Bra att veta om el och energi.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bra att veta om el och energi."

Transkript

1 Bra att veta om el och energi. BYT TILL LÅGENERGILAMPOR! En lågenergilampa håller tio gånger längre än en glödlampa och förbrukar bara en femtedel så mycket energi! STÄNG AV HEMMA- APPARATERNA! Spara energi och pengar! Låt inga apparater stå i stand-by-läge! Använd grenkontakter med strömbrytare. HA KOLL PÅ FÖRBRUKNINGEN! Vi hjälper dig att få koll på energiförbrukningen. Sedan kan du spara effektivt!

2

3 Elsäkert hemma? El varken syns, hörs eller luktar. Våra sinnen har svårt att upptäcka om el är på villovägar. Det är därför vi måste vara försiktiga och ha säkerhetsmarginaler. De flesta elolyckor som sker därhemma kan vi undvika om vi då och då gör en liten koll. Se till att du stänger av strömmen innan du gör något ingrepp. Är du det minsta osäker anlita en fackman. Här kommer en pekpinnelista med saker du kan kolla upp. På vår webb finns mer utförlig information om elsäkerhet och vad du får göra själv. Elcentralen Vid elcentralen ska det finnas en aktuell förteckning som beskriver vilka armaturer, vägguttag eller apparater som är ansluten till vilken propp. Det underlättar vid felsökning. Se till att ha reservproppar och en ficklampa till hands vid elcentralen. Petskyddade uttag Eluttagen ska ha inbyggda petskydd eller förses med täckplattor. Tänk på att även skydda grenuttag och förlängningssladdar. Installera jordfelsbrytare Jordfelsbrytaren upptäcker och bryter snabbt strömmen om det uppstår ett fel. I nyare hus finns en fast installerad jordfelsbrytare vid elcentralen. Om du bor i ett äldre hus bör du låta installera en jordfelsbrytare som extra skydd. Arbetar du med elverktyg utomhus och inte har en fast installerad brytare, kan en lös jordfelsbrytare som ansluts mellan vägguttag och maskinen bli en billig livförsäkring. Tänk efter före Gör det elsäkert för barnen. Plocka undan handmixern, dra sladden ur kaffebryggaren och brödrosten när du inte ska använda dem. Använd spisens skyddsutrustning som spislås, tippskydd och spärr på ugnsluckan. Tänk efter vilka elgrejor som kan vara lockande för barnen och placera dem därefter. Se till att inte husdjuren kommer åt att gnaga på sladdar. Undvik sladdhärvor Lösa sladdar kan lättare skadas eller bli leksaker. Fäst dem mot väggar eller sockellister. Eller låt montera fler vägguttag. Låt inte sladdar till mobilladdare och adaptrar sitta kvar i vägguttaget Kolla efter märkningen! Titta efter så att de elapparater du köper har ett CE-märke. Det intygar att apparaten uppfyller gällande europeiska säkerhetsregler.

4

5 Verktyg ute Häcksaxar och borrmaskiner är sällan fuktskyddade. Jobba aldrig barfota och använd dem bara när det är torrt ute. Har du inte en fast installerad jordfelsbrytare kan du använda en portabel mellan uttag och apparat. Inga skarvsladdar in till badrummet El i bad- och duschrum kräver extra uppmärksamhet. Motorvärmare Ska anslutas till jordat uttag utomhus. Lämna inte sladden inkopplad till uttaget när den inte används. Auktionsfynd Var försiktig med gamla saker. Gamla sladdar kan torka eller spricka. Låt gärna en fackman kolla dina fynd innan du börjar använda dem. När du är utomlands och gör fynd, kom ihåg att kolla CE-märkningen och att elapparaten verkligen är avsedd för 230 V. Julbelysningar Belysningar på t ex balkonger får inte anslutas till uttag inomhus. De ska vara gjorda för utomhusbruk och anslutas till jordade uttag. Åtgärda fel direkt Ta tag i problemen direkt om du hittar skador eller fel i elutrustningar. Tänk efter före! Vad får du göra själv? Vissa enklare elarbeten får du göra själv om du vet hur du ska göra. Du får byta strömbrytare, vägguttag, lamputtag och proppar (säkringar). Du får montera sladdströmbrytare, lamphållare, skarvuttag och stickkontakt på en sladd. Om du är det minsta osäker på hur man gör ska du anlita en fackman! Nyinstallation av fasta ledningar, uttag och strömbrytare får endast elinstallatörer göra. Det gäller även anslutningar och losskoppling av fast anslutna apparater och byte från ojordat till jordat uttag. Kom ihåg att spara alla papper på de installationer som är gjorda av fackman. Vem ansvarar för vad? Regelverket för el är tydligt. Bor du i eget hus är du själv ansvarig för att till exempel vägguttag och strömbrytare, är felfria. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt måste du se till att installationer är fria från slitage och fel. Hittar du fel måste du direkt ta kontakt med hyresvärden eller föreningen. Oavsett vilken boendeform du har är det alltid du själv som ansvarar för att de anslutna elapparaterna är i gott skick.

6

7 När strömmen går Elavbrott kommer alltid olämpligt och kan bero på olika saker. Det kan vara oväder som får ledningar att blåsa ner eller fel som uppstår i kraftverk eller i annan elutrustning. Men det kan också vara fel hemma hos dig. Här kommer praktiska tips på vad du ska göra om strömmen går. På vår webb finns mer utförlig information. Om delar av bostaden är strömlös Kolla elcentralen om en propp eller en automatsäkring löst ut. Byt propp eller återställ brytaren. Om strömmen går så fort du sätter i en propp eller återställer automatsäkring tillkalla en elinstallatör. Förbered dig för strömavbrott! Ha alltid extra proppar, ficklampa, batterier och en batteriradio lätt tillgängliga hemma! Tänk dig in i situationen att vara utan el och förbred dig. På finns mer att läsa och bra länkar. Om hela bostaden är strömlös Kolla om jordfelsbrytaren vid elcentralen löst ut. Återställ den. Om den löser ut igen tillkalla elinstallatör. Är det strömlöst även hos grannarna? Via talsvar på tel får du meddelande om det är någon störning i ditt bostadsområde. Där kan du även prata med driftpersonal och rapportera fel. Du kan också kontrollera om det finns något meddelande om driftstörningen i din mobil eller lyssna på radio (P4). Om avbrottet varar lite längre Lyssna på radion. Där får du information om läget. Om du har elvärme skruva ner den. Stäng av alla hushållsmaskiner som är igång och se till att alla lampor är avslagna. Tappa upp dricksvatten. Det finns risk för att trycket i ledningarna sjunker vid elavbrott. Är det kallt ute och du börjar frysa, tänd värmeljus och samla hela familjen i ett rum och utnyttja kroppsvärmen. Tänk på om det finns någon äldre eller funktionshindrad i närheten som kan behöva hjälp. När strömmen kommer åter Starta mjukt. Om många sätter igång sina elapparater samtidigt kan nätet blir överbelastat och det blir ett nytt avbrott. Dra inte på elvärmen direkt utan gör det i små steg. Värm absolut inte upp huset med ugnen eller kupévärmare. Tänd inte alla lampor samtidigt. Vänta några timmar med att sätta igång hushållsmaskiner.

8

9 Använd mindre energi tjäna pengar och spara på miljön Är du klok och använder energi på ett effektivare sätt sparar du själv pengar och hushållar samtidigt på våra gemensamma resurser och på miljön. Det enklaste sättet att spara energi är att skaffa dig kunskap och ändra vanor och beteenden. Här ger vi dig korta tips och idéer. På vår hemsida finns en hel kunskapsbank och massor av utförliga spartips. Välkommen dit! Låt inte apparater stå i stand by-läge En dator eller TV drar energi om de står i stand by-läge. Stäng av dem med strömbrytare när du inte använder dem! Har du många elapparater kan du spara mellan 500 och 1000 kr/år på det sättet. Det lönar sig att släcka! Släck lamporna när du går ur rummet. Slå även av lysrörsarmaturer. Det lönar sig så gott som alltid att släcka, även för så korta perioder som en kvart. Byt till lågenergilampor För varje 60 watts glödlampa som du ersätter med en lågenergilampa sparar du cirka 200 kronor om man räknar elkostnaden under hela lampans brinntid. Använd grenuttag med strömbrytare eller timer till lågvolts-halogenlampor så transformatorn stängs av. Motorvärmare Under kyligare årstider är det bra för både miljön och ekonomin att använda motorvärmare. Rekommenderad inkopplingstid är: vid 15 grader: cirka 1,5 timme innan avfärd och vid 0 grader: cirka 1 timme innan avfärd. Använd timer! Spara på varmvattnet En familj på fyra personer som bor i villa kan spara omkring 1000 kr/år om de kortar duschtiden. Ha koll på inomhustemperaturen Sänk temperaturen inomhus. För varje grad du sänker minskar du din uppvärmningskostnad med cirka fem procent.

10 Så här försvinner den uppvärmda luften ut genom ett hus: Se upp med golvvärme! Räkna noga på energikostnader när du ska installera komfortvärme i golv. Komfortvärme ska komplettera andra värmekällor och läggas där den verkligen behövs. Undvik att använda komfortvärmen när det inte är uppvärmningssäsong. Var noga med att ha termostat som känner av golvtemperaturen. Låna energimätare Vi lånar ut energimätare för att du ska kunna kolla energiförbrukningen. Mätaren är portabel och enkel att använda. Ring vårt Kundcenter tel eller Många bäckar små... Här följer en hel del småtips och idéer som alla kan bidra till att spara energi: Behåll värmen i huset Hela 15 procent av värmen försvinner genom taket. Du som bor i egen villa kan se över din isoleringen av vindbjälklaget. En tilläggsisolering är en lönsam investering. Att byta dåliga fönster är en bra åtgärd för att hålla kvar värmen längre. Energieffektiva fönster minskar husets värmebehov och det kan vara ekonomiskt att byta ut fönster i samband med byte av värmesystem i huset. Använd vattenkokare och mikrovågsugn när det är möjligt istället för spisplattan eller ugnen. Använd lock på kastrullerna och utnyttja eftervärmen. Locket sparar 80 procent av energin när vattnet kokar. Tvätta med full maskin och välj rätt tvättprogram. Vädra snabbt och kolla tätning av dörrar och fönster. Använd grenkontakter med strömbrytare. Byt till snålspolande kranar och duschmunstycken. Kör köksfläkten bara när det behövs.

11 När du köper nytt Var noga med att kolla energimärkning när du köper nya elapparater. Det lönar sig att investera i de energisnåla alternativen. Med t ex energieffektiva tvättmaskiner och torktumlare skulle hushållen klara sig på hälften av den energi som går åt idag. EU:s energideklaration visar produktens energiklass. Den hjälper dig att jämföra apparater av samma typ: A är bäst och G sämst. Alla kylar och frysar, diskoch tvättmaskiner, torktumlare, ugnar. lampor och luftkonditioneringsapparater ska ha denna märkning. Den är obligatorisk i alla EUländer. För datorer och annan hem- och kontorselektronik finns olika frivilliga energimärkningar. Energy Star är från början en amerikansk märkning som nu också används i Europa. TCO-märkningen på bildskärmar omfattar förutom krav på låg strålning och energiförbrukning även andra arbetsmiljöoch miljöaspekter. Svanen började med tvättmedel och kuvert. I dag kan även datorer, tvättmaskiner och villapannor märkas med Svanen. Då ska de vara energisnåla, ha låg påverkan på miljön och dessutom fungera bra. MILJÖMÄRKT EU-blomman har liknande kriterier, men den används inte så mycket i Sverige. P-märkningen garanterar att en produkt uppfyller vissa krav på prestanda som Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut ställer. Den finns bl a på produkter för uppvärmning, som braskaminer, solfångare och pelletsutrustning, men säger inget om energieffektivitet.

12 Vad är energi? Alla elapparater har ett effekttal som anger apparatens styrka i antal watt (W). Den energi som förbrukas när du använder apparaten mäts i kilowatt-timmar (kwh). En dammsugare med effekten 1 kw (1000 W) som används i en timme förbrukar alltså 1 kwh. Effekt x tid = Energi Produktion: Samson Tryck: åtta Mälarenergi, Box 14, Västerås Besöksadress: Sjöhagsvägen 3, Västerås Telefon Kundcenter: ,

Energi till nytta och nöje

Energi till nytta och nöje Energi till nytta och nöje Innehåll Belysning 4 Hemelektronik 6 Köket 8 Badrummet 10 Tvätt och tork 12 Värme 14 Isolering och ventilation 18 El utomhus 20 Elsäkert hem 22 När strömmen går 24 Koll på elförbrukningen

Läs mer

Spara energi hemma Mäta, täta, släck och stäng

Spara energi hemma Mäta, täta, släck och stäng Spara energi hemma Mäta, täta, släck och stäng Lägg pengar på annat än elräkningen! Lite fakta Har du koll? Oavsett om du bor i hyresrätt, egen villa, herrgård, slott eller torp kan du spara el genom att

Läs mer

Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning

Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning Vad är energi? I den här foldern kan du läsa mer om vad energi är, se exempel på hur mycket olika saker i hemmet förbrukar och få tips på hur du kan spara

Läs mer

Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning

Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning Vad är 1 kwh? Tips för minskad energiförbrukning Vad är energi? I den här foldern kan du läsa mer om vad energi är, se exempel på hur mycket olika saker i hemmet förbrukar och få tips på hur du kan spara

Läs mer

Elspararguiden. Fler guider på nätet. bästa valen. Testa bilenmed hos bilhandlaren. försäkring. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet.

Elspararguiden. Fler guider på nätet. bästa valen. Testa bilenmed hos bilhandlaren. försäkring. Nya guider varje vecka: www.aftonbladet. Fler guider på nätet Vik här Vik Vik här här publicerad publicerad februari mars 2009 2009!! r a t p s p i l a l s n i e r s p u t v i a s n u ä l j ExTk bästa valen Köpa 25 begagnad bil Elspararguiden

Läs mer

Enkelt och lönande att spara energi.

Enkelt och lönande att spara energi. Enkelt och lönande att spara energi. Tips och råd från Energirådgivarna. Bra för både plånbok och miljö. Att spara energi är enkelt. Med sunt förnuft och några enkla åtgärder kan du komma riktigt långt.

Läs mer

Från fulel till elrätt. Så ser elriskerna ut i svenska hem

Från fulel till elrätt. Så ser elriskerna ut i svenska hem Från fulel till elrätt Så ser elriskerna ut i svenska hem Så ser elriskerna ut i svenska hem EIO 1 Rätt och fel om elinstallationer 4 Undersökningen - Sammanfattning 5 - Resultat 6 Fulelen i svenska hem

Läs mer

Hemsäkerhetsboken. Öka säkerheten för din familj i hemmet

Hemsäkerhetsboken. Öka säkerheten för din familj i hemmet Hemsäkerhetsboken Öka säkerheten för din familj i hemmet Varför ska jag se över säkerheten i mitt hem? Att ens hem är fullt av faror för barnen och familjen, att tjuvar kan göra inbrott närhelst på dygnet,

Läs mer

Om det blir strömavbrott

Om det blir strömavbrott Om det blir strömavbrott Vad du bör göra och inte göra Strömavbrott kan bero på olika saker. Det kan vara ett större eller mindre fel på elnätet, men strömavbrottet kan även bero på ett fel hemma hos dig.

Läs mer

Echo Action in Karlstad Handbok Tips och inspiration för en miljövänligare vardag

Echo Action in Karlstad Handbok Tips och inspiration för en miljövänligare vardag Echo Action in Karlstad Handbok Tips och inspiration för en miljövänligare vardag Postadress: Karlstads kommun, 651 84 Karlstad Besöksadress: Kungsgatan 12 Tel: 054-29 50 00 Fax: 054-29 73 10 Epost: miljokontoret@karlstad.se

Läs mer

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-06-02. Fastighetsbeteckning: Åsa 2:133. Adress/ort: Hultavägen 59

Energirapport. med energitips. Datum för besiktning: 2015-06-02. Fastighetsbeteckning: Åsa 2:133. Adress/ort: Hultavägen 59 Energirapport med energitips Datum för besiktning: 2015-06-02 Fastighetsbeteckning: Åsa 2:133 Adress/ort: Hultavägen 59 Besiktigad av (certnr): Gunnar Bauner (5528) Företag: Eklund & Eklund Energideklarationer

Läs mer

SPARA ENERGI DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR. Var med och gör skillnad du också. Pyssla med Energiarbetarna. 28 ENKLA TIPS Så sparar du energi i alla rum

SPARA ENERGI DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR. Var med och gör skillnad du också. Pyssla med Energiarbetarna. 28 ENKLA TIPS Så sparar du energi i alla rum Hela denna bilaga är en annons från SABO SPARA ENERGI Var med och gör skillnad du också Pyssla med Energiarbetarna SIDAN 10 DINA OSYNLIGA VARDAGSHJÄLTAR Det är smutsigt, varmt och slitsamt. Följ med oss

Läs mer

STORA OCH SMÅ FRÅGOR OM ENERGI.

STORA OCH SMÅ FRÅGOR OM ENERGI. STORA OCH SMÅ FRÅGOR OM ENERGI. Vi på Vattenfall får många frågor från kunder som undrar hur det här med energi fungerar. Hur sätts elpriset? Varför är fakturorna så svåra att förstå? Varför köper vi kolkraftverk

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-08-07 Fastighetsbeteckning: Blåslampan 1 Adress/ort: Bågfilsgatan 17, Tygelsjö Besiktigad av (certnr): Caspar Skog (5449) Företag: Eklund

Läs mer

Jag sparar 5 000 kr per år.

Jag sparar 5 000 kr per år. Jag sparar 5 000 kr per år. ET2007:14 den här broschyren kan beställas hos energimyndigheten tryck: elanders berlings malmö 2007 upplaga: 50 000 foto: mikael ljungström idé, form och produktion: etc www.boverket.se

Läs mer

Energideklaration Aspen 5 Asprundan 7 Vaxholm. Linus Söderman 2013-05-30

Energideklaration Aspen 5 Asprundan 7 Vaxholm. Linus Söderman 2013-05-30 Energideklaration Asprundan 7 Vaxholm Linus Söderman Innehållsförteckning Energideklaration... 1 Syfte... 2 Genomförande... 2 Allmänt... 4 SPARTIPS... 5 Syfte EnergiTeamet AB har erhållit i uppdrag att

Läs mer

Välkommen. Än en gång varmt välkommen till Karlskronahem!

Välkommen. Än en gång varmt välkommen till Karlskronahem! Välkommen Du har valt att flytta till en hyresrätt och det tycker vi du gör rätt i. Kanske anser du att det finns viktigare saker i livet än att underhålla och renovera din bostad. Eller lägger du hellre

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 8/8-14 Fastighetsbeteckning: Vasalt 3:33 Adress/ort: Vasaltsvägen 39, Båstad Byggnaden är besiktigad av: Christian Jirefjord Företag/ackreditering

Läs mer

Hyresgästernas. handbok

Hyresgästernas. handbok Hyresgästernas handbok Välkommen till din nya hyresrätt Vi vill börja med att gratulera dig till ett smart val. Du som hyr ditt hem kan njuta av ett boende med många fördelar. Trygghet, frihet och bekvämlighet

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-06-03 Fastighetsbeteckning: Fäladen 14 Adress/ort: Vinkelvägen 46, Ängelholm Besiktigad av (certnr): Mattias Ebenmark (5444) Företag:

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 10/6-2015 Fastighetsbeteckning: Jonstorp 1:5 Adress/ort: Jonstorp 710, Eldsberga Besiktigad av (certnr): Christian Jirefjord (5447) Företag:

Läs mer

SERVICE OCH FELANMÄLAN. Anmäl fel i din lägenhet eller gemensamma utrymmen via felanmälan på

SERVICE OCH FELANMÄLAN. Anmäl fel i din lägenhet eller gemensamma utrymmen via felanmälan på Värt att veta SERVICE OCH FELANMÄLAN Anmäl fel i din lägenhet eller gemensamma utrymmen via felanmälan på www.wallfast.com Du hittar även kontaktuppgifter till felanmälan på anslagstavlan i din port. INNEHÅLL

Läs mer

LÄTTFIXAT! För dig som gillar att fixa själv

LÄTTFIXAT! För dig som gillar att fixa själv LÄTTFIXAT! För dig som gillar att fixa själv Många av åtgärderna som beskrivs i broschyren är frivilliga. Du är alltid välkommen att göra en felanmälan vid problem. Felanmälan kan du göra via hemsidan

Läs mer

VAR BEREDD! Kunskap och information för din trygghet och säkerhet

VAR BEREDD! Kunskap och information för din trygghet och säkerhet VAR BEREDD! Kunskap och information för din trygghet och säkerhet ALLA HAR ANSVAR FÖR ATT MINSKA ANTALET OLYCKOR Vi har alla ett gemensamt ansvar för att minska antalet olyckor i samhället allt från stora

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 14-09-10 Fastighetsbeteckning: Ektorp 2:15 Adress/ort: Byggnaden är besiktigad av: Företag/ackreditering Slåbodabacken 1 / Haninge Caroline

Läs mer

TIPS OCH INSPIRATION för en miljövänligare vardag

TIPS OCH INSPIRATION för en miljövänligare vardag vardag KL I M AT TIPS OCH INSPIRATION för en miljövänligare vardag Ingen kan göra allt, men alla kan göra något En mindre miljöpåverkande livsstil behöver inte vara något svårt, tungt eller tråkigt. Vår

Läs mer

VÄLKOMMEN HEM. Störningsjouren når du på telefon 031-80 50 75 UTOMHUS FELANMÄLAN

VÄLKOMMEN HEM. Störningsjouren når du på telefon 031-80 50 75 UTOMHUS FELANMÄLAN Välkommen hem - här kan du läsa om vad du bör tänka på för att trivseln i ditt och dina grannars boende ska bli så bra som möjligt. Du får också råd om hur du tar hand om din lägenhet på bästa sätt. VÄLKOMMEN

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 25/02-14 Fastighetsbeteckning: Degeberga 110:6 Adress/ort: Forsakarsv 11, Degeberga Byggnaden är besiktigad av: Sebastian Oliwers Företag/ackreditering

Läs mer

Energideklaration Tuna 8:145 Riddarvägen 150

Energideklaration Tuna 8:145 Riddarvägen 150 Energideklaration Riddarvägen 150 Sari Cederlöf Åkersberga 1 Innehållsförteckning Energideklaration... 1 Syfte... 3 Genomförande... 3 Besiktningsuppdrag: Uppvärmningssystem:... 3 Allmänt... 4 Beskrivning

Läs mer

det är så mycket man kan göra med el.

det är så mycket man kan göra med el. det är så mycket man kan göra med el. Förr värmde man sig vid öppen eld. Sen med kaminer och kakelugnar. Och man slutade jobba när det blev mörkt. Förr i världen levde folk nära naturen på ett helt annat

Läs mer