GOTSKA SANDÖNS NATIONALPARK SÄLAR,SANDSTRÄNDER OCH TROLSK SKOG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GOTSKA SANDÖNS NATIONALPARK SÄLAR,SANDSTRÄNDER OCH TROLSK SKOG"

Transkript

1 GOTSKA SANDÖNS NATIONALPARK SÄLAR,SANDSTRÄNDER OCH TROLSK SKOG

2 Nästan varje år häckar havsörnen på ön. Vi talar inte om var, men det ges många tillfällen att se örnparet då de jagar längs öns stränder. ÖN UTAN HAMN»Een Treekantigh ÖÖ, alt öfwerwäxt medh skogh och rundt omkring een Hwiit Sandstrandt» Beskrivningen från 1644 stämmer alltjämt. En del av Gotska Sandön blev nationalpark redan År 1963 blev hela ön nationalpark och 1988 utökades parken till 300 meter ut i havet. Ön är en av Sveriges mest isolerade platser och med sand som ständigt förflyttar sig finns ingen hamn. Den unika miljön har inneburit att många mycket sällsynta insekter funnit en fristad på Gotska Sandön. Stranden är nästan tre mil lång och består till största delen av sand. Fast berg finns först 70 meter under havsytan. Högsta punkten ligger 42 meter över havet och är en av de tusentals sanddyner som täcker ön. Gotska Sandöns nationalpark ligger mitt i havet 38 km norr om Fårö och 90 km från närmaste svenska fastlandet. Ön har formats av is, vågor, strömmar och vind sedan istidens slut och är ständigt utsatt för förändring. Gotska Sandön är en del av ett långsträckt område med sand och grus som sträcker sig från Fårö via Salvorev och ut till Kopparstenarna. Utgiven av: Länsstyrelsen i Gotlands län. Tryckår: Tryckeri: Lenanders Grafiska, 74082, Kalmar. Upplaga: ex

3 Sandens allra finaste korn kallas flygsand. Kornen är fria och låter sig flyttas av vinden. Den sand som bygger upp Gotska Sandön har transporterats ganska långt av smältvattnet från inlandsisen. När landet har stigit har sanden sorterats och flyttats av vinden. Flygsanden är torr och näringsfattig. Flera av de växtarter som lever i sandmiljön har anpassats att leva i den här miljön under lång tid. Många av arterna har utvecklat en enastående tålighet mot översandning och uttorkning. De har kraftiga rotsystem som binder sanden samtidigt som de tål översandning. I den rörliga flygsanden kan till exempel sandrör, strandråg och sandstarr slå rot. En andra våg av växter slår rot när sanddynen inte är lika rörlig, som till exempel borsttåtel, sandsvingel, sandtimotej, backtimjan och fältsippa. Dynen har då en mer heltäckande vegetation. Vid längre perioder utan sandflykt slår träd rot i flygsanden, främst tall. Genom att tallen har en djupgående pålrot klarar den att finna vatten på större jorddjup vid svår torka. Trädets tjocka bark och grenfria stam gör den dessutom väl anpassad att tåla brand.

4 Gotska Sandöns isolerade läge har medfört en fattig däggdjursfauna. Av landlevande däggdjur finns skogshare och fladdermöss representerade.

5 Hav 19% Skog 69% Sand 12% NATIONALPARKEN I KORTHET AREAL: hektar (36,5 kvadratkilometer) BESLUTSÅR: 1909 (då 368 hektar) NÄRMASTE HAMNAR: Skär, Lauter och Fårösund LÄN OCH LANDSKAP: Gotland NATURTYP: Hav, strand, dynlandskap och barr- och lövskog SKOGEN BINDER SANDEN Skogslandskapet är trolskt. Tallskogen breder ut sig över den ljungtäckta marken. Här och var finns inslag av lövskogar som är en rest från äldre tider. Första gången ön stack upp ur havet var för ca 7000 år sedan och sedan dess har den varit under ständig utveckling. Sin form har ön fått av naturkrafterna, den vanligaste vindriktningen är sydvästlig. På stränderna driver sanden när det blåser och bygger upp randdynen. För drygt hundra år sen fick man skyddsplantera för att sanden inte skulle ta över skog och bebyggelse. Sedan dess har sanden endast fritt spelrum i strandzonen. Gotska Sandön är täckt av skog, främst tallskog men insprängt, där förutsättningarna är gynnsamma, finns gamla lövskogsbestånd. Den vackra tallskogen har varit utsatt för omfattande avverkningar under perioden samt skogsbränder men det finns områden med månghundraåriga tallar kvar. Där tallskogen är uppväxt kan man se hundratals meter in mellan träden vilket visar att skogen har en förmåga att gallra sig själv. Mellan tallarna kan man bitvis finna mängder av blåbär, lingon och svamp när det är säsong. Naturen kan vid första anblicken tyckas enformig men sett till artrikedomen är den rik.

6 VÅR ENTRÉ Genom de naturliga förutsättningarna saknar Gotska Sandön hamn. Varje strand är en entré till nationalparken. Hit kommer passagerarfartyget och här kan besökande fritidsbåtar ankra upp. BESÖKARE MED TURBÅT Vid gynnsam vindriktning angör passagerarfartyget stranden Las Palmas där fartyget kan gå ända intill land och landstigning sker via en trappa. Vid annan vindriktning kan fartyget bli tvunget att lägga till utanför någon av de andra stränderna på ön och gäster och bagage får läktras iland. Det innebär att tillsynspersonalen kör iland allt och alla med gummibåt. Då ingen persontransport erbjuds på ön måste besökaren räkna med att vandra en till tio kilometer från landstigningsplatsen till Lägerplatsen. Allt bagage transporteras med traktor och vagn till Lägerplatsen. BESÖKARE MED EGEN BÅT Besökaren med egen båt är välkomna att lägga till utanför eller vid valfri strand utifrån vindläget. Skriv gärna in er i gästboken för besökande båtar så vet vi att ni varit här om något senare händer eller någon frågar efter er. Gästboken finns på tillsynsmannakontoret i Fyrbyn. Tänk på att vindkantringar kan komma snabbt och oförutsett, så lämna aldrig ankrad båt utan tillsyn någon längre stund. Observera att det är förbjudet att vistas inom sälskyddsområdet runt Säludden. KONTAKT / HITTA HIT Du når Gotska Sandöns nationalpark med turbåt som går från Nynäshamn och Fårösund under perioden slutet av maj till början av september. Bokningar av resa och boende sker via Sandöresor: Telefon , E-post: info@sandoresor.se. Obs! Resa och boende måste förbokas, ingen direktförsäljning vid avgång. Förvaltare: Länsstyrelsen i Gotlands län. Tillsynsman: (Ej bokning!). Telefon:

7 FYRBYN Väl på Gotska Sandön är Fyrbyn vid Norra fyren den naturliga samlingspunkten. Här finns Gotska Sandöns Natur- och hembygdsmuseum, här bor tillsynsmännen och besöksvärdarna och straxt intill ligger lägerplatsen där besökarna kan övernatta i tält, hyrtält, vandrarhem eller stugor. Man kan också övernatta i två hus i Fyrbyn. Från Fyrbyn går stigar och vägar ut över ön. Man kan givetvis välja att gå längs stranden också. LÄGERPLATSEN - STUGOR På Lägerplatsen finns stugor med tvåbäddsrum, trebäddsrum och fyrbäddsrum. Två rum delar på ett kök. Torrtoalett finns mellan meter bort. VALFRID, FYRBOSTÄDERNA I FYRBYN Önskar man högre standard finns stugan Valfrid och fyrvaktarbostäderna. Valfrid var tidigare tjänstebostad för naturvårdsverkets personal. Stugan har två tvåbäddsrum (våningssängar), allrum, litet kök och dusch/wc. I Fyrbyn finns fyrvaktarbostäderna Litt B och Litt C, Litt B hyrs som en enhet och har plats för upp till åtta personer i tvåbäddsrum. Stort kök och dusch/wc. Litt C har två fyrbäddsrum (våningssängar) som hyrs ut var för sig. Rummen delar på ett stort kök och dusch/wc. VANDRARHEM Ett enkelt vandrarhem är inrymt i en byggnad. Det finns sex rum med tre till fyra bäddar vardera. Torrtoalett finns 100 meter bort. Matlagning sker i kokhuset på Lägerplatsens mitt. TÄLT/HYRTÄLT Det går bra att ta med eget tält eller hyra ett färdiguppställt tält på trall med två sängar, observera att sängarna är 180 cm långa. I hyrtälten finns madrass, täcke och kudde. Bor man i eget tält får man sätta upp det inom ett markerat område på Lägerplatsen. Matlagning sker i kokhuset på Lägerplatsens mitt.

8 TÄNK PÅ ATT: Alla kök är grundutrustade med glas, porslin, bestick, stekpanna och kastruller. I alla boenden inklusive hyrtält finns madrass, täcke och kudde. Lakan och örngott tar du med själv. Det inte finns någon möjlighet att handla mat eller andra förnödenheter på ön. Allt sådant tar du själv med dig. Kom ihåg att ta med mat för en extradag, eftersom passagerarbåten kan hindras av hårt väder! Det finns god tillgång på vatten. Det finns ett enkelt tvättrum med handfat och kallvattendusch på Lägerplatsen. Kylmöjligheter finns till samtliga boenden. Grillar finns på Lägerplatsen och vid fyrbostäderna och Valfrid. Ta med egen grillkol. Bagaget körs från stranden till lägerplatsen. Besökare går och det kan vara en promenad på upp till 10 km beroende på var båten angör. I natur- och hembygdsmuseet säljs böcker, kartor, vykort och tröjor med Sandötryck. Försäljningen är öppen cirka en halvtimme per dag. HUVUDENTRÉ OCH UTFLYKTSMÅL Gotska Sandön hyser mängder av sevärdheter, såväl natur som historiska. Allt finns inom, som mest, en dagsutflykt bort. Du kan välja att gå våra fina skogsvägar och stigar eller att vandra längs stränderna. Längs de flesta slingorna finns flera sevärdheter. HUVUDENTRÉ Fyrplatsen har vi gjort till vår huvudentré. Här finns natur- och hembygdsmuseet och härifrån går stigar till olika sevärdheter på ön. Lägerplatsen ligger ett stenkast bort.

9 1 FYRPLATSEN Ett besök i Natur- och hembygdsmuseet ger en bra introduktion till Sandöns geologi, natur och kulturhistoria. 2 KAPELLÄNGET Vackert lövskogsänge med ek och hassel men även Sveriges grövsta idegran. I änget ligger kapellet som alltid är öppet. 3 GAMLA GÅRDEN En fridfull äldre gårdsmiljö med byggnader från talet. Här etablerades en gård så tidigt som Gården övergavs i slutet av 1800-talet. 4 BREDSANDSUDDE En spännande udde under ständig förändring av havets vågor. Bra plats för fågelskådning. 5 LAS PALMAS Vackert strandområde med silverfärgade gamla tallar på dynen. Sandöbåten lägger ofta till här. 6 HÖGA ÅSEN En mäktig flygsandsås som är över 40 meter hög och som sträcker sig flera kilometer. Här finns många gammeltallar och utsikten är bitvis hänförande.

10 TECKENFÖRKLARING BARR- OCH BLANDSKOG SAND RASTPLATS ENTRÉ VANDRARHEM INFORMATIONSPLATS TÄLTPLATS DRICKSVATTEN UTSIKTSPLATS - SÄL TORRDASS SEVÄRDHET SOPSORTERING FÅGELSKÅDNING UTFLYKTSMÅL Gotska Sandön nationalpark

11 VANDRINGSLEDER (Tiderna är beräknade på 4 km/h) HAMNUDDSVÄGEN, 6,1 km (1 h. 30 min.) NYA ÖSTERBOVÄGEN, 5,5 km (1 h. 20 min.) NYMANS BILVÄG, 3,8 km (1 h.) PRÄSTVÄGEN, 1,1 km (15 min.) TÄRNUDDSVÄGEN, 8,4 km (2 h. 10 min.) ÖSTERBOVÄGEN, 6,4 km (1 h. 40 min.) DYNVÄGEN, 6,5 km (1 h. 40 min.) Kartbilder Länsstyrelsen i Gotlands län Lantmäteriet GRÅSÄL Gråsälen är det vanligaste vattenlevande däggdjuret som besöker Sandön med omgivande vatten. Säludden på öns nordostsida är sälskyddsområde (streckad linje) med tillträdesförbud året runt. Ett undantag är den särskilda spången och gömslet.

12 FÅGELLIV Gotska Sandön har, på grund av öns stora brist på öppet, stående sötvatten, få häckande fågelarter men har ändå ett rikt fågelliv vår och höst då flyttfåglarna passerar. I tallskogen är de vanligaste häckfåglarna grå flugsnappare, bofink, svartmes, kungsfågel, rödstjärt och större korsnäbb. Mera sparsamma arter i tallskogen inkluderar nattskärra, svartvit flugsnappare, rödhake, trädpiplärka, grönsiska, grönfink, korp, kråka, sparvhök, duvhök och lärkfalk. En art som på andra håll är karaktärsart i tallskog är spillkråka. Den saknas på Gotska Sandön, och därav saknas arter som för sin häckning använder gamla hål av spillkråka, som skogsduva och pärluggla. Områdets fuktiga lövmiljöer, så kallade morar, hyser ett ganska rikt fågelliv med lövsångare, koltrast, taltrast, stare, gärdsmyg, trädkrypare, blåmes, talgoxe, grönsångare, härmsångare, trädgårdssångare, svarthätta, större hackspett och göktyta. Mera tillfälligt och sparsamt häckar här arter såsom lundsångare, mindre flugsnappare, nötkråka, sommargylling och stenknäck. Bredsand är det strandområde på Gotska Sandön som tilldrar sig störst intresse för fågelskådare. Från uddens yttersta dyner har man god utblick över förbipasserande fåglar. I de kustnära dynerna finns månghövdade kolonier av både silltrut och fisktärna. I de tillfälliga lagunbildningar som ofta finns vid Bredsand rastar flera arter vadare och änder under sträcktid. Här ser man större strandpipare och strandskata, som är öns talrikaste vadare. På stränderna häckar även svärta, ejder, småskrake, strandskata, fiskmås, gråtrut, havstrut, enstaka silvertärnor. Sädesärla är talrik längs stränderna och vid bebyggelse. I anslutning till bebyggelse häckar törnskata och ibland även ladusvala, hussvala och svart rödstjärt.

13 SILLTRUT Larus fuscus Silltrutens röda näbbfläck retar boungar att picka på den. Det stimulerar föräldern att mata ungen. ARTNAMN Latinskt namn GRÅ FLUGSNAPPARE Muscicapa striata

14 VÄXTER Gotska Sandön har en vegetation som skiljer sig från den man finner på Gotland. Ön är uppbyggd av flygsand, vilken är mager och på de flesta håll kalkfattig. På några håll finns kalkhaltiga inslag vilket gör att vegetationen liknar gotländska förhållanden. Dynerna domineras av den vackra strandrågen, vars kraftiga ax blommar under högsommaren. I dynerna finns också talrikt med östersjörör, som är en hybrid mellan sandrör och bergrör. Den talrikaste blomväxten på dynerna är utan tvekan den iögonfallande och storblommiga örten strandvial. I mindre rörlig sand dominerar borsttåtel, sandstarr och sandsvingel. På flackare mark med mindre rörlig sand är fältsippan nästan överallt närvarande. Här ses också kuddar av backtimjan, liksom gulmåra, blåklocka, flockfibbla, gul fetknopp, vitmåra, blåmunkar och kattfot. På sydvästra delen av ön finns rika bestånd av den ovanliga växten martorn. I fuktsänkor innanför stranddynerna kan man hitta majviva men också orkidéer som kärrknipprot och purpurknipprot. Det inre dynkärret på Bredsand är FÄLTSIPPA Pulsatilla pratensis RÖD SKOGSLILJA Cephalanthera rubra

15 en sådan sänka. Här växer dessa orkidéarter i stora mängder. Här finner man även den oansenliga orkidén spindelblomster. På öppna gräsmarker växer brudbröd, knölsmörblomma, ängsfryle, getväppling, smultron, rosettjungfrulin, mandelblom, lundtrav, äkta johannesört och käringtand. På torrängarna vid Hamnudden växer sällsyntheter som luddvedel och timjansnyltrot. Morarna hör till de botaniskt rikaste områdena, och här förekommer mer krävande skogsväxter som liljekonvalj, ekorrbär, blåsippa, gökärt, myskmadra och skogskovall samt orkidéer som nattviol och ståtliga exemplar av vit skogslilja. På de mäktiga randdynerna kan man träffa på den vackra röda skogsliljan, som har sina rikaste förekomster vid Höga land och innanför Kyrkudden. Tallskogen är mager och domineras av ris, såsom lingon, blåbär och ljung. Här påträffar man även skogsstjärna och linnea. KNÄROT Goodyera repens STRANDVIAL Lathyrus japonicus

16 DÖD VED Död ved är ett sammanfattande begrepp på alla döda vedväxter. Det kan vara stående döda träd, så kallade torrakor, eller liggande stammar i form av lågor. Miljön i den döda veden skiljer sig beroende på trädslag eller om veden finns i ett solbelyst eller skuggigt och fuktigt läge. Död ved utgör viktiga underlag för en lång rad växter och djur. Många lavar, mossor och svampar förekommer bara på död ved. En lång rad insekter lever i död ved. En stor grupp skalbaggar där många arter har en stor del av sin livsföring knuten till död ved är långhorningar. Dit hör Gotlands största skalbagge, smedbock. Honan lägger sina ägg i vedspringor på barkfallen, gärna solbelyst död ved av tall. Larvutvecklingen pågår under mer än fyra år, och förpuppningen sker långt inne i veden efter det att larven redan förberett ett stort ovalt kläckhål. Den fullbildade insekten flyger ut under sensommaren och är nattaktiv. Den är mycket svår att hitta på dagen. Kläckhål från smedbock kan ses ganska allmänt och spritt på Gotska Sandön, främst i solbelysta, ofta kustnära lägen i grånade torrakor och lågor. Den döda veden på Gotska Sandön hyser en lång rad i norra Europa mycket sällsynta insekter, och till dem hör smal skuggbagge, kantad kulhalsbock, slät barkbock, tallbarkbrunbagge och strandblombagge. Lågor - liggande stammar

17 SÄSONGEN PÅ ÖN Gotska Sandön är bemannad året runt av tillsynsmän. På grund av det isolerade läget är det endast reguljär trafik under sommarhalvåret varför vi valt att presentera de månader du på ett lätt sätt kan besöka Gotska Sandön. Maj Våren kommer sent på Sandön och är en spännande tid med tanke på alla flyttfåglar som stannar till under sin flygning mot norr. Bredsandsudde är den givna skådarplatsen. Kapellänget fagas rent från höstens löv. Ejderhonorna dyker upp med sina nyckläckta ungar. I dynkärret blommar majvivan så att marken lyser rosa. Fältsippan blommar ymnigt på burgar och torrängar. Juni Nu börjar sommaren. Det är en livlig fågelsång i lövskogsområdena. Rariteter som sommargylling och lundsångare kan ibland höras i lövverket i slutet av maj, början av juni. Skogsliljorna börjar blomma, de vita först och sedan de röda kring midsommar. Den vackra linnean breder ut sig i skogsmarkerna. Juli Sköna promenader längs stränderna med stopp längs alla sevärdheter. Säludden är en given punkt. På södra delen av ön kan man plocka smultron. Purpurknipproten blommar ymnigt. På strandburgen breder gulmåra och backtimjan ut sig och sprider en välbehaglig doft. Augusti Nu är det slåttertider i kapellänget. Vadarfåglar börjar sträcka från norr. Vi är nu inne i insektstider. Den mäktiga smedbocken svärmar under en kort tid under varma nätter. Tallbockar, myrlejonsländor, blå praktbagge är några kryp du kan träffa på. September Säsongen närmar sig sitt slut. De stora flyttfågelsträcken vänder nu söderut. Höstklimatet är milt på grund av det varma havet. I skogen mognar lingon, blåbär och gula kantareller.

18 FÖRESKRIFTER Inom nationalparken gäller speciella regler. Fullständiga föreskrifter finns på separata skyltar i Fyrbyn, på Lägerplatsen och ovanför de flesta stränderna och på Du får plocka bär och matsvamp för eget bruk. Eldning och grilling utan tillstånd är förbjuden på grund av den stora brandrisken. Fråga personalen om tillstånd. På lägerplatsen finns grillar du kan använda. Lämna ön orörd. Du får inte ta med eller flytta på djur, insekter, växter, träd, stenar eller strandved. Husdjur och vilda djur får inte föras iland på Gotska Sandön. Tältning är endast tillåten på lägerplatsen. Inom sälskyddsområdet vid Säludden är det tillträde förbjudet med undantag för den särskilda spången och gömslet.

19 FEM SAKER DU INTE FÅR MISSA SÄLARNA Vid säludden kan du få möjlighet att från gömslet studera gråsälarnas liv på nära håll. En häftig naturupplevelse. MYRLEJONEN Myrlejonet har fått sitt namn av att den under sitt larvstadium i trattformiga, branta sandgropar fångar sitt byte. BREDSANDSUDDE Bredsand är en landtunga som ständigt förändras. De magnifika stranddynerna är de vackraste på Gotska Sandön. HÖGA LAND Stranddynen på Gotska Sandön är som brantast vid Höga Land. Här kan man se lager av sand från inlandsisens avsmältning. FYREN Fyren invigdes 1859 och är ännu i drift. Det är en av de första så kallade Heidenstammarna i Sverige. Fyren visas de dagar det inte går turbåt till ön! Skogslandskapet är magiskt. Tallskogen breder ut sig över den ljungtäckta marken. Här och var finns inslag av lövskogar som är en rest från äldre tider.

20 1. ABISKO Lättillgänglig fjälldal med en ovanligt rik flora. 2. STORA SJÖFALLET / STUOR MUORKKE Mäktiga fjälltoppar, glaciärer och tallurskogar. 3. SAREK Storslagen och krävande vildmark i ett unikt fjällandskap. 4. PIELJEKAISE Vidsträckta orörda fjällbjörkskogar. 5. SONFJÄLLET Lågfjäll och naturskog med gott om björn. 6. HAMRA En sällsynt helhet av naturliga skogar, myrar och vattendrag. 7. ÄNGSÖ Genuint odlingslandskap med betesdjur och slåtter. 8. GARPHYTTAN Äldre odlingslandskap där många sångfåglar har fått en fristad. 9. GOTSKA SANDÖN Unik och sällsamt vacker ö med milsvida sandstränder. 10. DALBY SÖDERSKOG Lummig lövskogslund på den skånska slätten. 11. VADVETJÅKKA Sveriges nordligaste nationalpark är ett fjäll med djupa grottor. 12. BLÅ JUNGFRUN Sägenomspunnen ö med släta berghällar, ädellövskog och vacker utsikt. 13. NORRA KVILL En av få urskogs artade skogar i södra Sverige. 14. TÖFSINGDALEN Dalgång med tallurskogar, blockmarker och forsande vatten. 15. MUDDUS / MUTTOS De stora myrarnas och urskogarnas land. 16. PADJELANTA / BADJELÁNNDA Böljande fjäll hedar och stora sjöar långt från närmaste väg. 17. STORE MOSSE Det största svenska myrområdet söder om Lappland. 18. TIVEDEN Skogslandskap med vildmarkskänsla. 19. SKULESKOGEN Kust med storslagna utsikter och världens högsta landhöjning. 20. STENSHUVUD Kustberg, ädel lövskog, inbjudande hedar och stränder. 21. BJÖRNLANDET Berg, stup och storskog med spår av forna tiders bränder. 22. DJURÖ Skärgårdslandskap i Västeuropas största insjö. 23. TYRESTA Orörd storskog strax söder om Stockholm. 24. HAPARANDA SKÄRGÅRD Skärgårdslandskap med långgrunda sandstränder. 25. TRESTICKLAN Väglös ödemark med milsvida utsikter från tallklädda bergsryggar. 26. FÄRNEBOFJÄRDEN Mosaik av lövrika skogar och vatten vid nedre Dalälven. 27. SÖDERÅSEN Lövskogar, rasbranter, strömmande vattendrag och ett rikt växt och djurliv. 28. FULUFJÄLLET Här vid Sveriges högsta vattenfall möter urskogen fjället som är vitt av lav. 29. KOSTERHAVET Artrikt havsoch skärgårdsområde med landets enda korallrev. naturvardsverket.se Ansvarig för Sveriges nationalparker. Foto: Magnus Martinsson/N, Magnus Lepschi, Caroline Bernander, David Lundgren, Anders Liljegren, Petter Rimfors och Thomas Persson

NORRA KVILL SMÅLÄNDSK TROLLSKOG

NORRA KVILL SMÅLÄNDSK TROLLSKOG NORRA KVILL SMÅLÄNDSK TROLLSKOG SKOGSGRYNING Det är tidig morgon. Ett sömnigt dis skymtar mellan trädstammarna när jag börjar min vandring genom skogen. Allt är stilla. Tystnaden är slående, en lyx som

Läs mer

Så bildas en nationalpark

Så bildas en nationalpark Så bildas en nationalpark 1. ABISKO 2. STORA SJÖFALLET STUOR MUORKKE 3. SAREK 4. PIELJEKAISE 5. SONFJÄLLET 6. HAMRA 7. ÄNGSÖ 8. GARPHYTTAN 9. GOTSKA SANDÖN 10. DALBY SÖDERSKOG 11. VADVETJÅKKA 12. BLÅ JUNGFRUN

Läs mer

en guide till vår Finaste natur

en guide till vår Finaste natur SVEriges 29 nationalparker en guide till vår Finaste natur Upptäck sveriges nationalparker Nationalpark är det finaste ett naturområde kan bli. Tillsammans bildar Sveriges nationalparker en storslagen

Läs mer

SVERIGES 29 NATIONALPARKER EN GUIDE TILL VÅR FINASTE NATUR

SVERIGES 29 NATIONALPARKER EN GUIDE TILL VÅR FINASTE NATUR SVERIGES 29 NATIONALPARKER EN GUIDE TILL VÅR FINASTE NATUR UPPTÄCK SVERIGES NATIONALPARKER Nationalpark är det finaste ett naturområde kan bli. Tillsammans bildar Sveriges nationalparker en storslagen

Läs mer

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Långhultamyren är ett naturreservat på nästan 800 hektar. Det är först och främst det stora myrarna som vi vill skydda. Men du är självklart välkommen att

Läs mer

MUDDUS/MUTTOS NATIONALPARK

MUDDUS/MUTTOS NATIONALPARK MUDDUS/MUTTOS NATIONALPARK I VÄRLDSARVET LAPONIA DJUPA GAMMEL- SKOGAR OCH MYRAR VIDA SOM HAV Foto: Tor Lundberg Tuorda NILS-OLA PARFFA, RENSKÖTARE SIRGES: DET ÄR INTE MÅNGA RENSKÖTARE SOM FÅR SE HÄNGLAVSKOGAR

Läs mer

MYLLRET I DEN GAMLA SKOGEN

MYLLRET I DEN GAMLA SKOGEN MYLLRET I DEN GAMLA SKOGEN En urskog eller gammelskog har växt upp av sig själv och skapar sin egen ordning. Träd får bli urgamla och när de dör trillar de omkull, ibland huller om buller. Så såg skogarna

Läs mer

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN Upptäck Biskopstorp Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder! Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda bergen ovanför

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa

Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa 2013 Bengt Oldhammer Innehåll Uppdrag 3 Metodik 3 Resultat 3 Referenser 7 Bilagor bilder och karta 8 Omslagsbild: Råtjärnen med

Läs mer

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix 2013-11-28 1 Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix Andra remissomgången Badstränder på Halsön I förslaget är det 20 områden som föreslås ha utvidgat strandskydd. Inför översynen fanns det 106

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar Österlenleden, Simrishamn Kuskahusen 4 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar I följande alternativ har du möjlighet att vandra den östra delen

Läs mer

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se Vikten av småbiotoper i slättbygden www.m.lst.se Titel: Utgiven av: Text och bild: Beställningsadress: Layout: Tryckt: Vikten av småbiotoper i slättbygden Länsstyrelsen i Skåne län Eco-e Miljökonsult (Malmö)

Läs mer

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg Estland 2012 Under vintern/våren 2012 hölls en studiecirkel om Estland och i mitten av maj begav sig 18 av föreningens medlemmar dit under en nio dagar lång resa. Redan från bussfönstret på väg mot Stockholm

Läs mer

Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden

Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden Nässundet Norr om Hytte ligger "Nässundets Station - vedungsbageri och värdshus". Detta är inhyst i en byggnad som förr var järnvägsstation. När

Läs mer

Innehåll. Flerdagarsäventyr

Innehåll. Flerdagarsäventyr Innehåll Endagspass 30-40 km Hälleforsnäs-Bälgviken, km Mörkö-Trosa, km Mölnbo-Gnesta, 33 km Hälleforsnäs-Malmköping, 33 km Björkhagen-Handen, 38 km 74 76 78 80 84 88 1000 kilometer löpäventyr Introduktion

Läs mer

Naturreservat i Säffle kommun

Naturreservat i Säffle kommun Naturreservat i Säffle kommun Naturreservatet Yttre Hedane På sidan 12 hittar Du en kommunövergripande karta med naturreservaten och på sidan 13 finns en tillhörande lista över naturreservaten samt koordinater

Läs mer

Restaureringsplan Värmlandsskärgården

Restaureringsplan Värmlandsskärgården RESTAURERINGSPLAN Datum 2016-02-12 Referens 512-255-2016 Sida 1(6) Restaureringsplan Värmlandsskärgården Natura 200-kod och namn: SE0610006 Värmlandsskärgården Projektområde: 3 Kommun: Grums kommun & Säffle

Läs mer

Välkommen till Naturstig Miskarp

Välkommen till Naturstig Miskarp Välkommen till Naturstig Miskarp Naturstig Miskarp kom till under Mjölby Golfklubbs arbete med GEOcertifiering. Under arbetet såg man en möjlighet att skapa en lärorik naturstig för allmänheten som en

Läs mer

Strandinventering i Kramfors kommun

Strandinventering i Kramfors kommun Strandinventering i Kramfors kommun Bredkaveldun Utförd av biolog Bernt Persson 2011 Syfte Strandinventeringen utfördes med syfte att ge ett underlag som både kan användas av kommunen vid löpande handläggning

Läs mer

GAMLA EKAR (Querqus robur) som ekosystem

GAMLA EKAR (Querqus robur) som ekosystem GAMLA EKAR (Querqus robur) som ekosystem Inom Nolhagaområdet finns en hel del gamla och mycket stora träd. De flesta är ekar, men även av bok, lind, ask, björk, lärk samt tall och gran finns det enstaka

Läs mer

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Club Eriks noga utvalda upplevelser Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Höga kusten är ett unikt kustområde i Ångermanland som sedan istiden haft en landhöjning på 800 meter, vilket är världsunikt,

Läs mer

Vandringsleder. Mjölby. Skogssjöområdet: Röda skogsslingan Gula sjöslingan Istidsspåret. Östgötaleden: Skogssjön-Örbacken Skogssjön-Bleckenstad

Vandringsleder. Mjölby. Skogssjöområdet: Röda skogsslingan Gula sjöslingan Istidsspåret. Östgötaleden: Skogssjön-Örbacken Skogssjön-Bleckenstad Vandringsleder Mjölby Skogssjöområdet: Röda skogsslingan Gula sjöslingan Istidsspåret Östgötaleden: Skogssjön-Örbacken Skogssjön-Bleckenstad Skogssjöområdet Skogssjöområdet bjuder på ett imponerande koncentrat

Läs mer

Trädesmarker i västra Åhus

Trädesmarker i västra Åhus Trädesmarker i västra Åhus Inventering av trädesmarker i västra Åhus 2005 Inventering av trädesmarker i västra Åhus Den 10-14 juli 2001 inventerade jag förekomsten av trädesmarker strax väster om tätorten

Läs mer

GOTSKA SANDÖNS NATIONALPARK SÄLAR,SANDSTRÄNDER OCH TROLSK SKOG

GOTSKA SANDÖNS NATIONALPARK SÄLAR,SANDSTRÄNDER OCH TROLSK SKOG GOTSKA SANDÖNS NATIONALPARK SÄLAR,SANDSTRÄNDER OCH TROLSK SKOG VÄLKOMMEN TILL ÖN MITT I HAVET ETT PARADIS PÅ JORDEN ÄR GOTSKA SANDÖN, ÖSTERSJÖNS PÄRLA, EN AV SVERIGES SKÖNASTE KLENODER Albert Engström

Läs mer

Stengärden och ängar. Väddklint. Sandvita. Oxtunga. Blåeld. Pukvete

Stengärden och ängar. Väddklint. Sandvita. Oxtunga. Blåeld. Pukvete Stengärden och ängar Väddklint Sandvita Stenskvättan är en av golfbanans karaktärsfåglar. Flera par häckar i stenmurar och rösen. Stenskvättan anländer från vinterkvarteren i Afrika i början av april och

Läs mer

11 12 10 23 13 14 15 22 21 20 9 7 6 8 156 19 16 5 17 1 2 3 Stomsås 4 18

11 12 10 23 13 14 15 22 21 20 9 7 6 8 156 19 16 5 17 1 2 3 Stomsås 4 18 11 12 23 13 15 14 7 17 5 1 2 3 Stomsås 4 18 8 6 19 16 9 10 9. Hökås utsiktsplats med övernattningsmöjlighet Detta är en förnämlig utsiktsplats, omkring 200 meter över havet, varifrån man har en milsvid

Läs mer

Bildande av naturreservatet Högemålsbranten i Jönköpings kommun

Bildande av naturreservatet Högemålsbranten i Jönköpings kommun BESLUT Sida 1/8 Doss nr 0680-02-226 Marie Andersson Områdesskydd Naturavdelningen 036-39 5408 Enligt sändlista Bildande av naturreservatet Högemålsbranten i Jönköpings kommun Beslut Länsstyrelsen förklarar

Läs mer

Sinnenas stig GNESTA

Sinnenas stig GNESTA Sinnenas stig GNESTA Välkommen till denna promenad där du ska få en sinnesupplevelse samtidigt som du får en härlig vandring i Gnestas vackra miljö. Fokus är på DIG och dina sinnen, tanken är att du ska

Läs mer

Rövarna vid Rövarberget

Rövarna vid Rövarberget Rövarna vid Rövarberget 4 Bengt Oldhammer, Orsa Sägnerna berättar om de hemska rövarna vid Rövarberget som överföll klövjeforor på väg till den stora vintermarknaden vid Jamtmot i norra Mora kommun. Det

Läs mer

Hall- Hangvars naturreservat

Hall- Hangvars naturreservat Hall- Hangvars naturreservat I Hall och Hangvar socknar ligger Gotlands största naturreservat som har en areal på 2165 har. Här kan man uppleva underbara solnedgångar eller bara vandra omkring i omgivningarna

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Fågeltorn/Plattformar i sydöstra Sörmland. En sammanställning från Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Per Eriksson/Jan Gustafsson

Fågeltorn/Plattformar i sydöstra Sörmland. En sammanställning från Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Per Eriksson/Jan Gustafsson Fågeltorn/Plattformar i sydöstra Sörmland En sammanställning från Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Per Eriksson/Jan Gustafsson Omslagsfoto Skräntärna, Thomas Larsson. Övriga bilder i sammanställningen

Läs mer

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige.

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige. Bergfink 5 Ord n i n g tättingar, fa m i l j f i n k a r Utseende: 14 16 centimeter. Hannen (bilden) har svart huvud och rygg, orangefärgat bröst och vit undersida med mörka fläckar på sidorna. Honan är

Läs mer

Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA. är huvudregeln

Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA. är huvudregeln Allemansrätten INTE STÖRA - INTE FÖRSTÖRA är huvudregeln Det som vi idag kallar allemansrätten är det som blev kvar när allas intressen av naturtillgångar hade tillgodosetts i Sverige under medeltiden.

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning inom planområde för Vista skogshöjd, Vistaberg

Översiktlig naturvärdesbedömning inom planområde för Vista skogshöjd, Vistaberg Naturvärdesbedömning 1 (9) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Översiktlig naturvärdesbedömning inom planområde för Vista skogshöjd, Vistaberg POSTADRESS Miljö- och

Läs mer

Stort naturvårdsintresse efter branden i Västmanland

Stort naturvårdsintresse efter branden i Västmanland Stort naturvårdsintresse efter branden i Västmanland Foto: Roger Andersson Ett hundratal av landets arter insekter, svampar och vissa växter är beroende av skogsbränder. Ett unikt stort naturreservat planeras

Läs mer

Rapport från inventering av naturområden vid Välsviken i Karlstads kommun

Rapport från inventering av naturområden vid Välsviken i Karlstads kommun RAPPORT 1(6) Datum 2013-08-29 Diarienr Västra Värmlands distrikt Roger Gran Sundsgatan 17, 661 40 Säffle roger.gran@skogsstyrelsen.se Tfn 0533-46176 Rapport från inventering av naturområden vid Välsviken

Läs mer

Fågelbesöksled Nyköping Väst

Fågelbesöksled Nyköping Väst Fågelbesöksled Nyköping Väst Fågelbesöksled Nyköping Väst Fågelbesöksleden sträcker sig från Nyköpings hamn vid Täcka udden västerut, utmed väg 800 i Kiladalen. Den följer ett jordbrukslandskap och flertalet

Läs mer

Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016

Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016 Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Metodik och avgränsning... 3 Resultat... 4 Områden... 4 Arter... 4 Områdesredovisning... 5 Litteratur... 11 Framsidans

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet Allemansrätten en unik möjlighet Felix Oppenheim/Folio 1 Allemansrätten Sime/Folio Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning av östra delen av Horgenäs 1:6

Översiktlig naturvärdesbedömning av östra delen av Horgenäs 1:6 Förvaltningen för samhällsplanering Alvesta kommun 342 80 Alvesta Översiktlig naturvärdesbedömning av östra delen av Horgenäs 1:6 Ett program för planering av bebyggelse på vissa delar av Horgenäs 1:6

Läs mer

Dnr CBM 46/05. Till Länsstyrelsen Gotlands län, Naturvård 621 85 Visby

Dnr CBM 46/05. Till Länsstyrelsen Gotlands län, Naturvård 621 85 Visby 2005-12-16 Dnr CBM 46/05 Till Länsstyrelsen Gotlands län, Naturvård 621 85 Visby Remissvar Framtagande av bevarandeplan för särskilda bevarandeområdet (Natura 2000) Gotska Sandön (-Salvorev) (Site code

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 bruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3, OMRÅDESBESKRIVNINGAR bruk Dalsland består av följande dokument: Planförslag

Läs mer

Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands Bro kommun November 2012

Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands Bro kommun November 2012 ADOXA Naturvård org.nr.590419-1037 F-skattsedel finns Skogshall 640 24 Sköldinge Telefon: 0708-804582, Pg 456 10 12-8 E-mail: janne.elmhag@adoxanatur.se Janne Elmhag Naturvärdesbedömning i Ådö skog, Upplands

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

Välkommen ut i det gröna. Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen.

Välkommen ut i det gröna. Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen. Välkommen ut i det gröna Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen. Bättre stigar, nya rymliga toaletter och sittvänliga rastplatser

Läs mer

mellan stillhet och äventyr paddla i Svenljunga

mellan stillhet och äventyr paddla i Svenljunga mellan stillhet och äventyr paddla i Svenljunga en upplevelserik resa Vi vågar påstå att paddling i Svenljunga är en upplevelse som stannar kvar långt efter att kanoten är uppdragen på land. För dig som

Läs mer

Ängenleden Sida 1 av 5. Om Ängen... 1 Vägbeskrivning till Ängen... 1 Beskrivning över Ängenleden... 2-4 Fiske och Kullerholmen... 4 Karta...

Ängenleden Sida 1 av 5. Om Ängen... 1 Vägbeskrivning till Ängen... 1 Beskrivning över Ängenleden... 2-4 Fiske och Kullerholmen... 4 Karta... Ängenleden Sida 1 av 5 Innehållsförteckning Om Ängen... 1 Vägbeskrivning till Ängen... 1 Beskrivning över Ängenleden... 2-4 Fiske och Kullerholmen... 4 Karta... 5 Snabbfakta: Avstånd till Sunne: 30 km.

Läs mer

Vandra i fjället Utrustning: Spade Första förbandslåda Rep/Makramé Kniv med slida Yxa/Såg Tändstål Tändstickor Stormkök Liggunderlag Sovsäck Tandborste som är avklippt Tandkräm i liten behållare Tält/Vindskydd

Läs mer

Bilaga 2. Förteckning över objekt där hänsyn bör tas. Objektnummer hänvisar till karta.

Bilaga 2. Förteckning över objekt där hänsyn bör tas. Objektnummer hänvisar till karta. Bilaga 2. Förteckning över objekt där hänsyn bör tas. Objektnummer hänvisar till karta. Östra sträckningen Trekilen- Stocklunda Objekt-nr Biotoptyp Y- 1 Rikkärr 146 36 53 704 60 06 Våtmark av rikkärrskaraktär.

Läs mer

Vykort från Castro, Isla de Chiloé

Vykort från Castro, Isla de Chiloé Vykort från Castro, Isla de Chiloé Chiloé är en mycket stor ö, några mil söder om Puerto Montt. Den är 25 mil lång från norr till söder och c:a 5-6 mil från öster till väster. Inga berg på ön är över 1000

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Lyngby, SE0420234 i Kristianstad kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Lyngby, SE0420234 i Kristianstad kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Lyngby, SE0420234 i Kristianstad kommun Restaureringsplan inom Life+-projektet Sand Life för område Lyngby. Bilaga: Karta

Läs mer

Utflyktsprogram 31 maj - 3 juni

Utflyktsprogram 31 maj - 3 juni 31 maj - 3 juni 1. Matresa med ekolunch på Osaby 2. Skogsbruk och stormskog på Osaby 3. Gökotta i hagarna på Höö 4. Söndagmorgon i Bokhultet 5. Huseby bruk och nationalparken Åsnen 6. Biparadiset i Bokhultet

Läs mer

Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6. Vandra i Sverige. Hamnen i Båstad

Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6. Vandra i Sverige. Hamnen i Båstad Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6 Vandra i Sverige Hamnen i Båstad Bjärehalvön, 3 nätter Skummeslövstrand Torekov, 2 vandringsdagar Leden på Bjärehalvön ingår i Skåneleden

Läs mer

Undersökning av brandfält på Stora Getryggen i Delsjöområdets och Knipeflågsbergens naturreservat. Göteborgs och Partille kommuner

Undersökning av brandfält på Stora Getryggen i Delsjöområdets och Knipeflågsbergens naturreservat. Göteborgs och Partille kommuner Undersökning av brandfält på Stora Getryggen i Delsjöområdets och Knipeflågsbergens naturreservat Göteborgs och Partille kommuner Pro Natura Thomas Appelqvist Rickard Gimdal Mikael Finsberg 1997 Bakgrund

Läs mer

Kronobergs läns författningssamling

Kronobergs läns författningssamling Kronobergs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens kungörelse med föreskrifter om naturreservatet Flymossen, Ljungby kommun 07FS 2011:06 Utkom från trycket den 20 juni 2011 beslutade den

Läs mer

Store Mosse, Jönköpings län

Store Mosse, Jönköpings län Sida 1 av 6 Store Mosse, Jönköpings län Store Mosse ligger på småländska höglandet och är det största svenska myrområdet söder om Lappland. Den väldiga myren breder ut sig över tiotusen hektar och bildar

Läs mer

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg.

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg. -MonACO- Med kaktus och mörka grottor -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -MONACO- Litet land med mycket att uppleva, tack vare sin storlek. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner

Läs mer

Grönholmarnas naturreservat

Grönholmarnas naturreservat Grönholmarnas naturreservat Skötselplan Upprättad 2001, Fastställd 2002 Länsstyrelsen Östergötland SKÖTSELPLAN FÖR GRÖNHOLMARNAS NATURRESERVAT Skötselplanen gäller utan tidsbegränsning. En översyn bör

Läs mer

FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009

FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009 FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009 Foto Lars-Erik Nilsson Genomfört och sammanställt av Tunabygdens Fågelklubb Inledning och bakgrund Tunabygdens fågelklubb har på uppdrag

Läs mer

Blommande mångfald Plats: gärna en äng, hage eller vägren

Blommande mångfald Plats: gärna en äng, hage eller vägren ELEVBLAD - Blommor Blommande mångfald Plats: gärna en äng, hage eller vägren 1. Djurkort Tag fram ditt djurkort och fundera på: Är detta en trivsam plats för ditt djur? Skulle djuret kunna bygga ett bo

Läs mer

Ansökan om bidrag för Fjärilarnas marker i Stora Vika

Ansökan om bidrag för Fjärilarnas marker i Stora Vika BILAGA 1 2005-03-14 Ansökan om bidrag för Fjärilarnas marker i Stora Vika Nynäshamns kommun ansöker om bidrag med 70 000 kronor för projektet Fjärilarnas marker i Stora Vika enligt beskrivning nedan. Projektets

Läs mer

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

André 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej, Jag heter Aragon. Jag och min far bor i en liten stuga i en liten stad kallas sed Wood. Här bor det inte många men vi odlar mat så det räcker till alla. Men vi har inte mycket

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000- området Tjurpannan, SE0520187 i Tanums kommun

Restaureringsplan för Natura 2000- området Tjurpannan, SE0520187 i Tanums kommun 1(11) Restaureringsplan för Natura 2000- området Tjurpannan, SE0520187 i Tanums kommun Restaureringsplan inom Life+ projektet GRACE för delområde Tjurpannan Bilaga 1 Karta med restaureringsområden Bilaga

Läs mer

3Tillföra föda till vattenlevande organismer. 4 Ge beskuggning. 5 Tillföra död ved. 6 Bevara biologisk mångfald

3Tillföra föda till vattenlevande organismer. 4 Ge beskuggning. 5 Tillföra död ved. 6 Bevara biologisk mångfald Kantzonernas funktioner Vattendrag och sjöar med omgivande skog, kantzoner, ska betraktas som en enhet. Variationen i naturen är stor och den ena bäcken eller sjön och dess omgivning är inte den andra

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HYSSNALEDEN

VÄLKOMMEN TILL HYSSNALEDEN VÄLKOMMEN TILL HYSSNALEDEN Vad är Hyssnaleden? Hyssnaleden är en cirka 40 km lång vandringsled. I den södra delen av Hyssnaleden finns sydsvensk bokskog och lövskogsnatur och ett odlingslandskap med stora

Läs mer

Översiktlig avgränsning av naturvärden och gröna samband inför detaljplanering Alfred Nobels allé

Översiktlig avgränsning av naturvärden och gröna samband inför detaljplanering Alfred Nobels allé Översiktlig avgränsning av naturvärden och gröna samband inför detaljplanering Alfred Nobels allé Tumba 2015-03-05 Avgränsning är utförd av Dan Arvidsson och Nils Nygren, Samhällsbyggnadsförvaltningen,

Läs mer

Linnéstigen. ärenden än att undersöka våra vägkanters blommor.

Linnéstigen. ärenden än att undersöka våra vägkanters blommor. Linnéstigen VÄGAR OCH VATTENDRAG är betydelsefulla spridningsvägar för växter. Dagens användning av vägsalt har dock utarmat mycket av vägkanternas växtlighet längs de hårt trafikerade stråken. Kvar finns

Läs mer

Gotska Sandön. - ön utan hamn

Gotska Sandön. - ön utan hamn Gotska Sandön - ön utan hamn ÖGotska Sandön ÖN UTAN HAMN Gotska Sandön ligger mitt i Östersjön, 38 km norr om Fårö och 85 km sydost om Landsort. En mindre del av ön skyddades som nationalpark redan 1909,

Läs mer

Historien bakom Skuleskogen

Historien bakom Skuleskogen 33 SLU Umeå Skogshistoria 1, vt-99 Anna-Lena Axelsson 1999-04-26 Historien bakom Skuleskogen av o Anna Garnehs & Asa Svensson 34 Skuleskogen och dess nationalpark Skuleskogen är ett spännande vildmarksområde

Läs mer

Arvidsjaurs Natur & Kultur Guide. Sjöar 37 % Dystrofa sjöar 7 % Alpina vattendrag

Arvidsjaurs Natur & Kultur Guide. Sjöar 37 % Dystrofa sjöar 7 % Alpina vattendrag Älvar BYSKEÄLVEN - GYÖHKAHE Natura 2000 Till Byskeälven räknas förutom själva älvfåran även källflöden och biflöden. Från Guollasjåkkå, Västra och Östra Jerfojaur, Jerfer Seudnur, Västra Kikkejaur, Arvidsjaursjön

Läs mer

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45

Våra vandringsleder. Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Vi på Grums turistbyrå finns i en timrad stuga vid Nyängen där E 18 möter E 45 Tel: 0555-104 50, 0555-420 50 (biblioteket) Fax: 0555-102 30 E-post: turism@grums.se Våra vandringsleder Silverleden, Värmskog

Läs mer

Inventering av upplevelsevärden och värden för rörligt friluftsliv och rekreation i Vidbynäs

Inventering av upplevelsevärden och värden för rörligt friluftsliv och rekreation i Vidbynäs Inventering av upplevelsevärden och värden för rörligt friluftsliv och rekreation i Vidbynäs Sammanfattning Innehållsförteckning Inventering av upplevelsevärden och faktorer av värde för friluftsliv och

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i nationalparksförordningen (1987:938); SFS 2009:729 Utkom från trycket den 30 juni 2009 utfärdad den 17 juni 2009. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07

NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV 2014-10-07 NATURVÄRDES- INVENTERING STRANDNÄRA DELAR AV MÖCKELN, ÄLMHULTS KOMMUN PÅ UPPDRAG AV ÄLMHULTS KOMMUN 2014-10-07 Inventering, text och foto Naturcentrum AB 2014 Strandtorget 3 444 30 Stenungsund Tel. 0303-726160

Läs mer

Med det basta fran Oland! LINDBY. Tomt om hela 6 455 kvm på mellersta Öland med ett lantligt läge på lugn återvändsväg!

Med det basta fran Oland! LINDBY. Tomt om hela 6 455 kvm på mellersta Öland med ett lantligt läge på lugn återvändsväg! Med det basta fran Oland! LINDBY Tomt om hela 6 455 kvm på mellersta Öland med ett lantligt läge på lugn återvändsväg! OM ÖLAND Öland är Sveriges näst största ö och dess minsta landskap. Ön är sedan 1972

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Ängelholms strandskog, SE0420233 i Ängelholms kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Ängelholms strandskog, SE0420233 i Ängelholms kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Ängelholms strandskog, SE0420233 i Ängelholms kommun Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 1. SYFTE Att: restaurera de

Läs mer

Guide till. Naturstigen. vid. Vamlingbo prästgård

Guide till. Naturstigen. vid. Vamlingbo prästgård Guide till Naturstigen vid Vamlingbo prästgård Väg mot Kvarne naturum Stigen är ca. 1 km lång och löper genom lättgången terräng. Det går bra att ta med barnvagn. Välkommen till naturstigen! Stigen är

Läs mer

Naturinventering. skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek,

Naturinventering. skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek, Naturinventering av skogsområde söder om vårdcentralen i Krokek, bl a fastighet 1:76, Norrköpings kommun, Östergötlands län inför fortsatt planarbete för nybyggnation av bland annat förskola och bostadshus

Läs mer

Kronobergs läns författningssamling

Kronobergs läns författningssamling Kronobergs läns författningssamling Länsstyrelsen Länsstyrelsens kungörelse med föreskrifter om naturreservatet Ekhorva i Uppvidinge kommun 07FS 2014:12 Utkom från trycket Den 27 november 2014 beslutade

Läs mer

NATURRESERVAT I UPPSALA LÄN HÅGADALEN- NÅSTEN

NATURRESERVAT I UPPSALA LÄN HÅGADALEN- NÅSTEN NATURRESERVAT I UPPSALA LÄN HÅGADALEN- NÅSTEN Foto: Ana Vera Burin Batarra VÄLKOMMEN TILL NATURRESERVATET HÅGADALEN NÅSTEN Längs Uppsalas västra kant hittar Du detta rika och omväxlande naturreservat.

Läs mer

Hjortmarka Naturreservat. Beslutshandling. Beslut KF 2010-09-01, 131

Hjortmarka Naturreservat. Beslutshandling. Beslut KF 2010-09-01, 131 Hjortmarka Naturreservat Beslutshandling Beslut KF 2010-09-01, 131 Foto framsida: Stellan Andersson, Alingsås Kommun Beslutshandling KF 2010-09-01, 131, reviderad efter regeringsbeslut 2013-10-31, Föreskrifterna

Läs mer

Alkavare kapell med inblick i Sarek. Juli 2013

Alkavare kapell med inblick i Sarek. Juli 2013 Alkavare kapell med inblick i Sarek Juli 2013 Hur man kan besöka Sarek utan alltför stor ansträngning Vi hade under vintern planerat en del tänkbara vägar att ta oss till Alkavare kapell från Ritsem och

Läs mer

Vandra i Portugal. Algarvekusten, 6 nätter Aljezur Sagres, 5 vandringsdagar

Vandra i Portugal. Algarvekusten, 6 nätter Aljezur Sagres, 5 vandringsdagar Algarvekusten, Aljezur - Sagres, 6 nätter 1(5) Vandra i Portugal Algarvekusten, 6 nätter Aljezur Sagres, 5 vandringsdagar Detta paket ger dig en unik vandring längs den vackra, men något vilda, kusten

Läs mer

4126 Gyllebo. Areal värdekärna 41 ha Areal skyddszon 0 ha Areal utvecklingsmark 49 ha Areal arronderingsmark 0 ha

4126 Gyllebo. Areal värdekärna 41 ha Areal skyddszon 0 ha Areal utvecklingsmark 49 ha Areal arronderingsmark 0 ha 4126 Gyllebo Kommun Simrishamn Totalareal 129 ha Naturgeografisk region 8 Areal land 91 ha Objektskategori Ä Areal vatten 38 ha Markägare Sveaskog Areal produktiv skogsmark 87 ha Areal värdekärna 41 ha

Läs mer

Bevarandeplan för. Klövberget (södra) SCI (Art- och habitatdirektivet) Mittpunktskoordinat: 1543249 / 6900148

Bevarandeplan för. Klövberget (södra) SCI (Art- och habitatdirektivet) Mittpunktskoordinat: 1543249 / 6900148 Dnr 511-8928-06 00-001-064 Bevarandeplan för Klövberget (södra) Upprättad: 2006-12-15 Namn: Klövberget (södra) Områdeskod: SE0630129 Områdestyp: SCI (Art- och habitatdirektivet) Area: 46 ha Skyddsform:

Läs mer

Lärarhandledning. Vad gör jag innan, under och efter lektionen?

Lärarhandledning. Vad gör jag innan, under och efter lektionen? Lärarhandledning Lilla Kotts djuräventyr. Från förskolan till årskurs 3 Inledning Lilla Kotts djuräventyr är en lektion som bygger på att barnen ska lära sig mer om djur och natur. Här får barnen träffa

Läs mer

BILDANDE AV NATURRESERVATET GERMANDÖN I LULEÅ KOMMUN

BILDANDE AV NATURRESERVATET GERMANDÖN I LULEÅ KOMMUN 1 (7) Enligt sändlista BILDANDE AV NATURRESERVATET GERMANDÖN I LULEÅ KOMMUN BESLUT Med stöd av 7 kap 4 miljöbalken (1998:808) förklarar länsstyrelsen det område som utmärkts på bifogad karta, bilaga 1,

Läs mer

BETESMARKEN. BYSAMHÄLLET Bete. Foder NYA ODLINGSMETODER FÖRÄNDRAR LANDSKAPET

BETESMARKEN. BYSAMHÄLLET Bete. Foder NYA ODLINGSMETODER FÖRÄNDRAR LANDSKAPET Betesmarken är mycket värdefull för artrikedomen och variationen i odlingslandskapet. Tillsammans med ängen är de bland de mest artrika markslagen i vårt land och har dessutom en lång historia bakom sig...

Läs mer

Torsdagen den 23 maj. Strandskata.

Torsdagen den 23 maj. Strandskata. Skåne Torsdag 23 söndag 26 maj 2013 Reseledare: Hans-Georg Wallentinus Deltagare: Monica Ahlberg, Gunilla, Lundborg, Monika Svensson och Sonia Wallentinus Fotografer: Monica Ahlberg och Gunilla Lundborg

Läs mer

Granskning av Holmen Skogs skogsbruk i Härjedalen. Rapport från Fältbiologernas skogsnätverks inventeringsresa augusti 2015

Granskning av Holmen Skogs skogsbruk i Härjedalen. Rapport från Fältbiologernas skogsnätverks inventeringsresa augusti 2015 Granskning av Holmen Skogs skogsbruk i Härjedalen Rapport från Fältbiologernas skogsnätverks inventeringsresa augusti 2015 Innehållsförteckning Inledning... 4 Metod... 5 Begreppsförklaringar... 6 Områdesbeskrivningar...

Läs mer

Synpunkter på skötsel av olika miljöer i Nitta

Synpunkter på skötsel av olika miljöer i Nitta 2011-02-25 Dnr Sven-Olof Johansson Samhällsföreningen i Nitta Drabantvägen 4 523 99 HÖKERUM Synpunkter på skötsel av olika miljöer i Nitta 2010-05-28 träffades K-G Fridén, Sven-Olof Johansson samt Peter

Läs mer

Bildande av naturreservatet Bjurforsbäcken

Bildande av naturreservatet Bjurforsbäcken FÖRSLAG TILL BESLUT 1 (6) Datum Vår beteckning 2009-06-02 2009-001066 Handläggare: Peter Klintberg Tel: 0226-645047 E-post: peter.klintberg@avesta.se Er beteckning Bildande av naturreservatet Bjurforsbäcken

Läs mer

Myrskyddsplan för Sverige. Objekt i Blekinge län

Myrskyddsplan för Sverige. Objekt i Blekinge län Myrskyddsplan för Sverige Objekt i Blekinge län Särtryck ur Myrskyddsplan för Sverige, delrapport: Objekt i Götaland. Rapport 5670 April 2007 ISBN 91-620-5670-7 ISSN 0282-7298 NATURVÅRDSVERKET NATURVÅRDSVERKET

Läs mer

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2 2009-10-15 Strömstad Kommun VINDKRAFTSPLAN 2009 Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR INNEHÅLL 1. MILJÖBALKEN...2 2. RIKSINTRESSEN, MB 3 & 4 kap...2 2.1 Naturvård, 3 kap 6... 2 2.2 Friluftsliv, 3 kap 6...

Läs mer

7.5.4 Risen - Gräntinge

7.5.4 Risen - Gräntinge 7 och analys Fäladsmarken på Risen 7.5.4 Risen - Gräntinge Naturförhållanden Söder om Genarp ligger ett större skogs- och fäladslandskap som är avsatt som naturreservat för sina höga naturvärden och betydelse

Läs mer

Naturtyper enligt Natura 2000 Områdets naturtyper (se tabell 1 och bilaga 1) konstaterades vid fältbesök 2002.

Naturtyper enligt Natura 2000 Områdets naturtyper (se tabell 1 och bilaga 1) konstaterades vid fältbesök 2002. 1(8) Bevarandeplan för Natura 2000-område SE 0430158 psci beslutat av Regeringen 2003-11. SCI fastställt av EU-kommissionen 2004-12. Bevarandeplan kungjord av Länsstyrelsen i Skåne län 2005-12-16. Kommun

Läs mer

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Textbladet får skrivas ut och kopieras Talgoxen Hallå, hallå, hallå vad är det som står på? Nu kommer våren snart, helt underbart så klart! En talgoxe

Läs mer

Fågellivet i Florarnas naturreservat

Fågellivet i Florarnas naturreservat Jörgen sjöström UOF Fågellivet i Florarnas naturreservat en översikt 1970-2010. 1 9 7 1 0 2 1 1 Det är nästan precis fyrtio år sedan jag första gången besökte det stora myrområdet Florarna i nordöstra

Läs mer