Förgätmigej (Myosotis palustris och silvatica) Syren (Syringa vulgaris)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Förgätmigej (Myosotis palustris och silvatica) Syren (Syringa vulgaris)"

Transkript

1 Museiträdgården vid Brinkens museum i Malax har hundra åriga anor och är återställd till 1930-tals miljö. I trädgården finns de träd, buskar, blommor och örter som här presenteras. Syren (Syringa vulgaris) Syren är bildat av dess latinska namn Syringa, med samma betydelse som syrix, rör, herdeflöjt. I Sverige är namnet belagt sen Stängt mellan hägg och syren. Så stod det på lappen som skomakaren hängde upp på sin dörr när han ville vara ledig i hänryckningens tid. Syrenen hör till de gamla torpblommorna. Enligt gammal tradition skulle det finnas åtminstone en syrenbuske vid soldattorpet, kanske flera. Troligen var det samma sak vid alla andra torp också. Vid många gamla torpställen finns bara blommorna kvar och bland dem syrener. I museiträdgården finns det gott om syrener, både vita och blå. T.o.m. en syrenberså. Där finns också en stor buske, nästan ett träd, med ungersk syren (Syringa josikaea) i en ovanlig ljusrosa färg. Alla kanske 100 år gamla. Ingvar Svanberg: Gökblomster, ryssgubbe och vandrande jude (2003) Karin Berglund: Längtans blommor (1996) Förgätmigej (Myosotis palustris och silvatica) Namnet kommer från tyskan (glöm mig ej). I svenskan finns namnet belagt från 1620-talet. Växtnamnet torde ha rötter i senmedeltida blomsterspråk. Det finns också flera legender om blomman i olika språkområden. Blått är trohetens färg. På blomsterspråket betyder en överräckt förgätmigej just förgät mig ej. Det var en av de populäraste blomstersymbolerna vid 1800-talets slut. Förgätmigej användes till allt: bokmärken, minnessaker, broderier, kransar, brudbuketter och dopbuketter. Förgätmigej finns både som vildblommor och förädlade. I museiträdgården har vi äkta fögätmigej (M palustris) med större blommor som ibland är vita och ibland rödskiftande och skogsförgätmigej (M silvatica) med mindre blommor och klenare växtsätt. Ingvar Svanberg: Gökblomster, ryssgubbe och vandrande jude (2003) Karin berglund: Längtans blommor (1996)

2 Museiträdgården vid Brinkens museum i Malax har hundra åriga anor och är återställd till 1930-tals miljö. I trädgården finns de träd, buskar, blommor och örter som här presenteras. Smörboll (Trollius europæus) Kallas också bullerblomster, daldockor eller enbart trollius. Smörboll hette den redan Linné gav den namnet trollius efter svenska skogstroll och bergtroll. När vårens blomsterlökar gett sitt bästa är det dags för smörbollen att komma med sina runda gula blombollar. Smörbollen finns vildväxande på norra halvklotet. Det finns många Trollius-hybrider och blomfärgen kan variera från ljust gult till orange. I museiträdgården fanns smörbollar precis överallt vid den stora omflyttningen men nu har de fått ett eget område i den fuktigare delen av trädgården. Gemsrot och vårkrage (Doronicum orientale och Doronicum plantagineum `Exelsum ) Gemsroten är den första av dem som kommer och glädjer oss med sina gula prästkrageliknande blommor. Stora vårkragen som blommar litet senare, i maj juni, är en ståtlig ca 70 cm hög perenn med större blommor som är mörkare gula än gemsrotens. Båda är överlevare från den tiden när trädgården kom till. Ingvar Svanberg: Gökblomster, ryssgubbe och vandrande jude (2002) Britta Tingdal 2003 Gemsrot Vårkrage

3 BRINKENS TRÄDGÅRD Museiträdgården vid Brinkens museum i Malax har hundra åriga anor och är återställd till 1930-tals miljö. I trädgården finns de träd, buskar, blommor och örter som här presenteras. Gullviva (Primula veris) Vårens lilla förstling, som dess namn betyder, kallades under medeltiden av folken norr om Alperna himmelsnyckel, ty under de dagar, då den slår ut, öppnas molnen, som under vintern betäckt himlen. Namnet gullviva betyder gyllene huva av fornsvenskans hvifva = huva. Hade Linné fått sin vilja igenom skulle denna växt idag ha hetat oxlägg, ett namn med medeltida anor i flororna i Norden. Det betyder att där kor och oxar betade växte gullvivor upp. Gullvivan eller himmelsnyckeln finns med i örtaböckerna från medeltiden som host- och slemlösande medel, men glömdes sedan bort. Under första världskriget togs den åter till heders när bristen på importerade läkemedel var total. Det var roten som användes. Till den världsberömda schweiziska primulalikören är det blommorna som får dra i brännvin. Mjödet var i Norden ett ännu äldre njutningsmedel än porsölet. Mjödet var en blandning av vatten, honung och den jästa vätskan av gullviveblommor. Blandningen åts med sked av kvinnor och barn och blandades med brännvin åt gubbarna. Lundviva (Primula elatior) Lundvivan har en mera utbredd och större blomma än gullvivan och blomfärgen är ljusare gul. Den är duktig på att breda ut sig under buskar och träd och i museiträdgården finns den i betydligt större antal än gullvivan. Nils Hewe: Om våra växter (1953) Ingvar Svanberg: Gökblomster, ryssgubbe och vandrande jude (2002) Krokus (Crocus vernus) Det finns ett stort antal olika krokusarter och hybrider. De krokusar som säkrast återkommer år efter år är vildarterna. De återkommer, de är tidiga och de spri der sig villigt på växtplatsen. De finns i olika färger från vitt till mörk lila. Krokusarna i museiträdgården hör till de växter som är kvar sedan systrarna Orres tid. Ester Salminen: Växter i liv och legend (1978) Marguerite Walfridson: Perenner (2002)

4 Museiträdgården vid Brinkens museum i Malax har hundraåriga anor och är återställd till 1930-talsmiljö. I trädgården finns de träd, buskar, blommor och örter som här presenteras. Blåsippa (Hepatica nobilis) Blåsippan hamnade tidigt i det medicinska blomstersortimentet. När bönderna fick se blåsipporna på våren, plockade de genast de tre första och svalde dem. Det var ett skydd mot frossan (malaria). Vintertid fick malariasjuka torkade blåsippor blandade i brännvin. Ända in på 1800-talet var malaria en av de mest spridda sjukdomarna i vår del av Europa. Blåsippan hör till de första som höjer sina silverhåriga knoppar ur de prasslande fjolårslöven. Med blåsippor är det som med vitsippor de kan se ut hur som helst. De kan vara vita, rosa eller i olika nyanser av blått. De kan vara enkla eller dubbla. Om blåsippan skriver Moa Martinsson: Det är blåsippeblåst över slänten. Har ni sett att vinden är blå? Vitsippa (Anemone nemorosa) Namnet anses komma från grekiskans Anemos som betyder vind. När vitsippans blomning lider mot sitt slut, lossnar kronbladen och far som små vita fjärilar i vinden. Ordet sippa kommer från det fornsvenska ordet säppel och betyder krans eller krona och syftar på kronbladen som liknar en krans eller en krona (jämför finskans seppele = krans). Vitsippan har en krypande jordstam som breder ut sig och sänder upp nya blommor varje vår. Man plan terar in några sippor och efter några år finns ett rikt bestånd som ger en illusion av vitsippsskog. Det finns också dubbelblommande sippor och vitsippor med med mer eller mindre rosafärgade kronblad. Museiträdgårdens sippor är alla enkla och traditionellt blåa och vita och samsas om utrymmet vid foten av en lönn Karin Berglund: Längtans blommor (1996) Ester Salminen: Växter i liv och legend (1978) Ingvar Svanberg: Gökblomster, ryssgubbe och vandrande jude (2002)

5 Museiträdgården vid Brinkens museum i Malax har hundraåriga anor och är återställd till 1930-tals miljö. I trädgården finns de träd, buskar, blommor och örter som här presenteras. Blåstjärna (Scilla sibirica) Kallas också rysk blåstjärna eller bara scilla. Blåstjärnan är vackrast under vinterkala buskar och träd där ingenting skymmer mängden och blåheten. Genom självsådd brer den ut sig i täta mattor och lyser i det ännu torra gräset. Den gör sig också bra i rabatter under ordnade former som i museiträdgården, där ögat genast fastnar på den blåa mattan av scilla. Ester Salminen: Växter i liv och legend (1978) Ingvar Svanberg: Gökblomster, ryssgubbe och vandrande jude (2002) Karin Berglund: Längtans blommor (1996) Pärlhyacint (Muscari botryoides) Namnet har den fått efter blommans form, en klotrund liten boll. Namnet har sin motsvarighet i tyskan sedan Tidigare kallades den druvhyacint, ett namn som lever kvar i engelskan där den fortfarande heter grape hyacint. Blå pojkar kallas den ibland. Pärlhyacinten har en söt, stark doft.det finns många olika slag av pärlhyacinter, bl.a. en som är helvit. I museiträdgården finns endast den ursprungliga blåa som bidrar till vårens blåa matta i trädgården.

6 Museiträdgården vid Brinkens museum i Malax har hundra åriga anor och är återställd till 1930-tals miljö. I trädgården finns de träd, buskar, blommor och örter som här presenteras. Växthuset Till museiträdgården hör flera viktiga objekt, men frågan är om inte växthuset är det viktigaste. Ett litet vackert glashus, byggt på plats av Hans Nordman från Malax. Varje vår är det fyllt av plantor som väntar på tillräckligt med värme för att kunna planteras ut i trädgården. Mest är det ettåriga gammaldags sommarblommor, delvis av frön som föregående höst skördats i trädgården men också av nyinköpta frön av vilka en del är helt nya växter som inte fanns på systrarna Orres tid, men de tyckte också om att prova på nya sorter och det fortsätter vi med. Växthuset byggdes med bidrag från Maiju ja Yrjö Rikalan Puutarhasäätiö (trädgårdsstiftelse). Trädgårdstekniker Irma Lintulaakso har skött växthus och trädgård under många år.

7 2009 BRINKENS TRÄDGÅRD Museiträdgården vid Brinkens museum i Malax har hundraåriga anor och är återställd till 1930-tals miljö. I trädgården finns de träd, buskar, blommor och örter som här presenteras. Museiträdgården Museiträdgården är en del av Orregården, som Malax museiförening fick som donation av systrarna Orre Gården är fullt inredd med möbler, textiler och husgeråd som varit i användning när familjen bodde där. Gården skall vara en museigård för Malaxbygden och hållas i det skick den var vid överlåtandet. Då gården erhölls 1982 var trädgården helt igen vuxen med stora träd, buskar, vårblommor och lupiner. Det var mycket vackert, men inte som den varit förr. Runt sekelskiftet 2000 började restaureringen av trädgården med att träd och buskar sågades ner och en del av marken vändes. Efter bearbetningen av jorden grodde de frön till gamla växter som legat i jorden och väntat på de rätta förhållandena. Sommaren 1999 gjordes en inventering av växterna i trädgården. Ca 50 av de gamla växterna fanns kvar. Samtidigt började återställandet av trädgården till att 1984 bli som den var på talen med blommor i raka rader och sandgångar emellan. Att det blev just den tiden berodde på att det fanns minnesgoda grannar som visste hur den sett ut. Trädgården vid huset bestod till största delen av sådana blommor som gick att sälja, eftersom försäljningen på Vasa torg var en del av tillvaron för systrarna Orre. Luktärter och astrar hörde till favoriterna bland sommarblommorna. Åtskilda av en tät granhäck och utanför museiträdgården, men inom hembygdsmuseets område, har en del växter planterats, främst sådana som förekom allmänt vid husväggarna både vid bondgårdar och torp där de odlades enbart för att de var vackra och doftade. De sorter som odlades var gans ka lika i alla täppor, för frön och plantor fick man av vänner och grannar, som i sin tur kommit över dem på samma sätt.

8 Museiträdgården vid Brinkens museum i Malax har hundraåriga anor och är återställd till 1930-tals miljö. I trädgården finns de träd, buskar, blommor och örter som här presenteras. Törnros Rosor (Rosa pimpinellifolia alba P lena och Rosa Glauca) I Brinkens museiträdgård fanns av gammalt endast två buskrosor. Orsaken kan vara att kvistar av buskrosor inte håller sig så bra i vas, och blommorna i trädgården odlades till försäljning. Rosa pimpinellifolia alba Plena kallas i Malax törnros. I Sverige heter den Finlands vita ros, på finska juhannusruusu (midsommarrosen). Pimpinellrosorna odlades redan på 1500-talet i klosterträdgårdarna. Att de ofta kallas skotska rosor beror på att förädlingen av pimpinellrosor tog sin början i Skottland omkring Samtliga är härdiga och motståndskraftiga mot sjukdomar. Alla, både gamla och nya sorter, är tätt taggiga. Rosa Glauca heter daggros på svenska. Den har vackra daggiga blågröna blad och enkla rosa blommor. Nästan inga taggar. Mycket storväxt. Rosen får massor med ovala orangeröda nypon som sitter kvar ända tills snön kommer. Mycket härdig, sprider sig själv med rotskott. Till museiområdet har senare flyttats andra gammaldags rosen buskar som funnits i andra trädgårdar och längs vägkanterna i Malax. Källa: Mankell-Johanson: Rosor (1998) Daggros

9 Museiträdgården vid Brinkens museum i Malax har hundraåriga anor och är återställd till 1930-talsmiljö. I trädgården finns de träd, buskar, blommor och örter som här presenteras. Här, som i det övriga Europa, bereddes sårsalva av blom oljan. Under första världskrigets brist på sårmedel kom den åter till heders och på ostfronten där soldaterna hade långt till förbindningsplatserna hade de liksom i gamla dar en flaska ringblommetinktur och ett paket bomull i packningen. Nu kan man köpa ringblomssalva i naturkostaffärerna. I ett gammalt recept heter det: At watn som är af Ringeblomma, är godt för alla ögnasjukdomar, vare sig af heta eller köld och det gör dem klar och förtager Hufvudvärk (lägges på ögonlocken) eller Varder lagen som af Ringeblomma aftryckt är, låten i Örat dräper han matkar i Öronen /I.Ö. Nils Hewe: Om våra växter (1957) Ingeborg Lingegård: Kryddgården (1969) Klok gubbe i Jungsund (1821) Ringblomma (Calendula officinalis) Ringblomman fördes tidigt av munkarna till Norden och omtalas redan i 1400-talets örtaböcker under namnet Ringeblomma. Ett gammalt namn på ringblomman är Solsticka och namnet Calen dula har den troligen fått för att den blommar under de flesta av årets månader. Den har under flera sekler kallats barometerblomma: sluter sig blommorna efter klockan 7 på morgonen blir det regn. Albertus Magnus kände ringblomman som ett läkemedel mot giftiga djurs bett samt som sårmedel. Den användes också till kärlekskonster och kärleksdrycker. Ringblommor vid Brinkens museum Foton Maggan Lindholm

10 Museiträdgården vid Brinkens museum i Malax har hundraåriga anor och är återställd till 1930-talsmiljö. I trädgården finns de träd, buskar, blommor och örter som här presenteras. Libbsticka (Levisticum officinalis) Libbsticka vid Brinkens museum Foto Maggan Lindholm Flerårig ståtlig medlem av den flockblommiga familjen med vackert bladverk och gula blommor. Libbstickan härstammar från Sydeuropa och odlades redan av antikens romare. Den fördes över Alperna av benediktinmunkar och hamnade småningom i klosterkryddgårdarna. Liksom många andra starkt luktande växter hölls libbstickan som demondrivande och ansågs förebygga pesten. Vägglöss, råttor och ormar påstås avsky libbstickan för dess starka och fräna lukt. En annan av dess hemlighetsfulla krafter ansågs vara att den tillförsäkrade den som bar på örten ett vänligt bemötande. Växten brukades förr som husdjursläkemedel. I gamla anteckningar på Gotland står det att Libbstickan skall skäras före middagen på halshuggaredagen (Johannesdagen), den är då bra för spatt m.m. och lägges på djurets sjuka ställe. I Österbotten fanns libbsticka planterad vid fähusväggen som ett gott skydd mot Onda ögat. Av dess frön och rot gjordes en dekokt som gavs åt korna efter kalvningen. Lingegård: Kryddgården (1968) Rosenholm: Mitt Solf (1987) 2.

Pingstlilja (Narcissus poeticus) Maskros (Taraxacum vulgare)

Pingstlilja (Narcissus poeticus) Maskros (Taraxacum vulgare) Museiträdgården vid Brinkens museum i Malax har hundra åriga anor och är återställd till 1930-tals miljö. I trädgården finns de träd, buskar, blommor och örter som här presenteras. Brinkens museum sett

Läs mer

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden.

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden. 2015, Exotic Garden Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar eller 27 goda orasaker att plantera lök i höst Darwinhybridtulpanerna är kraftiga och ståtliga, ca 60 cm

Läs mer

ROSENKNOPPS- & MÅRBACKA-

ROSENKNOPPS- & MÅRBACKA- Sveriges Trädgårdsmästare Tidig Vår 2015 Välkomna våren med läcker vårlök! BRUDORKIDÉ 2 stänglar Mot Kupong Mormors älsklingar, men även moderna favoriter! ROSENKNOPPS- & MÅRBACKA- Köp 10 st kraftiga penséer

Läs mer

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an N V Ö S En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an Välkommen till 42:ans lilla trädgårdsbok. Häftet är framtaget för att vi skall få en grön, trygg, och trevlig närmiljö. 2005-2006

Läs mer

Bänk. 12. Blåflox, Phlox divaricata, 60 st, två sorter: o Clouds of Perfume, ljust blåviolett o White Perfume, vit

Bänk. 12. Blåflox, Phlox divaricata, 60 st, två sorter: o Clouds of Perfume, ljust blåviolett o White Perfume, vit Bänk Växtförteckning Träd och buskar. Amerikansk strimlönn, flerstammig, Acer pensylvanicum, st. Svartaronia, Aronia melanocarpa GLORIE E, 6 st 3. Klematis, Clematis (Integrifolia-Gruppen) Arabella, st.

Läs mer

Gamla Begravningsplatsen

Gamla Begravningsplatsen Gamla Begravningsplatsen Några växtbeskrivningar Den Gamla Begravningsplatsen har under senare år genomgått stora förändringar. De många 200-åriga almarna som härstammade från tidigt 1800-tal har försvunnit

Läs mer

En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap. Spara 20:-/st 49:- Dianthus Kahori.

En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap. Spara 20:-/st 49:- Dianthus Kahori. En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Spara 20:-/st Nejlika 49:- Kahori. Dianthus Kahori. Ord. 69:- Fantastisk låg mattbildande nejlika som trivs både i rabatt,

Läs mer

98:- SOMMAR. Klasblommig ros. Spara 67:-/st. Ord. 165:- Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap

98:- SOMMAR. Klasblommig ros. Spara 67:-/st. Ord. 165:- Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap SOMMAR 2013En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Spara 67:-/st Bonica 98:- Klasblommig ros. Ord. 165:- Blommar med halvfyllda rosa blommor. Blommorna skiftar i

Läs mer

Lökförsäljning 15 april 2015. Nr Sort Ant Pris Bild. Dahlia Honka. Dahlia kaktusblommande 2. Dahlia dekorativ 3. Vit 1 25 Denna vita dahlia har

Lökförsäljning 15 april 2015. Nr Sort Ant Pris Bild. Dahlia Honka. Dahlia kaktusblommande 2. Dahlia dekorativ 3. Vit 1 25 Denna vita dahlia har Lökförsäljning 15 april 2015 Nr Sort Ant Pris Bild Dahlia Honka Denna grupp av dahlior är karakteristiska för deras stjärnformade blommor. Det mest anmärkningsvärda är att sorten är lätt parfymerad vilket

Läs mer

Officinalis - apotekarros Aimable Ami Tuscany Superb

Officinalis - apotekarros Aimable Ami Tuscany Superb Lär dig känna igen några vanliga klassiska rosgrupper Gallica-Gruppen Växtsätt vanligen upprätt, låga medelhöga, 1-1,5 m. Kan bilda rikligt med rotskott. Blad något läderartade, avlångt äggrunda. Bladen

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Det finns två huvudgrupper av ogräs: fröogräs och rotogräs.

Det finns två huvudgrupper av ogräs: fröogräs och rotogräs. OGRÄS 2013 05 18 Vad är ett ogräs? Ogräs är egentligen ett orättvist namn på växter som många gånger är väldigt vackra men som råkar växa på, för oss människor, fel plats Ogräs är alltså en växt som finns

Läs mer

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren

Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Välkommen till vandringsleden på Långhultamyren Långhultamyren är ett naturreservat på nästan 800 hektar. Det är först och främst det stora myrarna som vi vill skydda. Men du är självklart välkommen att

Läs mer

Caroline Isaksson. Vill du komma i kontakt med mig? Maila till cais0001@stud.slu.se

Caroline Isaksson. Vill du komma i kontakt med mig? Maila till cais0001@stud.slu.se Caroline Isaksson Jag heter Caroline Isaksson och är uppvuxen i Bjärred. Jag bor sedan 2005 i Malmö. Flyttade efter gymnasiet till Älmhult och gick en träteknisk kvalificerad yrkesutbildning (KY) som hette

Läs mer

Aloysia citridora. BLOMNING Små svagt lila blommor i juli-aug.

Aloysia citridora. BLOMNING Små svagt lila blommor i juli-aug. Växtlista Aloysia citridora Små svagt lila blommor i juli-aug. Bladen är gröna lansettliknande. Det är en vedartad liten buske som med åren kan likna ett litet miniatyr träd 60-80 cm hög. Både blad och

Läs mer

ROSOR & PIONER. Honungsrosen svingar sina grenar över gången in till Körsbärshult, och innanför grinden väntar rum efter rum med rosor.

ROSOR & PIONER. Honungsrosen svingar sina grenar över gången in till Körsbärshult, och innanför grinden väntar rum efter rum med rosor. Rosenblom och humlesurr Klängrosen svingar sina grenar i en båge över den vita trägrinden. Innanför öppnar sig ett doftande paradis. Välkommen till Körsbärshult! Av Maria Fors Östberg (text och foto) illustration

Läs mer

POM- programmet för odlad mångfald

POM- programmet för odlad mångfald HORTUS BULBORUM Ett levande kulturarv Viktig genbank Många odlare finner intressanta genetiskt material för framtagande av nya sorter. Den omfattande samlingen innehåller mer än 3500 olika arter, inklusive

Läs mer

Vackert från vår till höst. Annamaris trädgård är ljuvlig från vår till höst. Här finns en bas av bladverk och blommor som växlar efter säsong.

Vackert från vår till höst. Annamaris trädgård är ljuvlig från vår till höst. Här finns en bas av bladverk och blommor som växlar efter säsong. Vackert från vår till höst Annamaris trädgård är ljuvlig från vår till höst. Här finns en bas av bladverk och blommor som växlar efter säsong. Text: Marie Onäng Foto: Sonja Dahlgren 24 Storbladig funkia

Läs mer

Innehåll. Tack 6. Förord 9. Biologi och ursprung 10. Odlade pioner 18. Placering och plantering 90. Skötsel och förökning 96

Innehåll. Tack 6. Förord 9. Biologi och ursprung 10. Odlade pioner 18. Placering och plantering 90. Skötsel och förökning 96 Innehåll Tack 6 Förord 9 Biologi och ursprung 10 Odlade pioner 18 Placering och plantering 90 Skötsel och förökning 96 Sjukdomar och skadedjur 100 Nybörjarens vanligaste frågor 103 Ordlista 106 Adresser

Läs mer

Perennmatta. Perennmatta

Perennmatta. Perennmatta 118 Fördelar med färdiga perennmattor Snabb och säker etablering Minimalt skötselbehov Håller fröogräset borta Lång planteringssäsong Minskad risk för vandalisering Skyddar mot erosion Marktäckande växtlighet

Läs mer

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv.

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv. SKOGSREFLEXEN ÖVNINGAR ÄMNESVIS: MILJÖ- OCH NATURKUNSKAP Ekorrspåraren Tecken som visar att här har varit ett djur kallas spårtecken. Det kan vara avtryck av fötter, en halväten kotte, märken efter avbitna

Läs mer

39:- 290:- VÅR2012 En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap. Kungsnejlikrot. 10st. Geum coccineum Borisii.

39:- 290:- VÅR2012 En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap. Kungsnejlikrot. 10st. Geum coccineum Borisii. VÅR2012 En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Kungsnejlikrot. Geum coccineum Borisii. 39:- 290:- 10st Flerårig växt med 40 cm höga orange blommor i maj-juli. Mycket

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

HELENAS HÖRNA MÄSTARRABATTEN 2010 AV HELENA ÅHLUND

HELENAS HÖRNA MÄSTARRABATTEN 2010 AV HELENA ÅHLUND Från vänster: Stjärnakleja, Aquilegia vulgaris var. stellata White Barlow. Liten pärlrönn, Sorbus frutescens fk ÅS E. Stjärnakleja, Aquilegia vulgaris var. stellata White Barlow. Fylld snödroppe, Galanthus

Läs mer

129:-/st. Våren 2016. Låt rosorna blomma i din trädgård! Charming Cover. www.olandsplantskola.se

129:-/st. Våren 2016. Låt rosorna blomma i din trädgård! Charming Cover. www.olandsplantskola.se Våren 2016 Låt rosorna blomma i din trädgård! Sympathie Peace 129:-/st Troika Fyra underbara & friska rosor i vackra färger, med olika användningsområden. Alla blommar rikligt från juli till sen höst.

Läs mer

HANNUS VARLUND. Text Lisa Ising / Foto Pernilla Bergdahl. 24 trädgårdsliv nr1 12 trädgårdsliv nr1 12 25

HANNUS VARLUND. Text Lisa Ising / Foto Pernilla Bergdahl. 24 trädgårdsliv nr1 12 trädgårdsliv nr1 12 25 HANNUS VARLUND Som tuttifrutti för ögonen efter en lång vinter. Så beskriver Hannu Sarenström sina lundväxter när de färgexploderar i april. Just nu är de på väg att bli både utställning och bok. Av alla

Läs mer

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus.

Utvändig färgsättning. Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Utvändig färgsättning Hur du lyckas med färgsättning av ditt hus. Att färgsätta ditt eget hus är en både rolig och utmanande uppgift. Låt processen få ta den tid som krävs. Prova olika förslag och låt

Läs mer

Hydrangea macrophylla Magical sortiment

Hydrangea macrophylla Magical sortiment Hydrangea macrophylla Magical sortiment Magical Four Seasons Speciellt utvald Skiftar i färg under säsongen Tjusig present Fyra årstider med Magical Hydrangea macrophylla Magical är en fröjd för ögat.

Läs mer

Historien om Mathilde och Chouke

Historien om Mathilde och Chouke Historien om Mathilde och Chouke Jag såg en Hoya carnosa blomma för första gången i full sol på en terass på Teneriffa i början av 70-talet under ett besök för att studera den kanariska suckulenta endemiska

Läs mer

Hansta gård, gravfält och runstenar

Hansta gård, gravfält och runstenar Hansta gård, gravfält och runstenar Gården Hägerstalund som ligger strax bakom dig, fick sitt namn på 1680-talet efter den dåvarande ägaren Nils Hägerflycht. Tidigare fanns två gårdar här som hette Hansta.

Läs mer

Att odla kryddväxter enkelt, vackert, väldoftande och gott!

Att odla kryddväxter enkelt, vackert, väldoftande och gott! Att odla kryddväxter enkelt, vackert, väldoftande och gott! Av: Katarina Kihlberg Det finns flera goda anledningar till att odla sina egna kryddor för den goda smakens skull, för doften och skönheten och

Läs mer

Älskade Pelargoner...

Älskade Pelargoner... Stjärnpelargon Bladen spetsigt flikiga, liknar lönnblad. Blommorna är stjärnformiga, lite spretiga. Även dubbla sorter finns, de är charmigt rufsiga. blomjord. Plocka bort vissna blommor och blad efter

Läs mer

Allium paradoxum var. normale

Allium paradoxum var. normale Allium paradoxum var. normale Snödroppslöken placeras i sol till halvskugga och är ca: 20 cm höga och blommar i april-maj. De får söta blomflockar som är 3-4 cm i diameter och består av hängande vita droppformade

Läs mer

Välkommen till Naturstig Miskarp

Välkommen till Naturstig Miskarp Välkommen till Naturstig Miskarp Naturstig Miskarp kom till under Mjölby Golfklubbs arbete med GEOcertifiering. Under arbetet såg man en möjlighet att skapa en lärorik naturstig för allmänheten som en

Läs mer

Kärlekspelargon (Pelargonium Calliope)

Kärlekspelargon (Pelargonium Calliope) Kärlekspelargon (Pelargonium Calliope) En riktigt röd Pelargon! Växer upprätt, väl förgrenad. Bladen är njurformade/runda, blanka och friskt gröna. Blommorna är dubbla och sitter på lång stjälk i klotrund

Läs mer

(3) 6 (1) 2 (4) (50) 50 (100) 100 (150) 8722: (50) 50 (50) 100 (100) 4301: 50 2003: 50 3, 2 ½

(3) 6 (1) 2 (4) (50) 50 (100) 100 (150) 8722: (50) 50 (50) 100 (100) 4301: 50 2003: 50 3, 2 ½ Tema 1 Tunika B Stl (3) 6 mån (1) 2 (4) år Garnmängd färg har utgått välj färg (50) 50 (100) 100 (150) gram Grön 8722: (50) 50 (50) 100 (100) gram Rosa 4301: 50 gram alla stl Gul 2003: 50 gram alle stl

Läs mer

Höstpynta entrén Se sidan 4-5. Inför vintern Se sidan 6-7. 99:- 15:- Sveriges Trädgårdsmästare. Stor gravlykta 129:- Ljung Garden Girl 35:-

Höstpynta entrén Se sidan 4-5. Inför vintern Se sidan 6-7. 99:- 15:- Sveriges Trädgårdsmästare. Stor gravlykta 129:- Ljung Garden Girl 35:- Sveriges Trädgårdsmästare Allhelgona 2015 Vi har allt du behöver inför Alla helgons dag Se sidan 2-3. Skapa en välkomnande kruka Höstpynta entrén Se sidan 4-5. Förbered trädgården Inför vintern Se sidan

Läs mer

Förslag på buskar och små träd till fyrkantsplanteringarna i 60-området

Förslag på buskar och små träd till fyrkantsplanteringarna i 60-området Förslag på buskar och små träd till fyrkantsplanteringarna i 60-området Spirea japonica Manon dvärgpraktspirea Rundad buske med karminrosa till mörkt rosa blommor som skiljer sig genom sina kraftigt röda

Läs mer

Verksamhet, organisation och målgrupp

Verksamhet, organisation och målgrupp Fylgia i Vasa rf Skolhusgatan 34, 65100 Vasa, Finland GRÖNA RUM GODA EXEMPEL Gröna rum Verksamhet, organisation och målgrupp Fylgia i Vasa rf är en allmännyttig förening, grundad 1890, med ideellt syfte

Läs mer

29:- Äntligen sommar. Lavendel. /st. Spara 20:-/st. Ord. 49:- En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap

29:- Äntligen sommar. Lavendel. /st. Spara 20:-/st. Ord. 49:- En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Äntligen sommar Spara 20:-/st Lavendel. Lavandula 29:- angustifolia. Ord. 49:- /st Lavendel blommar länge, lavendel doftar

Läs mer

En historisk beskrivning av Nämndemansgården

En historisk beskrivning av Nämndemansgården En historisk beskrivning av Nämndemansgården Nämndemansgården eller Karhojagården som den tidigare kallades har anor från sent 1700-tal. Gården har vårdats och utvecklats under fem generationer och var

Läs mer

Vårvinterstäda. Checklista för sköna trädgårdssysslor i februari mars

Vårvinterstäda. Checklista för sköna trädgårdssysslor i februari mars Vårvinterstäda Checklista för sköna trädgårdssysslor i februari mars GÖR EN SAK I TAGET Jag har funnit att det är mest effektivt att göra klart en typ av syssla över hela trädgården, innan jag går på nästa.

Läs mer

s o f t a? Bild: Pija Lindenbaum

s o f t a? Bild: Pija Lindenbaum s o f t a? Om du hade varit ung på medeltiden hade du förmodligen inte haft så mycket fritid som i dag. Så snart barnen kunde fick de börja arbeta och vid 10 12 års ålder tyckte man att de var vuxna. Skolor

Läs mer

brf sörgården UTFORMNINGEN BYGGER PÅ ETT ANTAL TANKAR SOM VARIT LEDANDE FÖR OSS I ARBETET. DESSA TANKAR HAR VARIT;

brf sörgården UTFORMNINGEN BYGGER PÅ ETT ANTAL TANKAR SOM VARIT LEDANDE FÖR OSS I ARBETET. DESSA TANKAR HAR VARIT; brf sörgården UTFORMNINGEN BYGGER PÅ ETT ANTAL TANKAR SOM VARIT LEDANDE FÖR OSS I ARBETET. DESSA TANKAR HAR VARIT; - ATT SKAPA EN UTEMILJÖ SOM ÄR VACKER ÅRET RUNT. TYNGDEN LIGGER I DE TVÅ FÄRGGLADA HÖRNRABATTERNA

Läs mer

Gunnesboskolan Övre F-5 nov 2015 Vattenlek, odlingslådor och insektslockande åtgärder Rapport med redovisning och utvärdering

Gunnesboskolan Övre F-5 nov 2015 Vattenlek, odlingslådor och insektslockande åtgärder Rapport med redovisning och utvärdering Gunnesboskolan Övre F-5 nov 2015 Vattenlek, odlingslådor och insektslockande åtgärder Rapport med redovisning och utvärdering Bakgrund: Gunnesboskolan Övre har renoverats under vintern 2014/2015, vilket

Läs mer

Döda bergen Lärarmaterial

Döda bergen Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vilka handlar böckerna om? Berättarjaget i böckerna om den svarta safiren är pojken Aram och äventyret utspelar sig när han är 13 år. Aram bor i staden Rani

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola

Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola 1. Hur ser en fjäril? har så kallade fasettögon som är sammansatta av upp till 17 000 delögon. Detta ger fjärilen ett mosaikseende. Måla

Läs mer

Blommande mångfald Plats: gärna en äng, hage eller vägren

Blommande mångfald Plats: gärna en äng, hage eller vägren ELEVBLAD - Blommor Blommande mångfald Plats: gärna en äng, hage eller vägren 1. Djurkort Tag fram ditt djurkort och fundera på: Är detta en trivsam plats för ditt djur? Skulle djuret kunna bygga ett bo

Läs mer

TRÄDGÅRD NORR. Tidskriften. Planera för vårens blommor sid 4 Narcisser folkkära lökar sid 8 Expertens råd & tips sid 12

TRÄDGÅRD NORR. Tidskriften. Planera för vårens blommor sid 4 Narcisser folkkära lökar sid 8 Expertens råd & tips sid 12 TRÄDGÅRD NORR Pris 30 kr Nummer 4 2008 Årgång 5 Planera för vårens blommor sid 4 Narcisser folkkära lökar sid 8 Expertens råd & tips sid 12 Nu är det tid att börja planera för Vitsippa Plena vårens blommor

Läs mer

TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER. Datum. Kursexaminator. Betygsgränser. Tentamenspoäng. Övrig kommentar

TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER. Datum. Kursexaminator. Betygsgränser. Tentamenspoäng. Övrig kommentar TENTAPLUGG.NU AV STUDENTER FÖR STUDENTER Kurskod Kursnamn D7007A Formgivning Datum Material Inlämning Kursexaminator Betygsgränser Tentamenspoäng Uppladdare Johanna Hamne Övrig kommentar Form för mig

Läs mer

79:- Trädgårdens dag söndagen den 11/9. Rosa ölandstok. En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap

79:- Trädgårdens dag söndagen den 11/9. Rosa ölandstok. En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Trädgårdens dag söndagen den 11/9 Spara 31:-/planta Rosa ölandstok. Potentilla fr. Lovely Pink 79:- Ord. 110:- Kompakt buske

Läs mer

49:- Nyhet! 25:- Inspiration. Dags att börja så och förgro! tips & råd www.bogrönt.se. TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!!

49:- Nyhet! 25:- Inspiration. Dags att börja så och förgro! tips & råd www.bogrönt.se. TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!! Inspiration tips & råd www.bogrönt.se Tidig Vår 2012 Nyhet! TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!! Dags att börja så och förgro! Minidrivhus 49:- Ord.pris 79:- Så- och kaktusjord 25:- Ord.pris ca 39:-

Läs mer

Fyndrosor Fyndrosor Veronica Sundman myntade ordet fyndros i mitten av 1980-talet. Det ordet är en bra beskrivning för dessa rosor. De har i allmänhet växt länge på sin fyndplats och är härdiga för sin

Läs mer

Hur påverkar träd och skugga våra greener?

Hur påverkar träd och skugga våra greener? Hur påverkar träd och skugga våra greener? HGU arbete 2008-2010 av Daniel Pantzar Landeryds GK Sammanfattning Tanken till arbetet var att hitta argument för att kunna ge äldre greener nya förutsättningar

Läs mer

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio.

Kapitel 1 Resan. - Oj nu börjar det bli mörkt sa jag till Sergio. Kapitel 1 Resan. Äntligen är jag på väg till Spanien för att spela min första match med Real Madrid. Jag heter Marko och jag är 19 år gammal. Jag och min kompis Sergio är på väg med ett jätte stort kryssnings

Läs mer

- nej, nu orkar jag inte planera mer vi ses Väll. - Nej vi kan väll sova över i natt och så kan. - Ja - Ja.

- nej, nu orkar jag inte planera mer vi ses Väll. - Nej vi kan väll sova över i natt och så kan. - Ja - Ja. Hej jag heter malva nu är det skola men om två dagar så är det sommarlov jag och mina kompisar har bestämt att vi ska resa i genom Sverige. Förresten heter jag ju Malva och är 10 år, jag älskar hästar,dansa,simma

Läs mer

78:- Vidjehortensia. Nyhemkomna sommarblommor! Våra favoritväxter i sommarkrukan Sidan 4 Det lilla extra Sidan 7

78:- Vidjehortensia. Nyhemkomna sommarblommor! Våra favoritväxter i sommarkrukan Sidan 4 Det lilla extra Sidan 7 Idé och kundtidning från Blekingeplantan i Nättraby Nyhemkomna sommarblommor! Vidjehortensia 78:- Behagligt växande buske med stora (upp till 30 cm) blommor. Blommorna är först grönaktiga, men blir sedan

Läs mer

Nordiska museets julgransplundring 2006

Nordiska museets julgransplundring 2006 Nordiska museets julgransplundring 2006 Sånglekar2 När vi sjunger och dansar kring granen håller vi liv i en väldigt gammal tradition som är känd i varje fall från början av 1600-talet. Den äldsta uppgiften

Läs mer

Det är vår igen alla knoppar brister ut

Det är vår igen alla knoppar brister ut VÄLKOMMEN VÅREN Himlen är så jätteblå solen den lyser där på Av med strumpor och med skor vi springer ut där blommorna bor! Sen dansar vi i solens sken med våra bara ben.. Välkommen våren, välkommen igen

Läs mer

Funktionella ting för det goda, enkla livet.

Funktionella ting för det goda, enkla livet. Funktionella ting för det goda, enkla livet. 2 Varför, undrar en del. Ja, varför inte, svarar jag. Jag umgås ständigt med form i olika skepnader. Och det var bara en tidsfråga innan jag skulle ta fram

Läs mer

en plats med ande Trädgårdsskribenten Gabriella Dahlmans trädgård

en plats med ande Trädgårdsskribenten Gabriella Dahlmans trädgård en plats med ande Trädgårdsskribenten och fotografen Gabriella Dahlmans trädgård är stor som en park. Och såg ut som sju svåra år när familjen tog över den. Men istället för att bli stressad över att inte

Läs mer

Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn

Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn Från Barnträdgård till Trädgårdsbarn Projektledare Martina Jönsson Matkonsult Hushållningssällskapet Halland Nästan alla barn gillar att odla och alla barn gillar att skörda smultron, jordgubbar, små söta

Läs mer

Modell 1 Kofta Stl: (2) 4 (6) 8 år Garnmängd Lilla 5212: (200) 250 (250) 300 gram Garn mandarin petit Runds o strumps nr 3 Garnalternativ

Modell 1 Kofta Stl: (2) 4 (6) 8 år Garnmängd Lilla 5212: (200) 250 (250) 300 gram Garn mandarin petit Runds o strumps nr 3 Garnalternativ Kofta Stl: (2) 4 (6) 8 år Garnmängd Lilla 5212: (200) 250 (250) 300 gram Runds o strumps nr 3 Modell 1 Modell 2 & 3 Klänning Stl: (2) 4 (6) 8 (10) år Garnmängd Korall 4007: (200) 200 (250) 250 (300) gram

Läs mer

Slöjdarresa till Finland, 2015

Slöjdarresa till Finland, 2015 Slöjdarresa till Finland, 2015 Första träffen, på Stundars i Finland I månadsskiftet juli augusti 2015 genomfördes den första träffen i Stundars utanför Vasa i Finland. Åtta slöjdare anmälde sitt intresse

Läs mer

Samernas religion. Årskurs 4

Samernas religion. Årskurs 4 Samernas religion Årskurs 4 Sameland Sápmi Sameland heter på samiska Sápmi. Ingen vet exakt när samerna kom till Sápmi, men troligtvis var det mer än 5 000 år sedan. Den 6 februari är det samernas nationaldag!

Läs mer

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år Sivu 1/6 STÄNGA AV FÖNSTER De 45 vackra illustrerade korten avbildar 15 olika djur som flyger. Alla djuren finns i tre delar och i varje spel försöker man samla och para ihop kort för att få fram den kompletta

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B

Ämnesprov, läsår 2012/2013. Historia. Årskurs. Texthäfte till delprov B Ämnesprov, läsår 2012/2013 Historia Texthäfte till delprov B Årskurs 6 Vikingatiden 1 Den här bilden visar vad som fanns i en grav från 900-talet. Graven hittades i staden Birka och innehöll skelettet

Läs mer

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg

MED ÖPPNA ÖGON. Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Text och musik och arrangemang: Gerd och Alf Strandberg Textbladet får skrivas ut och kopieras Talgoxen Hallå, hallå, hallå vad är det som står på? Nu kommer våren snart, helt underbart så klart! En talgoxe

Läs mer

Flaggmuseet i Skansen Lejonet

Flaggmuseet i Skansen Lejonet Flaggmuseet i Skansen Lejonet 18 april 2013 Flaggstången bör stå högt, om den skall synas bra över omgivningarna. I det ofta mycket flacka och låglänta Göteborg är Risåsen och Gullberg två högt belägna

Läs mer

Glöm inte att märka dina sådder. Här en primula, P. tanneri ssp Nepalensis. Foto: Helen Isaksson-Nyman

Glöm inte att märka dina sådder. Här en primula, P. tanneri ssp Nepalensis. Foto: Helen Isaksson-Nyman Så perenner - så här kan du göra! Publicerad: 2012-01-03 Det kliar i många gröna fingrar nu. Så snart det nya året börjar blickar vi framåt mot en ny vår och sommar och vi vill börja så fröer! Perennerna

Läs mer

Vandra i fjället Utrustning: Spade Första förbandslåda Rep/Makramé Kniv med slida Yxa/Såg Tändstål Tändstickor Stormkök Liggunderlag Sovsäck Tandborste som är avklippt Tandkräm i liten behållare Tält/Vindskydd

Läs mer

Plantera blomsterlökar under hösten.

Plantera blomsterlökar under hösten. Plantera blomsterlökar under hösten. Hösten har kommit och träden övergår sakta i rött, gult och brunt. Det dröjer inte länge förrän balkonger och trädgårdar är redo för sin vintersömn. Träden och buskagen

Läs mer

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till

Från bokvagn såg jag att det var ganska mörkt ute sen sprang jag till 1 De mystiska drakägget Kapitel 1 Jag vaknade upp tidigt jag vaknade för att det var så kallt inne i vår lila stuga. Jag var ganska lång och brunt hår och heter Ron. Jag gick ut och gick genom byn Mjölke

Läs mer

Kräldjur. Sköldpaddor, krokodiler, ormar och ödlor tillhör kräldjuren. Alla kräldjur har hårda fjäll som är vattentäta och skyddar mot

Kräldjur. Sköldpaddor, krokodiler, ormar och ödlor tillhör kräldjuren. Alla kräldjur har hårda fjäll som är vattentäta och skyddar mot Kräldjur och fåglar Kräldjur Kallas också reptiler. Kräldjur Sköldpaddor, krokodiler, ormar och ödlor tillhör kräldjuren. Alla kräldjur har hårda fjäll som är vattentäta och skyddar mot uttorkning. Alla

Läs mer

Mer än bara körsbär! 2014-04-23

Mer än bara körsbär! 2014-04-23 Mer än bara körsbär! 2014-04-23 Text & foto; Johan Nilson Många av våra allra mest omtyckta perenner kommer från Japan. Exempelvis härstammar det sedan mycket länge odlade daggfunkiorna (släktet Hosta

Läs mer

Rabatter och lekhörna

Rabatter och lekhörna Rabatter och lekhörna Planteringsplaner med växtförteckning och beskrivning samt idéförslag på lekhus/lekhörna Anna Hedrén landskapsingenjör Trädgårdsform Malmö www.trädgårdsform.se Rabatten på trädgårdssidan

Läs mer

1. Grinden in. Hur ser din personliga livsgrind ut och vart leder den dig? Jordband & själsvingar Susanne Bergman

1. Grinden in. Hur ser din personliga livsgrind ut och vart leder den dig? Jordband & själsvingar Susanne Bergman 1. Grinden in Grinden stod välkomnande på glänt. Handtaget var rostigt trots att grinden var ganska nymålad. Dofter av blommor och gräs hälsade mig och fick mig att tänka på min barnsdoms trädgård, klätterträdets

Läs mer

Här finns hela fält av svagrosa orkidéer som Jungfru Marie nycklar och. blå jungfrulin.

Här finns hela fält av svagrosa orkidéer som Jungfru Marie nycklar och. blå jungfrulin. Ge blomsteränge Här finns hela fält av svagrosa orkidéer som Jungfru Marie nycklar och blå jungfrulin. Skapa en äng i din trädgård. Genom att utarma jorden på växtnäring gynnas ängsblommorna på gräsens

Läs mer

Vykort från Castro, Isla de Chiloé

Vykort från Castro, Isla de Chiloé Vykort från Castro, Isla de Chiloé Chiloé är en mycket stor ö, några mil söder om Puerto Montt. Den är 25 mil lång från norr till söder och c:a 5-6 mil från öster till väster. Inga berg på ön är över 1000

Läs mer

Trädgård på naturens villkor

Trädgård på naturens villkor Trädgård på naturens villkor Biolog Miljövän Trädgårdsmästare Ekoodlare Trädkramare Pensionär Det ska gå runt i naturen Lineärt tänkande skapar stora problem och är ohållbart. Det ska gå runt i naturen!

Läs mer

3 4-5 4 7 8-10 12 HVX...

3 4-5 4 7 8-10 12 HVX... Trädgården är nattad för i år... 3 Istället för pelargoner krukodlar jag hostor.... 4 Tips! - 5 vasformade hostor... 4 Iris till nytta... 7 Hostakollektioner Lemon Limeserien... 8 Nästan bara gult i början

Läs mer

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C

BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-SV-C BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov1 Flyg vackra svalor, flyg! Europeiska kommissionen BENF_SV.qxd 8/07/04 18:47 Page cov2 Denna publikation har

Läs mer

Bibliografiska uppgifter för Sortprovning av jordgubbar i ekologisk odling i norr

Bibliografiska uppgifter för Sortprovning av jordgubbar i ekologisk odling i norr Bibliografiska uppgifter för Sortprovning av jordgubbar i ekologisk odling i norr Författare Öberg E. Utgivningsår 29 Tidskrift/serie Nytt från institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap. Ekologisk

Läs mer

2015-2016. nyheter PRAKT OCH LIVSKRAFT

2015-2016. nyheter PRAKT OCH LIVSKRAFT 2015-2016 nyheter PRAKT OCH LIVSKRAFT Splendor Plant Nyhetspresentation 2015-2016 Bärbuskar Rubus occidentalis Munger svarthallon Ett intressant bär som är väl värt att prova. Påminner om björnbär, men

Läs mer

Långsjörundan 2010 Svar till tipsfrågorna (rätta svar understrukna)

Långsjörundan 2010 Svar till tipsfrågorna (rätta svar understrukna) Långsjörundan 2010 Svar till tipsfrågorna (rätta svar understrukna) Segeltorps Villaägareförening 1 A För hur många år sedan startade fastighetsägarna i Segeltorp sin förening? 53 år X. 63 år 73 år 1 B

Läs mer

Växtpärm Rhododendron

Växtpärm Rhododendron Sida 1 av 9 Växtpärm Rhododendron Här har jag samlat mina favoriter bland den fantastiska växtgruppen Rhododendron. Det är sorter som är beprövade och som håller ett väldigt högt prydnadsvärde. Priser

Läs mer

Mandelmanns trädgård i Rörum

Mandelmanns trädgård i Rörum Mandelmanns trädgård i Rörum Det finns en del människor som man blir mer imponerad av än andra. Gustav och Marie Mandelmann hör definitivt till den sorten. På bara elva år har de byggt upp en förfallen

Läs mer

Rapport om vårt uteklassrum - första etappen.

Rapport om vårt uteklassrum - första etappen. Projektnummer: LER-2013-06000 Rapport om vårt uteklassrum - första etappen. Bild 1. Skolgårdseftermiddag vid stationen Uteklassrummet. Bakgrund För flera år sedan ordnade vi en miljövecka för f-3. En dag

Läs mer

Färglära. Olika sätt att sortera färger. Vilket system är det rätta? Peter Stenlund, Solviks folkhögskola

Färglära. Olika sätt att sortera färger. Vilket system är det rätta? Peter Stenlund, Solviks folkhögskola Färglära Olika sätt att sortera färger Titta dig omkring. Försök att urskilja några färger runt omkring dig. Vilken färg har stolen du sitter på? Vilken färg har golvet eller befinner du dig utomhus? Färgerna

Läs mer

ENSAM. Av Matilda Jerkvall

ENSAM. Av Matilda Jerkvall 1 ENSAM Av Matilda Jerkvall Hennes steg ekar där hon går genom den tysta staden. Hon är alldeles ensam där hon skyndar förbi de stängda butikerna. Hur kan hon vara alldeles ensam där det annars brukar

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

kärlekshistoria B akom en tät och insynsskyddande Deras gröna paradis är en Gröna entusiaster

kärlekshistoria B akom en tät och insynsskyddande Deras gröna paradis är en Gröna entusiaster Gröna entusiaster Har man ingen sjötomt får man fixa det själv. Dammen mitt i grönskan skänker ro i trädgården. Runt den växer prydnadsgräs, funkia och ormbunkar. Den spännande skulpturen köptes på en

Läs mer

Växtnyheter våren 2015. Östanåkersvägen 14-17, Närpes, tel 0400-233480, wiplant@tawi.fi, www.wiplant.fi

Växtnyheter våren 2015. Östanåkersvägen 14-17, Närpes, tel 0400-233480, wiplant@tawi.fi, www.wiplant.fi Växtnyheter våren 2015 Östanåkersvägen 14-17, Närpes, tel 0400-233480, wiplant@tawi.fi, www.wiplant.fi Kråkbär Empetrum nigrum s. Hermaphroditum Lågt vintergrönt ris med barrlika blad Oansenliga blommor

Läs mer

Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god

Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god smak som lämpar sig väl för saft- och vintillverkning.

Läs mer

Vår Historia. Klass 3b Stehagskolan Våren 2011

Vår Historia. Klass 3b Stehagskolan Våren 2011 Vår Historia Klass 3b Stehagskolan Våren 2011 Big bang Big Bang var en stor smäll. Smällen bildade planeter. Big Bang börja med massa plus och minus. Jorden var ett stort glödande klot. Det fanns massa

Läs mer

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig!

Tunadalskyrkan 13 08 11. Det är roten som bär Dig! 1 Tunadalskyrkan 13 08 11 Det är roten som bär Dig! Visst är det spännande att göra AHA-upplevelser ibland, för de kan ge både kraft och inspiration. Häromdagen gjorde jag en sådan upplevelse när jag upptäckte

Läs mer

Marios äventyr. Kapitel 1

Marios äventyr. Kapitel 1 Marios äventyr Kapitel 1 -Jag heter Mario. Jag är 10 år. Jag bor i ett litet grönt hus och min kompis Luigi bor i ett litet gult hus. Jag ska till min kompis Luigi, vi är bästa vänner. Nu ska jag gå till

Läs mer

Skriva berättande texter

Skriva berättande texter Skriva berättande texter Skriva berättande texter stavning, stor bokstav och punkter styckeindelning och struktur utvecklade svar textbindning och ett varierat språk grammatik Stavning, stor bokstav och

Läs mer