Minimiarealen för en förbindelse är fem (5) hektar åker eller årlig odling av minst en (1) hektar trädgårdsväxter.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minimiarealen för en förbindelse är fem (5) hektar åker eller årlig odling av minst en (1) hektar trädgårdsväxter."

Transkript

1 UTBILDNING I ANSÖKAN OM JORDBRUKARSTÖD Våren (7) ERSÄTTNING FÖR EKOLOGISK PRODUKTION Ersättningen för ekologisk produktion är en kompensation för de kostnader och inkomstbortfall som iakttagandet av ekologiska produktionsmetoder orsakar. Förutsättningar för att ingå förbindelse Sökande Utbildning Minimiareal Den som ingår en förbindelse ska vara aktiv jordbrukare. Den som ingår en förbindelse eller maken ska vara 18 år den 31 december året före det år då förbindelseperioden börjar. Sökanden kan vara yngre än så, om han eller hon har ingått äktenskap eller bedriver jordbruk som samägare tillsammans med en förälder eller om det finns andra särskilda skäl att avvika från ålderskravet. När det gäller sammanslutningar ska åtminstone en i sammanslutningen uppfylla ålderskravet. Ingåendet av förbindelse förutsätter att jordbrukaren eller den som ansvarar för gårdens skötsel har genomgått en minst fem (5) dagar lång grundkurs i ekologisk odling eller motsvarande utbildning om bedrivande av ekologisk jordbruksproduktion. Som motsvarande utbildning betraktas t.ex. studier i ekologisk odling vid en läroanstalt. Ingåendet av en förbindelse om ekologisk husdjursproduktion förutsätter att jordbrukaren eller den som ansvarar för gårdens skötsel förutom en fem dagar lång grundkurs har genomgått en minst två (2) dagar lång utbildning om ekologisk husdjursproduktion. Är det fråga om jordbruk som bedrivs i form av en sammanslutning (bolag, lantbrukssammanslutning osv.), ska den som ansvarar för gårdens skötsel uppfylla utbildningskravet. Intyg över att utbildningskravet uppfylls ska lämnas in till NTMcentralen senast den sista dagen för ansökan om arealstöd det år då förbindelsen ingås. Minimiarealen för en förbindelse är fem (5) hektar åker eller årlig odling av minst en (1) hektar trädgårdsväxter. Inledande kontroll och kontrollsystem En ny ekogård som ansöker om ekoförbindelse skall lämna in ansökan om anslutning till kontrollsystemet senast den sista dagen för huvudstödansökan ansökningsåret, alltså Förbindelse kan godkännas om den inledande kontrollen ska godkännas senast Gården ska omfattas av kontrollsystemet under hela den tid förbindelsen gäller.

2 2 (7) Allmänna förbindelsevillkor Minimivillkoren för en förbindelse om ekologisk produktion Den jordbrukare som har ingått en förbindelse om ekologisk produktion får använda högst 70 kilogram fosfor per hektar åker och år. Vid gödsling av trädgårdsväxter får högst 115 kilogram fosfor användas per hektar åker och år. På ovan nämnda mängder får fosforutjämning tillämpas. Vid fosforgödsling kan en högst fem år lång utjämningsperiod tillämpas. Fosforutjämningsperioden ska inledas när den tillåtna årliga fosfornivån överskrids. Utjämningsperioden kan inledas också när den tillåtna årliga mängden fosfor underskrids. Tidpunkten för utjämningsperiodens början och slut ska anges i de skiftesspecifika anteckningarna. En jordbrukare som har ingått en förbindelse om ekologisk produktion får årligen använda högst den mängd kväve per hektar åker som anges i statsrådets förordning om begränsning av vissa utsläpp från jordbruk och trädgårdsodling (x/201x). Växtskyddsmedel ska användas och lagras på det sätt som avses i 6 och 7 i lagen om växtskyddsmedel (1563/2011). På en gårdsbruksenhet får växtskyddsmedel spridas endast av en person som har avlagt den examen som avses i 10 i lagen om växtskyddsmedel eller som fått rätt att ordna denna examen eller som har sådan gällande utbildning som avses i 28 4 mom. i statsrådets förordning om kompensationsbidrag och miljöstöd för jordbruket åren (366/2007). På en gårdsbruksenhet ska en växtskyddsspruta som används för spridning av växtskyddsmedel testas på det sätt som föreskrivs i 4 kap. i lagen om växtskyddsmedel. Traktorsprutor i yrkesmässig användning ska testas en gång senast den 26 november 2016 och därefter vart femte år. Om spridningsutrustningen har testats tidigare på det sätt som avses i 28 3 mom. i statsrådets förordning om kompensationsbidrag och miljöstöd för jordbruket åren , behöver utrustningen inte testas på nytt förrän om fem år efter testningen. Förbindelser och förbindelseareal Inom den ekologiska produktionen finns det förbindelser av två olika slag: förbindelser för växtodlingslägenheter och förbindelser för husdjurslägenheter. Båda är femåriga, och efter den första förbindelseperioden kan de förlängas årligen. Förbindelseåret och förbindelseperioden börjar den 1 maj och slutar den 30 april. Förbindelsen kan ingås i fråga om areal som ger rätt till ersättning inom ramen för programstöden (ersättningsberättigande areal). Den areal som ger rätt till ersättning för ekologisk produktion är samma som den areal som ger rätt till miljöersättning för miljöförbindelse. Ersättningsberättigande skiften med markanvändningsslaget åker kan fogas till en förbindelse.

3 3 (7) Skiftena ska vara åtminstone 0,01 ha för att kunna inräknas i förbindelsens minimiareal. Ersättning för ett skifte kan betalas, om skiftets (bas- och jordbruksskifte) areal är åtminstone 0,05 hektar. En gård som odlar frilandsgrönsaker kan också ingå en ekoförbindelse som gäller bara en del av skiftena på gården. Till förbindelsen fogas då de skiften där man under förbindelseperioden odlar frilandsgrönsaker. På förbindelseskiftena kan man under perioden odla frilandsgrönsaker eller andra växter. Gårdens övriga skiften kan då användas till konventionell produktion. Om det inte är fråga om odling av frilandsgrönsaker, ska förbindelsen omfatta gårdens alla skiften, med vissa undantag. Förbindelsen behöver inte omfatta skiften där det är svårt att producera avsalugrödor (på grund av skiftenas beskaffenhet eller läge, t.ex. stenrika skiften, skyddszoner, skiften om omfattas av ett avtal om tran-, gäss- och svanåkrar eller långvarig vallodling av torvåkrar, eller främjande av naturens och landskapets mångfald). Också skiften som är på väg att tas ur jordbruksproduktion kan lämnas utanför förbindelsen. Rörflensarealer som odlas i energiproduktionssyfte ska lämnas utanför förbindelsen, och för dem betalas inte ersättning för ekologisk produktion. De rörflensarealer som står utanför förbindelsen kan odlas med konventionella eller ekologiska metoder Produktionen av rörflen ska ordnas i produktionsenheter i enlighet med förordningen om ekologisk produktion. Rörflen kan dock odlas för foderändamål på gården, då anmäls rörflenen under växtkoderna för vall. En gård kan bedriva växthusproduktion som inte är ekologisk, om man i växthusen odlar andra växtarter eller växtsorter än på friland, produktionen har ordnats i produktionsenheter i enlighet med förordningen om ekologisk produktion och arealen inte omfattas av ekoförbindelsen. Ändring av förbindelsearealen Till en ekoförbindelse kan man årligen utan begränsningar foga skiften som härrör från en annan ekoförbindelse. Ekogårdar kan också byta förbindelseskiften sinsemellan. Inget separat beslut om ändring av förbindelserna görs när skiften överförs. Areal som tidigare inte omfattats av någon förbindelse kan fogas till en förbindelse under det andra och tredje förbindelseår högst 5 hektar årligen. Om den nya arealen är större än så, kan en ny förbindelse ingås. Under det fjärde och femte år det är inte möjligt att foga ny areal till förbindelsen, men om den nya arealen är åtminstone 5 hektar man kan ingå en ny förbindelse. Om en areal som omfattas av en förbindelse är mindre än 5 hektar, kan den areal som ska fogas till förbindelsen vara högst 1hektar. Möjligheterna att ansöka om nya förbindelser och fogandet av tilläggsarealer till existerande förbindelser är beroende av budgetanslagen för ansökningsåret i fråga. Skiften kan avföras ur förbindelsen i följande fall: - skiftet övergår till en annan ekoförbindelse - skiftet övergår till någon som inte har ingått en förbindelse

4 4 (7) - skiftet utgår ur jordbrukarens besittning på grund av ägoreglering skiftet utgår på grund av oöverstigligt hinder (force majeure) eller exceptionella omständigheter (EU 1305/2013 artikel 47.4, t.ex. jordbrukarens död, långvarig arbetsoförmåga och expropriation) - skiftet tas ur jordbruksproduktion De ersättningar som har betalats för skiftet ska återbetalas i den sistnämnda situationen om det inte är fråga av en oöverstigligliga hinder. I övriga fall behöver en utbetald ersättning inte återbetalas. Om förbindelsearealen sjunker så att den understiger minimiarealen (5 eller 1 ha) förbindelsen förfaller och ersättning som redan har betalats ut återkrävs inte. Byte av förbindelse (ändring av gårdstypen) och frånträdande av förbindelse En växtodlingsförbindelse kan ändras till en förbindelse som gäller husdjursproduktion, då förblir förbindelseperioden oförändrad. En husdjursförbindelse kan ändras till en växtodlingsförbindelse, då behöver den utbetalda husdjursförhöjningen inte återbetalas. Om djurtäthet sjunker under 0,3 de/ha, förbindelse om ekologisk husdjursproduktion bytas till en förbindelse om ekologisk produktion. Odlaren kan ansöka om byte tillbaka till en förbindelse om ekologisk husdjursproduktion följande år. Jordbrukaren kan frånträda en förbindelse när förbindelseperioden löper ut eller när förbindelsen eller hela förbindelsearealen överförs till en annan jordbrukare. Den jordbrukare som frånträder förbindelsen kan då för husbehovsodling lämna en åkerareal som är mindre än1 hektar. Förbindelsen kan frånträdas också i fall av ett sådant oöverstigligt hinder eller en sådan exceptionell omständighet som nämns i artikel 2.2 i den horisontella förordningen (EU 1306/2013). Hindren är följande: - stödtagarens död - långvarig arbetsoförmåga hos stödtagaren - en allvarlig naturkatastrof som i stor omfattning påverkar gården - oavsiktlig förstörelse av byggnaderna för djur på gården - en epizooti eller en växtsjukdom som drabbar hela eller en del av stödtagarens djurbesättning respektive grödor - expropriation av hela eller en stor del av gården, om denna inte kunde förutses den dag då ansökan lämnades in. Villkor som gäller växtodlingslägenheter På gårdens skiften ska man det första förbindelseåret inleda ekoodling på en åtminstone fem hektar stor areal, eller på en åtminstone en hektar stor areal när det är fråga om trädgårdsodling. Alla skiften ska omfattas av ekologisk odling senast det andra förbindelseåret. Omläggningen till ekologisk produktion kan ske också jordbruksskiftesvis. En gård som ingått en ekoförbindelse ska producera avsalugrödor i medelsnitt på minst 30 % av förbindelsearealen under förbindelseperioden. En gård som börjar med

5 5 (7) ekologisk produktion ska producera avsalugrödor under den första förbindelseperiodens fjärde och femte år. En gård där omställningen till ekoproduktion redan är avklarad ska under hela förbindelseperioden producera avsalugrödor på i genomsnitt 30 % av förbindelsearealen. De som åren 2013 och 2014 ingick ett avtal som var förenligt med den gamla programperioden omfattas av en särskild övergångsbestämmelse, på grund av vilken avsalugrödor ska produceras från och med 2016 och Avsalugrödor behöver inte produceras, om största delen av skörden används till foder för den egna boskapen (över 50 %). På en sådan gård kan förbindelsen efter den 5-åriga förbindelseperiodens slut förlängas bara om den egna boskapen läggs om till ekologisk produktion eller om gården börjar iaktta kravet på avsalugrödor. Avsalugrödor behöver inte heller produceras, om gården har ingått ett samarbetsavtal om foderproduktion med en gård som ingått en förbindelse om ekologisk husdjursproduktion. Villkor som gäller husdjurslägenheter Gårdar som ingått en husdjursförbindelse ska inleda ekologisk odling på sina förbindelseskiften enligt samma tidtabell som gårdar som ingått en växtodlingsförbindelse. Per förbindelsehektar ska gården årligen ha åtminstone 0,3 djurenheter ekologiskt uppfödda djur. Utifrån jordbrukarens redogörelse kan man då medeltalet beräknas bortse från djurantalet under ett sådant kortvarigt produktionsuppehåll som krävs inom vissa former av husdjursproduktion eller som beror på grundlig reparation eller utvidgning av en husdjursbyggnad, ändring av produktionsinriktningen eller ett oöverstigligt hinder. Antalet produktionsuppehåll och deras längd är inte av någon betydelse, det räcker att djurantalet uppfylls. Antalen djurenheter beräknas fr.o.m. 1.5 under förbindelseåret. De följande åren beräknas djurantalen kalenderårsvis. När antalet djurenheter beräknas beaktar man mjölkkor, dikor, övriga nötkreatur, får och getter, suggor, slaktsvin, galtar, hönor och tuppar, broilrar, kalkoner, gäss, ankor och avelsdjur (moderdjur) av de nämnda fjäderfäna. Djuren och produktionsbyggnaderna ska vara i sökandens besittning. När en förbindelse söks anmäls de djurslag som den ekologiska produktionen omfattar. De djurslagsspecifika koefficienterna för omräkning till djurenheter anges nedan i tabell 1. Djurslag kan bytas ut eller läggas till under förbindelseperioden. Nytt djurslag kan godkännas vid beräkning av djurtäthet fr.o.m. det första kontrollbesök enligt kontrollsystemet för ekologisk produktion har godkänts. Då ska den inledande kontrollen för det nya djurslagets del göras senast 30.4, och beslutet ska fattas senast När det gäller nötkreatur, svin, får och getter fås de uppgifter om djurantalet som behövs för uträkning av djurtätheten ur djurregistren. Sökanden ska separat anmäla antalet fjäderfän och produktionsuppehåll. Anmälning görs på blankett 461.

6 6 (7) Förbindelser för husdjurslägenheter kan förlängas efter den 5-åriga förbindelseperioden, förutsatt att gården har producerat husdjursprodukter eller levande ekodjur till försäljning senast det sista förbindelseåret. Djurslag Djurenheter (de) Nötkreatur - tjurar, kor och andra nötkreatur som är över 2 år 1,0-6 mån. 2 år 0,6 - under 6 mån. 0,4 Får och getter - över 1 år 0,2 - lamm och killingar (över 3 mån.) 0,06 Suggor 0,5 Övriga svin 0,3 - avvanda grisar: 2/3 av dem som är i åldern 0 3 mån. Fjäderfä - värphönor och avelshönor 0,014 - broilrar 0,007 - broileravelsfåglar 0,02 - kalkonavelsfåglar 0,05 - andra fjäderfä 0,03 Tabell 1. Koefficienter för omräkning av djur till djurenheter

7 7 (7) Ersättningsnivåer och betalning För sedvanliga jordbruksgrödor betalas 160 euro per hektar och år. Inom förbindelser för husdjurslägenheter betalas dessutom en förhöjning som är 134 euro per hektar. För arealer som omfattas av en förbindelse och där det odlas frilandsgrönsaker betalas förhöjd ekoersättning, 600 euro/hektar. Ersättningsnivån bestäms årsvis utgående från den gröda som odlas. Ersättning betalas för förbindelseskiftens jordbruksskiften som anmäls att vara Ekoersättning betalas inte för skiften som tillfälligt inte odlas, växthusarealer eller arealer som omfattas av 20-åriga specialstödsavtal. Dessutom betalas ersättning inte för skiften som omfattas av skyddszon engligt miljöförbindelse eller som omfattas av specialstödsavtal om skyddszoner, våtmark, främjande av landskap och naturens mångfald eller långvarig vallodling på torvåkrar. Ekoersättningen och andra stöd och ersättningar Miljöersättning En ekogård kan inte välja åtgärden alternativt växtskyddsmetoder för trädgårdsväxter vid miljöförbindelse. Miljöersättning betalas inte för skiften i en eköförbindelse som anmäls som gröngödslingsvall (ingår redan i principerna för eko-odling, därför betalas miljöersättning inte för skiftena i fråga). Inom åtgärderna placering av flytgödsel i åker och återanvändning av näringsämnen och organiskt material kan man använda bara sådana gödselfabrikat som är tillåtna inom ekoproduktionen. Ersättning för djurens välbefinnande Förgröning En förbindelse om ekologisk husdjursproduktion kan inte ingås, om gården har valt ett av följande tilläggsvillkor inom ersättningen för djurens välbefinnande: betesgång och rastning för nötkreatur, utevistelse för sinsuggor och gyltor, betesgång under betessäsongen och rastning utanför betessäsongen för får och getter, utevistelse för höns och kalkoner, främjande av de förhållanden under vilka suggor och gyltor hålls, främjande av grisningsförhållandena eller ströbeklädning av boxar för slaktsvin och avvanda grisar. När en ekohusdjursförbindelse ingår ska tilläggsvillkoret bytas eller frånträdas. En gård som omfattas av kontrollsystemet för ekologisk produktion år befriad från det krav på diversifiering av grödor, det krav på arealer med ekologiskt fokus och krav om bevarande av permanent gräsmark som hänför sig till förgröningsstödet. Gården ska emellertid iaktta alla förgröningskrav på de skiften som inte omfattas av ekokontrollen. Om gården inte vill använda befrielse från förgröningstödets krav, det måste anmäls på stödansökan.

Förbindelse om ekologisk produktion

Förbindelse om ekologisk produktion Förbindelse om ekologisk produktion Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Europa investerar i landsbygdsområden Blankett 215 Läs noga igenom blankettens ifyllningsanvisning och lämna in

Läs mer

ERSÄTTNING FÖR EKOLOGISK PRODUKTION 2015- Tankesmedja 10: Ekologisk produktion, kompensationsersättningar och Nationella åkerstöd

ERSÄTTNING FÖR EKOLOGISK PRODUKTION 2015- Tankesmedja 10: Ekologisk produktion, kompensationsersättningar och Nationella åkerstöd UTBILDNING I ANSÖKAN OM JORDBRUKARSTÖD HÖSTEN 2014 ERSÄTTNING FÖR EKOLOGISK PRODUKTION 2015- Tankesmedja 10: Ekologisk produktion, kompensationsersättningar och Nationella åkerstöd Ersättningen för ekologisk

Läs mer

FÖRBINDELEVILLKOR FÖR ERSÄTTNING FÖR EKOLOGISK PRODUKTION 2015

FÖRBINDELEVILLKOR FÖR ERSÄTTNING FÖR EKOLOGISK PRODUKTION 2015 FÖRBINDELEVILLKOR FÖR ERSÄTTNING FÖR EKOLOGISK PRODUKTION 2015 Innehållsförteckning 1. Förbindelse... 2 1.1. Ekoförbindelsernas innehåll... 2 1.2. Att ingå förbindelse... 2 1.3. Ändring av förbindelsen

Läs mer

SKÖTSEL AV ÄNGSVALL. Villkor för erhållande av miljöersättning för skötsel av ängsvall år 2015

SKÖTSEL AV ÄNGSVALL. Villkor för erhållande av miljöersättning för skötsel av ängsvall år 2015 SKÖTSEL AV ÄNGSVALL Villkor för erhållande av miljöersättning för skötsel av ängsvall år 2015 1. Allmänna villkor för erhållande av miljöersättning för skötsel av ängsvall För att erhålla ersättning för

Läs mer

Anvisning till blanketten Övertagande av SAM-ansökan och åtagande 2016

Anvisning till blanketten Övertagande av SAM-ansökan och åtagande 2016 Anvisning till blanketten Övertagande av SAM-ansökan och åtagande 2016 Följ anvisningen så att du fyller i blanketten rätt. Kom ihåg att lämna in ansökan i rätt tid! Observera att länsstyrelserna har särskilda

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

STÖDVILLKOR FÖR MILJÖSTÖDETS SPECIALSTÖD FÖR EKOLOGISK PRODUKTION ÅR 2012 (avtal som ingås år 2012)

STÖDVILLKOR FÖR MILJÖSTÖDETS SPECIALSTÖD FÖR EKOLOGISK PRODUKTION ÅR 2012 (avtal som ingås år 2012) 8.3.2011 STÖDVILLKOR FÖR MILJÖSTÖDETS SPECIALSTÖD FÖR EKOLOGISK PRODUKTION ÅR 2012 (avtal som ingås år 2012) 1. ALLMÄNNA STÖDVILLKOR 1.1 Ingående av avtal Specialstöd för ekologisk produktion kan beviljas

Läs mer

Lag. om ändring av lagen om förskottsuppbörd

Lag. om ändring av lagen om förskottsuppbörd Lag om ändring av lagen om förskottsuppbörd I enlighet med riksdagens beslut upphävs i lagen om förskottsuppbörd (1118/1996) 21, 32, 33, 33 a, 33 b och 36, 4 kap., 47 och 49 53 samt 7 kap., av dem 21,

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 160/2005 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar. Ärende. Beredning i utskott. Beslut. RSv 160/2005 rd RP 40/2005 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 160/2005 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar. Ärende. Beredning i utskott. Beslut. RSv 160/2005 rd RP 40/2005 rd RIKSDAGENS SVAR 160/2005 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om yrkesinriktad vuxenutbildning och av lagen om finansiering av undervisnings- och kulturverksamhet Ärende

Läs mer

STÖD FÖR HUSDJURSSKÖTSEL 2015 - Bidrag för nötkreatur

STÖD FÖR HUSDJURSSKÖTSEL 2015 - Bidrag för nötkreatur STÖD FÖR HUSDJURSSKÖTSEL 2015 - Bidrag för nötkreatur - Bidrag för får och getter - Stöd för svin- och fjäderfähushållning - Kompensationsersättningens husdjursförhöjning - Hästar - Uppfödning av lantraser

Läs mer

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08

PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 PBL om tidsbegränsade bygglov m.m. 2016-03-08 Bygglov krävs för Enligt 9 kap. 2 PB krävs det bygglov för 1.nybyggnad, 2.tillbyggnad, och 3.annan ändring av en byggnad än tillbyggnad, om ändringen innebär

Läs mer

Sivu 1 17.2.2016. Startstöd till unga jordbrukare 2015 -

Sivu 1 17.2.2016. Startstöd till unga jordbrukare 2015 - Sivu 1 17.2.2016 Startstöd till unga jordbrukare 2015 - Stöd kan beviljas åt en blivande jordbrukare som har fyllt 18 men inte 41, och första gången börjar bedriva jordbruk som näringsidkare. en privaträttslig

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag Bostadsbidrag barnfamiljer Barnfamiljer med låga inkomster kan få bostadsbidrag. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster, dina boendekostnader, bostadens storlek och hur många barn du har. Du söker

Läs mer

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas

RP 305/2010 rd. I propositionen föreslås att lagen om besvärsnämnden. intressen skyddas genom sekretessen. Besvärsinstansernas RP 305/2010 rd Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lag om ändring av 17 i lagen om besvärsnämnden för social trygghet och 21 i lagen om försäkringsdomstolen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Ansökan 1 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 a Upphävd genom RFFS 2001:25). 3 (Upphävd

Läs mer

Föreskrift om insiderregister

Föreskrift om insiderregister Ändringarna är understrukna 1 (5) Till fondbolagen Föreskrift om insiderregister Med stöd av 101 1 mom. lagen om placeringsfonder meddelar Finansinspektionen följande föreskrift om register över ägande

Läs mer

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Sida 2 av 6 Regler för placering i förskola och pedagogisk omsorg Barn erbjuds förskoleplats från och med ett års ålder i den omfattning

Läs mer

Fritidshem. Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem

Fritidshem. Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem Fritidshem Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem Placering i fritidshem I den här broschyren får du information om hur du ansöker om plats för ditt barn i Piteå kommuns förskolor

Läs mer

Esbo stad Beslut Sida 1 / 6. Nämnden Svenska rum 48 26.05.2016

Esbo stad Beslut Sida 1 / 6. Nämnden Svenska rum 48 26.05.2016 Esbo stad Beslut Sida 1 / 6 2086/2016 02.05.00 48 Avgifter för småbarnspedagogik enligt lagen om klientavgifter inom småbarnspedagogiken från 1.8.2016 Beredning och upplysningar: Jaana Suihkonen, tel.

Läs mer

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4

Partnerskapsförord. giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2. Parter 3. Partnerskapsförordets innehåll: 4 Partnerskapsförord giftorättsgods görs till enskild egendom 1, 2 Parter 3 Namn Telefon Adress Namn Telefon Adress Partnerskapsförordets innehåll: 4 Vi skall ingå registrerat partnerskap har ingått registrerat

Läs mer

Startstöd till unga jordbrukare 2015-2020. Närings-, trafik- och miljöcentralen i Österbotten

Startstöd till unga jordbrukare 2015-2020. Närings-, trafik- och miljöcentralen i Österbotten Startstöd till unga jordbrukare 2015-2020 Vem kan få startstöd? Sökanden minst 18 år och högst 40 år Första etableringen som ansvarig jordbruksföretagare Tillräcklig yrkeskunskap Företagarinkomsten från

Läs mer

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk 2015-10-19 Diarienummer UN 2015:170 Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 1 november 2015 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Försäkringskassans ställningstagande 1. När en ersättningsperiod påbörjas En ersättningsperiod

Läs mer

Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning

Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-09-08, 222 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

FÖRBINDELSEVILLKOR FÖR KOMPENSATIONSBIDRAG 2012

FÖRBINDELSEVILLKOR FÖR KOMPENSATIONSBIDRAG 2012 FÖRBINDELSEVILLKOR FÖR KOMPENSATIONSBIDRAG 2012 1 1. FÖRBINDELSEN OCH FÖRUTSÄTTNINGARNA FÖR ATT INGÅ DEN 1.1 Jordbrukaren och gårdsbruksenheten Kompensationsbidrag kan betalas till en jordbrukare som uppfyller

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2006:528 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

RP 225/2006 rd. till nämnda rättsakter och bemyndiganden att föreskriva om nationella undantag. Lagarna avses träda i kraft den 11 april 2007.

RP 225/2006 rd. till nämnda rättsakter och bemyndiganden att föreskriva om nationella undantag. Lagarna avses träda i kraft den 11 april 2007. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av vägtrafiklagen och 89 i fordonslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås att vägtrafiklagen och fordonslagen

Läs mer

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan

Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Intyg om erfarenhet och lämplighet att undervisa som lärare i gymnasieskolan Läs detta innan du fyller i intyget: Det här formuläret ska fyllas i av rektorn eller huvudmannen och bifogas till ansökan om

Läs mer

MARKNADSÖVERSIKT 10/2012. Användning av posttjänster 2012. Uträttande av ärenden vid verksamhetsställena och tillgång till tjänster

MARKNADSÖVERSIKT 10/2012. Användning av posttjänster 2012. Uträttande av ärenden vid verksamhetsställena och tillgång till tjänster MARKNADSÖVERSIKT 10/2012 Användning av posttjänster 2012 Uträttande av ärenden vid verksamhetsställena och tillgång till tjänster Kommunikationsverket 2012 Förfrågningar: markkinaselvitykset@ficora.fi

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING

TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING TJÄNSTE- OCH ARBETSKOLLEKTIVAVTAL OM FÖRMÅN SOM MOTSVARAR GRUPPLIVFÖRSÄKRING 1 Förmånens innehåll 2 Förmånslåtare När en statsanställd har avlidit, betalas en förmån som motsvarar grupplivförsäkring i

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2009 B 4144-08 KLAGANDE ID Ombud och offentlig försvarare: Advokat PB MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige; SFS 2016:752 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens

Läs mer

Fronttillägg 06.05.2016

Fronttillägg 06.05.2016 Fronttillägg 06.05.2016 Innehåll 1 Förmånsanvisning... 1 1.1 Villkor för beviljande... 1 1.1.1 Belopp och utbetalning... 1 1.1.2 Ansökan och begynnelsetidpunkt... 1 1.2 Extra fronttillägg... 2 1.2.1 Belopp...

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 1999 Budgetutskottet 2004 PRELIMINÄR VERSION 2003/0039(COD) 4 april 2003 FÖRSLAG TILL YTTRANDE från budgetutskottet till utskottet för konstitutionella frågor över förslaget till Europaparlamentets

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om svenskt medborgarskap; SFS 2001:82 Utkom från trycket den 13 mars 2001 utfärdad den 1 mars 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Förvärv av svenskt medborgarskap

Läs mer

omvårdnad GÄVLE Maxtaxa 2016 Vård- och omsorgsboende

omvårdnad GÄVLE Maxtaxa 2016 Vård- och omsorgsboende omvårdnad GÄVLE Maxtaxa 2016 Vård- och omsorgsboende Maxtaxa 2016 Vård- och omsorgsboende Gävle kommun har en övre gräns för hur mycket omvårdnaden får kosta varje person per månad. Det kallas maxtaxa

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

RP 244/2010 rd. till ett belopp som motsvarar den apoteksavgift som har betalats för deras apoteksrörelse.

RP 244/2010 rd. till ett belopp som motsvarar den apoteksavgift som har betalats för deras apoteksrörelse. Regeringens proposition till Riksdagen med förslag till lagar om ändring av 2 och 6 i lagen om apoteksavgift samt av 75 och 92 a i universitetslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I denna proposition

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö

Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö Stadskontoret Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö Beslutade i barn- och ungdomsberedningen 13 juni 2012, Att gälla från och med 2012-07-01. Förskoleverksamhetens uppgift är att genom pedagogisk

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Din tjänstepension PA-KFS 09

Din tjänstepension PA-KFS 09 Din tjänstepension PA-KFS 09 Kort presentation av broschyren Den här broschyren vänder sig till dig som är anställd inom ett KFS-anslutet företag som avtalat om PA-KFS 09. Den ger dig en kort och översiktlig

Läs mer

Trygghet och studiero

Trygghet och studiero UR NYA SKOLLAGEN Tillämpas från den 1/7 2011 Mer om Trygghet och studiero Nyheter Utbildningen ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero Rektorn och

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

FRÅGOR och SVAR utbildning om stödansökan våren 2015

FRÅGOR och SVAR utbildning om stödansökan våren 2015 PROMEMORIA 1 (30) 30.4.2015 FRÅGOR och SVAR utbildning om stödansökan våren 2015 Allmänna frågor Kan schemat för åtskiljande av uppgifter ändras i kommunerna för den nya programperioden? Ja. Personerna

Läs mer

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk

Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Sveriges Trafikskolors Riksförbund Film om körkort för nysvenskar Speakertext - Svensk Vägen till svenskt körkort Funderar du på att skaffa svenskt körkort för personbil? I den här filmen får du reda på

Läs mer

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3

DOP-matematik Copyright Tord Persson. Bråktal -3-2 -1 0 1 2 3. Läs av vilka tal på tallinjen, som pilarna pekar på. Uppgift nr 10 -3-2 -1 0 1 2 3 Bråktal Uppgift nr En limpa delas i 4 lika stora delar. Hur stor del av limpan blir varje del? Uppgift nr 2 Hur många tiondelar behövs för att det skall räcka till en hel? Uppgift nr Hur läser man ut bråket

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 295/2006 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av utlänningslagen och 1 i lagen om studiestöd.

Lag. RIKSDAGENS SVAR 295/2006 rd. Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av utlänningslagen och 1 i lagen om studiestöd. RIKSDAGENS SVAR 295/2006 rd Regeringens proposition med förslag till lagar om ändring av utlänningslagen och 1 i lagen om studiestöd Ärende Regeringen har till riksdagen överlämnat sin proposition med

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA PK1_plus 1 *1429901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT: ANSÖKAN OM UPPEHÅLLSTILLSTÅND FÖR MAKE/MAKA Denna blankett är avsedd för dig vars maka/make ansöker om sitt första uppehållstillstånd i Finland på grund

Läs mer

Betalning av investeringsstöd till gårdsbruk

Betalning av investeringsstöd till gårdsbruk Betalning av investeringsstöd till gårdsbruk 14.4.2015 Pauliina Sundin Österbottens ELY-central 1 Hur får man ut pengarna som man beviljats? Nytt för i år är att ansökan om utbetalning kan göras via Hyrrä

Läs mer

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7)

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndarkansliet informerar Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndaren ska enligt lag utöva tillsyn över gode männens verksamhet. En god

Läs mer

BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN PENSIONÄRSORGANISATIONER

BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN PENSIONÄRSORGANISATIONER BIDRAGSREGLER FÖR FOLKRÖRELSER I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN PENSIONÄRSORGANISATIONER Reviderad upplaga enligt beslut i Kulturnämnden 2005-11-03 1. BIDRAGSREGLER PENSIONÄRSORGANISATIONER Folkrörelserna utgör

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN. Bidrag för stärkelsepotatis 2014

ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN. Bidrag för stärkelsepotatis 2014 ANVISNINGAR FÖR ANSÖKAN Bidrag för stärkelsepotatis 2014 Innehåll NYTT 2014... 3 Definitioner... 3 1 Bidrag för stärkelsepotatis... 4 2 Ansökan om bidrag för stärkelsepotatis... 4 2.1 För sent inlämnad

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om marknadsföring och omsorgsplikt. Prövning av fastighetsmäklarens ansvar för fotografier som har använts i marknadsföringen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1994:1563) om tobaksskatt; SFS 2002:419 Utkom från trycket den 11 juni 2002 utfärdad den 30 maj 2002. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om

Läs mer

Så här påverkar villkorsändringen. Avtalspension SAF-LO. Möjlighet till återbetalningsskydd

Så här påverkar villkorsändringen. Avtalspension SAF-LO. Möjlighet till återbetalningsskydd Avtalspension SAF-LO Så här påverkar villkorsändringen dig Möjlighet till återbetalningsskydd Möjlighet till återbetalningsskydd Ditt sparande idag Du som har ett sparande med pensionskapital intjänat

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL

PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL RP 81/2013 rd Regeringens proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av 61 och 79 i hälso- och sjukvårdslagen PROPOSITIONENS HUVUDSAKLIGA INNEHÅLL I propositionen föreslås det att hälso-

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:46 2014-10-04

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:46 2014-10-04 Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:46 2014-10-04 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av delegation från Finansinspektionen (se FFFS 2007:17). Uttalandet offentliggjordes 14-10-20.

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Lag. RIKSDAGENS SVAR 82/2003 rd

Lag. RIKSDAGENS SVAR 82/2003 rd RIKSDAGENS SVAR 82/2003 rd Regeringens proposition med förslag till lag om fusion av pensionskassan enligt lagen om pension för konstnärer och särskilda grupper av arbetstagare med arbetspensionsförsäkringsbolaget

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Statsbidragsenheten 1 (9) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan. Du ansöker

Läs mer

Anne Denhov & Guy Karlsson. Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning

Anne Denhov & Guy Karlsson. Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning Anne Denhov & Guy Karlsson Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning FoU-enheten Psykiatri Södra Stockholm 2008 2008 FoU-enheten Psykiatri Södra Stockholm Stockholms Läns Sjukvårdsområde

Läs mer

FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK VERKSAMHET I MORA KOMMUN

FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK VERKSAMHET I MORA KOMMUN FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK VERKSAMHET I MORA KOMMUN Information till förälder/vårdnadhavare Mora kommun / 2013-07-01-1 - Definitioner Förskola 1-5 år - pedagogisk verksamhet som riktar sig till

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

RIKTLINJER OCH REGLER FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK- OMSORG BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

RIKTLINJER OCH REGLER FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK- OMSORG BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN RIKTLINJER OCH REGLER FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK- OMSORG BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 2013-11-19, Beslutande: Barn- och utbildningsnämnden Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 14 juni 2010 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 3 april 2008 i mål nr 4221-07,

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1290-2013 Sverigedemokraterna Box 26 291 21 Kristianstad Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Sverigedemokraternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Kom ihåg att ansöka om examen!

Kom ihåg att ansöka om examen! Institutionen för omvårdnad Programrådet för sjuksköterskeprogram, PRS Kom ihåg att ansöka om examen! Information om de olika examina som kan vara aktuella för våra studenter, om hur man ansöker om examen

Läs mer

Uppdrag att samordna en försöksverksamhet med krav på lämplighet vid tillträde till lärar- och förskollärarutbildning

Uppdrag att samordna en försöksverksamhet med krav på lämplighet vid tillträde till lärar- och förskollärarutbildning Regeringsbeslut I:7 2014-03-20 U2014/2222/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskolerådet Box 45093 104 30 Stockholm Uppdrag att samordna en försöksverksamhet med krav på lämplighet vid tillträde

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Riktlinjer för fritidshem och pedagogisk omsorg i Haninge kommun - revidering 2016-04-06

Riktlinjer för fritidshem och pedagogisk omsorg i Haninge kommun - revidering 2016-04-06 2016-03-04 Dnr GFN 2015/228 Riktlinjer för fritidshem och pedagogisk omsorg i Haninge kommun - revidering 2016-04-06 Skollagen (2010:800) 8 kapitlet innehåller bestämmelse om förskolan: 3 Varje kommun

Läs mer

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild

BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG. Bild BOSTADS- ANPASSNINGS- BIDRAG Bild Vem gör vad? Du som ansöker om bostadsanpassningsbidrag ska välja entreprenör, skriva avtal med och betala entreprenören när arbetet är klart. Det är ingen skillnad jämfört

Läs mer

Ledningsstaben Juridiska gruppen 2006-08-23 LiÖ 2006-505 Avgiftssakkunnig Lennart Schilling

Ledningsstaben Juridiska gruppen 2006-08-23 LiÖ 2006-505 Avgiftssakkunnig Lennart Schilling Ledningsstaben Juridiska gruppen 2006-08-23 LiÖ 2006-505 Avgiftssakkunnig Lennart Schilling Hälso- och sjukvårdsnämnden 1 Överenskommelse mellan staten och Landstingsförbundet om hälso- och sjukvård för

Läs mer

Lag. Riksdagens svar på regeringens proposition med rörslag till revidering av lagstiftningen om indrivning av underhållsbidrag

Lag. Riksdagens svar på regeringens proposition med rörslag till revidering av lagstiftningen om indrivning av underhållsbidrag RSv 83/1998 rd - RP 128/1997 rd Riksdagens svar på regeringens proposition med rörslag till revidering av lagstiftningen om indrivning av underhållsbidrag till barn Till 1997 års riksdag har överlämnats

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2011:1108) om vuxenutbildning; SFS 2016:458 Utkom från trycket den 31 maj 2016 utfärdad den 19 maj 2016. Regeringen föreskriver 1 i fråga

Läs mer

Föreskrift. Tillämpningsområde. Tidsfrist för anmälan. Uppgifter i samband med anmälan. OM AUKTION AV FREKVENSOMRÅDET 791-821 MHz OCH 832-862 MHz

Föreskrift. Tillämpningsområde. Tidsfrist för anmälan. Uppgifter i samband med anmälan. OM AUKTION AV FREKVENSOMRÅDET 791-821 MHz OCH 832-862 MHz Föreskrift 1 (10) 64/2012 M Föreskrift OM AUKTION AV FREKVENSOMRÅDET 791-821 MHz OCH 832-862 MHz 1 Tillämpningsområde 2 Tidsfrist för anmälan 3 Meddelad i Helsingfors den xx xxxx 2012 Uppgifter i samband

Läs mer

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Maj 2016 Promemorians huvudsakliga innehåll Enligt lagen (2005:807) om ersättning

Läs mer

21.3.2005 FÖRBINDELSEVILLKOR FÖR MILJÖSTÖDET

21.3.2005 FÖRBINDELSEVILLKOR FÖR MILJÖSTÖDET 21.3.2005 FÖRBINDELSEVILLKOR FÖR MILJÖSTÖDET 2005 1. GRUNDERNA FÖR STÖDBERÄTTIGANDE 1.1. Förbindelse Miljöstöd kan betalas till en jordbrukare som uppfyller de villkor som avses här, förutsatt att jordbrukaren

Läs mer

Avgift efter prestation? Komplettering och förtydligande av rapport om fondbolagens avgifter

Avgift efter prestation? Komplettering och förtydligande av rapport om fondbolagens avgifter PROMEMORIA Datum 2006-10-10 Författare Oskar Ode, Andrea Arppe och Mattias Olander Finansinspektionen P.O. Box 6750 SE-113 85 Stockholm [Sveavägen 167] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-10-18 Närvarande: f.d. justitierådet Nina Pripp, f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson och justitierådet Lars Dahllöf. Sänkt kapitalvinstbeskattning

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datum Diarienr 2014-03-31 1289-2013 Moderata Samlingspartiet Box 2080 103 12 STOCKHOLM Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) uppföljning av ärende om Moderaternas medlemsregister Datainspektionens

Läs mer

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen I denna serie har även utkommit: y Arv y Enklare redovisning y Sambor och deras gemensamma hem y Ägarlägenheter Gratis exemplar av broschyrerna kan beställas

Läs mer

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter

Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter KKV1026, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 99/2014 1 (6) Region Skåne JA Hedlunds väg 291 89 Kristianstad Region Skåne Fråga om utformning av fördelningsnyckel i ramavtal för radiologiprodukter Konkurrensverkets

Läs mer

Trygg Juridik-certifikat

Trygg Juridik-certifikat Trygg Juridik-certifikat Trygg Juridik-certifikatet innebär att bolaget uppfyller följande krav: 1. Bolaget har en upprättad handlingsplan för hur juridiska frågor hanteras inom bolaget. Handlingsplanen

Läs mer

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun

Hemtjänst. Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Hemtjänst Information från omsorgsförvaltningen, Alvesta kommun Uppdaterad 2016 1 Om hemtjänst Hemtjänst är ett samlat begrepp för olika former av omsorg, stöd och service i hemmet. Du som är äldre och/eller

Läs mer

Tidsenligare tillsyn över intressebevakare

Tidsenligare tillsyn över intressebevakare 16.2.2010 Publikationens titel Tidsenligare tillsyn över intressebevakare Författare Justitieministeriets publikation Arbetsgrupp för utredning av intressebevakningsärenden. Ordförande: Markku Helin, sekreterare:

Läs mer

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Den nya skollagen Nuvarande skollag är på olika sätt föråldrad Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Avspeglar

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; utfärdad den 23 maj 2013. SFS 2013:309 Utkom från trycket den 31 maj 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 29 kap. 3, 5 och 9 miljöbalken

Läs mer

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Universitetsförvaltningen Personalavdelningen Dnr 1517/09-200 Rehabilitering Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden Sid: 2 / 6 Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Frågor och svar angående de nya nationella övergångsbestämmelserna. Fråga 1: Får en amatör byta förening fler gånger på en säsong?

Frågor och svar angående de nya nationella övergångsbestämmelserna. Fråga 1: Får en amatör byta förening fler gånger på en säsong? Frågor och svar angående de nya nationella övergångsbestämmelserna Fråga 1: Får en amatör byta förening fler gånger på en säsong? S: Ja, antalet övergångar är inte begränsat om spelaren är amatör hela

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Slopad särskild löneskatt för personer födda 1937 och tidigare

Slopad särskild löneskatt för personer födda 1937 och tidigare Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Slopad särskild löneskatt för personer födda 1937 och tidigare September 2007 1 Innehållsförteckning 1 Lagtext...3 2 Ett avskaffande av särskild löneskatt

Läs mer