2016 SVALBARD EXPEDITION

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2016 SVALBARD EXPEDITION"

Transkript

1 2016 SVALBARD EXPEDITION CLASSIC ARTISKT LANDSKAP SÄLAR VALAR ISBJÖRNAR EXPEDITIONSLEDARE OLE JØRGEN LIODDEN ELLER ROY MANGERSNES TVÅ CLASSIC EXPEDITIONER UNDER 2016 SVALBARD CLASSIC. Under denna expedition kommer fokus ligga på isbjörnarna. Följ med oss på detta oförglömliga äventyr till Svalbard. Fotografera isbjörnar och annat djurliv på drivisen och ta del av fotoguidernas expertis. Majestätiskt landskap Fotografera isbjörnar och sälar Enbart 12 gäster Knölval, Blåval och Vitval (beluga) Fokus på djurliv och naturfotografi Foto-workshop med våra erfarna guider

2 Svalbard Classic Expedition Fokus under denna Svalbard Classic expedition kommer att ligga på isbjörnar. Svalbard är världens bästa plats för att fotografera just isbjörnar och vi brukar få syn på flera stycken under varje expedition. Vid den här tiden på året brukar vi vanligtvis kunna utforska de nordöstra delarna av skärgården. Vi kommer också att fotografera andra djur som valross, säl, knölval, blåval och vitval (beluga). I juli och augusti lämnar massor av sjöfåglar klipporna kring Svalbard, vilket ger oss fantastiska möjligheter till att fotografera dessa. Vi schemalägger längre stopp än normalt under våra kryssningar där våra landhugg ger oss tillräckligt med tid för att kunna ta rättvisande bilder. Vi använder oss av två zodiacbåtar för att kunna komma nära de vilda djuren ute på isen eller när vi utforskar och söker efter bra fotovinklar framför de imponerande glaciärerna. Denna expedition är gjord för fotografer som vill resa i mindre grupper och fotografera vilda djur i det vita landskapet! Under 2016 kör vi den här expeditionen vid två tillfällen. Du hittar datumen längre ner.

3 Svalbard Svalbard, ären norsk ögrupp i Norra Ishavet och var tidigare känd under det holländska namnet Spetsbergen. Ögruppen ligger ungefär halvvägs mellan kontinentala Norge och Nordpolen. Svalbards öar sträcker sig från 74 till 81 nordlig latitud. Den största ön är Spetsbergen, följt av Nordaustlandet och Edgeøya. Vi anpassar alltid expeditionerna till rådande väder och isförhållanden. Vår kapten är expert på arktiska förhållande och fungerar som vår viktigaste rådgivare i planeringen av expeditionen. Han gör det möjligt för oss att maximera fototillfällena och njuta av resan.

4 Vår båt - M/S Origo Den 40 meter långa fartyget M/S Origo, ursprungligen känd som Kalmar, byggdes 1955 som ett av Sjöfartsverkets fartyg och seglade längs den svenska kusten. Inspektören ombord skulle bland annat säkerställa att alla fyrar och sändare var i god ordning. Hon är byggd för hårt väder samt is och är ett isförstärkt fartyg i enlighet med Lloyds högsta klass. Idag är M/S Origo det fartyg som har varit längst i drift på Svalbard och har gjort hundratals expeditioner. Hon har mycket god kännedom och stor kunskap om området. Att bara gå ombord på fartyget är en upplevelse i sig. I små grupper kommer vi att genomföra vår expedition genom Svalbard. M/S Origo är ett rymligt fartyg. Ombord hittar vi totalt tio hytter. En twin-hytt (separata sängar) med delat badrum i korridoren. En twin-hytt med privat badrum, fyra enkelhytter med delat badrum i korridoren samt fyra enkelhytter med privat badrum på rummet. I alla hytter ingår lakan och handdukar. Måltider serveras på specifika tider utefter vårt dagsschema. Menyn är varierad och välsmakande, du kommer inte att gå hungrig på denna resa.

5 INTRYCK FRÅN SVALBARD

6 Vad skall du ha på dig? Under din tid på Svalbard kommer temperaturen vara mellan 2 till 5 C. På grund av vindens nedkylningsfaktor, eller när du besöker de norra och östra delarna av skärgården, kan du uppleva temperaturer ett par grader under noll. Det regnar (snöar) oftast extremt lite på Svalbard, som anses vara en slags halvöken. När du går i land skall du se till att bära vattentät jacka, byxor och knähöga gummistövlar. Det viktiga är att klä sig i tre eller flera lager, som tillåter svett, och som isolerar dig från kyla och skyddar dig mot vind. Med flera-lager-metoden kan du enkelt justera dina kläder när väder och temperatur förändras. Det inre lagret Kläder som ligger an mot din hud måste flytta svett från kroppen för att hålla dig torr och varm. Detta skikt bör ha en tight passform. Bra material för det första lagret är ull eller syntetmaterial. Bomull bör aldrig bäras nära kroppen, eller helst inte alls. Mellanlagret/en Detta lager ger isolering och håller kvar kroppsvärmen utan att begränsa din rörligheten. Lämpliga material är polarfleece eller ull. En kall dag rekommenderar vi två eller flera mellanlager. Det är bättre att bära flera tunna lager än ett tjockt lager. Det yttre lagret Den huvudsakliga funktionen hos det yttre lagret är att erbjuda skydd mot vind och vatten, men det skall också släppa ut din överskottsvärme. Vi rekommenderar material som andas, som t ex Gore-Tex. Impregnerade bomullsmaterial rekommenderas inte. Högst upp Cirka 80% av din kroppsvärme försvinner ut ur kroppen genom huvudet. Du bör därför alltid bära någon slags mössa. Samma princip gäller här - material av syntetiska fibrer eller ull är bra och ibland behöver mössan vara vindtät. Händer Händer är extra känsliga för kyla. Det är extra viktigt att hålla händer torra och varma. Lager-metoden gäller även här. Använd inre handskar gjorda av syntetfiber, silke eller ull täckt med en vind och vattentät vante. Vantar är mycket varmare än handskar! Kom ihåg att ta ett par extra. Fötter Fötter är lika känsliga som händer när det gäller kyla. Dina fötter skall utrustas med innerstrumpor av syntetfiber eller ull och täckas med ytterligare ett strumplager. Ett par fasta knähöga gummistövlar är det hemliga vapnet när du går iland med Zodiacs. Det är också klokt att ta med ullsulor.

7 + Ansedd expeditionspartners Vår populära naturfoto-expedition till Svalbard genomförs i ett tätt samarbete med WildPhoto Travel i Norge. WildPhoto Travel är ett reseföretag specialiserat på högkvalitativa fotoexpeditioner och safaris. Naturfotograferna Ole Jørgen Liodden och Roy Mangersnes grundade företaget med målet att hjälpa andra passionerade fotografer att uppnå sina drömmar att fånga fantastiska destinationer med sin kamera. Tillsammans kommer Exposure Expeditions och WildPhoto se till att du bärgar fantastiska bilder och fördjupar din känsla för naturen vi besöker och beskådar. En av dessa två fantastiska fotografer kommer att följa med som Expeditionsledare på vår resa. Expeditionledare Ole Jørgen Liodden Ole Jørgen är en av de två som grundade WildPhoto Travel. Ole Jøorgen har varit både Canon och Nikon ambassadör i Norge. Han valdes ut som en av fotograferna i det exklusiva Wild Wonders of Europe-projektet. Ole Jørgen har publicerat sex böcker om natur- och fotografi. Hans bilder har också fått tre utmärkelser i prestigefyllda BBC Wildlife Photographer of the Year och fem utmärkelser i GDT. Ole Jørgen anses vara en av de bästa naturfotografer i Europa. Ole Jøergens erfarenhet som fotoguide och expeditionsledare har lett honom till destinationer som Svalbard, Antarktis, Afrika och Galápagos. Svalbard, isbjörnar, den arktiska naturen och djurlivet där är några av Ole Jørgen specialiteter efter arton sommar- och vinter expeditioner till Svalbards vackra skärgård, och mer än tvåhundrafemtio möten med isbjörn.

8 Expeditionsledare Roy Mangersnes Roy Mangersnes är en norsk professionell naturfotograf som bor i Stavanger. Som Nikonambassadör anses han vara en av de mest inflytelserika naturfotograferna i Norge idag. Roy är en av ägarna till WildPhoto, polarpartner till Exposure Expeditions. Genom åren har Roy publicerat tre böcker, vunnit flera nationella och internationella utmärkelser inklusive BBC Wildlife Photographer of the Year, European Wildlife Photographer of the Year (GDT), och Nature s Best. Roys arbete som naturfotoguide har tagit honom runt hela världen från Arktis i norr till Antarktis i söder. Han har till och med setts vägleda grupper i varmare destinationer som Afrika och Galápagos. Roy är en skicklig fotograf och utbildad naturguide och hans gäster kommer alltid hem med fantastiska bilder och minnen för livet.

9 DIN CLASSIC EXPEDITION DAG FÖR DAG Dag 0 Vi reser från Skandinavien med flyg till Longyearbyen, Svalbard. Vi rekommenderar att du kommer fram minst en dag innan vi går ombord på båten. Vi kan hjälpa dig att boka ditt flyg och hotell samt transfer i Longyearbyen för första natten (inte inkluderat i priset). Dag 1 Vi går ombord på M/S Origo och avgår från Longyearbyen genom Isfjorden. Dag 2, 3 & 4 På väg mot isen söker vi efter isbjörnar. Beroende på isläget kommer vi att vara norr om Spetsbergen eller Nordaustlandet. Dag 5 Vi tar oss öster över mot Storøya, förhoppningsvis får vi se isbjörnar och valrossar. Dag 6 Vidare far vi söderut mot Bråsvellbreen och in i Hinlopen med fågelklippor och valrossar. Dag 7, 8 & 9 Vi kommer att färdas flera distans för att se: Liefdefjorden med den berömda Monaco glaciären, nordvästra hörnet av Spetsbergen med sina vackra berg, glaciärer och förhoppningsvis vilda djur på isen och slutligen Kongsfjorden med sitt vackra landskap, fågelliv och sälar.

10 DIN CLASSIC EXPEDITION DAG FÖR DAG Dag 10 Vi tar oss söder över till Prins Karls Forland för vår sista landstigning bland valrossar. Eftermiddagen spenderar vi vid Alkehornet tillsammans med fåglar, den arktiska räven och Svalbard-renar. Därefter far vi tillbaka mot Longyearbyen och anländer sent på kvällen, troligtvis runt midnatt. Dag 11 Vi lämnar fartyget och förbereder vår hemresa. Vänligen notera! Vår dagliga färdplan är endast en preliminär plan. Vår rutt samt aktiviteter kan ändra sig eller behöva bytas ut, om väderförhållanden ändrar sig eller andra oförutsedda händelser inträffar. Boende kan också ändras sig på grund av tillgänglighet.

11 OM EXPEDITIONEN Expedition Classic juli 2016 Expedition Classic Augusti 2016 Destination Svalbard Inkluderat i priset Alla nätter ombord på M/S Origo All måltider ombord p fartyget Exkursioner med våra två Zodiacer WildPhotos naturfotoguide, lokoal guide, vakter och annan personal Inte inkluderat i priset Internationellt flyg Skandinavien - Longyearbyen, Svalbard t/r Boende innan och efter expeditionen Försäkring Alkohol & souvenirer Dricks till båtens personal Pris per person i twin-hytt med delat badrum USD Pris per person i twin-hytt med privat badrum USD Pris per person i enkelhytt med delat badrum USD Pris per person i enkelhytt med privat badrum USD På vilka sätt kan jag betala min resa? Via bankgiro, kontoöverföring eller via onlinebetalning med VISA, Mastercard och Eurocard. Du kan endast betala i valutan svenska kronor online. Om du har fått ditt pris i en annan valuta än SEK då måste du kontakta oss för att få en korrekt valutakurs. Vänligen beräkna INTE själv ditt SEK pris från annan valuta. Hur mycket skall jag betala och när? När du har bekräftat en bokning med Exposure Expeditions kommer du att få en bokningsbekräftelse inom en till två arbetsdagar. För att kunna säkra din plats på resan så behöver du betala en anmälningsavgift på SEK inom 7 dagar från bokningsdatumet. Detta är en resa med reguljärflyg, du måste betala hela flygkostnaden för att Exposure Expeditions ska kunna boka ditt flyg, innan detta är gjort kan flygkostnad och tillgång förändras. Flyg blir tillgängligt och betalas ca tio månader innan din avresa. Resterande slutbetalning skall betalas senast 14 dagar innan avresa. Kontakta oss Exposure Expeditions +46 (0)

12 OM EXPEDITIONEN Tillval Expeditionskläder Våra guider använder expeditionskläder av högsta kvalitet från SailRacing. Dun-parkas, fleecejacka, och Gore-tex-byxor finns att köpa för alla som åker med på Svalbard expeditionerna. Vi behöver er order minst 4 veckor innan avresa för att kunna säkerställa att er storlek finns klar för avhämtning när du anländer till Longyearbyen. Läs mer om SailRacings kläder på WildPhotos hemsida. Avbeställningsskydd Avbeställningsskydd via ERV kan läggas till för 6 % av resans totala pris. Extra bagage På grund av de alltmer stränga restriktioner då det gäller bagagevikt på flygplan så måste varje väska godkännas av flygbolaget. Vi hjälper gärna till ifall ni behöver boka extra bagage. Avgifterna varierar mellan flygbolagen. Kontakta Exposure Expeditions i god tid inför avresa. Important Alla pass måste vara giltiga minst 6 månader efter hemkomstdatum. Vi förbehåller oss rätten att ändra priserna vid valutaförändringar och vid förändringar på flygpriser. När du bokar accepterar du Exposure Expeditions resevillkor. Angivet innehåll på utflykter som Exposure Expeditions har i sin information, t.ex. resans innehåll, antal dyk, dykning på ett speciellt ställe, är angivna för optimala förhållanden t.ex. politiska/myndighets beslut, väder etc. kan påverka resan. Ansvarig ledare eller kapten har alltid rätt att ändra resans innehåll p.g.a. väder, politiskt beslut eller annan åtgärd som ligger utanför dennes kontroll och som kan äventyra resenärernas eller fartygets säkerhet. Vid sådan ändring har resenären ingen rätt till kompensation eller återbetalning.

13 OM EXPEDITIONEN Information om Svalbard och din expedition Väder och klimat När du besöker Svalbard kommer medeltemperaturen vara 2 till 5 C. På grund av vindens nedkylningsfaktor, och när de reser till de norra och östra delarna av arkipelagen, kan du uppleva temperaturer som mycket kallare. Normalt sett regnar (snöar) det väldigt lite på Svalbard, som betraktas som en halvöken. När du går i land med gummibåtarna, se till att du har en vattentät jacka och byxor och knähöga gummistövlar på dig. Ellutag Elnätet ombord på fartyget är 220 volt med Europeiska tvåstoftspluggar (inte USA eller UK). Vi rekommenderar att du tar med en internationell adapter om du behöver det. Valuta Valutan i Longyearbyen är norska kronor (NOK). Valuta ombord på M/S Malmö är norska kronor (NOK), Euro eller US dollar (USD). Kreditkort (VISA, Mastercard och Amex) accepteras på fartyget och i de flesta butiker på ön. Inga resecheckar eller andra kontanter fungerar. Dricks Dricks är frivilligt, men en grov riktlinje är 15 USD per passagerare och dag. Detta delas upp mellan besättningen ombord på båten. Alkohol Det finns ett begränsat urval av alkoholhaltiga drycker och läskedrycker. ombord. Din barnota kommer att betalas i slutet av expeditionen. Kamera Oavsett vilken kamera du använder, se till att den fungerar fläckfritt innan du åker hemifrån. Lämna gärna in kameran för rengöring av sensorn. Vi rekommenderar att du tar med två kameror så att du har en back-up om något händer med din primära kamera. Det är också praktiskt med en kamera med ett teleobjektiv och en annan med en vidvinkelobjektiv. Det viktigaste med kameran är att den har bra lågljus kapacitet (klarar höga ISO-tal). Minst ISO 1600 kommer kommer du att använda i många situationer. Batterier och lagring av bilder Ta med back-up batterier för dina kameror, blixtar mm. Du kan ladda batterierna ombord på stora båten. I kalla klimat håller batterier kortare än normalt. Den allmänna regeln är ta med fler minneskort än du förväntar dig att behöva. Vi rekommenderar minst 150 GB CF eller SD-kort. Optik Vi rekommenderar mm teleobjektiv för fotografering av isbjörnar och andra vilda djur. En mms lind är mycket användbar för landskapsfotografering. En vidvinkel (20 mm eller vidare) är trevligt att använda på djur som kommer väldigt nära och för landskapsbilder. Dator Det är alltid bra att ha med en dator med en eller två stora back-up hårddiskar för att lagra och redigera dina bilder. Blixt En blixt kan vara användbart när du fotograferar fåglar i flykt, men med isbjörnar använder vi inte blixt. Vattentäta väskor Din utrustning bör vara väderbeständig, eller så tar du med regnskydd för din utrustning. En dry bag rekommenderas starkt när du har med kameror i zodiacerna. Regn är inte bra, men det är havsvattensprej är det värsta. Små sandpartiklar på vissa stränder kan också vara bra att skydda kameran för.