Miljöriktig hantering och omhändertagande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljöriktig hantering och omhändertagande"

Transkript

1 Bygg och Miljö och hälsoskyddskontoret rivningsavfall Miljöriktig hantering och omhändertagande Slite deponi

2 Att ta tillvara resurser är allas ansvar! Enligt miljöbalken ska alla som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd hushålla med råvaror och energi. Det innebär bland annat att utnyttja alla möjligheter till att minimera avfallsmängderna samt öka återanvändning och återvinning. För att skapa ett hållbart avfallssystem har man i EU beslutat att tillämpa en särskild avfallshierarki som anger vilka åtgärder och behandlingsmetoder som ska prioriteras på alla nivåer i samhället. Följande prioriteringsordning gäller: Avfallsminimering Återanvändning Materialåtervinning Energiutvinning Deponering Arbeta med avfallet så högt upp som möjligt i hierarkin! I första hand ska du genom produktionsplanering och inköpsrutiner undvika att avfall uppkommer. I andra hand bör det återanvändas genom t.ex. pantsystem eller som second hand. I tredje hand skall avfallet utnyttjas som råvara vid framställning av nya produkter. I fjärde hand om materialåtervinning inte är möjlig skall avfallets energiinnehåll utnyttjas för att ersätta andra energiformer, såsom kol, olja och kärnkraft. I femte och sista hand ska avfall som av olika anledningar inte bör eller kan återvinnas skall omhändertas genom miljösäker deponering. Vad är avfall? Avfall definieras i 1 i 15 kap miljöbalken enligt följande: Avfall är varje föremål, ämne eller substans som innehavaren vill, avser eller är skyldig att göra sig av med. Ekonomiskt värde, användning eller återanvändning har inte någon betydelse.

3 Avfallsansvar HUSHÅLLSAVFALL Hushållsavfall är avfall från hushåll samt liknande avfall från annan verksamhet (15 kap. 2 miljöbalken). Exempel på hushållsavfall är sopor, köksavfall, latrin, slam från slamavskiljare, skrymmande avfall som möbler m.m. men även farligt avfall som läkemedelsrester, oljerester, kemikalier etc. Tekniska förvaltningen, Gotlands kommun är skyldig att transportera bort avfallet vilket samtidigt innebär en skyldighet för ALLA som har hushållsavfall att lämna detta till kommunen. I praktiken innebär detta att en byggarbetsplats bör teckna abonnemang för hushållsavfall. PRODUCENTANSVARSAVFALL Innebär att den som tillverkar eller importerar en produkt också ansvarar, fysiskt och ekonomiskt, för att ta hand om produkten då den blir avfall. Det finns 5 producentansvar (se tabell nedan). Tekniska förvaltningen är entreprenör åt producenterna och tar emot returpapper, förpackningar och el-avfall på sina återvinningscentraler runt omkring på ön. Med producentansvaret följer en skyldighet genom olika producentansvarsförordningar att alla som förbrukar dessa varor ska sortera ut och lämna dessa till nedanstående insamlingssystem. Avfall Exempel på material Mottagare Förpackningar av olika papp, papper, wellpapp, glas, Återvinningscentral materialslag plast, plåt, träförpackningar Returpapper tidningar, direktreklam, kataloger Återvinningscentral El-avfall Tv-apparater, stereoanläggning, Återvinningscentral spisar, datorer etc. Däck Alla typer av däck från personbilar, lastbilar, bussar, traktorer etc. återförsäljare. Bilar VERKSAMHETSAVFALL Lämnas till närmaste gummiverkstad eller annan Skrotbilar lämnas till auktoriserad bilskrot. Är det avfall som uppstår i den specifika verksamheten. Avfallsproducenten d.v.s. byggherren eller fastighetsägaren skall, enligt miljöbalkens 15 kap. 5 a, hantera avfallet på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt. För detta kan vem som helst på marknaden anlitas som har de tillstånd och den kunskap som behövs för att kunna utföra arbetet på ett miljömässigt, tekniskt och juridiskt riktigt sätt. Kostnaden står verksamhetsutövaren själv för. En grundläggande princip vid all avfallshantering är att varje avfall ska klassas med en särskild avfallskod som finns benämnd i avfallsförordningens bilaga 2.

4 Rivning av byggnad Rivningslov Inom detaljplanelagt område krävs rivningslov för att få riva byggnad eller del av byggnad. Ansökan för rivningslov finns hos statsarkitektkontoret. Rivningsanmälan Anmälan om rivning ska göras för alla byggnader förutom komplementbyggnader till småhus och ekonomibyggnader till småhus och ekonomibyggnader för jordbrukets behov. Rivningsanmälan ska även göras då delar av byggnader rivs samt vid vissa ändringsarbeten, exempelvis av bärande konstruktion, hissar, eldstäder, rökkanaler, ventilation mm som medför utrivning och som kan antas innehålla farligt avfall enligt lista i förordningen om farligt avfall. Rivningsmaterial Rivningsmaterial ska omhändertas på ett resurshushållande och miljömässigt sätt så att restmaterialet återanvänds och återvinns i största möjliga utsträckning, så kallad selektiv rivning. Rivningsplan I varje enskilt fall är det byggnadsnämnden som beslutar om anmälan ska kompletteras med en rivningsplan. Rivningsarbete får inte påbörjas förrän rivningsplanen godkänts av byggnadsnämnden. FARLIGT AVFALL Sortering av bygg- och rivningsavfall Farligt avfall och annat specialavfall är sådant avfall som måste hanteras på ett särskilt sätt t.ex. kvicksilver, kadmium, PCB, CFC, kemikalier. Dessa material skall omhändertas vid en särskild anläggning och får inte hamna på deponi eller i någon markutfyllnad där de riskerar påverka grundvatten, växter och djur. Enligt avfallsförordningen (SFS 2001:1063) delas avfall in i olika kategorier. Avfallskategorierna framgår av bilaga 1 och 2 till avfallsförordningen. Farligt avfall definieras som sådant avfall som i förordningens bilaga 2 har försetts med en asterisk (*), eller annat avfall som har någon eller några av de egenskaper som anges i bilaga 3 till förordningen. I inledningen till bilaga 2 visas tillvägagångssättet för att klassa ett avfall. Ytterligare hjälp ges i Renhållningsverksföreningens (RVF) vägledning - klassificering av farligt avfall. Hantering och förvaring Sortera ut farligt avfall från annat avfall, se till att det inte blandas med annat avfall eller andra sorters farligt avfall. (21 Avfallsförordningen) - Förvara farligt avfall på särskilt avsedd plats där golvet är tätt, utan golvbrunn, så att inga vätskor kan nå avloppet. Om avfallet förvaras utomhus ska det ske på tät yta och skyddat från nederbörd. - Större fat av spillolja ska invallas så att minst hälften av lagrad vätskevolym kan hållas vid läckage, dock minst den största behållarens volym. Absorptionsmedel ska finnas tillgängligt. - Dunkar och fat ska märkas med dess innehåll. Det förhindrar förväxling och gör att rätt åtgärd kan vidtas vid olyckor. - För att Du ska ha en uppfattning om hur mycket farligt avfall som uppstår i verksamheten ska allt farligt avfall journalföras. Dessa journaler sparas för att kunna visas upp för tillsynsmyndigheten om så krävs. (13 och 43 Avfallsförordningen samt Gotlands kommuns renhållningsordning)

5 Transport För att få transportera farligt avfall krävs att transportören har tillstånd eller har gjort en anmälan till länsstyrelsen. (26, 27, 28 och 34 avfallsförordningen) Om ni lämnar ifrån er farligt avfall för borttransport måste ni kontrollera att transportören har detta tillstånd eller är anmäld hos länsstyrelsen. Vidare ska ni som avsändare av det farliga avfallet upprätta ett transportdokument med uppgift om avsändare, mottagare, transportör, avfallsslag och avfallsmängd. Denna ska undertecknas av både avsändare och mottagare. (41 avfallsförordningen) Ni kan själva transportera bort farligt avfall från er egen verksamhet efter en anmälan till länsstyrelsen. Blankett hittar du på ( Blanketter, fakta och föreskrifter ). Mängden farligt avfall ifrån egen verksamhet som ska transporteras får inte uppgå till mer än: två fat (400 liter) oljeavfall per år, ett fat (200 liter) lösningsmedelsavfall per år, ett fat (200 liter) färg- eller lackavfall per år, 300 hela lysrör eller andra ljuskällor per transport, 300 kg använt köldmedium per transport, 300 kg avfall av elektriska och elektroniska produkter per transport, eller sammanlagt 100 kg övrigt farligt avfall per år. Vid denna egentransport behöver ni inte upprätta ett transportdokument. Farligt avfall som innehåller PCB, kvicksilver (med undantag för hela lysrör eller andra ljuskällor), cyanid eller kadmium får dock inte transporteras fritt. Gotlands kommuns tekniska förvaltning tar emot farligt avfall vid mellanlagret vid Skarphäll i Visby. Kontakt: Tekniska förvaltningen Hans Holmert, tfn: Anteckningar Anteckningar ska alltid föras över det farligt avfall som transporteras. (44 avfallsförordningen) FARLIGT AVFALL MED SÄRSKILD HANTERING: ASBEST För hantering av asbest gäller speciella regler. Det krävs ALLTID tillstånd för att yrkesmässigt arbeta med asbest- eller asbesthaltigt material. Dessutom finns på speciell utbildning för dem som arbetar med rivningsarbeten, där asbest ingår. Arbetsmiljöverket har mer information på sin hemsida: krav Asbestavfall tas emot vid avfallsanläggningen i Slite (se kontaktuppgifter på sista sidan) och ska vara förpackat och märkt farligt avfall. Om det finns risk att avfallet dammar vid lossning ska det vara begjutet med vatten. Exempel på avfallskoder: *, *, , *. FÖRORENADE MASSOR Förorenade massor är massor som är så förorenade att de kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa och miljön (MB 10 Kap 1 ). I samband med bygg- och rivningsåtgärder händer det att man upptäcker och identifierar utsläpp och föroreningar som kräver efterbehandling. Det kan röra sig om t.ex. PCB-haltiga fogar och fönster, förorenad mark/massor och byggnadsdelar. Enligt miljöbalkens upplysningsskyldighet, (MB 10 Kap. 9 ) ska fastighetsägaren eller verksamhetsutövaren genast underrätta tillsynsmyndigheten om en förorening påträffas som riskerar skada eller påverka människors hälsa och miljön. Exempel på avfallskoder: *, *, *.

6 Efterbehandling/omhändertagande Enligt förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899, 28 ) får man inte heller påbörja en efterbehandlingsåtgärd utan att i god tid (minst 6 veckor) innan verksamheten startar anmält detta till tillsynsmyndigheten. Kontakta miljö och hälsoskyddskontoret för mer info. IMPREGNERAT VIRKE Impregneringen kan bestå av krom, koppar, arsenik, kreosot, tungmetaller, tennföreningar mm. Vid rivning kan impregnerat virke förekomma som trätrallar, träkonstruktioner motståndskraftig mot röta och angrepp, takstolar, syllar mm. Även kreosotbehandlat virke som gamla telefonstolpar kan förekomma på tomter och i trädgårdar, altaner mm. Virke innehållande farliga ämnen klassas som farligt avfall. Exempel på avfallskoder: *, *, *. Avfallet ska separeras i särskild fraktion och förbrännas i anläggning med tillstånd. Ingen sådan anläggning finns för tillfället på Gotland. EL-AVFALL/KYLANLÄGGNINGAR El-avfall är förbrukad elektrisk och elektronisk utrustning, och delar av sådant. Vissa typer av elavfall som kasserade datorer, radio, TV mm omfattas som tidigare nämnts av producentansvar och inlämnas vid en återvinningscentral. Andra typer av el-avfall som fast installerad utrustning för uppvärmning och kylning eller ventilation av byggnader, t.ex. värmepump, elpanna och luftkonditioneringsanläggning faller utanför detta ansvar och tas på Gotland endast emot vid återvinningscentralen vid Slite deponi. Fasta kylanläggningar innehåller miljöfarligt freon (CFC, HCFC) och måste tömmas innan de demonteras bort. Detta skall ske av ackrediterat kylserviceföretag. För allt el-avfall gäller att det ska genomgå förbehandling enligt särskilda bestämmelser, innan slutlig behandling. Det är därför viktigt att el-avfallet sorteras ut separat. Exempel på avfallskoder: *, *, *, *, *, * AVFALL FÖR ÅTERANVÄNDNING Är när att ett föremål eller ämne används igen för samma eller liknande ändamål som tidigare. Exempel på material: Dörrar, fönster, rent trä, belysningsarmaturer, inredningssnickerier, sanitetsgods, lastpallar, möbler etc. AVFALL FÖR ÅTERVINNING Är när ett avfall förvandlas till en ny råvara. Förbränning anses som återvinning av energi. Nedan följer exempel på hantering av byggavfall för återvinning: SKROT Skrot skall inte läggas på deponi eftersom metaller ofta är miljöstörande och på sikt lakas ut till miljön. Skrot är en resurs som skall tas till vara. Exempel på material: Diskbänkar, radiatorer, rör, ventilationstrummor, trapp- och balkongräcken, järn- och aluminiumkonstruktioner, kablar m m. Den utsorterade skrotfraktionen går till fragmenteringsanläggningar och behöver inte vara fullständigt fri från andra produkter. Kontakta närmaste skrotföretag för besked.

7 TEGEL, KROSSAD BETONG, SCHAKTMASSOR Materialet skall inte läggas på deponi där den tar onödig plats, utan i stället skall fraktionen komma till nytta igen. Exempel på material: Taktegel, tegelsten, lättbetong, kakel, klinker, trasigt sanitetsporslin (fritt från skrot), betongkross och rena schaktmassor. Utsorterad tegel- eller krossad betongfraktion är ett utmärkt material som utfyllnad vid vägbyggen. Schaktmassor o dyl. kan användas som täckmassor vid Slite deponi. Betong och schaktmassor måste vara fri från föroreningar, t ex armeringsjärn, golvmattor, järnkonstruktioner, brädor, reglar, oljor, kemikalier mm. ASFALT I vägbeläggningar kan det förekomma asfalt som innehåller stenkolstjära. Vid misstanke om att asfalt innehåller stenkolstjära ska provtagning ske innan återvinning. Miljö och hälsoskyddsnämnden tillämpar följande riktvärden för asfalt innehållande stenkolstjära: > 1000 ppm 16-PAH, bedöms som farligt avfall och materialet ska omhändertas på särskilt sätt. > < 1000 ppm 16-PAH, begränsat i vägkonstruktion som bärlager/förstärkningslager under ny asfaltbeläggning, alltså inte inom vattenskyddsområde och alltid efter samråd med miljö och hälsoskyddsnämnden. > 70 - < 300 ppm 16-PAH, Obegränsat i vägkonstruktion som bärlager/förstärkningslager under ny asfaltbeläggning. < 70 ppm 16-PAH, fri användning och inga krav på redovisning av utläggningsplats. Exempel på material: Vägbeläggning Asfalt kan återvinnas och bör inte läggas på deponi. När asfalten, vid återvinning, ska krossas måste detta anmälas till miljö och hälsoskyddsnämnden. AVFALL FÖR ENERGIÅTERVINNING Det brännbara bör om det är möjligt sorteras ut på plats. Fraktionen får inte innehålla kablar, plast, betong, papper, nät, omagnetiska metaller eller tryckimpregnerat virke. Förvara gärna avfallet torrt och under tak och beakta brandrisken vid val av förvaringsplats. Det är för närvarande förbud på att deponera brännbart avfall vid Slite deponi. Exempel på material: Obehandlat trä som ex. rivningsvirke, träspill. Avfallet kan lämnas till vem som helst på marknaden som har de tillstånd och den kunskap som behövs för att kunna utföra arbetet på ett miljömässigt, tekniskt och juridiskt riktigt sätt. Kostnaden för detta står verksamhetsutövaren själv för. Visst verksamhetsavfall kan lämnas vid Slite avfallsanläggning. Kontakt: Tekniska förvaltningen Hans Holmert.

8 AVFALL FÖR DEPONERING Den fraktion som finns kvar efter sortering kallas deponirest. Detta avfall kan inte komposteras eller brytas ned på ett naturligt sätt. Avfallet kan inte heller eldas upp. Exempel på material: olika typer av isoleringsmaterial stenmaterial, gips och krossat porslin. Från och med den 1 januari 2005 gäller nya regler för alla som lämnar avfall till deponering. Syftet med reglerna är att på sikt ge ett ökat skydd mot spridning och läckage av föroreningar från deponierna. Endast avfall som är karakteriserat får lämnas. Det är den som producerar avfallet som har ansvaret för att en korrekt s.k. grundläggande karakterisering görs. Blankett för grundläggande karaktärisering kan hämtas på Avfallet kan lämnas vid Slite avfallsanläggning. Kontakt: Tekniska förvaltningen Hans Holmert. TRANSPORT TILL ÅTERANVÄNDNING, ÅTERVINNING, DEPONERING Att transportera avfall som ska återanvändas eller eget avfall mindre än 50 ton/250 m3 per år är fritt och kräver varken tillstånd eller anmälan. Transport av eget avfall över denna mängd kräver anmälan till länsstyrelsen. Kom ihåg att om du kör avfall åt andra krävs det ALLTID anmälan eller tillstånd. Tillstånd eller anmälan För att få behandla, mellanlagra eller på annat sätt hantera avfall krävs att en anmälan görs till miljö och hälsoskyddsnämnden eller att tillstånd söks hos länsstyrelsen. Kontakta miljö och hälsoskyddskontoret för mer info. När det gäller lagring av eget av avfall och farligt avfall från den egna verksamheten får detta ske: Högst ett år om avfallet ska till deponi. Högst 3 år om avfallet ska återvinnas eller återanvändas. Efter denna tid ska hanteringen tillståndsprövas eller anmälas.

9 Kontakter och ytterligare information MILJÖ OCH HÄLSOSKYDDSKONTORET Visby Tfn: , e-post: hemsida: TEKNISKA FÖRVALTNINGEN Visby Kontaktperson: Hans Holmert, hemsida: SLITE DEPONI Kontaktperson: Hans Holmert, MELLANLAGER, FARLIGT AVFALL, SKARPHÄLL Kontaktperson: Hans Holmert, HÄMTNING FÖR ÅTERVINNING AV ENSILAGEPLAST Ove Klintberg , STADSARKITEKTKONTORET Visby Tfn: hemsida: LAGSTIFTNING De viktigaste reglerna finns i miljöbalkens kapitel 15, och i avfallsförordningen m.fl. förordningar och föreskrifter som hör till kapitlet, bland annat de om producentansvar. I Gotlands kommuns renhållningsordning ( finns lokala föreskrifter om avfallshanteringen på Gotland. YTTERLIGARE INFORMATION DU HITTAR PÅ INTERNET: Handböcker och råd på Naturvårdsverkets hemsida: Naturvårdsverkets allmänna råd om hantering av brännbart avfall NFS 2001:22. Naturvårdsverkets handbok 2001:5 handbok om farligt avfall Naturvårdsverkets - Handbok för el-avfall

Avfallshantering vid rivning

Avfallshantering vid rivning Avfallshantering vid rivning Denna information riktar sig till dig som ska riva en byggnad eller renovera och/eller bygga om. Informationen är inte heltäckande, men den ger dig en inblick i de krav som

Läs mer

Uppför trappan! www.t.lst.se. - information om verksamhetsavfall. Foton: Länsstyrelsen. Publ.nr. 2007:14

Uppför trappan! www.t.lst.se. - information om verksamhetsavfall. Foton: Länsstyrelsen. Publ.nr. 2007:14 Uppför trappan! - information om verksamhetsavfall Foton: Länsstyrelsen www.t.lst.se Publ.nr. 2007:14 Sammanfattning Det finns många regler på avfallsområdet. Reglerna finns för att miljöproblemen som

Läs mer

Information om miljöbalkens krav vid rivning av byggnad/installation

Information om miljöbalkens krav vid rivning av byggnad/installation Information om miljöbalkens krav vid rivning av byggnad/installation En byggnad/installation som tjänat ut sitt syfte rivs normalt för att ge plats åt något nytt, eller för att fastighetsägaren inte vill

Läs mer

V stad. B Stockholms. Förbud och föreläggande gällande avfallshanteringen på Restaurang Prinsen

V stad. B Stockholms. Förbud och föreläggande gällande avfallshanteringen på Restaurang Prinsen B Stockholms V stad Beslut Dnr: 2015-016725 Sida 1 (5) 2015-11-09 Restaurang Prinsen i Stockholm AB Mäster Samuelsgatan 4 111 44 Stockholm Förbud och föreläggande gällande avfallshanteringen på Restaurang

Läs mer

Avfall i verksamheter

Avfall i verksamheter Avfall i verksamheter Reglerna på avfallsområdet är många och inte alltid lätta att tyda. Trots det har du som verksamhetsutövare en skyldighet att känna till hur ditt avfall ska hanteras. Det finns flera

Läs mer

Taxebilaga 1 Ärendetyper, Munkedals kommun

Taxebilaga 1 Ärendetyper, Munkedals kommun Taxebilaga 1 Ärendetyper, Munkedals kommun AVGIFT SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN av ansökan om dispens från strandskyddsförbud enligt 7 kap. 18b miljöbalken (2009:532). av ansökan om tillstånd

Läs mer

ENKLARE REGLER FÖR AVFALLSTRANSPORTÖRER Remiss från kommunstyrelsen, Rll Stadsbyggnads- och trafikroteln, med dnr 303-593/2008

ENKLARE REGLER FÖR AVFALLSTRANSPORTÖRER Remiss från kommunstyrelsen, Rll Stadsbyggnads- och trafikroteln, med dnr 303-593/2008 SHMF101 v 1.0 2007-03-19, \\web02\inetpub\insyn.stockholm.se\work\miljo\2008-04-15\dagordning\tjänsteutlåtande\22 Enklare regler för avfallstransportörer.doc MILJÖFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5)

Läs mer

SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL Bilaga 1 Renhållaren = Sigtuna Vatten & Renhållning AB MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden

SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL Bilaga 1 Renhållaren = Sigtuna Vatten & Renhållning AB MHN = Miljö- och hälsoskyddsnämnden SORTERINGSANVISNINGAR OCH HÄMTNINGSINTERVALL Bilaga 1 = Sigtuna Vatten & Renhållning AB = Miljö- och hälsoskyddsnämnden Avfallsslag: Hämtning/avlämning: Intervall: Anmälan/ansökan/ Brännbart kärlavfall

Läs mer

ASSAD ALLSHANTERING. hos verksamheter

ASSAD ALLSHANTERING. hos verksamheter KRETSLOPPSANP OPPSANPASSAD ASSAD AVFALLSHANTERING ALLSHANTERING hos verksamheter INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANERA RÄTT FRÅN BÖRJAN... SID 1 HITTA TRANSPORTÖR OCH MOTTAGARE... SID 1 LAGSTIFTNING... SID 2 SORTERING

Läs mer

KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD VFALLSHANTERING. hos verksamheter

KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD VFALLSHANTERING. hos verksamheter KRETSLOPPSANPASSAD ASSAD AVF VFALLSHANTERING hos verksamheter INNEHÅLLSFÖRTECKNING PLANERA RÄTT FRÅN BÖRJAN...SID 1 LAGSTIFTNING...SID 2 SORTERING AV AVFALL...SID 3 HUSHÅLLSAVFALL...SID 4 FARLIGT AVFALL...SID

Läs mer

Vi återvinner i Vaxholms skärgård.

Vi återvinner i Vaxholms skärgård. Vi återvinner i Vaxholms skärgård. 2016 Ny personal. Sedan 1 april 2016 sköter Liselotte Lööf Miljö AB i samarbete med Melskär AB avfallshanteringen på öar utan väg- eller färjeförbindelse till fastlandet.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i plan- och byggförordningen (2011:338); SFS 2015:837 Utkom från trycket den 11 december 2015 utfärdad den 3 december 2015. Regeringen föreskriver i fråga

Läs mer

Förvaltningslagen. Offentlighet och sekretess. Miljöbalken - tillstånd, tillsyn

Förvaltningslagen. Offentlighet och sekretess. Miljöbalken - tillstånd, tillsyn Förvaltningslagen Offentlighet och sekretess Miljöbalken - tillstånd, tillsyn Förvaltningslagen Förvaltningslagen Gäller alla myndigheter. Förvaltningslagens bestämmelser gäller om det inte står något

Läs mer

Dokumenttitel Avfallshantering. Bolag Dokumentansvarig Doknr Utgåva E.ON Sverige Magnus Pettersson D15-0001535 3.0

Dokumenttitel Avfallshantering. Bolag Dokumentansvarig Doknr Utgåva E.ON Sverige Magnus Pettersson D15-0001535 3.0 Sida 1/6 Dokumentslag HSSE Verksamhetsstyrande Dokumenttitel Avfallshantering Dokument Bolag Dokumentansvarig Doknr Utgåva E.ON Sverige Magnus Pettersson D15-0001535 3.0 Rutin Process Godkänd av Godkänd

Läs mer

Värmlands läns författningssamling Grums kommun

Värmlands läns författningssamling Grums kommun Värmlands läns författningssamling Grums kommun ISSN 0347-1667 17 FS 2004:23 Utkom från trycket Kungörelse den 2 april 2004 av lokala föreskrifter för Grums kommun för att skydda människors hälsa och miljön;

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; utfärdad den 23 maj 2013. SFS 2013:309 Utkom från trycket den 31 maj 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs att 29 kap. 3, 5 och 9 miljöbalken

Läs mer

Avfallshantering för verksamheter i Sundsvall

Avfallshantering för verksamheter i Sundsvall Avfallshantering för verksamheter i Sundsvall Den här foldern är till som en guide till avfallshantering för företag och verksamheter i Sundsvalls kommun. Här står det som ni som ni måste, enligt lag sortera,

Läs mer

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning)

DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) DEFINITIONER OCH ORDFÖRKLARINGAR (i bokstavsordning) Avfall Med avfall avses varje föremål, ämne eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser eller är skyldig

Läs mer

FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG. Information och praktiska tips

FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG. Information och praktiska tips FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG Information och praktiska tips 1 Farligt avfall på företag Den här broschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här har vi sammanställt lagar,

Läs mer

Karakterisering av avfall till deponi

Karakterisering av avfall till deponi 2007:21 Karakterisering av avfall till deponi Resultat från tillsynskampanjen 2006 Rapport, år och nr: 2007:21 Rapportnamn: Diarienummer: 566-755-07 Utgivare: Länsstyrelsen Blekinge län, 371 86 Karlskrona.

Läs mer

Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål

Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål Att kunna återanvända och återvinna avfall som anläggningsmaterial är positivt ur miljösynpunkt. Det kan röra sig om schaktmassor, en

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef

Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Plats och tid Beslutande Samhällsbyggnadsförvaltningen Anna Eliasson, tf Enhetschef Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Underskrifter Paragrafer 2059-2063 Sekreterare Madeleine

Läs mer

3 (8) Varje föremål eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser att göra sig av med (SFS 1998:808).

3 (8) Varje föremål eller substans som ingår i en avfallskategori och som innehavaren gör sig av med eller avser att göra sig av med (SFS 1998:808). Bilaga 8 Ordlista 2 (8) 3 (8) Avfall Avfall Sverige Avfallsfraktioner Avfallshantering Avfallshierarki Avfallsminimering Avfallsplan Avfallsslag BAT Bioavfall Biogas Varje föremål eller substans som ingår

Läs mer

Bilaga 5 Relaterade lagar, fö rördningar öch ma l

Bilaga 5 Relaterade lagar, fö rördningar öch ma l Bilaga 5 Relaterade lagar, fö rördningar öch ma l På EU-nivå samt nationell, regional och lokal nivå finns lagar, förordningar och planer som reglerar avfallsområdet. Därtill finns det också mål på olika

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd till 2 kap. 3 miljöbalken (1998:808) om metoder för yrkesmässig lagring, rötning och kompostering av avfall; Utkom från

Läs mer

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Fastställd: KF 2009-10-26 177 Bilaga 1. Taxebilaga 1

Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Fastställd: KF 2009-10-26 177 Bilaga 1. Taxebilaga 1 Taxebilaga 1 Skydd av naturen av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna enl 7 kap 15 miljöbalken (dock ej försvarsanläggningar eller allmän väg)... 4,5 h Om handläggning omfattar beslut för

Läs mer

Farligt avfall - vad gäller?

Farligt avfall - vad gäller? Farligt avfall - vad gäller? Olika avfallsslag inte ska blandas? Du är skyldig att föra anteckningar över mängden avfall som uppkommer i din verksamhet? Tonerkasetter och lysrör räknas som farligt avfall?

Läs mer

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning

Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Vägledning till Läkemedelsverkets föreskrifter (LVFS 2008:9) om anmälan om sjukhusens läkemedelsförsörjning Version 1, september 2008 Postadress/Postal address:

Läs mer

Ottsjö vattenskyddsområde

Ottsjö vattenskyddsområde Ottsjö vattenskyddsområde Information och samråd om upprättande av vattenskyddsområde Sedan sommaren 2012 arbetar Åre kommun med att upprätta samt revidera vattenskyddsområden för de kommunala dricksvattentäkterna.

Läs mer

Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen Dnr Sida 1 (5) 2013-12-27 Handläggare Magnus Broman 08-508 465 69 Till Trafik- och renhållningsnämnden 2014-02-06 Naturvårdsverket förslag till producentansvar för läkemedel. Svar på remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Miljö & Stadsbyggnad informerar

Miljö & Stadsbyggnad informerar Slutligt omhändertagande av eget avfall med anmälan enligt 38 avfallsförordningen. Upplägg av avfall för anläggningsändamål enligt 21 förordnignen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. ANMÄLNINGSPLIKT

Läs mer

Föreläggande med löpande vite, Weda köpcentrum AB

Föreläggande med löpande vite, Weda köpcentrum AB 1 (4) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-05-23 Miljönämnden Weda Köpcentrum AB Wedavägen 2A 152 42 SÖDERTÄLJE Föreläggande med löpande vite, Weda köpcentrum AB Dnr: 2014-3322 Sammanfattning av ärendet Weda Köpcentrum

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; utfärdad den 3 oktober 2013. SFS 2013:758 Utkom från trycket den 15 oktober 2013 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken

Läs mer

Lokala miljöföreskrifter för Malmö Ant. av kommunfullmäktige 28 29/6 2000, 137, bih 80

Lokala miljöföreskrifter för Malmö Ant. av kommunfullmäktige 28 29/6 2000, 137, bih 80 Lokala miljöföreskrifter för Malmö Ant. av kommunfullmäktige 28 29/6 2000, 137, bih 80 Med stöd av 9 kap. 7-8 och 10-13 miljöbalken (1998:808), 13, 17, 39-40 och 42-44 förordningen (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål

Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål Laxå november 2012 Bilaga 4 Lagstiftning och miljömål INNEHÅLLSFÖRTECKNING Lagstiftning ---------------------------------------------------------------------------------------2 EU -----------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Sorteringsguide. för hushållens avfall och återvinningsmaterial

Sorteringsguide. för hushållens avfall och återvinningsmaterial Sorteringsguide för hushållens avfall och återvinningsmaterial Källsortering leder till en bättre miljö och ett bättre utnyttjande av resurser. Mycket av det som förut kallades avfall kan efter bearbetning

Läs mer

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen

Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen 1(5) Miljöskyddsavdelningen Birgitta Alexandersson 010-224 46 86 Sevesoverksamheter i Västra Götalands län Information om nyheter inom Sevesolagstiftningen Den 1 juni 2015 trädde nya regler ikraft som

Läs mer

FAKTA OM SVENSK ENERGIÅTERVINNING

FAKTA OM SVENSK ENERGIÅTERVINNING 7MYTER OCH FAKTA OM SVENSK ENERGIÅTERVINNING Av allt avfall som Sveriges hushåll ger upphov till läggs mindre än en procent på deponi. Av det som återvinns går 35 procent till materialåtervinning, drygt

Läs mer

Jämförelse av nuvarande bestämmelser i Lokala hälsoskyddsföreskrifter för Stockholms kommun (Kfs 2009:12) med föreslagna ändringar

Jämförelse av nuvarande bestämmelser i Lokala hälsoskyddsföreskrifter för Stockholms kommun (Kfs 2009:12) med föreslagna ändringar Jämförelse av nuvarande bestämmelser i Lokala hälsoskyddsföreskrifter för Stockholms kommun (Kfs 2009:12) med föreslagna ändringar Nuvarande bestämmelser Avlopp och vattentoalett (13 FMH) 1 a I enlighet

Läs mer

Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun

Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun Bilaga 1 Nula gesbeskrivning av avfallshanteringen i Knivsta kommun 1 Beskrivning av kommunen Knivsta kommun tillhör Uppsala län. Kommunen bildades 2003 efter att tidigare varit en del av Uppsala kommun.

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

RIKTLINJER FÖR HANTERING AV AVFALLS- OCH RESTPRODUKTER

RIKTLINJER FÖR HANTERING AV AVFALLS- OCH RESTPRODUKTER Datum MEDDELANDEN Förvaltning Sida 2003-11-29 1 (10) Handläggare Sändlista Upphäver Kompletterar nr Sofia Löfberg Samtl FO, Fort, HK staber, VO 8 / 03 Fast RIKTLINJER FÖR HANTERING AV AVFALLS- OCH RESTPRODUKTER

Läs mer

ANSÖKAN OM ATT LÅTA ANNAN FÅ UTFÖRA RENGÖRNING AV ELDSTAD OCH RÖKKANALER PÅ EGEN FASTIGHET

ANSÖKAN OM ATT LÅTA ANNAN FÅ UTFÖRA RENGÖRNING AV ELDSTAD OCH RÖKKANALER PÅ EGEN FASTIGHET 1(2) Ansökan skickas till: Motala kommun Räddningstjänst Glimmervägen 2 591 53 Motala ANSÖKAN OM ATT LÅTA ANNAN FÅ UTFÖRA RENGÖRNING AV ELDSTAD OCH RÖKKANALER PÅ EGEN FASTIGHET Sökande/Fastighetsägare

Läs mer

Miljö- och energidepartementet Göteborg 2016-02-01

Miljö- och energidepartementet Göteborg 2016-02-01 Miljö- och energidepartementet Göteborg 2016-02-01 M2015/02675/R Remissvar Naturvårdsverkets redovisning av regeringsuppdraget Prövning av miljöfarliga verksamheter och krav på bland annat upprättande

Läs mer

Renhållningsföreskrifter i Karlstads kommun

Renhållningsföreskrifter i Karlstads kommun KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (9) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2014-10-16 Ersätter: 2005-02-17 Gäller fr o m: 2014-11-01 Renhållningsföreskrifter i Karlstads kommun Renhållningsföreskrifterna

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Efterbehandling av förorenade områden i Sverige

Efterbehandling av förorenade områden i Sverige Efterbehandling av förorenade områden i Sverige Seminarium föroreningar vid båtuppläggningsplatser Stockholms universitet 2013-02-03 Erika Skogsjö, Anna Isberg, Naturvårdsverket Disposition Hur ser det

Läs mer

Taxebilaga1 Avgifter fö r prö vning av ansö kan, handla ggning av anma lan samt ö vrig tillsyn

Taxebilaga1 Avgifter fö r prö vning av ansö kan, handla ggning av anma lan samt ö vrig tillsyn Taxebilaga1 Avgifter fö r prö vning av ansö kan, handla ggning av anma lan samt ö vrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt AVGIFT över att miljöbalkens hänsynsregler (2

Läs mer

Offentlighetsprincipen. Kortfattat om lagstiftningen

Offentlighetsprincipen. Kortfattat om lagstiftningen Offentlighetsprincipen Kortfattat om lagstiftningen Producerad av Justitiedepartementet Foto: Regeringskansliet Tryck: Elanders, 2015 Offentlighetsprincipen Offentlighetsprincipen är en grundläggande princip

Läs mer

Uttalande - BFN U 98:2

Uttalande - BFN U 98:2 Uttalande BFN U 98:2 Miljöinformation i förvaltningsberättelsen 6 kap. 1 årsredovisningslagen (1995:1554; ÅRL) Förutsättningar Enligt 2 kap. 1 andra stycket 4 och 7 kap. 3 första stycket 4 ÅRL skall årsredovisningen

Läs mer

Anmälan av miljöfarlig verksamhet

Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan av miljöfarlig verksamhet Anmälan ska lämnas till miljöförvaltningen senast sex veckor före verksamheten ska påbörjas. Avgift för handläggning av anmälan kommer att tas ut enligt fastställd taxa.

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Avfallsprocessen. Processade produkter med förpackningar. Produkter med förpackningar. Kinda kommun med dess näringsliv och medborgare.

Avfallsprocessen. Processade produkter med förpackningar. Produkter med förpackningar. Kinda kommun med dess näringsliv och medborgare. Avfallsprocessen Produkter med förpackningar Processade produkter med förpackningar Kinda kommun med dess näringsliv och medborgare Källsortera Farligt avfall Övrigt avfall Adlerskog avfallsanläggning

Läs mer

Vi är specialister på att avgifta farligt avfall

Vi är specialister på att avgifta farligt avfall for a cleaner tomorrow Vi är specialister på att avgifta farligt avfall Nordgroup a/s Lindholmvej 3 DK-5800 Nyborg Kundservice Tel +45 8031 7100 Fax +45 8031 7300 Måndag till torsdag kl. 7-16 Fredag kl.

Läs mer

Organiskt avfall hämtas enligt abonnemang. Organiskt avfall kan också komposteras i godkänd varmkompost efter anmälan till Miljökontoret.

Organiskt avfall hämtas enligt abonnemang. Organiskt avfall kan också komposteras i godkänd varmkompost efter anmälan till Miljökontoret. BILAGA 1: SORTERINGSBILAGA TILL RENHÅLLNINGSORDNING. Lagstiftningsändringar, myndighetsbeslut eller administrativa ändringar (t ex ändrade telefon nr, adressuppgifter mm) införs i denna sorteringsbilaga

Läs mer

En skola fri från mobbning och kränkningar

En skola fri från mobbning och kränkningar En skola fri från mobbning och kränkningar Elever har rätt till en trygg skola Det är nolltolerans mot kränkningar i förskolan och skolan. Du som jobbar i skolan har ett ansvar att se till att alla barn

Läs mer

Farligt avfall från verksamheter

Farligt avfall från verksamheter Farligt avfall från verksamheter - Information och praktiska tips Foto: Mikael Ulvholt Den här informationsbroschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din verksamhet. Här finns lagar,

Läs mer

2014:01. Information och praktiska tips för mindre företag och verksamheter. Ett samarbete mellan

2014:01. Information och praktiska tips för mindre företag och verksamheter. Ett samarbete mellan 2014:01 Information och praktiska tips för mindre företag och verksamheter. Ett samarbete mellan Det ska vara lätt att göra rätt. Alla företag som hanterar någon typ av farligt avfall i sin verksamhet

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om genomförande av mätningar och provtagningar i vissa verksamheter; NFS 2000:15 Utkom från trycket den 14 december 2000

Läs mer

Taxebilaga 1 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Taxebilaga 1 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 1(7) Taxebilaga 1 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd 2(7) SKYDD AV NATUREN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna för byggnader eller anläggningar som utgör komplement till bebyggelse

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Renhållningstaxa 2016

Renhållningstaxa 2016 Taxa Renhållningstaxa 2016 Revidering antagen av kommunfullmäktige 125/2015 att gälla från den 1 januari 2016, att nuvarande taxa, fastställd av kommunfullmäktige 102/2014 upphör att gälla från samma datum.

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Renhållningsordning för Skara kommun

Renhållningsordning för Skara kommun KOMMUN Renhållningsordning för Skara kommun 2013-11-01 Antagen av Kommunfullmäktige 2013-09-30, 60 Ersätter renhållningsordningen från 2008-02-25, 5 Innehållsförteckning Föreskrifter om avfallshantering

Läs mer

Renhållningsordning för Trollhättans kommun. antagen av kommunfullmäktige 2003-12-15

Renhållningsordning för Trollhättans kommun. antagen av kommunfullmäktige 2003-12-15 för Trollhättans kommun antagen av kommunfullmäktige 2003-12-15 Omslagsbild: Strandgatan i Trollhättan. Foto: Sören Lindqvist Dokumentbeteckning 3(14) Syfte Enligt miljöbalkens 15 kapitel om avfall och

Läs mer

Riktlinjer avseende uppförande av mur, plank och staket i Höganäs kommun

Riktlinjer avseende uppförande av mur, plank och staket i Höganäs kommun Riktlinjer avseende uppförande av mur, plank och staket i Höganäs kommun 1. Bakgrund Vid beredning av ärenden om bygglov för mur och plank uppkommer ofta frågor rörande bygglovsplikt, utformning, anpassning,

Läs mer

RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LEKEBERGS KOMMUN

RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LEKEBERGS KOMMUN RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LEKEBERGS KOMMUN Antagen av Kommunfullmäktige 2013-11-21 Dokumentansvarig Fastställd Version 0 Dokumentnamn RENHÅLLNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LEKEBERGS KOMMUN 1 (10) Innehåll Inledande

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Länsstyrelsen KFS 215 1996-01-10 2005-03-18 tillägg LOKALA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR ÅSTORPS KOMMUN Åstorps kommun föreskriver följande med stöd av 1 förordningen (1993:1632)

Läs mer

Lagstiftning och bräddningar. Uppstartsmöte för tillsynsprojekt om bräddningar Miljösamverkan Västra Götaland den 21 oktober 2013

Lagstiftning och bräddningar. Uppstartsmöte för tillsynsprojekt om bräddningar Miljösamverkan Västra Götaland den 21 oktober 2013 Lagstiftning och bräddningar Uppstartsmöte för tillsynsprojekt om bräddningar Miljösamverkan Västra Götaland den 21 oktober 2013 Lag om allmänna vattentjänster 4 Om det med hänsyn till skyddet för människors

Läs mer

Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt?

Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt? Vilka miljöregler gäller för dig som driver en mindre fordonsverkstad eller fordonstvätt? Innehåll Miljörisker och lagstiftning 3 Avfallshantering 3 Avloppsvatten och oljeavskiljare 4 Kemiska produkter

Läs mer

VANLIGA FRÅGOR. Varför måste man använda tryckimpregnerat NTR-trä? Går det inte lika bra med vanligt trä och någon träolja?

VANLIGA FRÅGOR. Varför måste man använda tryckimpregnerat NTR-trä? Går det inte lika bra med vanligt trä och någon träolja? Varför måste man använda tryckimpregnerat NTR-trä? Går det inte lika bra med vanligt trä och någon träolja? Konstruktioner utomhus i allmänhet, och i synnerhet de som är fast förankrade i mark och vatten,

Läs mer

FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG. Information och praktiska tips

FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG. Information och praktiska tips FARLIGT AVFALL PÅ FÖRETAG Information och praktiska tips Farligt avfall på företag FARLIGT AVFALL FARLIGT AVFALL FARLIGT AVFALL Den här broschyren vänder sig till dig som hanterar farligt avfall i din

Läs mer

SORTERINGS- OCH HANTERINGSANVISNINGAR ÖVER DE VANLIGASTE MATERIALSLAGEN. FÖR VÅGKORTSKUNDER.

SORTERINGS- OCH HANTERINGSANVISNINGAR ÖVER DE VANLIGASTE MATERIALSLAGEN. FÖR VÅGKORTSKUNDER. SORTERINGS- OCH HANTERINGSANVISNINGAR ÖVER DE VANLIGASTE MATERIALSLAGEN. FÖR VÅGKORTSKUNDER. Du som själv kör in material till våra anläggningar. Vet du om att vi även kan ta emot: Avfall/material Anläggning

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

PROJEKT. Anmälningspliktiga fordonstvättar 2011-03-02

PROJEKT. Anmälningspliktiga fordonstvättar 2011-03-02 PROJEKT Anmälningspliktiga fordonstvättar 2011-03-02 BESÖKSADRESS Hertig Johans Torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Här

Läs mer

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

Information om hantering av massor

Information om hantering av massor Information om hantering av massor Titel: Utgiven av: Författare: Kontakt: Copyright: Information om hantering av massor Länsstyrelsen Skåne David Lalloo Länsstyrelsen Skåne 205 15 Malmö Telefon 040-25

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

LNG-terminalen. Informerar om säkerhet.

LNG-terminalen. Informerar om säkerhet. LNG-terminalen. Informerar om säkerhet. AGA:s LNG-terminal informerar om säkerhet. AGA, som ingår i The Linde Group, är Sveriges ledande tillverkare av industriella och medicinska gaser. AGAs LNG-terminal

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandskydd vid campinganläggningar Räddningstjänst

Läs mer

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Förord Sveaskog är landets största skogsägare. Det ger oss både mycket

Läs mer

Återvinning för ett hållbart samhälle. Om producentansvaret för förpackningar och FTI:s erbjudande att hjälpa ditt företag

Återvinning för ett hållbart samhälle. Om producentansvaret för förpackningar och FTI:s erbjudande att hjälpa ditt företag Återvinning för ett hållbart samhälle Om producentansvaret för förpackningar och FTI:s erbjudande att hjälpa ditt företag Miljömedvetna företag tar sitt ansvar Vi har alla ansvar för att skapa ett mer

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

Bilaga till redovisning av uppdrag att stärka tillsynen över förpacknings- och tidningsinsamlingen

Bilaga till redovisning av uppdrag att stärka tillsynen över förpacknings- och tidningsinsamlingen Avdelning: Plan & miljö Handläggare: Sven Bomark Telefon: 08-508 28 905 Fax: 08-508 28 808 E-post: sven.bomark@miljo.stockholm.se PM 2006-03-20 Bilaga till redovisning av uppdrag att stärka tillsynen över

Läs mer

Frågor kan ställas till tekniskt säljstöd, Renova (031-61 80 00) eller till er tillsynsmyndighet.

Frågor kan ställas till tekniskt säljstöd, Renova (031-61 80 00) eller till er tillsynsmyndighet. GRUNDLÄGGANDE KARAKTERISERING AV ASBESTAVFALL TILL DEPONI Denna blankett grundar sig på NFS 2004:10 (Naturvårdsverkets föreskrifter om deponering, kriterier och förfaranden för mottagning av avfall vid

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering i Söderhamns kommun

Föreskrifter om avfallshantering i Söderhamns kommun 1 Föreskrifter om avfallshantering i Söderhamns kommun Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 1 För kommunens avfallshantering gäller: Miljöbalken (1998:808) och avfallsförordningen (2001:1063),

Läs mer

Hanteringsanvisningar för byggrester och rivningsavfall

Hanteringsanvisningar för byggrester och rivningsavfall Hanteringsanvisningar för byggrester och rivningsavfall Rev.2014-04-25 1 VEM ÄR ANSVARIG FÖR ATT DET BLIR RÄTT? Det är oftast byggherren (vid rivning, om- och nybyggnad) eller fastighetsägaren (vid reparationer

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering för Örnsköldsviks

Föreskrifter om avfallshantering för Örnsköldsviks Föreskrifter om avfallshantering för Örnsköldsviks kommun (del av Renhållningsordning för Örnsköldsviks kommun) Antagna av kommunfullmäktige 2010-04-26, 64 Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter

Läs mer

Avfallstaxa. Vansbro kommun 2016. Gäller from 2016-01-01 Avgifter är inklusive moms

Avfallstaxa. Vansbro kommun 2016. Gäller from 2016-01-01 Avgifter är inklusive moms 2016 Gäller from 2016-01-01 Avgifter är inklusive moms Antagen av Kommunfullmäktige i Vansbro 2015-12-21, 130, Diarienr 2015/560 1 Kärlavfall och grovavfall Taxan för kärlavfall och grovavfall är uppdelad

Läs mer

Föreskrifter om avfallshantering för kommunerna Eslöv, Hörby och Höör

Föreskrifter om avfallshantering för kommunerna Eslöv, Hörby och Höör Föreskrifter om avfallshantering För kommunerna Eslöv, Hörby och Höör Sid 1(10) Innehåll 1-8 Inledande bestämmelser Tillämpliga föreskrifter 3 Definitioner 3 Kommunens ansvar för renhållning, information

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Utkom från trycket den 1 mars 2004 Statens räddningsverks föreskrifter om explosionsfarlig miljö

Läs mer

ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER

ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER Antagen av Lessebo kommunfullmäktige 2002-02-26, 11 ALLMÄNNA ORDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LESSEBO KOMMUN Lessebo kommun förskriver följande med stöd av 1 förordningen (1993:1632)

Läs mer

Information om ärendehantering

Information om ärendehantering Information om ärendehantering Läs informationen nedan innan du fyller i blanketten handlägger bostadsklagomål med syfte att undanröja olägenheter. Det kan handla om störande buller från fläktar och restauranger,

Läs mer

Utgåva 2 2009. Kretsloppsanpassad avfallshantering. bygg- och rivningsavfall

Utgåva 2 2009. Kretsloppsanpassad avfallshantering. bygg- och rivningsavfall Utgåva 2 2009 Kretsloppsanpassad avfallshantering bygg- och rivningsavfall En miljövänlig avfallshantering Syftet med denna information är att beskriva hur avfallshanteringen inom bygg- och rivningsverksamheten

Läs mer

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering:

Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Talesmannapolicy AcadeMedia Denna talesmannapolicy gäller tillsammans med AcadeMedias kommunikationspolicy. I kommuniaktionspolicyn finns följande formulering: Anställda på AcadeMedia som vill delta i

Läs mer

Genom att sortera ditt avfall kan du minska dina kostnader och samtidigt medverka till en bättre miljö genom att återvinningen ökar.

Genom att sortera ditt avfall kan du minska dina kostnader och samtidigt medverka till en bättre miljö genom att återvinningen ökar. INFORMATION OM VERKSAMHETSAVFALL Innehållsförteckning Avfallshantering vid företag... 3 Avfall och avfallskod... 3 Verksamhetsavfall och hushållsavfall... 4 Verksamhetsutövaren... 4 Verksamhetsavfall...

Läs mer