PR Birding Tours. Nordöstra Spanien 2016 Reserapport 10 april - 18 april. Naturresor med fokus på fåglar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PR Birding Tours. Nordöstra Spanien 2016 Reserapport 10 april - 18 april. Naturresor med fokus på fåglar"

Transkript

1 PR Birding Tours Naturresor med fokus på fåglar Nordöstra Spanien 2016 Reserapport 10 april - 18 april Text: Per Karlsson Linderum (reseledare). Foto: Patrik Hedengren (rapporten) & Bernt Bergström (artlistan).

2 PR Birding Tours Reseledare: Per Karlsson Linderum. Deltagare: Bernt Bergström, Ingvar Gustavsson, Conny & Patrik Hedengren och Stig Linderum. Översiktligt dagsprogram: 10/4 Avresa från Arlanda till Barcelona. Transfer med minibuss till Delta del Ebre. Kvällskådning i deltat. 11/4 Heldag i Delta del Ebre. 12/4 Morgon och förmiddag i Delta del Ebre. Eftermiddag och kväll i Els Ports de Tortosa. 13/4 Transport till Marjal de Moro nära Sagunt. Sedan transport till Valdelinares skidort. Eftermiddagsskådning och sedan transport till Albarracin. 14/4 Morgon runt Albarracin och sedan heldag i Montes Universales och Punta de Pozondon. Transport till Gallocanta. 15/4 Morgon och förmiddag runt Laguna de Gallocanta. Eftermiddag och kväll vid Hoces de Rio Piedra.

3 16/4 Morgon vid Laguna de Gallocanta. Transport till Las Estepas de Belchite via Luesma och Embalse de las Torcas. 17/4 Morgon vid Sastago. Förmiddag vid Los Monegros och eftermiddag runt Aspa och Alfes. Natt i Barcelona 18/4 Hemresa. Dagbok Söndagen 10 april Vi lämnade Arlanda i tidig morgonstund. Det var fem deltagare plus reseledaren. Några åkte på sin allra första riktiga fågelresa medan en del andra hade stor rutin från resor utomlands. Det var med spänd förväntan vi landade i Barcelona lite innan lunch. På planet hade vi tävlat om vilken art som skulle bli resans första och Patrik vann med sin medelhavstrut. Allt flöt smidigt med väskorna och hyrbil så vi lämnade raskt flygplatsen och styrde söderut. Bernt var ivrig att kryssa fåglar i Spanien och ledde spanande från minibussen.

4 Efter ungefär en timme stannade vi vid motorvägen och rastade vid en vägrestaurang. En av alla rejäla måltider under resan intogs men det var splittring mellan fokus på maten och de allra första nya fåglarna. Vid rastplatsen fanns det gott om gulhämplingar och även ett par sammetshättor samt sjungande tofslärka. Nästan alla starar från och med nu var för en del en ny bekantskap i form av svartstare. Sedan bar det av söderut mot vårt första delmål Delta del Ebre. Vi stannade ytterligare en gång längs med motorvägen och fikade. Över parkeringen cirklade mängder med tornseglare. Vi bodde nu tre nätter på ett Agrotursimo i utkanterna av en av Europas viktigaste våtmarker - Delta del Ebre. I år var det ovanligt torrt i området vilket gjorde det delvis mera svårskådat än normalt men vi såg trots detta massor av fågel. När vi väl installerat oss blev det dags för en kvällstur ut i södra delarna av området. Vi åkte en tur längs med kanaler och diken runt den stora lagunen L Encanyissada. Purpurhäger. Det blev till en början många stopp längs diken då vi alla gladdes åt den rikliga förekomsten med styltlöpare. Där fanns också små flockar med bronsibis, enstaka kohägrar, mycket silkeshägrar, stora biffar till purpurhönor, mycket tringa-vadare, en ensam kungsfiskare, härfåglar och rödhuvad

5 törnskata. Nu var resan på gång! Och deltats karaktärsfågel grässångaren zippade över varje dikesren. En större måsflock visade sig innehålla mängder med skrattmåsar men även många svarthuvade måsar, rödnäbbade trutar och några dvärgmåsar. I den stora lagunen L Encanyissada noterade vi stora mängder rödhuvad dykand, en svarthalsad dopping, större flamingos, skärfläckor, skäggtärnor och en sjungande vassångare. I vasskanten sågs flera purpurhägrar och ett antal rejäla ägretthägrar. Dagen avslutades som de kommande kvällarna med en god trerätters middag med artgenomgång och mycket tjo och tjim! Va? Vegetarisk paella.

6 Soluppgång vid boendet i Delta del Ebre. Måndagen 11 april Den första hela dagen började med bilkrångel. Men det skriver vi inte mer om här. Efter en längre stund (!) hos en bilverkstad i området lämnade vi runt lunch tråkigheterna för skådning resten av dagen. Från verkstaden observerade vi en ormörn. Första stoppet var vid den lilla våtmarken les Olles i områdets nordvästra hörn. Här gick vi en sväng till några av gömslena i den minst sagt varma vårluften. Flera rallhägrar gladde oss liksom resans första långnäbbade måsar och sandtärnor. Flera pungmesar lockade i strandskogen. En maffig skräntärna drog förbi. En sävsparv noterades också. Nästa stopp blev synnerligen produktivt. Vi gick ut till södra delen av den stora lagunen Canal Vell. Vattnet omgärdas av stora vassar så av själva sjön såg vi inte mycket av. Men vi hade kommit för natthägrarna. Och som brukligt satt mycket riktigt två stycken halvt dolda intill pumpstationen. Det hade också kommit in en hel del flyttfågel under natten för längs med stigen/diket ut mot natthägrarna gjorde vi ett flertal spännande fynd. Vi såg bl.a. sydnäktergal, svartvit flugsnappare, rödstjärt, buskskvätta, stenskvätta och medelhavsstenskvätta. Dessutom sågs en av resans svåraste arter - en

7 Sammetshätta. rastande macchiasångare! Ute i vassen sjöng en trastsångare. Turturduva noterades vid själva parkeringen. Och en ormörn jagade över fälten. Den norra delen av deltats sista stopp blev ute vid själva flodmynningen vid lokalen El Garxal. Här kryllade det av fågel. Där fanns hundratals med rödhuvade dykänder. Och på en av stenarna på motsatta flodsidan stod två natthägrar helt öppet. Mycket stora ansamlingar med rödnäbbad trut kunde ses på andra sidan floden vid Illa de Buda. Där fanns också otroliga antal med sothöns. Även här sågs en fiskande skräntärna. I strandzonen rastade även här en del flyttande fåglar och vi såg cettisångare, törnsångare och rostsångare. En pilgrimsfalk svepte förbi när vi åkte tillbaka mot boendet. Som en aptitretare inför kommande dagars bergsturer åkte vi kort innan middag en grusväg upp mot berget Montsia. Den absoluta höjdpunkten var när en hökörn kom inflygande från deltat och passerade majestätiskt längs med motsatta bergskam. En svår art. Häcksparvar sjöng på flera håll. Efter middagen åkte vi åter upp en liten bit på berget Montsia och lyssnade efter nattfåglar. Tyvärr var traktens hundar på sånghumör och det mesta i ljudväg drunknade i det konstanta ylandet och skällandet. Vi fick dock höra en spelande dvärguv nära boendet innan det var dags att krypa till kojs och ladda batterierna för vidare äventyr.

8 Ovan: Middag andra kvällen. Nedan: Rödnäbbad trut.

9 Fågeltornet vid Gola de Migjorn. Tisdagen 12 april Första halvan av denna dag ägnades åt de södra delarna av deltat. Det blev ännu en dag med skönt skådarväder. Och humöret i det glada gänget var på topp! Vi började längst ut i deltat vid fågeltornet vid Gola de Migjorn och L Alfacada. Nya researter blev gravand, årta, dvärgrördrom (tack vare den ständigt alerte Bernt), större strandpipare, svartbent strandpipare, enkelbeckasin, brushane, rödvingad vadarsvala (minst 50 ex) och kentsk tärna. Vi såg naturligtvis många arter hägrar, änder, måsar och tärnor liksom dagen innan. En pilgrimsfalk rastade på sandstranden. Längs med kanalen ut mot tornet kryllade det av lockande pungmesar. I ett buskage nedanför fågeltornet rastade ett gäng flyttande tättingar och vi såg där rödhuvad törnskata, cettisångare, gransångare, bergsångare, polyglottsångare, törnsångare och rostsångare. Sedan blev det lärkspaning norr om våtmarken La Tancada (där vi egentligen bara såg en flock med småsnäppa). Här finns en nästan stäppartad

10 vegetation. Vi hade främst dvärglärkor men även en sedd kalanderlärka och en sjungande korttålärka. Vi fortsatte med att köra den långa smala sandreveln Barra del Trabucador ut mot salinerna vid Punta de la Banya. Här rastade en kustpipare och en liten flock med sandlöpare. Det fanns även här flera rastande småfåglar, bl.a. polyglottsångare, glasögonsångare och medelhavsstenskvätta. Vi såg också på håll de stora saltbergen i den ännu aktiva salinen. Lunch intogs i den synnerligen sömniga lilla vita staden Poblenou. Här åt vi gott även om Bernts fiskelycka inte blev den bästa. Tacka vet jag svenska fiskpinnar! Efter lunch drog vi upp mot de stora bergen bakom staden Tortosa. Detta bergsområde heter Els Ports och reser sig dramatiskt som en kontrast mot det platta deltalandet. Fågellivet är rikt i denna sluttning. Vi hade flera gåsgamar som cirklade vid toppen av den härliga serpentinvägen uppför bergets sluttning. På två platser hade vi skatgök, den första sedd och den andra hörd. Coolt! Flockar med biätare drog runt. Några alpkråkor och en svart rödstjärt hade revir i bergsbranten. Klippsvalor seglade över i en stor blandad svalflock. I skogen uppe på själva berget sjöng brandkronad kungsfågel. Vid en av sluttningarna hittade vi förutom en av skatgökarna även svarthakad buskskvätta och blåtrast. Kornsparvar sjöng på flera håll i de nedre sluttningarna.

11 Rödhuvad dykand. Onsdagen 13 april Nu var det dags att lämna deltat för nya äventyr. Vi for söderut på motorvägen direkt efter frukost. Målet för dagen var våtmarkerna vid Sagunt - Marjal de Moro. Väl framme hade det redan blivit rejält varmt och skönt. Vi gick en rejäl tretimmarstur runt våtmarken. Tyvärr var det ovanligt torrt och flera av målarterna missades (marmorand, kopparand och kamsothöna). Vi såg många rödhuvade dykänder och i andväg också brunänder och en fotograferad vitögd dykand. Det fanns stora flockar med bronsibis, rödvingade vadarsvalor och biätare. Flera rallhägrar flög över vassarna. En dvärgörn upptäcktes seglande mot de avlägsna höjderna. Tre arter strandpipare och en spovsnäppa syntes intill en stor koloni med vitfågel innehållande långnäbbad mås, svarthuvad mås, kentsk tärna och småtärna. En korttålärka sågs mycket bra på strandkanten. Flera cettisångare observerades eller snarare hördes liksom en ensam bergsångare. En av specialarterna vid lokalen är kaveldunsångaren och vi såg och hörde flera exemplar.

12

13 Lunch intogs i Platja de Pucol och det blev en av de mest spännande luncherna med bl.a. helt svart ris. I den för säsongen inte så levande strandorten syntes också några munkparakiter. Nu bar det äntligen av uppåt till högländerna. Vi åkte i en hiskelig fart upp till den lilla skidorten Valdelinares. Snön låg fortfarande kvar i pisterna och det var bitvis riktigt kallt. En del av resans deltagare tog nog på sig det mesta i klädväg. Nya arter blev större hackspett, kungsfågel, nötväcka, trädgårdsträdkrypare, ringtrast, dubbeltrast, stentrast (sedd bara av två personer), hämpling, mindre korsnäbb, citronsiska (målarten här uppe, vi såg flera fina hannar) och grönsiska. Vi hade även brandkronad kungsfågel. Längs med dagens etapp noterade vi också nya researter i form av sånglärka, lagerlärka, svarthätta och svartkråka. På väg ned från höjderna mot Teruel passerade vi en soptipp nära Corbalan. Ett snabbt stopp här gav resans första rödhöns, bruna glador, stensparvar och resans enda röda glada. Här cirklade också ett gäng gåsgamar. På kvällen anlände vi till den pittoreska och delvis muromgärdade medeltida staden Albarracin. Här intogs en av de bästa pizzor reseledaren någonsin ätit (trots alla besök i Italien). Vi avslutade med att på den lokala baren se Atletico Madrid välförtjänt slå ut Barcelona ur Champions League. Sedan sov vi gott! Alpseglare

14 Torsdagen 14 april Hela denna dag ägnades åt bergsområdet Montes Universales norr om Albarracin, bortsett från den allra första timmen då vi for tillbaka några kilometer österut nästan fram till Gea de Albarracin. Landskapet här är spektakulärt värre med rosa bergsbranter och små bäckar i dalgångarna, barrskogsklädda höjdplatåer och små öppna bergsängar, här och där en och annan pittoresk bergsby. Vid bergsbranterna mellan Albarracin och Gea de Albarracin hade vi en härlig start på dagens skådning. Det var visserligen ganska kallt men solen kom snart fram och värmde. Två smutsgamar seglade tillsammans med de mera vanliga gåsgamarna. Vi hörde spel av skogsduva, dvärguv och iberisk gröngöling. Två alpseglare svischade förbi. Flera blåtrastar sjöng. Både häcksparv och klippsparv sjöng och sågs bra. Vid Albarracin.

15 Uppe i själva bergsmassivet Montes Universales gjorde vi en rad stopp. Skådningen var bra och vi njöt av att vara ute i den spanska naturen. Vi såg ytterligare några smutsgamar, dvärgörn, kungsörn, ormvråk, nötskrika, alpkråka, tofsmes, blåmes, trädlärka, brandkronad kungsfågel, trädgårdsträdkrypare, järnsparv, forsärla och citronsiska. En del av eftermiddagen tillbringade vi på högplatåheden runt Punta de Pozondon på över 1000 meters höjd. Här var vegetationen mycket låg och hedartad - en typisk spansk miljö som kallas Paramo. Reselistan fylldes på med ängshök, iberisk varfågel, kalanderlärka, rostgumpsvala och fältpiplärka. Riktat eftersök gav succé i form av målarterna glasögonsångare och provencesångare. Ibland är det bra med playback! Väl framme på kvällen i Gallocanta inkvarterade vi oss på Allucant och intog en välförtjänt middag. Men reselistan fylldes på ytterligare efter middagen. Conny lyckade höra och spela in en tjockfot från hotellfönstret innan han vaggades till sömns av dagens alla intryck. Punta de Pozondon

16 I väntan på dupontlärkan Fredagen 15 april Två nätter bodde vi på det delvis fågelskådarinriktade hotellet Allucant som drivs av den synnerligen sympatiske fågelskådaren Luis Javier Mañas Ballestin, tillika kock på restaurangen. Vi hade förmånen att få med oss Javier på dagens turer runt Spaniens största naturliga sjö Laguna de Gallocanta. Vattennivån i sjön var vid vårt besök dock inte så imponerande. Vi började innan frukost med att åka ut till höjderna sydväst om sjön. Conny hade redan hängt in en spelande vaktel nära boendet. Vi stannade vid ett säkert ställe för att höra den mycket ovanliga dupontlärkans säregna sång. Nästan omedelbart hördes minst tre sjungande fåglar i den mäktiga lärksången. Det var kallt men solens första strålar värmde sakta upp den kalla höglandsluften. Resans först gök spelade bland korkekarna. En minervauggla sågs bra och hördes spela på en gammal stenbyggnad i närheten. På vägen mot frukost hittade vi en mycket grann hanne småtrapp som visade upp sig i all sin prakt.

17 Boendet Allucant vid Laguna de Gallocanta. Efter frukost gjorde vi en tur runt själva sjön Laguna de Gallocanta. Redan innan vi kommit iväg kunde vi från hotellet se över till andra sidan sjön och konstatera att det fanns flera imponerande stortrappar på plats, flera hannar och minst tjugo honor. Vi gjorde ett antal stopp längs med de smala grusvägarna. I själva sjön fanns gravänder och rödhuvade dykänder. Här och där stötte vi upp rödhönor. Flera ängshökar seglade över fälten. En liten flock med tranor fanns kvar. Sjön är ju annars känd som en av de viktigaste rastplatserna för tranan med ansamlingar om över fåglar. På vadarfronten syntes bl.a. styltlöpare, skärfläcka och tofsvipa. Små flockar med sandtärna och skäggtärna drog runt. Minst trettio svartbukiga flyghöns fanns på ett av de torra fälten. Till mångas glädje fick vi besöka en häckning av tornuggla och alla såg den bra när den flög ur sitt bo. Vi hade också ett antal minervaugglor under dagen. Vi njöt också av den rikliga förekomsten av lärkor, speciellt alla stora maffiga kalanderlärkor. En rastande polyglottsångare upptäcktes av Patrik. Flera fältpiplärkor sågs också och runt sjön hördes ett kompakt gnisslande från alla sjungande kornsparvar.

18 Utsikt från boendet över Laguna de Gallocanta / Hela gänget i Hoces de Rio Piedra.

19 När den sena lunchen var inmundigad begav vi oss åter ut med Javier som följeslagare. Eftermiddagen spenderades dels vid några små permanenta vattenspeglar väster om området men huvuddelen av turen gjorde vi en promenad i den vackra och lugna ravinen Hoces de Rio Piedra. Det var inte så många nya fåglar men vi njöt av landskapet och stillheten. Vi noterade bla. smutsgam, en koloni med gåsgamar, dvärgörn, pilgrimsfalk, alpkråka, kaja (resans enda), trädlärka, klippsvala, stjärtmes (resans enda), bergsångare, rostsångare, brandkronad kungsfågel, trädgårdsträdkrypare, blåtrast och klippsparv. Lördagen 16 april Vi började dagen med en dryg timmes spaning vid Laguna Gallocanta innan frukost och avresa från det trevliga boendet i Allucant. Kanske kommer vi tillbaka i trantider? Conny hörde åter spelande vaktel nära hotellet. Roligaste observationen var tveklöst den ensamma svarta stork som rastade mitt ute i sjön. En bonusart på resan och en ovanlig art vid lokalen. Stortrapparna syntes åter bra i det perfekta medljuset. Förutom de arter vi sett dagen innan hittade vi även några mindre flockar med vadare, däribland småsnäppa och kärrsnäppa.

20 Efter frukost åkte vi på småvägar mot nordost. Vi stannade först intill vägen nära Fombuena. Här hördes resans enda göktyta. Dessutom noterade vi provence- och rostsångare samt sammetshätta. Därefter stannade vi åter i passet innan Luesma. Här hade reseledaren vid förra besöket flera stentrastar, en art de flesta tyvärr missade på denna resa. Vi fick däremot höra iberisk gröngöling, trädlärka, taltrast, sydnäktergal, blåtrast och klippsparv. Bäst av allt var reseledarens upptäckt av den svårfångade herdesångare. Herdesångare. Klippbranterna vid Embalse de las Torcas nära den lilla staden Tosos stod nu på programmet. Vi slingrade oss ned till den stora dammen på en smal grusväg (något vi var vana vid så här långt in på resan). Väl framme fick vi se mycket fågel. En smutsgam syntes på bo. Flera par gåsgamar häckade i branten och det cirklade ständigt runt några fåglar. Vi hade också två dvärgörnar och minst två hökörnar. Några alpseglare svischade förbi. Alpkråkor, klippsvalor och blåtrast fanns på plats. En forsärla fanns nedanför dammen.

21 Tapasdags / El Planeron

22 Nöjda med dagen så här långt for vi vidare och inkvarterade oss på nästa boende i den lilla orten Fuendetodos, födelseort för den kände konstnären Goya. Vi var nu inte på en kulturell resa utan vi for raskt ut igen för kvällens skådning. El Planeron nära Belchite är en speciell plats med ett mycket säreget stäpplandskap. Här såg vi bl.a. ängshök, svartbukig- och vitbukiga flyghöns, massor av lärkor (främst dvärglärkor) och medelhavsstenskvätta. Kvällen avslutades med ett ganska misslyckat försök på svart stenskvätta nära Lomaza norr om Belchite. Vi hörd dock flera dupontlärkor. Innan sängdags smörjde vi som brukligt kråset med diverse aragonesiska specialiteter. Söndagen 17 april Med frukostpåse lämnade vi Fuendetodos och for över de öppna vidderna mot Ebroflodens dalgång vid staden Sastago. Här åt vi frukost med spektakulär utsikt över floden och kontrasten mellan den gröna odlade zonen intill floden och de torra bruna stäppområdena uppe på höjderna. Bernt hittade målarterm här ganska snart, nämligen en svart stenskvätta. Vi såg lite senare även ett

23 par med spelflykt och sång. En av resans bästa arter tyckte flera deltagare! Vi såg naturligtvis mer fågel vid Sastago. Vit stork och sommargylling blev nya researter. I övrigt noterade vi även purpurhäger, massor av bruna glador, kungsfiskare, provencesångare, sydnäktergal, medelhavsstenskvätta och häcksparv. Efter framgången med de svarta stenskvättorna drog vi ut på små vägar runt sjön Laguna la Playa i det flacka stäpp- och odlingslandskap som kallas Los Monegros. Här hade vi en kalasobs på en spelande (eller snarare pruttande) småtrapp. Vi såg också några små flockar med de bägge flyghönsen. Reseledaren var också ruskigt nära att köra över en fältpiplärka. Efter en stund hittade Patrik äntligen det vi letade efter, nämligen en koloni med rödfalkar. Här har man byggt små tegelpanneholkar ovanpå hustak på ensligt belägna gårdar. Ett framgångsrikt projekt! Lunch intogs på torget i den lilla staden Alfes, nu var vi i Katalonien. Restaurangen som först såg lite ruffig ut visade sig bjuda på god husmanskost a la Spanien (förlåt Katalonien!). Resans sista skådning hade blåkråkan i fokus. Tyvärr gick vi bet. Vi tillbringade några timmar mellan Alfes och Aspa. Här såg vi däremot mycket annan fågel. Det fanns massor av seglare och svalor i luften och vi såg några alpseglare och ganska många rostgumpsvalor. Det fanns också flera kolonier med biätare och luften var bitvis full av dem. Häftigt värre! Sedan blev det transport till Barcelona och hotellet nära flygplatsen och en sista middag med gänget! Måndagen 18 april Hemresa från Barcelona med mellanlandning i Zurich. Tack åter till resenärerna för en trevlig resa. Ett perfekt gäng att resa med!

24 ARTLISTA ANSERIFORMES: Anatidae 1. Common Shelduck Tadorna tadorna Gravand Observerad i mindre antal i vid Illa de Buda, Delta del Ebre 12/4 och större antal i Laguna de Gallocanta 15-16/4. 2. Gadwall Anas strepera Snatterand Observerad i Delta del Ebre, Marjal de Moro och Laguna de Gallocanta. 3. Mallard Anas platyrhynchos Gräsand Observerad samtliga dagar under resan. 4. Northern Shoveler Anas clypeata Skedand Observerad i Delta del Ebre, Marjal de Moro och Laguna de Gallocanta. 5. Garganey Anas querquedula Årta En observation vid vid Illa de Buda, Delta del Ebre 12/4. 6. Red-crested Pochard Netta rufina Rödhuvad dykand Observerad i Delta del Ebre, Marjal de Moro och Laguna de Gallocanta. 7. Common Pochard Aythya ferina Brunand Observerad i Delta del Ebre och vid Laguna de Gallocanta. 8. Ferruginous Duck Aythya nyroca Vitögd dykand 1 ex Marjal de Moro 13/4 GALLIFORMES: Phasianidae 9. Red-legged Partridge Alectoris rufa Rödhöna Första observation nära Corbalan, Teruel 13/4. Sedan sedd vid flertalet lokaler 15-17/ Common Quail Coturnix coturnix Vaktel 1 spelande vid Gallocanta 15-16/4. PODICIPEDIFORMES: Podicipedidae 11. Little Grebe Tachybaptus ruficollis Smådopping Observerad i Delta del Ebre, Marjal de Moro och vid Laguna de Gallocanta. 12. Great Crested Grebe Podiceps cristatus Skäggdopping Observerad i Delta del Ebre, Marjal de Moro och vid Laguna de Gallocanta. 13. Black-necked Grebe Podiceps nigricollis Svarthalsad dopping 1 ex l Encanyissada, Delta del Ebre 10/4. PHOENICOPTERIFORMES: Phoenicopteridae 14. Greater Flamingo Phoenicopterus roseus Större flamingo Observerad i Delta del Ebre och Marjal de Moro. CICONIIFORMES: Ciconiidae 15. Black Stork Ciconia nigra Svart stork 1 ex Laguna de Gallocanta 16/7 16. White Stork Ciconia ciconia Vit stork 1 ex Sastago 17/4 och flera ex mellan Alfes och Aspa, Lleida 17/4.

25 PELECANIFORMES: Threskiornithidae 17. Glossy Ibis Plegadis falcinellus Bronsibis Observerad i Delta del Ebre och Marjal de Moro. PELECANIFORMES: Ardeidae 18. Little Bittern Ixobrychus minutus Dvärgrördrom 2 ex l Alfacada, Delta del Ebre 12/ Black-crowned Night-Heron Nycticorax nycticorax Natthäger 2 ex el Canal Vell, Delta del Ebre 11/4 och 2 ex Illa de Sant Antoni, Delta del Ebre 11/ Squacco Heron Ardeola ralloides Rallhäger. Observerad i Delta del Ebre och Marjal de Moro. 21. Western Cattle Egret Bubulcus ibis Kohäger Observerad i Delta del Ebre och Marjal de Moro. 22. Grey Heron Ardea cinerea Gråhäger Observerad alla dagar utom en. 23. Purple Heron Ardea purpurea Purpurhäger Observerad i Delta del Ebre, Marjal de Moro och vid Sastago. 24. Great Egret Ardea alba Ägretthäger Observerad i Delta del Ebre 25. Little Egret Egretta garzetta Silkeshäger Observerad i Delta del Ebre, Marjal de Moro och vid Sastago.

26 SULIFORMES: Phalacrocoracidae 26. Great Cormorant Phalacrocorax carbo Storskarv Observerad i Delta del Ebre och Marjal de Moro. ACCIPITRIFORMES: Accipitridae 27. Egyptian Vulture Neophron percnopterus Smutsgam 2 ex väster om Gea de Albarracin, Teruel 14/4, 2 ex Torres de Albarracin, Montes Universales 14/4, 1 ex Hoces de Rio Piedra, Zaragoza 15/4 och 1 ex på bo vid Embalse de las Torcas, Zaragoza 16/ Griffon Vulture Gyps fulvus Gåsgam Första observationen vid Els Ports 12/4, därefter observerad samtliga dagar. 29. Short-toed Snake-Eagle Circaetus gallicus Ormörn 1 ex l Aldea, Delta del Ebre 11/4 och 1 ex el Canal Vell, Delta del Ebre 11/ Booted Eagle Hieraaetus pennatus Dvärgörn Minst fyra observationer, den första vid Marjal de Moro 13/ Golden Eagle Aquila chrysaetos Kungsörn 1 ex Sierra Alta, Montes Universales 14/4.

27 32. Bonelli s Eagle Aquila fasciata Hökörn 1 ex Montsia intill Delta del Ebre 11/4 och 2 ex Embalse de las Torcas, Zaragoza 16/ Eurasian Sparrowhawk Accipiter nisus Sparvhök 1 ex Barcelona Airport 10/ Western Marsh Harrier Circus aeruginosus Brun kärrhök Observerad samtliga dagar under resan. 35. Montagu s Harrier Circus pygargus Ängshök 1 hona Punta de Pozondon, Teruel 14/4, 1 par Laguna de Gallocanta 15/4, 1 hanne väst om Gallocanta 15/4 och 1 hanne El Planeron, Las Estepas de Belchite 16/ Red Kite Milvus milvus Röd glada 1 ex Corbalan, Teruel 13/ Black Kite Milvus migrans Brun glada Första observationerna 13/4 och sedan sedd i mindre antal de sista dagarna. 38. Common Buzzard Buteo buteo Ormvråk Observerad tre dagar under resan, den första i Montes Universales 14/4. OTIDIFORMES: Otididae 39. Great Bustard Otis tarda Stortrapp 3-4 hannar och minst 20 honor vid Laguna de Gallocanta 15-16/4.

28 40. Little Bustard Tetrax tetrax Småtrapp 1 hanne Laguna de Gallocanta 15/4 och 1 hanne Laguna la Playa, Los Monegros 17/4. GRUIFORMES: Rallidae 41. Water Rail Rallus aquaticus Vattenrall 1 ex l Encanyissada, Delta del Ebre 10/4 och flera ex Marjal de Moro 13/ Western Swamphen Porphyrio porphyrio Purpurhöna Observerad i Delta del Ebre och Marjal de Moro. 43. Eurasian Moorhen Gallinula chloropus Rörhöna Observerad i Delta del Ebre och Marjal de Moro samt vid Sastago. 44. Eurasian Coot Fulica atra Sothöna Observerad i Delta del Ebre, Marjal de Moro och vid Laguna de Gallocanta. GRUIFORMES: Gruidae 45. Common Crane Grus grus Trana 30 ex Laguna de Gallocanta 15-16/4 CHARADRIIFORMES: Burhinidae 46. Eurasian Stone-curlew Burhinus oedicnemus Tjockfot 1 spelande Gallocanta 14/4.

29 CHARADRIIFORMES: Recurvirostridae 47. Black-winged Stilt Himantopus himantopus Styltlöpare Observerad samtliga dagar utom 14/4, i Delta del Ebre i mycket stora antal. 48. Pied Avocet Recurvirostra avosetta Skärfläcka Observerad i Delta del Ebre och Laguna de Gallocanta. CHARADRIIFORMES: Charadriidae 49. Northern Lapwing Vanellus vanellus Tofsvipa Observerad vid Laguna de Gallocanta. 50. Grey Plover Pluvialis squatarola Kustpipare 1 ex Barra del Trabucador, Delta del Ebre 12/ Common Ringed Plover Charadrius hiaticula Större strandpipare 1 ex Gola de Migjorn, Delta del Ebre 12/4 och 1 ex Marjal del Moro 13/ Little Ringed Plover Charadrius dubius Mindre strandpipare Observerad i Delta del Ebre och Marjal de Moro. 53. Kentish Plover Charadrius alexandrinus Svartbent strandpipare Observerad i Delta del Ebre och Marjal de Moro. CHARADRIIFORMES: Scolopacidae 54. Common Snipe Gallinago gallinago Enkelbeckasin Flera ex Illa de Buda, Delta del Ebre 12/4.

30 55. Eurasian Curlew Numenius arquata Storspov 1 ex Laguna de Gallocanta 14/ Spotted Redshank Tringa erythropus Svartsnäppa Observerad i Delta del Ebre och vid Laguna de Gallocanta. 57. Common Redshank Tringa totanus Rödbena Observerad i Delta del Ebre och vid Laguna de Gallocanta. 58. Common Greenshank Tringa nebularia Gluttsnäppa Observerad i Delta del Ebre. 59. Green Sandpiper Tringa ochropus Skogssnäppa Observerad i Delta del Ebre och vid Laguna de Gallocanta. 60. Wood Sandpiper Tringa glareola Grönbena Observerad i Delta del Ebre, Marjal de Moro och vid Laguna de Gallocanta. 61. Common Sandpiper Actitis hypoleucos Drillsnäppa Observerad i Delta del Ebre, Marjal de Moro och vid Laguna de Gallocanta. 62. Sanderling Calidris alba Sandlöpare 10 ex Barra del Trabucador, Delta del Ebre 12/ Little Stint Calidris minuta Småsnäppa 10 ex la Tancada, Delta del Ebre 12/4 och 5 ex Laguna de Gallocanta 16/ Curlew Sandpiper Calidris ferruginea Spovsnäppa 1 ex Marjal de Moro 13/ Dunlin Calidris alpina Kärrsnäppa 1 ex Laguna de Gallocanta 16/ Ruff Philomacus pugnax Brushane Observerad i Delta del Ebre och vid Laguna de Gallocanta.

31 CHARADRIIFORMES: Glareolidae 67. Collared Pratincole Glareola pratincola Rödvingad vadarsvala 50 ex l Alfacada, Delta del Ebre 12/4 och 75 ex Marjal de Moro 13/4. CHARADRIIFORMES: Laridae 68. Slender-billed Gull Chroicocephalus genei Långnäbbad mås Observerad i Delta del Ebre och Marjal de Moro. 69. Black-headed Gull Chroicocephalus ridibundus Skrattmås Observerad i Delta del Ebre, Marjal de Moro och vid Laguna de Gallocanta. 70. Little Gull Hydrocoloeus minutus Dvärgmås Minst 2 ex l Encanyissada, Delta del Ebre 10/ Audouin s Gull Ichthyaetus audouinii Rödnäbbad trut Observerad i Delta del Ebre och Marjal de Moro. 72. Mediterranean Gull Ichthyaetus melanocephalus Svarthuvad mås Observerad i Delta del Ebre och Marjal de Moro. 73. Yellow-legged Gull Larus michahellis Medelhavstrut Observerad de flesta av resans dagar, med undantag i Montes Universales. 74. Gull-billed Tern Gelochelidon nilotica Sandtärna Observerad i Delta del Ebre och vid Laguna de Gallocanta. 75. Caspian Tern Hydroprogne caspia Skräntärna 1 ex les Olles, Delta del Ebre 11/4 och 1 ex el Garxal, Delta del Ebre 11/ Sandwich Tern Thalasseus sandvicensis Kentsk tärna Några ex vid l Alfacada, Delta del Ebre 12/4 och några ex vid Marjal de Moro 11/ Little Tern Sternula albifrons Småtärna 10 ex Marjal de Moro 13/ Common Tern Sterna hirundo Fisktärna Observerad i Delta del Ebre och Marjal de Moro. 79. Whiskered Tern Chlidonias hybrida Skäggtärna Observerad i Delta del Ebre, Marjal de Moro och vid Laguna de Gallocanta. PTEROCLIFORMES: Pteroclidae 80. Pin-tailed Sandgrouse Pterocles alchata Vitbukig flyghöna 40 ex El Planeron, Las Estepas de Belchite 16/4 och 20 ex Laguna la Playa, Los Monegros 17/ Black-bellied Sandgrouse Pterocles orientalis svartbukig flyghöna 40 ex Laguna de Gallocanta 15/4, 4 ex El Planeron, Las Estepas de Belchite 16/4 och 2 ex Laguna la Playa, Los Monegros 17/4. COLUMBIFORMES: Columbidae 82. Rock Pigeon Columba livia Klippduva/Tamduva Observerad samtliga dagar under resan. 83. Stock Dove Columba oenas Skogsduva 1 spelande väster om Gea de Albarracin, Teruel 14/4.

32 84. Common Wood-Pigeon Columba palumbus Ringduva Observerad samtliga dagar under resan. 85. European Turtle-Dove Streptopelia turtur Turturduva Enstaka sedda i Delta de Ebre och vid Marjal de Moro. 86. Eurasian Collared-Dove Streptopelia decaocto Turkduva Observerad samtliga dagar under resan. CUCULIFORMES: Cuculidae 87. Great Spotted Cuckoo Clamator glandarius Skatgök 1 sedd och 1 hörd vid uppfarten till Els Ports de Tortosa 12/ Common Cuckoo Cuculus canorus Gök Hörd resans sista tre dagar. STRIGIFORMES: Tytonidae 89. Western Barn Owl Tyto alba Tornuggla 1 ex vid bo intill Laguna de Gallocanta 15/4. STRIGIFORMES: Strigidae 90. European Scops-Owl Otus scops Dvärguv 1 spelande nära boendet i Delta del Ebre 11/4 och 1 spelande väster om Gea de Albarracin, Teruel 14/ Little Owl Athene noctua Minervauggla Ett antal fåglar sedda vid Laguna de Gallocanta 15/4. APODIFORMES: Apodidae 92. Alpine Swift Apus melba Alpseglare 2 ex väster om Gea de Albarracin, Teruel 14/4, 2 ex Embalse de las Torcas, Zaragoza 16/4 och 1 ex Aspa, Lleida 17/ Common Swift Apus apus Tornseglare Observerad samtliga dagar förutom 15/4 uppe vid Laguna de Gallocanta. CORACIIFORMES: Alcedinidae 94. Common Kingfisher Alcedo atthis Kungsfiskare 1 ex Delta del Ebre 10/4 och 1 ex Sastago 17/4. CORACIIFORMES: Meropidae 95. European Bee-eater Merops apiaster Biätare Observerad i Delta del Ebre och Marjal de Moro. Dessutom 1 ex Laguna de Gallocanta 15/4 och stora flockar mellan Alfes och Aspa, Lleida 17/4. BUCEROTIFORMES: Upupidae 96. Eurasian Hoopoe Upupa epops Härfågel Observerad samtliga dagar under resan. PICIFORMES: Picidae 97. Eurasian Wryneck Jynx torquilla Göktyta 1 spelande Fombuena, Zaragoza 16/4.

33 98. Great Spotted Woodpecker Dendrocopos major Större hackspett Första observationen vid Valdelinares, Teruel 13/ Iberian Green Woodpecker Picus sharpei Iberisk gröngöling 1 spelande väster om Gea de Albarracin, Teruel 13/4, 2 ex Eremita de Nuestra Señora del Tremendal, Montes Universales 13/4 och 1 spelande Luesma, Zaragoza 16/4. FALCONIFORMES: Falconidae 100. Lesser Kestrel Falco naumanni Rödfalk 20 ex Laguna la Playa, Los Monegros 17/ Common Kestrel Falco tinnunculus Tornfalk Observerad samtliga dagar under resan Peregrine Falcon Falco peregrinus Pilgrimsfalk 1 ex nära Deltebre 11/4, 1 ex Gola de Migjorn, Delta del Ebre 12/4 och 1 ex på bo vid Hoces de Rio de Piedra, Zaragoza 15/4. PSITTACIFORMES: Psittacidae 103. Monk Parakeet Myiopsitta monachus Munkparakit Flera ex Platja de Pucol, Valencia 13/4.

34 PASSERIFORMES: Laniidae 104. Southern Grey Shrike Lanius meridionalis Sydlig varfågel Flera ex Punta de Pozondon, Teruel 14/ Woodchat Shrike Lanius senator Rödhuvad törnskata Observerad samtliga dagar under resan. PASSERIFORMES: Oriolidae 106. Eurasian Golden Oriole Oriolus oriolus Sommargylling 1 sjungande Sastago 17/4. PASSERIFORMES: Corvidae 107. Eurasian Jay Garrulus glandarius Nötskrika 1 ex Montes Universales 14/ Eurasian Magpie Pica pica Skata Observerad samtliga dagar under resan Red-billed Chough Pyrrhocorax pyrrhocorax Alpkråka Första observationerna i Els Ports de Tortosa 12/ Western Jackdaw Corvus monedula Kaja Några ex vid Hoces de Rio Piedra, Zaragoza 15/ Carrion Crow Corvus corone Svartkråka Första observationerna på vägen upp på högländerna 13/4, därefter sedd samtliga dagar under resan Northern Raven Corvus corax Korp Observerad samtliga dagar utom en under resan. PASSERIFORMES: Paridae 113. Coal Tit Periparus ater Svartmes Observerad fyra dagar under resan European Crested Tit Lophophanes cristatus Tofsmes Observerad runt Sierra Alta i Montes Universales 14/ Eurasian Blue Tit Cyanistes caeruleus Blåmes Observerad i Montes Universales 14/ Great Tit Parus major Talgoxe Observerad samtliga dagar utom en under resan. PASSERIFORMES: Remizidae 117. Eurasian Penduline Tit Remiz pendulinus Pongees Observerad i Delta del Ebre på flera lokaler. PASSERIFORMES: Alaudidae 118. Wood Lark Lullula arborea Trädlärka Första observationen vid Gea de Albarracin, Teruel 14/4, därefter även hörd vid Hoces de Rio Piedra, Zaragoza 15/4 och vid Luesma, Zaragoza 16/4.

35 119. Eurasian Skylark Alauda arvensis Sånglärka Första observationerna på vägen upp på högländerna 13/4, därefter sedd samtliga dagar under resan Thekla Lark Galerida theklae Lagerlärka Första observationerna på vägen upp på högländerna 13/4, därefter sedd även 14/4 och 16/ Crested Lark Galerida cristata Tofslärka Observerad sex dagar under resan Greater Short-toed Lark Calandrella brachydactyla Korttålärka Observerad i Delta del Ebre, Marjal de Moro, vid Laguna de Gallocanta och El Planeron, Las Estepas de Belchite Calandra Lark Melanocorypha calandra Kalanderlärka 1 ex NO om La Tancada, Delta del Ebre 12/4. Därefter observerad samtliga dagar från 14/4 uppe på högländerna Dupont s Lark Chersophilus duponti Dupontlärka 3 sjungande intill Laguna de Gallocanta 15/4 och flera sjungande vid La Lomanza, Las Estepas de Belchite 16/ Lesser Short-toed Lark Calandrella rufescens Dvärglärka Flera sjungande NO om La Tancada, Delta del Ebre 12/4. Även hörd vid Las Estepas de Belchite 16/4 och vid Los Monegros 17/4. PASSERIFORMES: Hirundinidae 126. Sand Martin Riparia riparia Backsvala Observerad sex dagar under resan Barn Swallow Hirundo rustica Ladusvala Observerad samtliga dagar under resan Eurasian Crag Martin Ptyonoprogne rupestris Klippsvala Första observationerna i Els Ports de Tortosa 12/4. Därefter även sedd på högländerna 13-16/ Common House Martin Delichon urbicum Hussvala Observerad sex dagar under resan Red-rumped Swallow Cecropis daurica Rostgumpsvala 4 ex Punta de Pozondon, Teruel 14/4 och minst 10 ex Aspa, Lleida 17/4. PASSERIFORMES: Cettiidae 131. Cetti s Warbler Cettia cetti Cettisångare Observerad sju dagar under resan. PASSERIFORMES: Aegithalidae 132. Long-tailed Tit Aegithalos caudatus Stjärtmes 2 ex Hoces de Rio Piedra, Zaragoza 15/4. PASSERIFORMES: Phylloscopidae 133. Common Chiffchaff Phylloscopus collybita Gransångare Observerad fem dagar under resan.

36 134. Western Bonelli's Warbler Phylloscopus bonelli Bergsångare 1 sjungande Els Ports de Tortosa 12/4, 1 ex Marjal de Moro 13/4 och 2 sjungande Hoces de Rio Piedra, Zaragoza 15/4. PASSERIFORMES: Acrocephalidae 135. Great Reed-Warbler Acrocephalus arundinaceus Trastsångare Observerad i Delta del Ebre och Marjal de Moro Moustached Warbler Acrocephalus melanopogon Kaveldunsångare 2-3 ex Marjal de Moro 13/ Eurasian Reed Warbler Acrocephalus scirpaceus Rörsångare 1 ex les Olles, Delta del Ebre 11/ Western Olivaceous Warbler Iduna opaca Macchiasångare 1 ex Canal Vell, Delta del Ebre 11/ Melodious Warbler Hippolais polyglotta Polyglottsångare 1 ex l Alfacada, Delta del Ebre 12/4, 2 ex Barra del Trabucador, Delta del Ebre 12/4 och 1 ex Laguna de Gallocanta 15/4. PASSERIFORMES: Locustellidae 140. Savi s Warbler Locustella luscinioides Vassångare Observerad i Delta del Ebre och Marjal de Moro. PASSERIFORMES: Cisticolidae 141. Zitting Cisticola Cisticola juncidis Grässångare Observerad sex dagar under resan. PASSERIFORMES: Sylviidae 142. Eurasian Blackcap Sylvia atricapilla Svarthätta Första observationen 1 sjungande Albarracin 13/4. Sedan noterad ytterligare tre dagar Western Orphean Warbler Sylvia hortensis Herdesångare 1 sjungande Luesma, Zaragoza 16/ Common Whitethroat Sylvia communis Törnsångare Rastande fåglar sedda i Delta del Ebre 11-12/ Dartford Warbler Sylvia undata Provencesångare 1 ex Punta de Pozondon, Teruel 14/4, 1 ex Fombuena, Zaragoza 16/4 och 1 ex Sastago 17/ Spectacled Warbler Sylvia conspicillata Glasögonsångare 1 ex Barra del Trabucador, Delta del Ebre 12/4 och 1 ex Punta de Pozondon, Teruel 14/ Subalpine Warbler Sylvia inornata Rostsångare Rastande fåglar sedda i Delta del Ebre på flertalet lokaler 11-12/4 samt uppe på högländerna mellan Laguna de Gallocanta och Belchite Sardinian Warbler Sylvia melanocephala Sammetshätta Observerad fem dagar under resan.

37 PASSERIFORMES: Regulidae 149. Common Firecrest Regulus ignicapilla Brandkronad kungsfågel 2 sjungande Els Ports de Tortosa 12/4. Sedan hörd och sedd vid Valdelinares (Teruel), Montes Universales och Hoces de Rio Piedra Goldcrest Regulus regulus Kungsfågel 1 ex Valdelinares, Teruel 13/4. PASSERIFORMES: Troglodytidae 151. Eurasian Wren Troglodytes troglodytes Gärdsmyg Observerad fem dagar under resan. PASSERIFORMES: Sittidae 152. Eurasian Nuthatch Sitta europaea Nötväcka Observerad vid Valdelinares, Teruel 13/4 och i Montes Universales 14/4. PASSERIFORMES: Certhiidae 153. Short-toed Treecreeper Certhia brachydactyla Trädgårdsträdkrypare Observerad vid Valdelinares, Teruel 13/4, i Montes Universales 14/4 och i Hoces de Rio Piedra, Zaragoza 15/4. PASSERIFORMES: Sturnidae 154. European Starling Sturnus vulgaris Stare Observerad första och sista dagen under resan Spotless Starling Sturnus unicolor Svartstare Observerad samtliga dagar under resan. PASSERIFORMES: Turdidae 156. Ring Ouzel Turdus torquatus Ringtrast 2-3 ex Valdelinares, Teruel 13/ Common Blackbird Turdus merula Koltrast Observerad samtliga dagar under resan Song Thrush Turdus philomelos Taltrast 1 sjungande Luesma, Zaragoza 16/ Mistle Thrush Turdus viscivorus Dubbeltrast Observerad vid Valdelinares, Teruel 13/4 och i Montes Universales 14/4. PASSERIFORMES: Muscicapidae 160. European Robin Erithacus rubecula Rödhake Observerad samtliga dagar under resan Common Nightingale Luscinia megarhynchos Sydnäktergal 1 sjungande Canal Vell, Delta del Ebre 11/4. 1 sjungande Luesma, Zaragoza 16/4. 1 sjungande Sastago 17/ European Pied Flycatcher Ficedula hypoleuca Svartvit flugsnappare 1 hona Canal Vell, Delta del Ebre 11/4.

38 163. Black Redstart Phoenicurus ochruros Svart rödstjärt Första observationen 1 sjungande Els Ports de Tortosa 12/4. Sedan observerad samtliga dagar under resan Common Redstart Phoenicurus phoenicurus Rödstjärt Observerad fem dagar under resan Common Rock Thrush Monticola saxatilis Stentrast 1 hanne Valdelinares, Teruel 13/ Blue Rock Thrush Monticola solitarius Blåtrast 1 sjungande Els Ports de Tortosa 12/4, 1 sjungande väster om Gea de Albarracin, Teruel 14/4, flera ex Montes Universales 14/4, 1 sjungande Hoces de Rio Piedra, Zaragoza 15/4 och 1 sjungande Embalse de las Torcas, Zaragoza 16/ Whinchat Saxicola rubetra Buskskvätta Observerad i Delta del Ebre och Marjal de Moro European Stonechat Saxicola rubicola Svarthakad buskskvätta Observerad fem dagar under resan, första i Delta del Ebre 12/ Northern Wheatear Oenanthe oenanthe Stenskvätta Observerad sju dagar under resan, första i Delta del Ebre 11/ Black-eared Wheatear Oenanthe hispanica Medelhavsstenskvätta Observerad fyra dagar under resan, första i Delta del Ebre 11/ Black Wheatear Oenanthe leucura Svart stenskvätta 3 ex Sastago 17/4.

39 PASSERIFORMES: Passeridae 172. House Sparrow Passer domesticus Gråsparv Observerad samtliga dagar under resan Eurasian Tree Sparrow Passer montanus Pilfink Observerad tre dagar under resan Rock Sparrow Petronia petronia Stensparv Observerad fem dagar under resan, första vid Corbalan, Teruel 13/4. PASSERIFORMES: Prunellidae 175. Dunnock Prunella modularis Järnsparv 3 ex Sierra Alta, Montes Universales 14/4. PASSERIFORMES: Motacillidae 176. Western Yellow Wagtail Motacilla flava Gulärla Observerad sex dagar under resan Gray Wagtail Motacilla cinerea Forsärla 1 ex Albarracin 14/4 och 1 ex Embalse de las Torcas, Zaragoza 16/ White Wagtail Motacilla alba Sädesärla Observerad samtliga dagar under resan Tawny Pipit Anthus campestris Fältpiplärka 1 ex Punta de Pozondon, Teruel 14/4, 1 ex Lago di Gallocanta 15/4 och 1 ex Laguna la Playa, Los Monegros 17/ Meadow Pipit Anthus pratensis Ängspiplärka Observerad i Delta del Ebre och Marjal de Moro. PASSERIFORMES: Fringillidae 181. Common Chaffinch Fringilla coelebs Bofink Observerad fem dagar under resan European Greenfinch Chloris chloris Grönfink Observerad sex dagar under resan Common Linnet Carduelis cannabina Hämpling Observerad fem dagar under resan Red Crossbill Loxia curvirostra Mindre korsnäbb ex Valdelinares, Teruel 13/4 och flera ex Montes Universales 14/ European Goldfinch Carduelis carduelis Steglits Observerad samtliga dagar under resan Citril Finch Serinus citrinella Citronsiska Flera ex Valdelinares, Teruel 13/4 och flera ex Montes Universales 14/ European Serin Serinus serinus Gulhämpling Observerad samtliga dagar under resan Eurasian Siskin Spinus spinus Grönsiska 2 ex Valdelinares, Teruel 13/4.

40 PASSERIFORMES: Emberizidae 189. Corn Bunting Emberiza calandra Kornsparv Första observationen 1 sjungande Els Ports de Tortosa 12/4. Sedan observerad samtliga dagar under resan Rock Bunting Emberiza cia Klippsparv Första observationen 1 par väster om Gea de Albarracin, Teruel 14/4. Därefter sedd även 15-16/4 på flera lokaler Cirl Bunting Emberiza cirlus Häcksparv Första observationen 1 sjungande nära boendet i deltat på sluttningen upp mot Montsia 11/4. Därefter observerad ytterligare fyra dagar under resan Common Reed Bunting Emberiza schoeniclus Sävsparv 1 ex les Olles, Delta del Ebre 11/4. Närstudier av rostsångare i Hoces de Rio Piedra. Foto: Per Karlsson Linderum.

Mallorca. 26 april 3 maj 2014. Göran Pettersson

Mallorca. 26 april 3 maj 2014. Göran Pettersson Mallorca 26 april 3 maj 2014 Göran Pettersson Mallorca 2 DELTAGARE Ingrid Andersson, Göteborg Karin Granberg, Kinna Leif Lagerstedt, Ekerö Lena Lindholm, Älvsjö Bo Petersson, Höganäs Gunnel Petersson,

Läs mer

Öland. 4 8 augusti 2010. Ann Mari Thorner

Öland. 4 8 augusti 2010. Ann Mari Thorner Öland 4 8 augusti 2010 Ann Mari Thorner 2 DELTAGARE Kerstin Ekholm, Nässjö Inga-Maj Filipsson, Jönköping Lena Johansson, Tumba Eva Karlsson, Karlskrona Ingvar Lidén, Karlskoga Lisa Sahl, Varberg Ingrid

Läs mer

Cypern med Atlas basket 8/4-13/4 2015

Cypern med Atlas basket 8/4-13/4 2015 Cypern med Atlas basket 8/4-13/4 2015 Jag mindes resorna till Danmark och till Mallis -74 och var lite tveksam att följa med till Cypern. Jag delade lägenhet med landslagscoachlegendarerna Kjell Bluffen

Läs mer

Torupa flo, 15 maj. Omslag: Steglits, Thyssells väg, 14 maj

Torupa flo, 15 maj. Omslag: Steglits, Thyssells väg, 14 maj 12 15 maj 2011 2 Fyra dagars skådning på Österlen i mitten av maj det kan inte bli fel. Inte minst som dessa dagar bjöd på utmärkt väder (trots ett och annat mörkt moln på håll). Ja, i vissa stycken var

Läs mer

Torupa flo, 6 maj. Omslag: Kornsparv, Peppinge, 4 maj

Torupa flo, 6 maj. Omslag: Kornsparv, Peppinge, 4 maj 3 6 maj 2012 2 V i fick uppleva en ganska sen vår, utan vare sig tornseglare eller gök och med endast några få näktergalar. Vi brukar alltid se några specialarter på Fåglar på Österlens långhelger, men

Läs mer

Mallorca april 2012

Mallorca april 2012 Mallorca 20-22 april 2012 svenskt artnamn engelskt artnamn Latin artnamn 20-apr 21-apr 22-apr Smådopping Little Grebe Tachybaptus ruficollis 1 4 Skäggdopping Great Crested Grebe Podiceps cristatus Svarthalsad

Läs mer

Daglediga, Mallorca maj 2019

Daglediga, Mallorca maj 2019 Ackumulerat antal arter: 0 59 74 79 91 101 105 106 Antal arter: 0 59 57 49 73 56 62 3 Orter: Andfåglar grågås 18 Greylag goose Anser anser x gravand 22 Shelduck Tadorna tadorna x x x x x x gräsand 24 Mallard

Läs mer

Toscana 3 10 maj 2014

Toscana 3 10 maj 2014 Toscana 3 10 maj 2014 Kent-Ove Hvass & Peter Hvass TOSCANA 2 DELTAGARE Göran Lindblad, Ängelholm Alice Blomcrantz, Ängelhom Barbro Heden, Göteborg Paolo Bartoletti, Stockholm Karin Selerud-Wiberg, Kungsbacka

Läs mer

Ringmärkningen vid Tåkern 2005

Ringmärkningen vid Tåkern 2005 Vingspegeln 25 (2006) Ringmärkningen vid Tåkern 2005 Lars Gezelius Årets märksiffror blev något över genomsnittet för stationens 41:åriga ringmärkningshistoria. Det blev två ny märkarter, liksom flera

Läs mer

Rapport fågelinventering Dalen

Rapport fågelinventering Dalen 2013 Rapport fågelinventering Dalen På uppdrag av Kungälv energi AB Malin Undin Grouseexpiditions 2013-08-28 Granskad av Martin Rydberg Hedén Innehåll Syfte och sammandrag... 3 Metod och genomförande...

Läs mer

Extremadura & Gredosbergen Spanien. 26 april- 3 maj 2016

Extremadura & Gredosbergen Spanien. 26 april- 3 maj 2016 Extremadura & Gredosbergen Spanien 26 april- 3 maj 2016 Innehållsförteckning Deltagare 3 Karta 4 Reseberättelse 5 Artlistor 12! Scanbird Quality bird guiding Bird & wildlife tours Wildlife photographing

Läs mer

Hornborgasjön. 31 mars 3 april 2011. HG Karlsson

Hornborgasjön. 31 mars 3 april 2011. HG Karlsson Hornborgasjön 31 mars 3 april 2011 HG Karlsson DELTAGARE Margit Anderberg, Lund Ingrid Eriksson, Svalöv Magnus Lindmark, Stockholm Barbara Lilliestråle Du Rietz, Stockholm Reseledare HG Karlsson, Halmstad

Läs mer

Tunisien. 17 24 oktober 2010. Olle Holst

Tunisien. 17 24 oktober 2010. Olle Holst Tunisien 17 24 oktober 2010 Olle Holst 2 DELTAGARE Eva Blomberg, Lidingö Eli Marie Dalsbö, Sandnes, NO Lars Engardt, Åkersberga Margareta Engardt, Åkersberga Eva Humlesjö, Danderyd Ulf Humlesjö, Danderyd

Läs mer

Öland 8 12 maj 2013. Ola Bondesson

Öland 8 12 maj 2013. Ola Bondesson Öland 8 12 maj 2013 Ola Bondesson AVIFAUNA ÖLAND 2 DELTAGARE Gunnar Hector, Södertälje Ulla B Johnsson, Karlshamn Vivi-Anne Lundh, Kvicksund Ann-Marie Palmberg, Södertälje Ingemar Palmberg, Södertälje

Läs mer

Hornborgasjön. 6 9 April 2006. Ann Mari Thorner

Hornborgasjön. 6 9 April 2006. Ann Mari Thorner Hornborgasjön 6 9 April 2006 Ann Mari Thorner DELTAGARE Bo Hedén, Lund Ann-Charlotte Blomquist Hedén, Lund Lena-Karin Edström, Karlholmsbruk Christina Eriksson, Uppsala Ulf Hultinger, Sandviken Henning

Läs mer

Andalusien, april 2011 0

Andalusien, april 2011 0 Andalusien, april 2011 0 Andalusien Sierra de Grazalema, Coto Doñana och Tarifa/Costa de la Luz 14 22 april 2011 Deltagare: Bengt Andersson, Helsingborg, bambosa@telia.com Per Muhr, Ängelholm, per.muhr@telia.com

Läs mer

Tabell över häckande fåglar i Sverige och vilka som häckar i Stockholm

Tabell över häckande fåglar i Sverige och vilka som häckar i Stockholm Tabell över häckande fåglar i Sverige och vilka som häckar i Stockholm Sammanställd av Rutger Staaf Fåglar häckar gärna i städer. I Berlin häckar mellan 50 och 60 % av de tyska fåglarna. I Helsingfors

Läs mer

Reserapport, Norra Bohuslän

Reserapport, Norra Bohuslän Reserapport, Norra Bohuslän Från torsdagen den 28/10 till söndagen den 1/11 genomförde StOF en exkursion till norra Bohuslän med Hasse Nordin och P-G Laren som reseledare. Förhoppningarna var att vi skulle

Läs mer

Bosporen. September 2006. Magnus Ullman Mattias Ullman

Bosporen. September 2006. Magnus Ullman Mattias Ullman Bosporen September 2006 Magnus Ullman Mattias Ullman BOSPOREN 2 DELTAGARE Mats Westberg, Gävle Ove Ericsson, Örebro Gunilla Lindberg, Ekerö Birgit Danielsson, Värmdö Evy Gunnarsson, Lidingö Thorleif Herrström,

Läs mer

Reserapport Södertörnsfågelklubb

Reserapport Södertörnsfågelklubb Reserapport Södertörnsfågelklubb Spanien 16-23 maj 2009 A complete list of birds and locations is available at the end of thiss report Dag 1: Lördag 16 maj 2009 Flyg ca 08 från Arlanda. Landar i tid på

Läs mer

Bulgarien. 20 27 september 2009. Ann Mari Thorner

Bulgarien. 20 27 september 2009. Ann Mari Thorner Bulgarien 20 27 september 2009 Ann Mari Thorner 2 DELTAGARE Michael Frost, Sollentuna Nils Waldemarsson, Bromölla Ulla Waldemarsson Rosenqvist, Bromölla Gunilla Wetterling, Linköping Kristina Skarin, Stockholm

Läs mer

Öland. 6 10 Augusti 2008. Ann Mari Thorner

Öland. 6 10 Augusti 2008. Ann Mari Thorner Öland 6 10 Augusti 2008 Ann Mari Thorner 2 DELTAGARE Ulf Hultinger, Sandviken Carina Mattsson-Nordemyr, Stockholm Ulf Nordemyr, Stockholm Cennarth Grahn, Bålsta Helena Grahn, Bålsta Björn Lindström, Linköping

Läs mer

Vadehavet. 3-5 oktober 2014

Vadehavet. 3-5 oktober 2014 Vadehavet 3-5 oktober 2014 Innehållsförteckning Deltagare 3 Reseberättelse 4 Artlistor 6 Sort sol vid Aventoft Scanbird Quality bird guiding Bird & wildlife tours Wildlife photographing 2 av 14 Deltagare

Läs mer

Centrala Spanien med Guldkant

Centrala Spanien med Guldkant Centrala Spanien med Guldkant 30 april 6 maj 2015 Curt Johnsson Jim Sundberg CENTRALA SPANIEN 1. Puerto de Menga 2. Parador de Gredos Hotel 3. La Plataforma 4. Rio Tormes 5. San Martín del Pimpollar 6.

Läs mer

Azorerna 8 22 december 2003.

Azorerna 8 22 december 2003. Azorerna 8 22 december 2003. Allmänt Inkvartering på Hotell Acores Atlantico, centralt vid hamnen. Hyrbil bokades i samband med resan, utökad självrisk 12 euro per dag betaldes vid utlämnandet av bilen.

Läs mer

Spanien. Sepulvéda, Sierra de Gredos & Extremadura 4-11 maj 2014

Spanien. Sepulvéda, Sierra de Gredos & Extremadura 4-11 maj 2014 Spanien Sepulvéda, Sierra de Gredos & Extremadura 4-11 maj 2014 Deltagare Innehållsförteckning 3 Reseberättelse 4 Artlistor 8 Dehesa i Extermadura Scanbird Quality bird guiding Bird & wildlife tours Wildlife

Läs mer

Korsika. 6 13 juni 2015. Richard Ottvall Ulf Ottosson

Korsika. 6 13 juni 2015. Richard Ottvall Ulf Ottosson Korsika 6 13 juni 2015 Richard Ottvall Ulf Ottosson KORSIKA 1. Bastia 2. Calvi 3. L'Ile Rousse 4. Désert des Agriates 5. Col de San Colombano 6. Barage de Codole 7. Vallée du Regino 8. Galéria 9. Bocca

Läs mer

Extremadura, Spanien. 20-27 april 2015

Extremadura, Spanien. 20-27 april 2015 Extremadura, Spanien 20-27 april 2015 Innehållsförteckning Deltagare 3 Reseberättelse 4 Artlistor 11! Scanbird Quality bird guiding Bird & wildlife tours Wildlife photographing 2 av 23 Deltagare Björn

Läs mer

Basket, bira och birdies. Mallorca 1/5-6/5 2016

Basket, bira och birdies. Mallorca 1/5-6/5 2016 Basket, bira och birdies Mallorca 1/5-6/5 2016 Söndag 1/5 Vi träffades en stor del av styrkan på Arlanda för vidarebefordran med Norwegian Air till Palma. Utan missöden och förseningar anlände vi på förmiddagen.

Läs mer

Öland. 13 17 maj 2015. Ola Bondesson

Öland. 13 17 maj 2015. Ola Bondesson Öland 13 17 maj 2015 Ola Bondesson ÖLAND 1. Beijershamn 2. Ottenby area 3. Ölands södra udde, Ottenby 4. Västerstadsviken, Smedby 5. Sebybadet, Gräsgård 6. Lillholm 7. Petgärde träsk 8. Möckelmossen, Resmo

Läs mer

Torsdagen den 23 maj. Strandskata.

Torsdagen den 23 maj. Strandskata. Skåne Torsdag 23 söndag 26 maj 2013 Reseledare: Hans-Georg Wallentinus Deltagare: Monica Ahlberg, Gunilla, Lundborg, Monika Svensson och Sonia Wallentinus Fotografer: Monica Ahlberg och Gunilla Lundborg

Läs mer

HÄCKFÅGELTAXERINGEN STANDARDRUTT Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering 8 kilometer

HÄCKFÅGELTAXERINGEN STANDARDRUTT Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering 8 kilometer HÄCKFÅGELTAXERINGEN STANDARDRUTT Resultatprotokoll från kombinerad punkt- och linjetaxering 8 kilometer Häckfågeltaxeringen, Åke Lindström, Ekologihuset, 223 62 Lund. Telefon: 046-222 4968. Fax: 046-222

Läs mer

Sydspanien. 27 september 5 oktober 2008. Stefan Adolfsson

Sydspanien. 27 september 5 oktober 2008. Stefan Adolfsson Sydspanien 27 september 5 oktober 2008 Stefan Adolfsson 2 DELTAGARE Nils-Eric Alexandersson, Falkenberg Hilkka Alexandersson, Falkenberg Fredrik Berthelius, Nykvarn Catarina Berthelius, Nykvarn Susanne

Läs mer

Fågelinventering för delgeneralplanering av Brändö by, Jomala

Fågelinventering för delgeneralplanering av Brändö by, Jomala Fågelinventering för delgeneralplanering av Brändö by, Jomala Storskrake (Mergus merganser) vid Brändös östra strand. Inventeringen är utförd av Ann-Kristin Johansson Fil. mag. I biologi och kemi Genom

Läs mer

Portugal. 19 27 september 2015. Hg Karlsson

Portugal. 19 27 september 2015. Hg Karlsson Portugal 19 27 september 2015 Hg Karlsson PORTUGAL 1. Tejo NR 2. Sado Estuary NR 3. Castro Verde- Mértolastäppen 4. Mértola 5. Corte Pequena 6. Mina de Sao Domingos 7. Castro Marim 8. Taviras saliner 9.

Läs mer

UNGERN. Maj 2006. Carl-Axel Bauer

UNGERN. Maj 2006. Carl-Axel Bauer UNGERN Maj 2006 Carl-Axel Bauer DELTAGARE Edward Casparsson, Linghem Christian Gräslund, Sollentuna Jan Mogol, Skara Anna Struwe, Eskilstuna Gunilla Wetterling, Linköping Elisabeth Wåhlin-Boll, Lund Reseledare

Läs mer

Norra Jämtland. 28 juni 5 juli 2015. Kent-Ove Hvass Staffan Müller

Norra Jämtland. 28 juni 5 juli 2015. Kent-Ove Hvass Staffan Müller Norra Jämtland 28 juni 5 juli 2015 Kent-Ove Hvass Staffan Müller NORRA JÄMTLAND 1. Jormlien 2. Stekenjokk, Vilhelmina 3. Ankarede 4. Klimpfjäll, Vilhelmina 2 DELTAGARE Birgit Jacobsson, Borås Lars Olofsson,

Läs mer

Reseberättelse och artlista. Vadehavet. 31 juli 3 augusti 2008. Bengt Andersson, Leif Dehlin, Joel Levin och Thomas Wallin

Reseberättelse och artlista. Vadehavet. 31 juli 3 augusti 2008. Bengt Andersson, Leif Dehlin, Joel Levin och Thomas Wallin Vadehavet 31 juli 3 augusti 2008 Reseberättelse och artlista Bengt Andersson, Leif Dehlin, Joel Levin och Thomas Wallin Vadehavet 31 juli 3 augusti 2008 Deltagare: Bengt Andersson, Helsingborg, bambosa@telia.com

Läs mer

Centrala Spanien med Guldkant 5 11 maj 2014

Centrala Spanien med Guldkant 5 11 maj 2014 Centrala Spanien med Guldkant 5 11 maj 2014 Göran Pettersson 2 DELTAGARE Christina Båth, Listerby Margareta Carlemalm, Lyckeby Catarina Carlsson, Degeberga Anna Lönnerbro, Enhörna Roland Lönnerbro, Enhörna

Läs mer

PM F08 103 Inventering av kungsfiskare i Säveåns nedre delar 2014

PM F08 103 Inventering av kungsfiskare i Säveåns nedre delar 2014 1(8) F08 103 Inventering av kungsfiskare i Säveåns nedre delar 2014 Upprättad av: Anders Boström, Medins Biologi AB Granskad av: Ulf Ericsson, Medins Biologi AB 2013-08-21 2(8) Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...

Läs mer

Södra Spanien. 21 februari 4 mars 2013. Stefan Adolfsson

Södra Spanien. 21 februari 4 mars 2013. Stefan Adolfsson Södra Spanien 21 februari 4 mars 2013 Stefan Adolfsson Andalusien, Spanien 2 DELTAGARE Ingrid Andersson, Göteborg Arvid Flygar, Valbo Martin Flygar, Valbo Karin Granberg, Kinna Bo Lidblad, Östhammar Karl

Läs mer

Azerbaijan. 5-13 May 2014 trip report summary. Tomas Axén Haraldsson

Azerbaijan. 5-13 May 2014 trip report summary. Tomas Axén Haraldsson Azerbaijan 5-13 May 2014 trip report summary Tomas Axén Haraldsson cover photos by Johan Stenlund: Shikra, Rose-coloured Starlings, Green Warbler and Blue-cheeked Bee-eater. 1 Besh Barmag 2 Quba 3 Nazli

Läs mer

CAMARGUE. 1 maj 8 maj 2010. Richard Ottvall

CAMARGUE. 1 maj 8 maj 2010. Richard Ottvall CAMARGUE 1 maj 8 maj 2010 Richard Ottvall AVIFAUNA Centrala delarna av Camargue. La Crau, Eyguières och Alpillerna. 2 DELTAGARE Göran Andersson, Degerhamn Tomas Beckman, Huddinge Majrid Corelius, Fribourg,

Läs mer

Navarra & N. Spanien. 23-30 maj 2015

Navarra & N. Spanien. 23-30 maj 2015 Navarra & N. Spanien 23-30 maj 2015 Innehållsförteckning Deltagare 3 Reseberättelse 4 Artlistor 12! Scanbird Quality bird guiding Bird & wildlife tours Wildlife photographing 2 av 30 Deltagare Björn Malmhagen

Läs mer

Fågelbesöksled Nyköping Norr

Fågelbesöksled Nyköping Norr Fågelbesöksled Nyköping Norr Fågelbesöksled Nyköping Norr Fågelbesöksleden sträcker sig från Nyköpings hamn vid Täcka udden norrut, utmed väg 53. Den följer delvis Nyköpingsån i början. Ett stickspår

Läs mer

Fågelresa till södra Spanien 12/4-20/4 2008

Fågelresa till södra Spanien 12/4-20/4 2008 Fågelresa till södra Spanien 12/4-20/4 2008 Fågelresa till södra Spanien 12/4-20/4 2008 Praktiskt och resrutt Vi som åkte var Kent Carlsson, Hållsta och Nicke Helldorff, Näshulta. Vi ordnade med biljetter

Läs mer

L 20/12 Europeiska unionens officiella tidning

L 20/12 Europeiska unionens officiella tidning L 20/12 Europeiska unionens officiella tidning 26.1.2010 BILAGA I GAVIIFORMES Gaviidae Gavia stellata Gavia arctica Gavia immer PODICIPEDIFORMES Podicipedidae Podiceps auritus PROCELLARIIFORMES Procellariidae

Läs mer

Inventeringsområdet omfattar i stort sett. Inventering av Kullabergs häckfåglar 2004. resultat samt populationsförändringar sedan 1974

Inventeringsområdet omfattar i stort sett. Inventering av Kullabergs häckfåglar 2004. resultat samt populationsförändringar sedan 1974 /7 Inventering av Kullabergs häckfåglar 24 resultat samt populationsförändringar sedan 974 The breeding birds at Kullaberg in 24 results and population changes since 974 I Kullabygdens Ornitologiska Förenings

Läs mer

Inventering av fåglar i naturreservaten Ridösundbyholmsarkipelagen. åren 2009 och Inventering av fåglar inom projektet MIA 2009 och 2013

Inventering av fåglar i naturreservaten Ridösundbyholmsarkipelagen. åren 2009 och Inventering av fåglar inom projektet MIA 2009 och 2013 Dnr: 512-2376-13 Strandäng på Ridön Inventering av fåglar i naturreservaten Ridösundbyholmsarkipelagen samt Strömsholm, åren 2009 och 2013 Text: Erik Andersson Inventerare: Mikael Rhönnstad Bakgrund Varje

Läs mer

Malllorca 26 april-3 maj 2008

Malllorca 26 april-3 maj 2008 Malllorca 26 april-3 maj 2008 En reserapport från Birdwave Travels resa till Mallorca Spaning på Toppskarv i Puerto de Pollensa Mallorca-ett eldorado för fåglar Det var med stor entusiasm vi gav oss iväg

Läs mer

2009L0147 SV

2009L0147 SV 2009L0147 SV 01.07.2013 001.001 11 BILAGA I GAVIIFORMES Gaviidae Gavia stellata Gavia arctica Gavia immer PODICIPEDIFORMES Podicipedidae Podiceps auritus PROCELLARIIFORMES Procellariidae Pterodroma madeira

Läs mer

Fågelbesöksled Nyköping Väst

Fågelbesöksled Nyköping Väst Fågelbesöksled Nyköping Väst Fågelbesöksled Nyköping Väst Fågelbesöksleden sträcker sig från Nyköpings hamn vid Täcka udden västerut, utmed väg 800 i Kiladalen. Den följer ett jordbrukslandskap och flertalet

Läs mer

Tre mil i Marocko. En reserapport skriven av Torbjörn Arvidsson, formaterad av Max Allan Niklasson.

Tre mil i Marocko. En reserapport skriven av Torbjörn Arvidsson, formaterad av Max Allan Niklasson. Tre mil i Marocko En reserapport skriven av Torbjörn Arvidsson, formaterad av Max Allan Niklasson. Resenärer: Torbjörn Arvidsson, Stenungsund; Max Allan Niklasson, Orust; Jörgen Olsson, Uddevalla; Stefan

Läs mer

FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009

FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009 FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009 Foto Lars-Erik Nilsson Genomfört och sammanställt av Tunabygdens Fågelklubb Inledning och bakgrund Tunabygdens fågelklubb har på uppdrag

Läs mer

RAPPORT 2017/4 FÅGELINVENTERING

RAPPORT 2017/4 FÅGELINVENTERING RAPPORT 2017/4 FÅGELINVENTERING av Dalbyviken 2016 Owe Rosengren och Tor Jonzon Författare Owe Rosengren och Tor Jonzon Foto Samtliga bilder där ej annat är angivet är tagna av författarna. Foto baksida:

Läs mer

Fåglar anträffade vid Kvismaren t.o.m. 2000

Fåglar anträffade vid Kvismaren t.o.m. 2000 Fåglar anträffade vid Kvismaren t.o.m. 2000 Av Martin Stervander Samtliga fåglar i listan uppdelas i kategorierna A, B, C, D och E i enlighet med AERC:s (Association of European Rarities Committees) riktlinjer.

Läs mer

P-03-31. Platsundersökning Simpevarp. Fågelundersökningar inom SKB:s platsundersökningar 2002

P-03-31. Platsundersökning Simpevarp. Fågelundersökningar inom SKB:s platsundersökningar 2002 P-03-31 Platsundersökning Simpevarp Fågelundersökningar inom SKB:s platsundersökningar 2002 Martin Green Zooekologiska avd. Ekologiska inst. Lunds Universitet Februari 2003 Svensk Kärnbränslehantering

Läs mer

Öland 2015. Foton i rapporten: Disa Fjellström. Gruppbilden är tagen av Sussie Carlström. Text: Torbjörn Arvidsson.

Öland 2015. Foton i rapporten: Disa Fjellström. Gruppbilden är tagen av Sussie Carlström. Text: Torbjörn Arvidsson. Foton i rapporten: Disa Fjellström. Gruppbilden är tagen av Sussie Carlström. Text: Torbjörn Arvidsson. ÖLAND 13-17 maj 2015 13 maj: Den 13 maj började årets BohOF-resa till Öland och det blev en långhelg

Läs mer

AVIFAUNA Bulgarien 2

AVIFAUNA Bulgarien 2 Bulgarien 2 DELTAGARE Vecka 1 Rolf Ergon, Porsgrunn, Norge Vecka 1 2 Krister Andersson, Katrineholm Lillemor Däckfors, Vingåker Roger Gyllin, Uppsala Alice Blomcrantz, Ängelholm Göran Lindblad, Ängelholm

Läs mer

Camargue maj Richard Ottvall

Camargue maj Richard Ottvall Camargue 8 15 maj 2017 Richard Ottvall Camargue 1. Marseille 2. Arles 3. Coussouls de Crau 4. Les Alpilles-Vallon des Glauges 5. Marais du Vigueirat 6. Les Saintes-Maries-de-la-Mer 7. Marais du Mas d'agon

Läs mer

Kaukasus. Georgien. 12 17 juni 2006. Göran Pettersson

Kaukasus. Georgien. 12 17 juni 2006. Göran Pettersson Kaukasus Georgien 12 17 juni 2006 Göran Pettersson 2 DELTAGARE Lars Alldén, Oslo, Norge Magnus Bolander, Bandhagen Mikael Frost, Sollentuna Jukka Ihanus, Åbo, Finland Olle Nordell, Lund Magne Pettersen,

Läs mer

Centrala Spanien. April maj 2014. Magnus Ullman Olle Holst

Centrala Spanien. April maj 2014. Magnus Ullman Olle Holst Centrala Spanien April maj 2014 Magnus Ullman Olle Holst Centrala Spanien 2 DELTAGARE Ewa Montelius, Stockholm Tomas Montelius, Stockholm Ingegerd Bratt, Göteborg Douglas Bratt, Göteborg Rune Espefält,

Läs mer

Reserapport StOF:s exkursion till Falsterbo och Skåne 28-31 augusti, 2014

Reserapport StOF:s exkursion till Falsterbo och Skåne 28-31 augusti, 2014 Reserapport StOF:s exkursion till Falsterbo och Skåne 28-31 augusti, 2014 Reseledare: Erik Peurell (reserapporttext) och P-G Larén Deltagare: Stina Yström, Karin Oknemark, Leif Lindholm, Staffan Nordin,

Läs mer

Fågelskådning på Mallorca 27/4 4/5 2018

Fågelskådning på Mallorca 27/4 4/5 2018 Fågelskådning på Mallorca 27/4 4/5 2018 BOENDE, HYRBIL, MILJÖSKATT M.M. Vi fyra tjejer, Sussie Carlström, Kajsa Gustafsson, Anne-Marie Barregren och Anna Johansson alla medlemmar i BohOF, Bohusläns Ornitologiska

Läs mer

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2009/147/EG av den 30 november 2009 om bevarande av vilda fåglar

EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV 2009/147/EG av den 30 november 2009 om bevarande av vilda fåglar 26.1.2010 Europeiska unionens officiella tidning L 20/7 IV (Rättsakter som antagits före den 1 december 2009 enligt EG-fördraget, EU-fördraget och Euratomfördraget) EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

Läs mer

Lesbos. 29 april 6 maj 2006. Curt Johnsson

Lesbos. 29 april 6 maj 2006. Curt Johnsson Lesbos 29 april 6 maj 2006 Curt Johnsson N 2 Deltagare Bernt Andersson, Brastad Inge Fransson, Oskarshamn Håkan Gabrielsson, Åkersberga Else Helmer, Rødovre, Danmark Anders Håkansson, Falsterbo Ivan Kruys,

Läs mer

Rumänien. 26 april 7 maj 2013. HG Karlsson

Rumänien. 26 april 7 maj 2013. HG Karlsson Rumänien 26 april 7 maj 2013 HG Karlsson Karta över Rumänien och lokaler vi besökte. Karta över Dobrogea och deltat med lokaler vi besökte. 2 DELTAGARE Catarina Berthelius, Nykvarn Fredrik Berthelius,

Läs mer

Vadehavet 9 12 oktober 2008

Vadehavet 9 12 oktober 2008 0 Vadehavet 9 12 oktober 2008 Deltagare: Bengt Andersson, Helsingborg, bambosa@telia.com Leif Dehlin, Munka Ljungby, leif.dehlin@studieframjandet.se Joel Levin, Malmö, joel_levin@hotmail.com Thomas Wallin,

Läs mer

Toscana 30 april 7 maj 2016

Toscana 30 april 7 maj 2016 Toscana 30 april 7 maj 2016 Kent-Ove Hvass Peter Hvass TOSCANA 1. Castiglione della Pescaia 2. Riserva Naturale Diaccia 3. PN Della Maremma 4. Siena 5. Roma 2 DELTAGARE Mona Lönnebo, Stockholm Mats Stagnell,

Läs mer

Bilaga 6: Fågelinventering

Bilaga 6: Fågelinventering Bilaga 6: Fågelinventering Calluna AB Miljökonsekvensbeskrivning för Lönnstorp vindbrukspark i Svalövs kommun 6 Juli 2012 Christian Bladh HS Kraft AB Frihamnsallén 8 211 20 Malmö Inventering av fåglar

Läs mer

Fåglar som ingår i EU:s fågeldirektiv 2009/147/EC

Fåglar som ingår i EU:s fågeldirektiv 2009/147/EC Fåglar som ingår i EU:s fågeldirektiv 2009/147/EC Svenskt namn Artnamn Annex 1 Annex 2, del A Annex 2, del B Annex 3, del A Annex 3, del B LOMMAR smålom Gavia stellata x storlom Gavia arctica x DOPPINGAR

Läs mer

Portugal. 14 22 september 2013. HG Karlsson

Portugal. 14 22 september 2013. HG Karlsson Portugal 14 22 september 2013 HG Karlsson AVIFAUNA Portugal Karta över södra Portugal. Lokaler vi besökte i röd text och röda understrykningar. 2 DELTAGARE Göran Axelsson, Lidköping Vivan Axelsson, Lidköping

Läs mer

Falsterbo. 3 7 oktober Ann Mari Thorner

Falsterbo. 3 7 oktober Ann Mari Thorner Falsterbo 3 7 oktober 2009 Ann Mari Thorner 2 DELTAGARE Christina Regnell, Johanneshov Håkan Nilsson, Robertsfors Johan Elfström, Linköping Barbara Lilliestråle Du Rietz, Stockholm Eva Karlsson, Karlskrona

Läs mer

CAMARGUE & ALPERNA 11 18 maj 2013

CAMARGUE & ALPERNA 11 18 maj 2013 CAMARGUE & ALPERNA 11 18 maj 2013 Richard Ottvall 1.Våtmarken vid Lansargues 2.Cacharel 3.Mas Neuf och Mas d Agon 4.Les Baux 5.Aureille 6.LaCrau Karta Alperna 2 DELTAGARE Catarina Carlsson, Degeberga Anita

Läs mer

Estland. 14 19 maj 2015. HG Karlsson

Estland. 14 19 maj 2015. HG Karlsson Estland 14 19 maj 2015 HG Karlsson ESTLAND 1. Padise 2. Haapsalu 3. Matsalu Bay 4. Pögare-Sassi 5. Puise-Nina 6. Hindaste 7. Roosta 8. Põõsaspea 9. Haversvi 10. Silma 11. Võnnu 12. Kasari River 13. Nedrema

Läs mer

Estaca de Bares, Galicien, Spanien 3-9 september 2005

Estaca de Bares, Galicien, Spanien 3-9 september 2005 Estaca de Bares, Galicien, Spanien 3-9 september 2005 Allmänt Flyg från Skavsta till Santiago de Compostela (mellanlandning i London) med Ryanair. Förbeställd hyrbil från Hertz hämtades på flygplatsen

Läs mer

RESERAPPORT STOF:S EXKURSION TILL ÖLAND 24-27 APRIL, 2014

RESERAPPORT STOF:S EXKURSION TILL ÖLAND 24-27 APRIL, 2014 RESERAPPORT STOF:S EXKURSION TILL ÖLAND 24-27 APRIL, 2014 Text: Petter Nordvander. Foto: Petter Nordvander och Monica Ahlberg Ottenby fågelstation och fyren Långe Jan. Foto: Petter Nordvander Reseledare:

Läs mer

KANARIEÖARNA Nyår 2007/2008

KANARIEÖARNA Nyår 2007/2008 KANARIEÖARNA Nyår 2007/2008 Curt Johnsson 2 DELTAGARE Mats Axbrink, Hudiksvall Hans Börjesson, Hammarö Mikael Frost, Sollentuna Else Helmer, Rödovre, Danmark Irene Hofstedt, Halmstad Brita Lavesson, Kristianstad

Läs mer

Lesbos. 26 april 3 maj 2014. Curt Johnsson

Lesbos. 26 april 3 maj 2014. Curt Johnsson Lesbos 26 april 3 maj 2014 Curt Johnsson Lokalnamn Många lokaler hade från början i skådarkretsar bara engelska namn, men nu försöker man etablera lite grekiska sådana, enligt Steve Dudleys lokalguide

Läs mer

Andalusien, oktober 2010 0

Andalusien, oktober 2010 0 Andalusien, oktober 2010 0 Andalusien Tarifa/Costa de la Luz och Coto Donana 9 17 oktober 2010 Deltagare: Bengt Andersson, Helsingborg, bambosa@telia.com Karl Göran Nilsson, Höganäs, gubbahyllan@hotmail.com

Läs mer

Georgien. 26. april - 4. maj. Scanbird ApS www.scanbird.com. Club 300 Resor. med Björn Malmhagen

Georgien. 26. april - 4. maj. Scanbird ApS www.scanbird.com. Club 300 Resor. med Björn Malmhagen Georgien 26. april - 4. maj Club 300 Resor med Björn Malmhagen Scanbird ApS www.scanbird.com En fantastisk fågelresa till Georgien! Resan är planerad med fokus på optimala förutsättningar för att se några

Läs mer

Rumänien. Scanbird ApS 26 maj - 2 juni. med Tommy Holmgren

Rumänien. Scanbird ApS  26 maj - 2 juni. med Tommy Holmgren Rumänien 26 maj - 2 juni med Tommy Holmgren Scanbird ApS www.scanbird.com Donau - ja bara det ordet leder omedelbart tankarna till Johan Strauss underbara och berömda An der schönen blauen Donau. Donau,

Läs mer

Trandansen 5-6 april 2014

Trandansen 5-6 april 2014 Trandansen 5-6 april 2014 Reserapport av Magnus Stenmark Foto av Anne-Charlotte Bergenheim Stockholms Ornitologiska Förening StOFs resa till Hornborgarsjön går alltid vid en av de allra finaste tiderna

Läs mer

Södra Spanien september 2017

Södra Spanien september 2017 Södra Spanien 20-27 september 2017 Innehållsförteckning Deltagare 3 Reseberättelse 4 Artlistor 10! Scanbird Quality bird guiding Bird & wildlife tours Wildlife photographing Club300 2 av 23 Deltagare Björn

Läs mer

Centrala Spanien med Guldkant 8 14 maj 2016

Centrala Spanien med Guldkant 8 14 maj 2016 Centrala Spanien med Guldkant 8 14 maj 2016 Göran Pettersson CENTRALA SPANIEN 1. Navarredonda de Gredos 2. Sierra de Gredos 3. Puerto del Pico 4. Tormes Valley 5. Monfragüe 6. Torrejón el Rubio 7. Trujillo

Läs mer

Spanska Pyrenéerna maj 2018 Med Anders Elmfors och Gorka Gorospe

Spanska Pyrenéerna maj 2018 Med Anders Elmfors och Gorka Gorospe Spanska Pyrenéerna 20 27 maj 2018 Med Anders Elmfors och Gorka Gorospe Underbar morgon i sällskap av stortrapp! 1 Resan i korthet Datum Orter/resplan 20 maj Resan startade på Barcelonas internationella

Läs mer

Runde. 30 juni 4 juli 2013. Gigi Sahlstrand & Göran Forsberg

Runde. 30 juni 4 juli 2013. Gigi Sahlstrand & Göran Forsberg Runde 30 juni 4 juli 2013 Gigi Sahlstrand & Göran Forsberg Runde 2 DELTAGARE Gunnel Brolin, Bromma Ingrid Ehnström, Bergshamra Berit Ek, Spånga Elisabeth Eklöf, Segeltorp Cecilia Håkansson, Sundbyberg

Läs mer

Gotland. 12 20 maj 2012. Lars Imby

Gotland. 12 20 maj 2012. Lars Imby Gotland 12 20 maj 2012 Lars Imby DELTAGARE Tor Ahlstedt, Grankulla (Finland) Björn Holgersson, Charlottenberg Börje Holgersson, Arvika Kurt Ivarsson, Ystad Joakim Johansson, Arvika Stefan Johansson, Karlskoga

Läs mer

EXTREMADURA. 29 april 8 maj Johannes Rydström

EXTREMADURA. 29 april 8 maj Johannes Rydström EXTREMADURA 29 april 8 maj 2017 Johannes Rydström EXTREMADURA 1. Madrids internationella flygplats 2. Herreruela 3. Sierra de San Pedro 4. Los Barruecos 5. Casa Rural Las Canteras 6. Monfragüe nationalpark

Läs mer

Nordöstra Spanien. 31 mars 9 april 2007. Ola Bondesson

Nordöstra Spanien. 31 mars 9 april 2007. Ola Bondesson Nordöstra Spanien 31 mars 9 april 2007 Ola Bondesson 2 DELTAGARE Daniel Dolfe, Halmstad Solveig Engarås, Borgholm Anders Ericsson, Varberg Målfrid Ergon, Porsgrunn, Norge Rolf Ergon, Porsgrunn, Norge Lena

Läs mer

Benestads backar, 6 januari. Omslag: Bändelkorsnäbb, hanne, Stockholmsgården, 7 januari

Benestads backar, 6 januari. Omslag: Bändelkorsnäbb, hanne, Stockholmsgården, 7 januari 5 8 januari 2012 2 Efter eländigt väder med ösregn och halv storm under torsdagen kunde vi konstatera att vår första skådardag, fredagen den 6 januari, bjöd på strålande fint skånskt vinterväder: en lite

Läs mer

Tack! Vad har hänt med fåglarna i odlingslandskapet? Landets alla fågelrf ovärderliga insatser! Ola Olsson Ekologiska institutionen Lunds Universitet

Tack! Vad har hänt med fåglarna i odlingslandskapet? Landets alla fågelrf ovärderliga insatser! Ola Olsson Ekologiska institutionen Lunds Universitet Vad har hänt med fåglarna i odlingslandskapet? Ola Olsson Ekologiska institutionen Lunds Universitet Martin Green Annelie Jönsson J Åke Lindström Richard Ottvall Anna Persson Maria von Post Henrik Smith

Läs mer

Resa med flyt - Skånska vinterfåglar 10-13 januari 2013

Resa med flyt - Skånska vinterfåglar 10-13 januari 2013 Resa med flyt - Skånska vinterfåglar 10-13 januari 2013 Text och foton: Ritva Elg, Karin Hendahl, Torbjörn Winqvist Skåneresan brukar bjuda på intressanta fåglar under vintern, då fågellivet går på lågvarv

Läs mer

Södra Turkiet. 2 12 maj 2015. Göran Pettersson

Södra Turkiet. 2 12 maj 2015. Göran Pettersson Södra Turkiet 2 12 maj 2015 Göran Pettersson SÖDRA TURKIET 1. Adana 2. Çukurovaslätten 3. Tuzla Gölü 4. Karatas 5. Kandil Siirt 6. Nigde 7. Demirkazik 8. Silifke 9. Taşucu 10. Göksudeltat 11. Akgöl 12.

Läs mer

Fåglar i Svaneholmsområdet 2006

Fåglar i Svaneholmsområdet 2006 Fåglar i Svaneholmsområdet 2006 Göktyta 2006 Richard Bergendahl Miljökontoret Skurups kommun 274 80 Skurup 2007-02-16 Innehållsförteckning Inledning...3 Inventeringsområde...3 Genomförandet...4 Metodiken

Läs mer

Fågelfaunan i olika skogsmiljöer -

Fågelfaunan i olika skogsmiljöer - RAPPORT 2 23 Fågelfaunan i olika skogsmiljöer - en studie på beståndsnivå Mats Forslund Skogsstyrelsen mars 23 Författare Mats Forslund, S Fullsta 7, 775 99 By Kyrkby Layout Barbro Fransson Papper brilliant

Läs mer

Västmanland. Köping. Norsa. Uppdaterad Senaste: Sv: Vä: Kö: No: PETER EKELUND KOMMUNLISTA NORSALISTA. Sverige

Västmanland. Köping. Norsa. Uppdaterad Senaste: Sv: Vä: Kö: No: PETER EKELUND KOMMUNLISTA NORSALISTA. Sverige KOMMUNLISTA NORSALISTA Uppdaterad 2009-11-01 Senaste: Sv: Vä: Kö: No: PETER EKELUND Norsa Köping Västmanland Sverige SUMMA 264 220 269 233 223 184 ART Knölsvan Cygnus olor [Mute Swan] 1 1 1 1 1 1 Mindre

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING MEDLEMSBLADET FORTSÄTTER ATT UTVECKLAS... 3 GÄVLE FÅGELKLUBB... 3 OMSLAG... 3 ORDFÖRANDE HAR ORDET... 4 STYRELSEN...

INNEHÅLLSFÖRTECKNING MEDLEMSBLADET FORTSÄTTER ATT UTVECKLAS... 3 GÄVLE FÅGELKLUBB... 3 OMSLAG... 3 ORDFÖRANDE HAR ORDET... 4 STYRELSEN... 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING MEDLEMSBLADET FORTSÄTTER ATT UTVECKLAS... 3 GÄVLE FÅGELKLUBB... 3 OMSLAG... 3 ORDFÖRANDE HAR ORDET... 4 STYRELSEN... 5 ADRESSÄNDRINGAR... 5 Gävle Fågelklubb (GFK)... 5 Gävleborgs

Läs mer

OMSLAG Framsida och baksida Hornuggla, foto: Jörgen Toivanen

OMSLAG Framsida och baksida Hornuggla, foto: Jörgen Toivanen INNEHÅLLSFÖRTECKNING ORDFÖRANDE HAR ORDET...3 GÄVLE FÅGELKLUBB...4 FÖRSÄLJNING AV KLUBBPRYLAR...4 STYRELSEN...5 HEMSIDA...5 ADRESSÄNDRINGAR...5 MEDLEMSKAP...5 GÄVLE FÅGELKLUBB ÅKER TILL FALSTERBO...6 HOLKPROJEKTET...7

Läs mer

Hornborgasjön. 2 6 april Kent-Ove Hvass

Hornborgasjön. 2 6 april Kent-Ove Hvass Hornborgasjön 2 6 april 2014 Kent-Ove Hvass 2 DELTAGARE Per-Olof Persson Annevi Persson Christina Båth Stig Sturesson Margareta Carlemalm RESELEDARE Kent-Ove Hvass, Skövde RESRUTT 2/4 Trandansen 3/4 Trandansen,

Läs mer