BROMMAGYMNASTERNA - Sveriges största gymnastikförening -

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BROMMAGYMNASTERNA - Sveriges största gymnastikförening -"

Transkript

1 1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE BROMMAGYMNASTERNA - Sveriges största gymnastikförening -

2 2 V E R K S A M H E T S B E R Ä T T E L S E Styrelsen för Brommagymnasterna får härmed avge följande verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 1/ / FORMALIA Styrelsen Styrelsen som valdes vid årsmötet den 11 november 2013 har haft följande sammansättning. Ordförande Kjell O Johansson Sekreterare Anna-Maria Sandén Övriga ledamöter David Ahlin ( avgått under året ) Agneta Arledal Helena Butén Linda Hestman Tarja Laaksonen-Rodmar Ulf Hermanson Samell Per Sjöstrand Susanne Östberg Revisorer Ordinarie Suppleanter Anders Saxon och Mia Brejcha Johanna Cavallius och Lena Waessman Valberedning Sammankallande Ledamöter Per-Eric Lindgren Johanna Borgström, Therese Säterfält Sammanträden Styrelsen har haft 7 protokollförda sammanträden och Arbetsutskottet 6. Därtill kommer flera sektionsmöten, kommittésammanträden och ledarmöten av olika slag.

3 3 Medlemsredovisning Föreningen har närmare medlemmar varav är aktiva i våra olika grupper. BG är därmed fortfarande en av Sveriges största gymnastikföreningar. Fördelning av aktiva medlemmar på åldersgrupper och kön: 2013/14: Ålder Ledare Totalt Pojkar Flickor Totalt Antalet aktiva medlemmar har under året sjunkit något på grund av att vår Cheerleadingsektion beslöt sig för att starta en egen förening. Då vi redan hade lokaler för hela den verksamheten beslöt vi oss att låta de cheerleaders som önskade vara kvar i föreningen och bedriva en verksamhet i mindre skala. Vi startade dessutom ett stort antal gymnastikgrupper i lokalerna varför fler barn ur kön erbjöds gymnastiktränig. Tyvärr har vi ändå drygt barn och ungdomar i vår kö vilket främst beror på lokalfrågan. Det saknas många ändamålsenliga lokaler för gymnastikträning samt erforderliga gymnastikredskap. Ledare och grupper Nästan 400 ledare och assistentledare har under året tränat 108 grupper i Västerort och 20 grupper på Ekerö. Ekonomi Föreningen har en god ekonomi. Det kommunala och statliga stödet är viktigt även om det utgör en allt mindre del av föreningens intäkter. Då vi inte erhåller något bidrag till våra barngrupper blir kostnaden för dessa grupper högre än för våra andra grupper. Vår självfinansieringsgrad är hög genom att vi aktivt arbetar med att finna egna inkomstbringande projekt. Föreningens totala intäkter uppgick till över 9 miljoner kronor varav kommunala och statliga bidrag uppgick till ca 1 miljon kronor. Därtill kommer 0 - taxan för träningslokalerna. Årets överskott blev drygt kronor med en balansomslutning på ca 11 miljoner kronor.

4 4 VERKSAMHETSÖVERSIKT Målsättning Föreningens målsättning är att bedriva gymnastik för alla. Vår strävan är att alla våra gymnaster skall finna den grupp som bäst passar vars och ens förutsättningar och ambitioner. Föreningen erbjuder idag de flesta former av gymnastik. Från barn- och vuxen /barngymnastik, ungdomsgymnastik till trupptävlingsgymnastik för flickor och pojkar, artistisk tävlingsgymnastik för pojkar och parkour. Föreningen har också ett eget helägt träningscenter med fullt utbyggt gym - BG Bromma Träningscenter AB. Träningscentret drivs i aktiebolagsform då denna företagsform är mest lämplig för denna verksamhet. Brommagymnasternas värdegrund Föreningens värdegrund är Glädje Respekt - Utveckling. Dessa värdegrunder fungerar som ledstjärnor för föreningen liksom för alla våra ledare och aktiva. Gymnastik skänker Glädje och välbefinnande till den aktive såväl som till betraktaren. Att följa gymnastens Utveckling och se hur denne övervinner sina tidigare begränsningar är fantastiskt på många sätt, inte minst för gymnasten själv som lär för livet. Respekt för vår idrott och alla dess svårigheter är en förutsättning för att bli en bra gymnast. Våra ledare vägleder våra aktiva att just visa respekt inför gymnastiken, men även i relation till varandra och omvärlden. På så sätt fostras våra aktiva i en utvecklande gemenskap som skapar den Glädje som gymnastik står för. Gymnastik är som sagt det bästa som finns. Försäkringar Medlemmar som betalt årsavgift har genom klubbens försorg varit försäkrade. Försäkringsbolaget ersätter skador till följd av olycksfall vid föreningens träningar och uppvisningar under ledares uppsikt, vid tävlingar för föreningen samt under färd till och från träning, uppvisningar och tävlingar. Svenska Gymnastikförbundets mer omfattande elitförsäkring ingår i tävlingslicensen som är obligatorisk för alla gymnaster som tävlar samt för de som tränar trampetthopp med överslag eller svårare övningar. För de medlemmar som tränar och tävlar i cheerleading tecknas en försäkring via Svenska Cheerleaderförbundet.

5 5 Ekerö-sektionen Ekerö-sektionen har under verksamhetsåret haft sammanlagt 20 grupper. Antalet Ekerömedlemmar är 421 varav 353 tränar på Ekerö Alla intresserade barn och ungdomar har tyvärr inte kunnat beredas plats beroende på lokalbristen. Kön på Ekerö växer för varje år och är nu 292 barn och ungdomar Styrelsen vill framföra ett varmt tack till Ekerö Fritidskontor för värdefullt stöd och ett fint samarbete. Anställda Utöver verksamhetschef, Maria Ling, har klubben tre heltidsanställda på kansliet. Sussi Kuul ekonom och två konsulenter Malena Östberg och Markus Thorn som alla kan ägna sig på heltid till klubbens utveckling och vara ett stöd till våra sektionsansvariga. Föreningen har under året också haft också fem heltidsanställda och tre deltidsanställda tränare. Alexander Manyakin (chefstränare manl AG), Lena Manyakina, Aleh Navakunski, Sergej Rumbutis på AG-sidan och Alexander Kuzmin som delar sin tjänst mellan AG och truppgymnastik. Kasper Juul Frederiksen är huvudtränare för manlig truppgymnastik. Henrik Gerby och Mathilda Carlsson har haft deltidsanställning under året inom truppsidan.. Alla anställningar har skett utan arbetsmarknadspolitiska bidrag. Ledarutbildning / Tränarutbildning Ledarutbildningen och ledarutvecklingen utgör en viktig del i föreningens verksamhet. Utöver egna kurser och ledardagar har många av våra ledare genomgått kurser anordnade av Svenska Gymnastikförbundet och Stockholms Gymnastikförbund. Klubben har också egen mycket omfattande kursverksamhet. Bl a har baskurser och stegkurser anordnats i egen regi. Ledare / Tränare Vi saknar tränare till någon grupp annars är ledarsituationen tillfredsställande. Alla grupper har under året haft minst två tränare, men flertalet grupper som tränar på en mer avancerad nivå har tre tränare. Därigenom kan verksamheten i grupperna bedrivas på ett för gymnasterna mera aktivt och stimulerande sätt samtidigt som det garanterar hög kvalité i verksamheten. Genom att vi har flera tränare i varje grupp så elimineras också risken att med kort varsel behöva ställa in något gymnastikpass.

6 6 Profilgruppen Profilgruppens ambition är att vi alltid ska ha både tävlingskläder och andra klubbkläder som känns rätt i tiden och alltid följer föreningens färger men som inte blir omoderna alltför snabbt. Kläder som de aktiva kan trivas med och som är representativa ute på tävlingar, uppvisningar mm. Under det gångna året har vi utökat sortimentet av profilprodukter från VeraSport med bl.a. en trolley, samt fört diskussioner angående ytterligare utökning. Vi har tagit fram en body för manligt AG samt en basdräkt för nybörjare för både flickor och pojkar. Under det gångna året har Profilgruppen med hjälp av en speciell arbetsgrupp jobbat med att ta fram nya tävlingsdräkter för SM-lagen. Förhoppningsvis kommer detta att kunna slutföras under våren Profilgruppen har under året bestått av Arnulf Langlet, Notte de Turville, Mia Brejcha och Susanne Östberg. Barn & Ungdomssektionen. Barn- och Ungdomssektionen har haft de sedvanliga arrangemangen under verksamhetsåret bland annat klubbmästerskap, lägerverksamhet, genrep för föreningsuppvisningen och märkestagning. Klubbmästerskapet 23 november hade 30 deltagande lag. Detta arrangeman har vuxit varje år och därför behövs många som ställer upp och hjälper till. Ett stort tack till alla som hjälpt till och ett särskilt tack till Paula Jacob som hållit i arrangemanget. Under året som gått har vi också haft det traditionella och uppskattade sommarlägret i Katrineholm med 113 deltagare och ett dagläger på sportlovet med 80 deltagare Det har också startats nya läger, flera dagläger under sommarlovet med total 180 deltagare och ett ytterligare ett dagläger startades under höstlovet med 80 deltagare. Ett stort tack till alla ledare som varit med och sett till att alla läger blivit uppskattade. Några av sektionens fortsättningsgrupper har anordnat egna läger bland annat i Järfälla, Västerås och Katrineholm. Fortsättningsgrupperna har också deltagit i tävlingar, både KM och föreningstävlingar. Några veckor innan föreningsuppvisningen hade vi genrep i Blackebergshallen, där våra barn- och ungdomsgrupper får möjlighet gå igenom den programpunkt som de ska delta i under föreningsuppvisningen. Märkestagningen hölls i år i Vällingbyhallen och som vanligt var det många, 352 gymnaster, som ville försöka att ta ett gymnastikmärke. Även detta arrangemang behöver många som hjälper till. Ett stort tack till alla er som hjälpte till detta år.

7 7 I början av juni arrangerades prova-på-dagar för de som står i föreningens kö. 142 anmälde sig och det var många glada barn som kom för att prova på gymnastik. Under våren så hölls ledarmöten på kansliet. Då vi har många ledare så valde vi detta år att samla ledare som har samma åldersgrupp på sina gymnaster. Tävlingsverksamhet Klubbens tävlingsgymnaster inom både truppgymnastik och artistisk gymnastik har under det gångna verksamhetsåret haft fortsatt stora framgångar. Manlig truppgymnastik och mixed Den manliga truppsektionen har under året bestått av fyra tävlingstrupper; en kombinerad JSM/SM-trupp, en USM-trupp och en yngre RM-trupp. En mixedtrupp har också satts samman med gymnaster ur SM-trupperna för att ge fler av klubbens seniorgymnaster internationell tävlingsvana på NM 2013 i Odense. Därtill har funnits två yngre förberedande tävlingsgrupper i en gemensam satsning mellan trupp och AG att få fler killar till tävlingsgymnastiken. Bland verksamhetsårets främsta nationella tävlingsresultat kan nämnas guld i JSM och SM för herrar, samt ett silver i USM pojkar. Killarna i JSM -truppen knep under året det 6:e JSM-guldet på raken. Seniorerna försvarade också SM-guldet som förutom 2012 varit i klubbens ägo sedan För första gången deltog klubben också med två herrlag på SM. Guld på NM i herrklassen Internationellt skrev SM-truppen historia genom att för första gången i klubbens historia vinna NM för seniorer. Vid tre tidigare tillfällen har klubben vunnit JNM, men på seniorsidan har det som mest blivit en andra plats vid NM och EM. Mixedtruppen på NM lyckads i den hårda konkurrensen erövra NM-bronset. Baserat på säsongens tävlande konstateras att Brommagymnasterna även i år är den enda föreningen med manlig representation på alla klasser i SM-stegens tre nivåer USM, JSM och SM samt Riksmästerskapen/Rikscupen. De senaste årens framskjutna tävlingsresultat på alla tävlingsnivåer är en produkt av ett långsiktigt arbete med försörjningen av gymnaster, kompetenta och erfarna tränare och inte minst talangfulla och ambitiösa gymnaster. Några av våra äldre JSM/SM-killar är både gymnaster samtidigt som de är tränare för våra yngre tävlingsgymnaster.

8 8 I det följande redovisas de främsta nationella och internationella tävlingsresultaten i pojkherr- och mixedklasserna: Tävling Placering NM herrar, 9 november 2013, Odense, Danmark 1 NM mixed, 9 november 2013, Odense, Danmark 3 Rikscupen pojkar, 1 december 2013, Halmstad 6, 8 JSM herrar, 7-8 december 2013, Uppsala 1 Junior-NM, 12 april 2014, Reykjavik, Island 3 RM pojkar, april 2014, Järfälla 4 Juniorcupen, maj 2014, Höganäs (JEM-kval) 1 Svenska cupen, maj 2014, Höganäs 1 Grencup tumbling senior, maj 2014, Höganäs 1, 5 Grencup trampett senior, maj 2014, Höganäs 1, 3 Grencup fristående senior, maj 2014, Höganäs 3 Grencup tumbling junior, maj 2014, Höganäs 2 Grencup trampett junior, maj 2014, Höganäs 1 Grencup fristående junior, maj 2014, Höganäs 1 RT pojkar, 25 maj 2014, Lund 5 USM pojkar, 7-8 juni 2014, Vendelsö 2 SM herrar, 5-6 juli 2014, Borås (SM-veckan) 1, 4 Utöver ovanstående har framförallt de yngre trupperna framgångsrikt deltagit i flertalet regionala trupptävlingar i Stockholmsområdet. Kvinnlig truppgymnastik Under året som gått har den kvinnliga truppsidan bestått av en SM-trupp, en JSM-trupp, en större USM-trupp, en stor tredelad RM-trupp (nivå 1) samt två förberedande tävlingstrupper med gymnaster födda 2004 och Under verksamhetsåret har de kvinnliga trupperna legat på en totalt sett hög nivå med resultatförbättringar på framförallt JSM. Det senare som ett resultat av att en separat JSM-trupp skapades i starten av hösten Seniortruppen fick i år en fjärdeplats på SM efter att ha fått två allvarligare skador under kvalet. Marginalen till 3:e platsen som krävdes för SM-final var endast 0,2 poäng. På USM försvarades fjolårets USM-silver.

9 9 Inför hösten planeras också en ny förberedande tävlingstrupp med gymnaster födda Generellt har vi fortsatt ett stort intresse för Brommagymnasternas kvinnliga trupper med flera gymnaster från andra föreningar som valt att söka sig till klubben. Detta hade inte varit möjligt utan SM-truppens framgångar de senaste åren. Här redovisas de främsta nationella tävlingsresultaten för de kvinnliga trupperna: Tävling Placering JSM damer, 7-8 december 2013, Uppsala 3 Juniorcupen, maj 2014, Höganäs 3 Svenska cupen, maj 2014, Höganäs 2 Grencup tumbling senior, maj 2014, Höganäs 2, 9 Grencup trampett senior, maj 2014, Höganäs 2, 6 Grencup fristående senior, maj 2014, Höganäs 2, 6 Grencup tumbling junior, maj 2014, Höganäs 5 Grencup trampett junior, maj 2014, Höganäs 4 Grencup fristående junior, maj 2014, Höganäs 4 USM flickor, 7-8 juni 2014, Vendelsö 2 SM herrar, 5-6 juli 2014, Borås (SM-veckan) 4, 6 Utöver ovanstående har framförallt de yngre trupperna framgångsrikt deltagit i flertalet regionala tävlingar. Landslag på EM för seniorer / Föreningssamarbete för juniorerna En stor del av de truppgymnaster som var med i de första svenska seniorlandslagen 2012 kom även med i bruttotruppen inför EM Därutöver har en rad nya gymnaster från klubben tagit plats. Nya i landslagen för 2014 är Matilda Turfors, Fredrik Cederlund och Patrik Gustafsson i mixedlaget samt Therese Forsmark, Minora Bristedt och Maja Isaksson i damlaget. Charles Fritzen, Niclas Butén, Stefan Höög, Simon Nyberg, Lucas Bodin, Jacob Melin och Michael Ström tillhör herrlaget och Jenny Engström och Elias Händig mixedlaget. Totalt 10 killar och 5 tjejer var involverade i landslagen på seniorsidan vilket motsvarar mer än 1/3 av alla gymnaster i det svenska trupplandslaget. Detta är ingen annan förening i närheten av att kunna uppvisa. När det gäller herrarnas kval till JEM vann Brommagymnasterna kvalet i samband med Juniorcupen. För att kunna skapa ett än mer konkurrenskraftigt lag vid JEM tog klubben initiativet till ett nära föreningssamarbete med GF Fram från Helsingborg och Järfällagymnasterna från Stockholm. Gymnastikförbundet godkände detta upplägg och

10 10 en samverkansgrupp under ledning av Sandra Nilsson från Brommagymnasterna planerade träningar och tävlingsförberedelser. Den gemensamma tävlingstruppen kom att bestå av 12 killar, varav 6 från Brommagymnasternas JSM-trupp. Anställda tränare Tävlingstrupperna tränas av 40-talet tränare varav den absoluta merparten är fritidstränare. Flera av klubbens friståendetränare tillhör utan tvekan toppskiktet av trupptränare i Sverige. Som ett exempel kan nämnas att Jonas Juhl Christiansson under 2014 fortsatte sitt som landslagstränare för herrlandslaget och Johanna Borgström utsågs till landslagstränare för mixedtruppen mot EM på Island i oktober En fortsatt trend bland truppföreningarna i Sverige har varit att anställa trupptränare på hel- eller deltid. Syftet är att säkra hög tränarkompetens och en röd tråd i träningen från yngre till äldre gymnaster. Inför höststarten 2013 togs också ett större steg då Kasper Juul Frederiksen från Danmark anställdes på heltid som trupptränare på manliga sidan. Utöver träning med främst de manliga trupperna SM-trupperna svarar Kasper för den röda tråden inom manliga sidan och har därtill varit verksam med utbildning både inom trupp tävling och bredd. Hösten 2013 genomfördes en specifik tränarutbildning för tävlingstränare i ämnena uppvärmning och grundträning, träningsplanering, koreografi och metodik i redskap. Sedan tidigare har Alexander Sascha Kuzmin (AG-tränare med deltid inom trupp) arbetat med teknikträning inom några av de främst yngre trupperna. Hösten 2013 förlängdes Henrik Gerbys kontrakt med ca 75% tjänst. Samtidigt kontrakterades Mathilda Carlsson med en bakgrund i Örebro GF KIF för träning av de kvinnliga trupperna från förberedande nivå upp till JSM. Mathilda valde att sluta sin tjänst vid årsskiftet 2013/2014. Inför höststarten 2014 planeras också för att kontraktera Joel Händig som trupptränare. Joel har under 2013/2014 genomgått en ettårig tumblingutbildning på Ollerup i Danmark. Henrik fortsätter som tränare i USM flickor i samband med att han börjar studera vid tränarlinjen på GIH i Stockholm. Publicitet i TV under SM-veckan i Borås SM i trupp 2014 arrangerades för andra gången som en del av SVT och Riksidrottsförbundets gemensamma satsning på SM-veckan. Finalen i Trupp-SM den 6 juli sändes direkt i SVT och refererades frekvent i en rad sportsändningar under finaldagen. Övriga tävlingar, uppvisningar och läger BG Christmas cup arrangerades den 21 december i Enskedehallen. Detta var 7:e året i rad och det kom att bli jämn kamp mellan lagen där från RM-trupper till de äldsta i SMtrupperna deltog. Som brukligt var gymnasterna utklädda efter teman som de tävlande lagen själva valt.

11 11 20-talet pojkar från RM- och USM(JSM-trupperna deltog i GF Östs masstrupp vid Eurogym i Helsingborg juli Huvudkoreograf för truppen var vår tränare Kasper Juul Fredriksen. Flertalet tävlingstrupper har under året varit på sommarläger och ett stort antal helgläger. För JSM-truppen blev det ett antal träningshelger med GF Fram och Järfällagymnasterna för att träna inför JEM Seniorlandslagsgymnasterna hade även de sommarläger med landslaget bl a på Bosön och därtill träningshelger i bl a Göteborg och Växjö. Truppgymnastiken fortsätter att utvecklas Både numerären av deltagare och den tekniska nivån inom svensk truppgymnastik har under året fortsatt öka. Större krav än tidigare ställs grundträning och rätt progression i träningen. Det kan fortsatt konstateras att träningsmöjligheterna för främst klubbens yngre/blivande tävlingsgymnaster i dagsläget inte är tillräckliga och ansträngningarna för bättre utrustade gymnastikhallar i Stockholm behöver intensifieras. Det handlar både om för truppgymnastiken ändamålsenliga redskap och hallar med skumgummigropar för att öka säkerheten vid inlärning av svårare övningar. Manlig artistisk gymnastik Sektionen för Manlig AG har under året bestått av Alexander Manyakine, Peter Gustafsson, Mats Trane och Susanne Norman. Tävlingar Brommagymnasterna deltog i november i arrangemanget av Mälarcupen som är Sveriges enda internationella tävling i artistisk gymnastik där både herrar och damer tävlar. Vi har också arrangerat tre tävlingar under året, Svealandscupen i oktober, en uttagningstävling i mars, till landslagen inför Nordiska och Europeiska Mästerskapen och Stockholmsmästerskapen i maj i Åkeshovshallen. Läger Ett antal läger har arrangerats för våra yngre gymnaster under året, läger som har hållits i Åkeshovshallen under skolloven. Landslag Våra seniorer och juniorer har deltagit i landslagsläger i både Malmö och Stockholm. Våra gymnaster i utvecklingsgruppen har haft tre läger under året, Stockholm och Halmstad till lägret i Malmö hade inte våra killar möjlighet att följa med. Förberedande Tävlingsgruppen Grupperna har fortsatt att fyllas på från barngrupperna efter att en del har gått vidare till MAG- eller Truppgrupper. Från den förberedande tävlingsgruppen har ett antal gymnaster varit på läger i Alingsås. Enligt information från föräldrar och gymnaster var det både roligt och lärorikt.

12 12 Tävlingsresultat (endast främsta placeringar redovisas från internationella och nationella tävlingar. Brommagymnasterna har tagit många framstående placeringar i lokala tävlingar som Svealands-, Stockholms- och Knatte-cuper och mästerskap) Brommagymnasterna har även varit på andra internationella tävlingar med våra främsta gymnaster och varit väldigt framgångsrika. Mälarcupen (November 2013)(4 klasser) Guld i lagtävlingen (Michael Trane, Björn van Zwol, Prince Mayiza, David Rumbutis och Linus Leander-Friberg) Senior (24 deltagare) Michael Trane Guld i mångkamp, Silver Bygel, Brons Ringar Äldre Junior (13 deltagare) Prince Mayiza Guld i mångkamp, Guld Fristående, Silver Bygel, Brons Barr Björn van Zwol 4:a i mångkamp, Guld Räck Yngre Junior Ingen BG-gymnast deltog Ungdom (34 deltagare) David Rumbutis Guld i Mångkamp, Guld i Fristående, Ringar, Hopp, Barr, Räck och Silver i Bygel Linus Leander-Friberg 11:a i Mångkamp Svenska Cupen (November 2013) RM1 Guld Peter Eriksson 4:a Otto Saedén RM2 Guld Tigran Khachatryan Silver David Grigoryan RM3 5:a Linus Leander-Friberg Ungdomscupen Guld David Rumbutis Juniorcupen Silver Björn van Zwol Brons Prince Mayiza Svenska Cupen Silver Michael Trane

13 13 Svenska Mästerskapen (April 2014) RM1 4:a John Yehia RM2 Brons Peter Eriksson RM3 Guld Tigran Khachatryan Junior Mästerskapet Guld David Rumbutis Svenska Mästerskapet Silver Prince Mayiza Brons Michael Trane Nordiska Senior och Junior Mästerskapen i Halmstad 17-18/4 I seniortävlingen deltog Michael Trane och Prince Mayiza från BG, 7:a och 8:a i mångkampen, bästa Svenska deltagare. I juniortävlingen tog David Rumbutis Guld i mångkampen. EM/JEM Bulgarien Sofia 18-25/5 Michael Trane, David Rumbutis och Prince Mayiza deltog från BG, Juniorlaget från Sverige kom på en fin 14:e plats av 30 deltagande nationer. Landslagsrepresentation 2014 Seniorlandslag Michael Trane Prince Mayiza Björn van Zwol Juniorlandslag David Rumbutis Utmanargruppen Tigran Khachatryan Utvecklingsgruppen (gymnaster födda ) Noah Holmberg Peter Eriksson Filip Sundberg Otto Saedén

14 14 BG Bromma Träningscenter AB BG Bromma Träningscenter AB är helägt av Brommagymnasterna. Träningscentrets verksamhet bedrivs i specialinredda lokaler ovanför gamla posten vid Brommaplan. Där finns såväl aerobicsal, sal för cykling i grupp som ett väl utbyggt modernt gym. Styrelsen består avkjell O Johansson ( ordförande ), Martin Bergius, Kerstin Lövholm, Stellan Måwe, Per Sjöstrand och Annika Pettersson som också är verkställande direktör. Blackebergshallen Föreningen är sedan mer än 25 år tillbaka hallvärd för Blackebergshallen. Det innebär att föreningen är ansvarig för hallen när fritidsverksamheten pågår. Ett särskilt hallråd svarar för verksamheten i hallen. I rådet ingår Kjell O Johansson - BG, ordförande, Susanne Thörn-Johansson Stockholms Idrottsförvaltning, Magnus Silfverstolpe - rektor Blackebergs Gymnasium, Anders Smeds - huvudlärare i gymnastik Blackebergs Gymnasium, Maria Ling verksamhetschef BG och Markus Thorn konsulent BG BG Christmas Show Den traditionella elituppvisningen - BG Christmas Show - ägde rum i Åkeshovshallen den 14 december 2013 inför en fulltalig och entusiastisk publik. Årets Christmas Show blev ån en gång en stor succé att döma av den fulltaliga publikens jubel. Den mera showbetonade inriktningen på uppvisningen uppskattades verkligen. Ett stort tack till alla som medverkade i uppvisningen. Ett speciellt tack till de tre huvudansvariga för programmet Johanna Borgström, Sandra Nilsson och Stina Palfi Man slutar aldrig att förvånas över hur många duktiga gymnaster vi har. Och hela tiden kommer det nya. Tack alla ni ledare för ert fantastiska arbete. Ni och era gymnaster gav oss en härlig underhållning. Johan Jonason stipendiet 2013-års Johan Jonasson-stipendium tilldelades Jacob Melin i samband med juluppvisningen. Årets Johan Jonasson-stipendium går till en av klubbens utan tvekan mest ambitiösa och engagerade truppgymnaster och tränare. Medaljskåpet innehållande SM-guld, två EM-silver och nu senast ett NM-guld vittnar om enastående tävlingsprestationer och en mycket erfaren och driven stipendiat som lever med gymnastiken.

15 15 Han har med sin målfokusering, kunskap och idérikedom en förmåga att kunna engagera både sina träningskamrater och de yngre gymnaster som han är tränare för. Genom att näst intill kunna upphäva tyngdlagen har han också gjort sig känd både i Sverige och utomlands för att utföra de allra svåraste volterna. Ett stort grattis Jacob och lycka till med Din fortsatta träning och tävling! Föreningsuppvisningen För andra gången i rad arrangerade vi vår årliga föreningsuppvisning i Solnahallen den 5 maj Vi valde Solnahallen även detta år beroende på bättre läge, större hall, lättare att lasta redskap och bättre med parkering. Eriksdalshallen är tyvärr för liten. Tråkigt att det inte finns en stor hall i Stockholm. Kostnaderna för att hyra Solnahallen är betydande. Även i år hade vi tre föreställningar under samma dag för att kunna bereda plats för alla gymnaster som ville vara med. Som vanligt var det en mycket uppskattad uppvisning med temat Följ oss på havet en föreningsresa från liten till stor. Dessutom var alla tre föreställningarna nästan helt utsålda med över personer per föreställning. Det är många som är engagerade i en föreningsuppvisning. Ett stort tack till alla er som medverkade. Ett speciellt tack till Agneta Arledal som på ett föredömligt sätt ledde uppvisningskommittén och hade sista ansvaret för uppvisningarnas genomförande. Vi hoppas vi får se era uppvisningar många år framåt. Information Föreningen har som vanligt fått god publicitet under året. Merparten av publiciteten har gällt våra tävlingsgymnaster. Klubbens breda kanaler för allmän information till medlemmarna utgörs främst av hemsidan och klubbtidningen BG-Nytt. Klubbtidningen har under året utkommit med fyra nummer. Mia Brejcha har ansvarat för produktionen av tidningen samt layout och original, vilket hon gjort de senaste 15 åren. Ett stort tack till Mia. Anna-Maria Sandén från styrelsen ingår i reaktionsrådet och leder insamlingen av material till varje nummer. Upplagan är nu över ex.

16 16 Representation Föreningen har under året haft representanter i olika kommittéer och andra organ inom såväl Europeiska Gymnastikförbudet som Svenska Gymnastikförbundet och Gymnastikförbundet Öst. Europeiska Gymnastikförbundet ( UEG ) Per Sjöstrand är sedan december 2013 ordförande i den tekniska kommittén för truppgymnastik ( Technical Committee TeamGym ) och sitter också i förbundets styrelse. Svenska Gymnastikförbundet Per Sjöstrand är ledamot i Trupptekniska kommittén (TTK) David Ahlin är biträdande förbundskapten för manligt AG Gymnastikförbundet Öst Tarja Laaksonen-Rodmar ingår i förbundets barnkommitté Per Sjöstrand är ordförande i valberedningen. Martin Renée ledamot Trupptekniska kommittén (TTK) Klubblokal och föreningskansli Postadress: Brommaplan BROMMA Besöksadress: Brommaplan 403 Telefon: info@brommagymnasterna.se Tack Styrelsen vill tacka alla som på olika sätt medverkat till ytterligare ett framgångsrikt år för klubben. Styrelsen vill också framföra ett tack till Stockholms Idrottsförvaltning för fint samarbete.

Vi ser fram emot våra gymnasters utveckling

Vi ser fram emot våra gymnasters utveckling Bakgrund Västerbottens Gymnastikförbund arrangerade 1990 gymnastikspelen i Umeå och sedan dess har Umeå GF i omgångar uppvaktat Umeå fritid för att diskutera lokalproblematiken för tävlingsgymnastiken

Läs mer

Therese har pratat med Pia; som också tycker det är viktigt, vi har blivit lovade en bättring från centralt håll.

Therese har pratat med Pia; som också tycker det är viktigt, vi har blivit lovade en bättring från centralt håll. Möte med trampolintekniska kommittén Stockholm, 12 oktober 2013 Närvarande: Louise Nordenberg (ordförande, vid tangenterna), Thérèse Nordfors (konsulent), Cicci Johansson, Mats Göransson och Johan Ekenberg.

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE

VERKSAMHETSBERÄTTELSE VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2006 Några höjdpunkter under året: Invigning av hoppgropsanläggning, föreningens största investering någonsin Föreningen växer och räknar numera med över 500 medlemmar Linn Nilsson

Läs mer

Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2014 Norrköpings Gymnastikförening

Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2014 Norrköpings Gymnastikförening Verksamhetsberättelse för verksamhetsåret 2014 Norrköpings Gymnastikförening Styrelsen avger följande berättelse för föreningens 135:e verksamhetsår: FÖRENINGENS VALDA FUNKTIONÄRER Styrelse ordförande

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013. Vendelsö Gymnastikförening

Verksamhetsberättelse 2013. Vendelsö Gymnastikförening Verksamhetsberättelse 2013 Vendelsö Gymnastikförening TRÄNINGSVERKSAMHETEN VGF har under året haft verksamhet med totalt 442 gymnaster och ledare. Basen i verksamheten är barngymnastiken med ca 165 barn

Läs mer

Styrelsen för Göteborgs Turnförening får här avge följande berättelse för verksamhetsåret 2014.

Styrelsen för Göteborgs Turnförening får här avge följande berättelse för verksamhetsåret 2014. Årsberättelse Göteborgs Turnförening 2014 Styrelsen för Göteborgs Turnförening får här avge följande berättelse för verksamhetsåret 2014. STYRELSE Ordförande Robert Smith (till 2015) Kassör Tomas Ström

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 Styrelsen Ordförande Kassör Sekreterare Ledamöter Suppleant Revisorer Revisorssuppleant Valberedning Mikael Schander Ann Berglund Birgitta Dignell Björn Johansson (vice ordf.)

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse 2015 Verksamhetsberättelse 2015 [Skriv här] [Skriv här] [Skriv här] Innehållsförteckning: Ordförande har ordet... 3 Verksamhetsidé... 4 Verksamheten 2015... 4 Bas... 5 Trupp/Tävling... 5 Kvinnlig Artistisk

Läs mer

TÄVLINGSBESTÄMMELSER Truppgymnastik SYD

TÄVLINGSBESTÄMMELSER Truppgymnastik SYD TÄVLINGSBESTÄMMELSER Truppgymnastik SYD 2013-2014:2 Syds tävlingsbestämmelser kräver följande komplement: Gymnastikförbundets Bestämmelser och Reglementen Trupp (Tävlingsbestämmelser, Bedömningsreglemente

Läs mer

Minnesanteckningar från RG Tävlingsforum 26-27 januari 2008

Minnesanteckningar från RG Tävlingsforum 26-27 januari 2008 Minnesanteckningar från RG Tävlingsforum 26-27 januari 2008 Diskussion: Föreningar som ej har RG hur får vi de intresserade av att bli RGföreningar? Lägga ut på RG:s hemsida att vi har våra RG-längor som

Läs mer

Borås Gymnastikallians. Borås Gymnastiksällskap, IK Ymer Gymnastik och Athena IK

Borås Gymnastikallians. Borås Gymnastiksällskap, IK Ymer Gymnastik och Athena IK Borås Gymnastikallians Sjuhäradshallen är nu ombyggd för gymnastik och handikappidrott. Det har blivit en förstaklassig hall med gropar och redskap som alltid är på plats. Borås Gymnastiksällskap, IK Ymer

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2011 MARIEHAMNS GYMNASTIKFÖRENING R.F. SAMMANFATTNING

VERKSAMHETSPLAN 2011 MARIEHAMNS GYMNASTIKFÖRENING R.F. SAMMANFATTNING VERKSAMHETSPLAN 2011 SAMMANFATTNING Gymnastik är en form av idrott, som alla har nytta av att hålla på med. Gymnastiken ger en god kroppskontroll, är utvecklande av motoriken samt dynamisk och mångfacetterad.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012

Verksamhetsberättelse 2012 Verksamhetsberättelse 2012 Styrelsen Ordförande Kassör Sekreterare Ledamöter Suppleant Revisorer Revisorssuppleant Valberedning Jan Löfgren Hans Jonsson Per-Anders Björk Birgitta Dignell (Vice ordf.) Dag

Läs mer

Verksamhetsberättelse Halmstad Gymnastikförening 2014

Verksamhetsberättelse Halmstad Gymnastikförening 2014 Verksamhetsberättelse Halmstad Gymnastikförening 2014 Styrelse Caroline Johnsen Annelie Fager My Augustsson Hvit Maria Adholm Andersson Diana Larsson Malin Blomqvist Sandra Pettersson Therese Sirén Fredriksen

Läs mer

Verksamhetsberättelse Skogås Trångsund IBK 2014/2015

Verksamhetsberättelse Skogås Trångsund IBK 2014/2015 Verksamhetsberättelse Skogås Trångsund IBK 2014/2015 1(8) Historik och målsättning Skogås-Trångsund IBK bildades 1993 efter att Trångsunds IF hade delat upp sina respektive sektioner. Föreningen har som

Läs mer

LOMMA CUP. 9-11 Maj 2014. Miniorer, Kadetter, Juniorer, Seniorer och 35+. Nybörjare och Avancerade

LOMMA CUP. 9-11 Maj 2014. Miniorer, Kadetter, Juniorer, Seniorer och 35+. Nybörjare och Avancerade SEDAN 1984 LOMMA CUP 9-11 Maj 2014 Miniorer, Kadetter, Juniorer, Seniorer och 35+. Nybörjare och Avancerade. Välkomna till årets roligaste Internationella tävling i Kamp och Poomsae med Combat MMA på söndagen

Läs mer

Europamästerskapen 2010 Sverige, Skövde 30/4-2/5 2010

Europamästerskapen 2010 Sverige, Skövde 30/4-2/5 2010 Europamästerskapen 2010 Sverige, Skövde 30/4-2/5 2010 Text: Swavek Dydiszko Foto: Swavek Dydiszko, Jerzy Jedut, Katarzyna Rozwodowska Det 25:e senior och 16:e junior Europamästerskapen i Taekwon-Do ITF

Läs mer

Landskrona Golfklubb. Idrottsprogram. Reviderat 2013-01-15

Landskrona Golfklubb. Idrottsprogram. Reviderat 2013-01-15 Landskrona Golfklubb Idrottsprogram Reviderat 2013-01-15 Innehållsförteckning 1. Inledning 3 2. Idrottsprogram för Barn och Ungdom 3 2.1 Långsiktiga mål 3 2.2 Syfte 3 3. Föräldraengagemang 4 4. Organisation

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse För Nya Skellefteå Squashklubb omfattande tiden 2014-07-01 2015-06-30. Styrelsens sammansättning Jan Kaiding Ulf Andren Malin Forsmark Tomas Widmark Mikael Åström Ann Holmberg Gunnar

Läs mer

Gympalätts egen tidning Hösten 2009

Gympalätts egen tidning Hösten 2009 Gympalätts egen tidning Hösten 2009 Ordförande Helena har ordet Så har ännu en gympatermin passerat och jag som ordförande kan med stolthet se på vår verksamhet. Den rörelseglädje man ser hos våra små

Läs mer

Holmsundsgymnasternas föreningspolicy

Holmsundsgymnasternas föreningspolicy Holmsundsgymnasternas föreningspolicy Verksamhet och syfte Holmsundsgymnasterna är medlem i Svenska Gymnastikförbundet som utgör ett av Sveriges största idrottsförbund. I dagsläget har föreningen cirka

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012. IK NocOut.se

Verksamhetsberättelse 2012. IK NocOut.se Verksamhetsberättelse 2012 IK NocOut.se Innehållsförteckning...sidnr Organisation 2012... 2 Styrelsens berättelse... 2 Utbildning/utveckling... 3 Verksamhetsberättelser... 4 Löpning... 4 Triathlon... 5

Läs mer

Version 2015-08-11 INNEHÅLL. Allmän tävlingsinformation Tävlingar hösten 2015 Lathund att anordna en tävling Kontaktlista

Version 2015-08-11 INNEHÅLL. Allmän tävlingsinformation Tävlingar hösten 2015 Lathund att anordna en tävling Kontaktlista INNEHÅLL Allmän tävlingsinformation Tävlingar hösten 2015 Lathund att anordna en tävling Kontaktlista ALLMÄN TÄVLINSINFORMATION Svenska bedömningsreglementets version för 2014 gäller där inget annat anges.

Läs mer

Protokoll fört vid Umeå Disc Golf Clubs årsmöte 2008-04-13. 1. Årsmötet öppnades. 2. Röstlängd fastställdes till 10st

Protokoll fört vid Umeå Disc Golf Clubs årsmöte 2008-04-13. 1. Årsmötet öppnades. 2. Röstlängd fastställdes till 10st Protokoll fört vid Umeå Disc Golf Clubs årsmöte 2008-04-13 1. Årsmötet öppnades 2. Röstlängd fastställdes till 10st 3. Till ordförande för mötet valdes Fredrik Nordfelth och till sekreterare Jenny Eriksson.

Läs mer

LUGI Gymnastikförening PM 2

LUGI Gymnastikförening PM 2 LUGI Gymnastikförening PM 2 PM 2 LUGI Gymnastikförening och Gymnastikförbundets Trupptekniska Kommitté hälsar dig VÄLKOMMEN TILL JSM den 25-26 april, 2009 i Idrottshallen, Lund Information Information

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING FRÅN GYMNASTIKFORUM 17 OKT 2015

SAMMANSTÄLLNING FRÅN GYMNASTIKFORUM 17 OKT 2015 SAMMANSTÄLLNING FRÅN GYMNASTIKFORUM 17 OKT 2015 Under Gymnastikforum träffades flertalet RG-föreningar i Sverige för att diskutera olika utvecklingsområden vad gäller Svensk RG. Föreningar som var representerade

Läs mer

PM 2. GF Fram och Gymnastikförbundets Trupptekniska Kommitté hälsar dig VÄLKOMMEN TILL. JEM -uttagning och USM den 25-27/5-2012 i Helsingborg

PM 2. GF Fram och Gymnastikförbundets Trupptekniska Kommitté hälsar dig VÄLKOMMEN TILL. JEM -uttagning och USM den 25-27/5-2012 i Helsingborg Information Information och upplysningar lämnas av: Carina Lundh Tel 042-293740 Fax- finns ej E-mail gffram@telia.com PM 2 GF Fram och Gymnastikförbundets Trupptekniska Kommitté hälsar dig VÄLKOMMEN TILL

Läs mer

LOMMA CUP. För 31:a gången. 14-15 Maj 2016. Miniorer, Kadetter, Juniorer, Seniorer och Masters 35 +. Nybörjare och Avancerade

LOMMA CUP. För 31:a gången. 14-15 Maj 2016. Miniorer, Kadetter, Juniorer, Seniorer och Masters 35 +. Nybörjare och Avancerade LOMMA CUP För 31:a gången 14-15 Maj 2016 Miniorer, Kadetter, Juniorer, Seniorer och Masters 35 +. Nybörjare och Avancerade. Välkomna till årets roligaste Internationella tävling i Kamp och Poomsae Ni samlar

Läs mer

2013-2014 Förslag till Förbundsmötet 2012

2013-2014 Förslag till Förbundsmötet 2012 GYMNASTIKEN VILL! 2013-2014 Förslag till Förbundsmötet 2012 1 2 Svensk Gymnastik siktar på framgång. Gymnastiken Vill ska leda oss dit. Gymnastiken Vill är Gymnastikförbundets gemensamma idédokument. Här

Läs mer

STENUNGSUND OPEN XXVIII AFRICAN DONATION COMPETITION

STENUNGSUND OPEN XXVIII AFRICAN DONATION COMPETITION STENUNGSUND OPEN XXVIII AFRICAN DONATION COMPETITION Lördagen den 14 maj Stenungsunds Open XXVIII är en tävling för färgbälten från Yngre-Minior till Senior. Alla STF-ITF anslutna klubbar i Sverige är

Läs mer

VI finns för ER! Gymnastikförbundet Skåne Lingvallen

VI finns för ER! Gymnastikförbundet Skåne Lingvallen VI finns för ER! Gymnastikförbundet Skåne Lingvallen GYMNASTIKFÖRBUNDET SKÅNE TELEFON Lingvallen 0431-20107 Lingvägen 19 262 61 Ängelholm E-POST skane@distrikt.gymnastik.se HEMSIDA www.gymnastik.se/skane

Läs mer

www.idrottonline.se/lessebo/gfgympalatt-gymnastik

www.idrottonline.se/lessebo/gfgympalatt-gymnastik www.idrottonline.se/lessebo/gfgympalatt-gymnastik Ordförande har ordet Ännu en termin har gått till ända. Mycket kul har vi hunnit med även denna terminen. Vi har varit delaktiga i karnevalståget. Ett

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2006 - Skå IK Handboll

Verksamhetsberättelse 2006 - Skå IK Handboll Verksamhetsberättelse 2006 - Skå IK Handboll Styrelsen för Skå IK Handboll får härmed avge följande verksamhetsberättelse för 2006. Styrelsen Styrelsen har under året sen tillträde i maj 2006 bestått av

Läs mer

Gymnastik- utbildarna. Kvalité Kompetens

Gymnastik- utbildarna. Kvalité Kompetens Gymnastik- utbildarna Kunskap Kvalité Kompetens Gymnastikutbildarna Vad är det? Gymnastikutbildarna är varumärket för all utbildningsverksamhet inom Gymnastikförbundet och erbjuder efterfrågad utbildning

Läs mer

Svenska Taekwondoförbundet / ITF Sektionen

Svenska Taekwondoförbundet / ITF Sektionen JANUARI Svenska Taekwondoförbundet / ITF Sektionen Verksamhetsberättelse år 2002 Preliminär landslagsuttagning 26/1 gjordes den sista av de tre preliminära landslagsuttagningarna. Denna gång var det Uppsala

Läs mer

Policydokument för Skidor/Skidskytte

Policydokument för Skidor/Skidskytte Policydokument för Skidor/Skidskytte Allmänna riktlinjer, ersättning, policy, motprestationer för ungdom, juniorer, seniorer samt övriga. Nässjö SKI skid-/skidskytte-sektion vill jobba och verka för glädje,

Läs mer

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN

VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN VÄLJ SMART! ETT IDÉ- OCH ARBETSHÄFTE FÖR DEN VIKTIGA VALBEREDNINGEN INNEHÅLL 3 Vilka sitter i valberedningen? 4 Vad gör valberedarna? 7 Liten checklista för valberedningen 8 Världens bästa styrelse 10

Läs mer

TeamGym inom UEG. Per Sjöstrand ledamot Technical Committee TeamGym UEG. UEG = Union Européenne de Gymnastique

TeamGym inom UEG. Per Sjöstrand ledamot Technical Committee TeamGym UEG. UEG = Union Européenne de Gymnastique TeamGym inom UEG Per Sjöstrand ledamot Technical Committee TeamGym UEG UEG = Union Européenne de Gymnastique Agenda Utvecklingen i Europa Truppkommittén i UEG (TC-TG) Fokusområden Vad är på gång? Frågor

Läs mer

Meddelad frånvaro: Natascha Schüsseleder (Axel) & Åke Brilioth (Tom)

Meddelad frånvaro: Natascha Schüsseleder (Axel) & Åke Brilioth (Tom) Föräldramöte 14 februari 2012 i Skanstullshallen Laget runt Tränare & lagledare: Simon Egelius, Roffe Fagerlund (Henke), Håkan Cleve (Theo) & Ellinor Eke (Simon). Löptränare: Ove Fagerlund (Edvin), Fredrik

Läs mer

Europamästerskap 2006

Europamästerskap 2006 Europamästerskap 2006 Constanta, Rumänien 12-14 maj 2006 Av: Swavek Dydiszko landslagstränare och coach Den svenska truppen till EM 2006. Stående från vänster: Örjan Eriksson (domare), Robert Andersson

Läs mer

Höga krav för utvecklingsgruppen, inte så många som nått upp till kraven de som kommit med i utvecklingsgruppen är med i WAGC-satsningen.

Höga krav för utvecklingsgruppen, inte så många som nått upp till kraven de som kommit med i utvecklingsgruppen är med i WAGC-satsningen. Möte med Trampolintekniska kommittén 2014-12-13, Idrottens Hus, Stockholm Närvarande: Louise Nordenberg (ordförande, vid tangenterna), Johan Ekenberg, Mats Göransson, Alex Frejemark samt Jenny Söderlund

Läs mer

TIMMERNABBENS IF MÅL OCH RIKTLINJER. för vår ungdomsverksamhet inom fotbollen

TIMMERNABBENS IF MÅL OCH RIKTLINJER. för vår ungdomsverksamhet inom fotbollen TIMMERNABBENS IF MÅL OCH RIKTLINJER för vår ungdomsverksamhet inom fotbollen Mål och Riktlinjer för ungdomsverksamheten inom Timmernabbens IF är en sammanfattning av vad vi vill och hur vi vill arbeta

Läs mer

Protokoll MOTOCROSSEKTION Nr 3 2004

Protokoll MOTOCROSSEKTION Nr 3 2004 Protokoll MOTOCROSSEKTION Nr 3 2004 Datum: 9 april 2004 Plats: Hotell Åhusstrand Tid: 09.00 15.00 Deltagare: Margareta Lindfors Ordförande Håkan Svensson Peter Johansson Peter Isgren Handläggare Elitseriekommittén

Läs mer

Presentation av RIG-eleverna i årskurs 3

Presentation av RIG-eleverna i årskurs 3 Solna, februari 2011 Presentation av RIG-eleverna i årskurs 3 På Riksinnebandygymnasiet i Umeå studerar ett 30-tal elever samtidigt som de satsar fullt på sin idrott. För att komma in krävs bl.a. färdighetstalang,

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2015 Ungdomssektionen

Verksamhetsberättelse 2015 Ungdomssektionen Verksamhetsberättelse 2015 Ungdomssektionen Sittande i styrelsen Lena Jerkhage Henrik Svensson Susanne Nilsson Helen Söderholm Rikard Larking Lag i ungdomssektionen vid årets slut F08 F00 samt F96-F99

Läs mer

Venkanto presenterar sitt Venkanto Team 2012

Venkanto presenterar sitt Venkanto Team 2012 Pressmeddelande nr 1 maj 2012. Behöver du större bilder, eller har du frågor, vänligen kontakta Peter Dörlich på Venkanto: peter@venkanto.se Venkanto Din framgång i fokus! Venkanto presenterar sitt Venkanto

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015

VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2015 Styrelsen har under 2015 bestått av Augusta Hagman ordförande Ingrid Dahlström vice ordförande Åsa Sjöstedt Nilsson kassör Sigrid Sjöstrand sekreterare Christine Lindbäck Solveig

Läs mer

Gymnastikfabriken Tel: 0739 12 84 68 e-post: info@gymnastikfabriken.se Webb: www.gymnastikfabriken.se. Inbjudan 2016. 25/7 7/8 2016 Lingvallen Sverige

Gymnastikfabriken Tel: 0739 12 84 68 e-post: info@gymnastikfabriken.se Webb: www.gymnastikfabriken.se. Inbjudan 2016. 25/7 7/8 2016 Lingvallen Sverige Inbjudan 2016 25/7 7/8 2016 Lingvallen Sverige Manligt & Kvinnligt Artistiskt Gymnastikläger för gymnaster och tränare Lingvallen 2016 Tre fantastiskt sköna somrar har det hunnit bli på Lingvallen för

Läs mer

OK Linnés Ungdomsplan år 2014

OK Linnés Ungdomsplan år 2014 OK Linnés Ungdomsplan år 2014 OK Linné är en av Sveriges största orienteringsklubbar både vad gäller elit och antalet aktiva ungdomar. I ungdomsplanen har ledarna i ungdomskommittén arbetat med att strukturera

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013

Verksamhetsberättelse 2013 Verksamhetsberättelse 2013 Norra Dalsland Värmland Örebro län INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sid. Föredragningslista 3 Ordförande 4-5 Styrelsen i MsvBDF: et 6 Röstberättigade föreningar 7 Distriktslagsverksamhet

Läs mer

STENUNGSUND OPEN XXVIII AFRICAN DONATION COMPETITION

STENUNGSUND OPEN XXVIII AFRICAN DONATION COMPETITION STENUNGSUND OPEN XXVIII AFRICAN DONATION COMPETITION Lördagen den 14 maj Stenungsunds Open XXVIII är en tävling för färgbälten från Yngre-Minior till Senior. Alla STF-ITF anslutna klubbar i Sverige är

Läs mer

Redaktör: alf.tornberg@judo.se. Otto Szavuly (t.h.) utför en ko-soto-gari på Robin Nicklasson vid Jinkei Cup i Göteborg

Redaktör: alf.tornberg@judo.se. Otto Szavuly (t.h.) utför en ko-soto-gari på Robin Nicklasson vid Jinkei Cup i Göteborg SJF - Aktuellt Nr 7, 20 maj 2008 Redaktör: alf.tornberg@judo.se Otto Szavuly (t.h.) utför en ko-soto-gari på Robin Nicklasson vid Jinkei Cup i Göteborg Foto: Alf Tornberg JK Jinkei arrangerade tekniktävling

Läs mer

Uppsala Simskoleförenings verksamhetsberättelse 2015

Uppsala Simskoleförenings verksamhetsberättelse 2015 Uppsala Simskoleförenings verksamhetsberättelse 2015 Ett av de viktigaste målen för Uppsala Simskoleförening (USF) är att göra så många som möjligt simkunniga utan att kompromissa med undervisningens kvalitet.

Läs mer

Protokoll från Tävlingskommitténs möte 2012-08-22

Protokoll från Tävlingskommitténs möte 2012-08-22 Närvarande Björn Höft (BH) Mats Engquist (ME) Björn Strömberg (BS) Christofer Evelönn (CE) Ingemar Kallas (IK) Frånvarande - Protokoll för Tävlingskommitténs Tid och plats: 22 augusti 2012, Östervägen

Läs mer

Verksamhetsberättelse för. Epic Training Center

Verksamhetsberättelse för. Epic Training Center Verksamhetsberättelse för Epic Training Center 2011 Styrelsen Styrelsen har bestått under verksamhetsåret av följande personer: Ordförande: Per Hellqvist V. ordf: Ulf Säreborn t om 25/5 Peter Lenberg from

Läs mer

K U N G S Ö R S S K I N F O B L A D N R 3 2 0 1 2

K U N G S Ö R S S K I N F O B L A D N R 3 2 0 1 2 N U M M E R 3 2 0 1 2 K U N G S Ö R S S K 2012-09- 27 K O M M A N D E A K T I V I T E T E R 7 / 1 0 S I S T A T R Ä N I N G E N I L O C K M O R A 1 3 / 1 0 T R Ä N I N G I N O R B E R G ( L Ö R D A G )

Läs mer

Skånska Mästerskapen 2 Skånska Grencuper 2. 10 år och uppåt Gymnast ska fylla minst 10 år under kalenderåret. Inga dispenser.

Skånska Mästerskapen 2 Skånska Grencuper 2. 10 år och uppåt Gymnast ska fylla minst 10 år under kalenderåret. Inga dispenser. Skånska Mästerskapen 1 Ålder 7-12 år Gymnast ska fylla minst 7 år och högst 12 år under kalenderåret. Dispens för två överåriga, dock max 15 år. 10 år och uppåt Gymnast ska fylla minst 10 år under kalenderåret.

Läs mer

STENUNGSUND OPEN XXVII AFRICAN DONATION COMPETITION

STENUNGSUND OPEN XXVII AFRICAN DONATION COMPETITION STENUNGSUND OPEN XXVII AFRICAN DONATION COMPETITION Lördagen den 18 april Stenungsunds Open XXVII är en tävling för färgbälten från Yngre-Minior till Senior. Alla STF-ITF anslutna klubbar i Sverige är

Läs mer

Verksamhetsberättelse Brommagymnasterna

Verksamhetsberättelse Brommagymnasterna Verksamhetsberättelse 2016-2017 Brommagymnasterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Formalia... 3 1.1 Styrelsen... 3 1.2 Revisorer... 3 1.3 Valberedning... 3 1.4 Sammanträden... 3 2 Inledning... 4 2.1 Tydligare ideell

Läs mer

Slut Rapport för projektet Med RM i Sikte

Slut Rapport för projektet Med RM i Sikte Eskilstuna 2009-09-01 Slut Rapport för projektet Med RM i Sikte Projekt tid 2006-2009 4 år Projektet Med RM i sikte är ett 4 årigt projekt startats på initiativ av KTK för att få fler gymnaster att tävla

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Svenska Judoförbundet Valberedningen 2016-01-30

Svenska Judoförbundet Valberedningen 2016-01-30 Inför årsmötet i Svenska Judoförbundet den 5 mars 2016 Valberedningen har under året följt styrelsens arbete och har haft kontakt vid flera tillfällen med de olika styrelsemedlemmarna. Vår bedömning är

Läs mer

IF LÖDDE MODELLEN Den gula tråden

IF LÖDDE MODELLEN Den gula tråden IF LÖDDE MODELLEN Den gula tråden IF Lödde skall verka för att ledare och spelare skall utveckla en stark känsla för föreningen, det som man i dagligt tal kallar klubbkänsla. Detta innebär att man skall

Läs mer

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN

STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN STADGAR FÖR UNGDOMSSEKTIONEN. (ungdomssektionens namn) i.. (föreningens namn) Sektionen bildad den Stadgarna fastställda / ändrade av årsmötet den... Enligt Svenska Ridsportförbundets typstadgar Fastställda

Läs mer

SOL-utsikter. STORT BILDCOLLAGE FRÅN RG REGION VÅR Se det på sidorna 8-9. AG regionfinal i Järfälla sid 10 SOL-FLICKORNAS GF

SOL-utsikter. STORT BILDCOLLAGE FRÅN RG REGION VÅR Se det på sidorna 8-9. AG regionfinal i Järfälla sid 10 SOL-FLICKORNAS GF SOL-utsikter Vår 2014 Minnesord över Marianne Zetterman Läs på sidorna 14-15! STORT BILDCOLLAGE FRÅN RG REGION VÅR Se det på sidorna 8-9 Bredd dagläger på Lagnö sid 5 AG regionfinal i Järfälla sid 10 Text

Läs mer

Linköpings Resultatbörsen 2002 2002-11-23 Orienteringsklubb

Linköpings Resultatbörsen 2002 2002-11-23 Orienteringsklubb Så är ännu en tävlingssäsong till ända och som brukligt är kommer här årets utgåva av Resultatbörsen från Tävlingskommittén. Då detta är mitt första år som ansvarig för dessa sammanställningar, hoppas

Läs mer

Strängnäs GF Verksamhetsberättelse

Strängnäs GF Verksamhetsberättelse 2014 Strängnäs GF Verksamhetsberättelse Året som gått Strängnäs GFs gångna år har sett annorlunda ut än tidigare år. Nya samarbeten har skapats, förändring i träning- och tävlingsplanering samt att föreningen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2012-2013

Verksamhetsberättelse 2012-2013 R Verksamhetsberättelse 2012-2013 Förvaltning Vi tycker att klubben har utvecklats på ett positivt sätt under året. Framförallt är det mycket roligt att vi fått igång en ny kull med ungdomar, vilket är

Läs mer

Vem vill du nominera till Woody Ungdomsledarstipendiet 2014?

Vem vill du nominera till Woody Ungdomsledarstipendiet 2014? Vem vill du nominera till Woody Ungdomsledarstipendiet 2014? Stipendiet som premierar framtidens ledare. Det finns de som trotsar regn och mysiga hemmakvällar för att öva tillslag med några tolvåringar.

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2013. Årsmöte. Plats: Ädelfors folkhögskola. 15/3 2014 kl.15.00. Vetlanda Rally & Racing Club www.vetlandarrc.

Verksamhetsberättelse 2013. Årsmöte. Plats: Ädelfors folkhögskola. 15/3 2014 kl.15.00. Vetlanda Rally & Racing Club www.vetlandarrc. Verksamhetsberättelse 2013 Årsmöte Plats: Ädelfors folkhögskola 15/3 2014 kl.15.00 Kallelse Härmed kallas du/ni till s ordinarie årsmöte som hålls Lördagen den 15 mars 2014 kl.15.00 Plats: Ädelfors folkhögskola

Läs mer

Vreta Kloster GK Junior & Elitkommittén. Verksamhetsberättelse 2015. Version 1.0

Vreta Kloster GK Junior & Elitkommittén. Verksamhetsberättelse 2015. Version 1.0 Vreta Kloster GK Junior & Elitkommittén Verksamhetsberättelse 2015 Version 1.0 Innehåll VERKSAMHETEN... 3 GOLFKUL... 3 GOLFÄVENTYRET GRÖNA KORTET... 3 UTVECKLING OCH BREDDGRUPPER... 4 UTVECKLING JSM...

Läs mer

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till föräldrar

FC Rosengårds fotbollspolicy. Information till föräldrar FC Rosengårds fotbollspolicy Information till föräldrar Den bästa fotbollsutbildningen Vi på FC Rosengård är glada att välkomna dig och ditt barn till klubben. Vår målsättning är att ge ditt barn den bästa

Läs mer

Tyresögymnastikens tävlingspolicy

Tyresögymnastikens tävlingspolicy Tyresögymnastikens tävlingspolicy Innehåll 1 Introduktion...1 1.1 Syfte med dokumentet...1 1.2 Definitioner...2 1.3 Referenser...2 1.4 Roller och ansvarsområden...2 2 Bakgrund...2 3 Beskrivning av verksamheten...2

Läs mer

Tävlings- och aktivitetsinformation HT 2016

Tävlings- och aktivitetsinformation HT 2016 Tävlings- och aktivitetsinformation HT 2016 Observera att ändringar kan komma att göras gällande medföljande tränare på respektive tävling. 28/8 Kick Off! Alla simmare från tävlingsgrupperna (TT,FT,BT,ST)

Läs mer

Verksamhetsberättelse Brommagymnasterna

Verksamhetsberättelse Brommagymnasterna Verksamhetsberättelse 2015-2016 Brommagymnasterna INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 FORMALIA... 3 1.1 Styrelsen... 3 1.2 Revisorer... 3 1.3 Valberedning... 3 1.4 Sammanträden... 3 1.5 Medlemsredovisning... 3 1.6

Läs mer

26 30 maj MARIA. Varför bara sitta inne och skapa? Ta med Skapande ut! Det gjorde Ingrid och Matilda KLUBBNYTT

26 30 maj MARIA. Varför bara sitta inne och skapa? Ta med Skapande ut! Det gjorde Ingrid och Matilda KLUBBNYTT 26 30 maj MARIA KLUBBNYTT Varför bara sitta inne och skapa? Ta med Skapande ut! Det gjorde Ingrid och Matilda aktiviteter på MFK 26 30 maj LOKAL MÅNDAG TISDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Aktiviteter SAL 3 SAL

Läs mer

Styrelsen för Karlshamns Hundungdom avger härmed följande verksamhetsberättelse för år 2014.

Styrelsen för Karlshamns Hundungdom avger härmed följande verksamhetsberättelse för år 2014. Karlshamns Hundungdom Årsmöteshandlingar 2015 1 Styrelsen för Karlshamns Hundungdom avger härmed följande verksamhetsberättelse för år 2014. Styrelsen Christer Nilsson Catja Knutsson Moa Gustafsson Julia

Läs mer

ARRANGÖRSINFORMATION Truppgymnastik SYD

ARRANGÖRSINFORMATION Truppgymnastik SYD ARRANGÖRSINFORMATION Truppgymnastik SYD Trupptävlingskommittén Syd 1. Anmälan Alla lag ska senast 6 veckor före tävlingsdatum ha anmält sig på Gymnastikförbundet Syds hemsida. Efter det går det att göra

Läs mer

ÅRSMÖTE I slutet av mars har vi vårt årsmöte där vi hoppas att så många som möjligt kan komma. Kallelse kommer tre veckor innan årsmötesdatumet.

ÅRSMÖTE I slutet av mars har vi vårt årsmöte där vi hoppas att så många som möjligt kan komma. Kallelse kommer tre veckor innan årsmötesdatumet. MÅNADSBREV, JANUARI 2013 Bästa medlemmar! Nytt år och nya möjligheter. Vi har nu avverkat en månad av 2014. Ett år som vi alla ser med spänning fram emot. Vintern har låtit vänta på sig men rätt som det

Läs mer

Junior- och ungdomstävlingar

Junior- och ungdomstävlingar Solna den 28 januari 2015 Till alla SDF Junior- och ungdomstävlingar Under veckorna 3-4 genomfördes fyra distriktsbesök för att diskutera svensk innebandys junior- och ungdomstävlingar. Samtliga 22 distrikt

Läs mer

NÄSETS SK:s VÄRDERINGAR

NÄSETS SK:s VÄRDERINGAR NÄSETS SK:s VÄRDERINGAR Värderingsdokumentet är ett komplement till vår Vinröda tråd som är klubbens strategiska inriktningsdokument. I Näsets SK är alla som vill, välkomna att spela fotboll. Vi bedriver

Läs mer

Historisk kavalkad över

Historisk kavalkad över Historisk kavalkad över f.d. IF SAAB Presentation 2005-02-06 på klubbmöte (av Martin och Ingela Hedlund) Material samlat från SBTFs hemsida, SAAB arkiv, Uno Forsgren,och L-G Olsson. Hur det började Sällskapsspelet

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Norrtälje Simklubb

Verksamhetsberättelse. Norrtälje Simklubb Verksamhetsberättelse Sid 1( 6) Verksamhetsberättelse Norrtälje Simklubb Styrelsen för Norrtälje Simklubb lämnar härmed följande berättelse för Verksamhetsberättelse Sid 2( 6) Styrelsens sammansättning

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. Höganäs Gymnastikförening

VERKSAMHETSPLAN. Höganäs Gymnastikförening VERKSAMHETSPLAN Höganäs Gymnastikförening 2011 VERKSAMHETSPLAN FÖR 2011 Inledning Under 2011 är den övergripande och långsiktiga målsättningen och visionen för föreningen att gymnaster och ledare stannar

Läs mer

JUNIOR & ELIT VIKSJÖ GK

JUNIOR & ELIT VIKSJÖ GK VIKSJÖ GK NR 7, 2012 JUNIOR & ELIT VIKSJÖ GK Juniorverksamheten på Viksjö GK Målsättning: Att kunna vara en idrottare i golf! Stödja barn och ungdomars utveckling från Golfkul till Knatte mot Elit! Ledare

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2010

VERKSAMHETSPLAN 2010 VERKSAMHETSPLAN 2010 Enligt styrelsebeslut 2010-02-05 1(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kapitelrubrik Sid nr FRAMSIDA 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 2 FÖRENINGENS SYFTE OCH MÅL 3 ORGANISATION 3 EKONOMI 4 KOMMITTÉERNA

Läs mer

Styrelsen för Göteborgs Turnförening får här avge följande berättelse för verksamhetsåret 2013.

Styrelsen för Göteborgs Turnförening får här avge följande berättelse för verksamhetsåret 2013. Årsberättelse Göteborgs Turnförening 2013 Styrelsen för Göteborgs Turnförening får här avge följande berättelse för verksamhetsåret 2013. STYRELSE Ordförande Kassör Sekreterare Ledamöter Suppleanter Robert

Läs mer

KLUBBMÄSTERSKAP 2015 PM1

KLUBBMÄSTERSKAP 2015 PM1 KLUBBMÄSTERSKAP 2015 PM1 Välkomna till BG:s Klubbmästerskap 2015 Tävlingsdatum söndagen den 22 november Tävlingsplats Åkeshovshallen Anmälan Senast den 18 oktober Anmälan görs via länken: https://sportadmin.se/form/form.asp?id={5957c41c-8d29-41e0-8601-6601c5c361b5}

Läs mer

Verksamhetsplan & övergripande ekonomisk plan GF Brommagymnasterna 2018/2019. Glädje Trygghet Utveckling

Verksamhetsplan & övergripande ekonomisk plan GF Brommagymnasterna 2018/2019. Glädje Trygghet Utveckling Verksamhetsplan & övergripande ekonomisk plan GF Brommagymnasterna 2018/2019 Glädje Trygghet Utveckling Verksamhetsplan och målbild 2018/2019 Perspektiv Gymnaster Tränare & hallar Ekonomi & marknad Övergripande

Läs mer

Utvärdering 2015 målsman

Utvärdering 2015 målsman Utvärdering 2015 målsman 284 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Jag upplevde en god organisation och intresserade ledare.

Läs mer

Gymnastikfabriken Tel: 0739 12 84 68 e-post: info@gymnastikfabriken.se Webb: www.gymnastikfabriken.se. Inbjudan. 5-11/8 2013 Lingvallen Sverige

Gymnastikfabriken Tel: 0739 12 84 68 e-post: info@gymnastikfabriken.se Webb: www.gymnastikfabriken.se. Inbjudan. 5-11/8 2013 Lingvallen Sverige Inbjudan 5-11/8 2013 Lingvallen Sverige Manligt & Kvinnligt Artistiskt Gymnastikläger för gymnaster och tränare Lingvallen 2013 2013 är det återigen dags att sätta Lingvallen på AG kartan. Det var mycket

Läs mer

OKTOBER 07. Anton Tynong var den GOK:are som lyckades ta en medalj under SM-veckan i Halland, ett brons på den klassiska distansen.

OKTOBER 07. Anton Tynong var den GOK:are som lyckades ta en medalj under SM-veckan i Halland, ett brons på den klassiska distansen. OKTOBER 07 Anton Tynong var den GOK:are som lyckades ta en medalj under SM-veckan i Halland, ett brons på den klassiska distansen. 20 OKTOBER Städdag och Höstmöte den 20:e oktober i GOK-stugan Vi startar

Läs mer

Foton: Andreas Svensson/Westphoto och Maria Edstrand. Tekniskt Reglemente. Januari 2009

Foton: Andreas Svensson/Westphoto och Maria Edstrand. Tekniskt Reglemente. Januari 2009 Foton: Andreas Svensson/Westphoto och Maria Edstrand Tekniskt Reglemente Januari 2009 Innehåll TEKNISKT REGLEMENTE 2009 Inledning... 4 Förkortningar... 5 Definitioner... 5 Sektion 1 Allmänna bestämmelser...

Läs mer

Verksamhetsberättelse år 2010

Verksamhetsberättelse år 2010 Verksamhetsberättelse år 2010 Svenska Taekwondoförbundets ITF sektion Sveriges Landslag samt officiella representanter under EM 2010. Styrelse ITF sektionen ITF sektionens styrelse för år 2010 hade följande

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL OSBY SIMSÄLLSKAP!

VÄLKOMMEN TILL OSBY SIMSÄLLSKAP! VÄLKOMMEN TILL OSBY SIMSÄLLSKAP! ELIT TÄVLINGSGRUPPER CRAWL/MEDLEY SIMSKOLA Lycka är att simma Dagens Idrott ställer stora krav på föreningarna. Många föreningar lockas att stressa talanger i träning och

Läs mer

BRUNNSVIKENS KANOTKLUBB

BRUNNSVIKENS KANOTKLUBB BRUNNSVIKENS KANOTKLUBB VERKSAMHETSÅRET 2013 DAGORDNING STYRELSENS VERKSAMHETSBERÄTTELSE DAGORDNING 2014-03- 27 1. Val av ordförande och sekreterare för mötet 2. Val av två justeringsmän att jämte ordföranden

Läs mer

Varför finns Ishockeyn vill?

Varför finns Ishockeyn vill? Ishockeyn Vill 2 Varför finns Ishockeyn vill? Det är viktigt att vi alla inom svensk ishockey kontinuerligt reflekterar och tydliggör de visioner och mål vi har satt upp för både oss själva och utomstående.

Läs mer

Föreningen Gemini Gymnastics och Gymnastikförbundet. Hälsar er varmt välkomna till

Föreningen Gemini Gymnastics och Gymnastikförbundet. Hälsar er varmt välkomna till Föreningen Gemini Gymnastics och Gymnastikförbundet Hälsar er varmt välkomna till PM 1 Föreningen Gemini Gymnastics och Gymnastikförbundets Trupptekniska Kommitté hälsar dig Information Information och

Läs mer

Föreningen för Fäktkonstens Främjande. Fäktning på FFF

Föreningen för Fäktkonstens Främjande. Fäktning på FFF Föreningen för Fäktkonstens Främjande Fäktning på FFF Föreningen för Fäktkonstens Främjande Johanna Bergdahl har samlat många medaljer från bland annat SM och världscuptävlingar. Störst på meritlistan

Läs mer

MARIEHAMNS GYMNASTIKFÖRENING R.F. VERKSAMHETSPLAN 2016

MARIEHAMNS GYMNASTIKFÖRENING R.F. VERKSAMHETSPLAN 2016 MARIEHAMNS GYMNASTIKFÖRENING R.F. VERKSAMHETSPLAN 2016 FÖRENINGENS VERKSAMHET Gymnastik är en form av idrott som alla har nytta av att hålla på med. Gymnastiken ger en god kroppskontroll, är utvecklande

Läs mer