Energibesiktning. Brf Atmosfären 1 Stockholm Utförd av: Dan Andersson Leif Porres

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Energibesiktning. Brf Atmosfären 1 Stockholm 2007-02-02. Utförd av: Dan Andersson Leif Porres"

Transkript

1 Energibesiktning Brf Atmosfären 1 Stockholm Utförd av: Dan Andersson Leif Porres EnergiCenter Västerås Gjutjärnsgatan

2 1(16) Sammanfattning EnergiCenter har på uppdrag av Brf Atmosfären 1 utfört energibesiktning av fastigheten. Brf Atmosfären byggdes 1949 och rot -renoverades Föreningen består av 18 lägenheter med 2 lokaler varav en är en föreningslokal. Adressen är Ystadsvägen Under besiktningen hittades ett antal möjliga energisparande åtgärder som föreningen kan göra för att spara energi. Det samlade intrycket är att föreningen är mycket väl skött och arbetar bra med den tekniska skötseln. Då fastigheten är ca 55 år, finns det normalt åtgärder för att sänka energiförbrukningen. Värmeförbrukningen var 178,0 kwh/m² (2006), vilket är något högre än riktvärdet 150 kwh/m². Bidragande orsaker till energiförbrukningen är att delar av fönstren inte är utbytta, väggarna är inte så bra isolerade, och att vindsisoleringen endast är cm. (rekommenderad tjocklek ca 50 cm). Vattenförbrukningen är högre än riktvärdet. Elförbrukningen ligger något över riktvärdet men inte alarmerande högt. Det finns ingen större potential att spara några stora mängder el. Handlingsplanen innehåller förslag på åtgärder dels för att sänka kostnader för energiförbrukningen såväl som underhållsåtgärder. Det kan t ex handla om rengöring av ventilationskanaler och byte av styr- och reglerutrustning mm. Rapportens uppbyggnad I rapporten finns även en föreslagen handlingsplan som vi går igenom med Er som mottagare av rapporten. Prioriteringen av åtgärderna görs lämpligast av Er och ansvarig utförare i gemenskap.

3 2(16) Innehållsförteckning SAMMANFATTNING 1 FÖRUTSÄTTNINGAR 3 ENERGIFÖRBRUKNING 3 DOKUMENTATION 3 UPPVÄRMNINGSSÄTT 3 AREOR 3 GENOMFÖRDA ENERGIÅTGÄRDER 4 1. TAPPVATTENSYSTEM TAPPVARMVATTEN VATTENHUSHÅLLNING 4 2.ELSYSTEM SYSTEM, SÄKRINGAR EFFEKTER MM MOTORVÄRMARE BELYSNING TVÄTTSTUGA 7 3. VÄRMESYSTEM TEMPERATURER BÖRVÄRDEN PUMPAR TRYCKET I VÄRMESYSTEMET LÄCKAGE OCH DIMENSIONERING LUFT OCH/ELLER OLJUD KONTROLL AV VENTILER VÄRMESYSTEMETS VATTENKVALITÉ INJUSTERINGSBEHOV AV VÄRMESYSTEMET VENTILATIONSSYSTEM TEMPERATURER REGLERING AV VENTILATIONEN ÅTERVINNING FRYSSKYDD SERVICEKONTROLL AV SPJÄLL MM FILTERKONTROLL SAMT SMUTS I KANALER MM OLJUD KONTROLL AV FLÄKTAR MM LUFTFLÖDESMÄTNING KLIMATSKÄRM BYGGTEKNIK BJÄLKLAG/VINDSISOLERING FUKTMÄTNING I LÄGENHETERNA ÖVRIGT GARAGE TEMPERATURER OCH DRAG 16 BILAGOR Handlingsplan Förbrukningsstatistik Besiktningsprotokoll

4 3(16) Förutsättningar Energiförbrukning Brf Atmosfären 1 har kontroll på sin media förbrukning dom får energistatistik för uppföljning. Normalårskorrigerade värden. Media Atmosfären Riktvärden ca förbrukning per år Värme 316,8 MWh 267,0 MWh Vatten m m3 El kwh kwh Media Atmosfären 1s Riktvärden per m2 ca förbrukning per år/m2 Värme 178,0 kwh/m2 150,0 kwh/m2 Vatten 1,39 m3/m2 1,4 m3/m2 El 16,7 kwh/m2 10 kwh/m2 Kommentarer: Värmen ligger högre än riktvärdet. Energistatistiken visar att det finns utrymme att sänka förbrukningen. Elen ligger ca 6 kwh/m2 högre. Vattnet ok Dokumentation Den samlade intrycket över dokumentationen är att ritningar och rapporter saknas och föreningen bör fundera på att skaffa nya ritningar för att minska kostnader vid oplanerade arbeten. Föreningen har gjort OVK under 2004 den var godkänd. En dokumentation som saknades var ett beskrivande driftkort över värmeundercentralen (rekommenderade inställningar, komponentlista, service och handhavande beskrivning). Föreningen utför under våren 2007 en radon mätning i lägenheterna. Uppvärmningssätt Fastigheten är uppvärmd med fjärrvärme från Fortum. El Elnätet tillhör Fortum. Elhandelsföretaget är Fortum. Vatten Vatten och avlopp ansvarar Stockholms tekniska kontor. Areor Lägenhetsytan totalt för uppvärmningen är m².

5 4(16) Genomförda energiåtgärder Brf Atmosfären 1 har genomfört några energisparande åtgärder efter rot renoveringen. Bla Ned säkring av fastighetsabonnemanget från 100 A till 63 A. Bytt ut gamla motorvärmare tidsstyrningen till nya moderna med temperaturreglering. 1. Tappvattensystem 1.1.Tappvarmvatten Mängden tappvarmvatten som föreningen förbrukar är ca 740 m3 beräknat på 30 % av vattenförbrukningen som är m3. Det finns ingen separat mätning av det varmvatten som går ut idag, vilket försvårar uppföljningen av förbrukningen. Det finns handdukstorkar som går på vvc. Dessa går inte att stänga av vilket är bra. Det bör meddelas till lägenheternas innehavare att spola ur sitt varmvattensystem efter en längre tids frånvaro te x vid semester för att förhindra stilla stående vatten som kan ge Legionella. 1.2.Vattenhushållning Vattenförbrukningen är m3 per år. Vilket innebär ca 123,0 m3/lgh och år. Normalt riktvärde är mellan m3/lgh och år. Föreningen har inte installerat energisnåla blandare. Om föreningen installerar snålspolande strålsamlare och duschhandtag innebär att 30 % av vattnet sparas och ca 8 % på energiförbrukningen. En stickkontroll av varmvattentemperaturen visade att varmvattnet inte håller över 50 grader vilket inte är bra ur legionella synpunkt. Bara ca 48,7 grader. Som en åtgärd rekommenderas att börvärdet höjs från ca 56 grader till 58 grader för att inte riskera Legionella tillväxt. Tiden för att få fram varmvattnet är under 20 sekunder vilket är bra.

6 5(16) 2. Elsystem 2.1.System, Säkringar Effekter mm Föreningen har en elmätare och inkommande säkring på fastighets elen som är på 63 A. Den är ned säkrad från 100 A. 2.2.Motorvärmare Föreningen har 12 p-platser som har motorvärmaruttag med nyligen bytta tids styrningar för värmen. Idag har värmarna en 3 timmars timer med ute temperatur begränsning.

7 6(16) 2.3.Belysning Inventerade utrymmen: - Källare Källaren har lysrör och vanligt av/på kontakt. - Trapphus Belysningen går på tidsur till varje dag. - Vind Kall vind, ingen belysning finns!. - Garage Finns ej - Ute belysning Styrs av skymnings relä. För att spara el måste någon av dessa parametrar ändras; Drifttiden, Ju kortare tid som ljuskällorna brinner ju mindre energi går det åt. Förslag på åtgärder. Rörelse givare, tidsstyrning eller skymningsrelä. Det finns nu också akustiska givare som tänder belysningen med hjälp av ljud. Effekten. Varje ljuskälla har ett viss effekt i Watt som talar om hur stark ljuskällan är genom att minska effekten sparas också energi. Förslag på åtgärder: Lågenergilampor, HF-don nya typer av ljusrör) och ta bort onödiga ljuskällor. OBS! Idag är ljuset en säkerhetsfråga och föreningen måste avväga energiförbrukningen mot medlemmarnas trygghet.

8 7(16) 2.4.Tvättstuga Det finns 1 st tvättstuga med sammanlagt 2 tvättmaskiner. Tvättmaskinerna är av fabrikatet Electrolux Wascator från Torkskåpet och torktumlaren har en egen frånluftsfläkt. Tvättmaskinerna är så moderna att det finns inget energiincitament att byta ut dom. Genom att byta gamla tvättmaskiner kan stora pengar sparas, nya tvättmaskiner väger tvätten och är mycket energisnåla.

9 8(16) 3. Värmesystemet Det finns termostater i lägenheterna. Termostater är i sig en ytterligare en teknik som kan bli en källa till fel i framtiden. Funktionen är att termostaterna stänger om temperaturen överstiger t ex 23 grader. Med tiden ca 10 år börjar känselkroppen att mattas ut och termostaten kan stänga tidigare och i vissa fall senare. Den optimala funktionen är att värmesystemet är injusterat och framledningen alltid levererar en temperatur till radiatorerna som gör att innetemperaturen håller grader. 3.1.Temperaturer Utetemperaturen vid besiktningstillfället var plus 0,5 grader. Framledningstemperaturen på fjärrvärmen var 82 grader och returtemperaturen var 40 grader. Skillnaden var 42 grader. Temperaturskillnaden bör helst vara över 40 grader! Tilloppstemperaturen ut på värmesystemet var 47 grader, vilket är för en normal fastighet en något hög framledningstemperatur vid rådande utetemperatur. Returtemperaturen var 40 grader och skillnaden var bara 7 grader, vilket borde vara ungefär 10 grader om värmesystemet skulle vara bra injusterat.

10 9(16) Börvärdet på varmvattnet var 55 höjdes till 58 grader. Är värdet vid växlaren var grader. Temperaturen på varmvatten cirkulationen var 40 grader (rekommenderas över 45 grader). Obs höjningen hade inte hunnit runt i systemet än! 3.2.Börvärden Börvärdesinställningen på framledningen är något hög inställd med hänsyn till utetemperaturen och fastighetens ålder. Om man jämför med den kurva som rekommenderas är Atmosfären 1s kurva ca 2 4 grader högre. Styr och regleren sköts av en modell från TA 230U. Framledningstemp Utetemperatur Brf Atmosfären Rekommendation Bild på framledningstemperaturen för Atmosfären 1 jämfört med rekommenderad framledningskurva. Atmosfären 1 ligger högre än vad en liknande fastighet borde behöva. Det är viktigt att värmesystemet är injusterat för annars kan det skapa problem i vissa lägenheter då det inte finns någon extra värme till kallare lägenheter. Genomgången av flera lägenheter visade att temperaturen var ojämn varierade mellan grader.

11 10(16) Reglercentralen var en TA 230U. Denna reglercentral finns det inte några reservdelar till om den går sönder. En nyare typ av reglering är att styra värmen med hjälp av flera inne givare. Fördelen är att då tar man reda på den gratis värme som solen ger under vår och höst samt den gratis värme som vi idag får genom våra el-utrustningar och från personerna som bor där. Spar potentialen är ca %. 3.3.Pumpar Föreningen har 2 st cirkulationspumpar som inte är tryckstyrda. Värmesystemet har pumpstopp (sommardrift), vilket innebär att cirkulationspumpen och fjärrvärmeventilerna stängs av när ute temperaturen är över 17 grader. Tanken är att människor, belysning och övrig intern värme skall räcka till för att värma lägenheten till grader. Det är bra för energiförbrukningen.

12 11(16) 3.4.Trycket i värmesystemet Trycket i systemet var endas 1,45 bar vilket inte är tillräckligt för källare och 3 våningar. Förtrycket i expansionskärlet är normalt på 1,5 bar. Expansionskärlet finns på vinden. Trycket är viktigt att kontrollera då ett för lågt tryck skapar ett undertryck i systemet och suger då in luft som kan ge korrosionsskador. Rekommenderar att trycket höjs till 1,8-2,0 bar. Ett bra test är att inför värmesäsongen och någon mer gång fylla på värmesystemet tills det kommer vatten ur skval röret nere i undercentralen. Då vet man att systemet är uppfyllt och risken för lågt tryck är minimerat. 3.5.Läckage och dimensionering Det finns ingen registrerad läcka på värmesystemet. Påfyllningen är kopplad till varmvattnet, vilket är bättre än kallvattnet då det innehåller mindre syre. Fjärrvärmeventilens flöde för varmvattnet var på 5,0 m3/h, går att dimensionera om till en 3,2 m3/h ventil. Viktigt att värmeväxlaren inte är för igensatt då effekten blir optimerad. 3.6.Luft och/eller oljud Inga oljud eller luft i systemet noterades. 3.7.Kontroll av ventiler Fjärrvärmeventilerna kontrollerades och öppnade. 3.8.Värmesystemets vattenkvalité Värmesystemets smutsgrad på vattnet var vid en okulär besiktning inte helt bra. Synliga partiklar kunde ses främst organsikt material som humus men också en andel magnetit (järn). ph-nivån på vattnet i värmesystemet var för lågt, mätvärde ca 6-7. Rekommenderat ph är 8,0 9,0. Vid ett ph runt 8,0 9,0 är vattnet som minst aggressivt och förstör inte kopplingar eller ledningar. En filterstation med en kemikalietillsättning i vattnet rekommenderas för att höja ph-värdet samt reducera syret i vattnet. 3.9.Injusteringsbehov av värmesystemet Värmesystemet har moderna tryckkompenserade injusterings ventiler det är bra. En temperatur kontroll visar att det inte finns något akut behov att genomföra en injustering av värmesystemet. Problemet som kan uppstå är varierande temperaturer i lägenheterna och framförallt i stammarna som gör att vissa lägenheter är kallare än andra.

13 12(16) Frånluftsdon i sovrum 4. Ventilationssystem, självdrags system Samtliga lägenheter har frånluftsdon placerade i badrum, kök, sovrum och i vissa vardagsrum/matrum. Spisfläktarna är inte kopplade till frånluften utan filtreras genom ett kolfilter. Vanligt är att frånluften byggts igen totalt vid renoveringar av kök så ingen frånluft från köket. Ett problem är tilluften för att ventilationen skall fungera måste det finnas tilluft! Vid besiktningen gjordes ett antal luftflödes mätningar som visade att det var svårt att nå upp till normflödena. 4.1.Temperaturer Temperaturen på tilluften är samma som ute -temperaturen. 4.2.Reglering av ventilationen Ventilationen fungerar dygnet. Sommartid kan ventilationens riktning byta håll och lägenheterna får då tilluft via frånluftsdonen.

14 13(16) 4.3.Återvinning Det finns ingen återvinning från lägenheternas från luft. 4.4.Frysskydd Systemen har inte frysskydd. 4.5.Servicekontroll av spjäll mm Spjället styrs från spiskåpan. 4.6.Filterkontroll samt smuts i kanaler mm Vissa frånluftsdons galler var smutsiga. 4.7.Oljud Inga oljud kunde höras eller upptäckas vid den okulära kontrollen. 4.8.Kontroll av fläktar mm Systemet har inga fläktar. 4.9.Luftflödesmätning frånluft Vid kontroll av luftflöden avvek det uppmätta värdet från det värde som finns i normen 15 l/s för badrum och 10 l/s normal flöde i kök och 30 l/s vid forcering. Luftflöde l/s Frånluft Badrum 1 (15 l/s) Kök/grund (10 l/s) Kök forcering (30 l/s) Ystadsgatan Ystadsgatan Lgh 25 Lgh 31 3,4 5,8 5,0 3,5 - - Sovrum 1 6,9 5,6 Sovrum 2 Ventil stängd 3,4 Frånluftsflödena varierade en hel del. Noterbart var att en del av grundflödena är under dagens norm för ventilation för mekanisk frånluft. En riktig luftomsättning är viktig för våran hälsa. Helst utan att drag och obehag från tilluften skapar ofrivilligt kalla golv och kallras. Men en ökad luftomsättning ökar också energiförbrukningen. Normalt står ventilationen för % av energiförbrukningen för värme.

15 14(16) 5. Klimatskärm 5.1.Byggteknik Föreningen är byggd 1949 och rotad Vid en värmeläckage kontroll med hjälp av en värmekamera hittades en del läckage vid hörnen/skarven mellan tak och vägg, golv och tak -hörn. Nischen där radiatorerna sitter är en annan väldigt dåligt isolerad del. Men framförallt såg man hur temperaturen sjunker i taket på dom övre lägenheterna som bara har vinden över sig och man såg tydligt på värmefotograferingen att värme läcker ut. Se mer bilder och kommentarer i rapporten värmefotografering av brf Atmosfären 1. Väggar Betong gjutna väggar med tegelfasad. Risk för radon finns. U-värdet på väggarna är svår bestämt då värmekameran visar att väggarna är väldigt svala. Ett troligt U-värde är ca 0,3 0,35 W/m2 och grc. Fönster Fönsterna är äldre 2-glas i delar av fastigheterna. Ett troligt U-värde runt 2,5 på dom äldre fönstren. På helt nya fönster idag är U-värdet 1,0 1,2. Det finns incitament att byta ut fönstren på grund av energibesparing. Dörrar Dörrarna mot trapphusen är okej. Balkongdörrarna är inte bra isolerade även om det har förbättrats med att den nedre delen har isolerats.

16 15(16) 5.2.Bjälklag/Vindsisolering Vinden är en kallvind utan förråd. Vinden är tilläggsisolering med ca cm mineralulls matta på 22 cm kutterspån och sen papp och sen 5 cm kox. Idag är den ekonomiska tjockleken ca 50 cm. Det finns en stor sparpotential att öka på isoleringen med ca cm m2 isolerbar yta med 30 cm mineralull kostar ca kr plus moms att tilläggsisolera. Denna åtgärd ger en stor besparingspotential och ett förbättrat inneklimat för de översta lägenheterna. En trolig besparingspotential är ca 10 % troligtvis mer med tanke på isoleringstjockleken.

17 16(16) 5.3. Fuktmätning En okulär kontroll av fukt har gjorts dock ingen mätning. Det finns små spår av synliga fuktgenomslag finns i källaren. Föreningen har koll på ev. fuktläckage. 6. Övrigt 6.1.Garage Föreningen har inget varmgarage. 6.2.Temperaturer och drag Mätningarna av inomhustemperaturen visade från ca 20 23,5 grader. Det finns synpunkter på drag och kalla golv. Den tekniska lösningen med självdragsventilation är svår att styra dragpåverkan då ventilationen fungerar bättre ju kallare det är ute.

Energideklaration sammanställning

Energideklaration sammanställning Energideklaration sammanställning Brf Arborraren Göteborg 2008-12-18 Utförd av: Torkel Rosenberg Certifierad Energiexpert 1(11) Sammanfattning har på uppdrag av Brf Arborraren utfört energideklarationer

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10

Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10 Energideklaration av fastigheten Umeå Sparrisen 17 Hönsbärsvägen 10 Datum 2016-01-22 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2016-01-21 Rapport: Villauppgifter Fastighet Umeå Sparrisen 17 Kalkylerna

Läs mer

Rapport för klimat och energiåtgärder på BRF Stigs Gård- Strömsbro

Rapport för klimat och energiåtgärder på BRF Stigs Gård- Strömsbro BRF Stigs Gård Laxgången 10-102 806 41 GÄVLE Namn Telefon Fax Biltelefon E-post Ert datum Vår ref. Datum Sören Larsson 026-12 77 90 026-12 87 90 soren.larsson@styrochstaller.se Sören Larsson 2011-04-11

Läs mer

Energideklaration av fastigheten Umeå Röbäck 30:30 Grusåsvägen 13

Energideklaration av fastigheten Umeå Röbäck 30:30 Grusåsvägen 13 Energideklaration av fastigheten Umeå Röbäck 30:30 Grusåsvägen 13 Datum 2015-02-09 Energiexpert Linus Sandström Besiktningsdatum 2015-02-04 Rapport: Villauppgifter Fastighet Umeå Röbäck 30:30 Kalkylerna

Läs mer

Brf. Södergården i Landskrona. Energideklaration ett samarbete mellan

Brf. Södergården i Landskrona. Energideklaration ett samarbete mellan Brf. Södergården Jonas Helmfrid Projekt nr: 100 996,015 Typ av dokument 6 augusti 2008 1(8) Brf. Södergården i Landskrona Energideklaration ett samarbete mellan Landskrona och Sammanfattning Den totala

Läs mer

Brf Springaren i Landskrona

Brf Springaren i Landskrona 20 augusti 2008 1(9) i Landskrona Energideklaration ett samarbete mellan Landskrona och Annedalsvägen 9, 227 64 LUND Tel 046-19 28 00. Fax 046-32 00 39 www.evu.se Organisationsnr 556471-0423, Säte Lund

Läs mer

Brf. Trekanten i Landskrona

Brf. Trekanten i Landskrona 26 maj 2008 1(8) i Landskrona Energideklaration ett samarbete mellan Landskrona och Annedalsvägen 9, 227 64 LUND Tel 046-19 28 00. Fax 046-32 00 39 www.evu.se Organisationsnr 556471-0423, Säte Lund 26

Läs mer

Totalmetodiken. Totalmetodiken Kortrapport för Etapp 1 april 2015. Etapp 1. Framtagning av åtgärdspaket. Fastigheten och dess användning.

Totalmetodiken. Totalmetodiken Kortrapport för Etapp 1 april 2015. Etapp 1. Framtagning av åtgärdspaket. Fastigheten och dess användning. Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: Valåsskolan Mölndals stad ÅF Infrastruktur Totalmetodiken Etapp 1. Framtagning av åtgärdspaket Fastigheten och dess användning Byggår: 1971 Area: 2 237 m² Atemp Verksamhet:

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Riddaretorp 1:5

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Riddaretorp 1:5 Utgåva 1:1 2012-06-20 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Riddaretorp 1:5 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Klockarvägen 9, Huddinge - VVC-förluster.

Klockarvägen 9, Huddinge - VVC-förluster. Klockarvägen 9, Huddinge - VVC-förluster. Denna rapport redovisar resultat från mätningar av system för varmvatten och VVC, Klockarvägen 9, Huddinge. 1. Objektbeskrivning Den studerade byggnaden, Klockarvägen

Läs mer

Totalmetodiken. Totalmetodiken Kortrapport för Etapp 1 maj 2015

Totalmetodiken. Totalmetodiken Kortrapport för Etapp 1 maj 2015 Fastighet: Kevingeskolan - Jungfrun 2 Fastighetsägare: Danderyds kommun Konsulter: Skanska Teknik Totalmetodiken Etapp 1. Framtagning av åtgärdspaket Fastigheten och dess användning Byggår: 1960-talet

Läs mer

Besiktningsrapport Ellene 13:1

Besiktningsrapport Ellene 13:1 Besiktningsrapport Ellene 13:1 Handläggarens kommentarer: Energiprestanda Energiförbrukning som går till uppvärmning 184 KWh/m² 15217 KWh/år Besiktning utförs i syfte att hitta kostnadseffektiva åtgärdsförslag.

Läs mer

Kontrollrapport Energibesiktning

Kontrollrapport Energibesiktning PO Nordquist Fastighet & Energi AB Kontrollrapport Energibesiktning Datum 2016-03-31 Sammanställning av energideklaration GENE 12:4 PO Nordquist Fastighet och Energi AB Sikelvägen 10, 894 30 Själevad Tel

Läs mer

Energirapport villa. Datum för besiktning: 2016-02-11. Fastighetsbeteckning: Lervik 1:256. Lerviksvägen 108 / Åkersberga

Energirapport villa. Datum för besiktning: 2016-02-11. Fastighetsbeteckning: Lervik 1:256. Lerviksvägen 108 / Åkersberga Energirapport villa Datum för besiktning: 2016-02-11 Fastighetsbeteckning: Lervik 1:256 Adress/ort: Lerviksvägen 108 / Åkersberga Besiktigad av (certnr): Zanel Skoro (5204) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

Totalprojekt Etapp I Val av energieffektiviserande åtgärder

Totalprojekt Etapp I Val av energieffektiviserande åtgärder BELOK web augusti 2011 Fastighet: Smultronvägens förskola Fastighetsägare: Göteborgs Lokalförvaltning Konsulter: CIT Energy Management AB Totalprojekt Etapp I Val av energieffektiviserande åtgärder Fastigheten

Läs mer

Väggkompakt är en prefabricerad fjärrvärmecentral

Väggkompakt är en prefabricerad fjärrvärmecentral Drift- och skötselinstruktion VK LPM Väggkompakt, prefabricerad fjärrvärmecentral VK Väggkompakt Utförande kan skilja sig från den här bilden. Innehåll Allmän beskrivning... 1 Varningstexter... 2 Installation...

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Kalvsvik 11:453

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Kalvsvik 11:453 Utgåva 1:1 2014-11-20 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Kalvsvik 11:453 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Brf Sjöviksskogen. Underhållsplan. Kv Årstaberg 4. ÅF-Infrastructure AB Projektledning. Johan Widell. Datum 2013-01-09

Brf Sjöviksskogen. Underhållsplan. Kv Årstaberg 4. ÅF-Infrastructure AB Projektledning. Johan Widell. Datum 2013-01-09 Handläggare Johan Widell Tel +46 (0)10 505 12 44 Mobil +46 (0)76 770 88 43 Fax +46 10 505 00 10 johan.widell@afconsult.com Datum 2013-01-09 Brf Sjöviksskogen Kv Årstaberg 4 Underhållsplan ÅF-Infrastructure

Läs mer

Åvestadalskolan högstadium Krylbo 6:20 Totalmetodiken Etapp 1. Framtagning av åtgärdspaket

Åvestadalskolan högstadium Krylbo 6:20 Totalmetodiken Etapp 1. Framtagning av åtgärdspaket Totalmetodiken Kortrapport av Etapp 1 Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: Åvestadalskolan högstadium Krylbo 6:20 Gamla Byn AB Ramböll Sverige AB april 2014 Totalmetodiken Etapp 1. Framtagning av åtgärdspaket

Läs mer

Energideklaration sammanställning

Energideklaration sammanställning Energideklaration sammanställning Brf Blomgläntan Alingsås 2009-09-30 Utförd av: Hans Malmer 1(7) Sammanfattning har på uppdrag av Brf Blomgläntan utfört energideklaration av fastigheten. Syftet med denna

Läs mer

Brf Linden i Landskrona

Brf Linden i Landskrona 27 augusti 2008 1(7) i Landskrona Energideklaration ett samarbete mellan Landskrona och Annedalsvägen 9, 227 64 LUND Tel 046-19 28 00. Fax 046-32 00 39 www.evu.se Organisationsnr 556471-0423, Säte Lund

Läs mer

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-08. Fastighetsbeteckning: Härene 9:1. Södra Härene Lärarbostaden

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-08. Fastighetsbeteckning: Härene 9:1. Södra Härene Lärarbostaden Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-12-08 Fastighetsbeteckning: Härene 9:1 Adress/ort: Södra Härene Lärarbostaden Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-06-08 Fastighetsbeteckning: Lilla Vintrie 14 Adress/ort: Vintrie Byväg 32O, Vintrie Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: APOLLO 11 Besiktningsuppgifter Datum: 2014-09-29 Byggnadens adress: HERMESVÄGEN 7 98144 KIRUNA Utetemperatur: 3 C Expert: Fredrik

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-06-02 Fastighetsbeteckning: Lillsidan 26:3 Adress/ort: Strömgatan 21, Enköping Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

Uppdragsnummer 110205,000. Rapport Effektiv Energi. Brf Hagaparken Vänersborg. Energideklaration. Vänersborg 2011-08-31. Lars Larsson Anders Malmberg

Uppdragsnummer 110205,000. Rapport Effektiv Energi. Brf Hagaparken Vänersborg. Energideklaration. Vänersborg 2011-08-31. Lars Larsson Anders Malmberg Uppdragsnummer 110205,000 Rapport Effektiv Energi Brf Hagaparken Vänersborg Energideklaration Vänersborg 2011-08-31 Lars Larsson Anders Malmberg 3 Bakgrund Syfte Denna Energideklaration har genomförts

Läs mer

Rekorderlig Renovering (RR) lägesrapport 150521. Per Levin Projektengagemang Energi & klimatanalys

Rekorderlig Renovering (RR) lägesrapport 150521. Per Levin Projektengagemang Energi & klimatanalys Rekorderlig Renovering (RR) lägesrapport 150521 Per Levin Projektengagemang Energi & klimatanalys Lagersberg Eskilstuna Trevånings Lamellhus byggda 1969-1974 Område uppdelat i 2 områden Lagrådsgatan och

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-09 Fastighetsbeteckning: Jaktkniven 1 Adress/ort: Jaktvårdsgatan 18, Västerås Besiktigad av (certnr): Mikael Bergwall (5511) Företag:

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: SILLEN 9 Besiktningsuppgifter Datum: 2015-05-22 Byggnadens adress: STOCKBERGSVÄGEN 28 12552 ÄLVSJÖ Utetemperatur: 9 C Expert: Peter

Läs mer

Monterings- och installationsanvisning SUNPUR vakuumrör-solfångare

Monterings- och installationsanvisning SUNPUR vakuumrör-solfångare Monterings- och installationsanvisning SUNPUR vakuumrör-solfångare Northern Nature Energy 1 02/2009 Innehåll Allmänt om solvärmeanläggningar 3 Allmänna råd 6 Placering 7 Dimensionering 7 Montering på tak

Läs mer

Energideklaration sammanställning

Energideklaration sammanställning Energideklaration sammanställning Brf Ada Göteborg 2009-09-21 Utförd av: Torkel Rosenberg 1(12) Sammanfattning har på uppdrag av Brf Ada utfört energideklaration av fastigheten. Syftet med denna sammanställning

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Laxen 4

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Laxen 4 Utgåva 1:1 2014-07-09 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Laxen 4 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE ENERGIDEKLARATION

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: REPHULT 1:6 Besiktningsuppgifter Datum: 2014-09-08 Byggnadens adress: REPHULT 3 34374 LIATORP Utetemperatur: 15 C Besiktningstekniker/ort:

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Fastighetsbeteckning: Ingarö-Långvik 1:366. Snösundsvägen 38 / Värmdö. Besiktigad av (certnr): Olle Lilja (5425)

Energirapport. med smarta tips. Fastighetsbeteckning: Ingarö-Långvik 1:366. Snösundsvägen 38 / Värmdö. Besiktigad av (certnr): Olle Lilja (5425) Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2016-05-03 Fastighetsbeteckning: Ingarö-Långvik 1:366 Adress/ort: Snösundsvägen 38 / Värmdö Besiktigad av (certnr): Olle Lilja (5425) Företag: Eklund

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 10 februari 2016. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087)

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 10 februari 2016. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 10 februari 2016 Adress/ort: Ramels v 11, Hököpinge Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Denna rapport

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Vadstena 1:126

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Vadstena 1:126 Utgåva 1:1 2012-08-10 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Vadstena 1:126 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Totalmetodiken Kortrapport för Etapp 1 april 2015

Totalmetodiken Kortrapport för Etapp 1 april 2015 Fastighet: Marievik 25 Fastighetsägare: AMF Fastigheter Konsulter: WSP Totalmetodiken Etapp 1. Framtagning av åtgärdspaket Fastigheten och dess användning Byggår: 1995 Area: 11 386 m² Atemp Verksamhet:

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Jönninge 4:9

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Jönninge 4:9 Utgåva 1:1 2015-01-08 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Jönninge 4:9 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Vibrafonen 2

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Vibrafonen 2 Utgåva 1:1 2015-03-24 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Vibrafonen 2 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Lygnesta 2:11

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Lygnesta 2:11 Utgåva 1:1 2012-05-11 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Lygnesta 2:11 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-25 Fastighetsbeteckning: Bogseraren 5 Adress/ort: Varvsg 16, Åhus Besiktigad av (certnr): Sebastian Oliwers (5442) Företag: Eklund

Läs mer

Luftbehandling Funktion och underhåll

Luftbehandling Funktion och underhåll Luftbehandling Funktion och underhåll Leif Håkansson TAC Svenska AB Självdrag, S - 20 o C 25 o C Funktionen bygger på att varm luft är lättare än kall luft och härigenom vill stiga uppåt och drag skapas.

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Fole Ausarve 1:15

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Fole Ausarve 1:15 Utgåva 1:1 2012-03-27 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Fole Ausarve 1:15 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-15. Fastighetsbeteckning: Heberg 3:11. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-12-15. Fastighetsbeteckning: Heberg 3:11. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-12-15 Fastighetsbeteckning: Heberg 3:11 Adress/ort: Furåsvägen 5 / Vallda Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

Energibesiktning. Brf Solhaga Örebro / /4. Utförd av: Dan Andersson HSB Mälardalen

Energibesiktning. Brf Solhaga Örebro / /4. Utförd av: Dan Andersson HSB Mälardalen Brf Solhaga Örebro 2007-12/1 2007-12/4 Utförd av: Dan Andersson 1(27) Sammanfattning har på uppdrag av Brf Solhaga utfört energibesiktning av bostadsrättsföreningens fastigheter. Brf Solhaga byggdes 1967-1970

Läs mer

Energideklaration. gfedcb. Egen beteckning. Orsak vid felrapport. Adress Postnummer Postort Huvudadress

Energideklaration. gfedcb. Egen beteckning. Orsak vid felrapport. Adress Postnummer Postort Huvudadress Energideklaration Version: 1.6 Dekl.id: 363127 Byggnaden - Identifikation Län Gotland Kommun Gotland Fastighetsbeteckning (anges utan kommunnamn) Lärbro Norrvange 1:101 Egna hem (småhus) som skall deklareras

Läs mer

Energideklaration. gfedcb Egna hem (privatägda småhus) Egen beteckning. Orsak till avvikelse Adressuppgifter är fel/saknas nmlkj Postnummer 81195

Energideklaration. gfedcb Egna hem (privatägda småhus) Egen beteckning. Orsak till avvikelse Adressuppgifter är fel/saknas nmlkj Postnummer 81195 Energideklaration Version: Dekl.id: 2.0 413354 Byggnaden - Identifikation Län Gävleborg Kommun Sandviken Fastighetsbeteckning (anges utan kommunnamn) Kalltjärn 1:38 Husnummer 1 Adress Ockelbovägen 64 Prefix

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Årnäs 2:24

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Årnäs 2:24 Utgåva 1:1 2015-03-27 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Årnäs 2:24 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

RAPPORT. Energi- och Inneklimatanalys Småhus 2010-03-04. Upprättad av: Hans Wetterlund Granskad av: Lisa Håkansson Godkänd av: Maria Alm

RAPPORT. Energi- och Inneklimatanalys Småhus 2010-03-04. Upprättad av: Hans Wetterlund Granskad av: Lisa Håkansson Godkänd av: Maria Alm RAPPORT Energi- och Inneklimatanalys Småhus 2010-03-04 Upprättad av: Hans Wetterlund Granskad av: Lisa Håkansson Godkänd av: Maria Alm Rapport RAPPORT Energi- och Inneklimatanalys Småhus Kund Svensk Planglasförening

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 8 juni 2016. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Eklund & Eklund Energideklarationer AB

Energirapport. med smarta tips. Datum för besiktning: 8 juni 2016. Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Eklund & Eklund Energideklarationer AB Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 8 juni 2016 Adress/ort: Åkarpsg 24, Vellinge Besiktigad av (certnr): Ola Eklund (1087) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Denna rapport

Läs mer

Energieffektivisering

Energieffektivisering Energieffektivisering Den enda miljövänliga energin är den som aldrig behöver produceras! All el- och värmeproduktion ger upphov till miljöpåverkan, mer eller mindre. Dessutom kostar all energi pengar

Läs mer

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential

Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Energibesiktningsrapport Byggnadens potential Snöflingan 4, Stockholm Lilla Västerbron 6, Stockholm Reza Tehrani Täby 2012-09-05 Actava AB Godkänd för F-skatt Polygonv 15 Tfn 0771-322 322 Säte Stockholm

Läs mer

DOC-1190 Rev:2010-02-24

DOC-1190 Rev:2010-02-24 DOC-1190 Rev:2010-02-24 Innehåll Innehåll...2 1. Allmän information...3 1.1 Komfort...3 1.2 Installation...3 1.3 Långsiktig säkerhet...3 2. er...4 2.1 Drift...4 2.2 Säkerhetsutrustning/kontroll...4 2.3

Läs mer

SIGNALISTEN. En stiftelse ingen ägare. Ett evigt syfte bygga, förvalta och hyra ut. och liten miljöpåverkan

SIGNALISTEN. En stiftelse ingen ägare. Ett evigt syfte bygga, förvalta och hyra ut. och liten miljöpåverkan SIGNALISTEN En stiftelse ingen ägare Ett evigt syfte bygga, förvalta och hyra ut bostäder En målsättning ett bra boende med låg hyra och liten miljöpåverkan 1 Energifrågan från källaren till ledningens

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Villa Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: EDSALA 5:319 Besiktningsuppgifter Datum: 2012-03-02 Byggnadens adress: LINGONVÄGEN 33 64793 MARIEFRED Utetemperatur: 5 C Besiktningstekniker/ort:

Läs mer

Villacentral typ 2000/10 Danfoss ECL110 / Redan PTC Art.nr 41321412.

Villacentral typ 2000/10 Danfoss ECL110 / Redan PTC Art.nr 41321412. Villaväxlare 18 kw Danfoss PTC 2010 1(12) 10-09-21 Villacentral typ 2000/10 Danfoss ECL110 / Redan PTC Art.nr 41321412. Komponentförteckning Principkoppling Driftdata och prestanda Måttskiss Skötselinstruktion

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-03-22 Fastighetsbeteckning: Klagshamn 42:31 Adress/ort: Ängavångsvägen 5, Klagshamn Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Brf Stadsparken Gyllenkroks Alle 19, Lund

Brf Stadsparken Gyllenkroks Alle 19, Lund Drift och underhållsavtal -07-01 Brf Stadsparken Gyllenkroks Alle 19, Lund Halvårsrapport Kontaktperson Projektledare: Mathias Björnkvist, tel. 076-107 73 31 e-post: mathias.bjornkvist@kraftringen.se Kontaktperson

Läs mer

Energirapport. med smarta tips. Kremlavägen 3 / Västerås. Datum för besiktning: 2016-01-14. Adress/ort: Besiktigad av (certnr): Mats Jönsson (3299)

Energirapport. med smarta tips. Kremlavägen 3 / Västerås. Datum för besiktning: 2016-01-14. Adress/ort: Besiktigad av (certnr): Mats Jönsson (3299) Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2016-01-14 Adress/ort: Kremlavägen 3 / Västerås Besiktigad av (certnr): Mats Jönsson (3299) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer AB Denna rapport

Läs mer

ENERGIBESIKTNINGS- RAPPORT

ENERGIBESIKTNINGS- RAPPORT ENERGIBESIKTNINGS- RAPPORT Sidantal 5 Fastighetsbeteckning: Kungsängens kyrkby 2:292, Upplands Bro Kommun Fastighetsägare: 1 Energibesiktning Inventerad av: GOLFVÄGEN 4B, BOX 512, 182 15 DANDERYD Uppdragsnr:

Läs mer

Thermia Villaprefab 1P-U Objekt: VEAB

Thermia Villaprefab 1P-U Objekt: VEAB Drift och skötselanvisning Thermia Villaprefab 1P-U Objekt: VEAB med regler Danfoss AVTQ + ECL3310 avsedd för småhus 1-2 lägenheter INNEHÅLL SIDA Uppackning och upphängning av centralen Allmän beskrivning

Läs mer

Skåneinitiativet Skellefteå 22 & 23 mars 2012

Skåneinitiativet Skellefteå 22 & 23 mars 2012 Skåneinitiativet Skellefteå 22 & 23 mars 2012 Om Mitthem Sundsvalls kommuns kommunala bostadsbolag Antal lägenheter: ca 5 700 Antal boende: ca 7 600 av kommunens 94 800 inv. (8%) Uthyrningsbar yta: ca

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-01-26 Fastighetsbeteckning: Hötofta 18:22 Adress/ort: Norra Hötoftavägen 174, Vellinge Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag:

Läs mer

Energirapport med smarta tips

Energirapport med smarta tips Energirapport med smarta tips Datum för besiktning: 2016-04-14 Fastighetsbeteckning: Tännforsen 13 Adress/ort: Yrvädersgatan 35, Ödåkra Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag: Eklund &

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Järnbrott 40:26. Radiomastgatan 4 / Västra Frölunda. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Järnbrott 40:26. Radiomastgatan 4 / Västra Frölunda. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2015-10-27 Fastighetsbeteckning: Järnbrott 40:26 Adress/ort: Radiomastgatan 4 / Västra Frölunda Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag:

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Myckleby-Gunneröd 1:6

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Myckleby-Gunneröd 1:6 Utgåva 1:1 2012-07-20 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Myckleby-Gunneröd 1:6 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Backagärde 4:1. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528)

Energirapport. med Energitips. Fastighetsbeteckning: Backagärde 4:1. Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Energirapport med Energitips Datum för besiktning: 2016-05-17 Fastighetsbeteckning: Backagärde 4:1 Adress/ort: Backagärde / Fristad Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund

Läs mer

Villacentral typ 2000/05. Art.nr 41121412.

Villacentral typ 2000/05. Art.nr 41121412. Villa år 2005 Danfoss 18kW.doc 1(8) 09-07-08 Villacentral typ 2000/05. Art.nr 41121412. Komponentförteckning Principkoppling Driftdata och prestanda Måttskiss Skötselinstruktion Felsökning Villa år 2005

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Livered 1:247

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Livered 1:247 Utgåva 1:1 2012-08-06 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Livered 1:247 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: Chalmers Teknikpark Chalmersfastigheter AB Bengt Dahlgren AB

Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: Chalmers Teknikpark Chalmersfastigheter AB Bengt Dahlgren AB Kortrapport Totalmetodiken Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: BELOK web Maj 2015 Chalmers Teknikpark Chalmersfastigheter AB Bengt Dahlgren AB Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder

Läs mer

Ny prissättning 2014. Läs mer om vår nya prissättning som gör det lite mer rättvist. Fjärrvärme från Norrenergi

Ny prissättning 2014. Läs mer om vår nya prissättning som gör det lite mer rättvist. Fjärrvärme från Norrenergi Ny prissättning 2014 Läs mer om vår nya prissättning som gör det lite mer rättvist. Fjärrvärme från Norrenergi Energi och hållbarhet Norrenergi är Solnas och Sundbybergs eget energibolag. Vårt uppdrag

Läs mer

BRF KANTARELLEN 11 INVENTERINGSPROTOKOLL/ ÅTGÄRDSFÖRSLAG

BRF KANTARELLEN 11 INVENTERINGSPROTOKOLL/ ÅTGÄRDSFÖRSLAG BRF KANTARELLEN 11 Besiktning av fönster Projekt nr: 41--- Okulär besiktning INVENTERINGSPROTOKOLL/ ÅTGÄRDSFÖRSLAG Stockholm 2016-02-05 HSB Stockholm Anders Köhler HSB Konsult INVENTERINGSPROTOKOLL/ Datum:

Läs mer

SMHI Prognosstyrning. För lägre energiförbrukning och bättre inomhusklimat

SMHI Prognosstyrning. För lägre energiförbrukning och bättre inomhusklimat SMHI Prognosstyrning För lägre energiförbrukning och bättre inomhusklimat Prognosstyrning av byggnader Marsnatten är klar och kall. Värmen står på för fullt i huset. Några timmar senare strålar solen in

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Innertavle 14:4

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Innertavle 14:4 Utgåva 1:1 2013-07-16 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Innertavle 14:4 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: Sångkören 158 Besiktningsuppgifter Datum: 2016-05-24 Byggnadens adress: Basvägen 59 931 46 Skellefteå Utetemperatur: 11 C Expert:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-07-06 Fastighetsbeteckning: Boklövet 3 Adress/ort: Tallv 5, Åhus Besiktigad av (certnr): Sebastian Oliwers (5442) Företag: Eklund &

Läs mer

ENERGIRAPPORT DIKESRENEN 18. Johan Jergelin 2015-12-09. Johan.Jergelin@engi.se HANDLÄGGARE DATUM UPPDRAGSNR.

ENERGIRAPPORT DIKESRENEN 18. Johan Jergelin 2015-12-09. Johan.Jergelin@engi.se HANDLÄGGARE DATUM UPPDRAGSNR. ENERGIRAPPORT DIKESRENEN 18 HANDLÄGGARE DATUM UPPDRAGSNR. Johan Jergelin 2015-12-09 0703056767 Johan.Jergelin@engi.se INLEDNING Syftet med denna rapport är att övergripande redovisa vad som har genomförts,

Läs mer

Drift- och Energiarbetet på AB Gavlegårdarna

Drift- och Energiarbetet på AB Gavlegårdarna Drift- och Energiarbetet på AB Gavlegårdarna EKG 31 maj 2011 1 Grundades 1917 AB Gavlegårdarna 15200 st lägenheter 30 000 st hyresgäster 1000 st lokaler 200 st Anställda Omsättning 950 millijoner kr 2

Läs mer

Brf Stadsparken Gyllenkroks Alle 19, Lund

Brf Stadsparken Gyllenkroks Alle 19, Lund Brf Stadsparken Gyllenkroks Alle 19, Lund Driftrapport - Energitjänster Helårsrapport Kontaktperson Projektledare: Mathias Björnkvist, tel. 076-107 73 31 e-post: mathias.bjornkvist@kraftringen.se Kontaktperson

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: LOCKETORPS-LARSTORP 2:1 Besiktningsuppgifter Datum: 2015-08-12 Byggnadens adress: LOCKETORP FURUTORP 54015 VÄRING Utetemperatur:

Läs mer

Energiteknik AB. Krav 1 (5) Byggår: Area: 5404 m 2 A temp Vårdcentral Byggnaden är uppförd. ett styr- och. Töreboda. I byggnaden finns två

Energiteknik AB. Krav 1 (5) Byggår: Area: 5404 m 2 A temp Vårdcentral Byggnaden är uppförd. ett styr- och. Töreboda. I byggnaden finns två Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: Fastigheten Blåklinten 1 Töreboda kommun Wermlandskonsult VVS & Energiteknik AB Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder Byggår: 1970 (tillbyggd

Läs mer

Ang brevet från Malung-Sälens Kommun ang skriftlig brandskyddsredogörelse. Ska ni renovera lägenheten? Brandvarnare och varmvattenberedare

Ang brevet från Malung-Sälens Kommun ang skriftlig brandskyddsredogörelse. Ska ni renovera lägenheten? Brandvarnare och varmvattenberedare 2016-06-07 Till Medlemmar i Brf Kalvheden, Sälen Nyhetsbrev Vill med detta brev informera om några av de punkter vi i styrelsen just nu arbetar med, samt informera er om några viktiga punkter inför sommaren

Läs mer

x = Utförd kontroll. Regionservice Formulär: Ronderingsprotokoll energioptimering

x = Utförd kontroll. Regionservice Formulär: Ronderingsprotokoll energioptimering 1 (6) Affkod/ Kontrollpunkt Kund: Regionservice Skåne Fastighetsbeteckning: Formulär: Ronderingsprotokoll energioptimering Utomhustemperatur vid rondering: x C Datum: x = Utförd kontroll. Rondering utförd

Läs mer

Fastigheten. Slutet av 1960-talet 9.472 m² A temp 1 byggnad med 13 huskroppar, Byggår Area:

Fastigheten. Slutet av 1960-talet 9.472 m² A temp 1 byggnad med 13 huskroppar, Byggår Area: Fastighet: Tynneredsskolan Fastighetsägare: Göteborgs Lokalförvaltning Totalskolor Etapp 1 Konsulter: CIT Energy Management AB Val av energieffektiviserande åtgärder Fastigheten Byggår Area: Slutet av

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Tallstigen 15, 182 35 Danderyd Danderyds kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1972 Energideklarations-ID: 642267

ENERGIDEKLARATION. Tallstigen 15, 182 35 Danderyd Danderyds kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1972 Energideklarations-ID: 642267 sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Tallstigen 15, 182 35 Danderyd Danderyds kommun Nybyggnadsår: 1972 Energideklarations-ID: 642267 Energiprestanda: 113 /m² och år Energideklarationen i sin helhet finns

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Fristads Prästgård 1:73

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Fristads Prästgård 1:73 Utgåva 1:1 2012-06-07 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Fristads Prästgård 1:73 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Bornholmsvägen 5

Län Gatuadress Kommun Storlek Område Tillträde tidigast Bornholmsvägen 5 Län Skåne Gatuadress Kommun Simrishamn Storlek 7.0 rum (1 sovrum) / 181 m² Område Österlen Tillträde tidigast 2012-10-01 www.hemverket.se - Sida 1 av 6 Beskrivning UNIK BOSTAD PÅ ÖSTERLEN (Simrishamn).

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-12-11 Fastighetsbeteckning: Vinstorp 34:24 Adress/ort: Hjortrongatan 6, Lomma Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund

Läs mer

Brf Stadsparken Gyllenkroks Alle 19, Lund

Brf Stadsparken Gyllenkroks Alle 19, Lund Drift och underhållsavtal -12-23 Brf Stadsparken Gyllenkroks Alle 19, Lund Halvårsrapport Kontaktperson Projektledare: Mathias Björnkvist, tel. 076-107 73 31 e-post: mathias.bjornkvist@kraftringen.se Kontaktperson

Läs mer

BRF URNAN 1 ORG.NR. 716419-5294 BIRKASTAN VASASTAN SÄKERHETSDÖRRAR. Utredning samt beslut för fortsatt arbete Obs. ett förslag avser ändring av stadga

BRF URNAN 1 ORG.NR. 716419-5294 BIRKASTAN VASASTAN SÄKERHETSDÖRRAR. Utredning samt beslut för fortsatt arbete Obs. ett förslag avser ändring av stadga SÄKERHETSDÖRRAR Utredning samt beslut för fortsatt arbete Obs. ett förslag avser ändring av stadga 0 Ska dörrbyte finansieras av föreningen eller enskild medlem? Styrelsen önskar att medlemmarna avgör

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Håvra 6:16

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Håvra 6:16 Utgåva 1:1 2012-05-10 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Håvra 6:16 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2016-01-22 Fastighetsbeteckning: Tureborg 1:88 Adress/ort: Hagarnevägen 24, Uddevalla Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443) Företag:

Läs mer

Bättre hemmamiljö med klimatsmarta trick

Bättre hemmamiljö med klimatsmarta trick Bättre hemmamiljö med klimatsmarta trick Mår du som bäst när din lägenhet är rätt tempererad och frisk luft hela tiden cirkulerar i dina rum? I den här foldern har vi samlat tips och information som skapar

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: KUNGSLADUGÅRD 71:13 Besiktningsuppgifter Datum: 2015-12-18 Byggnadens adress: SOLLIDSGATAN 8 41476 GÖTEBORG Utetemperatur: 8 C Expert:

Läs mer

Radonbidrag i Västernorrlands län 2003-2008

Radonbidrag i Västernorrlands län 2003-2008 Radonbidrag i Västernorrlands län 2003-2008 Radon är en radioaktiv ädelgas som bildas när radium, ett radioaktivt grundämne, sönderfaller. Ädelgasen varken syns, luktar eller känns. Radon i bostäder kan

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Fanna 30:7

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Fanna 30:7 Utgåva 1:1 2012-05-11 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Fanna 30:7 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

INSTALLATIONS- OCH SKÖTSELANVISNING FÖR PREFABENHET DANFOSS RED FRAME

INSTALLATIONS- OCH SKÖTSELANVISNING FÖR PREFABENHET DANFOSS RED FRAME INSTALLATIONS- OCH SKÖTSELANVISNING FÖR PREFABENHET DANFOSS RED FRAME Danfoss LPM Sp. z o. o. Danfoss District Heating AB Tuchom, ul.tęczowa 46 Marieholmsgatan 10C 82-209 Chwaszczyno, 415 02 Göteborg Poland

Läs mer

Underhållsplan 2016-2026. Projektnummer: 201601. Stockholm 2016-02-29 Uppdragsansvarig: Mikael Andersson

Underhållsplan 2016-2026. Projektnummer: 201601. Stockholm 2016-02-29 Uppdragsansvarig: Mikael Andersson Underhållsplan 20162026 Projektnummer: 201601 Stockholm 20160229 Uppdragsansvarig: Mikael Andersson Sida 1 av 19 Innehållsförteckning 1.UPPDRAG OCH BAKGRUND... 3 2.BESIKTNINGEN... 3 3.TIDIGARE UTFÖRDA

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Bräcke 12:9

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Bräcke 12:9 Utgåva 1:1 2014-05-05 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Bräcke 12:9 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Halvera mera 1 etapp 2

Halvera mera 1 etapp 2 Halvera mera 1 etapp 2 Slutrapport Utarbetad av Katarina Högdal, WSP Environmental Stockholm, juni 2015 Förord BeBo är ett samarbete mellan Energimyndigheten och några av Sveriges mest framträdande fastighetsägare

Läs mer