMNA! Vi tycker det är väldigt roligt

Läs mer

Vi tröttnade på att drömma stort och leva litet, så vi gav järnet för att leva vår dröm.

Vi tröttnade på att drömma stort och leva litet, så vi gav järnet för att leva vår dröm. Vi tröttnade på att drömma stort och leva litet, så vi gav järnet för att leva vår dröm. CIRKÖR IDAG Förvaltande, utvecklande, stödjande. Verksamhet i alla världsdelar utom Antarktis. 2012 var Cirkör i

Läs mer

LARARHANDLEDNING SOMMARREGLER

LARARHANDLEDNING SOMMARREGLER LARARHANDLEDNING SOMMARREGLER ur FN:s barnkonvention Artikel 13: Barnet skall ha rätt till yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att oberoende av territoriella gränser söka, motta och sprida information

Läs mer

Välkommen till Angereds Teater! angeredsteater.se. angeredsteater.se

Välkommen till Angereds Teater! angeredsteater.se. angeredsteater.se LÄRARHANDLEDNING Av Nicolas Kolovos, fritt efter Italo Calvinos roman Klätterbaronen. Jag ska aldrig mer komma ner! skriker Cosimo 12 år efter ett bråk vid middagen och flyr upp i ett högt träd. Föräldrarna

Läs mer

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Högskoleförberedande Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater På PB får du vara dig själv. Du får vara som du vill vara och ingen kommer döma dig för det.

Läs mer

DANS, MUSIK, TEATER, Cirkus

DANS, MUSIK, TEATER, Cirkus DANS, MUSIK, TEATER, Cirkus OM PARKTEATERN Hela Stockholm Hela sommaren Alltid fri entré Musikal Elvira Madigan Foto: Markus Gårder En musikal om cirkusartisten Elvira Madigan och adelsmannen Sixten Sparre.

Läs mer

VÄLKOMNA! INNAN TEATERBESÖKET

VÄLKOMNA! INNAN TEATERBESÖKET LÄRARHANDLENING VÄLKOMNA! Vi tycker det är väldigt roligt att ni ska komma till Angereds Teater och se föreställningen Schh! Den handlar om obehagliga saker man inte vågar berätta och om vänskap, om hemligheter,

Läs mer

Här formas. framtiden

Här formas. framtiden Här formas framtiden ESTETISKA PROGRAMMET GISLAVEDS GYMNASIUM Det ESTETISKA PROGRAMMET är ett högskoleförberedande program, där valfriheten ger dig möjlighet att lägga tyngdpunkten på det du är intresserad

Läs mer

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som byggts upp under

Läs mer

Vi tröttnade på att drömma stort och leva litet, så vi gav järnet för att leva vår dröm.

Vi tröttnade på att drömma stort och leva litet, så vi gav järnet för att leva vår dröm. Vi tröttnade på att drömma stort och leva litet, så vi gav järnet för att leva vår dröm. CLOWN MISS LYCKAD För en clown är misslyckande en möjlighet. En clowns arbete handlar om att vända floppen till

Läs mer

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater PER BRAHEGYMNASIET Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som

Läs mer

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna.

Att alla är så snälla och att man får vara med mycket i föreställningarna. Våga Visa kultur- och musikskolor Sida 1 (8) Värmdö Scenskola Vad är bäst? Alla andra elever. Allt. Allt, jag tycker jätte mycket om teater. Allting. Att alla bryr sig om mig. Att alla är med på en stor

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING FÖR FÖRESTÄLLNINGEN ZIGGY OCH ISPRINSESSAN

LÄRARHANDLEDNING FÖR FÖRESTÄLLNINGEN ZIGGY OCH ISPRINSESSAN LÄRARHANDLEDNING FÖR FÖRESTÄLLNINGEN ZIGGY OCH ISPRINSESSAN Hej! Välkommen till oss på Profilteatern och föreställningen Ziggy och Isprinsessan. Vi har satt ihop detta material som riktar sig till dig

Läs mer

Estetiska. programmet HALMSTAD GYMNASIESKOLA

Estetiska. programmet HALMSTAD GYMNASIESKOLA Estetiska programmet HALMSTAD GYMNASIESKOLA estetiska programmet your way to express Estetiska programmet är för dig som tänker dig en framtid där vidare studier, inom såväl estetiska som andra verksamhetsområden

Läs mer

Lärarhandledning. Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström. Några personer i boken:

Lärarhandledning. Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström. Några personer i boken: Lärarhandledning Finns det björkar i Sarajevo? av Christina Lindström Här följer förslag på hur arbetet med romanen kan se ut i en grupp eller i en klass. Läromedlet vänder sig främst till grundskolans

Läs mer

Alla deltagare får också ett exemplar av lärarhandledningen Att öppna nya världar.

Alla deltagare får också ett exemplar av lärarhandledningen Att öppna nya världar. Källa till webbadress: http://www.riksteatern.se/content/forelasningatt-oppna-nya-varldar-0 Om att gå på teater med barn i förskola och skola Att gå på teater kan vara en fantastisk upplevelse och bli

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen

INFÖR TEATERBESÖKET. skådespelarna blir. Av Ann-Christine Magnusson Illustration Johanna Oranen Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Tappa tand! som handlar precis om det, om att vilja

Läs mer

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet

Välkomna till Teater Eksem! Kontaktuppgifter. Om det här materialet Lärarhandledning Teater Eksem 2012-2013 Välkomna till Teater Eksem! Teater Eksem är en fri teatergrupp som verkar i Göteborg, Sverige och världen. Vi strävar efter att undersöka, skildra, aktualisera,

Läs mer

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas

Läsnyckel. Mingla och Errol av Åsa Storck. Copyright Bokförlaget Hegas Läsnyckel Mingla och Errol av Åsa Storck Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska räcka länge och att läsaren ska aktiveras på olika

Läs mer

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst

ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst ung scen/öst ung scen/öst i Linköping, foto ung scen/öst Vad är ung scen/öst? Ung scen/öst är en satellitverksamhet till Östgötateatern med eget teaterhus i Linköping och har sedan starten 2001 varit en

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 17/18 PM Sida 1 (5) 2017-11-16 Skapande skola för läsåret 17/18 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

Kultur i skolan 2012/2013 Kulturutbud för barn och unga

Kultur i skolan 2012/2013 Kulturutbud för barn och unga Kultur i skolan 2012/2013 Kulturutbud för barn och unga är ett regionalt centrum för utveckling och samordning med särskild inriktning på arrangörer inom scenkonsten. Riksteatern Halland arbete utgår från

Läs mer

Förslag till fyra nya lokala inriktningar på det estetiska programmet på Angeredsgymnasiet från och med läsåret 2006/2007

Förslag till fyra nya lokala inriktningar på det estetiska programmet på Angeredsgymnasiet från och med läsåret 2006/2007 Sid 1 Förslag till fyra nya lokala inriktningar på det estetiska programmet på Angeredsgymnasiet från och med läsåret 2006/2007 ESTETISKA PROGRAMMET LOKAL INRIKTNING: ARTIST Programmål och programstruktur

Läs mer

Välkommen att besöka Bergkristallsparken i sommar

Välkommen att besöka Bergkristallsparken i sommar BERGKRISTALLSPARKENS SCENPROGRAM SOMMAR 2017 Välkommen att besöka Bergkristallsparken i sommar Bergkristallsparken är en stadsdelspark öppen för alla barn, unga, föreningar, organisationer och invånare.

Läs mer

Scengymnasiet S:t Erik. Musik Musikal Musikproduktion Teater

Scengymnasiet S:t Erik. Musik Musikal Musikproduktion Teater Scengymnasiet S:t Erik Musik Musikal Musikproduktion Teater Estetiska programmet Med inriktning: Teater Musik Musikal Musikproduktion Högskolebehörighet och möjlighet att ta meritpoäng Vad innebär samarbetet

Läs mer

Förskoleklassens verksamhetsplan

Förskoleklassens verksamhetsplan Förskoleklassens verksamhetsplan Skolans och vårdnadshavarnas gemensamma ansvar för elevernas skolgång skall skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande citat

Läs mer

Prata dans - fyra frågor att börja med

Prata dans - fyra frågor att börja med 8A och 8B UTVÄRDERING VT 2014 Efter att vi sett föreställningen Tango på en sopptipp samlades åttorna för att tillsammans prata om upplevelsen, både den egna och den gemensamma. Eleverna delades in i grupper

Läs mer

Acting/Voice. Utbildningen som kursen ingår i Yrkesdansarutbildningen

Acting/Voice. Utbildningen som kursen ingår i Yrkesdansarutbildningen Acting/Voice Detaljerad kursplan. Dokumentet finns under Alla filer och länkar i Schoolsoft. Kursens syfte är att utveckla den studerandes röst och röstteknik för scen, för undervisningssituationer och

Läs mer

Guds olydiga revben av Gunilla Thorgren

Guds olydiga revben av Gunilla Thorgren Guds olydiga revben av Gunilla Thorgren Om uppsättningen Urpremiär: 21 mars 2019, Stora scenen Inga levande djur förekommer i föreställningen En förbannad feminist läser Bibeln. Det blir en jävla cirkus.

Läs mer

MELLANDAGSREA PÅ KONST

MELLANDAGSREA PÅ KONST Lördag 28/12 Program 12.00 Arrangörerna Sanni Breisch och Emma Weidenhielm hälsar välkomna Bo Nils Sebastian Lindén / Bildkonst DYSTOPI/UTOPI/DJUR/SKOGEN/MÖRKER/ LYCKA/GLÄDJE/SKRÄCK/ HUMOR/VÅLD/ MYSTIK/MÄNNISKOR/MAGI/RÄDSLA/

Läs mer

Angereds Kulturskolor

Angereds Kulturskolor Angereds Kulturskolor 2009/2010 Välkommen till Angereds Kulturskolor För alla som bor i Angered och är mellan 6 och 16 år! Kulturskolorna erbjuder undervisning efter skoltid i de flesta konstarter. Du

Läs mer

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson

Lärarhandledning. funkar. KoreografI Robin Dingemans. Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook Foto: Lina Alriksson Lärarhandledning Grunkan funkar KoreografI Robin Dingemans I ROLLERNA Björn Johansson Boklund och Gabrielle Cook 2016 Foto: Lina Alriksson Välkommen! Vi på Regionteatern Blekinge Kronoberg hälsar dig och

Läs mer

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19

Information om det statliga bidraget Skapande skola för läsåret 18/19 PM Sida 1 (5) 2018-08-23 Skapande skola för läsåret 18/19 Den här informationen riktar sig endast till pedagoger inom Stockholms stads kommunala grundskolor samt kulturaktörer som samverkar med dessa.

Läs mer

KULTURFESTIVALEN 2013

KULTURFESTIVALEN 2013 VARMT VÄLKOMNA TILL 22 25/10 2013 MEDBORGARHUSET, VÄNNÄS Kulturfestivalen 2013 har som mål att visa på mångfalden och att lyfta fram de intellektuellt funktionshindrade och övriga funktionshindrade i ett

Läs mer

Vuxenutbildning Kompletterande utbildningar. Livet är som att spela fiol inför publik och lära sig instrumentet medan man håller på.

Vuxenutbildning Kompletterande utbildningar. Livet är som att spela fiol inför publik och lära sig instrumentet medan man håller på. Foto: Pressens Bild Livet är som att spela fiol inför publik och lära sig instrumentet medan man håller på. Samuel Butler, 1835 1902 Vuxenutbildning Kompletterande utbildningar 342 Kompletterande utbildningar

Läs mer

INSPIRATION FÖR DIG SOM ARBETAR I SKOLANS VÄRLD

INSPIRATION FÖR DIG SOM ARBETAR I SKOLANS VÄRLD INSPIRATION FÖR DIG SOM ARBETAR I SKOLANS VÄRLD VAD ÄR CIRKUS I ETT BARNS ÖGON? Blunda och tänk på ordet cirkus! Vad ser Du? Elefanter, lindansöser, popcorn, sockervadd, ett stort färgglatt cirkustält,

Läs mer

Pedagogisk Planering; Cirkus Västermåla. Vårterminen 2013

Pedagogisk Planering; Cirkus Västermåla. Vårterminen 2013 Pedagogisk Planering; Cirkus Västermåla Vårterminen 2013 Beskrivning av elevgruppen: Västermålas Fritidshem i år 30 st. förskoleklasselever, 28 st.1:or, 28st. 2:or och 6 st. Fritidslärare har som tradition

Läs mer

Kulturskolan. Skapande på din fritid

Kulturskolan. Skapande på din fritid Kulturskolan Skapande på din fritid Musik Teater Dans Konst Sång Musikal Cirkus Media Vi ger dig kunskap och inspiration på din fritid! På Kulturskolan ger vi dig möjligheter till eget konstnärligt skapande,

Läs mer

DuvTeatern presenterar MIN HISTORIA ETT FESTLIGT SEMINARIUM OM KORSNINGEN MELLAN KONST, HISTORIA OCH INTELLEKTUELL FUNKTIONSVARIATION

DuvTeatern presenterar MIN HISTORIA ETT FESTLIGT SEMINARIUM OM KORSNINGEN MELLAN KONST, HISTORIA OCH INTELLEKTUELL FUNKTIONSVARIATION DuvTeatern presenterar MIN HISTORIA ETT FESTLIGT SEMINARIUM OM KORSNINGEN MELLAN KONST, HISTORIA OCH INTELLEKTUELL FUNKTIONSVARIATION 28 29 NOVEMBER 2017 I HELSINGFORS Vi välkomnar dig till två dagar fyllda

Läs mer

Medioteket Utbildningsförvaltningen stockholm.se/medioteket

Medioteket Utbildningsförvaltningen stockholm.se/medioteket Filmen startar med hur vi får se en flicka uppe i ett klocktorn, på taket av en stor stenbyggnad. Nedanför står barn uppradade och en arg man frågar gormande var Felicia är någonstans. En pojke blir ivägskickad

Läs mer

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012

Frågor och svar från inflytandeworkshopen i Linköping den 27 oktober 2012 i Östergötland den 27 oktober 2012 Deltagare Emma Palmkvist, 24 år, Linköping Ellinor Sundberg, 19 år, Finspång Mimmi Rosell, 24 år, Mjölby Diana Jonsson, 21 år, Åtvidaberg Emma Petersson, 18 år, Åtvidaberg

Läs mer

Projektet kommer med förberedelse, utförande och redovisning, löpa under drygt ett års tid.

Projektet kommer med förberedelse, utförande och redovisning, löpa under drygt ett års tid. Ansökan VG regionen mars 2010 Makt och maktlöshet nio röster från Västra Götaland Ett skrivprojekt för ny dramatik. Sammanfattning Under 2010 2011 vill Barnteaterakademin utveckla sitt uppdrag vad gäller

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska.

SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE. Ung och alkohol. Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. SFI-KURS C OCH D. ALKOHOL I SVERIGE Ung och alkohol Detta är ett utdrag från Så påverkas vi av alkohol, ett utbildningsmaterial på lätt svenska. Att prata med din tonåring om alkohol När det gäller alkohol

Läs mer

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog

INFÖR TEATERBESÖKET. Av Ann-Christine Magnusson Foto Martin Skoog Hej! Vi tänkte ge er lite tips och förhoppningsvis lite inspiration inför ert teaterbesök med MolièreEnsemblen. Barnen kommer att få se en pjäs som heter Äta själv!. Pjäsen handlar om att klara av saker

Läs mer

LILL-ZLATAN OCH MORBROR RARING

LILL-ZLATAN OCH MORBROR RARING www.teatervasternorrland.se En föreställning om kärlek, svartsjuka och lite fotboll LILL-ZLATAN OCH MORBROR RARING Lärarhandledning Välkommen! Teater Västernorrland är länets egen teater. Vi spelar föreställningar

Läs mer

diskussionsunderlag SÅ HIMLA ANNORLUNDA

diskussionsunderlag SÅ HIMLA ANNORLUNDA diskussionsunderlag BAKGRUND TILL FILMENS TEMA Syskon till funktionshindrade är ofta en bortglömd grupp såväl i samhället som i barnens närmaste omgivning. Till och med i den egna familjen kommer syskonens

Läs mer

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län

ROMEO OCH J THIS IS VÄSTERNORRLAND. Lärarhandledning. En munter skröna om vårt län En munter skröna om vårt län THIS IS VÄSTERNORRLAND Lärarhandledning ROMEO OCH J Bodil Carr Granlid Maurits Elvingsson Anja Rajic Anders Öhrström Manus och Regi: Therese Söderberg Scenografi och Kostym:

Läs mer

Lauras läppar. Av Malin Axelsson

Lauras läppar. Av Malin Axelsson Av Malin Axelsson Det här är en föreställning som utmanar den unga publiken. Det är meningen. Publiken ska komma därifrån med en stark scenkonstupplevelse, en känsla som lycka, förundran och igenkänning.

Läs mer

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR

EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR KOPIERA ID- NUMMER FRÅN KONTAKTBLADET LANDSKOD STICKPROVSN UMMER ADRESSNUMMER INTERVJUARENS NAMN OCH NUMMER ADRESS: POSTNUMMER TELEFONNUMMER EU Barn Online II (31/03/2010) 9-10 ÅRINGAR HUR MAN FYLLER I

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Individuellt spelarutvecklingssamtal U13-U16

Individuellt spelarutvecklingssamtal U13-U16 Individuellt spelarutvecklingssamtal U13-U16 Huvudsyftet med spelarutvecklingssamtalet är att - stärka spelaren - ge spelaren insikt om den egna utvecklingen. - laget får en lärorik, utvecklande, rolig

Läs mer

Att använda svenska 2

Att använda svenska 2 Att använda svenska 2 Att använda svenska 1-4 är ett undervisningsmaterial utformat för att hjälpa eleverna att nå gymnasiesärskolans mål i ämnet svenska. Uppgifterna är utformade för att läraren både

Läs mer

Årsmötes- handlingar 2013

Årsmötes- handlingar 2013 Årsmöteshandlingar 2013 Årsmöte 2013 Föredragningslista för årsmöte i föreningen Angereds Teater. Tid: tisdag 26 mars 2013, kl. 18.00 19.00 Plats: Andra Stället, Triörgatan 1, Angered Dagordning 1 Mötet

Läs mer

Blå Stället SOMMARKUL I ANGEREDS STADSPARK 2015. Hej alla leksugna barn! För dig mellan 6-13 år. Allt är gratis! Vecka 26-32. Kl 13-16.

Blå Stället SOMMARKUL I ANGEREDS STADSPARK 2015. Hej alla leksugna barn! För dig mellan 6-13 år. Allt är gratis! Vecka 26-32. Kl 13-16. s SOMMARKUL I ANGEREDS STADSPARK 2015 För dig mellan 6-13 år. Allt är gratis! Vecka 26-32. Kl 13-16. Hej alla leksugna barn! Nu är det ÄNTLIGEN SOMMAR snart! Skolan är slut för denna gång och vi på kommer

Läs mer

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling

Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Hemuppgift #2 Enskede IK P-01:5 Spelarutveckling Här kommer en repris på den hemuppgift som ni gjorde en gång tidigare. Nu vill vi att ni går hem och svarar på dessa frågor en gång till inför det utvecklingssamtal

Läs mer

Hej. Den här presentationen handlar om att vi ska försöka reda ut begreppen Konst och Kultur och svara på frågan: Vad står orden för egentligen?

Hej. Den här presentationen handlar om att vi ska försöka reda ut begreppen Konst och Kultur och svara på frågan: Vad står orden för egentligen? Hej Den här presentationen handlar om att vi ska försöka reda ut begreppen Konst och Kultur och svara på frågan: Vad står orden för egentligen? Vad är kultur? enligt EST14 & ESM14 Länders kultur Främmande

Läs mer

Att vara Andreas. manus av Lina Ekdahl, regi Karl Ekdahl baserat på boken Du & Jag av Katarina von Bredow

Att vara Andreas. manus av Lina Ekdahl, regi Karl Ekdahl baserat på boken Du & Jag av Katarina von Bredow 1 (5) Att vara Andreas manus av Lina Ekdahl, regi Karl Ekdahl baserat på boken Du & Jag av Katarina von Bredow Föreställning / produktion: Teater Halland Premiär 21 oktober 2016 Framtaget av Maria Ericson,

Läs mer

Frågor och svar. Satans torn

Frågor och svar. Satans torn och svar Läraren side 1 En mesig person 1. Jon har haft en dålig dag i skolan. Varför? Idag hade Linus fått hela klassen att skratta åt Jon. 2. Vad är en dålig dag i skolan för dig? 3. Varför spelar Jon

Läs mer

Kulturplan för grundskolan

Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan Kulturplan för grundskolan- Norrtälje kommun Planen upprättad av samordnaren för Skapande skola/förskola på Kultur- och fritidskontoret 2019.Planen för kultur i skolan revideras

Läs mer

Tallbohovskolan besökte Frankrike

Tallbohovskolan besökte Frankrike Tallbohovskolan besökte Frankrike En grupp elever från Tallbohovskolan och Kulturskola i Järfälla har besökt Frankrike i slutet av november 2012. Syftet är att ungdomar med olika bakgrund möts i en skapande

Läs mer

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING

självmålet analysera LÄRARHANDLEDNING självmålet analysera Det finns lika många sätt att se på en scenkonstföreställning som det finns människor i en publik. Ett samtal efter en föreställning kan bredda och fördjupa upplevelsen, och det kan

Läs mer

projektkatalog KULTURSKOLAN

projektkatalog KULTURSKOLAN KULTURSKOLAN projektkatalog 2015 Korta och långa projekt eller enstaka tillfällen Samtliga projekt är kopplade till ett eller flera mål i Lgr 11 Erfarna pedagoger inom respektive konstart Skräddarsydd

Läs mer

Veronica s. Dikt bok 2

Veronica s. Dikt bok 2 Veronica s Dikt bok 2 Det är bra att ha en syster Min syster betyder så mycket för mig. Jag vet att hon betyder likadant för mig. Om jag vill henne något så vet jag att hon finns där för mig. Jag är glad

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Estetiska arbetsformer i teori och praktik. Tarja Häikiö

Estetiska arbetsformer i teori och praktik. Tarja Häikiö Estetiska arbetsformer i teori och praktik Tarja Häikiö 2007-09-20 Bildningsuppdraget Kunskapande = kunskap och skapande De fyra F:en har blivit sex F Fakta, Förståelse, Färdighet, Förtrogenhet Fantasi

Läs mer

> > ENSAM BLA N D A N D R A. Foto: Micke Sandström

> > ENSAM BLA N D A N D R A. Foto: Micke Sandström HA N DLEDNIN G S M A T E R I A L FÖR L Ä R A R E O C H A N D R A V U X N A > > ENSAM BLA N D A N D R A Foto: Micke Sandström OM UPPSALA STADSTEATERS UNGDOMSENSEMBLE Ungdomsensemblen består av 10-15 ungdomar

Läs mer

Balettakademien i Göteborg, Danslinjen Kursplan Dansämnen

Balettakademien i Göteborg, Danslinjen Kursplan Dansämnen 1 Balettakademien i Göteborg, Danslinjen Kursplan Dansämnen Balett Att utveckla dansen som sceniskt uttryck Att utveckla en baletteknik som möjliggör en yrkeskarriär som dansare Att skapa insikt och förståelse

Läs mer

Liv och hälsa ung Särskolan 2017

Liv och hälsa ung Särskolan 2017 Liv och hälsa ung Särskolan 2017 Att vara i särklass En undersökning om ungas hälsa, livsvillkor och levnadsvanor Kortversion 1 Innehåll Inledning 2 Om Liv och hälsa ung 3 Förklaring till vanliga ord i

Läs mer

Restaurang & livsmedel

Restaurang & livsmedel Om skolan Nyköpings Strand Utbildningscentrum driver i dag Nyköpings Hotell- och Restaurangskola. Skolan har sedan 1994 bedrivit Hotell- och Restaurangutbildning. Nu går vi vidare och utvecklar skolan

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

Skaparkraft ger resultat Kulturens Hus Luleå, 3 februari 2011

Skaparkraft ger resultat Kulturens Hus Luleå, 3 februari 2011 Skaparkraft ger resultat Kulturens Hus Luleå, 3 februari 2011 Åsa Gardelli Föreläsningens innehåll Hur jag har arbetat med mitt uppdrag Vad jag sett hittills resultat Hur kan man gå vidare? Lektor i pedagogik

Läs mer

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN DU GNISSLAR

VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN DU GNISSLAR VERKTYGSLÅDA TILL FÖRESTÄLLNINGEN DU GNISSLAR HEJ LÄRARE! Vi på ung scen/öst är mycket glada över att vi får komma till ert klassrum och spela Du Gnisslar. Föreställningen är en musikal som handlar om

Läs mer

Läskort 2. Läskort 1. Läskort 4. Läskort 3

Läskort 2. Läskort 1. Läskort 4. Läskort 3 Läskort 1 Simon är 12 år. Han tycker mycket om att resa. Han har varit i många länder. Han tyckte mest om Italien, Spanien och USA för att maten är godast där. Nästa gång vill han resa till Sydafrika.

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

Filmen slutar med att solot på julkonserten ställs i - alla i kören sjunger istället verserna tillsammans.

Filmen slutar med att solot på julkonserten ställs i - alla i kören sjunger istället verserna tillsammans. Filmen fungerar utmärkt för att diskutera och problematisera värdegrundsfrågor såsom normer, konkurrens/rivalitet och relationer m.m. Face to face berör tematiskt frågor om mobbning, vänskap, förståelse

Läs mer

Svenska från början 3

Svenska från början 3 Svenska från början 3 1 Fyll i rätt ord Höger patienten studenten hämta vann hjälp CV Viktigt 1. Här kan du få att sluta röka. 2. Bilar ska köra på sida i Sverige. 3. Det är att ha ett körkort. 4. Läkaren

Läs mer

Vilsen längtan hem. Melissa Delir

Vilsen längtan hem. Melissa Delir Vilsen längtan hem Melissa Delir MELISSA DELIR IDROTT OCH HÄLSA LÄRARE 3 BÖCKER & METODMATERIAL Vilsen längtan hem, Tack för att du finns, Du är född till att göra skillnad. Melissa Delir O O O JAG LYCKADES!

Läs mer

Om barns och ungas rättigheter

Om barns och ungas rättigheter Om barns och ungas rättigheter Att barn och unga har egna rättigheter har du kanske hört. Men vad betyder det att man har en rättighet? Sverige och nästan alla andra länder i världen har lovat att följa

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun Reviderad

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun Reviderad 2019-01-09 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2019-2022 i Gislaveds kommun Reviderad 2019-01-11 Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barn- och utbildningsförvaltningens

Läs mer

Information om Elevens val läsåret (sid 1-5)

Information om Elevens val läsåret (sid 1-5) Information om Elevens val läsåret 2017-2018 (sid 1-5) Undervisningen i Elevens val syftar till att fördjupa och bredda elevernas kunskaper i ett eller flera ämnen och följer målen i ämnenas kursplaner.

Läs mer

Lärarmaterial Horisonter av Olle Strandberg

Lärarmaterial Horisonter av Olle Strandberg Slottsgatan 11 722 11 Västerås Tel 021-470 41 00 skola@vastmanlandsteater.se vastmanlandsteater.se Lärarmaterial Horisonter av Olle Strandberg Foto: Emilia Bergmark-Jiménez Lärarmaterialet innehåller förslag

Läs mer

Lärarhandledning. till dansföreställningen. Foto: Elin Svensén

Lärarhandledning. till dansföreställningen. Foto: Elin Svensén Lärarhandledning till dansföreställningen Foto: Elin Svensén Inledning Detta är en folder framtagen av dans- och scenkonstkollektivet Arkeolog 8 till dig som är rektor, lärare, fritidspedagog, fritidsledare

Läs mer

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT

GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT Diskussionskort GLOBALA MÅLEN OCH SKOLMAT De här diskussionskorten kan du använda för att lära dig mer om de globala målen för hållbar utveckling och hur skolmat påverkar barn, nu och i framtiden. ANVÄND

Läs mer

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12.

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Morgongårdens förskola Avdelning Lönneberga Normer och värden Mångfald Verksamhetens Mål att sträva mot Att förskolan Ser varje barn som unikt Ger varje barn rätt

Läs mer

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse!

Det finns flera böcker om Lea. Du kan läsa dem i vilken ordning som helst! De böcker som kommit ut hittills heter Lea, Lea på läger och Lea, vilse! Läsnyckel Lea och Maja Författare: Helena Karlsson Lea och Maja är en lättläst ungdomsbok som är skriven på Hegas nivå två. Boken passar för läsare som vill ha en gripande berättelse, med ett språk som

Läs mer

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun

Handlingsplan avseende Skapande skola år i Gislaveds kommun 2017-02-01 1 [5] Handlingsplan avseende Skapande skola år 2017-2018 i Gislaveds kommun Gislaveds kommuns handlingsplan har sin utgångspunkt i läroplanen och barn- och utbildningsförvaltningens strategi,

Läs mer

AKTIVITETSHANDLEDNING

AKTIVITETSHANDLEDNING AKTIVITETSHANDLEDNING Av AnnMarie Lindman JEFFREY IGE VÄGEN TILL PARALYMPICS av Martin Nauclér Handledningen är ett underlag för diskussion för den som vill läsa den här boken i grupp inom till exempel

Läs mer

MEDIAVERKSTAN, BOTKYRKA KOMMUN

MEDIAVERKSTAN, BOTKYRKA KOMMUN SOMMAR 2017 SJÖNG PÅ FUNKISMELLON VAD GÖR EN SÅDAN? BILDER FRÅN MÄSSAN I TUMBA VAD GÖR DE PÅ NYÄNGEN? MEDIAVERKSTAN, BOTKYRKA KOMMUN 2 Inblick Daglig verksamhet Botkyrka kommun Inblicks redaktion FRÅN

Läs mer

UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN

UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN UPPROP FÖR DEN FRIA SCENKONSTEN DEN FRIA SCENKONSTEN ÄR HOTAD Den fria scenkonsten utgör en vital del av kulturlivet i Sverige och bidrar till ett dynamiskt, högklassigt och varierat utbud. Den samspelar

Läs mer

TID: TISDAG OCH ONSDAG, NOVEMBER 2017 PLATS: S FV-HUSET G18, GEORGSGATAN 18, HELSINGFORS

TID: TISDAG OCH ONSDAG, NOVEMBER 2017 PLATS: S FV-HUSET G18, GEORGSGATAN 18, HELSINGFORS DuvTeatern presenterar MIN HISTORIA PROGRAM MIN HISTORIA ETT FESTLIGT SEMINARIUM OM KORSNINGEN MELLAN KONST, HISTORIA OCH INTELLEKTUELL FUNKTIONSVARIATION TID: TISDAG OCH ONSDAG, 28 29 NOVEMBER 2017 PLATS:

Läs mer

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen

Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Eleverna i Kallingeskolan F-6 har gjort en egen tolkning av likabehandlingsplanen Det finns en likabehandlingsplan som gäller för barn och vuxna på Kallingeskolan och där står det saker som vi måste veta

Läs mer

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Barnkulturplan för Svenljunga kommun ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa Barnkulturplan för Svenljunga kommun ... Beslutat av: Kommunfullmäktige plan modell policy program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2016-09-12 119 Ansvarig: Kulturchef Revideras: Vid behov Följas

Läs mer

Nicos bok ORDLISTA MOA ERIKSSON SANDBERG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN. Kapitel 1 muskulös (sida 4, rad 7) person med mycket muskler

Nicos bok ORDLISTA MOA ERIKSSON SANDBERG ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN. Kapitel 1 muskulös (sida 4, rad 7) person med mycket muskler ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ORDLISTA Kapitel 1 muskulös (sida 4, rad 7) person med mycket muskler Kapitel 2 barista (sida 8, rad 8) person som arbetar med att göra och dekorera kaffe schyst (sida 8, rad

Läs mer

Framtiden för samtida cirkus i Sverige och Stockholmsregionen

Framtiden för samtida cirkus i Sverige och Stockholmsregionen Framtiden för samtida cirkus i Sverige och Stockholmsregionen Kulturförvaltningen, Region Stockholm 13 februari 2019 på Subtopia Länskulturfunktion för samtida cirkus En utvärdering, Eric Sjöström Bakgrund

Läs mer