DETALJPLAN FÖR FRITIDSBEBYGGELSE PÅ FASTIGHETEN STAVIK 1:61 M FL I SUNNE KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DETALJPLAN FÖR FRITIDSBEBYGGELSE PÅ FASTIGHETEN STAVIK 1:61 M FL I SUNNE KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN"

Transkript

1 Version 1.00 Projekt 7295 Upprättad DETALJPLAN FÖR FRITIDSBEBYGGELSE PÅ FASTIGHETEN STAVIK 1:61 M FL I SUNNE KOMMUN, VÄRMLANDS LÄN Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

2 Miljökonsekvensbeskrivning tillhörande detaljplan för fastigheten Stavik 1:61 m.fl. Sunne Kommun. Sammanfattning Miljökonsekvensbeskrivningen är upprättad i samband med att detaljplanen för området Stavik 1:61 m.fl. skall förtätas. I dagsläget får 34 fastigheter byggas inom planområdet och i föreslagen plan skall 52 fastigheter byggas. I området finns i dagsläget 7 fastigheter som är bebyggda. För området gäller byggnadsplan för fritidsbebyggelse på fastigheten Stavik 1:61 enligt länsstyrelsens beslut Området berörs av strandskydd intill 100 m från sjön Fryken och är av Riksintresse geografiska bestämmelser(4 kap. 2 MB) benämnt Fryksdalen. I området och dess direkta närhet finns flera fornlämningar och indikationer på bebyggelse sedan länge, en arkeologisk undersökning är gjord i området. Vid utredningen påträffades 8 objekt i form av röjningsrösen av sentida datering. Vidare undersöktes också ett så kallat bevakningsobjekt från fornminnesregistret, detta röse var registrerat som ett eventuellt gravröse vilket det inte var. Under den särskilda utredningen öppnades totalt 59 schakt med maskin, inga fynd eller lämningar påträffades i schakten. I området finns sedan tidigare ett utbyggt VA-nät och en nyligen anlagd infiltrationsanläggning. Infiltrationsanläggningen behöver dubbleras vid föreslagen utökning, ytan finns avsatt intill befintlig infiltration. En alternativ lösning till lokal hantering av VA-frågorna är en pumpstation till kommunalt VA-nät. En byggnation av området skulle påverka områdets naturvärden betydande, områdets kulturvärden och riksintresset med geografiska bestämmelser bedöms inte påverkas nämnvärt. I området finns en gällande detaljplan som möjliggör bebyggelse av 34 fastigheter och jämfört med detta bedöms inte en tillåtlighet på 52 fastigheter betyda någon större skillnad för området vare sig för natur, kultur eller riksintresse. Oavsett bebyggelsegrad måste hänsyn tas till allmänhetens tillgänglighet till området. En parkering intill befintlig badstrand samt tydlig avgränsning av tomtmarkerna föreslås. Miljökonsekvensbeskrivningen är gjord av Henric Ernstson Konsult som även har gjort inventeringen av områdets naturmiljö. VA-utredning är gjord av Sweco VBB, Karlstad Arkeologisk undersökning av området är gjord av Värmlands Museum Planhandlingarna är gjorda av Olle Holmqvist, White arkitekter Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

3 Innehållsförteckning Sammanfattning... 2 Inledning... 4 Avgränsning... 4 Områdesbeskrivning... 4 Miljökonsekvenser... 6 Nulägesbeskrivning... 6 Påverkan på riksintresse Påverkan på strandskydd Påverkan på naturmiljö och biologisk mångfald Påverkan på vatten Påverkan på det rörliga friluftslivet Påverkan på Landskapsbild Påverkan på Kulturmiljö Påverkan på mark Trafik Miljömål...20 Regionala miljömål...20 Lokala miljömål för Sunne kommun De 16 miljömålen Sammanställning av effekter på miljömålen...28 Sammanställning av konsekvenser Referenser:...30 Referenser internet:...30 Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

4 Inledning Syftet med detaljplanförslaget är att ändra byggrätten inom området. Dagens byggrätt möjliggör 34 fastigheter inom planområdet och det nya förslaget skulle möjliggöra 52 fastigheter. I området finns i dagsläget 7 fastigheter som är bebyggda med fritidshus. Området ligger utmed Frykens östra strand och sluttar ned mot stranden. Gränsen för planområdet följer gällande detaljplan. För området gäller Byggnadsplan för fritidsbebyggelse på fastigheten Stavik 1:61 enligt Länsstyrelsens beslut Planområdet berörs av strandskydd intill 100 m från sjön Fryken. Området är riksintresse geografiska bestämmelser enligt 4 kap. 2 miljöbalken benämnt Fryksdalen. Avgränsning MKB-dokumentet belyser nuvarande förhållanden och beskriver konsekvenserna av den utbyggnad som föreligger. Nollalternativet utgår från nuvarande bebyggelse, förutom nollalternativet diskuteras utbyggnad av området enligt gällande planbestämmelser samt utbyggnad av sökt utökad exploatering (benämnd Alternativ). Områdesbeskrivning Området ligger i en västsluttning ned mot sjön Fryken. Lövskog är det totalt dominerande inom området med bland annat björk, asp, al, lind m.fl. men inom området finns också inslag av barr, främst gran. Den övervägande vegetationen inom området är klen och det finns rikligt med tecken från tidigare avverkningar och gallringar i området, områdets karaktär är som en stor tät lövbränna med klenare lövvegetation. Området markerat för att visa var det är beläget i landskapet. Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

5 Bilden visar flygfot över området med vägar och gräns inlagt. Planområdets södra del, norr om Staviks gamla tomt, består av mycket tät lövsly, näst intill ogenomtränglig. Markförnan är främst mossa och gräs under ett tunt täcke av löv. Inom stora delar av området är jorden blottad under lövtäcket. Inom den södra delen av planområdet finns endast enstaka inslag av grövre lövträd. Den gamla tomten som finns markerad på kartorna är främst bevuxen med mossa och vinterståndare av högörter. Här finns också grövre mäktigare lövträd lämnade. Den gamla tomten övergår i en bäckravin som går ned mot Fryken och är bevuxen av lövträd. Längst i söder, syd om befintlig väg finns en björkdunge som övergår i den öppen åker som ligger kant i kant med planområdet. I områdets syd-västra del finns en väg ned till Frykens strand med en liten öppen badplats. Vid stranden finns båtar uppdragna. Utmed Frykens strand är lövslyn mycket tät och marken bar, det finns vissa inslag av klen död ved. Vitsippor tittar upp mellan förnan. På flera ställen utmed stranden finns det tecken efter bäckar som ätit sig ned i marken i form av bäckfåror som leder ned mot områdes lägre strandkant. Stranden består främst av block. I området närmast de bebyggda strandfastigheterna finns rikligt med grova lövträd. Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

6 Karta över området med planområdet utritat. Miljökonsekvenser Nulägesbeskrivning Området består främst av ung lövskog men med inslag av grövre träd inom vissa partier. Skogen har varit utsatt av störningar i form av gallring med jämna mellanrum. Inom vissa pariter finns klen död ved, dock i mindre mängd. Markfaunan består i stora delar av området av bar jord, under ett täcke av löv. Området är mycket tätt bevuxet. Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

7 Bilden visar på en väg som går ned till Fryken genom området. På bilden ser man den täta lövvegetationen samt det sedan tidigare planerade avloppet. Fältbesöket i området skedde den 17:e maj mitt på dagen. Fågellivet i området var mycket aktivt, vid fältbesöket hördes bland annat Blåmes, Gulsparv, Grönfink, Grönsångare, Hackspett (sp), Ärtsångare, Domherre, Svartmes, Talgoxe m.fl. Området hyser mer grova träd ju längre norr ut i området som man kommer. Det blir också så att området hyser mer och mer inslag av barr i dessa delar, då störningen i form av gallring och hygge inte varit lika frekvent. Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

8 En plankarta över området, de tomter som är färgade grönt i kartan är de som tillåts i gällande plan för området. De tomter som inte är infärgade utgör expansionen mellan gällande plan och planförslaget, här benämnt alternativ exploatering. Beskrivning av nollalternativet I nollalternativet ingår normal skötsel för området bl.a. gallring. I dagsläget är området en mycket fin lövskog och hyser mycket fåglar. Inom områdets norra delar finns mer grova träd än inom områdets södra delar, det är även ett större inslag av barr i områdets norra delar. Inom de områden som ligger närmast strandtomterna finns flera områden med grova träd, främst asp och gran. Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

9 Beskrivning av exploatering Vid en exploatering enligt gällande detaljplan kommer området att bebyggas med 34 tomter. Flera av vägarna är sedan tidigare planerade och utbyggda, detta gäller även VA-nätet för området. Genom en förtätad bebyggelse av området kommer stora delar av den befintliga lövskogen att försvinna, området kommer att övergå till ett öppnat lövområde med glesare struktur, främst för att få fri sikt mot Fryken från området. Område som bär tydliga spår från tidigare planering, en vägbank är uppröjd och justerad, utmed vägen syns också dragna ledningar för VA. Beskrivning av alternativ exploatering En ytterligare förtätning av området än den detaljplan som ligger är föreslagen. Till skillnad från tidigare plan kommer 52 hus att tillåtas. Området kommer att exploateras till stora delar och troligen kommer mer eller mindre all skog inom området att avverkas. Områdets naturmark kommer att bli mindre till ytan än i den plan som ligger. De fastigheter som byggs närmast vattnet ligger utanför strandskyddet på 100 meter. Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

10 Påverkan på riksintresse Riksintresse enligt 4 kap 2 Miljöbalken Planområdet ligger inom Riksintresse geografiska bestämmelser (4 kap. 2 MB) benämnt Fryksdalen. Riksintresse geografiska bestämmelser har som främsta mål, enligt 2, att främja turismens och friluftslivets, främst det rörliga friluftslivets, intressen. De intressen som ligger inom turism och friluftsliv skall främjas och beaktas vid bedömningen av tillåtligheten av exploateringsföretag eller andra ingrepp i miljön. Nollalternativ Vid ingen exploatering kommer området att fortsatt endast ha 7 fastigheter. Större delen av området kommer att brukas som skog. Området består av ett tunt jordlager och i stor del av strandområdet finns bäckar som mynnar i Fryken. Stranden inom området är uppdelad genom befintliga fastigheter. Inom området når man Fryken med en befintlig väg, nere vid stranden finns en liten naturlig sandstrand. I stort sett består strandlinjen av större stenar typ klapperstenar. Del av den naturliga badstrand som finns inom området, ned till stranden finns en väg. Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

11 En typisk bild av strandkanten som finns utmed hela området. I bilden syns en av de befintliga fasigheternas badstege. Gällande Exploatering Genom byggnation av det nya området kommer den befintliga fritidsbebyggelsen att utökas inom området. Det kommer finnas stora ytor med Naturmark inom området. Området kommer troligen att påverkas mycket av en exploatering och inte bli lika intressant för besökare som i dagsläget. Området kommer kännas som tätbebyggt trotts eller kanske tack vare att träden i naturmarken kommer att avverkas för att möjliggöra fri sikt mot Fryken. Det rörliga frilufslivet kommer att påverkas. I områdets södra del finns en bäckravin, området börjar stupa brant ned mot bäck med forsande vatten. Branten är fortsatt skogbeklädd och inte tänkt att påverkas av byggnationen. Inom området finns fornlämningar, dessa kommer inte beröras av exploateringen. Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

12 En karaktäristisk bild från områdets norra delar. I de norra delarna kommer inte byggnation att bli aktuell. Alternativ Exploatering Enligt föreslagen exploatering kommer större del av området att exploateras och endast mindre ytor med naturmark lämnas. I planförslaget har passager mellan de olika bebyggda områdena lämnats samt den yttersta marken runt varje fastighet benämnts prickmark, att marken inte få bebyggas. Skall allmänhetens passage säkerställas måste en ordentlig avgränsning av varje tomt ske så att de inte privatiserar större områden än de på plankartan. Konsekvens Vid befintlig bebyggelse kommer allmänhetens tillgänglighet att vara oförändrad. Det finns en väg ned till en allmän badplats, i dagsläget finns några båtar uppdragna på land i området. Vid exploatering kommer stora delar av området att tas i anspråk, det kommer inte att kännas lika naturligt att ströva inom området dock kommer tillgängligheten till stranden inte att förändras. Någon egentlig skillnad för det rörliga frilufslivet mellan de två olika exploateringsgraderna kommer inte att föreligga, de bedöms påverka det rörliga friluftslivet lika mycket. Allmänhetens tillgänglighet till stranden kommer inte att skilja mellan de olika planförslagen. Skillnad i påverkan på naturvärden i området bedöms som ringa om exploatering sker enligt befintlig detaljplan eller föreslagen alternativ detaljplan, båda alternativen kommer betyda betydlig påverkan på områdets naturvärden och det rörliga friluftslivet. Någon skillnad till området kulturvärden i form av fornlämningar kommer inte föreligga oavsett graden av exploatering. Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

13 Påverkan på strandskydd Inom området gäller generellt strandskydd 100 meter, undantaget är de 6 befintliga fastigheterna som ligger utmed Frykens strand. I gällande plan finns ett mindre område utpekat för bebyggelse av vattenområde får bebyggas med broar och liknande anordningar. Nollalternativ I området finns idag 6 fastigheter som är byggda utmed stranden. I och med dessa är strandlinjen uppsplittrad i flera etapper. Träd och annan vegetation går ned till högsta vattenlinjen utmed hela vattenområdet. Ovanför vattenlinjen och stranden finns en högre bank med ej påverkad vegetation. Ned från platån, banken finns tydliga bäckfåror. Gällande detaljplan och det område som där det finns speciella föreskrifter med tanke på bryggor (markerat Vb). Föreslagen detaljplan med vattenområde som finns utpekat med tanke på bryggor. Beroende på detaljplanens föreskrifter kan det krävas dispans för strandskydd vid byggnation eller bygglov av bryggor. Byggnation kan även vara tillståndspliktig vattenverksamhet beroende på vad som görs. Gällande Exploatering Enligt gällande exploatering gäller att det inte byggs några nya hus närmare 100 meter. Stora delar av strandlinjen lämnas oexplaterad. Det område där bryggor eller liknande föreslås ligger inte så bra till med tanke på vägar och tillgängligheten för allmänheten. Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

14 Alternativ Exploatering Enligt föreslagen exploatering gäller att det inte byggs några nya hus närmare än 100 meter. Stora delar av strandlinjen lämnas oexplaterat, men husen kommer dock närmare än gällande exploateringsgrad. Det område där bryggor eller liknande föreslås ligger bättre än gällande föreskrivet område med tanke på vägar, badplats och allmänhetens tillgänglighet. Konsekvens Allmänhetens tillgänglighet till stranden kommer att minska oavsett om alternativ eller gällande plan bebyggs. Den alternativa planen har föreslagit bättre område för gemensam bryggplats än den gällande planen. Genom byggnation i området (gällande eller alternativ) kommer inte känslan av orördhet finnas utmed stranden. Vid byggnation kommer området att avverkas och området kommer inte bli lika attraktivt för djur, växter och rörligt frilufsliv. Påverkan på naturmiljö och biologisk mångfald Områdets södra delar består främst av klen lövvegetation för att i den norra delen övergå till grövre träd med mer och mer inslag av barr. Området är känt för sitt rika fågelliv. På flera ställen utmed stranden finns det tecken efter bäckar, i form av bäckfåror som ätit sig ned i marken ut mot strandbrinken. Stranden består av blockrik terräng. Områdets markförna ligger bar inom stora delar då lövvegetationen är mycket tät. Vitsippor tittar upp här och var innan vegetationen sluter sig helt. En typisk bild för områdets centrala delar, där visst inslag av granskott börjar komma upp. I området ovanför de hus som finns bebyggda utmed stranden finns gott om grova lövträd. Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

15 En bild över det centrala området, i närheten av befintliga fastigheter utmed stranden, där det finns ett betydande inslag av grövre löv. Nollalternativ Området kommer inte att exploateras utan de fastigheter som ligger inom planområdet finns kvar. Områdets naturmark kommer fortsatt att växa igen och ett normalt skogsbruk kommer att ske. Med tiden kommer mer och mer barr in i området om det inte selekteras bort. Gällande Exploatering Vid gällande detaljplan kommer området att bebyggas med 34 fastigheter. Området kommer att avverkas i stora delar, dels för exploateringen och dels för utsikt ut mot Fryken. Mark kommer att tas i anspråk och den övervägande delen av all trädvegetation kommer att avverkas. Alternativ Exploatering Vid gällande detaljplan kommer området att bebyggas med 52 fastigheter. Området kommer att avverkas i stora delar, dels för exploateringen och dels för utsikt ut mot Fryken. Mark kommer att tas i anspråk och den övervägande delen av all trädvegetation kommer att avverkas. Konsekvens Stora delar av områdets vegetation kommer att påverkas mycket oavsett exploateringsgrad, lika så kommer naturvärden i form av fågelliv etc att påverkas mycket. Påverkan på områdes värden bedöms inte skilja nämnvärt mellan de olika exploateringsgraderna. Den yta mark som tas i anspråk för exploatering om man väljer den alternativa exploateringen blir större liksom trycket på området genom fler människor inom en och samma yta. Oavsett exploatering kommer fågellivet och trädbundna naturvärden att påverkas negativt. Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

16 Påverkan på vatten I dagsläget finns ingen byggnation i vattnet eller dess strandlinje. Vattenlinjen är sedan tidigare uppsplittrad genom befintlig bebyggelse. För de ursprungliga tomterna har ett ledningsnät byggts ut för vatten av avlopp. I området finns en bergborrad brunn anlagd, det finns också en avloppsreningsanläggning som anlagts år 2002 och slutbesiktigats Inga av de bebyggda fastigheterna är inkopplade på det anlagda nätet. Nollalternativ Inga förändringar Gällande Exploatering Enligt gällande detaljplaner får 34 hus byggas i området. I området finns ett befintligt ledningsnät som skulle koppla vattnet till reningsanläggningen inom området. Alternativ Exploatering Enligt ny detaljplan får 52 hus byggas. En VA-utredning som diskuterar för och nackdelar med de olika lösningarna är gjord Den befintliga markbädden måste dubbleras samt att slamavskiljarens volym måste utökas. En alternativ lösning är att pumpa avloppsvatten från området till Öjevik. Konsekvens Vattenförsörjningen i området kan lösas lokalt genom eget vattenverk och avloppsreningsverk, dock kompletterad med ny utloppsledning. Utloppsledningen är något som måste till oavsett exploateringsgrad för att inte störa den naturliga badplatsen. Ett alternativ till lokal försörjning är en pumpstation med överföringsledning till Öjevik, detta kräver dock ett högre antal brukare. Vid utbyggnad enligt alternativ exploateringen anses det bära kostnaden för en överföringsledning. Oavsett exploatering kommer det bli ett ökat lokalt tryck med ökade lokala utsläpp som följd. Påverkan på det rörliga friluftslivet Se under punkten riksintressen, Riksintresse enligt 4 kap 2 Miljöbalken. Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

17 Påverkan på Landskapsbild Området ligger utmed sjön Frykens strand, Fryken är drygt 1,8 km bred i området. Området utmed Fryken ingår i riksintresse enligt 4 kap 2 Miljöbalken. Området sett från Öjevik på västsidan av Fryken, i området och dess omgivningar finns det rikligt med löv. Nollalternativ Ingen förändring. Gällande Exploatering Området kommer att exploateras och befintlig skog inom området kommer att glesas ur för att frigöra sikt ned mot vattnet från ny bebyggelse. Alternativ Exploatering Området kommer att exploateras och befintlig skog inom området kommer att glesas ur för att frigöra sikt ned mot vattnet från ny bebyggelse. Konsekvens Oavsett exploatering kommer området att röjas och övergå från tät lövskog till att bli gles park-natur. Området syns från sjön Fryken. Sträckan över Fryken är drygt 1,8 km och tittar man över vattnet kommer inte påverkan bli påtaglig då området är så pass litet. Från båt ute i Sjön Fryken kommer området upplevas som ett tätbebyggt fritidsområde. En enstaka lokal förtätning bedöms som mindre påverkan än en utspridd bebyggelse utmed större område. I dagsläget finns detaljplan som medgör en utökad exploatering i området. Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

18 Påverkan på Kulturmiljö I området finns tydliga spår från tidigare bosättningar. Området hyser bland annat en tomt som är markerad som Staviks gamla tomt (RAÄ 185), på platsen vet man att det har legat en gård sedan mitten av 1600-talet. Gården är dock känd sedan 1503, dock vet man inte var denna gård låg. Strax öster om utredningsområdet finns stensättningar som genom morfologin dateras till övergången mellan yngre bronsålder och äldre järnålder, detta indikerar att det kan finnas boplatslämningar någon stans i närområdet. Söder om området, i vattnet finns resterna av en hamnlämning/stenbrygga. I området genomfördes en arkeologisk utredning september Vid utredningen påträffades 8 objekt i form av röjningsrösen av sentida datering. Vidare undersöktes också ett så kallat bevakningsobjekt från fornminnesrigistret (RAÄ198), detta röse var registrerat som ett eventuellt gravröse vilket det inte var. Under den särskilda utredningen öppnades totalt 59 schakt med maskin, inga fynd eller lämningar påträffades i schakten. Nollalternativ Ingen förändring Gällande Exploatering Staviks gamla tomt bibehålles, torplämning i öst kommer att försvinna. Alternativ Exploatering Staviks gamla tomt bibehålles, ett röjningsröse i skogen kommer att försvinna samt torplämning i öst. Konsekvens Området är utrett med avseende på arkeologi, Staviks gamla tomt lämnas samt stenlämning utmed stranden. Ett röjningsröse kommer att påverkas vid alternativ exploatering. Området har tidigare varit byggt, men historiskt vet man att större del av området har under senare tid hyst skog. Området kommer att förändras från skog till öppen bebyggelse. Tillgängligheten i området kommer att förändras genom att mark övergår till tomtmark. Påverkan på mark Någon geoteknisk undersökning har ej utförts. Vid besök verkar marken huvudsakligen bestå av sand, lera, morän och lokalt berg i dagen. Någon radonmätning har inte utföras i området. Eventuella skredrisker bör beaktas vid byggnation. Nollalternativ Ingen förändring Gällande Exploatering Stora delar av området kommer att tas i anspråk för exploatering. Alternativ Exploatering Stora delar av området kommer att tas i anspråk för exploatering. Konsekvens Marken övergår från skog till tomtmark. Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

19 Trafik Till och ut från området finns en väg i områdets sydöstra hörn. Några p-platser intill befintlig allmän bad och båtplats finns inte i dagsläget. Nollalternativ Ingen förändring Gällande Exploatering Trafiken till och från området kommer att öka markant. Alternativ Exploatering Trafiken till och från området kommer att öka markant. P-platser för badgäster anordnas i närheten av bad och båtplatser. Konsekvens Trafiken till och från området kommer att öka markant oavsett exploateringsgraden. Fastigheten som ligger intill infarten kommer att påverkas. Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

20 Miljömål Riksdagen har antagit mål för miljökvaliteten inom 16 områden. I november 2005 lades miljökvalitetsmålet "Ett rikt växt- och djurliv" till de 15 som man antagit redan i april Målen beskriver den kvalitet och det tillstånd för Sveriges miljö, natur- och kulturresurser som är ekologiskt hållbara på lång sikt. Miljökvalitetsmålen syftar till att: * främja människors hälsa * värna den biologiska mångfalden och naturmiljön * ta till vara kulturmiljön och de kulturhistoriska värdena * bevara ekosystemens långsiktiga produktionsförmåga * trygga en god hushållning med naturresurserna Förutom de 16 miljökvalitetsmålen behandlas också tre övergripande miljömålsfrågor: Kulturmiljön, Hälsofrågor och Fysisk planering och hushållning med mark och vatten och byggnader. Nollalternativ Ingen påverkan Exploatering Områdets biologiska mångfald och naturmiljö bedöms påverkas på ett negativt sätt oavsett graden av exploatering. Även målet om minskad mängd utsläpp från transporter kan komma att påverkas. Regionala miljömål Länsstyrelserna har en övergripande och samordnande roll i miljömålsarbetet som regionala miljömyndigheter. Länsstyrelserna ansvarar för att regionalisera miljömålen till regionen och konkritisera miljökvalitetsmål utom Levande skogar. Levande skogar har Skogsstyrelsen ansvar för. Lokala miljömål för Sunne kommun. I det naturvårdsprogram som Sunne kommun antog 2008 finns lokala miljömål upptagna. Sex av de sexton miljömålen är översatta till lokal nivå och integrerade i Sunne kommuns naturvårdsarbete. De miljömål som har översatts till lokala mål för integration i Sunne är: Levande sjöar och vattendrag Myllrande våtmarker Levande skogar Ett rikt odlingslandskap En god bebyggd miljö Ett rikt växt och djurliv Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

21 De 16 miljömålen Nedan tas de miljökvalitetsmål upp som bedöms påverkas på något sätt. I de rubriker som avhandlar miljömålen finns eventuella regionala och lokala delmål upptagna. Påverkan och konsekvens finns också noterad i de fall det finns någon direkt koppling mellan områdes exploatering och målen. Begränsad klimatpåverkan Nationella delmål Utsläpp av växthusgaser ( ) Regionalt delmål Utsläppen av växthusgaserna koldioxid, metan och lustgas ska år 2010 vara 8% lägre än (Specificerat regionalt mål) Lokalt delmål Påverkan Bedömd konsekvens 1.2 Utsläppen av växthusgaserna koldioxid, metan och lustgas per invånare ska år 2010 vara 2% lägre än (Specificerat regionalt mål) Transporter till och från området skapar utsläpp, liksom uppvärmning av området. Områdets avfall kommer att genera utsläpp. Området har ett lokalt va-system, systemet kan komma att anslutas till det kommunala avloppsledningsnätet, vilket i sig skulle borga för en ytterligare bättre och säkrare hantering. I dagsläget är inte de fastigheter som finns inom området inkopplade till befintligt system. Transporter till och från området kommer att generera utsläpp och bidra till att de regionala delmålen inte uppnås, dock vet man inte var ifrån de transporterande kommer och var det skulle genereras utsläpp i annat fall. Bara naturlig försurning Nationella delmål Försurning av sjöar och vattendrag (2010) Försurning av skogsmark (2010) Utsläpp av svaveldioxid (2010) Utsläpp av kväveoxider (2010) Regionalt delmål 1. År 2010 ska högst 5% av antalet sjöar i Värmlands län som är större än 4 ha och högst 15% av sträckan rinnande vatten med illrinningsområden som överstiger 15 km2, vara drabbade av försurning som orsakats av människan. (Förslaget är en precisering av det nationella delmålet som inte anger någon undre storleksgräns) 2. Före år 2010 ska andelen skogsmark i Värmlands län som har hög eller mycket hög surhetsgrad minska i förhållande till 1990-talets nivå. (Specificerat regionalt mål) 3.1 Det totala utsläppet av svaveldioxid (från fossil- och biobränslen) ska år 2010 inte överstiga ton i Värmlands län. (Specificerat regionalt mål) Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

22 Lokalt delmål Påverkan Bedömd konsekvens 3.2 Utsläppen av svaveldioxid av fossilt ursprung i Värmlands län ska år 2010 inte överstiga ton. (Specificerat regionalt mål) 4. Utsläppen av kväveoxider i Värmlands län ska år 2010 inte överstiga ton. (Specificerat regionalt mål) Ökad mängd transporter in och ut i området. Ökad använd mängd fossila drivmedel kan bli fallet. - Ingen övergödning Nationella delmål Utsläpp av fosfor (2010) Utsläpp av kväve (2010) Utsläpp av ammoniak (2010) Utsläpp av kväveoxider (2010) Regionalt delmål 1. Till år 2010 ska de vattenburna utsläppen av fosforföreningar från mänsklig verksamhet i Värmlands län ha minskat i förhållande till 1995 års nivå, då utsläppen var ca 144 ton. (Specificerat regionalt mål) Lokalt delmål Påverkan Bedömd konsekvens 2. Senast år 2010 ska de vattenburna utsläppen av kväve från mänsklig verksamhet i Värmlands län (exklusive deposition) minskas med minst 10% (420 ton) från 1995 års nivå, från ton till som mest ton. (Specificerat regionalt mål) 3.1 Ammoniakutsläppen från Värmlands län ska år 2010 inte vara större än för år Avstämning av delmålet ska ske under (Specificerat regionalt mål) 3.2 Inventering av gödselhantering och hur det sprids inom det aktiva jordbruket ska vara genomfört till år (Specificerat regionalt mål) 4. Senast år 2010 ska utsläppen i Sverige av kväveoxider till luft ha minskat till ton. (Målet är identiskt med det nationella) Delmålet är regionaliserat inom miljökvalitetsmålet Bara naturlig försurning. Inga Kan bli en ökad mängd då det gäller att flera fastigheter skapas och utsläpp kommer att öka. De lokala utsläppen genom fekalier kommer att öka, dock kommer det ske via en större lokal anläggning eller genom kommunal försorg (om ledning byggs). I dagsläget finns 7 fastigheter inom området med enskilda anläggningar. Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

23 Levande sjöar och vattendrag Nationella delmål Skydd av natur- och kulturmiljöer (2005/2010) Restaurering av vattendrag (2005/2010) Vattenskyddsområden (2009) Utsättning av djur och växter (2005) Åtgärdsprogram för hotade arter (2005) Regionalt delmål 1.1 Senast år 2005 ska berörda myndigheter ha identifierat och tagit fram åtgärdsprogram för särskilt värdefulla natur- och kulturmiljöer som behöver ett långsiktigt skydd i eller i anslutning till sjöar och vattendrag. Senast år 2010 ska minst hälften av de skyddsvärda miljöerna ha ett långsiktigt skydd. (Målet är identiskt med det nationella) 1.2 Senast 2008 ska en inventering av nyckelbiotoper i vatten samt bedömning av restaureringsbehov ha genomförts i alla vattendrag med ett avrinningsområde större än 10 km2. (Specificerat regionalt mål) 2.1 Senast år 2005 ska berörda myndigheter ha identifierat och tagit fram åtgärdsprogram för restaurering av Sveriges skyddsvärda vattendrag eller sådana vattendrag som efter åtgärder har förutsättningar att bli skyddsvärda. Senast till år 2010 ska minst 25% av de värdefulla och potentiellt skyddsvärda vattendragen ha restaurerats. (Målet är identiskt med det nationella) 2.2 Mellan 2004 och 2010 ska antalet dammar och kraftverk med fungerande fiskväg ha ökat med 25 st. (Specificerat regionalt mål) 2.3 Mellan 2004 och 2010 ska antalet dammar och kraftverk med fastställd minimitappning ha ökat med 50 st. (Specificerat regionalt mål) 2.4 Mellan 2004 och 2010 ska antalet vattendrag som återställts efter flottledsrensning ha ökat med 30 st. (Specificerat regionalt mål) 2.5 Mellan 2004 och 2010 ska minst 50 felaktigt lagda vägtrummor ha åtgärdats. (Specificerat regionalt mål) 3. Senast år 2009 ska vattenförsörjningsplaner med vattenskyddsområden och skyddsbestämmelser ha upprättats för alla allmänna och större enskilda ytvattentäkter. Med större ytvattentäkter avses ytvatten som nyttjas för vattenförsörjning till fler än 50 personer eller distribuerar mer än 10 m3 per dygn i genomsnitt. (Målet är identiskt med det nationella) 4. Senast år 2005 ska utsättning av djur och växter som lever i vatten ske på sådant sätt att biologisk mångfald inte påverkas negativt. (Målet är identiskt med det nationella) 5.1 Senast år 2005 ska åtgärdsprogram finnas och ha inletts för de hotade arter och fiskstammar som har behov av riktade åtgärder. (Målet är identiskt med det nationella) 5.2 Senast år 2007 ska ett nytt åtgärdsprogram för Klarälvslax och -öring tagits fram. (Specificerat regionalt mål) 6. Sjöars och vattendrags stora betydelse för friluftslivet och för djur- och växtlivet värnas och utvecklas genom efterlevnad av strandskyddsbestämmelserna. (Specificerat regionalt mål) Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

24 Lokalt delmål I Sunne kommun skall sjöar och vattendrag vara ekologiskt hållbara och deras variationsrika livsmiljöer skall bevaras. Naturlig produktionsförmåga, biologisk mångfald, kulturmiljövärden samt landskapets ekologiska och vattenhushållande funktion skall bevaras samtidigt som förutsättningar för friluftsliv värnas. Påverkan Planområdet sträcker sig ut i Fryken. Planerad bebyggelse sker utanför 100- meters gränsen. Bedömd konsekvens Det rörliga frilufslivet kommer att påverkas, dock inte vattnenkvaliteten. Strandlinjen är brant ned i sjön och en naturlig badplats som finns inom området kommer att bibehållas och fortsatt vara tillgänglig. Områdets produktionsförmåga och biologiska mångfald, med avseende på vattenmiljön kommer inte att påverkas. Levande skogar Nationella delmål Långsiktigt skydd av skogsmark (2010) Förstärkt biologisk mångfald (2010) Skydd för kulturmiljövärden (2010) Åtgärdsprogram för hotade arter (2005) Regionalt delmål 1. Senast år 2010 ska ytterligare ha (S-län) vara undantaget från skogsproduktion. Av dessa arealer ska samhället svara för ha (S-län), medan skogssektorn själv på frivillig väg ska undanta ha (S-län). (Specificerat regionalt mål) Lokalt delmål Påverkan 2. Till år 2010 ska mängden hård död ved uppgå till minst 3,5 m3/ha i Värmlands län. (Specificerat regionalt mål) 3. Att senast 2007 ta fram en grundläggande strategi för sektorsområdet Gammal skog. (Specificerat regionalt mål) 4. Till år 2010 ska arealen äldre lövrik skog öka till minst ha (+10%) inom S-län. (Specificerat regionalt mål) 5. Till år 2010 ska arealen mark föryngrad med lövskog öka. (Målet är identiskt med det nationella) 6. Senast år 2004 ska inte skogsbilvägar byggas över våtmarker med höga natur- eller kulturvärden eller så att dessa våtmarker påverkas negativt på annat sätt. (Målet är identiskt med det nationella målet) 7. Skogsmarken ska brukas på ett sådant sätt att fornlämningar inte skadas och så att skador på övriga offentligt dokumenterade och värdefulla kulturlämningar är försumbara senast år (Målet är identiskt med det nationella målet) I Sunne kommun skall skogens och skogsmarkens värde för biologisk produktion skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras samt kulturmiljövärden och sociala värden värnas. I de delar som bebyggs omvandlas skogsmark till bebyggt område. Området hyser en rik lövskog i dagsläget. Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

25 Bedömd konsekvens Påverkan blir betydande lokalt men inte kommunalt eller regionalt. Området ligger i ett lövskogstätt område utmed Frykens östra strand (se figur på kluster med lövskogar). God bebyggd miljö Nationella delmål Planeringsunderlag (2010) Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse (2010) Buller (2010) Uttag av naturgrus (2010) Avfall ( ) Energianvändning m.m. i byggnader (2020/2050) God inomhusmiljö (2010/2015/2020) Regionalt delmål Planeringsunderlag Senast år 2010 ska fysisk planering och samhällsbyggande grundas på program och strategier för: hur ett varierat utbud av bostäder, arbetsplatser, service och kultur kan åstadkommas så att bilanvändningen kan minska och förutsättningarna för miljöanpassade och resurssnåla transporter förbättras, hur kulturhistoriska och estetiska värden ska tas till vara och utvecklas, hur grön- och vattenområden i tätorter och tätortsnära områden ska bevaras och utvecklas och andelen hårdgjord yta inte ökas, hur energianvändningen ska effektiviseras, hur förnyelsebara energiresurser ska tas till vara och hur utbyggnad av produktionsanläggningar för fjärrvärme, solenergi, biobränsle och vindkraft ska främjas. Kulturhistoriskt värdefull bebyggelse Den kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsen ska senast år 2010 vara identifierad och ett program finnas för skydd av dess värden. Samtidigt ska minst 25 procent av den värdefulla bebyggelsen vara långsiktigt skyddad. Buller Antalet människor som utsätts för trafikbullerstörningar överstigande de riktvärden som riksdagen ställt sig bakom för buller i bostäder ska ha minskat med 5 procent till år 2010 jämfört med år Uttag av naturgrus Uttaget av naturgrus ska 2010 vara högst ton. (Regionaliserat mål) Minskning av avfallsmängder - resurser tas tillvara Mängden deponerat avfall exklusive gruvavfall ska minska med minst 50 procent till år 2005 räknat från 1994 års nivå samtidigt som den totala mängden genererat avfall inte ökar. Energianvändning m m i byggnader Miljöbelastningen från energianvändningen i bostäder och lokaler minskar och är lägre år 2010 än år Detta ska bl a ske genom att den totala energianvändningen effektiviseras för att på sikt minska. Byggnaders påverkan på hälsan År 2020 ska byggnader och deras egenskaper inte påverka hälsan negativt. Därför ska det säkerställas att Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

26 samtliga byggnader där människor vistas ofta eller under längre tid senast år 2015 har en dokumenterat fungerande ventilation, radonhalten i alla skolor och förskolor år 2010 är lägre än 200 Bq/m 3 luft och att, radonhalten i alla bostäder år 2020 är lägre än 200 Bq/m 3 luft. Lokalt delmål Påverkan Bedömd konsekvens I Sunne kommun skall stad och tätort och annan bebyggd miljö utgöra en god och hälsosam livsmiljö samt medverka till en god regional och global miljö. Natur- och kulturvärden skall tas tillvara och utvecklas. Byggnader och anläggningar skall lokaliseras och utformas på ett miljöanpassat sätt och så att en långsiktigt god hushållning med mark, vatten och andra resurser främjas. Ny mark tas i anspråk för bebyggelse. Påverkan blir att nya byggnader lokaliseras intill redan utpekat och planlagt område. Sett till områdets naturvärden är detta sätt att koncentrera en bebyggelse till ett ställe att föredra jämfört med att exploatera flera små områden med olika utformning och med en ej påverkansbar utformning. Genom att bygga intill ett redan exploaterat område med en utformning som är reglerad fås kontroll på byggnationen. Området kommer att stå i kontrast till omgivande landskap. Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

27 Ett rikt växt- och djurliv Nationella delmål Regionalt delmål Lokalt delmål Påverkan Bedömd konsekvens Hejda förlusten av biologisk mångfald (2010) Minskad andel hotade arter (2015) Hållbart utnyttjande (2007/2010) Den biologiska mångfalden skall bevaras och nyttjas på ett hållbart sätt, för nuvarande och framtida generationer. Arternas livsmiljöer och ekosystemen samt deras funktioner och processer skall värnas. Arter skall kunna fortleva i långsiktigt livskraftiga bestånd med tillräcklig genetisk variation. Människor skall ha tillgång till en god natur- och kulturmiljö med rik biologisk mångfald, som grund för hälsa, livskvalitet och välfärd. (Nationellt miljökvalitetsmål) I Sunne kommun skall den biologiska mångfalden bevaras och nyttjas på ett hållbart sätt, för nuvarande och framtida generationer. Arternas livsmiljöer och ekosystemen samt deras funktioner och processer skall värnas. Arter skall kunna fortleva i långsiktigt livskraftiga bestånd med tillräcklig genetisk variation. Kommuninvånare skall ha tillgång till en god natur- och kulturmiljö med rik biologisk mångfald, som grund för hälsa, livskvalitet och välfärd. I det berörda området finns inga av de ansvarsarter som Sunne kommun tar upp. Området hyser dock ett rikt fågelliv. En exploatering oavsett grad påverkar området. Konsekvensen blir att lokalt kommer en del fågelarter att välja närliggande skogsområde i stället. Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

28 Sammanställning av effekter på miljömålen Tabellen nedan visar påverkan på miljömålen av aktiviteter och vad avsaknad av aktivitet. Tabellen är upplagd så att positiv inverkan på miljömålen är markerad med +, negativ påverkan är markerad med och om påverkan är beroende av så många andra faktorer att en värdering är omöjlig är det den markerad med o. Står inget i en kolumn påverkas inte miljömålet av aktiviteten. Miljömål Aktivitet Begränsad klimatpåverkan Exploatering (-) Frisk luft 0 Bara naturlig försurning Giftfri miljö 0 Skyddande ozonskikt 0 Säker strålmiljö 0 Ingen övergödning Levande sjöar och vattendrag Grundvatten av god kvalitet Hav i balans samt levande kust och skärgård Transporter till och från området, liksom uppvärmning samt avfall. (-) Ökad mängd trafik till och från området (-) Myllrande våtmarker Utsläpp från toaletter, lokal ökning kan föreligga Vattenregimen i området förändras samt avlopp från området Levande skogar - Skogsmark förvandlas till exploaterad mark Ett rikt odlingslandskap Storslagen fjällmiljö 0 God bebyggd miljö Ett rikt växt- och djurliv 0 +/- Fritidsbebyggelse i attraktiv miljö, redan utpekat område ökar i omfång - Lokalt växt- och djurliv påverkas negativt Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

29 Sammanställning av konsekvenser Påverkan på Vad som sker idag Konsekvens Konsekvens Nollalternativ Exploatering alternativ Exploatering Riksintresse 7 fastigheter inom området Ökad mängd fastigheter, Området inte lika intressant för rörligt friluftsliv inom området. Ökad mängd fastigheter, området inte lika intressant för rörligt friluftsliv inom området. Eventuell möjlighet till att komma ned till stranden ökar. Strandskydd 100 meter utom bebyggda fastigheter I gällande plan finns ett område nära befintlig bebyggelse utpekad för bryggor etc. Störning på bef. fastighet. Ett område intill befintlig badstrand utpekas för ev. bryggor etc. Tillgänglighet för allmänhet säkerställs med väg etc. Naturmiljö och Biologisk mångfald Normalt skogsbruk. Större delen av området avverkas, påverkan blir stor för djur- och växtliv i och med övergången från rik lövskog till öppen tomtmark. Inom området kommer påverkan vara stor för alla arter, dock inte lokalt då det finns rikligt med löv i områdets närhet. Större delen av området avverkas, påverkan blir stor för djur- och växtliv i och med övergången från rik lövskog till öppen tomtmark. Inom området kommer påverkan vara stor för alla arter, dock inte lokalt då det finns rikligt med löv i områdets närhet. Vatten Enskilda reningsanläggningar inom området. En stor anläggning, oftast bättre rening än många små. En stor anläggning, oftast bättre rening än många små. Rörliga frilufslivet Se riksintresse Landskapsbild Lövområde utmed Fryken, syns knappt från andra sidan sjön Tätbebyggt område utmed Frykens strand, vilket förändrar landskapsbilden när man kommer nära området. Tätbebyggt område utmed Frykens strand, vilket förändrar landskapsbilden när man kommer nära området. Kulturmiljö Ingen påvverkan Lämningar från tidigare markanvändning lämnas, kulturmiljön påvekras inte. Lämningar från tidigare markanvändning lämnas, ett röjningsröse påverkas. Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

30 Mark Skogsmark Övergår till tomtmark Övergår till tomtmark Trafik Ingen påverkan Ökad mängd trafik inom och till området, lokala utsläpp och buller Ökad mängd trafik inom och till området lokala utsläpp och buller Referenser: Områden av riksintresse för Naturvård Friluftsliv 1988 Länsstyrelsen i Värmland 1988:11 Miljömål för Värmlands län 2005 Länsstyrelsen i Värmland 2005:13 Referenser internet: Länsstyrelsens karttjänst Länsstyerlsen i Värmlands hemsida Eniro s karttjänst Riksantikvarieembetet Skogsstyrelsens hemsida Sveriges miljömålsportal Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7295\MKB_Stavik_V100.docx / utskriven: (30)

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER

UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 1 UTKAST MILJÖKONSEKVENSER 12 02 09 2 3 Innehållsförteckning SYFTE OCH INNEHÅLL Syfte Process Innehåll Avgränsning MILJÖKONSEKVENSER Utbyggnad inom riksintresseområden Kultur Natur Friluftsliv Utbyggnad

Läs mer

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl

Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Detaljplan för Häggvik 2:4, 6:9, 7:8 m fl Fritidshus på Ringkallen Nordingrå, Kramfors kommun Upprättad av Palle Sjölander AB 2014-01-16 Ringkalleberget sett från Mädan (nordväst om planområdet) PLANBESKRIVNING

Läs mer

Tillhörande översiktsplan för Forshaga kommun

Tillhörande översiktsplan för Forshaga kommun Version 1.10 Projekt 7260 Upprättad 2009-08-21 Tillhörande översiktsplan för Forshaga kommun Z:\henric\ARBETE\HEKonsult\7260\2009_MKB\MKB_v110.docx / utskriven: 2009-08-21 1 (29) Miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 SAMRÅDSHANDLING 2009-04-16 bruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3, OMRÅDESBESKRIVNINGAR bruk Dalsland består av följande dokument: Planförslag

Läs mer

Behovsbedömning för planer och program

Behovsbedömning för planer och program BEHOVSBEDÖMNING 1 (13) Kommunstyrelseförvaltningen Behovsbedömning för planer och program Enligt Plan- och bygglagen (PBL), Miljöbalken (MB) och förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar (1998:905)

Läs mer

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder

Läge Påverkan Konsekvenser Fortsatt arbete och möjliga åtgärder Tabell 6.4.3 Specifik påverkan och konsekvens för naturmiljön längs med UA1v - profil 10 promille Djurhagen I Skogsparti öster om Djurhagen Börringesjön och Klosterviken Smockan - Fadderstorp - Fiskarehuset

Läs mer

Hur mår miljön i Västerbottens län?

Hur mår miljön i Västerbottens län? Hur mår miljön i Västerbottens län? Når vi miljömålen? Uppnås miljötillståndet? Hur arbetar vi för att uppnå en hållbar utveckling med miljömålen som verktyg? Det övergripande målet för miljöpolitiken

Läs mer

Naturvårdens intressen

Naturvårdens intressen Naturvårdens intressen I Motala är det alltid nära till naturen. Inom Motala tätort är så mycket som en tredjedel av landarealen grönytor, med skiftande kvalitet och betydelse för boendemiljön och för

Läs mer

Lokala miljömål för Tranemo kommun

Lokala miljömål för Tranemo kommun Lokala miljömål för Tranemo kommun Sveriges riksdag har fastställt 16 nationella miljökvalitetsmål för en hållbar utveckling, varav 14 är tillämpliga för Tranemo kommun. Målet är att Sverige år 2020 ska

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING Del av Gällivare 12:74 Öster om Treenighetens väg/e 45 2013 08 29 Bilaga 1. BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING

SAMRÅDSHANDLING Del av Gällivare 12:74 Öster om Treenighetens väg/e 45 2013 08 29 Bilaga 1. BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING BEHOVSBEDÖMNING Inledning Denna checklista används som hjälpmedel när det kommer till att bedöma behovet av en miljökonsekvensbeskrivning. Checklistan används även för att avgränsa vilka typer av miljöpåverkan

Läs mer

Lektionsupplägg: Varför behövs miljömålen?

Lektionsupplägg: Varför behövs miljömålen? Lektionsupplägg: Varför behövs miljömålen? En bra miljö kan handla om många olika saker t.ex. frisk luft, rent vatten och en stor biologisk mångfald. Tyvärr är miljöproblemen ibland så stora att varken

Läs mer

P L A N B E S K R I V N I N G

P L A N B E S K R I V N I N G 1 Diarienummer 2006/0082 214 Detaljplan för NÄSET, Etapp 2 Kinna 24:169 Kinna, Marks kommun, Västra Götalands Län P L A N B E S K R I V N I N G UPPRÄTTAD 2006-05-04 reviderad 2006-11-30, 2007-05-07 Plan-

Läs mer

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö

4 MARKANVÄNDNING OCH BEBYGGELSEUTVECKLING 4.6 Ellenö 4.6 ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil. Samhället har vuxit upp kring en hållplats

Läs mer

Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m fl, Torsås kommun

Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m fl, Torsås kommun Detaljplan för Södra Kärr 1:55 m fl, Torsås kommun Utsikt mot Nötholmen Samrådshandling 2011-11-22 PLANBESKRIVNING 1 Handlingar Till detaljplanen hör följande handlingar: Miljöbedömning, daterad 2011-11-22

Läs mer

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping

P ROGRAM 1(15) tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. inom Arkösund i Norrköping 1(15) P ROGRAM tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping, fysisk planering den 22 september 2009 G O D K Ä N N A N D E H A N D L I N G

Läs mer

Areella näringar 191

Areella näringar 191 Areella näringar 191 192 JORDBRUK Högvärdig åkermark är av nationell betydelse (miljöbalken 3:4). Det betyder att sådan jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller andra anläggningar endast om

Läs mer

3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering

3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering 3.6 Miljömål och sociala mål i fysisk planering 3.6.1 Miljömål Agenda 21 är FN:s handlingsprogram för hållbar utveckling. Programmet är ett globalt samarbete som anger mål och riktlinjer för att uppnå

Läs mer

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN

DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN 1 av 7 DETALJPLAN FÖR VÄSTANVIK 1:452 M FL (INFART NOTNÄS) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser, denna beskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

Bilaga 1 FÖP Överum. Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri

Bilaga 1 FÖP Överum. Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning av föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri UTSTÄLLNINGSUPPLAGA 2015-10-26 Innehåll Översiktskarta... 1 Ögrimsvägen... 2 Östralid... 5 Dalbovägen... 8

Läs mer

Götene kommuns miljöpolicy och miljömål 2006-2010

Götene kommuns miljöpolicy och miljömål 2006-2010 Götene kommuns miljöpolicy och miljömål 2006-2010 Götene kommuns miljöpolicy och lokala miljömål Bakgrund Följande dokument innehåller miljöpolicy och miljömål för Götene kommun. Miljöpolicyn anger kommunens

Läs mer

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun

Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Upprättad dec 2008 Behovsbedömning för Detaljplan för Solberga, etapp 7, inom Tyresö kommun Slutsats av behovsbedömningen / Motivering Omvandlingen från fritidshusbebyggelse till ett villaområde med kommunalt

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386

Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun. Behovsbedömning KS 13.386 KS 13.386 Detaljplan för fastigheten Hulan 1:122 m fl, ICA Kvantum, i Lerums kommun Behovsbedömning Sektor samhällsbyggnad Plan- och exploateringsenheten 2016-03-04 Innehåll 1 Allmänt 3 2 Kort beskrivning

Läs mer

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2

Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR 1. MILJÖBALKEN...2 2009-10-15 Strömstad Kommun VINDKRAFTSPLAN 2009 Bilaga 1 ÖVERGRIPANDE FÖRUTSÄTTNINGAR INNEHÅLL 1. MILJÖBALKEN...2 2. RIKSINTRESSEN, MB 3 & 4 kap...2 2.1 Naturvård, 3 kap 6... 2 2.2 Friluftsliv, 3 kap 6...

Läs mer

PLANBESKRIVNING DP 150

PLANBESKRIVNING DP 150 1 (8) PLANBESKRIVNING DP 150 DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, STORA KALVÖ, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN LAGA KRAFT 2014-07-24 2 (8) DETALJPLAN FÖR KLOVÖJA 1:3, SÖDERKÖPINGS KOMMUN, ÖSTERGÖTLANDS LÄN

Läs mer

Naturvårdsplan 2010. Lysekils kommun. DEL 2 Åtgärdsprogram. Antagandehandling 2010-12-16

Naturvårdsplan 2010. Lysekils kommun. DEL 2 Åtgärdsprogram. Antagandehandling 2010-12-16 Naturvårdsplan 2010 Lysekils kommun DEL 2 Åtgärdsprogram Antagandehandling 2010-12-16 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning 3 1.1 Syfte 1.2 Innehåll 1.3 Begränsningar 1.4 Beskrivning av hur planen arbetats

Läs mer

Morakärren SE0110135

Morakärren SE0110135 1 Naturvårdsenheten BEVARANDEPLAN Datum 2007-02-05 Beteckning 511-2005-071404 Morakärren SE0110135 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd) Inledning Bevarandeplanen

Läs mer

Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING

Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING Utdrag ur ekonomiska kartan SAMRÅDSFÖRSLAG 2008-11-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2009-10-27 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för del av fastigheten VÄNGSJÖBERG 9:1 och del av 7:15 och 7:21 i Gottröra församling Dnr

Läs mer

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun

Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun 1(10) Naturvårdsenheten Naturvårdshandläggare Linnea Bertilsson Enligt sändlista Förslag till beslut om utvidgning av strandskyddsområden i Dals-Eds kommun Innehåll Förslag till beslut Ärendets handläggning

Läs mer

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009

Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg. DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Särskild sammanställning för Verksamheter vid Trafikplats Rosersberg DNR BTN 2007/0931-214:R 14 april 2009 Planförslaget Detaljplanen omfattar två områden, ett större väster om Norrsundavägen (väg 859)

Läs mer

Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri

Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Bilaga 1 FÖP Överum Miljöbedömning för föreslagna utvecklingsområden för bostäder och industri Ögrimsvägen Checklista för miljöbedömning PLANEN Beskrivning / Påverkan Verksamheter och åtgärder Andra planer

Läs mer

Detaljplan för BERGHEM 16:2. Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING. ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214

Detaljplan för BERGHEM 16:2. Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län PLANBESKRIVNING. ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer PBN 2010/0291 214 Detaljplan för BERGHEM 16:2 Berghem, Marks kommun, Västra Götalands län Upprättat 2010-11-01, reviderad 2011-04-04 Planarkitekt Åsa Svensson 1 (8) HANDLINGAR

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning

Miljökonsekvensbeskrivning Miljökonsekvensbeskrivning 2015-03-23 Miljökonsekvensbeskrivning Vallmon 11 m fl Knislinge, Östra Göinge kommun Område där strandskydd upphävs Ny byggrätt, industri Fri pa ssa ge - gån g vä g Inf iltra

Läs mer

MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER

MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER 52(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka MILJÖMÅL OCH KONSEKVENSER Ett genomförande av de möjligheter till utveckling som den fördjupade översiktsplanen medger ger olika konsekvenser i samhället. I följande

Läs mer

Planhandling Detaljplan för HÅKANSÖN 60:1 MFL Piteå kommun, Norrbottens län

Planhandling Detaljplan för HÅKANSÖN 60:1 MFL Piteå kommun, Norrbottens län Dnr. PB 2015-61 Version Plannr. 2 D 2066 Planhandling Detaljplan för HÅKANSÖN 60:1 MFL Piteå kommun, Norrbottens län Upprättad av: ROLLES PLAN & BYGGKONSULT Postadress 941 85 PITEÅ Besöksadress Svartuddsvägen

Läs mer

PLANBESKRIVNING 1(6) DETALJPLAN FÖR ÖVERBYN 2:165 M FL (ABBAS STUGBY & CAMPING) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN

PLANBESKRIVNING 1(6) DETALJPLAN FÖR ÖVERBYN 2:165 M FL (ABBAS STUGBY & CAMPING) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN 1(6) DETALJPLAN FÖR ÖVERBYN 2:165 M FL (ABBAS STUGBY & CAMPING) TORSBY KOMMUN VÄRMLANDS LÄN PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Planen består av plankarta med bestämmelser, denna beskrivning, genomförandebeskrivning,

Läs mer

25(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 25(60)

25(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 25(60) 25(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 25(60) 26(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka NATUR, FRILUFTSLIV OCH TURISM Människan mår bra av att uppleva grönska. Grönstrukturen tilldelas i huvudsak

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN

DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN DETALJPLAN FÖR DEL AV FASTIGHETEN SUNNERBO 1:10 I GNOSJÖ KOMMUN PROGRAMHANDLING II HANDLINGAR Upprättad av Miljö och byggförvaltningen i Gnosjö kommun 2009 11 03 Planbeskrivning Plankarta med bestämmelser

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING OCH AVGRÄNSNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, MKB, FÖR DEL AV GÄDDVIK 1:10, GÄDDVIK ÖSTRA, NORRA

BEHOVSBEDÖMNING OCH AVGRÄNSNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, MKB, FÖR DEL AV GÄDDVIK 1:10, GÄDDVIK ÖSTRA, NORRA Söderköpings kommun BEHOVSBEDÖMNING OCH AVGRÄNSNING AV MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING, MKB, FÖR DEL AV GÄDDVIK 1:10, GÄDDVIK ÖSTRA, NORRA FINNÖ Behovsbedömning I enlighet med bestämmelserna i Plan- och bygglagen,

Läs mer

Markanvändning och bebyggelseutveckling

Markanvändning och bebyggelseutveckling 54 Översiktsplan (ÖP 13) Färgelanda kommun Markanvändning och bebyggelseutveckling Tätorterna Ellenö Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 km söder om Färgelanda.

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN. Planområdet 1(14) FUNÄSDALEN 32:25, m fl 1(14) ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN FÖR FRITIDSHUS I HÅLLANS FRITIDSOMRÅDE FUNÄSDALEN 32:25, m fl HÄRJEDALENS KOMMUN, JÄMTLANDS LÄN UPPRÄTTAD 2009-06-11 REVIDERAD 2010-05-06 Planområdet Planförfattare:

Läs mer

planprogram 2012-11-27 Detaljplan för KUNGBÄCK 1:38 m. fl. (Stensvik) Strömstads kommun, Västra Götalands län 1. (12)

planprogram 2012-11-27 Detaljplan för KUNGBÄCK 1:38 m. fl. (Stensvik) Strömstads kommun, Västra Götalands län 1. (12) planprogram --7 Detaljplan för KUNGBÄCK :38 m. fl. (Stensvik) Strömstads kommun, Västra Götalands län. () Innehållsförteckning INLEDNING 3 Bakgrund Planens syfte och huvuddrag PLANDATA 3 Läge, areal och

Läs mer

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål

PLANBESKRIVNING. Antagandehandling 2009-08-12. Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål STENUNGSUNDS KOMMUN Antagandehandling 2009-08-12 PLANBESKRIVNING Ändring av detaljplan för del av Grönviks varv, Näs 1:230 Ödsmål Stenungsunds kommun Västra Götalands län Normalt Planförfarande 1 Normalt

Läs mer

Detaljplan för GRANNÄS 1:26 M FL BOSTADSOMRÅDE VID NORRA VISEN, AMBJÖRNARP TRANEMO KOMMUN. Detaljplanens syfte

Detaljplan för GRANNÄS 1:26 M FL BOSTADSOMRÅDE VID NORRA VISEN, AMBJÖRNARP TRANEMO KOMMUN. Detaljplanens syfte Detaljplan för GRANNÄS 1:26 M FL BOSTADSOMRÅDE VID NORRA VISEN, AMBJÖRNARP TRANEMO KOMMUN BEHOVSBEDÖMNING Underlag för identifiering av aspekter som kan medföra konsekvenser för miljön, hälsan eller hushållningen

Läs mer

PIREN TILL STORTÅNGSKÄR

PIREN TILL STORTÅNGSKÄR Detaljplan för Antagandehandling Antagen av Miljö- och Byggnämnden 2001-03-19 Sotenäs kommun, 2004-04-22. Justerad 2004-04-22 Laga kraft 2006-12-07. PIREN TILL STORTÅNGSKÄR Kungshamn, Sotenäs kommun PLANBESKRIVNING

Läs mer

Brygga och bad vid Trinntorp

Brygga och bad vid Trinntorp Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Sara Kopparberg, Ansvarig planarkitekt PLANBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Brygga och bad vid Trinntorp Del av fastigheterna Trinntorp 1:1, Brevik 1:1 och Brevik

Läs mer

Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014

Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014 Naturvårdsprogram Uppdaterad kortversion 2014 Naturvårdsprogram för Hällefors kommun Uppdaterad kortversion Ett naturvårdsprogram för Hällefors kommun antogs i komunfullmäktige 2010-11-16. I denna kortversion

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

Yttrande över Översiktsplan för Göteborg och Mölndal, fördjupad för Fässbergsdalen Samrådshandling april 2010

Yttrande över Översiktsplan för Göteborg och Mölndal, fördjupad för Fässbergsdalen Samrådshandling april 2010 Göteborg 2010-06-22 Byggnadsnämnden Box 2554 403 17 Göteborg Yttrande över Översiktsplan för Göteborg och Mölndal, fördjupad för Fässbergsdalen Samrådshandling april 2010 Historik och nutid Fässbergsdalens

Läs mer

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun

Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun Detaljplan för del av Rödögården 1:5 och 1:33 Rödön, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING Samrådshandling 23 oktober 2014 HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Planbeskrivning med illustrationer Plankarta med

Läs mer

Utställningshandling april 2011 45

Utställningshandling april 2011 45 Miljökonsekvensbeskrivning miljökonsekvensbeskrivning Utställningshandling april 2011 45 Bakgrund Ändringar i strandskyddslagstiftningen Ändringar i miljöbalken och plan- och bygglagen beslutade av riksdagen

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Planprogram för del av. TYLUDDEN 1:1 m fl. Tylösand, HALMSTAD KS 2012/0326

BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING. Planprogram för del av. TYLUDDEN 1:1 m fl. Tylösand, HALMSTAD KS 2012/0326 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING Planprogram för del av TYLUDDEN 1:1 m fl Tylösand, HALMSTAD KS 2012/0326 Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2012-06-18 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR AV PLANER OCH PROGRAM

Läs mer

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG Samrådshandling Maj 2014 Sektorn för samhällsbyggnad Detaljplan för BJÖRRÖD 1:199 M FL i Landvetter, Härryda kommun Planbeskrivning Planbeskrivningens uppgift är att underlätta förståelsen av planförslagets

Läs mer

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING. Haparanda med Färjan 2. Färjan 2 GRANSKNING PBL 5:18

DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING. Haparanda med Färjan 2. Färjan 2 GRANSKNING PBL 5:18 DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER OCH KONTOR FÄRJAN 2 Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Haparanda med Färjan 2 1(15) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 3 Planens syfte och huvuddrag... 3 Avvägning

Läs mer

Översiktlig naturvärdesbedömning inom planområde för Vista skogshöjd, Vistaberg

Översiktlig naturvärdesbedömning inom planområde för Vista skogshöjd, Vistaberg Naturvärdesbedömning 1 (9) HANDLÄGGARE Nicklas Johansson 08-535 364 68 nicklas.johansson@huddinge.se Översiktlig naturvärdesbedömning inom planområde för Vista skogshöjd, Vistaberg POSTADRESS Miljö- och

Läs mer

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun

Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Naturvårdsprogram för Färgelanda kommun Bilaga 1. Nationella miljömål Antaget av Kommunfullmäktige 2014-05-14, 85 En höstpromenad vid Ellenösjön kan vara ett trevligt mål! Foto: Maritha Johansson Dalslandskommunernas

Läs mer

Detaljplan för Gällö samhälle

Detaljplan för Gällö samhälle Bräcke kommun, Jämtlands län Upprättad 2014-08-29 Samråd 2015-04-16 Granskning Antagen Laga kraft.. Planförfattare: Ulf Alexandersson Stadsarkitekt PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Detaljplanen består av plankarta

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 Vindbruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3E, OMRÅDESBESKRIVNINGAR FÖR ÅMÅLS KOMMUN Planhandlingen består

Läs mer

DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län

DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län DETALJPLAN FÖR FRILUFTSOMRÅDE (CAMPING) DEL AV HAPARANDA 29:31 STRANDEN HAPARANDA Haparanda kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING Tänkt lokalisering på stranden i rött 1(17) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar...

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun

Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Bertil Eriksson, 1:e miljöingenjör Miljökonsekvensbeskrivning, Slumnäs udde, Tyresö kommun INLEDNING Detaljplanesamrådet för området Slumnäs udde vid Öringesjön har

Läs mer

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete

Förord. Vi har ett bra och effektivt miljöarbete Förord Vi har ett bra och effektivt miljöarbete i Sverige och Örebro län. I vårt län har vi minskat våra klimatpåverkande utsläpp med nästan 20 procent sedan 1990. Inom arbetet för minskad övergödning

Läs mer

Spånstad 4:19 och 2:14

Spånstad 4:19 och 2:14 BEHOVSBEDÖMNING AV MILJÖBEDÖMNING tillhörande detaljplan för del av Spånstad 4:19 och 2:14 ÅLED, HALMSTADS KOMMUN plan 1056 K Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott 2013-04-16 LAGAR OM MILJÖBEDÖMNINGAR

Läs mer

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING DETALJPLAN FÖR AMBJÖRNARP 1:85 M FL AMBJÖRNARP, TRANEMO KOMMUN PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING INNEHÅLL I NNEHÅLL... 1 HANDLINGAR... 2 PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG... 2 FÖRENLIGT MED 3 OCH 5 KAP I MB...

Läs mer

Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa

Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa Översiktlig naturvärdesinventering av strandnära miljöer i Grönklitt i Orsa 2013 Bengt Oldhammer Innehåll Uppdrag 3 Metodik 3 Resultat 3 Referenser 7 Bilagor bilder och karta 8 Omslagsbild: Råtjärnen med

Läs mer

BESKRIVNING ÖVER OMRÅDESBESTÄMMELSER

BESKRIVNING ÖVER OMRÅDESBESTÄMMELSER 1 Plan och miljökontoret Dnr: 2007-0709-214 ANTAGANDEHANDLING Del av MJÖLKENABBEN 1:4, SIRKÖN TINGSRYDS KOMMUN, KRONOBERGS LÄN BESKRIVNING ÖVER OMRÅDESBESTÄMMELSER HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan STRANDSKYDD Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan 1 SAMRÅDSHANDLING STRANDSKYDD Allmänt Ändrade strandskyddsbestämmelser gäller fr o m 1 juli 2009. För ett utvecklat strandskydd med bättre lokal

Läs mer

En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar. Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän

En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar. Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän En önskad långsiktig utveckling i norra Bohuslän Reflektioner och frågeställningar Diskussionsunderlag på väg mot en strukturbild för norra Bohuslän Innehållsförteckning INLEDNING...2 1. BOSTAD OCH BYGGANDE

Läs mer

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06

Vindbruk Dalsland. Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 UTSTÄLLNINGSHANDLING 2010-12-06 Vindbruk Dalsland Tillägg till översiktsplan för Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Åmål BILAGA 3A, OMRÅDESBESKRIVNINGAR FÖR BENGTSFORS KOMMUN Planhandlingen

Läs mer

Sparvvägen, Östra Tyresö OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE

Sparvvägen, Östra Tyresö OMRÅDE FÖR VILLABEBYGGELSE Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Planeringsavdelningen Bertil Eriksson, 1:e miljöingenjör Göran Bardun, kommunekolog KOMPLETTERANDE MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING TILLHÖRANDE DETALJPLAN FÖR Sparvvägen,

Läs mer

Mål för skogsskötsel och naturvård i Timrå kommun

Mål för skogsskötsel och naturvård i Timrå kommun Mål för skogsskötsel och naturvård i Timrå kommun Antagen av kommunfullmäktige 2012-09-24 109 2(5) Skogsbrukets mål Bedriva skogsbruk enligt reglerna för miljöcertifiering enligt FSC-standard. Bevara och

Läs mer

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun

DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun DETALJPLAN för del av FÅGLABÄCK 2:1, Skillingaryds tätort, Vaggeryds kommun Upprättad i januari 2008 reviderad i mars 2008 Miljö- och byggnämnden antog planen 2008-04-29 87. Planen vann laga kraft 2008-05-20

Läs mer

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16

KEBAL 1:33. Samrådshandling PLANBESKRIVNING. Detaljplan för. Kebal, Strömstads kommun 2008-10-16 Detaljplan för KEBAL 1:33 Kebal, Strömstads kommun Samrådshandling 2008-10-16 PLANBESKRIVNING Till detaljplanen hör följande handlingar: Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med bestämmelser,

Läs mer

MILJÖ- OCH STADSARKITEKTKONTORET 2007-11-14 UTSTÄLLNINGSHANDLING NORMALT PLANFÖRFARANDE

MILJÖ- OCH STADSARKITEKTKONTORET 2007-11-14 UTSTÄLLNINGSHANDLING NORMALT PLANFÖRFARANDE sida 1 (9) DETALJPLAN FÖR OMRÅDE VID PILUDDEN FILIPSTADS KOMMUN MILJÖ- OCH STADSARKITEKTKONTORET 2007-11-14 PLANBESKRIVNING DNR: P 1/00 UTSTÄLLNINGSHANDLING NORMALT PLANFÖRFARANDE HANDLINGAR Till planen

Läs mer

Markanvändning och bebyggelseutveckling

Markanvändning och bebyggelseutveckling TÄTORTERNA Markanvändning och bebyggelseutveckling ELLENÖ Utgångspunkter Om Ellenö Ellenö är kommunens sydligast belägna samhälle, cirka 6 kilometer söder om Färgelanda. Avståndet till Uddevalla är 2 mil.

Läs mer

Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk

Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk Detaljplan Del av Puoltsa Puoltsa 1:85, Puoltsa 1:4 m.fl Bostad, Turism, Lantbruk 1(8) Miljö- och Byggnämnden Kiruna kommun Upprättad i mars 2004 Reviderad juni 2004 PLANBESKRIVNING Handlingar Planens

Läs mer

Bönan 4:6, Strandgården

Bönan 4:6, Strandgården PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING 2011-02-03 Antagen av BMN: 2011-03-23 Dnr: 10BMN273 Laga kraft: 2011-04-21 Handläggare: Henry Grew Bönan 4:6, Strandgården Detaljplan för bostadsändamål Gävle kommun,

Läs mer

Underlag för behovsbedömning/ avgränsning av MKB för Detaljplan för Bro 5:22 samt del av Bro 5:10 m.fl. Brotorget Handläggare: Mikaela Nilsson

Underlag för behovsbedömning/ avgränsning av MKB för Detaljplan för Bro 5:22 samt del av Bro 5:10 m.fl. Brotorget Handläggare: Mikaela Nilsson Underlag för behovsbedömning/ avgränsning av MKB för Detaljplan för Bro 5:22 samt del av Bro 5:10 m.fl. Brotorget Handläggare: Mikaela Nilsson Översiktlig beskrivning av planområdet och dess influensområde

Läs mer

Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås

Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås Anders Brunzell Tel 021-39 10 54 DP 1730 2010-02-16 Dnr 2009/285-BN 213 Detaljplan för Fullerö 2:1 m fl, Fullerö brygga, Västerås PLANBESKRIVNING INLEDNING Handlingar Detaljplanen består av plankarta med

Läs mer

Granskningshandling. 2015-02-09

Granskningshandling. 2015-02-09 1 Granskningshandling. 2015-02-09 Detaljplan för del av Siretorp 9:9 och 9:24 m.fl. Sölvesborgs kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING Handlingar Grundkarta Fastighetsförteckning Plankarta med planbestämmelser

Läs mer

Upprättad i maj 2006. Gnosjö Kommun. Miljö- och byggnämnden. Stadsarkitekt Tor Asbjörnsen

Upprättad i maj 2006. Gnosjö Kommun. Miljö- och byggnämnden. Stadsarkitekt Tor Asbjörnsen Detaljplan för fastigheten Gårö 1:259 m.fl. MILJÖBEDÖMNING MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Upprättad i maj 2006 Gnosjö Kommun Miljö- och byggnämnden Stadsarkitekt Tor Asbjörnsen 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNT.

Läs mer

Sida 0 av 7 TEMA: FRISKT VATTEN

Sida 0 av 7 TEMA: FRISKT VATTEN Sida 0 av 7 TEMA: FRISKT VATTEN Levande sjöar och vattendrag Ingen övergödning Grundvatten av god kvalitet God bebyggd miljö Hav i balans samt levande kust och skärgård Sida 1 av 7 Grundvattnet ska vara

Läs mer

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix

Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix 2013-11-28 1 Förslag på utvidgade strandskyddsområden i Kalix Andra remissomgången Badstränder på Halsön I förslaget är det 20 områden som föreslås ha utvidgat strandskydd. Inför översynen fanns det 106

Läs mer

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun

Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun SAMRÅDSHANDLING 2015-10-09 Detaljplan för Ås-Hov 1:13 mfl, Ås, Krokoms kommun PLANBESKRIVNING KROKOM1000, v1.0, 2012-10-09 Samrådshandling Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen

Läs mer

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01

Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45. Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Program för detaljplan för Ås-Hov 1:173, Byn 1:4 och 1:45 Sjövillan Krokoms kommun 2015-10-01 Krokoms kommun Postadress 835 80 Krokom Besöksadress Offerdalsvägen 8 Tel. 0640-161 00 Fax 0640-161 05 krokoms.kommun@krokom.se

Läs mer

Detaljplan för Övrarp 2:14 m.fl. i Tranås kommun Upprättad i juni 2010 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 151/2007

Detaljplan för Övrarp 2:14 m.fl. i Tranås kommun Upprättad i juni 2010 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 151/2007 Detaljplan för Övrarp 2:14 m.fl. i Tranås kommun Upprättad i juni 2010 av Plan- och byggavdelningen, Samhällsbyggnadsförvaltningen Dnr 151/2007 Sommen Planområde Krämarp Övrarp Skoboviken Romanäs Antagen

Läs mer

HANDLINGAR PLANENS SYFTE PLANDATA. Lägesbestämning

HANDLINGAR PLANENS SYFTE PLANDATA. Lägesbestämning HANDLINGAR Plankarta med bestämmelser samt illustration Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Fastighetsägarförteckning PLANENS SYFTE Planens syfte är att fastställa de befintliga verksamheterna. Området

Läs mer

WISTRAND. Läs LYSEKILSKOMMUN

WISTRAND. Läs LYSEKILSKOMMUN LYSEKILSKOMMUN REGISTRATUREN 2015-09- ns Läs Lysekils kommun Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten 453 80 Lysekil E-post: registrator@lysekil.se YTTRANDEÖVER GRANSKNINGSHANDLINGAR Skaftö Fiskebäck

Läs mer

2014-04-16 1(15) SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för. Björstorp 3:85 m.fl. Karlsborgs kommun, Västra Götalands län. Dnr P 2007-0006

2014-04-16 1(15) SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för. Björstorp 3:85 m.fl. Karlsborgs kommun, Västra Götalands län. Dnr P 2007-0006 2014-04-16 1(15) SAMRÅDSHANDLING Detaljplan för Björstorp 3:85 m.fl. Karlsborgs kommun, Västra Götalands län Dnr P 2007-0006 1 2(15) PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Följande handlingar finns tillgängliga i

Läs mer

Detaljplan för del av Vångerslät 7:96 i Läckeby, Kalmar kommun

Detaljplan för del av Vångerslät 7:96 i Läckeby, Kalmar kommun BEHOVSBEDÖMNING (för MKB) 1(6) Avdelning/Handläggare Datum Ärendebeteckning Plan-, bygg- och trafikavdelningen 2011-03-29 2010-3803 Rebecka Sandelius 0480-45 03 33 Detaljplan för del av Vångerslät 7:96

Läs mer

Behovsbedömning av detaljplan för del av Sunlight 2, Norra Högbrunn, Nyköping, Nyköpings kommun

Behovsbedömning av detaljplan för del av Sunlight 2, Norra Högbrunn, Nyköping, Nyköpings kommun Samhällsbyggnad Plan- och naturenheten Datum Dnr 1/10 2016-04-12 BTN16/17 Behovsbedömning av detaljplan för del av Sunlight 2, Norra Högbrunn, Nyköping, Nyköpings kommun Behovsbedömningen ska utgöra underlag

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planens genomförande kan antas medföra betydande miljöpåverkan, där behovsbedömningen är en analys som leder fram till

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för Idre Himmelfjäll, Skidområde (del av Foskros 10:6) Älvdalens kommun Dalarnas län

SAMRÅDSHANDLING. Detaljplan för Idre Himmelfjäll, Skidområde (del av Foskros 10:6) Älvdalens kommun Dalarnas län Detaljplan för Idre Himmelfjäll, Skidområde (del av Foskros 10:6) Älvdalens kommun Dalarnas län PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING MARS 2010 1 Detaljplan för Idre Himmelfjäll, Skidområde

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5

Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5 1 LAGAKRAFTHANDLING Enkelt planförfarande Detaljplan för fastigheten Funäsdalen13:32 och 77:5 Funäsdalen 13:32 och 77:5, Funäsdalen HÄRJEDALENS KOMMUN, Jämtlands län MBN 290 PLAN 0041/2010 Planförfattare

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015.

Behovsbedömning. Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan. Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun. Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömning Detaljplan för Alby Gård och Gula Villan Del av Alby 15:32 i Botkyrka kommun Bild på Alby gård, mars 2015. Behovsbedömningen av detaljplan för Alby Gård, del av Alby 15:32, är framtagen

Läs mer

Detaljplan för Svaneholm 2:2 m fl i Skurup, Skurups kommun

Detaljplan för Svaneholm 2:2 m fl i Skurup, Skurups kommun 1(6) Detaljplan för Svaneholm 2:2 m fl i Skurup, Skurups kommun Handlingar Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Detaljplanekarta med planbestämmelser Fastighetsförteckning Handelsutredning (finns tillgänglig

Läs mer

SAMRÅDSFÖRSLAG 2006-09-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-10-27 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING

SAMRÅDSFÖRSLAG 2006-09-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-10-27 ANTAGANDEHANDLING PLANBESKRIVNING SAMRÅDSFÖRSLAG 2006-09-15 UTSTÄLLNINGSFÖRSLAG 2008-10-27 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för fastigheten Anderssvedja 2:41 i Roslagsbro församling Dnr 06.101 91.214 Ks 07-42 PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Till

Läs mer

Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall

Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING 2009-05-05 Dnr: 08KS542 Del av Kungsbäck 2:10 mfl, Stora Vall Miljökonsekvensbeskrivning tillhörande översiktlig utredning för Stora Vall Gävle kommun, Gävleborgs län FYSISK

Läs mer

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54

Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 82 Förhandsbesked och strandskyddsdispens för tre tomter på fastigheten Bensbyn 10:23 Ärendenr L 2015 54 Miljö och byggnadsnämndens beslut Miljö och byggnadsnämnden beslutar: 1. efter lokaliseringsprövning

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING 1/10

SAMRÅDSHANDLING 1/10 SAMRÅDSHANDLING 1/10 Detaljplan för Del av Siretorp 9:74 m.fl. Sölvesborgs kommun, Blekinge län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR: grundkarta fastighetsförteckning plankarta med bestämmelser planbeskrivning inkl

Läs mer

Planhandlingarna består av: Plankarta, skala 1:1000, med planbestämmelser. Samrådsredogörelse

Planhandlingarna består av: Plankarta, skala 1:1000, med planbestämmelser. Samrådsredogörelse GRANSKNINGSHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för Säters Camping (Säter 4:24) mm Säters kommun, Dalarnas län HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Plankarta, skala 1:1000, med planbestämmelser Samrådsredogörelse

Läs mer

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl

Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl VAXHOLMS STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Vår beteckning STAD 2013:KS047 Streckad linje avser programområde Program för Kv. Landstinget 3 och 5 m fl Inledning Vaxholms stad är en expansiv kommun och efterfrågan

Läs mer