KNX Spänningsförsörjningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KNX Spänningsförsörjningar"

Transkript

1 KNX Spänningsförsörjningar KNX Spänningsförsörjningar KNX-apparater får sin spänningsförsörjning via samma två trådar som de kommunicerar på, någonstans på ledningen måste man alltså tillföra denna spänning. Vi har dessa spänningsförsörjningar med olika märkström beroende på hur mycket apparater man har hängt på ledningen; 160mA, 320mA eller 640mA. Det finns även en fjärde variant som har två utgångar med 320mA vardera. Nödströmsförsörjning I vissa fall vill man att busspänningen skall vara intakt vid ett nätspänningsbortfall. Då kan man komplettera med en nödströmsförsörjning som man i sin tur ansluter till en 640mA spänningsförsörjning. Den klarar kortare avbrott med sin inbyggda ackumulator eller längre avbrott om man kompletterar med blyackumulatorn. Spänningsförsörjning 24V Vissa apparater såsom internetcontrollern, IP-Touch-displayen etc kräver extern 24V-matning. För detta ändamål har vi tre olika transformatorer. 2 st DC, varav en är endast 1 modul bred, samt 1 st AC.

2 KNX Systemtillbehör Bussanslutnings-/förgreningsklämmor Alla KNX-apparater ansluts till bussen med en röd/svart snabbanslutningsklämma (WAGO). Dessa klämmor sitter på varje produkt vid leverans men de används även för att koppla bussledningen i dosor varför de säljs som lös produkt. Vid större projekt brukar dessa beställas och anslutas innan produkterna kommer. Då återstår det bara att trycka dom på plats. Den gul/vita förgreningsklämman används i vissa fall då man vill koppla vidare bussledningens reservpar.

3 KNX Kopplare Linjekopplare Det är bara tillåtet att ansluta upp till 64 apparater på ett ledningssegment. Detta har framför allt med strömförbrukning och spänningsfall att göra. Ofta går det åt fler apparater och man kopplar då samman olika segment med hjälp av linjekopplare. På det sättet susar kommunikationen rakt igenom men spänningen stannar där den hör hemma. Busskopplare I KNX barndom var det mycket vanligt att man konstruerade KNX-apparater som två delar. En smart del (busskopplaren) och ett stort utbud av dumma delar som tryckknappar, rörelsevakter etc som man snäppte på busskopplaren. Detta utförande är inte längre vanligt och om ett par år kommer det säkerligen att ha försvunnit helt. Vi har dock ett par apparater kvar i det utförandet och måste därför tillsvidare lagerlägga detta tillbehör,

4 KNX Gränssnitt/Gateways USB-gränssnitt/Datagränssnitt För att komma åt bussen med en PC, vilket åtminstone alltid sker vid driftsättning, så behöver man denna typ av apparat. I vissa fall levereras den med i en anläggning men oftast räcker det med att den som programmerar har en med sig. Det som säljer idag är i huvudsak USB men kunder som jobbar med äldre versioner av ETS-programmet beställer fortfarande idag varianten för RS232. KNX IP-Router Den här apparaten fyller två funktioner. Ett sätt är att använda den som ersättare till linjekopplare så att all trafik tar vägen via datornätverket. Detta görs i vissa större projekt där det finns tekniska lan och driftavdelningen tycker det känns strukturellt rätt att köra allt på det. I befintliga fastigheter eller mellan fastigheter kan man utnyttja en redan förlagd infrastruktur för busskommunikation vilket ibland sker. Den används även som ett alternativ till datagränssnitt och man kan då lokalt eller via Internet komma åt anläggningen för driftsättning och ändringar. KNX FUNK Gateway Merten har ett befintligt radiosystem som heter FUNK, det kommer att ersättas av en ny teknik som kallas Connect. I dagsläget finns det bara KNX-gateway till FUNK varför både gateway och knappar kommer att fortsätta säljas under Det är ett förträffligt alternativ om man har glömt en knapp eller vill sätta en knapp på ett glasparti eller liknande. Till skillnad från andra KNX-radio- gateways på marknaden är denna dubbelriktad vilket gör det möjligt att även styra reläer på radiobussen. KNX DALI Gateway DALI är i många fall ett bra alternativ till 1-10V eller DSI. Med en DALI-gateway eller DALI-dimmer, som den egentligen borde heta, kan man styra alla 16 DALIgruppadresser via KNX. Under 2008 kommer vi även med en variant som gör det möjligt att styra alla anslutna don individuellt vilket gör det möjligt att erbjuda ljusreglering på ett mycket priseffektivt sätt. DALI byggs enligt standard i mindre segment. KNX är standarden som tar vid och förbinder dessa segment. Viktigt är dock att inga DALI-knappar eller andra styrenheter får anslutas till segmenten.

5 KNX Tryckknappar Vi har tryckknappar i nedanstående designserier. De finns i olika material och färgalternativ så det utgör kvantitetsmässigt den största delen av vårt sortiment. Vi har valt att inte katalogföra Senso i KNX-utförande. Produkten har inte utgått men det är idag osäkert hur och om vi skall förnya tekniken och vi har därför valt att inte marknadsföra den tillsvidare. Därutöver finns det en designserie hos Merten som heter Plantec. Framtiden för den är osäker så vi katalogför heller inte denna i Sverige längre. Trend Flex System M System D Trancent Senso Trend Flex Denna knapp är mycket speciell till sin funktion. Produkten säljs som en enda artikel som kunden själv bestyckar med medföljande vippor. Den kan konfigureras för 1, 2, 3 eller 4 vippor. Diodfunktionen är även mycket uppskattad då man själv kan ändra mellan röd, grön och blå för varje diod. Artikeln finns i tre färgvarianter; vit, antracit och metallic och kompletteras med separat ram i Trend eller Trend Solid-utförande. System M Till skillnad från Trend Flex har denna knapp märkmöjligheter och erbjuder generellt mer funktioner. Den finns i utförande för 2, 4 eller 8 knappar där 8- knappsvarianten även kan fås med IR-mottagare. Färgalternativen är polar-vit, polar-vit blank, aktiv-vit, antracit och aluminium. System D På samma sätt som System M går denna att märka och har dessutom en ytterligare funktion. Märkfältet är den dolda knapp som många kunder uppskattar. Den finns i utförande för 2, 4, 6 eller 8 knappar där 8-knappsvarianten även kan fås med IR-mottagare. Färgalternativen är polar-vit, aluminium och ädelstål. Tryckknappsinsatser Både System M och System D finns i ett billigare utförande med vertikala vippor som mer påminner om en konventionell tryckknapp. Man använder en insats och snäpper på vippor i den färg man önskar. I detta utförande finns de med 1 eller 2 vippor. Trancent Trancent är en serie glasknappar som finns i det konventionella sortimentet. Det vi har med i detta katalogunderlag är en KNX-ansluten insats som man kan montera glasskivorna på. Dessa knappar är mer intresseväckande än användarvänliga men många uppskattar den för sitt stilrena utförande. Knappen manövreras genom en enkel beröring.

6 KNX Binäringångar Binäringångar används för att känna av signaler från slutande eller brytande kontakter. I vissa fall används dom för att koppla konventionella tryckknappar till bussen men då det nu finns mycket kostnadseffektiva KNX-tryckknappar så är det numera ganska ovanligt. Det vanligaste användningsområdet är istället för att ta in signaler från andra system såsom brand och inbrottslarm eller för att detektera dörrstatus och liknande från karmkontakter. DIN-monterade ingångar Våra ingångar för DIN-montage finns i utförande för tre olika spänningsområden: 10V Hämtar sin spänning från bussen och kan direkt kopplas till potentialfria kontakter 24V Kräver transformator om inte det kopplade systemet genererar denna spänning själv 230V Detekterar nätspänningen rakt av Varje variant enligt ovan finns i utförande för 4 eller 8 ingångar. Infällda ingångar Vi har två olika typer av infällda binäringångar. Den som kort och gott heter infälld har den fördelen att den tillåter upp till 50 meter på de ledningar som kopplas till kontakterna och vissa uppskattar denna egenskap, därmed katalogför vi den. Tryckknappsgränssnitten är betydligt vanligare och används för att hämta in signaler från potentialfria kontakter eller för anslutning av konventionella tryckknappar. Renova som inte finns i KNX-utförande är ett exempel på en populär knapp att koppla den till. Förutom ingångar har den även utgångar som kan driva lysdioder. Lysdioderna som kan användas är av Low-current-typ, alltså inte de som sitter i moderna ficklampor. Tryckknappsgränssnitten finns i utförande för 2 eller 4 kanaler och ledningslängden från apparat till potentialfri kontakt är som mest 7,5 meter.

7 KNX Närvarodetektering Argus 220 Detta är en rörelsedetektor för utanpåliggande väggmontage. Den kan användas både inom- och utomhus och den ser riktigt bra ut och smälter in i de flesta miljöer trots att den är utanpåliggande. Den finns i färgerna polarvit, dark brazil (mörkbrun) och aluminium. Argus 360 Detta är en närvarodetektor för takmontage. Den finns dessvärre inte med i katalogunderlaget eftersom vi byter ut dessa detektorer till en uppgraderad modell. Lanseringsbrev och katalogunderlag för dessa bör vara färdigt i januari De nya detektorerna kommer att finnas i tre utföranden; Basic, standard och med konstantljusfunktion. Med konstantljusreglering ser detektorn till att hela tiden anpassa den dimrade belysningen i förhållande till infallande dagsljus. Detektorerna finns i färgerna polarvit och aluminium. Argus 180 Det här är detektorer för apparatdosmontage på 1meter alternativt 2,2 meter (endast System M). Det är designapparater och finns i utförande för System M och System D och då i samma färgalternativ som för tryckknapparna. Detta är en produkt som fortfarande kräver extern busskopplare och varianten som skall användas är BCU1. Apparaterna skall kompletteras med valfri designram.

8 KNX Tid Årskopplingsur Detta är ett 4-kanaligt årskopplingsur för DIN-montage som är direktansluten till bussen. Antingen ställer man in tiderna manuellt i displayen eller så använder man sig av programvaran CTS och för över tiderna till uret med hjälp av ett minneskort. Behovet av denna typ av produkt har minskat på senare år eftersom det numera finns mycket bra alternativ för hantering av tidkanaler i manöverdisplayer och internetcontrollers. En fördel med detta ur är ändå att man kan ansluta en DCF-antenn och på så sätt få exakt rätt tid från atomuret i Mainflingen sydost om Frankfurt.

9 KNX Väder KNX används flitigt i hela Europa för styrning av automatiska solskyddsanläggningar. Alla större leverantörer av solskyddsutrustning har sina system anpassade för KNX. På samma sätt har alla KNX-leverantörer ofta ett stort utbud av styrutrustning vilket tyder på att marknaden är stor och intressant. I Sverige kommer marknaden för denna typ av utrustning att öka som ett led i åtgärderna för att minska energiförbrukningen. I moderna kontorsfastigheter är det största energiproblemet inte att värma upp fastigheten utan att leda bort den värme som alstras från belysning; solinstrålning, datorer och annan teknisk utrustning. I vissa länder får man inte installera kylutrustning innan man vidtagit åtgärder för att begränsa infallande solljus. Under rubriken Väder har vi grupperat de produkter vi har för att känna av det yttre klimatet och som används för att automatiskt styra bl a solskyddsutrustning. De aktorer som man kopplar motorerna till hittar man under rubriken Jalusiaktorer. Väderstation 4-kanal DIN Detta är vår mest kraftfulla väderstation och är avsedd för DIN-montage. Till denna kopplar man valfria sensorer som väderstationen sedan utvärderar. De sensorer som finns som tillbehör är ljus, skymning, temperatur, regn och vind. Vindsensorn finns även i ett utförande med inbyggd uppvärmning vilket är att rekommendera om den skall fungera även vid kallare årstider. Väderstationen har 4 kanaler men man kan bygga ut den till det dubbla antalet med en extra modul. Väder/kombisensor DCF77 Detta är ett tillbehör till väderstationen och kan anslutas istället för eller utöver de 4 vanliga sensorerna. Den mäter ljus, temperatur, vind och regn. Den har även en inbyggd DCF-mottagare får att känna av rätt tid. Tiden är intressant för väderstationen om man vill få till funktioner för automatisk positionering av lameller på solskyddet. Anger man på vilka breddgrader byggnaden befinner sig, räknar den automatiskt ut med vilken vinkel solen lyser mot byggnaden. På sommaren då solen står högt räcker det alltså med att solskyddet rullar ned och lamellerna står horisontellt så att man fortfarande ser ut. En vintermorgon däremot står solen lågt och lamellerna vinklas då ned. Väderstation Kombi Det här är en av de produkter vi fortsätter att sälja ur Merlin Gerin-sortimentet. Det är en kompakt direkt bussansluten väderstation med inbyggda sensorer för ljus, temperatur, regn och vind. Om man även ansluter 230V är den automatiskt uppvärmd vid minusgrader. Ljus- och temperatursensor Det här är en enklare form av ljussensor för KNX som oftast används som skymningsrelä. Förutom ljus mäter den även temperatur och kan då användas för styrning av exempelvis motorvärmaruttag etc.

10 KNX Brytaktorer Produkterna i denna kategori är de i särklass vanligaste KNX-apparaterna. En brytaktor består i princip av ett antal reläer som är möjliga att fjärrstyra vid bussledningen. Till skillnad från ett vanligt relä kan man med dessa göra avancerade inställningar som påverkar hur de fungerar. Vill man att en kanal skall fungera som trappautomat väljer man det eller så kan man ange om det skall vara till-/frånslagsfördröjda, inverterade eller om de skall ta hänsyn till flera olika parametrar som exempelvis tidkanal och skymningsrelä i fallet ytterbelysning. Förutom att de finns med olika kanalantal finns de även med olika märkströmmar. Vi har valt att inte katalogföra Mertens 6A-variant eftersom vi anser att det i de flesta fall räcker med 10A eller 16A. Den populäraste varianten är 16A. Behöver man högre märkström kopplar man in ett konventionellt mellanrelä eller kontaktor. Brytaktor 10A Fördelen med denna serie är framförallt att den tar mindre plats. Normalt går det åt en modul per kanal men i detta utförande får man in 12 kanaler på 6 moduler. Nackdelen förutom den lägre märkströmmen är att man inte kan blanda olika faser på ett kanalpar (1,2 3,4 osv.). Det ställer alltså högre krav på projekteringen av elcentralen. Finns i utförande för 2, 4, 8 eller 12 kanaler. Brytaktor 16A Storsäljaren. Hög märkström, handmanöver och mycket goda funktioner har gjort denna aktor mycket uppskattad. Under våren kommer denna aktor att få sällskap av ytterligare en serie med samma prestanda men som även har möjlighet att mäta ström för varje kanal. Det är inte tal om något precisionsinstrument men det räcker för att kunna sätta gränsvärden för att se vilka laster som används och på så sätt detektera fel i ett tidigt skede eller förenkla åtgärder för energibesparing. Brytaktor infälld Används framförallt som en nödlösning när man glömt en tändtråd. Monteras infälld i apparat eller kopplingsdosa.

11 KNX Jalusiaktorer Lite udda benämning, men är ändå det samlade namnet för användningsområdet. Apparaterna används i alla fall för att styra motorer med riktningsväxling oavsett om det är en markis, persienn eller filmduk. Ordet jalusi är inte så vanligt i Sverige och olika personer tolkar det på olika sätt så jag skall göra ett försök att reda ut begreppen (med reservation för bristande förstånd). Jalusi (Tyska: Jalousie, engelska: blind) Utrustning med parallellt vinklade lameller som går att justera. Alltså det vi kallar persienn. Ordet persienn syftar dock på invändigt monterad utrustning i fönster och ordet jalusi används för samma utrustning utomhus eller när de blir så stora att det känns fånigt att säga persienn. Vad gäller styrfunktion krävs det i detta fall att aktorn kan klara av att vinkla dessa lameller vilket i de flesta fall sker genom korta slutningar (steg) på utgången. Det är inte en speciell motor som styr dessa lameller utan funktionen. Oavsett om det rör sig om en persienn eller en fasadjalusi är att lamellerna är vinklade nedåt när motorn rullar ned. När motorn byter riktning vänder lamellerna upp och därefter rullas anordningen in. Markis (Tyska: Markise, engelska: awning) Textilt heltäckande solskydd som kan utformas på olika sätt beroende på användningsområde. Markiser har inga lameller och det finns därför inget behov att använda aktorer med stegfunktion. I aktorer med stegfunktion kan funktionen stängas av så det går ändå bra att använda en standard jalusiaktor om man vill. Rulljalusi (Tyska: Rolladen, engelska: shutter) Denna typ av utrustning är mycket vanlig i södra Europa. De består ofta av lameller som staplar sig på varandra när man rullar ner dem. I Sverige är det vanligast att de sitter som skydd för butiker i köpcentrum eller i luckan på korvkiosken. Vanligtvis behövs här ingen stegfunktion, i varje fall kan korvkiosken klara sig utan den. Används det som på kontinenten som solskydd snarare än inbrottsskydd, kan man däremot vilja använda sig av steg eftersom de ofta släpper igenom ljus genom smala springor som minskas vartefter de stängs. Rullgardiner och filmdukar Dessa behöver inte styras i steg och man kan använda markisaktor eller jalusiaktor med avstängd stegfunktion. 24V-motorer Lamellgardiner, persienner och mindre rullgardiner har ofta 24V-motorer och riktningsväxlingen sker då med hjälp av polväxling. Även för detta ändamål har vi en lämplig aktor. Jalusiaktor 10A med handmanöver För styrning av utrustning med eller utan stegfunktion enligt ovan. Markisaktor 10A med handmanöver För styrning av utrustning utan stegfunktion enligt ovan. Jalusiaktor 24V med handmanöver För styrning av utrustning med polväxling enligt ovan. Bryt-/jalusiaktor 10A En aktor där man för varje kanalpar kan välja mellan 1-jalusifunktion eller 2 reläfunktioner.

12 KNX Dimmeraktorer I princip all typ av dimmerteknik kan användas med KNX. Under gateways har vi placerat DALI-dimmern även om den kanske borde ligga här. Med ett ökat fokus på ljusdesign och de möjligheter som nu finns med LED-teknik stöter vi mer och mer på scen- och teatertekniken DMX även i fastigheter. DMX är ett snabbt och enkelt bussprotokoll som används för styrning av belysning, strålkastare, rökmaskiner och övriga effekter i teater- och showsammanhang. Sammankopplingen löser man med hjälp av en gateway till KNX som vi inte lagerför men som går att ordna vid behov. Universaldimmeraktor Dessa aktorer används för reglering av glödljus, antingen direkt eller via konventionell eller elektronisk transformator. Dimmern har mycket avancerade inställningsmöjligheter och man kan i detalj ange hur dimmerkurvan skall se ut och under hur lång tid den skall dimra i oika lägen. Det kan verka overkill men effekten blir mycket uppskattad när dimmern reglerar ner under samma tid det tar för projektorn att tända upp när man aktiverat bio-läget. De finns i följande utförande: 4x150W Alla kanaler måste matas med samma fas (olika säkring går däremot bra) 2x300W Båda kanalerna måste matas med samma fas (olika säkring går däremot bra) 1x500W 1x1000W Styrenhet 0-10V Dessa dimrar har samma goda funktion som universaldimrarna men är avsedda för reglering av lysrörsarmaturer. De reglerar mellan 0-10V men passar lika väl för att reglera don med 1-10V reglerspänning. Dessa finns i utförande för 1 eller 3 kanaler. DSI-Gateway Vi har tidigare haft och har fortfarande en tredjepartsprodukt i sortimentet för att reglera DSI-don från Tridonic. Framtiden för denna är lite osäker varför vi inte katalogför den i dagsläget.

13 KNX Klimat Under denna rubrik har vi sorterat allt som har med klimatreglering att göra. Förutom rena aktorer hittar man även de designapparater som har integrerad temperaturreglering här. Trend Flex System M System D Tryckknapp med regulator Trend Flex, System M och System D har alla en regulatorknapp i sin designserie. Förutom de vanliga knappfunktionerna kan de alltså även reglera värme- och kylsystem. Apparaterna har en integrerad display där man ser aktuellt och inställt värde och där även yttertemperatur och tid kan visas om man vill. Det gör en enorm skillnad att kunna ersätta ett flertal apparater av olika utseende till en enda i designutförande i ett kontors- eller bostadsrum. På vårt eget kontor i Nyköping har vi denna typ av lösning och i varje kontorsrum kan man ställa in temperaturen, reglera belysningen och köra solskyddsgardinerna från en och samma knapp. Regulator i System M och System D tillhör de apparater som fortfarande behöver en extern busskopplare. Ställmotor Regulatorn är den som känner av temperaturen och bestämmer hur mycket kyla eller värme som skall tillföras. En ställmotor kopplar man till ventilen så att man skall kunna släppa på motsvarande vattenflöde till radiatorn eller kylbaffeln. Ställmotorn ansluts direkt till bussen och behöver ingen annan spänning. Den reglerar flödet steglöst och passar till de flesta ventiler på marknaden. Termoelektriskt ställdon Kallas även för vaxmotor och öppnar eller stänger den anslutna ventilen beroende på om den är spänningssatt eller inte. Det är en enklare lösning än ställmotorn men samtidigt den i särklass vanligaste. Ställdonen finns i utförande för 24V eller 230V och skall kompletteras med lämplig ventiladapter. Värmeaktor Fungerar i princip som en brytaktor men är helt tyst och är konstruerad för extremt många till- och frånslag. Den innehåller även funktioner speciellt anpassade för värmereglering såsom övervakning av regulatorer och ventilmotionering. Till denna aktor ansluter man 230V termoelektriska ställdon.

14 KNX Display Har man mycket funktioner som man vill nå från en central plats är det många gånger bäst att samla alla dessa i en manöverdisplay istället för rader med tryckknappar. De större displayvarianterna erbjuder även andra funktioner såsom tidkanaler, gränsvärdesinställningar, larmhantering etc, vilket gör att de många gånger blir en billigare lösning jämfört med att använda enskilda produkter för dessa funktioner. IP Touch-panel 10 Det senaste flaggskeppet i serien. En 10 touch-display som kan användas med tillbehör för direkt bussanslutning eller för att styra funktioner i en Internetcontroller via den inbyggda webbläsaren. Operativsystemet är Windows CE och den går alltså att använda till fler ändamål än enbart KNX-visualisering. Trots sitt lilla format går det bra att använda den för att surfa på nätet med den begränsningen att den bl a saknar stöd för flash vilket exempelvis krävs för You Tube. Hade det fungerat, hade det ändå inte hjälpt då enheten saknar ljudkort. Bortsett från de begränsningar den har när man jämför den med en persondator är det den utan jämförelse mest kompetenta KNXdisplayen på marknaden. LCD Minitablå MT701 Den här displayen har många år på nacken men är fortfarande mycket populär. Att den saknar stöd för grafisk utformning och endast består av sidor med givna textrader kan ibland kännas trist men å andra sidan blir den då mycket enkel att konfigurera och lika lätt för användaren att hantera. Stalltipset är att den kommer att leva kvar ytterligare en tid framöver. Infodisplay Som ett alternativ till tryckknappar finns en liten display för montage i apparatdosa. Den finns i utförande för System M och System D och då även i de olika färgalternativen. Det är en mycket praktisk lösning att lägga till funktioner som man inte använder så ofta i denna display. Vad man styr framgår i klartext i teckenfönstret och använder man den för att visa enkla driftlarmer kan man även ställa in den så att den indikerar larmet med en akustisk signal.

15 KNX Analoga in- och utgångar Ibland räcker det inte med att styra saker till och från. För ventilationsspjäll, frekvensomformare och liknande kan man behöva ange läget lite mer specifikt och då använder man ofta analoga signaler, exempelvis 4-20mA eller 0-10V (aktiv spänning). Det är vid dessa tillfällen man tar till analoga utgångar. På samma sätt kan man behöva känna av steglösa signaler för att översätta det till ett begripligt värde i KNX-världen. Det kan vara för att känna av mätvärdet från en koldioxidsensor eller en vindriktningsgivare, då tar man hjälp av en analogingång. Analogingång Precis som ovan används den för att känna av analoga signaler. Den funkar ihop med de flesta standardiserade signaltyperna och det vanligaste användningsområdet är för anslutning av olika typer av givare som inte finns i KNX-utförande. I vissa fall används de även som enkel sammankoppling med AVsystem för att göra det möjligt att styra belysningen steglöst från AV-paneler och displayer. Det kan nämnas att det finns bättre sätt att lösa detta problem på, exempelvis genom att använda på marknaden förekommande gateways mot AV-system. Analogutgång Genererar analoga signaler i de flesta standardiserade signaltyperna. Det vanligaste användningsområdet är gissningsvis för steglös reglering av ventilationsspjäll. Jag hade ett samtal för något år sedan då någon använde den för att styra en bagerimaskin, men det lär nog höra till undantagen.

16 KNX Kabel Ofta får vi frågan om det går att använda någon annan kabel än den dedikerade KNX-kabeln när man installerar. Svaren varierar beroende på varför man frågar. I en befintlig byggnad kanske man vill nyttja ett befintligt ledningsnät och lösa vissa funktioner med KNX. Här anser jag att man kan vara pragmatisk och rekommendera installatören att prova så länge isoleringen uppfyller kraven och man inte tummar på personsäkerheten. I en ny byggnad ser jag däremot ingen anledning till att avvika från den rekommenderade kabeln. Hur det än är kan vi ju inte lämna garantier för att det kommer att funka och det är just det som är finessen med att det finns en KNXgodkänd kabel. Om vi specificerar KNX-systemets fysiska egenskaper och säger att man kan dra upp till 1000 m inom ett segment, att apparaterna kan sitta 700 m från varandra och 350 m från en spänningsförsörjning, så måste det baseras på givna förutsättningar. Man har då utgått från ett par olika kabeltyper med givna egenskaper och sagt att det är den typen som skall användas. Att de är KNXgodkända därutöver är ett initiativ från kabeltillverkaren och utgör en större trygghet för kunden. Busskabel halogenfri Den enda kabel vi har i dagsläget är KNX-certifierad och halogenfri. Den finns att beställa både på löpmeter och på trumma 1000 m.

Rörelsevakter/ljusrelä

Rörelsevakter/ljusrelä ARGUS 110 Basic, ARGUS 220 Basic, 220 Timer, 220 Connect ELP05711 ELP05711 ARGUS 110 Basic/ ARGUS 220 Basic E-nummer ARGUS 220 Connect/ ARGUS 220 Timer E-nummer 19 043 24/25 19 043 26/27 Mått: 80x120x70

Läs mer

Dimmerlösningar DIMRA LED MED VERKLIG KOMFORT LED LEDANDE INOM STYRNING. Dimra LED med verklig komfort 1

Dimmerlösningar DIMRA LED MED VERKLIG KOMFORT LED LEDANDE INOM STYRNING. Dimra LED med verklig komfort 1 Dimmerlösningar DIMRA LED MED VERKLIG KOMFORT LEDANDE INOM LED STYRNING Dimra LED med verklig komfort 1 Belysningen blir aldrig bättre än enheten du reglerar den med Tidigare krävde många olika lampor

Läs mer

Modulkomponenter. Belysningsstyrning

Modulkomponenter. Belysningsstyrning 96 Modulkomponenter Belysningsstyrning 97 Närvarodetektor-enkelt och energisparande Närvarodetektor och konstantljusreglering i en komponent klarar att reglera belysningen, beroende på dagsljus och närvaro.

Läs mer

LUXCONTROL DSI V/T. data & instruktion. 2010-04 DSI V/T data & instruktion med reservation för ändringar.

LUXCONTROL DSI V/T. data & instruktion. 2010-04 DSI V/T data & instruktion med reservation för ändringar. UXCOTRO DSI V/T data & instruktion 2010-04 DSI V/T data & instruktion med reservation för ändringar. Digital styrmodul för PCA/TE one4all/pcd DSI-V/T Styrmodul för förstärkning DSI-signalen Styrmodulen

Läs mer

EDL. Enkel DALI-styrning av LED. Styrenheter. Strömförsörjning DALI-bus. Styrdon. scene DOT. push DOT. motion DOT. Dali BUS

EDL. Enkel DALI-styrning av LED. Styrenheter. Strömförsörjning DALI-bus. Styrdon. scene DOT. push DOT. motion DOT. Dali BUS . Enkel DALI-styrning av LED Styrenheter push motion scene Strömförsörjning DALI-bus Dali BUS Styrdon Ljusstyrningssystem - Enkel DALI-styrning av LED Idag blir det allt vanligare att man vill ha full

Läs mer

Motorer & kontroller för solskydd

Motorer & kontroller för solskydd Motorer & kontroller för solskydd Tillsammans är det enklare. Elektronisk radioteknologi Rörmotor C PSF(+) Med elektroniska gränslägen och inbyggd radiomottagare Enkel Programmering Fjärrkontrollen för

Läs mer

LUXCONTROL modulardim

LUXCONTROL modulardim LUXCONTROL modulardim data & instruktion 2010-04 modulardim data & instruktion med reservation för ändringar. Digital styrmodul för PCA/TE one4all/pcd modulardim BASIC Styrmodul för 3 kanaler Styrmodulen

Läs mer

Page: 1 of 14 Title: TouchCenter 2 & 4 Revision: 1 Type: User Manual Author: MK. Användarmanual. TouchCenter 2 & 4

Page: 1 of 14 Title: TouchCenter 2 & 4 Revision: 1 Type: User Manual Author: MK. Användarmanual. TouchCenter 2 & 4 Page: 1 of 14 Användarmanual TouchCenter 2 & 4 Styrsystem för alla typer av solskydd Page: 2 of 14 Innehållsförteckning 1 Detta är TouchCenter... 3 2 Elektrisk anslutning och Elektrisk data... 3 3 Viktig

Läs mer

Trend Renova Senso Aqua-Trend Trend Solid

Trend Renova Senso Aqua-Trend Trend Solid Transistordimmer 3W och 630W för glödljus och elektroniska transformatorer IP20/IP44 ELP01137 ELP05500 P29070 ELP01019 P80477 Trend Renova Senso Aqua-Trend Trend Solid E-nummer E-nummer E-nummer E-nummer

Läs mer

SMARTA HEM STANDARDPAKET

SMARTA HEM STANDARDPAKET SMARTA HEM STANDARDPAKET Eco-Smarta hus med KNX-system Vi bygger Eco-Smarta hus med ett inbyggt system för att styra hemmet, baserat på världsstandarden KNX. Systemet innebär att du kan styra allehanda

Läs mer

Jag håller på att gå KNX-certifieringskurs just nu och försöker sätta mig in i vilka fabrikat som är bäst på olika typer av apparater..

Jag håller på att gå KNX-certifieringskurs just nu och försöker sätta mig in i vilka fabrikat som är bäst på olika typer av apparater.. KNX - Vilka produkter/fabrikat använder ni? Postad av Ronnie Lidström - 22 aug 2017 19:55 Jag håller på att gå KNX-certifieringskurs just nu och försöker sätta mig in i vilka fabrikat som är bäst på olika

Läs mer

LUXCONTROL DSI IR / 2IR

LUXCONTROL DSI IR / 2IR LUXCONTROL / 2IR data & instruktion 2010-04 / 2IR data & instruktion med reservation för ändringar. Digital styrmodul för / / DSI-IR Styrmodul med ingång för IR-fjärrkontroll och envägsomkopplare Upp till

Läs mer

Passion for KNX innovation

Passion for KNX innovation Passion for KNX innovation Touch-MyDesign 2 ZVI-TMDP4 ZN1AC-UPFRCR (122.7 x 90.2 x 12 mm.) TOUCH-MyDesign är en KNX-knappsats med kapacitiva knappar som tillgodoser alla behov, tack vare att varje design

Läs mer

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25

SafetyMOB. Installations och användarmanual för. trådlöst nödstopp - dödmansgrepp. SafePort Marine. Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 Installations och användarmanual för SafetyMOB trådlöst nödstopp - dödmansgrepp Dokument: SM_UM_sv Version: 2014-09-25 SafePort Marine email: info@safeportmarine.se tel: +46 8 501 64 306 www.safeportmarine.se

Läs mer

Installation av fjärrströmbrytare HE842, HE843 och HE862(2).

Installation av fjärrströmbrytare HE842, HE843 och HE862(2). Manual 2 Med HE800 serien kan du enkelt och trådlöst tända och släcka lampor och styra andra elektroniska enheter. Sändarna kan styra enskilda samt grupper av brytare och dimmrar. Den trådlösa kommunikationen

Läs mer

NÄRVARODETEKTORER PD-C360i/24 DUODIMplus

NÄRVARODETEKTORER PD-C360i/24 DUODIMplus NÄRVARODETEKTORER SE PD-C360i/24 DUODIMplus NÄRVARODETEKTORER PD-C360i/24 DUODIMplus TRE ZONER, TVÅ DIMBARA, EN LÖSNING: DUODIMplus HÖGSTA BETYG FÖR ENERGIEFFEKTIVITET DUODIMplus FRÅN ESYLUX FÖRENAR NÄRVARODETEKTOR,

Läs mer

Ta kontroll över solen! Smarta system för fjärrstyrning och automatisering av solskydd.

Ta kontroll över solen! Smarta system för fjärrstyrning och automatisering av solskydd. Ta kontroll över solen! Smarta system för fjärrstyrning och automatisering av solskydd. Vårt användarvänliga system låter dig styra dina solskydd som du vill, när du vill. Fjärrkontroller Sensorer Motorer

Läs mer

RIDÅSENSOR PIR PRESENCE SENSORS. Ridåsensor

RIDÅSENSOR PIR PRESENCE SENSORS. Ridåsensor RIDÅSENSOR PIR PRESENCE SENSORS Ridåsensor Ridåsensor - För port, entré Pirsensorer är oftast konstruerade för att detektera trafik som korsar sensorns detektektionszoner. E-809N är anpassad för placering

Läs mer

2009-11-19. Gäller från tillverkningsvecka 2005.48

2009-11-19. Gäller från tillverkningsvecka 2005.48 ABC-KSUB/KSUB-LIGHT STYR OCH ÖVERVAKNINGSENHET. Gäller från tillverkningsvecka 2005.48 beskrivning: KSUB är en styr och övervakningsenhet avsedd för att styra olika typer av brand/ brandgasspjäll och fläktar

Läs mer

Gira, Giersiepen GmbH & Co. KG 31.01.2014 1 / 10

Gira, Giersiepen GmbH & Co. KG 31.01.2014 1 / 10 Audio Audioaktor 4kanals 0531 00 Audioaktor 4kanals Audioaktor Mono Audio Audioaktor 4kanals 0531 00 Audioaktor 4kanals Audioaktor Stereo Belysning Dimmer 0555 00 Tronic-dimmeraktor 20-500 W Norm ljusreglering

Läs mer

Vill du slippa gå ur bilen vid garaget i mörker och oväder?

Vill du slippa gå ur bilen vid garaget i mörker och oväder? Garageportöppnare Sommer och Aperto garageportö Vill du slippa gå ur bilen vid garaget i mörker och oväder? Med en garageportöppnare slipper du gå ur bilen i regn och rusk bara för att öppna porten. Portöppnaren

Läs mer

Kom igång med din SMART Board. Det praktiska

Kom igång med din SMART Board. Det praktiska Kom igång med din SMART Board Det praktiska Nu när ni fått er nya SMART Board på plats och ni vill börja använda den finns det ett par steg som man bör göra först för att få allt att fungera. I denna guide

Läs mer

IHC Win Programmering

IHC Win Programmering IHC Win Programmering Läs noggrant igenom texterna och utför programmerings exemplen enligt de gråtonade rutorna. INSTALLATION Skärmbilden är indelad i två fönster, "Installation" till vänster och "Funktioner"

Läs mer

Installation och montering av elektriska enheter får bara utföras av kvalificerade elektriker.

Installation och montering av elektriska enheter får bara utföras av kvalificerade elektriker. Best. nr. : 2180 00 Bruksanvisning 1 Säkerhetsanvisningar Installation och montering av elektriska enheter får bara utföras av kvalificerade elektriker. Kan medföra allvarliga kroppsskador, eldsvåda eller

Läs mer

Impressivo och Jussi För utanpåliggande installation

Impressivo och Jussi För utanpåliggande installation Impressivo och Jussi För utanpåliggande installation Effektiv installation oavsett om du bygger nytt, renoverar eller utför tilläggs arbeten. Produktserierna Impres sivo och Jussi finns för väggeller hörnmontage.

Läs mer

Denna användar- och kopplingsguide är en generell guide och de faktiska utföranden kan se något annorlunda ut.

Denna användar- och kopplingsguide är en generell guide och de faktiska utföranden kan se något annorlunda ut. användar- och kopplingsguide denna guide Denna användar- och kopplingsguide är en generell guide och de faktiska utföranden kan se något annorlunda ut. Denna guide visar hur Helvars idimsystem används

Läs mer

Teknisk information. Exxact. Dimrar

Teknisk information. Exxact. Dimrar Framkantsstyrning med triac-teknik används för att reglera resistiva belastningar som glödlampor och lågvoltshalogen över järnkärnetransformatorer Bakkantsstyrning med transistorer används för att reglera

Läs mer

www.telefrang.se Telefrang Smoke Control System Installationsmanual för Midi- och MaxiSmoke 2008-02-18 Sida 1 av 12

www.telefrang.se Telefrang Smoke Control System Installationsmanual för Midi- och MaxiSmoke 2008-02-18 Sida 1 av 12 Telefrang Smoke Control System Installationsmanual för Midi- och MaxiSmoke MaxiSmoke MidiSmoke File: D:\Projekt\SMOKE CONTROL\MIDI SMOKE\Man\Midisystem_inst_man_V01.odt 2008-02-18 Sida 1 av 12 1. Installation

Läs mer

Installations och användarmanual för BFM24TD, BFM24TD-GPS bränsleflödesmätare för diesel

Installations och användarmanual för BFM24TD, BFM24TD-GPS bränsleflödesmätare för diesel Installations och användarmanual för BFM24TD, BFM24TD-GPS bränsleflödesmätare för diesel Dokument: BFM24TD_UM_sv Version: 2014-08-26 SafePort Marine email: info@safeportmarine.se tel: +46 8 501 64 306

Läs mer

swedish LUXOR Total kontroll

swedish LUXOR Total kontroll swedish LUXOR otal kontroll Nya möjligheter för konventionell elektrisk installation LUXOR styrenhet för din bekvämlighet! www.luxor400.com LUXOR gör livet enklare... 2 LYX för alla. Genom att använda

Läs mer

Regulatorer Avfrostningsregulatorer Differentialtermostater Multistegsregulatorer

Regulatorer Avfrostningsregulatorer Differentialtermostater Multistegsregulatorer regulator Regulatorer Avfrostningsregulatorer Differentialtermostater Multistegsregulatorer R Regulator Regulator 2-Steg R38S Elektronisk panelmonterad 2 stegsregulator med touchtangentbord. Reglering

Läs mer

Integrerad ljusreglering. ELS - MDS - EMD - kundanpassat

Integrerad ljusreglering. ELS - MDS - EMD - kundanpassat Integrerad ljusreglering ELS - MDS - EMD - kundanpassat Integrerad ljusreglering Briljant i sin enkelhet Integrerad ljusreglering innebär att hela ljusregleringssystemet (sensor, styrenhet och dimbart

Läs mer

Produktnyheter ABB i-bus EIB

Produktnyheter ABB i-bus EIB Produktnyheter 2003 ABB i-bus EIB ABB I-bus EIB Strömförsörjningsenheter ABB:s sortiment av EIB strömförsörjning är marknadens bredaste och modernaste. Det sträcker sig från 320mA till 640mA med anslutningsmöjligheter

Läs mer

Galaxy Integrerad Fire RIO Med Kvitteringsenhet RS485

Galaxy Integrerad Fire RIO Med Kvitteringsenhet RS485 Tillgängligheten 3 417 01 Göteborg Tel.nr.031-652285 Fax.nr.031-510706 Utfärdad av: Göran Lövgren Galaxy Integrerad Fire RIO Med Kvitteringsenhet RS485 Reviderad: JJO Datum: 2009-12-08 Antal sid: 10 REV

Läs mer

DETEKTORER FÖR AUTOMATION UC-ENHETER FÖR BYGGNADSAUTOMATION

DETEKTORER FÖR AUTOMATION UC-ENHETER FÖR BYGGNADSAUTOMATION DETEKTORER FÖR AUTOMATION SE UC-enheter (12 36 V) DETEKTORER FÖR AUTOMATION UC-ENHETER FÖR BYGGNADSAUTOMATION ALLT DU BEHÖVER UC-SENSORERNA FRÅN ESYLUX SMART SENSORTEKNIK FRÅN BRANSCHEXPERTEN Hållbara

Läs mer

FULL KOLL. på mätdatan överallt

FULL KOLL. på mätdatan överallt FULL KOLL. på mätdatan överallt Mäter Övervakar Larmar Dokumenterar Trådlöst hela vägen. Från givare till basstation till molnet till mobil eller dator Celsicom - systemet Trådlösa radiogivare för t.ex.

Läs mer

Hotell. Designanpassade. produkter från ELKO

Hotell. Designanpassade. produkter från ELKO Designanpassade produkter från ELKO Scandic Grand Central Hotell ELKO vill som ledande leverantör av designprodukter, inom elinstallation, ge dig en helhetsbild av lösningar för hotellmiljöer. I denna

Läs mer

1. Beskrivning av ingående komponenter

1. Beskrivning av ingående komponenter C External 1/9 Installationsmanual för G-CTRL STYRSYSTEM Det här dokumentet beskriver hur G-CTRL styrsystem ska installeras. Manualen är generell och kan därmed användas oavsett om systemet ska användas

Läs mer

Din guide till en bekvämare vardag Vi erbjuder smarta hus för alla

Din guide till en bekvämare vardag Vi erbjuder smarta hus för alla Din guide till en bekvämare vardag Vi erbjuder smarta hus för alla COMPARE-IT COMPARE-IT COMPARE-IT är ett innovativt företag med lång erfarenhet inom byggnadsautomation och smarta hemlösningar. Företaget

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning BRUKSANVISNING S8 s8bruks.doc Innehållsförteckning 1. System S8...2 2.0 Handhavande för kontrollenhet med lysdioder...3 2.1 Koppla till anläggningen...3 2.1.1 Om anläggningen inte går att koppla till...3

Läs mer

ELJO DIMMER. Eljo Dimmerguide

ELJO DIMMER. Eljo Dimmerguide ELJO DIMMER Eljo Dimmerguide Eljo har dimrar för alla typer av laster För glödljus För halogenlampor Här finns dimrar för 300W, 600W och ända upp till 000W. De tre förstnämnda bygger på transistorteknik,

Läs mer

Installationshandbok. Styrsystem 9 30061.1003.S.01. SMD-styrenhet utan frekvensomriktare

Installationshandbok. Styrsystem 9 30061.1003.S.01. SMD-styrenhet utan frekvensomriktare Installationshandbok Styrsystem 9 30061.1003.S.01 2 Installationshandbok Styrsystem 9 Installationshandbok Styrsystem 9 3 Innehåll 1.0 Styrsystem 1.2 Kabel med 5-polig EU-stickkontakt 1.3 Manöverorgan

Läs mer

SENSORSTYRD BELYSNING Närvarovakter - Rörelsevakter - Armaturer - Strålkastare

SENSORSTYRD BELYSNING Närvarovakter - Rörelsevakter - Armaturer - Strålkastare SENSORSTYRD BELYSNING Närvarovakter - Rörelsevakter - Armaturer - Strålkastare Din närvaro - är allt som behövs! Serie Control Pro är en serie av närvaro- och rörelsevakter från Steinel. Serien består

Läs mer

GRAFIK Eye QS trådlösa enheter Styrning av belysning, gardiner och energi

GRAFIK Eye QS trådlösa enheter Styrning av belysning, gardiner och energi Open Preset Close Meeting Video Conference A/V Off GRAFIK Eye QS trådlösa enheter Styrning av belysning, gardiner och energi Foto Nic Lehoux VAD ÄR TRÅDLÖSA GRAFIK EYE QS WIRELESS? Trådlösa GRAFIK Eye

Läs mer

GEIGER-SoftPlusWireless

GEIGER-SoftPlusWireless Produktdatablad GEIGER-SoftPlusWireless radiomotorn som är skonsam mot duken i kassettmarkisen Innehåll Problem och lösning...1 Utformning och särskilda egenskaper...2 Funktioner...5 Kortfattad instruktion

Läs mer

FOR SUCCESSFUL RESULTS

FOR SUCCESSFUL RESULTS PRODUKTNYTT Mars 2016 EL GELIA SE-467 84 Grästorp Sverige Besöksadress: Industrigatan 12 Ordertfn: 0514-588 80 Orderfax: 0514-588 99 order@gelia.se Växeltfn: 0514-588 00 info@gelia.se www.gelia.se FOR

Läs mer

Quick start manual. Smart-House 2015-11-04. Rev 2.0

Quick start manual. Smart-House 2015-11-04. Rev 2.0 Quick start manual Smart-House 2015-11-04 Rev 2.0 Innehåll Förord... 3 Programvara... 4 Hämta programvara... 4 PC krav... 4 Dokumentation... 5 Manualer... 5 Projektdokumentation... 5 Smart-Dupline... 6

Läs mer

IMSE WebMaster. med inbäddad webbserverteknik

IMSE WebMaster. med inbäddad webbserverteknik IMSE WebMaster med inbäddad webbserverteknik IMSE WebMaster är ett unikt TCP/IP baserat system för övervakning, mätning och styrning. Det unika med IMSE WebMaster är att den har inbäddade hemsidor för

Läs mer

JF-Link. Trådlös elmanövrering av hydraulik. Instruktionsbok. Bruksanvisning i original

JF-Link. Trådlös elmanövrering av hydraulik. Instruktionsbok. Bruksanvisning i original JF-Link Trådlös elmanövrering av hydraulik Instruktionsbok Bruksanvisning i original S INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. JF-LINK TRÅDLÖS ELMANÖVRERING AV HYDRAULIK... 5 VENTILBOX... 5 INLÄRNING AV FJÄRRMANÖVRERING...

Läs mer

Lamellgardin. En elegant produkt för reglering av insyn och ljus.

Lamellgardin. En elegant produkt för reglering av insyn och ljus. Lamellgardin En elegant produkt för reglering av insyn och ljus. Haglunds lamellgardiner har ett brett användningsområde. Som solskydd, fördunkling, rumsavskiljning, avskärmning, inredning på kontor, hemma,

Läs mer

LBST-609. NEXA LBST-609 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data

LBST-609. NEXA LBST-609 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data LBST-609 NEXA LBST-609 Skymningsrelä KOMPATIBILITET Den här mottagaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Skymningsrelä med timer för automatisk avstängning. För utomhusbruk

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

Centronic VarioControl VC420-II, VC410-II

Centronic VarioControl VC420-II, VC410-II Centronic VarioControl VC420-II, VC410-II sv Monterings- och bruksanvisning Radiomottagare för infällt montage VC420-II, radiomottagare för utanpåliggande montage VC410-II Viktig information för: Montörer

Läs mer

Manual för Kollektomat

Manual för Kollektomat Manual för Om detta dokument Denna manual är en översikt över vad som behövs göras för att komma igång med. Allting från fysisk transport till installations anvisningar och avstämning ska hanteras av detta

Läs mer

Bruksanvisning i original. Vital 2 och Vital 3. Användarmanual

Bruksanvisning i original. Vital 2 och Vital 3. Användarmanual Bruksanvisning i original Vital 2 och Vital 3 Användarmanual Swedish v1b 2TLC172219401_B Allmänt Vital bygger på ett enkanaligt säkerhetskoncept där ett flertal säkerhetskomponenter (t.ex. givare) kan

Läs mer

Närvaro- och rörelsedetektorer SE

Närvaro- och rörelsedetektorer SE Närvaro- och rörelsedetektorer SE PD-CE- OCH MD-CE-SERIEN NÄRVARO- OCH RÖRELSEDETEKTORER PD-CE- OCH MD-CE-SERIEN DE NYA DETEKTORERNA FÖR INFÄLLD TAKMONTERING PD-CE OCH MD-CE: ENERGIBESPARING I DISKRET

Läs mer

Rambodal DITT NYA HEM! VÄLKOMMEN TILL. Markisexempel. Hur vill du sätta din prägel på ditt hus? för just ditt hus i broschyren

Rambodal DITT NYA HEM! VÄLKOMMEN TILL. Markisexempel. Hur vill du sätta din prägel på ditt hus? för just ditt hus i broschyren Rambodal VÄLKOMMEN TILL DITT NYA HEM! Tillsammans med PEAB erbjuder vi solskyddslösningar som enkelt kan skräddarsys utifrån just dina behov, och integreras med huset samtidigt som det byggs. Vi hjälper

Läs mer

80Nordic++ - marknadens kraftigaste solcellsdrivna åtelbelysning!

80Nordic++ - marknadens kraftigaste solcellsdrivna åtelbelysning! 80Nordic++ - marknadens kraftigaste solcellsdrivna åtelbelysning! Sedan februari 2009 är det lagligt att använda fast belysning på vildsvinsåtlar i Sverige. Därför har vi utvecklat en egen solcellsdriven

Läs mer

Inledning. Metod. Val av maskin. Vanliga funktioner som lätt blir fel

Inledning. Metod. Val av maskin. Vanliga funktioner som lätt blir fel Inledning Studenterna i Id-00 har fått i uppgift att analysera vars en apparat. Vår grupp har valt att analysera en mikrovågsugn, Whirlpool MT 257, som finns på en studentkorridor på Michael Hansens Kollegium

Läs mer

UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR CONTROL SYSTEM. Uponor Control System DEM Ökad komfort och mindre energiförbrukning

UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR CONTROL SYSTEM. Uponor Control System DEM Ökad komfort och mindre energiförbrukning UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR CONTROL SYSTEM Uponor Control System DEM Ökad komfort och mindre energiförbrukning 5070 09 2009 Uponor Control System Radio Dynamic Energy Management (DEM) Uponor Control System

Läs mer

KNX SWEDEN NYBYGGNAD AV KONTOR

KNX SWEDEN NYBYGGNAD AV KONTOR Bilaga 5 SWEDEN NYBYGGNAD AV KONTOR PROJEKT NR: KONSULT-UTBILDNING BILAGA 4 REV ANT AVSEENDE SIGN DATUM Företaget AB Elteknik sledare: : Företaget AB Box 50 090, -vägen 1 145 43 Stockholm Telefon 08-xx

Läs mer

n-abler PRO JOYSTICK Handledning

n-abler PRO JOYSTICK Handledning Underhåll n-abler PRO har inga utbytbara eller reparerbara delar. Om reparation blir nödvändig var vänlig kontakta er leverantör. n-abler PRO JOYSTICK För ytterligare information eller frågor, kontakta

Läs mer

RÖRELSEVAKTER - NÄRVAROVAKTER FRÅNVAROVAKTER

RÖRELSEVAKTER - NÄRVAROVAKTER FRÅNVAROVAKTER PROFFS PÅ SENSOR-PRODUKTER RÖRELSEVAKTER - NÄRVAROVAKTER FRÅNVAROVAKTER generalagent: Karl H Ström AB, tel 036-31 42 40 Ljuset tänds... automatiskt! Vi har mer än 40 års erfarenhet av att utveckla och

Läs mer

Sprang på den här sidan; www.kickstarter.com/projects/limemouse/l...ight-bulb-reinvented

Sprang på den här sidan; www.kickstarter.com/projects/limemouse/l...ight-bulb-reinvented Intressant produktidé Postad av Friedrich Lossien - 24 sep 2012 19:54 Sprang på den här sidan; www.kickstarter.com/projects/limemouse/l...ight-bulb-reinvented Grymt häftig produktidé. Hoppas det är en

Läs mer

Introduktion. Temperatursändarens finesser

Introduktion. Temperatursändarens finesser Introduktion Gratulerar till köpet av denna fjärrstyrda temperaturstation med radio-kontrollerad tid. Att använda denna produkt är enkelt och okomplicerat, men var vänlig och läs denna bruksanvisning så

Läs mer

BRUKSANVISNING. Modell: LMDT-810 Rörelsevakt / IR som sänder självlärande kodsignal till ansluten Nexa mottagare

BRUKSANVISNING. Modell: LMDT-810 Rörelsevakt / IR som sänder självlärande kodsignal till ansluten Nexa mottagare BRUKSANVISNING Modell: LMDT-810 Rörelsevakt / IR som sänder självlärande kodsignal till ansluten Nexa mottagare FUNKTIONER: * 67 miljoner kodkombinationer, inga störningar från grannarna. * Enkel användning,

Läs mer

Operatörsmanual JPI Driftpanel

Operatörsmanual JPI Driftpanel Operatörsmanual JPI Driftpanel 2008 JEFF Electronics AB Sida 1(10) Innehåll Produktserie Kombi- och Driftspanel... 3 Datainsamling-/Displayenhet... 3 JPI Driftpanel... 4 JPDM Datainsamlingsenhet, master...

Läs mer

TRITON. Styrutrustning för brandskydd

TRITON. Styrutrustning för brandskydd Styrutrustning för brandskydd TRITON KSUE TRITON SUSB-E8 TRITON KSUA TRITON KSUB TRITON KSUC TRITON SUSA Kopplingsbox TRITON KBOX Rökdetektor TRITON KD Rökdetektor TRITON RD Styrsystem TRITON KSUA Hanterar

Läs mer

Ljudsensor För trådlös avlyssning av brandvarnare. Ansluts i kortänden av spisvakten och stänger automatiskt av spisen/hällen vid larm.

Ljudsensor För trådlös avlyssning av brandvarnare. Ansluts i kortänden av spisvakten och stänger automatiskt av spisen/hällen vid larm. För ännu större säkerhet och användbarhet utökar du enkelt funktionen hos Rutabs spisvakter med våra trådlösa eller fasta tillbehör. Vi förser bland annat Sveriges omsorgsenheter, bostadsrättsföreningar,

Läs mer

Belysning i en utbyggnad Postad av Patrik Hedlund - 16 nov 2012 17:21

Belysning i en utbyggnad Postad av Patrik Hedlund - 16 nov 2012 17:21 Belysning i en utbyggnad Postad av Patrik Hedlund - 16 nov 2012 17:21 Bilder från en utbyggnad jag gjorde innan semestern. Blev rätt mycket, men jäkligt bra! Tyvärr så går det ju inte att uppleva belysning

Läs mer

Vattenfelsbrytare esystop flow

Vattenfelsbrytare esystop flow 151217 sida 1 av 3 Installationen bör utföras av en fackman. Vattenfelsbrytaren esystop flow är anpassad till branschregler Säker Vatteninstallation. För installation av och sensor i systemet se separat

Läs mer

Omgivnings temperatur. Drift: -5 C till +45 C. Lagring: -25 C till +55 C. Transport: -25 C till +70 C. Luftfuktighet: Max 93 % EU Direktiv: Symbol

Omgivnings temperatur. Drift: -5 C till +45 C. Lagring: -25 C till +55 C. Transport: -25 C till +70 C. Luftfuktighet: Max 93 % EU Direktiv: Symbol P2670 Manöverenhet tan Senso Art. nr. 20 06 078 E 7 586 Färg Vit 3. Teknisk information Initiering: Telegram sänds tidigast 6 sekunder efter initiering. indikeringselement: Manöverelement: En grön LED

Läs mer

Installation av digitala enheter

Installation av digitala enheter Installation av digitala enheter Wallpad Digital fastighetsbox Integration DinBox 02 DinBox Installation av digitala produkter 2015 Generella riktlinjer för kabeldragning Allmän information Elektroniska

Läs mer

LBST-604. NEXA LBST-604 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data. Uppdaterad: 23 feb 2015 1 av 7

LBST-604. NEXA LBST-604 Skymningsrelä. Säkerhet. Tekniska data. Uppdaterad: 23 feb 2015 1 av 7 LBST-604 NEXA LBST-604 Skymningsrelä KOMPATIBILITET Den här mottagaren fungerar med alla självlärande Nexa-mottagare. FUNKTIONALITET Skymningsrelä med timer för automatisk avstängning. För utomhusbruk

Läs mer

Passion for KNX innovation

Passion for KNX innovation Passion for KNX innovation Square TMD-Display 2 ZVI-SQTMDD (90.2 x 90.2 x 12 mm.) ZVI-SQTMDD (90.2 x 90.2 x 12 mm.) Square TMD-Display är en kapacitiv rumskontroller med 5 multifunktionsknappar och 1.8

Läs mer

NÄRVAROSTYRDA BELYSNINGSLÖSNINGAR EN Ny DIMENSION

NÄRVAROSTYRDA BELYSNINGSLÖSNINGAR EN Ny DIMENSION corridorfuctio ÄRVROSTYRD EYSIGSÖSIGR E y DIMESIO Genialiska driftdon med många fördelar Tridonictco är sedan länge känt för intelligenta lösningar med en funktionalitet i toppklass. Det visar inte minst

Läs mer

SEHA-SLV/U Styr- och övervakningsenhet

SEHA-SLV/U Styr- och övervakningsenhet (Slavenhet) ingår i vårt SART-system, övriga produkter som ingår är huvudenhet SEHA-CO, slavenhet SEHA-RD och SEHA-SLQ/R. Slavenhet till huvudenhet SEHA-CO för individuell styrning och övervakning av spjäll

Läs mer

Elektronikinsatser. För standard och utanpåliggande serier, elektronikinsatser/komponenter

Elektronikinsatser. För standard och utanpåliggande serier, elektronikinsatser/komponenter För standard och utanpåliggande serier, elektronikinsatser/komponenter Elektronikkomponenter öppnar upp nya möjligheter för moderna fastighetsinstallationer. Elektroniska apparater av hög kvalitet från

Läs mer

.00 E00. Innehåll: Kablage allmänt. Tillägg för drift Radiostyrning Igångkörning Programmering Vinschradio Elschema Felsökning

.00 E00. Innehåll: Kablage allmänt. Tillägg för drift Radiostyrning Igångkörning Programmering Vinschradio Elschema Felsökning B-555300..00 E00 Joystickstyrning för kran manual. Innehåll: Kablage allmänt Kablage anslutning & funktion Tillägg för drift Radiostyrning Igångkörning Programmering Vinschradio Elschema Felsökning B-555300..00

Läs mer

Kraftsamlingen. Ny teknik i ditt hem. Vinn en fjällvecka för hela familjen. Kundförmåner. Det är bara LED som gäller. Tipsa oss om dina vänner

Kraftsamlingen. Ny teknik i ditt hem. Vinn en fjällvecka för hela familjen. Kundförmåner. Det är bara LED som gäller. Tipsa oss om dina vänner Kraftsamlingen Information och erbjudanden från Dalakraft november 2015 Tipsa oss om dina vänner Vinn en fjällvecka för hela familjen Ny teknik i ditt hem Det är bara LED som gäller Kundförmåner Stockholmspaketet

Läs mer

PARASOLTM. - Applikationsguide PARASOL VAV PARASOL. ADAPT Parasol. Komfortmoduler för konferensrum och kontor. www.swegon.com

PARASOLTM. - Applikationsguide PARASOL VAV PARASOL. ADAPT Parasol. Komfortmoduler för konferensrum och kontor. www.swegon.com TM - Applikationsguide Komfortmoduler för konferensrum och kontor VAV ADAPT Parasol www.swegon.com En lösning för varje behov Bilden nedan är ett exempel på hur man kan använda olika Parasol-produkter

Läs mer

Albany RapidRoll 3000-serien Högpresterande industriportar inomhus och utomhus för tillverkningsindustrin. Tekniskt datablad

Albany RapidRoll 3000-serien Högpresterande industriportar inomhus och utomhus för tillverkningsindustrin. Tekniskt datablad Albany RapidRoll 3000-serien Högpresterande industriportar inomhus och utomhus för tillverkningsindustrin Tekniskt datablad 1 Albany RapidRoll 3000-serien Albany RapidRoll 3000-serien kännetecknas av en

Läs mer

Laicy LED plafond 4. Lokomo LED plafond 6. Lumina LED plafond 8. Miro LED plafond 10. Merko LED plafond 12. Lennox LED plafond 14

Laicy LED plafond 4. Lokomo LED plafond 6. Lumina LED plafond 8. Miro LED plafond 10. Merko LED plafond 12. Lennox LED plafond 14 Belysningskatalog 2015 om alento ALENTO är ett nystartat företag med målmedveten inriktning på att formge, utveckla och producera belysningsarmaturer byggda kring den allra senaste LED-tekniken. Nuvarande

Läs mer

Laicy LED plafond 4. Lokomo LED plafond 6. Lumina LED plafond 8. Miro LED plafond 10. Merko LED plafond 12. Lennox LED plafond 14

Laicy LED plafond 4. Lokomo LED plafond 6. Lumina LED plafond 8. Miro LED plafond 10. Merko LED plafond 12. Lennox LED plafond 14 BELYSNINGSKATALOG 2015 OM ALENTO ALENTO är ett nystartat företag med målmedveten inriktning på att formge, utveckla och producera belysningsarmaturer byggda kring den allra senaste LED-tekniken. Nuvarande

Läs mer

LAN 63 Masterpanel. LAN 63 Larmpanel Master. Tekniska data Insignal

LAN 63 Masterpanel. LAN 63 Larmpanel Master. Tekniska data Insignal LAN 63 Masterpanel LAN 63 Larmpanel Master LAN 63 innehåller som standard möjligheten att programmeras för drift eller larm. Litet format; endast 129 x 70 x 27 mm (inbyggnadsdjup 20 mm). 12 larmingångar.

Läs mer

E-NUMMERFÖRTECKNING SNABBGUIDE

E-NUMMERFÖRTECKNING SNABBGUIDE SNABBGUIDE NYA PRODUKTER GLASRAMAR M-PLAN Glas flerfack! Designserien M-PLAN Glas finns numera med flerfacksramar upp till 5 fack i 6 olika färger! Du kan nu med andra ord göra en genomgående snygg installation

Läs mer

Sakernas Stadsnät. En ny tjänsteplattform för öppna stadsnät

Sakernas Stadsnät. En ny tjänsteplattform för öppna stadsnät Sakernas Stadsnät En ny tjänsteplattform för öppna stadsnät Sammanfattning i punkter Vad? Kalejdo har i samarbete med Indentive, Saab Combitech och CTS byggt en öppen tjänsteplattform för Internet-Of-Things

Läs mer

Fönsterjalusier. Miljontals européer har i årtionden uppskattat de många fördelar som fönsterjalusier erbjuder.

Fönsterjalusier. Miljontals européer har i årtionden uppskattat de många fördelar som fönsterjalusier erbjuder. Fönsterjalusier Fönsterjalusier Miljontals européer har i årtionden uppskattat de många fördelar som fönsterjalusier erbjuder. Fönsterjalusier är unika i det att de erbjuder så många egenskaper i en och

Läs mer

Genomtänkta Installations System

Genomtänkta Installations System Genomtänkta Installations System Din leverantör Dagens installationssystem bygger på europeiska normer. Vi anpassar dem åt dig. Se fördelarna med en systemleverantör Vi kommer till dig och visar fördelarna

Läs mer

Övervakningssystem EKO-MKE/SKE

Övervakningssystem EKO-MKE/SKE Övervakningssystem EKO-MKE/SKE Beskrivning generellt Styr- och övervakningssystem EKO-MKE/SKE är avsett att användas för automatisk övervakning och funktionskontroll av brand-/brandgasspjäll, brandgasspjäll

Läs mer

AUTOMIX 30 Reglersystem för vattenburen värme

AUTOMIX 30 Reglersystem för vattenburen värme AUTOMIX 30 Reglersystem för vattenburen värme 2004.02 MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING ALLMÄNT AUTOMIX 30 är en avancerad, elektronisk shuntautomatik för radiator- och golvvärmeanläggningar. Installationen

Läs mer

Fastigheten ägs och förvaltas av Akademiska Hus med IVL Svenska Miljöinstitutet som hyresgäst.

Fastigheten ägs och förvaltas av Akademiska Hus med IVL Svenska Miljöinstitutet som hyresgäst. IVL Kortfakta Adress: Valhallavägen 81 Anläggninsnummer: A0043002 Byggår: Arkitekt: Erik Lallerstedt Allmänt Husansvar Fastigheten ägs och förvaltas av Akademiska Hus med IVL Svenska Miljöinstitutet som

Läs mer

Installationsguide. För att installera mjukvara och hårdvara, följ nedanstående anvisningar.

Installationsguide. För att installera mjukvara och hårdvara, följ nedanstående anvisningar. Installationsguide För att installera mjukvara och hårdvara, följ nedanstående anvisningar. Inkoppling av Logger 2020 eller SunLogger 2020 mot PC/LoggerSoft 1. Logger 2020 ansluts alltid via en router,

Läs mer

BOLTHi INTELLIGENT RÖRELSEDETEKTOR MED SVÄNGBAR STRÅLKASTARE, KAMERA OCH LARM

BOLTHi INTELLIGENT RÖRELSEDETEKTOR MED SVÄNGBAR STRÅLKASTARE, KAMERA OCH LARM BOLTHi INTELLIGENT RÖRELSEDETEKTOR MED SVÄNGBAR STRÅLKASTARE, KAMERA OCH LARM BRUKSANVISNING Vänligen läs alla instruktioner innan installationen ÖVERBLICK 00701/00708 med kamera (480x640 pixlar) och 00707

Läs mer

GLOW LED DOWNLIGHT! PRODUKTINFORMATION

GLOW LED DOWNLIGHT! PRODUKTINFORMATION GLOW LED DOWNLIGHT PRODUKTINFORMATION MondeVerde AB Östhammarsgatan 74 115 28 Stockholm +46 8 760 80 50 info@mondeverde.com www.mondeverde.se sida "1 Innehåll Glow LED downlight... Fördelar... Applikationer...

Läs mer

Inte någon komplett anläggning så, utan specifika smarta styrningar/lösningar på problem som ni kommit på?

Inte någon komplett anläggning så, utan specifika smarta styrningar/lösningar på problem som ni kommit på? Era bästa KNX styrningar! Postad av Åke Gustafsson - 24 mar 2012 21:00 Vad är era smartaste KNX-lösningar? Inte någon komplett anläggning så, utan specifika smarta styrningar/lösningar på problem som ni

Läs mer

MMAir, -trådlös rumstemperaturreglering

MMAir, -trådlös rumstemperaturreglering MMAir, -trådlös rumstemperaturreglering Enkel att montera Solcellsdrivna givare Programmerbara Kapslingsklass: CE godkänd IP20 Beskrivning MMAir Användningsområde MMA s trådlösrumsreglering används för

Läs mer

Trådlöst brandlarm. Systembeskrivning. Innehållet i detta dokument kan komma att ändras utan föregående varning. Honeywell Life Safety Sweden

Trådlöst brandlarm. Systembeskrivning. Innehållet i detta dokument kan komma att ändras utan föregående varning. Honeywell Life Safety Sweden Trådlöst brandlarm Honeywell Life Safety Sweden Systembeskrivning Innehållet i detta dokument kan komma att ändras utan föregående varning. Systembeskrivning trådlöst brandlarm Funktion Systemet tillhandahåller,

Läs mer

THANGRAM STILRENT OCH SLIMMAD PORTTELEFON FÖR MEDELSTORA FASTIGHETER

THANGRAM STILRENT OCH SLIMMAD PORTTELEFON FÖR MEDELSTORA FASTIGHETER THNGRM STILRENT OCH SLIMM PORTTELEFON FÖR MEELSTOR FSTIGHETER INTERNETPROTOKOLL 2-trådsbus Thangram är vår tunnaste porttelefon. Bygger endast 25 mm utanpåliggande och 2 mm vid infällt montage. Porttelefonen

Läs mer

P R E S S M E D D E L A N D E

P R E S S M E D D E L A N D E Massor av nyheter! KABE Husvagn 2012 Raden av nyheter till modellåret 2012 skulle kunna göras nästan hur lång som helst. Utvecklingsavdelningen i Tenhult har verkligen inte legat på latsidan, det sista

Läs mer