OneHandMaid. Bokstavsordningen i övningarna:

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "OneHandMaid. Bokstavsordningen i övningarna:"

Transkript

1 OneHandMaid OneHandMaid är ett datorprogram som är utvecklat för att öva skrivning med fem fingrar på ett vanligt tangentbord. Programmet riktas till personer, som kan använda endast en hand. OneHandMaid är utarbetat speciellt för barn och ungdomar. Programmet består av aderton övningar. Varje övning byggs upp av fem, åtta eller nio rader. Raderna däremot består av bokstäver, ord och siffror samt till slut av satser. Alla övningar börjar med att öva basraden F, G, H och J. I början skriver man endast med dessa tangenter för att lära sig grundpositionen i skrivandet med en hand. I fortsättningen tilläggs en eller flera tangenter i varje övning. Ordningsföljden i vilken de nya tangenterna presenteras baserar sig på ergonomi och svårighetsgrad. Övningarna bildar en berättelse, där användaren spelar huvudrollen. Som guide genom programmet har användaren en hjälpreda. Tillsammans utför de roliga uppgifter, som tränar användandet av ett vanligt tangentbord med en hand. Som belöning för varje genomförd uppgift får användaren en peng. I slutet av programmet ges användaren tre alternativ och han eller hon får välja vad de samlade pengarna skall användas till. Användaren får även ett diplom, som kan skrivas ut. Bokstavsordningen i övningarna: Övning 1: Basraden F, G, H och J Övning 2: Bokstäverna F, G, H och J, samt nya bokstäver E och I Övning 3: Bokstäverna F, G, H och J, samt nya bokstäver D och K Övning 4: Bokstäverna F och J, samt nya bokstäver R och U Övning 5: BokstävernaD, F och G, samt nya bokstäver A och S Övning 6: Bokstäverna H, I och K, samt nya bokstäver L och Ö Övning 7: Bokstäverna F och H, samt nya bokstäver N och V Övning 8: Bokstäverna G och J, samt nya bokstäver O och T Övning 9: Bokstäverna D, F och G, samt nya bokstäver X och Z Övning 10: Bokstäverna H, K och I, samt nya bokstäver P och Å Övning 11: Bokstäverna E och H, samt nya bokstäver Q, W och Y Övning 12: Bokstäverna G, M och Ö, samt nya bokstäver B, M och Ä Övning 13: Bokstäverna B, V, X och Z, samt ny bokstav C Övning 14: Siffrorna 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 och 0 Övning 15: Skiljetecken., - +!? ( ) och = Övning 16: Stor och liten bokstav, samt repetition av bokstävernas position på tangentbordet Övning 17: Stor och liten bokstav, samt repetition av bokstävernas position på tangentbordet Övning 18: Repetitionssatser

2 Krav på maskin- och programvara Operativsystem Programmet fungerar på datorer som har Windows 95, 98, ME, NT4, 2000 eller XP som operativsystem. Maskinvara Programmet kräver ca 200 megabyte på hårddisken samt en skärm med 1024x768 upplösning och 32-bitars färgstöd. Installation Dubbelklicka på Setup.exe-filen i CD-rom registret för att påbörja intsllationen. Man kan installera programmet med grundinställningarna genom att i varje ruta klicka på Nextknappen och till slut på Finish-kanppen. Figur 1: Stäng alla andra program och fortsätt installationen genom att klicka på Next.

3 Figur 2: Välj i vilken mapp du vill installera programmet. Om du vill välja någon annan mapp än den som föreslås, klicka på Browse och välj den mapp du vill installera programmet i. Tryck på Next för att fortsätta. Figur 3: Välj var i Startmenyn OneHandMaid ikonen skall placeras. Automatiskt placeras den under Start -> Alla program -> OneHandMaid. Du kan ändra på positionen genom att trycka på Browse. Fortsätt installationen genom att klicka på Next.

4 Figur 4: Om du vill skapa en ikon till arbetsbordet, kryssa i Create a desktop icon. Fortsätt genom att klicka på Next. Figur 5: För att installera programmet klicka på Install.

5 Att avinstallera programmet I den mapp som programmet är installerat finns en uninst000.exe-fil. Genom att välja filen tas programmet preliminärt bort från datorn. All information raderas dock inte. De filer som återstår kan raderas genom att föra dem till sopkorgen. Att börja programmet För den som använder programmet med vänster hand lönar det sig att gå och byta musinställningarna före användningen av programmet för att det ska vara smidigt att använda även musen med vänster hand. Börja med att öppna Start-menyn och välj Inställningar. Fortsätt med att klicka på Kontrollpanel och sedan på Mus. Välj Väsnterhänt på Knappar-mellanbladet och avsluta med att trycka på OK. Börja programmet med att välja språk genom att klicka på På svenska eller Suomeksi..

6 I nästa ruta loggar man in. Skriv ditt användarnamn på den tomma raden och tryck sedan på Ny användare, du använder programmet för första gången. Om du har använt programmet tigare finns ditt användarnamn färdigt på listan. Välj ditt användarnamn och tyck på OK för att fortsätta direkt till huvudmenyn. Om du är ny användare kommer du till den här rutan. Du skall skriva in ditt användarnamn på den tomma raden och sedan välja om du vill skriva med vänster eller höger hand. Vem

7 du får som hjälpreda beror på ditt språkval. Mia hjälper de svenskspråkiga och Kimi de finskspråkiga. I nästa fönster hittar du huvudmenyn. Där kan du välja om du vill göra övningar, granska resultat, spela spel eller ändra dina inställningar. Du kan också välja att logga ut.

8 Om du väljer Övningar i huvudmenyn kommer du till övningsmenyn. Du se en bild med fem höghus. I ett av fönstren är det gardiner. Det betyder att den övningen är öppen och du skall börja i det fönstret. Genom att klicka på fönstret med gardinerna, kommer du in i övningen. Alltid när du har utfört en hel övning kommer du tillbaka till den här rutan. Då märker du att det har kommit upp gardiner i ett nytt fönster och du kan fortsätta med det fönstret. Efter att du har utfört en övning är den öppen även i fortsättningen, vilket betyder att du när som helst kan gå tillbaka till en tidigare övning och repetera den. Övningarna som är bakom fönster utan gardiner är stängda, vilket betyder att du inte kan gå in i dem före du har utfört alla de föregående övningarna. Lycka till! Genom att välja Resultat i huvudmenyn kan du granska dina resultat. Ur menyn på högra sidan kan du välja en övning vars resultat du vill granska. Resultaten visas med grönt för rätt och rött för fel samt som procent. Du kan kontrollera och jämföra resultat från första, bästa och senaste övningstillfället. Du kan också se hur lång tid du använt för att utföra övningarna om Administratören har kryssat i för Visa tid i elevens resultat i dina inställningar. Du kan även skriva ut resultaten i en övning åt gången genom att trycka på Skriv ut. Om du trycker på Ok, återgår du till huvudmenyn.

9 När du trycker på Spel i huvudmenyn, kommer du till en spelmeny där du kan välja att spela spelet genom att trycka på Gissa och skriv. Gissa och skriv-spelet består av tio kategorier med ord. När du väljer till exempel Frukt-kategorin, får du en ledtråd som hjälper dig att gissa vilken frukt det handlar om. När du vet det rätta svaret skall du skriva namnet på frukten på de tomma strecken. Om du gissade rätt, får du se en bild av frukten.

10 Om du väljer att trycka på Inställningar i huvudmenyn, kan du gå in och ändra på om du vill skriva med vänster eller höger hand. Tryck på OK när du är klar. Tryck på Avbryt om du inte vill ändra dina inställningar.

11 Genom att trycka på Logga ut i huvudmenyn återgår du till inloggningsrutan. Där kan man logga in med ett nytt användarnamn eller välja ett annat användarnamn som redan finns på listan. Tryck på Avsluta om du vill sluta använda OneHandMaid-programmet.

12 Administratören (förälder eller lärare) På inloggningssidan finns en Administratör-knapp. Administratörens sidor består av användarnas resultat och inställningar. För att komma in på Administratörens sidor behöver du ett lösenord, som är onehandmaid. Du kan byta lösenord genom att trycka på Byt lösenord. Resultat Resultaten som kan väljas ur huvudmenyn är avsedda för användaren. Administratörens resultat är mera omfattande och exakta. Administratören kan granska alla användares resultat genom att välja olika användarnamn ur Användare-menyn till vänster om resultatrutan. Administratören kan också välja mellan att granska de senaste resultaten i varje övning eller jämföra resultat från olika övningstillfällen i en viss övning i.

13 Administratören har tillgång till följande uppgifter om resultaten: Övning: Övningens ordningsnummer samt delövningsnummer. Övningarna består av tre delar. I den första delen bekantar man sig med de nya tangenterna. I den andra delen övar man att skriva med de nya tangenterna tillsammans med de tidigare inlärda och i den tredje delen övar man att skriva ord där de nya bokstäverna förekommer. Endast de två sista delarna räknas till resultaten. Typ: Kort beskrivning av innehållet i varje delövning samt de nya bokstäverna. Varaktig: Tiden som använts för varje delövning. Svårighetsnivå: Svårighetsgraden som använts i övningen vid övningstillfället. Administratören kan ställa in svårighetsgraden på lätt, medelsvår eller svår. Rader: Den första siffran berättar hur många rader användaren har gjort för att utföra övningen. Den senare siffran berättar minimiantalet rader som krävs för att göra övningen. Till exempel betyder 5/4 att användaren har haft så många fel på en övningsrad att han eller hon har varit tvungen att skriva en extra rad för att klara övningen. Om användaren har behövt skriva extra rader i flera övningar kan det vara skäl att ändra svårighetsnivån till en lättare. Om användaren däremot har klarat alla övningar med minimiantalet övningsrader kan det vara skäl att höja svårighetsgraden i övningarna.

14 Rättskrivningsprocent: Procenten beskriver hur många procent av tangenttryckningarna har skrivits rätt på första försöket i varje delövning. Datum: Datumet då övningen har genomförts Övningsgång: Anger från vilket övningstillfälle resultaten är. Genom att välja Senaste resultaten ur Övning-menyn till vänster, visas alltid resultaten från det senaste övningstillfället. I de övningsspecifika resultaten visas resultaten från första gången och de fyra senaste övningstillfällen. Administratören kan även välja funktionen Problematiska bokstäver ur Övning-menyn för att få fram ett stapeldiagram som visar vilka bokstäver är svåra för den aktuella användaren genom att ange felslag vid varje bokstav i procent. Användarinställningar Genom att välja Användarinställningar-fliken bredvid resultaten kan administratören gå in och ändra på de olika användarnas inställningar, så som svårighetsgrad, utseende av tangentbordet och övningsinställningar. Administratören kan även radera användare. Kom ihåg att spara de ändringar i inställningarna som du som administratör gör genom att trycka på Spara inställningarna. Om du däremot vill återgå till grundinställningarna, tryck på Grundinställningar. Du kan granska hur de olika inställningarna påverkar övningarna genom att välja Förhandsvisa inställningar. För administratören är alla övningarna

15 öppna och du kan gå och bekanta dig med de olika övningarna och dess innehåll genom att trycka på Kontrollera övningarna. Användare: Välj en användare vars inställningar du vill ändra Svårighetsnivå: Svårighetsnivån bestämmer hur många procent felsslag det kan vara i en övningsrad utan att användaren behöver skriva en extra rad. Svår 10 % fel, medelsvår 10-20% fel och lätt 20-30% fel. Tangentbordsinställningar: Färger: Om alternativet Grått tangentbor är ikryssat, är alla tangenterna på tangentbordet i övningarna gråa. Genom att välja alternativet Färgad basrad, visas bokstäverna F, G, H och J med olika färger. Om man väljer alternativet Färgat tangentbord visas de tangenter som används i var och en övning med olika färger. Storlek: Genom att välja mellan Litet, Medelstort och Stort kan man välja hur stort tangentbord som visas i övningarna. Annat: Visa tangentbordets alla tecken: Genom att kryssa för detta alternativ visas tecknet som tangenten skriver på alla de tangenter som används i programmet. Annars visas endast bokstäverna, mellanslag, capslock samt enter. Siffrorna och skiljetecknen visas i de övningar där de används.

16 Visa siffror och skiljetecken i ljusare nyans: Detta alternativ kan användas endast när du har valt att Visa tangentbordets alla tecken. Genom att kryssa för detta alternativ visas tecknen för siffror och skiljetecken med ljus nyans på tangentbordet i övningarna. Dela in tangentbordet i områden: Genom att kryssa för alternativet Dela in tangentbordet i områden delas tangentbordet i olika områden beroende på med vilket finger var och en tangent är avsedd att tryckas. Annars visas tangentbordet i sin helhet. Hjälpreda: Vill man att hjälpredan skall visas i alla responsrutor, skall man kryssa för detta alternativ. Annars framträder hjälpredan endast i början och i slutet av en övning. Inställningar för handen: Välj hand: Genom att kryssa för Vänster eller Höger väljer man om övningen genomförs med vänster eller höger hand. Användaren har själv också möjlighet att ändra på den här inställningen. Visa hand: Genom att kryssa för alternativet Hand syns visas handen under tangentbordet i övningarna. Inställningar för övningarna: Övningarnas språk Inställningen definierar om övningarna genomförs på Finska eller Svenska. Om inställningen inte förändras visas övningarna för användaren på det språk han eller hon har loggat in på när användarnamnet skapades. Teckensnitt: Inställningen definierar vilket teckensnitt som används i övningarna. Man kan välja mellan Arial och Times New Roman. Storlek: Inställningen definierar storleken på teckensnittet i övningarna. Man kan välja mellan Liten (26), Medelstor (28) och Stor (30). Resultat: Visa tid i elevens resultat: Genom att kryssa för alternativet Visa tid i elevens resutat visas tiden som använts för att genomföra respektive övning även i användarens resultatruta. Administratören kan ta bort användare genom att först välja ett användarnamn ur Användare-menyn högst upp till vänster och sedan trycka på Ta bort användare. Ergonomi Genom att ta ergonomin i beaktande kan man påverka funktionsförmågan positivt och förebygga överansträngningsskador som ofta orsakas av ensidig aktivitet som t.ex. just användande av en dator.

17 Nedanför följer en lista på saker, som är värda att tänka på före man börjar öva. Alla punkter behöver inte följas bokstavligen, utan det är meningen att råden tillämpas efter individuella behov. Utrymme: Arbetsutrymmet skall ge möjlighet till arbetsro och koncentration. Temperaturen måste vara passlig och t.ex. ljudnivån får inte vara störande. Det skall också vara tillräckligt med ljus. Arbetsbord: Man skall sträva till att placera arbetsbordet på en så lugn plats som möjligt. Arbetsbordet skall dessutom vara lätt tillgängligt även med t.ex. rullstol. Bordsytan borde vara så stor att alla apparater som behövs ryms bra och att användaren kan vid behov stöda sin arm mot bordskivan. Ljus: Ljuset borde riktas så att det inte reflekterar från skärmen eller bländar användaren. Bäst är det om ljuset kommer från sidan eller rakt uppifrån. Stol: Stolen skall vara bekväm och det skall vara möjligt att justera den enligt individuella behov. Det skall vara möjligt att stöda fötterna mot golvet eller mot ett separat forstöd. Tangentbord: Det är bra om tangentbordet är så litet som möjligt, när man använder det med en hand. En bra plats för tangentbordet hittar man genom följande punkter: 1. Sätt dig vid arbetsbordet. 2. Låt din arm hänga raklång avspänt bredvid sidan. 3. Pressa armbågen mjukt mot sidan. 4. Lyft handen upp på bordet, men håll armbågen lätt pressad mot sidan. 5. Flytta stolen mot arbetsbordet tills magen tar i bordsskivan. 6. Placera tangentbordet så att dina fingrar är på basraden (F, G, H, J) när du håller din hand rakt fram och armbågen lätt pressad mot sidan. Se till att det finns rum på bordet att stöda armen på. Om du använder en bärbar dator, är det bra att använda ett skilt tangentbord eller en bärbar dator med en skärm som går att vrida i sidled. Skärm: Skärmen skall placeras rakt framför användaren. Det är viktigt att skärmen är på rätt höjd och avstånd. Det är även viktigt att beakta skärmens kvalitet eftersom flimmer anstränger ögonen. Centralenhet: Centralenheten skall placeras så att den är lätt att nå men att ljudet och värmen som den producerar inte stör användaren. Ledningar: Ledningarna skall placeras så att de inte är i vägen och orsakar risk för att snubbla. Pauser: Det är bra att ta en paus med minuters mellanrum samt då när det känns att man tappar koncentrationen.

A. Datorn från grunden

A. Datorn från grunden A-1 A. Vad är en dator? En dator är en apparat som du kan utföra en mängd olika uppgifter med t.ex: Skriva och läsa e-post, lyssna på musik, titta på film, spela spel. De olika uppgifterna utförs av program

Läs mer

SPRINT-HANDBOK (version 0.4)

SPRINT-HANDBOK (version 0.4) 1. FÄRG OCH FORM Detta är programmets startmeny. Texten överst på bilden (Avsluta, Ny användare, Om... och Välj användare) blir synlig då markören förs upp den blåa ramen. en ny användare. 6. 4. 5. får

Läs mer

Om eleven glömmer sitt lösenord, kan lösenordet bytas med hjälp av det allmänna lösenordet.

Om eleven glömmer sitt lösenord, kan lösenordet bytas med hjälp av det allmänna lösenordet. 1. ELEV 1.1. ELEVENS LÖSENORD I Mattekungen kan eleven ha ett eget lösenord. Elevens eget lösenord tar man i bruk genom att först välja elevens namn på elevlistan på huvudsidan. Därefter väljer man Fil

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

Kristina Grundström Erik Truedsson

Kristina Grundström Erik Truedsson Av LäraMera Program AB och Leripa AB Grafik Musik Pedagogik Programmering Kristina Grundström Erik Truedsson Ann Truedsson Richard Hultgren 1 Innehållsförteckning 1 2 3... 3 Så här installerar du... 3

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.3 / 140414 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.3 / 140414 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Grundläggande datorkunskap. Kom igång med dator

Grundläggande datorkunskap. Kom igång med dator Grundläggande datorkunskap Kom igång med dator Korta fakta om datorn: DATORNS OLIKA DELAR BILDSKÄRM SYSTEMENHET TANGENTBORD MUS Använd bara musens vänsterknapp till att börja med. I många fall klarar du

Läs mer

Skärmtangentbordet som är enkelt att använda både med mus, touchskärmar och interaktiva whiteboards

Skärmtangentbordet som är enkelt att använda både med mus, touchskärmar och interaktiva whiteboards Skärmtangentbordet som är enkelt att använda både med mus, touchskärmar och interaktiva whiteboards Tel: 031-769 00 60 info@frolundadata.se www.frolundadata.se Introduktion WizKeys är flexibelt och kostnadseffektivt

Läs mer

Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten

Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten BRAILLECELLEN 2 Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten Tack till Jan-Peter Lahall som har bidragit med bilder. Besök gärna hans hemsida på www.lahall.com 2 Innehållsförteckning

Läs mer

OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET.

OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET. INSITE INSTALLATIONSBULLETIN Sid 2: Installera INSITE Sid 7: Ta bort INSITE OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET. OM PROGRAMVARAN INSTALLERAS ELLER ANVÄNDS PÅ FELAKTIGT

Läs mer

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 4 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehåll ATT ANVÄNDA PROGRAMVARAN SWITCH DRIVER... 3 SWITCH DRIVER ANSLUTNING... 4 USB JOYSTICK KALIBRERING... 4 TESTFUNKTION...

Läs mer

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 En kortfattad manual för följande funktioner: 1. Hur det ser ut i FC (repetition) 2. Hur man skickar och läser mail i FC (repetition) 3. Att skicka och ta emot en bilaga

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Maj -13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Snabbguide till First Class

Snabbguide till First Class Snabbguide till First Class Guide till First Class Grundläggande funktioner Logga in i First Class För att logga in i First Class dubbelklickar du på skrivbordsikonen First Class, eller väljer First Class

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

MyTobii P10. Lathund kring de vanligaste funktionerna i själva styrsystemet i ögonstyrningsutrustningen P10 från MyTobii. Habilitering & Hjälpmedel

MyTobii P10. Lathund kring de vanligaste funktionerna i själva styrsystemet i ögonstyrningsutrustningen P10 från MyTobii. Habilitering & Hjälpmedel MyTobii P10 Lathund kring de vanligaste funktionerna i själva styrsystemet i ögonstyrningsutrustningen P10 från MyTobii Habilitering & Hjälpmedel Innehåll Innehåll... 1 Förord... 2 Att starta styrsättet...

Läs mer

Lathund till First Class

Lathund till First Class Lathund till First Class Vägga Vuxenutbildning, Karlshamn KARLSHAMNS KOMMUN Senast reviderad: 2013-12-09 Ursprunglig version: 2011-11-29 Författare: Jim Nilsson Prolog Denna lathund är till för de som

Läs mer

TeamViewer Installation och användning

TeamViewer Installation och användning TeamViewer Installation och användning Funktioner i TeamViewer TeamViewer möjliggör för lärare och faddrar att hjälpa elever och användare på distans. Det finns 2 huvudsakliga användningsområden: Fjärrstyrning

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum 2012-03-16 0.7. Installationsguide ROPA

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 1 (10) Datum 2012-03-16 0.7. Installationsguide ROPA samhällsskydd och beredskap 1 (10) Installationsguide ROPA samhällsskydd och beredskap 2 (10) Installationsguide ROPA ROPA version Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Avdelningen för utbildning,

Läs mer

Läslandet 2 Ord och meningar

Läslandet 2 Ord och meningar Läslandet 2 Ord och meningar Av LäraMera Program AB och Leripa AB Grafik Musik Röst Kristina Grundström Erik truedsson Gerda Nilsson 1 Innehållsförteckning LÄSLANDET 2 ORD OCH MENINGAR 3 Styrsätt 4 Menyn

Läs mer

Handbok för elevprogrammet i Netti-Moppi lärmiljön

Handbok för elevprogrammet i Netti-Moppi lärmiljön Handbok för elevprogrammet i Netti-Moppi lärmiljön 2 Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Inloggning... 3 1.2 Webbläsare och cookies... 3 1.3 Att utföra uppgifter... 4 1.4 Att svara på uppgifter... 5 1.5 Svarskontroll...

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Lathund för BankID säkerhetsprogram

Lathund för BankID säkerhetsprogram Lathund för BankID säkerhetsprogram BankID säkerhetsprogram för Windows, version 4.10 Datum: 2009-11-23 Introduktion När du ska hämta ut och använda e-legitimationen BankID behöver du ha ett installerat

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer

Datorns delar DATORLÅDA CD/DVD-SPELARE/BRÄNNARE SKÄRM. DISKETT-STATION Finns sällan i nya datorer. TANGENTBORD

Datorns delar DATORLÅDA CD/DVD-SPELARE/BRÄNNARE SKÄRM. DISKETT-STATION Finns sällan i nya datorer. TANGENTBORD Datorns delar På en skivspelare kan du spela olika sorters musik som till exempel pop, rock, jazz, och klassiskt. Utan skivor är skivspelaren inget att ha. För att du ska kunna använda en dator måste du

Läs mer

Flytt av. Vitec Mäklarsystem

Flytt av. Vitec Mäklarsystem Flytt av Vitec Mäklarsystem Augusti 2014 Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 Förutsättningar... 2 Läs noga igenom manualen... 2 Systemkrav... 2 Kundservice/Teknisk support... 2 2. Skapa säkerhetskopia...

Läs mer

Internet. En enkel introduktion. Innehåll:

Internet. En enkel introduktion. Innehåll: Internet En enkel introduktion Innehåll: Datorns olika delar Starta datorn Så gör du om du kan webbadressen Så gör du om du inte kan webbadressen Kortfattad repetition Alingsås bibliotek, 2012 2 3 4 6

Läs mer

Lathund Claro Read Plus

Lathund Claro Read Plus Lathund Claro Read Plus Innehållsförteckning LathundWord Read Plus V 5...1 Innehållsförteckning...1 Starta... 2 Knappbeskrivning... 2 Börja läsa... 2 Börja skriva... 2 Knapp 8 Inställningar... 3 Knapp

Läs mer

Visma Proceedo Att logga in - Manual

Visma Proceedo Att logga in - Manual Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.1 / 131028 1 Innehållsförteckning 1) INLOGGNING VIA VERKTYG OCH SYSTEM... 3 2) INTERNET EXPLORER... 6 2.1 Java... 6 2.2 Popup-fönster... 8 2.3 Browser, 32-

Läs mer

First Class uppgift 2

First Class uppgift 2 First Class uppgift 2 Hur du lägger till en signering i mail. När du loggat in på First Class ser det ut som på bilden nedan, det så kallade skrivbordet. Här ska du klicka på knappen inställningar uppe

Läs mer

Hur patchar man Entré?

Hur patchar man Entré? Entré Hur patchar man Entré? OBS! Från version 5.3 går det ej att köra Entré-klienten på Windows XP eller Windows Server 2003. När det gäller Windows Server 2003 kan man använda den som filserver men det

Läs mer

Meteor 1.0. När man startat Meteor möts man av huvudmenyn:

Meteor 1.0. När man startat Meteor möts man av huvudmenyn: Meteor 1.0 Meteor är spelet för dig som vill träna upp din förmåga att hantera mus, pekskärm eller manöverkontakter. Du gör det genom att skjuta ner meteorer, rymdskepp eller ballonger. Spelet har en tävlingsdel

Läs mer

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION

REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION REGION SKÅNE VDI KLIENTINSTALLATION 2014-05-21 Installation av Viewklient för VDI Dokumentation för installation och anslutning till Region Skånes VDI miljö INSTRUKTION VMWARE VIEW... 2 Inledning... 2

Läs mer

Switch Driver 5. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 5. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 5 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehållsförteckning Att använda programvaran Switch Driver... 3 Installera programvaran Switch Driver... 4 Kontaktanslutning...

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE PC

INSTALLATIONSGUIDE PC INSTALLATIONSGUIDE PC TELE2 MOBILT INTERNET Den här guiden beskriver hur du kommer igång med Tele2 Mobilt Internet hur du installerar drivrutinerna samt kopplar upp på Internet. 2 SYSTEMKRAV För att kunna

Läs mer

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Installera och uppdatera Windows 8.1 Uppdatera BIOS, program, drivrutiner och kör Windows Update Välj en av installationstyperna Installera Windows 8.1

Läs mer

E-post. Elektronisk post, e-mail... 2. Två huvudtyper av elektronisk post... 2. Outlook Express... 3. Säkerhetsåtgärder mot datavirus...

E-post. Elektronisk post, e-mail... 2. Två huvudtyper av elektronisk post... 2. Outlook Express... 3. Säkerhetsåtgärder mot datavirus... Sidan 1 av 8 Elektronisk post, e-mail... 2 Två huvudtyper av elektronisk post.... 2 Outlook Express... 3 Säkerhetsåtgärder mot datavirus... 5 Växla identitet... 6 Webmail... 7 Skapa en personlig e-postlåda

Läs mer

Att skriva på datorn

Att skriva på datorn Att skriva på datorn Innehåll: Inledning 1 Tangentbordet 2 Att skriva i Word 4 Att skriva på Internet 7 Övningar 8 2 Inledning Välkommen till steg 2 av Internetkursen för nybörjare! Vid detta kurstillfälle

Läs mer

via webbgränssnittet. Du har även tystnadsplikt gällande dina identifikationsuppgifter.

via webbgränssnittet. Du har även tystnadsplikt gällande dina identifikationsuppgifter. Anvia Säkerhetskopiering 1(6) Anvia Säkerhetskopiering 2.3 Saker som bör beaktas före installationen! Eftersom tjänsten även omfattar en sharing-egenskap, ansvarar du som kund själv för hurdana filer som

Läs mer

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 ONSCREENKEYS 5 Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 [ PRODUKTBESKRIVNING ] [ Detta smarta skärmtangentbord med virtuella musklicksfunktioner och ljuduppspelningsfunktion möjliggör snabb skrift

Läs mer

Magnus Palm. Lättläst IT

Magnus Palm. Lättläst IT Magnus Palm Lättläst IT Del 1 LÄRA KÄNNA DIN DATOR 1. Persondatorn... 6. Bekanta dig med Windows XP... 7 3. Filer... 10. Hitta i datorn... 1 5. Gör det enkelt att hitta i datorn... 16 6. Övningsuppgifter...

Läs mer

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Installera och uppdatera Windows 8.1 Uppdatera BIOS, program, drivrutiner och kör Windows Update Välj en av installationstyperna Installera Windows 8.1

Läs mer

Färgklövern. Färgklövern är gjord 1998 i samarbete mellan Datateket i Linköping och Hargdata AB i Linköping.

Färgklövern. Färgklövern är gjord 1998 i samarbete mellan Datateket i Linköping och Hargdata AB i Linköping. Färgklövern I Färgklövern kan du leka med färger, på lite olika sätt i de olika delprogrammen. Bestäm själv vilka och hur många färger du vill färglägga med. Alla dina målade bilder kan även skrivas ut

Läs mer

Manual för fjärrinloggning

Manual för fjärrinloggning Manual för fjärrinloggning Innehållsförteckning Installation av programmet för fjärrinloggning... 2 Installation på dator på jobbet... 2 Installation på privat dator... 2 Aktivera fjärrinloggning första

Läs mer

Inställningar för mus och tangentbord i Windows 7

Inställningar för mus och tangentbord i Windows 7 Inställningar för mus och tangentbord i Windows 7 De inställningar som beskrivs nedan kan man hitta fram till på flera olika sätt, här beskrivs en väg fram till de olika inställningsmöjligheterna. Alla

Läs mer

Kom igång med din SKY WiFi SmartPen

Kom igång med din SKY WiFi SmartPen Kom igång med din SKY WiFi SmartPen Se till att du har din SKY WiFi SmartPen och ditt block framför dig. Gå till Livescribes hemsida (om du skrivit ut denna guide och inte kan klicka på länken så gå till:

Läs mer

får Office att göra mer

får Office att göra mer CALENDAR BROWSER ANVÄNDARMANUAL INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INTRODUKTION... 2 2 KOMMA IGÅNG MED CALENDAR BROWSER... 2 2.1 HITTA CALENDAR BROWSER I OUTLOOK... 2 2.2 INSTALLERA CALENDAR BROWSER-KLIENTEN... 3

Läs mer

mobile PhoneTools Användarhandbok

mobile PhoneTools Användarhandbok mobile PhoneTools Användarhandbok Innehåll Systemkrav...2 Innan du installerar...3 Installera mobile PhoneTools...4 Installation och konfigurering av mobiltelefonen...5 Onlineregistrering...7 Avinstallera

Läs mer

Bruksanvisning. BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815

Bruksanvisning. BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815 Bruksanvisning BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815 Innehåll Installation av Blisskarta... 3 Blisskartan - startsida... 3 Testa programmet... 4 Skapa en genväg till programmet från skrivbordet...

Läs mer

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen.

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen. Fiskar Arbetsbeskrivning knappmeny (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att göra en mastersida med knappar Att använda en mastersida på andra sidor Att använd funktionen Alignment Arbetsgång

Läs mer

GelSprinter GXe3350N. Snabbguide

GelSprinter GXe3350N. Snabbguide GelSprinter GXe3350N Snabbguide Installation av skrivare 1)Börja med att öppna förpackningen skrivaren anlände i. Tag ut skrivare och lägg kablage och övriga tillbehör åt sidan. Placera skrivaren på en

Läs mer

Installation och aktivering av Windows 7

Installation och aktivering av Windows 7 Installation och aktivering av Windows 7 0. Innan du börjar installera Windows 7 Innan installationen bör du kontrollera om datorn har de nödvändiga förutsättningarna för att kunna köra Windows 7 med hjälp

Läs mer

Datorn från grunden. En enkel introduktion. Innehåll: Inledning 1 Vad är en dator? 2 Datorns olika delar 3 Starta datorn 5 Stänga av datorn 7

Datorn från grunden. En enkel introduktion. Innehåll: Inledning 1 Vad är en dator? 2 Datorns olika delar 3 Starta datorn 5 Stänga av datorn 7 Datorn från grunden En enkel introduktion Innehåll: Inledning 1 Vad är en dator? 2 Datorns olika delar 3 Starta datorn 5 Stänga av datorn 7 2 Inledning Välkommen till Söderköpings bibliotek! Vid detta

Läs mer

L thund ipa P d 2012-01-10

L thund ipa P d 2012-01-10 1 Lathund ipad 2012-01-10 1 Starta ipad 2 1 A1. Slå på strömmen om ipad varit helt avslagen Om ipad är helt avstängd. Tryck ner knappen på övre högra hörnet (1) i ca 3 sekunder. Då startas ipad datorn.

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version Version /

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version Version / Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.4.1 Version 1.4.1 / 170510 1 Innehåll 1) INLOGGNING VIA MEDARBETARWEBBEN... 4 2) INTERNET EXPLORER... 7 2.1 Java... 7 2.2 Popup- fönster... 9 2.3 Browser,

Läs mer

Words and Sentences Träna engelska!

Words and Sentences Träna engelska! Words and Sentences Träna engelska! Av LäraMera Program AB och Leripa AB Grafik Musik Röst Kristina Grundström Erik truedsson Helen Melhuish 1 Innehållsförteckning WORDS AND SENTENCES 1 Words and Sentences

Läs mer

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår...

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... RIGMOR SANDER WINDOWS-ÖVN Sid 1 (9) Om Mappar... 2 Om mappars namn... 2 Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... 3 Öva mer på att

Läs mer

Kom igång med Skype (PC)

Kom igång med Skype (PC) Kom igång med Skype (PC) 1. För att kunna använda Skype måste du först ladda ner programmet till din dator och ditt operativsystem. Klicka på länken nedan så kommer du till sidan där du kan ladda ner Skype

Läs mer

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 151016 1

Visma Proceedo. Att logga in - Manual. Version 1.4. Version 1.4 / 151016 1 Visma Proceedo Att logga in - Manual Version 1.4 Version 1.4 / 151016 1 Innehåll 1) INLOGGNING VIA MEDARBETARWEBBEN... 4 2) INTERNET EXPLORER... 7 2.1 Java... 7 2.2 Popup- fönster... 9 2.3 Browser, 32-64-bitars

Läs mer

FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor ---------------

FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor --------------- FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor En kortfattad manual för följande funktioner: 1. Besvara brev på olika sätt 2. Läsa och skicka bifogade filer 3. Byta lösenord 4. Lägga in en presentation 5.

Läs mer

E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes

E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes Sida 2 av 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...3 REKOMMENDERAD UTRUSTNING...5 INSTALLATION...5 ANVÄNDARLÄGE I E-POST3...6 STARTSIDA...7

Läs mer

UPPFÖLJNING AV- OCH SÄKERHETSINSTÄLLNINGAR FÖR WEBBSIDOR 1 (8)

UPPFÖLJNING AV- OCH SÄKERHETSINSTÄLLNINGAR FÖR WEBBSIDOR 1 (8) UPPFÖLJNING AV- OCH SÄKERHETSINSTÄLLNINGAR FÖR WEBBSIDOR 1 (8) Utöver dessa anvisningar är det viktigt att föräldrarna diskuterar internettryggheten och strävar att tillsammans skapa egna spelregler för

Läs mer

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2

Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Installationsguide för FAR Komplett Offline 2.1.2 Denna guide gäller för installation av FAR Komplett Offline 2.1.2 på Windows XP, Windows Vista respektive Windows 7. Dialogrutorna kan skilja sig åt beroende

Läs mer

Installationsguide, Marvin Midi Server

Installationsguide, Marvin Midi Server Installationsguide, Marvin Midi Server 1 Ändringsinformation... 2 2 Marvin Midi Server... 2 2.1 Inledning... 2 2.2 Förutsättningar för en framgångsrik installation... 2 2.3 Kort om installationen... 3

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Copyright 2014 Pausit AB medföljer programvaran Pausit. Pausit version 1.9 Användarmanual

Copyright 2014 Pausit AB medföljer programvaran Pausit. Pausit version 1.9 Användarmanual Copyright 2014 Pausit AB medföljer programvaran Pausit Pausit version 1.9 Användarmanual Välkommen! Med en liten insats kan du nå en stor effekt! Dagens samhälle och arbetsliv kännetecknas av krav på ett

Läs mer

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3

Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 Lättlästa instruktioner för Samsung Galaxy Tab 3 I samarbete med: Med hjälp av de här lättlästa instruktionerna lär du dig att använda en Samsung Galaxy Tab 3 med operativsystemet Android 4.1.2. Ett operativsystem

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

Installation av atmel Studio på mac / linux

Installation av atmel Studio på mac / linux Installation av atmel Studio på mac / linux Den här installation kommer gå igenom hur man installerar och ställer in Virtual Box för att kunna köra Atmel Studio på Windows. För att kunna köra den senaste

Läs mer

Rullningslisten. Klicka på rullningslistpilar (pil upp eller pil ner) 1 för att förflytta dig i önskad riktning, en liten bit i taget.

Rullningslisten. Klicka på rullningslistpilar (pil upp eller pil ner) 1 för att förflytta dig i önskad riktning, en liten bit i taget. Rullningslisten Om informationen i fönstret inte ryms på skärmen skapas automatiskt en rullningslist i fönstrets högra kant. Med rullningslisterna kan du snabbt och enkelt flytta dig i fönstret 1 Klicka

Läs mer

och Lär dig surfa på Internet Bilden nedan föreställer Södertälje kommuns hemsidans startsida Adressen till hemsidan

och Lär dig surfa på Internet Bilden nedan föreställer Södertälje kommuns hemsidans startsida Adressen till hemsidan Utgåva 1 och Lär dig surfa på Internet Sammanställd av: SeniorNet i Södertälje November 2008 Vi använder här Microsofts surfprogram: Windows Internet Explorer På skrivbordet högerklickar du på ikonen:

Läs mer

Lättlästa instruktioner för ipad ios8

Lättlästa instruktioner för ipad ios8 Lättlästa instruktioner för ipad ios8 I samarbete med: December 2014 Lättlästa instruktioner för hur du använder en ipad med operativsystemet ios8. En ipad är en pekplatta. En pekplatta kallas också för

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Grundkurs 1 IKT. Dan Haldin Ålands lyceum

Grundkurs 1 IKT. Dan Haldin Ålands lyceum Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G IT 1... Fel! Bokmärket är inte definierat. Grundkurs i Data vid Ålands Lyceum... Fel! Bokmärket är inte definierat. Innehållsförteckning...

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer

Anvisningar för installation och borttagning av skrivardrivrutinerna Windows PostScript och PCL utgåva 8

Anvisningar för installation och borttagning av skrivardrivrutinerna Windows PostScript och PCL utgåva 8 Anvisningar för installation och borttagning av skrivardrivrutinerna Windows PostScript och PCL utgåva 8 I den här Viktigt-filen får du anvisningar om hur du installerar drivrutinerna för egen PostScript

Läs mer

Installation av webbläsare och Netikka-anslutning. Installation av Netikka.net. Installationsprogrammet förbereder uppdatering av Windows. Vänta.

Installation av webbläsare och Netikka-anslutning. Installation av Netikka.net. Installationsprogrammet förbereder uppdatering av Windows. Vänta. Ibruktagande av Bostadsbolagsanslutningar Anslutningarna för bostadsaktiebolag genomförs antingen med HomePNA- eller Ethernet-teknik. Om du inte vet med vilken teknik din bostadsbolagsanslutning har genomförts,

Läs mer

Så här installerar du Friluftskartan pro på din dator

Så här installerar du Friluftskartan pro på din dator Så här installerar du Friluftskartan pro på din dator Innan nedanstående påbörjas bör du kontrollera att du har följande: - Kompatibel Garmin-GPS. - Windowsdator med tillgång till Internet - Minimum 500

Läs mer

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Använda Bildgalleriet För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Logga in För att skapa och administrera album för galleriet ska du logga in. Användarnamn är användarens

Läs mer

INSTALLATIONSGUIDE MAC

INSTALLATIONSGUIDE MAC INSTALLATIONSGUIDE MAC TELE2 MOBILT INTERNET Den här guiden beskriver hur du kommer igång med Tele2 Mobilt Internet hur du installerar drivrutinerna samt kopplar upp på Internet. 2 SYSTEMKRAV För att kunna

Läs mer

Bruksanvisning Bläckfisken USB

Bruksanvisning Bläckfisken USB Bruksanvisning Bläckfisken USB Kontaktanslutning till datorer och pekplattor Tel/Fax.: 013-712 70 Östra Harg Torpängen 585 91 Linköping E-post: info@hargdata.se Hemsida: www.hargdata.se Innehållsförteckning:

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 1 Inledning Välkommen till steg 4 av Internetkursen för nybörjare! Vid det förra kurstillfället

Läs mer

Leta reda på din dator!

Leta reda på din dator! Leta reda på din dator! Sätt dig vid den när du hittat den. Öppna och starta INTE datorn än. Har du inte lämnat ditt avtal påskrivet till din lärare/mentor så gör det nu. Nu är det nära Så här kommer du

Läs mer

Memeo Instant Backup Snabbguide. Steg 1: Skapa ett gratis Memeo-konto. Steg 2: Anslut din lagringsenhet till datorn

Memeo Instant Backup Snabbguide. Steg 1: Skapa ett gratis Memeo-konto. Steg 2: Anslut din lagringsenhet till datorn Inledning Memeo Instant Backup är en enkel lösning för säkerhetskopiering i en komplicerad digital värld. Dina värdefulla filer på din C-enhet säkerhetskopieras automatiskt och kontinuerligt av Memeo Instant

Läs mer

Kom igång med För att lära dig glosor som rinnande vatten behöver du kunna grunderna om Glosboken.se

Kom igång med För att lära dig glosor som rinnande vatten behöver du kunna grunderna om Glosboken.se Kom igång med För att lära dig glosor som rinnande vatten behöver du kunna grunderna om Glosboken.se Om Glosboken.se På Glosboken.se lär du dig nya språk. Du kan öva på flera olika sätt, göra individuella

Läs mer

KURSMÅL WINDOWS STARTA KURSEN

KURSMÅL WINDOWS STARTA KURSEN KURSMÅL WINDOWS Detta är en introduktionskurs för dig som är nybörjare. Du kommer att få bekanta dig med datorns viktigaste delar och lära dig grunderna i operativsystemet Windows, vilket är en förutsättning

Läs mer

15 Skapa en Start-Diskett

15 Skapa en Start-Diskett 151 15 Skapa en Start-Diskett När du startar din PC så letar den efter vissa uppstartningsfiler. Sökningen börjar på din diskettenhet och därefter på hårddisken. Detta innebär att om något är fel med din

Läs mer

25. Hämta Adobe Reader

25. Hämta Adobe Reader 25. Hämta Adobe Reader version 2006-03-01 25.1 25. Hämta Adobe Reader Den här dokumentationen beskriver hur man hämtar programmet Adobe Reader från Internet. Internet. Observera att bilderna är exempel

Läs mer

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa.

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Antal: Enskilt Material: En dator med Windows 7 (Vista, Windows 8 eller

Läs mer

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder

1 Photo Story Steg 1 - Hämta och fixa dina bilder 1 Photo Story Microsoft Photo Story är ett program för att skapa bildberättelser. Det är gratis att ladda hem från Microsofts webbplats för Photo Story. Programmet fungerar bara om du har Windows XP. Se

Läs mer

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installationshandbok

Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installationshandbok Mac OS X 10.6 Snow Leopard Installationshandbok Läs det här dokumentet innan du installerar Mac OS X. Det innehåller viktig information om att installera Mac OS X. Systemkrav Om du ska uppgradera till

Läs mer

Inlämningsuppgift 11e Nätvärksskrivare

Inlämningsuppgift 11e Nätvärksskrivare DATORTEKNIK 1A Nätverksskrivare Inlämningsuppgift 11e Nätvärksskrivare Namn: Datum: Här ska du: Installera skrivare i nätverket. Du behöver ha tillgång till följande: Minst två datorer Switch TP-kablar

Läs mer

BILAGA A till Programvaruprojekt ANVÄNDARKRAV MultiPC v1.0

BILAGA A till Programvaruprojekt ANVÄNDARKRAV MultiPC v1.0 ANVÄNDARKRAV MultiPC v1.0 Rev 8 1(10) BILAGA A till Programvaruprojekt ANVÄNDARKRAV MultiPC v1.0 Att utgå ifrån. Beskriver krav på MultiPC-systemet på ett sådant sätt att de ska kunna diskuteras med användaren.

Läs mer