Årsredovisning Regionsjukvårdsnämnden 2010

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Årsredovisning Regionsjukvårdsnämnden 2010"

Transkript

1 1 Dnr: RSN Regionsjukvårdsnämnden Årsredovisning Regionsjukvårdsnämnden 2010 Regionsjukvårdsnämnden Regionsjukvårdsnämnden (RSN) är en gemensam nämnd med representation från landstingen i Östergötland, Kalmar och Jönköping med placering i Östergötland. Nämnden är underställd landstingsfullmäktige och är en politisk nämnd med egen beslutanderätt i regionsjukvårdsfrågor. Under året har Regionsjukvårdsnämnden bl a beslutat om: - inrättande av regionalt cancercentrum (RCC) i Sydöstra regionen - att den högspecialiserade barnortopediska verksamheten centraliseras till US med start årsredovisning 2009 inkl uppföljningsplan för RSN samt delårsrapport 2010/08 - yttrande över Nationella riktlinjer för lungcancer - yttrande över Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder - Regional överenskommelse om samverkan och vård i regionen samt vid US Priser och ersättningar för Sydöstra sjukvårdsregionen 2011 Information från samtliga RMPG (Regionala Medicinska Program Grupper) har givits i form av sammanställd årsrapport med muntlig föredragning. Fördjupad information har lämnats av RMPG urologi. Arbetet med nationella riktlinjer fortsätter enligt det strukturerade arbetssätt som etablerats i regionen. Kunskapsseminarier och yttranden har genomförts avseende lungcancer och sjukdomsförebyggande metoder. Kunskapssammanträde är genomfört avseende rörelseorganens sjukdomar där yttrande kommer att avges i början av Lokala seminarier i samverkan med kommunerna är genomförda inom området schizofreni. Återkoppling har skett hur arbetet fortskrider avseende nyligen införda riktlinjer inom hjärtsjukvård och vissa cancerområden (kolorektal-, bröstoch prostatacancer). Information har lämnats angående Skandionkliniken (Nordens första kliniska anläggning för protonperapi) samt angående patientsäkerhetsarbetet i Östergötland.

2 2 Ett regionalt seminarium i förbättringskunskap har genomförts i samverkan mellan landstingen i regionen och regionens högskolor och universitet inkl Linneuniversitetet i Kalmar-Växjö. Rapport har lämnats för Sydöstra regionens resultat i Öppna jämförelser Regionen som helhet står sig mycket väl i jämförelse med övriga landsting i samtliga jämförelseområden med undantag för tillgängligheten i Östergötland. Information om FORSS (Forskningsrådet i Sydöstra Sverige) har lämnats angående verksamhetens utveckling och innehåll sedan dess start 1995, där syftet är att skapa en förstärkt regional samverkan inom forskning och utveckling som ytterst syftar till att förbättra hälso- och sjukvården i regionen. Skriftlig verksamhetsrapport har utöver muntlig presentation lämnats till RSN. Under rubriken Lära av varandra har Landstinget i Jönköping informerat om Barndialogen, ett forum för utvecklingsarbete i samverkan mellan Landstinget i Jönköpings län, kommunerna i länet och externa organisationer med utgångspunkt från FNs Barnkonvention. Under samma rubrik har Landstinget i Jönköping även informerat om deras kvalitetsersättningssystem som struktur för uppföljning av följsamheten i arbetet inom ett antal olika kvalitetsvariabler som t.ex tillgänglighet, hygienregler, täckningsgrad i utvalda register, mm. En gemensam webplats har skapats för Sydöstra sjukvårdsregionen. Där finns samlad information om regionsjuvårdsnämnden, regionsjukvårdsledningen, regionala centrumråd, regionala medicinska programgrupper mm. Regional uppföljning - uppföljningsplan I regionsamverkansavtalets 2 fastslås ett antal punkter om gemensam intressegemenskap vilka kan ses som grundläggande målsättningar där parterna förbinder sig genom avtalet att - gemensamt verka för att stärka Sydöstra Sjukvårdsregionen som samverkansområde - tillgodose regioninvånarnas behov av högkvalitativ vård - främja och bidra till hälsa i regionen - främja och bidra till utveckling av hälso- och sjukvård i regionen - utveckla samverkan i regionen för att etablera en gemensam kunskapsbas och solidariskt hjälpa varandra att utvecklas. Dessa övergripande målsättningar konkretiserades redan i det föregående regionsamverkansavtalet till ett antal punkter som under några år avrapporterats i RSN:s årsredovisningar. Uppföljningsplanen redovisas i bilaga 1.

3 3 Regional uppföljning regionala systemmått I regionsamverkansavtalets 2 fastslås ett antal punkter om gemensamma värderingar enligt konceptet God vård. Regionsjukvårdsledningen om att börja identifiera och följa några regionala systemmått med koppling till målsättningarna och de gemensamma värderingarna. Uppföljningsvariablerna följer strukturen enligt God-vård och följs upp enligt överenskomna mätfrekvenser. Under året gör respektive landsting egna analyser av landstingets egna data. I samband med RSN:s årsredovisning görs en gemensam regional analys. Uppföljningen av de regionala systemmåtten redovisas i bilaga 2 och 3. Regionsjukvårdsavtalet 2010 Verksamhet Avtalet omfattar huvudsakligen fyra större vårdområden där regionala centrumråd finns etablerade: barn- och kvinnosjukvård hjärtsjukvård kirurgisk och onkologisk sjukvård rekonstruktiv kirurgisk sjukvård inkl ortopedi Utöver dessa områden omfattar avtalet vård inom Närsjukvården i centrala Östergötland, smärt- och yrkesmedicin och mindre delar inom laboratoriemedicin. Avstämning Från 2010 har en övergång skett från fasta ersättningsramar till ersättning med 65% fast del och 35 % rörlig del för merparten av verksamheterna. Viss verksamhet ersätts dock med fortfarande med helt fast ram. Detta innebär att avstämningen av regionavtalet nu sker i ekonomiska termer (i stället för som tidigare DRG-volymer). Parallellt har även överkommits att följa den faktiska kostnaden för ett landsting i relation till erlagd ersättning. Östergötlands ersättning är fast och avstämning sker som tidigare i DRGvolymer.

4 4 För 2010 uppvisas följande utfall relaterat till budgeterad avtalsersättning: (belopp i mkr) Utfall Budget Rel tal% Landstinget i Östergötland 130% Landstinget i Jönköpings län 312,1 303,6 102,8 Landstinget i Kalmar län 259,1 247,9 104,5 Utöver det i belopp preciserade avtalet, finns ett antal verksamheter som ersätts helt rörligt i den mån US utnyttjas. Respektive landsting budgeterar här egen bedömd nivå. Under året har dessa kostnader uppgått till: E-län 12 mkr och avser främst genetisk rådgivning, Heart-mate och materialkostnad kateterburen klaffintervention. F-län 3 mkr och avser främst genetisk rådgivning, TS-kirurgi samt materialkostnad kateterburen klaffintervention. H-län 14 mkr och avser främst allogena transplantationer, Heart-mate och materialkostnad kateterburen klaffintervention. I Östergötlands fall administreras de ekonomiska flödena via Hälso- och sjukvårdsnämnden. I de två övriga landstingen är det Landstingsstyrelsen som har motsvarande uppgift.. Regionsjukvårdsnämnden föreslås BESLUTA a t t godkänna redovisad årsredovisning Barbro Naroskyin Agneta Jansmyr Alf Jönsson Landstingsdirektör Landstingsdirektör Landstingsdirektör Landstinget i Landstinget i Landstinget i Östergötland Jönköpings län Kalmar län

5 5 Uppföljningsplan RSN bilaga 1 till årsredovisning RSN 2010 I regionsamverkansavtalets 2 fastslås ett antal punkter om gemensam intressegemenskap vilka kan ses som grundläggande målsättningar där parterna förbinder sig genom avtalet att - gemensamt verka för att stärka Sydöstra Sjukvårdsregionen som samverkansområde - tillgodose regioninvånarnas behov av högkvalitativ vård - främja och bidra till hälsa i regionen - främja och bidra till utveckling av hälso- och sjukvård i regionen - utveckla samverkan i regionen för att etablera en gemensam kunskapsbas och solidariskt hjälpa varandra att utvecklas. Dessa övergripande målsättningar konkretiserades redan i det föregående region- samverkansavtalet till nedanstående punkter som under några år avrapporterats i RSN:s årsredovisningar. Tillgodose regioninvånarnas behov av hälso- och sjukvård av hög kvalitet och med god tillgänglighet Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting (SKL) har för femte gången publicerat rapporten Öppna jämförelser av hälso- och sjukvårdens kvalitet och effektivitet. Öppna jämförelser är ett sätt att på nationell nivå jämföra kommuners och landstings resultat. I rapporterna redovisas hälso- och sjukvårdens resultat i olika landsting öppet och jämförs också med varandra. Syftet är att driva på förbättringsarbetet i vården och visa medborgarna vad de får för sina skattepengar. Årets jämförelser görs för 134 olika indikatorer (57 indikatorer i den första rapporten 2006) inom fem områden medicinska resultat, förtroende och patientnöjdhet, tillgänglighet, kostnader och hälsotillstånd. Generellt sett är resultaten bra för regionens sjukvård. Nedan redovisas i sammandrag resultatet inom regionens landsting.

6 6 E-län En sammantagen analys av samtliga indikatorer i Öppna jämförelser visar att Östergötlands resultat ligger bland de tre bästa av de 21 landstingen. Liksom förra året hör Östergötland till de främsta landstingen när det gäller medicinsk kvalitet. Inget medicinskt område placerar sig bland de sju sämsta landstingen i jämförelsen. Med de indikatorer som står till buds är strokesjukvård och intensivvård i Östergötland bäst bland landstingen och kvinnosjukvård och diabetesvård kommer på andra plats i den nationella jämförelsen. Östergötland har lägst kostnad per invånare för hälso- och sjukvård av samtliga landsting och bland de bästa resultaten vad gäller att undvika inneliggande vård på sjukhus och i stället ge patienterna behandlingar i öppna vårdformer.. Åtta av tio östgötar instämmer i påståendet Jag har tillgång till den sjukvård jag behöver. Detta resultat har förbättrats de senaste åren och ligger något högre än rikssnittet. Det utmärkande svaga området är tillgänglighet inom sjukhusvård, väntetid till besök och behandlingar. Här ligger landstinget på plats 15 i jämförelsen. Av samtliga 134 indikatorer är 58 procent av resultaten för Östergötland bättre än rikssnittet. Jämfört med de tre tidigare rapporterna är resultaten stabila över tid med en gradvis förbättring. Av de 92 indikatorer, som man kan jämföra mellan rapporterna 2009 och 2010, är resultaten bättre inom 73 procent av indikatorerna. Denna förbättringsnivå var densamma mellan rapporterna 2008 och 2009 och på samma nivå som riket, d.v.s. när man slår ihop resultaten för samtliga landsting. De medicinska resultaten i Östergötland kan betraktas som goda. De uppvisar förbättringar jämfört med tidigare resultat inom flertalet indikatorer men det betyder ändå att fortsatt utvecklingsarbete behövs inom ett antal medicinska områden. F-län Precis som tidigare visar landstinget på bra resultat när det gäller tillgängligheten. 81 % upplever att de har tillgång till den vård de behöver. Landstinget klara målet med tillgänglighet till allmänläkare inom sju dagar till 90 procent vilket är strax under riksgenomsnittet på 92 procent. Landstingets resultat för tillgänglighet är bland de bästa på flera enskilda områden, däribland Besök på gynekologisk mottagning, Kvinnosjukvården Gynekologisk operation, Kvinnosjukvården Besök, kardiologi Besök i vuxenpsykiatri Operation för grå starr Galloperation Överlag placerar sig Landstinget i Jönköpings län bland de fem bästa i landet när det gäller förtroende för vården. 60 procent är nöjda eller mycket nöjda med vården på länets vårdcentraler och 71 procent har motsvarande upplevelse av vården på länets sjukhus. Enligt Öppna Jämförelser har Landstinget även den lägsta frekvensen av alla när det gäller kejsarsnitt vid okomplicerade graviditeter och andelen bristningar vid förlossning är den tredje lägsta i landet.

7 7 Landstinget i Jönköpings län har lika goda resultat som övriga landet när det gäller överlevnad efter cancerbehandling. Inom området hjärtsjukvård har Landstinget fortfarande en del kvar att göra för att nå landstingen med bäst resultat. Sedan 2009 pågår ett arbete för att förbättra resultaten och följsamheten till de Nationella riktlinjerna för hjärtsjukvård. Landstinget i Jönköpings län har det bästa resultatet när det gäller indikatorn för tidiga aborter och den lägsta frekvensen av alla när det gäller kejsarsnitt vid okomplicerade graviditeter och andelen bristningar vid förlossning är den tredje lägsta i landet.. I de indikatorer som rör strokesjukvård visar Landstinget genomgående positiva och förbättrade resultat, och andelen länsbor som dör efter förstagångsstroke är bland de lägsta i landet. Öppna jämförelser visar att invånarna i Jönköpings län mår bättre än medelsvensken. Såväl länets kvinnor som män lever längre än riksgenomsnittet. 75 procent av kvinnorna upplever att de har en god allmän hälsa och 82 procent att de har en god psykisk hälsa. I männens fall är det något färre, 70 procent, som tycker att de har en god hälsa, men fler, 87 procent, tycker att de mår bra psykiskt. H-län Landstinget i Kalmar län visar bra resultat när det gäller förtroende och patienterfarenhet, tillgänglighet, läkemedelsbehandling samt kostnadseffektivitet. Enligt Öppna jämförelser har landstinget den högsta produktiviteten inom sjukvården i landet, 9 procent över genomsnittet, och kostnaden per konsumerad DRG-poäng har sjunkit i jämförelse med Medborgarnas förtroende för vården vid hälsocentraler är bäst i landet och vad gäller andel patienter som väntat mer än 90 dagar på behandling i specialiserad vård, ligger landstinget på en tredje plats. Identifierade förbättringsområden är graviditet/ förlossning/nyföddhetsvård, hjärtsjukvård, stroke, cancersjukvård, och kirurgisk behandling. Det som dock är mest signifikativt för Landstinget i Kalmar län är inte de områden där landstinget ligger i den nationella toppen utan de förbättrade resultaten inom områden som tidigare haft svaga resultat i Öppna jämförelser. För drygt 66 procent av indikatorerna har resultaten förbättrats. De områdena med starkast förbättring är graviditet/ förlossning/nyföddhetsvård, kvinnosjukvård, njursjukvård, stroke, läkemedelsbehandling, cancersjukvård, diabetesvård och hjärtsjukvård. Öppna jämförelser är en viktig grund för landstingets kvalitets- och patientsäkerhetsarbete. Resultaten publiceras och kommenteras av verksamhetsföreträdare på landstingets hemsida. Indikatorer används som nyckeltal i landstingets uppföljning och verksamheten använder resultaten i till exempel verksamhetsdialogerna. Viktiga insatser är processarbeten inom: diabetes-, stroke-, hjärta-, cancer- och äldreområdet och en fördjupad satsning på kvalitet och patientsäkerhet genom systematiskt förbättringsarbete Varje dag lite bättre - kraften hos många!

8 8 Stärka Sydöstra sjukvårdsregionens ställning som samverkansområde för hälso- och sjukvården Inom regionorganisationen finns 19 regionala medicinska programgrupper, RMPG. Utöver dessa kan nämnas några regionala nätverk där Diagnostiskt nätverk startats under året. De är bemannade med medicinska företrädare för resp. huvudman. Genom RMPG och nätverk har de medicinska specialiteterna ett forum för diskussioner om vårdprogram, indikationer, gemensamma studier osv. RMPG s uppdrag gäller sjukvården i regionen. RMPG är hörnstenarna i den regionala samverkan. RMPG får en allt tydligare koppling till de regionala centrumråden genom direktiv för det årliga arbetet samt återrapporteringar. En samlad återrapportering görs årligen till Regionsjukvårdsnämnden. Tillämpa principen om regioninvånarnas rätt att utan hinder av landstingsgränser välja vårdgivare i regionen Regionsamverkansavtalets 5, 6 och 7 redogör för de valfrihetsregler vid vårdsökande som finns inom regionen. Inom regionöverenskommelsen finns dessutom separat överenskommelse som reglerar patientströmmar mellan Eksjö och Ydre i form av det s k gränsavtalet. En separat överenskommelse avseende Rättspsykiatri finns mellan Vadstena och Jönköpings sjukvårdsområde. I tabellen nedan redovisas kostnader (mkr) för patientströmmar inom regionen men utanför regionavtalet dvs E-läns patienter vårdade i F-och H-län, F-läns patienter vårdade i E- (ej US ) och H-län samt H-läns patienter vårdade i E- (ej US ) och F-län. Belopp i mkr 2007 utförarlandsting 2008 utförarlandsting 2009 utförarlandsting 2010 utförarlandsting Köparlandsting E F H E F H E F H E F H E-län - 19,9 26,3-15,4 29,2-13,6 18,7-13,5 16,2 E-län gränsavtal - 25, , , ,4 - F-län* 23,6-2,9 23,9-6,8 30,4-2,5 34,6-6,4 H-län 16,0 3,4-11,4 2,7-13,9 1,0-21,7 1,9 - Anm: *rättspsykiatri i Vadstena har numera inkluderats för E-län, justerat från och med 2007

9 9 Stärka och utveckla Universitetssjukhusets ställning som centrum för regionsjukvård, forskning, utveckling och utbildning En remittentenkät om US som regionalt kompetenscentrum har genomfördes senast under Enkäten är uppdelad i tre huvudområden; sjukvård, kompetensstöd och utbildning. Jämför med den enkät som gjordes 2007 hade en viss förbättring skett. Mätt på en 6-gradig skala (1= mycket dålig och 6=mycket bra) erhölls medelvärdet 4,3 (4,2 år 2007) Upprätthålla en hög självförsörjningsgrad inom regionsjukvården i regionen US roll som universitetssjukhus för regionen innebär att en hög självförsörjningsgrad ska kunna upprätthållas inom regionen. Trots detta föreligger och kommer att föreligga behov att inom vissa områden, förutom ren akut vård, remittera patienter till andra sjukhus. Den främsta orsaken är att verksamheten inte bedrivs vid US, t ex inom transplantationsområdet och barnhjärtkirurgi. Remitteringsbehov kan även uppstå då vårdplatsbrist eller annan kapacitetsbrist kan föreligga vid US. I tabellen nedan redovisas kostnader (mkr) för utomregional vård för respektive landsting under uppdelat på akut vård, planerad vård och primärvård. Belopp i mkr Akut Plan PV Akut Plan PV Akut Plan PV Akut Plan PV E-län 53,7 146,9 11,7 46,7 133,2 15,0 49,2 138,9 18,2 62,4 155,3 17,3 F-län* 57,4 128,3 6,4 58,5 156,5 6,5 82,4 146,9 6,7 64,5 134,0 10,8 H-län 36,4 88,5 8,6 44,6 87,1 8,4 26,7 78,5 iu 24,5 81,4 iu Summa 147,5 385,7 26,7 149,8 399,8 29,9 158,3 364,3 iu 151,4 370,7 iu Anm: För E-län avser den ökade kostnaden köp av vård för förbättrad tillgänglighet * För F-län justerat för rättspsykiatri i Vadstena som nu ingår i sjukvård i regionen Främja en likvärdig utveckling av sjukvården i regionen Strukturerat regionalt medicinskt programarbete Inom ramen för arbetet inom de Regionala medicinska programgrupperna (RMPG) kommer en fokusering att ske mot redovisning av medicinska resultat och frekvenser av olika åtgärder/behandlingar. Redovisningarna är inte enbart inriktade på vården vid US utan avser att spegla verksamheten vid regionens samtliga sjukhus. Ett problem som påverkar en del programgrupper är avsaknad av nationella kvalitetsregister.

10 10 Regionala vårdprogram Gemensamma vårdprogram är basen för att invånarna skall få en likvärdig sjukvård i regionen. Vårdprogrammen stärker också samverkan i regionen och det är ett omfattande arbete som de olika RMPG lägger ner i detta arbete. Gemensamma indikationer är också kostnadseffektivt. Från och med årsrapport 2009 har de medicinska programgrupperna i uppdrag att redovisa de vårdprogram som är aktuella. Arbete med nationella riktlinjer Arbetet med nationella riktlinjer fortsätter framgångsrikt enligt det strukturerade arbetssätt som etablerats i regionen. Kunskapsseminarier och yttranden har genomförts avseende lungcancer och sjukdomsförebyggande metoder. Kunskapssammanträde är genomfört avseende rörelseorganens sjukdomar där yttrande kommer att avges i början av Lokala seminarier i samverkan med kommunerna är genomförda inom området schizofreni. Under året har dessutom en gemensam återkoppling skett hur arbetet fortskridit avseende nyligen införda riktlinjer inom hjärtsjukvård och vissa cancerområden (kolorektal-, bröst- och prostatacancer). Regionalt cancercentra I betänkandet över den nationella cancerstrategin har föreslagits att regionala cancercentra (RCC) utvecklas i nära anslutning till universitetssjukhusen. Under 2010 har Regionsjukvårdsnämnden fattat beslut om att inrätta ett regionalt cancercentrum mot bakgrund av ett starkt regionalt samarbete och ett patientorienterat arbetssätt. Verksamheten organiseras som en nätverksorganisation med sitt kansli tillhörande Landstinget i Östergötland. Tillgodose behovet av forskning och kompetensutveckling i sjukvården FORSS FORSS (FORskningsrådet inom Sydöstra Sjukvårdsregionen) är ett bra exempel på hur landstingen samverkar för att tillgodose behovet av forskning och kompetensutveckling i sjukvården. FORSS grundidé är att satsa på kliniskt patientnära forskning som ska ske i samverkan mellan minst två av regionens landsting. Årligen avsätts 20 mkr från regionens landsting med följande fördelning 2010: E-län F-län H-län 14,3 mkr 3,4 mkr 2,3 mkr

11 11 Utifrån projektledarens länstillhörighet har följande fördelning av projektmedel skett (belopp i mkr) E-län 16,9 18,8 16,5 17,8 16,1 F-län 1,6 2,6 3,1 2,7 3,1 H-län 2,4 1,5 2,2 3,4 3,0 Summa 20,9 22,9 21,8 23,9 22,2 Ett annat sätt att redovisa fördelningen av projektmedel är att visa på vad respektive landsting får ut värde av regionala FORSS-projekt (belopp i mkr) E-län, F-län, H-län tillsammans 4,2 7,7 6,7 8,1 9,5 E-län och F-län 11,1 10,7 10,6 9,2 7,9 E-län och H-län 3,6 3,8 3,8 4,8 3,6 F-län och H-län 1,4 0,3 0,4 1,4 0,7 Enbart 1 län (pilotprojekt) 0,6 0,4 0,3 0,4 0,5 Summa 20,9 22,9 21,8 23,9 22,2 ST-randutbildning och efterutbildning specialistläkare Sedan lång tid tillbaka finns avtal som reglerar förhållandena där ST-läkare får randutbildning vid US samt efterutbildningsmånader för specialistläkare. Nedanstående tabeller redovisar ansökningsmånader från regionen. Randutbildning ST-läkare (antal sökta månader) F-län H-län Summa

12 12 Efterutbildning specialistläkare (antal sökta månader) E-län F-län H-län 18, Summa 34, Eftersträva god ekonomisk hushållning av regiongemensam vård Resursåtgång har historiskt sett endast varit praktiskt möjligt att mäta på organisatorisk nivå. De jämförelser som gjorts har gett vissa indikationer om resurserna utnyttjas effektivt i förhållande till andra men ofta stupat på att organisationerna sett alltför olika ut. På makronivåer har de olika landstingens kostnader studerats. På senare år har dock möjligheterna förbättrats till jämförelser då man genom s k KPP-redovisning (Kostnad Per Patient eller patientrelaterad redovisning) blivit möjlig. Sveriges Kommuner och Landsting samlar in KPP-redovisningar från ett antal landsting och för närvarande finns mer än 60 % av landets slutenvårdstillfällen beräknade och anges som genomsnittligt jämförelsetal. Mot detta kan en enskild kliniks värden ställas. Nedan redovisas de volymmässigt största DRG-koderna (ca 70% av klinikens totala DRG-produktion sluten vård) för några kliniker. Jämförelsen sker mot nationellt genomsnittlig kostnad för motsvarande DRG-kod. Jämförelsen avser 2007, 2008 och Värden för 2010 är klara sommaren DRG-kodningen ger primärt ingen möjlighet till att skilja ut högspecialiserad vård från länssjukvård. Värdena anger vissa US-klinikers kostnad i förhållande till nationellt genomsnitt. Värden under 1,0 ger en lägre kostnad än nationellt genomsnitt. Klinik Index US/nat Index US/nat Index US/nat Ortopedi 1,00 0,91 0,92 Neurokirurgi 0,77 0,73 0,81 Thoraxkirurgi 0,93 0,99 0,88 Kardiologi 1,23 1,29 1,08 Kirurgi 0,93 0,89 0,94 Barnmedicin - total 0,99 1,03 1,09 Barnmedicin regionspec neo och onk 0,87 0,89 0,98 Anm: en felaktig fördelning av kostnaderna mellan kardiologi och thoraxkirurgi har rättats till Innebär att värdena 2007 och 2008 är något för höga för kardiologin och för låga för thoraxkirurgin

13 13 Regionala systemmått RSN bilaga 2 till årsredovisning RSN 2010 I regionsamverkansavtalets 2 fastslås ett antal punkter om gemensamma värderingar. - Patientfokusering Vården och de kliniska besluten ska präglas av respekt och lyhördhet för individens specifika behov, förväntningar och värderingar. - Tillänglighet Ingen patient ska behöva vänta oskälig tid på de vårdinsatser som han eller hon bedöms ha behov av. - Jämlikhet Vården ges på lika villkor för alla utifrån behov. - Kunskapsbaserad och ändamålsenlig Vården ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet. Den ska utformas för att möta individens behov på bästa sätt. - Säker Förhindra vårdskador genom ett aktivt riskförebyggande arbete. Tillräckliga lokaler, utrustning och personalresurser för att kunna ge en god vård ska finnas. - Kostnadseffektiv God resurshushållning. Ge vården i samverkan mellan vårdens aktörer baserat på svårighetsgrad och kostnadseffektivitet för åtgärderna Tillgänglighet Tillgängligheten till vården är på det stora hela god i hela regionen utifrån vårdgarantins gränser på 90 dagar till besök och 90 dagar till operation/åtgärd. F- och H-län placerade sig som nummer 2 och 3 i landet vad gäller god tillgänglighet enligt kriterierna för den s k kömiljarden. E-län klarade gränsen för väntetider för besök men ej för åtgärd/behandling. Medicinska mått ur Öppna jämförelser Av de tre medicinska resultatmåtten som mäts via de regionala systemmåtten och är hämtade ur Öppna jämförelser, uppvisar landstingen i regionen bättre resultat är nationellt medelvärde med undantag för måttet inom Hjärtsjukvården i E-län. En bredare analys av samtliga medicinska resultatmått i Öppna jämförelser visar på att de tre landstingen i Sydöstra sjukvårdsregionen ligger bland de främsta i landet.

14 14 Läkemedelsanvändning * Skillnader i läkemedelsanvändning Inköpskostnader för Lucentis per tusen invånare skiljer sig mellan de tre landstingen med en högre inköpskostnad i Östergötland jfr med Kalmar och med ytterligare lägre kostnad i Jönköping. Detta stämmer också vid mätning av antal Lucentisbehandlingar per tusen invånare där Jönköping ligger lägst och Östergötland högst. På vilken nivå som den optimala behandlingsinsatsen ska ligga är fortfarande oklart men det finns vetenskapliga studier som indikerar att för långa intervall mellan Lucentisinjektionerna riskerar att suboptimera effekten av insatta resurser. Uppföljningsrutiner och andel patienter med fuktig åldersrelaterad maculadegeneration som nås för Lucentisbehandling kan också skilja mellan landstingen. * Kostnadseffektivitet Landstingen arbetar kontinuerligt med information kring kostnadseffektiv förskrivning. Utifrån TLV:s produktgenomgångar för magsyrarelaterade symtom, höga blodfetter och granskningen av alfareceptorblockerare mot prostatabesvär har landstingen i jämförelse med riket genomgående en lägre kostnad per definierad dygnsdos. Läget är oförändrat jämfört med föregående år. Kostnader Den genomsnittliga nettokostnadsökningen för landstingen i landet är ännu inte slutligen redovisad. En preliminär bedömning indikerar en nettokostnadsökning på ca 3 3,5%. Samtliga landsting i regionen ligger under denna genomsnittliga kostnadsökning. Den genomsnittliga kostnaden för det s k DRG 1,0-priset i landet är ännu inte slutligen redovisad. Till skillnad från nettokostnadsökningen finns ingen preliminär uppskattning varför det är svårt att avgöra regionens nivå. Tidigare mätningar indikerar dock att samtliga regionens landsting bedriver en kostnadseffektiv hälso- och sjukvård. De regionala systemmåtten redovisas i bilaga 3.

15 Definition: Systemmått är ett mått på ett systems utfall/resultat bestående av ett mindre antal balanserade mått utifrån kriterierna i God Vård (säker, kunskapsbaserad, och ändamålsenlig, patienfokuserad, i rimlig tid, effektiv och jämlik). Systemmåtten kan själva, eller med fördel kombineras med existerande mått i organisationen användas för att utvärdera systemets prestation. Systemmått 2010 tertial 3 (status ) God Vård Systemmått "Mått" Mätmetod Nat/egen Frekvens Jönköping Östergötland Kalmar Sverige Antal väntande patienter till besök i Vård i rimlig tid Tillgänglighet i förhållande till vårdgarantin specialiserad sjukvård över Nationella Nationell Tertial 488/8% 1392/13% 365/7% 29197/13% vårdgarantigräns väntetidsdatabasen Vård i rimlig tid Tillgänglighet i förhållande till vårdgarantin Antal väntande patienter till behandling/åtgärd i specialiserad sjukvård över vårdgarantigräns Nationella väntetidsdatabasen Nationell Tertial 474/15% 1488/21% 222/10% 17431/16% Vård i rimlig tid Telefontillgänglighet Besvarade samtal Nationell databas Nationell mars/okt 95% 94% 99% 89% Patientfokuserad Patienttillfredställelse Under utveckling 2009/2010 Vårdbarometern Nationell 1 ggr/år Säker vård Andel vårdrelaterade infektioner Antal patienter med infektion/antal inneliggande patienter Punktprevalensmätning Nationell 2 ggr/år 9,3% 10,3% 5,6% 9,4% Säker vård Andel vårdrelaterade infektioner Följsamhet kläd- och hygienregler Observationsstudier Egen Tertial K98,1%/H88,4% K94,7%/H82,7% K97,0%/H89,5% Kunskapsbaserad och ändamålsenlig vård Kunskapsbaserad och ändamålsenlig vård Kunskapsbaserad och ändamålsenlig vård Jämlik vård Medicinska resultat, diabetets Medicinska resultat, stroke Medicinska resultat, hjärtsjukvård Skillnader i läkemedelsanvändning Andel patienter med diabetes i primärvård med systoliskt blodtryck <140 mm Hg Andel patienter med stroke som vårdats på strokeenhet som uppfyller kriterier för fungerande enhet Andel patienter yngre än 80 år med SThöjningsinfarkt som reperfusionsbehandlades Nyintroducerat läkemedel Lucentis rekvisition AUP/TIN Nationella diabetesregistret Jämlik vård Följsamhet vårdprogram Skillnad i frekvenser Årsrapport RMPG Egen 1 ggr/år Nationell 1 ggr/år 65,8% 67,9% 64,2% 60,2% Riks-Stroke Nationell 1 ggr/år 88,9% 93,0% 90,4% 86,5% RIKS-HIA Nationell 1 ggr/år 93,8% 86,9% 94,6% 87,9% Consize Egen Tertial kr/1000 inv kr/1000 inv kr/1000 inv kr/1000 inv Effektiv vård Rätt vårdnivå Undvikbar slutenvård Öppna jämförelser Nationell 1 ggr/år Effektiv vård Kostnadseffektivitet Nettokostnadsutveckling Ekonomisystem Egen 1 ggr/år 2,5% 1,2% 2) 2,2% ca 3-3,5% Effektiv vård Kostnadseffektivitet Kostnad per DRG-poäng Ekonomi- och vårdsystem Egen 1 ggr/år kr 3) kr ej klart Effektiv vård Kostnadseffektivitet Uppföljning av läkemedelsgrupper från TLV:s produktgenomgångar, magsyrarelaterade symtom, höga blodfetter och granskningen av alfareceptorblockerare mot prostatabesvär. Kostnad (apotekens utförsäljningspris ( AUP) kr exkl moms per definierad dygnsdos (DDD) Xplain alt Consize Egen Tertial 1) F-län redovisar pensioner enligt fullfonderingsmodellen 2) E-län redovisar pensioner enligt fullfonderingsmodell och redovisar samtliga pensionskostnader som verksamhetens kostnader 3) varav somatisk vård kr Magsyrarelaterade symtom 2,71 KR/DDD, Höga blodfetter 2,07 KR/DDD, alfareceptorblockerare mot prostatabesvär 1,85 KR/DDD Magsyrarelaterade symtom 2,12 KR/DDD, Höga blodfetter 1,72 KR/DDD, alfareceptorblockerare mot prostatabesvär 1,73 KR/DDD Magsyrarelaterade symtom 2,30 KR/DDD, Höga blodfetter 1,94 KR/DDD, alfareceptorblockerare mot prostatabesvär 1,72 KR/DDD Magsyrarelaterade symtom 2,86 KR/DDD, Höga blodfetter 2,45 KR/DDD, alfareceptorblockerare mot prostatabesvär 1,98 KR/DDD

Årsredovisning Regionsjukvårdsnämnden 2010

Årsredovisning Regionsjukvårdsnämnden 2010 Regionsjuksstaben Dnr: RSN - Årsredovisning Regionsjuksnämnden Årligen görs en årsredovisning för Regionsjuksnämnden. Materialet är strukturerat enligt nedan. aktiviteter under året avtalsuppföljning uppföljningsplan

Läs mer

Stratsys för landsting och regioner

Stratsys för landsting och regioner Stratsys för landsting och regioner Agenda Kort presentationsrunda Förväntningar Vårdval (LOV) I och med Lagen om valfrihet ställs allt högre krav på landstingen och kommuner att göra informationen transparent

Läs mer

Det började med ädelreformen 1992

Det började med ädelreformen 1992 Det började med ädelreformen 1992 Genom den s k Ädelreformen gavs kommunerna ett samlat ansvar för äldre- och handikappomsorgen och dessutom ett betalningsansvar för utskrivningsklara patienter. Kommunens

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

2009-02-26. Socialdepartementet

2009-02-26. Socialdepartementet 2009-02-26 Bilaga till regeringsbeslut 2009-02-26 nr I:4 Socialdepartementet Överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om en förstärkt vårdgaranti för insatser till barn och

Läs mer

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider

Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider 1(3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2016-02-10 RS150251 Ola Johansson Uppdragsavdelningen Regionstyrelsen Svar på motion Utred vårdcentralernas öppettider Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar Regeringsbeslut I:4 2010-09-09 S2010/6418/HS (delvis) Socialdepartementet Sveriges Kommuner och Landsting 118 82 Stockholm Uppdrag att utreda förutsättningarna att följa väntetider på sjukhusbundna akutmottagningar

Läs mer

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen

Förslag till beslut Landstingsstyrelsen föreslås besluta MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368. Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen MISSIV 1(1) 2014-10-17 LJ2014/1368 Förvaltningsnamn Landstingsstyrelsen Remissvar - Remisspromemoria om förslag till ändring i hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) Landstinget i Jönköpings län har getts

Läs mer

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län

Arbetsmaterial enbart för diskussion. Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län Arbetsmaterial enbart för diskussion Framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms län 3 november 2014 Sidan 2 Arbetsmaterial Framtidsplan för enbart hälso- och för diskussion sjukvården Stockholms län växer

Läs mer

Samverkansnämndens politiska viljeinriktningar

Samverkansnämndens politiska viljeinriktningar Samverkansnämndens politiska viljeinriktningar Uppföljning och jämförelser Samverkansnämnden 2014 12 04 Jan Olov Strandell bild nr 1 Gällande politiska viljeinriktningar Cancersjukvård 2007 Astmavård 2008

Läs mer

RiksSvikt. catarina.koerfer@rikssvikt.se. Officiell hemsida; Rikssvikt.se vi finns även på Facebook

RiksSvikt. catarina.koerfer@rikssvikt.se. Officiell hemsida; Rikssvikt.se vi finns även på Facebook RiksSvikt Catarina Koerfer Distriktssköterska med erfarenhet av hjärtkärlmottagning Regional koordinator RiksSvikt Mitt Delaktig i projektet Färre hjärtsviktspatienter i sjukvården Bättre hälsa hemma catarina.koerfer@rikssvikt.se

Läs mer

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1

Styrgruppens mål. 2007-02-07 Framtidens hälso- och sjukvård BILD 1 Styrgruppens mål Ökad kunskap om vad norrbottningarna anser är viktigt i en framtida hälso- och sjukvård. En förutsättningslös diskussion där vi är öppna för nya idéer. Det ska vara tydligt för de som

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län augusti 2016: 9 511 (6,2%) 5 194 män (6,6%) 4 317 kvinnor (5,8%) 1 678 unga 18-24 år (9,3%)

Läs mer

Uppdrag att utbetala medel för den s.k. kömiljarden utifrån uppnådda resultat under 2014

Uppdrag att utbetala medel för den s.k. kömiljarden utifrån uppnådda resultat under 2014 Regeringsbeslut III:6 2015-03-05 S2013/8788/FS Socialdepartementet Kammarkollegiet Box 2218 103 15 Stockholm Uppdrag att utbetala medel för den s.k. kömiljarden utifrån uppnådda resultat under 2014 1 bilaga

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse År 2015 2016-02-22 Fredrik Mogren och Ida Silvare Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 4 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet 4

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Brevutskick till väntande patienter

Brevutskick till väntande patienter Brevutskick till väntande patienter Rapport från Vårdgarantiarbetet i Region Skåne, juni 2006 Bakgrund Genom en överenskommelse har staten och Sveriges Kommuner och Landsting enats om en långsiktig satsning

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer

Upprättad 2009-03-30 Reviderad 2012-07-19. AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer Upprättad 2009-03-30 AVVIKELSE och RISKHANTERING riktlinjer INNEHÅLL Avvikelser och risker 3 Definitioner 3 Ansvarsfördelning 4 Rutiner avvikelse 5 Rutiner riskhantering 5 Orsaker till risker och avvikelser

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Stockholms län Resultat för Farsta Hemtjänst Resultaten för er stadsdel Det här är en sammanställning av resultaten för er stadsdel från undersökningen Vad tycker

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus

Maj-juni 2012. Medborgarpanel 3. - vårdval plus Maj-juni 2012 Medborgarpanel 3 - vårdval plus Medborgarpanel 3 maj-juni 2012 Vårdval plus Varför en medborgarpanel om detta område? Syftet med denna medborgarpanel är att inhämta synpunkter från kronobergarna

Läs mer

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010

Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamhetsmätning Kronobergs län JOHAN KREICBERGS HÖSTEN 2010 Företagsamheten Kronobergs län Inledning Svenskt Näringslivs företagsamhetsmätning presenteras varje halvår. Syftet är att studera om antalet

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Integration och tillväxt

Integration och tillväxt Integration och tillväxt 13 maj 2016 Om Stockholms län Över 90 procent är nöjda med det liv de lever Över 90 procent trivs med både sitt arbete och sitt boende Länet utgör 2 procent av rikets yta, men

Läs mer

Sammanfattning Landstingsförbundet Federation of County Councils Provinziallandtagsverband Fédération des conseils généraux

Sammanfattning Landstingsförbundet Federation of County Councils Provinziallandtagsverband Fédération des conseils généraux Sammanfattning Detta är den första rapporten från ett pågående forskningsuppdrag att utvärdera Genombrott som angreppssätt för att stödja utvecklings- och förbättringsarbete i hälso- och sjukvården. Denna

Läs mer

BRUKARUNDERSÖKNING EKONOMISKT BISTÅND IFO 2015 SOCIALFÖRVALTNINGEN 2016-01-15

BRUKARUNDERSÖKNING EKONOMISKT BISTÅND IFO 2015 SOCIALFÖRVALTNINGEN 2016-01-15 BRUKARUNDERSÖKNING EKONOMISKT BISTÅND IFO 2015 SOCIALFÖRVALTNINGEN 2016-01-15 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 AVGRÄNSNINGAR & GENOMFÖRANDE... 3 3 RESULTAT... 3 3.1 AVSER BESÖKET ETT NYBESÖK...4

Läs mer

Frågor och svar TLV:s beslut att begränsa subventionen för Cymbalta

Frågor och svar TLV:s beslut att begränsa subventionen för Cymbalta 1 (5) Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket 100421 Frågor och svar TLV:s beslut att begränsa subventionen för Cymbalta 1. Mot vilken sjukdom används läkemedlet Cymbalta? Läkemedelsverket har godkänt det

Läs mer

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet

BRUK. bedömning reflektion utveckling kvalitet BRUK bedömning reflektion utveckling kvalitet Vad är BRUK? BRUK är ett verktyg för självskattning av kvaliteten i samtliga läroplansstyrda verksamhetsformer. BRUK är en del av det systematiska kvalitetsarbetet.

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Arbetsmarknadsläget i Hallands län januari månad 2016 oförändrad arbetslöshet sedan ett år tillbaka Arbetslösheten har varit oförändrad

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Lund Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Lund Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Hallsberg Hemtjänst Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Hallsberg Hemtjänst Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04

Verksamhetsplan 2014. Habiliteringen. Habiliteringen, Habilitering & Hälsa 2014-04-04 Verksamhetsplan 2014 Habiliteringen 2014-04-04 Annika Sundqvist, Verksamhetschef Urban Johansson, Bitr. Verksamhetschef Habiliteringen, Habilitering & Hälsa Habiliteringens organisation Verksamhetsplan

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Konjunkturen i Småland med öarna i regionalt perspektiv

Konjunkturen i Småland med öarna i regionalt perspektiv Konjunkturen i Småland med öarna i regionalt perspektiv Privata näringslivet, fjärde kvartalet 212-2 -4-6 -8-1 -12-14 -16-18 -2 Stockholm Östra Småland med öarna Hela landet Sydsverige Västsverige Norra

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015. Resultat för Mark Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Mark Särskilt boende Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre om

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Vårdgaranti. i Västra Götalandsregionen. En guide för dig som arbetar i hälso- och sjukvården

Vårdgaranti. i Västra Götalandsregionen. En guide för dig som arbetar i hälso- och sjukvården Vårdgaranti 7 0 0 i Västra Götalandsregionen En guide för dig som arbetar i hälso- och sjukvården Som vårdgivare ska du se till att patienten erbjuds vård inom vårdgarantins tidsgränser. Det är ditt ansvar.

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET VÄSTERVIK 2012-01-25

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET VÄSTERVIK 2012-01-25 FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET VÄSTERVIK 2012-015 Inledning och sammanfattning Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Kvalitetsmätning Hemtjänst 2011

Kvalitetsmätning Hemtjänst 2011 Kvalitetsmätning Hemtjänst 2011 Under 2011 har en undersökning genomförts hos personer med inom Alingsås kommun. Sammantaget har 526 enkäter skickats ut och totalt har 337 äldre personer med svarat på

Läs mer

Nya Perspektiv för värmlänningarnas bästa

Nya Perspektiv för värmlänningarnas bästa 1. Nya perspektiv Nya Perspektiv för värmlänningarnas bästa Nya Perspektiv är en gemensam arena för kommunerna i Värmland och Landstinget i Värmland att mötas i en dialog utifrån ett medborgarperspektiv.

Läs mer

Effektivare vård. DM strategidagen 160119 Göran Stiernstedt

Effektivare vård. DM strategidagen 160119 Göran Stiernstedt Effektivare vård DM strategidagen 160119 Göran Stiernstedt Effektiv vård (SOU 2016:2) Göran Stiernstedt Anna Ingmanson Daniel Zetterberg Uppdraget enligt dir 2013:104 Mot bakgrund av analysen ge förslag

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014 2014-03-10 Mer information om arbetsmarknadsläget i Stockholms län vid slutet av februari 2014 Under februari månad fortsatte arbetslösheten i Stockolms län att minska. Nyinskrivna och varsel minskade

Läs mer

Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman

Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman 1(6) Vårdval Primärvård Riktlinjer för landstinget som huvudman 1. BAKGRUND Landstingsstyrelsen fastställde Konsekvenser och riktlinjer för utifrån ett ägarperspektiv, LiÖ 2009-378, i samband med att vårdval

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

En jämförelse länen emellan visar signifikanta skillnader för följande län och drömmar:

En jämförelse länen emellan visar signifikanta skillnader för följande län och drömmar: PRESSINFORMATION Bilaga 2 Visby, 23 november 2011 Drömbarometern 2011 Svenska folkets drömmar län för län Drömbarometern kartlägger inte bara svenska folkets livsdrömmar nationellt. Undersökningen bygger

Läs mer

Nyckeltal. Medborgarförvaltningen

Nyckeltal. Medborgarförvaltningen Nyckeltal Medborgarförvaltningen Sammanfattning MBF Kvalitet Resurser Slutsats Socialsekreterare >2 år i yrket Barn som ingår i familjer med ekonomiskt bistånd, andel (ökar) Långvarigt ekonomiskt bistånd

Läs mer

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET LIDKÖPING 2012-01-25

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET LIDKÖPING 2012-01-25 FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET LIDKÖPING 2012-015 Inledning och sammanfattning Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

September 2015 1. Tillgänglighet till canceroperationer och strålbehandlingar i Östergötland år 2012 2015

September 2015 1. Tillgänglighet till canceroperationer och strålbehandlingar i Östergötland år 2012 2015 September 2015 1 Tillgänglighet till canceroperationer och strålbehandlingar i Östergötland år 2012 2015 RAPPORT september 2015 September 2015 2 Ledningsstaben/BjH Tillgänglighet till cancerbehandlingar

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Underlag till vård- och omsorgsförvaltningens kvalitets- och patientsäkerhetsberättelse Utförare: Ansvarig chef: Läs igenom anvisningarna nedan innan ni börjar er inrapportering,

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Uppföljning av processerna för introduktion av nya läkemedel i Sverige

Uppföljning av processerna för introduktion av nya läkemedel i Sverige Uppföljning av processerna för introduktion av nya läkemedel i Sverige Under de gångna åren har processerna för introduktionen av nya läkemedel genomgått en successiv förändring. De två organisationer

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, december 2015 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av mars månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av mars månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 11 april 2012 Ronnie Kihlman Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län mars 2012 8 896 (9,4 %) 3 854 kvinnor (8,8 %) 5 042 män (10,0 %)

Läs mer

Vårdgaranti och kömiljard uppföljning 2009 2011 Bilagor 9 11

Vårdgaranti och kömiljard uppföljning 2009 2011 Bilagor 9 11 Vårdgaranti och kömiljard uppföljning 29 211 Bilagor 9 11 Bilageförteckning: Bilaga 9: Landstingsprofiler Bilaga 1: Metoder för att mäta väntetider till återbesök Bilaga 11: Jämförelse av väntetider till

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Del 1. Grundfakta Halland En rapport från Regionkontoret 2015 Inledning Region Halland har ansvar för att leda det regionala utvecklingsarbetet. För att säkerställa

Läs mer

- riskkapitalet bjuds upp till dans

- riskkapitalet bjuds upp till dans Kronoberg Växjö 2011-12-02 Får jag LOV? - riskkapitalet bjuds upp till dans Socialdemokraterna i Kronoberg Liedbergsgatan 31 352 32 Växjö T: 0470-711 772 F: 0470-711 782 www.socialdemokraterna.se/kronoberg

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013

Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Utbildningsstatistik 1 (8) Nationella prov i årskurs 3 våren 2013 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att dels stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg

Läs mer

Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2010/11

Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2010/11 Utbildningsstatistik 2011-12-08 1 (20) Dnr Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2010/11 Skolverket publicerar i SIRIS, Skolverkets internetbaserade resultat-

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2012

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2012 Kalmar, 14 februari 2012 Mer information om arbetsmarknadsläget i Kalmar län i slutet av januari månad 2012 Ökning av antalet anmälda ferieplatser i januari månad I januari 2012 uppgick antalet nyanmälda

Läs mer

FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I LINKÖPING. En rapport från Fastighetsägarna GFR

FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I LINKÖPING. En rapport från Fastighetsägarna GFR FASTIGHETS- FÖRETAGAR- KLIMATET I LINKÖPING En rapport från Fastighetsägarna GFR INLEDNING OCH SYFTE En väl fungerande bostadsmarknad är en förutsättning för ett väl fungerande samhälle. I Sverige bor

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, oktober 2015 Arbetsmarknadsläget i Jönköpings län fortsatte att förbättras

Läs mer

Kristina Nordmark Verksamhetsutvecklare, äldreomsorgen Skellefteå kommun

Kristina Nordmark Verksamhetsutvecklare, äldreomsorgen Skellefteå kommun Kristina Nordmark Verksamhetsutvecklare, äldreomsorgen Skellefteå kommun Västerbotten & fallskador Sammanställning av statistik i länet via Öppna Jämförelser. Dåligt resultat i jämförelse med övriga Sverige

Läs mer

Enligt vårdgarantin har du rätt till:

Enligt vårdgarantin har du rätt till: Det finns en vårdgaranti När behörig vårdpersonal beslutat om besök eller behandling i samråd med dig som patient så anger vårdgarantin hur länge du som längst ska behöva vänta. Vårdgarantin reglerar inte

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, juli 2015

Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, juli 2015 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Josef Lannemyr Analysavdelningen Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län, juli 2015 Antalet arbetslösa ökar för första gången på 20 månader om än

Läs mer

Evidensbaserad praktik -till nytta för individen

Evidensbaserad praktik -till nytta för individen Evidensbaserad praktik -till nytta för individen 2 Känner du till att du har ett regeringsuppdrag att följa gällande Evidensbaserad Praktik (EBP)? Bakgrund Regeringen och SKL (Sveriges Kommuner och Landsting)

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Blekinge, 8 januari 2013 Mer information om arbetsmarknadsläget i Blekinge län i slutet av januari 2013 Kraftig ökning av antalet varsel på en fortsatt svag arbetsmarknad Arbetsmarknaden i Blekingen påverkas

Läs mer

Överviktskirurgi vid Carlanderska

Överviktskirurgi vid Carlanderska Överviktskirurgi vid Carlanderska Välkommen till oss på Carlanderska! Att gå ner i vikt är svårt och våra förutsättningar att hålla en hälsosam vikt är mycket olika. Det är definitivt inget att skämmas

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av april månad 2013

Mer information om arbetsmarknadsläget i Kronobergs län i slutet av april månad 2013 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Växjö 15 maj 2013 Ronnie Kihlman Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Kronobergs län april 2012 8 588 (9,1 %) 3 743 kvinnor (8,5 %) 4 845 män (9,7 %) 2

Läs mer

Kommentar om anställningstiden på arbetsplatsen: Förhållandevis låg personalomsättning. 29 år eller yngre 14,2% 47.

Kommentar om anställningstiden på arbetsplatsen: Förhållandevis låg personalomsättning. 29 år eller yngre 14,2% 47. Kommentar om könsfördelningen på arbetsplatsen: 96,3 % kvinnor och 3,7 % män av 325 svarande (svarsfrekvens 61,4 %) Kommentar om åldersfördelningen på arbetsplatsen: Hög genomsnittsålder, flera pensionsavgångar

Läs mer

Tandhälsan Barn och Ungdomar i Gävleborgs län 2010

Tandhälsan Barn och Ungdomar i Gävleborgs län 2010 1 Tandhälsan Barn och Ungdomar i Gävleborgs län 2010 Samtliga barn och ungdomar i åldrarna 3-19 år har en ansvarig tandläkare som kontinuerligt rapporterar tandhälsodata in i landstingets tandvårdssystem.

Läs mer

BRA MOTTAGNING Slutrapport

BRA MOTTAGNING Slutrapport VÅRDCENTRALEN BOKSKOGEN BRA MOTTAGNING Slutrapport Projektgrupp Verksamhetschef Thomas Stavne Distriktsläkare Siw Göthberg Distriktssköterska Harriet Nilsson Sjuksköterska Margareta Hedberg Läkarsekreterare

Läs mer

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård

Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Begreppet delaktighet inom rättspsykiatrisk vård Mikael Selvin ¹, Kjerstin Almqvist ², Lars Kjellin ¹, Agneta Schröder ¹ 1) University Health Care Research Center, Faculty of Medicine and Health, Örebro

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013

Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Få jobb förmedlas av Arbetsförmedlingen MALIN SAHLÉN OCH MARIA EKLÖF JANUARI 2013 Sammanfattning 2 1. Sammanfattning Den här rapporten har undersökt hur pass väl Arbetsförmedlingen har lyckats med att

Läs mer

mest? Hälsan i befolkningen olika utvecklingsscenarier Gotland

mest? Hälsan i befolkningen olika utvecklingsscenarier Gotland Förebygga eller bota vad kostar mest? Hälsan i befolkningen olika utvecklingsscenarier Gotland 1 Trender och problem Trots att folkhälsan generellt sett fortsätter att utvecklas positivt och vi lever allt

Läs mer

Anne Denhov & Guy Karlsson. Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning

Anne Denhov & Guy Karlsson. Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning Anne Denhov & Guy Karlsson Tvång i öppenvård Patienter, permissioner och en ny lagstiftning FoU-enheten Psykiatri Södra Stockholm 2008 2008 FoU-enheten Psykiatri Södra Stockholm Stockholms Läns Sjukvårdsområde

Läs mer

Kundservicerapport Luleå kommun 2015

Kundservicerapport Luleå kommun 2015 LULEÅ KOMMUN SKRIVELSE Dnr 1 (5) 2016-01-21 Maria Norgren Kundservicerapport Luleå kommun 2015 Kommunstyrelsen har den 12 augusti 2013 fastställt riktlinjer för kundservice Luleå Direkt. Luleå kommun ska

Läs mer

Skolbeslut för vuxenutbildning

Skolbeslut för vuxenutbildning Beslut 2011-06-22 Dnr 43-2010:6484 Skolbeslut för vuxenutbildning efter tillsyn av särvux i Simrishamns kommun Beslut 2011-06-22 1 (9) Dnr 43-2010:6484 Rektorn vid Särvux i Simrishamn Tillsyn i Särvux

Läs mer

BESLUT. Patientsäkerheten i upptagningsområdet för Haparanda hälsocentral

BESLUT. Patientsäkerheten i upptagningsområdet för Haparanda hälsocentral /(\ BESLUT Inspektionen för vård och omsorg 2015-05-27 Dnr 8.5-33367/2014-48 1(5) Avdelning nord Maria Nilsson Blix Maria.Nilsson-Blix@ivo.se Norrbottens läns landsting 971 89 Luleå Vårdgivare Norrbottens

Läs mer

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014

Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Kvalitet i fritidshem Ett kvalitetsstöd för politiker och förvaltning 2014 Innehållskvalitet Processkvalitet Strukturkvalitet Resultatkvalitet Utveckling och lärande Formellt och informellt Att lyckas

Läs mer

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter

Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Patientdatalag för säkrare vård Hantering av personuppgifter Information till dig som patient Din journal All vård av patienter måste journalföras. Journalen är ett stöd för att de som arbetar i vården

Läs mer

Risk- och händelseanalys

Risk- och händelseanalys Risk- och händelseanalys Ledningsdagar för skolsköterskor 17 september 2013 Uppsala 12Learn AB Risk- och händelseanalys på 1 timme Varför? Vem ansvarar? Hur gör man? 22Learn AB Systematiskt förbättringsarbete

Läs mer

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal?

SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen. Vågar man bli gammal? SKTFs undersökningsserie om värdigheten inom äldreomsorgen Vågar man bli gammal? Maj 2008 2 Inledning Huvudinriktningen för regeringens äldrepolitiska satsningar är att äldre personer och deras närstående

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Lerums kommun Lerums.kommun@lerum.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Lerums kommun Beskgt 2 (6) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen har

Läs mer

Socialdepartementet. Överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om förbättringar inom den psykiatriska heldygnsvården

Socialdepartementet. Överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om förbättringar inom den psykiatriska heldygnsvården Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2009-12-10 nr I:4 Socialdepartementet Överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting om förbättringar inom den psykiatriska heldygnsvården

Läs mer

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete

Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten 2016 handledning för förbättringsarbete Medarbetarenkäten är ett verktyg för att årligen mäta den psykosociala arbetsmiljön bland medarbetarna i Kiruna kommun. Medarbetarenkäten är en

Läs mer

meda rbeta rund ersök ning 2011

meda rbeta rund ersök ning 2011 Båstads kommuns meda rbeta rund ersök ning 20 en sammanfattning Varför en medarbetarundersökning? För tredje året har Båstads kommun genomfört en medarbetarundersökning i syfte att kartlägga vad kommunens

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism.

Riktlinjer - Rekryteringsprocesser inom Föreningen Ekonomerna skall vara genomtänkta och välplanerade i syfte att säkerhetsställa professionalism. REKRYTERINGSPOLICY Upprättad 2016-06-27 Bakgrund och Syfte Föreningen Ekonomernas verksamhet bygger på ideellt engagemang och innehar flertalet projekt där såväl projektledare som projektgrupp tillsätts

Läs mer

Konjunkturen i Östra Mellansverige i regionalt perspektiv

Konjunkturen i Östra Mellansverige i regionalt perspektiv Konjunkturen i Östra i regionalt perspektiv Privata näringslivet, fjärde kvartalet 212-2 -4-6 -8-1 -12-14 -16-18 -2 Stockholm Östra Småland med öarna Hela landet Sydsverige Västsverige Norra Mellersta

Läs mer

Lägre kostnader och bättre hälsa samtidigt är det möjligt?

Lägre kostnader och bättre hälsa samtidigt är det möjligt? Lägre kostnader och bättre hälsa samtidigt är det möjligt? Anita Linell 26 april 2012 2012-06-27 Sid 1 Syfte med presentationen Årliga kostnader för ohälsa i Sverige Visa fyra exempel med beräkningar -

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för verksamhetens namn. Fysio World Pal AB Sjukgymnastik

Patientsäkerhetsberättelse för verksamhetens namn. Fysio World Pal AB Sjukgymnastik Patientsäkerhetsberättelse för verksamhetens namn Fysio World Pal AB Sjukgymnastik År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012 03 01 Katarina Pal ---------------------------------- Innehållsförteckning

Läs mer