Tävlings PM. Uppdaterat:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tävlings PM. Uppdaterat: 160526"

Transkript

1 Tävlings PM Uppdaterat:

2 Välkommen till Örebro Triathlon Vi hälsar alla välkomna till den andra upplagan av Örebro Triathlon. Vi vill såklart att deltagarna ska komma till vår tävling så förberedda som möjligt och få med sig en positiv upplevelse av loppet. Själva träningen får ni ansvara för själva men detta PM är tänkt som en hjälp i allt praktiskt runt tävlingen. Vi uppmanar att läsa igenom denna information noggrant. Vi kommer också på tävlingsdagen hålla en race briefing. Detta är obligatoriskt och hålls i växlingsområdet ungefär en timme före start. Där informerarar vi även om eventuella ändringar som tillkommit i sista stund. Lycka till!

3 Nyheter 2016 Elektronisk tidtagning Utbildade trafikvakter längs cykelbanan En huvuddomare och flera domare på plats för att höja kvaliteten och säkerheten på arrangemanget Kortare löpning från simning till T1 Förbättringar på första och sista delen av cykelbanan (in/ut), annars samma som förra året Fler samarbetspartners vilket bland annat innebär ett större expo än sist Samarbete med Mike's Foodtruck som kommer serva med riktigt gott käk till både tävlande och publik Skivor över färister på löpbanan Överlag en kraftigt förbättrad struktur och ordning Inhägnat växlingsområde och målraka

4 Vägbeskrivning och parkering Tävlingscentrum ligger precis vid Engelbrektsskolan och Örebro Kanotförening på Wadköpingsvägen. Inom en kilometer runt tävlingsområdet finns det flera möjligheter till parkering men tänk på att Wadköpingsvägen vid området kommer att omfattas av parkeringsförbud. OBS att vi tyvärr inte har en särskild parkeringsplats att tillhandahålla utan vi hänvisar till det som finns runt området.

5 Omklädning, fika, publik, sjukvård Inne i skolan finns det omklädningsrum och toaletter. I anslutning till tävlingscentrum (TC) kommer Mike s Foodtruck stå uppställd större delen av dagen där ni kan köpa hamburgare och annat gott. Lättare fika kommer också finnas till försäljning i tävlingsområdet. För publik rekommenderar vi ett besök i stadsparken som ligger några hundra meter från tävlingsområdet. Där finns lekpark, grönområde och möjligheter till mat/fika. I övrigt är TC en bra plats att befinna sig på som publik. Under simningen är det dock ett bra tips att följa sin deltagare upp till starten och sedan gå längs vattnet tillbaka till TC. Citygruppen i Örebro kommer ha fyra sjukvårdare på plats under tävlingen. De kommer finnas på strategiska ställen längs banan och har också kontakt med alla funktionärer.

6 Hålltider Sekretariatet öppnar: Incheckning av cykel från: Race briefing: Avprickning vid simstart medeldistans öppnar: 9.30 Start medeldistans: Avprickning vid simstart kort motion öppnar: Start kort motion: Målgång kort motion: ca Målgång medeldistans: ca Prisutdelning kort motion: ca Prisutdelning medeldistans: ca 15.45

7 Registrering, nummerlappsutdelning, efteranmälan Sekretariatet (inne i skolan) öppnar då det går att hämta ut nummerlappen för både lång och kort klass. Efteranmälan mot en förhöjd avgift (1000kr medeldistans och 500kr för kort motion) fram till en timme före start. I startkuvertet ligger badmössa, tidtagningschip, nummerlapp och liten nummerlapp för cykeln. Det går bra att lämna sin väska för förvaring inne på sekretariatet. OBS! Fäst chipet på fotleden med medföljande kardborrband enligt de instruktioner som finns i sekretariatet. Fråga någon om ni är osäkra. Borttappat chip ersätts med 500kr!

8 In- och utcheckning av cykel Varje cykel ska märkas med startnummer väl synligt. Incheckningen är öppen I växlingsområdet får endast tävlande vistas. Du måste ha din nummerlapp för att få tillträde till området och för att få ut din cykel kollar vi med numret på cykeln. Cykeln kan hämtas direkt efter målgång men visa hänsyn till de som fortfarande tävlar när du är inne i växlingsområdet.

9 Regler Svenska triathlonförbundets regelverk gäller och finns att läsa i sin helhet på Vi betonar särskilt det egna ansvaret som innebär att: - känna till och följa tävlingsreglerna - känna till tävlingsbanans sträckning - det är ej tillåtet med assistans utifrån under tävlingen - ta del av för arrangemanget gällande bestämmelser (PM) - följa trafikbestämmelser och anvisningar från funktionärer och domare Följer ni inte reglerna blir ni varnade (blått kort = rulleåkning på cykeln eller gult kort = exempelvis nedskräpning) och får stå 5 minuter i en särskild straffbox innan ni får köra vidare. Vissa förseelser som exempelvis osportsligt uppträdande och fusk leder till diskning och domare visar detta med rött kort. Ni får fullfölja tävlingen och har rätt att överklaga beslutet. Om alla följer reglerna behöver vi inte utdela några straff och tävlingen blir mer rättvis. Alla i tävlingsklass måste ha giltig licens utfärdad av förbundet På följande bilder lyfter vi det viktigaste i varje delmoment att tänka på i samband med vår tävling:

10 Regler - Simning På medeldistans gäller att våtdräkt är obligatoriskt under 16 grader. I kort klass är gränsen 14 grader. Med allra största sannolikhet så kommer vi ha en vattentemperatur mellan 14 och 16 grader om det inte blir en värmebölja nu fram till tävlingen. Så räkna med obligatorisk våtdräkt i lång klass. Vi rekommenderar även de i kort klass våtdräkt. Både för att det är mer bekvämt vid simning i kallt vatten och med tanke på säkerheten. Våtdräkten ger en viss flytkraft vilket känns bra för oss arrangörer. Avprickning sker innan ni hoppar i vattnet. Vi vill ha upp lika många som vi släpper i. Vi kommer hålla er uppdaterade på hemsidan med aktuell vattentemp fram till tävlingsdagen! Ingen flythjälp, värmande handskar eller sockor är tillåtet under simningen. Är vattentempen över 14 grader så blir det full simning (med viss reservation se nedan). Beslut om eventuell nedkortad simning tas senast kl på tävlingsdagen. Lufttemperaturen påverkar också reglerna kring vattentemp. Se tabell i tävlingsreglementet ( C2.2.2). Neoprenhuva eller dubbla badmössor är tillåtet. Vi rekommenderar också öronproppar i simning i kallt vatten. Nummerlappen får inte bäras under våtdräkten utan lämnas vid cykeln och tas på efter avslutad simning. Valfritt simsätt är tillåtet. Kortare vila vid följebåt eller intill kanten är tillåten.

11 Regler - Cykel Cykeln ska ha fungerande bromsar och i övrigt vara i trafiksäkert skick. Hjälm (CE-märkt) måste bäras från det att du lyfter cykeln från cykelstället till det att du har satt tillbaka den i cykelstället. Inne i växlingsområdet måste cykeln ledas. Vi har en linje precis utanför växlingsområdet som måste passeras innan du får hoppa på cykeln. Samma sak gäller när du cyklat klart, hoppa av cykeln före linjen och led in cykeln i växlingsområdet. Ingen hjälm = ingen start. Absolut inga hörlurar eller liknande utrustning får användas. Cykeln måste ha fungerande bromsanordning. Trafikregler ska följas. Vägarna är inte avstängda för trafik. Nummerlappen ska bäras synlig baktill under cykelmomentet. Cykling i bar överkropp är ej tillåtet. Absolut förbjudet att ligga på rulle under cyklingen (drafta). Vi tillämpar att 10m gäller för kortdistans och 12m för medeldistans mellan cyklarna. Det är också förbjudet att skräpa ner. Omkörning sker till vänster och ska klaras av inom 25s. Den som blir omkörd måste falla tillbaka och lämna lucka inom 5s. Domare cirkulerar längs banan. Blått kort är en varning för att du inte uppenbart undviker att ligga på rulle. Gult kort innebär att du får en varning för nedskräpning eller annat regelbrott. Om du får ett kort ska du stanna 1 minut (kort klass) och 5 minuter (medeldistans) i en särskild straffbox innan du får köra vidare. Straffboxen är placerad i slutet av cyklingen, strax efter att man svängt vänster in tillbaka mot växling. Se karta. Om alla följer reglerna behöver vi inte utdela några straff och tävlingen blir mer rättvis.

12 Regler - Löpning Under löpningen gäller det att följa banan och inte ta någon genväg. Måste du lämna banan för ett besök i skogen eller liknande så ska du gå tillbaka till det ställe du lämnade banan. Du får inte ha någon på cykel som åker med dig under löpningen och egen langning får endast ske i anslutning till befintliga depåer. Släng eventuellt skräp vid depåerna där vi har sopkärl! Nummerlappen ska bäras synlig framtill. Löpning i bar överkropp ej tillåten. Inga hörlurar eller liknande utrustning. Om alla följer reglerna behöver vi inte utdela några straff och tävlingen blir mer rättvis.

13 Kartor och info

14 Växlingsområdet får endast beträdas av tävlande. Detta gäller både före, under och efter loppet. Målrakan är inhägnad men det är fritt fram för publiken att hänga på staketet och heja. När växlingarna är genomförda kommer vi att stänga så att man bara kommer in i växlingsområdet vid ingången där ni checkade in cykeln. Viss utrustning kommer finnas till försäljning i expoområdet. Vi specificerar detta på hemsidan närmare inpå tävlingen.

15 OBS! Simstarten är uppströms från tävlingsområdet. Lång klass ca 1km och kort klass 400m. Följ bara vattnet så kommer ni rätt. Vi transporterar tillbaka eventuella kläder/skor till sekretariatet. Märk en påse och stoppa era saker i om ni vill använda denna möjlighet. Vid starten ska ni pricka av er hos en funktionär innan ni hoppar i vattnet och vi kollar också att ni har tidtagningschipet på er. Avprickningen börjar 30min före start. När ni prickat av er är det fritt fram att värma upp i vattnet. Vi använder oss av självseedning. Det innebär att ni placerar er efter simförmåga i starten. De snabba längst fram och de lite mindre snabba längre bak. Tro oss. Det är inte kul att bli översimmad i starten vilket man blir om man är lite för optimistisk. Preliminärt så tänker vi oss fältet i tre delar: Främre sub 28min, i mitten 29-35min och bakre +35min. Håll er i mitten eller till vänsterfil hela tiden. En stor röd boj ska rundas efter 900m (medeldistans) och 350m (kort motion) innan ni kliver upp på stegen. Där väntar en 100m lång löpning på land och ett hopp i på andra sidan. Medeldistans simmar förbi Skebäcksbron i vänstra filen och vänder vid en stor röd boj. Kort motion vänder vid den orangefärgade pricken 50m utanför uppstigningen Uppstigning på vänstra delen av bryggan Kanoter med funktionärer kommer finnas i vattnet. Får ni problem av något slag ta er in till kanten och vinka till dessa. Håll er i mitten eller något till vänster i ån när ni simmar.

16 Första (och sista) delen av cyklingen går igenom ett avstängt industriområde och sedan följer en vänstersväng i en korsning och vänster genom en rondell innan ni kommer ut på större väg. Ta det gärna lite lugnt första och sista 2km. Det finns gott om tid att bli trött på ändå. Banan är märkt och det står funktionärer längs banan men kolla kartan innan loppet. Vid kyrkan i Norrbyås finns en depå med i huvudsak vatten och sportdryck. Se till att ni själva har med övrig energi som ni behöver under cyklingen. Ha med två fyllda flaskor på cykeln. Behöver ni en ny flaska slänger ni er egen och får en annan fylld. Vid registreringen får ni ta energibar av oss (Umara). Precis före och efter depån kan man också slänga eventuellt skräp i en utmärkt nedskräpningszon. Första milen på varvet är en större väg men sedan är resten på små vägar. Det är ingen hög trafik men tänk på att vägarna inte är avstängda och vanliga trafikregler gäller. Det kan alltså dyka upp en traktor i mötande fil så håll ögonen öppna och riskera inget vid exempelvis omkörningar. Kort motion kör ett varv och medeldistans kör tre varv. Ni räknar själva så att antal varv blir rätt. När man avklarat sina varv ska man svänga in vänster tillbaka mot målet. Vi har skyltar och funktionärer men håll koll på detta. Funktionärerna vet inte hur många varv ni cyklat.

17 Löpningen startar vid växlingsområdet och man springer höger ut och längs med vattnet Banan är märkt och det står funktionärer längs banan men kolla kartan innan loppet Det är en vändpunktsbana så efter ca 3,5km vänder ni och springer samma väg tillbaka. Det innebär att ni hela tiden möter medtävlanden som ni kan heja på. Depån som står vid vändpunkten kommer ni åt även på ut- och tillbakaväg. Vi har också en depå precis vid tävlingscentrum. Egen langning är tillåten i anslutning till befintliga depåer. Det finns vatten, sportdryck, gel, energikaka, chips och banan i depån. Löpningen går delvis igenom ett område där kor kan gå lösa. Ingen fara men bara så att ni vet! Vid varning får ni som kör medeldistans ett band runt handleden.

18 Priser Priser till topp 5 totalt i tävlingsklass. Detta gäller oavsett åldersklass. 1:a 5000kr 2:a 3000kr 3:a 1500kr 4:a och 5:a Priser i form av prylar Vid färre än 8st deltagare i tävlingsklass delas endast pengapris ut till segraren. De tre första får även en gratis startplats till nästa år. Hederspriser till segrarna i kort motion och i respektive åldersklass på medeldistans. Lottade priser i alla klasser.

19 Mer information Kontakta gärna någon av nedan personer om du har frågor eller funderingar inför tävlingen. Johan Hansson Mikael Selvin Ansvarig säkerhet Tävlingsledare Facebook: Örebro Triathlon Instagram: #orebrotriathlon Vi tackar också våra samarbetspartners Löpex Sport Umara Trafikbutiken

20 Vi hoppas tävlingen kommer leda både till ett bra resultat och en bra upplevelse. I strävan att hela tiden förbättra oss kommer vi efter tävlingen skicka ut en enkät till alla deltagare som ni får svara på om ni vill. Har ni övriga synpunkter så är ni välkomna att kontakta oss när som helst! Håll utkik på facebook och hemsida vad som händer Tack för att du vill vara en del av Örebro Triathlon! PS. Bor du i eller nära Örebro? Sugen på mer triathlon och inte med i en klubb? Sugen på att träna med andra? Kontakta Örebro AIK ( i så fall! Du kan också under tävlingen prata med någon av funktionärerna om detta. DS.

TÄVLINGS-PM BORÅS TRIATHLON 18 JUNI 2016

TÄVLINGS-PM BORÅS TRIATHLON 18 JUNI 2016 TÄVLINGS-PM BORÅS TRIATHLON 18 JUNI 2016 TRIATHLETER, TRÄNINGSENTUSIASTER OCH UTHÅLLIGHETSKONNÄSSÖRER! Vi hälsar er alla välkomna till den första upplagan av Borås Triathlon! Vi är glada att över 200 deltagare

Läs mer

Tävlings-PM. Koordinater dit är: WGS84: 56.869923, 14.816265 SWEREF99TM: 6302922, 488800. De viktigaste sakerna att tänka på:

Tävlings-PM. Koordinater dit är: WGS84: 56.869923, 14.816265 SWEREF99TM: 6302922, 488800. De viktigaste sakerna att tänka på: Tävlings-PM Tävlingscentrum Tävlingscentrum ligger på Kampa-ängen, utmed Kampastigen i Växjö. För navigering med GPS kan adressen Kampastigen 5, Växjö användas. I tävlingscentrum hittar du sekretariatet

Läs mer

VÄSBY DUATHLON 1 MAJ, 2015

VÄSBY DUATHLON 1 MAJ, 2015 VÄSBY DUATHLON 1 MAJ, 2015 TÄVLINGS-PM VÄLKOMMEN! Väsby Duathlon har i år SM-status, men som vanligt välkomnar vi alla, motionärer såväl som elit! I det här dokumentet hittar du all den information du

Läs mer

Tidtagning Tidtagning sker med ett automatiskt tidtagningssystem tillhandahållet av EST. Du fäster ditt chip innan start runt ena fotleden och

Tidtagning Tidtagning sker med ett automatiskt tidtagningssystem tillhandahållet av EST. Du fäster ditt chip innan start runt ena fotleden och Tidtagning Tidtagning sker med ett automatiskt tidtagningssystem tillhandahållet av EST. Du fäster ditt chip innan start runt ena fotleden och behåller det på under hela tävlingen. Varje chip är unikt

Läs mer

Start-PM Vansbro Triathlon 11.3

Start-PM Vansbro Triathlon 11.3 2011 Start-PM Vansbro Triathlon 11.3 Dalregmentet IF 2011-07-09 Välkommen till Vansbro Triathlon Välkommen till den första upplagan av Vansbro Triathlon, Sveriges nya klassiker! Du kan förvänta dig en

Läs mer

Maleryd Varberg Triathlon 2014

Maleryd Varberg Triathlon 2014 TÄVLINGS PM 2014 05 28 Maleryd Varberg Triathlon 2014 Arrangeras av Varbergs Sim Du är välkommen till Maleryd Varberg Triathlon 2014. Tävlingen arrangeras av Varbergs Sim där Maleryd Varberg Triathlon

Läs mer

VÄSBY DUATHLON 1 MAJ, 2016

VÄSBY DUATHLON 1 MAJ, 2016 VÄSBY DUATHLON 1 MAJ, 2016 TÄVLINGS-PM VÄLKOMMEN! Väsby SS Triathlon arrangerar för andra året i rad SM/RM i Duathlon. Söndagen den 1 maj kommer Senior, Ungdom/Junior, Masters, Motionärer och Barn att:

Läs mer

Karlstad Triathlon & Simmet 2012

Karlstad Triathlon & Simmet 2012 & HÅLLTIDER Karlstad Simmet hälsar dig välkommen till Open Water sim 3km 11 aug. Start 13:00 Karlstad Triathlon Sprint 400m-20km-5km 12 aug. Start 09:00 Olympisk 1500m-40km-10km 12 aug Start 13:00 Stafett

Läs mer

Funktionärsinstruktioner för Umeå Triathlon 23-24 juli 2016

Funktionärsinstruktioner för Umeå Triathlon 23-24 juli 2016 Funktionärsinstruktioner för Umeå Triathlon 23-24 juli 2016 Vi vill börja med att rikta ett stort TACK för att du hjälper till i Umeå Triathlon som funktionär! Du är en av ca 150 personer som är funktionärer

Läs mer

TÄVLINGS- PM VÄTTER CHALLENGE 201 5 SVENSKT MÄSTERSKAP

TÄVLINGS- PM VÄTTER CHALLENGE 201 5 SVENSKT MÄSTERSKAP TÄVLINGS- PM VÄTTER CHALLENGE 201 5 SVENSKT MÄSTERSKAP Preliminärt PM - senast uppdaterat 2015-03-01. Ändringar i detta PM kan komma att ske fram till veckan innan tävlingsdagen och meddelas då genom uppdateringar

Läs mer

Välkomna till Trelleborgtriathlon 6/6 2016

Välkomna till Trelleborgtriathlon 6/6 2016 Välkomna till Trelleborgtriathlon 6/6 2016 Distansen 386 m simning, 18 km cykling, 4,2 km löpning Hålltider Söndagen den 5 juni 15.00-16.00 Uthämtning av startkuvert på Dalabadet, Trelleborg ( vid den

Läs mer

Alnö Race Team Triathlon Challenge den 29/8-2015, 11:00

Alnö Race Team Triathlon Challenge den 29/8-2015, 11:00 Alnö Race Team Triathlon Challenge den 29/8-2015, 11:00 Triathlon Olympisk distans 1500 m, 40 km, 10km Preliminär beskrivning Inledning Sträckningen är detsamma som 2013 års bana (se slutet av PM) Distansen

Läs mer

Välkommen till Malmö Triathlon 7 augusti en deltävling i Danske Invest Triathlon Series

Välkommen till Malmö Triathlon 7 augusti en deltävling i Danske Invest Triathlon Series Välkommen till Malmö Triathlon 7 augusti en deltävling i Danske Invest Triathlon Series Vi hälsar dig varmt välkommen till Malmö och den sista deltävlingen i Danske Invest Triathlon Series 2016. Den 7

Läs mer

Start-PM Vansbro Triathlon

Start-PM Vansbro Triathlon 2011 Start-PM Vansbro Triathlon Dalregmentet IF 2011-07-09 Välkommen till Vansbro Triathlon Vi vill hälsa dig varmt välkommen till Sveriges nästa klassiker, Vansbro Triathlon. Det här dokumentet innehåller

Läs mer

PM Välkommen till. Säter Triathlon 2009

PM Välkommen till. Säter Triathlon 2009 1 PM Välkommen till Information gällande 27-28 juni Detta informationsblad innehåller information om starttider, bansträckningar, regler m.m. Det är viktigt att du läser igenom informationen innan du startar!

Läs mer

triathl n SVENSKA CUPEN OCH SM 2008 Information, PM 28-29 juni 2008

triathl n SVENSKA CUPEN OCH SM 2008 Information, PM 28-29 juni 2008 triathl n Säter SVENSKA CUPEN OCH SM 2008 Information, PM 28-29 juni 2008 Detta informationsblad innehåller information om starttider, bansträckningar, regler m.m. vilket gör att det är viktigt att du

Läs mer

Funktionärsinstruktioner för Gävle Triathlon 17 juli 2016

Funktionärsinstruktioner för Gävle Triathlon 17 juli 2016 Funktionärsinstruktioner för Gävle Triathlon 17 juli 2016 Vi vill börja med att rikta ett stort TACK för att du hjälper till i Gävle Triathlon som funktionär! Du är en av ca 150 personer som är funktionärer

Läs mer

Välkommen till Gävle Triathlon 17 juli en deltävling i Danske Invest Triathlon Series

Välkommen till Gävle Triathlon 17 juli en deltävling i Danske Invest Triathlon Series Välkommen till Gävle Triathlon 17 juli en deltävling i Danske Invest Triathlon Series Vi hälsar dig varmt välkommen till Gävle och den andra deltävlingen i Danske Invest Triathlon Series 2016. Söndagen

Läs mer

Välkommen till Umeå Triathlon 5 juli en deltävling i Danske Invest Triathlon Series

Välkommen till Umeå Triathlon 5 juli en deltävling i Danske Invest Triathlon Series Välkommen till Umeå Triathlon 5 juli en deltävling i Danske Invest Triathlon Series Vi hälsar dig varmt välkommen till Umeå och den andra deltävlingen i Danske Invest Triathlon Series 2015. Den 5 juli

Läs mer

STEG 1. Detta är Förarutbildningen Steg 1 som beskrivs i regelboken Karting KA 7.1. Börja Köra KARTINGSKOLAN

STEG 1. Detta är Förarutbildningen Steg 1 som beskrivs i regelboken Karting KA 7.1. Börja Köra KARTINGSKOLAN STEG 1 Detta är Förarutbildningen Steg 1 som beskrivs i regelboken Karting KA 7.1. Börja Köra KARTINGSKOLAN Svenska Bilsportförbundets utbildningsmaterial för Karting. Utbildningstid: ca 1 timme. Svenska

Läs mer

www.kalmarswimrun.se TÄVLINGSINFORMATION

www.kalmarswimrun.se TÄVLINGSINFORMATION TÄVLINGSINFORMATION 2016 Fredag 2016-07-15 Plats: Peak Performance-butiken i Kalmar, Kaggensgatan 1 11.00-18.00: Hämtning av nummervästar, badmössor, väsktag och goodiebag. Möjlighet att ändra lagmedlem

Läs mer

Löpar PM Mora Trail 10 Juli 2016

Löpar PM Mora Trail 10 Juli 2016 Löpar PM Mora Trail 10 Juli 2016 Vi vill välkomna alla löpare och supporterts till Mora Trail och samtidigt passa på att tacka alla samarbetspartners som gjort detta lopp möjligt. Partners Föreläsning

Läs mer

Umara. Indie Bars Löpex Sport. Örebro Kommun. Örebro XChallenge

Umara. Indie Bars Löpex Sport. Örebro Kommun. Örebro XChallenge Vi hoppas ni kommer ha en trevlig dag och en bra tävlingsupplevelse! Kom gärna med synpunkter på både förbättringsområden och sådant som är bra. Vårt mål är att utveckla tävlingen i positiv riktning varje

Läs mer

Välkommen till Uppsala Triathlon 18-19 juni en deltävling i Danske Invest Triathlon Series

Välkommen till Uppsala Triathlon 18-19 juni en deltävling i Danske Invest Triathlon Series Välkommen till Uppsala 18-19 juni en deltävling i Danske Invest Series Vi hälsar dig varmt välkommen till Uppsala och den första deltävlingen i Danske Invest Series 2016. Helgen den 18-19 juni är det dags

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Start. Mål. Rallylydnad Nybörjarklass. Mom nr Skylt Beskrivning

Start. Mål. Rallylydnad Nybörjarklass. Mom nr Skylt Beskrivning Svenska Brukshundkl ubben Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Sida 1 (5) Rallylydnad Nybörjarklass Mom nr Skylt Beskrivning Start Här börjar banan. Startpositionen vid skylten är att föraren står och hunden

Läs mer

Rallylydnad Nybörjarklass

Rallylydnad Nybörjarklass Rallylydnad_Mom_Nyborjarklass.doc Remiss på Nya beskrivningar, börjar gälla 2017-01-01 Sida 1 (5) Mom nr Skylt Rallylydnad Nybörjarklass Beskrivning Start Här börjar banan. Startpositionen vid skylten

Läs mer

START PM Uppdaterat:

START PM Uppdaterat: START PM - 2018 Uppdaterat: 180603 Välkommen till Örebro Triathlon Vi hälsar alla välkomna till den tredje upplagan av Örebro Triathlon. Detta PM är tänkt som en hjälp i allt praktiskt runt tävlingen och

Läs mer

Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO

Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO Allemansrätten på lätt svenska ERIK LINDVALL/FOLIO Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Naturen betyder

Läs mer

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade.

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade. Övergångsställen 1 Vem är gående? Gående är den som går. Bestämmelser om gående gäller bl.a. även för den som åker rullskidor, rullskridskor eller spark leder cykel, moped eller motorcykel skjuter barnvagn

Läs mer

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen

[ÖVNINGSBANK] Sollentuna FK. Expressbollen Expressbollen Övning nr. 1 Två lag på varje långlinje i en rektangel på 15x25 meter. o T.ex. Halv gympasal o Viktigt att vara tydlig med mitten, d.v.s. markera mitten med koner Varje spelare har en boll.

Läs mer

PM för IUSM 9-10 mars 2013 i Atleticum, Malmö.

PM för IUSM 9-10 mars 2013 i Atleticum, Malmö. PM för IUSM 9-10 mars 2013 i Atleticum, Malmö. Svenska Friidrottsförbundet, Öresund FK och MAI hälsar alla välkomna till IUSM i Friidrott i Atleticum, Malmö. Vi ser fram emot två dagar med spännande och

Läs mer

SM Vansbro Triathlon 2016

SM Vansbro Triathlon 2016 SM Vansbro Triathlon 2016 Start-PM DALREGEMENTETS IF den 2 juli 2016 Skriven av: Tävlingsledningen SM Vansbro Triathlon 2016 Start-PM Välkommen till Vansbro Triathlon Nu är det åter dags att hälsa nya

Läs mer

Vid Älvdalens skidstadion. Start och mål är båda dagarna på skidstadion.

Vid Älvdalens skidstadion. Start och mål är båda dagarna på skidstadion. IFK Mora OK i samarbete med Älvdalens IF OK bjuder till SkidO SM med publiktävlingar i Älvdalen den 6-7/2. Deltävling i Dalarnas Juniorcup, Dalacupen och Gynnarnas Juniorcup 2016. Arena/Tävlingsexpedition:

Läs mer

P-02/03 säsongen 2016

P-02/03 säsongen 2016 P-02/03 säsongen 2016 AGENDA DU ÄR VÄRDEFULL IDROTTENS VÄRDEGRUND LAGANDA = VI TILLSAMMANS VINNARE I LÄNGDEN DU ÄR VÄRDEFULL 1. VARFÖR ÄR VI TRÄNARE & VARFÖR SPELAR NI FOTBOLL? (grupperna skriver varsin

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade.

Notera att illustrationerna i denna broschyr är förenklade. Cykelöverfarter Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om vägtrafikdefinitioner (2001:559) Förordning om vägtrafikdefinitioner (2001:651).

Läs mer

Nämnarens adventskalendern 2007

Nämnarens adventskalendern 2007 Nämnarens adventskalendern 2007 1 När det närmar sig jul är det kallt. Då behöver de tre tomtenissarna både halsduk och mössa när de leker i snön. I korgen ligger en röd, en blå och en randig halsduk.

Läs mer

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5

7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7. SAMHÄLLSORIENTERING ÅK 5 7.2. Elevhäfte 2 7.2.1. Livsfrågor Eva och Micke går båda i 5:an. De träffas ofta efter skolan och lyssnar på musik eller gör hemläxan tillsammans. Ibland funderar de på frågor

Läs mer

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015

Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Anna Kinberg Batra Inledningsanförande 15 oktober 2015 Det talade ordet gäller Det är höst i ett Sverige som börjar tvivla på framtiden. Ett växande utanförskap där en av sju fastnar utanför arbetsmarknaden.

Läs mer

Utbildningsplan för arrangörer

Utbildningsplan för arrangörer Utbildningsplan för arrangörer Tävlingsorganisation Ett lyckat arrangemang kräver en god organisation och mycket planering. Att veta vem som gör vad och när är inte bara lugnande utan förhindrar även att

Läs mer

Spring in våren i VÅRSTAFETTEN

Spring in våren i VÅRSTAFETTEN Spring in våren i VÅRSTAFETTEN - tävlingen för såväl elit som motionär LÖRDAGEN DEN 23 APRIL 2016 Start i Målilla Idrottspark kl. 11.00 Vårstafetten är en tävlings- och motionsstafett i löpning med start

Läs mer

SOM SPONSOR GÖR DU SKILLNAD! Luleå Ridklubb där ledarskap för framtiden grundläggs

SOM SPONSOR GÖR DU SKILLNAD! Luleå Ridklubb där ledarskap för framtiden grundläggs SOM SPONSOR GÖR DU SKILLNAD! Luleå Ridklubb där ledarskap för framtiden grundläggs Bakgrund Forskning visar att ungdomar med hästintresse har högre betyg än genomsnittet, samt att hästtjejer oftare än

Läs mer

Trepunkts rullbälten i en 68 cab.

Trepunkts rullbälten i en 68 cab. Trepunkts rullbälten i en 68 cab. Jag har monterat trepunktsbälten i min 68:a cab. Det var en sak som det inte fanns mycket hjälp om på Internet. Monteringar i fastbacks och kupéer fanns det men, inte

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

Vet du vilka rättigheter du har?

Vet du vilka rättigheter du har? Vet du vilka rättigheter du har? Särskilda ungdomshem (SiS) Till dig som är inskriven på ett särskilt ungdomshem De särskilda ungdomshemmen drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). När du kommer till

Läs mer

Manual Gamla Akka-plattan

Manual Gamla Akka-plattan Manual Gamla Akka-plattan Manual för Akkaplattan Figur 1 1. 1. Uttag för laddare. Akkaplattan bör stå på laddning när den inte används men inte under för långa perioder dvs. flera veckor i sträck. Figur

Läs mer

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen

ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen ELEV- HANDLEDNING (Ansökan via webben) www.orebro.se/gymnasieantagningen Gymnasieantagningen i Örebro län På Gymnasieantagningens hemsida www.orebro.se/gymnasieantagningen hittar du information om vad

Läs mer

Välkommen till mästerskapssegling på Broken! Broken, NYSS egen klubbholme, N 58 42,7 E 17 14,3

Välkommen till mästerskapssegling på Broken! Broken, NYSS egen klubbholme, N 58 42,7 E 17 14,3 Välkommen till mästerskapssegling på Broken! Broken, NYSS egen klubbholme, N 58 42,7 E 17 14,3 Välkomna Nyköpings önskar alla hjärtligt välkomna till Broken den 26-29 juni 2013 för sommarens höjdpunkt

Läs mer

Allmänna instruktioner

Allmänna instruktioner 1 Allmänna instruktioner Instruktionerna i positionsspelet är en guide i de olika arbetsuppgifterna som finns i ett lag. Givetvis får man röra sig på andra ytor, men tänk på att om du inte håller din plats

Läs mer

Välkomna Trelleborg Triathlon 6/6 2017

Välkomna Trelleborg Triathlon 6/6 2017 Välkomna Trelleborg Triathlon 6/6 2017 Distansen 386 m simning, 18 km cykling, 4,2 km löpning. Hålltider Måndagen den 5 juni 17.00-18.00 Uthämtning av startkuvert på Dalabadet, Trelleborg i sekretariatet

Läs mer

När jag har arbetat klart med det här området ska jag:

När jag har arbetat klart med det här området ska jag: Kraft och rörelse När jag har arbetat klart med det här området ska jag: kunna ge exempel på olika krafter och kunna använda mina kunskaper om dessa när jag förklarar olika fysikaliska fenomen, veta vad

Läs mer

Välkomna till Västerås BKs Officiella Agilitytävling 13-14 september

Välkomna till Västerås BKs Officiella Agilitytävling 13-14 september Välkomna till Västerås BKs Officiella Agilitytävling 13-14 september Lördag 13 september Agilityklass 1-2 och Hoppklass 1-2 x 2, alla storlekar Söndag 14 september Agilityklass 3 och Hoppklass 3 x 2, alla

Läs mer

Laganmälan & Laghantering

Laganmälan & Laghantering 203 Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet Box 234 600 02 NORRKÖPING Tel. 0-23 0 80 www.svemo.se Laganmälan & Laghantering [En enkel guide för hur du anmäler ett lag i SVEMO TA.] Innehåll Innehåll...

Läs mer

Cafeteriainstruktion 2016

Cafeteriainstruktion 2016 Cafeteriainstruktion 2016 Välkommen till Sollentuna 5:an! Vårt jobb är att skapa en bra upplevelse för våra lag. Det finns ansvarig kontaktperson för cafeterian som ni kan ringa om det är akut, men för

Läs mer

Östersunds och Brunflo Brukshundsklubbar hälsar dig varmt välkommen till vår officiella Agilitytävling den 9-10/8

Östersunds och Brunflo Brukshundsklubbar hälsar dig varmt välkommen till vår officiella Agilitytävling den 9-10/8 Östersunds och Brunflo Brukshundsklubbar hälsar dig varmt välkommen till vår officiella Agilitytävling den 9-10/8 OBS! Ny tävlingsplats Dammplan Krokom se karta längre ned Vi beklagar om det ställer till

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Policy Åmåls ridklubb

Policy Åmåls ridklubb Policy Åmåls ridklubb -ÅRK välkomnar alla människor till vår förening och alla ska trivas i verksamheten. Därför måste samtlig personal och medlemmar acceptera och följa nedanstående: Föreningens syfte

Läs mer

Syftet med en personlig handlingsplan

Syftet med en personlig handlingsplan Syftet med en personlig handlingsplan Gör idéerna konkreta Ger dig något att hålla dig till mellan mötena Skapar tillförlitlighet i utvecklingen Hjälper dig att fokusera på några områden Påminnelse om

Läs mer

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt

Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt Energi & Miljötema Inrikting So - Kravmärkt 21/5 2010 Sofie Roxå 9b Handledare Torgny Roxå Mentor Fredrik Alven 1 Innehållsförteckning Inledning s. 3 Bakgrund s. 3 Syfte s. 3 Hypotes s. 3 Metod s. 4 Resultat

Läs mer

2012-12-04. Resultatet av trafikenkät Hässelby Villastads skola

2012-12-04. Resultatet av trafikenkät Hässelby Villastads skola Resultatet av trafikenkät Hässelby Villastads skola Trafikenkät ht 2012 Trafikenkäten fylldes i av elever och föräldrar 535 enkäter sammanställdes av 843 elever, 64% Svaren är från alla åldrar men flest

Läs mer

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande

Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande Välkommen till Arbetsförmedlingen! Information till dig som är arbetssökande 1 2 Det här är Arbetsförmedlingen Söker du jobb? Vill du veta mer om arbetsmarknaden? Behöver du tips och råd om hur du hittar

Läs mer

ÖSS jolles Seglarsaga

ÖSS jolles Seglarsaga ÖSS jolles Seglarsaga Det här är ÖSS lilla seglarsaga för dig som skall börja segla! Läs den gärna tillsammans med dina föräldrar under tiden du går i seglarskola. Längst bak finns en lista där du kan

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Den magiska dörren. kapitel 1

Den magiska dörren. kapitel 1 Den magiska dörren. kapitel 1 Jag är 13 år och går i Oxford. och Jonatan var min kompis han var också 13 år och gick i Oxford. båda körde motocross jag hade en KTM 60 sx och Jonatan hade också en KTM 60

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar)

Senaste Nytt. Läs sida 2. I detta nummer. Lite information. Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Nummer: 1 Ida P, Johanna S, Hugo HS, Ian VB Senaste Nytt Har det någon gång hänt att någon har stulit något? Ja... (Susanne Wahlgren svarar) Läs sida 2 I detta nummer 1. Melodifestivalen 2016 2. Älvängenskor

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Från min. klass INGER BJÖRNELOO

Från min. klass INGER BJÖRNELOO Från min klass INGER BJÖRNELOO Vi har nu följt Inger Björneloos klass under två år. Klassen börjar i höst på sitt sista lågstadieår, åk 3. Denna årgång av NÄMNAREN kommer att följa upp vad de gör och hur

Läs mer

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet.

Sammanfatta era aktiviteter och effekten av dem i rutorna under punkt 1 på arbetsbladet. Guide till arbetsblad för utvecklingsarbete Arbetsbladet är ett verktyg för dig och dina medarbetare/kollegor när ni analyserar resultatet från medarbetarundersökningen. Längst bak finns en bilaga med

Läs mer

Vad är WordPress? Medlemmar

Vad är WordPress? Medlemmar Vad är WordPress? WordPress är ett publiceringsverktyg som används för att kunna ändra och uppdatera innehåll på en webbplats. Varje gång ni är inloggad på er nya webbplats så använder ni er av detta verktyg,

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav:

LPP laboration. Förmågor: Centralt innehåll: Kunskapskrav: LPP laboration Syfte: Eleverna ska få möjlighet att undersöka vardagliga naturvetenskapliga händelser och skapa förståelse kring varför dessa händelser äger rum. Eleverna ska göra det med hjälp av naturvetenskapliga

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Tomi Alahelisten Lärare Idrott & Hälsa - Internationella Skolan Atlas i Linköping. Orientering

Tomi Alahelisten Lärare Idrott & Hälsa - Internationella Skolan Atlas i Linköping. Orientering Orientering 1. Inledning Orientering härstammar från Norden i slutet på 1800-talet. Ursprungligen var orientering en militär övning, men tidigt såg man nyttan med att sprida denna kunskap till allmänheten

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Introduktion 7-manna fotboll

Introduktion 7-manna fotboll Introduktion 7-manna fotboll Snart är det dags att ta steget från att spela 5-manna till att spela 7-manna fotboll. Skillnaden kommer att vara ganska stor och vi kommer därför att starta prata om detta

Läs mer

Policy Åmåls ridklubb

Policy Åmåls ridklubb Policy Åmåls ridklubb -ÅRK välkomnar alla människor till vår förening och alla ska trivas i verksamheten. Därför måste samtlig personal och medlemmar acceptera och följa nedanstående: Föreningens syfte

Läs mer

Starter. Som grund ligger anvisningar för lure coursing verksamheten som finns att ladda ner från PKLC hemsida.

Starter. Som grund ligger anvisningar för lure coursing verksamheten som finns att ladda ner från PKLC hemsida. Sid 1 (5) PKLC 2016 Lasse Dahlund Liten hjälp vid arbete som starter. Som grund ligger anvisningar för lure coursing verksamheten som finns att ladda ner från PKLC hemsida. I det här dokumentet finns utdrag

Läs mer

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu.

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Det blåser storm och regnet smattrar mot det gungande

Läs mer

Utvärdering APL frågor till praktikant

Utvärdering APL frågor till praktikant Utvärdering APL frågor till praktikant Jag studerar på A. Vård och Omsorgsprogrammet för 0 0 ungdomar åk 1 B. Vård och Omsorgsprogrammet för 1 1,9 ungdomar åk 2 C. Vård och Omsorgsprogrammet för 8 15,4

Läs mer

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se

Tränarguide del 1. Mattelek. www.mv-nordic.se Tränarguide del 1 Mattelek www.mv-nordic.se 1 ATT TRÄNA MED MATTELEK Mattelek är ett adaptivt träningsprogram för att träna centrala matematiska färdigheter såsom antalsuppfattning, den inre mentala tallinjen

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

Hej! Mitt namn är Agota, och jag ringer från Smittskyddsinstitutet angående en telefonintervju om ditt deltagande i Sjukrapport. Pratar jag med XX?

Hej! Mitt namn är Agota, och jag ringer från Smittskyddsinstitutet angående en telefonintervju om ditt deltagande i Sjukrapport. Pratar jag med XX? Intro: Hej! Mitt namn är Agota, och jag ringer från Smittskyddsinstitutet angående en telefonintervju om ditt deltagande i Sjukrapport. Pratar jag med XX? Jag skulle gärna tala med XX finns han/hon där?

Läs mer

Rapport Agilityverksamhetens framtid

Rapport Agilityverksamhetens framtid Rapport Agilityverksamhetens framtid Sammanfattning Enkäten om agilityverksamhetens framtid genomfördes mellan den 25 januari 2013 och 20 februari 2013 på initiativ av AG agilityns framtid. Populationen

Läs mer

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR

ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR ANVÄNDARHANDLEDNING FÖR TILLSÄTTARE/LAGLEDARE OCH DOMARE Cleverservice ett smart sätt att hantera matcher, domartillsättningar, samt utbetalningar av arvoden 2015 ANVÄNDARHANDLEDNING - CLEVERSERVICE Cleverservice

Läs mer

Bruksanvisning UCR-100

Bruksanvisning UCR-100 381R912-A Bruksanvisning S UCR-100 Introduktion Läs alltid noggrant igenom bruksanvisningen innan ni använder enheten för första gången. Följ alla instruktioner och varningar. Enheten får ej utsättas för

Läs mer

Matematiken har alltid funnits omkring

Matematiken har alltid funnits omkring katarina brännström & åsa pesula På tredje plats i mitten Personalen på Karungi förskola arbetar med barnens känsla för lägesbegrepp med hjälp av sånger, teckningar och andra material. Med fokus på matematik

Läs mer

Träningsprogram - sommaren 2010

Träningsprogram - sommaren 2010 Träningsprogram - sommaren 2010 ALLMÄNT OM TRÄNINGSPROGRAMMET Det finns två huvudsakliga syften med detta träningsprogram. Det första och kanske viktigaste syftet, är att det ska hålla dig borta från skador

Läs mer

Kvalitetsrapport Så här går det

Kvalitetsrapport Så här går det Kvalitetsrapport Så här går det Uppföljning av det systematiska kvalitetsarbetet på Lärkan förskola, Öja Verksamhetsåret 2013/2014 Kort sammanfattning av enhetens kvalitetsarbete under verksamhetsåret

Läs mer

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter

Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare. Utbildningsplattform: Fronter Menys webbaserade kurser manual för kursdeltagare Utbildningsplattform: Fronter Innehållsförteckning Introduktion 3 Inloggning & Lösenordsbyte 4 Idagsidan 6 Kursens rum (startsida) 7 Webblektion 8 Inlämning

Läs mer

Mycket nöje med ditt Alga-spel!

Mycket nöje med ditt Alga-spel! Tjuv och Polis är ett klassiskt speläventyr för hela familjen. Handlingen utspelar sig på 1940-talet. Spelidén är enkel: En spelar polisens roll. Alla andra är tjuvar. Sedan gäller det att vinna så mycket

Läs mer

Bruksanvisning - Spisvakt Prefi 2.3

Bruksanvisning - Spisvakt Prefi 2.3 Bruksanvisning - Spisvakt Prefi 2.3 Försäljning och support Rutab AB Tel: 0380-55 50 60 Lerbacksgatan 2 571 38 Nässjö order@rutab.se http://www.rutab.se Utvecklad och tillverkad av: Cabinova AB Verkstadsvägen

Läs mer

Start-pm medeldistans 2 september 2018

Start-pm medeldistans 2 september 2018 Start-pm medeldistans 2 september 2018 Startkuvert Ditt startkuvert, hämtas ut innan start i Mariebergsskogen. Uppge namn och var beredd att visa legitimation. Kuvertet innehåller: 1st tidtagningschip

Läs mer

Till dig som vill bli medlem i SEKO

Till dig som vill bli medlem i SEKO Till dig som vill bli medlem i SEKO Med dig blir vi ännu starkare Tack vare att vi är många kan vi sätta tryck på arbetsgivaren. Men du kan hjälpa oss att bli ännu starkare. Vi kämpar för dig Utan oss

Läs mer

KORTFATTADE REGLER MED VETT OCH ETIKETT I MATCHSPEL FÖR MOGEN UNGDOM

KORTFATTADE REGLER MED VETT OCH ETIKETT I MATCHSPEL FÖR MOGEN UNGDOM KORTFATTADE REGLER MED VETT OCH ETIKETT I MATCHSPEL FÖR MOGEN UNGDOM FÖR ETT ROLIGARE, SNABBARE OCH PROFFSIGARE SPEL Egen framgång är guld värd men andras misstag är icke att förakta! SPELETS GRUNDPRINCIP

Läs mer

Inbjudan Vemdalen Fjällmaraton 2016

Inbjudan Vemdalen Fjällmaraton 2016 Inbjudan Vemdalen Fjällmaraton 2016 Här hittar du som deltagare och publik all nödvändig information i samband med Vemdalenfjällmaraton. Datum Lördag den 3 september 2016 Klasser Herrar 44 km 24 km 11

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Skriva B gammalt nationellt prov

Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B gammalt nationellt prov Skriva B.wma Då fortsätter vi skrivträningen. Detta avsnitt handlar om att anpassa sin text till en särskild situation, en speciell texttyp och särskilda läsare. Nu ska

Läs mer