Mötesanteckningar Sammanträdesdatum (7)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mötesanteckningar Sammanträdesdatum 2015-11-23 1 (7)"

Transkript

1 (7) Plats och tid Kommunkontoret, Östhammar, klockan 13:00-16:00 Närvarande Margareta Widén Berggren, ordförande Örjan Wedin, NEURO Birgitta Burman Johansson/Siv Westerberg, HRF Barbro Andin Mattsson, HLF John Arekrantz, SDF Marie-Louise Edhlund, R Birgitta Mattsson/Agneta Eriksson, RSMH Maud Pilström/Anita Hedman, SPF Havsörnen Kerstin Johansson, SPF Koggen Raili Karjalainen, Finsk förvaltningsgrupp Solveig Törnqvist, DHR Gunilla Gustafsson, PRO Alunda Ingvar Johansson, PRO Gimo Eivor Andersson, PRO Östhammar Margareta Helmersson, PRO Dannemora Gerty Bohman/Maj-Britt Burman, SPF Jernet Övriga deltagande Elisabeth Söllvander-Andersson, mötesvärdinna Helene Ahlgren, HSO Kerstin Björck-Jansson, ärende 1 Olle Rehn, ärende 2 Ida Hellrup, ärende 3 Peter Nyberg, ärende 4 Underskrifter Sekreterare.. Ärende 1-9 Kersti Ingemarsson Ordförande.. Margareta Widén Berggren Utdragsbestyrkande

2 (7) 1. Information från socialnämnden SPF och PRO frågar Hur ser tillgången på platser för äldre och dementa ut på våra äldreboenden i hela kommunen? En redovisning önskas. Sammantaget finns 234 platser i vård- och omsorgs och demensboende fördelade på Parkvägen (51), Tallparksgården (23), Olandsgården (53), Lärkbacken (47), Edsvägen (60). Edsvägen har också ett Demenscentrum. Utöver dessa finns 46 korttidsplatser inom Närvårdsenheten. Väntetiden för att komma in på ett boende inom Östhammars kommun är 28 dagar. Om det i dagsläget finns platser lediga eller inte går inte att besvara då det varierar från vecka till vecka och boende. Stämmer det att korttidsboendet i Alunda flyttas till Östhammar? Varför? Det har aldrig funnits kortidsboende i Alunda, däremot har det varit 2 korttidsplatser där man tillfälligt fått vistas vid behov med en sammanhållen vård utifrån brukarens behov. Kortidsboenden slås samman till en särskild enhet (28 platser på Skärgården) för att öka kvalitén för brukaren. Information om tjänster och utökade tjänster lämnas. Närhet till närvårdsenheten och vårdcentrum. Innehållet: Växelvård/avlastning. Rehabilitering med basal vård och omsorg (ersätter Sundet och utökas med 3 platser). Jämsides utvecklar vi denna verksamhet med hemrehabilitering. Omvårdnad vid livets slutskede, Social svikt samt trygghetsplatser. Insatserna formas utifrån individens särskilda behov. Genom införande av en enhetlig korttidsenhet förstärker vi insatserna och ökar kvaliteten. Socialnämnden fattade beslutet 2014 efter analys av behov, kvalitetsutveckling och rättssäkerhet. Information har kontinuerligt lämnats till Kommunala pensionärsrådet och rådet för funktionsnedsatta, vid ordförandekonferens med SPF, PRO, HSO samt finska föreningar. Vidare har information lämnats vid aktiviteten Samtal med Socialnämnden i samtliga verksamhetsområden. De platser som har varit avsatta för korttidsvård (2 inom varje verksamhetsområde) kan nu frigöras för personer med insatser till brukare med behov av vårdoch omsorgsplatser. Verksamheten startar formellt i januari 2016.

3 (7) Finns det någon person utsedd som kan ställa upp och hjälpa till vid ansökan av bostadstillägg eller likande? Ofta är det en familjemedlem eller en nära vän som hjälper till. Pensionsmyndigheten svarar för bostadstilläggen. Försäkringskassan i samarbete med Skattemyndigheten har information och blanketter på deras hemsidor. I Tierp och Uppsala finns särskilda servicekontor som ger hjälp och stöd. Biståndshandläggare på varje verksamhetsområde och på socialkontoret har till uppgift att vid varje samtal med brukaren att alltid informera om bostadstillägget och ger hjälp med färdvägen. Kerstin Björck-Jansson (C) informerar också om situationen med ensamkommande flyktingbarn och planeringen inför mottagandet. Meddelas också att socialförvaltningen från och med dags datum har en ny individ- och omsorgschef som heter Mikael Sjöberg. 2. Information från polisen HSO frågar I takt med att Sverige blivit mer otryggt med våldsbrott nästan dagligen så påverkas även vi invånare i kommunen. Vårt samhälle känns på flera sätt utsatt och många är ängsliga för att vistas utomhus i Östhammar när mörkret faller. Med anledning av detta undrar vi hur polisen och väktare arbetar med att förebygga brott och våld i närområdet? Förekommer det patrullering och/eller regelbundna vändor med bil? Deras närvaro behövs för att människor, oavsett ålder, ska kunna känna sig säkra och trygga med omgivningen, oberoende av årstid och tid på dygnet. Kommunpolis i Heby- och Östhammars kommuner, Olle Rehn informerar i ärendet och om polisens nya organisation. Lokalpolisområde Norduppland består av Tierp, Älvkarleby, Heby- och Östhammars kommuner. Man ringer och begär Östhammar om man vill larma en händelse inom vårt lokalområde. Vid akuta händelser ringer man 112. Diskussioner förs om belysning, hastigheter, märkning på ens egendom, polisens synlighet, patrullering etc.

4 (7) Östhammars kommun är en trygg kommun där få våldsbrott händer. Alkohol bland ungdomar har minskat, inbrott och stölder samt drogmissbruk finns, men inte i så stor uträckning som på många andra ställen. 3. Information från Överförmyndarnämnden Frågor från SPF Jernet till överförmyndarnämnden gällande överförmyndare/god man föreligger. (Bilaga 1). Ida Hellrup, direktör på Överförmyndarnämnden informerar i ärendet. Ersättare i överförmyndarnämnden Christer Lindström medverkar. Presentation med svar på inlämnade frågor lämnas. (Bilaga 2). Informationsfoldern God man och förvaltare. Så här funkar det delas ut på utbildningsdagen den 30 november. En förvaltare kan ha upp till 10 uppdrag. Är man förvaltare för ensamkommande flyktingbarn kan man ha upp till 5 uppdrag. Godmanskapet upphör per automatik när personen avlider. 4. Information om flyktingsituationen Kommunchef Peter Nyberg föredrar ärendet och ger aktuell information om integration Östhammar. Aktuellt i värden Det finns ca 59,5 miljoner flyktingar i världen (141231). Den högsta siffran någonsin och en ökning från 2013 med 8,2 miljoner människor 1,8 miljoner asylsökande 2014 (1,2 miljoner 2013). Under 2014 kunde endast flyktingar återvända till sina hemländer, det lägsta antalet på 31 år. De senaste fem åren har minst 15 konflikter brutit ut eller flammat upp på nytt.

5 (7) Fler barn utan vårdnadshavare Antalet ökade kraftigt under 2014 och vid utgången av året hade barn sökt asyl i Sverige. Det är nästan dubbelt så många som de två föregående åren. Hittills i år har ensamkommande barn sökt asyl i Sverige (21 oktober) Stor ökning av asylökande ensamkommande barn till Europa och Sverige. Ökningen består främst av unga asylsökande från Afrikas Horn och Afghanistan, men även Syrien. Sverige fortsätter vara det största mottagarlandet för ensamkommande barn i EU/ESS. Sveriges mottagande den aktuella situationen De senaste sju dagarna har ensamkommande barn sökt asyl i Sverige. Migrationsverkets oktoberprognos EKB Hittills i år har ensamkommande barn sökt asyl i Sverige (21 oktober) Kraftigt förhöjda tal prognosticeras 2015: med ett huvudscenario på : med ett huvudscenario på Migrationsverkets platsbehovsframställan anger ett behov av asylplatser för ensamkommande barn 2016 (jfr ) Ensamkommande barn och ungdomar Kommunen har skyldighet att vara ställföreträdande föräldrar för ensamkommande barn och ungdomar. 75 stycken, pojkar, de flesta från Afghanistan har kommunen tagit omhand i Österbybruk och Östhammar. Ytterligare boenden kommer att startas upp i Österbybruk och Östhammar. Man tror att boende kommer att behövas med platser ytterligare till nästa år. Tillfälligt boende transitboende Evakueringsboende startas för 40 personer 24 november i Östhammar i väntan på att de nyanlända kan få plats på något asylboende i landet. Vistelsetiden räknas blir 3-10 dagar. Kommunens uppdrag är att ge dessa människor tak över huvud, mat och andra nödvändigheter. Överenskommelsen är till I huvudsak är Staten den absoluta merparten av dessa kostnader.

6 (7) 5. Svar på inkomna frågor SPF och PRO frågar Vad kostar lunchmåltiden på våra äldreboenden (inkl. efterrätt och kaffe)? Är kostnaden lika i hela kommunen? För boende gäller fastställd taxa. För anhöriga/besökare kostar lunchmåltiden 50 kronor oavsett plats (två valfria rätter). Matsedel finns publicerad på kommunens hemsida. Efterrätt och kaffe ingår inte. PRO frågar Hur sköter Östhammars kommun sina fastigheter gällande underhåll och tillsyn? Finns det någon långsiktig planering? Ordförande besvarar frågan och informerar om antagen budget för investeringar 2016 och flerårsbudget Meddelas att 25 mkr är avsatt för renovering av Gimo Simhall. Tekniska kontoret inbjuds till nästa sammanträde för att informera om tillsyn och underhåll, fartbegränsningar m.m. Planeras det i dagsläget någon mer förändring runt hamnområdet förutom Credentias bostadsbygge? Ordförande besvarar frågan och informerar om att Credentia har 2 hus till på gång i området. Totalt har de 6 husbyggen med i sin planering. Östhammarshem detaljplanelägger just nu för byggnation på 3 villatomter nere vid hamnen i Östhammar och vid Folketshustomten i Gimo. Bostadsrätter och villor är på gång vid Kvistagran och området intill Källörsskolan i Östhammar. Det finns även planer för Torpvägen och Trädgårdsbäcken 2 i Alunda samt Smedjegatan i Öregrund med 6 småhuslägenheter. Hamnmagasinet, det som brann ner i Östhammar kommer att byggas upp på nytt och utgöra servicebyggnad. Byggnaden kommer inte att ha någon restaurang etablerad där.

7 (7) 6. Föregående mötesanteckningar från redovisas och läggs till handlingarna. 7. Utbildningsdag, inbjudan En halv utbildningsdag om socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen är inplanerad till 30 november 2015, klockan 13:00 16:00. Inbjudan har skickats ut till samtliga rådsmedlemmar. 8. Övriga frågor Den 5 december 2015, klockan 11:00 kommer 288:an, sträckan fram till Alunda att invigas vid Macken, Öppen hand i Alunda. Kommunfullmäktige antog Budget 2016, Flerårsplan , 95/ Socialnämndens verksamhetsplan och budget 2016 bifogas anteckningarna i enlighet med önskemål på rådsmötet (Bilaga 3). 9. Avslutning Ordförande och tjänstemän önskar alla invalda i gruppen en God Jul & Gott Nytt År och tackar för ett gott samarbete under 2015.

Mötesanteckningar Sammanträdesdatum 2015-04-27 1 (8)

Mötesanteckningar Sammanträdesdatum 2015-04-27 1 (8) 2015-04-27 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Östhammar, klockan 13:00-16:00 Närvarande Margareta Widén Berggren, ordförande Örjan Wedin, NHR Barbro Andin Mattsson/Sören Eriksson, HLF John Arekrantz,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum (6)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum (6) 2016-02-29 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret, Östhammar, klockan 13:00 16:00 Beslutande Margareta Widén Berggren, ordförande Örjan Wedin, NHR Birgitta Burman Johansson/Siv Vesterberg, HRF Barbro Andin

Läs mer

Nyheter i korthet från socialnämnden Torsdagen den 18 februari

Nyheter i korthet från socialnämnden Torsdagen den 18 februari Nyheter i korthet från socialnämnden Torsdagen den 18 februari Boendeplatser för ensamkommande flyktingbarn Socialnämnden föreslår kommunfullmäktige att teckna överenskommelse med Migrationsverket om 40

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum (6)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum (6) 2016-09-12 1 (6) Plats och tid Missionskyrkan, Östhammar, kl. 13:00 15:50 Beslutande Margareta Widén Berggren, ordförande Örjan Wedin, NHR Birgitta Burman Johansson/Siv Vesterberg, HRF Barbro Andin Mattsson/Sören

Läs mer

Minnesanteckningar Sammanträdesdatum 2016-02-12 1 (6)

Minnesanteckningar Sammanträdesdatum 2016-02-12 1 (6) 2016-02-12 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret, Östhammar, klockan 09:00-11:00 Närvarande Jacob Spangenberg (C), ordförande Yngve Krantz, platschef Sandvik Coromant AB Niklas Hållkvist, polisintendent/chef

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Norr Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

Kommunala pensionärsrådet 2013-03-04 1 (10)

Kommunala pensionärsrådet 2013-03-04 1 (10) Kommunala pensionärsrådet 2013-03-04 1 (10) Plats och tid Paragrafer 1-7 Villan, samlingssalen kl.14-16 BESLUTANDE Ledamöter Namn Christer Johansson (ordf. SN) Curt B Gustavsson (KS) Göran Blom (PRO) Sonja

Läs mer

Mottagande och anordnande av kommunalt boende för ensamkommande asylsökande barn över 14 år

Mottagande och anordnande av kommunalt boende för ensamkommande asylsökande barn över 14 år Utlåtande 2006:175 RVII (Dnr 325-3394/2006) Mottagande och anordnande av kommunalt boende för ensamkommande asylsökande barn över 14 år Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Överenskommelsen

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-04-25 1 (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-04-25 1 (8) 2016-04-25 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Östhammar, kl. 13:00 16:00 Beslutande Margareta Widén Berggren, ordförande Örjan Wedin, NHR Birgitta Burman Johansson/Siv Vesterberg, HRF Barbro Andin Mattsson,

Läs mer

Flyktingläget på Tjörn Februari 2016

Flyktingläget på Tjörn Februari 2016 Flyktingläget på Tjörn Februari 2016 Tjörns kommuns uppdrag Uppdrag från regeringen, dvs Migrationsverket: Ta emot och ordna boende och integration för de flyktingar som anländer till Sverige. Nationell

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i fyra rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

Södertörns ÖVERFÖRMYNDARNÄMND i kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Tyresö

Södertörns ÖVERFÖRMYNDARNÄMND i kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nynäshamn och Tyresö God man Vad är en god man? En god man är en person som inte är knuten till något företag eller myndighet. En god man kan ses som ett biträde för en hjälpbehövande en representant och samordnare av tjänster

Läs mer

Christer Pålsson Lars Kopp

Christer Pålsson Lars Kopp 1(8) Kommunala pensionärsrådet Plats och tid Ledamöter Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga Utses att justera Ale kulturrum, sal 105, kl 13:00-15:30 Monica Samuelsson Isabell Korn Rolf Gustavsson Leif

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7)

Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndarkansliet informerar Instruktion för redogörelse för uppdrag som god man till ensamkommande barn Sida 1 (7) Överförmyndaren ska enligt lag utöva tillsyn över gode männens verksamhet. En god

Läs mer

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015

Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 1 Enkät om heltid i kommuner och landsting 2015 2 Innehåll Heltidsarbetet ökar... 5 Varför ska fler jobba heltid?...

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Hjördis Modigh. Kommunkontoret, Ödeshög...

Hjördis Modigh. Kommunkontoret, Ödeshög... 2014-12-02 1 Plats och tid Närvarande Carl August-rummet, Kommunhuset, Ödeshög, tisdagen 2 december 2014, klockan 10:00-11:15. Weine Bäck (KD) ordförande, socialnämnden Maria Gustafsson (S), socialnämnden

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2013-05-08 1. Socialkontoret, Storgatan 6, Ödeshög onsdagen 8 maj 2013, kl 08:00-11:00

Socialnämndens arbetsutskott 2013-05-08 1. Socialkontoret, Storgatan 6, Ödeshög onsdagen 8 maj 2013, kl 08:00-11:00 2013-05-08 1 Plats och tid Socialkontoret, Storgatan 6, Ödeshög onsdagen 8 maj 2013, kl 08:00-11:00 Beslutande Weine Bäck (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne Holm,

Läs mer

MULLSJÖ KOMMUN Kommunala rådet för funktionsnedsättningar 2015-05-11

MULLSJÖ KOMMUN Kommunala rådet för funktionsnedsättningar 2015-05-11 Kommunala rådet för funktionsnedsättningar 2015-05-11 Sammanträdesdag Innehåll 9 Tillkommande ärenden... 11 10 Föregående mötesprotokoll... 12 11 Planering av rådets fortsatta verksamhet... 13 12 Delgivningar...

Läs mer

Inbjudan till möte med Pensionärs- och handikapprådet (PHR)

Inbjudan till möte med Pensionärs- och handikapprådet (PHR) Öckerö den 20 februari 2013 Inbjudan till möte med Pensionärs- och handikapprådet (PHR) Datum: Onsdagen den 27 februari 2013, kl 17.30 Plats: Lejonet - Kommunhuset Förslag till dagordning: 1 Val av ordförande

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens utskott II

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens utskott II SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens utskott II 2015-03-18 1(11) Plats och tid Stadshuset, Nässjö Klockan 15.40-16.55 Beslutande Övr. deltagare Anders Karlsson (C) ordf. Sylve Jergefeldt (S) tjg.ers.

Läs mer

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48

Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans. KS 2015-48 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2016-03-29 111 Medborgarförslag om möjlighet att kunna välja Falkenbergs kommun som utförare av personlig assistans.

Läs mer

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig)

ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE. enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7. (ansökan från anhörig) ANSÖKAN OM GOD MAN/ FÖRVALTARE enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 11 kap 7 (ansökan från anhörig) Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap är uppfyllda

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal?

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal? SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen Vågar man bli gammal? Maj 2008 2 Inledning Huvudinriktningen för regeringens äldrepolitiska satsningar är att äldre personer och deras närstående

Läs mer

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun

Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Information om Äldreomsorgen i Borlänge kommun Borlänge kommun 781 81 Borlänge Tel: 0243-740 00 kommun@borlange.se www.borlange.se När du behöver hjälp eller stöd När du behöver hjälp eller stöd i din

Läs mer

Intervjufrågor - Sjukhus - Akutmottagning

Intervjufrågor - Sjukhus - Akutmottagning Intervjufrågor - Sjukhus - Akutmottagning Frågorna ställs som öppna och de svarsalternativ som presenteras nedan är avsedda för att snabbt kunna markera vanligt förekommande svar. Syftet är alltså inte

Läs mer

omvårdnad GÄVLE Maxtaxa 2016 Vård- och omsorgsboende

omvårdnad GÄVLE Maxtaxa 2016 Vård- och omsorgsboende omvårdnad GÄVLE Maxtaxa 2016 Vård- och omsorgsboende Maxtaxa 2016 Vård- och omsorgsboende Gävle kommun har en övre gräns för hur mycket omvårdnaden får kosta varje person per månad. Det kallas maxtaxa

Läs mer

PROTOKOLL 1 (14) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Kommunhuset, Stora sammanträdesrummet 13 juni 2012, klockan 09.00 11.

PROTOKOLL 1 (14) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Kommunhuset, Stora sammanträdesrummet 13 juni 2012, klockan 09.00 11. PROTOKOLL 1 (14) Fört vid sammanträde med Kommunala Pensionärsrådet Plats och tid: Närvarande: Kommunhuset, Stora sammanträdesrummet 13 juni 2012, klockan 09.00 11.55 Sven-Åke Svensson (KD), ordförande

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Kampementets Äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Kampementets Äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Kampementets Äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Solbacka (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet från undersökningen

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Dalahöjdens äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Dalahöjdens äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Dalahöjdens äldreboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Universitetsförvaltningen Personalavdelningen Dnr 1517/09-200 Rehabilitering Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden Sid: 2 / 6 Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Åsengårdens gruppboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Åsengårdens gruppboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Åsengårdens gruppboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag

Bostadsbidrag. barnfamiljer. Några viktiga gränser. Vilka barnfamiljer kan få bostadsbidrag? Preliminärt och slutligt bidrag Bostadsbidrag barnfamiljer Barnfamiljer med låga inkomster kan få bostadsbidrag. Hur mycket du kan få beror på dina inkomster, dina boendekostnader, bostadens storlek och hur många barn du har. Du söker

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län oktober månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län oktober månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län oktober månad 2014 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade

Läs mer

Kan du inte komma till tandläkaren så kommer vi till dig.

Kan du inte komma till tandläkaren så kommer vi till dig. Kan du inte komma till tandläkaren så kommer vi till dig. Våra äldres tänder är fantastiska! Svensk tandvård är fantastisk i sitt arbete med förebyggande åtgärder, vilket har lett till att andelen äldre

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD

HÄRJEDALENS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL BLAD 1 Ä R E N D E F Ö R T E C K N I N G Paragraf nr Ärenderubrik 1 2 Val av justerare Presentation av Härjedalens ungdomsråd 3 Val av ordförande, vice ordförande och sekreterare 4 Val av arbetsutskott 5 Genomgång

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Befolkningsuppföljning

Befolkningsuppföljning RAPPORT Stadskontoret Befolkningsuppföljning 30 juni 2014 Malmö stadskontor Avdelningen för samhällsplanering Arbetsgrupp: Maria Kronogård Linda Herkel, Layout Fredrik Johansson, Fotograf 8 september 2014

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Systrarna Odh s Hemtjänst Hemtjänst Resultaten för er verksamhet Här redovisas resultaten för er verksamhet från 2013 års nationella brukarundersökning

Läs mer

Jag har ägnat tid till att granska ramlagen om alkohol och inte kunna finna något i det som Konradsson påstår.

Jag har ägnat tid till att granska ramlagen om alkohol och inte kunna finna något i det som Konradsson påstår. 2009-10-24 1(1) Interpellation till kommunalrådet Stefan Konradsson Östersunds kommun I veckan uttalar sig kommunalrådet i frågan i massmedia om alkoholtillstånd på uteplatserna runt Stora Torget. Enligt

Läs mer

Revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Yttrande till kommunstyrelsen

Revidering av riktlinjer för handläggning inom socialtjänstens äldreomsorg Yttrande till kommunstyrelsen Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för social omsorg Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2014-02-17 Handläggare Anneli Rydström Telefon: 08:508 22 068 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Sida 2 av 6 Regler för placering i förskola och pedagogisk omsorg Barn erbjuds förskoleplats från och med ett års ålder i den omfattning

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Skogåsa (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Skogåsa (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Skogåsa (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet Det här är en sammanställning av resultaten för er verksamhet från undersökningen

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län februari månad 2015

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län februari månad 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län februari månad 2015 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten

Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten Sidan 1 av 5 Kommunstyrelseförvaltning Information om Ansökan/anmälan, se sista sidan Datum... Anmälan / Underrättelse till Överförmyndarenheten Avseende behov av god man eller förvaltare enligt 11 kap

Läs mer

Mötesanteckningar Sammanträdesdatum 2015-09-07 1 (6)

Mötesanteckningar Sammanträdesdatum 2015-09-07 1 (6) 2015-09-07 1 (6) Plats och tid Kommunkontoret, Östhammar, klockan 13:00-16:00 Närvarande Margareta Widén Berggren, ordförande Birgitta Burman Johansson/Siv Westerberg, HRF Barbro Andin Mattsson/Sören Eriksson,

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Stockholm_Vasens vård- och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Stockholm_Vasens vård- och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Stockholm_Vasens vård- och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet/område Det här är en sammanställning av

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2014/342

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2014/342 Sida 1 av 2 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Mary Nilsson Datum KS-2014/342 Socialchef 2014-03-27 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare KS-2014/342

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Solna_Trygghetens vård och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Solna_Trygghetens vård och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Solna_Trygghetens vård och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet/område Det här är en sammanställning av

Läs mer

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen

Hälso- och sjukvårdslagen Hälso- och sjukvårdslagen Barnets behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården och dess personal om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-04-05. Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S)

Socialnämndens arbetsutskott 2011-04-05. Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S) 1 (14) Plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, kl 16:00 17:00 Beslutande Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S) Övriga närvarande Inga-Lill Björklund, socialchef,

Läs mer

Årsmöte 14:e mars 2016

Årsmöte 14:e mars 2016 Årsmöte 14:e mars 2016 Styrelsen kallar medlemmar till årsmöte, för Rickeby samfällighetsförening, som kommer att hållas måndag den 14 mars 2016 klockan 19.00 i Åbybergskyrkan. Från klockan 18.30 serveras

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Mark Särskilt boende Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län november månad 2014

Arbetsmarknadsläget i Uppsala län november månad 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Therese Landerholm Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Uppsala län november månad 2014 Fått arbete Av samtliga inskrivna vid länets arbetsförmedlingar påbörjade

Läs mer

Information sid 2 4. Beställning sid 5. Ändring/Nytt SIM sid 6. Avsluta abonnemang sid 7. Fakturafråga sid 8. Felanmälan/fråga sid 9.

Information sid 2 4. Beställning sid 5. Ändring/Nytt SIM sid 6. Avsluta abonnemang sid 7. Fakturafråga sid 8. Felanmälan/fråga sid 9. AcadeMedia Telefoni Innehåll Information sid 2 4 Beställning sid 5 Ändring/Nytt SIM sid 6 Avsluta abonnemang sid 7 Fakturafråga sid 8 Felanmälan/fråga sid 9 Kontkat sid 10 Information För att göra en beställning,

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö

Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö Stadskontoret Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö Beslutade i barn- och ungdomsberedningen 13 juni 2012, Att gälla från och med 2012-07-01. Förskoleverksamhetens uppgift är att genom pedagogisk

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsutskottet 2012-03-20 1 (8)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsutskottet 2012-03-20 1 (8) Vård- och omsorgsutskottet 2012-03-20 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan 09.00-11.50 ande Övriga deltagande Utses att justera Eva Folkesdotter-Paradis (M), ordförande Annika Olsson

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Solna_Ametisten vård och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Solna_Ametisten vård och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Solna_Ametisten vård och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet/område Det här är en sammanställning av resultaten

Läs mer

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2012-10-31 PIA KRON SID 1/2 EKONOM 08-58785218 PIA.KRON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från

Läs mer

Syfte med socialnämndens bidrag och anslag

Syfte med socialnämndens bidrag och anslag Riktlinjer för bidrag till föreningar och anslag till sociala organisationer inom socialnämndens ansvarsområde Nässjö kommuns socialnämnd vill genom ekonomiskt stöd i form av bidrag och anslag främja det

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Solna_Polhemsgården vård och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Solna_Polhemsgården vård och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Solna_Polhemsgården vård och omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende Resultaten för er verksamhet/område Det här är en sammanställning av

Läs mer

Uppföljning av ekonomiskt bistånd per december 2013

Uppföljning av ekonomiskt bistånd per december 2013 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Datum Diarienummer Tuomo Niemelä 2014-01-20 UAN-2013-0092 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Uppföljning av ekonomiskt bistånd per december 2013

Läs mer

Sammanträdesdatum KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2009-12-07 27

Sammanträdesdatum KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2009-12-07 27 KOMMUNALA PENSIONÄRSRÅDET 2009-12-07 27 Plats och tid Villan samlingssalen 2009-12-07 kl. 14:00 16:00 Beslutande Christer Johansson, social- och omvårdnadsnämnden Curt Gustavsson, kommunstyrelsen Bengt

Läs mer

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 1. Person ansökan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer

Läs mer

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Kalenderår. Personnummer

Kalenderår. Personnummer 1(4) ÅRSRÄKNING OMYNDIG Överförmyndarnämnden Skicka blanketten före den 1 mars till Kalenderår Omyndig Vistelseadress (utdelningsadress, postnummer och postort) Förmyndare (även riktnummer) adress Mobiltelefon

Läs mer

Miljöbilar i hemtjänsten

Miljöbilar i hemtjänsten ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:497-034 2016-03-21 1/2 Miljöbilar i hemtjänsten Förslag till beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige besluta att 1. bifalla motionen, förutsatt att ett krav på användning

Läs mer

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård

Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård Överenskommelse om samverkan i Uppsala län avseende hälso- och sjukvård 2014 2016 1. Parter Kommunerna och landstinget i Uppsala län är parter i denna överenskommelse. 2. Inledning och bakgrund I Socialstyrelsens

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP

GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP Bli ditt bästa jag GRUNDERNA I SJÄLVLEDARSKAP ANDREAS ODHAGE Innehåll Bli ditt bästa jag 5 Reflektera mera 9 Varför ska jag reflektera? 10 Meditation gör dig fokuserad 14 Balans i livet 17 Vad gör du egentligen?

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Kvalitet i äldreomsorgen. Resultat av en brukarundersökning 2012

Kvalitet i äldreomsorgen. Resultat av en brukarundersökning 2012 Kvalitet i äldreomsorgen Resultat av en brukarundersökning Februari 2013 Inledning Denna rapport redovisar resultatet av den femte brukarundersökningen inom äldreomsorgen, som genomfördes under september-oktober.

Läs mer

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 1 (6) Ett IM gäller i högst ett år från utgivningsdatum, men kan upphöra att gälla tidigare. För korrekt information om vilka IM som är giltiga, titta alltid

Läs mer

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 2015-10-14 1 (6) Utbildning och Arbetsmarknad Tor Hatlevoll Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2015 Sommaren 2015 erbjöd landets kommuner och landsting/regioner 84 000 unga en

Läs mer

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor

Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Anteckningar förda vid möte med rådet för funktionshinderfrågor Dag och tid fredag 28 februari 2014 kl. 10.00 11.45 Plats Närvarande Prosten, Västerviks Bostads AB, Bryggaren, Västervik Christin Rampeltin

Läs mer

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma.

Ungdomssektionen fick i uppdrag att hålla i verksamheten tillsammans med Emma. Goda Exempel Salaortens Ryttarförening Salaortens Ryttarföreningen kände att de ville kunna hjälpa till på något sätt hösten 2015 då det kom så många barn från bl.a. Syrien. -Vi kände att den miljö som

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2015-02-06 1(11) Tid och plats: BESLUTANDE Ledamöter: Kl. 10.00 12-15, C-salen i Folkets hus Anita Bohlin Neuman (V) ordförande Carina Sätterman (S) socialnämnd Evert Karlsson, PRO Svartå Karl-Axel Svensson

Läs mer

Personnummer. Närmast anhörig Relation

Personnummer. Närmast anhörig Relation HEMVÅRDS- FÖRVALTNINGEN Ansökan om bistånd Sökandes personuppgifter Adress Postnummer och ort Mobiltelefon Medsökande Närmast anhörig Relation Mobiltelefon g vi ansöker om Tidigare kontakt med biståndsenheten

Läs mer

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014

Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 1 (7) Tillsynsbesök Särskilt boende Privata utförare, Aleris: Björkhaga, Hjortsberg, Furugården. Floragården November 2014 sida 2 (7) Innehåll BAKGRUND... 3 ALERIS OMSORG AB... 3 FLORAGÅRDENS EKONOMISKA

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer Antagna av Norrmalms stadsdelsnämnd 2013-12 - 12 Norrmalms stadsdelsnämnd Box 3128 103 62 Stockholm Växel 08-508 09 000 norrmalm@stockholm.se

Läs mer