Frillesås FF. Idrotts & Hälsocertifiering 0. - Det drogförebyggande arbetet Nolltolerans mot psykiskt och fysiskt våld 0.2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Frillesås FF. Idrotts & Hälsocertifiering 0. - Det drogförebyggande arbetet 0.1. - Nolltolerans mot psykiskt och fysiskt våld 0.2"

Transkript

1 Idrotts & Hälsocertifiering 0 - Det drogförebyggande arbetet Nolltolerans mot psykiskt och fysiskt våld Ökad jämställdhet och mångfald Ökad demokrati och delaktighet Höjd utbildningsnivå för barn- och ungdomsledare 0.5 Indexsida oktober 2010

2 Det drogförebyggande arbetet inom Frillesås FF Vår föreningsverksamhet är uppbyggd på ideell bas och arbetar för gemenskap, kamratskap och social fostran. För oss är det viktigt att våra barn och ungdomar utvecklas i sitt idrottande och i andra intressen. Hur vi som vuxna och ledare agerar mot våra barn och ungdomar är viktigt i denna utveckling. Ett led i detta arbete är att ha en drogpolicy där föreningens gemensamma regler fungerar som riktlinjer och stöd för föreningens medlemmar oavsett idrott. Med anledning av detta har styrelsen tillsammans med Hallands Idrottsförbund antagit följande ställningstagande och riktlinjer för områdena tobak, alkohol, narkotika och doping. Syftet med policyn är att förebygga bruk av tobak och alkohol samt missbruk av narkotika och dopingpreparat. Tobak Området tobak innefattar både snusning och rökning. Enligt svensk lag är åldersgränsen för inköp av sådant 18 år. Vi tillåter inte att våra ungdomar använder tobak i anslutning till träning, tävling eller annan föreningsverksamhet. Om vi skulle upptäcka att någon/några av våra ungdomar använt tobak agerar vi på följande sätt: Ledarna kallar till samtal med berörd person och tar kontakt med föräldrarna Ansvaret för att dessa regler följs ligger på ungdomarna, föräldrarna respektive ledarna. Som barn och ungdomsledare är det viktigt att tänka på sitt ansvar och att man är en förebild för sina ungdomar. Under föreningsaktiviteter bör man som ledare därför avstå från att använda tobak. Om vi skulle se att någon av våra ledare inte följer våra föreskrifter, agerar vi på följande sätt: Klubbstyrelsen kallar den berörda ledaren till samtal. Ansvaret för att dessa regler följs ligger på ledarna respektive klubbstyrelsen. 01 Det drogförebyggande arbetet.doc oktober 2010 Sektion 00;1 sid 1 (3)

3 Alkohol Enligt svensk lag är åldersgränsen 18 år för att köpa alkohol i butik och förtära sådana drycker på restaurang. Motsvarande gräns för att köpa alkohol på systembolaget är 20 år. Vi tillåter inte att våra ungdomar dricker alkohol i anslutning till träning, tävling eller annan föreningsverksamhet Om vi skulle upptäcka att någon/några av våra ungdomar druckit alkohol gör vi på följande sätt: Ledarna kallar till samtal med berörd person och tar samtidigt kontakt med föräldrarna. Vid misstanke om problem tar utsedd person inom föreningen kontakt med de sociala myndigheterna. Ansvaret för att dessa regler följs ligger på ungdomarna, föräldrarna, ledarna respektive klubbstyrelsen Som ungdomsledare och vuxen är det viktigt att tänka på sitt ansvar, och att man försöker framstå som en förebild för sina ungdomar. Man får inte dricka alkohol under resor, läger eller andra aktiviteter som anordnas av föreningen. Man får inte komma berusad eller bakfull till träning, tävling eller annat möte. Man får inte dricka alkohol eller uppträda berusad i föreningens kläder. Vid festliga sammankomster där det förekommer alkohol gäller 18 år som åldersgräns. Vid misstanke om alkoholproblem hos någon av våra ledare gör vi på följande sätt: anordnar enskilt samtal erbjuder hjälp och stöd stänger av berörd person vid upprepade förseelser Ansvaret för att dessa regler följs ligger i första hand på respektive sektionsordförande samt föreningens styrelse. 01 Det drogförebyggande arbetet.doc oktober 2010 Sektion 00;1 sid 2 (3)

4 Narkotika och dopingpreparat Enligt svensk lag är i princip allt bruk och all hantering av narkotika förbjuden. Därtill kommer att all form av doping är oförenlig med idrottens regler, samtidigt som hanteringen av vissa dopingpreparat (t.ex. anabola steroider) är förbjuden enligt lag. I detta sammanhang inkluderas även s.k. sniffning och missbruk av läkemedel. Om vi skulle misstänka eller upptäcka att någon/några av våra medlemmar använt narkotika eller dopingpreparat i anslutning till träning, tävling eller annan föreningsverksamhet gör vi på följande sätt: anordnar enskilt samtal med berörd person, och tar föräldrakontakt om vederbörande är under 18 år kontaktar sociala myndigheter och polis meddelar Riksidrottsförbundets antidopinggrupp (gäller endast vid doping) utifrån vidtagna åtgärder bedöms därefter vilka konsekvenser incidenten bör fåför den berörda medlemmen I huvudsak ansvarar klubbstyrelsen för att ovanstående åtgärder vidtas, men betydande ansvar ligger också på föräldrar och ledare för att dylikt bruk upptäcks och uppmärksammas så tidigt som möjligt. För att få tyngd och hållbarhet i vår handlingsplan mot droger kommer vi att lyfta fram den vid årsmöten, gemensamma träffar, representations- och informationsmöten samt inför sponsorer och kommunens företrädare. Dessutom ska vår drogpolicy finnas tillgänglig på vår hemsida, i policypärmen och som elektronisk presentation i klubblokalen. 01 Det drogförebyggande arbetet.doc oktober 2010 Sektion 00;1 sid 3 (3)

5 Nolltolerans mot psykiskt och fysiskt våld/ mobbning inom Frillesås FF Vår föreningsverksamhet är uppbyggd på ideell bas, och arbetar för gemenskap, kamratskap och social fostran. För oss är det viktigt att våra barn och ungdomar utvecklas i sitt idrottande och i andra intressen. Hur vi som vuxna och ledare agerar mot våra barn och ungdomar är viktig i denna utveckling. Ett led i detta arbete är att ha en policy mot psykiskt och fysiskt våld, där föreningens gemensamma regler fungerar som riktlinjer och stöd för föreningens medlemmar oavsett idrott. Med anledning av detta har styrelsen tillsammans med Hallands Idrottsförbund antagit följande ställningstagande och riktlinjer för områdena psykiskt och fysiskt våld. Med fysiskt våld avses kroppligt våld, som orsakar smärta och skada på kroppen, t.ex. knuffar, sparkar, slag, örfilar, luggningar, stryptag Med psykiskt våld avses kränkningar genom förnedrande och förolämpande ord grovt språk utanförskap förföljelse, tvång, hot och skapande av rädsla Det kan vara svårare att upptäcka psykisk misshandel eftersom den inte ger synliga skador. Den som blir utsatt får sin självkänsla, sitt jag, sina tankar och känslor kränkta. Målsättning Frillesås FF skall vara en idrottsförening där alla skall känna sig välkomna, känna sig trygga, behandlas med respekt. Vi har gemenskapen och det idrottsliga utövandet gemensamt, och behandlar alla efter samma grundinställning oberoende av ras, kön eller andra olikheter Frillesås FF skall ha nolltolerans mot mobbning/psykiskt och fysiskt våld Frillesås FF s ledare och spelare samt andra funktionärer tänker alltid på att man representerar Frillesås FF vid alla arrangemang oavsett om det är hemma eller borta, det är därför inte acceptabelt att någon form av fysiskt eller psykiskt våld av såväl ungdomar eller vuxna, egna medlemmar eller gäster, förekommer. Frillesås FF s ledare, spelare och andra funktionärer alltid skall respektera och acceptera domarens beslut 02 Nolltolerans mot psykiskt och fysiskt våld maj 2015 Sektion 00;2 sid 1 (2)

6 Handlingsplan mot psykiskt och fysiskt våld Alla föreningens medlemmar, ledare och föräldrar skall vara välinformerade om klubbens policy angående psykiskt och fysiskt våld. Information finns på klubbens hemsida, i policypärmen och som elektronisk presentation i klubblokalen. Arbetet med Idrott och Hälsocertifiering tillsammans med Policypärmen är en ständigt återkommande punkt på föreningens styrelsemöten för att dokumenten alltid skall kännas nutida. Frillesås FF s ledare/tränare har som uppgift, förutom den idrottsliga delen, att göra klart vilka umgängesregler som gäller vid deltagande i föreningens aktiviteter, och bör ha förmågan att våga ta upp samtal om mobbning i sin grupp. Detta bör göras i tidigt skede, så snart tendenser till mobbning visar sig. Frillesås FF ska alltid uppmuntra vikten av rent spel. Årligen återkommande träff med föreningens åringar, pojkar och flickor, där man går igenom policyn, för att öka kunskapen, förebygga kränkningar, mobbning, grovt språk och betona vikten av nolltolerans i Frillesås FF Alla föreningens medlemmar, ledare och föräldrar skall ta information om mobbning och trakasserier på allvar för vidare åtgärder Stöd skall erbjudas till den utsatta individen. Är personen under 18 år kontaktas även vårdnadshavare för samtal om det inträffande. Inom lag för barn mellan sex och tolv år får så kallad toppning av laget inte ske utan alla ska ha samma chans att delta i spelet. Barn som varit flitigast deltagande i träningen av laget kan i vissa fall ges en större speltid, men grundregeln är att alla ska ha chans att delta lika mycket i matchspelet Åtgärder Bryter någon mot policyn så kommer enskilt samtal äga rum Vårdnadshavare kontaktas om personen är under 18 år Vid upprepat brott mot policyn kommer vederbörande stängas av från klubbens aktiviteter Ansvaret för att dessa regler följs är fördelat på Frillesås FF s aktiva medlemmar. Det yttersta ansvaret ligger på klubbstyrelsen, dit man som aktiv medlem, förälder eller ledare kan vända sig vid behov om det skulle inträffa något problem, som är svårt att hantera. 02 Nolltolerans mot psykiskt och fysiskt våld maj 2015 Sektion 00;2 sid 2 (2)

7 Ökad jämställdhet och mångfald inom Frillesås FF Jämställdhetsplanen gäller för Frillesås FF och är fastställd av styrelsen den 6 september 2010, och i samarbete med Hallands Idrottsförbund. Styrelsens ambition är att jämställdhetsplanen ska ses över och revideras med regelbundenhet och som mest med 24 månaders intervaller. Delaktighet Det är klubbstyrelsens ansvar att samtliga spelare, ledare, anställda, förtroendevalda och övriga medlemmar känner till föreningens jämställdhetsplan och agerar så att den följs. Övergripande mål Det övergripande målet för Frillesås FF:s jämställdhetsarbete är att kvinnor och män ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter på alla nivåer och inom alla områden. Mål Det ska finnas lika möjligheter för alla oavsett kön eller sexuell läggning (t.ex. HBTQ) att utöva och träna sin idrott i vår förening. Det kräver att kvinnors och mäns idrottande värderas och prioriteras på ett likvärdigt sätt och att resurser fördelas rättvist. All verksamhetsplanering bör ske utifrån ett medvetet jämställdhetsperspektiv. Frillesås FF ska med en genomtänkt verksamhet påverka attityder och värderingar på ett positivt sätt. Om vi lyckas med det kommer vi att få en idrott som är än mer utvecklande för både kvinnor och män. För att nå målen Är det viktigt att: bedriva ett aktivt och målinriktat jämställdhetsarbete integrera könsperspektiv i all verksamhet på alla nivåer tillhandahålla effektiva verktyg för jämställdhetsarbete öka kunskapen om jämställdhet Mål och handlingsplan Frillesås FF ska målmedvetet sträva efter att: Flickor och pojkar, kvinnor och män, ges lika möjligheter att utöva idrott. Alla som vill, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning samt fysiska och psykiska förutsättningar, ska få vara med i vår idrottsverksamhet. Vi vill utforma verksamheten så att den ger alla som deltar en kamratlig och trygg social gemenskap. Det innebär att förutsättningarna för träning och tävling ska anpassas till flickors och pojkars, kvinnors och mäns behov och möjligheter. Aktiva kvinnor och män ska till exempel ha tillgång till tränare och ledare med grundläggande kunskap och kompetens om jämställdhet. Kvinnors och mäns, flickors och pojkars idrottsutövning värderas lika och prioriteras på ett likvärdigt sätt. Det innebär till exempel att kvinnor och män tilldelas resurser efter samma principer, när det gäller budget, träningsanläggningar, träningstider och liknande och att kvinnors och mäns idrottande får samma uppmärksamhet i föreningen och dess sektioner 03 Ökad jämställdhet och mångfald maj 2015 Sektion 00;3 sid 1 (2)

8 Kvinnor och män har lika stort inflytande i beslutande och rådgivande organ. Det innebär att vi på alla beslutande och rådgivande nivåer bör ha kvinnor och män representerade med minst 40 procent. Då tas både kvinnors och mäns kunskaper, erfarenheter och värderingar tillvara och får påverka kvinnors och mäns idrott. Arbetsformer och fördelning av uppdrag utformas så att kvinnor och män får lika stora möjligheter att medverka. Det innebär att flickor och pojkar, kvinnor och män, ges samma möjligheter att utvecklas som aktiva, ledare, tränare, anställda och förtroendevalda. Kunskap kring jämställdhet måste ges hög prioritet. Det är viktigt att inse att också idrotten präglas av bristande jämställdhet och att medvetet och aktivt ta itu med detta problem. Bara en jämställd idrott präglas fullt ut av de demokratiska värderingar som är idrottens. Att männen i många sammanhang är normen är begränsande, inte minst för en folkrörelse, eftersom både män och kvinnor får underordna sig och att framförallt kvinnor ofta utestängs. Jämställdhetsintegrering: jämställdhetsperspektivet ska vara införlivat i den dagliga verksamheten och genomsyra alla verksamhetsområden. Det innebär att jämställdhet skapas i vardagliga handlingar och genom beslut där både kvinnor och män deltar. Jämställdhetsintegrering förutsätter att det finns kunskap om jämställdhetsfrågor hos förtroendevalda, ledare, tränare och anställda på alla nivåer inom idrotten. Att förebygga och motverka sexuella trakasserier och diskriminering p.g.a. sexuell läggning Frillesås FF tar således kraftigt avstånd från alla former av sexuella trakasserier och diskriminering på grund av sexuell läggning. Frillesås FF ställer sig bakom, och ska följa, Riksidrottsförbundets policy och handlingsplan mot sexuella trakasserier inom idrotten samt Riksidrottsförbundets policy mot diskriminering på grund av sexuell läggning inom idrotten. Ansvar Ansvaret för att planen följs har klubbstyrelsen. 03 Ökad jämställdhet och mångfald maj 2015 Sektion 00;3 sid 2 (2)

9 Ökad demokrati och delaktighet inom Frillesås FF Vår föreningsverksamhet är uppbyggd på ideell bas, och arbetar för gemenskap, kamratskap och social fostran. För oss är det viktigt att föreningens medlemmar, inte bara utvecklas i sitt idrottande och i det som därtill hör, utan också får en förståelse för hur Frillesås FF fungerar som förening, bl.a. i fråga om hur och av vem de beslut fattas som i slutänden påverkar idrottandet. Ett led i detta arbete är att ha en policy för ökad demokrati och delaktighet, där föreningens gemensamma regler fungerar som riktlinjer och stöd för föreningens medlemmar, oavsett idrott. Handlingsplan Frillesås FF s ska alltid ha minst en ledare eller annan funktionär som har genomgått handledarutbildning inom området föreningslära. Handledaren ska därefter årligen genomföra kursen Föreningslära (omfattning: 4 timmar) med samtliga ungdomar i åldern 14 år, oavsett vilken idrott de utövar. I mån av möjlighet ska föreningen dessutom erbjuda utbildningen även till andra grupper av medlemmar som inte tidigare haft tillfälle att genomgå den. Föreningen ska också sträva efter att öka informationsutbytet mellan styrelse och medlemmar, bl.a. genom att kontinuerligt offentliggöra aktuella dagordningar och styrelseprotokoll på Frillesås FF:s hemsida, och därutöver verka för att god delaktighet upprätthålls i olika sammanhang. Ansvaret för att denna handlingsplan genomförs ligger på Frillesås FF:s klubbstyrelse. 04 Ökad demokrati och delaktighet oktober 2010 Sektion 00;4 sid 1 (1)

10 Höjd utbildningsnivå för barn- och ungdomsledare inom Frillesås FF Mål FFF har som mål att driva och utveckla en i bygden förankrad bred och sund idrottsverksamhet. Sektionerna inom föreningen skall bidra till målet genom att: Driva en bred ungdomsverksamhet i vilken så många som möjligt av bygdens ungdomar kan engageras. Erbjuda en allsidig utveckling och meningsfull fritidssysselsättning för ungdomar i en lagsport med höga sportsliga ideal. Utveckla ungdomar så att föreningen får en bred bas för rekrytering av egna spelare till junior- och seniorlag. För alla gällande regler: Vi står för god kamratanda, mobbningstendenser tolereras inte. Vi står för sportsligt uppträdande på och utanför plan. Handlingsplan för Ungdomsledare Vi ställer höga krav på våra Ungdomsledare eftersom de skall vara goda föredömen för våra ungdomar. Genom Frillesås FF:s försorg får varje Ungdomsledare tillfälle till god ledarutbildning dels genom de kurser de specialförbund vi samarbetar med anordnar, dels genom de kurser Hallands Idrottsförbund och Sisu anordnar. Alla ledare som leder verksamhet för barn upp till 12 år skall ha genomgått barnledarutbildningen Plattformen. För att nå detta mål är planen att minst 25 % av de ledare som faller inom denna kategori årligen skall gå nämnda kurs. Barn och ungdomsledare som leder barn och ungdomar upp till 12 år ska regelbundet även prata om sund kost och kostvanor i samband med psykisk och fysisk aktivitet. För ledare som leder verksamhet för våra barn över 12 år så är ambitionen att vi i möjligaste mån skall följa de utbildnings rekommendationer specialförbunden förespråkar. Ansvar Det är Sektionsordföranden som har ansvaret för att denna utbildningsplan efterföljs, tillsammans med av Klubbstyrelsen utsedd person. 05 Höjd utbildningsnivå för Barn & U-ledare oktober 2010 Sektion 00;5 sid 1 (1)

Den vita tråden. Utveckla det drogförebyggande arbetet

Den vita tråden. Utveckla det drogförebyggande arbetet Den vita tråden Att Idrotts- och hälsocertifiera Annebergs IF innebär att vi utvecklar sammanhållningen och klubbgemenskapen mellan Annebergs IF olika lag. Certifieringen visar på betydelsen av föräldrastöd

Läs mer

Den vita tråden. Utveckla det drogförebyggande arbetet

Den vita tråden. Utveckla det drogförebyggande arbetet Den vita tråden Att Idrotts- och hälsocertifiera Annebergs IF innebär att vi utvecklar sammanhållningen och klubbgemenskapen mellan Annebergs IF olika lag. Certifieringen visar på betydelsen av föräldrastöd

Läs mer

POLICY DOKUMENT KÄVLINGE

POLICY DOKUMENT KÄVLINGE POLICY DOKUMENT KÄVLINGE DOKUMENTETS INNEHÅLL Förhållningssätt och agerande i föreningen gentemot Tobak, Alkohol, Narkotika, Jämställdhet och Sexuella Trakasserier. I huvudsak inriktning barn och ungdomar

Läs mer

Idrotts- och hälsocertifiering av Gräppås golfklubb (v. 2015-12)

Idrotts- och hälsocertifiering av Gräppås golfklubb (v. 2015-12) Idrotts- och hälsocertifiering av Gräppås golfklubb (v. 2015-12) Gräppås Golfklubb är en ideell förening och har som målsättning att låta alla medlemmar få spela golf på både motionsnivå och tävlingsnivå.

Läs mer

Idrotts- och hälsocertifiering för Kungsbacka Tennisklubb

Idrotts- och hälsocertifiering för Kungsbacka Tennisklubb Idrotts- och hälsocertifiering för Kungsbacka Tennisklubb Syftet med certifieringen är att barn/ungdomar och andra aktiva ska kunna vara aktiva i en hälsosam och ännu tryggare föreningsmiljö i Kungsbacka

Läs mer

Idrott och hälsa i Gräppås golfklubb

Idrott och hälsa i Gräppås golfklubb Idrott och hälsa i Gräppås golfklubb Gräppås Golfklubb är en ideell förening och har som målsättning att låta alla medlemmar få spela golf på både motionsnivå och tävlingsnivå. Genom detta vill klubben

Läs mer

Idrotts- och hälsocertifiering för Kungsbacka Tennisklubb

Idrotts- och hälsocertifiering för Kungsbacka Tennisklubb KUNGSBACKA TENNISKLUBB 2016-11-14 Idrotts- och hälsocertifiering för Kungsbacka Tennisklubb Syftet med certifieringen är att barn/ungdomar och andra aktiva ska kunna vara aktiva i en hälsosam och ännu

Läs mer

Västergötlands Golfförbunds Jämställdhetsplan

Västergötlands Golfförbunds Jämställdhetsplan Västergötlands Golfförbunds Jämställdhetsplan I idrottsrörelsens verksamhetsidé står idrotten ska utformas så : Alla som vill, oavsett nationallitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell

Läs mer

Annebergs IF Den vita tråden

Annebergs IF Den vita tråden Annebergs IF Dalavägen 37 434 99 Kungsbacka Annebergs IF Den vita tråden Upprättad: 201311 Senast reviderad: 201710 Dokumentansvarig: Anders Sundqvist Version: 201311 Sida 1 av 10 Godkänt av: Underskrift

Läs mer

Följade gäller i föreningens aktiviteter och inkluderar såväl träningar, träningsläger som matcher samt resor till och från match:

Följade gäller i föreningens aktiviteter och inkluderar såväl träningar, träningsläger som matcher samt resor till och från match: Idrotts- och hälsocertifiering: Lerkils IF Under 2013 utformar Lerkils IF en policy i samstämmighet med Kungsbacka kommuns krav för att bli en idrotts- och hälsocertifierad förening. Innehållet i denna

Läs mer

SNIFFNING Vi tolererar inga former av sniffning av lättflyktiga lösningsmedel eller gaser i samband med föreningens aktiviteter eller liknande.

SNIFFNING Vi tolererar inga former av sniffning av lättflyktiga lösningsmedel eller gaser i samband med föreningens aktiviteter eller liknande. Utveckla det drogförebyggande arbetet DROGPOLICY För oss i Kungsbacka Basketklubb är det viktigt med gemenskap, kamratskap och social fostran. Kungsbacka Basketklubb har med tanke på detta antagit en drogpolicy,

Läs mer

Checklista för hälsocertifiering

Checklista för hälsocertifiering & checklista 2017 Startår Checklista för hälsocertifiering Checklistan och kriterierna riktar sig till föreningar som vill certifiera sin förening för första gången. Var vänlig och fyll i uppgifter om

Läs mer

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY...

Policysamling 2012-02-28 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... Policysamling 2012-02-28 Innehåll 1 POLICY FÖR UNGDOMSVERKSAMHETEN.... 2 2 POLICY FÖR REPRESENTATIONSLAGEN... 2 3 EKONOMISK POLICY... 3 4 FÖRÄLDRA POLICY... 3 5 UPPFÖRANDE POLICY... 3 5.1 Spelare och ledare...

Läs mer

Checklista för hälsocertifiering

Checklista för hälsocertifiering Checklista för hälsocertifiering Checklistan och kriterierna riktar sig till föreningar som genomfört sitt startår och som vill fortsätta att certifiera sig. Fortsättning är mer inriktad på informationsspridning,

Läs mer

I FCC får ingen mobbning förekomma. Sann sportsmannaanda skall vara det intryck som förknippas med FCC. Vi hejar på och stöttar vårt eget lag.

I FCC får ingen mobbning förekomma. Sann sportsmannaanda skall vara det intryck som förknippas med FCC. Vi hejar på och stöttar vårt eget lag. Drogpolicy för FC CIMRISHAMN FC Cimrishamn, FCC, bildades 2006 och är en ideell innebandyförening som har som målsättning att vara en förening dit alla skall känna sig välkomna, känna glädje och kamratanda.

Läs mer

Kriterier och checklista 2013

Kriterier och checklista 2013 och checklista 2013 grundläggande krav nedan, till Anna Carlsson, Fritid & Folkhälsa, Livsstilsenheten, 434 81 Kungsbacka, senast 15/11. Har certifieringsarbetet presenterats för föreningens styrelse under

Läs mer

GF Tempo Ledarguiden 2016

GF Tempo Ledarguiden 2016 GF Tempo Ledarguiden 2016 Förord Detta dokument är framtaget av ledare samt styrelsemedlemmar i GF Tempo. Dokumentet som kommer från riksidrottsförbundet (RF) bygger på ledarguiden som är utvecklat ifrån

Läs mer

POLICYDOKUMENT. Detta policydokument har tagits fram av styrelsen för Vindelns IF under vintern 2015/2016 Antagen

POLICYDOKUMENT. Detta policydokument har tagits fram av styrelsen för Vindelns IF under vintern 2015/2016 Antagen POLICYDOKUMENT 2016 Detta policydokument har tagits fram av styrelsen för Vindelns IF under vintern 2015/2016 Antagen 2016-02-22 1 INNEHÅLL FÖRÄLDRAPOLICY..3 LEDARPOLICY...5 MILJÖPOLICY 8 JÄMSTÄLLDHETSPLAN

Läs mer

Barsebäck Golf & Country Club

Barsebäck Golf & Country Club Barsebäck Golf & Country Club Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-12-22 Innehåll Inledning...3 Värdegrund...3 Visioner och mål...3 Medlemskap...3 Träning och tävling...4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

Idrotts- och hälsocertifiering

Idrotts- och hälsocertifiering Idrotts- och hälsocertifiering Utveckla det drogförebyggande arbetet Drogpolicy Volleybollklubben Westan VK Westan är en ideell idrottsförening som arbetar för idrottande, gemenskap, kamratskap och social

Läs mer

DROGPOLICY 2016 Musubi Dojo Kampsportsförening

DROGPOLICY 2016 Musubi Dojo Kampsportsförening DROGPOLICY 2016 Musubi Dojo Kampsportsförening Vår föreningsverksamhet är uppbyggd på ideell grund. Vi arbetar för gemenskap, kamratskap och social fostran. Det är viktigt att vi hjälper våra barn och

Läs mer

Föreningspolicy Varla Innebandyklubb (Varla IBK)

Föreningspolicy Varla Innebandyklubb (Varla IBK) Föreningspolicy Varla Innebandyklubb (Varla IBK) Innehållsförteckning Mål med Barnverksamhet... 2 Mål med Ungdomsverksamheten... 2 Seniorverksamhet... 3 Krav att använda Glasögon... 3 Idrotts och hälsocertifiering...

Läs mer

Föreningspolicys för Åsa Idrottsförening

Föreningspolicys för Åsa Idrottsförening Föreningspolicys för Åsa Idrottsförening Innehållsförteckning 1. Övergripande policys ÅSA IF... 3 1.1 Ändamål/föreningsidé... 3 Idrotts- och hälsocertifiering... 4 2. Jämställdhets- och mångfaldspolicy...

Läs mer

DROGPOLICY FÖR OSBY ATLET & BROTTARKLUBB

DROGPOLICY FÖR OSBY ATLET & BROTTARKLUBB DROGPOLICY FÖR OSBY ATLET & BROTTARKLUBB 1 Om föreningen: Osby Atlet & BrottarKlubb bildades 1930 och är en ideell förening i Osby kommun. Vår verksamhet är att lära ut brottning i grekisk romersk stil

Läs mer

BTK Kävlinge. Policy för verksamheten. Antagen av Styrelsen Version 1.1

BTK Kävlinge. Policy för verksamheten. Antagen av Styrelsen Version 1.1 BTK Kävlinge Policy för verksamheten Antagen av Styrelsen 2013-06-11 Version 1.1 Innehåll Inledning... 3 Värdegrund... 3 Visioner och mål... 3 Medlemskap... 3 Träning och tävling... 4 Riktlinjer för ledare

Läs mer

Örnsköldsvik Shotokan Karateklubb

Örnsköldsvik Shotokan Karateklubb www.ovikshotokan.se sida 1(7) Örnsköldsvik Shotokan Karateklubb DROGPOLICY www.ovikshotokan.se sida 2(7) DROGPOLICY för medlemmar inom Örnsköldsvik Shotokan Karateklubb. Örnsköldsvik Shotokan Karateklubb

Läs mer

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A )

Gröna tråden. Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling. (Rev. A ) Gröna tråden Policydokument för Grönahögs IK En förening i Utveckling (Rev. A 2012 11 16) Innehållsförteckning Introduktion... 3 Värdegrunder, Moral och Etik... 3 Svenska Fotbollförbundet... 3 Grönahögs

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy för Perstorps SK

Alkohol- och Drogpolicy för Perstorps SK Alkohol- och Drogpolicy för Perstorps SK Det är en övergripande målsättning att alla spelare i Perstorps Sportklubb skall erhålla sådan utbildning att det främjar spelarens utveckling både som fotbollsspelare

Läs mer

DROGPOLICY FÖR LAGANS GOLFKLUBB

DROGPOLICY FÖR LAGANS GOLFKLUBB Sida 1 FÖR LAGANS GOLFKLUBB Sida 2 INLEDNING Lagans Golfklubb är en idrottsförening med inriktning på golf. Klubben bildades 1966 och har sedan dess befunnit sig i ständig utveckling. Klubbens idrottsverksamhet

Läs mer

Policydokument för Nyhammars IF

Policydokument för Nyhammars IF NYHAMMARS IDROTTSFÖRENING Policydokument för Nyhammars IF Detta policydokument har tagits fram av styrelsen för Nyhammars IF. Det skall diskuteras och förankras med aktiva, tränare, styrelse och kansli.

Läs mer

DROGPOLICY FÖR ÅLANDS GOLFKLUBB

DROGPOLICY FÖR ÅLANDS GOLFKLUBB FÖR ÅLANDS GOLFKLUBB / godkänd av styrelsen 07.11.2017 INLEDNING Ålands Golfklubb är en idrottsförening med golf som sysselsättning. Klubben grundades år 1975. Klubbens idrottsverksamhet består av tävlingsmoment

Läs mer

Checklista för hälsocertifiering

Checklista för hälsocertifiering Checklista för hälsocertifiering Checklistan och kriterierna riktar sig till föreningar som genomfört sitt startår och som vill fortsätta att certifiera sig. Fortsättning är mer inriktad på informationsspridning,

Läs mer

Alkohol- och drogpolicy för Hammarby IF FF

Alkohol- och drogpolicy för Hammarby IF FF Alkohol- och drogpolicy för Hammarby IF FF Det är en övergripande målsättning att alla spelare i Hammarby IF FF skall erhålla sådan utbildning att det främjar spelarens utveckling både som fotbollspelare

Läs mer

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång.

Värdegrund. För oss i Degerfors IF är alla viktiga oavsett roll och vi sätter alltid föreningen främst i både med- och motgång. Värdegrund VÄRDEGRUND DEGERFORS IF I Degerfors IF erbjuder vi glädje och utveckling Glädje är en viktig del av verksamheten och skapar en förutsättning till ett livslångt fotbollsintresse. I Degerfors

Läs mer

Drogpolicy. Antagen vid Styrelsemöte: Reviderad: Thomas Lundblad

Drogpolicy. Antagen vid Styrelsemöte: Reviderad: Thomas Lundblad Drogpolicy Antagen vid Styrelsemöte: 2012-03-13 Reviderad: Thomas Lundblad Inledning/Allmänt Visby AIK är en ideell idrottsförening som arbetar för idrottande, gemenskap, kamratskap och social fostran.

Läs mer

Drog- och alkoholpolicy

Drog- och alkoholpolicy Drog- och alkoholpolicy för medlemmar i MSSK Drog- och alkoholpolicy är skriven av ungdomssektionen 2013-10-15 Ansvarig för policyn är huvudstyrelsen. 2 (5) Varför en drogpolicy? Att vara med i en förening

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Varför? De allra flesta barn och ungdomar är någon gång aktiva i en idrottsförening.

Läs mer

Föreningspolicy Varla Innebandyklubb (Varla IBK) Version: 2015-08-01 Ansvarig: Styrelsen E-mail: styrelsen@varlaibk.nu

Föreningspolicy Varla Innebandyklubb (Varla IBK) Version: 2015-08-01 Ansvarig: Styrelsen E-mail: styrelsen@varlaibk.nu Föreningspolicy Varla Innebandyklubb (Varla IBK) Version: 2015-08-01 Ansvarig: Styrelsen E-mail: styrelsen@varlaibk.nu 1 Innehållsförteckning Varla IBK Ledord... 3 Mål med Barnverksamhet... 4 Mål med Ungdomsverksamheten...

Läs mer

Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att

Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att Gällivare Sportklubbs föreningspolicy Gällivare Sportklubb är en idrottsförening som står för att Alla är välkomna att vara med i GSK utifrån sina egna förutsättningar. Vi strävar efter bredd men tar också

Läs mer

Jämställdhetsplan 2009

Jämställdhetsplan 2009 Jämställdhetsplan 2009 INNEHÅLL Inledning... 3 Bakgrund... 4 SSDF jämställdhetspolicy... 5 SSDF jämställdhetsplan... 5 Koppling mot RF och SISU... 5 Kopplingar i övrigt... 5 Ansvar... 5 Uppföljning, revidering

Läs mer

Varför en drogpolicy?

Varför en drogpolicy? Förord till handlingsplan/drogpolicy för föreningar på Norra Hisingen. Varför en drogpolicy? Att vara med i en idrottsförening är mer än att bara träna och tävla. Här får ungdomarna en trygg och social

Läs mer

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad

Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak. Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak Gemensam ANDT-policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Mål Varför? De allra flesta barn och ungdomar är någon gång aktiva i en

Läs mer

SVENSKA BASKETBOLLFÖRBUNDETS MÅNGFALDS- OCH JÄMSTÄLLDHETSPLAN

SVENSKA BASKETBOLLFÖRBUNDETS MÅNGFALDS- OCH JÄMSTÄLLDHETSPLAN SVENSKA BASKETBOLLFÖRBUNDETS MÅNGFALDS- OCH JÄMSTÄLLDHETSPLAN INLEDNING Svenska Basketbollförbundet vill att anställda, föreningsaktiva, eller inhyrd personal ska känna att de har lika värde, oavsett kön,

Läs mer

Föreningscertifikat. Bästa möjliga idrottsförening i Mölndal. Vad kommer certifieringen att innebära?

Föreningscertifikat. Bästa möjliga idrottsförening i Mölndal. Vad kommer certifieringen att innebära? Föreningscertifikat Bästa möjliga idrottsförening i Mölndal Vad kommer certifieringen att innebära? Idrottsföreningar med barn- och ungdomsverksamhet i Mölndals stad kommer att ha möjlighet att genomgå

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy. Oxberg/Älvdalen-Åsens FotbollsFörening

Alkohol- och Drogpolicy. Oxberg/Älvdalen-Åsens FotbollsFörening Alkohol- och Drogpolicy Oxberg/Älvdalen-Åsens FotbollsFörening Nationell och lokal nivå Riksdagen beslutade 2001 att anta en ny nationell handlingsplan för att förebygga alkoholskador. De antog ett antal

Läs mer

Alkohol- och Drogpolicy

Alkohol- och Drogpolicy Alkohol- och Drogpolicy för föreningar i Norsjö kommun Handbok för föreningsledare. Information för vårdnadshavare och medlemmar. Antaget av föreningen:. Styrelsens ordförande:. Datum: Syfte Syftet med

Läs mer

DROGPOLICY FÖR BÅSTAD GOLFKLUBB

DROGPOLICY FÖR BÅSTAD GOLFKLUBB FÖR BÅSTAD GOLFKLUBB Drogpolicy för Båstad Golfklubb, Version 2013.1 1 INLEDNING Båstad Golfklubb är en idrottsförening med golf som sysselsättning och som bildades 1930. Klubbens idrottsverksamhet består

Läs mer

Lenhovda Idrottsförenings Värdegrund

Lenhovda Idrottsförenings Värdegrund Version 2013 Lenhovda Idrottsförenings Värdegrund Gemenskap Trygghet Respekt Utveckling Verksamhetsidé I vår förening får Alla vara med, pojkar, flickor, unga och gamla! Det ska vara kul att idrotta och

Läs mer

Policy och handlingsregler för Lidingö simklubb

Policy och handlingsregler för Lidingö simklubb Policy och handlingsregler för Lidingö simklubb Lidingö simklubb ( simklubben ) har antagit en värdegrund som bland annat syftar till att erbjuda sina medlemmar och anställda en trygg social miljö. För

Läs mer

Bilaga 2b Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2017 Föräldrakooperativet Förskolan Grävlingen

Bilaga 2b Likabehandlingsplan Likabehandlingsplan 2017 Föräldrakooperativet Förskolan Grävlingen Bilaga 2b Likabehandlingsplan 2017-02-11 Likabehandlingsplan 2017 Föräldrakooperativet Förskolan Grävlingen Inledning Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig,

Läs mer

Drogpolicy - med tillhörande handlingsplan

Drogpolicy - med tillhörande handlingsplan 2011-05-18 Idrotten som förebild - Drogförebyggande arbete som drivkraft! Vår Idrottsförenings Surahammars IBF Drogpolicy - med tillhörande handlingsplan Inledning Definition Följande definieras som en

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Reviderad 160309 Innehåll: Föreningside och målsättning Verksamhetside Spelaransvar Ungdomar Spelarutbildningsmatris Tränare-/ledaransvar

Läs mer

UTMÄRKT FÖRENING 2015

UTMÄRKT FÖRENING 2015 UTMÄRKT FÖRENING 2015 Fotboll Glädje Trygghet Stolthet Svärdsjö IF Fotbolls verksamhetsidé Svärdsjö IF Fotboll har som huvudsakligt mål att erbjuda alla barn och ungdomar möjlighet att delta i föreningens

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen 1 Likabehandlingsplanen 1. Inledning 1.1 Verksamhetens ställningstagande 1.2 Till dig som vårdnadshavare 2. Syfte och åtgärder 2.1 Syftet med lagen 2.2 Aktiva åtgärder 2.3 Ansvarsfördelning 2.4 Förankring

Läs mer

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden

IFK VÄRSÅS Blåvita tråden IFK VÄRSÅS Blåvita tråden - för framtiden Reviderad 070214 Reviderad 141207 Innehåll Föreningsidé och målsättning...2 Verksamhetsidé... 3 Barn/Ungdom... 3 Spelarutbildningsmatris... 4 Spelaransvar...5

Läs mer

GF Tempo. Idrott och Hälsocertifiering 2016/2017

GF Tempo. Idrott och Hälsocertifiering 2016/2017 GF Tempo Idrott och Hälsocertifiering 2016/2017 1.Utveckla det drogförebyggande arbetet 1.1 Inledning Vår förening GF tempo är en ideell förening som inriktar sig på truppgymnastik för barn och ungdomar.

Läs mer

DROGPOLICY FÖR FÖRENINGSLIVET INOM KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS VERKSAMHET

DROGPOLICY FÖR FÖRENINGSLIVET INOM KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS VERKSAMHET FÖR FÖRENINGSLIVET INOM KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDENS VERKSAMHET I Karlskrona vill vi att alla föreningar arbetar mot droganvändning Folkhälsa är ett uttryck för befolkningens hälsotillstånd och tar hänsyn

Läs mer

FRCK Diskrimineringspolicy

FRCK Diskrimineringspolicy FRCK Diskrimineringspolicy Innehåll Inledning... 2 Styrning för diskrimineringspolicyn... 2 Jämställdhetsarbete... 2 :... 2... 2... 2 Mångfaldsarbete... 2... 2 Kompetensutveckling... 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

NACKA HUNDUNGDOM. och poli

NACKA HUNDUNGDOM. och poli NACKA HUNDUNGDOM Värdeg rund och poli c y Nacka Hundungdom 2013 Vår vision är att: Nacka Hundungdom ska erbjuda trygg och meningsfull verksamhet för ungdomar och sträva efter att vara en förebild för andra

Läs mer

Skapa en positiv och sund miljö där alla får får lära sig fotboll och utveckla ett livslångt intresse.

Skapa en positiv och sund miljö där alla får får lära sig fotboll och utveckla ett livslångt intresse. LEDARPÄRM 2014 Skapa en positiv och sund miljö där alla får får lära sig fotboll och utveckla ett livslångt intresse. Syfte med ledarpärmen Ge ledare och funktionärer i Kågedalens AIF en ökad trygghet

Läs mer

Policy / styrdokument Skellefteå Ridklubb (SRK)

Policy / styrdokument Skellefteå Ridklubb (SRK) Policy / styrdokument Skellefteå Ridklubb (SRK) Ändamålet med föreningen: Skellefteå Ridklubb (SRK) är en ideell förening. SRK erbjuder kommunens invånare en ridklubb för alla. SRK tillhandahåller idrottsoch

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Idrott o Hälsocertifiering

Verksamhetsberättelse 2015 Idrott o Hälsocertifiering Verksamhetsberättelse 2015 Idrott o Hälsocertifiering Idrotts- och Hälsocertifiering 1.0 Bakgrund Idrotts- och hälsocertifieringen riktar sig till föreningar i Kungsbacka kommun och fungerar som en kvalitetsmärkning.

Läs mer

AIK Fotboll. Alkohol- och drogpolicy samt handlingsplan. (Reviderad )

AIK Fotboll. Alkohol- och drogpolicy samt handlingsplan. (Reviderad ) AIK Fotboll 2018 Alkohol- och drogpolicy samt handlingsplan (Reviderad 2017-11-16 ) 1 Inledning AIK Fotboll anser att idrottsklubbar har ett ansvar att motverka bruk av alkohol och droger. AIK är en klubb

Läs mer

Program. Innehållsförteckning. Inledning. 2009-03-24 sid 1(7) Version 0.0. Nyköpings Frisksportklubb Program och Policy för verksamheten.

Program. Innehållsförteckning. Inledning. 2009-03-24 sid 1(7) Version 0.0. Nyköpings Frisksportklubb Program och Policy för verksamheten. 2009-03-24 sid 1(7) Innehållsförteckning Program... 1 Inledning... 1 Frisksportrörelsens idé...2 Klubbens program...2 Rörelse och motion... 2...2...3 Alkohol tobak droger doping... 3...3...3...4 Etik och

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETSPLAN. Svenska Karateförbundet Fastställd av förbundsstyrelsen den 24 april 2010

JÄMSTÄLLDHETSPLAN. Svenska Karateförbundet Fastställd av förbundsstyrelsen den 24 april 2010 JÄMSTÄLLDHETSPLAN Svenska Karateförbundet Fastställd av förbundsstyrelsen den 24 april 2010 Inom idrottsrörelsen har det pågått ett medvetet jämställdhetsarbete sedan Riksidrottsförbundets (RF:s) stämma

Läs mer

POLICY DROGFÖREBYGGANDE ARBETE & VÄRDEGRUND

POLICY DROGFÖREBYGGANDE ARBETE & VÄRDEGRUND POLICY DROGFÖREBYGGANDE ARBETE & VÄRDEGRUND REV. 2018 INLEDNING Kungsbacka Konståkningsklubbs, KunKK, verksamhetsidé är att vi på alla nivåer vill bedriva vår idrott så att den utvecklar människor positivt,

Läs mer

Föreningspolicy VARLA Innebandyklubb

Föreningspolicy VARLA Innebandyklubb Föreningspolicy VARLA Innebandyklubb (VARLA IBK) Version: 2017-11-24 Ansvarig: Styrelsen E-mail: styrelsen@varlaibk.nu 1 Innehåll Varla IBK Ledord...3 Sportsligt styrdokument...3 Föreningspolicy...4 Mål

Läs mer

Tillsammans för en fotboll fri från alkohol, narkotika, doping och tobak!

Tillsammans för en fotboll fri från alkohol, narkotika, doping och tobak! Tillsammans för en fotboll fri från alkohol, narkotika, doping och tobak! Vår gemensamma ANDTS-Policy ANDTS? ANDTS står för Alkohol-Narkotika-Doping-Tobak och Spel. Varför? De allra flesta barn och ungdomar

Läs mer

Drogpolicy Formtoppen, Höllviken och Skanör

Drogpolicy Formtoppen, Höllviken och Skanör 2011-02-13 Drogpolicy Formtoppen, Höllviken och Skanör Innehåll Inledning...3 Drogpolicy...4 Riktlinjer gällande tobak...4 Riktlinjer gällande alkohol...5 Riktlinjer gällande narkotika...6 Riktlinjer gällande

Läs mer

I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet

I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet 1 Aktiva föräldrar Att skapa bra förutsättningar för våra ungdomar både på planen och utanför En utgångspunkt för hur vi, föreningen och ni som föräldrar

Läs mer

Idrottspolitiskt program Mariestads kommun

Idrottspolitiskt program Mariestads kommun Idrottspolitiskt program Mariestads kommun Antaget av kommunfullmäktige Mariestad 2015-05-25 Sida: 2 (7) Idrottspolitiskt program för Mariestads kommun Kommunfullmäktiges beslut 90/15 Syftet med det idrottspolitiska

Läs mer

Drog och alkoholpolicy Policy för Eken IBK.

Drog och alkoholpolicy Policy för Eken IBK. Drog och alkoholpolicy Policy för Eken IBK. Detta dokument vänder sig till Eken IBK:s spelare, ledare och föräldrar. Alla med anknytning till klubben ska känna till dess innehåll. Bakgrund Som idrottsförening

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Policy: mot sexuella trakasserier Reviderad 2012-06-06 Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med

Läs mer

POLICY HANINGE HANDBOLL

POLICY HANINGE HANDBOLL HANINGE HANDBOLL POLICY Dokumentet beskriver policy och riktlinjer inom ett antal områden som berör lag, ledare, spelare, föräldrar och övriga aktiva inom Haninge Handbollsklubb. POLICY 1(13) 1 FÖRORD...

Läs mer

Förskolan ska präglas av en kultur där vi pratar med varandra och inte om varandra

Förskolan ska präglas av en kultur där vi pratar med varandra och inte om varandra Förskoleenheten Marieberg 1 Likabehandlingsplan Denna plan är upprättad för att förbättra arbetet med att förebygga, upptäcka och åtgärda i de fall diskriminering och kränkningar uppkommer eller fortsätter.

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM

LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM LIKABEHANDLINGSPLAN PRIVAT BARNOMSORG AB CARINA BÄCKSTRÖM Som vuxna har vi en skyldighet att ingripa när vi ser ett kränkande beteende om inte, kan det tolkas som att vi accepterar beteendet. Innehåll

Läs mer

H 65-Drogpolicy. På ungdomssidan har vi 20 lag i seriespel och handbollskolan. Under hösten har tillkommit knatte handboll.

H 65-Drogpolicy. På ungdomssidan har vi 20 lag i seriespel och handbollskolan. Under hösten har tillkommit knatte handboll. H 65-Drogpolicy. H 65 startade 1965 och bedriver en omfattande verksamhet med ca 500 medlemmar. Säsongen 2008/2009 spelar representationslagen Herr och Dam båda i Div. 1. inte många föreningar i landet

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2014

LIKABEHANDLINGSPLAN 2014 LIKABEHANDLINGSPLAN 2014 mot diskriminering och alla former av kränkande behandling Varje förskola ska årligen utarbeta plan för sitt arbete mot alla former av diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

POLICY för Garphyttans IF Fotboll

POLICY för Garphyttans IF Fotboll POLICY för Garphyttans IF Fotboll 1. Verksamhetsidé / Grundsyn barn o ungdom Vi vill: Att vår verksamhet ska vara öppen för alla pojkar och flickor oavsett förutsättningar och ambitionsnivå. Ge våra barn

Läs mer

HANDLINGSPLAN PLAN MOT MOBBNING, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Trygg förening. Loggan

HANDLINGSPLAN PLAN MOT MOBBNING, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Trygg förening. Loggan HANDLINGSPLAN PLAN MOT MOBBNING, DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Trygg förening Loggan Handlingsplanen gäller från nov 2015, revideras nov 2016 Sida 1 En trygg förening för alla vårt gemensamma

Läs mer

Fritidsnämndens riktlinjer för barn- och ungdomsverksamhet

Fritidsnämndens riktlinjer för barn- och ungdomsverksamhet PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Fritidsnämndens riktlinjer för barn- och ungdomsverksamhet Örebro kommun 2016-09-20 Ft 264/2016 orebro.se 2 PROGRAM Uttrycker värdegrund och önskvärd utveckling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Solbackens förskola (I enlighet med 6 kap. 8 i skollagen och 3 kap. 16 i diskrimineringslagen) Mål Alla barn på förskolan Solbacken skall känna

Läs mer

Drogpolicy. Formtoppen

Drogpolicy. Formtoppen 2015-02-06 Drogpolicy Formtoppen Höllviken och Skanör Innehåll Inledning... 3 Drogpolicy... 4 Riktlinjer gällande tobak... 4 Riktlinjer gällande alkohol... 5 Riktlinjer gällande narkotika... 6 Riktlinjer

Läs mer

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy

Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy Sida 1 (8) Karlskrona AIF barn- och ungdomspolicy gemensamma värdegrunder för såväl lagledare, tränare, föräldrar, barn och ungdomar Sida 2 (8) Barns och ungdomars fotbollsspel bygger på att - de ska ha

Läs mer

Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling

Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling Årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling 2018-2019 Junibackens förskola och fritidshem 2018-2019 ALLA MÄNNISKOR HAR LIKA VÄRDE 1. Vår vision På vår förskola ska inget

Läs mer

Lindgårdens förskola

Lindgårdens förskola Lindgårdens förskola 1. Inledning Det här är Vingåkers kommuns likabehandlingsplan. Vi vill med vår likabehandlingsplan informera om hur vi arbetar med frågor som rör diskriminering och annan kränkande

Läs mer

POLICY GARPHYTTANS IF FOTBOLL

POLICY GARPHYTTANS IF FOTBOLL POLICY GARPHYTTANS IF FOTBOLL 1. Verksamhetsidé / Grundsyn barn o ungdom Vi vill: Att vår verksamhet ska vara öppen för alla pojkar och flickor oavsett förutsättningar och ambitionsnivå. Ge våra barn och

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller 2014-2015 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Vision 3 3. Syfte.. 3 4. Lagar och styrdokument 3 5. De sju diskrimineringsgrunderna

Läs mer

Lagföräldramöte ÖHK

Lagföräldramöte ÖHK Lagföräldramöte ÖHK 2018-02-28 Agenda Status FBC Vinga Peter & Yanick Status respektive lag - bordet runt - alla Feedback från lagen till styrelsen & frågor alla Sammanfattning Info & policy arbete - Yanick

Läs mer

Hammarlands IK r.f. Policy

Hammarlands IK r.f. Policy Hammarlands IK r.f. Policy Policyarbetet är en kontinuerlig process som ska resultera i att vi i Hammarlands IK (HIK) ständigt utvecklar och förbättrar vår verksamhet. En god föreningsmiljö ur såväl sociala,

Läs mer

Falu Shotokan Karateklubb Policy

Falu Shotokan Karateklubb Policy Falu Shotokan Karateklubb Policy I detta dokument har vi försökt åskådliggöra Falu Shotokan Karateklubb policy, och riktlinjer för alla som är aktiva inom klubben och ledarna för dessa. Det som står skrivet

Läs mer

UKF: Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling för Starrkärrs förskola LÅ 11/12

UKF: Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling för Starrkärrs förskola LÅ 11/12 Sektor utbildning, kultur och fritid UKF: Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling för Starrkärrs förskola LÅ 11/12 Verksamhetens vision Alla barn är välkomna till vår förskola.

Läs mer

VÅR POLICY. Beslutad av medlemsmötet

VÅR POLICY. Beslutad av medlemsmötet 1 Marks Handbollsklubb VÅR POLICY Beslutad av medlemsmötet 20180418 Innehåll Inledning:... 2 Klubbens policy:... 3 Värdegrund:... 3 Klubbens vision:... 3 Klubbens målsättning:... 3 Sportsliga riktilinjer:...

Läs mer

ANT-policy för KFUM Central Basket

ANT-policy för KFUM Central Basket ANT-policy för KFUM Central Basket KFUM-KFUK Central basket har som mission att verka för sportsliga framgångar inom ungdoms- och seniorbasket i centrala Stockholm, baserat på proffsig basketverksamhet

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Spovens förskola 2016/17

Plan mot kränkande behandling för Spovens förskola 2016/17 Plan mot kränkande behandling för Spovens förskola 2016/17 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål.

Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1. Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2. Definitioner..2. Mål. 2012-12-21 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 1 Personalkooperativet Norrevångs förskolas likabehandlingsplan..2 Definitioner..2 Mål.2 Syfte...2 Åtgärder...3 Till dig som förälder!...4...4

Läs mer

DROGPOLICY HÖRBY FF. Rev

DROGPOLICY HÖRBY FF. Rev DROGPOLICY HÖRBY FF Rev 20160218 1 Hörby FF är en ideell idrottsförening med fotboll som huvudsysselsättning. Förutom föreningens sportsliga mål, att ge våra barn och ungdomar möjlighet att utvecklas efter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskoleområde 15 Reviderad 2014-12-10 1.Vår vision På vår förskola ska inget barn bli diskriminerat, trakasserat eller utsatt för kränkande behandling.

Läs mer