Arvodesreglemente för Knivsta kommun ERS 2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arvodesreglemente för Knivsta kommun ERS 2015"

Transkript

1

2 Sida 1 av 6 KFS 2015:XX Arvodesreglemente för Knivsta kommun ERS 2015 FÖRSLAG Antaget av kommunfullmäktige den 12 februari 2015 XXX Innehåll 1 Inledning Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna Ersättningsberättigade sammanträden m.m Ersättning för förlorad arbetsinkomst samt för förlorade pensions- och semesterförmåner Kommunalråd med månadsarvode Månadsarvode Arvode för sammanträden och förrättningar Resekostnader och traktamente Barntillsynskostnader Kostnader för vård och tillsyn av handikappad eller svårt sjuk Handikappad förtroendevalds särskilda kostnader Övriga kostnader Gemensamma bestämmelser Försäkringar Tolkning av bestämmelserna Uppräkning... 6

3 Sida 2 av 6 1 Inledning Syftet med ERS är att ge de förtroendevalda ekonomisk ersättning i skälig omfattning för deras uppdrag. Varje ordförande ska övervaka tillämpningen av ERS inom sitt ansvarsområde och se till att kommunen inte får högre kostnader än nödvändigt för dessa ersättningar. Utnyttjas bestämmelserna i något fall så att det medför felaktiga ersättningar till den förtrondevalde skall kommunstyrelsen korrigera detta. Kommunala bolag rekommenderas att tillämpa ERS. 2 Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 kommunallagen (1991:900). För förtroendevalda som har ett uppdrag med en fastställd tjänstgöringsgrad på minst 40 procent av heltid gäller endast 5 samt Ersättningarna räknas i skattehänseende som inkomst av tjänst. De är sjukpenning- och pensionsgrundande enligt Lagen om allmän försäkring. Arbetsgivaravgifter enligt lag betalas av kommunen. 3 Ersättningsberättigade sammanträden m.m. Tjänstgörande ledamöter, närvarande ersättare och andra förtroendevalda som medgetts närvarorätt har rätt till ersättning för: - sammanträde med kommunfullmäktige, fullmäktigeberedning, kommunstyrelse och övriga nämnder, nämndutskott, nämndberedningar och revisorernas sammanträden - partigruppsmöte, alternativt möte med grupp av partier, som hålls med anledning av eller i direkt anslutning till sammanträde enligt ovan - förrättning i form av konferens, informationsmöte, studiebesök, uppdrag som kontaktperson, studieresa, kurs eller liknande som rör kommunal angelägenhet och som har ett direkt samband med det kommunala förtroendeuppdraget (förrättningen ska vara beslutad av organ enligt ovan) - förhandling med personalorganisation eller annan motpart till kommunen vid arbetskonflikt - överläggning med företrädare för annat kommunalt organ än det den förtroendevalde själv tillhör, förutsatt att denne har fått inbjudan till överläggningen - sammankomst med kommunalt samrådsorgan/intressentsammansatt organ - överläggning med utomstående myndighet eller organisation, förutsatt att den förtroendevalde har fått inbjudan till överläggningen - fullgörande av granskningsuppgift inom ramen för ett revisionsuppdrag.

4 Sida 3 av 6 4 Ersättning för förlorad arbetsinkomst samt för förlorade pensions- och semesterförmåner Rätten till ersättning för förlorad arbetsinkomst omfattar förtroendevalda som måste ta ledigt från ordinarie arbete för att fullfölja sitt förtroendeuppdrag. Förtroendevald med eget företag skall lämna aktuell, inte äldre än 12 månader, uppgift om sjukpenninggrundande inkomst från försäkringskassa. Förtroendevalda har rätt till ersättning för styrkt förlorad arbetsinkomst högst med belopp enligt bilaga. Årsarvode, sammanträdesersättningar och vissa andra ersättningar som är att jämställa med lön är pensionsgrundande i enlighet med bestämmelserna i OPF-KL. Förtroendevalda som kan visa att en arbetsinkomst förlorats men inte till vilket belopp har rätt till en schablonersättning beräknad på grundval av den senast fastställda sjukpenningen för dag enligt bilaga. Förtroendevald har inte rätt till ersättning för styrkt förlorad arbetsinkomst eller för styrkta förlorade pensions- eller semesterförmåner om schablonersättning tidigare utbetalats för den förlorade inkomsten eller de förlorade förmånerna. Bestämmelser om pension och avgångsersättning gäller i enlighet med OPF-KL för samtliga förtroendevalda. Förtroendevalda har rätt till ersättning för styrkt förlorad semesterförmån med belopp enligt bilaga. Förtroendevalda som kan visa att semesterförmånen faktiskt påverkas men inte till vilket belopp har rätt till en schablonersättning enligt bilaga. 5 Kommunalråd med månadsarvode Förtroendevalda som fullgör sina uppdrag på heltid eller på minst 40 % av heltid har rätt till månadsarvode med belopp som fullmäktige beslutat. I månadsarvodet ingår alla arbetsuppgifter med undantag för sammanträden med kommunfullmäktige och partigruppsmöten inför kommunfullmäktiges sammanträden. Kommunalråd anställd på deltid har rätt till ersättning för tillkommande nämndsuppdrag upp till 100 % av heltid. Pensionsavgift och omställningsbestämmelser för kommunalråd gäller enligt OPF-KL. Kommunalråd omfattas av följande försäkringar i samband med uppdraget: Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA-KL) Grupplivförsäkring för vissa förtroendevalda (TGL-KL) För månadsarvoderat kommunalråd som på grund av sjukdom eller annars är förhindrad att fullgöra sitt uppdrag under tid som överstiger tre månader skall arvodet minskas i motsvarande mån.

5 Sida 4 av 6 6 Månadsarvode Månadsarvode utgår till presidieledamöter i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, byggoch miljönämnden, socialnämnden, utbildningsnämnden, samhällsutvecklingsnämnden, kommunens revisorer, partigruppledare, ordförande och 1:e och 2:e vice ordförande i utskott, samt ledamot och ersättare i kommunstyrelsen. Särskilt beredskapstillägg per vecka utgår till socialnämndens presidium vid tjänstgöring under beredskapsveckorna. Vid inträde i tjänst under beredskapsvecka utgår timarvode för förrättning, enligt bilaga. Under år då allmänna val förrättas utgår månadsarvode till ordförande i valnämnden. Månadsarvode utgör kompensation för de allmänna uppgifter som ingår i uppdraget; presidiemöten, information, dialog, samråd med egna partiföreträdare inom och utom kommunen, partimedlemmar, kollegor inom majoritet resp. ickemajoritet, allmänheten m.fl. För månadsarvoderad förtroendevald som på grund av sjukdom eller annars är förhindrad att fullgöra sitt uppdrag under tid som överstiger tre månader skall arvodet minskas i motsvarande mån. Vice ordföranden i kommunstyrelsen, bygg- och miljönämnden, socialnämnden, utbildningsnämnden samt samhällsutvecklingsnämnden biträder ordföranden vid beredning av ärenden och utarbetande av förslag till beslut. För ordförande samt 1:e och 2:e vice ordförande inkluderas alla uppgifter inom egen nämnd med följande undantag: - Sammanträde med nämnden och dess permanenta utskott eller nämndberedningar. - Förrättning utom kommunen (exkl. representation). - Särskilda uppgifter i samband med arbetskonflikt. Kommunens bolag föreslås följa arvodesnivåer enligt bilaga. 7 Arvode för sammanträden och förrättningar Förtroendevalda har rätt till timarvode med belopp enligt bilaga. Timarvode utgår för första timmen och därefter för varje påbörjad halvtimme enligt bilaga. Ledamot/ersättare i kommunfullmäktige, som är närvarande under helt sammanträde med fullmäktige får extra arvode enligt bilaga. Arvode för partigruppmöte utgår för en timme per förtroendevald och sammanträde i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, bygg- och miljönämnden, socialnämnden, utbildningsnämnden och samhällsutvecklingsnämnden. Fullgörande av uppdrag som kommunal styrelserepresentant och revisor i enskild organisation och som kommunens ombud vid bolagsstämma med kommunalt bolag skall ersättas efter samma regler som förrättning. Ersättningen skall i dessa fall betalas av kommunstyrelsen.

6 Sida 5 av 6 Till förtroendevald som är förordnad som borgerlig förrättare (vigsel, begravning och medling) utgår arvode enligt bilaga. 8 Resekostnader och traktamente Kostnader för resor till och från sammanträden eller motsvarande ersätts enligt det kommunala reseavtalet (BIA), se bilaga. Resans längd skall vara minst tre kilometer enkel resa för att ersättning skall kunna utgå. Resekostnadsersättning beräknas från den förtroendevaldes bostad eller permanenta arbetsplats. Vid vistelse i tillfällig bostad eller på tillfällig arbetsplats är ersättningen maximerad till vad som skulle ha utgått under permanenta förhållanden. Resekostnadsersättning utgår endast om resan orsakas enbart av sammanträdet eller förrättningen och den förtroendevalde får göra extra resor utöver sina normala arbetsresor. Traktamente utgår endast vid sammanträde och förrättning utanför kommunen. I samband med övernattning utgår traktamentsersättning endast om kommunen inte betalar måltider och logi. 9 Barntillsynskostnader Ersättning betalas för kostnader som uppkommit till följd av deltagande vid sammanträden eller motsvarande för vård och tillsyn av barn som vårdas i den förtroendevaldes familj och som under kalenderåret inte hunnit fylla tolv år. Om särskilda skäl föreligger kan ersättning utges även för äldre barn. Ersättning betalas mot uppvisande av kvitto enligt bilaga. Ersättning betalas inte för tillsyn, som utförs av egen familjemedlem eller av annan närstående och ej heller för tid då barnet vistas i den kommunala barnomsorgen. 10 Kostnader för vård och tillsyn av handikappad eller svårt sjuk Ersättning betalas för kostnader som uppkommit till följd av deltagande vid sammanträden eller motsvarande för vård och tillsyn av handikappad eller svårt sjuk person som vistas i den förtroendevaldes bostad. Ersättning betalas mot uppvisande av kvitto enligt bilaga. Ersättning betalas inte för tillsyn, som utförs av egen familjemedlem eller av annan närstående. 11 Handikappad förtroendevalds särskilda kostnader Ersättning betalas till handikappad förtroendevald för de särskilda kostnader som uppkommit till följd av deltagande vid sammanträden eller motsvarande och som inte ersätts på annat sätt. Häri ingår kostnader för t.ex. resor, ledsagare, tolk, hjälp med inläsning och uppläsning av handlingar och liknande. Ersättning betalas mot uppvisande av kvitto enligt bilaga. 12 Övriga kostnader För andra kostnader än som avses ovan betalas ersättning om den förtroendevalde kan visa att särskilda skäl förelegat för dessa kostnader. Ersättning utgår inte om den förtroendevalde haft rimliga möjligheter att genom omdisponering av arbete eller på annat sätt kunna förhindra att kostnaderna uppkom.

7 Sida 6 av 6 13 Gemensamma bestämmelser Vid sammanträde skrivs närvaroförteckning av ordförande/sammankallande eller nämndsekreterare. Denna ligger till grund för arvodesutbetalning. Den förtroendevalde yrkar i förekommande fall ersättning för styrkta resekostnader, förlorad arbetsförtjänst och övriga kostnader med anledning av sammanträdet. Vid förrättning, där närvaroförteckning inte förs, skall den förtroendevalde yrka ersättning för timarvode och övriga kostnader mot uppvisande av inbjudan, på likadan räkning som vid sammanträde. För att få ersättning skall den förtroendevalde genom kvitto eller på annat sätt styrka sina förluster eller kostnader. Förluster eller kostnader skall anmälas till fullmäktiges eller nämndens sekreterare eller till annan som utsetts att ta emot dem. Månadsarvode betalas ut utan föregående anmälan. Övriga ersättningar betalas ut en gång per månad. Yrkande om ersättning för förlorad arbetsinkomst skall framställas senast inom ett år från dagen för sammanträdet. Yrkande om ersättning för förlorad pensionsförmån skall framställas senast inom två år från pensionstillfället. Yrkande om ersättning för förlorad semesterförmån skall framställas senast inom två år från dagen för sammanträdet. Yrkande om andra ersättningar enligt dessa bestämmelser skall framställas senast inom ett år från dagen för sammanträdet. 14 Försäkringar I samband med den förtroendevaldas verksamhet i uppdraget för kommunen omfattas den förtroendevalda av trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA-KL, enligt särskilda försäkringsvillkor. Försäkringen gäller olycksfall, färdolycksfall, arbetssjukdom samt familjeskydd enl OPF-KL. 15 Tolkning av bestämmelserna Frågor om tolkning och tillämpning av dessa bestämmelser avgörs av kommunstyrelsen, som har möjlighet att göra avsteg om särskilda skäl finns för detta. 16 Uppräkning Uppräkning sker 1 juli varje år med inkomstbasbeloppet.

8 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL Reviderat arvodesreglemente 2015, ERS 2015 KS-2015/47 Beslut Kommunstyrelsen beslutar att föreslå kommunfullmäktige att fastställa Arvodesreglemente 2015 enligt det på kommunstyrelsens sammanträde reviderade förslaget att föreslå kommunfullmäktige att inrätta en beredning som får i uppdrag att revidera och vid behov föreslå nytt ersättningsreglemente att utse ledamöter till beredningen. Reservation Lennart Lundberg (KN.NU), Claes Litsner (S), Ninel Jansson (S) och Rolf Samuelsson (MP) reserverar sig till förmån för Lennart Lundbergs tilläggsyrkande. Yrkande Lennart Lundberg (KN.NU) tilläggsyrkar att kommunstyrelsen ska föreslå kommunfullmäktige besluta att tjänstgöringsgraden för oppositionsrådet ökas från 40 till 60 procent, att uppdra till den nya beredningen att beakta om det vore lämpligt att göra förste vice ordförande i kommunstyrelsen till kommunalråd på 40 procent samt att se över ersättningsnivåerna för ersättning för barntillsyn och liknande i Klas Bergström (M) yrkar avslag på Lennart Lundbergs tilläggsyrkanden. Propositionsordning Ordföranden konstaterar att det finns ett utsänt förslag till beslut med tre beslutssatser samt ett tilläggsyrkande med tre beslutssatser. Ordföranden ställer först det utsända förslaget till beslut, med på mötet fastställda revideringar, mot avslag och finner att kommunstyrelsen bifaller förslaget. Därefter ställer ordföranden beslutssatserna i Lennart Lundbergs tilläggsyrkande mot avslag var och en för sig och finner att kommunstyrelsen avslår tilläggsyrkandet. Ajournering Ordförande ajournerar sammanträdet kl Expedieras till Akten Expedierat av Siobhán Górny

9 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL Ärende Ordförandens förslag , förslag på arvodesreglemente, ERS 2015 och gällande arvodesreglemente, ERS 2011 har varit utsända. Ordföranden informerar muntligt om felaktigheter i tabelluppställningen om månadsarvoden. Samhällsutvecklingsnämnden ska skrivas in i tabellen, och tekniska utskottet samt fritids- och kulturnämnden ska strykas. Månadsarvodet/lönen för oppositionsrådet justeras till kr. Expedieras till Akten Expedierat av Siobhán Górny

10 Dnr KS-2011/186 Arvodesreglemente ERS 2011 gällande from rev tom samt uppräkning from Antaget av Kommunfullmäktige

11 1 Inledning Syftet med ERS är att ge de förtroendevalda ekonomisk ersättning i skälig omfattning för deras uppdrag. Varje ordförande ska övervaka tillämpningen av ERS inom sitt ansvarsområde och se till att kommunen inte får högre kostnader än nödvändigt för dessa ersättningar. Utnyttjas bestämmelserna i något fall så att det medför felaktiga ersättningar till den förtroendevalde skall kommunstyrelsen korrigera detta. Kommunala bolag rekommenderas att tillämpa ERS. 2 Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 kommunallagen (1991:900). För förtroendevalda som har ett uppdrag med en fastställd tjänstgöringsgrad på minst 40 procent av heltid gäller endast 5 samt Ersättningarna räknas i skattehänseende som inkomst av tjänst. De är sjukpenning- och pensionsgrundande enligt Lagen om allmän försäkring. Arbetsgivaravgifter enligt lag betalas av kommunen. 3 Ersättningsberättigade sammanträden m m Tjänstgörande ledamöter, närvarande ersättare och andra förtroendevalda som medgetts närvarorätt har rätt till ersättning för: - sammanträde med kommunfullmäktige, fullmäktigeberedning, kommunstyrelse och övriga nämnder, nämndutskott, nämndberedningar och revisorernas sammanträden - partigruppsmöte, som hålls med anledning av eller i direkt anslutning till sammanträde enligt ovan - förrättning i form av konferens, informationsmöte, studiebesök, uppdrag som kontaktperson, studieresa, kurs eller liknande som rör kommunal angelägenhet och som har ett direkt samband med det kommunala förtroendeuppdraget, förrättningen ska vara beslutad av organ enligt ovan - förhandling med personalorganisation eller annan motpart till kommunen vid arbetskonflikt - överläggning med företrädare för annat kommunalt organ än det den förtroendevalde själv tillhör, förutsatt att denne har fått inbjudan till överläggningen - sammankomst med kommunalt samrådsorgan/intressentsammansatt organ - överläggning med utomstående myndighet eller organisation, förutsatt att den förtroendevalde har fått inbjudan till överläggningen - fullgörande av granskningsuppgift inom ramen för ett revisionsuppdrag.

12 4 Ersättning för förlorad arbetsinkomst samt för förlorade pensions- och semesterförmåner Rätten till ersättning för förlorad arbetsinkomst omfattar förtroendevalda som måste ta ledigt från ordinarie arbete för att fullfölja sitt förtroendeuppdrag. Förtroendevalda har rätt till ersättning för styrkt förlorad arbetsinkomst högst med belopp enligt bilaga. Denna ersättning innebär ingen avsättning till pension. Förtroendevalda som kan visa att en arbetsinkomst förlorats men inte till vilket belopp har rätt till en schablonersättning beräknad på grundval av den senast fastställda sjukpenningen för dag enligt bilaga. Förtroendevald har inte rätt till ersättning för styrkt förlorad arbetsinkomst eller för styrkta förlorade pensions- eller semesterförmåner om schablonersättning tidigare utbetalats för den förlorade inkomsten eller de förlorade förmånerna. Bestämmelser om pension och avgångsersättning för förtroendevalda kommunalråd (PBF) gäller fr o m enligt beslut i kommunstyrelsen. Förtroendevalda har rätt till ersättning för styrkt förlorad semesterförmån med belopp enligt bilaga. Förtroendevalda som kan visa att semesterförmånen faktiskt påverkas men inte till vilket belopp har rätt till en schablonersättning enligt bilaga. 5 Kommunalråd med månadsarvode Förtroendevalda som fullgör sina uppdrag på heltid eller på minst 40 % av heltid har rätt till månadsarvode med belopp som fullmäktige beslutat. I månadsarvodet ingår alla arbetsuppgifter med undantag för sammanträden med kommunfullmäktige och partigruppsmöten inför kommunfullmäktiges sammanträden. Kommunalråd anställd på deltid har rätt till ersättning för tillkommande nämndsuppdrag upp till 100 % av heltid. För kommunalråd med tjänstgöringsgrad på minst 40 % gäller bestämmelser om pension (PBF) och avgångsersättning för förtroendevalda. Kommunalråd omfattas av följande försäkringar i samband med uppdraget: Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA-KL) Grupplivförsäkring för vissa förtroendevalda (TGL-KL) För månadsarvoderat kommunalråd som på grund av sjukdom eller annars är förhindrad att fullgöra sitt uppdrag under tid som överstiger tre månader skall arvodet minskas i motsvarande mån. 6 Månadsarvode Månadsarvode utgår till presidieledamöter i kommunfullmäktige, bygg- och miljönämnden, socialnämnden, utbildningsnämnden, fritid och kulturnämnden, kommunens revisorer, partigruppledare, ordförande och vice ordförande i utskott, vice ordförande i kommunstyrelsen och ledamot i kommunstyrelsen.

13 Särskilt beredskapstillägg per vecka utgår till socialnämndens presidium vid tjänstgöring under beredskapsveckorna. Vid inträde i tjänst under beredskapsvecka utgår timarvode för förrättning, enligt bilaga. Under år då allmänna val förrättas utgår månadsarvode till ordförande i valnämnden. Månadsarvode utgör kompensation för de allmänna uppgifter som ingår i uppdraget; presidiemöten, information, dialog, samråd med egna partiföreträdare inom och utom kommunen, partimedlemmar, kollegor inom majoritet resp. ickemajoritet, allmänheten m fl. För månadsarvoderad förtroendevald som på grund av sjukdom eller annars är förhindrad att fullgöra sitt uppdrag under tid som överstiger tre månader skall arvodet minskas i motsvarande mån. Vice ordföranden i kommunstyrelsen, bygg- och miljönämnden, socialnämnden, utbildningsnämnden samt fritid och kulturnämnden biträder ordföranden vid beredning av ärenden och utarbetande av förslag till beslut. För ordförande och vice ordförande inkluderas alla uppgifter inom egen nämnd med följande undantag: Sammanträde med nämnden och dess permanenta utskott eller nämndberedningar Förrättning utom kommunen (exkl. representation) Särskilda uppgifter i samband med arbetskonflikt Kommunens bolag föreslås följa arvodesnivåer enligt bilaga 7 Arvode för sammanträden och förrättningar Förtroendevalda har rätt till timarvode med belopp enligt bilaga. Timarvode utgår för första timmen och därefter för varje påbörjad halvtimme enligt bilaga. Ledamot/ersättare i kommunfullmäktige, som är närvarande under helt sammanträde med fullmäktige får extra arvode enligt bilaga. Arvode för partigruppmöte utgår för en timme per förtroendevald och sammanträde i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, bygg- och miljönämnden, socialnämnden, utbildningsnämnden och fritid och kulturnämnden. Fullgörande av uppdrag som kommunal styrelserepresentant och revisor i enskild organisation och som kommunens ombud vid bolagsstämma med kommunalt bolag skall ersättas efter samma regler som förrättning. Ersättningen skall i dessa fall betalas av kommunstyrelsen. Till förtroendevald som är förordnad som borgerlig förrättare (vigsel, begravning och medling) utgår arvode enligt bilaga. 8 Resekostnader och traktamente

14 Kostnader för resor till och från sammanträden eller motsvarande ersätts enligt det kommunala reseavtalet (BIA). Resans längd skall vara minst tre kilometer enkel resa för att ersättning skall kunna utgå. Resekostnadsersättning beräknas från den förtroendevaldes bostad eller permanenta arbetsplats. Vid vistelse i tillfällig bostad eller på tillfällig arbetsplats är ersättningen maximerad till vad som skulle ha utgått under permanenta förhållanden. Resekostnadsersättning utgår endast om resan orsakas enbart av sammanträdet eller förrättningen och den förtroendevalde får göra extra resor utöver sina normala arbetsresor. Traktamente utgår endast vid sammanträde och förrättning utanför kommunen. I samband med övernattning utgår traktamentsersättning endast om kommunen inte betalar måltider och logi. 9 Barntillsynskostnader Ersättning betalas för kostnader som uppkommit till följd av deltagande vid sammanträden eller motsvarande för vård och tillsyn av barn som vårdas i den förtroendevaldes familj och som under kalenderåret inte hunnit fylla tolv år. Om särskilda skäl föreligger kan ersättning utges även för äldre barn. Ersättning betalas mot uppvisande av kvitto enligt bilaga. Ersättning betalas inte för tillsyn, som utförs av egen familjemedlem eller av annan närstående och ej heller för tid då barnet vistas i den kommunala barnomsorgen. 10 Kostnader för vård och tillsyn av handikappad eller svårt sjuk Ersättning betalas för kostnader som uppkommit till följd av deltagande vid sammanträden eller motsvarande för vård och tillsyn av handikappad eller svårt sjuk person som vistas i den förtroendevaldes bostad. Ersättning betalas mot uppvisande av kvitto enligt bilaga. Ersättning betalas inte för tillsyn, som utförs av egen familjemedlem eller av annan närstående. 11 Handikappad förtroendevalds särskilda kostnader Ersättning betalas till handikappad förtroendevald för de särskilda kostnader som uppkommit till följd av deltagande vid sammanträden eller motsvarande och som inte ersätts på annat sätt. Häri ingår kostnader för t ex resor, ledsagare, tolk, hjälp med inläsning och uppläsning av handlingar och liknande. Ersättning betalas mot uppvisande av kvitto enligt bilaga. 12 Övriga kostnader För andra kostnader än som avses ovan betalas ersättning om den förtroendevalde kan visa att särskilda skäl förelegat för dessa kostnader. Ersättning utgår inte om den förtroendevalde haft rimliga möjligheter att genom omdisponering av arbete eller på annat sätt kunna förhindra att kostnaderna uppkom.

15 13 Gemensamma bestämmelser Vid sammanträde skrivs närvaroförteckning av sekreteraren. Denna ligger till grund för arvodesutbetalning. Den förtroendevalde yrkar i förekommande fall ersättning för styrkta resekostnader, förlorad arbetsförtjänst och övriga kostnader med anledning av sammanträdet. Vid förrättning, där närvaroförteckning inte förs, skall den förtroendevalde yrka ersättning för timarvode och övriga kostnader mot uppvisande av inbjudan, på likadan räkning som vid sammanträde. För att få ersättning skall den förtroendevalde genom kvitto eller på annat sätt styrka sina förluster eller kostnader. Förluster eller kostnader skall anmälas till fullmäktiges eller nämndens sekreterare eller till annan som utsetts att ta emot dem. Månadsarvode betalas ut utan föregående anmälan. Övriga ersättningar betalas ut en gång per månad. Yrkande om ersättning för förlorad arbetsinkomst skall framställas senast inom ett år från dagen för sammanträdet. Yrkande om ersättning för förlorad pensionsförmån skall framställas senast inom två år från pensionstillfället. Yrkande om ersättning för förlorad semesterförmån skall framställas senast inom två år från dagen för sammanträdet. Yrkande om andra ersättningar enligt dessa bestämmelser skall framställas senast inom ett år från dagen för sammanträdet. 14 Försäkringar Förtroendevald omfattas av trygghetsförsäkring vid arbetsskada, TFA-KL, enligt särskilda försäkringsvillkor. Försäkringen gäller olycksfall, färdolycksfall eller arbetssjukdom i samband med den förtroendevaldes verksamhet i uppdraget för kommunen. 15 Tolkning av bestämmelserna Frågor om tolkning och tillämpning av dessa bestämmelser avgörs av kommunstyrelsen, som har möjlighet att göra avsteg om särskilda skäl finns för detta. 16 Uppräkning Uppräkning sker 1 juli varje år med inkomstbasbeloppet

16 Månadsarvoden med ändring införda from Uppräkning sker 1 juli varje år med inkomstbasbeloppet med start 1 juli Organ Månadsarvode Anmärkning Partigruppledare 3273 i fast arvode + Fast månadsbelopp 1092 per mandat i KF Kommunfullmäktige Ordförande :e och 2:e vice ordförande 2185 Valberedningen Ordförande 711 Kommunstyrelsen Ordförande (kommunalråd heltid) Vice ordförande 9829 Oppositionsråd (40%) Ledamot och ersättare 2730 Tekniskt utskott Ordförande 6553 Vice ordförande 3276 Socialnämnden Ordförande 9829 Vice ordförande 4368 Bygg- och miljönämnd Ordförande 9829 vice ordförande 4368 Utbildningsnämnd Ordförande 9829 vice ordförande 4368 Fritid och kulturnämnd Ordförande 9829 Vice ordförande 4368

17 Revisorer Ordförande 1912 Vice ordförande 1912 Övriga revisorer 1912 Valnämnden Ordförande (endast valår) 711 Överförmyndarnämnd Kommunala bolag Ordförande 2730 Vice ordförande 1365 Övriga arvoden och ersättningar Arvodena för revisorerna föreslås i samråd med fullmäktiges presidium Sköts via samarbetsavtal med Uppsala kommun Nivåerna är en rekommendation då arvodena beslutas av bolagen själva Timarvode vid sammanträde och förrättningar 273 kr första timmen LOKNIV4 137 kr per påbörjad halvtimme Löneart 1298 Barntillsynskostnader Kostnader för vård och tillsyn av handikappad eller svårt sjuk Handikappad förtroendevaldas särskilda kostnader Borgerliga förrättningar Arvode borgerlig vigsel Arvode borgerlig begravning Arvode medling Resor och traktamenten Bilersättning Traktamente per Arvode 273 kr vid partigrupp inför sammanträde med KF, KS, BMN, SN, UN, FKN utgår med en timme per sammanträde och förtroendevald. LOKNIV6 Löneart 1508 Ledamot/ersättare i KF som är närvarande under hela sammanträdet får 436 kr extra/smtr. LOKNIV2 Löneart 1446 till verifierat belopp max 600 kr/dag till verifierat belopp max 600 kr/dag till verifierat belopp max 600 kr/dag 752 kr för första förrättning under en dag 325 kr för nästföljande förrättning/ar under samma dag LOKNIV kr LOKNIV kr LOKNIV47 enligt BIA enligt TRAKT

18 Förlorad arbetsinkomst 1 Verifierat belopp, högst 2185 kronor per dag 2 Schablonberäknat belopp: a Beräkning per kalendermånad: Sjukpenning/dag x 110 % x 30 dagar = max 2185 kronor per dag 165 timmar b Beräkning per kalenderår: Sjukpenning/dag x 110 % x 365 dagar = max 2185 kronor per dag 260 dagar Halvdagsersättning = ersättning/dag enligt b x 50 % Förlorad pensionsförmån Verifierat belopp Förlorad semesterförmån 1 Verifierat belopp: Förlorad semesterersättning, max 13 % på utbetald ersättning för förlorad arbetsinkomst Förlorade semesterdagar, max samma som maximibeloppet för förlorad arbetsinkomst per dag 2 Schablonberäknat belopp: procentpåslag med 10 % på utbetald ersättning för förlorad arbetsinkomst Beredskapstillägg för socialnämndens presidium vid tjänstgöring beredskapsveckor 306 kr/beredskapsvecka (43.71 kr/dygn), veckorna redovisas enligt särskild blankett

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDE- VALDA. Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna. Ersättningsberättigade sammanträden mm

ALLMÄNNA BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDE- VALDA. Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna. Ersättningsberättigade sammanträden mm RAGUNDA KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING. Utfärdad/ändrad Beslut, datum, paragraf Diarienr Gäller fr o m Avd Sida Ändrad Kf 2003-06-18, 29 2003/24 024 2003-01-01 B 1 Ändrad Kf 2007-01-30, 1 2006/1087 024 2007-01-01

Läs mer

Bestämmelser om ersättningar till kommunalt förtroendevalda i Bräcke kommun. Antagna av Kf 45/2015

Bestämmelser om ersättningar till kommunalt förtroendevalda i Bräcke kommun. Antagna av Kf 45/2015 Bestämmelser om ersättningar till kommunalt förtroendevalda i Antagna av Kf 45/2015 Innehållsförteckning 1 Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna... 3 2 Ersättningsberättigade sammanträden mm....

Läs mer

Arvodesreglemente ERS 2011

Arvodesreglemente ERS 2011 Dnr KS-2011/186 Arvodesreglemente ERS 2011 gällande from 2011-01-01 rev tom 2012-06-14 samt uppräkning from 2012-07-01 Antaget av Kommunfullmäktige 2012-06-14 117 1 Inledning Syftet med ERS är att ge de

Läs mer

Arvodesreglemente 2015 KS-2014/47

Arvodesreglemente 2015 KS-2014/47 Klas Bergström Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2014/47 2014-01-08 Kommunstyrelsen Arvodesreglemente 2015 KS-2014/47 Förslag till beslut Kommunstyrelsen beslutar att

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 006.5

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 006.5 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 006.5 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 1991-11-25 108 1992-01-01 1991/556-024 Kf 2007-01-29 7 2007-01-01 2007/40-006 Kf 2015-05-25 103 2015-06-01

Läs mer

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 5.1 Sid 1 (13) Dnr Gäller fr.o.m. Antagen 2014/265 2015-01-01 Kf 2014-12-15 145 2014/265 2015-02-09 KF 2015-02-09 5 BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till Piteå kommuns förtroendevalda

Bestämmelser om ersättning till Piteå kommuns förtroendevalda Bestämmelser om ersättning till Piteå kommuns förtroendevalda Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bestämmelser om ersättning till Piteå kommuns förtroendevalda Föreskrift 2014-12-15,

Läs mer

Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda

Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda 1 Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 kommunallagen (1991:900). För

Läs mer

Arvodesreglemente för Knivsta kommun ERS 2016 Antaget av Knivsta kommunfullmäktige, 179,

Arvodesreglemente för Knivsta kommun ERS 2016 Antaget av Knivsta kommunfullmäktige, 179, Sida 1 av 10 Arvodesreglemente för Knivsta kommun ERS 2016 Antaget av Knivsta kommunfullmäktige, 179, 2015-09-24 Innehåll 1 Inledning... 2 2 Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna... 2 3 Ersättningsberättigade

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 12 REGLEMENTE OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA I ESLÖVS KOMMUN

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 12 REGLEMENTE OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA I ESLÖVS KOMMUN ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 12 REGLEMENTE OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA I ESLÖVS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2010-11-08, 97. Att gälla från och med 2011-01-01. I vad avser

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till Karlskrona kommuns förtroendevalda. (2008-08-19)

Bestämmelser om ersättning till Karlskrona kommuns förtroendevalda. (2008-08-19) Bestämmelser om ersättning till Karlskrona kommuns förtroendevalda. (2008-08-19) 1 Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 kommunallagen

Läs mer

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA. Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 Kommunallagen (1991:900).

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA. Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 Kommunallagen (1991:900). BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna 1 Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 Kommunallagen

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 006.5

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 006.5 Bromölla kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr 006.5 Antagen/Senast ändrad Gäller från Dnr Kf 1991-11-25 108 1992-01-01 1991/556-024 Kf 2007-01-29 7 2007-01-01 2007/40-006 Kf 2013-06-17 109 2013-07-01

Läs mer

Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda i Östra Göinge kommun

Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda i Östra Göinge kommun Ansvarig namn Upprättad av Berörda verksamheter Fastställt datum Kommunfullmäktige Anne-Krestin Palmgren Förtroendevalda, ekonomienheten/lönefunktion KF 2014-11-20 76 Dokumentnamn Reviderad: Diarienummer

Läs mer

Arvodesreglemente för förtroendevalda i Vaxholms stad

Arvodesreglemente för förtroendevalda i Vaxholms stad VAXHOLMS STAD KF 110/2011 Arvodesreglemente för förtroendevalda i Vaxholms stad ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna Där inte annat sägs nedan gäller reglementet för

Läs mer

BESTÄMMELSER OM. - EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA i PERSTORPS KOMMUN. Antagna av fullmäktige 2011-02-16

BESTÄMMELSER OM. - EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA i PERSTORPS KOMMUN. Antagna av fullmäktige 2011-02-16 BESTÄMMELSER OM - EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA i PERSTORPS KOMMUN Antagna av fullmäktige 2011-02-16 2 Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda i Perstorps kommun ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansli Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum 2015-09-21 188 Dnr 0277/15 Reviderad 1. Allmänna

Läs mer

2016-03-23 10. Arvodesreglemente. Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-23 4

2016-03-23 10. Arvodesreglemente. Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-23 4 Datum 2016-03-23 10 Antal sidor Arvodesreglemente Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-23 4 Reviderad, datum och Revideringen avser Innehållsförteckning Allmänna bestämmelser... 3 1. Bakgrund... 3 2. Regler

Läs mer

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA

BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna 1 Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 kommunallagen

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till styrelseledamöter i av Vimmerby kommun ägda bolag

Bestämmelser om ersättning till styrelseledamöter i av Vimmerby kommun ägda bolag Dnr 2015/026/024 Id 46622 Bestämmelser om ersättning till styrelseledamöter i av Vimmerby kommun ägda bolag Antagen av Kommunfullmäktige 2015-02-23 42 Dnr 2015/026/024 Id 46622 Innehållsförteckning ALLMÄNNA

Läs mer

Kommunal författningssamling

Kommunal författningssamling DANDERYDS KOMMUN Kommunal författningssamling Dokument Beteckning Arvodesreglemente 00.04.01 Organ Beslut av KF 1991-12-16, 163 rev. 1994-12-12, 279 rev. 1998-12-14 213 rev. 1999-06-07, 104 rev. 2001-01-29,

Läs mer

Bestämmelser om ekonomisk ersättning till kommunalt förtroendevalda

Bestämmelser om ekonomisk ersättning till kommunalt förtroendevalda STYRDOKUMENT Beteckning 1(16) Godkänd/ansvarig Kommunfullmäktige 5 Bestämmelser om ekonomisk ersättning till kommunalt förtroendevalda Innehållsföreteckning Kap. 1 Gemensamma bestämmelser Sid. 1-4 Kap.

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Antaget av fullmäktige 2010-06-09, 44 att gälla från och med 2011-01-01 Reviderat av fullmäktige 2011-11-16, 138 att gälla fr.o.m. 2012-01-01 Dnr 2011/401

Läs mer

Reglemente för Utbildningsnämnden

Reglemente för Utbildningsnämnden 1 (6) Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-17, 212, reviderad 2015-12-16, 264. Dnr: KS 1635/14-901 Gäller fr.o.m. den 1 januari 2016 Reglemente för Utbildningsnämnden Utöver det som föreskrivs i kommunallagen

Läs mer

Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 kommunallagen (1991:900).

Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda som avses i 4 kap 1 kommunallagen (1991:900). Författning 5.1 Antagen av kommunfullmäktige 101/10 Ändring av kommunfullmäktige 211/12, 120/13, 181/14, 149/15 Bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda Bestämmelser om ersättningar till

Läs mer

Har du frågor kring kommunal pension var vänligen kontakta personalavdelningen i Falköpings kommun.

Har du frågor kring kommunal pension var vänligen kontakta personalavdelningen i Falköpings kommun. Bestämmelserna om kommunal pension i detta dokument stämmer inte överrens med det avtal kommunfullmäktige antagit, OPF-KL, 66/2014. Dokumentet kommer att revideras på nytt våren 2015. Har du frågor kring

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2013:34 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN NÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER 1 2015:20 Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter enligt skollagen

Läs mer

Bestämmelser om ersättning för förtroendevalda i Örkelljunga kommun 2015-2018

Bestämmelser om ersättning för förtroendevalda i Örkelljunga kommun 2015-2018 Kf 134 2014-12-22 ÖRKELLJUNGA KOMMUN Bestämmelser om ersättning för förtroendevalda i Örkelljunga kommun 2015-2018 Reglerna gäller från och med den 1 januari 2015 enligt kommunfullmäktigebeslut 2014-12-22,

Läs mer

Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden

Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden Reglemente för Val- och förtroendemannanämnden Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 193 Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet bedrivs

Läs mer

Bestämmelser om ersättning för förtroendevalda i Örkelljunga kommun 2015-2018

Bestämmelser om ersättning för förtroendevalda i Örkelljunga kommun 2015-2018 1(12) Bestämmelser om ersättning för förtroendevalda i Örkelljunga kommun 2015-2018 Reglerna gäller från och med den 1 januari 2015 enligt kommunfullmäktigebeslut 2014-12-22, 134. Reviderat av kommunfullmäktige

Läs mer

NYKVARNS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING. Reglemente för arvoden och ersättningar i Nykvarns kommun

NYKVARNS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING. Reglemente för arvoden och ersättningar i Nykvarns kommun Reglemente för arvoden och ersättningar i Nykvarns kommun Ändringar införda till och med KF, 57 /2015 Innehållsförteckning 1 Allmänna bestämmelser... 2 2 Definitioner... 2 3 Arvoden... 2 4 Ersättningar...

Läs mer

Arvodesregler för Kalmar kommuns förtroendevalda

Arvodesregler för Kalmar kommuns förtroendevalda Arvodesregler för Kalmar kommuns förtroendevalda Beslutade av kommunfullmäktige den 19 juni 2006, 138 med ändringar och tillägg den 29 januari 2007, 12, den 28 maj 2007, 114, den 25 augusti 2008, 13, den

Läs mer

REGLEMENTE OM ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I TIDAHOLMS KOMMUN

REGLEMENTE OM ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I TIDAHOLMS KOMMUN 2014:15 REGLEMENTE OM ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I TIDAHOLMS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-25 att gälla från och med mandatperioden efter 2014 års allmänna val. Tillämpningsområde

Läs mer

Reglemente REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA GÄLLANDE FR.O.M. 2015-01-01

Reglemente REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA GÄLLANDE FR.O.M. 2015-01-01 Kommunstyrelsen Reglemente REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL FÖRTROENDEVALDA GÄLLANDE FR.O.M. 2015-01-01 Kf 2014-06-09, 61 Dnr. 2013/110 1 Tillämpningsområde Reglementet gäller för - kommunfullmäktige - av

Läs mer

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ

Kommunal författningssamling. Reglemente 08.01.1 Organ DANDERYDS KOMMUN Kommunal författningssamling 08.01.1 Dokument Beteckning Reglemente 08.01.1 Organ Beslut av KF/KS Socialnämnden 1991-12-16, 162 rev. 1993-06-07, 139 rev. 1995-04-24, 113 rev. 1996-03-04,

Läs mer

Antagna av kommunfullmäktige 26 maj 2014, 82 Reviderade av kommunfullmäktige 23 maj 2016, 75 KS2014.0216

Antagna av kommunfullmäktige 26 maj 2014, 82 Reviderade av kommunfullmäktige 23 maj 2016, 75 KS2014.0216 Antagna av kommunfullmäktige 26 maj 2014, 82 Reviderade av kommunfullmäktige 23 maj 2016, 75 KS2014.0216 1 Tillämpningsområde 3 1.1 Förtroendevalda 3 2 Arvode 3 2.1 Gemensamma bestämmelser 3 2.2 Månadsarvode

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅSTORPS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Antaget av kommunfullmäktige den 27 september 2010, 82. Ekonomiska förmåner för förtroendevalda kap 1 8 KAPITEL 1 TILLÄMPNINGSOMRÅDE 1 Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda i Åstorps kommun med

Läs mer

BESTÄMMELSER OM ARVODEN OCH ANDRA ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA

BESTÄMMELSER OM ARVODEN OCH ANDRA ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA BESTÄMMELSER OM ARVODEN OCH ANDRA ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA Inledande bestämmelser 1 Ersättningar till förtroendevalda i kommunala organ utgår i enlighet med dessa bestämmelser för förlorad arbetsinkomst,

Läs mer

Folkhälsorådets reglemente

Folkhälsorådets reglemente Folkhälsorådets reglemente Styrdokument Styrdokument Dokumenttyp: Reglemente Beslutad av: Kommunfullmäktige 2011-06-22, 82 Dokumentansvarig: Kommunchefen Reviderad av: - 2 Innehållsförteckning Folkhälsorådets

Läs mer

Bestämmelser om ersättningar till kommunalt förtroendevalda i Hultsfreds kommun gällande från och med 2015-01-01

Bestämmelser om ersättningar till kommunalt förtroendevalda i Hultsfreds kommun gällande från och med 2015-01-01 1 (8) Bestämmelser om ersättningar till kommunalt förtroendevalda i Hultsfreds kommun gällande från och med Antagna av kommunfullmäktige 11, 2011-01-31 41, 2014-03-31 87, 2014-06-23 P:\Förtroendemän\Ersättning

Läs mer

Arvodesreglemente för kommunalt förtroendevalda i Huddinge kommun

Arvodesreglemente för kommunalt förtroendevalda i Huddinge kommun 1 (20) Fastställt av Huddinge kommunfullmäktige 1991-12-17, 197, med ändring av kommunstyrelsens planerings- och personalutskott 1993-04-27, p 20, kommunfullmäktige 1994-06-13, 104, 1994-12-12, 238, 1995-12-18,

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN REGLEMENTE SOCIALNÄMNDEN Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Förtroendevaldas arvoden. Dorotea kommun

Förtroendevaldas arvoden. Dorotea kommun Förtroendevaldas arvoden 2015-09-29 Dorotea kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2015-xx-xx, xx FÖRTROENDEVALDAS ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR 1 Tillämpningsområde Dessa bestämmelser gäller för: - ledamot

Läs mer

Översyn av arvodesreglemente för kommunalt förtroendevalda i Huddinge kommun (HKF 9190)

Översyn av arvodesreglemente för kommunalt förtroendevalda i Huddinge kommun (HKF 9190) KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2014-11-14 KS-2014/1401.112 1 (3) HANDLÄGGARE Z Johansson, Kerstin kerstin.z.johansson@huddinge.se Kommunstyrelsen Översyn av arvodesreglemente

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda i Simrishamns kommun år 2012

Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda i Simrishamns kommun år 2012 Kommunledningskontoret 1 (6) Bestämmelser om ersättning till kommunalt förtroendevalda i Simrishamns kommun år 2012 (Antagna av kommunfullmäktige den 25 juni 2007, 103, och reviderade av kommunfullmäktige

Läs mer

Bestämmelser om arvoden och ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Lekebergs kommun

Bestämmelser om arvoden och ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Lekebergs kommun Bestämmelser om arvoden och ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Lekebergs kommun Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 2015-11-23 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelsen Ansvarig tjänsteman:

Läs mer

Bestämmelser om ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Valdemarsviks kommun

Bestämmelser om ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Valdemarsviks kommun Bestämmelser om ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Valdemarsviks kommun Fastställda av kommunfullmäktige 2015-06-01, 48. 1. Allmänna bestämmelser 2. Ersättningsformer 3. Ersättningsberättigade

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 Ersättningsbestämmelser för förtroendevalda med flera för mandatperioden 2007-2010 Antagna av fullmäktige 2006-12-18, 1 Tillämpningsområde 1.1 Dessa bestämmelser gäller för a. Ledamöter och ersättare

Läs mer

Bestämmelser. om arvoden och andra ersättningar. till förtroendevalda i. Lysekils kommun

Bestämmelser. om arvoden och andra ersättningar. till förtroendevalda i. Lysekils kommun Bestämmelser om arvoden och andra ersättningar till förtroendevalda i Lysekils kommun Antagna av kommunfullmäktige 2008-12-18, 191 Bestämmelser om arvoden och andra ersättningar till förtroendevalda i

Läs mer

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014

INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 1 INSTRUKTION FÖR AB VOLVOS ( BOLAGET ) VALBEREDNING FASTSTÄLLD VID ÅRSSTÄMMA DEN 2 APRIL 2014 Enligt Svensk kod för bolagsstyrning ( Koden ) skall bolag som omfattas av Koden ha en valberedning som representerar

Läs mer

Svar på motion från Björn-Owe Björk, Per Lindström samt Anna-Karin Lieber (KD) om synliggörande av skatt för kommunens anställda.

Svar på motion från Björn-Owe Björk, Per Lindström samt Anna-Karin Lieber (KD) om synliggörande av skatt för kommunens anställda. Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-09-05 147 Svar på motion från Björn-Owe Björk, Per Lindström samt Anna-Karin Lieber (KD) om synliggörande av skatt för kommunens anställda. KS-2015/607

Läs mer

ARVODESREGLEMENTE Ersättning till förtroendevalda. Bergslagens kommunalteknik. Gäller fr o m 2015-01-01

ARVODESREGLEMENTE Ersättning till förtroendevalda. Bergslagens kommunalteknik. Gäller fr o m 2015-01-01 ARVODESREGLEMENTE Ersättning till förtroendevalda Bergslagens kommunalteknik Gäller fr o m 2015-01-01 BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA 1 Allmänna bestämmelser: Dessa bestämmelser

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2011:12 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:40 BESTÄMMELSER OM EKONOMISKA FÖRMÅNER TILL FÖRTROENDEVALDA ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna

Läs mer

Regler för ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Linköpings kommun 2015-2018

Regler för ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Linköpings kommun 2015-2018 Ersättningar till förtroendevalda Regler för ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Linköpings kommun 2015-2018 Dokumenttyp: Regler Antaget av: Kommunfullmäktige Status: 2014-04-29, 2015-03-24,

Läs mer

STADGAR. Sammanträdesdatum. 2016-xx-xx. Stadgar för Stenby Samfällighetsförening

STADGAR. Sammanträdesdatum. 2016-xx-xx. Stadgar för Stenby Samfällighetsförening 1(5) STADGAR Sammanträdesdatum 2016-xx-xx Stadgar för Stenby Samfällighetsförening enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter (SFL). Lagens bestämmelser om förvaltningen ska gälla. Kommun:

Läs mer

REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL KOMMUNALA FÖRTROENDEVALDA

REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL KOMMUNALA FÖRTROENDEVALDA REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL KOMMUNALA FÖRTROENDEVALDA Reglementet är antaget av kommunfullmäktige 1992-02-24, 3 att gälla fr o m 1992-01-01 Reviderat av kommunfullmäktige 2014-12-10, 171 1 Bestämmelser

Läs mer

REGLER FÖR ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA

REGLER FÖR ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA Dnr KS 2010-37 Rev. KF 2012-12-20 92 REGLER FÖR ARVODEN OCH ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna 1 Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda

Läs mer

EKONOMISKA ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I LULEÅ KOMMUN

EKONOMISKA ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I LULEÅ KOMMUN LULEÅ KOMMUN STYRDOKUMENT Dnr 1 (9) Kamsliet 2015-01-01 Gunilla Lundin EKONOMISKA ERSÄTTNINGAR TILL FÖRTROENDEVALDA I LULEÅ KOMMUN Dokumenttyp Regeldokument Dokumentnamn Ersättningsbestämmelser Fastställd

Läs mer

ARVODESREGLER 2013. Förtroendevalda i Jönköpings kommun. I detta dokument redovisas de arvodesregler som gäller verksamhetsåret 2013.

ARVODESREGLER 2013. Förtroendevalda i Jönköpings kommun. I detta dokument redovisas de arvodesregler som gäller verksamhetsåret 2013. Stadskontoret Personalavdelningen TJÄNSTESKRIVELSE 2013-01-16 1 (7) Förtroendevalda i Jönköpings kommun ARVODESREGLER 2013 I detta dokument redovisas de arvodesregler som gäller verksamhetsåret 2013. Utgångspunkter

Läs mer

1(11) Arvodesreglemente för förtroendevalda 2015-04-01--2016-03-31. Styrdokument

1(11) Arvodesreglemente för förtroendevalda 2015-04-01--2016-03-31. Styrdokument 1(11) 2015-04-01--2016-03-31 Styrdokument 2(11) Styrdokument Dokumenttyp Regler Beslutad av Kommunfullmäktige 2009-05-27, 60 Dokumentansvarig Kommunchefen Reviderad av Kommunfullmäktige 2010-12-01, 117

Läs mer

ARVODESREGLEMENTE Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda

ARVODESREGLEMENTE Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda ARVODESREGLEMENTE Bestämmelser om ekonomiska förmåner till förtroendevalda Hofors kommun reviderad av KF 62/2013-06-10 Reviderad av KF 81/2013-09-16 Arvodesreglementet gäller från och med 2014-01-01 1

Läs mer

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i AB Boländerna 32:2- ett dotterbolag till I-hus AB

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i AB Boländerna 32:2- ett dotterbolag till I-hus AB UPPSALA STADSHUS AB ORG.NR. 556500-0642 Handläggare Datum Diarienummer Bisera Jusufbasic 2016-05-19 USAB-2016/24 Styrelsen för Uppsala Stadshusaktiebolag Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer

Läs mer

Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016.

Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016. Riktlinje för arvode till god man för ensamkommande barn 2016. Örebro kommun 2015-12-02 ÖN 100/2015 orebro.se 2 RIKTLINJE FÖR ARVODE 2016 PROGRAM Uttrycker värdegrund och önskvärd utveckling av verksamheten.

Läs mer

Reglemente för barn- och skolnämnden

Reglemente för barn- och skolnämnden Reglemente för barn- och skolnämnden Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 193 Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet bedrivs i enlighet

Läs mer

BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNINGAR OCH ARVODEN TILL FÖRTROENDEVALDA I FALKENBERGS KOMMUN

BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNINGAR OCH ARVODEN TILL FÖRTROENDEVALDA I FALKENBERGS KOMMUN BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNINGAR OCH ARVODEN TILL FÖRTROENDEVALDA I FALKENBERGS KOMMUN 2015-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-06-24 235 med ändring 2014-12-16 235 BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNINGAR OCH ARVODEN

Läs mer

Stadgar uppdaterad 2006 11 01. Vi Företagare i Tingsryds kommun, ekonomisk förening

Stadgar uppdaterad 2006 11 01. Vi Företagare i Tingsryds kommun, ekonomisk förening Stadgar uppdaterad 2006 11 01 Vi Företagare i Tingsryds kommun, ekonomisk förening 1 FIRMA Föreningens firma är Vi Företagare i Tingsryds kommun, ekonomisk förening 2 ÄNDAMÅL Föreningen har till ändamål

Läs mer

ARVODESREGLEMENTE FÖR KIRUNA KOMMUN

ARVODESREGLEMENTE FÖR KIRUNA KOMMUN 1 KIRUNA KOMMUN ARVODESREGLEMENTE FÖR KIRUNA KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 1998-12-07, 260 Reviderat Kf 2000-03-13, 63 Reviderat Kf 2000-10-16, 194 Reviderat Kf 2001-11-12, 161 Reviderat Kf 2002-12-09--10,

Läs mer

82 Tolkning av arvodesbestämmelserna - särskild ersättning

82 Tolkning av arvodesbestämmelserna - särskild ersättning I landstinget DALARNA PROTOKOLLSUTDRAG Landstingsstyrelsens \', :.. ItrGvtJ~. 0 I~ Sammanträde 2013-10-21 Sida 1 (2) Arbetsutskottets beslutsärenden 82 Tolkning av arvodesbestämmelserna - särskild ersättning

Läs mer

Reglemente för grundskole- och gymnasienämnden från och med den 1 januari 2015 1

Reglemente för grundskole- och gymnasienämnden från och med den 1 januari 2015 1 Reglemente för grundskole- och gymnasienämnden från och med den 1 januari 2015 1 Förutom det som skrivs om nämnderna i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. 1. Verksamhetsområde Nämnden

Läs mer

Regler med förtydliganden för ersättningar och arvoden för förtroendevalda i Tranemo kommun för mandatperioden 2015-2018

Regler med förtydliganden för ersättningar och arvoden för förtroendevalda i Tranemo kommun för mandatperioden 2015-2018 Regler med förtydliganden för ersättningar och arvoden för förtroendevalda i Tranemo kommun för mandatperioden 2015-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2013-12-16, 173, reviderad 2014-06-16, 57, och 2014-12-15,

Läs mer

Bestämmelser för ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Valdemarsviks kommun

Bestämmelser för ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Valdemarsviks kommun KS-SA.2019.13 1(6) Bestämmelser för ekonomiska ersättningar till förtroendevalda i Valdemarsviks kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-06-01 48 Senast reviderad: 2019-03-25 34/19 Giltig från och med:

Läs mer

Reglemente för miljö- och byggnadsnämnden

Reglemente för miljö- och byggnadsnämnden 1(6) Reglemente för miljö- och byggnadsnämnden Dorotea kommun Fastställt av kommunfullmäktige 2014-11-24, 78 2(6) Miljö- och byggnadsnämndens verksamhet Speciallagsreglerade uppgifter 1 Miljö- och byggnadsnämnden

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL

Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2018-04-09 59 Revidering av arvodesreglemente för politiker ERS 2018 KS-2018/159 Förslag till beslut Kommunstyrelsen överlämnar ärendet till kommunfullmäktige

Läs mer

VILLKOR FÖR DE FÖRTROENDEVALDAS UPPDRAG

VILLKOR FÖR DE FÖRTROENDEVALDAS UPPDRAG 1 VILLKOR FÖR DE FÖRTROENDEVALDAS UPPDRAG I KONCERNEN KARLSTADS KOMMUN 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 3 Tolkning av bestämmelserna...4 Årsarvode...4 Begränsat arvode...5 Sammanträdesarvode...9 Dagarvode... 12

Läs mer

Arvodesbestämmelser och övriga ersättningar för förtroendevalda i Kils kommun

Arvodesbestämmelser och övriga ersättningar för förtroendevalda i Kils kommun KOMMUNFULLMÄKTIGE ARVODESBESTÄMMELSER 2014-09-18 Arvodesbestämmelser och övriga ersättningar för förtroendevalda i Kils kommun I kommunallagen (1991:900) finns de grundläggande bestämmelserna om ersättning

Läs mer

Allmänna bestämmelser

Allmänna bestämmelser Bestämmelser om ekonomiska ersättningar mm till förtroendevalda i Mora kommun Gäller fr o m 2007-01-01 2006-11-15 Sida 1/8 Dnr 2006/66 101 Beslut i kommunfullmäktige 2006-11-27 106 Allmänna bestämmelser

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

för Audionomerna att gälla fr.o.m 2005-05-26 anslutna till SRAT

för Audionomerna att gälla fr.o.m 2005-05-26 anslutna till SRAT STADGAR för Audionomerna att gälla fr.o.m 2005-05-26 anslutna till SRAT 2 1 ÄNDAMÅL Audionomerna är en opolitisk sammanslutning som organiserar Sveriges audionomer. Föreningen, som är en kontaktförening,

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

SFIR. Svenska Föreningen för Immaterialrätt

SFIR. Svenska Föreningen för Immaterialrätt Stadgar för som grundades år 1908 under namnet Svenska Föreningen för Industriellt Rättsskydd, vilkas stadgar fastställts enligt beslut vid ordinarie föreningsstämma den 30 maj 2016[datum]27 april 2011

Läs mer

Andra förmåner än arvodet enligt gällande arvodesbestämmelser kan ej överlåtas.

Andra förmåner än arvodet enligt gällande arvodesbestämmelser kan ej överlåtas. 2013-05-16 Förslag till kompletteringar i arvodesbestämmelserna. Tillägg i kursiverad stil 9. ledigheter, sjukdom mm Vid föräldraledighet och sjukdom kan landstingsråd, oppositionsråd och gruppledare för

Läs mer

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496

Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL OJUSTERAT 2015-04-27 81 Svar på motion 2014:04 från Christer Johansson (V) om fas 3-fri kommun KS-2014/496 Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Bolagsordning för Videum AB

Bolagsordning för Videum AB Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Videum AB Dokumentinformation Dokumentnamn Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige 2015-04-21 77 Tidigare ändringar

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR FALKÖPINGS KOMMUN 1987.348 018.900 KFS 1989:19 Personalstadga för Falköpings kommun (Antagen av kommunfullmäktige den 19 december 1988) (Gäller från och med den 1 januari

Läs mer

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgåva februari 2012 3:3

SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING. Utgåva februari 2012 3:3 SÖDERTÄLJE KOMMUNALA FÖRFATTNINGSSAMLING Utgåva februari 2012 3:3 REGLEMENTE FÖR ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN I anslutning till kommunallagens bestämmelser om nämnder skall följande gälla. Verksamhetsområde 1 Äldreomsorgsnämnden

Läs mer

REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL KOMMUNALA FÖRTROENDEVALDA

REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL KOMMUNALA FÖRTROENDEVALDA REGLEMENTE FÖR ERSÄTTNING TILL KOMMUNALA FÖRTROENDEVALDA Reglementet är antaget av kommunfullmäktige 1992-02-24, 3 att gälla fr o m 1992-01-01 Reviderat av kommunfullmäktige 2018-12-12, 120 1 Bestämmelser

Läs mer

2 Medlemmar STF har tre kategorier medlemmar, nämligen vuxen, ungdom och barn.

2 Medlemmar STF har tre kategorier medlemmar, nämligen vuxen, ungdom och barn. STFS STADGAR Antagna på riksstämman 2014 STADGAR för SVENSKA TURISTFÖRENINGEN Antagna vid årsmöte den 24 25 maj 1997 Reviderade vid årsmöte den 25 26 maj 2002 Reviderade vid årsmöte den 17 18 maj 2003

Läs mer

Bestämmelser för förtroendevalda om uppdrag, arvode och

Bestämmelser för förtroendevalda om uppdrag, arvode och Bestämmelser arvoden och partistöd 2014-09-16 Bestämmelser för förtroendevald om uppdrag, arvode och ersättningar samt bestämmelser om partistöd Dokumentnamn Bestämmelser för förtroendevalda om uppdrag,

Läs mer

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01

Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Reviderad förbundsordning för Samordningsförbundet Activus i Piteå gällande från 2014-01-01 Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Läs mer

Bestämmelser om ersättning till förtroendevalda

Bestämmelser om ersättning till förtroendevalda 2017-01-01 Bestämmelser om ersättning till förtroendevalda Fastställd av kommunfullmäktige 2014-06-09 59. Reviderad av kommunfullmäktige 2014-12-15 165. Gäller från och med 2015-01-01. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr A.16

Kungsörs kommuns författningssamling Nr A.16 Arvodesreglemente för Kungsörs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2007-06-18, 167 Reviderat av kommunfullmäktige - 2007-11-26, 215-2010-10-25, 72 (arvode till valnämndens ordförande) - 2011-02-28, 82

Läs mer

Ersättningar och förmåner till förtroendevalda i Östhammars kommun 2015

Ersättningar och förmåner till förtroendevalda i Östhammars kommun 2015 Sidan 1 av 9 Bilaga 2, KF 51/2014 Ersättningar och förmåner till förtroendevalda i Östhammars kommun 2015 www.osthammar.se Personalkontoret 2014-08-27 Sidan 2 av 9 Innehållsförteckning ALLMÄNNA BESTÄMMELSER...

Läs mer

Bestämmelser om ekonomiska förutsättningar till förtroendevalda i Överkalix kommun

Bestämmelser om ekonomiska förutsättningar till förtroendevalda i Överkalix kommun Gäller fr o m 2015-01 -01 Bilaga nr 1 Bestämmelser om ekonomiska förutsättningar till förtroendevalda i Överkalix kommun ^2014-11-10 Allmänna bestämmelser 1 Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna

Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna sid 1 BESTÄMMELSER OM ERSÄTTNINGAR TILL KOMMUNALT FÖRTROENDEVALDA, antagen av kommunfullmäktige 1992-06-25 med senaste ändring 2017-03-28 för omedelbar tillämpning. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Förtroendeuppdrag

Läs mer

Regler för ersättning till förtroendevalda i Olofströms kommun

Regler för ersättning till förtroendevalda i Olofströms kommun Antagna av kommunfullmäktige 2011-03-14, KF 20 Regler för ersättning till förtroendevalda i Olofströms kommun 1 Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna Dessa bestämmelser gäller för förtroendevalda

Läs mer

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALNÄMNDEN Antaget av kommunfullmäktige (numera regionfullmäktige) 2001-11-26. Ändrat: 2002-10-14, 2002-12-16, 2007-12-17, 2008-03-17, 2010-12-13, 2013-12-16 och 2015-03-02, 123. Verksamhetsområde

Läs mer

Bestämmelser om ekonomisk kompensation till förtroendevalda i Rättviks kommun 1(7)

Bestämmelser om ekonomisk kompensation till förtroendevalda i Rättviks kommun 1(7) Bestämmelser om ekonomisk kompensation till förtroendevalda i Rättviks kommun 1(7) Stab och serviceförvaltningen Kanslienheten Webbredaktör webmaster@rattvik.se 2013-11-15 Antagen KF 2010-12-09, 104 Allmänna

Läs mer

Bestämmelser rörande arvoden och ersättningar till förtroendevalda i Landskrona stad

Bestämmelser rörande arvoden och ersättningar till förtroendevalda i Landskrona stad Bestämmelser rörande arvoden och ersättningar till förtroendevalda i Landskrona stad Gällande fr o m 2015-01-01 Innehållsförteckning ALLMÄNNA BESTÄMMELSER Sid 1 1 Förtroendeuppdrag som omfattas av bestämmelserna

Läs mer