KUNSKAP OM UTOMHUSMEDIA FRÅN ANNONSÖRER, SÄLJARE OCH RÅDGIVARE.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KUNSKAP OM UTOMHUSMEDIA FRÅN ANNONSÖRER, SÄLJARE OCH RÅDGIVARE."

Transkript

1 KUNSKAP OM UTOMHUSMEDIA FRÅN ANNONSÖRER, SÄLJARE OCH RÅDGIVARE. Sveriges Annonsörers kommitté för utomhusreklam har som ambition att utveckla utomhusreklam som annonsmedium. Besök oss gärna på: Telefon:

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning Därför utomhusmedia Utomhusmediets egenskaper Utformning och kreativa möjligheter Beskrivning av formaten Mätningar Aktörer Framtiden för utomhusreklam Tryck och leverans Ordlista Sveriges Annonsörer, Mångfaldigande tillåtet med angivande av källan. Version 1: Oktober

3 1.INLEDNING Sveriges Annonsörers kommitté för utomhusreklam är en kommitté där annonsörer, mediebyråer och medieägare samverkar för att enas i branschfrågor. Uppdraget innefattar att arbeta med aktiviteter som ökar mediets attraktionskraft, att bevaka och följa upp mätmetoder, att driva frågor som utvecklar och ökar kunskapen kring mediet samt att samverka för att avskaffa reklamskatten på utomhusreklam. Uppdaterad information om ordförande och ledamöter i kommittén finner du på Deltagare i kommittén för utomhusreklam vid denna publikations pressläggning: Ordförande Johan Kvist, McDonald s Vice ordförande Anna Rosenlund, Universal Pictures Övriga ledamöter Gustaf Dahlbeck, Clear Channel Åsa Dargren, Posterscope Christian Eriksson, Wallstreet Media Thomas Juréhn, Outdoor Impact Fredrik Klar, JCDecaux Åse Lindberg, Skoda Anders Persson, Kinetic Bugge Woldner, Sveriges Annonsörer Kerstin Åhström, Telia Sonera 3.

4 2.DÄRFÖRUTOMHUSMEDIA I dagens fragmenterade medielandskap spelar utomhusmediet en viktigare roll än någonsin tidigare. Inget annat media levererar så snabb och hög räckvidd i Sverige och få andra medier kan ge så kreativa möjligheter till annonsören att få uttrycka sig fritt till sin befintliga eller blivande kund. Utomhusmedia kan delas in i följande områden: Traditionell utomhusmedia - Eurosize, stortavlor och pelare Trafikreklam - Bussar, stationer, tunnelbana, övriga transportmedel Flygplatsreklam - Reklam på flygplats Storformat - Vepor Event - Eventytor i köpcentrum, på centralstationer m.m. Köpnära - Reklam i butik, utanför butik Digital utomhus - Alla digitala utomhuskanaler Specialkanaler - Tillfälliga ytor, installationer, folieringar m.m. Utomhusmediets främsta egenskaper är hög räckvidd, hög frekvens och hög impact. Utomhusmediet kan användas både som kampanjmedia, för långtidsexponering eller för att specifikt nå en viss målgrupp med en eller flera utvalda ytor. Utomhus finns rikstäckande över hela landet men man kan också arbeta med lokala kampanjer. Mediet finns i olika typer av miljöer som exempelvis stadsmiljöer, flygplatser, centralstationer, köpcentrum, för att nämna några. Mediets flexibilitet har ökat mycket de senaste åren mycket tack vare att medieägarna har skapat nya mer anpassade paketeringar/kundlösningar. Från att tidigare enbart ha varit ett utpräglat riksmedia erbjuds idag flexibiliteten att köpa en specifikt utvald yta. Dagens snabba tryckteknik ger goda förutsättningar för flexibilitet och kort framförhållning. Annonsörer använder utomhusmediet av många olika anledningar: Driva försäljning Skapa kännedom om produkter och tjänster Bygga varumärke och image Skapa och driva opinion Utomhusannonsering är kostnadseffektivt. Få medier klarar att konkurrera med utomhus i att leverera kvalitativa kontaktkostnader på mycket låga nivåer, se mer information om Outdoor Impact där kontaktkostnader kan räknas fram. En mycket positiv sidoeffekt av mediet är att leverantörerna tecknar avtal med 4.

5 kommunerna, vilket innebär att invånarna får tillgång till olika typer av gatumöbler som till exempel busshållplatser, toaletter, papperskorgar, lånecyklar, parkbänkar, etcetera. Dessa levererar medieägarna till kommunen i utbyte mot rätten till reklamplatser. 3.UTOMHUSMEDIETSEGENSKAPER Vid planering av en utomhuskampanj är det av yttersta vikt att beakta och förstå kanalens egenskaper och utmaningar, dels för att optimera den kreativa utformningen, dels för att få ett bra samspel med andra medier i mediemixen. Utomhusmediets fördelar: Hög räckvidd Hög frekvens Hög impact Officiellt och oundvikligt Utomhusmediets utmaningar: Svårt med komplexa budskap, kort lästid. Begränsat med utrymme, behöver bokas i god tid under eftertraktade perioder. 4.UTFORMNINGOCHKREATIVAMÖJLIGHETER Att skapa en kreativ kampanj är reklambyråns uppgift. Nedan följer några faktorer som är bra att tänka på. Börja med att fundera på i vilken miljö budskapet kommer att befinna sig. Är det snabb förbipassering och hur mycket hinner man då läsa/titta? Tillåter miljön mörka färger, vilken årstid kommer det vara och hur ser ljusförhållandena ut? Vistelsetiden i synbarhetszonen är en viktig parameter som man kan använda för att göra budskapet så optimalt som möjligt. Ett budskap som exponeras i en miljö där människor uppehåller sig en längre tid, exempelvis på ett tåg eller vid en busshållplats bör utformas annorlunda än budskap som exponeras i trafikmiljöer där uppehållstiden är avsevärt kortare. 5.

6 Några parametrar att tänka på vid annonsutformningen: Få detaljer eftersom man i de flesta fall har så kort tid på sig så är det bra om man kan hålla sig till ett fåtal detaljer. Använd gärna fler motiv istället om det är flera budskap som ska kommuniceras. Tydlig avsändare avsändaren är mycket viktig och det är bra om loggan blir tillräckligt stor så att den är läsbar. Tänk också på placeringen av loggan. På eurosize-affischer är den optimala placeringen längst upp i höger hörn. Anpassad textmängd - man har oftast bara ett par sekunder på sig, så berätta inte för mycket. 6.

7 Hög kontrast i bilder - gör det lätt att uppfatta budskapet genom att använda kontraster både i bilden och till omgivningen. Igenkänning - använd gärna igenkänning från andra kanaler, det underlättar för betraktaren. Förstärk din kommunikation med en specialinstallation Många annonsörer kröner kampanjer med att göra specialeffekter på ett antal ställen för sin kampanj för att dels driva pr och generera en snackis men även för att punktmarkera kärnan i en målgrupp. Fantasin är det enda som sätter gränser för vad som är möjligt. Här kan du se några exempel på kreativa genomföranden: Telia kopplar sin lansering av 4G till 4:ans buss i Stockholm Världens snabbaste buss Leverantör: Clear Channel. 7.

8 Triwa ger möjlighet till alla i kollektivtrafiken att testa deras nya modeklockor. Leverantör: Clear Channel. Heinz inget att dölja -kampanj som speciallösning i annonsvitrin. Leverantör: Clear Channel. Event i P-hus. Leverantör: Wallstreet, kund: Volvia. 8.

9 Inredd buss. Leverantör: Wallstreet, kund: IKEA Innovate-lösning. Leverantör: JCDecaux, kund: Listerine. Innovativ användning av Stadsklockan. Leverantör: Global Agencies, kund: Norwegian 9.

10 5.BESKRIVNINGAVFORMATEN Eurosize - Abribus/Adshel Eurosize är det mest spridda reklamformatet inom utomhus. Det finns i de flesta miljöer och har en bred geografisk spridning. Fördelarna är främst hög räckvidd och frekvens samt en relativt låg produktionskostnad. Det finns drygt Eurosizeytor i Sverige. Leverantörer: Clear Channel, JCDecaux, Wallstreet, Global Agencies, Guso Stortavlor Stortavlor är det största formatet som går att köpa i nätverk. Det riktar sig i huvudsak till bilister och är placerade främst vid större vägar, infarter och i övriga biltäta områden. Det finns ca 1900 Stortavlor i Sverige. Leverantörer: Clear Channel och JCDecaux 10.

11 Pelare/Fullsize Pelaren är 3-sidig och är ett av de äldsta formaten i Sverige. I dagsläget är det enbart Clear Channel som tillhandahåller dessa i klistrat format. Det finns också en rund modell av Pelare som JCDecaux tillhandahåller (Fullsize). I denna serie ingår även innerstadstavlor 3-grupp. Innerstadstavlor 3-grupp Det finns ca 1400 pelare i Sverige. Leverantörer: Clear Channel och JCDecaux Trafikreklam Det finns ett flertal leverantörer, de största är Clear Channel, Wallstreet Media och Jernhusen (centralstationer). Trafikreklamen finns på bussar, tåg, tunnelbanor, spårvagnar och centralstationer. 11.

12 Utvändig reklam kollektivtrafik Trafikreklam finns i Stockholm, Göteborg och Malmö samt ca 40 andra städer. Fördelarna är hög räckvidd och frekvens. Invändig reklam kollektivtrafik Den invändiga trafikreklamen kommer man i kontakt med på bussar/spårvagnar, i tunnelbanevagnar samt på pendeltåg. Till skillnad från annan utomhusreklam erbjuder de invändiga formaten lång lästid, eftersom man vistas i fordonen under en längre tid. Den förhållandevis långa lästiden ger möjlighet att kommunicera längre och mer komplicerade budskap än vad som är normalt för andra utomhusformat. De olika formaten är förarplatsskyltar, fönsterskyltar, streamers och väggskyltar Fördelar: Hög räckvidd lång lästid. Centralstationer På centralstationerna finns det många olika reklammöjligheter. Exempelvis vepor, event och digital reklam. Köpnära reklam Vid de flesta livsmedelsbutiker runt om i landet finns utomhusreklam i närheten för att kunna påverka inför inköpet. Här finns till exempel centrumtavlor, eurosize och butikernas egna stortavlor. Inne i butikerna finns det kundvagnar och även en hel del digitala format. 12.

13 Fördelar: Nära till köp, hög räckvidd. Create/innovate/speciallösningar För att skapa extra effekt i kampanjen så kan man lägga till någon form av kreativ effekt. De stora leverantörerna har många idéer och mer information om detta. Rulltrappsfoliering. Leverantör: Clear Channel, kund: Beiersdorf. Digital utomhusmedia i Sverige Utomhusmediet växer starkt i Sverige, andelen digital utomhusmedia är nu runt 10 procent av total investeringsvolym vilket gör Sverige till ett av de ledande länderna i Europa. Möjligheterna med digital utomhusmedia är många. Mediet ger nya möjligheter att vara mer flexibel och variera budskapet efter olika typer av parametrar. Mediets rörlighet gör också att det blir mer uppmärksammat än statisk reklam. Man har möjlighet att ändra budskapet under dagen, byta budskap varje dag och så vidare. Mediet kompletteras ofta med någon form av nyhets-/väder- eller trafikinformation som också bidrar till intresset för skärmarna. Bland de första nätverken som lanserades i Sverige var Krog och Café (AdCity Media)- nätverket som lanserades Det innefattar digitala skärmar på caféer och krogar i Stockholm, Göteborg och Malmö. I livsmedelsbutiker finns nu runt skärmar och genom dessa är det möjligt att nå cirka 13.

14 50 procent av kunderna i livsmedelsbutikerna. Flera aktörer erbjuder digitala ytor i dagligvaru- och servicehandelsmiljöer, bland annat ICA Media, TV4 Out of Home, AdCity Media och Wallstreet Media. Marknaden har expanderat med skärmar på gym, flygplatser, apotek, bensinstationer, hos tandläkare och även på McDonald s. Möjligheter finns att på olika sätt marknadsföra sig i dessa nätverk. Även uttagsautomater har en bra spridning, i dagsläget finns 540 stycken med rikstäckning. Arenor Centralstationerna har ett digitalt nätverk som, förutom Stockholm, Göteborg och Malmö, finns i ytterligare 19 städer totalt 110 ytor. Jernhusen Media har byggt upp detta nätverk tillsammans med Visual Art. Flertalet flygplatser i Sverige har haft digitala reklamytor under flera år. På flygplatserna i Göteborg och Malmö finns det fler lokala digitala möjligheter. Från och med 2013 kommer Swedavia (tidigare Luftfartsverket) att ta över samtliga reklammöjligheter på Arlanda och Bromma flygplats. Tunnelbanan Stockholm Clear Channel lanserade hösten 2011 ett nytt nätverk i tunnelbanan i Stockholm, bestående av 123 skärmar. Skärmarna är placerade på de 14 mest trafikerade stationerna. Tåg i södra Sverige TV4 Out of Home har startat ett nätverk på Pågatågen i Skåne, invändig digital reklam på tågen. Digital utomhusmedia ökar Utvecklingen har varit mycket stark under 2011 och flera nya nätverk har etablerats. Eftersom alla betydande aktörer, Clear Channel, JCDecaux, Wallstreet Media och även TV4 (som tidigare inte jobbat med mediet) klivit in på marknaden under året så visar detta att alla vill satsa på digital utomhusmedia. Digitalt i Stockholms tunnelbana. 14.

15 Antalnätverk nyanätverk Totaltantalnätverk Stark utveckling för digital utomhusmedia Nätverk Antal skärmar Enstaka skyltar Tunnelbanan 123 Stureplan 1 Centralstationerna 110 Sergels torg 1 Flygplats Arlanda Bromma 33 Fotografiska 1 Flygplats Övriga 265 E4-skyltar Visual Art 2 Arlanda Express 105 Götgatsbacken 1 Livsmedelsbutiker E4 Botkyrka 2 Tandläkare Nynäsvägen 1 Bensinstationer Preem 700 Totalt Apotek 150 Gym 200 Frisörsalonger 30 Restaurang & Café 200 Kontanten 540 McDonald s 525 Pågatågen 47 GM-gruppen storstäder 20 Wallstreet Media 9 Köpcentrum 300 Enstaka skyltar runt om i landet

16 Digitala skärmar på Stockholms Centralstation. Digitala skärmar i butik. Arlanda Express Stureplan i Stockholm Sergels torg i Stockholm 16.

17 Tunnelbanan i Stockholm Arlanda flygplats 6.MÄTNINGAR Utomhuskampanjer kan i de flesta fall mätas. Detta görs via internetpaneler och man kan få resultatet cirka en månad efter en kampanj. Detta innebär i de flesta fall en liten extra kostnad men kan vara väl investerade pengar för att få veta hur responsen har sett ut. Här mäter man värden som observation, avsändaridentifikation, likability och aktivitet. Outdoor Impact Med Outdoor Impact kan du få reda på hur många som har sett din utomhusreklam och hur många gånger de sett den. Helt enkelt siffror som gör din utomhuskampanj till en betydligt säkrare investering. I Outdoor Impact ingår utomhusserier från Clear Channel, JCDecaux och Global Agencies. Outdoor Impact är en undersökningsmetodik som har till syfte att förse marknaden med information om räckvidd och frekvens för utomhusmediet. Mätmetoden består av fyra delar: Resvaneundersökning Fotografering och klassificering Synbarhetsundersökning (visibilitet) Trafik- och gångtrafikantmätningar Sammantaget ger dessa mätningar ett omfattande system av information där man för varje yta vet hur många som kan se den och hur många passeringar som sker, det vill säga räckvidd. 17.

18 Räckviddsmåttet för utomhus förkortas VAC (Visibility Adjusted Contact). Informationen i Outdoor Impact uppdateras flera gånger per år med tillägg av nya objekt, ytor och serier. Några viktiga mått som man kan få fram genom Outdoor Impact är: Passeringar antalet passeringar förbi en viss yta. OTS (Opportunity To See) antalet passeringar med möjlighet att se ytan. VAC (Visibility Adjusted Contact) i nästa steg efter OTS lägger man på synbarhetsfaktorn och får då fram antalet passeringar som bör ha kunnat se ytan. Detta värde brukar i snitt halvera antalet OTS. VAC-frekvens visar hur många gånger som en person har haft möjlighet att se en kampanj under en viss period. VAC-kontakt visar det totala antalet kontakter för en kampanj. Synbarheten för utomhusobjekt är olika under olika tider av året. En justering av VAC sker därför per månad. Det innebär att belysta ytor får ett något högre värde under de mörka vintermånaderna och obelysta ytor får högre värden sommartid. Uppdaterad information om Outdoor Impact finner du alltid på 7.AKTÖRER Clear Channel Clear Channel är Sveriges största leverantör inom utomhusreklam. Bolaget finns med sin distribution i 220 kommuner och har Sveriges enskilt starkaste annonsräckvidd över hela landet. Clear Channel erbjuder effektiva annonsmöjligheter inom både traditionell och digital utomhusreklam på gator och torg, i kollektivtrafiken och i köpnära situationer. Utomhuereklam är en viktig del av en levande stadsmiljö. Kommuner kan genom ett samarbete med Clear Channel finansiera omfattande investeringar i gatumiljön och säkerställa skötsel och underhåll. Clear Channel strävar ständigt efter att bidra till en positiv miljöutveckling i sitt arbetssätt och är kvalitets- och miljöcertifierad samt jobbar för att förbättra hållbarheten i alla led. Bolaget finns representerat i över 50 länder på fem kontinenter och är ett av världens största mediebolag. Mer information: JCDecaux JCDecaux är ett franskt familjeföretag som startades av Jean-Claude Decaux Företagets affärsidé är att erbjuda reklamfinansierade gatumöbler så som inglasade väderskydd, offentliga toaletter, stadsinformationstavlor, papperskorgar med mera utan kostnad till större städer i världen. Investering, underhåll och snabba åtgärder mot alla 18.

19 former av vandalism för dessa gatumöbler ingår alltid i JCDecauxs åtaganden mot de städer de samarbetar med. Koncernen producerar samtliga sina gatumöbler vid egna anläggningar i Frankrike och har en utvecklingsavdelning på ca 100 personer som uteslutande tar fram nya innovativa gatumöbler för att bidra till en vacker, funktionell, ren och trygg stadsmiljö i de städer de samarbetar med. JCDecaux i Sverige startade sin verksamhet 1989 och har idag långsiktiga samarbetsavtal med 20 av landets större kommuner omfattande totalt cirka reklamfinansierade gatumöbler. I Sverige har JCDecaux cirka 130 anställda, varav 85 personer som arbetar uteslutande med drift, skötsel, underhåll och installation av dess gatumöbler. Kontor och teknisk serviceverksamhet med lager finns i Stockholm, Järfälla, Malmö och Göteborg. Wallstreet Media Wallstreet Media startade 2002 med inriktning på miljövänlig kommunikation inom kollektivtrafiken i Göteborg. Bolaget har kontinuerligt lanserats i nya svenska städer och idag arbetar Wallstreet med reklam inom kollektivtrafiken i 28 städer från Malmö till Luleå. Totalt är det cirka annonsytor utanpå och inuti fordon. Under 2005 lanserade bolaget reklam i parkeringsanläggningar och affärsområdet är idag cirka 3000 annonsytor på 160 anläggningar i 33 städer. Anläggningarna är belägna i citylägen, köpcentra, större arbetsplatser samt vissa flygplatser. Wallstreet har under 2012 tecknat samarbete med ICA beträffande försäljning av butiks-tv reklam i kassalinjerna på Kvantum och Supermarket. För närvarande är 140 butiker med totalt 500 skärmar anslutna. Digitaliseringen av ICA fortsätter vilket innebär att kanalen växer kontinuerligt. Digital utomhusreklam är ett helt nytt affärsområde för Wallstreet Media. Under 2012 har Wallstreet förvärvat skärmar och har idag totalt nio storformatsskärmar i och runt Göteborgs city. Övriga aktörer Jernhusen Media Jernhusen Media säljer exponeringsytor kring det svenska järnvägsnätet. Förvaltar cirka 65 stationer och har kommersiella reklamytor på över 40 stationer från norr till söder. Erbjudandet utgör en rad olika typer av produkter och ytor, exempelvis eurosize, vepor, digitalt och event. Jernhusens stationer har besökare varje dag. 19.

20 Visual Art Visual Art erbjuder digital Out-of-Home i form av följande produkter och ytor: Digitala ytor på Sveriges Centralstationer (Jernhusens). Storbildsskärmar vid trafikerade vägar, exempelvis E4:an. Digitala ytor i butik. Global Agencies Global Agencies erbjuder Stadsklockan och Golfklockan. Stadsklockan är en reklambärare i kombination med klocka och parkbänk. Stadsklockan är placerad i Stockholms innerstad. Formatet är eurosize. Golfklockan är ett samarbete mellan Global Agencies, golfspelaren Ove Sellberg och Svenska Golfförbundet. Golfklockan finns på 86 av Sveriges populäraste golfanläggningar. 20.

21 XL Outdoor XL Outdoor erbjuder storformat i form av vepor och kreativa installationer i 16 städer. Placeringen av XL Outdoors produkter är centralt samt längs högtrafikerade vägar. Atracta Atracta erbjuder digitala storbildsskärmar på Stureplan och vid Fotografiska Muséet 21.

22 AdCityMedia AdCityMedia tillhandahåller vepaytor i centrala Stockholm, Göteborg och Malmö. Erbjuder digital storbildsskärm vid Sergels Torg i Stockholm City. Äger och driver även utomhustvkanalen Out-of-Home TV på 114 stycken utvalda barer, restauranger och caféer i Stockholm, Göteborg och Malmö samt på semesterorter. Swedavia Swedavia är en statlig koncern som äger, driver och utvecklar 11 flygplatser i hela Sverige. Från och med januari 2013 inkluderas även Arlanda och Bromma i nätverket. Erbjuder diverse analoga och digitala lösningar, i form av eurosize, vepor, ljuslådor, digitala skärmar, golvfolieringar och innovativa kreationer. TV4-gruppen TV4-gruppen tillhandahåller tre kanaler: digitala skärmar i butik, väntrum och på flygplatser och tåg. Erbjudandet gällande alla kanaler innehåller nyheter och sport blandat med reklamplats för annonsörer. Butiks-tv finns i följande butikskedjor; ICA Maxi, Hemköp, City Gross, Coop Forum och Matrebellerna. Väntrums-tv finns hos tandläkare och läkare Flygplatser/tåg består av en digital kanal på flygplatser och på Arlanda Express samt Pågatågen i Skåne. 22.

23 Look Media Look Media erbjuder olika marknadsföringslösningar för varumärken i valfri stad med hjälp av vespor, cyklar, till fots eller via projicering. Erbjuder också sampling av produkter. GM Gruppen GM Gruppen tillhandahåller digitala storbildsskärmar i följande städer: Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Karlstad, Borås och Varberg. Intensive Intensive erbjuder reklamytor på flygplatser. Fokuserar på Öresundsregionen. 23.

24 8.FRAMTIDENFÖRUTOMHUSREKLAM Det traditionella utomhuslandskapet förändras mot fler kanaler och miljöer. För lång tid framöver så kommer majoriteten av räckvidd och frekvens att komma från tryckta affischer men successivt ökar digitaliseringen av reklamytorna. Digital utomhusmedia växer starkt i Sverige. Andelen digital utomhusmedia är nu runt 10 procent av total investeringsvolym, vilket gör Sverige till ett av de ledande länderna i Europa. 9.TRYCKOCHLEVERANS Om du skall beställa tryck så säkerställ att du använder en leverantör som har erfarenhet och kompetens att producera tryckt material för utomhusmediet. Det är mycket noga med papperskvalitén och det sätt som materialet skall levereras på. Utomhusföretagen levererar dessa specifikationer tillsammans med din order. Är du osäker så kontakta din leverantör för att säkerställa att ditt producerade material blir i överensstämmelse med de specifikationer som gäller. 24.

25 10.ORDLISTA OOH, Out Of Home - internationell benämning på utomhusmedia. DOOH, Digital Out Of Home - internationell benämning på digitalt utomhusmedia. VAC, Visibility Adjusted Contacts ett av branschen godkänt mått för levererade mediekontakter. OTS, Opportunity To See - anger hur många som har möjlighet att se en kampanj. 25.

ÅRSREDOVISNING 2012. ZetaDisplay AB (publ) LAST METER MARKETING

ÅRSREDOVISNING 2012. ZetaDisplay AB (publ) LAST METER MARKETING ÅRSREDOVISNING 2012 ZetaDisplay AB (publ) LAST METER MARKETING Det här gör ZetaDisplay! INNEHÅLL Året i sammandrag 3 VD har ordet 4 Last Meter Marketing 7 Marknadsöversikt 10 Verksamhetsbeskrivning 12

Läs mer

KUNSKAP OM INTERNET- MARKNADSFÖRING FRÅN ANNONSÖRER, SÄLJARE OCH RÅDGIVARE.

KUNSKAP OM INTERNET- MARKNADSFÖRING FRÅN ANNONSÖRER, SÄLJARE OCH RÅDGIVARE. KUNSKAP OM INTERNET- MARKNADSFÖRING FRÅN ANNONSÖRER, SÄLJARE OCH RÅDGIVARE. Sveriges Annonsörers kommitté för internetmarknadsföring, KIM, har som ambition att utveckla internet som annonsmedium. Besök

Läs mer

ZetaDisplay AB [publ]

ZetaDisplay AB [publ] ZetaDisplay AB [publ] red = C27 M100 Y100 K0 grey= C0 M0 Y0 K40 BOLAGSBESKRIVNING INFÖR LISTNING PÅ NASDAQ OMX FIRST NORTH PREMIER APRIL 2011 VI DIGITALISERAR VÅRA KUNDERS BUTIKS- KOMMUNIKATION VIKTIG

Läs mer

Fortsatt tillväxt under helåret 2013

Fortsatt tillväxt under helåret 2013 ZetaDisplay AB (publ) Bokslutskommuniké 2013 Fortsatt tillväxt under helåret 2013 HELÅR 2013 OMSÄTTNINGEN UPPGICK TILL 60,9 [52,8] MSEK Tillväxt med 17 % under helåret Licensintäkter ökade med 50 % Investering

Läs mer

FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014

FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014 FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014 UNDERSÖKNINGSMETOD Rapporten bygger i huvudsak på en undersökning som är genomförd av TNS Sifo på uppdrag av Eniro. Undersökningen, i form av telefonintervjuer,

Läs mer

KUNSKAP OM EVENT & EVENT MARKETING FRÅN ANNONSÖRER, SÄLJARE OCH RÅDGIVARE.

KUNSKAP OM EVENT & EVENT MARKETING FRÅN ANNONSÖRER, SÄLJARE OCH RÅDGIVARE. KUNSKAP OM EVENT & EVENT MARKETING FRÅN ANNONSÖRER, SÄLJARE OCH RÅDGIVARE. Sveriges Annonsörers kommitté för sponsring och event (KSE) har i samarbete med Sponsrings och Eventföreningen, som ambition att

Läs mer

Tendensrapport 2011. Sveriges Marknadsförbund Sida 1 (17)

Tendensrapport 2011. Sveriges Marknadsförbund Sida 1 (17) De största utmaningarna för dagens marknadsförare Det här innebär det utökade medielandskapet Så mäter företag effekt av sina marknadsaktiviteter Så arbetar företag med sociala medier och e-postmarknadsföring

Läs mer

HANDBOK FÖR EVENT Av Sveriges Annonsörers mediekommitté för sponsring och event 2014

HANDBOK FÖR EVENT Av Sveriges Annonsörers mediekommitté för sponsring och event 2014 HANDBOK FÖR EVENT Av Sveriges Annonsörers mediekommitté för sponsring och event 2014 INNEHÅLL 1. KOMMITTÉN FÖR SPONSRING & EVENT 3 2. VAD ÄR EVENT? 4 2.1 GYLLENE HJULET, EVENTBRANSCHENS OSCARSGALA 5 2.2

Läs mer

årsredovisning 2009 zetadisplay ab (publ)

årsredovisning 2009 zetadisplay ab (publ) årsredovisning 2009 zetadisplay ab (publ) digital signage installation hos ica togo i stockholm L AST METER MARKETING NÅGRA AV VÅRA REFERENSER ISLAND NORGE DANMARK SVERIGE FINLAND Shell Select PROTID U

Läs mer

MOBILIAGUIDEN MOBILIAGUIDEN 1

MOBILIAGUIDEN MOBILIAGUIDEN 1 MOBILIAGUIDEN 2014 MOBILIAGUIDEN 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord...1 Atrium Ljungberg AB...2 En unik historia...3 Marknadsplan Mobilia 2014...4 Konkurrensöversikt...5 Trender...6 Kommunikationsstrategi...7

Läs mer

HANDBOK FÖR SOCIALA MEDIER

HANDBOK FÖR SOCIALA MEDIER HANDBOK FÖR SOCIALA MEDIER Av Sveriges Annonsörers mediekommitté för internetreklam 2012 INNEHÅLL 1. ELVA SAKER ATT TÄNKA PÅ 3 1.1 VAR FINNS DINA KUNDER 3 1.2 FÖRSTÅ KANALEN 3 1.3 VAD SÄGS OM DITT VARUMÄRKE?

Läs mer

ABC i sökmarknadsföring. Tjäna tid och pengar med affiliates. Dags att outsourca sökoptimering?

ABC i sökmarknadsföring. Tjäna tid och pengar med affiliates. Dags att outsourca sökoptimering? HELA DENNA TEMATIDNING ÄR EN FRÅN MEDIAPLANET September 2008 Sökmarknadsföring Tjäna tid och pengar med affiliates en snabb och kostnadseffektiv marknadsföringsprocess. Läs mer sid. 12 ABC i sökmarknadsföring

Läs mer

DR-monitorn 2008/2009. företags och privatpersoners attityder till och vanor kring direktreklam

DR-monitorn 2008/2009. företags och privatpersoners attityder till och vanor kring direktreklam DR-monitorn 2008/2009 företags och privatpersoners attityder till och vanor kring direktreklam Posten AB, DR-monitorn 2008 /2009 1 2 Posten AB, DR-monitorn 2008 /2009 Förord DR-monitorn 2008/2009 vänder

Läs mer

Action-device De hjälpmedel som en annonsör använder för att få målgruppen att agera, exempelvis en svarskupong.

Action-device De hjälpmedel som en annonsör använder för att få målgruppen att agera, exempelvis en svarskupong. Vad betyder egentligen alla de där märkliga orden och uttrycken som reklammänniskor slänger sig med? Vad gör en creative director? Varför är det så viktigt med en ordentlig brief innan det kreativa arbetet

Läs mer

EMISSIONSMEMORANDUM MARS 2011

EMISSIONSMEMORANDUM MARS 2011 EMISSIONSMEMORANDUM MARS 2011 Med Adoperator och Bolaget avses Adoperator AB org. nr 556733-9410. Med Thenberg & Kinde avses Thenberg & Kinde Fondkommission AB med org.nr 556474-6518. Memorandumet har

Läs mer

Att arbeta med internationella marknader. en handbok för besöksnäringen

Att arbeta med internationella marknader. en handbok för besöksnäringen Att arbeta med internationella marknader en handbok för besöksnäringen Robert Patzelt, Familjen Helsingborg, 2015 Intro Den här handboken är till för dig som företagare inom besöksnäringen. Den ska ge

Läs mer

Företagsstudie av MQ Säljteknik, butikskommunikation och marknadsföring

Företagsstudie av MQ Säljteknik, butikskommunikation och marknadsföring Textilhögskolan i Borås Butikschefsutbildning med inriktning mot textil och mode 2010 Företagsstudie av MQ Säljteknik, butikskommunikation och marknadsföring Handledare: David Eriksson Tilda Hjälmeby Sofie

Läs mer

Kundundersökning av köpare av vidareutbildning. Göteborgs Universitet

Kundundersökning av köpare av vidareutbildning. Göteborgs Universitet Kundundersökning av köpare av vidareutbildning från Göteborgs Universitet Kvalitet, lyhördhet, flexibilitet, professionalism HHGS HandelsConsultingAB Erik Persson Christine Wettlegren Patrik Hansson Helena

Läs mer

INNEHÅLL. 2013 slog vi nytt rekord i antalet resenärer samtidigt som vi nådde det högsta

INNEHÅLL. 2013 slog vi nytt rekord i antalet resenärer samtidigt som vi nådde det högsta Årsredovisning och hållbarhetsredovisning 2013 sida Swedavia i korthet 3 Året i korthet 4 Viktiga händelser 5 VD-ord 6 Strategi och mål Vår strategi 8 Strategiska prioriteringar 9 Affärsmodell 11 Mål 12

Läs mer

ADDERAT. Ett bra affärssystem skall utveckla affären, inte bara redovisa ekonomin. Nr 1 2011. samlade erfarenheter kring IT och affärsnytta

ADDERAT. Ett bra affärssystem skall utveckla affären, inte bara redovisa ekonomin. Nr 1 2011. samlade erfarenheter kring IT och affärsnytta ADDERAT samlade erfarenheter kring IT och affärsnytta Nr 1 2011 Ett bra affärssystem skall utveckla affären, inte bara redovisa ekonomin Företaget Elga, en av Nordens ledande aktörer inom tillsatsmaterial

Läs mer

Examensarbete VT-08 Butikschefsutbildningen

Examensarbete VT-08 Butikschefsutbildningen Examensarbete VT-08 Butikschefsutbildningen The Black Dahlia Camilla Sjöberg och Ingrid Ludvigson BC2 Textilhögskolan i Borås 2008-06-02 Med handledning av Martin Behre 1 Sammanfattning Svenskorna är kända

Läs mer

Våra brevvanor 2013. Svenskarnas vanor och attityder till fysisk och elektronisk kommunikation

Våra brevvanor 2013. Svenskarnas vanor och attityder till fysisk och elektronisk kommunikation Våra brevvanor 13 Svenskarnas vanor och attityder till fysisk och elektronisk kommunikation Innehåll Om rapporten 2 Mottagarmakten allt viktigare 3 Sammanfattning 4 5 Mottagarmakt 6 9 1 Vår relation till

Läs mer

KUNSKAP OM MOBILMARKNADS- FÖRING. FRÅN KÖPARE, SÄLJARE OCH RÅDGIVARE.

KUNSKAP OM MOBILMARKNADS- FÖRING. FRÅN KÖPARE, SÄLJARE OCH RÅDGIVARE. KUNSKAP OM MOBILMARKNADS- FÖRING. FRÅN KÖPARE, SÄLJARE OCH RÅDGIVARE. Kommittén för mobilmarknadsföring, KMM, har som ambition att utveckla mobil marknadsföring för såväl annonsörer som leverantörer. www.annons.se/kmm.

Läs mer

Förslag till ny organisation för Trelleborgs kommuns webbplatser

Förslag till ny organisation för Trelleborgs kommuns webbplatser Ärende 1 (8) Datum 2014-10-06 Förslag till ny organisation för Trelleborgs kommuns webbplatser 1. Bakgrund Vid mötet i e-delegationens styrgrupp den 5 juni 2013 fick avdelningen för strategi och kommunikation

Läs mer

PASSIONEN FÖR ETT VARUMÄRKE

PASSIONEN FÖR ETT VARUMÄRKE ÅRSREDOVISNING 2012 2 BJÖRN BORG I KORTHET 4 VD HAR ORDET 6 VISION, AFFÄRSIDÉ, MÅL OCH STRATEGI 8 VARUMÄRKET 14 ETT MÖNSTERSAMARBETE 16 PRODUKTUTVECKLING 18 VERKSAMHETEN 22 BJÖRN BORG TAR PLATS I SHANGHAI

Läs mer

PASSIONEN FÖR ETT VARUMÄRKE

PASSIONEN FÖR ETT VARUMÄRKE ÅRSREDOVISNING 2011 2 BJÖRN BORG I KORTHET 5 VD HAR ORDET 6 VISION, AFFÄRSIDÉ, MÅL OCH STRATEGI 8 VARUMÄRKET 12 BJÖRN LOVES JOHN 14 PRODUKTUTVECKLING 18 VERKSAMHETEN 23 PRODUKTOMRÅDEN 26 GEOGRAFISKA MARKNADER

Läs mer

KUNSKAP OM SÖKMEDIER FRÅN KÖPARE, SÄLJARE OCH RÅDGIVARE

KUNSKAP OM SÖKMEDIER FRÅN KÖPARE, SÄLJARE OCH RÅDGIVARE KUNSKAP OM SÖKMEDIER FRÅN KÖPARE, SÄLJARE OCH RÅDGIVARE Kommittén för sökmarknadsföring, KSM, har som ambition att utveckla sökmedier som bransch för såväl annonsörer som leverantörer. Branschen omfattar

Läs mer

Rapport av marknadsanalys och. Mats Larsson, IUC Skåne

Rapport av marknadsanalys och. Mats Larsson, IUC Skåne Rapport av marknadsanalys och affärsmodeller för elfordonssystem i Skåne och Danmark Mats Larsson, IUC Skåne Innehåll Bakgrund om rapporten...... 3 Huvudsakliga slutsatser... 3 Bakgrund om affärsmodeller

Läs mer

Underlagsrapport åtgärdsområde Samordning av system för information, bokning och biljetthantering

Underlagsrapport åtgärdsområde Samordning av system för information, bokning och biljetthantering Nationellt handlingsprogram för kollektivtrafikens långsiktiga utveckling Underlagsrapport åtgärdsområde Samordning av system för information, bokning och biljetthantering Innehåll Innehåll... 2 Sammanfattning...

Läs mer

#Sociala medier - en studie om hur textila modeföretag bör kommunicera med kunder i sociala medier Anny Chu och Yvonne Nyman

#Sociala medier - en studie om hur textila modeföretag bör kommunicera med kunder i sociala medier Anny Chu och Yvonne Nyman #Sociala medier - en studie om hur textila modeföretag bör kommunicera med kunder i sociala medier Anny Chu och Yvonne Nyman Butikschefsprogrammet med inriktning mot textil och mode 120 hp Examensarbete

Läs mer