CURRICULUM VITAE FÖR MIKAEL HÖGHEDE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "CURRICULUM VITAE FÖR MIKAEL HÖGHEDE"

Transkript

1 CURRICULUM VITAE FÖR MIKAEL HÖGHEDE Jobb- och utbildningsbakgrund Jag har jobbat med systemering, programvarudesign, integration och testning inom operativsystem för inbyggda system och plattformar för telekom och även life science. Jag jobbade under 19 år fram till midsommar 2009 med att designa telekomplattformar hos Ericsson. Under tiden jobbade jag inom de centrala delarna av AXE's APZ-plattform, dessförinnan jobbade jag med att bygga en OS plattform för inbyggda system som bl.a. används inom ISDN, GSM, UMTS(3G) och CPHW, se mer nedan. Efter att ha slutat på Ericsson midsommar 2009 har jag studerat programspråk, datorarkitektur och inbyggda system delvis parallellt med mitt jobbsökande. Under det senaste halvåret har jag gått en kurs i inbyggda system inklusive en 10 veckors praktik, se nedan. Kurs inklusive praktik inom inbyggda system hos Hermods/CE Education Jag har nyss genomgått en halvårs kurs inom inbyggda system hos Hermods/EC Education inklusive en praktikperiod på 10 veckor hos GE Healthcare i. Kursen var inriktad mot inbyggda system program design och inbegrep kurser i matematik, elektronik, C/C++-programmering, inbyggda system, modellbaserad utveckling, kommunikationsprotokoll, branschkannedom och projektarbete samt en 10 veckors praktik, se nedanstående länk: Kursen avslutades med en 10 veckors praktik inom inbyggda system mot life science hos GE Healthcare i tillsammans med en kollega. Praktiken inbegrep jobb med Renesa's RX62N processorer, Segger's operativsystem för inbyggda system EmbOS, C-programmering med IAR Embedded Workbench och versionshantering med Perforce. En stor del av jobbet bestod av anpassningen från en little-endian arkitektur till en bigger-endian arkitektur av befintlig kod samt att infoga nya drivrar för ny HW i produkten. Jag gjorde också en anpassning av Segger's TCP/IP-stack för EmbOS till den befintliga koden, som använde en annan stack ursprungligen.

2 Kurser och egna projekt Under våren 2013 har gjort en mindre uppgift/projekt inom C++ programmering och GUI design med WxSmith/WxWidgets, ett NIM spel för Windows, Apple och Linux. Jag har genomgått en kurs i C++ design i juni 2012 och slutförde under hösten 2011 ett projekt i en kurs i VHDL programmering av PLDer och FPGAer med lyckat resultat. Sommaren och hösten 2010 tenterade jag avancerad datorarkitektur och en grundläggande kurs i JAVA. Arbete inom de centrala delarna av AXE's APZ-plattform Från årsskiftet tills midsommar 2009 jobbade jag inom sektionen för feltoleranta system inom APZ, MAS. Där kom jag att arbeta inom de centrala delarna av APZ och i första hand mot MSC och bl.a. med produkter riktade mot IMS. Jag jobbade med PLEX och C/C++ programmering inom MAS respektive CPT delarna av MAS. Jag stöttade även produkter inom RAZOR plattformen, vilken jag tidigare varit inblandad i att bygga (se nedan). Bl.a. CPT och APZ HW inom APZ var byggt på denna plattform. Mina ordinarie arbetsuppgifter bestod under denna period av C programmering för CPT på den generella plattform jag varit med och utvecklat och programmering i PLEX och PLEX assembler för den numera emulerade APZ HW som används för moderna APZ processorer inom AXE. Under våren 2009 jobbade jag med produktförbättringar av blade CPUn i Cluster CP, vi bidrog till att systemera det nya XPU-konceptet för att stötta att man utnyttjade multicore-funktionalitet hos de chip vi använde i bladen. Under sommaren och hösten kom jag att arbeta inom GARP2 Task Force, där vi bistod med akut hjälp till de nya produktansvariga för RP produkterna (byggda på den OS plattform jag nämner ovan) med en produkt som överförts till dem från Ericssons firma i Italien. Innan dess jobbade jag med att designa ny mjukvara för den nya cluster CPn och så småningom även med att utföra det manuella joint testet av vårt delsystem inom denna. Detta arbete kom att bl.a. inbegripa viss automatisk testning i vårt eget testspråk ATH, och användning av Linux och Windows Server 2003 operativsystem förutom vår egen legacy miljö. Dessförinnan jobbade jag med PLEX design och testning av ECC feldetektion av RAM minne i en ny processortyp för Cluster CP och design och testning av bl.a. CPT test system.

3 Arbete inom RAZOR OS plattform för inbyggda system Jag anställdes hos Ericsson i december 1990, där jag arbetat i stort sett uteslutande från hösten 1991 till hösten 2005 med RP OS och den processorplattform vi gjorde för GSM/GPRS/EDGE, UMTS och CPHW, RAZOR plattformen. Jag bidrog till utvecklingen av ett dussinantal egentillverkade kort för mobiltelefoni. Jag kom att arbeta huvudsakligen med integration och OS design för de flesta RP typer som gjordes. Arbetet gjordes i C och PowerPC assembler samt i viss mån i C++ och baserades på ett outsourcat operativsystem, OSE Delta från svenska ENEA. Jag kom också att jobba med att underhålla de byggmiljöer och verktygslådor som användes för denna processorplattform. Produktionsmiljön var Unix baserad och vi använde oss av bl.a. Clearcase och PERL för versionshantering. Hösten 1990, parallellt med att jag sökte arbete inom datasektorn och forskning/högre utbildning, var jag timvikarie i matematik, fysik och kemi i Linköping. Dessförinnan studerade jag medicinsk teknik i Linköping Jag läste även bildbehandling och optoelektronik parallellt med detta. Läsåret studerade jag medicinsk teknik i Linköping. Jag läste även bildbehandling och optoelektronik parallellt med detta. Under våren 1989 läste och tenterade jag sedan matematisk statistik och komplex analys. Under tiden bedrev jag doktorandstudier i teoretisk kemi/kvantkemi. Jag hann med 2 artiklar. ungefär motsvarande dagens fil. lic.båda artiklarna inbegrep arbete med numeriska beräkningar i Fortran 77, för den senare artikeln kom jag att använda mig av fakultetens Alliant superdator. Min ursprungliga grundutbildning på universitetsnivå är inom fysik och kemi, med ytterligare kurser i matematik m.m. Under vårterminen 1985 var jag utbytesstudent i fysik vid University of Sussex, Storbrittanien. Jag är också utbildad kemitekniker på gymnasienivå från 4-årig kemiteknisk linje med examen Jag kom också att jobba hösten 1978 med jämförande labanalyser för att jämföra med de elektroder för analys av syrgasnivåer hos mor och barn som professor Gösta Rooth m.fl. utförde vid Perinatallaboratoriet vid Akademiska sjukhuset, se meritdel av CV.

4 Sammanfattning av färdigheter och kunskaper Jag stor erfarenhet inom mjukvarukonstruktion, specifikation och testning fram till och inkluderande integrationstest/joint test. Speciellt har jag omfattande praktisk erfarenhet av att faktiskt implementera båda dessa två kompletta plattformar, RP och CP/APZ, inklusive verktygs- och produktionsmiljöer, För RAZOR plattformen, som bl.a. RParna byggde på, har jag erfarenhet av att implementera/anpassa realtids-os (byggda på en inlånad kärna) och hårdvaruberoende kod inom den OS plattform vi byggde. Arbetet har inneburit anpassning, design, kodning och felsökning av memory manager, drivrar, flashfilsystem, och primär boot, för i huvudsak Power PC processorer för kod skriven i C/C++ och PowerPC assembler. Inom klassisk APZ (byggd på egen HW) och modern APZ (byggd på Intel x86 processorer, med en VM process som emulerar den klassiska hårdvaran) har det inneburit kodning i Ericssons eget språk PLEX och assembler för APZ. Jag har working knowledge av alla OS som används för de olika komponenterna av en modern APZ och modern inbyggd HW, Windows 2000, Windows Server 2003, Linux, OSE Delta och senast Segger's EmbOS. Jag har arbetat praktiskt med praktisk taget alla olika HW komponenter av Ericssons APZ (både CP och RP ovan). Jag har också jobbat med Renesas RX62N resp. PIC processorer. Jag har sysslat med produktionsmiljöer och verktyg, versionshantering (i olika roller) i CLEARCASE, Subversion och Perforce. Jag är också en mycket erfaren Unix användare med goda kunskaper i Unix script-språk m.m., och dessutom Linux hobbyist. Jag har även erfarenhet av Windows miljöer fram till Windows 7 och av Cygwin (Unixemulering under Windows). I mitt arbete med halv- och helautomatisk testning. har jag använt både legacy script språk och moderna script språk För mer detaljerad information se sektionerna UTBILDNING, KURSER och KARRIÄRHISTORIA nedan. Referenser ges på anmodan. Bandhagen Mikael Höghede

5 CURRICULUM VITAE, MERITDEL Uppdaterad: Förnamn: Mikael Efternamn: Höghede Initialer: K.J. Födelsedatum: Nationalitet: Svensk Kön: Man Adress: Harpsundsvägen 159, BANDHAGEN Mobil: Skype: MHoghede Karriärhistoria Från år Till år Företag Arbete Arbetsbeskrivning GE Healthcare Ericsson AB Praktik 10 v. Systemutveck lare Konstruktion, joint test, specifikation av CP SW och CPHW SW inom APZ/AXE. Joint test av Cluster CP. Bl.a. programmering i PLEX,C/C++. Arbete inom GARP2 task force under sommaren/hösten 2008, bidrog till att lösa problem med introduktionen av en ny RP-typ. ECC tester av Cluster CP CPHW. Konstruktion, joint test, specifikation av CP SW och CPHW SW inom APZ/AXE. Joint test av Cluster CP. Bl.a. programmering i PLEX,C/C++. Arbete inom GARP2 task force under sommaren/hösten 2008, bidrog till att lösa problem med introduktionen av en ny RP-typ. ECC tester av Cluster CP CPHW.

6 Ericsson AB Mjukvarukonstruktör C/C++ och assembler Arbetat inom RPS sektionen med C/C++ konstruktion, specifikation, integration, felsökning, underhåll och testning av RAZOR OS plattformen för regionalprocessorer (RP). Underhåll av RP byggstöd/verktyg Ericsson, UAB Mjukvarukonstruktör C/C++ och assembler Konstruktion, specifikation, integration, felsökning, underhåll och testning av RAZOR OS plattformen för UMTS/3G, RP (HW plattform för GSM/GPRS/EDGE) och CP HW (HW plattform för CP/APZ/AXE). Underhåll av RAZOR byggstöd och verktyg Ericsson, ETX Mjukvarukonstruktör PLEX, C/C+ + och assembler Konstruktion, specifikation, integration, felsökning, underhåll och testning av RAZOR OS plattformen för RP (HW plattform för GSM). PLEX konstruktion och specifikation inom RPS-sektionen, delvis som internkonsult Perinatallab., Ak. Sjukhuset, Lab.biträde, Analys av blodgaser. Jämförande studie för införande av fetala syrgaselektroder.

7 Utbildning Från år Till år Poäng/Examen Område Utbildningsgivare veckor Inbyggda system Hermods/EC Education dags kurs Programmering INIT AB C hp VHDL för inbyggda system Universitet hp Avancerad Datorarkitektur Universitet hp JAVA I Mitthögskolan, distanskurs p Medicinsk teknik Linköpings tekniska högskola p Bildbehandling Linköpings tekniska högskola p Komplex analys M1 universitet p Statistisk teori och metodologi universitet Doktorandstudier i kvantkemi Doktorand i kvantkemi, Publicerade två artiklar Fysiker Universitetsutbildning i fysik Kemistlinjen, 3 första terminerna Universitetsutbildning i kemi Gymnasie-ingenjör Kemiteknik på gymnasienivå Kvantkemiska gruppen, universitet universitet och Sussex universitet, Storbritannien universitet Fyrisskolan,

8 Internutbildning Ericsson Kurs Kursansvarig Längd Blade Cluster WS DEK/Ericsson 1 dag IS överblick Ericsson 1 dag Linux 2.6 detaljer HP education, 1 vecka Kista Ericsson Clearcase Ericsson 3 dagar Clearcase Rational 1 vecka Översikt patentlag Ericssons patentavdelning 2 timmar MC68360/QUICK Motorola 3 dagar CPU Education MC68060 CPU Motorola 3 dagar Education MC68020 CPU Motorola 1 vecka Education Introduktion Ericssons 1 dag objektorienterad programmering utbildningsavdelning C++ Ericssons 5 dagar utbildningsavdelnin C Learning Tree 5 dagar SNART realtids SNART 3 dagar dagar Realtidsoperativsystem/OSE Classic ENEA 3 dagar PLEX-C, korrektion och testsystem för CP Språkkunskaper Televerkets Telefoniskola, Kalmar 6 veckor Språk Svenska Engelska Tyska Nivå Modersmål Flytande Konversation och skriftligt Bandhagen Mikael Höghede

Min grundutbildning på universitetsnivå är inom fysik och kemi, med ytterligare kurser i matematik m.m.

Min grundutbildning på universitetsnivå är inom fysik och kemi, med ytterligare kurser i matematik m.m. CURRICULUM VITAE FÖR MIKAEL HÖGHEDE Min grundutbildning på snivå är inom fysik och kemi, med ytterligare kurser i matematik m.m. Jag är också utbildad kemitekniker på gymnasienivå från 4-årig kemiteknisk

Läs mer

Min grundutbildning på universitetsnivå är inom fysik och kemi, med ytterligare kurser i matematik m.m.

Min grundutbildning på universitetsnivå är inom fysik och kemi, med ytterligare kurser i matematik m.m. CURRICULUM VITAE FÖR MIKAEL HÖGHEDE Min grundutbildning på snivå är inom fysik och kemi, med ytterligare kurser i matematik m.m. Jag är också utbildad kemitekniker på gymnasienivå från 4-årig kemiteknisk

Läs mer

Min grundutbildning på universitetsnivå är inom fysik och kemi, med ytterligare kurser i matematik m.m.

Min grundutbildning på universitetsnivå är inom fysik och kemi, med ytterligare kurser i matematik m.m. CURRICULUM VITAE FÖR MIKAEL HÖGHEDE Min grundutbildning på snivå är inom fysik och kemi, med ytterligare kurser i matematik m.m. Jag är också utbildad kemitekniker på gymnasienivå från 4-årig kemiteknisk

Läs mer

CURRICULUM VITAE FÖR MIKAEL HÖGHEDE

CURRICULUM VITAE FÖR MIKAEL HÖGHEDE CURRICULUM VITAE FÖR MIKAEL HÖGHEDE Jobb- och utbildningsbakgrund Jag har jobbat med systemering, programvarudesign, integration och testning inom operativsystem för inbyggda system och plattformar för

Läs mer

Konsultprofil. Allmän profil. Expertis. Databasteknik. Prestanda 1 (5) Johan Sintorn Seniorkonsult och delägare Matematiker

Konsultprofil. Allmän profil. Expertis. Databasteknik. Prestanda 1 (5) Johan Sintorn Seniorkonsult och delägare Matematiker 1 (5) Konsultprofil Johan Sintorn Seniorkonsult och delägare Matematiker Kontakt johan.sintorn@independent.se Web: http://www.independent.se Allmän profil Johan är en erfaren seniorkonsult med över 25

Läs mer

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp

Civilingenjör i teknisk design, 300 hp 1 (7) Utbildningsplan för: Civilingenjör i teknisk design, 300 hp Master of Science in Engineering - Industrial Design Engineering, 300 Higher Education Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå

Läs mer

Att välja kurser på Datateknik år 4-5

Att välja kurser på Datateknik år 4-5 Att välja kurser på Datateknik -5 Inledning På D-programmet är alla kurser i årskurs 1-3 obligatoriska. Efter det är alla kurser valfria. Det skapar möjligheter för dig att sätta din egen prägel på utbildningen

Läs mer

Filosofie kandidatexamen med huvudområdet datavetenskap. Degree of Bachelor of Science with a major in Computer Science Grundnivå

Filosofie kandidatexamen med huvudområdet datavetenskap. Degree of Bachelor of Science with a major in Computer Science Grundnivå 1(5) Data- och systemvetenskapliga programmet med inriktning mot nätverksteknik, 180 högskolepoäng Programkod SGDSY Applied Computer and Systems Science program with specialization in Network Technology,

Läs mer

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet

Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Malmö högskola / Gemensamt verksamhetsstöd Studentcentrum 1(5) September 2014 Anvisningar för ansökan om bedömning av reell kompetens för grundläggande och/eller särskild behörighet Reell kompetens vad

Läs mer

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-1492-11 Sid 1 (5) HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: ELEKTRONIK OCH DATORTEKNIK SPECIALISATION: ELECTRONIC AND COMPUTER ENGINEERING

Läs mer

LATIN SPRÅK OCH KULTUR

LATIN SPRÅK OCH KULTUR LATIN SPRÅK OCH KULTUR Ämnet latin språk och kultur är till sin karaktär ett humanistiskt ämne som förenar språk- och kulturstudier. Latinet har varit modersmål och kommunikationsspråk för en stor del

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magisterprogram i Nationalekonomi SANEK

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magisterprogram i Nationalekonomi SANEK Dnr FAK1 2010/157 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magisterprogram i Nationalekonomi Programkod: SANEK Programmets benämning: Högskolepoäng/ECTS: 60 Beslut om inrättande: Magisterprogram

Läs mer

Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000

Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Kurs: Svenska som andraspråk Kurskod: GRNSVA2 Verksamhetspoäng: 1000 Kursen ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att utveckla sin förmåga att kommunicera på svenska. Ett rikt språk ger

Läs mer

PRÖVNINGSANVISNINGAR

PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Matematik 5 PRÖVNINGSANVISNINGAR Kurskod MATMAT05 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Valfri aktuell lärobok för kurs Matematik 5 Skriftligt prov, 4h Teoretiskt prov Bifogas Provet består av två delar.

Läs mer

Programschema för Grundlärarprogrammet inriktning förskoleklass och årskurs 1-3, 240 hp

Programschema för Grundlärarprogrammet inriktning förskoleklass och årskurs 1-3, 240 hp Programschema för Grundlärarprogrammet inrikt förskoleklass och årskurs 1-3, 240 hp Programkod: Gäller för läsåret 2015/2016 Programschemat är granskat av utildsledare och godkänt av akademichef vid akademin

Läs mer

Teknikprogrammet, inriktning informations- och medieteknik

Teknikprogrammet, inriktning informations- och medieteknik Teknikprogrammet, inriktning informations- och medieteknik Varför välja oss? Kursplan Presentation av våra datatekniska kurser Eftersom företag mycket sällan anställer gymnasieelever (de vill att ni ska

Läs mer

Satsa på en bra utbildning så satsar vi på dig! Välkommen! Ove Lindberg, Rektor

Satsa på en bra utbildning så satsar vi på dig! Välkommen! Ove Lindberg, Rektor Välkommen till Lichron Teknikgymnasium Har du tänkt på att tekniken finns överallt och att du med säkerhet använder den varje dag? Vi på Lichron gillar teknik! Därför arbetar vi med den senaste tekniken

Läs mer

Utbildningsplan Systemvetenskap, kandidat för läsåret 2016/2017

Utbildningsplan Systemvetenskap, kandidat för läsåret 2016/2017 Utbildningsplan Systemvetenskap, kandidat för läsåret 2016/ 2017 Bachelor Programme in Systems Sciences Utbildningsplanen är reviderad 2015-11-02 av Enhetschef Utbildnings- & forskningsenheten. Denna utbildningsplan

Läs mer

Programinformation för International Software Engineering, 180 högskolepoäng

Programinformation för International Software Engineering, 180 högskolepoäng Programinformation för International Software Engineering, 180 högskolepoäng (International Software Engineering, 180 ECTS credits) 1. Beslut Detta dokument är fastställt av chefen för grundutbildningsfrågor

Läs mer

Utbildningsplan för. International Software Engineering, 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för. International Software Engineering, 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Dnr 56-1113/07 International Software Engineering, 180 högskolepoäng (International Software Engineering, 180 ECTS credit points) 1. Allmän information Software Engineering Software

Läs mer

Utbytesstudier vid Aalto University Helsingfors, Finland Höstterminen 2014 Therese Widin, Fastighet och Finans KTH Therese.Widin@hotmail.

Utbytesstudier vid Aalto University Helsingfors, Finland Höstterminen 2014 Therese Widin, Fastighet och Finans KTH Therese.Widin@hotmail. Utbytesstudier vid Aalto University Helsingfors, Finland Höstterminen 2014 Therese Widin, Fastighet och Finans KTH Therese.Widin@hotmail.com Det var en hel del informationstillfällen, blanketter och datum

Läs mer

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång

Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång LÄRARUTBILDNINGSNÄMNDEN Ämneskrav för KPU Kompletterande pedagogisk utbildning ordinarie studiegång Göteborgs universitet har tre ingångar till KPU Ett ämne i gymnasieskolan - som ska omfatta, Ett ämne

Läs mer

Programmering. Seminarier i datavetenskap, datorteknik och informationsteknik. Niklas Broberg niklas.broberg@chalmers.

Programmering. Seminarier i datavetenskap, datorteknik och informationsteknik. Niklas Broberg niklas.broberg@chalmers. Programmering Seminarier i datavetenskap, datorteknik och informationsteknik Niklas Broberg niklas.broberg@chalmers.se 2015-09-24 Hur många från Datavetenskap? Datateknik? Informationsteknik? Översikt

Läs mer

TEKNIK/EKONOMIPROGRAMMET, 120 POÄNG Programme for Business Economics and Engineering, 120 points

TEKNIK/EKONOMIPROGRAMMET, 120 POÄNG Programme for Business Economics and Engineering, 120 points UTBILDNINGSPLAN TEKNIK/EKONOMIPROGRAMMET, 120 POÄNG Programme for Business Economics and Engineering, 120 points Fastställande av utbildningsplan Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsnämnden för

Läs mer

729G04 - Hemuppgift, Diskret matematik

729G04 - Hemuppgift, Diskret matematik 79G04 - Hemuppgift, Diskret matematik 5 oktober 015 Dessa uppgifter är en del av examinationen i kursen 79G04 Programmering och diskret matematik. Uppgifterna ska utföras individuellt och självständigt.

Läs mer

Innehållsförteckning Sida 3 Om IT-Högskolan Sida 4-5.NET-utvecklare Sida 6-7 Applikationsutvecklare till iphone och Android Sida 8-9 Mjukvarutestare

Innehållsförteckning Sida 3 Om IT-Högskolan Sida 4-5.NET-utvecklare Sida 6-7 Applikationsutvecklare till iphone och Android Sida 8-9 Mjukvarutestare YH-utbildningar 2016 Innehållsförteckning Sida 3 Om IT-Högskolan Sida 4-5.NET-utvecklare Sida 6-7 Applikationsutvecklare till iphone och Android Sida 8-9 Mjukvarutestare Sida 10-11 Webbutvecklare CMS 2

Läs mer

Guide för Google Cloud Print

Guide för Google Cloud Print Guide för Google Cloud Print Version 0 SWE Definitioner av anmärkningar Följande ikon används i den här bruksanvisningen: Information om hur du agerar i en viss situation eller hur du använder en funktion

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper. Utbildningsplan. Miljövetarprogrammet XGMVE. Miljövetarprogrammet. Environmental Science Programme

Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper. Utbildningsplan. Miljövetarprogrammet XGMVE. Miljövetarprogrammet. Environmental Science Programme Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Utbildningsplan Miljövetarprogrammet Programkod: Programmets benämning: XGMVE Miljövetarprogrammet Environmental Science Programme Högskolepoäng/ECTS: Beslut

Läs mer

Manual för Min sida 1/9. 2011-05-26 rev 2011-09-02

Manual för Min sida 1/9. 2011-05-26 rev 2011-09-02 1/9 2011-05-26 rev 2011-09-02 Manual för Min sida Introduktion... 2 Hur länge finns Min sida kvar?... 2 Vad kan jag publicera på Min sida?... 2 Inloggning... 2 Redigera personliga uppgifter... 3 Redigera

Läs mer

Förskollärarprogrammet. 210hp

Förskollärarprogrammet. 210hp Förskollärarprogrammet 210hp Campus Gotland Sökanvisningar och kursutbud vt 2016 2 (5) Detta kursutbud med anmälningskoder till nästkommande termins kurser vänder sig till dig som läser förskollärarprogrammet

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg 2012

FIRST LEGO League. Göteborg 2012 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget Another brick in the wall Vi kommer fra Växjö Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 7 gutter. Vi representerer Karl-Oskarskolan

Läs mer

VÄLKOMMEN! Information om fortsatta studier i TEOLOGI för fortsättnings- och fördjupningskursare

VÄLKOMMEN! Information om fortsatta studier i TEOLOGI för fortsättnings- och fördjupningskursare VÄLKOMMEN! Information om fortsatta studier i TEOLOGI för fortsättnings- och fördjupningskursare http://www.lir.gu.se/utbildning/student-vid-institutionen/inforeligion/ PLANERING AV STUDIERNA För att kunna

Läs mer

Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng

Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng Svenska som andraspråk, 1000 verksamhetspoäng Ämnet handlar om hur svenska språket är uppbyggt och fungerar samt om hur det kan användas. Ämnet ger elever med annat modersmål än svenska en möjlighet att

Läs mer

Tentamen i Realtidsprogrammering

Tentamen i Realtidsprogrammering Tentamen i Realtidsprogrammering Ordinarie Tentamen Datum: 2011-05-14 Tid: 08:15 11:15 Ansvarig lärare: Telefon: 301438 Hjälpmedel: Miniräknare Poäng: Tentamen omfattar 40 poäng fördelade på 5 uppgifter.

Läs mer

Service Manager for future tourism

Service Manager for future tourism YH Malmö stad Service Manager for future tourism YRKESHÖGSKOLEUTBILDNING Näringslivet söker Vi utbildar Skåne och Sverige växer som besöksdestination vilket innebär en stark efterfrågan på projektledare

Läs mer

Datavetenskapliga programmet, 180 hp

Datavetenskapliga programmet, 180 hp HÖGSKOLAN I GÄVLE UTBILDNINGSPLAN GRUNDNIVÅ DATAVETENSKAPLIGA PROGRAMMET Programkod: TGDAK Inriktningskod IT-arkitekt: ITAR Inriktningskod visiomatik: VISI Fastställd av NT-nämnden 2006-09-21 Reviderad

Läs mer

Matematiksvårigheter och dyskalkyli

Matematiksvårigheter och dyskalkyli Matematiksvårigheter och dyskalkyli Sammanfattning av Rickard Östergrens föreläsning Skolportens konferens, Stockholm, 2014-05-06 Rickard Östergren, Leg. Psykolog, fil dr Linköpings universitet Tre tester

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION VÄLKOMMEN! Information om RELIGIONSVETENSKAPLIG UTBILDNING för dig som läser grundkursen

INSTITUTIONEN FÖR LITTERATUR, IDÉHISTORIA OCH RELIGION VÄLKOMMEN! Information om RELIGIONSVETENSKAPLIG UTBILDNING för dig som läser grundkursen VÄLKOMMEN! Information om RELIGIONSVETENSKAPLIG UTBILDNING för dig som läser grundkursen http://www.lir.gu.se/utbildning/student-vid-institutionen/info-religion/ 1 Information om Vilka kurser finns i huvudområdet

Läs mer

el o;; Utbildningsplan för Kognitionsvetenskapligt kandidatprogram Bachefor Programmein Cognitive Science 180 Högskolepoäng

el o;; Utbildningsplan för Kognitionsvetenskapligt kandidatprogram Bachefor Programmein Cognitive Science 180 Högskolepoäng el o;; Utbildningsplan för Kognitionsvetenskapligt kandidatprogram Bachefor Programmein Cognitive Science 180 Högskolepoäng Kognitionsvetenskap är ett tvärvetenskapligt kunskaps- och forskningsområde som

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR GEMENSAMT UTBUD AV KURSER PÅ FORSKARNIVÅ

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR GEMENSAMT UTBUD AV KURSER PÅ FORSKARNIVÅ STYRDOKUMENT Dnr U 2016/222 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR GEMENSAMT UTBUD AV KURSER PÅ FORSKARNIVÅ Publicerad Beslutsfattare Handläggare http://uf.gu.se/ Beredning för utbildning på forskarnivå Utbildningsvetenskapliga

Läs mer

Utbildningsplan. Engineering: Surveying Technology and Geographical IT Högskolepoäng/ECTS: 180 högskolepoäng/ects. Svenska.

Utbildningsplan. Engineering: Surveying Technology and Geographical IT Högskolepoäng/ECTS: 180 högskolepoäng/ects. Svenska. Fakulteten för samhälls- och livsvetenskaper Utbildningsplan Programkod: Programmets benämning: TGLIT Högskoleingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik och geografisk IT Engineering: Surveying Technology

Läs mer

DESIGN. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

DESIGN. Ämnets syfte. Kurser i ämnet DESIGN Ämnet design behandlar den arbetsprocess där man medvetet och innovativt utvecklar produkter så att de uppfyller målgruppens funktionella och estetiska krav. Ibland är design ett led i att utveckla

Läs mer

ITinstitutionen bit för bit

ITinstitutionen bit för bit ITinstitutionen bit för bit Institutionen för informations teknologi: världs ledande med en unik bredd och ett djupt vetenskapligt kunnande INSTITUTIONEN FÖR INFORMATIONS TEKNOLOGI unik bredd och unikt

Läs mer

Curriculum Vitae - Anders Persson. Anders Persson

Curriculum Vitae - Anders Persson. Anders Persson Anders Persson Anders har en civilingenjörsexamen i elektroteknik. Han har 30 års erfarenhet av mjukvaruutveckling, främst från Telekommunikation och CAD / CAM industrin. Anders är en erfaren verksamhetsutvecklare

Läs mer

BVGA31, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle

BVGA31, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle Samhällsvetenskapliga fakulteten BVGA31, Beteendevetenskaplig grundkurs, 60 högskolepoäng Introduction to Behavioural Science, 60 credits Grundnivå / First Cycle Fastställande Kursplanen är fastställd

Läs mer

Du kommer känna igen en del av området och få chansen att repitera detta men samtidigt kommer du att stöta på lite nytt.

Du kommer känna igen en del av området och få chansen att repitera detta men samtidigt kommer du att stöta på lite nytt. Aritmetik för år 9 Under några veckor kommer vi att arbeta med området Tal. Du kommer känna igen en del av området och få chansen att repitera detta men samtidigt kommer du att stöta på lite nytt. Som

Läs mer

Diskussionsfrågor till version 1 och 2

Diskussionsfrågor till version 1 och 2 Diskussionsfrågor till version 1 och 2 Version 1 Tillgång till internet i hemmet A. Vilken åldersgrupp har haft den största ökningen av tillgång till internet under perioden? B. Kan man med hjälp av de

Läs mer

Utbildningsplan. Maskiningenjör - produktutveckling BSc in Mechanical Engineering - Product Development 180 högskolepoäng

Utbildningsplan. Maskiningenjör - produktutveckling BSc in Mechanical Engineering - Product Development 180 högskolepoäng Utbildningsplan Maskiningenjör - produktutveckling BSc in Mechanical Engineering - Product Development 180 högskolepoäng Ladokkod: TGMAI Version: 1.0 Utbildningsnivå: Grundnivå Fastställd av: Forsknings-

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Högskoleingenjörsutbildning i datateknik, 180 högskolepoäng. Computer Engineering Programme, 180 ECTS Credits

UTBILDNINGSPLAN. Högskoleingenjörsutbildning i datateknik, 180 högskolepoäng. Computer Engineering Programme, 180 ECTS Credits Dnr: 1013/2007-510 Grundutbildningsnämnden för matematik, naturvetenskap och teknik UTBILDNINGSPLAN Högskoleingenjörsutbildning i datateknik, 180 högskolepoäng Computer Engineering Programme, 180 ECTS

Läs mer

Examensarbete är det en kurs? Inst. för Samhällsbyggnad 2009

Examensarbete är det en kurs? Inst. för Samhällsbyggnad 2009 Examensarbete är det en kurs? Inst. för Samhällsbyggnad 2009 Examensarbete som kurs Examensarbete är en kurs om 30 hp för civilingenjörer, 15 hp för brandingenjörer och 7,5 hp för högskoleexamen Som alla

Läs mer

Utbildningsplan för Programmet för Medicinsk Informatik 160 poäng

Utbildningsplan för Programmet för Medicinsk Informatik 160 poäng Utbildningsplan för Programmet för Medicinsk Informatik 160 poäng Study programme in Medical Informatics, 160 credits (=240 ECTS credits) Fastställd av Styrelsen för utbildning 2002-06-12 Senast reviderad

Läs mer

Trianglar - Analys och bedömning av elevarbeten

Trianglar - Analys och bedömning av elevarbeten BEDÖMARTRÄNING - MATEMATIK ÅRSKURS 6 Trianglar - Analys och bedömning av elevarbeten Analys och bedömning av Jennifers arbete Metod och beräkning Resonemang och kommunikation Eleven löser uppgiften genom

Läs mer

För dig som studerar till präst enligt 2013 års studieordning samt övergångsregler för den som studerat enligt tidigare utbildningsordning

För dig som studerar till präst enligt 2013 års studieordning samt övergångsregler för den som studerat enligt tidigare utbildningsordning BEHÖRIGHETSREGLER - PRÄST För dig som studerar till präst enligt 2013 års studieordning samt övergångsregler för den som studerat enligt tidigare utbildningsordning UTBILDNING TILL PRÄST För att bli präst

Läs mer

CV Johan Eriksson. Johan Eriksson Torsten Alms Gata 37, Hägersten

CV Johan Eriksson. Johan Eriksson Torsten Alms Gata 37, Hägersten Johan Eriksson 19830227-7572 Torsten Alms Gata 37, 0901 126 51 Hägersten 076-3220056 joer02@kth.se CV Johan Eriksson - ARBETSLIVSERFARENHETER MTR Stockholm Stockholm december 2004 pågående Titel: Servicevärd

Läs mer

Att komma igång. Vad är ett program? Kompilerande-Interpreterande Programmeringsmiljö Hello World! Att programmera och ett enkelt program

Att komma igång. Vad är ett program? Kompilerande-Interpreterande Programmeringsmiljö Hello World! Att programmera och ett enkelt program Att komma igång Vad är ett program? Kompilerande-Interpreterande Programmeringsmiljö Hello World! Att programmera och ett enkelt program Vad är ett program? En processor kan endast utföra extremet enkla

Läs mer

Kartläggning och analys av lärosätenas arbete med breddad rekrytering och breddat deltagande

Kartläggning och analys av lärosätenas arbete med breddad rekrytering och breddat deltagande Kartläggning och analys av lärosätenas arbete med breddad rekrytering och breddat deltagande 2016-04-20 Aleksandra Sjöstrand Varför? Universitet och högskolor har i uppdrag att aktivt främja och bredda

Läs mer

En Single-Page Application för små barn, barnens föräldrar samt en och annan mormor

En Single-Page Application för små barn, barnens föräldrar samt en och annan mormor En Single-Page Application för små barn, barnens föräldrar samt en och annan mormor av Jenni Berndtson - jb222rt Malmö 2013-05-31 1 Abstrakt Syftet med denna rapport är att kort sammanfatta det projektarbete

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

Lite skoj - typ. 5DV085 - Programspråk. Jan Erik Moström, Department of Computing Science, Umeå University - jem@cs.umu.se

Lite skoj - typ. 5DV085 - Programspråk. Jan Erik Moström, Department of Computing Science, Umeå University - jem@cs.umu.se Lite skoj - typ 5DV085 - Programspråk, Department of Computing Science, Umeå University - jem@cs.umu.se Kommentarer och frågor på sem 1? Byte av tid Den 26:e - skulle vi kunna flytta den lektionen? Förmiddagen?

Läs mer

Utbildning. Anställningar. Jonathan Wahlund 1994-08-24 Topeliusvägen 35 16761 Bromma

Utbildning. Anställningar. Jonathan Wahlund 1994-08-24 Topeliusvägen 35 16761 Bromma CV Jonathan Wahlund 1994-08-24 Topeliusvägen 35 16761 Bromma Telefon, mobil: 070-610 69 11 Email: jonathan@jonathanwahlund.se Hemsida: http://www.jonathanwahlund.se/ Bilder och länkar knutna till mina

Läs mer

Ansökan om uppehållstillstånd för egna företagare

Ansökan om uppehållstillstånd för egna företagare 124011B Inkom utlandsmyndighet Inkom Migrationsverket Ansökan om uppehållstillstånd för egna företagare Förlängning Myndighetens anteckningar Dossiernummer Signatur Använd den här blanketten om du kommer

Läs mer

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION 2013-03-01 Installation av Viewklient för VDI Dokumentation för installation och anslutning till Region Skånes VDI miljö INSTRUKTION VMWARE VIEW... 2 Inledning... 2

Läs mer

Utbildningsplan för Matematiska vetenskaper, masterprogram (N2MAT), 120 hp

Utbildningsplan för Matematiska vetenskaper, masterprogram (N2MAT), 120 hp Dnr G 2015/309 NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan för Matematiska vetenskaper, masterprogram (N2MAT), 120 hp 1. Utbildningsprogrammets benämning och omfattning Matematiska vetenskaper, masterprogram,

Läs mer

Programschema för Civilingenjörsprogrammet i robotik, 300 hp. Gäller för läsåret 2012/2013. Programschema för 2012/2013 CCV20.

Programschema för Civilingenjörsprogrammet i robotik, 300 hp. Gäller för läsåret 2012/2013. Programschema för 2012/2013 CCV20. Programschema för Civilingenjörsprogrammet i robotik, 300 hp Programkod: Gäller för läsåret 2012/2013 Programschemat är beslutat av bitr utbildningsledare Kristina Lundqvist vid akademin för innovation,

Läs mer

Synpunkter på rapporten Vägen till svensk legitimation för personer med hälso- och sjukvårdsutbildning från tredje land

Synpunkter på rapporten Vägen till svensk legitimation för personer med hälso- och sjukvårdsutbildning från tredje land 1 Synpunkter på rapporten Vägen till svensk legitimation för personer med hälso- och sjukvårdsutbildning från tredje land Läkarutbildningen vid Sahlgrenska akademin vill avge följande yttrande: Bakgrund

Läs mer

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter

Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Kartläggningsmaterial för nyanlända elever Samtals- och dokumentationsunderlag Språk och erfarenheter Steg 1 2 3 Samtals- och dokumentationsunderlag Steg 1 Information till elev och vårdnadshavare före

Läs mer

Kommun Kommunkod Skolform

Kommun Kommunkod Skolform Skolblad avseende Rosengårdsskolan 7-9 von Rosens väg 43 21368 MALMÖ Tel Fax wwwmalmose Huvudman Kommun Kommun Kommunkod Skolform Malmö 1280 Grundskola Skolkod 128021201 Skolid 20307 Nedan presenteras

Läs mer

CV - John Berggren - Sommarjobb GKN

CV - John Berggren - Sommarjobb GKN Namn: John Berggren Adress: Frälsegårdsgatan 10 461 54 Trollhättan Personnummer: 19941116-4875 CV - John Berggren - Sommarjobb GKN Telefon: 0737414601 E-post: JohnEbbeBerggren@Gmail.com/johnber@student.chalmers.se

Läs mer

OUTPLACEMENT DIN KARRIÄR I FOKUS 6 MÅNADER

OUTPLACEMENT DIN KARRIÄR I FOKUS 6 MÅNADER OUTPLACEMENT DIN KARRIÄR I FOKUS 6 MÅNADER VÄLKOMMEN TILL DITT PROGRAM - DITT NYA JOBB VÄNTAR PÅ DIG Sedan 1989 har mer än 50 000 människor gått vidare i sitt yrkesliv med stöd från oss. Det hoppas vi

Läs mer

Utbildningsplan för civilingenjörsprogrammen. 300 högskolepoäng Uppsala universitet

Utbildningsplan för civilingenjörsprogrammen. 300 högskolepoäng Uppsala universitet TEKNAT 2008/319 Utbildningsplan för civilingenjörsprogrammen 300 högskolepoäng Uppsala universitet 2009/2010 Utbildningsplanen är fastställd av teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden 2009-03-16 Utbildningsplan

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Forskarskola i yrkesämnenas didaktik

Forskarskola i yrkesämnenas didaktik Forskarskola i yrkesämnenas didaktik Våren 2012 startar en ny forskarskola i yrkesämnenas didaktik. Forskarskolan riktar sig till Dig som är lärare inom gymnasieskolans yrkesprogram och ger en licentiatexamen.

Läs mer

Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet

Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Dnr: LNU 2012/460 Regeldokument Lokala regler för tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå vid Linnéuniversitetet Beslutat av Ordförandena i fakultetsnämnderna samt nämnden för utbildningsvetenskap

Läs mer

Introduktion till programmering D0009E. Välkomna!

Introduktion till programmering D0009E. Välkomna! Introduktion till programmering D0009E Välkomna! 1 Kursinformation Läsperiod 3 2014, 7,5 poäng (hp) Ansvarig institution: System- och Rymdteknik Föreläsare/lektionslärare och Examinator: Fredrik Bengtsson

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Kronoberg informerar:

Räddningstjänsten Östra Kronoberg informerar: Räddningstjänsten Östra Kronoberg informerar: Vad innebär det att vara huvudarbetsgivare för deltidsanställda inom kommunal räddningstjänst?? Räddningstjänst enligt lag om skydd mot olyckor bedrivs inom

Läs mer

Coaching och Sport Management, 180 hp

Coaching och Sport Management, 180 hp Coaching och Sport Management, 180 hp En bred utbildning för dig som vill arbeta med coaching, ledarskap och utveckling inom de växande idrotts-, hälso-, fritids- och evenemangssektorerna. 1 2 Coaching

Läs mer

Föreläsning 2. Operativsystem och programmering

Föreläsning 2. Operativsystem och programmering Föreläsning 2 Operativsystem och programmering Behov av operativsystem En dator så som beskriven i förra föreläsningen är nästan oanvändbar. Processorn kan bara ges enkla instruktioner såsom hämta data

Läs mer

Programschemat är beslutat av utbildningsledare Annika Björklund vid akademin för innovation, design och teknik

Programschemat är beslutat av utbildningsledare Annika Björklund vid akademin för innovation, design och teknik Programschema för liga programmet, 180 hp Programkod: Gäller för läsåret 2016/2017 Programschemat är beslutat av utbildningsledare Annika Björklund vid akademin för innovation, design och teknik 2016-01-20.

Läs mer

Energiingenjör, 180 hp

Energiingenjör, 180 hp 1 (5) Utbildningsplan för: Energiingenjör, 180 hp Energy Engineering, 180 Higher Education Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TENIG Grundnivå MIUN 2009/1510 Högskolepoäng

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN. Elektroingenjör med inriktning mot elkraft, 180 högskolepoäng Programkod TGELK 1(5)

UTBILDNINGSPLAN. Elektroingenjör med inriktning mot elkraft, 180 högskolepoäng Programkod TGELK 1(5) 1(5) Elektroingenjör med inriktning mot elkraft, 180 högskolepoäng Programkod TGELK Electrical Engineering, Electric Power Technology, 180 higher education credits Inriktningskod ----- Examen Högskoleingenjörsexamen

Läs mer

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ÖREBRO UNIVERSITET Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i MATEMATIK Mathematics Studieplanen är utfärdad den 8 december 2015 (dnr ORU 5.1-04970/2015). 1 Med stöd av 6 kap. 26 högskoleförordningen

Läs mer

Projektet har liksom Wången många år på nacken. Redan på 1950-talet bedrevs här forskning på brukshästarnas hovar.

Projektet har liksom Wången många år på nacken. Redan på 1950-talet bedrevs här forskning på brukshästarnas hovar. Projektet har liksom Wången många år på nacken. Redan på 1950-talet bedrevs här forskning på brukshästarnas hovar. 1 En kort presentation av föredragshållaren som här försöker ursäkta varför han aldrig

Läs mer

Programschema för Förskollärarprogrammet, 210 hp. Gäller för läsåret 2015/2016

Programschema för Förskollärarprogrammet, 210 hp. Gäller för läsåret 2015/2016 Programschema för Förskollärarprogrammet, 210 hp Programkod: GFM01, GFE01, GFV01, GFA01, GFS01, GFN01 och GFX01 Gäller för läsåret 2015/2016 Programschemat är granskat av utbildsledare och godkänt av akademichef

Läs mer

Använda Esri Sveriges svenska baskartor i ArcGIS Online och ArcMap som administratör

Använda Esri Sveriges svenska baskartor i ArcGIS Online och ArcMap som administratör Använda Esri Sveriges svenska baskartor i ArcGIS Online och ArcMap som administratör Alla vinner på öppna data. Så är det verkligen. Därför är vi glada att kunna meddela att nya svenska baskartor nu finns

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Statsbidragsenheten 1 (9) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan. Du ansöker

Läs mer

Under de första fyra veckorna ska du arbeta med hur din introduktion på praktikplatsen har varit upplagd och vad du har lärt dig av denna.

Under de första fyra veckorna ska du arbeta med hur din introduktion på praktikplatsen har varit upplagd och vad du har lärt dig av denna. Praktik i gy11 Uppgift 1-3 görs på hösten. Redovisningsformer kan variera mellan elevern och uppgift. Collage, skriftligt PM, prata in, photostory, loggboksform, arbetet sker på de lektionsförlagda passen,

Läs mer

Meritförteckning - Mikael Tylmad

Meritförteckning - Mikael Tylmad Meritförteckning - Mikael Tylmad 2012-08-02 Namn Mikael Tylmad Personnummer 19840608-0195 Adress Tullingebergsvägen 1A, 14645 Tullinge E-post mikael@tylmad.com Civiltillstånd Gift Nationalitet Svensk Utbildning

Läs mer

Centrala Östermalms Förskolor

Centrala Östermalms Förskolor HANDLINGSPLAN FÖRSKOLAN 2012 Verksamhetsbeskrivning Förskolans verksamhet omfattar: 6 förskolor, ca. 330 barn och ca. 70 pedagoger, en förskolechef och två biträdande förskolechefer. Enhetens namn: Centrala

Läs mer

Kommunal. Kommunkod Skolform Skolenhetskod

Kommunal. Kommunkod Skolform Skolenhetskod Skolblad avseende Nylandsskolan Borgargatan 46 87052 NYLAND Tel Fax Huvudman Kommun Kommunkod Skolform Skolenhetskod Kommunal Kramfors 2282 Grundskola 43334647 http://wwwkramforsse Skolbladet presenterar

Läs mer

Programinformation för. Automationsteknik, 120 högskolepoäng

Programinformation för. Automationsteknik, 120 högskolepoäng Programinformation för Automationsteknik, 120 högskolepoäng (Automation, 120 ECTS credits) 1. Beslut Detta dokument är fastställt av Sektionen för ingenjörsvetenskap vid Blekinge Tekniska Högskola 2012

Läs mer

Statistiska data över elevernas resultat i grund- och gymnasieskolan

Statistiska data över elevernas resultat i grund- och gymnasieskolan Statistiska data över elevernas resultat i grund- och gymnasieskolan Förbundskontoret december 2009 1 Innehåll Inledning sid 3 Hur trogna är eleverna de program de valt? Tabell 1 2 sid 3 5 Betygsutveckling

Läs mer

Bulltofta förskola. Lokal Arbetsplan

Bulltofta förskola. Lokal Arbetsplan Bulltofta förskola Lokal Arbetsplan Lokal arbetsplan Vår förskola Bulltofta förskola är en enavdelningsförskola på Kirseberg. Förskolan ligger mitt emot Bulltoftaskolan och har närhet till bland annat

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik Skolhuvudmannens namn (gäller kommunala, statliga och fristående huvudmän) Linköpings kommun Namn på skolhuvudmannens företrädare

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer

Samtalet ska dokumenteras för att möjliggöra uppföljning och minimera missförstånd medarbetare och chef emellan.

Samtalet ska dokumenteras för att möjliggöra uppföljning och minimera missförstånd medarbetare och chef emellan. Författare: HR-koncern 2009-10-26 Reviderad: 2014-06-23 UTVECKLINGSSAMTAL Utvecklingssamtalet är ett mycket viktigt verktyg för att förbättra och utveckla våra medarbetare och våra verksamheter. Ett gott

Läs mer

Samhällsvetenskapsprogrammet Mjölby Gymnasium >>>

Samhällsvetenskapsprogrammet Mjölby Gymnasium >>> SP Samhällsvetenskapsprogrammet Samhällsvetare med känsla för siffror Möjligheten att läsa affärsjuridik, redovisning och företagsekonomi var det som lockade mig till Kungshögaskolan i Mjölby. Numera är

Läs mer