SVERIGES 29 NATIONALPARKER EN GUIDE TILL VÅR FINASTE NATUR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SVERIGES 29 NATIONALPARKER EN GUIDE TILL VÅR FINASTE NATUR"

Transkript

1 SVERIGES 29 NATIONALPARKER EN GUIDE TILL VÅR FINASTE NATUR

2

3 UPPTÄCK SVERIGES NATIONALPARKER Nationalpark är det finaste ett naturområde kan bli. Tillsammans bildar Sveriges nationalparker en storslagen helhet av olika landskapstyper från Söderåsens lummiga bokskogar till Sareks storslagna fjällvärld. Från Kosterhavets myllrande korallrev till Gotska Sandöns böljande sanddyner och Tivedens trolska skogar. Redan 1909 bildades Sveriges nio första nationalparker och de var också de första i Europa. Drygt 100 år senare är de 29. De tillhör vår mest skyddsvärda natur, vårt naturarv, där vi och kommande generationer kan njuta och förundras. Många av nationalparkerna har informationscentrum och lättgångna vandringsleder. Du är alltid inbjuden, när som helst året runt. Välkommen! Pärlugglors fjädrar är så mjuka att de kan flyga nästan helt ljudlöst. Med sin skarpa hörsel kan de höra en sork och dyka ner på den utan att sorken har en chans att fly. FOTOGRAFER: Claes Grundsten, Magnus Carlsson, Jonas Forsberg, Björn Röhsman, Peter Rosén, Tor Lundberg, Mikael Gustafsson, Tomas Lundälv, Sven Persson, Bertil Pettersson, Martin Borg, Daniel Stenberg, Håkan Sandbring, Henrik Karlsson, Klas-Rune Johansson, Fredrik Mörk, Jörgen Wiklund, Sven Persson, Michael Engman.

4 VARFÖR BEHÖVS NATIONALPARKER? Nationalparker är små bitar av den natur som en gång täckte hela Sverige och det gör dem viktiga att bevara. De ska trygga naturens mångfald och ge besökarna en möjlighet att njuta och koppla av i naturen. De representerar den mest värdefulla naturen i Sverige. 1,6 % 10 % SKYDDAD NATUR I SVERIGE 1,6 procent av Sveriges yta har det starkaste naturskyddet nationalpark. Cirka 10 procent av Sveriges yta är skyddad på annat sätt. Nationalpark Naturreservat och övriga skyddade områden Oskyddad natur NATIONALPARKER I VÄRLDEN

5 Tjädrar trivs i gamla tallskogar med mattor av blåbärsris. Just sådana miljöer finns i nationalparker och naturreservat i norra Sverige, men även i till exempel Tyresta nationalpark. Ungarna äter larver i blåbärsriset första tiden. Vuxna fåglar äter blåbär, tuvull, små löv och knoppar. Tjädern tillbringar gärna vintern i tallar där de äter barr. De plockar i sig småsten för att kunna smälta de hårda barren. BLÅBÄRSRIS OCH TALLSKOG TJÄDERNS SKAFFERI VÄRLDENS FINASTE Stora barriärrevet, Galapagosöarna och Skuleskogen är alla nationalparker. De är utvalda pärlor dit folk reser för att uppleva enastående och storslagen natur. I världen finns över nationalparker som tillsammans täcker drygt två procent av allt land. Flera av dem rymmer hisnande naturupplevelser. Många har ett myller av liv och en genbank som kan vara ovärderlig för vår framtid. Alla är värda ett besök.

6 ALLT VÄNTAR PÅ ATT UPPLEVAS Du kan utforska nationalparker till fots, på skidor, en del per båt och några med snorkel. Du kan uppleva storslagna vyer och vacker natur. Tystnaden och stjärnorna en klar natt. De flesta nationalparker har entréer där du hittar orienteringstavlor med kartor och information om sevärdheter och parkeringsplatser. Naturum, bemannade informationscentra, ligger i anslutning till flera nationalparker. Där finns utställningar och ibland servering och guidning. Öppettiderna varierar. Nästan alla nationalparker har markerade leder av varierande längd som tar dig till sevärda platser. Du kan vandra på iordningställda leder eller på egen hand. Kanot är ett bra färdmedel i många parker, cykel och skidor i andra. De allra flesta nationalparker är en fröjd för växtälskare och fågelskådare, vid besök i rätt årstid. Med lite tur får du syn på älg, björn, utter eller något annat favoritdjur. I en del nationalparker får du ta med din hund i koppel. Men i några parker är hundar inte välkomna eftersom de kan störa fågel- och djurlivet eller renskötseln. Varje nationalpark har särskilda regler som du kan hitta på informationstavlor på plats eller på webben. Allemansrätten gäller inte fullt ut i nationalparkerna Du hittar samlad information om alla nationalparker på

7 = Service = Hjälpmedel = Vandringsled *Stora Sjöfallet /Stuor Muorkke **Padjelanta /Badjelánnda Naturum Café Restaurang Naturutställning Husbil-/vagnsparkering Övernattningsstugor Vindskyddad rastplats Tältplats Livsmedelsförsäljning Vandringsled Ljudled/röstguide Barnvagnsled Rullstolsanpassad led Abisko Stora Sjöfallet* Sarek Pieljekaise Sonfjället Hamra Ängsö Garphyttan Gotska Sandön Dalby Söderskog Vadvetjåkka Blå Jungfrun Norra Kvill Töfsingdalen Muddus/Muttos Padjelanta** Store Mosse Tiveden Skuleskogen Stenshuvud Björnlandet Djurö Tyresta Haparanda skärgård Tresticklan Färnebofjärden Söderåsen Fulufjället Kosterhavet

8 VÅRA NATURTYPER FJÄLL Omkring 90 procent av nationalparkernas samlade yta finns i fjällområdet. Här kan du vandra från fjällbjörkskogar eller uråldriga barrskogar över vindpinade hedar och upp på gnistrande glaciärer. SJÖAR OCH VATTENDRAG Sverige är ett av världens sjörikaste länder. Nästan en tiondel av Sveriges yta består av sjöar. Glittrande sötvattensmiljöer finns i de flesta nationalparker. KUST OCH HAV Nationalparkerna längs kusten bjuder på stora kontraster: Skuleskogens högresta kust, Haparanda skärgårds sandbankar och Kosterhavet med sina salta klippor och sällsamma liv under vatten. ÄDELLÖVSKOG Bok, ask, ek och alm bildar ädellövskogar, som täcker mindre än en procent av Sverige. De ljusa lövsalarna har ett myllrande liv med många sällsynta djur och växter. Ädellövskog finns till exempel i Söderåsen, Dalby Söderskog och Ängsö. VÅTMARK Omkring en femtedel av Sveriges landyta täcks av våtmarker som myrar, mossar och kärr. De är viktiga för många fåglar, exempelvis storspoven vars visslingar får sommarkvällarna att vibrera. BARRSKOG Barrskogens mörkgröna täcke dominerar Sveriges natur och även de stora nationalparkerna utanför fjällen. I Tyresta och Muddus/ Muttos kan man se spår efter skogsbränder som förr präglade barrskogslandskapet.

9 Isranunkeln blommar ofta precis i glaciärkanten. Den har det svenska höjdrekordet bland blommor, på Kebnekaise meter över havet. Sommargyllingen har en klargul dräkt, men är svårt att få syn Ingången tilldet bäverboet ligger under på den eftersom den lever i täta vattenytan. Den fäller träd för att få lövskogar. kan dubarken få höramen material tilldäremot boet. Den äter sommargyllingens flöjtande sång. också blad, örter och vattenväxter.

10 Isranunkeln blommar ofta precis i glaciärkanten. harminst det svenska Slät barkbock ärden en av sju höjdrekordet bland skalbaggar som barablommor, finns på på Kebnekaise meter över havet. Gotska Sandön i hela Norden. Sommargyllingen har en klargul dräkt, men det är svårt att få syn på den eftersom denför lever i täta Träd som fallit kallas lövskogar. kan du få höra lågor. De ärdäremot mat för många sommargyllingens av urskogens arter. flöjtande sång.

11 Tätört är en av våra köttätande växter. Med sina klibbiga blad fångar den insekter den sju sedan Slät barkbock är en som av minst långsamt smälter för att överleva skalbaggar som bara finns på på den näringsfattiga myren. Gotska Sandön i hela Norden. Träd som fallit kallas för lågor. De är mat för många av urskogens arter.

12 NATIONALPARKER FÖRR, NU OCH I FRAMTIDEN Sverige var år 1909 först i Europa med att bilda nationalparker. Då som nu var tanken att orörd natur ska bevaras för kommande generationer, men också att nationalparkerna ska vara inbjudande för turism och friluftslivet. Tidigare skapades nationalparker delvis utifrån naturromantiska ideal. Nu baseras urvalet på internationella, vetenskapliga krav på vad som är skyddsvärd natur och intressanta sevärdheter. En skillnad mot tidigare är storleken. Nya nationalparker ska vara stora, orörda områden som visar upp ett typiskt svenskt landskap. I de flesta nationalparker får naturen sköta sig själv. I några få nationalparker finns betesdjur för att hålla markerna öppna och ängar slås för att bevara det gamla odlingslandskapet. Marken i nationalparker ägs av oss alla, av staten. Regering och riksdag fattar beslut om att inrätta nya nationalparker. Urval och förberedelser görs av Naturvårdsverket tillsammans med länsstyrelser och andra lokala aktörer. Det är viktigt att lokalbefolkningen deltar i arbetet att bilda nya nationalparker. De är vårt gemensamma arv som ska tas om hand på bästa sätt för oss och kommande generationer. GULDSTJÄRNAN är symbolen för Sveriges nationalparker. Den visar att det rör sig om den finaste och mest sevärda svenska naturen.

13 TIPS INNAN DU GER DIG UT Några timmars promenad längs stigarna i en nationalpark kräver oftast ingen särskild utrustning, annat än bekväma skor och lagom varma kläder. Kliv ut och känn dig som hemma. Om du vill vara säker på att välja rätt kläder kolla väderprognosen innan du åker på eller Om du ska besöka en nationalpark i fjällen kan det vara bra att vara extra förberedd. Information om utrustning, lavinrisk och liknande finns på SMÅ SAKER FÖR EN STÖRRE UPPLEVELSE Du hittar information om sevärdheterna i varje nationalpark på plats. Om du vill uppleva mer är det bra att ta med fågelbok, flora och kikare. Ska du ut i en nordlig gammelskog kan det vara värt att ta med lite extra matsäck till lavskrikan. Den smakar gärna en bit korv eller bröd och bjuder på sitt småpratande sällskap som tack. I många nationalparker finns iordninggjorda eldplatser där det går bra att grilla så länge det inte är eldningsförbud.

14 E Vadvetjåkkas sydligaste del består av ett stort delta med ett rikt djurliv. Den som får se en fjälluggla är lyckligt lottad. I Sverige varierar antalet mellan noll och ett tjugotal beroende på antalet sork och fjällämmel. 1. Abisko är kanske Sveriges soligaste nationalpark med rik flora och brusande kanjon. I en urskog finns träd i alla åldrar hotade arter både växter och djur, behöver gammal skog för att överleva. E10 Kiruna Gällivare Sarek, Padjelanta/Badjelánnda, Stora Sjöfallet/ Stuor Muorkke och Muddus/Muttos ingår i världsarvet Laponia. Porjus E10 Norra polcirkeln Jokkmokk E45 Sångsvanen fridlystes 1926, då fanns endast några par i norr. Idag finns de över hela landet. Arjeplog 3. Sarek är verkligen Sveriges högland med sex toppar på över meter. Stortoppen med sina m ö h är högst. Renen trivs i fjällen och klarar kylan galant. 16. I Padjelanta hittar du Sveriges mest avlägsna plats, den så kallade otillgänglighetspolen, med 47 km till närmaste väg. Arvidsjaur Haparanda Luleå 95 Storuman E12 Fjällämmeln finns i hela fjällkedjan. Åsele Skellefteå E4 Fredrika 92 Umeå E45 Åre 21. Björnar undviker kontakt med människor, men du kan se spår: en urriven myrstack, rivmärken på träd eller spillning. Östersund 84 E Njupeskär med sina 93 meter är Sveriges högsta vattenfall och finns i Fulufjällets nationalpark. 19. Från utsiktspunkten på Slåttdalsberget har du utsikt över en stor del av Höga Kusten. Nationalparken ligger i Världsarvet Höga Kusten. Sundsvall 6. Grönbenan lever bland annat på högmossar, till exempel i Hamra. Gävle 18. Med sina mossbeklädda stenar och jätteblock blir stämningen i Tiveden trolsk. 70 E4 Sala Uppsala 7. Blommorna Adam och Eva utgör en del av den orkidéprakt som kan ses på Ängsö om våren. E18 E18, E20 E18 Örebro Bengtsfors Strömstad Stockholm Laxå Tjäderspel hör till ett av naturens praktverk. Mariestad E6 17. STORE MOSSE Sveriges största myrområde söder om Lappland ligger på det småländska höglandet. Här finns flera fågeltorn där man kan spana ut över de storslagna vidderna och kanske höra ljungpiparen. 3. SAREK 18. TIVEDEN Sarek bjuder på Sveriges mest dramatiska natur med spetsiga fjäll, mäktiga glaciärer och forsande vattendrag. Imponerande klippblock, mjukaste mossa och klara sjöar omger stigar som använts sedan urminnes tider. 4. PIELJEKAISE Det här är Sveriges högsta kuststräcka med storslagna utsikter och världens högsta landhöjning. I de gamla granskogarna växer långskägg, en sällsynt lav som ser ut som julgransglitter. Här får man snabbt en känsla av hur naturen såg ut innan människan satte sina spår genom skogsbruk. Naturen liknar den Linné såg under sin lappländska resa för drygt 250 år sedan. På ängarnas idylliska ö kan du njuta av blommande gullvivor och orkidéer. Ängsö är betesdjurens och slåtterns landskap, men här finns också vildvuxen gammelskog. 8. GARPHYTTAN I Kilsbergens mörka barrskogar ligger Garphyttan med blommande ängar och lövskogar. Här möter gammelskogens hackspettar det gamla odlingslandskapets sångfåglar. 33 Göteborg Den berömda trandansen är lättast att få se på våren. Vimmerby Oskarshamn Värnamo E6, E Det sägs att den som stjäl en sten från Blå jungfrun drabbas av otur. Varje år återlämnas hundratals stenar till ön. Ljungbyhed 10. Skir grönska i Dalby Söderskog om våren. Till sommaren förvandlas skogen till en skuggig pelarsal. Malmö Simrishamn E65 Ystad 17. Sveriges största myrområde söder om Lappland ligger på det småländska höglandet. Här fi nns flera fågeltorn där man kan spana ut över de storslagna vidderna och kanske höra ljungpipare. Bara två mil från Stockholms centrum kan du uppleva tystnaden i den orörda storskogen som inbjuder till vandring och svampplockning. En solig och sandig övärld med långgrunda stränder. Läget ytterst mot horisonten gör ön älskad av flyttfåglar, kajakpaddlare och vandrare. Sveriges nordligaste nationalpark. Riktig vildmark med några av landets djupaste grottor. 12. BLÅ JUNGFRUN Mitt i Kalmarsund reser sig en märklig ö av röd granit med släta berghällar, grottor, ädellövskog och en fantastisk havsutsikt. 14. TÖFSINGDALEN 27. Från Söderåsens utsiktspunkter ser du ut över lummiga bokskogar, djupa raviner och glittrande vattendrag. 23. TYRESTA 24. HAPARANDA SKÄRGÅRD Förtrollande urskogsartad skog med höga barrträd, stilla tjärnar och mossiga block. E22 Ett skärgårdslandskap i Västeuropas största insjö Vänern. Grova tallrötter slingrar sig på hällmarken efter mylla och fukt. Fina klapperstenshällar att beskåda fåglar från. En sällsamt vacker ö med milsvida sandstränder och djupa soliga tallskogar. Ta turbåten till denna ö som i sekler fascinerat besökare. 13. NORRA KVILL E4 22. DJURÖ 9. GOTSKA SANDÖN 11. VADVETJÅKKA 9. Trots att Gotska Sandön ligger långt ute till havs har många skalbaggar hittat hit. Några arter finns bara här. Det här är nationalparken vid havet i det skånska Österlen där kustberg, ädellövskogar, hedar och vackra stränder förenas. 21. BJÖRNLANDET 34 Knubbsälen kan du se på västkusten. Där är den vanligast. 20. STENSHUVUD Vidsträckta myrmarker, urskogsartade skogar och den slingrande Svartån bildar en sällsynt helhet av natur som bjuder in till vandring och friluftsliv. På skånska slätten ligger denna lövskogslund som en lummig, inbjudande oas. Om våren kan få platser tävla med Dalby Söderskog i blomsterprakt och fågelsång. E SKULESKOGEN 6. HAMRA 10. DALBY SÖDERSKOG E4 I väglöst land breder öppna renbetade fjällängar och hedar samt stora kristallklara sjöar ut sig. Ovanliga arter som fjällräv och fjälluggla. Nationalparken bildades 1909 för att bevara det stora fallet. Fjället Akka med sina toppar och glaciärer samt de vackra urskogarna av tall imponerar även om det stora fallet inte finns kvar. 7. ÄNGSÖ 6. I Hamra kan du låta dig fotograferas framför landets första nationalparksmarkör. 16. PADJELANTA / BADJELÁNNDA 2. STORA SJÖFALLET / STUOR MUORKKE Sonfjället reser sig över den omgivande gammelskogen. När nationalparken bildades 1909 var den ett av björnens sista fästen i landet och här finns numera gott om björn. Särna E45 Kliv av tåget och rakt in i en blomstrande fjällvärld på en av Sveriges soligaste platser. Vintertid är Abisko en av de bästa platserna i världen för att uppleva norrsken. 5. SONFJÄLLET Sveg 29. Testa Kosterhavets snorkelleder. Simma längs repet på havsbotten och hitta skyltar som berättar om djur och växter under ytan. 1. ABISKO Vidsträckta fjällbjörkskogar är nationalparkens kännetecken liksom ängar fulla av gula smörbollar som möter besökaren i juni. Örnsköldsvik 5. Med lite tur kan du få se björn leta kråkbär på Sonfjällets sluttningar om hösten. VÄLKOMMEN TILL SVERIGES NATIONALPARKER 25. TRESTICKLAN I denna väglösa ödemark kan man vandra långt och njuta av milsvida utsikter. De tallklädda bergsryggarna verkar aldrig ta slut och hela tiden möts du av nya små sjöar och myrar. 26. FÄRNEBOFJÄRDEN Unikt älvlandskap i nedre Dalälven med över 200 öar och skär. På skidor eller i kanot är det lättast att upptäcka hackspettarnas och ugglornas lövskogsrike. 27. SÖDERÅSEN Höga höjder, vackra bokskogar och dramatiska raviner. Odensjön är en helt rund liten sjö i en skålformad, djup sänka i Söderåsen. 28. FULUFJÄLLET Hemlighetsfull dalgång med gamla tallskogar, blockmarker, forsande vatten och glittrande, små tjärnar. Här möter urskogen fjället som lyser av tjocka, vita mattor av lav, eftersom det är vårt enda större fjäll där inga renar betar. 15. MUDDUS / MUTTOS 29. KOSTERHAVET De stora myrarnas och urskogarnas land. Här kan du upptäcka riktig storskog, det vilda Muddusfallet och väldiga myrvidder med sångsvanarnas rop. I landets första marina nationalpark finns vårt enda korallrev. Här kan du njuta av havets natur där det rikaste livet finns under ytan.

15 ALLA NATIONAL- PARKER I SVERIGE 1. ABISKO 2. STORA SJÖFALLET/ STUOR MUORKKE 3. SAREK 4. PIELJEKAISE 5. SONFJÄLLET 6. HAMRA 7. ÄNGSÖ 8. GARPHYTTAN 9. GOTSKA SANDÖN 10. DALBY SÖDERSKOG 11. VADVETJÅKKA 12. BLÅ JUNGFRUN 13. NORRA KVILL 14. TÖFSINGDALEN 15. MUDDUS / MUTTOS 16. PADJELANTA/ BADJELÁNNDA 17. STORE MOSSE 18. TIVEDEN 19. SKULESKOGEN 20. STENSHUVUD 21. BJÖRNLANDET 22. DJURÖ 23. TYRESTA 24. HAPARANDA SKÄRGÅRD 25. TRESTICKLAN 26. FÄRNEBOFJÄRDEN 27. SÖDERÅSEN 28. FULUFJÄLLET 29. KOSTERHAVET Mer information om våra nationalparker #sverigesnationalparker LYSSNA PÅ BROSCHYREN , ex, Tryckt hos ett Klimatneutralt Företag Åtta.45 Tryckeri AB, ISBN: Ansvarig för Sveriges nationalparker. naturvardsverket.se

en guide till vår Finaste natur

en guide till vår Finaste natur SVEriges 29 nationalparker en guide till vår Finaste natur Upptäck sveriges nationalparker Nationalpark är det finaste ett naturområde kan bli. Tillsammans bildar Sveriges nationalparker en storslagen

Läs mer

Så bildas en nationalpark

Så bildas en nationalpark Så bildas en nationalpark 1. ABISKO 2. STORA SJÖFALLET STUOR MUORKKE 3. SAREK 4. PIELJEKAISE 5. SONFJÄLLET 6. HAMRA 7. ÄNGSÖ 8. GARPHYTTAN 9. GOTSKA SANDÖN 10. DALBY SÖDERSKOG 11. VADVETJÅKKA 12. BLÅ JUNGFRUN

Läs mer

NORRA KVILL SMÅLÄNDSK TROLLSKOG

NORRA KVILL SMÅLÄNDSK TROLLSKOG NORRA KVILL SMÅLÄNDSK TROLLSKOG SKOGSGRYNING Det är tidig morgon. Ett sömnigt dis skymtar mellan trädstammarna när jag börjar min vandring genom skogen. Allt är stilla. Tystnaden är slående, en lyx som

Läs mer

SVERIGES 30 NATIONALPARKER EN GUIDE TILL VÅR FINASTE NATUR

SVERIGES 30 NATIONALPARKER EN GUIDE TILL VÅR FINASTE NATUR SVERIGES 30 NATIONALPARKER EN GUIDE TILL VÅR FINASTE NATUR UPPTÄCK SVERIGES NATIONALPARKER Nationalpark är det finaste ett naturområde kan bli. Tillsammans bildar Sveriges nationalparker en storslagen

Läs mer

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Långhultamyren är ett naturreservat på nästan 800 hektar. Det är först och främst det stora myrarna som vi vill skydda. Men du är självklart välkommen att

Läs mer

MUDDUS/MUTTOS NATIONALPARK

MUDDUS/MUTTOS NATIONALPARK MUDDUS/MUTTOS NATIONALPARK I VÄRLDSARVET LAPONIA DJUPA GAMMEL- SKOGAR OCH MYRAR VIDA SOM HAV Foto: Tor Lundberg Tuorda NILS-OLA PARFFA, RENSKÖTARE SIRGES: DET ÄR INTE MÅNGA RENSKÖTARE SOM FÅR SE HÄNGLAVSKOGAR

Läs mer

Välkommen ut i det gröna. Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen.

Välkommen ut i det gröna. Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen. Välkommen ut i det gröna Här är sex fina naturområden dit också du med rullstol eller rollator kan göra utflykter och njuta av naturen. Bättre stigar, nya rymliga toaletter och sittvänliga rastplatser

Läs mer

Naturreservat i Säffle kommun

Naturreservat i Säffle kommun Naturreservat i Säffle kommun Naturreservatet Yttre Hedane På sidan 12 hittar Du en kommunövergripande karta med naturreservaten och på sidan 13 finns en tillhörande lista över naturreservaten samt koordinater

Läs mer

Upptäck lederna i. Biskopstorp!

Upptäck lederna i. Biskopstorp! Upptäck lederna i Biskopstorp! Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder! Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda bergen ovanför

Läs mer

Innehåll. Flerdagarsäventyr

Innehåll. Flerdagarsäventyr Innehåll Endagspass 30-40 km Hälleforsnäs-Bälgviken, km Mörkö-Trosa, km Mölnbo-Gnesta, 33 km Hälleforsnäs-Malmköping, 33 km Björkhagen-Handen, 38 km 74 76 78 80 84 88 1000 kilometer löpäventyr Introduktion

Läs mer

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp

NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN. Upptäck. Biskopstorp NATURRESERVAT I HALLANDS LÄN Upptäck Biskopstorp Välkommen till Biskopstorp och våra vandringsleder Det är inte bara osten som gjort Kvibille vida omtalat och omtyckt. Bland biologer är de lövskogsbeklädda

Läs mer

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar

Vandra i Sverige. Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar Österlenleden, Simrishamn Kuskahusen 4 nätter Sida 1 av 5 Vandra i Sverige Österlenleden, 4 nätter Simrishamn Kuskahusen, 3 vandringsdagar I följande alternativ har du möjlighet att vandra den östra delen

Läs mer

MYLLRET I DEN GAMLA SKOGEN

MYLLRET I DEN GAMLA SKOGEN MYLLRET I DEN GAMLA SKOGEN En urskog eller gammelskog har växt upp av sig själv och skapar sin egen ordning. Träd får bli urgamla och när de dör trillar de omkull, ibland huller om buller. Så såg skogarna

Läs mer

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg Estland 2012 Under vintern/våren 2012 hölls en studiecirkel om Estland och i mitten av maj begav sig 18 av föreningens medlemmar dit under en nio dagar lång resa. Redan från bussfönstret på väg mot Stockholm

Läs mer

Paradis i norr Bosse Johansson

Paradis i norr Bosse Johansson Paradis i norr Bosse Johansson Paradis i norr Bosse Johansson Bokförlaget Stigfinnaren, Kalix Copyright: Bosse Johansson Kopiering av denna bok är förbjuden utan författarens tillstånd. Foto: Författaren

Läs mer

Fågeltorn/Plattformar i sydöstra Sörmland. En sammanställning från Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Per Eriksson/Jan Gustafsson

Fågeltorn/Plattformar i sydöstra Sörmland. En sammanställning från Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Per Eriksson/Jan Gustafsson Fågeltorn/Plattformar i sydöstra Sörmland En sammanställning från Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund Per Eriksson/Jan Gustafsson Omslagsfoto Skräntärna, Thomas Larsson. Övriga bilder i sammanställningen

Läs mer

Store Mosse, Jönköpings län

Store Mosse, Jönköpings län Sida 1 av 6 Store Mosse, Jönköpings län Store Mosse ligger på småländska höglandet och är det största svenska myrområdet söder om Lappland. Den väldiga myren breder ut sig över tiotusen hektar och bildar

Läs mer

Fiska i Norrbottens fjällvatten. Välkommen till Norrbottensfjällen! Fiska i Gällivare. Gällivarekortet. I många vatten

Fiska i Norrbottens fjällvatten. Välkommen till Norrbottensfjällen! Fiska i Gällivare. Gällivarekortet. I många vatten Gällivarekortet 2014 Välkommen till Norrbottensfjällen! Med sina 55 000 km² är fjällområdet (området ovan odlingsgränsen) i Norrbottens län ett enormt landområde. Det kan jämföras med en yta som omfattar

Läs mer

Upptäck Torsö Vänerns största ö!

Upptäck Torsö Vänerns största ö! Ta bussen eller tåget till natur och kultur. Tur nr 2 (10) Upptäck Torsö Vänerns största ö! Torsö är den största ön i Mariestads skärgård. Torsö består av två delar som hänger samman, Torsö och Fågelö.

Läs mer

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se

Vikten av småbiotoper i slättbygden. www.m.lst.se Vikten av småbiotoper i slättbygden www.m.lst.se Titel: Utgiven av: Text och bild: Beställningsadress: Layout: Tryckt: Vikten av småbiotoper i slättbygden Länsstyrelsen i Skåne län Eco-e Miljökonsult (Malmö)

Läs mer

rör naturvård, lokalisering och exploatering. DEL 1 FAKTA Dokumentet finns på www.halmstad.se/natur

rör naturvård, lokalisering och exploatering. DEL 1 FAKTA Dokumentet finns på www.halmstad.se/natur Halmstads Från insektsliv till Friluftsliv Halmstads kommun är fantastisk med sin rika och omväxlande natur, där kusten, åarna, myrmarkerna, slättlandskapet, skogarna och stadsmiljöerna skapar en variation

Läs mer

Landskap i sikte! Lappland

Landskap i sikte! Lappland Landskap i sikte! Lappland L a p p l a n d Sida 1 L a p p l a n d Sida 2 Grundkarta L a p p l a n d Sida 3 Sjöar och vattendrag L a p p l a n d Sida 4 Topografi samt sjöar och vattendrag L a p p l a n

Läs mer

NATURRESERVAT I UPPSALA LÄN HÅGADALEN- NÅSTEN

NATURRESERVAT I UPPSALA LÄN HÅGADALEN- NÅSTEN NATURRESERVAT I UPPSALA LÄN HÅGADALEN- NÅSTEN Foto: Ana Vera Burin Batarra VÄLKOMMEN TILL NATURRESERVATET HÅGADALEN NÅSTEN Längs Uppsalas västra kant hittar Du detta rika och omväxlande naturreservat.

Läs mer

Vandringsleder. Mjölby. Skogssjöområdet: Röda skogsslingan Gula sjöslingan Istidsspåret. Östgötaleden: Skogssjön-Örbacken Skogssjön-Bleckenstad

Vandringsleder. Mjölby. Skogssjöområdet: Röda skogsslingan Gula sjöslingan Istidsspåret. Östgötaleden: Skogssjön-Örbacken Skogssjön-Bleckenstad Vandringsleder Mjölby Skogssjöområdet: Röda skogsslingan Gula sjöslingan Istidsspåret Östgötaleden: Skogssjön-Örbacken Skogssjön-Bleckenstad Skogssjöområdet Skogssjöområdet bjuder på ett imponerande koncentrat

Läs mer

Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6. Vandra i Sverige. Hamnen i Båstad

Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6. Vandra i Sverige. Hamnen i Båstad Kust till kust leden, Skummeslövsstrand Torekov 3 nätter Sida 1 av 6 Vandra i Sverige Hamnen i Båstad Bjärehalvön, 3 nätter Skummeslövstrand Torekov, 2 vandringsdagar Leden på Bjärehalvön ingår i Skåneleden

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Allemansrätten en unik möjlighet

Allemansrätten en unik möjlighet Allemansrätten en unik möjlighet Felix Oppenheim/Folio 1 Allemansrätten Sime/Folio Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa

Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa 2013 Bengt Oldhammer Innehåll Uppdrag 3 Metodik 3 Resultat 3 Referenser 7 Bilagor bilder och karta 8 Omslagsbild: Råtjärnen med

Läs mer

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix 2013-11-28 1 Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix Andra remissomgången Badstränder på Halsön I förslaget är det 20 områden som föreslås ha utvidgat strandskydd. Inför översynen fanns det 106

Läs mer

Arvidsjaurs Natur & Kultur Guide. Sjöar 37 % Dystrofa sjöar 7 % Alpina vattendrag

Arvidsjaurs Natur & Kultur Guide. Sjöar 37 % Dystrofa sjöar 7 % Alpina vattendrag Älvar BYSKEÄLVEN - GYÖHKAHE Natura 2000 Till Byskeälven räknas förutom själva älvfåran även källflöden och biflöden. Från Guollasjåkkå, Västra och Östra Jerfojaur, Jerfer Seudnur, Västra Kikkejaur, Arvidsjaursjön

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 bruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3, OMRÅDESBESKRIVNINGAR bruk Dalsland består av följande dokument: Planförslag

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL HYSSNALEDEN

VÄLKOMMEN TILL HYSSNALEDEN VÄLKOMMEN TILL HYSSNALEDEN Vad är Hyssnaleden? Hyssnaleden är en cirka 40 km lång vandringsled. I den södra delen av Hyssnaleden finns sydsvensk bokskog och lövskogsnatur och ett odlingslandskap med stora

Läs mer

Alla är välkomna till

Alla är välkomna till Alla är välkomna till Smultronställen på Falbygden 2013 Blåsippor i Mössebergsparken Onsdag 20 mars 17.30 Samling Kurortens parkering (till höger) Vandring i Mössebergsparken, kommunekolog Carin Fransson

Läs mer

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2 2009-10-15 Strömstad Kommun VINDKRAFTSPLAN 2009 Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR INNEHÅLL 1. MILJÖBALKEN...2 2. RIKSINTRESSEN, MB 3 & 4 kap...2 2.1 Naturvård, 3 kap 6... 2 2.2 Friluftsliv, 3 kap 6...

Läs mer

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN

FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN TJÄDERSPELSINVENTERING VID FÄNGSJÖN & STORSJÖHÖJDEN INFÖR PLANERAD VINDKRAFTSETABLERING Miljötjänst Nord Mattias Åkerstedt Sture Gustafsson Rapport augusti 2012 Rapport september 2012 Miljötjänst Nord

Läs mer

11 12 10 23 13 14 15 22 21 20 9 7 6 8 156 19 16 5 17 1 2 3 Stomsås 4 18

11 12 10 23 13 14 15 22 21 20 9 7 6 8 156 19 16 5 17 1 2 3 Stomsås 4 18 11 12 23 13 15 14 7 17 5 1 2 3 Stomsås 4 18 8 6 19 16 9 10 9. Hökås utsiktsplats med övernattningsmöjlighet Detta är en förnämlig utsiktsplats, omkring 200 meter över havet, varifrån man har en milsvid

Läs mer

INFORMATIONSSTIGAR I MÄLARNATUR

INFORMATIONSSTIGAR I MÄLARNATUR INFORMATIONSSTIGAR I MÄLARNATUR Förord Informationsstigarna är skapade för att du som besökare ska hitta nya naturområden, för att du ska få ut mer av din upplevelse i naturen och för att du ska få en

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i nationalparksförordningen (1987:938); SFS 2009:729 Utkom från trycket den 30 juni 2009 utfärdad den 17 juni 2009. Regeringen föreskriver 1 i fråga om

Läs mer

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Textbladet får skrivas ut och kopieras Talgoxen Hallå, hallå, hallå vad är det som står på? Nu kommer våren snart, helt underbart så klart! En talgoxe

Läs mer

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016

Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Destination Läckö-Kinnekulle 31. Europeiska Vandringsdagar 13-16 maj 2016 Välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle! Vi vill hälsa dig hjärtligt välkommen till Destination Läckö-Kinnekulle med Götene

Läs mer

Fågellivet i Florarnas naturreservat

Fågellivet i Florarnas naturreservat Jörgen sjöström UOF Fågellivet i Florarnas naturreservat en översikt 1970-2010. 1 9 7 1 0 2 1 1 Det är nästan precis fyrtio år sedan jag första gången besökte det stora myrområdet Florarna i nordöstra

Läs mer

Utflyktsprogram 31 maj - 3 juni

Utflyktsprogram 31 maj - 3 juni 31 maj - 3 juni 1. Matresa med ekolunch på Osaby 2. Skogsbruk och stormskog på Osaby 3. Gökotta i hagarna på Höö 4. Söndagmorgon i Bokhultet 5. Huseby bruk och nationalparken Åsnen 6. Biparadiset i Bokhultet

Läs mer

Min tredje vandring i Sarek Av:12mil

Min tredje vandring i Sarek Av:12mil Min tredje vandring i Sarek Av:12mil Årets vandring gällde Njoatsosvágge. Därför bestämde jag mig för en färdväg från norr till söder nästan längs natioanlparkens gräns till Padjelanta. Färdvägen ledde

Läs mer

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten

Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Club Eriks noga utvalda upplevelser Club Eriks Sverigeresor Vi reser till Höga Kusten Höga kusten är ett unikt kustområde i Ångermanland som sedan istiden haft en landhöjning på 800 meter, vilket är världsunikt,

Läs mer

Blommande mångfald Plats: gärna en äng, hage eller vägren

Blommande mångfald Plats: gärna en äng, hage eller vägren ELEVBLAD - Blommor Blommande mångfald Plats: gärna en äng, hage eller vägren 1. Djurkort Tag fram ditt djurkort och fundera på: Är detta en trivsam plats för ditt djur? Skulle djuret kunna bygga ett bo

Läs mer

Välkommen ut i Knivsta!

Välkommen ut i Knivsta! Välkommen ut i Knivsta! Utflyktsguide till Knivsta kommun Naturområden i Knivsta kommun 1. Kungshamn-Morga 2. Upplandsleden a. Brantshammarsjön b. Torsbyån 3. Lunsen 4. Gredelby hagar och Trunsta träsk

Läs mer

SNF Skåne har ett mycket rikt, äldre fotomaterial. Kungseken, Herrevad, Waldemar Bülow 1921.

SNF Skåne har ett mycket rikt, äldre fotomaterial. Kungseken, Herrevad, Waldemar Bülow 1921. Skånes största träd SNF Skåne har ett mycket rikt, äldre fotomaterial. Kungseken, Herrevad, Waldemar Bülow 1921. Inte minst på stora träd. De är av skiftande kvalitet, tagna av olika fotografer under 100

Läs mer

Härnösands kommun. Innehåll. Bilaga 1 Härnösands kommun... 2. Kommunens naturvårdsorganisation... 2. Underlag... 2. Datahantering...

Härnösands kommun. Innehåll. Bilaga 1 Härnösands kommun... 2. Kommunens naturvårdsorganisation... 2. Underlag... 2. Datahantering... Bilaga 1 Härnösands kommun Innehåll... 2 Kommunens naturvårdsorganisation... 2 Underlag... 2 Datahantering... 2 Översiktlig beskrivning av Härnösands kommun... 3 Naturen... 4 Friluftsliv... 5 Sidan 1 av

Läs mer

Bilaga 3 Naturvärdesinventering översiktlig

Bilaga 3 Naturvärdesinventering översiktlig Bilaga 3 Naturvärdesinventering översiktlig Naturtypsinventering av område Garpkölen med omnejd Området norr om Garpkölen domineras av produktionsskog med stora ytor med contortatall (Pinus contorta).

Läs mer

Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden

Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden Mer information besöksmål och sevärdheter längs Järnleden Nässundet Norr om Hytte ligger "Nässundets Station - vedungsbageri och värdshus". Detta är inhyst i en byggnad som förr var järnvägsstation. När

Läs mer

Historien bakom Skuleskogen

Historien bakom Skuleskogen 33 SLU Umeå Skogshistoria 1, vt-99 Anna-Lena Axelsson 1999-04-26 Historien bakom Skuleskogen av o Anna Garnehs & Asa Svensson 34 Skuleskogen och dess nationalpark Skuleskogen är ett spännande vildmarksområde

Läs mer

Gå på tur! TEXT: XXX FOTO: XXX 28 MAGASIN HEMAVAN TÄRNABY MAGASIN HEMAVAN TÄRNABY 29

Gå på tur! TEXT: XXX FOTO: XXX 28 MAGASIN HEMAVAN TÄRNABY MAGASIN HEMAVAN TÄRNABY 29 Gå på tur! Glid med i den nya toppentrenden; gå på tur med eller utan barn. Här får du möta två nöjda toppturare; Åsa som tog en familjepaus tillsammans med goda väninnan XXXX. TEXT: XXX FOTO: XXX 28 MAGASIN

Läs mer

Via Maria, 5 nätter Salzburg St Wolfgang, 4 vandringsdagar

Via Maria, 5 nätter Salzburg St Wolfgang, 4 vandringsdagar Via Maria, Salzburg St Wolfgang, 5 nätter 1(5) Vandra i Österrike Via Maria, 5 nätter Salzburg St Wolfgang, 4 vandringsdagar Via Maria är en pilgrimsled som går mellan Altöttingen i Tyskland och Mariazell

Läs mer

Norra Dalarnas glesbygd. Projektets samhällsintresse

Norra Dalarnas glesbygd. Projektets samhällsintresse Projekt Tre Toppar Projekt Tre Toppar syftar till att skapa nya skidområden på Städjans väst- och ostsluttning. Det kommer även medföra en sammanlänkning av Idre Fjäll och Fjätervålen. Projektet innebär

Läs mer

Vandra i Portugal. Algarvekusten, 6 nätter Aljezur Sagres, 5 vandringsdagar

Vandra i Portugal. Algarvekusten, 6 nätter Aljezur Sagres, 5 vandringsdagar Algarvekusten, Aljezur - Sagres, 6 nätter 1(5) Vandra i Portugal Algarvekusten, 6 nätter Aljezur Sagres, 5 vandringsdagar Detta paket ger dig en unik vandring längs den vackra, men något vilda, kusten

Läs mer

Ett Sverige i miniatyr. Höstprogram

Ett Sverige i miniatyr. Höstprogram Ett Sverige i miniatyr. Höstprogram 2012 Kullens fyr på Kullaberg är Sveriges högst belägna och ljusstarkaste fyr med 4,2 miljoner candela och en lysvidd på 27,5 nautiska mil. naturum Kullaberg alltid

Läs mer

BILDANDE AV NATURRESERVATET GERMANDÖN I LULEÅ KOMMUN

BILDANDE AV NATURRESERVATET GERMANDÖN I LULEÅ KOMMUN 1 (7) Enligt sändlista BILDANDE AV NATURRESERVATET GERMANDÖN I LULEÅ KOMMUN BESLUT Med stöd av 7 kap 4 miljöbalken (1998:808) förklarar länsstyrelsen det område som utmärkts på bifogad karta, bilaga 1,

Läs mer

In i det vilda vackra. där midnattssol och norrsken möts

In i det vilda vackra. där midnattssol och norrsken möts In i det vilda vackra där midnattssol och norrsken möts Inspiration 216 Platser bortom Det är inte hur många resor du gör som räknas det är vilka. Med Inlandsbanan får du tillgång till en tredjedel av

Läs mer

TANKESMEDJA FÖR FRILUFTSLIV ÖREBRO, 2015-04-28 PETER FREDMAN MITTUNIVERSITETET, ETOUR

TANKESMEDJA FÖR FRILUFTSLIV ÖREBRO, 2015-04-28 PETER FREDMAN MITTUNIVERSITETET, ETOUR FRILUFTSLIVET I SVERIGE IDAG SÅ SER DET UT TANKESMEDJA FÖR FRILUFTSLIV ÖREBRO, 2015-04-28 PETER FREDMAN MITTUNIVERSITETET, ETOUR FRILUFTSPOLITIKEN Propositionen (2010): Framtidens friluftsliv Regeringens

Läs mer

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun 1(10) Naturvårdsenheten Naturvårdshandläggare Linnea Bertilsson Enligt sändlista Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun Innehåll Förslag till beslut Ärendets handläggning

Läs mer

Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien. Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar

Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien. Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar Costa Brava, Roses Llançà, 5 nätter 1(5) Vandra i Spanien Costa Brava, 5 nätter Roses Llançà, 4 vandringsdagar Costa Brava bjuder på variationsrik vandring både längs kusten och lite längre inåt land.

Läs mer

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg

Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Grönland 2016 Grönland Midnattssol, valar och mäktiga isberg Trackers erbjuder som enda researrangör i Europa en unik paddlingsresa i ett av Grönlands mest spektakulära områden Uummannaqfjorden på nordvästra

Läs mer

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige?

Vad vill du göra på stranden? Vågar du vara ute i naturen på natten? Finns det farliga djur i Sverige? Känner du dig hemma i naturen? Finns det allemansrätt i landet du kommer från? Vad vill du göra på stranden? Vilken plats är din favoritplats? Varför? Är du rädd för djur i skogen? Är du rädd för djur

Läs mer

GOTSKA SANDÖNS NATIONALPARK SÄLAR,SANDSTRÄNDER OCH TROLSK SKOG

GOTSKA SANDÖNS NATIONALPARK SÄLAR,SANDSTRÄNDER OCH TROLSK SKOG GOTSKA SANDÖNS NATIONALPARK SÄLAR,SANDSTRÄNDER OCH TROLSK SKOG Nästan varje år häckar havsörnen på ön. Vi talar inte om var, men det ges många tillfällen att se örnparet då de jagar längs öns stränder.

Läs mer

Resereferat. Resa till Jukkasjärvi Ishotell och Jokkmokks marknad

Resereferat. Resa till Jukkasjärvi Ishotell och Jokkmokks marknad Resereferat Resa till Jukkasjärvi Ishotell och Jokkmokks marknad Tidigt en måndagsmorgon lämnade vi ett slaskigt Mariestad för att resa norrut. Vårt första stopp gjordes i Arboga, innan vi fortsatte vidare

Läs mer

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun

Guideprogram 2015. Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Guideprogram 2015 Guidningar och utflykter i natur och parkmiljöer i Motala kommun Välkommen ut i naturen! Årets program innehåller som vanligt en härlig blandning av guidningar och utflykter runt om i

Läs mer

Handledning till JASON XIV Expedition Koster

Handledning till JASON XIV Expedition Koster Handledning till JASON XIV Expedition Koster TIPS PÅ FRÅGOR OCH ARBETSUPPGIFTER Skriv eller rita svar med ledning av informationen i texten. De flesta frågorna hittar du svar på i texterna och/eller filmerna.

Läs mer

Ut & njut. i Göteborgs natur. Kartor över 23 av Göteborgs naturområden

Ut & njut. i Göteborgs natur. Kartor över 23 av Göteborgs naturområden Ut & njut i Göteborgs natur Kartor över 23 av Göteborgs naturområden Ut & njut i Göteborgs natur Omslagsfoto: David Wrangborg. Övriga foton: sida 7 Thommy Andersen; sida 8, 9 och 26 Peter Svenson; sida

Läs mer

Miljödataportalen och Skyddad natur

Miljödataportalen och Skyddad natur Miljödataportalen och Skyddad natur Sandra Wennberg, Birgitta Olsson En bra livsmiljö för människan och allt annat levande, idag och för kommande generationer Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection

Läs mer

Guide till. Naturstigen. vid. Vamlingbo prästgård

Guide till. Naturstigen. vid. Vamlingbo prästgård Guide till Naturstigen vid Vamlingbo prästgård Väg mot Kvarne naturum Stigen är ca. 1 km lång och löper genom lättgången terräng. Det går bra att ta med barnvagn. Välkommen till naturstigen! Stigen är

Läs mer

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige.

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige. Bergfink 5 Ord n i n g tättingar, fa m i l j f i n k a r Utseende: 14 16 centimeter. Hannen (bilden) har svart huvud och rygg, orangefärgat bröst och vit undersida med mörka fläckar på sidorna. Honan är

Läs mer

Lärarhandledning. Vad gör jag innan, under och efter lektionen?

Lärarhandledning. Vad gör jag innan, under och efter lektionen? Lärarhandledning Lilla Kotts djuräventyr. Från förskolan till årskurs 3 Inledning Lilla Kotts djuräventyr är en lektion som bygger på att barnen ska lära sig mer om djur och natur. Här får barnen träffa

Läs mer

MONGOLIET REQUEST. 13-26 juli, 27 juli - 9 augusti 2016

MONGOLIET REQUEST. 13-26 juli, 27 juli - 9 augusti 2016 MONGOLIET REQUEST 13-26 juli, 27 juli - 9 augusti 2016 I DJINGIS KHANS FOTSPÅR Upplev Djingis Khans hemland magiska Mongoliet! Detta är nomadernas land och här möter vi en praktiskt taget orörd vildmark,

Läs mer

Stort naturvårdsintresse efter branden i Västmanland

Stort naturvårdsintresse efter branden i Västmanland Stort naturvårdsintresse efter branden i Västmanland Foto: Roger Andersson Ett hundratal av landets arter insekter, svampar och vissa växter är beroende av skogsbränder. Ett unikt stort naturreservat planeras

Läs mer

Göteborgs Universitet/ BIBSAM Uttag 2016-01-12 3 artiklar. Nyhetsklipp

Göteborgs Universitet/ BIBSAM Uttag 2016-01-12 3 artiklar. Nyhetsklipp Göteborgs Universitet/ BIBSAM Uttag 2016-01-12 3 artiklar Nyhetsklipp Plast i havet stort hot mot växt- och djurliv Bohusläningen 2015-10-16 2 Plast i havet stort hot mot växt och djurliv Bohusläningen

Läs mer

7.5.7 Häckeberga, sydväst

7.5.7 Häckeberga, sydväst 7 och analys Backlandskapet i sydvästra delen av Häckeberga 7.5.7 Häckeberga, sydväst Naturförhållanden Den sydvästra delen av Häckeberga naturvårdsområde består av ett omväxlande halvöppet backlandskap

Läs mer

April 2009 på ön. Några händelser.

April 2009 på ön. Några händelser. 1 April 2009 på ön. Några händelser. Guidningar och exkursion på Hallands Väderö under april. Med anledning av 800-årsjubiléet satte Väderötafiken in tre gratisguidningar under tre på varandra följande

Läs mer

Inventering av upplevelsevärden och värden för rörligt friluftsliv och rekreation i Vidbynäs

Inventering av upplevelsevärden och värden för rörligt friluftsliv och rekreation i Vidbynäs Inventering av upplevelsevärden och värden för rörligt friluftsliv och rekreation i Vidbynäs Sammanfattning Innehållsförteckning Inventering av upplevelsevärden och faktorer av värde för friluftsliv och

Läs mer

FRILUFTSGRUPPENS VANDRINGSPROGRAM VT-2015

FRILUFTSGRUPPENS VANDRINGSPROGRAM VT-2015 FRILUFTSGRUPPENS VANDRINGSPROGRAM VT-2015 FRISKIS PÅ GÅNG På Vinterstigar i Skrylle, lördag 17/1 Följ med på en frisk vintervandring med F&S Friluft i naturreservatet Skrylle. Vi vandrar in på den smala

Läs mer

Jonathan Stenvall Johan Wessel Jonathan Stenvall PORTRÄTT PORTRÄTT

Jonathan Stenvall Johan Wessel Jonathan Stenvall PORTRÄTT PORTRÄTT PORTRÄTT 32 41 Djur med citypuls Ett stenkast från höghusen och fotbollsarenan ligger en sjö med ett unikt fågelliv, Råstasjön i Solna utanför Stockholm. Där tillbringar Jonathan Stenvall mycket tid med

Läs mer

FÄRNEBOFJÄRDEN. Nyhetsbrev från Färnebofjärdens Nationalpark 2015. www.sverigesnationalparker.se/farnebofjarden. Fiskgjuse. Foto: Tomas Ärlemo.

FÄRNEBOFJÄRDEN. Nyhetsbrev från Färnebofjärdens Nationalpark 2015. www.sverigesnationalparker.se/farnebofjarden. Fiskgjuse. Foto: Tomas Ärlemo. FÄRNEBOFJÄRDEN Nyhetsbrev från Färnebofjärdens Nationalpark 2015 www.sverigesnationalparker.se/farnebofjarden Välkommen tillfärnebofjärdens nationalpark Färnebofjärdens nationalpark är ett unikt älvlandskap.

Läs mer

Gavleån. En ren kraftkälla för Gävle

Gavleån. En ren kraftkälla för Gävle Gavleån En ren kraftkälla för Gävle Att beskriva Gavleån som Gävles blå pulsåder är ingen överdrift. Från Gavleån får vi delar av vårt rena dricksvatten och en källmärkt energi. I vattnen leker fisken

Läs mer

Hall- Hangvars naturreservat

Hall- Hangvars naturreservat Hall- Hangvars naturreservat I Hall och Hangvar socknar ligger Gotlands största naturreservat som har en areal på 2165 har. Här kan man uppleva underbara solnedgångar eller bara vandra omkring i omgivningarna

Läs mer

Bevarandeplan för Natura 2000-område

Bevarandeplan för Natura 2000-område SE 0 5201 61 Gus ta vs b er g- K o rpberge t 2005-08-15 Bevarandeplan för Natura 2000-område SE0520161 Gustavsberg-Korpberget EU:s medlemsländer bygger upp ett sk. ekologiskt nätverk av naturområden som

Läs mer

FÄLTGRUPPENS SOMMARAKTIVITETER

FÄLTGRUPPENS SOMMARAKTIVITETER FÄLTGRUPPENS SOMMARAKTIVITETER 2009 Fältgruppens sommaraktiviteter är till för ungdomar mellan 13 18 år!!! Vill du åka med på någon aktivitet så sker anmälan via blanketten längst bak i broschyren, eller

Läs mer

Riksintressen & skyddade naturområden kring Höganäs

Riksintressen & skyddade naturområden kring Höganäs Riksintressen & skyddade naturområden kring Höganäs 2013-08-20 Ebba Löfblad & Gun Lövblad, Profu i Göteborg AB Lennart Lindeström, Svensk MKB AB BILAGA C:3 till MKB 1 Inledning En genomgång har gjorts

Läs mer

Välkommen till Naturstig Miskarp

Välkommen till Naturstig Miskarp Välkommen till Naturstig Miskarp Naturstig Miskarp kom till under Mjölby Golfklubbs arbete med GEOcertifiering. Under arbetet såg man en möjlighet att skapa en lärorik naturstig för allmänheten som en

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning inom planområde för Vista skogshöjd, Vistaberg

Översiktlig naturvärdesbedömning inom planområde för Vista skogshöjd, Vistaberg Naturvärdesbedömning 1 (9) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Översiktlig naturvärdesbedömning inom planområde för Vista skogshöjd, Vistaberg POSTADRESS Miljö- och

Läs mer

Sinnenas stig GNESTA

Sinnenas stig GNESTA Sinnenas stig GNESTA Välkommen till denna promenad där du ska få en sinnesupplevelse samtidigt som du får en härlig vandring i Gnestas vackra miljö. Fokus är på DIG och dina sinnen, tanken är att du ska

Läs mer

Hur påverkar träd och skugga våra greener?

Hur påverkar träd och skugga våra greener? Hur påverkar träd och skugga våra greener? HGU arbete 2008-2010 av Daniel Pantzar Landeryds GK Sammanfattning Tanken till arbetet var att hitta argument för att kunna ge äldre greener nya förutsättningar

Läs mer

Skogen förr. Skog som ska röjas. Skog som ska gallras. Skogen idag

Skogen förr. Skog som ska röjas. Skog som ska gallras. Skogen idag Skogen Tiden På Brånstrands familjelantgård får Du uppleva skogen under lokala förhållanden.vårt mål idag är att bruka skogen så att det naturliga kretsloppet störs så lite som möjligt. Ta del av skogens

Läs mer

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd

Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Vandring i Astrid Lindgrens Hembygd Markerade vandringsleder i kommunerna Hultsfred, Vimmerby, Eksjö och Kristdala församling Hultsfred kommun Tätorten Virserum är utgångspunkt för Virserumsleden, en ca

Läs mer

Eftertanke mitt i nutidens flöde... 2 Tidsretreat och Godhetens Retreat i vacker natur och medeltida historisk miljö i Vadstena eller på

Eftertanke mitt i nutidens flöde... 2 Tidsretreat och Godhetens Retreat i vacker natur och medeltida historisk miljö i Vadstena eller på Eftertanke mitt i nutidens flöde... 2 Tidsretreat och Godhetens Retreat i vacker natur och medeltida historisk miljö i Vadstena eller på Västkusten... 2 Fjällretreat i Saltoluokta... 3 Naturretreat i Storforsen...

Läs mer

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov1 Flyg vackra svalor, flyg! Europeiska kommissionen BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov2 Denna publikation har

Läs mer

SOCIOTOPVÄRDEN snabbmanual 2005-06-10

SOCIOTOPVÄRDEN snabbmanual 2005-06-10 Ba Bad bada simma sola vid badplats Exempelord och avgränsningar: bada, plaska, simma Att bada och plaska vid anordnad eller naturlig badplats, inte temporära anläggningar som privata upplåsbara bassänger

Läs mer

Övningen är hämtad från www.friluften.se där du själv kan bidra med övningar och inspireras av andra utomhuspedagoger.

Övningen är hämtad från www.friluften.se där du själv kan bidra med övningar och inspireras av andra utomhuspedagoger. Ämne: Biologi Författare: Linda Karlsson Årskurs: 4-9 Gruppstorlek: Helklass som delas in i smågrupper Svarar mot kursmål: Skolan skall i sin undervisning i biologi sträva efter att eleven - utvecklar

Läs mer

PDF skapad med pdffactory demo version, registrera dig på www.jsk.nu

PDF skapad med pdffactory demo version, registrera dig på www.jsk.nu Piteå Bredviksberget Byggt 2000 Bilväg fram till tornet som ibland är avstängd. I så fall promenad 500 m brant backe Harrbäcksfjärden Byggt av Vägverket i början Vid västra E-4-parkeringen av 90-talet

Läs mer

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana

Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana PM Konsultation angående skötsel av dammar och ängar på Kungsbacka golfbana Jonas Stenström Naturcentrum AB 2014-06-23 1 (5) Ängar Allmän bedömning Visserligen kan man konstatera att det verkar som att

Läs mer

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg.

-MonACO- Med kaktus och mörka grottor. -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner och berg. -MonACO- Med kaktus och mörka grottor -CANNES- Lyxig badort för turister och fast boende. -MONACO- Litet land med mycket att uppleva, tack vare sin storlek. -CANYON VERDON- Europas Grand Canyon. Med raviner

Läs mer

Alkavare kapell med inblick i Sarek. Juli 2013

Alkavare kapell med inblick i Sarek. Juli 2013 Alkavare kapell med inblick i Sarek Juli 2013 Hur man kan besöka Sarek utan alltför stor ansträngning Vi hade under vintern planerat en del tänkbara vägar att ta oss till Alkavare kapell från Ritsem och

Läs mer