Installationsvägledning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Installationsvägledning"

Transkript

1 Box , Bromma Besöksadress: Johannesfredsvägen 9C Tfn: Fax: E-post: Installationsvägledning BioKube Venus - minireningsverk för 1-2 hushåll

2 Installationsvägledning BioKube Venus minireningsverk för 1-2 hushåll Innehåll Introduktion...3 Om BioKube Venus...3 Placering av BioKube Venus...4 Standardinstallation (självfall)...5 Idrifttagning av minireningsverket...5 Efter installation och idrifttagande...6 Bilaga 1. Checklista inför installation...7 Bilaga 2. BioKube Venus minireningsverk för 1-2 hushåll...8 Bilaga 3. Installationsritning...9 Bilaga 4. Ritning BioKube Venus...10 Bilaga 5. Elinstallation (14)

3 Introduktion BioKube Venus är ett minireningsverk anpassat för att rena hushållsavloppsvattnet från 1-2 hushåll, med minsta möjliga olägenheter och låg energiförbrukning. Vår erfarenhet på IFO Vattenrening är att det är av yttersta vikt att minireningsverket får en väl genomtänkt placering; därför är denna installationsmanual inriktad på placeringen. BioKube Venus BioKube Venus 5-10 PE Exempel på installerade BioKube minireningsverk. Om BioKube Venus Kapacitet BioKube Venus klarar av en normal avloppsbelastning från 5-10 personer. Detta betyder att minireningsverket kan rena ca liter per dygn. Vid dimensioneringen har hänsyn tagits till möjlig tillfällig extra avloppsvolym vid gäster etc. 3 (14)

4 Energiförbrukning Energiförbrukningen för BioKube Venus för 1 hushåll är ca 480 kwh per år. I de fall då avloppsvattnet är särskilt tjockt, blir energiförbrukningen litet högre efter anpassad driftinställning. För 2 hushåll är energiförbrukningen ca 1050 kwh/år. Kemikaliebehov Borttagande av näringsämnet fosfor sker genom kemisk fällning. En fällningskemikalie aluminiumklorid tillsätts och denna reagerar med fosforn. Fosforn övergår då i partikelform och de bildade flockarna kan avskiljas genom återföring till slamavskiljaren. BioKube minireningsverk för 5 PE förbrukar ca 55 liter av aluminiumklorid per år. BioKube Venus 10 pe, för 2 hushåll, förbrukar ca 80 liter kemikalie per år. Placering av BioKube Venus Det finns flera överväganden att göra i samband med installation av minireningsverket: Inträngande vatten Det är mycket viktigt att ytavrinnande vatten och snö/tövatten inte kan komma in i minireningsverket genom luftintagen. Då kan minireningsverket översvämmas och tekniklådan fyllas med vatten. Risken för detta minimeras med BioKube Venus, genom att minireningsverket öppning skall vara ca 15 cm ovanför marknivån. Dock skall terrängens egenskaper alltid utvärderas innan en placering av minireningsverket sker. Visuellt Det är en bra idé att placera minireningsverket på en del av tomten som inte används så ofta. Detta så att fastighetsägaren inte upplever locket på marken som ett hinder. Lukt Ett väl fungerande BioKube minireningsverk avger en lukt som påminner om våt skogsmark. Den första tiden kan det förekomma dålig lukt från minireningsverket. Det har att göra med att den biologiska reningen har en viss uppstartstid, normalt kring 1 månad, innan den är fullgod. I samband med service av anläggningen kan dock dålig lukt förekomma. Minireningsverket bör placeras så att servicen inte stör övriga aktiviteter på fastigheten. Ljudnivå BioKube minireningsverk avger ett lågt brusande ljud. Dessa ljud kan dock vara störande för vissa, så rekommendationen är att inte placera minireningsverket utanför sovrumsfönstret eller nära en veranda. Larmsystem BioKubes larmsystem kan indikera olika fel på anläggningen med ljus- och ljudsignaler. Därför är det viktigt att larmenheten får en central placering i hushållet, gärna intill elcentralen. Utflöde Det renade vattnet kan i normala fall ledas ut i ett dräneringsrör, dike, liten å etc. I vissa fall kan det vara nödvändigt att pumpa vattnet till en annan plats, om placeringen av minireningsverket inte är tillfredsställande för utflöde i närheten. I dessa fall kan en pumpbrunn installeras efter minireningsverket. Inuti styrenheten finns anslutningar för extern pumpbrunn. 4 (14)

5 Standardinstallation (självfall) Om möjligt så är det att rekommendera att avloppsvattnet kan rinna med självfall till minireningsverkets interna pumpbrunn. Självklart ska en samlad bedömning göras enligt tidigare 6 punkter innan en slutlig placering bestäms. Att beakta före installation: Kontrollera att minireningsverket inte har några transportskador. Botten av gropen måste vara jämn. På botten ska ett 25 cm djupt lager av grus placeras (kornstorlek 2-8 mm). Minireningsverket skall inte placeras djupare än att dess övre krage är i marknivå. Då är öppningen till minireningsverket ca cm ovanför marken (se bilaga 3). För elinstallationen skall en 5-ledad elkabel (1,5 mm 2 ) användas, varav två sladdar för larmsystemet. BioKube minireningsverk har en platt botten och det är viktigt att minireningsverket placeras på en jämn och horisontell botten. På detta sätt undviks att botten är utsatt för tryck från ojämnheter, stenar etc. Viktigt! Fyll minireningsverket med vatten i den takt som jordmassor/återfyllnadssand 2-8 mm fylls på kring minireningsverket. Detta för att uppnå ett jämnt mottryck i kamrarna och delvis för att snabba på den biologiska processen. Jordmassorna skall ej kompakteras genom stampning. Se vidare i separat installationsinstruktion med kontrollplan för kritiska moment vid installationen (2 sidor). Idrifttagning av minireningsverket Vid idrifttagning av minireningsverket bör både elektriker och representant från IFO Vattenrening eller en av IFO Vattenrening godkänd entreprenör vara närvarande. Slamavskiljaren fylls med vatten och reningskamrarna fylls med vatten. Den interna pumpbrunnen fylls med ca 100 liter vatten. Kontrollera att följande sker: Båda reningskamrar luftas. I det fall pumpbrunnen är fylld med vatten till en hög nivå, kommer inloppspumpen att starta och gå fram till dess att en viss nivå nås. (I övrigt kommer pumpen normalt att gå igång enligt tidsstyrning: 1 gång varje 15 minuter med pumptid ca 6 sekunder.) Larmenheten för ev. larm; driftlampan skall lysa med ett fast sken. Vid larm blinkar denna och en akustisk signal ljuder. Aktivera kontrollknapp På styrenhetens sida finns en röd/blå knapp, som är till för test av anläggningen. Om den trycks ned, händer följande: Luftningen avbryts, inloppspumpen startar och pumpar in avloppsvatten in till första reningskammaren, 5 (14)

6 kemikaliedoseringspumpen sätts igång. Observera att kemikalie börjar pumpas i slangen från kemikaliebehållaren. (Idrifttagningen beskrivs mer i detalj i en idrifttagningsmanual, som lämnas till entreprenör om inte IFO Vattenrening närvarar vid igångsättning av reningsanläggningen.) När den röda testknappen inte längre hålls nedtryckt, kommer minireningsverket att återgå till sin normala funktion. Om så inte skulle vara fallet, kontakta IFO Vattenrenings support, tfn: alt Oftast kan smärre problem lösas på plats med hjälp av en elektriker. Efter installation och idrifttagande När det är kontrollerat att allting fungerar, placeras locket på minireningsverket och sätts fast med en ett metallrör som förs genom tank och lock. Slutligen förseglas anläggningen med en (1) plombering som bara skall brytas vid servicebesök (se bild nedan). Under en uppstartstid på några veckor till ett par månader kan skumbildning förekomma. Detta har att göra med att den biologiska processen i filterbäddarna håller på att utvecklas. Då den s.k. biofilmen i filterbäddarna är fullt utvecklad upphör skumningen. 6 (14)

7 Bilaga 1. Checklista inför installation 1) Storlek på minireningsverket Permanentboende: 5 pe 1 hushåll 10 pe 2 hushåll 15 Ppe 3 hushåll 20 pe 4 hushåll 30 pe 5-6 hushåll Anm. 1 personekvivalent, PE, betecknar en förväntad, schablonmässig avloppsbelastning från 1 person. 2) Behov av kväverening BioKube minireningsverk för rening av organiskt material och fosfor BioKube minireningsverk för rening av organiskt material och fosfor samt kväve 3) Placering på tomten, 1 hushåll Lutning från huset större än 2 mm/m ( > 2 o /oo) Inte alltför låglänt placering risk för inträngande av vatten Synlig placering på tomten Lämplig placering för servicebesök och slamtömning Placering minst 2 m från köryta, för att undvika onödigt högt marktryck kring minireningsverket 4) Elanslutning och larmanslutning 5-ledad elkabel, 3 st. för ström och 2 st. för larmenheten Placering av larmenheten 5) Utlopp med renat vatten Existerande dränering Dike, bäck, liten å, sjö etc. Efterbehandling/efterpolering? Anläggande av markbädd/infiltration. 6) Fastighetsspecifik checklista Förekomst av rörledningar i dåligt skick, inträngande vatten? Djurhållning avlopp från dyl. verksamhet skall ej anslutas till BioKube Venus. Speciell vattenanvändning (spa-bad, småskalig industri, tvätteri etc.) Återanvändning av befintlig slamavskiljare (två- och trekammarbrunn)? 7 (14)

8 Bilaga 2. BioKube Venus minireningsverk för 1-2 hushåll BioKube Venus På bilden till höger visas BioKube Venus minireningsverk för 1-2 hushåll (5-10 pe). Inloppet är placerat på ett djup av ca 130 cm (se bild nere till vä). En bit upp till hö syms utlopp och anslutningen för recirkulation av renat vatten och slamåterföring. Mått: diameter 1,10 m höjd 1,85 m Vikt: 160 kg. Under locket Vid service tas locken av från minireningsverket och tekniklådan. Inuti tekniklådan finns luftpumparna, magnetventiler och den elektroniska styrenheten. Under det röda locket återfinns en kemikaliebehållare med volymen liter. Den fylls vid idrifttagning med fällningskemikalie (polyaluminiumklorid, PAX 21, Kemira). 8 (14)

9 Bilaga 3. Installationsritning Installation av BioKube Venus 5-10 PE Viktigt: Det är nödvändigt att successivt fylla minireningsverket med vatten under installation. Detta för att uppnå ett jämnt mottryck i kamrarna och delvis för att snabba på den biologiska processen. Undvik onödigt högt marktryck nära verket (placering minst 2 m från köryta). Gruset runt verket ska vara horisontellt. Utloppsrör och returledning skall isoleras för skydd mot frysrisk. Obs. använd markisolering, t.ex. cellplast. BioKube Venus skall placeras så att locket är ca 20 cm ovanför markytan (d.v.s. dess övre krage skall vara i nivå med markytan). BioKube Venus - 32 cm, returledning för renat vatten och slam till slamavskiljaren. Obs. självfall. Inlopp avloppsvatten Marknivå, 0 cm - 32 cm, utlopp för renat vatten. Slamavskiljare BioKube Venus och slamavskiljaren placeras på ett 25 cm djupt lager packat grus. Grusbädden ska vara jämn och horisontell. Det skall vara självfall för röret från slamavskiljaren in till BioKube Venus cm, inlopp till pumpbrunnen cm, botten på minireningsverket Måttangivelserna är till centrum av rören. Se även separat installationsinstruktion med kontrollplan för viktiga moment vid installation (2 sidor). 9 (14)

10 Obs. vid högt grundvattenstånd skall BioKuben förankras för att förhindra upplyftningsrisk. Detta kan göras genom att gjuta en betong-ring med ca 1000 liter betong enligt nedan kring nedre delen av BioKuben, då den är placerad på botten av installationsgropen. Kontakta IFO Vattenrening för mer instruktioner kring förankring då det krävs. 10 (14)

11 Bilaga 4. Ritning BioKube Venus Biofilter ( Bio-Blok 100 ) Reningskammare 1 Biofilter ( Bio-Blok 150 ), reningskammare 2 2 st. luftpumpar Styrenhet Luftare (diffusorer) Pumpbrunn Volym 200 liter Utlopp Returledning till slamavskiljare 2 st. mammutpumpar Slam- och vattenretur Inlopp från slamavskiljare Inloppspump Venus 5 11 (14)

12 Bilaga 5. Elinstallation BioKubes styr- och larmsystem Minireningsverket styrs av den elektroniska styrenheten, som är placerad inuti minireningsverket, inuti dess tekniklåda. I tekniklådan är även luftpumpar och magnetventiler placerade, se bild nedan. Strömförsörjningen skall vara enfas, 230 V. Till vä. BioKubes tekniklåda, med styrenhet, luftpumpar m.m. Till hö. BioKubes larmenhet (utan medf. inkapsling). Styrenheten är kopplad till en larmenhet. Det rekommenderas att larmenheten placeras vid fastighetens elcentral, antingen inuti skåpet eller i den medföljande behållaren/inkapslingen. Obs. Larmkomponenterna finns i tekniklådan i det levererade minireningsverket. Öppna locket och kontrollera att larmenheten är medlevererad i tekniklådan. Checklista elinstallation Etablera ström till styrenheten i anläggningen: en 5-ledad elkabel (1,5 mm 2 ) kan användas, varav 2 ledare till larmsystemet. Etablera strömförsörjning från hushållets elcentral, enfas, 230 V, 50 Hz. Det rekommenderas att en separat 10 A säkring används för minireningsverket, så att det kan brytas separat från husets andra elinstallationer. BioKube minireningsverk kräver ca 3 A vid idrifttagning. Montera alarmkomponenter en summer och en driftlampa. Dessa monteras antingen i medföljande behållare/inkapsling eller direkt i husets elcentral. Idrifttagning görs enligt beskrivning i installationsvägledning för BioKube Venus, sidan 5-6. Detta bör göras i samråd/samarbete med leverantör eller elektriker. Kontakta IFO Vattenrening vid uppkomna frågor/problem vid elinstallationen. 12 (14)

13 Det skall borras ett hål i minireningsverket för elkabeln vid skyddsröret, d.v.s. under lockets kant. Elkabeln förs genom skyddsröret i översta kragen och in i tekniklådan. Inuti tekniklådan är en brytare/stickpropp förmonterad och som är inkopplad till styrenheten. Det rekommenderas att det etableras en separat automatsäkring till minireningsverket. Styrenhet Här monteras en 5-ledad elkabel (1,5 mm 2 ), varav 2 st. ledare används till larmenheten. 13 (14)

14 Larmenhet Nedan en schematisk skiss på inkoppling av larmenheten. Jämför med beteckningar i styrenhet: ALARM-1 LAMP och ALARM-2 SOUND. X1 3 Signalledare 1 och 2 från minireningsverkets styrenhet X2 Driftlampa: Vid drift: Fast sken Vid larm - blinkning Nolla från elcentralen Knapp ljudsignal: Intryckt ljudsignal aktiverad Ej intryckt deaktiverad ljudsignal 4 Obs. Lampan skall lysa med ett fast sken vid normal drift. Felmeddelanden Vid larm börjar en grön lampa blinka och en ljudsignal att låta. Larmsignaler: 7 blinkningar fel inloppspump / högnivålarm 8 blinkningar hög vattennivå i utlopp alt. ev. extern pumpstation 14 (14)

Installationsmanual. BioKube Pluto 5 pe. AB IFO Vattenrening

Installationsmanual. BioKube Pluto 5 pe. AB IFO Vattenrening Adress: Johannesfredsvägen 9 C, 168 69 Bromma Installationsmanual BioKube Pluto 5 pe Innehåll 1 Introduktion -------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Har ni en underkänd avloppsanläggning?

Har ni en underkänd avloppsanläggning? Har ni en underkänd avloppsanläggning? BioKube Venus löser problemet enkelt och funktionssäkert och har ett av marknadens bästa reningsvärden. BioKube Venus Typgodkänd och CE Märkt enligt CEN 12566-3 2011-05-19

Läs mer

Har ni en underkänd avloppsanläggning?

Har ni en underkänd avloppsanläggning? Har ni en underkänd avloppsanläggning? BioKube löser problemet enkelt och funktionssäkert och har ett av marknadens bästa reningsvärden. BioKube Pluto Typgodkänd och CE Märkt enligt CEN 12566-3 Klarar

Läs mer

Installationsmanual. BioKube Mars 3000. AB IFO Vattenrening

Installationsmanual. BioKube Mars 3000. AB IFO Vattenrening Adress: Johannesfredsvägen 9 C, 168 69 Bromma Installationsmanual BioKube Mars 3000 Innehåll 1 Introduktion -------------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Installationsmanual. BioKube Venus 5 pe/10 pe. AB IFO Vattenrening. 2011 AB IFO Vattenrening

Installationsmanual. BioKube Venus 5 pe/10 pe. AB IFO Vattenrening. 2011 AB IFO Vattenrening AB IFO Vattenrening Adress: Johannesfredsvägen 9 C, 168 69 Bromma Tfn: 08-445 95 40 Fax: 08-704 85 20 E-post: info@ifowater.se www.ifowater.se Installationsmanual BioKube Venus 5 pe/10 pe 2011 AB IFO Vattenrening

Läs mer

Handhavandeinstruktion

Handhavandeinstruktion Box 111 17, 161 11 Bromma Tfn: 08-445 95 40 Fax: 08-704 85 20 Besöksadress: Johannesfredsvägen 9 C E-post: info@ifowater.se www.ifowater.se Handhavandeinstruktion Till fastighetsägaren BioKube minireningsverk

Läs mer

minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer.

minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer. minireningsverk BioCleaner Ett robust och pålitligt reningsverk med fler än 25 000 installationer. 10% av Sveriges befolkning saknar anslutning till ett kommunalt reningsverk. Dessa 10% bidrar till lika

Läs mer

IN-DRÄN BIOBÄDD 5ce ANVISNING FÖR

IN-DRÄN BIOBÄDD 5ce ANVISNING FÖR ANVISNING IN-DRÄN BIOBÄDD 5CE Version 4.2-2013-05-21 1,2 m VG IN = 0,9 m 1 m Figur 1. VG UT = 0,1 m Ca. 2,4 m ANVISNING FÖR IN-DRÄN BIOBÄDD 5ce 12 FANN VA-teknik AB www.fann.se SS-EN 12566-3 Avlopp Reningsanläggning

Läs mer

Driftkontrollsmanual BioKube Pluto minireningsverk för 1 hushåll

Driftkontrollsmanual BioKube Pluto minireningsverk för 1 hushåll Driftkontrollsmanual BioKube Pluto minireningsverk för 1 hushåll I denna driftkontrollsmanual redovisas några moment, som är nödvändiga/rekommenderade att genomföra för att kontrollera att minireningsverket

Läs mer

Fördelningsbrunn I denna ska avloppsvattnet fördelas jämt till två eller flera infiltrationsrör ut till bädden.

Fördelningsbrunn I denna ska avloppsvattnet fördelas jämt till två eller flera infiltrationsrör ut till bädden. Infiltrationsbädd Planskiss Makadambädd Slamavskiljare Fördelningsbrunn Infiltrationsrör Infiltration fungerar enbart om marken är genomsläpplig. A B C D Slamavskiljare Plast- eller cementbrunn där fasta

Läs mer

Uponor Minireningsverk 5-10pe

Uponor Minireningsverk 5-10pe Uponor Minireningsverk 5-10pe Allmänt-minireningsverk Uponors minireningsverk är tillverkade för att uppfylla myndigheternas krav. Reningsverken är biologiskkemiskt fungerande satsreningsverk, för behandling

Läs mer

Uponor minireningsverk för enskilt avlopp: 5pe, 10pe och 15pe.

Uponor minireningsverk för enskilt avlopp: 5pe, 10pe och 15pe. U P O N O R I N F R A S T R U K T U R U P O N O R M I N I R E N I N G S V E R K P R O D U K T FA K TA 1-0 6 Uponor minireningsverk för enskilt avlopp: 5pe, 10pe och 15pe. Enskilda avlopp - problem och

Läs mer

Anvisning Fosforfälla FTK 503

Anvisning Fosforfälla FTK 503 Funktion FTK 503 är ett kompakt filter för passiv fosforreduktion. FTK 503 består av en tank där det tidigare biologiskt renade avloppsvattnet rinner genom en filtermassa som binder fosfor. Kretslopp Fosforn

Läs mer

VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING

VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING VID GISSHULTSSJÖN - INFORMATION OM ANSLUTNING För Gisshults stugområde bygger Nässjö Affärsverk AB(NAV) allmän VA-anläggning med så kallad LPSteknik. Ledningsarbetet i stugområdet

Läs mer

Slam från slamavskiljare med inkopplad WC tömning vart annat år Ange skäl för dispens

Slam från slamavskiljare med inkopplad WC tömning vart annat år Ange skäl för dispens Blanketten skickas till: Västerviks kommun Miljö och byggnadskontoret 593 80 Västervik FÖRLÄNGT HÄMTNINGSINTERVALL FÖR SLAMBRUNN OCH/ELLER WC-TANK Ansökan om dispens gällande hushållsavfall Enligt 15 kap

Läs mer

Bio-3 Reactor. Bio - 3 installerings-, bruks- och underhållsanvisning för rengörare av gråvatten

Bio-3 Reactor. Bio - 3 installerings-, bruks- och underhållsanvisning för rengörare av gråvatten Bio-3 Reactor Bio - 3 installerings-, bruks- och underhållsanvisning för rengörare av gråvatten INNEHÅLL 01 Bio-3 - egenskaper 02 Säkerhet 03 Funktionsprincipen 04 Vad behöver du for att installera 05

Läs mer

Flakismaskiner QF800-QC700. Installation. Elinstallation. Placering av ismaskin

Flakismaskiner QF800-QC700. Installation. Elinstallation. Placering av ismaskin Flakismaskiner QF800-QC700 Installation Placering av ismaskin Elinstallation Ismaskinen måste installeras på en plats som uppfyller följande kriterier. Om något av dessa kriterier inte uppfylls ska en

Läs mer

När det gäller avloppsanläggningens placering finns olika avstånd man måste ta hänsyn till. När behöver man söka tillstånd eller göra en anmälan?

När det gäller avloppsanläggningens placering finns olika avstånd man måste ta hänsyn till. När behöver man söka tillstånd eller göra en anmälan? Varför är avloppsrening viktigt? Minska syrebrist och övergödning Utsläpp av dåligt renat avloppsvatten till våra hav, sjöar, åar och bäckar kan ge syrebrist i vattnet med dålig lukt som följd. Det kan

Läs mer

WehoPuts Minireningsverk

WehoPuts Minireningsverk 20 1200 pe Minireningsverk Reningsverken baseras på en biologisk-kemisk reningsprocess vilken hanterar allt avloppsvatten från fastigheter. Bland våra modeller finns allt ifrån reningsverk för enskilda

Läs mer

Installationsanvisning Ecobox Small

Installationsanvisning Ecobox Small Installationsanvisning Ecobox Small 1 Allmänna installationsanvisningar - schakt och föreskrifter OBS Lyft ALDRIG ECOBOX Small med Polonite säcken i monterad. 1. Utför schaktningsarbete för placering av

Läs mer

Radonett AirGap 200/5

Radonett AirGap 200/5 Radonett AirGap 200/5 Återströmningsskydd modul AB kategori 5 för brutet vatten enligt SS-EN 1717 Installations-, skötsel- och garantianvisningar www.radonett.com Radonett Radonett tillverkar och säljer

Läs mer

Större avloppsanläggningar - skötsel och underhåll

Större avloppsanläggningar - skötsel och underhåll Större avloppsanläggningar - skötsel och underhåll En avloppsanläggning kräver underhåll och skötsel. Främst genom att regelbundet titta till anläggningen för att se så den fungerar som den ska. Problem

Läs mer

Minireningsverk för rening av avloppsvatten

Minireningsverk för rening av avloppsvatten Tekniska uppgifter WehoPuts 5 och 10 WehoPuts 5 WehoPuts 10 Kapacitet l/dygn 7 10 Satsstorlek l 2 0 Vikt kg 325 400 WehoPuts Mått mm - längd (A) 2200 - bredd (B) 1200 1400 - höjd (C) 22 795/1025 940/1180

Läs mer

Innehållsförteckning Biolan Suotis del- och reservdelsförteckning... 2

Innehållsförteckning Biolan Suotis del- och reservdelsförteckning... 2 SUOTIS INSTALLATIONS-, BRUKS- OCH UNDERHÅLLSANVISNINGAR Tillverkningsnummer Monterad av Tillverkningsdag Försäljarens stämpel, underskrift och köpdag Innehållsförteckning Biolan Suotis del- och reservdelsförteckning...

Läs mer

BioKube Pluto BDT Gråvatten Installationsvägledning för VA-entreprenörer

BioKube Pluto BDT Gråvatten Installationsvägledning för VA-entreprenörer BioKube Pluto BDT Gråvatten Installationsvägledning för VA-entreprenörer Innehållsförteckning Indhold 1 Introduktion... 3 1.1 Maximal belastning... 3 1.2 Energiförbrukning... 4 2 Mottagningskontroll...

Läs mer

FRW Direct flödesreglerbrunn

FRW Direct flödesreglerbrunn www.wavin.se AB Svenska Wavin Kjulamon 6 SE-635 06 Eskilstuna Tel: +46 (0)16-541 00 00 Fax: +46 (0)16-541 00 01 E-mail: wavin@wavin.se 06/09 42AI03_e flödesreglerbrunn Installation, drift och underhållsinstruktioner

Läs mer

Miljörapport. Kvicksund 2014.

Miljörapport. Kvicksund 2014. Miljörapport. Kvicksund 2014. Innehåll 1 Grunddel Flintavik... 2 2 Verksamhetsbeskrivning Flintavik... 3 2.1 Organisation... 3 2.2 Verksamhetsområde... 3 2.3 Avloppsvattenrening... 3 2.4 Kemikaliehantering...

Läs mer

1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP... 3 2.1 Hög eller Normal skyddsnivå... 3 3.

1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP... 3 2.1 Hög eller Normal skyddsnivå... 3 3. Att planera för enskilt avlopp Informationsmaterial från Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Januari 2009 Innehållsförteckning 1. VARFÖR BEHÖVS EN AVLOPPSANLÄGGNING?... 3 2. BESTÄMMELSER OM ENSKILDA AVLOPP...

Läs mer

BIOSTONE + BIOSTONE/CHEMSTONE

BIOSTONE + BIOSTONE/CHEMSTONE BIOSTONE + BIOSTONE/CHEMSTONE 55 PE Installations-, service- och bruksanvisningar Installations-, service och bruksanvisningar Green Rock Oy www.greenrock.se Avloppsvattnets reningsverk BIOSTONE + CHEMSTONE-reningsverket

Läs mer

Vattenfelsbrytare esystop flow

Vattenfelsbrytare esystop flow 151217 sida 1 av 3 Installationen bör utföras av en fackman. Vattenfelsbrytaren esystop flow är anpassad till branschregler Säker Vatteninstallation. För installation av och sensor i systemet se separat

Läs mer

MIRI LARM SOL 3000 Solcellsdrivet larm för olje- och fettavskiljare

MIRI LARM SOL 3000 Solcellsdrivet larm för olje- och fettavskiljare Installation, drift & underhåll MIRI LARM SOL 3000 Solcellsdrivet larm för olje- och fettavskiljare INNEHÅLL Tekniska data...2 Definitioner...2 Ingående komponenter...3 Installation centralenhet - Montering...4

Läs mer

BioCleaner. Rent va en helt enkelt. Minireningsverk för avloppsva enrening. Anpassat för svenska krav. Cer fierat enligt EU-direk v.

BioCleaner. Rent va en helt enkelt. Minireningsverk för avloppsva enrening. Anpassat för svenska krav. Cer fierat enligt EU-direk v. BioCleaner Rent va en helt enkelt Anpassat för svenska krav. Cer fierat enligt EU-direk v. Minireningsverk för avloppsva enrening Anteckningar: Rent va en helt enkelt BioCleaner är e av marknadens mest

Läs mer

Flik 6. nov 2000. ALFA Slamavskiljare

Flik 6. nov 2000. ALFA Slamavskiljare BSAB PF.1 Flik 6 ALFA Slamavskiljare nov 2000 Använningsområe ALFA Slamavskiljare typ BAGA är en fogtät gravitationsavskiljare av betong. ALFA Förelningsbrunn oc ALFA Samlingsbrunn är komponenter i efterföljane

Läs mer

Installationsanvisning. UV-filter Sterilight

Installationsanvisning. UV-filter Sterilight Installationsanvisning UV-filter Sterilight Viktig information före installation Kontrollera så att godset inte har blivit skadat under transporten. Transportskada skall omedelbart anmälas till transportföretaget.

Läs mer

Installationsanvisning. Syreaktivator

Installationsanvisning. Syreaktivator Installationsanvisning Syreaktivator Viktig information före installation Kontrollera så att godset inte har blivit skadat under transporten. Transportskada skall omedelbart anmälas till transportföretaget.

Läs mer

Drift & underhåll underhåll Bakvattenventil UNIVA STAUFIX FKA HUS/DEL LEVERANSOMFATTNING

Drift & underhåll underhåll Bakvattenventil UNIVA STAUFIX FKA HUS/DEL LEVERANSOMFATTNING TTM 2002-04-25 OBJEKT ENTREPRENAD Installation ANLÄGGNING Drift & HUS/DEL Drift & underhåll underhåll Bakvattenventil UNIVA STAUFIX FKA PRODUKTBESKRIVNING Bakvattenventil FKA är avsedd att monteras i rörledningar

Läs mer

Slamavskiljare Markbädd Nordkalk Filtra P

Slamavskiljare Markbädd Nordkalk Filtra P April, 2009 Slamavskiljare Markbädd Nordkalk Filtra P Figur 1. Nordkalk Filtra P är ett passivt filter som effektivt renar fosfor och bakterier ur vatten. (Filtret fungerar även efter kompaktfilter, biofilter

Läs mer

Bruksanvisning. Mkomfy 2G SPARA DENNA BRUKSANVISNING

Bruksanvisning. Mkomfy 2G SPARA DENNA BRUKSANVISNING Bruksanvisning Mkomfy 2G SPARA DENNA BRUKSANVISNING Användarinformation Microsafe Mkomfy är en säkerhetsprodukt från EnöQue Svenska AB. En spis bör aldrig lämnas utan uppsyn under användande, även om säkerhetsutrustning

Läs mer

Installationsanvisning - Spisvakt Prefi 2.2

Installationsanvisning - Spisvakt Prefi 2.2 Installationsanvisning - Spisvakt Prefi 2.2 Försäljning och support Rutab AB Tel: 0380-55 50 60 Lerbacksgatan 2 571 38 Nässjö order@rutab.se http://www.rutab.se Utvecklad och tillverkad av: Cabinova AB

Läs mer

ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN. Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede. mbn.diarium@tanum.se 0525-18000

ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN. Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede. mbn.diarium@tanum.se 0525-18000 ENSKILDA AVLOPP I TANUMS KOMMUN Miljöavdelningen Tanums kommun 457 81 Tanumshede mbn.diarium@tanum.se 0525-18000 Den här broschyren vänder sig till dig som planerar att anlägga en enskild avloppsanläggning.

Läs mer

Biomoduler. Läggningsanvisningar, drift och skötsel. Baga Water Technology AB. www.baga.se. Utg:1105

Biomoduler. Läggningsanvisningar, drift och skötsel. Baga Water Technology AB. www.baga.se. Utg:1105 Biomoduler Läggningsanvisningar, drift och skötsel Utg:1105 Baga Water Technology AB Fiskhamnen 3 371 37 Karlskrona Tel: 0455-616150 E-mail: info@baga.se Lyckogatan 7 431 69 Mölndal Tel: 031-7607655 E-mail:

Läs mer

Sökande Person-/organisationsnummer

Sökande Person-/organisationsnummer Sida 1 (2) ANSÖKAN/ANMÄLAN Prövning av ansökan/anmälan om inrättande/ändring av avloppsanordning enligt 13 och 14 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Sökande Namn Person-/organisationsnummer

Läs mer

Installationsanvisning. UV-filter Sterilight

Installationsanvisning. UV-filter Sterilight Installationsanvisning UV-filter Sterilight Viktig information före installation Kontrollera så att godset inte har blivit skadat under transporten. Transportskada skall omedelbart anmälas till transportföretaget.

Läs mer

Deponeringsbox med tidsfördröjning typ 2001-T

Deponeringsbox med tidsfördröjning typ 2001-T 8 Deponeringsbox med tidsfördröjning typ 2001-T Handhavandeinstruktion Deponeringsboxen har ett elektroniskt kodlås med tidsfördröjning. Låset drivs av ett 9 volts batteri. Låset har två programmerbara

Läs mer

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2014-01-31

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2014-01-31 RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2014-01-31 Avfall från enskilda avloppsanläggningar och FÖRORD För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken

Läs mer

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området INFORMATIONSBREV 2015-10-19 1 (3) Information till fastighetsägare i Gustavsberg, del av Bergshamra tätort Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området Hej! Nu är det dags för ett nytt informationsbrev

Läs mer

Radonett S2 BA. Installations-, skötsel- och garantianvisningar. www.radonett.com

Radonett S2 BA. Installations-, skötsel- och garantianvisningar. www.radonett.com Radonett S2 BA Installations-, skötsel- och garantianvisningar www.radonett.com Europas mest sålda radonavskiljare! Radonett är Europas mest sålda radonavskiljare. Radonett har funnits på marknaden sedan

Läs mer

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning

INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN. AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INFORMATION FRÅN MILJÖAVDELNINGEN AVLOPP PÅ RÄTT SÄTT Information till dig som skall anlägga enskild avloppsanläggning INNEHÅLLSFÖRTECKNING VILKA RIKTLINJER STYR?... 3 OLIKA RENINGSMETODER... 3 ALLMÄNT...

Läs mer

Service och underhåll

Service och underhåll Regelbundet underhåll är nödvändigt för att din CLEONE vattenrenare ska fungera tillförlitligt och leverera gott och rent vatten. Du kan välja att sköta underhållet på fyra olika sätt: 1. Har du köpt CLEONE

Läs mer

BioKube Venus 1850 Installationsvägledning för VA-entreprenörer

BioKube Venus 1850 Installationsvägledning för VA-entreprenörer BioKube Venus 1850 Installationsvägledning för VA-entreprenörer 1 Innehållsförteckning Indhold 1 Introduktion... 5 1.1 Maximal belastning... 5 1.2 Family Match Teknologin... 5 1.3 Energiförbrukning...

Läs mer

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun

Gäller 2016-01-01 2017-01-01. Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 1 Gäller 2016-01-01 2017-01-01 Råd och regler för enklare tömning av enskilt avlopp i Smedjebackens kommun 2 Denna skrift vänder sig till dig som har enskilt avlopp. Det kan vara ett minireningsverk, två,-och

Läs mer

Installationer. Drift-och skötsel

Installationer. Drift-och skötsel Labko Sverige AB Box 6095 187 06 Täby Tel: 08-514 00 520 Fax: 08-514 00 529 E-mail: info@labko.se www.labko.se Installationer Drift-och skötsel Fettavskiljare RFD-0,3 Innehåll 1 ALLMÄNT... 3 2 TEKNISKA

Läs mer

Manual för montage, underhåll, och bruksanvisning.

Manual för montage, underhåll, och bruksanvisning. Jan 00 rev2 Barriär rulldraperi motordrivet Manual för montage, underhåll, och bruksanvisning. Läs noggrant igenom monteringsanvisningen och följ de instruktioner som ges i denna. Scandistrip Door AB fråntar

Läs mer

Installationsanvisning. Infiltrationsmodul

Installationsanvisning. Infiltrationsmodul Installationsanvisning Infiltrationsmodul VERSION: 1/2005 Innehåll Infiltrationsmodul 3 4 5 6 7 Allmänt, projektering Så här anlägger du ett infiltrationsmodulsystem Dimensionering Placering med hänsyn

Läs mer

Comfort Duett Svenska

Comfort Duett Svenska Bruksanvisning Comfort Duett Svenska Bruksanvisning Innehållsförteckning Sid Introduktion 3 Presentation av Comfort Duett 3 Funktioner - Comfort Duett 4 Komma igång 6 Volym 7 Batteri 7 Comfort Duett som

Läs mer

Information om anslutning av vatten och avlopp Ny kustledning mellan Sjösa och Vålarö

Information om anslutning av vatten och avlopp Ny kustledning mellan Sjösa och Vålarö Dnr Information om anslutning av vatten och avlopp 2/15 Innehållsförteckning Allmänt...3 Alternativ 1 - Självfall...3 Alternativ 2 LTS-pump...4 Anslutning...4 Steg för steg: Alternativ 1 - självfall...5

Läs mer

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla?

Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? Tänker du inrätta ny avloppsanläggning eller rusta upp din gamla? När du ska inrätta en avloppsanläggning behöver du ha ett tillstånd. Tillståndet söker du hos Miljöförvaltningen. Även om du inte ska göra

Läs mer

Bruksanvisning för vattenläckagevarnaren

Bruksanvisning för vattenläckagevarnaren Bruksanvisning för vattenläckagevarnaren 1100 Rev. D Innehåll INLEDNING 4 SYSTEMÖVERSIKT 4 INSTALLATION 5 Installation av mätenheten 5 Installation av elektroniken 5 ANVÄNDNING 7 ALARM 7 BESKRIVNING AV

Läs mer

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2016-XX-XX

RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2016-XX-XX RÅD OCH REKOMMENDATIONER AVFALL FRÅN ENSKILDA AVLOPPSANLÄGGNINGAR OCH FETTAVSKILJARE 2016-XX-XX FÖRORD För varje kommun ska det enligt 15 kap 11 Miljöbalken finnas en renhållningsordning som ska innehålla

Läs mer

BAGA Easy. Avloppsanläggningar för hög skyddsnivå. Kretsloppsanpassat

BAGA Easy. Avloppsanläggningar för hög skyddsnivå. Kretsloppsanpassat BAGA Easy Avloppsanläggningar för hög skyddsnivå Kretsloppsanpassat Enkelt och driftsäkert Bästa miljö och hälsoskydd 10 års process- och funktionsgaranti CE-certifierad i Sverige under svenska klimatförhållanden

Läs mer

Radonett AirGap 60/5

Radonett AirGap 60/5 Radonett AirGap 60/5 Återströmningsskydd modul AB kategori 5 för brutet vatten enligt SS-EN 1717 Installations-, skötsel- och garantianvisningar www.radonett.com Radonett Radonett tillverkar och säljer

Läs mer

INNEHÅLL. Din spisfläkt. Säkerhet. Användning. Underhåll. Installation. Bilaga. Beskrivning 4 Inledning 4

INNEHÅLL. Din spisfläkt. Säkerhet. Användning. Underhåll. Installation. Bilaga. Beskrivning 4 Inledning 4 INNEHÅLL Din spisfläkt Beskrivning 4 Inledning 4 Säkerhet Användning Underhåll Installation Försiktighetsåtgärder som du måste vidta 5 Utsugningssystem 6 Reglage 7 Rengöring 9 Fettfilter 10 Kolfilter 10

Läs mer

Montering och drift LPS2000E

Montering och drift LPS2000E Montering och drift LPS2000E LPS allmänt Lätt Trycksatt Avlopp (LTA) används idag som samlingsnamn för trycksatt avlopp för villor och fritidshus. LPS (Low Pressure Sewer) är ett varumärke för trycksatt

Läs mer

KCC Vinkylare 370 Drift & skötselinstruktion

KCC Vinkylare 370 Drift & skötselinstruktion KCC Vinkylare 370 Drift & skötselinstruktion Läs igenom instruktionen noga innan aggregatet tas i bruk! Förord Instruktionen är universell för flera producerade vinkylaremodeller, utseende och illustrationer

Läs mer

INSTRUKTION. M Duplex. Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se. Upplaga 07-1. Sid 1

INSTRUKTION. M Duplex. Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se. Upplaga 07-1. Sid 1 INSTRUKTION M Duplex Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 07-1 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert AB, ett ledande företag i

Läs mer

Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet.

Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet. Bakgrund Hornasjöns Samfällighetsförening planerar för 37 fastigheter anslutna med ledningsnät till ett gemensamt reningsverk. Utsläppsvillkor och funktionellt krav på reningsverket och ledningsnätet.

Läs mer

Fastighetsägarens egna arbete Vallebygden VA. Bakgrund:

Fastighetsägarens egna arbete Vallebygden VA. Bakgrund: Fastighetsägarens egna arbete Vallebygden VA Bakgrund: Fastighetsägarna har ansvaret att utföra en del egna arbeten (arbeten på egen tomt), de arbeten som utförs där kan i viss mån påverka stamnätens funktion

Läs mer

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan

Puhtaiden vesien puolesta - opas jätevesien maailmaan Page 1 of 5 Bruks- och underhållsanvisningar för markbädd Markbädd Slamavskiljare Fördelningsbrunn Uppsamlingsrör Uppsamlingsbrunn Markbädd I en markbädd grundar sig reningen på en biologisk process som

Läs mer

Anslutning av tryckavlopp och vatten

Anslutning av tryckavlopp och vatten Anslutning av tryckavlopp och vatten Information till fastighetsägare. Vattenanslutning Tryckavloppsanslutning Ansluta kommunalt vatten och tryckavlopp I den här broschyren beskriver vi hur det går till

Läs mer

ORIGINAL LINE A ANVÄNDARMANUAL

ORIGINAL LINE A ANVÄNDARMANUAL ANVÄNDARMANUAL Maskiner med automatisk vattenpåfyllning UM_SV Part No.: 1764079_01 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 ALLMÄN INFORMATION... 4 Inledning...4 Varningar...4 Försiktighetsåtgärder...4

Läs mer

Installations- och felsökningsguide för trygghetstelefoner i eget boende

Installations- och felsökningsguide för trygghetstelefoner i eget boende 1 Installations- och felsökningsguide för trygghetstelefoner i eget boende 1. Rutiner för installation av trygghetstelefon... 2 1.1 Viktigt att tänka på om vårdtagaren har... 2 ADSL-modem... 2 villalarm...

Läs mer

TopSpa XS Användarmanual

TopSpa XS Användarmanual 2015-12-16 TopSpa XS Användarmanual Till TopSpa XS krävs fast anslutning 230 V, 1x16A, via servicebrytare. Jordfelsbrytare måste vara inkopplad. Det rekommenderas också att en timer (klocka), med On/Off

Läs mer

Installationsanvisning. Kolfilter HG 10-13

Installationsanvisning. Kolfilter HG 10-13 Installationsanvisning Kolfilter HG 10-13 Viktig information före installation Kontrollera så att godset inte har blivit skadat under transporten. Transportskada skall omedelbart anmälas till transportföretaget.

Läs mer

NOMATEC Krypgrundsisolering. Monteringsanvisning

NOMATEC Krypgrundsisolering. Monteringsanvisning NOMATEC Krypgrundsisolering Monteringsanvisning Förberedelser 1300 mm 650 mm Mur Mark 1. Planera arbetet Först ska väggarna isoleras, därefter läggs isoleringen på marken. Börja arbetet i ett hörn och

Läs mer

BioKube Mars 3000 Installationsvägledning för VA-entreprenörer

BioKube Mars 3000 Installationsvägledning för VA-entreprenörer BioKube Mars 3000 Installationsvägledning för VA-entreprenörer Innehåll 1 Introduction... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1.1 Maximal belastning... 4 1.2 Family Match Teknologin... 4 1.3 Energiförbrukning...

Läs mer

INSTRUKTION Göingefilter K 40, 50, 75, 125, 175

INSTRUKTION Göingefilter K 40, 50, 75, 125, 175 INSTRUKTION Göingefilter K 40, 50, 75, 125, 175 Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 120816 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert

Läs mer

Information inför anläggande av VA-anläggning i Munga

Information inför anläggande av VA-anläggning i Munga Information inför anläggande av VA-anläggning i Munga Mälarenergi hoppas att denna information om utbyggnaden av VA-anläggning i Munga ska ge Er den information som behövs inför VA-anslutningen av Er fastighet.

Läs mer

BESTÄMMELSER...2 AVLOPPSRENING...3 MARKUNDERSÖKNING...4 OLIKA RENINGSMETODER - INFILTRATION...5 OLIKA RENINGSMETODER - MARKBÄDD...

BESTÄMMELSER...2 AVLOPPSRENING...3 MARKUNDERSÖKNING...4 OLIKA RENINGSMETODER - INFILTRATION...5 OLIKA RENINGSMETODER - MARKBÄDD... BESTÄMMELSER...2 AVLOPPSRENING...3 ALLMÄNT...3 SLAMAVSKILJARE...3 MARKUNDERSÖKNING...4 PROVGRÄVNING...4 OLIKA RENINGSMETODER - INFILTRATION...5 TRADITIONELL INFILTRATION...5 UPPLYFT ELLER YTLIG INFILTRATION...6

Läs mer

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk

Årsrapport för mindre avloppsreningsverk Årsrapport för mindre avloppsreningsverk 2014 Haga Huddunge Morgongåva Runhällen Årsrapport för mindre avloppsreningsverk i Heby kommun I Heby Kommun finns fyra stycken mindre avloppsreningsverk (Haga,

Läs mer

Sökande Person-/organisationsnummer

Sökande Person-/organisationsnummer Sida 1 (2) ANSÖKAN/ANMÄLAN Prövning av ansökan/anmälan om inrättande/ändring av avloppsanordning enligt 13 och 14 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Sökande Namn Person-/organisationsnummer

Läs mer

Portabel luftavfuktare

Portabel luftavfuktare Portabel luftavfuktare Bruksanvisning MRD10/12/15 1. LÄS BRUKSANVISNINGEN FÖRST. 2. KONTAKTA ÅTERFÖRSÄLJAREN OM DU UNDRAR ÖVER NÅGOT. 3 1 2 VIKTIGA DELAR 7 4 ➀ Reglagepanel ➁ Handtag ➂ Torrluftutblås ➃

Läs mer

Skandinavisk Kommunalteknik AB. www.kommunalteknik.se. Montering och drift. LPS2000E/Ex

Skandinavisk Kommunalteknik AB. www.kommunalteknik.se. Montering och drift. LPS2000E/Ex Skandinavisk Kommunalteknik AB www.kommunalteknik.se Montering och drift PS2000E/Ex PS allmänt PS (ow Pressure Sewer) eller tryckavlopp på svenska, skiljer sig från självfallsystem på flera sätt. Den mest

Läs mer

BAGA Markförlagda Pumpstationer & Överbyggnader

BAGA Markförlagda Pumpstationer & Överbyggnader BAGA Markförlagda Pumpstationer & Överbyggnader Utg: 1510 Baga Water Technology AB www.baga.se 1 Innehållsförteckning Sida 1 Drift och skötselinstruktioner för BAGA pumpstationer 2 2 Injustering av nivåstyrning

Läs mer

Ansökan om tillstånd för enskild avloppsanläggning (enligt 13 och 14 förordningen (1998:8999) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd)

Ansökan om tillstånd för enskild avloppsanläggning (enligt 13 och 14 förordningen (1998:8999) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Ansökan om tillstånd för enskild avloppsanläggning (enligt 13 och 14 förordningen (1998:8999) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd) Uppgifter om fastigheten Fastighetsbeteckning (obligatorisk uppgift)

Läs mer

Pilotförsök Linje 1 MembranBioReaktor

Pilotförsök Linje 1 MembranBioReaktor Pilotförsök Linje 1 MembranBioReaktor Hammarby Sjöstadsverk Stockholms framtida avloppsrening Projektrapport Maj 2014 Bakgrund Stockholms framtida avloppsrening Stockholm växer med cirka 1,5 procent per

Läs mer

INSTRUKTION Budget ANA

INSTRUKTION Budget ANA INSTRUKTION Budget ANA Mårdvägen 7, 352 45 Växjö, 0470 700 600, E-mail: info@aquaexpert.se Upplaga 12621 Sid 1 GARANTIVILLKOR Ni har just installerat ett filter från Aqua Expert AB, ett ledande företag

Läs mer

Installationsanvisningar VAQ E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas

Installationsanvisningar VAQ E. Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Installationsanvisningar VAQ E Läs dessa anvisningar innan installationen påbörjas Inledning Så fungerar Quooker Quooker-systemet består av en vakuumisolerad vattenbehållare, som ansluts till vattenledningen

Läs mer

EuroPEK Filter -oljeavskiljare

EuroPEK Filter -oljeavskiljare www.wavin.se WAVIN Kjulamon 6 S-635 06 ESKILSTUNA Tel: 016-541 00 00 Fax: 016-541 00 01 E-mail: wavin@wavin.se 02/06 EuroPEK Filter -oljeavskiljare Installation, drift och skötsel Innehåll 1 ALLMÄNT...

Läs mer

Tips och råd för villa- och fritidshusägare med egna avloppsanläggningar

Tips och råd för villa- och fritidshusägare med egna avloppsanläggningar Tips och råd för villa- och fritidshusägare med egna avloppsanläggningar I Knivsta kommun finns närmare 2 000 avloppsanläggningar, som töms med olika intervaller. Om du vill veta vad som gäller för just

Läs mer

Skandinavisk Kommunalteknik AB. www.kommunalteknik.se. Montering och drift LPS2000EIV

Skandinavisk Kommunalteknik AB. www.kommunalteknik.se. Montering och drift LPS2000EIV Skandinavisk Kommunalteknik AB www.kommunalteknik.se Montering och drift LPS000EIV LPS allmänt Lätt Trycksatt Avlopp (LTA) används idag som samlingsnamn för trycksatt avlopp för villor och fritidshus.

Läs mer

Falck 6709 Armbandssändare

Falck 6709 Armbandssändare Bruksanvisning Falck 6709 Armbandssändare Artikelnr: 320 866 Innehållsförteckning Beskrivning av Falck 6709 Armbandssändare... 2 Leverans... 3 Kodning... 3 Avkodning... 4 Test... 4 Underhåll... 5 Batteribyte...

Läs mer

Rent, renare, Ecoboxrent!

Rent, renare, Ecoboxrent! Rent, renare, Ecoboxrent! Ett komplett minireningsverk som renar avloppet år ut och år in - helt utan kemikalier Robust byggd för vårt nordiska klimat Fritt från kemikalier För normal och hög skyddsnivå

Läs mer

Installation-, drift- och skötselanvisning för Wavin certaro NS oljeavskiljare

Installation-, drift- och skötselanvisning för Wavin certaro NS oljeavskiljare Juli 2013 Installation-, drift- och skötselanvisning för Wavin certaro NS oljeavskiljare Solutions for Essentials Innehållsförteckning 1. Certaro NS avskiljare 1.1. GENERELLT 1.2. HANTERING OCH KONTROLL

Läs mer

Manual Elstyrning EL130

Manual Elstyrning EL130 Manual Elstyrning EL130-3 drifter Läs noga igenom manualen innan arbetet påbörjas! Titel Reg. Nr Sist sparad Rev. Nr Sidor EL130_rev1 100-130 2008-06-10 1 20 1 Innehållsförteckning 1 Tillverkardeklaration

Läs mer

Installationsanvisningar för BIOROCK 2011

Installationsanvisningar för BIOROCK 2011 Installationsanvisningar för 2011 LÄS NOGA HELA MANUALEN INNAN INSTALLATION AB Evergreen Solutions West 08 4100 77 27 031 744 07 37 040 630 29 66 Innehåll Det viktigaste kom ihåg inför din installation:...

Läs mer

INSTRUKTIONSMANUAL QHW+

INSTRUKTIONSMANUAL QHW+ INSTRUKTIONSMANUAL QHW+ Innehåll 1. Introduktion 2. Knappförklaringar 3. Användning 4. Kalibrering 5. Batteri Scandinavian Scale Company AB Järnvägsgatan 23 360 51 Hovmantorp www.scandscale.com Mail :

Läs mer

ENSKILD AVLOPPSANORDNING

ENSKILD AVLOPPSANORDNING ENSKILD AVLOPPSANORDNING Ansökan/anmälan avser ANSÖKAN/ANMÄLAN enligt 13 och 14 Förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Ansökan om tillstånd för inrättande av nytt avlopp med vattenklosett

Läs mer

Bruksanvisning Spisvakt

Bruksanvisning Spisvakt Bruksanvisning Spisvakt Med start i spisvredet (autostart) och överhettningsskydd (värmevakt). Godkända av Hjälpmedelsinstitutet som Bra hjälpmedel! E 19 086 45 (3-fas) E 19 086 52 (1-fas) Introduktion

Läs mer

Falck 6709 Magnetkontakt sändare

Falck 6709 Magnetkontakt sändare Bruksanvisning Falck 6709 Magnetkontakt sändare Artikelnr: 320 867 Innehållsförteckning Falck 6709 Magnetkontakt sändare består av:... 2 Beskrivning av Falck 6709 Magnetkontakt sändare... 2 Montering...

Läs mer

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 Installations och användarmanual för SafetyMOB trådlöst nödstopp - dödmansgrepp Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 SafePort Marine email: info@safeportmarine.se tel: +46 8 501 64 306 www.safeportmarine.se

Läs mer