Samrådsmöte Kronviltsförvaltning. Mötesanteckningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samrådsmöte Kronviltsförvaltning. Mötesanteckningar"

Transkript

1 Samrådsmöte Kronviltsförvaltning Mötesanteckningar Halasjöbygdens - Hobys Backaryds Svarthövdens Johannishus och Ronnebyortens Äskon Plats och tid: Eriksberg den 27 april 2010 Närvarande: Roger Karlsson Rosenqvist, Svarthövdens Äsko Kent Sääv, Svarthövdens Äsko Bengt Sandberg, Ronnebyortens Äsko Jan Elmeklo, Jägareförbundet Douglas Lundgren, Hoby Äsko Martin Pettersson, Södra, expertgruppen skog Carl Uno Jansson, Hoby Äsko Bengt Ivarsson, Backaryds Äsko Joacim Granhof. Halasjöbygdens Äsko Thomas Kjellsson, Johannishus Äsko Per Arne Olsson, ordförande Lars Olnäs, sekreterare Övriga närvarande: 1 MÖTET ÖPPNAS Ordföranden för mötet P A Olsson hälsar mötesdeltagarna välkomna och förklarar mötet öppnat. 2 DAGORDNING Förslag till dagordning har sänts ut i samband med inbjudan och ordföranden förslår att vi arbetar efter den föreslagna dagordningen. Mötet beslutar att bifalla ordförandens förslag.

2 3 KRONVILTSENKÄTERNA Sekreteraren informerar mötet om att alla Äskon i projektet utom Ronnebyortens Äsko under våren 2010 deltagit i en enkätundersökning för att få fram bättre underlag i en rad frågor som påverkar den framtida kronviltsförvaltningen. Undersökningen har inga som helst vetenskapliga kvaliteter men ger på olika plan en fingervisning om den vad som kan gälla i undersökningsområdet Av de Äskon som deltagit i enkätundersökningen har anslutningen varit mycket hög 109 jaktlag av totalt 119 har lämnat in sina enkätsvar. Kronviltsobservationer: Totalt har det redovisats 109 observationer och av dessa kan man utläsa att det är mycket få jaktlag som ofta har kornviltskontakter 12 %. Majoriteten av jaktlagen har ibland kronviltskontakter 34 % och öriga jaktlag har sällan eller aldrig någon kronviltskontakt. Hur mycket kronvilt har jaktlagen sett: Sammanlagt har jaktlagen rapporterat att man sett 152 kronvilt. Av dessa är 70 % hindar och kalvar. Rapporterna avseende enbart kronhjort vuxet handjur är betydligt högre 70 hjortar. Denna överrapportering kan skapa en viss förvirring men bör inte övertolkas i någondera riktningen. Antalet rapporterade kronvilt ger inte heller en tydlig bild över hur stor vinterstammen i området kan tänkas vara. Tidigare har vi uppskattat/gissat att vinterstammen legat på c:a 200 kronvilt inkl. Ronnebyortens Äsko. Vill man ha kronvilt på marken: Majoriteten av jaktlagen 83 jaktlag har i sina enkätsvar svarat att man vill ha kronvilt på marken. Av dessa vill några jaktlag ha mindre kronvilt några vill ha mer kronvilt på marken. Av jaktlagen är 25 jaktlag emot kronvilt på marken. Majoriteten av dessa jaktlag har skogsskador på sina marker. Skador: Skador på grödor förekommer knappast och finns det skador på grödor så är de små och acceptabla. Ett jaktlag har rapporterart stora skador på grödor. Skador på skogen är större men inte i den omfattningen som man kunde befara. Skador på skogen rapporteras av 14 jaktlag som små och acceptabla. Stora skogsskador har rapporterats från 8 jaktlag. När det gäller skogsskador så förefaller det som om inte alla jaktlag anmäler detta för markägaren. Är denna uppgift riktig så måste man se över vad som händer. Är det en utbildningsfråga eller bara en dålig kommunikation mellan jaktlag och markägare? Avskjutning : Inom området inkl. Ronneby har det skjutits 25 kronkalvar, 21 kronhindar och 7 kronhjortar. Resultatet kunde för en del Äskon varit några högre på hind och kalv men för kronhjort ligger resultatet helt i linje med de rekommendationer som projektgruppen förespråkat. Avskjutningen för år inkl. Ronneby var 19 kronkalvar, 21 kronhindar och 13 kronhjortar. Sammanfattningsvis kan sägas att antalet enkätsvar varit över förväntan. Kontakten med olika jaktlagen har gett en klar och entydig bild - att projektarbetet har ett stort stöd ute hos de enskilda jaktlagen med få undantag.

3 3 KRONVILTSENKÄTERNA Mötet diskuterar enkätsvaren och man är överens om att vi idag utifrån de resultat som redovisats har ett bättre grepp över kronviltssituationen för det aktuella området. Det behövs en rad nya insatser innan man kan säkerställa hur stor vinterstammen i verkligheten är och när man har den kunskapen kan man rekommendera en total förvaltningsplan för kronvilt inom det aktuella området. Douglas Lundgren, Hoby Äsko anser att expertgruppen redan nu måste ta fram en plan som utvisar hur den framtida kronviltsavskjutningen skall genomföras. Jaktlagen behöver veta detta snarast. Lundgren vill att planen skall ge klarhet i hur den totala sammansättningen skall se hur många kapitala kronhjortar som skall finnas och antalet kronhindar för att man skall kunna uppnå en kronviltsstam i balans. Lundgrens inlägg diskuteras och det finns olika uppfattningar i denna fråga. Majoriteten är dock överens om att medverkande Äskon idag inte helt överens om hur en framtida gemensam kronviltsplan skall se ut men att ett underlag ett förslag om hur en sådan plan kan se ut välkomnas av samtliga Äskon. Ordföranden och sekreteraren informerar om att det finns en idé hur en gemensam plan kan se ut och den skall skyndsamt underställas expertgruppen och om gruppen kan enas så kan planen presenteras inom kort. 4 UTBILDNING AV JAKTLAGEN Projektgruppen har erbjudit samtliga styrelser, ersättare och en jägare från varje jaktlag att delta i en utbildning avseende bl.a. kronviltsförvaltning som skulle genomföras vid tre olika tillfällen. Intresset för utbildningen var så pass lågt att utbildningen inställdes. Mötet diskuterar den uppkomna situationen och några Äskon är besvikna över att intresset var så pass lågt andra tycker att utbildningen var för krävande och kanske skrämde iväg de som verkligen hade behövt dessa kunskaper. Mötet är överens om att kunskapsnivån hos jaktlagen behöver kompletteras och ansvaret för att jaktlagen har rätt kompetens vilar trots allt på resp. Äskos styrelse. På förslag av bl.a. Jan Elmeklo bör nästa utbildningserbjudande i första hand gå till styrelserna i resp. Äsko och därefter gå vidare med nya utbildningsförslag till jaktlagen. Utbildningen för styrelsemedlemmar och ersättare bör ha genomförts senast i mitten av juni månad. Sekreteraren ansvarar för att inbjudan sänds ut omgående.

4 5 HUR HANDSKAS VI FRAMÖVER MED KRONVILTSSKADORNA Även om enkätundersökningen inte visade på en katastrofal skadebild så är det uppenbart så att vissa skador inte rapporterats och flera markägare har inte fått kännedom om den verkliga skadebilden. Detta är en brist som måste åtgärdas och flera mötesdeltagare anser att jaktlagen inte tar sitt ansvar men att de också brister i kunskap det handlar om en utbildningsfråga. Sekreteraren som i samband med enkätundersökning haft en fortlöpande kontakt med flera jaktlag när det gäller skadebilden anser att projektet behöver bilda en skadegrupp där en repr. från varje Äsko finns med och denna grupp skall tillsammans med repr. för Skogstyrelsen, LRF ansvara för skadefrågorna. Ansvarig för gruppen bör vara någon kunnigt skogsperson som finns med i projektgruppen. Mötet diskuterar frågan och alla är överens om att något måste göras för att få kontroll över skadesituationen. Varje Äsko får i uppdrag att pröva frågan på hemmaplan och återkomma med förslag till mötet vilka som skall ingå i den nya skadegruppen. Douglas Lundgren anser att enkätsvaren betr. skador inte är tillfredsställande eftersom vi enbart frågat jaktlagen inte markägarna. Sekreteraren redovisar att enkätundersökningen omfattat enbart jaktlagen och i den gruppen finns det mellan % av markägarna. Flera markägare som har skador anser att de acceptabla skador som andra som skulle ha uppfattats som stora. Man har mycket olika referenter när det gäller denna fråga. 6 KAN MAN MOTVERKA SKOGSSKADOR Skogsentreprenören Joacim Granhof som tillsammans med sin svärfar driver en större skogsfastighet har under flera års tid prövat att kemiskt behandla skogen som utsatts för kronviltsskador med stor framgång. De träd som inte angripits och som skall vara kvar till slutavverkningen sprutas med en blandning av hjorthornsolja ( Hjortetakolie) och nya PW Viltskydd. Man har också prövat fårull som är billigare men lite mera tidskrävande att använda. Även här har man nått stor framgång. Mötet anser att markägare som har skador bör pröva dessa metoder och att skadegruppen tar ansvar för en uppföljning görs av arbetet. 7 MARKÄGAREREPRESENTATION Bengt Holm, Hoby Äsko har vid föregående sammanträde framfört önskemål om att markägarna får en repr. i projektgruppen från LRF. Holm fick själv i uppgift av mötet att undersöka vem från LRF som kunde åta sig detta uppdrag.

5 7 MARKÄGAREREPRESENTATION Något beslut/ besked i denna fråga har inte inkommit från Holm och sekr. föreslår nu att han får i uppdrag att ta kontakt med LRF och efterhöra om LRF har intresse att delta i projektgruppen. Mötet beslutar att ge sekr. i uppdrag att ta kontakt med LRF Per Brunberg och återkomma med besked i frågan. 8 ANSÖKAN OM EKONOMISKT STÖD Projektgruppen har fortfarande inget ekonomiskt stöd från de Äskon som deltar och idag står ordföranden och sekr. för de utgifter som hittills lagts ut på projektet. Tidigare har ordf. och sekr. uppskattat att det handlar om en budget på c:a kr/år. Det handlar om lokalhyra, kaffe och fika, porto, dokumenthantering m m. En stor utgiftspost i år har varit hanteringen av DNA prover stora portokostnader. Sekr. informerar att han önskar att projektgruppen i avvaktan på resp. Äsko tar upp frågan på hemma plan kan ansöka om ekonomsikt stöd från den nya viltdelegationsgruppen på Länsstyrelsen. Frågan diskuteras av mötets deltagare och man enas efter förslag från Backaryds Äsko att resp. Äsko skall pröva frågan på hemmaplan om att bidraga med en summa till projektet motsvarande 10 öre/ha såvida inte viltdelegationen lämnar ett bidrag till projektet. 9 FRAMTIDA ENKÄTER TILL JAKTLAGEN Den genomförda enkäten ger bara en fingervisning om kronviltssituationen i området vi behöver veta mer om vi skall kunna fastställa vinterstammen för kronvilt i området. Sekr. föreslår därför att man gör två nya observationer en under pyrschveckan och en under första älgjaktsveckan. Mötet diskuterar förslaget och man är positiva till dessa observationer. Bengt Sandberg vill att dessutom i samband med älgspillningsinventeringen undersöker och observerar förekomsten av kronvilt samt eventuella kronviltsskador. Nya enkäter kan utformas i samråd med de nationella experterna bl.a. Anders Jarnemo för att få det mest optimala resultatet. Bengt Sandbergs förslag om en utökad obs finner mötet positivt.

6 10 DNA TESTER Sekreteraren informerar om att projektet deltar i ett större DNA test som leds av Anders Jarnemo. Alla Äskon som deltar i projektet har lämnat muskelprover och de första resultaten får vi under hösten Det kan bli aktuellt med andra faktainsamlingar framöver Mötet diskuterar frågan och är positiva till det arbete som genomförts. 11 GEMENSAM FÖRVALTNINGSPLAN M M Frågan om en gemensam förvaltningsplan för samtliga Äskon som deltar i projektet genomsyrar flera av kvällens många spörsmål. I nu läget är inte alla Äskon med på denna resa men kanske framöver. Det finns olika referensramar, olika ideologier, rädsla för att någon ny överorganisation skall styra det enskilda Äskot i framtiden. I denna fråga påpekar ordföranden att man i de flesta Äskon i länet lyckats mer än väl med älgförvaltningen och där Blekinge ligger i topp i landet. Kronviltsförvaltningen är något mer komplicerad då vi inte har samma parametrar som gäller för älgen. Vi famlar i blindo och måste ha mera underlag innan vi kan bestämma vinterstammens storlek som är avgörande för hela den framtida förvaltningsplanen. Vi måste visa tålamod, vi måste visa högsta engagemang och vi behöver allas medverkan. Det eller de Äsko som i slutomgången ställer sig utanför en gemensam plan överlämnar i viss mån förvaltningsbeslutet till viltdelegationen/länsstyrelsen. Om våra samlade kunskaper om kronviltsförvaltning, vår vilja att vara suveräna organisationer skall få en trovärdighet så måste vi eftersträva och arbeta för efter en gemensam plan för kronviltsförvaltningen i området och i framtiden i hela länet. Med en aktiv viltförvaltning menas också att bedriva rätt avskjutning. Generellt har vi i klövviltstammarna idag för få handjur med för låg medelålder. Därmed får vi en hög lågproducerande vinterstam, när vi istället borde ha en låg högproducerande vinterstam. Tänker man i människoperspektivet och tittar på klövviltstammarna i södra Sverige, så är 90 % av alla handjur tonåringar eller yngre. Det kan var och en räkna ut hur sådana viltstammar utvecklas. Färre individer av äldre handjur gör att hondjuren inte blir betäckta utan brunstar om. Sent födda kalvar utvecklas sämre. Fördelningen mellan han- och hondjur ska vara ungefär 50/50. Det existerar på sina håll, men långt ifrån överallt. Det är alltså väldiga skevheter i viltstammarna. Har vi balansen på han- och hondjur så slipper vi upp- och nedgångarna i populationerna och kan bättre förutsäga hur respektive viltstam kommer att utvecklas och utifrån det anpassa avskjutningen. Synsättet beträffande troféer börjar så smått att förändras, vilket är bra. Stora och vackra troféer ska vi sträva efter, då får vi automatiskt högre medelålder på viltstammen och större djur. Hondjuren väljer vem de vill para sig med.

7 13 NYA ÄSKON I PROJEKTET Flera Äskon i länet har vid ett eller flera tillfällen hört av sig för att delta i projektet. Frågan diskuteras av mötet som anser att vi måste vara bereda att bjuda in nya samarbetspartner men först vi klara av rad grundläggande frågor som fortfarande hänger i luften. Mötet föreslår att ordf. och sekr. lämnar de presumtiva medlemmarna den information som finns att ge i avvaktan på ett beslut i frågan. 14 AVSLUT Mötet som började kl avslutades kl P A Olsson Ordförande Lars Olnäs Sekreterare

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Resultat av enkät till assistansberättigade

Resultat av enkät till assistansberättigade Bilaga 6 Resultat av enkät till assistansberättigade Resultaten i tabellerna i denna bilaga baseras på resultaten från den enkätundersökning Assistanskommittén låtit Statistiska Centralbyrån göra. Frågorna

Läs mer

Årsmöte 14:e mars 2016

Årsmöte 14:e mars 2016 Årsmöte 14:e mars 2016 Styrelsen kallar medlemmar till årsmöte, för Rickeby samfällighetsförening, som kommer att hållas måndag den 14 mars 2016 klockan 19.00 i Åbybergskyrkan. Från klockan 18.30 serveras

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Samrådsmöte Kronviltsförvaltning. Mötesanteckningar

Samrådsmöte Kronviltsförvaltning. Mötesanteckningar Samrådsmöte Kronviltsförvaltning Mötesanteckningar Halasjöbygdens - Hobys Backaryds Svarthövdens Johannishus och Ronnebyortens Äskon Plats och tid: Eriksberg den 23 november 2010 Närvarande: Douglas Lundgren,

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 24 nov 2013 kl 09.00

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 24 nov 2013 kl 09.00 Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 24 nov 2013 kl 09.00 Plats: Klubbrummet på Loftahammars Golfklubb Närvarande Svante Gustafson, ordförande Eva Thörngren

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson

Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Protokoll Styrgruppens uppföljning av Partnerskapsmötet den 10 november 2015. Närvarande: Lilian Eriksson, Andreas Jarud, Benth Jensen och Håkan Eriksson Sekreterare: Caroline Wiking 1. Reflektioner kring

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Del A Frågor om deltagande i tillsynskampanjen och dess resultat, från april 2009 t.o.m. att enkäten besvaras

Del A Frågor om deltagande i tillsynskampanjen och dess resultat, från april 2009 t.o.m. att enkäten besvaras Enkät för utvärdering av delprojekt VOC-tillsyn Nu är det dags att utvärdera delprojekt VOC-tillsyn 2009. I våras gjorde vi en enkät om era planer på medverkan i tillsynskampanjen avseende måleriverksamheter.

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige 29 november 2001 Arne Modig T22502 Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företag i Sverige Svenskt Näringsliv

Läs mer

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna?

Fråga 1: Vilka analyser gör ni angående sjukskrivningsnivåerna? KF 06:1 Dnr KS/2016:205-035 2016-04-13 1/3 Svar på interpellation ställd av Ragnar Lindén (MP), Madeleine Bilberg (MP), Josefin Valham (MP) och Björn Siljeström (MP) om personalpolitik och kommunen som

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal?

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal? SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen Vågar man bli gammal? Maj 2008 2 Inledning Huvudinriktningen för regeringens äldrepolitiska satsningar är att äldre personer och deras närstående

Läs mer

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Sida 2 av 6 Regler för placering i förskola och pedagogisk omsorg Barn erbjuds förskoleplats från och med ett års ålder i den omfattning

Läs mer

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01 Sandeplanskolan Kunskap, arbetsro och trivsel Likabehandlingsplan 2011-06-01 På Sandeplanskolan vill vi ge våra elever bästa möjliga utbildning och omsorg. Ingen på skolan ska utsättas för mobbning, diskriminering,

Läs mer

Höjd arbetsgivaravgift för unga. Konsekvenser för detaljhandeln

Höjd arbetsgivaravgift för unga. Konsekvenser för detaljhandeln Höjd arbetsgivaravgift för unga Konsekvenser för detaljhandeln Om undersökningen 1 Den kvantitativa undersökningen har genomförts i form av digitala enkäter, distribuerade via e-post. Mottagare var butikschefer

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 30 jan 2011 mellan kl 09.00-11.45

Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 30 jan 2011 mellan kl 09.00-11.45 Protokoll från styrelsemöte med Loftahammars Golfklubb och Loftahammars Golf AB den 30 jan 2011 mellan kl 09.00-11.45 Plats: Brandstationen i Loftahammar Närvarande Svante Gustafson, ordf Ossian Nilsson

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Andreas Rolén (styrit) förklarar mötet öppnat klockan 18:15 och visar en presentation som förklarar hur mötet går till.

Andreas Rolén (styrit) förklarar mötet öppnat klockan 18:15 och visar en presentation som förklarar hur mötet går till. 1 Mötets öppnande Andreas Rolén (styrit) förklarar mötet öppnat klockan 18:15 och visar en presentation som förklarar hur mötet går till. 2 Val av mötets ordförande (IT09) väljs som mötets ordförande.

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-05-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden 2015-06-11 familjedaghemmet

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Plats: Mora Familjecentrum Närvarande: Mari Thorildsson MVC, Inga-Lill Lingman BVC och Majlis Ersson spec pedagog öppna förskolan.

Plats: Mora Familjecentrum Närvarande: Mari Thorildsson MVC, Inga-Lill Lingman BVC och Majlis Ersson spec pedagog öppna förskolan. Minnesanteckningar från SUF-möte Mora 2013-02-22 Plats: Mora Familjecentrum Närvarande: Mari Thorildsson MVC, Inga-Lill Lingman BVC och Majlis Ersson spec pedagog öppna förskolan. Majlis Ersson specialpedagog

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14

1. Problemet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Datum 2009-12-14 samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Ert datum Er referens Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för skydd av samhällsviktig verksamhet Jens Hagberg 010-240 51

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Blekinge, 8 januari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Kraftig ökning av antalet varsel på en fortsatt svag arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? Barnomsorgspeng är ett kommunalt bidrag till enskilda utförare av förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg som följer med barnet

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19)

Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) Till: Justitiedepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE Aktiv väntan asylsökande i Sverige (SOU 2009:19) SABOs synpunkter Inledning SABO har i tidigare remissyttranden, senast över betänkandet Försörjningskrav

Läs mer

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015

MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015 MOTIONER TILL REPRESENTANTSKAP 2015 G Friskvård Motionär: Framtidsgruppen, Vision Göteborg Friskvård är en viktig fråga för medlemmarna och bör därför lyftas upp och synliggöras. Skatteverkets regler kring

Läs mer

Styrelsemöte 2009-05-04

Styrelsemöte 2009-05-04 A 2009-05-09 Camilla Öberg 1 (5) Mötesdatum: 2009-05-04 Tid: 18.00-21.00 Plats: Tannefors Närvarande: Mikael Seidl, Camilla Öberg, Linda Wahlman, Rolf Törnström, Monica Helmfrid, Mikaela Gidlund, Anders

Läs mer

Anne Denhov & Guy Karlsson. Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning

Anne Denhov & Guy Karlsson. Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning Anne Denhov & Guy Karlsson Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning FoU-enheten Psykiatri Södra Stockholm 2008 2008 FoU-enheten Psykiatri Södra Stockholm Stockholms Läns Sjukvårdsområde

Läs mer

HÄLSA OCH PENSIONERING I SVERIGE HEARTS

HÄLSA OCH PENSIONERING I SVERIGE HEARTS CENTRUM FÖR ÅLDRANDE OCH HÄLSA AGECAP HÄLSA OCH PENSIONERING I SVERIGE HEARTS Att gå i pension och lämna arbetslivet är för de flesta en stor händelse då livet kan förändras helt från en dag till en annan.

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 2014-10-23 Västervik Bostads AB styrelsesammanträde Sida 1

Sammanträdesprotokoll 2014-10-23 Västervik Bostads AB styrelsesammanträde Sida 1 Västervik Bostads AB styrelsesammanträde Sida 1 Plats och tid Bostadsbolagets sammanträdesrum 23 oktober 2014 kl. 09.00 10.40 Sammanträde nr 5 ande Bo Andersson, ordf. Ingegerd Karlsson Kajsa Andersson

Läs mer

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat.

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. I N T E R V J U G U I D E Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. Syftet med den här guiden är att ge dig de bästa råden så

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län augusti 2016: 9 511 (6,2%) 5 194 män (6,6%) 4 317 kvinnor (5,8%) 1 678 unga 18-24 år (9,3%)

Läs mer

Föreningshuset Vättersol, Vindarnas väg 1, Motala

Föreningshuset Vättersol, Vindarnas väg 1, Motala NEURO Förbundet Motala/Vadstena Protokoll: Neuro Förbundet Motala/Vadstena Styrelsemöte: 2/ 2015 17-32 Datum: 2015-03-09 Tid: 13.00 14.30 Plats: Föreningshuset Vättersol, Vindarnas väg 1, Motala Närvarande:

Läs mer

Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar

Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar KALMAR KOMMUN Omsorgsförvaltningen PROTOKOLL LSS-rådet 2009-02-10 Tid kl. 18.00 19.30 Plats Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar Omfattning 1-9 Närvarande Steve Sjögren (s) Ordförande (Omsorgsnämnden) Jean

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl!

Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Varför är det så viktigt hur vi bedömer?! Christian Lundahl! Fyra olika aspekter! Rättvisa! Reflektion och utvärdering av vår egen undervisning! Motivation för lärande! Metalärande (kunskapssyn)! 1. Rättvisa!

Läs mer

Om du behöver tandvård

Om du behöver tandvård Om du behöver tandvård Välkommen till Försäkringskassan Den här broschyren tar kortfattat upp vilka förmåner som finns från socialförsäkringen när det gäller tandvård. Bland annat kan du läsa om tandvårdsbidragen,

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare

Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Personlig assistans med Kiruna Kommun som assistansanordnare Kiruna kommuns vision Vår övertygelse om människors lika värde är lika djup och värdefull som vår malm Våra ambitioner är högre än våra fjäll

Läs mer

Kommundelsråd Tenhult 2007-06-13 1

Kommundelsråd Tenhult 2007-06-13 1 Kommundelsråd Tenhult 2007-06-13 1 Ödestugu bibliotek 18.30-20.30 Beslutande Mats Siljehult (kd), ordförande Carl-Johan Hammarlund (s), skr. Bengt Fischer (c) Leif-Arne Andersson (c) Tommy Lindqvist (c)

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning

SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG. Kartläggning Aktivitetsersättning SAMORDNINGSFÖRBUNDET VÄSTRA SKARABORG Kartläggning Aktivitetsersättning Kartläggning aktivitetsersättning i Västra Skaraborg I Västra Skaraborg finns idag 500 individer som är beviljade aktivitetsersättning

Läs mer

Lastbilsförares bältesanvändning. - en undersökning genomförd av NTF Väst Sammanställd mars 2013

Lastbilsförares bältesanvändning. - en undersökning genomförd av NTF Väst Sammanställd mars 2013 Lastbilsförares bältesanvändning - en undersökning genomförd av NTF Väst Sammanställd mars 2013 Innehåll Bakgrund och syfte... 3 Metod... 3 Resultat av intervjuer med lastbilsförare... 4 Resultat av bältesobservationer...

Läs mer

Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll för styrelsemöte 18 februari 2015

Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll för styrelsemöte 18 februari 2015 Examinerade språkkonsulter i svenska Protokoll för styrelsemöte 18 februari 2015 Plats: Skype Tid: Onsdag 18 februari 2015, kl. 18.00. Närvarande: Herbert, Gabriella Sandström, Mea Näsman, Malin Bornhöft,

Läs mer

Myrängens samfällighet Årsstämma 2007.03.15

Myrängens samfällighet Årsstämma 2007.03.15 Myrängens samfällighet Årsstämma 2007.03.15 DAGORDNING 1. Fråga om mötets behöriga utlysande... 3 2. Val av ordförande och sekreterare för stämman... 3 3. Val av två justerare och tillika rösträknare...

Läs mer

Rapport Agilityverksamhetens framtid

Rapport Agilityverksamhetens framtid Rapport Agilityverksamhetens framtid Sammanfattning Enkäten om agilityverksamhetens framtid genomfördes mellan den 25 januari 2013 och 20 februari 2013 på initiativ av AG agilityns framtid. Populationen

Läs mer

Detta dokument beskriver vilka regler som gäller för lagspecifika hemsidor använda av Ackers lag.

Detta dokument beskriver vilka regler som gäller för lagspecifika hemsidor använda av Ackers lag. Ackers WWW-Policy I samband med Åkersberga IBF:s (Ackers ) öppnande av sin hemsida på Internet uppstår behovet av regler och riktlinjer för publicering av hemsidor för de olika lagen på Internet. Detta

Läs mer

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2013-04-09, kl. 09.00 12.30, Lilla salen, Kommunhuset i Simrishamn

SIMRISHAMNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunrevisionen. 2013-04-09, kl. 09.00 12.30, Lilla salen, Kommunhuset i Simrishamn 2013-04-09 1 (6) Plats och tid 2013-04-09, kl. 09.00 12.30, Lilla salen, Kommunhuset i Simrishamn Deltagare Birgitta Larsson, ordförande Froste Persson, vice ordförande Alf-Göran Andersson Ann-Mari Louison

Läs mer

Trygg på arbetsmarknaden?

Trygg på arbetsmarknaden? Trygg på arbetsmarknaden? En jämförelse av svenska och danska ungdomars syn på arbetsmarknaden och framtiden Stefan Persson September 2009 Rapport framtagen av: RHETIKFABRIKEN Stefan Persson Verksamhetsansvarig

Läs mer

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER

VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER VICTUMS SYSTEMATISKA KVALITETSARBETE UTVECKLINGSOMRÅDE: Elevenkäten ht 2015 KRYSSA I DE MÅL KVALITETSARBETET GÄLLER Dubbelklicka på aktuell ruta och välj Markerad KUNSKAPER NORMER OCH VÄRDEN ELEVENS ANSVAR

Läs mer

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Pressmeddelande 7 september 2016 Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Kvinnor som driver företag pensionssparar inte i lika hög utsträckning som män som driver företag, 56 respektive

Läs mer

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning

Yttrande över remiss av förslag till allmänna råd om prövning samt föreskrifter om prövning Arbetsmarknadsförvaltningen Vuxenutbildning Stockholm Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-03-03 Handläggare Elisabeth Ryde Telefon: 08-508 35 457 Till Arbetsmarknadsnämnden den 15 mars 2016 Ärende 4 Yttrande

Läs mer

Kronhjort Cervus Elaphus (lat) Red Deer (eng)

Kronhjort Cervus Elaphus (lat) Red Deer (eng) Kronhjort Cervus Elaphus (lat) Red Deer (eng) Efter jakt finns det ca 15 000 kronhjortar i Sverige, Sörmland är det län som hyser flest kronhjortar. Vänster karta visar den ungefärliga utbredningen Höger

Läs mer

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 VU12-10 Protokoll Sida 1 (1) VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 Tid Torsdag 2012-11-11 kl. 21:00 Plats Teamspeak Närvarande, Diana Diez, Karl Larsson Berörda Förbundsstyrelsen 1 Mötets öppnande att 1 att 2

Läs mer

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget.

Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget. ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1 [1] Vård- och omsorgsnämnden 2016-04-19 1 Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget. Sammanfattning Förslagsställaren föreslår att Botkyrka kommun köper in eldrivna

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Utbildningsstatistik 1 (8) Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg

Läs mer

Protokoll från styrelsemöte i GBBF 2012-06-19

Protokoll från styrelsemöte i GBBF 2012-06-19 Protokoll från styrelsemöte i GBBF 2012-06-19 Närvarande: Lennart Hallgren, ordf. Hans Hermansson, kassör Agneta Ohlsson, sekr. Stina Lundblad, ledamot Bert Nilsson, ledamot 1. Mötets öppnande Magnus Halleen,

Läs mer

En tredjedel av medborgarna i norra Sverige vill ha nya regioner men många är skeptiska

En tredjedel av medborgarna i norra Sverige vill ha nya regioner men många är skeptiska En tredjedel av medborgarna i norra Sverige vill ha nya regioner men många är skeptiska Ungefär en tredjedel av de som bor i de fyra nordligaste länen (34 procent) vill ha någon form av nya regioner (figur

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

Möjlighet att leva som andra - ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) - svar till kommunstyrelsen

Möjlighet att leva som andra - ny lag om stöd och service till vissa personer med funktionsnedsättning (SOU 2008:77) - svar till kommunstyrelsen ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR STÖD OCH SERVICE TILL PER SONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2008-10-17 Handläggare: Maria Ek Telefon: 08-508 14 021 Till

Läs mer

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag Bostadsbidrag barnfamiljer Barnfamiljer med låga inkomster kan få bostadsbidrag. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster, dina boendekostnader, bostadens storlek och hur många barn du har. Du söker

Läs mer

Introduktion till Open 2012

Introduktion till Open 2012 Introduktion till Open 2012 av Lisbeth Rydén Funktionen med OPEN som jag ser den Alla har sin egen idé med att åka till OPEN. Någon framförallt för att lära sig något om de ämnen som ska avhandlas (kurs),

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Den nya inskrivningsmyndigheten Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Marita Thalin, ersättare Försäkringskassan Andreas Appelberg, ersättare Arbetsförmedlingen Peter Hedfors, ansvarig tjänsteman.

Marita Thalin, ersättare Försäkringskassan Andreas Appelberg, ersättare Arbetsförmedlingen Peter Hedfors, ansvarig tjänsteman. 1 (5) Plats och tid Mullsjö folkhögskola,, kl. 15.00-16.20 Beslutande Klas Rydell, Försäkringskassan Håkan Gustafsson, Arbetsförmedlingen Hans Jarstig (KD), Habo Kommun Jan-Olof Larsson (M), Mullsjö kommun

Läs mer

Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s)

Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s) Utlåtande 2006:161 RV (Dnr 204-795/2004) Stockholms stads hedersbelöning Skrivelse av Leif Rönngren (s) Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande Kommunstyrelsen ges i uppdrag att senast

Läs mer

Referensvärden samtliga undergrupper

Referensvärden samtliga undergrupper Brukarenkät Utförare IFO-FH 214 Referensvärden samtliga undergrupper 214 2 Samtliga undergrupper Lägsta värde Högsta värde HELHET, NKI 8-76 7 1 TILLGÄNGLIGHET 84-79 7 1 EFFEKTIVITET 87-8 28 1 INFORMATION

Läs mer

912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik?

912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik? 912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik? Med utgångspunkt från min egen forskning kring läsförståelse av matematiska texter kommer jag att diskutera olika aspekter av läsning

Läs mer

Friskoleurval med segregation som resultat

Friskoleurval med segregation som resultat Friskoleurval med segregation som resultat Rapport februari 2016 Sammanfattning och slutsatser Denna undersökning har tagits fram som en del av projektet Ge alla elever samma chans som är ett samarbete

Läs mer

Referensvärden samtliga resultatenheter

Referensvärden samtliga resultatenheter Brukarenkät Utförare IFO-FH 2 Referensvärden samtliga resultatenheter 2 3 Samtliga resultatenheter Lägsta värde Högsta värde HELHET, NKI - 78 55 94 TILLGÄNGLIGHET 61-78 59 92 EFFEKTIVITET 64-81 55 95 INFORMATION

Läs mer

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt

Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt Individuellt Mjukvaruutvecklingsprojekt RPG-spel med JavaScript Författare Robin Bertram Datum 2013 06 10 1 Abstrakt Den här rapporten är en post mortem -rapport som handlar om utvecklandet av ett RPG-spel

Läs mer

Rutiner för mottagande i grundsärskolan

Rutiner för mottagande i grundsärskolan Rutiner för mottagande i grundsärskolan Verksamhetsområdet För- och Grundskola Norsjö kommun Dokumenttyp Dokumentägare Beslutsinstans Giltig till Rutiner Utbildning Skol- och Tillsvidare omsorgsutskottet

Läs mer

Kännedomsundersökning 2015

Kännedomsundersökning 2015 1 Om undersökningen Genomförande Bakgrund TNS Sifo har i flera år genomfört en kännedomsundersökning på uppdrag av KRAV. Undersökningen genomfördes i år på samma sätt som 11-14, förutom att några extra

Läs mer

EXECUTIVE SUMMARY. Hållbarhet i svenska företag. Demoskop. En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27

EXECUTIVE SUMMARY. Hållbarhet i svenska företag. Demoskop. En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27 EXECUTIVE SUMMARY Hållbarhet i svenska företag Demoskop En sammanfattning av resultat från undersökning om svenska bolag och hållbarhet 2015-10-27 Demoskop AB, Floragatan 13, 114 75 Stockholm, Sweden Tel

Läs mer

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad.

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. ÖVNING: Roller och ansvar Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. Deltagarna får med utgångspunkt från olika arbetsmiljöutmaningar diskutera vilket ansvar rollen som chef och skyddsombud

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer