Gotska Sandön. - ön utan hamn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gotska Sandön. - ön utan hamn"

Transkript

1 Gotska Sandön - ön utan hamn

2 ÖGotska Sandön ÖN UTAN HAMN Gotska Sandön ligger mitt i Östersjön, 38 km norr om Fårö och 85 km sydost om Landsort. En mindre del av ön skyddades som nationalpark redan 1909, men 1963 utvidgades nationalparken till att omfatta hela ön utom den lilla kyrkogården i sydväst, och nationalparken har sedan dess en areal om hektar varav hektar land (vattnet närmast ön, 300 m ut från stranden, ingår i nationalparken). Högsta punkten, 42 m.ö.h., ligger på sanddynen Höga åsen. Nästan hela ön är täckt av skog, främst tallskog. Nationalparken Gotska Sandön förvaltas av Länsstyrelsen i Gotlands län.

3

4

5 GGEOLOGI Gotska Sandön utgör krönet av en 12 mil lång rygg av morän, grus och sand som sträcker sig från Klints bank öster om Gotland via Salvorev nordost om Fårö ända upp till de ökända grunden Kopparstenarna. Gotska Sandön gör verkligen skäl för sitt namn och präglas helt av den sand som täcker nästan hela ön. På många håll har vattnet, vinden och växtligheten samverkat till att bygga upp mäktiga sanddyner, och längs hela kusten slingrar sig en bård av m höga och m breda randdyner. Den största av öns dyner är Höga åsen, som når en höjd av 42 m över havet. Sanden är förhållandevis fattig på kalk, vilket gör att växtligheten på Gotska Sandön i många avseenden skiljer sig från den inne på gotländska fastlandet.

6

7 TTALLSKOG OCH MORER De inre delarna av Gotska Sandön är till stor del bevuxna med öppen, bitvis urskogsartad, tallskog. På marken växer ljung, blåbär och lingon och ett ömtåligt täcke av lavar och mossor. Men även om tallhed är den dominerande naturtypen på det inre av ön, så förekommer mindre områden med lövskog och främst då i anslutning till randdynerna. I dessa s.k. morer växer bl.a. asp, ek och rönn, och här finns också inslag av idegran.

8 KKÄRLVÄXTER Drygt 500 arter kärlväxter har observerats på Gotska Sandön. I själva strandzonen förekommer nästan enbart salttåliga växter som spjutmålla, saltarv och marviol. Dynerna närmast stranden domineras av gräs som sandrör, strandråg och strandkvickrot. Här hittar man också den vackra ärtväxten strandvial, och längs den sydöstra stranden förekommer rikligt med martorn. I fuktsänkor innanför dessa stranddyner kan man hitta mängder med majvivor men också orkidéer som kärrknipprot och purpurknipprot. På torrängarna vid Hamnudden växer sällsyntheter som luddvedel och timjansnyltrot.

9

10 R RANDDYNER OCH MORER Även på de mäktiga randdynerna längre in på ön domineras floran av gräs och halvgräs som borsttåtel, sandsvingel och sandstarr, men det är också här man har störst chans att träffa på den vackra röda skogsliljan, som har sina rikaste förekomster vid Höga land och innanför Kyrkudden. Morerna hör till de botaniskt rikaste områdena, och här förekommer mer krävande skogsväxter som liljekonvalj, ekorrbär, blåsippa, gökärt, myskmadra och skogskovall samt orkidéer som nattviol och vit skogslilja.

11

12 IINSEKTER Gotska Sandön är Nordeuropas främsta lokal för sällsynta insekter knutna till tall. Tidigare har det ofta brunnit i Sandöns skogar, vilket skapat en ypperlig miljö för tallinsekterna. Många av arterna lever nämligen i döda solbelysta tallar, och är beroende av att skogen är öppen och varm för att trivas. Smedbock, hårig blombock och raggbock är exempel på sådana arter och man kan se fullt av gångar efter skalbaggslarver i de döda tallarna. De öppna sandytorna utgör en mycket speciell livsmiljö med ett i många avseenden extremt mikroklimat, främst beroende på att de exponeras för stark solinstrålning och vind vilket skapar en torr miljö. Här lever till exempel sandstekeln och andra gaddsteklar som gräver sina larvkammare i sanden och jagar i omgivningarna, och skalbaggar som tillbringar dagen nedgrävda i sanden och jagar på natten. Otaliga myrlejon, som finns representerade med två arter, gräver sina trattformade fångstgropar i sanden där de sedan ligger nedgrävda i väntan på byte. Några av de vanligare arterna är smedbock, guldbagge, behårad tallbock och noshornsoxe.

13

14 FFÅGLAR Gotska Sandön hyser inte någon rik häckfågelfauna. Karaktärsfåglar är bofink, svartmes, grå flugsnappare och korsnäbbar, och vid stränderna häckar bl.a. grå- och silltrut samt silvertärna. Ön är däremot känd som en god sträckfågellokal, och under senvåren och försommaren passerar stora mängder flyttfåglar på sin väg norrut. Med lite tur kan man då hitta rastande sällsyntheter såsom vitnäbbad islom, turturduva, sommargylling, lundsångare och videsparv. Sammanlagt har drygt 270 fågelarter setts på ön. Bra fågelområden är t.ex. Fyrbyn och Kapellänget i nordväst. Flyttfågelsträcket observeras bäst från Bredsandsudde.

15

16 DDJURLIV Gotska Sandöns isolerade läge har medfört en fattig däggdjursfauna. Av landlevande däggdjur finns skogshare och fladdermöss representerade. Vid Fyrstationen finns det paddor, trots att det inte finns några bestående, naturliga sötvattensamlingar på ön. Gråsälen är det vanligaste vattenlevande däggdjuret som besöker Sandön med omgivande vatten, men såvitt man vet är reproduktionen i området liten. Säludden på öns nordostsida är sälskyddsområde med tillträdesförbud året runt.

17

18 R RESAN Gotska Sandön är belägen cirka 3,5 timmars båtfärd från Nynäshamn och cirka 2,5 timmar från Fårösund. Överresan sker med m/s Gotska Sandön som är särskilt anpassad för angöring av ön, vilken är omgiven av kilometerlånga stränder och saknar hamn. Under normala förhållanden kör fartyget ända in till strandkanten och landstigning sker via ett par trappsteg ner till en ramp i fören, men vid vissa vindar kan inte fartyget gå ända in till stranden, utan man måste läktra. Det innebär att en eller två gummibåtar, med plats för 6-12 personer, kör i skytteltrafik mellan fartyget och stranden med passagerare och bagage.

19 TTRANSPORTER PÅ ÖN På stranden väntar en traktor med vagn som transporterar bagaget till och från lägerplatsen. Själv vandrar du 1-9 km beroende på var båten landat den här dagen eftersom ön inte har någon hamn.

20 B BOENDE PÅ LÄGERPLATSEN och i FYRBYN Vi är rädda om naturen, därför får det bara övernatta ett begränsat antal personer på ön samtidigt. All övernattning sker på lägerplatsen och i Fyrbyn. På lägerplatsen finns 11 st STUGOR att hyra. De innehåller 2-4 rum med 2-4 bäddar i varje rum och delat kök. I stugorna finns våningssängar och i köket, gemensamt för två rum, finns el-plattor, kylskåp och rinnande kallt vatten (varmvatten i fyrbäddsstugorna). STUGAN VALFRID är en separat stuga i Fyrbyn, med två sovrum (4 bäddar i våningssäng), allrum och kök, dusch/wc i stugan. C-HUSET i Fyrbyn har två rum med 4 bäddar/rum (våningssängar) och kök. Delad dusch/wc. Hyrs ut per rum. VANDRARHEM- MET på lägerplatsen innehåller sex rum med 3-4 bäddar. På lägerplatsen finns också fasta HYRTÄLT på trätrall med 2 bäddar i varje att hyra, men vill du ta med EGET TÄLT går det också bra. Tältplatsen ligger i anslutning till kokhuset på lägerplatsen. OBSERVERA ATT det inte finns någon möjlighet att handla mat eller andra förnödenheter på ön. Allt sådant måste du själv ta med dig. Det gäller också lakan och örngott. Däremot finns visst husgeråd i stugorna och i Kokhuset.

21

22 AAKTIVITETER Tillsynsmännen guidar på olika platser de dagar fartyget inte angör Sandön. I undantagsfall kan deras arbete sätta stopp för ett annonserat guidepass. De visar exempelvis Gamla gården, Bourgströms jakt- och fiskestuga, Kapellet, Kyrkogården m.m. Lägervärden guidar i Norra fyren och alla besökare som övernattar på ön kommer att vid minst ett tillfälle ha möjlighet att delta. När och var guidning startar anslås på Kokhusets anslagstavla.

23

24

25 H HEMBYGDSMUSEUM I den gamla skolan (nedlagd1963) i Fyrbyn finns öns hembygdsmuseum. Här kan man få fördjupad kunskap om Gotska Sandöns märkvärdigheter. I hembygdsmuseet har Gotska Sandöns hembygdsförening byggt upp en imponerande samling av föremål med koppling till ön. Här finns föremål från stenålder fram till idag. För den som vill fördjupa sig i Sandöns historia finns en samling pärmar med olika teman. Här kan man lätt försjunka i en halv dags läsning om sällsamma händelser och om folkets liv och leverne på Gotska Sandön. På bottenvåningen ges också en god introduktion till Gotska Sandöns geologi och natur.

26 BBEBYGGELSE Bebyggelsen på ön är av trä och förgänglig. Idag finns endast delar av den äldre bebyggelsen kvar. En stor del av byggnaderna är idag byggnadsminne. Vid Sankt Anna, Tärnudden och i Fyrbyn finns bebyggelse från 1850-talet och framåt. Vid Gamla gården finns några av de äldsta byggnaderna på ön men även en modern skogshuggarbarack från 1930-talet. En annan äldre byggnad är den mytomspunna Gottbergs lada som ligger strax söder om Fyrbyn. Här har blykulor hittats i väggarnas insidor vilket skulle tyda på att någon skjutit in genom de små gluggarna. Endast fantasin sätter gränser för vad som kan ha hänt här i forna tider.

27 G GAMLA GÅRDEN Gamla gården byggdes upp under senare delen av 1700-talet och var händelsernas centrum före fyrepoken. Längre tillbaka var det livlig verksamhet, såväl vädersågar som en varvsanläggning låg på stranden nedanför Gamla gården. Det var på Gamla gården den beryktade Petter Gottberg bodde med sin familj och tjänstefolk under början av 1800-talet. Kring gården fanns åker och ängsmarker. Den omtalade Madame Söderlund var den sista bofasta och lämnade gården 1877 för boende i Fyrbyn.

28 FFYRARNA De första fyrarna uppfördes vid Fyrbyn. Ursprungligen fanns två fyrar som utgjorde en enslinje som pekade ut det farliga grundet Kopparstenarna norr om Gotska Sandön. Det ena fyrtornet revs Fyrtornen var så kallade Heidenstamsfyrar som levererades i byggsats. För grundningen drevs långa järnskruvpålar ner i sanden. Vissa kvällar ordnas guidning i fyren. Byggnaderna på fyrplatsen är idag statligt byggnadsminne

29 År 1883 kom en fyr att resas vid Tärnudden vilken senare ersattes av AGA-fyrar vid Hamnudden och Kyrkudden. Fyren vid Hamnudden togs senare av havet och ersattes av en stålmastfyr. Genom det stora personalbehovet för fyrningen kom ett mindre samhälle att växa upp på Gotska Sandön. I Fyrbyn inrättades skola för fyrbarnen som var i drift ända till Fyrlivet var slitsamt. Vakt skulle hållas nätterna igenom för att säkerställa att inte lampan slocknade eller linsen slutade rotera.

30 1 [1] fyren vid bredsand, foto: David Lundgren [2] Båtresan till gotska sandön, foto: David Lundgren [3] FLYGFOTO ÖVER gotska sandön, foto: Gunnar Britse [4] bredsandsudde, foto: Caroline Bernander [5] vattenslipade stenar, foto: Anders J Dahlin [6] Höga åsen, foto: Caroline Bernander [7] sandformation, foto: Caroline Bernander [8] tallskog, foto: Anders J Dahlin [9] örnbräken I SÄLBO LÖVSKOG, foto: Caroline Bernander [10] vitmossa I SÄLBO LÖVSKOG, foto: Caroline Bernander [11] eklöv, foto: David Lundgren [12] lunglav I SÄLBO LÖVSKOG, foto: Caroline Bernander [13] revlummer I SÄLBO LÖVSKOG, foto: Caroline Bernander [14] STRAndvial, foto: Stellan Hedgren [15] MAJVIVA, foto: Stellan Hedgren [16] MArtorn, foto: Stellan Hedgren [17] arnagrop, foto: Stellan Hedgren [18] timjansnyltrot, foto: Stellan Hedgren [19] röd skogslilja, foto: Stellan Hedgren [20] vit skogslilja, foto: Stellan Hedgren [21] kärrknipprot, foto: Stellan Hedgren [22] myrlejon, foto: Nicka Hellenberg [23] bitbock, foto: Caroline Bernander [24] kläckhål efter smedbock, foto: Oskar Kullingsjö [25] smedbock, foto: Oskar Kullingsjö [26] prutgäss, foto: David Lundgren [27] mindre korsnäbb, foto: David Lundgren [28] fågelskådare bredsandsudde, foto: Caroline Bernander [29] skogshare, foto: David Lundgren [30] vanlig padda, foto: Stellan Hedgren [31] gråsäl, foto: David Lundgren [32] båten ligger förtöjd vid stranden, foto: Thomas Persson [33] lägervärden informerar besökare vid landstigning, foto: Thomas Persson

31 [34] STUGOR på lägerplatsen, foto: Thomas Persson [35] grå flugsnappare, foto: David Lundgren [36] tält på lägerplatsen, foto: Caroline Bernander [37] vandrarhemmet på lägerplatsen, foto: Thomas Persson [38] stenformation som kallas för elefanten, foto: Thomas Persson [39] kapellet, foto: Stellan Hedgren [40] Interiör hembygdsmuseum, foto: Caroline Bernander [41] exteriör hembygdsmuseum, foto: Caroline Bernander [42] interiör hembygdsmuseum, foto: Caroline Bernander [43] skogshuggarbaracken, foto: Thomas Persson [44] Gottbergs lada, foto: Thomas Persson [45] Interiör madame söderlunds stuga, foto: Caroline Bernander [46] Interiör madame söderlunds stuga, foto: Caroline Bernander [47] gamla gården, foto: Caroline Bernander [48] Interiör skogshuggarbaracken, foto: Thomas Persson [49] Interiör skogshuggarbaracken, foto: Thomas Persson [50] fyren vid bredsand foto: Caroline Bernander [51] silltrut, foto: David Lundgren [52] fyren vid bredsand, foto: Anders J Dahlin [53] fyren vid bredsand foto: Caroline Bernander [54] höststorm, foto: David Lundgren Utgiven 2010 av Länsstyrelsen i Gotlands län, Visby. Tfn Foldern är endast publicerad i PDF-format och finns även att hämta på:

32

33 Lästips Elvers, Erik m.fl. (red.) Gotska Sandön en tvärfacklig beskrivning. 3:e, reviderade uppl. Föreningen Natur och Samhälle i Norden. Engström, Albert Gotska Sandön. Albert Bonniers förlag. Ingmansson, Gun & Petersson, Jörgen Växter på Gotska Sandön. Rindi 9: Jansson, Karin Lärarinna på Gotska Sandön. Guteböcker AB. Johansson, Klas-Rune Gotska Sandön nationalpark i Östersjön. Naturvårdsverkets förlag. Kloth, Jens-Henrik & Lovén, Ulf Gotlands natur. En reseguide. 2:a, reviderade uppl. Gotlands fornsals förlag. Löfgren, Rolf Nationalparkerna i Sverige. Naturvårdsverket. Siltberg, Tryggve. (red.) Gotska Sandön skildringar. Press förlag. Ytterligare information Hur man tar sig till Gotska Sandön båtförbindelser, boende m.m.: Om fåglar på Gotska Sandön: Gotska Sandöns hembygdsförening: Om Sveriges nationalparker på Naturvårdsverkets hemsida. Här hittar man även föreskrifterna för nationalparken: kontakt Nationalparken Gotska Sandön förvaltas av: Länsstyrelsen i Gotlands län Visborgsallén 4, VISBY, Tel:

GOTSKA SANDÖNS NATIONALPARK SÄLAR,SANDSTRÄNDER OCH TROLSK SKOG

GOTSKA SANDÖNS NATIONALPARK SÄLAR,SANDSTRÄNDER OCH TROLSK SKOG GOTSKA SANDÖNS NATIONALPARK SÄLAR,SANDSTRÄNDER OCH TROLSK SKOG Nästan varje år häckar havsörnen på ön. Vi talar inte om var, men det ges många tillfällen att se örnparet då de jagar längs öns stränder.

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Hagestad inom Natura 2000-området, SE0430093 Sandhammaren i Ystads kommun Glänta i naturreservatet Hagestad där solen kan värma upp marken. Bilaga

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för SE0420232 Bjärekusten i Båstads kommun Martorn på Ängelbäcksstrand inom Bjärekustens naturreservat. Bilaga 1 Karta med Natura 2000 område Bjärekusten

Läs mer

GOTSKA SANDÖNS NATIONALPARK SÄLAR,SANDSTRÄNDER OCH TROLSK SKOG

GOTSKA SANDÖNS NATIONALPARK SÄLAR,SANDSTRÄNDER OCH TROLSK SKOG GOTSKA SANDÖNS NATIONALPARK SÄLAR,SANDSTRÄNDER OCH TROLSK SKOG VÄLKOMMEN TILL ÖN MITT I HAVET ETT PARADIS PÅ JORDEN ÄR GOTSKA SANDÖN, ÖSTERSJÖNS PÄRLA, EN AV SVERIGES SKÖNASTE KLENODER Albert Engström

Läs mer

Upphandling Bokning Gotska Sandön

Upphandling Bokning Gotska Sandön UPPHAND- LING/UNDERLAG Datum 2014-08-30 Dnr: 512-2214-14 Upphandling Bokning Gotska Sandön Upphandlingsförfarande Upphandlingen är en så kallad B-tjänstupphandling. Förenklat förfarande tillämpas innebärande

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE i Vellinge kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE i Vellinge kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för delområdet Flommen i Natura 2000-området Falsterbohalvön, SE0430095 i Vellinge kommun Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 Inledning Restaureringsplanen

Läs mer

Lustigkulle domänreservat

Lustigkulle domänreservat Lustigkulle domänreservat Skötselplan Upprättad 1996 Länsstyrelsen i Östergötlands län SKÖTSELPLAN FÖR LUSTIGKULLE DOMÄNRESERVAT Skötselplanen gäller utan tidsbegränsning. En översyn ska göras senast om

Läs mer

Vård av habitaten för Nagu sandstränders hotade insektarter

Vård av habitaten för Nagu sandstränders hotade insektarter Vård av habitaten för Nagu sandstränders hotade insektarter Den extremt hotade strandärtmotten på ett Strandvialblad i Sandö. Sandstränderna i området är insekternas habitat I Skärgårdshavet bl.a. på Sandö

Läs mer

Restaureringsplan Värmlandsskärgården

Restaureringsplan Värmlandsskärgården RESTAURERINGSPLAN Datum 2018-11-12 Referens 512-255-2016 1(7) Restaureringsplan Värmlandsskärgården Natura 200-kod och namn: SE0610006 Värmlandsskärgården Projektområde: 3 Kommun: Grums kommun & Säffle

Läs mer

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg Estland 2012 Under vintern/våren 2012 hölls en studiecirkel om Estland och i mitten av maj begav sig 18 av föreningens medlemmar dit under en nio dagar lång resa. Redan från bussfönstret på väg mot Stockholm

Läs mer

Restaureringsplan för Natura 2000-området Gropahålet, SE i Kristianstad kommun

Restaureringsplan för Natura 2000-området Gropahålet, SE i Kristianstad kommun Restaureringsplan för Natura 2000-området Gropahålet, SE0 0420137 i Kristianstad kommun Öppen glänta med bar sand i varmt söderläge inne i de trädklädda sanddynerna. Foto: Johanna Ragnarsson. Bilaga 1

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv 10:19 (Helgesbjär)

Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv 10:19 (Helgesbjär) PM 1 (6) 2018-06-18 Samhällsutvecklingskontoret Lars Rasmus Kaspersson, 0340-882 64 Kommunekolog Stadsbyggnadskontoret Camilla Svensson, 0340-882 47 Kommunekolog Översiktlig naturvärdesbedömning, Träslöv

Läs mer

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Friseboda, SE i Kristianstad kommun

Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Friseboda, SE i Kristianstad kommun 1 Sand Life (Life 11 NAT/SE/000849): Restaureringsplan för Natura 2000-området Friseboda, SE0420136 i Kristianstad kommun Bilaga 1 Karta med restaureringsområden 2 INLEDNING Restaureringsplanen beskriver

Läs mer

Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT

Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT Välkommen till RIDDERSHOLMS NATURRESERVAT Riddersholms naturreservat Ett fantastiskt naturområde på gränsen mellan hav och land. Du kan själv ströva omkring i detta paradis och med denna lilla skrift kan

Läs mer

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING

ÖVERSIKTLIG NATURINVENTERING 14 UPPDRAGSNUMMER: 3840003 FÖR DETALJPLAN LÅNGREVET, VÄSTERVIK 2014-04-03 Sweco Architects AB Ulrika Kanstrup Sweco 14 1 Sammanfattning Naturen i bostadsområdet utgörs av mindre skogspartier med främst

Läs mer

Gotlands Botaniska Förening bildades 1980 (tidskrift Rindi = murgröna), driver sedan 1983 Projekt Gotlands Flora

Gotlands Botaniska Förening bildades 1980 (tidskrift Rindi = murgröna), driver sedan 1983 Projekt Gotlands Flora Gotlands Botaniska Förening bildades 1980 (tidskrift Rindi = murgröna), driver sedan 1983 Projekt Gotlands Flora Murgröna, km 2 -art. Gotlands landskapsväxt. Gotska Sandön 5 ekoblad Projekt Gotlands flora

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken

Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken 1(5) Bevarandeplan för Natura 2000-området Rabnabäcken Fjällviol. Foto: Andreas Garpebring Fastställd av Länsstyrelsen: 2016-12-12 Namn och områdeskod: Rabnabäcken, SE0810426 Kommun: Sorsele Skyddsstatus:

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa

Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa 2013 Bengt Oldhammer Innehåll Uppdrag 3 Metodik 3 Resultat 3 Referenser 7 Bilagor bilder och karta 8 Omslagsbild: Råtjärnen med

Läs mer

Lacka. En resa till ön Lacka 28 september Vad såg vi på Lacka

Lacka. En resa till ön Lacka 28 september Vad såg vi på Lacka Lacka En resa till ön Lacka 28 september 2013 Vad såg vi på Lacka En resa till Lacka Lördagen den 28 september träffades 7 förväntansfulla resenärer på morgonen vid Källviks brygga. Pierre Stålnäbb som

Läs mer

Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden

Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden Nässundet Norr om Hytte ligger "Nässundets Station - vedungsbageri och värdshus". Detta är inhyst i en byggnad som förr var järnvägsstation. När

Läs mer

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000

NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 NATURRESERVAT OCH NATURA 2000 Murstensdalen (även Natura 2000), syftet med reservatet är att bevara ett vilt och väglöst taiganaturskogsområde med omfattande förekomst av myrar, sjöar och tjärnar och med

Läs mer

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425)

Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Nyckelbiotopsinventering på Västra Ekedal (Kil 9425) Värmdö kommun Stefan Eklund 2013-05-24 Figur 1 Tallticka RAPPORT Västra Ekedal 2013 Postadress Besöksadress Telefon Organisationsnr E-post Huvudkontor

Läs mer

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN

FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Flen Salsta Stenhammar CIRKA 6 KM 7 6 5 4 3 Plats 1 11, platser med fornlämningar 8 2 1 9 10 11 FORNTIDSVANDRING NÄRA STAN Plats 1: Grav från järnåldern PLATS 1 Grav från järnåldern

Läs mer

Övning 1 - Open standards

Övning 1 - Open standards Övning 1 - Open standards Under 2017-2018 genomförde Naturvårdsverket och Lst Gotland en revision av skötselplanen för Gotska Sandöns nationalpark. Revisionen sker för att syftet med parken ska kunna uppnås.

Läs mer

Översiktlig naturinventering Vansta 3:1

Översiktlig naturinventering Vansta 3:1 Översiktlig naturinventering Vansta 3:1 Inför detaljplaneläggning av området utfördes den 21 december 2017 ett platsbesök i området för att titta på de naturvärden som kan finnas. Vid besöket deltog Hanna

Läs mer

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan.

1(4) Dnr. Vid inventeringen har områdenas naturvärden har bedömts utifrån en tregradig skala enligt nedan. 1(4) 2011-08-19 Dnr Handläggare: Göran Fransson Kommunekolog tel 0303-33 07 37 goran.fransson@ale.se Översiktlig naturinventering av detaljplaneområdet Lahallsåsen Inventeringen har gjorts översiktligt

Läs mer

Naturreservatet Pipmossens domänreservat

Naturreservatet Pipmossens domänreservat Naturreservatet Pipmossens domänreservat Skötselplan Upprättad 1996 Länsstyrelsen i Östergötlands län SKÖTSELPLAN FÖR PIPMOSSENS DOMÄNRESERVAT Skötselplanen gäller utan tidsbegränsning. En översyn ska

Läs mer

Rapport Arendus 2015:33 FÅRÖ NYSTUGU 1:3. Arkeologisk utredning Dnr Fårö socken Region Gotland Gotlands län 2015.

Rapport Arendus 2015:33 FÅRÖ NYSTUGU 1:3. Arkeologisk utredning Dnr Fårö socken Region Gotland Gotlands län 2015. Rapport Arendus 2015:33 FÅRÖ NYSTUGU 1:3 Arkeologisk utredning Dnr 431-2429-15 Fårö socken Region Gotland Gotlands län 2015 Christian Hoffman Omslagsbild: Utredningsområdet på Nystugu 1:3 sett från sydväst.

Läs mer

Sidhänvisning. Bild 1, Korsspindel

Sidhänvisning. Bild 1, Korsspindel Förteckning med fotografer till bilder i "Boke OBS! Denna förteckning är inte komplett, uta Sidhänvisning Omslag, första sidan, insida Sid 2 Sid 2 Sid 2 Sid 3 Sid 3 Sid 5 Sid 6 Sid 7 Sid 7 Sid 7 1 Bild

Läs mer

Rapport Arendus 2015:7 VÄNGE ROVALDS 1:4. Arkeologisk utredning Dnr Vänge socken Region Gotland Gotlands län 2015.

Rapport Arendus 2015:7 VÄNGE ROVALDS 1:4. Arkeologisk utredning Dnr Vänge socken Region Gotland Gotlands län 2015. Rapport Arendus 2015:7 VÄNGE ROVALDS 1:4 Arkeologisk utredning Dnr 431-540-15 Vänge socken Region Gotland Gotlands län 2015 Christian Hoffman Omslagsbild: Bild från skogsskiftet ut mot omgivande åker i

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till våra vandringsleder i Biskopstorp Det finns för närvarande sex slingor i naturreservatet. Ytterligare tre planeras vara klara 2014. Längs fyra av slingorna

Läs mer

Dnr CBM 46/05. Till Länsstyrelsen Gotlands län, Naturvård 621 85 Visby

Dnr CBM 46/05. Till Länsstyrelsen Gotlands län, Naturvård 621 85 Visby 2005-12-16 Dnr CBM 46/05 Till Länsstyrelsen Gotlands län, Naturvård 621 85 Visby Remissvar Framtagande av bevarandeplan för särskilda bevarandeområdet (Natura 2000) Gotska Sandön (-Salvorev) (Site code

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar Österlenleden, Simrishamn Kuskahusen 4 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar I följande alternativ har du möjlighet att vandra den östra delen

Läs mer

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl.

Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Version 1.00 Projekt 7320 Upprättad 20111031 Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga och nya bostäder inom fastigheterna Ödsby 4:1 m.fl. Naturvårdsinventering inför detaljplan för befintliga

Läs mer

Hökafältet TÖNNERSA. Du håller i pdf-versionen av en digital informationsbroschyr

Hökafältet TÖNNERSA. Du håller i pdf-versionen av en digital informationsbroschyr Du håller i pdf-versionen av en digital informationsbroschyr om Tönnersa och projektet Sand Life, som pågår fram till 2018 i reservatet. Här finns information och fakta om projektet och platsen, presenterat

Läs mer

Naturreservat i Säffle kommun

Naturreservat i Säffle kommun Naturreservat i Säffle kommun Naturreservatet Yttre Hedane På sidan 12 hittar Du en kommunövergripande karta med naturreservaten och på sidan 13 finns en tillhörande lista över naturreservaten samt koordinater

Läs mer

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne.

Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Det Det finns finns också också mer mer att att se se hos hos andra andra hembygdsföreningar hembygdsföreningar i i Skåne. Skåne. Det finns också mer att se hos andra hembygdsföreningar i Skåne. Broby

Läs mer

Kalkbarrskogen ovanlig och hotad skogsmiljö Maria Forslund med hjälp av Niina Sallmén, Länsstyrelsen i Uppsala

Kalkbarrskogen ovanlig och hotad skogsmiljö Maria Forslund med hjälp av Niina Sallmén, Länsstyrelsen i Uppsala På Idön har kalkbarrskogen fått växa och falla lite som den vill. På marken ser man förra generationen av gran som nu är helt täckt av mossa. Betande djur gör att skogen blir lite mer öppen, men ändå behåller

Läs mer

3. Ramnö och Utsättersfjärden Natura 2000 enligt habitatdirektivet

3. Ramnö och Utsättersfjärden Natura 2000 enligt habitatdirektivet Bilaga C3 Miljökonsekvenser i Natura 2000-områden. Det finns fyra Natura 2000-områden i närheten av projektområdet för Vindpark Marviken (se figur 1). 2 1 3 4 Figur 1 Natura2000 områden i omgivningen till

Läs mer

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen.

Djuprämmen uppfyller alla de idylliska förväntningar man kan ha på en anläggning och är en underbar plats att få njuta av den svenska naturen. DJUPRÄMMEN Med utsikten över vattnet och den orörda naturen som böljar på andra sidan sjön kommer ett lugn som är svårt att hitta i storstadens rus och möjligheter till lek och avslappning är oändliga

Läs mer

En gång- och cykelväg i Norra Vallby, Västerås

En gång- och cykelväg i Norra Vallby, Västerås Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2010:46 En gång- och cykelväg i Norra Vallby, Västerås Antikvarisk kontroll Fornlämning Västerås 636:1 6 Västerås 4:86 Västerås (f.d. Skerike) socken Västerås kommun

Läs mer

Strandinventering i Kramfors kommun

Strandinventering i Kramfors kommun Strandinventering i Kramfors kommun Bredkaveldun Utförd av biolog Bernt Persson 2011 Syfte Strandinventeringen utfördes med syfte att ge ett underlag som både kan användas av kommunen vid löpande handläggning

Läs mer

Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Förbigångsspår Herrljunga Västra Befintlig väg

Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Förbigångsspår Herrljunga Västra Befintlig väg Bilaga 3 Naturvärdesobjekt Förbigångsspår Herrljunga Västra Befintlig väg Herrljunga kommun, Västra Götalands län Järnvägsplan 2017-05-30 Projektnummer: 146181 I denna bilaga beskrivs ingående de naturvärdesobjekt

Läs mer

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer.

Tomtägare som vill hålla brynet öppet bör kunna få rätt att röja zonen fram till stigen utifrån ovanstående beskrivna principer. Målbild en bitvis gles skogsmiljö rik på död ved och blommande buskar. Den domineras av lövträd: främst ek, hassel, sälg, vildapel och fågelbär. Bland ekarna finns flera grova friställda individer med

Läs mer

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun

Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Naturinventering och naturvärdesbedömning av planområdet Eriksbergs verksamhetsområde på Koön, Kungälvs kommun Datum 12 juli 2012 Beställare Kungälvs kommun (Kontaktperson: Pauline Svensson) Konsult Melica

Läs mer

Inventering av kärlväxter på Yngsjö 6:161 juni/juli 2011

Inventering av kärlväxter på Yngsjö 6:161 juni/juli 2011 Inventering av kärlväxter på Yngsjö 6:161 juni/juli 2011 Fastigheten Yngsjö 6:16lligger på den norra sidan av Stora Ekens väg, i nära anslutning till befintlig fritidsbebyggelse, och omfattar omkring 8

Läs mer

Naturvårdsverkets förslag till ändrade föreskrifter för Gotska Sandöns nationalpark

Naturvårdsverkets förslag till ändrade föreskrifter för Gotska Sandöns nationalpark Naturvårdsverkets förslag till ändrade föreskrifter för Gotska Sandöns nationalpark Författningsförslag Med stöd av 4 första stycket nationalparksförordningen (1987:938) föreskriver Naturvårdsverket följande.

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om Gotska Sandöns nationalpark; beslutade den 12 juni 2014. Utkom från trycket den 24 juni 2014 Med stöd av 4 första

Läs mer

Utflyktsprogram 31 maj - 3 juni

Utflyktsprogram 31 maj - 3 juni 31 maj - 3 juni 1. Matresa med ekolunch på Osaby 2. Skogsbruk och stormskog på Osaby 3. Gökotta i hagarna på Höö 4. Söndagmorgon i Bokhultet 5. Huseby bruk och nationalparken Åsnen 6. Biparadiset i Bokhultet

Läs mer

Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun

Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun Naturvårdsplan Resö 12:1 m.fl. Tanums kommun Cecilia Nilsson 2001-08-10 1 Innehållsförteckning sida Syfte 2 Bakgrund 2 Området idag 2 Förändringar och åtgärder: Strandområdet 4 Tallskog på sandjord 4 Hällmarkskog

Läs mer

Naturvärdesinventering

Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering Naturvärdesinventering av del av planområde för DP 1049 - Skyttevägen i Tierps Köping Bilaga 2 Naturvärdesobjekt 1 Beställare: Tierps kommun Kontaktperson: Lisa Björk, kommunarkitekt

Läs mer

Naturreservatet Orrkojgölarnas domänreservat

Naturreservatet Orrkojgölarnas domänreservat Naturreservatet Orrkojgölarnas domänreservat Skötselplan Upprättad 1996 Länsstyrelsen i Östergötlands län SKÖTSELPLAN FÖR ORRKOJGÖLARNAS DOMÄNRESERVAT Skötselplanen gäller utan tidsbegränsning. En översyn

Läs mer

LÄNSSTYRELSEN I ÖREBRO LÄN. Naturvårdsbränningar i projektet Life Taiga sommaren Publ nr: 2015:28

LÄNSSTYRELSEN I ÖREBRO LÄN. Naturvårdsbränningar i projektet Life Taiga sommaren Publ nr: 2015:28 LÄNSSTYRELSEN I ÖREBRO LÄN Naturvårdsbränningar i projektet Life Taiga sommaren 2015 Publ nr: 2015:28 Life Taiga drivs av Länsstyrelsen med EU och Naturvårdsverket som finansiärer. Läs mer om projektet

Läs mer

Täkters betydelse för biologisk mångfald. Betydelsen av ett nytt tankesätt vid efterbehandlingar av olika typer av täkter.

Täkters betydelse för biologisk mångfald. Betydelsen av ett nytt tankesätt vid efterbehandlingar av olika typer av täkter. Täkters betydelse för biologisk mångfald Betydelsen av ett nytt tankesätt vid efterbehandlingar av olika typer av täkter. Måns Bruun Koordinator för ÅGP Länsstyrelsen i Skåne Artskyddsförodningen Grund

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

Beställare: Karin Sköld Sollentuna kommun Plan- och exploateringsavdelningen

Beställare: Karin Sköld Sollentuna kommun Plan- och exploateringsavdelningen Naturinventering Väsjö norra, Sollentuna Juni 2011 Beställare: Karin Sköld Sollentuna kommun Plan- och exploateringsavdelningen Utfört av: Tengbomgruppen AB. Medverkande: Jenny Andersson och Agnetha Meurman.

Läs mer

Återbesök på äldre lokaler för grynig påskrislav i Västra Götalands län

Återbesök på äldre lokaler för grynig påskrislav i Västra Götalands län Återbesök på äldre lokaler för grynig påskrislav i Västra Götalands län Sterocaulon incrustatum Rapport 2008:47 Rapportnr: 2008:47 ISSN: 1403-168X Författare: Naturcentrum AB Utgivare: Länsstyrelsen i

Läs mer

Blågöl. Sjön kan inte anses ha betydelse för forskning, undervisning eller vara ett framstående exempel på någon sjötyp.

Blågöl. Sjön kan inte anses ha betydelse för forskning, undervisning eller vara ett framstående exempel på någon sjötyp. Blågöl Blågöl är en källsjö tillhörande Marströmmens vattensystem. Sjön är belägen ca 11 km NO om Hultsfred och 4,5 km N om Vena på en höjd av 129 möh. Den sänktes 0,6 m (vid lågvatten) ca 1915. Sjön är

Läs mer

Semester vid Tofta Södra på Gotland! http://www.lillabjallerupbostader.se/tofta/

Semester vid Tofta Södra på Gotland! http://www.lillabjallerupbostader.se/tofta/ GOTLAND Semester vid Tofta Södra på Gotland! Välkommen till Gotland - Vill du vara med och uppleva Gotland i......sin vårskrud med blommande blåsippor på tomten!...sin sommarkappa med glada bruna ben!...sin

Läs mer

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN

NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN NATURRESERVAT I VÄRMLANDS LÄN VÄSTRA LÅNGHOLMEN EN DEL AV NATURRESERVATET VÄRMLANDSSKÄRGÅRDEN NATURRESERVAT Naturreservatet Värmlandsskärgården bildades 1980 med syfte att bevara skärgårdens naturvärden

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 Sumpskog vid Flärkmyran SE0710200 Foto: Per Sander Namn: Sumpskog vid Flärkmyran Sitecode: SE0710200 Områdestyp: SAC 2011-03 Areal: 2,3 hektar Skyddsform: Biotopsskyddsområde

Läs mer

Pro Natura

Pro Natura Pro Natura 2011-10-05 Översiktlig naturinventering och naturvärdesbedömning av planområde Andreastorpet i Tanums kommun. Berörda fastigheter: Svenneby 2:14 och Svenneby 2:67 Camilla Finsberg Pro Natura

Läs mer

vat t e n s p å r 2016

vat t e n s p å r 2016 vat t e n s p å r 2016 i n n e h å l l Vattenspår Hur låter det vid vattendragen? Förord...2 Själsö...3 Vattnets betydelse för gotland...7 Titel: Vattenspår Diarienummer: 431-3785-15 Foto omslagsbild:

Läs mer

Allemansrätten paddling

Allemansrätten paddling Allemansrätten paddling Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Allemansrätten gäller både på land och

Läs mer

Detaljplan för Skutbergets friluftsområde. Naturvärdesbedömningar

Detaljplan för Skutbergets friluftsområde. Naturvärdesbedömningar Detaljplan för Skutbergets friluftsområde Naturvärdesbedömningar TEKNIK- OCH FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN Natur- och Parkenheten Karlstad 2009-06-17 Alexandra Varbäck, 054-29 53 06 alexandra.varback@karlstad.se

Läs mer

Täkternas biologiska värden

Täkternas biologiska värden Täkternas biologiska värden Varför är täkter biologiskt värdefulla? Vem lever i täkten? Hur ska man göra för att bevara och gynna naturvärdena? Bakgrund Varför är täkter biologiskt värdefulla? En störd

Läs mer

Skärgårdsstiftelsen söker ny entreprenör till Nåttarö Vandrarhem, Stugby och Krog

Skärgårdsstiftelsen söker ny entreprenör till Nåttarö Vandrarhem, Stugby och Krog Skärgårdsstiftelsen söker ny entreprenör till Nåttarö Vandrarhem, Stugby och Krog BAKGRUND Skärgårdsstiftelsen äger och förvaltar ca 12 000 hektar av Stockholms skärgård och de flesta områden är i dag

Läs mer

Restaureringsplan Värmlandsskärgården

Restaureringsplan Värmlandsskärgården RESTAURERINGSPLAN Datum 2016-02-12 Referens 512-255-2016 Sida 1(6) Restaureringsplan Värmlandsskärgården Natura 200-kod och namn: SE0610006 Värmlandsskärgården Projektområde: 3 Kommun: Grums kommun & Säffle

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets föreskrifter om Gotska Sandöns nationalpark; beslutade den 12 juni 2014. NFS 2014:7 Utkom från trycket den 24 juni 2014 Med stöd av

Läs mer

På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika,

På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika, EUROPA landskapet På Jorden finns sju världsdelar (Nordamerika, Sydamerika, Afrika, Asien, Antarktis, Oceanien och Europa). Europa är den näst minsta av dessa världsdelar. Europas natur är väldigt omväxlande.

Läs mer

Översyn av föreskrifter för Gotska Sandöns nationalpark - konsekvensanalys

Översyn av föreskrifter för Gotska Sandöns nationalpark - konsekvensanalys Myndighet 2013-12-16 Naturvårdsverket Diarienummer NV-04872-13 Översyn av föreskrifter för Gotska Sandöns nationalpark - konsekvensanalys A Allmänt 1. Beskrivning av problemet och vad man vill uppnå Inom

Läs mer

PM Inventering Floda Nova Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö AB

PM Inventering Floda Nova Örnborg Kyrkander Biologi & Miljö AB PM Inventering Floda Nova Inventering Floda Nova, Lerum kommun Den 21 februari 2018 besökte Ann Bertilsson,, området Floda Nova på fastigheterna Floda 20:239 och Floda 3:17. Området består idag av en sporthall,

Läs mer

Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016

Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016 Axamoskogen -Nyckelbiotoper och naturvärden 2016 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Metodik och avgränsning... 3 Resultat... 4 Områden... 4 Arter... 4 Områdesredovisning... 5 Litteratur... 11 Framsidans

Läs mer

Linjetaxering med hjälp av fasta standardrutter. Uppföljning av fågelfaunan Naturhistoriska centralmuseet

Linjetaxering med hjälp av fasta standardrutter. Uppföljning av fågelfaunan Naturhistoriska centralmuseet Linjetaxering med hjälp av fasta standardrutter Uppföljning av fågelfaunan Naturhistoriska centralmuseet Linnustonseuranta@Luomus.fi Fasta standardrutter Linjetaxeringsrutter, som grundades år 2006 Över

Läs mer

RAPPORT. Inventering och bedömning av naturvärde detaljplan vid Östmarkskorset UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB TORSBY KOMMUN

RAPPORT. Inventering och bedömning av naturvärde detaljplan vid Östmarkskorset UPPDRAGSNUMMER SWECO ENVIRONMENT AB TORSBY KOMMUN TORSBY KOMMUN Inventering och bedömning av naturvärde detaljplan vid Östmarkskorset UPPDRAGSNUMMER 13006646 INTERNGRANSKAT SWECO ENVIRONMENT AB KIRSI JOKINEN, INVENTERING, BEDÖMNINGAR OCH ANNELI NILSSON,

Läs mer

LYGNERNS NORRA BRANTER

LYGNERNS NORRA BRANTER LYGNERNS NORRA BRANTER 2012-2015 Projektområdet är 140 hektar och ligger mycket vackert vid Lygnern i Mark. Det sträcker sig från sandstranden i Sätila och Storåns utlopp, och därefter vidare längs sjöns

Läs mer

Naturguidningar på Gotland oktober-december 2015

Naturguidningar på Gotland oktober-december 2015 Naturguidningar på Gotland oktober-december 2015 I det här programmet har naturum Gotland sammanställt naturguidningar och naturvandringar som arrangeras av olika organisationer med naturanknytning. Arrangörerna

Läs mer

Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun

Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun Datum 2015-05-04 PM Kompletterande Naturvärdesinventering vid E18 Tullstation Hån, Årjängs kommun Trafikverket EnviroPlanning AB Lilla Bommen 5 C, 411 04 Göteborg Besöksadress Lilla Bommen 5 C Telefon

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

BILDANDE AV NATURRESERVATET GERMANDÖN I LULEÅ KOMMUN

BILDANDE AV NATURRESERVATET GERMANDÖN I LULEÅ KOMMUN 1 (7) Enligt sändlista BILDANDE AV NATURRESERVATET GERMANDÖN I LULEÅ KOMMUN BESLUT Med stöd av 7 kap 4 miljöbalken (1998:808) förklarar länsstyrelsen det område som utmärkts på bifogad karta, bilaga 1,

Läs mer

Grytåsa rullande kullar och betade backar

Grytåsa rullande kullar och betade backar VANDRINGSLEDER 1(11) Örkelljunga kommun turism@orkelljunga.se Hitta till Grytåsa parkeringar med gps: Grytåsa centrum: N 56 15.335 E 013 13.648 X: 1340249 Y: 6239380 Flinka sjö: N 56 15.320 E 013 15.283

Läs mer

Bevarandeplan Natura 2000

Bevarandeplan Natura 2000 Bevarandeplan Natura 2000 (enligt 17 förordningen om områdesskydd enligt miljöbalken) SE0620096 Högsveden Innehållsförteckning Beskrivning... 1 Bevarandesyfte... 2 Bevarandemål... 2 Beskrivning av arter/livsmiljöer...

Läs mer

Semester vid Tofta Södra på Gotland! http://www.lillabjallerupbostader.se/tofta/

Semester vid Tofta Södra på Gotland! http://www.lillabjallerupbostader.se/tofta/ GOTLAND Semester vid Tofta Södra på Gotland! Välkommen till Gotland - Vill du vara med och uppleva Gotland i......sin vårskrud med blommande blåsippor på tomten!...sin sommarkappa med glada bruna ben!...sin

Läs mer

First Camp Eriksöre OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se

First Camp Eriksöre OBJEKTSBESKRIVNING. www.bocamp.se First Camp Eriksöre OBJEKTSBESKRIVNING www.bocamp.se Välkommen till First Camp Eriksöre Anläggningen ligger fantastiskt vackert i direkt anslutning till Kalmarsund och dess vackra stränder inbjuder till

Läs mer

En liten krysslista för stora och små

En liten krysslista för stora och små En liten krysslista för stora och små Träd 1. ASP Aspen får sprakande höstfärger. De har en mycket rak stam och det finns aspar som blivit hela 35 meter höga. Det brukar heta att asplöven darrar och det

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun

Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Version 1.00 Projekt 7400 Upprättad 2016-05-30 Reviderad Översiktlig naturvärdesinventering, tillhörande detaljplaneprogram för Mörmon 5:33, Djupängen, Hammarö Kommun Sammanfattning En inventering har

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KÄLLVIK 1:73 M FL, STRÖMSTAD

DETALJPLAN FÖR DEL AV KÄLLVIK 1:73 M FL, STRÖMSTAD NOVEMBER 2012 KÄLLVIKEN I STRÖMSTAD AB REV A 2012-11-19 DETALJPLAN FÖR DEL AV KÄLLVIK 1:73 M FL, STRÖMSTAD INVENTERINGS-PM GEOTEKNIK ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Stenåldern. * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr *

Stenåldern. * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr * Stenåldern * Från ca 12 000 år fkr till ca 2000 år fkr * När det blev varmare smälte isen så sakta. Lite för varje år. Sten och grus var allt som fanns kvar när isen hade smält. Först började det växa

Läs mer

Länsstyrelsen Västernorrland söker ny uppdragstagare för att driva café- och vandrarhemsverksamhet på Högbonden, Kramfors kommun

Länsstyrelsen Västernorrland söker ny uppdragstagare för att driva café- och vandrarhemsverksamhet på Högbonden, Kramfors kommun Länsstyrelsen Västernorrland söker ny uppdragstagare för att driva café- och vandrarhemsverksamhet på Högbonden, Kramfors kommun Information för intresseanmälan Högbondens naturreservat Öarna Högbonden,

Läs mer

GRODINVENTERING BACKA, NÖDINGE, ALE KOMMUN

GRODINVENTERING BACKA, NÖDINGE, ALE KOMMUN GRODINVENTERING BACKA, NÖDINGE, ALE KOMMUN UNDERLAG FÖR DETALJPLAN PÅ UPPDRAG AV NÖDINGE AB VIA ALE KOMMUN 2012-05-11 Uppdragstagare Naturcentrum AB Strandtorget 3, 444 30 Stenungsund johan.ahlen@naturcentrum.se

Läs mer

slutfört arkeologiskt fältarbete inom fastigheten Vilsta 2:1, Eskilstuna socken och kommun, Södermanlands län.

slutfört arkeologiskt fältarbete inom fastigheten Vilsta 2:1, Eskilstuna socken och kommun, Södermanlands län. Projekt nr:1632 1 (2) meddelande till. Länsstyrelsen i Södermanlands län att; Urban Mattsson 611 86 Nyköping från. Sörmlands Arkeologi AB, Patrik Gustafsson Gillbrand datum. 2017-05-24 ang. slutfört arkeologiskt

Läs mer

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012

SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 SÖDERARMS SKÄRGÅRD torsdag till söndag 12-15 juli 2012 Vi är åtta personer, varav två är ledare, Mats och Heléne. Inför paddlingen har vi önskningar att vädret ska tillåta oss besök på Håkansskär och Torskär

Läs mer

Välkommen in önskar naturumvärdarna! FRI ENTRÈ ÖPPETTIDER Nyheter för säsongen 2018 Tävla mot skogens djur 28 april 10 juni: 11 juni -19 aug:

Välkommen in önskar naturumvärdarna! FRI ENTRÈ ÖPPETTIDER Nyheter för säsongen 2018 Tävla mot skogens djur 28 april 10 juni: 11 juni -19 aug: Naturum Sommen ligger vackert beläget mitt i sjön Sommen. Området har en fängslande och varierande natur med branta klippväggar som störtar rakt ner i sjön men även grundare vikar som passar bra för bad.

Läs mer

HAR DU ETT VATTENDRAG SOM RINNER GENOM DINA MARKER?

HAR DU ETT VATTENDRAG SOM RINNER GENOM DINA MARKER? Kantzoner HAR DU ETT VATTENDRAG SOM RINNER GENOM DINA MARKER? Har du ett vattendrag som rinner genom dina marker? Eller kanske ett vattenförande dike som legat orört i många år? Då kanske du också har

Läs mer

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3

Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Version 1.00 Projekt 7365 Upprättad 2014-06-24 Översiktlig naturinventering Saltkällans säteri 1:3 Sammanfattning I samband med att detaljplaneprogram för fastigheten Saltkällan 1:3 tas fram har en översiktlig

Läs mer

Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun

Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun Uppdragsnr: 10153917 1 (6) Naturvärdesbedömning Tillhörande detaljplan för Kojan 2 och del av Eda Nolby 1:38, Charlottenberg, Eda kommun Bakgrund och syfte I samband med framtagandet av en detaljplan för

Läs mer

Svartö Naturstig. Prisvärt boende. i trivsam miljö. Strandavägar. Välkommen till Svartö - en levande kustby i Mönsterås skärgård.

Svartö Naturstig. Prisvärt boende. i trivsam miljö. Strandavägar. Välkommen till Svartö - en levande kustby i Mönsterås skärgård. Svartö Naturstig 300 METER CA 5 KM. MOT HAMMARGLO/ MÖNSTERÅS BADPLATS Välkommen till Svartö - en levande kustby i Mönsterås skärgård. utmärkt med blåmarkerade Svartö by har anor från 1300- talet. Nuvarande

Läs mer

Invigning av naturreservaten. Vedåsa och Marsholm. 9 September 2012. Kl 9-15

Invigning av naturreservaten. Vedåsa och Marsholm. 9 September 2012. Kl 9-15 Invigning av naturreservaten Vedåsa och Marsholm Samling Vedåsaguidning, Parkering 9 September 2012 Marsholms gård, Parkering Vägbeskrivning: Från väg 124 mellan Liatorp och Ljungby, sväng söderut mot

Läs mer