Momsförändring i bokföringen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Momsförändring i bokföringen"

Transkript

1 (10) Momsförändring i bokföringen I det här dokumentet går vi genom hur man kan göra för att ta i bruk nya momskoder (momsprocenter). Alternativ ett (1) ändra på befintliga momskoder från en procent till en annan. Det är den snabbaste lösningen för att ta i bruk nya momsprocenter. Det finns vissa saker som man måste observera om man väljer den här metoden. Eftersom man ändrar momsprocenten på redan befintliga momskoder så kommer försäljningens och inköpens korrektivposter att hanteras med den "nya" procenten, även för gamla händelser med den tidigare momsprocenten. Totalsumman för dessa korrektivposter (D/K) är i de flesta fall så små att det "kostar mera" att följa upp allt rätt utan man "kör på" med de nya momsprocenterna. Alternativ två (2) vilket till fullo kan hantera försäljningens och inköpens korrektivposter. Även krediteringar kan parallellt hantera "gamla" och nya momsprocenter. I korthet går det ut på att man dubblerar, skapar nya momskoder för de nya momsprocenterna. På samma sätt måste man också dubblera alla bokföringskonton som har momskoder större än noll (0) procent kopplat till sig. Detta gör att kontoplanen växer då antalet bokföringskonton ökar. Kontrollera att du har program version 1.828X av bokföringen. Om du har en lägre programversions nummer måste du först uppdatera programmen för att detta dokument skall vara relevant.

2 (10) 1. Alternativ Momskoder. Vill man granska momskoder och de datumintervall som finns, gör följande Öppna upp bokföringsprogrammet, inställningar, kontoplan. Aktivera sedan ett bokföringskonto. (bild 1) Sätt markören på texten "Momskod" och klicka sedan på knappen för att komma in i momskodsunderhållet.

3 (10) En ny ruta kommer fram i vilken man underhåller, skapar momskoder (bild2.). (bild 2) I samband med uppdateringen av bokföringsprogrammet så skapades datumintervaller med olika momsprocenter automatiskt. Det betyder att den "gamla" momsprocenten (22) är giltig till ett visst datum ( ). Sedan tar det nya datumintervallet över ( ) med en ny momsprocent (23), se bild3. (bild 3)

4 (10) Det betyder att när momsberäkningsrapporten skrivs ut ur bokföringsprogrammet kan ett bokföringskontos momsprocent variera beroende på vilken bokförings månad momsberäkningsrapporten skrivs ut för. Momsprocenten som används är beroende på verifikatets "inm.datum" inte på vilken bokföringsmånad, period till vilket verifikatet hör. (bild 4) I exemplet på bild 4 kommer det här verifikatet att hanteras med 22% i momsrapporten fast det är inmatat på bokföringsperiod 7/2010 (juli 2010). Observera att sätta Inm.datum till ett datum som inte tillhör bokföringsperioden fungerar bara om man hanterar momsrapporteringen månadsvis.

5 (10) Man bör observera att när datumintervallen i samband med uppdateringen av bokföringsprogrammet skapades så ändrades inte momskodens beskrivning. Det betyder att när den nya momsprocenten börjar gälla måste man manuellt gå in om ändra på momskodernas beskrivning, bild 5. (bild 5) 1.2. Bokföringskonton. På samma sätt så ändras inte bokföringskontonas beskrivning. Det betyder att man kan behöva korrigera bokföringskontonas beskrivning, bild 6. (bild 6)

6 (10) 2. Alternativ Momskoder. I bokföringsprogrammet börjar man med att dubblera alla momskoder som finns sedan tidigare, vars momsprocent är större än noll (0). Det vill säga alla gamla momskoder skall vara som tidigare och man skapar en ny uppsättning momskoder med den nya momsprocenten. Öppna upp bokföringsprogrammet, inställningar, kontoplan. Aktivera sedan ett bokföringskonto. (bild 1) Sätt markören på texten "Momskod" och klicka sedan på knappen för att komma in i momskodsunderhållet.

7 (10) En ny ruta kommer fram i vilken man underhåller, skapar momskoder (bild2.). (bild 2) Här skapar man alla de nya momskoderna. Alla momskoder skall dubbleras som har en momsprocent högre än noll (0). Kom även ihåg att skapa nya EU inköps momskoder med de nya momsprocenterna. Förutom det raderas den högre procentraden på de gamla momskoderna. Datumet ändras på den "gamla" procentradens "I kraft t.o.m." till Se bilderna 3, 4 som exempel på vad man måste göra på de "gamla" momskoderna. ( bild 3 före ) ( bild 4 efter )

8 (10) I exemplet (bild5) finns nya momskoder skapade. Kontrollera uppgifterna på den befintliga, "gamla" momskoden så att bokföringskonton och beskrivning fylls i på samma sätt på den "nya" momskoden. När man skapar de nya momskoderna måste man temporärt använda sig av de "gamla" momskodernas rabattkonto, försäljningen 22% (3500). Eftersom man inte ännu har öppnat de nya "rabatt bokföringskontona". Efter att man öppnat upp, skapat de nya rabatt bokföringskontona i kontoplanen, gå in i momskodsunderhållet igen på de "nya" momskoderna och sätt in de rätta "nya" "rabatt bokföringskontona". (bild 5)

9 (10) När man skapar de nya momskoderna t.ex. för försäljning 23% så måste man även komma ihåg att mata in giltighetstid för procenten. Här skall man mata in datumet Det skall alltså inte vara den i fältet "I kraft t.o.m.". Se bild 6 som exempel på den "nya" "försäljning 23%" momskoden. (bild 6) När man är klar med momskoderna, stäng rutan för att komma tillbaka till bokföringskonto underhållet. Efter att man har de nya momskoderna så skall man skapa alla nya bokföringskonton, som behövs.

10 (10) 2.2. Bokföringskonton. I bokföringskontounderhållet så skapar man alla behövliga nya bokföringskonton. Kom ihåg att linka de nya bokföringskontona till rätt momskod. Konton som du med säkerhet vet inte är in användning behöver man inte, om man inte vill dubblera. (bild 7) Bild 7 visar ett exempel hur det kan börja se ut efter att man skapat nya bokföringskonton. När alla nya momskoder och bokföringskonton är skapade har man gjort allt som behöver göras i bokföringsprogrammet.

Omvänd skattskyldighet (moms).

Omvänd skattskyldighet (moms). 31.3.2011 1(14) Omvänd skattskyldighet (moms). Utökad användning av omvänd skattskyldighet (moms) träder i kraft för Finland den 1.4.2011. Den bransch som kommer att beröras mest av den här förändringen

Läs mer

Omvänd skattskyldighet i byggsektorn i Entré

Omvänd skattskyldighet i byggsektorn i Entré Omvänd skattskyldighet i byggsektorn i Entré Omvänd skattskyldighet i byggsektorn gäller fr.o.m. 1 juli 2007. Detta dokument beskriver de inställningar du behöver göra i Entré Business Connect och hur

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

För att kunna använda räntor och påminnelser skall följande punkter upprättas i systemet:

För att kunna använda räntor och påminnelser skall följande punkter upprättas i systemet: Räntor och påminnelser kunder För att kunna använda räntor och påminnelser skall följande punkter upprättas i systemet: Bokföringskonto till ränteintäkter från kunder Bokföringskonto till kreditering av

Läs mer

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice Installation Hogia Small Office Bokföring 1 Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring Från och med version 2012.2 har vi gått över till licensnummer och du måste därför efter installationen är

Läs mer

Lathund. Manuell fakturering i Tandvårdsfönster

Lathund. Manuell fakturering i Tandvårdsfönster 1 (32) Lathund Manuell fakturering i Tandvårdsfönster Sida 1/32 2 (32) Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 1.1 Övergripande beskrivning... 3 1.2 Förutsättningar... 3 2 Manuell fakturering av ej förhandsbedömd

Läs mer

INFORMATION FRÅN VITEC. Dokumenthantering

INFORMATION FRÅN VITEC. Dokumenthantering INFORMATION FRÅN VITEC VITEC Dokumenthantering Vitec Express VITEC Affärsområde Mäklare www.vitec.se/maklare info.maklare@vitec.se GÖTEBORG: REDEGATAN 1 C, 426 77 V. FRÖLUNDA VÄXEL: 031-360 61 00 KALMAR:

Läs mer

Näsgård Pocket är i princip en miniversion av Näsgård Management och kan köra på en handdator och telefon med Windows operativsystem.

Näsgård Pocket är i princip en miniversion av Näsgård Management och kan köra på en handdator och telefon med Windows operativsystem. Generellt Allmänt Näsgård Pocket är i princip en miniversion av Näsgård Management och kan köra på en handdator och telefon med Windows operativsystem. Tilläggsmodul Pocket är en tilläggsmodul till Näsgård

Läs mer

GUIDE REGISTRERA ETT EVENEMANG PÅ EVENEMANGSGUIDEN Gå in på www.eskilstuna.se/evenemang och klicka på knappen Registrera ett evenemang.

GUIDE REGISTRERA ETT EVENEMANG PÅ EVENEMANGSGUIDEN Gå in på www.eskilstuna.se/evenemang och klicka på knappen Registrera ett evenemang. GUIDE REGISTRERA ETT EVENEMANG PÅ EVENEMANGSGUIDEN Gå in på www.eskilstuna.se/evenemang och klicka på knappen Registrera ett evenemang. OBS!! Viktig information innan du börjar att fylla i registreringsformuläret!

Läs mer

ÅRSSKIFTESKÖRNING 3L Pro

ÅRSSKIFTESKÖRNING 3L Pro Sidan1(25) Innehållsförteckning Årsskifteskörning... 2 1. Redovisningsperioder... 3 2. Periodavslut... 4 3. Avsluta bokföringsår... 6 4. Påbörja bokföringsår... 7 5. Kontrollera styrparametrar Redovisning...

Läs mer

Kom igång med Kulturhusets Föreningsbokföring

Kom igång med Kulturhusets Föreningsbokföring Kom igång med Kulturhusets Föreningsbokföring Fortnox AB 2007-2013 Kulturhuset Ab och Svenska studiecentralen 7.2.2013 Version 1.7. Inledning Tack för att du har valt att använda Kulturhuset ab:s Bokföringsprogram

Läs mer

Redovisning 3L Pro 2014. Redovisning. Copyright VITEC FÖRVALTNINGSSYSTEM AB

Redovisning 3L Pro 2014. Redovisning. Copyright VITEC FÖRVALTNINGSSYSTEM AB Redovisning Innehållsförteckning REDOVISNING... 3 KONTERINGSKODER... 3 Kontoplan... 3 Kostnadsställe... 5 Projekt... 6 Objekt... 7 Utskrift av graf över konteringskoder... 8 STYRPARAMETRAR REDOVISNING...

Läs mer

Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem

Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem För att komma ifrån problemet med olika versioner av dokument ska alla webbdokument läggas in i dokumenthanteringssystemet Sharepoint. Så här laddar du upp

Läs mer

Information om SIE och DMS Service Order System (SoS)

Information om SIE och DMS Service Order System (SoS) Information om SIE och DMS Service Order System (SoS) Vad är SIE? SIE står för Standard import och export och är en teknisk standard för informationsutbyte mellan ett system och bokföringssystemet. Det

Läs mer

Handledning för Fristående Svefaktura

Handledning för Fristående Svefaktura Handledning för Fristående Svefaktura Expert Systems kundtjänst: E-post: support@expertsystems.se Tel: 08-446 34 00 Senast Uppdaterad: 10-07-12 Exder Fristående Svefaktura Sida 2 av 20 Innehållsförteckning

Läs mer

Prodtime Nyhetsbrev. - Nyheter och uppdateringar i Prodtime v6.0. Tips! Tryck F1 i valfri programdel så öppnas Prodtime Manual.

Prodtime Nyhetsbrev. - Nyheter och uppdateringar i Prodtime v6.0. Tips! Tryck F1 i valfri programdel så öppnas Prodtime Manual. Utgåva 2-2015 Prodtime AB Fabriksgatan 4 LIDKÖPING 0510-260 70 info@prodtime.se www.prodtime.se Prodtime Nyhetsbrev - Nyheter och uppdateringar i Prodtime v6.0 Tips! Tryck F1 i valfri programdel så öppnas

Läs mer

Lathund Bokning. Senselogic AB Version 2.3

Lathund Bokning. Senselogic AB Version 2.3 Lathund Bokning Senselogic AB Version 2.3 Innehållsförteckning 1 Bokning... 1 1.1.1 Användningsområde... 1 1.1.2 Inställningar för Bokning... 2 Fliken Resurs, Kategori och Plats... 2 Fliken Formulär...

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Nya standardkonton för redovisning av in- och utgående importmoms. I rutinen Kontoplan/Standardkonton har det tillkommit nya konton:

Nya standardkonton för redovisning av in- och utgående importmoms. I rutinen Kontoplan/Standardkonton har det tillkommit nya konton: Importmoms 2015 Från och med 2015-01-01 ska företag redovisa och betala importmoms till Skatteverket istället för till Tullverket. Detta innebär vissa förändringar i MONITOR och detta dokument förklarar

Läs mer

SPRINT-HANDBOK (version 0.4)

SPRINT-HANDBOK (version 0.4) 1. FÄRG OCH FORM Detta är programmets startmeny. Texten överst på bilden (Avsluta, Ny användare, Om... och Välj användare) blir synlig då markören förs upp den blåa ramen. en ny användare. 6. 4. 5. får

Läs mer

Garantibetingelser På maskinkortet kan du ange Garantitypkod, vilka garantibetingelser som ska gälla för maskinen.

Garantibetingelser På maskinkortet kan du ange Garantitypkod, vilka garantibetingelser som ska gälla för maskinen. Garantiuppföljning De angivna menyhänvisningarna refererar till Navigationsrutan i Navision. Garantibetingelser På maskinkortet kan du ange Garantitypkod, vilka garantibetingelser som ska gälla för maskinen.

Läs mer

Gårdavägen 4, 412 50 Göteborg Telefon 031-733 06 06

Gårdavägen 4, 412 50 Göteborg Telefon 031-733 06 06 Telefon Onsdagen den 21 November 2012 1. ATT GÖRA INNAN ÅRSKIFTET 1.1. Lägg upp det nya året och skapa nya register - Starta upp Administrationskonsolen. (Administration Console). Öppna mappen Företag

Läs mer

EasyCashier Manual version 2.6 SE

EasyCashier Manual version 2.6 SE EasyCashier Manual version 2.6 SE 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Kassavy... 4 Nytt kvitto... 4 Sök artikel... 5 Registrera växelkassa... 5 Öppna kassalåda... 5 Presentkort... 5 Sälja ett presentkort...

Läs mer

Fakturering & Kundreskontra

Fakturering & Kundreskontra Fakturering & Kundreskontra Generellt 2 Fakturering 4 Kundreskontra 9 Betalning från kund 11 Räntefakturahantering 14 Sida 1 Generellt Nedan beskrivs vad som måste vara upplagt, innan fakturering mm kan

Läs mer

Kom igång med WinPig Slakt

Kom igång med WinPig Slakt Kom igång med WinPig Slakt Generella funktioner 1 Filter (sökfunktion) 1 Olika typer av filter 1 Genvägsikoner 2 Allmänt att tänka på 3 Förutsättningar 3 Snabbkommandon och funktioner 3 Sök-ikonen 3 Ta

Läs mer

Dags att skriva uppsats?

Dags att skriva uppsats? Dags att skriva uppsats? Grundkurs i Word 2010 SDM Studentdatorutbildning vid Malmö högskola Att skriva i Word! 1 Börja skriva/skapa ditt dokument- något att tänka på 1 Spara ditt dokument 1 Bra att veta

Läs mer

Bokföring. Företagsunderhåll. Inställningar Först ska vi titta på de inställningar i företagsunderhållet som påverkar arbetet med bokföringen.

Bokföring. Företagsunderhåll. Inställningar Först ska vi titta på de inställningar i företagsunderhållet som påverkar arbetet med bokföringen. Bokföring Företagsunderhåll Inställningar Först ska vi titta på de inställningar i företagsunderhållet som påverkar arbetet med bokföringen. Gå till Arkiv Företagsunderhåll Bokföring. Om du markerar Kvantitetsredovisning

Läs mer

Stämpling- Manual. Medarbetare. Medvind Informationsteknik AB. Version 2013.01

Stämpling- Manual. Medarbetare. Medvind Informationsteknik AB. Version 2013.01 Stämpling- Medarbetare Manual Version 2013.01 Medvind Informationsteknik AB Innehåll Instämpling... 3 Kvittens vid instämpling... 4 Saldovisning på stämplingsbilden... 5 Kvittens vid Utstämpling... 6 Kvittens...

Läs mer

Krav på webbläsare. Manual för arbetslöshetkassorna. De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox 2.

Krav på webbläsare. Manual för arbetslöshetkassorna. De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox 2. Användarmanual till IAF:s portal för arbetslöshetskassor 1 (8) Manual för arbetslöshetkassorna Krav på webbläsare De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox

Läs mer

Ephorus. Denna manual beskriver Ephorus som är Högskolan Dalarnas plagiatkontrollsystem.

Ephorus. Denna manual beskriver Ephorus som är Högskolan Dalarnas plagiatkontrollsystem. Ephorus Denna manual beskriver Ephorus som är s plagiatkontrollsystem. Innehållsförteckning Vad är plagiatkontroll?... 3 Vad kan ett plagieringsverktyg göra?... 3 Vilka filformat stöds av Ephorus?... 4

Läs mer